2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

27
DOE MNL14 | 1 Zakelijk festival MIDDELPUNT NL DOEMNL14 waarde 5 euro Verbinding Verwondering Open source 25 september 2014

description

Het jaarlijks terugkerend zakelijk festival MNL14 in hartje Amersfoort bracht een magazine uit met verschillende bijdrage van diverse vormgevers en fotografen. www.mnl14.nl

Transcript of 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

Page 1: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 1

Zakelijk festival MIDDELPUNTNL

DOEMNL14waarde 5 euro

VerbindingVerwonderingOpen source25 september 2014

Page 2: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

Vind je co-creatie partners met de Netwerkapp!

Download de Netwerkapp in de iTunes Appstore of Google Playstore.Registreer en gebruik de eventcode: #mnl14

Hier vind je het programma en alle andere bezoekers.Plaats een oproep en kom éénvoudig in contact met mensen die jou verder kunnen helpen.

Maak je eigen ‘open source’ afspraak.Wil je doorpraten na een goede workshop? Of een ander thema in de groep gooien? Zet het in de app en nodig meerdere mensen tegelijk uit.

w e iwie zijn...

W a t h e e f t j o u w h o r i z o n n o d i g ?W a t h e e f t j o u w h o r i z o n n o d i g ?

DOE MNL14 | 32 | DOE MNL14

Page 3: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

#1 | DOE fening

DOE MNL14 | 54 | DOE MNL14

Page 4: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 7

#2 | DOE fening

6 | DOE MNL14

"Wat is het toch heerlijk van dit Festival dat niemand ook maar één moment hoeft te wachten om een bijdrage te leveren aan een betere wereld!"

Paula de Boer - de SchipperPride & Proud PR en Communicatie

MNL14-meebouwers

O Paula de Boer - de Schipper

OAd

Dijkstra

-Truff

elsnuit

ODan

iqueG

root-B

logger

OIsab

ellevan

Hedel

-Even

tsinBu

siness

OBria

nKrag

twijk-

Power

fieldm

edia

OMie

svanL

ansveld

-Com

munic

atieadv

ies

Anderemeebouwerszijn:MauritsSengers,SandraWestveld,RenéWouters,zieookpag.32en37

Doe-magazine_aandeel_Tonny-Bos_Raaf-Visuals-2.indd 1 8-9-2014 13:01:35

Page 5: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 98 | DOE MNL14

P9_a.pdf 1 09-09-14 22:13

Welkom opMNL14

De tweede editie van het zakelijk festival van midden Nederland.

Realiseer je dat jij vandaag van waarde bent, dat je ertoe doet. Of je luistert, meedoet of wandelt van de ene locatie naar de andere: je komt mensen tegen, je bent erbij. Daarmee voeg je iets toe aan het festival. We maken het festival met z’n allen. Wees nieuwsgierig naar de ander en sta toe dat anderen nieuwsgierig zijn naar jou.

Waarde is een woord dat ik vaak gebruik. Ik vind het heel interessant om te zien wat er gebeurt als je geld buiten haakjes brengt. Niet omdat ik tegen geld ben, maar omdat ik het interessant vind wat er gebeurt als je primair voor waarde gaat en niet voor geld.

Ik merk dat het mensen aanspreekt: het leeft. Je werkt samen, je leert van elkaar. Het is een ervaringsevenement voor iedereen. We zijn allemaal gewend om een op-dracht te krijgen en die uit te voeren, een factuur te sturen of salaris te krijgen en dan heb je je ding gedaan. Bij MNL14 mag je iets anders doen dan je ‘ding’; het doet een beroep op méér van jou dan je professie. Het is een speeltuin, waar je jezelf kunt ontwikkelen.

De mensen die als spreker of meebouwer meedoen, doen dat omdat ze het mooi vinden bij te dragen aan iets wat groter is dan zij zelf en tegelijk nieuwe mensen ontmoe-ten. Het festival is eigenlijk al begonnen vanaf de eerste vergadering. Je kunt alles zeggen in die vergaderingen en er wordt bijna altijd ‘ja’ gezegd. Als geld een rol speelt, dan hoor je vaker ‘nee’. Dat is logisch. Er komt veel ener-gie vrij door vaak ‘ja’ te zeggen en elkaar de vrijheid te geven om iets uit te bouwen.

