OSDiemenosdiemen.nl/wp-content/uploads/2019/01/Brochure-OSDiemen.pdf · 2019. 1. 30. · en...

9
De school voor jouw toekomst OSD iemen OPEN DAG! Zaterdag 19 januari 2019 11.00 tot 13.00 in Theater De Omval (De Foyer)

Transcript of OSDiemenosdiemen.nl/wp-content/uploads/2019/01/Brochure-OSDiemen.pdf · 2019. 1. 30. · en...

Page 1: OSDiemenosdiemen.nl/wp-content/uploads/2019/01/Brochure-OSDiemen.pdf · 2019. 1. 30. · en betekenisvol leren. 8 Conflicten leren oplossen in ... den, nodig voor je diploma. Daarnaast

De school voor jouw toekomst

OSDiemen

OPEN DAG! Zaterdag 19 januari 2019 11.00 tot 13.00 in Theater De Omval (De Foyer)

Page 2: OSDiemenosdiemen.nl/wp-content/uploads/2019/01/Brochure-OSDiemen.pdf · 2019. 1. 30. · en betekenisvol leren. 8 Conflicten leren oplossen in ... den, nodig voor je diploma. Daarnaast

De Open Schoolgemeenschap Diemen: Hier ben je thuis

Zoek je een middelbare school in de buurt? Een school waar je thuis bent? Kom naar de eerste middelbare school van Diemen: de Open Schoolgemeenschap Diemen.

De school start schooljaar 2019-2020 en is een school voor leerlingen uit Diemen en Duivendrecht. Omdat het een nieuwe school is, heb je invloed op hoe de school wordt. Samen met je toekomstige klasge-noten maak je de school! Je hebt al nagedacht over hoe jij je nieuwe school ziet en wij hebben je gehoord. We proberen de beste en mooi-ste ideeën die jullie voor ogen hebben werkelijkheid te maken in de nieuwe school. De OSDiemen wordt een school die kansen biedt en uitdaagt, die je eigen verantwoordelijkheid vergroot en waar je ‘hoofd, hart en handen’ ontwikkelt.

Nieuw zijn op een middelbare school kan spannend zijn. Op deze middelbare school is straks iedereen nieuw, zelfs de leerkrachten (al putten zij wel uit jaren ervaring) en dat schept een band.

De OSDiemen wil een school zijn die een afspiegeling is van de leer-lingen in Diemen en Duivendrecht en kiest daarom voor een verdeling van leerlingen over schooltypen: 50% havo/vwo, 25% vmbo-tl en 25% vmbo-b/-k. De school start als er genoeg aanmeldingen zijn voor drie klassen en de verdeling over de verschillende schooltypen een goede afspiegeling is.

10 redenen om te kiezen voor OSDiemen:

Samen met je klasgenoten naar een school die vlakbij en vertrouwd is.1

Jij hebt invloed op hoe je nieuwe school wordt.2

Intensief mentoraat: iedereen kent je en weet hoe je bent.3

Extra aanbod na school: sport, dans, muziek en koken.4

Samen met anderen leren wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.5

Heterogene onderbouw: je groeit naar het niveau dat bij je past.6

Extra aanbod Engels: Fast Lane English.7

Projectmatig werken: vakoverstijgend en betekenisvol leren.8

Conflicten leren oplossen in mediation en jongerenrechtbank.9

Focus op het vergroten van eigen regie over je eigen leren.10

De school voor jouw toekomst

OSDiemen

Page 3: OSDiemenosdiemen.nl/wp-content/uploads/2019/01/Brochure-OSDiemen.pdf · 2019. 1. 30. · en betekenisvol leren. 8 Conflicten leren oplossen in ... den, nodig voor je diploma. Daarnaast

De OSDiemen, een warme, brede basis Brede vorming voor de wereld van morgenIn het nieuwe schooljaar 2019–2020 start de eerste school voor voortgezet onderwijs in Diemen, de Open Schoolgemeenschap Diemen, ofwel de OS-Diemen. Een brede schoolgemeenschap voor alle leerlingen uit Diemen en Duivendrecht onder het bestuur van de stichting Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB). De OSDiemen wordt een school voor leerlingen van alle schooltypen: vmbo-basis, -kader, -theoretisch, havo en vwo in de onder-bouw (maar niet voor lwoo) en voor vmbo-t, havo en vwo in de bovenbouw.

