2900 actief

8
België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106318 Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Erik Maes, Tarwestraat 35, 2900 Schoten Jaargang 16, nummer 4 (december 2014 - januari/februari 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.antwerpen.beweging.net - [email protected] beweging.net in Schoten Na de aftrap in Antwerpen werd donderdag 6 november ook in Schoten beweging.net voorgesteld. De lokale afdelingen die in Schoten de brede beweging vormen, werden uitgenodigd om een eerste maal kennis te maken met de doelstellingen en de praktische werking in Schoten. Onbekend is onbemind. We vermoeden dan ook dat - ondanks de promo - dit de lage opkomst verklaart. De presentatie die we in Schoten te zien kregen biedt toch héél wat kansen om er samen iets van te maken. Het zal alvast wat tijd nodig hebben, maar het doet hopen dat via promotie in de verschillende afdelingen mensen de weg vinden om samen verder te werken aan een warm en aangenaam Schoten. Een eerste uitdaging wordt om ook in Schoten een platform op te starten dat het cement is tussen de lokale afdelingen en externe partners die zich geroepen voelen om mee te werken aan nieuwe gemeenschappelijke acties en initiatieven. Vele vragen zullen er ongetwijfeld rijzen, maar in afwachting van verdere ontwikkelingen in Schoten zijn alle ideeën en voorstellen meer dan welkom! Erik Maes 2900actief Contactgegevens : - Marleen Adams Jozef Hendrickstraat 113 - Marianne Lemmens Tulpenlaan 14 - Francois Michel Geraniumlaan 5 - Johan Boscart Eugène Verbistraat 48 - Erik Maes Tarwestraat 35 0475 25 15 11 [email protected] Naast vaste waarde Lieve mochten we ook twee nieuwe mensen van KWB en Pasar verwelkomen. Naast vaste waarde Marianne was het alvast fijn dat ook Ann Deceunynck namens het OCMW kwam luisteren wat we als sociale beweging zeker kunnen waarderen. Naast vaste waarden Rita en François was het een opsteker dat Ignace Sysmans als afvaardiging van de cultuurraad kwam luisteren. Cultuur is ook voor de sociale beweging een aandachtspunt.

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Schoten

Transcript of 2900 actief

Page 1: 2900 actief

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106318

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Erik Maes, Tarwestraat 35, 2900 SchotenJaargang 16, nummer 4 (december 2014 - januari/februari 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.antwerpen.beweging.net - [email protected]

beweging.net in SchotenNa de aftrap in Antwerpen werd donderdag 6 november ook in Schoten beweging.net voorgesteld. De lokale afdelingen die in Schoten de brede beweging vormen, werden uitgenodigd om een eerste maal kennis te maken met de doelstellingen en de praktische werking in Schoten. Onbekend is onbemind. We vermoeden dan ook dat - ondanks de promo - dit de lage opkomst verklaart. De presentatie die we in Schoten te zien kregen biedt toch héél wat kansen om er samen iets van te maken. Het zal alvast wat tijd nodig hebben, maar het doet hopen dat via promotie in de verschillende afdelingen mensen de weg vinden om samen verder te werken aan een warm en aangenaam Schoten. Een eerste uitdaging wordt om ook in Schoten een platform op te starten dat het cement is tussen de lokale afdelingen en externe partners die zich geroepen voelen om mee te werken aan nieuwe gemeenschappelijke acties en initiatieven. Vele vragen zullen er ongetwijfeld rijzen, maar in afwachting van verdere ontwikkelingen in Schoten zijn alle ideeën en voorstellen meer dan welkom!

Erik Maes

2900actief

Contactgegevens :

- Marleen Adams Jozef Hendrickstraat 113- Marianne Lemmens Tulpenlaan 14- Francois Michel Geraniumlaan 5- Johan Boscart Eugène Verbistraat 48 - Erik Maes Tarwestraat 35 0475 25 15 11 [email protected]

Naast vaste waarde Lieve mochten we ook twee nieuwe mensen van KWB en Pasar verwelkomen.

Naast vaste waarde Marianne was het alvast fijn dat ook Ann Deceunynck namens het OCMW kwam luisteren wat

we als sociale beweging zeker kunnen waarderen.

Naast vaste waarden Rita en François was het een opsteker dat Ignace Sysmans als afvaardiging van de cultuurraad kwam luisteren. Cultuur is ook voor de sociale beweging een aandachtspunt.

