2016-2017 KraalNieuws nr. 1 van 30 augustus 2016

7
KraalNieuws nr. 1 30/8/2016 pagina 1 nr. 1 2016-2017 Basisscholen De Kraal Van Bladelstraat 25 3020 Herent [email protected] 016 20 82 74 8 juli 2016 Nog even profiteren van de vakane en dan is het zover. De Kraal opent zijn deuren en armen. Hopelijk vindt ieder kind zijn plaats en volgt er een sfeervol én leerrijk schooljaar. Wij zijn er in elk geval klaar voor! Dit is het eerste nummer van het KraalNieuws van dit schooljaar. Meer nog dan vorig jaar, wordt het belangrijk- ste nieuws uit De Kraal zelf vooraan in de infokrant vermeld. Lees dus het KraalNieuws aandachg door zodat je steeds goed op de hoogte bent. Achteraan in het KraalNieuws vind je suggeses voor acviteiten in de ruime omgeving van De Kraal. Een goeie basisschool is namelijk sterk verankerd in de lokale gemeenschap: de paro- chies, het verenigingsleven. In het begin van het schooljaar moeten er weer heel wat documenten worden gelezen en desgevallend onder- tekend. We geven je hier o.m. onder een overzicht daarvan. De documenten zelf zullen door zoon of doch- ter één van de volgende dagen per boekentas worden meegebracht. Graag terug bezorgen tegen ten laatste vrijdag 9 september. Veel lees– en schoolplezier! Klaslijsten reeds beschikbaar van in juli KraalNieuws Infokrant voor ouders van De Kraal Voor wie het heeſt gemist in het vorige Kraal- Nieuws: op onze website kan je al vanaf 10 juli de klaslijsten raadplegen. Je vindt de lijsten op onze website onder klassamenstelling’: hp://www.kraal.be/modxr/ klasindeling.html. Klik op de lijst van jouw school. Scroll naar beneden tot je aan je klas komt. Winksele Vanaf 1 september wijzigen de schooluren een klein beetje. Dat gebeurt om interne organisatorische rede- nen. In grote lijnen ligt de wijziging hierin dat we s mor- gens vijf minuten vroeger starten (8.35u) en s avonds 10 minuten vroeger stoppen (15.20u, op woensdag 12.10u). Nieuwe schooluren vanaf 1 september Echt nieuw: - Annelore Wouters in het 6de leerjaar in Winksele. - Lisa Huygen in de 3de kleuterklas op Den Doren. - Katrien Denon bij de jongste kleuters in Winksele (zorg). - Selena Verhoeven in het tweede leerjaar in het Cen- trum. Opnieuw nieuw: - Heidi Meulemans in het 6de leerjaar in het Centrum. - Christoff Jonkers als gymleerkracht op Den Doren. Nieuwe meesters en juffen - Lander Rommens als gymleerkracht op de Schaffel- kant. - Mieke Vercammen als zorgcoördinator 3de kleuter- klas en 1ste graad in het Centrum. - Mieke Van den Eeden als zorgcoördinator 2de graad in het Centrum. - Dorien Lemmens in de derde kleuterklas in het Cen- trum. - Annelies Buyts in het tweede leerjaar in het Centrum. - Jolien Vanvuchelen in het 3de leerjaar in het Centrum.

Transcript of 2016-2017 KraalNieuws nr. 1 van 30 augustus 2016

Page 1: 2016-2017 KraalNieuws nr. 1 van 30 augustus 2016

KraalNieuws nr. 1 30/8/2016 pagina 1

nr. 1

2016-2017

Bas

issc

ho

len

De

Kra

al V

an B

lad

els

traa

t 2

5

30

20

He

ren

t i

nfo

@kr

aal.

be

01

6 2

0 8

2 7

4

8 ju

li 2

01

6

Nog even profiteren van de vakantie en dan is het zover. De Kraal opent zijn deuren en armen. Hopelijk vindt ieder kind zijn plaats en volgt er een sfeervol én leerrijk schooljaar. Wij zijn er in elk geval klaar voor! Dit is het eerste nummer van het KraalNieuws van dit schooljaar. Meer nog dan vorig jaar, wordt het belangrijk-ste nieuws uit De Kraal zelf vooraan in de infokrant vermeld. Lees dus het KraalNieuws aandachtig door zodat je steeds goed op de hoogte bent. Achteraan in het KraalNieuws vind je suggesties voor activiteiten in de ruime omgeving van De Kraal. Een goeie basisschool is namelijk sterk verankerd in de lokale gemeenschap: de paro-chies, het verenigingsleven.

