2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan...

31
Christoffel Nieuws pagina 1 ← terug naar pagina 1 Christoffel Nieuws Nieuwsbrief voor Binnenvaart-, Circus- en Kermisgemeenschap Nummer 5 - 20 februari 2020 - Jaargang 5 Van de bestuurs- en directietafel Aanstaande zaterdag begint de Carnaval. Carnaval is een volksfeest. Men zet de ‘bloemetjes‘ buiten voordat de veertigdagentijd begint. Aswoensdag is de start van de vastentijd en de Vastenactie. Pag 02 De angel in het Lam Gods Het drieluik Het Lam Gods in Gent bevat een geheim. België is al jaren in de ban van het werk van Van Eyck. Gestolen panelen, losgeld. Volgens een Nijmegenaar en zijn zoon zit er een geheim in het altaar verborgen. Pag 05 De lokroep achter het masker De polonaise van de dwaasheid jaagt door ons bloed, de kolder slaat ons in het hoofd. Met het mas- ker op durven we alles en tarten we prinsheerlijk het gezag. Het is carnaval. Pag 22 Verdere inhoud: Pag: Vastentijd en Vastenactie 2020 3 Uit Kitty’s hoge hoed 8 Aswoensdag - zoeken naar verdieping/Carnavalsmis 9 Windkanter 10 Wandelnieuws 12 Familieberichten 13 Onze jarigen/Misintenties 14 Financiën 15 Foto’s Soos met… Dansgroep Lach & Knipoog 16 Onze zieken 17 Binnenvaartsoos Zwijndrecht/mevr. Cornelissen 100 jaar 18 Agenda’s KSCC’s en Schipperssoosen 19 Agenda KSCC Nijmegen 20 Vereniging De Binnenvaart organiseert een lezing 21 Is uw actuele e-mailadres bij ons bekend? 25 PWA-vaarvakantie 26 Voornamen in Nederland 27 De laatste varensjaren van een binnenvaartschipper. Feuilleton 29 Belangrijke telefoonnummers en websites 30 Colofon 31 Klik hiernaast op een tegel of hieronder op een titel en u kunt direct het artikel le- zen. Klikt u linksboven in de paarse balk dan gaat u weer terug naar pagina 1.

Transcript of 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan...

Page 1: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 1← terug naar pagina 1

Christoffel NieuwsNieuwsbrief voor Binnenvaart-, Circus- en Kermisgemeenschap

Nummer 5 - 20 februari 2020 - Jaargang 5

Van de bestuurs- en directietafel

Aanstaande zaterdag begint de Carnaval. Carnavalis een volksfeest. Men zet de ‘bloemetjes‘ buitenvoordat de veertigdagentijd begint. Aswoensdag isde start van de vastentijd en de Vastenactie.

Pag

02

De angel in het Lam Gods

Het drieluik Het Lam Gods in Gent bevat een geheim.België is al jaren in de ban van het werk van Van Eyck.Gestolen panelen, losgeld. Volgens een Nijmegenaaren zijn zoon zit er een geheim in het altaar verborgen.

Pag

05

De lokroep achter het masker

De polonaise van de dwaasheid jaagt door onsbloed, de kolder slaat ons in het hoofd. Met het mas-ker op durven we alles en tarten we prinsheerlijk hetgezag. Het is carnaval.

Pag

22

Verdere inhoud: Pag:Vastentijd en Vastenactie 2020 3Uit Kitty’s hoge hoed 8Aswoensdag - zoeken naar verdieping/Carnavalsmis 9Windkanter 10Wandelnieuws 12Familieberichten 13Onze jarigen/Misintenties 14Financiën 15Foto’s Soos met… Dansgroep Lach & Knipoog 16Onze zieken 17Binnenvaartsoos Zwijndrecht/mevr. Cornelissen 100 jaar 18Agenda’s KSCC’s en Schipperssoosen 19Agenda KSCC Nijmegen 20Vereniging De Binnenvaart organiseert een lezing 21Is uw actuele e-mailadres bij ons bekend? 25PWA-vaarvakantie 26Voornamen in Nederland 27De laatste varensjaren van een binnenvaartschipper. Feuilleton 29Belangrijke telefoonnummers en websites 30Colofon 31

Klik hiernaast op een tegel of hieronder op een titel en u kunt direct het artikel le-zen. Klikt u linksboven in de paarse balk dan gaat u weer terug naar pagina 1.

Page 2: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 2← terug naar pagina 1

VAN DE BESTUURS-EN DIRECTIE-TAFEL

Het water van de Waal valt langzaam. Dinsdag is dehoogwaterbrug weer weggehaald.We beschikken nu weer over voldoende parkeerplaatsen voorhet parochiecentrum in Nijmegen. Want bij hoog water lopende kades met de parkeerplaatsen onder.

Parkeren een probleemHet is fijn dat er mooie appartementen worden gebouwd rondde Waalhaven in Nijmegen. Mensen wonen graag langs hetwater. Er groeit ook wat meer sociale controle in dit gebied.Maar er kleven ook nadelen aan: elk huishouden heefttegenwoordig één of twee auto’s. De parkeergarages onderde appartementen bieden te weinig parkeerruimten. Dusparkeert men elders o.a. op de kade van de haven. Met debewoners van de haven zullen wij goed moeten overleggendat er voldoende plaats voor de bewoners blijft.

Carnaval en AswoensdagAanstaande zaterdag begint de Carnaval. Carnaval is eenvolksfeest. Men zet de ‘bloemetjes ‘buiten voordat de veertigdagen tijd begint.

Aswoensdag is de start van deveertigdagentijd. In de kerken wordt opAswoensdag of op een ander tijdstip, zoalsbij ons op de zondag na Aswoensdag eenkruisje met as op het voorhoofd gedrukt ofeen beetje as op het hoofd gestrooid.We worden uitgenodigd om veertigdagen onszelf onder de loep te nemen. Meditatie wordtdit genoemd. Vroeger werden op de zondagenin de veertigdagen tijd de Lijdensmeditaties gehouden.Aan de hand van de lijdensweg van Jezus werd de menseneen gewetensonderzoek voorgehouden. En dat was vaakvanaf de preekstoel in een pittige en niet mis te verstane taal.

Dit heeft zich allemaal anders ontwikkeld. Vroeger heerste ereen angstcultuur: zonde, hel en verdoemenis. Nu worden wijuitgenodigd bezig te zijn met levensvragen: waartoe zijn we opaarde, de 10 geboden, de hoopvolle boodschap van hetevangelie. Wat zegt het ons en hoe vertalen wij dezebemoedigende woorden in daden.

De mooiste foto wordt beloond met een prijsMaak een mooie en originele foto van de carnaval.Zend hem vóór 5 maart naar [email protected] redactie, die zal functioneren als een jury, kiest de mooisteer uit, welke met een hele leuke prijs beloond wordt. Natuurlijk,dat zult u begrijpen, dat deze actie alleen werkt als er MEERdan 15 inzendingen zijn.Wij zijn benieuwd.

Page 3: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 3← terug naar pagina 1

VAN DE BESTUURS-EN DIRECTIE-TAFEL

Vastenactie 2020Pasen eist een intensieve voorbereiding. Het is

het feest dat de dood niet het einde is maar eendoorgang naar het Eeuwig Leven.

Ondertussen worden wij uitgenodigd niet alleen maarwoorden en wensen uit te spreken, maar deze te vertalen indaden: iets afstaan voor een ander. Hij of zij die het niet breedhebben of misschien helemaal niets hebben het geluk teschenken van een bed, bad en brood, een term die nu inNederland gebruikt wordt. Dat houdt in dat wij geldbijeenbrengen voor onze missionarissen:

● Pater Wim Boksebeld in Haïti.● Broeder Cees Smeele in Congo.● Broeder Willy Leensen in Indonesië.● Het project van Herman Steur in Sri Lanka en● Het project in Oeganda waar een jongere zich voor inzet,

zoals deze maand Dyonne Rutjes.

Willy LeensenWim Boksebeld Cees Smeele

Dyonne Rutjes Pam vd Beld, Herman Steur

Het geld dat u voor hen samenbrengt, wordt voor meer dan 100%besteed aan de opvoeding en zorg voor jongeren en ouders.In Nederland wordt er veel gemopperd op wat er in desamenleving gebeurt. Beseffen we wel in wat voor rijk land weleven? De vele beelden op de tv, de vragen om een donatie tegeven: gaan ze niet snel aan ons voorbij.

De veertigdagentijd nodigt ons uit tot persoonlijke en eengemeenschappelijke bezinning op zondag in de heilige Mis om11.00 uur in ons parochiecentrum, het schipperscentrum of elders:het parochiecentrum, het kerkschip van Het Zuiden inRaamsdonksveer.

Daarom hoop ik dat u een geweldig carnaval viert. En laten wijhet woord carnaval er in houden. Ons land is rijk aan immaterieelerfgoed, waaronder carnaval een belangrijke plaats inneemt.In deze tijd zijn er kleine groepen die overal een probleem vanmaken. Is het niet de zwarte Piet, dan zijn het wel de goudeneeuw, of Kerstmis: allemaal voer voor de media enpraatprogramma’s.

