2015 25/02 - verslag Algemene Vergadering Jeugdraad

6

Click here to load reader

description

Verslag Algemene Vergadering 25/02/2015

Transcript of 2015 25/02 - verslag Algemene Vergadering Jeugdraad

Page 1: 2015 25/02 - verslag Algemene Vergadering Jeugdraad

JEUGDRAAD MECHELENALGEMENE VERGADERING25 februari 2015

1. Prijs van de Vrijwilliger

Oproep om te komen naar de uitreiking van de prijs van de vrijwilliger waar de vrijwilligers van de jeugdbewegingen genomineerd voor zijn. Zondag om 11u in het cultuurcentrum. Laat aan Peter weten of je kan komen.

2. Ontbijten met het schepencollege

14 maart 2015, binnenkort komt de oproep. Vragen kunnen al geformuleerd worden. Inschrijvingen is noodzakelijk want er gaat slechts een beperkt aantal mensen kunnen gaan.

3. Opvolgen gegeven adviezen

Het advies dat geschreven en doorgestuurd werd na de jeugdraad van 8 december 2015 heeft al een antwoord gekregen van het schepencollege.

Het college besluit ook in 2015 Talententickets ter beschikking te stellen aan alle Mechelse kinderen tussen 5 en 15 jaar en formuleerde volgend antwoord op het advies van Jeugdraad in het kader van Talententicket:

– Hetzelfde aantal tickets behouden, maar met barcode (2x20 euro, 1x10 euro).

– 5 barcodelezers ter beschikking te stellen van jeugdverenigingen.

– Snellere terugbetaling aan verenigingen, vooral net voor de kampperiode.

– Jeugdraad sneller betrekken bij nieuwe initiatieven.

Bijkomende vragen

Zijn 5 barcode lezers niet te weinig? Er zal nog afspraken komen op welke manier deze ontleent kunnen worden.

Misschien 1tje op de jeugddienst houden om het inscannen ook mogelijk te maken op de jeugddienst

4. Stand van zaken Douaneplein en Perron M

Douaneplein en jongerenzone

Jeugdraad Mechelen25/02/2015

Page 2: 2015 25/02 - verslag Algemene Vergadering Jeugdraad

inspraakvergadering geweest op 7 februari 2015 masterplan is goedgekeurd door het college in februari nu verdere verfijning met jongeren die interesse hebben

Tijdens de pauze werd er een toelichting gegeven voor de geïnteresseerden. Er kwam nog een vraag of hier ook vrije ruimte kan komen om tijdelijke invullingen aan te geven. Zoals het oprichten van een atelier.

PERRON M

Op basis van het bouwplan zal er begin maart een architect aangesteld worden. Terugkoppelmomenten worden nog voorzien. Wanneer de verbouwingen juist zouden plaatsvinden is nog niet duidelijk. Perron M zal hier

sowieso tijdelijk voor gesloten worden. Momenteel kunnen er geen reservaties meer gebeuren voor privéfeesten, openbare

evenementen worden in optie gezet met de garantie dat ze 3 maand vooraf nog een bericht krijgen of hun event effectief kan doorgaan.

Bijkomende vragen

Kan er een uitwijkmogelijkheid voorzien worden voor fuiven die tijdelijk niet kunnen doorgaan in Perron M. Momenteel zijn hier nog geen uitwijkmogelijkheden voor gevonden, maar de zoektocht blijft verder gaan.

5. Fietsen in de stad is fijn maar het kan altijd beter, adhv kaarten

Op vorige jeugdraad werd al aangegeven dat Mechelen goed bezig is met het aangenamer te maken voor fietsen maar er blijven toch wel punten voor verbetering vatbaar.

Betere fietspaden voor op de ring (zoals op de tervuursesteenweg). Meer fietspaden in het centrum zelf, maar liefst geen kasseien. Oplossing voor de fietsenstalling op de vismarkt – hoe staat het met de fietsenboot Fietslichtautomaten in de binnenstad Bus door de bruul vroeger, was best gevaarlijk voor fietsers Fietsenkettingen zoals in Leuven Fietsendiefstallen blijven een probleem (zeker aan het station) Strenge politie overal Onduidelijk fietspad voor het station Meer fietsenstallingen nodig in het station Meer verlichting aan de vaart tussen battel en muizen Slecht fietspad in de Nekkerspoelstraat Meer openbare automatische fiestpompen Meer bewaakte fietsstallingen Alle straten meer fietsstraten Ondergrondse fietsenstallingen Preventieve fietslichten uitdelen ipv repressief optreden Losstaande fiesten aan het station, worden steeds verplaatst. Smorgens is er geen plaats en

tegen savonds zijn ze verzet. Dit maakt het moeilijk om te vinden Verlichting onder de brug (station) Hoogstraat tot centrum lastig om te vinden

Jeugdraad Mechelen25/02/2015

Page 3: 2015 25/02 - verslag Algemene Vergadering Jeugdraad

Plaizenseplein Veel diefstal aan Perron M Bruul tijdens het shoppen is moeilijk Fietsenreparatieshop, goedkoop

Er zal op basis van al deze punten een advies opgemaakt worden.

6. Jongerencommunicatie vanuit de stad

Op basis van de input van vorige vergadering (8/12) werd onderstaand advies door het dagelijks bestuur voorbereid. Iedereen kan zich hier tijdens de vergadering bij aansluiten. en dus zal het advies verder uitgewerkt worden.