Wil je voorbereid zijn op de uitdagingen van deze tijd en de toekomst?

De OSDiemen geeft je de kans om een goede balans te vinden tussen je ambities, je mogelijkheden en tussen wat je graag en wat je minder graag doet. Werken met ‘hoofd, hart en handen’ is ons motto. Net als leren samen-werken. Dat leer je in de heterogene onderbouw in de eerste twee jaar, waar leerlingen van alle vijf richtingen bij elkaar in één klas zitten. Je leert het ook door de specifieke werkwijze van de kring, samenwerken in groepjes en je werkt ook individueel. Aan het einde van de tweede klas weet je zo (veel) meer over jezelf; wie je bent en wil zijn, wat je kunt en wilt ontwikkelen.

Wil je een school waar je gekend en gezien wordt?

De OSDiemen sluit aan bij de visie, missie en werkwijze van de OSB. In ruim 45 jaar is daar veel ervaring en kennis opgebouwd hoe je samen een sterke pedagogische school maakt. Daarom is er veel tijd en aandacht voor het mentoraat, voor contact met ouders en leerling en voor de klas. Leren doe je het best wanneer je je prettig en gekend voelt.

Wil je eigen inbreng en zeggenschap over wat en hoe je leert?

Op de OSDiemen werk je in een duidelijk en gestructureerd lesprogramma én in projecten. Daar werk je samen aan maatschappelijke en vakoverstij-gende vraagstukken, formuleer je eigen onderzoeksvragen en vergroot je je eigen verantwoordelijkheid; dat noemen we ‘eigen regie’. Gesteund door enthousiaste, betrokken en vakkundige docenten en door elkaar. Samen leer je beter.

Om je goed voor te bereiden op de wereld na de middelbare school, leer je niet alleen de schoolvakken. Je leert ook jezelf te ontwikkelen. Je verlaat de school met een diploma en bent dan iemand die zélf op onderzoek uitgaat, je kan zelf verder leren en je bent hierin je eigen regisseur. Je zet hierbij je creativiteit in. En niet in de laatste plaats: je draagt verantwoordelijkheid voor de mensen en de wereld om je heen. Aan het eind van de rit heb je dus niet alleen je diploma op zak, maar weet je beter wie je bent en hoe je je ver-houdt tot de mensen en de wereld om je heen.

Het karakter van de schoolDe school in Diemen zal in karakter bepaalde zaken over nemen van de andere school van hetzelfde bestuur: de Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Ook in de OSDiemen mag elke leerling zijn wie hij is en is er een warme en veilige sfeer. We hebben vertrouwen in jou en in wat je kunt bereiken. Gaan-deweg leer je steeds beter de regie te nemen over je eigen leerproces. Het onderwijs is uitdagend en differentieert naar jouw mogelijkheden en ambi-ties, en volgt de beproefde werkwijze met kring-werkfase-kring. Het on-derwijs heeft helder voor ogen wat je aan het eind moet weten en sluit aan bij hoe ver jij bent. Zo kun je verschillende vakken op verschillende niveaus afronden. Je wordt intensief begeleid en bespreekt samen met je ouders wat nodig is voor een optimale ontwikkeling op alle gebieden: je resultaten, je werkhouding en je sociale houding.

Hoe leer je op de OSDiemen?De eerste twee jaar zit je in een klas met alle niveaus bij elkaar. Je krijgt

direct een mentor die jou en je klas intensief begeleidt. Je legt een sterke basis. Je leert je eigen kwaliteiten kennen en die van je klasgenoten. Je leert veel van elkaar. Met het brede aanbod van cognitieve, creatieve, sportieve en praktijkvakken leer je waar je goed in bent en waar je meer moeite voor moet doen. In gedifferentieerde lessen ontdek je hoe je heel verschillende talenten in kunt en moet zetten in de verschillende vakken. Na die eerste twee jaar, kom je in een klas van je eigen niveau. Ga je dan verder naar vmbo-t, havo of vwo? Dan blijf je les hebben op de OSDiemen. Ga je naar vmbo-b of -k? Dan volg je de bovenbouw op de OSB, waar alle profielen worden aangeboden.