Page 4: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 4← terug naar pagina 1

Laten wij de rug recht houden. Detradities door onze voorouders aan ons

overgeleverd zijn meer dan de moeite waard ze inere te houden.

Voorbereiding Eerste h. Communie en h. Vormsel.De Eerste Heilige communie wordt gevierd op Hemelvaartsdag21 mei en het heilig Vormsel op Eerste Pinksterdag 31 mei. Devieringen beginnen om 11.00 uur.In de komende week zullen de kinderen en jongeren die zichhebben opgegeven een uitnodiging krijgen voor een bijeen-komst waarin de nodige informatie gegeven wordt. Deze bij-eenkomst vindt plaats op een zondag na de heilige Mis van11.00 uur. De heilige Mis vóór de bespreking is een opmaatnaar de bijeenkomst.

29 februariDe maand februari heeft 29 dagen. Nu kunnen zij die op 29februari geboren zijn pas echt een verjaardag vieren. Daarbijdenken wij aan onze overleden hoofdaalmoezenier C. Nieu-wenhuizen.

Twee activiteitenOp de dag dat u de Christoffel Nieuwsbrief ontvangt, zijn er 2activiteiten de moeite waard te vermelden:● De Sociëteit de wandelgang. In de vorige Christoffel Nieuws-

brief bent u hierover geïnformeerd.● Maar op dezelfde dag houdt het stedelijk netwerk Nijmegen

haar vergadering. Het is een echt netwerk: burgemeester,raadsleden en wethouders zijn vaak bij deze vergadering,maar ook ambtenaren van de gemeente Nijmegen. Nu erzoveel ontwikkelingen gaande zijn in het Waalhaven gebied,dus in onze woonomgeving is het goed zakelijke contactente intensiveren. Soms is het moeilijk om mensen aan de tele-foon te krijgen maar tijdens deze bijeenkomst lukt het direct.

VAN DE BESTUURS-EN DIRECTIE-TAFEL

Van harte wenst de crew van de parochie en het KSCC u eenheel fijn carnavalsweekend.En: glaasje op laat je rijden.Gaat u met vakantie: veel plezier.

B.E.M van Welzenes sdbLandelijk aalmoezenierDirecteur KSCC

Page 5: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 5← terug naar pagina 1

In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling zijn acht gerestaureerde bui-tenpanelen van het gesloten altaarstuk Het Lam Gods, samen met de nog niet gerestaureerde voorstellingen van Adam en Eva, te zien. Naaraanleiding van die tentoonstelling plaatsen we hier een artikel in twee delen van Hans Jacobs uit 2003 dat tot in de kamer van de bisschop vanGent een rel veroorzaakte. Deze week deel 1.

De angel in het Lam GodsHet drieluik Het Lam Gods in Gent bevat een geheim. België is al jaren in deban van het werk van Van Eyck. Gestolen panelen, losgeld. Alles zou draai-en om geld, maar volgens een vader en zoon uit Nijmegen zit er een veelgevaarlijker angel in het altaar verborgen. Een nieuw hoofdstuk in het myste-rie van België.

Door HANS JACOBS

Het is het meest mystieke, maar ook hetmeest mysterieuze kunstwerk van de 15deeeuw: de Aanbidding van het Lam Gods,het altaardrieluik van Jan van Eyck uit deSt. Baafskathedraal in Gent. Het kroonju-weel van de Vlaamse primitieven en vande Belgische katholieke kerk. Een werkmet een groot geheim. Daar is heel Belgiëvan overtuigd. Zeker toen in 1934 tweepanelen van het drieluik werden gestolen:de Rechtvaardige Rechters en St. Jan deDoper. Het paneel van St. Jan werd eenpaar dagen later door de dief terugge-ven. De Rechtvaardige Rechters is nogaltijd spoorloos verdwenen. Er was sprakevan een miljoen frank losgeld, maar dat isnooit betaald. Uiterst onhandig politieon-derzoek, medeplichtigen die kort na el-kaar overlijden, politiek duister spel. De

Duitsers die in de oorlog intensief naar hetpaneel op zoek zijn geweest.

Geruchten

Eind 2002 hield 'Arseen G.' België weken-lang via een website in de ban: hij zou be-kend maken waar het paneel van deRechtvaardige Rechters zich zou bevin-den. Het werd een sof: in de kerk in Wet-teren werd niets gevonden. Alles zoudraaien om losgeld, maar in de loop vande jaren nemen de speculaties toe dat erdoor de eeuwen heen wel iets héél bij-zonders met het paneel aan de handmoet zijn geweest. In Nijmegen is nu eennieuw hoofdstuk aan het mysterie van Bel-gië toegevoegd. De ontdekking van eenzeer bijzondere puzzel in het werk van Janvan Eyck, waardoor een heel andere licht

op het geheim van de Gentse schilderwordt geworpen. Nu flarden van de Nij-meegse oplossing in België via websitesdoorsijpelen, gonst het opnieuw van degeruchten dat er binnen de katholiekekerk mensen op de hoogte zijn van datgeheim. Vanuit Nijmegen komt nu de sug-gestie dat Van Eyck een antikatholiekeboodschap in het meest katholieke werkvan de 15de eeuw verborgen zou heb-ben. De kerk zou dit weten en daarom desleutel tot dit geheim, het paneel van deRechtvaardige Rechters, hebben gesto-len en veilig opgeborgen. Een puzzel dieniemand ooit gezien heeft, maar ontdektis door Frans Wentholt en zijn zesjarigezoon Remy.

Page 6: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 6← terug naar pagina 1

Puzzel

Een puzzel die door Jan van Eyck in hetwerk verborgen is, en waarin de kunste-naar zelf de sleutel is. Een paar weken ge-

leden raakte Frans Wentholt opnieuw inde ban van het werk van Van Eyck. ”Ikwas op bezoek in de kathedraal en ikraakte zeer ontroerd door de bijzondereschoonheid van het werk. Ik geef toe, de

tranen liepen me over de wangen.” Hijging de volgende dag terug. Bleef op-nieuw een paar uur, kocht nieuwe boe-ken en ging zich wederom in het werkverdiepen. Sindsdien heeft hij Gent diver-se malen bezocht en met experts gespro-ken. Frans Wentholt is tekstschrijver, maarnaast zijn werk is hij actief als maker vancryptografieken, beeldcryptogrammenop internet. Een internationale cryptogra-fiekensite die Frans met tekeningen voedt,wordt maandelijks door meer dan éénmiljoen mensen bezocht: het zoeken naarhet beeld in een puzzel. Frans heeft eenbijzondere gave om dingen te zien dieanderen verborgen hebben. ”Ik weet datJohannes de Doper traditioneel in veelkunstwerken Christus aanwijst. Dat is ookbij dit werk vaak als argument gebruiktom aan te tonen dat de centrale figuurop het retabel, Christus is. Dit gegevenwerd mijn uitgangspunt.” Het paneel vanJohannes zat bij gesloten altaar aan devoorkant, maar verhuisde bij het openenvan het drieluik op hoogtijdagen, naar deachterkant. Het beroemde paneel vande Rechtvaardige Rechters zat aan debinnenkant, en vormde de rugzijde vanJohannes de Doper. Ook het Johannes-paneel werd in 1934 gestolen, maar naeen paar dagen teruggegeven. Johan-nes wijst met zijn vinger naar het Lam dathij in zijn arm draagt. Maar Frans Wentholtzag meer. De vinger wijst niet recht naarhet Lam, maar krom. ”Door die kromming

bovenste rij (de hemel), v.l.n.r.: Adam; een groep zingende engelen; Maria; God of Christus op zijnhemeltroon; Johannes de Doper; een groep musicerende engelen; Eva.onderste rij, v.l.n.r.: de rechtvaardige rechters (een replica van het in 1934 gestolen paneel); riddersvan Christus (kruisvaarders); de verering van het Lam Gods; een groep kluizenaars; een kleine stoetpelgrims geleid door de heilige Christopher.

Page 7: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 7← terug naar pagina 1

lijkt hij niet alleen het Lam aan te wijzen, maar hij nodigt uit opde plek precies aan de andere kant te kijken: op het paneelvan de Rechtvaardige Rechters. Dus bestudeerde ik de doorJohannes de Doper aangewezen plek op een reproductie. Ikzag niets. Ik besefte dat ik naar een reproductie keek van dekopie die Jozef Vanderveken begin jaren veertig na de diefstalvan het origineel had gemaakt. Ik besloot een reproductie vanhet originele paneel te bekijken. Mijn hart ging sneller kloppen:ik zag het gelaat van Christus in de berg waar de rechtvaardi-ge rechters langsrijden.” Vanderveken had dit gezicht in dedoor hem geschilderde kopie niet verwerkt.

