2014 - 2015: Meiridderke

28
The JOEPIE-edition “JA, WIJ ZIJN STOERDER DAN DE JONKIES” ALLES WAT JE WOU WETEN OVER HET LEDENWEEKEND THE LOVE DOCTOR EINDELIJK TERUG IN ONS BLAD

description

 

Transcript of 2014 - 2015: Meiridderke

Page 1: 2014 - 2015: Meiridderke

1

The JOEPIE-edition

“JA, WIJ ZIJN STOERDER DAN DE JONKIES”ALLES WAT J

E

WOU WETEN OVER

HET LEDENWEEKEND

THE LOVE DOCTOR

EINDELIJK TERUG IN ONS BLAD

Page 2: 2014 - 2015: Meiridderke

2

Dromerige WouwVurige Wasbeer Bedrijvige SecretarisvogelStekelstaartzwaluw

Daar is de lente, daar is de zon... Ja, beste vrienden van de scouts, het zonnetje komt er weer bij! Perfect scoutsweer, me dunkt. En komt er een aprilse gril aan, dan hebben jullie nog steeds dit wonderbaarlijke Ridderke om jullie bezig te houden.

Ontdek de kronkels in Kenny zijn hoofd, leer als de beste [recept] maken of zoek hulp bij de beste love- doctor... Het kan allemaal en meer in dit Ridderke!

Mochten jullie dat nog niet genoeg vinden dan zijn er nog talloze, mega-super-enorm toffe activiteiten de

komende maanden. Zo kunnen we ons gaan bewijzen op de districtsdag of kan je je innerlijke prins(es) bovenhalen tijdens het ledenweekend. Zo zie je dat er voor ieder wat wils is bij de scouts!

Wij mogen dit riddertje ook Stokstaart a.k.a Rosanne verwelkomen in ons team! Zij staat vooral in voor het taalkundig aspect. Met andere woorden, bye-bye dt-fouten en andere gruwel.

XOXOGossip Girl (ook wel bekend als het Ridderkesteam)

Stokstaart

Page 3: 2014 - 2015: Meiridderke

3

234558

101214161819202224252628

Voorwoord ridderkeInhoudstafel & Voorwoord OCVoorwoord groepiesDistrictdagLedenweekendLouise in Zuid-AfrikaLeidingsweekend, het verslagDag uit het leven van...KennyKapoenenKaboutersWelpenJongverkennersJonggidsenGiversRecept: Petit-beurre TaartLOVEDOCTORWat voor scout ben jij?Fiertel

Beste scouts en ouders,Onze kaasavond was dit jaar weer eens super geslaagd. De zaal zat goed vol en iedereen was heel tevreden: de kazen en het brood hebben gesmaakt, de wijn en het bier werden ook goed bevonden. Het is en blijft een succesformule! We hebben die avond ook Jean-Marie, Anne-Marie en Nico in de ‘bloemetjes’ gezet voor hun jarenlangs inzet bij het oudercomité.Aan allen die gekomen zijn, nog-maals dank voor jullie aanwezig-heid en steun.

Ondertussen werken we verder aan het nieuwe lokaal. De elek-triciteit is geplaatst, nu volgt nog een border rondom.Een aantal wilgen hebben ook al hun zoveel-jaarlijkse-snoeibeurt gekregen, goed voor enkele aanhangwagens hout, en binnen enkele jaren een warme herin-nering...

Verder moedig we alle leden aan om zo vaak mogelijk naar de vergaderingen te komen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde! Zeker voor de kampen die er binnen enkele maanden op de agenda staan. Ook iets om naar uit te kijken!

Vele groeten,het oudercomité: Bart, Carl, Els, Gwen, Hans, Katrien, Kurt, Marie-Anne, Paul, Ruth en Peter

Page 4: 2014 - 2015: Meiridderke

4

De paasvakantie is gedaan. Maar niet getreurd, op naar de volgende leuke momenten zoals de districtsdag, het ledenweekend, de fiertel en de kampen!

De jeugdraad organiseert wel af en toe wat activiteiten, zoals nu het vrijwilligersetentje. Want jullie leiding staat altijd klaar en geeft het beste van wat ze kunnen geven. Ze verdienen het om eens in de bloemetjes gezet te worden. De jeugdraad voorzag daarom een gezellig etentje met veel, maar dan ook echt véél pizza’s! Natuurlijk waren de leiding van Scouts Ronse de beste eters, wat had je nu gedacht?!

De kampen komen dichterbij, dat betekent

ook dat het kampridderke niet meer lang op zich zal laten wachten met de info voor jullie kamp. Zie maar dat de brievenbus leeg is zodat het kamp ridderke erbij kan!

Tot in het volgende ridderke!3 stevige linkers van jullie groepies!

10/01/15

BEDANKT

Gregorio De Groote, coördinator Vredeseilanden Ronse

Dankzij jullie grote steun hebben we in totaal €3572 ingezameld. We hopen jullie allemaal terug te zien volgend jaar!