’s Ochtends heb je vaklessen, de middagen zijn gereserveerd voor projecten en extra ondersteuning of verdieping. In de projecten werkt de OSDiemen

samen met bedrijven en organisaties uit Diemen.

Page 4: OSDiemenosdiemen.nl/wp-content/uploads/2019/01/Brochure-OSDiemen.pdf · 2019. 1. 30. · en betekenisvol leren. 8 Conflicten leren oplossen in ... den, nodig voor je diploma. Daarnaast

De Opdracht van de schoolEen goede balans tussen ‘kwalificering’, ‘socialisering’ en ‘persoonsvorming’.

De OSDiemen bereidt je voor op het vervolgonderwijs en het leven daarna met vaadigheden, attitudes en eigenschappen die nodig zijn in onze samen-leving van de 21e eeuw. Die eisen hebben we vertaald naar vijf houdingen:

Een lerende houdingJe wordt uitgedaagd om te leren in vaklessen en in projecten

Je wordt begeleid om steeds complexere vraagstukken aan te pakken en ook zelf daarin te sturen

Een creërende houdingJe leert door een breed aanbod van creatieve vakken en praktijkvakken om je creatieve talent te ontdekken

Je ontwikkelt je creatieve talent in vaklessen en projecten

Een onderzoekende houding

Je leert opdrachten te maken en zelf opdrachten te ontwikkelen

Je krijgt de ruimte om verschillende routes voor het aanpakken van opdrachten te ontdekken

1

2

3

Een sociale houdingJe leert in de kring en werkfase

met elkaar om te gaan en te werken

Je doet samen opdrachten en projecten

Je werkt samen in sport en spel

Je leert het belang om van jezelf en anderen te leren met onder andere

het programma Rots en Water

4

Een verantwoordelijke houding

Je ontdekt hoe jouw kwaliteiten van belang zijn in onze samenleving

Je leert hoe je je eigen leerproces en persoonlijke ontwikkeling het beste kunt aansturen

5

DIPLOMA

Page 5: OSDiemenosdiemen.nl/wp-content/uploads/2019/01/Brochure-OSDiemen.pdf · 2019. 1. 30. · en betekenisvol leren. 8 Conflicten leren oplossen in ... den, nodig voor je diploma. Daarnaast

Inrichting en werkwijze van het onderwijs

Dagritme

De schooldag begint om 8.30 en de dag eindigt om 15.00 of eerder. Een le-suur duurt 60 minuten. Elke eerste les van de dag beginnen we gezamenlijk met een klassengesprek over iets wat nu speelt. Dat kan wereldnieuws zijn, maar het kan ook gaan over iets wat in de klas gebeurd is.

Naschools-aanbod

Na school kun je kiezen uit een breed aanbod van extra activiteiten. Je kunt gaan sporten, spelen in een bandje, dans, koken, ontwerpen met nieuwe technieken, of een eigen verhaal schrijven. Sommige activiteiten, zoals ko-ken vinden plaats op de OSB, andere op de school in Diemen. Wil je mee-spelen in een echt orkest dan staat ook voor jou het OSB-leerorkest open.

Lesuur 18:30 - 8:45 Start met klassengesprek8:45 - 9:30 Vakles

9:30 - 10:30 VaklesLesuur 2

---10:30 - 11:00Pauze

Vakles11:00 - 12:00Lesuur 3

Vakles12:00 - 13:00Lesuur 4

---13:00 - 13:30Pauze

13:30 - 15:00 project ma-di-do.13:30 - 14:30 wo -vrij, een uur nader in te vullen (bv huiswerk)Projecttijd

Vakgericht en projectmatig werken

De nieuwe school biedt een combinatie van bewezen kwaliteit met een helder en gestructureerd aanbod in de verschillende vakken en vakgebie-den, nodig voor je diploma. Daarnaast blijft er ruimte voor ontdekking en verbazing over nieuwe vraagstukken. Door de combinatie van vakgericht onderwijs en projectmatig werken, stroom je succesvol door naar een ver-volgopleiding.