De Visone Dei

Frans laat zijn zoon Remy van zes jaar de ontdekking in eenboek zien en dan doet Remy de volgende ontdekking: ”Papa,die man kijkt daar naar toe. Hij kijkt Jezus recht aan.” Frans kijkten ziet de ontdekking van zijn zoon: alle rechtvaardige rechterskijken een bepaalde kant op, behalve één: die man kijkt rechtin het gezicht van de Christus op de rotswand. ”Hij doet dit alsillustratie van de tekst De Visione Dei, het Zien van God, dieverborgen zit in het boek van de aartsengel Gabriel aan devoorkant van het drieluik.” Deze boodschap werd onlangsdoor een speciale onderzoeksgroep van de Universiteit vanGent onder leiding van prof. Marc de Mey ontdekt. De weten-schappers fileerden het kunstwerk tot op het bot en toverdenhet via de computer om in 3D. Zo konden ze via de schilder-techniek, kleurgebruik en lichtinval via het digitale vergrootglasde bijzondere boodschap van Van Eyck ontdekken: De VisioneDei, God zien van aangezicht tot aangezicht, zoals dat in debrief van Paulus aan de Corinthiërs staat: 'Thans zien wij in eenduistere spiegel, maar dan van aangezicht tot aangezicht.'

Tweede en laatste deel in CN 6.

MOPEr komt een man bij de dokter.

"Rook je?" vraagt de dokter."Nee, ik ben tien jaar geleden gestopt,"

zegt de man."Drink je?"

"Nee."Heb je geen andere passie?"

probeert de dokter."Nou, ik hou ervan om te kaarten..."

"Oké, je moet stoppen met kaarten!”Ha Ha

Ha Ha Ha

Ha Ha Ha Ha

Page 8: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 8← terug naar pagina 1

UIT KITTY’SHOGE HOED

VOLOP CIRCUS IN HEEL EUROPA

De afgelopen maanden was er heel wat circus te zien.Circusliefhebbers kwamen volop aan hun trekken! InNederland kon men kiezen: In Carré was het 35 jaarWereldkerstcircus met diverse Gouden Clown winnaars uitMonaco

Ook circus Sijm had weer een schitterend programma!

In Ahoy in Rotterdam waren diverse dierennummers: depaarden van Karl Trunk, de katten van Anelya Ross en dedoldwaze honden van Sandro Montez. Producer FernandBanning kreeg de hoogste Nederlandse circusonderscheiding:De Oscar Carré-trofee uitgereikt door Frans Cuijpers, voorzittervan de Club van Circusvrienden Nederland.

In Sittard en Nijmegen genoten de mensen bij circus Freiwalden in de schouwburg in Eindhoven was een spectaculairfamilie-circusprogramma met top artiesten van de bovensteplank: het rad des doods, motoren , swingende trapeze, mooiluchtnummer, clowns en trampolines!

In het buitenland was er natuurlijk weer het niet te evenarencircusfestival in Monaco. Men genoot van de magnifieke witteen zwarte paarden van circus Knie, op een gegeven momentwaren er 44 tegelijk in de piste!!! Ook zagen we de witte tijgersvan Sergey Nesterov. Jammer dat deze mooie dierennummershier op tv aan het eind’van het jaar er uitgeknipt worden! Opzondagavond worden daar altijd de winnaars bekendgemaakt. Frans Cuijpers mocht daar de European CircusAssociation-prijs uitreiken aan de familie Knie.

Om de twee jaar is er ook een circusfestival in Boedapest inHongarije. Ook dit was helemaal te gek! De voorstellingen zijnschitterend, de gasten worden als VIP’s behandeld(we kregenallemaal een witte zijden shawl en werden met lange wittelimousines afgehaald en thuisgebracht) en Peter Fekete, deminister van cultuur is een groot circus-liefhebber. Hij heeft eenprogramma bedacht waar wij nog veel van kunnen leren!

Op school krijgen de kinderen cultuurles d.w.z. muziek, toneelen gym. Het jaar daarna bezoekt een toneelgroep,muziekgezelschap en een circus de school. In het derde jaarmogen alle kinderen naar een concert, opera /operette,toneelstuk en een circus. Op die manier leren kinderen veelvan cultuur, blijven ze daarna ook naar voorstellingen gaan enweten ze vaak al dat ze later artiest willen worden!

En het is nog altijd zo : Jong geleerd is Oud gedaan!

Kitty Cuijpers - Custers

Opgehaald met een limousine

Page 9: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 9← terug naar pagina 1

Aswoensdag is het begin van de Vastentijd. Een tijd van inkeer. Eninkeer hebben we nodig. Onze tijd is arm aan verdieping. We zijn teveel gericht op wat we met ons verstand kunnen meten en weten.We zijn te veel gericht op het materiële, op het uiterlijke. DeVastentijd biedt gelegenheid op zoek te gaan naar het innerlijke,naar de ziel Om daar contact mee te maken, om je daar aan toe tevertrouwen.

De liturgie van Aswoensdag past daar heel goed bij dankzij hetmooie ritueel. Het uiterlijke teken helpt ons om het innerlijke tezoeken en die zoektocht een plek te geven in het leven.

Uiteindelijk is het zoeken van het innerlijk, van de diepte, een kwestievan loslaten. De aansporing om los te laten, die mis ik in deze tijd.Terwijl je in alle soberheid, ook in het alleen-zijn, alles aangereiktkrijgt! Als je loslaat, in de stilte kun je de beleving krijgen 'God is er'.Daarom vind ik het Joods Jahweh beter dan het woord 'God'.Jahweh betekent immers 'lk ben er'.

De stilte biedt je verdieping. Maar je moet er dus wel naar op zoek.Die zoektocht is belangrijk. Je hoeft het niet in de vingers te hebben,als je er maar mee bezig bent. Het geeft je leven een rijke invulling.

Emeritus pastor Jan Huls

Tijdens de H. Mis op Parochiecentrum Nijmegen van zondag 1 maartkan het askruisje worden ontvangen in plaats van op Aswoensdag.

Aswoensdagzoeken naar verdieping

Page 10: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 10← terug naar pagina 1

WINDKANTER

Het is nu precies 50 jaar geleden dat ikmijn eerste stukje schreef op een nuouderwetse typemachine en het opdurfde te sturen, toen al ondertekend met'Corvee'.

Jarenlang heb ik dat stukje nog bewaardmaar nu ik er naar op zoek ben kan ik hetniet meer terugvinden. Ik weet nog weldat het, eenmaal gedrukt, er heel andersuitzag dan op mijn typemachine en mijneerste les had ik geleerd: 'uitkijken met watje schrijft.' Een tweejarige studie'Vervoerswezen' bij het NederlandsVervoerswetenschappelijk Instituut (NVI) eneen tweejarige studie Journalistiek bij hetLOI moesten me wat meer zelfvertrouwengeven. Een beroepsjournalist zei me laterdat ik een nogal scherpe punt op mijn penhad en daarmee nogal wat kritiek konverwachten. Het leek mij toen eencompliment omdat ik probeerde demensen er mee aan het denken te zetten.

Het is al die jaren een leuke, onbetaaldehobby geweest maar nu, in mijn 84stelevensjaar, ga ik me toch afvragen of onzelezers nog zitten te wachten op dehersenspinsels van een oudere man en ofmijn tijd er niet opzit. Je moet gaan

oppassen dat kritische kanttekeningengeen cynisme wordt en dat gevaar zit er inomdat er nogal wat ontwikkelingen inonze samenleving plaatsvinden die metegen gaan staan. Ik hoef de schippersonder onze lezers niet te vertellen hoeveeluren we als kleine zelfstandigen per dag ofper week moesten draaien om de zaakovereind te houden maar daaroverklagen deden we zelden of nooit, datbracht ons beroep met zich mee.. Welemmeren over de Belastingdienst die zichnooit afvroeg met hoeveel inzet inarbeidsuren je je inkomenbijeen moest schrapen,vaak in regen en wind.

Tegenwoordig lijkt het welof veel mensen niet meertevreden zijn met huninkomen, de werkdruk nietmeer aankunnen en ziekworden met of zonder burn-out. Ook het opvoeden vande kinderen groeit heel watgezinnen blijkbaar bovenhet hoofd gelezen deberichten in de media. Eenongezonde ontwikkelingwaar best eens wat meer

aandacht aan besteed zou mogenworden.

Neem ook het klimaatprobleem datopeens bij de mensen op het bord isgeschoven en een enorme impact heeftop hun leven. Milieuactivisten komen met'kant en klaar' oplossingen maar schuivende kosten ervan op de schouders vanandere burgers. Het aanpassen van veeloudere woningen aan de klimaateisenbeloopt al snel 50.000 tot 60.000 euro.Begin er maar aan als je een AOW-

Winter in Wemeldinge

Page 11: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 11← terug naar pagina 1

uitkering krijgt en, gehoord in gesprekken, dat zijn vaak demensen die in ons dorp de oudere, vaak alleenstaande huizenbewonen. 'Het verdient zichzelf terug in de loop der jaren,'wordt dan gezegd maar wat heb je daaraan als je de 75 jaarbent gepasseerd? Krijg je op die leeftijd nog wel eenhypotheek?

Een steeds hogere gasprijs moet de mensen blijkbaar dwingenom gasvrij te gaan wonen maar groeiende armoe is hetgevolg waar niemand veel aandacht aan besteed. Ga zomaar eens genieten van je oude dag en dat terwijl men eldersin Europa nu pas overstapt van kolen en oliekachels naar gasals alternatieve, meer milieuvriendelijke brandstof. Zopashoorde ik dat in ons land de kosten van het overschakelen vangas naar een meer klimaatvriendelijke wijze van verwarmingveel te laag zijn ingeschat en veel hoger zullen uitvallen.

Mensen met een gezond verstand wisten dat al lang maarknappe koppen wisten het beter. Niet vreemd dat hetvertrouwen in de overheid terugloopt.