Page 2: 2900 actief

2 2900 ACTIEF | DECEMBER 2014

1 op 4 ...... Vlamingen leeft gedurende hun leven (een bepaalde periode) in bestaanson-zekerheid. Er kunnen verschillende oor-zaken zijn: werkloosheid, gezondheids-problemen, echtscheiding, faillissement, overlijden, ... Armoede loert om de hoek als mensen langdurig in moeilijke om-standigheden moeten leven en niet per-manent kunnen terugvallen op hulp van nabestaanden. Intussen raken mensen geïsoleerd. ‘Als ik het huis uit ga, kost het geld en dat heb ik niet!’. Kan en durf ik de stap te zetten naar deze mensen in mijn buurt en vereniging? (H)erkenning en een luisterend oor bieden, doen op zo’n moment wonderen. Als armoede een con-creet gezicht krijgt, valt het vooroordeel ‘eigen schuld, dikke bult’ snel weg.

Recht hebben en krijgenNaast de warme solidariteit van mens tot mens is er de sociale zekerheid. Het is één grote paraplu die je beschermt tegen ver-schillende armoederisico’s (ziekte, onge-vallen, werkloosheid, ...). Onze sociale ze-kerheid is één van de meest uitgebouwde ter wereld. Heeft iedereen – ook ik – zo’n paraplu en is deze van goede kwaliteit om mij te beschermen tegen armoede? Want er zitten soms wel gaten in de paraplu. Recht hebben is niet gelijk aan (automa-

tisch) recht krijgen. Ik moet eerst ergens een attest aanvragen of voorleggen. Vind ik de juiste info terug op de site? Wat als ik mij moet aanbieden tijdens de kantoor-uren, als ik niet vrij ben of niet ter plekke geraak met het openbaar vervoer? Soms komt er een hele mallemolen aan admini-stratie op je af. Net nu je in de problemen zit en al je energie daar naartoe gaat.

Helpt hulp?Mensen in nood kunnen toch terecht bij de hulpverlening denkt iedereen? Als ik morgen in de problemen kom, zet ik dan snel de stap naar het OCMW? Of overvalt schaamte mij? Want hulp zoeken staat gelijk met ‘ik kan het niet zelf meer bered-deren’, toch? Kan die hulpverlener mij wel écht helpen? Gaat mijn naam niet heel de gemeente rond als ik hulp vraag?

Slotsom: maar 1 op 4 Vlamingen zet de stap naar de professionele hulpverlening. Diensten en voorzieningen gaan zelf niet naar je op zoek als je hulp nodig hebt. De realiteit leert ons nochtans dat hulpverle-ners vele mensen terug ‘grip op hun leven’ geven en hulpvragers vaak geven waar ze recht op hebben.

Maak zelf het verschilWelzijnszorg strijdt, samen met partners zoals Beweging.net en Welzijnsschakels, in de campagne ‘Iedereen beschermd tegen armoede?’ voor een inkomen bo-ven de armoedegrens voor iedereen, een automatische toekenning van rechten en een kwaliteitsvolle dienstverlening voor al wie steun zoekt.

Wil je mee het verschil maken? Zet dan een actie op en/of onderteken onze poli-tieke eisen.

Kan je een beetje van je tijd en energie ge-ven of delen met anderen? Wil je je capaci-teiten inzetten in een lokale welzijnsscha-kel? Dit is een groep waar mensen met minder en meer kansen elkaar ontmoe-ten. Als lotgenoot met ervaring rond ar-moede en uitsluiting. Of als medestander in de strijd van mensen op een beter le-ven. Een engagement – op je eigen maat en ritme – dat je leven verrijkt. Zo gebeurt het dagelijks in 150 vrijwilligersgroepen van Welzijnsschakels in Vlaanderen. Waar mensen elkaars vreugde en zorgen delen, begint bescherming tegen armoede.

Excuses voor de confronterende binnenkomer. De realiteit in ons land is dat sociaal onrecht 1 op 7 mensen treft. Mensen die onvoldoende beschermd zijn tegen armoede. In vakjargon: leven in ‘onderbescherming’. Hoe ver van jouw bed speelt dit zich af? De campagne van Welzijnszorg zet iedereen aan het denken.