Ik hoop dat je een mooie dag hebt, een dag die voor jou toegevoegde waarde heeft. Ik wil je vragen om er eens over na te denken of je in jouw werk een project eens op een andere manier kunt aanvliegen. Kun je iets doen waarbij waarde belangrijker is dan geld? Niet alles – de hypotheek moet immers gewoon betaald worden – maar een project. Ik weet haast zeker dat je een projectje in je hoofd hebt. Iets wat je zou willen proberen, waar je anderen bij wilt betrekken. Niet iets waar je geld mee wilt – of kunt – verdienen, maar iets waar je met anderen aan wilt werken, gewoon omdat het kan. Wees daarbij heel duidelijk dat het niet om geld gaat en zet je eigenwijsheid in. Geef anderen de ruimte en geniet van wat er dan gebeurt.

Veel plezier vandaag!

Herman Dummerinitiator Zakelijk Festival MiddelpuntNL

NL93ABNA0517987325 Amersfoort Events ovv Zakelijk Festival MNL14

29 in

Page 6: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 1110 | DOE MNL14

#3 | DOE fening

Cover: Wat had jij gedacht dat het was?

Margon van Toor en Ad Bresser

help goede ideeën verder

Twee jaar geleden bij de kick off van het zakelijk festival stonden Ad en ik bij een heel grote doos en daar stond op ‘startups’. En wij dachten; wij gaan iets doen voor startups: jonge innovatieve bedrijven, jonge mensen met een goed idee waarvan ze vaak niet precies weten hoe ze het gaan uitvoeren. Wij gaan Amersfoortse startups verbinden met de bezoekers van het festival. Kom je ook?

Wanneer jij naar MNL14 komt, denk dan ook eens aan de startup inspiration waar vier startups hun innovatieve plan komen presenteren. Wat is een startup? Een innovatief concept waarvan nog niet duidelijk is wat het gaat opleveren. Iets wat in de toekomst succesvol zou kunnen zijn. We laten de startups pitchen voor een jury en het publiek. De jury gaat daar heel goede feedback op geven en het publiek geeft input op een ‘coolboard’. Geef vooral ook je visitekaartje aan de startups, zodat ze veel visitekaartjes meekrijgen en zo kunnen werken aan duurzame relaties.

Gerben Bruinsmet z’n allen een vraag beantwoorden; jouw hulp is nodig!

Ik ga samen met alle bezoekers van het festival de vraag die de gemeente Amersfoort aan het festival stelt beantwoorden, in een doorlopende workshop. Van tevoren gaan we met Stadslab033, studenten van de HU en scholieren van de Malelanden verhalen en anekdotes ophalen over het onderwerp: heel open en ongestuurd. De workshop op de dag zelf is juist heel gestructureerd. We geven betekenis aan de verhalen en werken toe naar overkoepelende thema’s/archetypische beelden. Zo krijgen we inzichten in de richting van de beantwoording van het vraagstuk. Mijn oproep aan de bezoekers van het festival is: doe mee. Hoe klein je bijdrage ook is, het is waardevol. Je kunt ook even kort binnenlopen, of een paar keer even meedoen. Hoe meer mensen een kleine bijdrage leveren hoe beter.

Erik Wijnandsmaak contact, als mens en als bedrijf, in enthousiasme

Ik kom op MNL14 een workshop geven over contact maken. Hoe maak je contact vanuit je bedrijf en vanuit jezelf als mens? Als bedrijf ben je meestal bezig om een product neer te zetten. Als mens ben je bezig met je contacten te beleven. Ik denk dat je als bedrijf meer bezig kunt zijn met contact maken. Daar gaat mijn workshop over.

In de workshop sta je eerst stil bij jezelf. Hoe voel je je, hoe zit je in je vel, hoe haal je adem? Vanuit de erkenning van waar je op dat moment bent, ga je aan de slag met hoe je contact maakt. Ik wil dat je je niet meer voorstelt met je visitekaartje, maar met je passie, of – beter gezegd – met je enthousiasme. Enthousiasme betekent voor mij dat je overtuigd bent van je innerlijke kern, van dat wat jou drijft. Ik wil het woord enthousiasme graag opnieuw lanceren.

Een wereld waarin iedereen voor zichzelf leeft, kan mij gestolen worden. Ik ben verliefd op de wereld waarin een vastgoedontwikkelaar blij is met een theatergezelschap dat op zijn bouwput een voorstelling neerzet.

Else Kramer Visual crowdsourcing: hoe zet je de visuele kracht van de crowd op een slimme en leuke manier aan het werk?