Vredeseilanden Ronse dankt iedereen die

geholpen heeft! Wij kunnen al jaren

vertrouwen op jullie inzet, vol enthousiasme en

met een brede glimlach. Het is altijd leuk om te zien hoe jullie het

aanpakken om op een originele manier om de

gadgets te verkopen. Dikke pluim voor jullie!

De pannenkoeken en warme chocomelk gingen zoals altijd makkelijk naar

binnen.

Page 5: 2014 - 2015: Meiridderke

5

DISTRICTdagZONDAG 26 April 2015Zondag 26 april gaan we met alle takken samen naar een geheime locatie.

Daar komen we alle andere scouts van ons district tegen: Oudenaarde, Ename, Zingem, Asper, Kluisbergen, Zottegem en Brakel.Zoals altijd is Scouts Ronse de heerser in alle spelletjes en het is tijd om dat nog een keer te bewijzen! Want niemand kan tegen ons op!Er volgt nog een e-mail met alle praktische info.

Ok, ok, ok... We zullen de locatie al verklappen. Zo kunnen jullie de juiste kaarten zoeken en de fietsroute al uitstippelen! (of je kan natuurlijk ook altijd aan je ouders vragen of ze je willen brengen)

Dit jaar neemt District Vlaamse Ardennen van 13u30 tot 17u Domein de Ghellinck over!

En om jullie extra te motiveren, ziehier nog wat sfeerbeelden van vorig jaar.

Scouts Ronse the best!

PRAKTISCHE INFO

Plaats:Domein de Ghellinck

Kortrijkstraat 74

9790 Wortegem-Petegem

(Elsegem)

Tijd:13u30 tot 17u

Page 6: 2014 - 2015: Meiridderke

6

LEDENWEEKENDVr. 1 mei tot Zo. 3 mei 2015Er was eens ...

In een huis hier niet ver vandaan, een scout die wakker werd door haar wekker op vrijdag 1 mei. Ze sloeg het alarm af, geeuwde diep en strekte zich uit. Met slepende voeten en weinig enthousiasme maakte ze zich klaar. Tot ze opeens besefte dat het LEDENWEEKEND die dag begon! Snel maakte ze zich klaar en liep ze naar beneden. Waar was haar checklist voor haar bagage nu weer? Ah, daar op tafel. Even snel overlopen:

Slaapzak en matje∞

Thema kledij – Disney!∞

Toiletzak met alle toebehoren ∞

Bord en bestek∞

Extra speel kledij (die wel eens vuil mag worden, we zitten dan

ook in de scouts en niet de Chiro)

∞Pick- nick

Al vlug was de rugzak ingepakt en vertrok ze naar Carrick want ze moest daar ten laatste om 9.30 zijn. De auto’s vertrokken namelijk stipt om 10.00u richting Horebeke voor een avontuurlijk weekend met alle takken.Zondag 14u gingen ze terug op Carrick zijn. De ouders die voeren zien hun kinderen terug om 13.30 in Horebeke.

Page 7: 2014 - 2015: Meiridderke

7

Via overschrijving

25 euro op 737-0235187-05

Met vermelding:

volledige naam – tak – ledenweekend

INSCHRIJVENLocatie:Buikberg 19667 Sint-Kornelis-Horebeke

(Horebeke)

Tijd:Vrijdag 1 mei 9u30 totZondag 3 mei 13u30 (Horebeke) 14u (Carrick

PRAKTISCH

-themaEn vergeet niet, Disney is niet enkel prinsen en prinsessen ;)

Page 8: 2014 - 2015: Meiridderke

8

Louise in Zuid-afrikaNiets of niemand kan Louise Bellinck tegenhouden. Toen ze te horen kreeg dat ze de kans had om haar stage in Zuid-Afrika af te leggen zei ze volmondig ja. Ook toen het financiële plaatje er niet zo rooskleurig uitzag, bleef ze

doorgaan. Zodoende moesten wij na een uiterst succesvolle benefiet afscheid nemen van Louise. Voor 3 lange maanden. Maar nu ze weer in het land is willen wij haar avonturen met jullie delen!

More almal (Hallo iedereen)!!

Toen ik het voorstel kreeg om voor 3 maand in het zuiden van Afrika stage te lopen met kinderen met een meervoudige beperking dacht ik direct... ‘T ZAL WEL ZIJN! Ondertussen is het einde in zicht en heb ik al ontelbaar veel mensen leren kennen en onvergetelijke ervaringen opgedaan. Vanuit het verre Zuid-Afrika wil ik jullie, mijn medescoutsliefhebbers, laten weten wat ik hier allemaal uitspook tijdens mijn 3-maandelijks avontuur in het wondermooie plettenbergbaai.