Ben ik beschermd tegen armoede?

Meer info: www.welzijnszorg.be - www.welzijnsschakels.be

Page 3: 2900 actief

32900 ACTIEF | DECEMBER 2014

Beweging: Had je twee jaar geleden verwacht dat het zo’n vaart zou lopen?Katrijn: Natuurlijk had ik dit niet verwacht, wie wel? Door omstandig-heden die buiten mezelf lagen, is alles zo gelopen.

Beweging: Heb je het mandaat van OCMW-voorzitter direct aanvaard?Katrijn: Ieder weldenkend mens zal wel eerst twijfelen. Het is een hele opgave en er komen ontzettend veel nieuwe dingen op je af. Er was eerst en vooral overleg nodig binnen ons gezin. De reacties binnen de eigen partij en bij de coalitiepartners waren positief. Ook de raads-leden van de oppositie hebben de voordracht mee gesteund. Nadat er zoveel positieve reacties kwamen, heb ik de knoop doorgehakt en ben ik er voor gegaan.

Beweging: Welke praktische zaken moeten er allemaal gere-geld worden?Katrijn: Op school was mijn directie natuurlijk de eerste persoon die op de hoogte werd gebracht. Gelukkig reageerde zij positief, maar toch ook bezorgd. Zij weet immers als geen ander hoeveel extra werk er nu bovenop mijn schoolopdracht komt. Het werk op school is nu gehal-veerd zodat er extra tijd vrij kon komen voor het werk van het OCMW.

Thuis ondervinden mijn echtgenoot en kinderen nu ook wel hoe dik-wijls er voor en na nog allerlei moet gebeuren. Zij staan gelukkig ach-ter mijn keuze en steunen me ten volle waar het kan. Toch probeer ik familie, vrienden en kennissen niet te verwaarlozen. Zij blijven ten slotte het warme nest van waaruit ik energie put om mijn taak als voorzitter zo goed als mogelijk te doen. Op de Harmonie blaas ik nu geregeld wel wat valse noten omdat de repetities er soms over schie-ten maar ... muziek spelen blijft ontspannend en het is een activiteit die we met heel het gezin doen! Als er dan nog een gaatje over blijft in mijn drukke agenda, proberen we te genieten met het gezin, de vrien-den, ... van een goed etentje, een wandeling met de hond, een frisse neus halen aan onze Belgisch kust, ... Gewoon genieten van kleine dingen in het leven.

Beweging: Als schepen van sociale zaken zetel je nu ook in het college, is dat te doen? Katrijn: Als lid van het schepencollege leer ik de medeschepenen beter kennen. De contacten met de gemeente verlopen daardoor ook vlot en je zit op de eerste rij bij de besluitvorming. Het is erg boeiend om een inkijk te hebben in de verschillende beleidsdomeinen van de gemeente. Ik kan voor raad en hulp bij de collega’s terecht en mag mijn inbreng ook doen op het college. Beweging: Ga je als OCMW-voorzitter andere accenten leggen?Katrijn: Het is vooral belangrijk om het sociale aspect niet uit het oog

te verliezen denk ik. In ieder gemeente zijn er nog altijd mensen, die om welke reden dan ook, in de kou blijven staan. Spijtig genoeg zijn er niet altijd budgetten voorzien om al de noden op te lossen. Het verder uitbouwen van vrijwilligerswerk is daarom belangrijk. In de toekomst zullen we misschien meer moeten investeren in ‘tijd’ om mensen vrij-willig te helpen om zo de tekorten aan te vullen.

Op het moment is het ook nog koffiedik kijken om het beleid verder uit te stippelen. Waar gaat er bezuinigd worden? Wie gaat het ‘Duupje’ zijn? Hoe verzekeren we de werkgelegenheid en de dienstverlening? Grote beloften ga ik dus duidelijk niet doen. Dat er nog belangrijke hindernissen gaan genomen moeten worden, daar ben ik van over-tuigd!

Beweging: Je hebt regelmatig teruggekoppeld met de bewe-ging. Zal dit in de toekomst zo blijven? Katrijn: Ik blijf wie ik ben en hoop dat de mensen me blijven aan-spreken zoals voordien. Misschien kan je nu beter even een afspraak maken als je iets wil bespreken, mijn agenda staat nu nog wat voller dan een jaar geleden! Maar, ... altijd welkom.