Visual crowdsourcing? Ja. Voor beeldmateriaal gebruik je geen stock foto’s meer. Dat regel je via de crowd! In deze keynote laat Else zien hoe dat werkt. Iedereen heeft een smartphone, en kan altijd en overal foto’s maken. Dat is een ongelooflijke hoeveelheid visuele kracht. Een ‘Visuele Revolutie’. Hoe kun jij die visuele kracht ontsluiten voor een project, een event of je bedrijf? Hoe zorg je dat mensen foto’s maken die meerwaarde opleveren?

Aan de hand van voorbeelden als Synchroonkijken, de Super Selfie Cursus en het Fotogeluk project laat Else zien hoe je de crowd kunt inzetten om geweldig beeldmateriaal te creëren. Ook laat ze zien hoe je die beelden vervolgens weer slim inzet op sociale media voor jouw missie. Tijdens deze keynote zul je ook zelf aan de slag gaan - zorg dus voor een opgeladen smartphone!

11 | MNL14 magazine

SP

REKERS

P11.indd 1 09.09.14 20:02

Page 7: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 1312 | DOE MNL14Foto:TonnyBos,RaafVisuals,www.raafvisuals.nl

Doe-magazine_aandeel_Tonny-Bos_Raaf-Visuals-2.indd 4 8-9-2014 13:02:19

Greet Dom Marketing van binnenuit

Vanuit identiteitsmarketing stel je als bedrijfsleider, ondernemer of marketeer andere vragen:niet ‘Hoe wil je groeien?’, maar wel ‘Waarom wil je groeien?’. Niet ‘Wat is onze niche in de markt?’, maar wel ‘Wat is onze unieke bijdrage aan de wereld, aan onze sector, aan onze klanten?’ De klassieke marketingbenadering, meestal gestoeld op imago, maakt langzamerhand plaats voor nieuwe marketing op basis van ‘betekenis’. Deze is pas echt uniek indien die uitgaat van een authentieke identiteit. Die van jouw bedrijf of je zaak, en van jezelf als mens.

In deze 2 uur durende workshop gaan we aan de hand van voorbeelden en explorerende vragen in op ‘identiteit’. Ik ga jullie wakker schudden op thema’s als winst, succes, groei en missie. Ik ga jullie uitdagen om anders te kijken naar ‘identiteit’.

Waarschuwing: je bent na afloop niet meer dezelfde als voorheen!

Ineke HurkmansJump Movement

Ineke Hurkmans, oprichter en algemeen directeur van Jump Movement, vertelt meer over de Jump Movement methodiek. Zij ontdekte dat traditionele verandermethodes weinig effect hebben op de intrinsieke motivatie van mensen om de dingen daadwerkelijk anders aan te pakken. Trainingen zorgen vaak niet voor doorbraken in dagelijkse patronen.

Ze ontwikkelde een methode waarmee mensen een zelfbekrachtigend gesprek kunnen voeren. Dat gesprek leidt er toe dat mensen zelf concrete stappen formuleren en zetten, in de richting van een gemeenschappelijke ambitie. Het bedrijf is nu inmiddels actief in 10 landen en werkt met een netwerk van hoogwaardige en gekwalificeerde partners en coaches. Inmiddels hebben meer dan 32.000 mensen een ‘Jump ervaring’. Tijdens MNL14 zal zij meer vertellen over Jump Movement als organisatie en we doen natuurlijk een Jump. Want: ‘The proof is in the eating of the pudding...’

Ronald Bolderman Interactieve Boost your Business Sessie

Als je blijft doen wat je deed blijf je krijgen wat je kreeg! Kijk in de wereld om je heen en je ziet dat in een steeds hoger tempo zaken veranderen of elkaar opvolgen. Om daar als persoon of met je bedrijf in bij te blijven moet je kijken naar de wereld om je heen, daar de kansen zien. Daarop handelen en anticiperen.

Ik neem jou mee in een inspirerende business case waarbij het motto ‘Gedeeld gebruik is het nieuwe bezit’ op een creatieve manier wordt ingezet. Dit leidt tot een pasklare oplossing voor de zakelijke markt voor duurzame, flexibele en betaalbare mobiliteit: Mobeazy.

Na deze opwarmronde krijgt een van de business cases, die eerder zijn voorgedragen, een business boost door een creatieve, interactieve brainstorm.

Doe mee en jouw idee wordt een succes!