Corvee

Page 12: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 12← terug naar pagina 1

WANDEL-NIEUWS

Beste wandelvriendinnen en –vriendenen lezers van Christoffel Nieuws,

‘Zo de wind waait, zo waait mijn jasje’, is het thema van delaatste weken, maar dan ook met allerlei consequenties. In

vrijwel alle gebieden van West-Europa werd er op gehamerdom bij wandelingen en fietstochten bossen en boomrijketrajecten te mijden. Het lijkt wel of sinds het tijdstip waarop ookNederland voor stormdepressies een naamgeving hanteert, deverschillen tussen luchtdrukhoogtes zich razendsnelmanifesteren. Ciara en Dennis hebben al weer een opvolger:Ellen. Het is bekend dat aan het huidige weerbeeld ooit eeneinde komt. En nu maar hopen dat het voor tientallenwandelorganisaties de nodige rust geeft bij de te houdenwandeltochten.

30.975 Is het aantal inschrijvingen dat tot en met 13 februari 2020werd opgetekend door stichting De 4Daagse. Op maandag 3februari 2020 is de inschrijvingsperiode voor de 104e Vierdaagsevan Nijmegen van start gegaan en deze eindigt op vrijdag 27maart. Al eerder werd gemeld dat de limiet ligt op 49.000belangstellenden. Op www.4daagse.nl kan de weg wordengevonden naar het inschrijvingsformulier, maar ook naar diversereglementen, naar veel aspecten van het wandelen en ooknaar zaken die met het evenement te maken hebben. Als u lidbent van KWBN is het handig om bij de inschrijving hetlidmaatschapsnummer paraat te hebben. Op de deelnameprijsvan € 100,00 is dan een korting van € 5,00 van toepassing.

Het is hartverwarmend om nu al te ervaren dat mensen zichwillen aanmelden voor de KSCC-Vierdaagse verzorging. En datzijn personen die willen lopen, maar ook die het verzorgingsteamwillen versterken. Het opgeven voor het gebruikmaken van de

verzorging kan tot en met 15 juni 2020 via de websitewww.ksccvierdaagse.nl. Mocht het niet lukken dan is er devolgende tip: Apple gebruikers moeten Google Chrome ofFirefox inschakelen. Bij twijfel kunt u ook een berichtje sturen [email protected] en naar [email protected]. Het isecht de bedoeling om half juni exact te weten welkewandelaars van de Vierdaagse geholpen mogen worden. Als uvoor de verzorging hebt ingeschreven ontvangt u te zijner tijdeen bevestiging per e-mail.

Voor de komende twee weken staat de volgende wandeltochtop het programma:

1 maartWinterserie in EscharenWsv D.E.W. EscharenAfstanden: 6-10-15-20-30 kmStartplaats: ‘t DorpshuusMeester Bongaardsweg 2,5364 PM EscharenStarttijd: 08.00 - 12.30 uur0486-473527www.dew-escharen.nl

Op www.wandel.nl staan heel veel gegevens van wandeltochtendie (voornamelijk) in Nederland worden gehouden, zoals inBeesd op 22 februari, in Apeldoorn en Dieren op 22 en 23februari, in Waalwijk op 23 februari, in Breda en Dordrecht op 29februari en in Varsseveld, Tilburg en Rotterdam op 1 maart 2020.

Een hartelijke groet,

Henry Mooren

Page 13: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 13← terug naar pagina 1

GEBOREN

Op donderdag 30 januari is Johann Wilhelmus (Filip) Rekveldtgeboren. Zoontje van Vincent en Vivienne Rekveldt en broertjevan Olivier. Peetouders zijn tante Marian en ome Jan-Paul.Correspondentieadres: Dr. Van Beurdenstraat 20, 5481 CCSchijndel.

Op maandag 3 februari is Maria Martinus (Codi) Lahnsteingeboren. Codi is het zoontje van Christiaan Lahnstein en DianaRamakers en broertje van Ruben en Kyan. Peetouders zijnMartin Hoefnagels en Mieke Claessen.Correspondentieadres: Oosthaven 13, 6042 PA Roermond.

Op zondag 9 februari is Boaz Emanuel Arend Hendricus deHaan geboren. De trotse ouders van Boaz zijn Leander enWencke de Haan.Correspondentieadres: Ravelijn 11, 4285 EE Woudrichem.

OVERLEDEN

Op vrijdag 7 februari is, op de leeftijd van 90 jaar, Mies Arends– Reijmers overleden. Echtgenote van Henk Arends.De afscheidsdienst werd op woensdag 12 februari gehoudenin de St. Remigiuskerk, gevolgd door de begrafenis op dealgemene begraafplaats 't Heijlige Lant te Duiven.Correspondentieadres: Waterrus 8, 6999 HI Duiven.

Op zaterdag 8 februari is, in de leeftijd van 81 jaar,Georg Johann (George) de Bot overleden.Echtgenoot van Ria de Bot – Cornelissen. Deeucharistieviering was op zaterdag 15 februari in deparochiekerk H. Maria Onbevlekt Ontvangen teLobith. De crematieplechtigheid vond incrematorium Moscowa plaats.Correspondentieadres: Rijnstraat 1-61, 6916 BC Tolkamer

Op dinsdag 11 februari is, op de leeftijd van 92 jaar,Adriana Anna Maria (Jeanne) Leijten – Zwaansoverleden. Weduwe van Leon Leijten. Deuitvaartdienst vond op maandag 17 februari plaatsin de H. Willibrordskerk te Vleuten. Aansluitend werdJeanne begraven in het naast de kerk gelegenparochiekerkhof.Correspondentieadres: Prinses Julianastraat 15, 4132 CAVianen.

Op vrijdag 14 februari is, op de leeftijd van 79 jaar,Hendrika (Riek) Eckelboom – Welsing overleden.Weduwe van Nicolaas Eckelboom. De uitvaartdienstzal worden gehouden op vrijdag 21 februari om11.00 uur in de Parochiekerk van de H. Kruisverheffingte Beesd, waarna zij te ruste wordt gelegd bij haarman op de begraafplaats aan de Schuttersweg aldaar.Correspondentieadres: Zijlsteeg 2, 4156 JT Rumpt.

Page 14: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 14← terug naar pagina 1

22-2 Mevr. Sybilla Sep-Tonissen; mevr. Henriëtte Leensen.23-2 Mette de Bot.24-2 Sander Bosman, m/s “ Tonny”.25-2 Anja Meurs; Michelle Bruins; Frank Put;

Sarah-Leigh Meijers.26-2 Hans Paal; Remco Schelle.27-2 Dhr. Chris Meering sr.; Juriaan Verberck.28-2 Birgit Wanders-van Beers, m/s “Thuvine”;

dhr. Gerard Leensen; Herman Rademaker;mevr. Lenie van Werkhoven; Sjaak Beyer;Vincent Sanders; Daniel Peters.

29-2 Miranda de Vree; dhr. Jan Wennekes; mevr. Annie van Hooft - Heck (80 jaar).

Maart1-3 Anton Wigman jr.; Lobke Jonkman; dhr. Jan Hoks;

dhr. Piet Poppelier, m/s Clamarant.2-3 Anneke Nuy-Pruyn; mevr. Miep Hoks.3-3 Mevr. Driessen uit Millingen.4-3 Joeri van Megen.5-3 Ruben Pols.6-3 Myriam de Bot; Patrick Wanders; Jan Schimmel.

ZONDAG 1 MAART

mevr. Riek Eckelboom,mevr. Johanna Lathouwers - Beekers,ouders Wennekes-van Oijen,dhr. G. Wennekes en Liza Derksen-Wennekes, en overledenfamilieliedendhr. J. van der Hoeven v/h Bituma l,dhr. Wil Meesters,mevr Loucy van der Made-van Weelderen.dhr. C. Nieuwenhuizen Aalmoezenier v.d. scheepvaartdhr. Henk Bergamin,dhr. Johan Rattink, en Trees Valkpater M. Verhaeghe schippersaalmoezenier,mw. M. Mathijssen-van Oijen,mevr. Jennie Verlaan-Bult, Nico en Patrick VerlaanHerman van den Brink en Nancy Rensen – van den Brink enfamilie van den Brinkmevr. Miek Broekmeulen – Tonissen

Een bijzondere intentie.