In het begin van het schooljaar moeten er weer heel wat documenten worden gelezen en desgevallend onder-tekend. We geven je hier o.m. onder een overzicht daarvan. De documenten zelf zullen door zoon of doch-ter één van de volgende dagen per boekentas worden meegebracht. Graag terug bezorgen tegen ten laatste vrijdag 9 september. Veel lees– en schoolplezier!

Klaslijsten reeds beschikbaar van in juli

KraalNieuws Infokrant voor ouders van De Kraal

Voor wie het heeft gemist in het vorige Kraal-Nieuws: op onze website kan je al vanaf 10 juli de klaslijsten raadplegen.

Je vindt de lijsten op onze website onder ‘klassamenstelling’: http://www.kraal.be/modxr/klasindeling.html. Klik op de lijst van jouw school. Scroll naar beneden tot je aan je klas komt.

Win

ksel

e

Vanaf 1 september wijzigen de schooluren een klein beetje. Dat gebeurt om interne organisatorische rede-nen. In grote lijnen ligt de wijziging hierin dat we ‘s mor-gens vijf minuten vroeger starten (8.35u) en ‘s avonds 10 minuten vroeger stoppen (15.20u, op woensdag 12.10u).

Nieuwe schooluren vanaf 1 september

Echt nieuw:

- Annelore Wouters in het 6de leerjaar in Winksele.

- Lisa Huygen in de 3de kleuterklas op Den Doren.

- Katrien Denon bij de jongste kleuters in Winksele (zorg).

- Selena Verhoeven in het tweede leerjaar in het Cen-

trum.

Opnieuw nieuw:

- Heidi Meulemans in het 6de leerjaar in het Centrum.

- Christoff Jonkers als gymleerkracht op Den Doren.

Nieuwe meesters en juffen

- Lander Rommens als gymleerkracht op de Schaffel-

kant.

- Mieke Vercammen als zorgcoördinator 3de kleuter-

klas en 1ste graad in het Centrum.

- Mieke Van den Eeden als zorgcoördinator 2de graad

in het Centrum.

- Dorien Lemmens in de derde kleuterklas in het Cen-

trum.

- Annelies Buyts in het tweede leerjaar in het Centrum.

- Jolien Vanvuchelen in het 3de leerjaar in het Centrum.

Page 2: 2016-2017 KraalNieuws nr. 1 van 30 augustus 2016

KraalNieuws nr. 1 30/8/2016 pagina 2

Geef een drinkfles met water mee naar

school!

Vanaf het schooljaar 2016-2017 worden in De Kraal geen drankjes meer verkocht. We vragen de ou-ders elke morgen een (doorzichtige) drinkfles mee te geven met de kinderen, gevuld met water. We raden een fles van een halve liter aan. De drinkfles moet door het kind zelf open gemaakt kunnen wor-den en moet goed afsluitbaar zijn zodat die niet uitloopt in de boekentas.

Hou er mee rekening bij het aanschaffen van een nieuwe boekentas, zeker bij de kleuters.

Het is in De Kraal niet toegelaten drank mee te brengen in wegwerpverpakkingen. Water is gezond en belangrijk voor ons lichaam. Daarom is in de drinkflessen in De Kraal alleen water toegelaten, geen andere drankjes. En alleen meegebracht in een duurzame, goed afgesloten en herbruikbare drinkfles. Het is de bedoeling dat deze drinkfles doorzichtig is. Het is belangrijk dat de kinderen regelmatig water drinken op een dag. Doorzichtige drinkflessen maken snel duidelijk of het kind niet vergeet te drinken.

Als de drinkfles leeg is, kunnen de leerlingen de fles gratis hervullen op school. De klasleerkrachten zullen dit op regelmatige tijdstippen in hun pro-gramma opnemen.

Schoolreglement: te ondertekenen

Het schoolreglement 2016-2017 is digitaal beschikbaar op onze website. Je kan

het hier nalezen: schoolreglement 2016-2017. Of tik ‘schoolreglement’ in bij de

zoekfunctie. Het schoolreglement wordt elk jaar gewijzigd en goedgekeurd door

de scholenraad, waarin ook de ouderraden vertegenwoordigd zijn. De handige

index achteraan maakt je snel wegwijs. In het begin van het schooljaar krijgen

alle ouders een blad waarop ze bevestigen het schoolreglement gekregen te

hebben en hiermee akkoord te gaan. Dat is een wettelijke voorwaarde voor in-

schrijving. Op dit formulier kan je ook aanduiden of je een exemplaar op papier

wenst te ontvangen. Uit milieuoverwegingen drukken we niet automatisch

voor elke ouder een exemplaar af op papier. Het blad waarin je ondertekent

akkoord te gaan met het schoolreglement gaat afzonderlijk mee in de boeken-

tas en moet zo snel mogelijk worden bezorgd aan de klasleerkracht. Een kind is

pas definitief ingeschreven in onze school als de ouders zich akkoord verklaren

met het schoolreglement en met het opvoedingsproject van de school.