Katrijn, bedankt voor dit gesprek en veel succes gewenst.

Erik Maes

Op de

praa

tsto

el Katrijn Van OstaTwee jaar geleden werd Katrijn als ACW-mandataris gesteund voor de gemeenteraads-verkiezingen. Ze werd niet rechtsreeks verkozen maar mocht op 2 januari 2013 starten als OCMW-raadslid. Ruim een jaar later is ze voorzitter en leidt ze een middelgroot bedrijf van zo’n 300 medewerkers. Het kan dus snel gaan, maar Katrijn vond nog de tijd om beweging.net Schoten te woord te staan over haar eerste maanden als voorzitter.

Page 4: 2900 actief

4 2900 ACTIEF | DECEMBER 2014

Creativiteit bijGroot feest in parochieSint-FilippusOkra Filippus hield haar jaarlijkse Hobbytentoonstel-ling en wist weer veel bezoekers te ontvangen. Al verontschuldigden heel wat genodigden zich naar aanleiding van de attracties voor de herdenking van 14-18. Nieuw dit jaar was op zondag de ontbijttafel.

Er werd gehoopt op 100 gasten, maar het werden er 200. Tot voldoening van de organisatoren lieten die zich de uitgebreide ontbijttafel smaken. Het vele werk in de keuken werd met de glimlach gedaan en zelfs onze afwassers deden dit met volle overgave. Eitjes, croque in ‘t vuistje, pannenkoeken bakken, al-les werd gedaan door de vele Okra-vrijwilligers.

Crea- en Hobbytentoonstellingvan OKRA Bloemendaal/ElshoutDe zevende Crea- en Hobbytentoonstelling van OKRA Bloemen-daal/Elshout op zaterdag 1 en zondag 2 november was opnieuw een voltreffer. Ondanks een schitterend herfstweer bezochten 395 bezoekers dit al even schitterend evenement.

Het was een schoolvoorbeeld (ging door in de Basisschool van Bloemendaal) van hoe de hobby’s en resultaten van creatieve verwezenlijkingen van de OKRA-leden onder de aandacht moes-ten gebracht worden. Een grote diversiteit aan tentoongestelde vrijetijdsbezigheden zoals het verwerken van recyclagemateri-aal, prachtige foto’s, aquaria, fijn handwerk, ... konden het talrijk opgekomen publiek enorm boeien. De afwerking van de standen was subliem waardoor het geheel een onvergetelijke indruk na-liet.

De organisatoren moesten weerom plaats creëren om samen met de tentoonstelling de vele gasten te plaatsen. Dit jaar hadden we ook enkele blikvangers. Een model botenbouwer zoals het vroeger was en een verzameling eekhoorntjes die je nog nooit met zovele samen gezien hebt. Alles werd bezocht door de vele kijklustigen en er werden weerom plannen gemaakt voor volgend jaar.

Een Okra-afdeling die leeft en beweegt, ze zijn de toekomst. Plannen werden uiteraard reeds gemaakt voor het volgend jaar, de senioren van Filippus zitten niet stil. Crea, hobby, fotografie en vele andere moderne ontwikkelingen volgen ze mee op en maken er samen iets leerrijk van. De tijd staat niet stil, zij eveneens niet. Van niets hebben ze schrik. Bedankt iedereen voor het toffe weekend!

Pierre Weyenberg

Na het bezoek aan de tentoonstelling kon je in de cafetaria terecht. Het overgrote gedeelte van de bezoekers deed dit ook. Zoals de vorige jaren vielen de taarten, gebakken door de penningmeester, bijzonder in de smaak. Vergeten wij niet de heerlijk (vers gebakken) pannenkoeken en een heel erg goede bediening die door talrijke OKRA-dames werd verzorgd.

Kortom een gebeuren waar het hele OKRA-team van Bloemendaal/Elshout meer dan terecht fier mag op zijn. Noteer alvast dat in 2015 de achtste editie op het programma staat tijdens het weekend van 7 en 8 november. U bent nu reeds van harte uitgenodigd.

Francois Michel

Page 5: 2900 actief

52900 ACTIEF | DECEMBER 2014

Femma Heilige Familie-Schoten Donk wéér onder dak!