Page 15: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 15← terug naar pagina 1

FINANCIËN

VERZILVERING VAN (PENSIOEN)POLISSEN

Steeds meer mensen vanaf ongeveer 60 jaar gaan zich roerenen organiseren. Dit vanwege de grote onrust m.b.t. (aanstaan-de) pensioenen.Nog niet zoveel jaar geleden, speelde deze onrust niet. Im-mers, het grootste pensioenfonds ABP maar ook vrijwel alle an-dere fondsen spraken standaard over “garanties” en“indexeringen”. Het was daarom toen bij velen geen issue, hetkwam toch wel goed, zo was de algemene opvatting.Hoe anders staan we er nu voor. Pensioenfondsen indexeren allange tijd niet meer, sommige gaan zelfs over op korten opeerdere toezeggingen. Van de overheid moeten deze fond-sen voldoen aan een dekkingsgraad. Dit houdt in dat het be-halen/ behouden van die graad een garantie is dat ook in detoekomst aan de pensioenverplichtingen kan worden voldaan.Belangrijkste onderdeel van de berekening van die dekkings-graad is de zogenaamde “rekenrente” die zich tussen 0,1 en1% beweegt. Dit houdt o.a. in dat er bij de langjarige pensi-oenverplichtingen vanuit wordt gegaan dat de daarbij beho-rende vermogens/reserves maar groeien met die 0,1 tot 1%.Dus kunnen de pensioenen en toezeggingen niet worden geïn-dexeerd, zo luidt die verklaring.Het tegendeel is echter het geval: de echte rendementen diefondsen realiseren zijn gemiddeld maar liefst 7% met vele uit-schieters naar boven. Deze goede rendementen zorgen er dusvoor dat er miljarden per jaar worden bijgeschreven bij depensioenreserves en niet worden uitgekeerd aan de deelne-mers.Ondanks het pensioenakkoord van vorig jaar reikt de overheidniet de hand aan de fondsen om bovenbeschreven pensioen-nood te lenigen.

Ditzelfde probleem geldt ook voor alle zelfstandigen die hunoude of nieuwe (pensioen)polissen, stamrechten e.d. willenverzilveren. Ook zij worden geconfronteerd met die extreemlage rekenrente.Als bovenstaande, naast de (toekomstige) AOW, te weinigmaandinkomen genereert, zal uit andere (spaar)middelenmoeten worden geput (als die er zijn). Van het (afbetaalde?)huis kan niet worden gegeten.Tijdig in kaart brengen van de persoonlijke situatie is dan ookhet devies. Wellicht kan er nog worden bijgestuurd als dat no-dig is waardoor een gang naar het Malieveld niet nodig is……

Wim Onderdelinden

www.stichtingabri.nl

Page 16: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 16← terug naar pagina 1

Donderdag 6 februari was een gezellige boel. De KSCC Nijmegen Soos met...werkgroep had een een dansgroep uitgenodigd. De dansgroep Lach &Knipoog liet in een voorstelling zien dat dansen leuk is en voor alle leeftijden.Tijdens de pauze en als afsluiting van de middag werd nog een rondje bingogespeeld. Foto's: Gemma Raats.

Bekijk alle foto’s op onze website.

Soos met… Lach & Knipoog

Page 17: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 17← terug naar pagina 1

* Mevr. Tonny van Megen-Wissingv/h “Furie”.DDORNENBURG. KERKSTRAAT 7J, 6686 BS.* Mevr. C. Lentjes-Kriesels (Locatie DeSwinhove Groep - Ankerplaats).ZWIJNDRECHT, PLANTAGEWEG 3, 3333 GZ* Dhr. Rini Burgers.WESSEM, KERWEG 3, 6019 ED.* Mevr. Netty Straatman-van Benthem.DEN BOSCH, ZUIDERPOORT RESIDENTIE, ZUI-DERPARKWEG 85F, 5216 HA.* Dhr. Johann Zennicker.BEST, MAGAZIJNWEG 15, 5683 CV.* Mevr. Christien Zijlmans-van Lent (Afd.Eikvaren, 2e verdieping – kamer 202).ROTTERDAM-OMMOORD, HUIS AAFJE VA-RENOORD, VARENHOF 515, 3069 KJ* Mevr. Nora de Grundt-Hanegraaf.NIJMEGEN, GRASPIEPERHOF 67, 6541 NN.* Mevr. Thérèse van Neijenhoff-Timmer-mansDE ZORGGROEP, KRUISWEG 29, 6051 HLMAASBRACHT.* Mevr. Annie Huibers.BEUNINGEN, BONGERDSTRAAT 68, 6641 BG.

* Dhr. Leo van Giesen.MAASBRACHT, TIPSTRAAT 51, 6051CW.* Dhr. André Raaijmakers.DRUTEN, ZORGCENTRUM DE KASTEEL-HOF, KASTEELHOF 50, 6651 VB.* Mevr. Carla van Dongen.DONGEN, GASTHUISSTRAAT 16,5104 HR.* Mevr. Greet Heijmen-Spann,Gasthuis St. Jan de Deo, Afd. DePolder – kamer 4.MILLINGEN A/D RIJN, SINT WILLIBRORD-STRAAT 1, 6566 DD.* Angela van der Staay.NIJMEGEN, CSARDASSTRAAT 10, 6544 RX.* Kristina Vorobeva en Rustem Osmanov,‘Sky Angels’ trapeze-artiesten.AMSTERDAM, AMC, MEIBERGDREEF 9, 1105AZ.

ONZE ZIEKENAls u bij een zieke op bezoek wilt

gaan, neem dan eerst contact opmet de familie. De zieke kan even

rust willen hebben !

De Christoffel Nieuwsbrief verschijnt éénkeer in de 14 dagen. Deze ziekenlijst isdaarom noodzakelijkerwijs een mo-mentopname. Wijzigingen worden bij-gewerkt op onze website. Klik daarvoorop de onderstaande button.

Page 18: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 18← terug naar pagina 1

Zwijndrecht dinsdag 18 februari.

Het is weer tijd voor carnaval, dat lieten wij op de soosniet voorbij gaan zonder daar een gezellige middagvan te maken. De vrijwilligers van de soos enverscheidene bezoekers van de soos hesen zich incarnavalskostuum en zagen er vrolijk uitgedost uit. Destemming zat er goed in met gezellige muziek. Altijdweer leuk zo'n middag. De zaal was mooi versiert,zoals elk jaar, door het Julia internaat.

Ina Feenstra (ook de foto's)

Bekijk alle foto’s op onze website

BinnenvaartsoosZwijndrechtviert carnaval

100 jaar !

Op woensdag 19 februari ismevrouw Diny Cornelissen -Vermaas honderd jaargeworden.Aalmoezenier Van Welzenesbezocht de honderdjarige enfeliciteerde haar en haarfamilie met deze bijzonderemijlpaal.

Page 19: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 19← terug naar pagina 1

AGENDA KSCC HET ZUIDEN 2020

Zondag 10.30 uurH. Mis of Woord- Communiedienst. Na dedienst is een bestuurslid aanwezig.Bibliotheek geopend.

Woensdag 14.00 uur Handwerken, kaarten. Bibliotheek ge-opend.

Contactpersoon voor Het Zuiden: Jos van Dongentelefoon: 06 - 53 91 01 54, e-mail: [email protected]

AGENDA KSCC ROTTERDAM 2020Elke derde zon-dag van demaand

11.00 uurEucharistieviering met ontmoeting inHuize Antonius, Nieuwe Binnenweg 33Rotterdam

Contactpersoon voor Rotterdam: K. Schreurs, telefoon: 06-20 40 68 72,e-mail: [email protected]

AGENDA SV STERRESCHANS DOORNENBURG 2020Alle activiteiten van Schippersverening Sterreschans

vinden plaats op het:Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3, Doornenburg

Vr. 28-2 19.30 uur Gezellige vrijdagavond. Foto en filmavond.

Vr. 27-3 19.30 uur Gezellige vrijdagavond. Met als gastsprekerSander Wels vh Rijkswaterstaat.

Contactpersoon voor Doornenburg: Peter van Megen,e-mail: [email protected]

AGENDA BINNENVAARTSOOS ZWIJNDRECHT 2020

Alle activiteiten van de Binnenvaartsoos vinden plaats op hetJulia internaat, Schipperskade 75, 3331 ME Zwijndrecht

Di. 3-3 13.30 uur Binnenvaartsoos

Do. 12-3 13.30 uur Klaverjasmiddag.Entree: € 3,-  inclusief koffie en thee.

Contactpersoon voor Zwijndrecht: Ina Feenstra, telefoon: +31(0)6-19 27 85 60

AGENDA Millingse SV St. Nicolaas 2020Alle activiteiten van de soos vinden plaats in

Café de Kastanje, Heerbaan 119, Millingen aan de RijnDo. 27-2 14.00 uur SoosmiddagDo. 26-3 14.00 uur SoosmiddagContactpersoon voor MSV St. Nicolaas: Ineke Heijmen,telefoon: +31(0)6 - 10 11 63 58, e-mail: [email protected]

AGENDA SOOS Maasbracht 2020Alle activiteiten van SOOS Maasbracht vinden plaats

in de Maaslandzaal boven hetMaas en Binnenvaartmuseum, Havenstraat 12, Maasbracht

Di. 3-3 14.00 uur Gezellige SOOS middag.Contactpersoon voor Maasbracht: Fons Markgraaf,e-mail: [email protected]

Page 20: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 20← terug naar pagina 1

AGENDA KSCC NIJMEGEN februari/maart 2020Spreekuur directeur/aalmoezenier zondags na de eucharistievieringen/of telefonische afspraak

Zondag 11.00 uur EucharistievieringMaandag 10.30 uur StafvergaderingDinsdag 10.00 uur KSCC GymnastiekWoensdag 10.30 uur Repetitie Waalkanterskoor

Donderdag 15.30 uur19.00 uur

Bezorging Christoffel Nieuwsbrief (om de 14dagen)Repetitie KSCC koor

Vrijdag 10.00 uur Bloemschikken voor de kerkviering

EXTRA van en rondom KSCC-Nijmegen

Zo. 23 febr. 11.00 uurCarnavalsmis in de St. Petrus Canisiuskerk,Molenstraat 37 in Nijmegen.GEEN MIS OP HET KSCC PAROCHIECENTRUM

Vr. 28 febr. 10.00 uur BOVAK jaarvergadering in Hotel De Cantha-rel in Apeldoorn.