Op 19 Januari vertrok ik met een heel klein hartje en een dubbel gevoel op avontuur naar het onbekende, maar zeker en vast niet onbeminde.

Na een vermoeiende vlucht van 16 uur schudde kaapstad me wakker met haar onbeschrijfelijke schoonheid en haar multiculturele atmosfeer. Na enkele dagen de toerist uit te hangen begon ons avontuur pas echt. Na een lange busrit kwamen we aan in Plettenbergbaai, een mooi stadje langs de tuinroute. Dit kleine maar prachtige stadje

ging ik voor de komende drie maand mijn ‘thuis’ mogen noemen. Plettenbergbaai staat voornamelijk bekend omwille van de orca’s, de witte haaien, de wondermooie natuur en de vele culturele verschillen. Plett bestaat maar liefst uit 5 verschillende townships en men kan er voornamelijk de Xhosa-stam terug vinden.

Gedurende deze 3 maand verblijf ik in het vrijwilligershuis, the orcahouse. Daar komen alle internationale vrijwilligers samen die zich inzetten voor de zorg van de oceaan en de natuur van Plett. Het spreekt voor zich dat ik hierdoor al héél véél nieuwe en leuke mensen heb ontmoet... maar ook van héél véél leuke mensen afscheid heb moeten nemen. Mijn stageplaats, die sterreweg genaamd, is een dagcentrum in de township ‘New Horizon’. Daar kunnen kinderen met meervoudige beperkingen terecht. Dit centrum is van grote betekenis voor de Zuid-Afrikaanse zorgsector aangezien deze één van de enigste centra is in de volledige western cape. Een leuk weetje is dat ‘Die sterreweg’ Belgische roots heeft aangezien deze opgericht is door Wouter Deprez en zijn vrouw.

Page 9: 2014 - 2015: Meiridderke

9

Aangezien flexibiliteit hier belangrijk is en dat ik met zoveel mogelijk verschillende settings wou kennis maken loop ik nog stage in 3 andere zorg-initiatieven in de verschillende townships. Op maandag gaan we naar de inclusive kinderopvang in de township ’kwanokathula’. Dit betekent dat deze opvang zowel kinderen met een beperking als kinderen zonder beperking opvangt. Op dinsdag draaien we mee in ‘Die Sterreweg’ en op woensdag begeleiden we de hippotherapie. Dit is een vorm van therapie waardoor kinderen met een beperking zowel fysiek als emotioneel ondersteund worden door in contact te komen met paarden. Op donderdag gaan we naar de ‘Formosa Primary school’ in het klasje voor kinderen met speciale noden. We sluiten deze gevarieerde en enorm leerrijke week telkens af

in de inclusieve opvang in de township ‘New Horizon’.

Buiten véél stage-ervaringen opdoen en ‘Communitywork’ in de townships is er ook voldoende ruimte voor ontspanning. Zo heb ik al vaak mijn grenzen verlegd door te gaan canyonen tussen de Afrikaanse rotsen, op safari geweest, gaan wandelen met olifanten, de tafelberg beklommen, het meest zuidelijke punt van het Afrikaanse continent bezocht, uit een vliegtuig gesprongen met parachute om Plett eens vanuit een ander perspectief te beleven en nog zovéééééééééél meer....!!!

Maar zoals aan ieder mooi liedje

véél te vroeg een einde komt zit mijn avontuur er ook al bijna op... Op 17 April zet ik terug voet op Belgische bodem. Hoewel er van heimwee maar weinig sprake is geweest zal ik toch héél blij zijn om iedereen terug te zien en een lekker goed Belgisch biertje te drinken! :D

Stevige linker, Temperamentvolle Gnoebaie drukkies & soene, Tot siens!

Wist ge datjes...

Wist ge dat de kinderen hier de

poppen op hun rug dragen zoals hun

mama’s in plaats van in een maxi-

cosi... ;)

Wist ge dat ik héél vredig aan het

zwemmen was in de zee tot dat het

‘shark-alarm’ plots afging...

Wist ge dat er binnenkort een scouts

wordt opgericht in Plett!

Wist ge dat ‘poes’ blijkbaar een héél

vuil woord is in het Afrikaans.... en wist

ge dat ik hiervan niet op de hoogte

was en hierdoor al héél veel mensen

heb geshoqueerd...

Wist ge dat melk hier in een plastiek

zak zit...

Wist ge dat er op onze stageplaats

héél véél K3-muziek gespeeld wordt...

Wist ge dat ... IK HIER EIGENLIJK

NOOOIT MEER WEG WIL!!