De ouders krijgen de mogelijkheid om bij de school tegen

kostprijs een drinkfles van Tupperware (0.5 liter) aan te kopen.

Deze drinkflessen voldoen aan alle criteria. Ze zijn stevig en

doorzichtig. Ze sluiten zeer goed af. We opteerden daarbij voor

de sportdop op aanraden van onze kleuterleid-st-ers. De

kinderen kunnen die makkelijk open maken én het klikje dat

deze doppen hoorbaar maken bij het sluiten, maakt de

kinderen ook duidelijk dat de fles goed gesloten is.

Op de startavonden worden deze drinkflessen

te koop aangeboden aan 7.5 euro (normale

prijs bij Tupperware is 8.60 euro).

KOOP VOORDELIG EEN

GOEIE DRINKFLES OP DE

STARTAVONDEN

Page 3: 2016-2017 KraalNieuws nr. 1 van 30 augustus 2016

KraalNieuws nr. 1 30/8/2016 pagina 3

Bijdrage middagopvang in De Kraal

Aansluitend bij het afschaffen van de drankenver-koop, wijzigt er in De Kraal volgend schooljaar ook een en ander voor de middagopvang.

Voor wie kiest voor de middagopvang op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag, wordt een kosten-vergoeding aangerekend van ongeveer 0,90 euro per dag. Deze vergoeding zal ons deels helpen bij de kosten die de middagopvang met zich meebrengt. In het begin van het schooljaar geven de ouders aan of ze van deze dienst gebruik willen maken (papier via de boekentas). Er zijn twee mogelijkheden. Bei-de mogelijkheden gelden voor het hele schooljaar. In een schooljaar zijn er ongeveer 138 reftermidda-gen. Hoewel elke maand een verschillend aantal reftermiddagen telt, opteren we ervoor om elke maand een vast bedrag op de leerlingenrekening te zetten Dat bedrag is gebaseerd op het totale aantal reftermiddagen op het schooljaar gedeeld door 10 maanden. Elke schoolmaand (september tot juni) zetten we dat vast bedrag op de leerlingenrekening.

Elke middag van de refteropvang gebruik ma-ken: 12 euro per maand. 5 reftermiddagen worden niet aangerekend ter compensatie van mogelijke ziektedagen.

1 of 2 keer per week gebruik maken van de refteropvang: 7 euro per maand.

Speciale tarieven:

De vergoeding voor middagopvang is gratis voor alle kinderen die van de overheid schooltoelage ontvangen. Ouders brengen hiervoor het bewijs binnen op het secretari-aat.

Het derde en de volgende kinderen van hetzelf-de gezin die in De Kraal naar school gaan krijgen een korting van 50%.

Aangezien het om kinderopvang gaat, ontvangen alle ouders die hiervan gebruik maken, zoals de wet het voorschrijft, een fiscaal attest. Het bedrag dat op dit fiscaal attest wordt opgegeven, kan afgetrok-ken worden van de inkomsten die aangegeven wor-den in de personenbelasting. Naargelang de belas-tingschijf levert dit een belastingvermindering op van 25 tot 50% op het ingebrachte bedrag op dit fiscaal attest. Op het fiscaal attest mogen wij wette-lijk alleen de opvanguren vermelden van kinderen onder de twaalf jaar die in het betreffende jaar effectief aan de school betaald werden. Het feit al-leen dat de uren op een rekening staan is niet vol-doende.

Je leerplichtige kind (geboren in 2010 of vroeger) krijgt via de boe-kentas 4 afwezigheidskaarten mee. Zoals vermeld in het schoolre-glement kunnen deze kaarten gebruikt worden voor de afwezigheid van maximum 3 opeenvolgende kalenderdagen (weekenddagen inbegrepen). Op onze website kan je meer lezen over afwezighe-den. Het is niet meer wettelijk verplicht om in de week voor of na de vakantie de afwezigheid te verantwoorden door een doktersbriefje.