Vorig jaar ontstond er nogal wat heisa na het sluiten van ‘Ons Huis’. De verenigingen die daar al vele jaren hun vaste stek hadden, moesten uitkijken naar een andere locatie voor hun activiteiten.

Femma, een vaste waarde in de parochie Heilige Familie, ging ook op zoek naar een andere plek. Deze plek moest bijvoor-beeld een keuken hebben, want een vrouwenvereniging geeft aan haar leden ook wel eens een kookdemonstratie. Geen enkel gemeentelijk ontspanningslokaal beschikt echter over een aangepaste keuken voor een demo koken.

Eerst mochten we in de pastorij van de Heilige Familie en dan weer niet, het was een beetje om moedeloos van te worden ... Voor het bloemschikken konden we uitwijken naar het ontspanningslokaal aan de Lariksdreef. Maar voor de andere activiteiten dat was een ander verhaal. Na veel mensen aangesproken te hebben en een onderhoud met de burgemeester, kwam er uiteindelijk toch schot in de zaak. Onze gewone activiteiten gaan nu toch door in de pastorij, het bloemschikken blijft op Berkenrode. Eind goed al goed dus voor Femma Donk dat op de dool, was maar nu weer kan vooruitkijken.

Marianne Lemmens

De ‘Kerstgezellen vzw’ is een organisatie die gegroeid is uit een groepje enthousiaste mensen. Zij zijn overtuigd dat ‘een goed doel’ nog steeds de juiste manier is om hen die het minder goed hebben een handje toe te steken of om organisaties die zulke mensen helpen, een financiële ruggensteun te geven.

Wij zijn intussen reeds zeven jaar bezig op lokaal niveau met een ‘Kersthappening’ op onze parochie Heilig Hart Schoten Deuzeld. Omdat ons parochiecentrum te klein werd, kregen we van het ge-meentebestuur de toestemming om een enige echte Kerstmarkt in Schoten uit te bouwen in de straten rondom onze kerk.

Dit jaar is de Sociale Kruidenier ons ‘goed doel’ en dan vooral Ap-pel & Ei die dit najaar hun winkel in de voormalige pastorij van Sint-Jozef Bloemendaal zullen openen. Enkele vaste waarden van de Kersthappening worden in het nieuwe concept van de

Kerstmarkt Deuzeld geïntegreerd. Een optreden van de bewoners van de Vier Notelaers, koorzang, de kerstrozen voor Ziekenzorg en een hapje en een drankje in het parochiecentrum. Wij luisteren het geheel op met een heuse kerstsfeer!

De Kerstgezellen

De eerste kerstmarkt in Schoten!

Page 6: 2900 actief

6 2900 ACTIEF | DECEMBER 2014

Het OCMW van Schoten... op stap!

Dinsdag 4 november had in jeugdhuis Kaddish het jaarlijkse Jeugdtreffen plaats. Dit is een samenkomst waarop alle jeugdverenigingen uitgenodigd worden om samen met de jeugddienst ideeën uit te wisselen. Een opgemerkte gast was dit jaar een uitgebreide delegatie van het OCMW, waarom?

Na het voorbije welzijnsoverleg kwam het OCMW tot het besluit om zelf naar de jongeren toe te gaan. Het vond in het Jeugdtreffen de uitgelezen kans om jongeren kennis te laten maken met zaken zoals armoedebestrijding en schuldpreventie. Om het allemaal interactief te maken, beschikt het OCMW van Schoten nu ook over een schuldpreventiespel. Dit spel laat vandaag in de Schotense middelbare scholen onze 14 en 15 jarigen kennis maken met zaken zoals kopen, huren, lenen, budgetbegeleiding, ... Zaken die voor deze jongeren nog vaak veraf zijn, maar van cruciaal belang zijn om later door het leven te stappen.

Tijdens tal van gesprekken blijkt de interesse er ook te zijn bij de jeugdverenigingen. Van Chiro Ter Donck kwam spontaan de vraag om dit ook hier eens op een avond uit te proberen. De aanwezige maatschappelijk assistenten zijn het idee alvast genegen. Zij gaan dit verder bekijken, ook het uitlenen van het spel kan een mogelijkheid zijn. Onze jeugdverenigingen zijn alvast creatief genoeg om zelf accenten te leggen. Als sociale beweging zijn we alvast blij met de vele enthousiaste reacties en zijn we verheugd dat het OCMW zelf de stap zette naar onze jongeren. We kijken alvast uit naar het vervolg!

