2020-2021...Bouwkunde bekend of ze voor het studiejaar 2021-2022 wederom gaan selecteren en wat de...

6
Handleiding Decentrale Selectie Bachelor Bouwkunde 2020-2021 In deze handleiding vind je meer informatie over de procedure van de decentrale selectie voor de bacheloropleiding Bouwkunde aan de TU Delft. Hiermee kun je je alvast voorbereiden op de selectieprocedure. Het online invoeren van de opdrachten kan pas na 15 januari 2020. Let op: lees eerst deze handleiding helemaal door voordat je aan de opdrachten begint! Procedure in het kort Onderdelen selectieprocedure Beoordelingscriteria Bepalen van de rangorde 2 3 5 6

Transcript of 2020-2021...Bouwkunde bekend of ze voor het studiejaar 2021-2022 wederom gaan selecteren en wat de...

Page 1: 2020-2021...Bouwkunde bekend of ze voor het studiejaar 2021-2022 wederom gaan selecteren en wat de selectieprocedure wordt. Kijk hiervoor op de website van Bouwkunde (). Meer informatie

Handleiding

Decentrale Selectie Bachelor Bouwkunde 2020-2021

In deze handleiding vind je meer informatie over de procedure van de decentrale selectie voor de bacheloropleiding Bouwkunde aan de TU Delft. Hiermee kun je je alvast voorbereiden op de selectieprocedure. Het online invoeren van de opdrachten kan pas na 15 januari 2020.

Let op: lees eerst deze handleiding helemaal door voordat je aan de opdrachten begint!

Procedure in het kort Onderdelen selectieprocedure Beoordelingscriteria Bepalen van de rangorde

2356

Page 2: 2020-2021...Bouwkunde bekend of ze voor het studiejaar 2021-2022 wederom gaan selecteren en wat de selectieprocedure wordt. Kijk hiervoor op de website van Bouwkunde (). Meer informatie

Voor de bacheloropleiding Bouwkunde geldt voor het studiejaar 2020-2021 een numerus fixus met 400 beschikbare plaatsen. Deze plaatsen worden door de faculteit toegewezen via een selectieprocedure. Om in aanmerking te komen voor een studieplaats moet je een aantal dingen doen.

Meld je uiterlijk 15 januari 2020 aan voor de bacheloropleiding Bouwkunde aan de TU Delft via Studielink. Voor de aanmelding via Studielink heb je een DigiD nodig (www.digid.nl). Na 15 januari 2020 krijgt iedereen die zich heeft aangemeld van de faculteit per e-mail een uitnodiging met een link en persoonlijke inlog voor het online invullen van je 5-vwo cijfers (opdracht 1) en twee andere online opdrachten. Meer informatie hierover staat op de volgende bladzijden. Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding kun je je cijfers en opdrachten tot en met zondag 1 maart 2020, 23.59u inleveren. Als je niets invult of te laat bent, dan doe je niet meer mee aan de selectieprocedure.

Tussen 1 maart en begin april worden de opdrachten door docenten van de faculteit Bouwkunde beoordeeld. Op basis van deze beoordeling en je schoolcijfers wordt een rangorde opgesteld. Deze wordt doorgegeven aan Studielink. Vanaf 15 april

2020 word je door Studielink geïnformeerd over je rangnummer. Valt je rangnummer binnen de capaciteit (1 - 400), dan ontvang je van Studielink een plaatsingsbewijs. Je hebt twee weken de tijd om dit plaatsingsbewijs te accepteren via Studielink. Na twee weken vervalt het plaatsingsbewijs en, als je het plaatsingsbewijs niet geaccepteerd hebt, is het niet meer mogelijk om toegelaten te worden tot de studie in het academisch jaar 2020-2021.

Met een plaatsingsbewijs kun je, zodra je aan alle andere inschrijvingsvoorwaarden hebt voldaan (zoals het behalen van je vwo-examen, het wegwerken van je tekorten/ deficiënties), je inschrijving aan de universiteit afronden. Je moet uiterlijk 15 juli 2020, 23.59u, aantonen dat je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet. Zie hiervoor de informatie op www.csa.tudelft.nl.