Afwezigheid bijv. bij ziekte

Geneesmiddelenattest

Op eigen initiatief van de leerkrachten worden op school nooit geneesmiddelen toegediend. Wanneer geneesmiddelen tijdens de schooluren moeten toe-gediend worden, moeten de ouders schriftelijk mach-tiging geven aan de klasleerkracht. Dit attest moet indien nodig ingevuld worden door de behandelende geneesheer. Wij geven een niet ingevuld attest mee met elk kind. Je kan het lege attest ook terug vinden op onze website. Zoek op ‘geneesmiddelen’. Ook de huisarts kan het daar eventueel bij het doktersbezoek afprinten en invullen.

Het attest is te vinden op onze website waar dokters het ook zelf kunnen afprinten.

Geneesmiddelenattest

Geneesmiddelenattest voor bos– of zeeklassen

Page 4: 2016-2017 KraalNieuws nr. 1 van 30 augustus 2016

KraalNieuws nr. 1 30/8/2016 pagina 4

Informatieve en medische fiche

Je zoon of dochter krijgt ook een document mee met

gegevens over de leerling. Deze gegevens zijn een uit-

print van ons administratief computerprogramma. We

vragen jullie om de gegevens na te kijken en eventueel

te verbeteren of aan te vullen. Op de voorzijde gaat

het om administratieve gegevens. Op de achterzijde

staan de gegevens van de medische fiche. Om die niet

voor iedereen leesbaar te maken, hebben wij het docu-

ment dichtgeniet met de medische gegevens aan de

binnenzijde. Het gaat immers om een strikt vertrouwe-

lijk document en wordt als dusdanig behan-

deld. Wettelijk heb je het recht om het document, om-

wille van de privacy, niet in te vullen. Dat maakt het ons

wel moeilijker bij een eventueel ongevalletje. Geef de

fiche eventueel opnieuw geniet mee terug of stop ze in

een gesloten omslag ondertekend door ouders of

voogd. Wat je moet doen als er zich op school een on-

gevalletje voordoet, kan je terugvinden op onze websi-

te.

http://www.kraal.be/modxr/geneesmiddelen-luizen-

ongelukje1.html

Toestemming voor foto's

Door het schoolreglement te ondertekenen, geef je de toe-

stemming om niet-geposeerde, spontane of sfeerbeelden te

maken en te publiceren. Voor geposeerde foto's hebben we

volgens de privacy-wetgeving de expliciete toestemming no-

dig. Het gaat om gerichte, individuele foto's en geposeerde

groeps- en klasfoto's. We publiceren enkel beeldmateriaal

waarvoor de expliciete toestemming werd gegeven. Of je

daar al dan niet de toestemming voor geeft, kan ingevuld

worden op de informatieve fiche.

Gymkledij

We verwachten van al onze leerlingen dat ze een gymbroekje

en gymshirt van De Kraal dragen tijdens de gymles. Meer

info daarover vind je in het schoolreglement. Je kind krijgt

een blad mee waarmee je desgewenst nieuwe gymkledij kan

bestellen. Betaling gebeurt via de leerlingenrekening. Voor

het 1ste,2de en 3de leerjaar stellen wij voor om 'witte turn-

pantoffels' (met T) te dragen. Deze zijn gemakkelijk aan- en

uit te doen. Het dragen van sportschoenen met klittenband

(Velcro) mag ook. Deze geven meer steun. De schoenen moe-

ten een kleurvaste zool hebben en mogen alleen gebruikt

worden voor binnen. Ze moeten netjes blijven.

Voor het 4de, 5de en 6de leerjaar raden we sportschoenen

aan, bij voorkeur met klittenband (Velcro). Deze schoenen

moeten een kleurvaste zool hebben en mogen alleen ge-

bruikt worden voor binnen. Ze moeten netjes blijven. Voor

de kleuters is de regeling verschillend per vestiging. Je zal

daarover geïnformeerd worden door de directeur.

Domiciliëring leerlingenrekening

Om de administratie op onze grote basisschool te vergemak-

kelijken vragen we de ouders een domiciliëringsmandaat in te

vullen voor het betalen van de leerlingenrekeningen. Wie dit

formulier nog niet heeft ingevuld en ondertekend, vindt het in

de boekentas. Indien de rekening, bijv. bij echtscheiding,

over twee ouders wordt verdeeld, moeten beide ouders een

mandaat invullen. De rekeningen worden je elke maand digi-

taal bezorgd. Nadat we de rekening hebben toegestuurd

wachten we nog 2 weken vooraleer we via de domiciliëring de

rekening laten betalen. Je hebt dus ruim de tijd om de reke-

ning na te kijken en eventueel bij onnauwkeurigheden het

secretariaat te contacteren. Aangezien we geen dranken

meer factureren, zullen de rekeningen dit jaar eenvoudiger

zijn.