Nederlands Afrikaans

Een cameleon verkleurmannetje

Frietjes aartappelskyfies

Een knuffel drukkie

Liften duimgooi

Fantastisch Eski-perfeksi

Een Giraf Kameelperd

Hoofdpijn kopseer

Ik hou van jou Ek is lief vir jou

Page 10: 2014 - 2015: Meiridderke

10

LeidingsweekendheT verslag

Dit is hét weekend waar wij, de leiding, zelf terug lid worden. Een flinke portie nostalgie voor de leiding dus. Onze geliefde BOL (lees: Beestige Oud-Leiding) stuurde op voorhand een aantal sms’jes met belangrijke info, onder andere dat we ‘Lego, The Movie’ moesten bekijken. Er werd dus duidelijk cultuur in onze activiteiten verwerkt. Flinke ‘leden’ zoals we zijn, bekeken we (bijna) allemaal de film.

Toen was het zover, we vertrokken met z’n allen richting Nieuwpoort, de precieze locatie was nog een groot geheim. Eenmaal aangekomen zagen we enkele boten in de rivier liggen en ja hoor, een van die boten werd voor de komende 3 dagen ons onderdak! Nadat we alles installeerden en de boodschappen binnen brachten,

maakten we het eten klaar: wraps met spaghettisaus op een bedje van komkommer en tomaat.Na het eten begon ons eerste spel: cluedo-weerwolven. We moesten te weten komen wie de moord had gepleegd, waar, met welk motief, wanneer, welke medeplichtigen er waren en wat moordwapen was. Er zat een mol in het spel die het hele onderzoek in de war kon sturen. Ook kon bij elke ronde iemand dood verklaard worden (hopelijk de mol). Die mocht dan niet meer meebeslissen in het onderzoek. Iedereen was gechoqueerd van de uitkomst: Katleen (jaja, oud- leidster Katleen) had samen mat papa Demi het slachtoffer met een kroonluster in 1945 in de Bruine Dreef uit lust vermoord. Allemaal zeer tragisch. En oh ja, er was dan blijkbaar toch geen mol.

Na het grote spel speelden we kennismakingsspelletjes, ook wij kunnen elkaar nog steeds beter en beter leren kennen. Daarna zetten we wat muziek op en werd er wat gedanst.

Rond negen uur werden we heel zachtaardig gewekt door onze lieve BOL die spek met eieren hadden gemaakt als ontbijt. Je kan je dag bijna niet beter beginnen. Als we allemaal buikje vol gegeten hadden, kregen we te horen dat we onze vuile kleren moesten aandoen. We speelden namelijk een vuil spel, met mayonaise en ketchup! Een soort van capture the flag waarbij we onze vlag konden beschermen door het andere team te besmeuren met de saus van uw groep en dan moesten ze terug naar hun eigen kamp. Toen dat spel afgelopen was,

Page 11: 2014 - 2015: Meiridderke

11

was er een bepaalde leidster die graag een ketchup-mayogevecht wou houden maar dat werd niet door iedereen even enthousiast ontvangen. Een goede douche voor iedereen en we konden er weer tegenaan. Na ons belegd broodje speelden we cups of hielden we een chill-momentje met wat muziek erbij.

In de namiddag had de BOL een superspel voor ons bedacht en voorbereid, maar dat viel in het water door technische problemen. Na nog 2 spelletjes cups kwam er een alternatief. We

werden in 2 groepen verdeeld en de ene groep moest een fles limonade verstoppen en de andere groep een blik erwten, met de spade onder de grond. Naar de verstopplaats moesten we een ‘7 stappen naar links,3 naar rechts,...’-plan maken voor de andere groep. Het blik erwten was snel gevonden maar de fles limonade is voor eeuwig begraven. We hebben er nochtans heel goed achter gezocht.Na het avondeten (stoofvlees met pasta en groentjes) stond er een wandeling door nieuwpoort op het programma waar de BOL ons op verschillende stops opdrachtjes liet doen. Bij de eerste stop moesten we onze kleren allemaal binnenstebuiten aandoen (dat is echt niet handig met een broeksriem). Een andere opdracht was bijvoorbeeld een legohuisje nabouwen door maar 1 blokje mee te nemen en dat dan 10 meter verder proberen op de juiste plek te leggen, of met glow in the dark bandjes pictionary spelen, of een 45 seconden lang promotiefilmpje maken voor Lego, The Movie. Bij de laatste stops moesten we uit ons hoofd de rekening maken van de gerechten die werden

voorgelezen, en na 5 seconden het voorbeeld te hebben gezien de juiste puzzel met kubuspuzzelblokjes na te maken. Een heel tof spel! Eenmaal terug op de boot maakten we het gezellig voor onze laatste avond (ja, de tijd gaat zo snel) met wat muziek en een colaatje.De volgende dag hebben we flink onze kajuit opgeruimd, de valiesjes gemaakt, ontbeten, gestofzuigd... Na de check door de verantwoordelijken konden we dan terug richting Ronse vertrekken, uitgeput maar vol voldoening.

Een SUPERgeslaagd weekend, georganiseerd door onze SUPER-BOL voor de SUPERleiding :D

Page 12: 2014 - 2015: Meiridderke

12

Dag uit het leven van... Kenny

Opstaan! Het nooit makkelijke moment van de dag.09u15

09u30

10u15

14u00

12u00

Hupla; Onesie aan, bril op en tandjes poetsen! Snel klein ontbijtje en hop

terug naar mijn kamer om te monteren.