Ook in de vaklessen wordt een onderzoekende houding gevraagd. Hoe leer je dat beter dan door met elkaar samen te werken en met instellingen en bedrijven buiten de school? Je ontdekt wat je interesseert en waarom, wat je wilt en wat je kunt. Het programma zoekt een aansluiting bij hoe ver jij bent. Je kunt verschillende vakken op verschillende niveaus afronden. Dus misschien doe je straks eindexamen Geschiedenis of Engels op havo, Na-tuurkunde of Scheikunde op vwo-niveau, terwijl je voor de andere vakken je eindexamen op lager niveau doet.

Vakken

Op de OSDiemen worden in ieder geval de volgende vakken aangeboden:

• Nederlands• (Fast Lane) Engels• Twee moderne vreemde talen• Wiskunde• Mens en Maatschappij (M&M), denk aan: geschiedenis, maatschappijleer,

aardrijkskunde en economie• Bewegingsonderwijs• Science, waarin natuurkunde, scheikunde, biologie, verzorging en techniek

zijn opgenomen• Expressievakken, waarin beeldende vormgeving, tekenen, techniek, drama

en muziek zijn opgenomen.

Daarnaast werken we (vakoverstijgend) aan maatschappelijke thema’s, kunst of burgerschap. Één of twee keer per jaar bepaald je zelf een the-ma, alleen of met je klas. De invulling van de projecttijd wordt de komende maanden uitgewerkt. De projecttijd kan ook benut worden voor remediëren-de lessen of een activiteit, zoals sport, muziek, beeldend, dans, taal, tech-niek, koken, etc.

Page 6: OSDiemenosdiemen.nl/wp-content/uploads/2019/01/Brochure-OSDiemen.pdf · 2019. 1. 30. · en betekenisvol leren. 8 Conflicten leren oplossen in ... den, nodig voor je diploma. Daarnaast

ICT op de OSD

Op deze school werk je uit boeken en schriften en met online-materiaal, waar het de lessen ondersteunt en iets toevoegt. ICT-vaardigheden zijn belangrijk en moet je onderhouden, dus deze zijn in het lesprogramma ver-weven. Je werkt op een laptop, tablet of Chromebook. We onderzoeken nog hoe we dit gaan doen, of iedere leerling er een aanschaft of dat ze op school voldoende beschikbaar zijn. We maken bijvoorbeeld afspraken met een ICT-bedrijf waardoor dit betaalbaar is. Wij leren je om verantwoordelijk te zijn. Daar hoort bij dat je zelf verantwoordelijk bent voor het goed omgaan met het apparaat.

Een klein, warm en ervaren team

De OSDiemen start als kleine school, met een klein team. De leerkrachten zijn gericht op de inhoud en op je persoonlijke en sociale ontwikkeling: ze zijn expert op vakinhoudelijk en pedagogisch gebied (en dus vakdocent en men-tor). Docenten zijn ervaren in gedifferentieerd lesgeven, waardoor jij weet wanneer je iets extra’s moet doen om op niveau te blijven of door te stromen naar een hoger niveau.

De docenten onderwijzen jou niet alleen, ze leren ook van elkaar. Samen met jou maken ze de nieuwe school. Ze ontwerpen het onderwijs. Ze kunnen elke leerling in elke richting verder helpen.

Begeleiding en mentoraat

Je hebt een mentor die jou en je klas begeleidt in wat nodig is voor een goe-de sfeer in de klas en om je naar de eindstreep te brengen. Daarvoor voer je samen met je ouders en begeleiders regelmatig een gesprek over hoe het met je gaat en wat je nodig hebt om je zo goed mogelijk te ontwikkelen. De mentor weet hoe je ervoor staat in al je vakken door gesprekken met de col-lega vakdocenten. Het gaat om je ontwikkeling op de verschillende vakken en vaardigheden maar ook om je persoonlijke en sociale ontwikkeling, nodig voor je volgende stap.