Is je rangnummer hoger dan de beschikbare capaciteit (boven de 400), dan kom je voorlopig op de wachtlijst. Zodra er plekken openvallen doordat kandidaten hun plaatsingsbewijs niet accepteren, hun diploma niet halen of om andere redenen, worden er nieuwe plaatsingsbewijzen uitgedeeld op volgorde van de rangnummers. Houd je e-mail dus goed in de gaten. Tot 15 augustus 2020 worden er plaatsingsbewijzen uitgedeeld.

Procedure in het kort

2

Page 3: 2020-2021...Bouwkunde bekend of ze voor het studiejaar 2021-2022 wederom gaan selecteren en wat de selectieprocedure wordt. Kijk hiervoor op de website van Bouwkunde (). Meer informatie

Onderdelen selectieprocedure

De selectieprocedure bestaat uit drie onderdelen: 1. 5-vwo rapportcijfers voor de vakken Nederlands,

Engels, Wiskunde B en Natuurkunde;2. een online opdracht ‘Analyse van een

Architectonisch Project’;3. een online opdracht ‘Analyse van een

Stedenbouwkundig/Landschappelijk Project’.

Deel 1: 5-vwo rapportcijfersIn de selectieprocedure nemen we de 5-vwo rapportcijfers mee van de vakken Nederlands, Engels, Wiskunde B en Natuurkunde. We vragen je om deze cijfers met een nauwkeurigheid van één decimaal aan te leveren. De cijfers worden met een factor 2,5 vermenigvuldigd, waardoor je maximaal 100 punten kunt krijgen voor dit onderdeel van de selectieprocedure (4 x 10 x 2,5). De 5-vwo cijfers tellen voor 25% mee in de totaalscore van de selectie (zie pagina 5). Het gaat nadrukkelijk om de 5 vwo-rapport-(overgangs)cijfers en niet de School Examens (SE) of Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) cijfers. Ook als je al eindexamen hebt gedaan en nu bijvoorbeeld een tussenjaar hebt, vragen we om de 5-vwo cijfers om de vergelijking tussen de kandidaten zo eerlijk mogelijk te houden.

Kandidaten met een hbo-propedeuse moeten de havo-diplomacijfers voor de vakken Nederlands en Engels invoeren en de cijfers voor de vwo-certificaten voor Wiskunde B en Natuurkunde.

Heb je geen 5-vwo cijfers, maar wel 6-vwo cijfers, of 6-vwo deelcertificaten, dan vul je deze in.Ontbreken er cijfers die gevraagd worden, dan laat je dit cijfer open en zal het meetellen voor 0 punten. Bedenk wel dat je bij je definitieve inschrijving aan de TU Delft ‘gewoon’ moet voldoen aan alle TU Delft-ingangseisen (zoals Natuurkunde en Wiskunde vwo N&T).

Als bewijs vragen we je om een door je middelbare school ondertekend formulier met je cijfers als pdf in te sturen. Deze cijferlijst moet gewaarmerkt zijn met een handtekening en stempel van school. Als cijfers niet goed zijn ingevoerd, worden ze niet meegeteld in de selectieprocedure. Het format van de brief vind je [hier]. Kun je geen formulier van je middelbare school overleggen, dan neem je contact op met de selectiecommissie ([email protected]). Eventuele deelcertificaten in plaats van middelbare schoolcijfers kun je toevoegen aan de cijferlijst (maak er één pdf van).

Buitenlandse diploma Kandidaten met een internationaal diploma moeten zich ook online aanmelden bij de TU Delft, om te bepalen of ze toelaatbaar zijn. Meer informatie over een internationaal diploma en toelating vind je [hier].

3

Page 4: 2020-2021...Bouwkunde bekend of ze voor het studiejaar 2021-2022 wederom gaan selecteren en wat de selectieprocedure wordt. Kijk hiervoor op de website van Bouwkunde (). Meer informatie

4

Deel 2: opdracht Analyse van een architectonisch projectNa 15 januari 2020 komen 10 architectonische projecten beschikbaar. Kies uit deze voorbeelden één project, dat je gaat analyseren. Verzamel zelf beelden en/of kaartmateriaal van het door jou gekozen project. Alle voorbeelden kun je trouwens ook zelf gemakkelijk bezoeken!