OCMW-voorzitter Katrijn Van Osta, hoofd van de sociale dienst Els De Deken, en maatschappelijk assistenten Ann Rombouts, Kathleen Panneels, Frank Gijssens, Jeroen De Wolf en Kris Faes zorgden samen voor een mooie stand en maakten onze jongeren wegwijs in de werking van het OCMW.

Maatschappelijk assistent Kris Faes kwam op het idee om via twee levens-grote gsm’s en aan de hand van kernwoorden en beknopte omschrijvingen

de werking van het OCMW kenbaar te maken. De praktische uitwerking van de gsm’s werd ter harte genomen door vijf cliënten van het leerwerk-atelier dat mensen tijdens een korte periode laat werken aan een project.

Page 7: 2900 actief

72900 ACTIEF | DECEMBER 2014

het vervangen van lampen, noodverlich-ting of het plaatsen van nieuwe brieven-bussen en kleine klussen opgelost wor-den. Tot slot ben ik vaak ook de steun en toeverlaat voor de vele baliemedewerkers die het niet altijd onder de markt hebben met de druk en het nieuwe computerpro-gramma. Zij hebben wel eens nood aan een kort babbeltje.

Erik: In je vrije tijd ben je blijkbaar nog actief voor het ACV. Wat houdt dit allemaal in?Hilde: In 1990 hebben we de pastorale werkgroep van het ACV opgericht. Jaar-lijks houden we een herdenkingsviering voor onze collega’s die een dierbare heb-ben verloren. We nemen een initiatief voor het steunen van een goed doel, zoals bij-voorbeeld een veiling van zelf gemaakte voorwerpen voor de Tsunami-slachtoffers destijds.

Verder ben ik in mijn vrije tijd de zangeres van de Jazzband ‘Tea Time Combo’ en heb-ben we de eer en het genoegen gehad om twee jaar geleden te mogen optreden op de nieuwjaarsreceptie van het ACW, voor verschillende OKRA-afdelingen en ook tijdens de ‘Bronzen Pagadder’ heb ik sa-men met Jan Smets, Bart Peeters, Barbara Deckx en Lies Lefèvre het podium mogen delen.

Erik: Wat vind je van ‘beweging.net’, de opvolger van ACW?Hilde: Voor mij is het allemaal nog wat onduidelijk. Vooral het feit dat de ‘C’ van Christelijk er niet meer bij is, vind ik enorm jammer en blijkbaar ben ik niet de enige.

Al vele jaren merken we een trend dat de Sociale Beweging aan het opschuiven is naar bevolkingsgroepen die nu nog vaak onvoldoende aan bod komen of de weg vinden, al zou het eerder andersom moe-ten zijn. Het is zelfs zo ver aan het komen dat er in de Nationalestraat stemmen op gaan om dit jaar geen kerststal te plaat-sen. Het is wel nog niet zo ver maar dat zou voor mij een brug te ver zijn. Versta me niet verkeerd, iedereen is welkom in onze beweging maar wel met het durven en willen aanvaarden van onze waarden en tradities wat ook voor deze mensen een troef is om zich in onze maatschap-pij te ontplooien en waar we hen graag in willen steunen.

Erik: Welke boodschap heb je nog voor onze lezers?Hilde: Wel, het lidmaatschap van een vakbond moet je eigenlijk beschouwen als een soort verzekering. Ook hier be-taal je maandelijks je bijdrage, maar wel met de hoop dat je deze ‘verzekering’ niet nodig hebt. Als je dan toch de pech hebt om zonder werk te vallen, een ongeval te hebben, dat de ziekteverzekering moeilijk doet of dat je werkgever failliet gaat, dan kan je steeds terugvallen op een goed uit-gebouwd netwerk en professionele hulp-verlening die door voortdurende bijscho-ling je steeds van de nieuwste regels op de hoogte zal houden.

Hilde, bedankt voor dit boeiende gesprek!