De rol van je ouders/verzorgers

Je kunt beter leren en verder komen als je ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat op school en met je meedenken. Daarom kunnen ook zij in het leerlingvolgsysteem zien hoe je presteert en voert de mentor regelmatig een gesprek met jou en hen samen. Ze worden actief betrokken bij jouw ontwik-keling en wat er op school gebeurt, bijvoorbeeld in projecten en bij oriëntatie op je verdere loopbaan.

Page 7: OSDiemenosdiemen.nl/wp-content/uploads/2019/01/Brochure-OSDiemen.pdf · 2019. 1. 30. · en betekenisvol leren. 8 Conflicten leren oplossen in ... den, nodig voor je diploma. Daarnaast

Het aantal leerlingen en hun voorkeuren bepalen een aanbod. Het kan zijn dat je speciale klassen of profielen op de OSB gaat volgen, of dat we slimme indelingen maken van klassen. Deze keuzes overleggen we altijd met jou en je ouders.

Extra kansen met twee fasen vwo

We onderzoeken de mogelijkheid om net als op de OSB, het vwo in te rich-ten met een uniek aanbod, het twee-fasen vwo. Goed presterende ha-voleerlingen kunnen een vwo-kernprogramma met ingebouwd havo-pro-gramma volgen. Excellente vwo’ers bieden we verdieping en verbreding en de mogelijkheid om aan het eind van klas 5 examen te doen in een vak. De havo-plus leerling krijgt in dit programma de kans om met het havo-diplo-ma door te stromen naar 6 vwo. Leerlingen die goed presteren moedigen we aan om mee te doen aan de masterclasses van het Pre University Colle-ge van de VU.

Loopbaanbegeleiding op de OSDiemen

In de onderbouw start je met het aanleggen van je loopbaandossier met presentaties, stages en projecten, die aangeven welke vakken en vaardig-heden bij jou passen. Aan het eind van de tweede klas ben je klaar voor je stap naar de bovenbouw. Leerlingen die op b/k niveau werken in de tweede klas oriënteren zich op hun keuze voor een sector: Zorg & Welzijn, Economie & Ondernemen en Techniek & Innovatie. De projecttijd biedt ruimte om hier een eigen vorm aan te geven met thema’s in deze sectoren, bezoeken van de bovenbouw op de OSB en bedrijven.

Voor een doorstroom naar vmbo-t, havo of vwo is het loopbaandossier gevuld met producten, die jouw keuze voor een profiel ondersteunen. Je er-varing in de vaklessen en de projecten laat zien waar je goed in bent en wat je verder wilt ontwikkelen om je keuze voor een profiel in vmbo-t en aan het einde van de 3e klas voor havo of vwo te ondersteunen.

Het projectteam en beoogde mentoren/docenten van de OSDiemen:

Jos van den Bongaardt docent techniek en lid van de projectgroep

Marije Ebbens docent geschiedenis en Mens en Maatschappij, ook beoogd mentor

Peter van de Heuvel docent beeldend en beoogd mentor van een eerste klas

Shanthi Peerdeman docent bewegingsonderwijs, ook beoogd mentor

Saskia Grotenhuis directeur-bestuurder OSB en voorzitter projectgroep Hans Wesseling docent wiskunde en lid van de projectgroep

Ontdekken wat je allemaal kuntDe onderbouw op de OSDiemen

In de tweejarige brugperiode kijken we bij elk vak welk schooltype bij je past. De lesstof verschilt dus per richting en dit geldt ook voor de opdrachten en toetsen. Zo kun je ontdekken wat je kan en waar je kwaliteiten en interesses liggen. Mentoren kijken samen met jou en je ouders welk type het best bij je past en hoe we het beste uit je kunnen halen. Aan het eind van de twee-de klas bepaal je samen met de mentor en je ouders het schooltype in de bovenbouw. Voor de havo-vwo leerlingen geldt hetzelfde aan het einde van de 3e klas voor de doorstroom naar bovenbouw havo of vwo. Je weet dan precies wat je kunt en wat er van je verwacht wordt in de bovenbouw.Ga je naar het b/k? Dan heb je je georiënteerd op de mogelijkheden voor een beroepsgericht profiel: Zorg & Welzijn, Economie & Ondernemen, Tech-niek & Innovatie en volg je de bovenbouw op de OSB. Daar worden alle profielen gegeven en zijn prachtige vaklokalen.