Za. 29 febr./Zo. 1mrt 11.00 uur Kermisorgel Festival in het Roermond -

Business Park Swalmen.

Zo. 1 mrt. 11.00 uur Askruisje ontvangen tijdens de zondagse eu-charistieviering. I.p.v. op aswoensdag.

16.00 uur Doop van Lizzy Hoefnagels in de Maria Kapelin Thorn.

Do. 5 mrt 14.00 uur KSCC Nijmegen Soos met… Bingo met paas-artikelen.

Contactpersoon voor Nijmegen: Hans Wester, telefoon 024-377 75 75,e-mail: [email protected]

Wist u dat u bij het KSCCSchipperscentrum in Nijmegen

een gratis Bijbeltje kunt ophalen.

Page 21: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 21← terug naar pagina 1

Lezing Harry de Groot op de Witte Zwaan in Groningen op4 maart 2020

Op woensdagavond 4 maart 2020 organiseren vereniging'De Binnenvaart', World Ship Society afd. noord en Stich-ting De Blauwe Zwaan een avond voor leden en belang-stellenden.

Aan de hand van oude foto's en ansichtkaarten neemtHarry de Groot u mee terug naar de vorige eeuw. Hij laatbeelden zien van het schippersleven zoals onze oudersmaar ook wijzelf dat hebben geleefd. Onder de titel"Zwoegen en Zweten" - werken en leven op Kust- en Bin-nenvaart - komen talloze foto's en prenten voorbij van hetdagelijkse leven aan boord van kustvaarders en binnen-schepen.

Een terugblik op hoe het was en is geworden.

Het programma begint om 19.30 uur, zaal open om19.00 uur. Toegang gratis.Locatie: De Witte Zwaan, Eemskanaal NZ 70 in Groningen,achter de Praxis.

Page 22: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 22← terug naar pagina 1

Natuurlijk hebben we het niet in de gaten. Het lijkt nog te vroeg. Maar diep in de onderbuik wordt de tijd wakker: tijd voor nieuw le-ven, voor een nieuwe lente. Dus kolkt de dwaasheid in het bloed en worden de geesten opgejaagd en gedwongen op te rotten.Het is carnaval.

De lokroep achter het maskerDoor HANS JACOBS

Het voelt soms koud aan. De winter waartnog door je hoofd en tintelt de tenen metnachtvorst. Maar toch. Ergens heel diep inje steken de narcissen van het nieuwe le-ven de kop op.Het is lang genoeg winter geweest, heb-ben de geesten en de demonen met hunlange duistere nachten geheerst .Te lang heeft de nacht tot diep in de dagkunnen uitslapen.Maar de mens is te bang om in het open-baar de geesten te tarten.Pas als de nacht langzaam de vingers vande dag terugtrekt en het licht wint, pak-ken we potten bier en drinken ons moedin. We zetten maskers op om ons ware ge-zicht te verbergen. De drang tot het nieu-we leven is groot en tintelt in ons bloed.De nakende lente maakt overmoedig enmet het masker op, vergezeld door rom-melende foekepotten, angstaanjagendetrommels en de foempende bombardongaan we in een lange rijen de veilige hui-zen uit en de straten op.De polonaise van de dwaasheid jaagtdoor ons bloed, de kolder slaat ons in hethoofd. Met veel kabaal jagen we de

geesten de duistere tuinen van Hades in.Tijd voor de grote schoonmaak, tijd voornieuw leven.Met het masker op durven we alles en tar-ten we prinsheerlijk het gezag.

Germanen

En we zijn niet alleen. De Germanen vie-ren hun lentefeest, de Romeinen doenhet, de Grieken. Iedereen. In alle uithoe-ken van de wereld. Een lang vergeten ge-schiedenis.Niet belangrijk genoeg. Het is tenslottemaar volkscultuur. Maar diep in het zuidenvan België ligt het stadje Binche. Het wal-halla van het carnaval. De hoofdstad vanhet ware volkse vermaak. Daar woont degeschiedenis van het volk in een museum:het Internationale Museum van het Car-naval. Volkscultuur. Zeker, maar het car-naval in Binche is wél uitgeroepen totCultureel Erfgoed.Een driewerf Alaaf.In het museum huizen 12.000 maskers,waar achter het werkelijke verhaal vanhet carnaval en het leven met de natuurligt vastgelegd.Daar leeft de ware geest achter het mas-ker.Daar ervaar je dat eind 1300 al carnavalgevierd wordt, dat ook toen de wereldeen paar dagen volledig op zijn kop

Page 23: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 23← terug naar pagina 1

staat, dat met de kolder in de kop elk ge-zag wordt getart.Tataaaa.Altijd als de mens wil ontsnappen uit dedagelijkse waan, zet hij een masker op enspeelt hij zijn rol in de zotte werkelijkheid.Achter een masker kun je even anderszijn, kun je over jezelf praten alsof je hetover een ander hebt.

Heidens

Pas als we na drie dagen wakker worden,vertelt ons de kater dat we in die dagenmisschien meer ons zelf waren dan ooit inons dagelijkse leven.Met carnaval leer je hoe diep de heiden-se wortels zijn.Hoe vrouwen worden besmeurd met kleials synoniem voor zaad, een vruchtbaar-heidsgebaar. Later wordt de klei vervan-gen door stukjes papier: confetti. Natuurlijkzag de katholieke kerk het heidense volks-vermaak met lede ogen aan. Maar als je

ze niet kunt vangen, dan haal je ze metwierook en gezang de kerk binnen. Hetheidense carnaval wordt kerkelijk goed-gekeurd met het feest van carne vale,van het vlees, de voorbereiding op devasten.

Paasfeest

Even dollen en dan veertig dagen debroekriem aan ter voorbereiding op hetnieuwe leven, niet de heidense lente,maar het christelijke Paasfeest. “Het chris-telijke carnaval is een orgie van de zege-pralende geest, die zijn gezel, het lijf eenvrolijk feest ten afscheid biedt, verzekerd,dat dit scheiden niet voor eeuwig is. Het ishet lentefeest van de altijd jeugdigegeest, die de frisheid van het nieuwebloed heeft geproefd.” Anton van Duin-kerken in zijn Het Eeuwige Carnaval.“Het feest van de levende eenheid dieboven alle verschil ven mening uitgroeit.De man achter het zotte masker is eengemeenschapsmens, maar hij behoudtzijn ziel.” Carnaval te waardevol om ver-moord te worden door platvloersigheid,commercie, een slokje verschraald bier inZevenaar of door een skivakantie .De lente roept en lonkt deinend achterhet masker op de carnavaleske hartslagvan de bombardon.

Ga naar de website van:Museum van de Carnaval

Museum van de Carnaval

Deel op facebook en Twitter dezeChristoffel Nieuwsbrief

met uw vrienden.

Page 24: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 24← terug naar pagina 1

Page 25: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 25← terug naar pagina 1

Is uw actuele e-mailadres bij ons bekend?

De wereld verandert en alles gaat steeds sneller. Daar is nietsaan te willen. Het is de moderne tijd. Ook voor de stichtingKSCC en de Landelijke Parochie (LP) gaat dat op.

Steeds vaker komt het voor dat de LP of het KSCC haar ledendigitaal wil informeren. Waarom zult u zich afvragen. Onsantwoord is duidelijk. Wij kunnen u via de elektronische postgemakkelijker en sneller op de hoogte brengen van het laatstenieuws in en rondom de parochie of stichting.Het is bovendien voor ons ook veel goedkoper dan iedereeneen brief sturen. Niet onbelangrijk in deze tijd.

Echter het overkomt onze kantoormedewerkers regelmatig datbij het (massaal) versturen van een e-mail, er een of tweeterugkomen. Navraag leert ons dat betrokkene verhuist is en/ofovergestapt is naar een andere (goedkopere)internetaanbieder. En vergeten is de adreswijziging (e-mailadres) door te geven.

We willen u dan ook vragen ook aan ons te denken bijverhuizing of bij het overstappen naar een andereinternetaanbieder. Wilt u dan uw oude- én het nieuweemailadres mailen naar [email protected]. U kunt dit ook telefonischdoorgeven op tel.nr. 024-377 75 75.

Bij voorbaat dank.