Erik Maes

Erik: Hoe ben je bij het ACV terechtgekomen? Hilde: In 1993 was ik zelf een tijdje werk-loos, maar om bij te blijven volgde ik in ‘Ons Huis’ een cursus Frans en ben ik in de plaatselijke ‘Interprofessionele Afdeling‘ mee werkzaam geweest. In die periode kwam ook het gebruik van de computer meer en meer op het voorplan. Ik merkte dat vele mensen moeilijkheden hadden om mee te zijn met de vele administra-tieve geplogenheden. Spontaan begon ik mensen verder te helpen. Tot op een dag Myriam Nevelsteen van het ACV me zei ‘jij moet bij de vakbond solliciteren.’ Ik had de boodschap begrepen en nam contact op met de Nationalestraat, toen nog onder leiding van Ton Harding.

Erik: Welke taken neem je allemaal ter harte?Hilde: De eerste jaren kon ik aan de slag voor de ledenadministratie en daarna ook op de dienst arbeidsongevallen. Op een dag werd onze koerier Jef plots ziek en ontstond er een leegte. Want wie zou nu zorg dragen voor het ophalen en afleveren van de koerier bij de tien hoofdkantoren en bijkantoren van de regio Antwerpen?

Er werd mij gevraagd om deze taak ter harte te nemen maar wel op voorwaarde dat Jef me mee op weg hielp. Zo gezegd en zo gedaan. Vandaag ben ik reeds zes jaar koerier en zorg ik ervoor dat de dien-stencentra twee keer per week hun post en kantoormateriaal hebben en rij ik drie keer per week heen en weer naar de RVA. Als manusje van alles zorg ik er ook voor dat kleine technische problemen zoals o.a.

Dit is ookvakbondswerk!

Zij die vandaag de pech hebben om zonder werk te vallen, kunnen terecht bij de vakbond. In het dienstencentrum aan de Gelmelenstraat kan het vaak een drukte zijn, maar dankzij de inzet van de baliemedewerkers, consulenten en mensen achter de schermen loopt het allemaal vrij vlot. Eén van deze vaste medewerkers is Hilde Brouwers, die vandaag reeds 18 jaar actief is achter de schermen en het reilen en zeilen kent van het ACV. Beweging.net Schoten had een gesprek met haar.

Page 8: 2900 actief

8 2900 ACTIEF | DECEMBER 2014

Werner had er zichtbaar deugd van maar liet ook prompt horen dat hij de bloemen wil opdragen aan de vele mensen die reeds vele jaren samen met hem mee werken aan een geslaagde Taizé trefdag. Tijdens ons gesprek met Bart, één van de aanwezige koorleden, kregen we te horen dat Werner iemand is die gedul-dig is, energie uitstraalt en ‘mensen doet zingen’.

Na 18 jaar Taize mag Werner rekenen op een hechte groep van zo’n 100 koorleden dat naast heel wat Schotenaren ook bestaat uit mensen die vaak een eindje moeten rijden om er bij te zijn. Werner en zijn koorleden zijn echter meer dan Taize en wil ons graag reeds warm maken voor de kerstconcerten in de kerk van Regina Pacis op 14 december en in het parochiecentrum op 21 december. Verder wil hij ook reeds een lans breken voor Can-tiamo, het musical-project-koor dat plaats heeft einde april en waarvan de opbrengst gaat naar het goede doel.

Werner, hoedje af voor zoveel enthousiasme en we duimen er voor dat dit nog lang mag blijven duren!

Erik Maes

Voor deze editie legden we ons oor te luisteren op den Deuzeld. Na wat speurwerk kregen we te horen dat Wer-ner Van Acker niet mocht ontbreken in het rijtje van de vele stille werkers dat Schoten rijk is.

Werner is iemand die van jongs af aan erg parochiebetrokken leeft. Zo was hij misdienaar, catechist, actief bij de pluswerking en vervolgens koordirigent. Vandaag kennen we Werner vooral van de Taize trefdag die de eerste keer plaats had in 1997 en dit naar aanleiding van 100 jaar parochie Heilig Hart.

Aangezien het een verrassing moest blijven, vroegen we aan Werner of we tijdens één van de repetities voor Taize een sfeer-beeld in de Heilig Hart kerk mochten maken, wat prompt werd toegestaan. Tijdens onze komst in de kerk waren we al gauw on-der de indruk van de sfeer die er heerste. Bij het afgeven van de bloemen kwam er een spontaan applaus van de vele aanwezige koorleden. Missie geslaagd dus!

Een bloemeke voor

Werner Van Acker

DVV-agent in Schoten:Kolum N.V.Sint-Cordulastraat 19/1

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.