Videoclipje monteren, maar eerst nog wat technische probleempjes googelen. Altijd met een goed streepje muziek dat ik luidkeels meezing (“Laaaaaaaaylaaaaaaa, you’ve got me on my knees…”).

Snel hapje eten en theetje zetten! En verder doen, deze keer het eindwerk!

Jeuj, Ronse in de 16de eeuw!

Mailen, Slacken, Facebooken, Twitteren en alle andere dingen die u in communicatie houden met de wereld!

Page 13: 2014 - 2015: Meiridderke

13

Opstaan! Het nooit makkelijke moment van de dag.

23u00

18u30

17u30

16u00

00u00

Op bezoek bij een vriendin en kunstenares die ik al 2 jaar niet meer zag! Boeiende rondleiding in haar atelier.

Eten klaarmaken! Voor & Na.

Vergadering in de Vrijheid van “RONSE*TANK”, een nieuwe

creatieve denktank die in Ronse een hoop leuke projecten wil

starten!

Nog een afleveringske van Power of Art bekijken en dan bed in!

Slapen, of toch proberen!

Page 14: 2014 - 2015: Meiridderke

14

Page 15: 2014 - 2015: Meiridderke

15

KALENDER

18/04/15: Plopsaland! 26/04/15: Districtdag01/05/15 – 03/05/15: ledenweekend10/05/15: Mama’s aan de top!17/05/15: Piet piraat ahoi!24/05/15: groepsactiviteit31/05/15: Fiertel

Page 16: 2014 - 2015: Meiridderke

16

KALENDER

19/04/15: Saboteur-vergadering26/04/15: Districtdag01/05/15 – 03/05/15: ledenweekend10/05/15: Riskvergadering17/05/15: Water-is-altijd-leuk-vergadering24/05/15: groepsactiviteit31/05/15: Fiertel

Niet iedreen kon met zijn slang in het Ridderke verschijnen, daarom staat alleen Charlotte

erin, die haar angst overwon! 3x Hoera voor Charlotte en alle andere dappere kabouters!

--> check facebook voor de rest!

Page 17: 2014 - 2015: Meiridderke

17

ALLE AQUATOPIA FOTO’S ZULLEN ONLINE STAAN OP DE FACEBOOK PAGINA VAN DE SCOUTS: Scouts Ronse - Foto’s

www.facebook.com/Scouts.Ronse.Fotos

Page 18: 2014 - 2015: Meiridderke

18

KALENDER

19/04/15: waar ben je vergadering26/04/15: Districtdag01/05/15 – 03/05/15: ledenweekend10/05/15: Moeder vergadering 17/05/15: zon zee strand vergadering24/05/15: groepsactiviteit31/05/15: Fiertel

Page 19: 2014 - 2015: Meiridderke

19

KALENDER

17-18-19/04 Weekend26/04 Districtsdag01-02-03/05 Ledenweekend10/05 een-tegen allen17/05 stad-water-spel-vergadering24/05 groepsvergadering31/05 Fiertel

Page 20: 2014 - 2015: Meiridderke

20

KALENDER

19/04/15: Waarom-zijn-bananen-eigenlijk-krom?- Vergadering26/04/15: Districtdag01/05/15 – 03/05/15: ledenweekend10/05/15: Bedank-je-moeder-voor-het-mooie-leven Vergadering 17/05/15: Het-uur-van-avontuur Vergadering 24/05/15: groepsactiviteit31/05/15: Fiertel

We maakten een reis door Europa. We vertrokken vanuit Ronse naar Londen waar we de Big Ben te zien kregen (een boom) maar we kwamen terecht in de tuin van een oud peetje dat ons vies aan keek...Toen gingen we naar Parijs, de stad van de liefde. Daar zagen we enkele romatische huwelijksaanzoeken . Dan gingen we naar Lissabon, daar moesten we tot 10 tellen, waarvan ieder cijfer in een andere taal moest zijn. Toen we aan 6 zaten wisten we geen enkele taal meer dus bedacht Silje een taal genaamd: SILJES. In Firenze moesten we schilderijen nadoen. Aan de kant van de weg lag er een rot ei en Estee moest dat zo nodig kapot stampen ;( (STINKEN DAT DA DOET!!)Tot slot gingen we naar Boedapest.xxx Valentine

Page 21: 2014 - 2015: Meiridderke

21

Page 22: 2014 - 2015: Meiridderke

22

GIVERSKALENDER

19/04/15: Groentjes-zijn-ongezond Vergadering26/04/15: Districtdag01/05/15 – 03/05/15: ledenweekend10/05/15: Lucifer-grondzeil-splinter Vergadering 17/05/15: We-dragen-al-eens-graag-lange-kousen Vergadering 24/05/15: groepsactiviteit31/05/15: Fiertel

Page 23: 2014 - 2015: Meiridderke

23

Page 24: 2014 - 2015: Meiridderke

24

receptPetit-beurre Taart (t’was lang geleden)

BEREIDINGSWIJZE

1. Om te beginnen meng je de boter en de bloemsuiker in een kom. Hier kan je eventueel wat vanille- extract of vanillesuiker bij doen om er wat extra smaak aan te geven.