Page 26: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 26← terug naar pagina 1

Page 27: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 27← terug naar pagina 1

In de komende weken brengen we een reeks artikelen over voornamen in Nederland en hoe en waarom die in de loop van de tijd (niet) veranderden.In dit nummer deel 2/4: De grote ommekeer. Van Germaanse namen naar namen van heiligen. Overgenomen en bewerkt uit Historisch Nieuwsblad

Voornamen in Nederland: ‘Je kon precies voorspellen hoe kinderen gingen heten’

Catherina en NicolaasDe basis van het Nederlandse voornamen-bestand is Germaans; de eerste namenzijn genoteerd door de Romeinen die rondhet begin van de jaartelling door West-Eu-ropa zwierven. Zoals Bernhard of Egbertvoor jongens en Mathilde of Wendela voormeisjes. En al in deze tijd worden kinderenvernoemd. ‘De bovenlaag begon ermee’,vertelt Rob Rentenaar, van oorsprong me-diëvist en tussen 1961 tot 2000 werkzaamop de afdeling Naamkunde van het Meer-tens Instituut. ‘Waarschijnlijk vanwege hettoegenomen belang van de familie. Menwerd zich meer bewust ergens bij te horen,deel uit te maken van een keten van per-sonen. Daarnaast kunnen religieuze motie-ven een rol spelen. De geest van eenvoorouder leeft door in het nageslachtmet dezelfde naam. In het begin hebbende Germaanse namen nog een betekenis– Kracht, Strijd, Zwaard, Overwinning –,maar door het vernoemen verdwijnt die alsnel.’ (Bijvoorbeeld Hild betekent strijd, af-geleide namen zijn dan: Hildebrand (m) ofHildegard (v).)

Wonderlijk is het wel dat ouders hun kinde-ren Germaanse namen blijven geven, ooknadat de lage landen volledig zijn geker-stend. Pas in de twaalfde en dertiendeeeuw komt hier verandering in. Dan begintwat naamkundigen wel ‘de grote omme-keer’ noemen: Germaanse namen wor-den massaal ingeruild voor namen vanvereerde heiligen als Catharina, Margare-ta, Elisabeth, Johannes, Nicolaas en Petrus.De namen, van Griekse, Latijnse of He-breeuwse herkomst, doen opgang in grotedelen van Europa. Hoewel de omslag zichgeleidelijk voltrekt – hij bereikt Noord-Ne-derland pas aan het einde van de vijftien-de eeuw – is hij behoorlijk ingrijpend; rond1500 zijn er in Holland meer niet-Germaan-se dan Germaanse namen.

Waarom de heiligennamen juist in dezetijd zo populair worden, is voer voor specu-latie. Het christendom treedt in de lateMiddeleeuwen meer naar buiten, wat zichbijvoorbeeld manifesteert in de kruistoch-ten en de stichting van bedelordes, dieheiligenverering propageren. Rentenaar:

Page 28: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 28← terug naar pagina 1

‘De bedelmonniken werken vooral in de steden. Ze hebbeneen sociale functie, maar ook een administratieve. Ze schrijvendingen op voor mensen. Het kan best dat ze daarbij invloedhebben op de manier waarop die met namen omspringen.’

Zeker is dat de heiligenverering in deze periode opleeft. Heili-gen komen dichter bij de mensen te staan. In de vroege Mid-deleeuwen hebben ze een andere status, ze wekken ontzagop en boezemen angst in. Gerritzen: ‘Daarom worden ze nietvernoemd, net zoals we kinderen hier nog steeds geen Jezusnoemen. Maria is in de Middeleeuwen een zeldzame naam.’Dit verandert als heiligen een vastomlijnde beschermingsfunc-tie krijgen: van reizigers, gilden, tegen onheil. Door je kind naareen heilige te vernoemen roep je deze bescherming over hemaf.

Toch is Gerritzen er stellig van overtuigd dat de gewoonte omheiligennamen te geven uiteindelijk niet voortkomt uit persoon-lijke devotie. ‘De heiligenvernoeming verspreidt zich als eengriepepidemie, via mond-tot-mond reclame. Men kiest denieuwe namen vanuit modegevoeligheid en statusdenken.Het prestige dat eraan vastzit is belangrijker dan de heilige zelf.Men wil bij de groep te horen waarmee men zich identifi-ceert.’

Gerritzen vermoedt dat naamgeving vooral verandert onderinvloed van nieuwe contacten. De bevolking van de stedenen de hogere klassen zijn daarom de vernieuwers; zij komenhet eerst met de nieuwe namen in aanraking. En zij kunnen hetzich ook meer veroorloven om af te wijken van de groeps-norm. Rentenaar: ‘Er zijn twee bewegingen: van bovenaf naarbeneden en vanuit de steden naar het platteland. Dat zie jetelkens weer in de geschiedenis van de naamgeving. Voor deverbreiding van de heiligennamen gaat het allebei op.’

Wordt vervolgd.

REINPLUSFIWADO.COM

NETWERK-OVERZICHTSERVICENETZ

Kantoor NederlandREINPLUS FIWADO BunkerWaalhaven Z.Z. 11 / 3089 JH RotterdamT +31 (0)88 100 78 00E [email protected]

Voor bunkeringen in België, Oostenrijk, Zwitserland en eventuele andere stations in Nederland of Duitsland, kunt u contact opnemen met het kantoor.

Vertrieb DeutschlandREINPLUS VANWOERDEN Bunker GmbHWerfthallenstrasse 45 / 68159 MannheimT +49(0)621 178 90 40E [email protected]

Für Bunkerungen in Belgien, Österreich, Schweiz und eventuell anderen Bunkerstandorten in den Niederlanden oder Deutschland rufen Sie uns bitte an.

Page 29: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 29← terug naar pagina 1

Harry Broekmeulen schreef zijn her-inneringen aan zijn laatste varensjarenop in het boekje ‘Wie schrijft die blijft’.In de komende maanden publicerenwij zijn relaas in deze feuilleton.

De volgende dag gaan we via Emme-loord naar de Noordoostpolder. Dat is ge-zelliger dan buiten langs. Emmeloord isgebouwd op de bodem van de vroegereZuiderzee. Eerst hebben we de wekelijksemarkt bezocht en toen zijn we het stadjerondgelopen. Na de middag zijn we weergaan varen en om zeven uur lagen wevoor de sluis in Lemmer. Ze schutten daartot 19.00 uur en we waren net te laat.Toen zijn we het stadje gaan bezoeken.Vroeger was Lemmer maar een dooieboel, maar nu is het een en al leven metal die jachten en toeristen. Met onsvrachtschip losten we hier wel eens fos-faat van Luik vandaan. De lading werddan in kleine scheepjes overgeslagen endie brachten het dan naar de plaatsenwaar wij met het schip niet konden ko-men. Die scheepjes stookten allemaal turfen de lucht was om te snijden. Daar kwa-men dan de luchtjes van de palingrokerij-en nog bij. Ik weet nog dat opzaterdagavond de hele bevolking vanLemmer de Hoogstraat op en neer liep. Inde oorlog ben ik er ook vaak geweest.We hadden dan in Amsterdam cokes ge-laden voor Delfzijl. Dan lagen we soms

een hele week voor het oude sluisje in deLemmer te wachten op een stoombootdie ons naar Delfzijl moest slepen. Hetduurde zo lang omdat de stoombotentoen zo schaars waren. De motorsleepbo-ten lagen zowat allemaal stil wegens ge-brek aan olie. Er was niet één schipper diehaast had. Het kon ons zelfs niet lang ge-noeg duren, want het was toch allemaalvoor de Duitsers. We waren al lang blij datwe zonder beschieting van de Engelsenweer veilig over het IJsselmeer gekomenwaren. Van de Lemmer tot Groningenkwamen de boeren met hun roeibootjesde kolen ruilen voor vlees, boter en eie-ren. We hadden altijd genoeg te eten.We hebben in de oorlog meer vlees ge-geten dan daarna.

Vrijdag 15 juli werden we om acht uur ge-schut en voeren we de polder uit, doorde Lemmerse sluis naar Oud-Lemmer. Te-gen de avond waren we in Grouw, waarwe op het Pikmeer zijn gaan liggen. Devolgende dag begon het skütsjesilen. Al-les lag vol met jachten en binnensche-pen. Het was nog steeds mooi weer.Zaterdag na het startschot begint de zeil-race. Er staat helaas weinig wind en hetwordt een lauwe vertoning. Net voortwee uur arriveren nog enkele familiele-den met hun jacht. Zo werd het toch noggezellig met praten, zwemmen, koffiedrinken en soms wat sterkers. De volgen-

de dag kwam ook Jan Broekmeulen metzijn tjalkje bij ons liggen.

Maandag 18 juli zijn we via het Van Ha-rinxmakanaal naar Harlingen gevaren,waar we om half vijf aankwamen en af-meerden in de Oude Vaart. We zijn doorde stad en langs de verschillende havensgelopen. Het is een mooie plaats. We wa-ren van plan om woensdag buitenomnaar Korwerderzand en Makkum te varen,maar dat ging niet door vanwege de har-de noordwestenwind. We zijn nog gaankijken of het te doen was, maar de vrou-wen zagen het niet zitten. Nu gaan welangs Leeuwarden, Wertena, Sneek enIJlst naar Stavoren. In Wertena hebbenwe overnacht. In Sneek door de stadhadden we erg smal vaarwater, omdat eraan weerskanten allemaal jachten lagen.We moesten daar heel voorzichtig ma-noeuvreren. Bij Stavoren moeten we eensluis door en een stukje het IJsselmeer open daarna de oude haven van Stavorenweer in. We gaan liggen bij de spoorbrugachter het station. Vrijdag zijn we de heledag in Stavoren gebleven, want het iseen aardig plaatsje.

Wordt vervolgd.