Page 5: 2016-2017 KraalNieuws nr. 1 van 30 augustus 2016

KraalNieuws nr. 1 30/8/2016 pagina 5

Vrijwilligers gezocht tegen vergoeding!!

Bijna al onze kinderen blijven iedere middag op school en

maken gebruik van de middagopvang. Deze opvang organise-

ren wij gedeeltelijk met personeelsleden van Igo-Leuven en

daarnaast ook met betaalde vrijwilligers. De leerkrachten

moeten immers tijdens de middagpauze ook de kans krijgen

om de inwendige leerkracht te versterken. Wil je graag zelf

tijdens de middag een uurtje inspringen of ken je iemand in je

buurt, vriendenkring of familie? We zoeken mensen die goed

met kinderen kunnen omgaan en ons tegen een vrijwilligers-

vergoeding willen helpen bij het middagtoezicht. Geef de

naam door aan het secretariaat: 016 20 82 74 , [email protected])

of bespreek het met de directeur van jouw vestiging.

Fluovestjes

Dankzij onze sponsors (Optiek De Groeve en Carrefour He-

rent) kunnen we elk van onze leerlingen een fluovestje aan-

bieden met het logo van De Kraal . Voor de veiligheid vragen

we elk kind dit vestje zoveel mogelijk te dragen. In het begin

van het jaar zal de klasleerkracht controleren of het vestje van

de naam van het kind is voorzien en of het moet vervangen

worden. Wij vragen uitdrukkelijk dat het kind het vestje

draagt, zeker op gezamenlijke uitstappen zodat we de kin-

deren goed kunnen herkennen en opmerken.

Tijdens fietsuitstappen dragen onze leerlingen ook een fiets-

helm. De leerkrachten geven het goede voorbeeld. Ook ou-

ders die meefietsen kunnen bij ons een fietshelm lenen indien

nodig.

De vakantie is voorbij als je begint te verlangen naar school.

Aanvragen schooltoelage

Ook voor kleuters en kinderen van de lagere school kan je een

schooltoelage aanvragen. stimuleren om

een schooltoelage aan te vragen bij de overheid. Financieel is

dat voor de ouders dubbel interessant omdat ze op De Kraal

dan geen refterbijdrage moeten betalen. Breng een bewijs

van schooltoelage binnen en we rekenen de bijdrage niet

meer aan en betalen de reeds betaalde bijdragen terug. Niet

alleen de ouders zelf zijn gebaat bij een eventue-

le schooltoelage. Sinds kort heeft de minister ook beslist dat

een school voor elk kind dat een schooltoelage krijgt, extra

financiële ondersteuning van de school wordt aangebo-

den! Het is dus in ons beider belang dat jullie proberen

een schooltoelage te ontvangen. Dat is vrij eenvoudig. Je kan

dit online aanvragen (http://www.ond.vlaanderen.be/

studietoelagen/)

Meer informatie over de schooltoelagen en studietoelagen

van de Vlaamseoverheid kan je krijgen:

op 1700, het gratis nummer van de Vlaamse overheid.

via het webformulier: www.studietoelagen.be/

contact/vraagformulier.htm

tijdens zitdagen: Overzicht infodagen 2016-2017

Wie in de afgelopen jaren een toelage kreeg, hoeft zelfs geen

nieuwe aanvraag in te dienen. De afdeling School- en Studie-

toelagen schrijft in de loop van het schooljaar ouders aan

met de vraag of zij ook dit jaar een toelage willen en bezorgt

hun een vooraf ingevuld formulier. Ouders moeten dat enkel

nog nakijken en terugsturen.

Page 6: 2016-2017 KraalNieuws nr. 1 van 30 augustus 2016

KraalNieuws nr. 1 30/8/2016 pagina 6

Externe info

Na het proefproject van drie jaar geleden biedt KFC Herent dit schooljaar opnieuw aan jonge kinderen van 3 tot 7 jaar MUL-TIMOVE aan; dit is een gevarieerd be-wegingsaanbod waarin kleuters en kinderen uit het eer-ste leerjaar de kans krijgen te ontdekken welke sport ze het liefste doen. Kirsty Ceulemans, afgestu-deerd als kleuter-leerkracht en ver-bonden aan onze club, zal instaan voor de praktische organisatie.

Walter Boon, secr. KFC Herent

Page 7: 2016-2017 KraalNieuws nr. 1 van 30 augustus 2016

KraalNieuws nr. 1 30/8/2016 pagina 7