2. Zorg dat je alles goed door elkaar mengt tot je er makkelijk in kan roeren en het mengsel een witte kleur krijgt.

3. Neem een groot bord en maak een bodem van koekjes. Als je wil, kan je de koekjes in koffie of chocolademelk doppen.

4. Hou de onderste laag koekjes altijd droog, zo blijft je taart lekker krokant en valt ze niet omver.

INGREDIËNTEN • 400 g petit beurre

koekjes• 250 g boter• enkele druppels

vanille-extract (optioneel)

• 250 g bloemsuiker• Cacaopoeder

5. Vervolgens bestrijk je deze bodem met een laagje van het botermengsel en leg je er een volgende laag koekjes op, enzoverder enzovoort.

6. Je kan de taart zo hoog maken als je zelfs wilt, maar onthoud dat je nog wat van het botermengsel moet overhouden om de zij- en bovenkanten te bedekken.

7. Als alles klaar en bedekt is, strooi je een beetje cacaopoeder over de taart. Je kan er tekeningetjes en figuurtjes mee maken om de taart zo te versieren!

Wie is er nu geen fan van een simpel en super lekker recept? Want dat is exact wat een petit-beurre taart is! De taart is in een handomdraai klaar en wordt gesmaakt door jong en oud.

Page 25: 2014 - 2015: Meiridderke

25

LOVEDOCTORThaaa luuuuuuuvedoctorrrrrr beantwoordt al jouw liefdesgerelateerde vragen. Stuur vandaag nog een gele briefkaart naar [email protected]

OH MY GOD, gisteren was ik aan het wandelen in het Bruulpark en ik zag daar de man van mijn leven! Mijn prins op het witte paard, mijn kers op de taart!!! Maar, ach beste Ridderke, ik was zooo bedeesd en bevreesd dat ik me achter het beeld van Modest Glorieux verstopte tot hij uit het park verdwenen was. Dom van me! Wat moet ik nu doen, Ridderke? Help mij alstublieft, ik ben er zeker van dat hij de ware is!

An Oniempje

Beste An Oniempje,Het lijkt erop dat je van toeten noch blazen weet hoe je een eerste benadering met de man van je dromen moet aanpakken. Van ons krijg je alvast enkele tips!

Ten eerste is het zeer belangrijk dat je oogcontact maakt. Het is zeer simpel, als je geen oogcontact maakt, weet hij niet dat je hem gezien hebt.

Kijk hem recht in de ogen, maar ga alstublieft niet staren als een bezetene! Laat de andere ook zien dat je een stralend zonnetje bent. Een positieve uitstraling en een verblindende glimlach is de beste make-up die je kan dragen! Het is daarbovenop ook belangrijk dat je interesse toont in je toekomstige liefde. Vraag wat over zijn hobby’s, daarmee breek je zeker en vast de spanning! Een goed geplaatste mop kan er ook in slagen het ijs te breken.

Pas op, An Oniempje, wees toch ook niet te direct! Sommige mensen schrikken daarvan en dan gaat je prins op het witte paard het gauw op een galopperen zetten! En als laatste tip willen we je nog meegeven: je moet niks overhaasten! Door iemand aan te spreken, vraag je die nog niet ten huwelijk! Neem alle tijd om elkaar te leren kennen.

Beste ridderke, vorige week heb ik al mijn moed samengeraapt en heb ik een meisje van mijn klas op date gevraagd. We gaan naar de cinema! Hebben jullie geen tips voor mij zodat ik tijdens deze date een goede indruk kan maken?

Groetjes, Boy XYZ.

Beste Boy XYZ,

Do’s:-Je maakt er beter een actieve date van. Naar de cinema gaan is wel leuk maar je leert er elkaar niet beter door kennen. Ga beter wandelen in het Muziekbos of ga bowlen!-Blijf jezelf! Doe je niet anders voor dan je echt bent. Enkel zo weet je of je een echte “click” hebt met iemand op een eerste date!

-Blijf vooral kalm. Een bezweet voorhoofd, stotteren en je glas omgooien hoort niet echt bij de verleidingsmanoeuvers. Een gezonde dosis spanning is natuurlijk wel toegelaten! Dont’s:-Gebruik geen idiote openingszin zoals “geloof je in liefde op het eerste gezicht? Of zal ik nog een keertje langs lopen?”. Deze zijn zo jaren negentig...-Praat niet de hele avond over jezelf zonder de andere aan het woord te laten. Wees geïnteresseerd in de ander!-Lieg niet over je eigen leven. Ook de zaken wat uitvergroten of overdrijven is doorzichtig, je date prikt er zo doorheen!