Wat vind jij belangrijke elementen van dit project? Wat valt je op aan de vormgeving, de indeling, de constructie, de materialen, etc.? Vat je ideeën in (een) tekening(en) en maak zo jouw eigen visuele abstractie* van het project. Zet deze tekening(en) op één A4 (staand formaat). Dit A4’tje met de zelfgemaakte tekening(en) moet je uploaden in pdf-format (max. 1MB). Vergeet niet de naam van het project en de titels, legenda en noordpijl van de afzonderlijke tekeningen (indien van toepassing) op je A4’tje te vermelden. Zorg ervoor dat je werk goed leesbaar is. Liever minder tekeningen die duidelijk zijn, dan veel onleesbare tekeningen. Je wordt daarnaast ook gevraagd om een korte toelichting bij je visual te schrijven, waarin je moet uitleggen waarom je dat getekend hebt.

Deel 3: opdracht Analyse van een stedenbouwkundig/landschappelijk projectNa 15 januari 2020 komen ook 10 stedenbouwkundige/landschappelijke projecten beschikbaar. Kies uit deze voorbeelden één project, dat je gaat analyseren. Verzamel zelf beelden en/of kaartmateriaal van het door jou gekozen project. Vat je ideeën in (een) tekening(en) en maak zo jouw eigen visuele abstractie* van het project. Zet deze tekening(en) op één A4 (staand formaat). Dit A4’tje met de zelfgemaakte tekening(en) moet je uploaden in pdf-format (max. 1MB).

Naast de visual zal je ook gevraagd worden om een mini essay te schrijven welke maatschappelijke ontwikkelingen en/of vraagstukken, die van toepassing zijn in het project, je motiveren om Bouwkunde te gaan studeren.

* De visuele abstracties kunnen bijvoorbeeld de (schematische) weergave zijn van:

– de ruimtelijke hoofdstructuur van het project;– de belangrijkste ruimtelijke onderdelen van het project;– de samenhang tussen de ruimtelijke elementen van het project;– de relaties van het project met de omgeving;– een cruciaal detail van het project.

4

Page 5: 2020-2021...Bouwkunde bekend of ze voor het studiejaar 2021-2022 wederom gaan selecteren en wat de selectieprocedure wordt. Kijk hiervoor op de website van Bouwkunde (). Meer informatie

5

Beoordelingscriteria van de online opdrachten

De ingezonden opdrachten 2 en 3 worden door verschillende bouwkundedocenten anoniem beoordeeld, onafhankelijk van elkaar. Elke docent zal slechts één opdracht per kandidaat beoordelen, en elke opdracht wordt door twee verschillende docenten beoordeeld, zodat elke kandidaat voor de opdrachten door in totaal vier verschillende docenten onafhankelijk van elkaar zal worden beoordeeld.

De totaalscore zal bestaan uit een optelling van de scores van de drie onderdelen. De beoordelingscriteria bij het beoordelen van de opdrachten zijn:

0 pnt = niet aanwezig 1 pnt = slecht2 pnt = zwak/matig3 pnt = voldoende 4 pnt = goed 5 pnt = zeer goed

Deel 2: Analyse architectonisch project (75 punten x 2 beoordelaars = 150 punten)

Criterium 1 (max. 30 pnt): de visuals (weging = x6; 0-5 pnt)

Criterium 2 (max. 30 pnt): inhoudelijke uitleg van de visual (weging = x6; 0-5 pnt)

Criterium 3 (max. 15 pnt): kwaliteit argumentatiestijl en formulering (weging = x3; 0-5 pnt)

Deel 3 Analyse stedenbouwkundig/landschapsarchitectonisch project (75 punten x 2 beoordelaars = 150 punten)

Criterium 1 (max. 30 pnt): de visuals (weging = x6; 0-5 pnt)

Criterium 2 (max. 25 pnt): duiding van de maatschappelijke opgave in relatie tot de motivatie (weging = x5; 0-5 pnt)

Criterium 3 (max. 20 pnt): kwaliteit argumentatiestijl en formulering (weging = x4; 0-5 pnt)