Page 30: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 30← terug naar pagina 1

BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS EN WEBSITES

Volg het KSCC op:

ARTSEN: NIJMEGENThuisarts.nl ga naar www.thuisarts.nlHuisartsenpraktijk Medisch Oud-West Marialaan 250,

024-377 46 51Huisartsenpost Nijmegen (bij CWZ) Weg door Jonkerbos 108 0900 – 88 80Tandheelkunde 024-377 36 70Apotheek.nl ga naar www.apotheek.nlApotheek CWZ post 024-365 85 44Apotheek Radboud post 024-361 91 91---------------------------------------------------------ZIEKENHUIZEN: NIJMEGENU.M.C. Sint Radboud G. Grooteplein zuid 10, 024-361 11 11Canisius-Wilhelmina Weg door Jonkerbos 100, 024-365 76 57KLINIEKSint Maartenskliniek, Hengstdal 3, Ubbergen 024-365 99 11---------------------------------------------------------ZIEKENHUIS: ARNHEMRijnstate Arnhem Wagnerlaan 55, 6815 AD 026-378 88 88--------------------------------------------------------KERMISNKB 072-512 35 83Bovak 055-522 37 48---------------------------------------------------------CIRCUSVNCO 06-398 27 186VIE, Nederlands Centrum voor Volkscultuuren Immaterieel Erfgoed 030-276 02 44ECA/World Circus Association +49 2133 266 45 80---------------------------------------------------------ONDERWIJS/INTERNATEN:Sint Nicolaas internaat Nijmegen, 024-359 35 00Stichting Meander ga naar www.stgmeander.nlStichting Limena ga naar www.limena.nlInternaat De Merwede 0183-50 87 00Stg. Rijdende School 0345-57 26 51LOVK Dordrecht 078-200 33 33B.S.O.S. Basisscholen 078-612 41 65---------------------------------------------------------

BINNENVAART:L.O.V.T. Nieuwegein 06-232 25 399Kon. BLN-Schuttevaer (landelijk) 078-782 05 65Kon. BLN-Schuttevaer (afd Schuttevaer Z O N) 06-514 39 451Censis Barendrecht 0180-69 14 20A.S.V. Rotterdam 010-414 85 85CBRB Vasteland 78 Rotterdam 010-798 98 00I.V.R. Rotterdam 010-411 60 70B.V.B. Rotterdam 010-412 91 51Bureau Telematica 010-206 06 06---------------------------------------------------------RIJKSWATERSTAAT: (land. centr. nummer) 0800-80 02Sluis Weurt 088-797 40 20Sluis Tiel 088-797 42 35Sluis Hagestein 088-797 36 88Sluis Amerongen 088-797 36 78Sluis Driel 088-797 41 44Sluis Nieuwegein(Beatrix) 088–797 39 10Sluis Grave 088-797 41 42Sluis Lith / St. Andries 088-797 41 35Sluis Wijk bij Duurstede 088–797 36 80Regio sluiscentrale Maasbracht 088-797 42 20Sluis Volkerak 088-797 49 90

VP Nijmegen 088-797 41 70VP Dordrecht 088-797 08 00VP Wijk bij Duurstede 088–797 36 85VP Brandaris 088-797 45 98VP Wemeldinge 088-797 48 01

Nautisch Centrum Limburg (Maasbracht) calamiteiten 24 uurvoor regio Limburg/Noord Brabant 0800–03 41—-------------------------------------------------------

DIVERSE TELEFOONNUMMERS:Gemeentehuis Nijmegen 024-14 0 24Gem. Nijmegen Bijzondere Doelgroepen 024-14 0 24Bureau voor Rechtshulp 0900-80 20Informatie Rijksoverheid (voorheen postbus 51) 14 00Slachtofferhulpdienst 0900–01 01Thuiszorg Gelderland-Zuid ZZG Zorggroep 024-366 57 77Sensoor telefonische hulpdienst 0900-07 67Vaarschool S.A.W. Opleidingen 06-225 25 998Havendienst Nijmegen 024-329 26 96Inspectie Leefomgeving en Transport(voorheen Rijksverkeersinspectie) 088-489 00 00KSCC Regio ’t Zuiden 0162-52 17 82—-------------------------------------------------------ALARMNUMMER: 1 1 2Politie (meldkamer) 0900-88 44Waterpolitie 0900-88 44Meld Misdaad Anoniem 0800-70 00Brandweer 088-457 50 00G.G.D. Gelderland Zuid 088-144 71 44—-------------------------------------------------------

Wilt u reageren op een artikel, column of an-dere bijdrage in deze Christoffel Nieuws-

brief? Of hebt u een vraag?Stuur ons uw reactie naar e-mailadres:

[email protected] schrijf naar:

KSCC t.a.v. redactie CN, Postbus 390,6500 AJ Nijmegen

Page 31: 2020-02-20 Christoffel Nieuwsbrief 5 - Het Pastoraat en ...€¦ · In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het MSK in Gent (B). Tijdens de tentoonstelling

Christoffel Nieuws pagina 31← terug naar pagina 1

COÖRDINATIEGROEP:

BloemschikkenReisjesFotografieKerkkoor / WaalkantersSoos met…(ziekenzorg)Soos met …P.W.A. Coördinator

Kosters-ploegGymnastiekOnderhoudKerkbalans / Gezinsbijdrage—-------------------------------------------------------

K.S.C.C.:ING: Stg Kath Soc en Cult Centr voor Rijn- Binnenvaart

NL47 INGB 0001 1623 01

Rabobank: Stichting K.S.C.C. voor Rijn- en Binnenvaart NL04 RABO 0135 8795 23

K.S.W.:ING: Penn Stichting Katholiek Schipperswerk Nijmegen

NL25 INGB 0003 0468 25

Pastoraat:Rabobank: Stg. K.S.W. Nijmegen

NL34 RABO 0135 8743 27

K.S.C.C. SCHIPPERSCENTRUMNIJMEGEN

Directeur:Aalmoezenier B. van Welzenes,sdb

+31 (0)24 - 377 75 75Noodgeval Mobiel

+31 (0)6 – 55 35 6666Email: [email protected]: www.kscc.nl

Stafleden: +31 (0)24 - 377 75 75Tonny van der Veeken

BestuursmedewerksterRia Lentjes GastvrouwGwendy van Raaij KantoormedewerksterMieke Bosman KantoormedewerksterHans Wester KantoormedewerkerZuster Vincentia

Zieken begeleiding +31 (0)24 – 323 45 68

Landelijke RK Parochie voor Binnenschippers-, Circus- en Kermis-gemeenschap en het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum(KSCC).

Bezoekadres: Waalhaven 1k, 6541 AG Nijmegen. Postadres: Postbus 390, 6500 AJ Nij-megen. T: +31(0)24 - 377 75 75 E: [email protected] of [email protected] I: www.kscc.nl ofwww.ipc-ccw.org

Y. MeeringG. Valk / C. Peperkamp

G. Brugman / A. ValentijnG. Verschuren

H. LeensenG. Janssen-RaatsWineke LeensenGerard Leensen

B. DerksenJ. Hoks

P. WandersH. Mooren

COLOFON

Christoffel Nieuwsbrief 6 verschijnt op donderdag 5 maart 2020.Deadline: maandag 2 maart.

Aan dit nummer werkten mee:Henry Mooren, Harry Broekmeulen, Hans Jacobs, Kitty Cuijpers, pastor JanHuls, Cor van der Veeken, Wim Onderdelinden, Ina Feenstra.

Christoffel Nieuws is een digitale uitgave van de landelijke parochie voor de bin-nenvaart, circus- en kermisgemeenschap en verschijnt elke twee weken. Christof-fel Nieuws is een familiemagazine voor de trekkende bevolking.

Uitgever/Hoofdredactie: Redactie:B.E.M. van Welzenes sdb. B.E.M. Van Welzenes sdbDirecteur LKSCC Tonny van der Veekenen Landelijk Aalmoezenier Hans Wester

Redactieadres:Postbus 390, 6500 AJ NijmegenT: +31(0)24- 377 75 75 E: [email protected] I: www.kscc.nl

Advertenties:Uw (gewijzigde) advertenties kunt u toesturen naar [email protected]

Christoffels Nieuws heeft een advertentiebeleid. De verantwoordelijkheid voor deinhoud van de geplaatste advertenties berust echter bij de adverteerder.

Verantwoordelijkheid:Christoffel Nieuws is niet aansprakelijk voor directe of indirecte schade, van welkeaard dan ook, die het gevolg is van het gebruik van informatie verkregen uit Chris-toffel Nieuws. De inhoudelijke verantwoordelijkheid ligt bij de auteur van het aan-geleverde artikel of rubriek.

Privacyverklaring Christoffel Nieuwsbrief

Christoffel Nieuwsbrief respecteert uw privacy. De abonneeadministratie gaat zorg-vuldig om met uw persoonlijke gegevens. De gegevens, die in de administratie zijnopgenomen, zoals naam, adres en woonplaats, e-mailadres en indien doorgege-ven telefoonnummer worden uitsluitend gebruikt ten behoeve van de abonneead-ministratie. Waaronder de tweewekelijkse notificatie dat er een nieuw ChristoffelNieuwsbrief verschenen is.U kunt schriftelijk verzoeken om inzage in uw gegevens en indien gewenst om aan-passing. Te richten aan [email protected]. Onze volledige privacyverklaring treft u hieraan op onze website.

Copyright:Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemmingvan de uitgever.