Geen cijfers maar letters

In de onderbouw krijg je geen cijfers, maar letters die laten zien of je zeer goed, goed, ruim voldoende, matig of onvoldoende presteert voor een vak. In de onderbouw willen we geen afrekenmodel met cijfers tot achter de komma. En we vinden ook je lerende en sociale houding belangrijk en de ontwikkeling daarvan kunnen we niet uitdrukken in cijfers. In de bovenbouw werken we wel met cijfers en aan het eind krijg je uiteraard een mooi diplo-ma met een cijferlijst.

De bovenbouw op de OSDiemen

Ga je verder met vmbo-t, havo of vwo, dan blijf je op de OSDiemen. Je komt dan in de klas met andere leerlingen die hetzelfde eindexamen gaan doen.

Page 8: OSDiemenosdiemen.nl/wp-content/uploads/2019/01/Brochure-OSDiemen.pdf · 2019. 1. 30. · en betekenisvol leren. 8 Conflicten leren oplossen in ... den, nodig voor je diploma. Daarnaast

PlaatsingPlaatsing hangt af van het schooladvies op de basisschool en van de ande-re aanmeldingen. De OSDiemen gaat uit van een verdeling over schoolty-pen van 50% havo/vwo, 25% vmbo-tl en 25% vmbo-b/-k. De school start als er genoeg aanmeldingen zijn voor drie klassen met de genoemde verdeling over de verschillende schooltypen.

De school is een school voor Diemen. Leerlingen die in Diemen en Dui-vendrecht wonen, hebben daarom voorrang. Dit geldt dus voor leerlingen in de postcodes: 1110, 111, 1112, 1113 en 1115. Woon jij in Amsterdam (Zuidoost) en zit je nu op een basisschool in Diemen of Duivendrecht? Dan mag je je inschrijven en wordt je geplaatst als er nog plek is nadat de leerlingen met voorrang geplaatst zijn. Iedereen hoort voor de voorjaarsvakantie, dus op 16 februari of ze geplaatst zijn.

Inschrijving

Je kunt je inschrijven tussen 19 januari en 15 februari 2019. Kijk op de website osdiemen.nl wat je moet meenemen en wanneer je je precies kunt inschrijven. Je hoort voor 16 februari of je geplaatst bent en de school van start kan. Je hebt dus zekerheid voordat de inschrijvingsprocedure op de scholen in Amsterdam begint.

Inschrijven en plaatsing

Het Beste Idee voor de OSD

Page 9: OSDiemenosdiemen.nl/wp-content/uploads/2019/01/Brochure-OSDiemen.pdf · 2019. 1. 30. · en betekenisvol leren. 8 Conflicten leren oplossen in ... den, nodig voor je diploma. Daarnaast

Contact

www.osdiemen.nl // [email protected]

De school voor jouw toekomst

OSDiemen

De school voor jouw toekomst

OSDiemen

tijdelijke huisvesting OSD

Oudekerkerlaan 24

definitieve huisvesting OSD

Ouderkerkerlaan

Waar staat de school?De school zal starten in een deel van Het Atelier. Help je mee dit school-deel echt een school voor jou te maken? Samen zorgen we dat het echt een middelbare school is, uiteraard met kantine. Je kunt alvast een voorproefje hiervan zien op de open dag op 19 januari.

Er wordt een nieuw gebouw gebouwd vlak naast het Duran zwembad. We nemen bij het ontwerp de ideeën mee die gepresenteerd zijn tijdens Het Beste Idee voor de OSD.

Of neem contact op met:

Open Schoolgemeenschap BijlmerGulden Kruis 5, 1103BE / Amsterdam ZuidoostT: 020 – 690 90 50