Onderdeel Puntenverdeling Maximaal aantal punten

5-vwo cijfers 2,5 x cijfertotaal 100

Analyse opdracht architectuur 2 beoordelaars x 75 150

Analyse opdracht stedenbouw/landschap 2 beoordelaars x 75 150

Totaal 400

Uiteindelijke score

Page 6: 2020-2021...Bouwkunde bekend of ze voor het studiejaar 2021-2022 wederom gaan selecteren en wat de selectieprocedure wordt. Kijk hiervoor op de website van Bouwkunde (). Meer informatie

6

Bepalen van de rangorde

Op basis van de individuele scores wordt er een ranglijst bepaald van 1 tot aan het getal dat overeenkomt met het aantal kandidaten. De kandidaat met de meeste punten krijgt het laagste rangnummer, de kandidaat met de minste punten het hoogste rangnummer. Indien er kandidaten met dezelfde score zijn, dan zal de score op de vwo-5-eindcijfers bepalend zijn voor de volgorde op de ranglijst.

De ranglijst wordt doorgegeven aan Studielink, die de kandidaten midden april 2020 zal informeren over hun rangnummer. Houd vanaf april geregeld je e-mail, inclusief je spam box, in de gaten of je een bericht hebt gekregen van Studielink of log in op hun website. Doe dit ook in je vakantie!

Wat als je bij de eerste 400 kandidaten hoort?Als je rangnummer binnen de capaciteit valt (rangnummers 1 tot en met 400), dan ontvang je van Studielink een plaatsingsbewijs voor de studie Bouwkunde. Je hebt dan twee weken om dit plaatsingsbewijs te accepteren; hierna vervalt je plaatsingsbewijs. Als je je plaatsingsbewijs niet accepteert binnen die twee weken, dan kun je geen Bouwkunde studeren in het studiejaar 2020-2021.

Vervolgens moet je nog voldoen aan de toelatingseisen en je inschrijving afronden. Je bent pas officieel ingeschreven wanneer je voldaan hebt aan de toelatingseisen en de digitale machtiging voor betaling van het collegegeld is verwerkt. Zie voor verdere informatie de TU Delft-website www.csa.tudelft.nl.

Wat als je niet bij de eerste 400 kanditaten hoort?Als je rangnummer hoger is dan 400 dan blijf je op de lijst van kandidaten voor de opleiding Bouwkunde. Als er kandidaten zijn die hun plaatsingsbewijs niet accepteren of niet voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden (bijvoorbeeld omdat ze

geen diploma halen) dan worden nieuwe kandidaten toegelaten, vanaf nummer 401. De ervaring leert dat van de eerste 400 kandidaten er een aantal afvallen. Het is dus aannemelijk dat kandidaten met een rangnummer hoger dan 400 alsnog kunnen worden toegelaten. Doordat leerlingen dit jaar voor twee numerus fixus opleidingen een selectieprocedure kunnen doorlopen, is de kans groot dat een aantal kandidaten afvalt van de eerste 400. Ook begin juli zullen er nog kandidaten afvallen, omdat ze hun vwo-diploma niet behaald hebben. Tot 15 augustus 2020 worden er plaatsingsbewijzen uitgedeeld. Als je een bewijs van toelating tussen 15 juli en 15 augustus krijgt, dan moet je binnen 2 weken aantonen dat je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden. Blijf je e-mail dus goed in de gaten houden!

Wat als het dit jaar niet lukt?Als het dit jaar niet lukt om geselecteerd te worden voor de studie Bouwkunde of als je je eindexamen niet haalt, kun je volgend jaar opnieuw meedoen aan de selectieprocedure. In totaal heb je drie selectiepogingen. Controleer hiervoor bij Studielink je ‘historische deelnames’. Als je zakt voor je examen, kun je de opleiding vragen om je deelname aan de selectie van dit jaar ongedaan te maken, zodat je geen selectiepoging verbruikt.

Uiterlijk 1 oktober 2020 maakt de bacheloropleiding Bouwkunde bekend of ze voor het studiejaar 2021-2022 wederom gaan selecteren en wat de selectieprocedure wordt. Kijk hiervoor op de website van Bouwkunde (www.bsc.bk.tudelft.nl).

Meer informatiewww.bk.tudelft.nlwww.csa.tudelft.nlwww.studielink.nlwww.studiekeuze123.nl