Page 26: 2014 - 2015: Meiridderke

26

STARTWat doe je als

je tijd voorjezelf hebt?

Ik ga metvriendenchillen

Ik ga selfiesmaken

Waar ga jechillen?

Waar niemandanders komt In het

openbaar

Stop metleven of

ga naar descouts, ook al

is het geenvergadering

Ook al kom je graagtot rust, hoe zit het

met je socialevaaridigheden?

Ik ben heelsociaal

vaardig (mitseen toontje

irritant)

Ik blijf ingetogentot ik genoeg

weet over mijnomgeving

Tijdens destadsspelen

ben jij:

De persoondie alle fysiekeproeven voorzich neemt

De persoon diealle opdrachtenuitvoert waarbijlokale bewoners

betrokken worden

Wat steek je het liefstin je mond opdat je

eindelijk eens zwijgt?

DE UITGELATENAVONTURIER: Jij

houdt van jemedeleden en

leiding. Zorgt voorgesprekstof tijdens

trektochten en houdtzo de gedachten

weg van eventuelekapotte zolen en

kwaaltjes

WAP Ne goeienspaghetti

DE GEZELLIGEVERKOPER: Jij leeftgraag in groep en zoumet zowat iedereen

kunnen overeenkomen. je babbelt zovlot dat je praktisch

alles zou kunnenverkopen, zelfs de

inhoud van denHUDO (tip: boeren

zijn hier dol op)

We moeten jemisschien eerst watbeter leren kennen,

maar tijdensactiviteiten ben jij:

Een echtesping-in-het-

veld, eenlosgelaten

kanonschot

SPRING-IN-HET-VELD:Geheimzinnig

e maar energiekescout: ook al

moeten we verbaaldingen uit je

sleuren, tijdensactiviteiten ben je

niet te houden

DE ONZEKERE:Ingetogen

groepsbeest: Je doetgeen moeite om op te

vallen of om jemening door te

drukken, maar je vindtwel steun en energiein de groep. Jij bloeit

langzaam envoorzichtig

Nee, ik hebgeen zacht

kantje, alles isgemaakt van

staal

Ja, ik heb een kleinhartje zitten achter aldie machovibes, of

marinavibes voor devrouwtjes

DE MACHO- OFMARINASCOUT: Jij

deinst voor geenenkel gevaar terug

en neemt elkeuitdaging met denodige oerkreet in

ontvangst. Dehormonen vliegen

hierbij soms al eensrond.

DE LEEUW: Hoeweljij in elke opdracht wel

wil uitblinken,als eriemand van de groep

achterop geraakt,haal jij hem terug. Jijmotiveert en bent een

rasechte leider, degroep komt voor jouw

ego en het is jouwgroep

Je doetonzeker mee,

maar jemotivatie stijgt

door eenduwtje in de

rug

Jij bent hetbeest van debende, maarheb je ook jezachte kantjeal laten zien?

DE MENTALE ENEMOTIONELE

KERN: Jij houdt degroep samen metintern sfeerbeheer

en een verzorgendefunctie. De leidingboeit u niet echt,zolang je maar

samen kan zijn metje vrienden

CHAMELEON: Jijbent zo divers in je

talenten dat je je aanelke situatie kan

aanpassen en dus bijelke vergadering je

best doet

Jij bent desociale,moedige

groepsmens.Durf jij je ook

smijten bijopdrachten/vergaderingen

?

JA

NEE

Page 27: 2014 - 2015: Meiridderke

27

STARTWat doe je als

je tijd voorjezelf hebt?

Ik ga metvriendenchillen

Ik ga selfiesmaken

Waar ga jechillen?

Waar niemandanders komt In het

openbaar

Stop metleven of

ga naar descouts, ook al

is het geenvergadering

Ook al kom je graagtot rust, hoe zit het

met je socialevaaridigheden?

Ik ben heelsociaal

vaardig (mitseen toontje

irritant)

Ik blijf ingetogentot ik genoeg

weet over mijnomgeving

Tijdens destadsspelen

ben jij:

De persoondie alle fysiekeproeven voorzich neemt

De persoon diealle opdrachtenuitvoert waarbijlokale bewoners

betrokken worden

Wat steek je het liefstin je mond opdat je

eindelijk eens zwijgt?