De website van VILLA32, de jeugddienst heeft een make over nodig. Een overzichtelijkere website zou de toegankelijkheid van Villa32 voor alle doelgroepen verhogen. Een duidelijkere doorverwijzing naar de doelgroepen is ook wenselijk.

De stad zet hard in op Mechelen Kinderstad maar mag haar aandacht niet verliezen voor jongeren. Het uitwerken van een jongerenkanaal zou hierbij een eerste stap zijn. Hierop kan het volledige aanbod voor jongeren samengebracht worden. Nu moet je al zeer goed geïnformeerd zijn om van alle initiatieven en projecten op de hoogte te zijn.

Een eventkalender op maat van jongeren is nodig op dit platform. Daarnaast zouden het cultuuraanbod in de stad op maat van jongeren gecommuniceerd mogen worden. Ook de omkadering, het bestellen van tickets moet meer op maat van jongeren.

Bijkomende opmerkingen Sommige jongeren studeren voor het maken van websites en kunnen misschien mee helpen

of een project door jongeren laten maken. Of den TSM.

7. Besparingen op jeugdwerk vanuit Vlaanderen

De Vlaamse regering verminderde het budget voor lokaal jeugdbeleid dat naar de gemeenten gaat met 10 procent – van 21 naar 18,9 miljoen. Hierdoor verliest jouw gemeente vanaf 1 januari 2015 10 procent van het budget dat het tot nu kreeg om aan jeugdwerking te besteden.

Terwijl de gemeenten vroeger verplicht waren dit ‘budget voor lokaal jeugdbeleid’ aan jeugdwerking te besteden, zijn ze vanaf 1 januari 2016 niet langer verplicht dit bedrag aan jeugdwerking te besteden.

Hoe gaat de stad hiermee om? Wat denkt de jeugdraad daar van?

Kan er geen zekerheid vanuit de stad komen dat het jeugdwerk niet zonder subsidies zal vallen?

Wat is de lange termijn visie vanuit het bestuur van de stad hierover?

Jeugdraad Mechelen25/02/2015

Page 4: 2015 25/02 - verslag Algemene Vergadering Jeugdraad

Dit heeft geen betrekking op de budgetten van de infrastructuursubsidies. Maar ook dit bepaald het college uiteraard zelf.

Als Mechelen zich wil profileren als Mechelen Kinderstad, is het ondersteunen van het jeugdwerk wel zeer belangrijk om dit blijven te doen.

8. Losse Puntjes

KSJ Mechelen: worden er tenten verhuurd tussen 15 juli en 1 augustus Tentencentrale zal terug opgestart worden Schrijf je in op de facebookgroep – jeugdwerkinfo mechelen, Villa32 (de jeugddienst) post

daar regelmatig berichten in. Hart boven Hard – je kan meegaan met de voettocht of afspreken in Brussel voor de grote

parade. Een actie van Hart boven Hard Mechelen, zou zijn dat er een grote wensenboom zou komen op de Vismarkt.

9. Volgende vergadering

15 april 2015De 8 werken van Villa32, het jaarverslag. De Jeugdraad geeft advies voor het naar de gemeenteraad gaat. Wil je zelf iets op de agenda zien staan, mail ons op [email protected]

BIJLAGENDe powerpoint van de vergadering kan je vinden op http:// issuu .com/ jeugdraadmechelen

Jeugdraad Mechelen25/02/2015

Page 5: 2015 25/02 - verslag Algemene Vergadering Jeugdraad

Aanwezigheidslijst 25/2/2015

Naam VerenigingUlrik Tobback KSAHelena Aerts JH JOPPELisanne Piekaert JH JOPPEGert Walschaerts KSJ TER HERTMarijke Van den Acker KSJ TER HERTHanne Vlaminck ROJM vzwZkaria Kerkri ROJM vzwLaura Smet ROJM vzwSahd Jaballah ROJM vzwSimon Pans JH JOKOTim Stenuit Scouts WOUDLOPERSSauri De Keye Scouts en Gidsen THILA COLOMAStijn Eggermont JNMMatthias Van Neste JNMMathijs Franckx JNMJohannes Beyens Chiro XL en SPEELPLEIN WEYNESHOFKatrijn Hallaert Scouts en Gidsen DISTRICT DIJLETomas Cipers Chiro LibertusVan Den Berhe Scouts WOUDLOPERSVan Loock Tes Gidsen ParsifalCabuy Eva Gidsen ParsifalVan Hombeekc Lore Gidsen ParsifalElisabeht Coffindaffer KSAPieter Vanstappen Scouts Woudlopers/Rojm vzw/dagelijks bestuur JRLucas Vandeneede Dagelijks bestuur JRMargo Verwoutermeulen Chiro MuizenZana Omarhi Chiro MuizenSharon Bourguignon Chiro ColomaNathalie Bosmans Chiro HeffenStijn Keulemans Chiro HeffenSara Jacobs Chiro ColomaJef Callebaut Scouts en Gidsen Thila ColomaBoris Vanhoof JH JOKOPeter Meeusen Jeugddienst – Villa32

VERONTSCHULDIGDAnneleen SteenselsJohan CorniereHenning Van DuffelChiro Hombeek, JH Hoje

Jeugdraad Mechelen25/02/2015