DE UITGELATENAVONTURIER: Jij

houdt van jemedeleden en

leiding. Zorgt voorgesprekstof tijdens

trektochten en houdtzo de gedachten

weg van eventuelekapotte zolen en

kwaaltjes

WAP Ne goeienspaghetti

DE GEZELLIGEVERKOPER: Jij leeftgraag in groep en zoumet zowat iedereen

kunnen overeenkomen. je babbelt zovlot dat je praktisch

alles zou kunnenverkopen, zelfs de

inhoud van denHUDO (tip: boeren

zijn hier dol op)

We moeten jemisschien eerst watbeter leren kennen,

maar tijdensactiviteiten ben jij:

Een echtesping-in-het-

veld, eenlosgelaten

kanonschot

SPRING-IN-HET-VELD:Geheimzinnig

e maar energiekescout: ook al

moeten we verbaaldingen uit je

sleuren, tijdensactiviteiten ben je

niet te houden

DE ONZEKERE:Ingetogen

groepsbeest: Je doetgeen moeite om op te

vallen of om jemening door te

drukken, maar je vindtwel steun en energiein de groep. Jij bloeit

langzaam envoorzichtig

Nee, ik hebgeen zacht

kantje, alles isgemaakt van

staal

Ja, ik heb een kleinhartje zitten achter aldie machovibes, of

marinavibes voor devrouwtjes

DE MACHO- OFMARINASCOUT: Jij

deinst voor geenenkel gevaar terug

en neemt elkeuitdaging met denodige oerkreet in

ontvangst. Dehormonen vliegen

hierbij soms al eensrond.

DE LEEUW: Hoeweljij in elke opdracht wel

wil uitblinken,als eriemand van de groep

achterop geraakt,haal jij hem terug. Jijmotiveert en bent een

rasechte leider, degroep komt voor jouw

ego en het is jouwgroep

Je doetonzeker mee,

maar jemotivatie stijgt

door eenduwtje in de

rug

Jij bent hetbeest van debende, maarheb je ook jezachte kantjeal laten zien?

DE MENTALE ENEMOTIONELE

KERN: Jij houdt degroep samen metintern sfeerbeheer

en een verzorgendefunctie. De leidingboeit u niet echt,zolang je maar

samen kan zijn metje vrienden

CHAMELEON: Jijbent zo divers in je

talenten dat je je aanelke situatie kan

aanpassen en dus bijelke vergadering je

best doet

Jij bent desociale,moedige

groepsmens.Durf jij je ook

smijten bijopdrachten/vergaderingen

?

JA

NEE

Wat voor scout ben jij?

Zoek het hier uit!

Page 28: 2014 - 2015: Meiridderke

28

FiertelOp 31 mei is het weer tijd voor de Fiertelommegang. Dit is een traditionele ommegang met de relieken van Sint- Hermes rond de stad, om de Ronsenaars tegen geesteskwalen te beschermen.

Midden de jaren 60 verdween de traditie, waaraan wij onze naam te danken hebben, dat de Ridders van de Fiertel het schrijn escorteerden vanaf Rozenaken. Veel Ronsenaars herinneren zich deze mooie traditie en ze vinden het zeer jammer dat ze verdwenen is. De Maatschappij der Dragers van Sint-Hermes doet er sinds 2012 alles aan om verschillende verdwenen tradities in ere te herstellen en zo willen we ook deze traditie in ere herstellen.Het is de bedoeling om vanaf de ingangspoort van Domein Heynsdaele (Steenweg op

Berchem) het schrijn te laten escorteren door de Ridders van Fiertel. Dit zou beginnen rond half vier. Op zijn minst twaalf scouts die aan weerszijden van de dragers en belders meestappen tot aan het kappelletje boven aan de Kruisstraat. Indien er meer scouts bereid zijn om mee te stappen, kunnen we er een nog mooier schouwspel van maken. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!De Maatschappij der Dragers heeft enkele voorwaarden voor de deelnemende scouts:

1. De scouts moet uniform gekleed zijn. Dit houdt in dat men het scoutshemd moet dragen en als het kan ook een groene broek.

2. Serene sfeer rond het schrijn aanhouden.

3. Degelijk meestappen op het ritme dat de bellenman aangeeft.

Wanneer we, na het gebed en de toespraak boven aan de Kruisstraat en het kappelletje, terug de stad binnen stappen, zouden we de scouts de rij laten vormen tussen dragers en bedevaarders.Iedereen die hiervoor interresse heeft mag mailen naar [email protected] Ook vrienden die niet in de scouts zitten kunnen deelnemen. Zij kunnen een scoutshemd lenen.Deadline woensdag 29 april om mee te doen.

LATEN WE SAMEN ONS CULTUREEL ERFGOED IN ERE HOUDEN.

Wist je dat...

...wij in 1950 voor het eerst het schrijn begeleidden?

...de toenmalige Belleman een groepsleider was? (nl. Fred Van Opbroecke)

...deze belleman de fiertel in zijn scouts hemd aflegde?

...niet alle schrijndragers in 1950 achter dit idee stonden. (wij als schrijnbegeleiders)

...Fiertel van het latijnse feretrum of kortweg fiertre komt, wat reliekschrijn betekent.

Een stukje geschiedenis...