Jan Peter Bogers Versimpelen

Kan het simpeler?Wij maken projecten en organisaties vaak onnodig ingewikkeld. En als we dat zelf niet doen, doen anderen het wel voor ons. Voor je het weet is een mooi plan of project veranderd in gedoe en raakt de vaart eruit.

Hoe voorkom je gedoe in projecten? Hoe zorg je ervoor dat je daadkrachtig van idee naar actie gaat en dat vastgelopen projecten weer op de rails komen? Door te versimpelen!Versimpelen is een manier om focus aan te brengen in projecten. Om van complex naar simpel en van gedoe naar flow te komen. Ontrafel je project, zoek de kern, focus, kies en ga aan de slag. Simpel. Het boek ‘Versimpelen – projecten realiseren zonder gedoe’ werd genomineerd voor Managementboek van het Jaar 2014. In deze sessie deel ik de belangrijkste tips & tricks uit mijn boek.

13 | MNL14 magazine

SP

REKERS

P13.indd 1 09.09.14 20:03

Page 8: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 1514 | DOE MNL14

Het|Element Sir Ken Robinson

Deze bestseller uit 2009 is een positieve, makkelijk leesbare ode aan creativiteit voor de 21ste eeuw. Hierin wordt de rijkheid van intelligentie en menselijke verbeeldingskracht die nodig is voor frisse revolutionaire innovatie onderstreept. Creativiteit wordt dan ook in alle facetten uit de doeken gedaan. Het boek is een inspirerende aanmoediging om op zoek te gaan naar persoonlijke passie en een pleidooi voor natuurlijk talent.

In ons huidige academisch klimaat wijst Robinson de focus op de linker hersenhelft, standaard toetsen en testen zoals IQ en CITO aan. Samen met het huidige idee over intelligentie wordt dit flink gerelativeerd. Hij neemt ons huidige onderwijssysteem onder de loep, om je vervolgens met verfriste kritische blik achter te laten. Hoewel Ken Robinson hierom bekend is, is dit niet de boventoon in dit boek. Het ontrafelen van creatief denken staat centraal en beslaat het grootste deel van dit werk. Dat gebeurt aan de hand van allerlei leuke onconventionele levensverhalen van bekende en minder bekende mensen.

Ariën A. D. Bakkerdocent beeldende vorming

Theory|U Otto Scharmer Via je blinde vlek naar een nieuw perspectief

Einstein begreep dat een probleem niet kan worden opgelost op het (denk)niveau waarop deze is ontstaan. Otto Scharmer heeft er zijn levenstaak van gemaakt om verschuivingen in systemen in kaart te brengen, met de ‘U’ als een eenvoudig model bij complexe vraagstukken. Theorie U is enerverend en veelomvattend, lees: over krachtig persoonlijk leiderschap in een groter verband. Niet-weten is belangrijker dan kennis. En een open mind, een open hart en een open wil ook. In verwondering, met aandacht, een ontvanger zijn. ‘Presencing’, noemt hij dat. Iets dat groter is dan wij zal zich dan roeren. Dat is te voelen. En het laat zich zien in een nieuw perspectief. Theorie U is vooral een uitnodiging om een levende, verbonden bron van wijsheid te ervaren. Een veld van onbegrensde mogelijkheden dat ruimte vraagt: de toekomst. Die is er klaar voor. Jij ook? Caroline Denijs

DurftevragenFanny Koerts en Nils RoemenWat wil je nu eigenlijk?

De Open Source werkwijze en Waarde belangrijker vinden dan geld zijn de pijlers van Zakelijk Festival MNL14. Als initiator van het Festival heb ik veel geleerd van durftevragen om deze twee zaken zo goed mogelijk in te zetten. Het volgende stuk tekst uit het boek geeft aan waarom.

En we komen steeds meer tot de ontdekking dat bijna iedereen wel iets te wensen heeft. Of het nou om een groots en meeslepend plan gaat, of om een kleine bescheiden wens, bijna niemand is volmaakt tevreden met het leven dat hij nu leidt.

Toch is er iets wonderlijks aan de hand. Door onze betrokkenheid bij durftevragen hebben we de indruk gekregen dat Nederlanders collectief hebben afgeleerd om hulp te vragen, terwijl we ook ontdekken dat veel mensen graag hulp willen bieden.

Benoemen wat je wilt is eigenlijk hetzelfde als wat wij ‘denken in eindresultaat’ noemen. Je moet ervoor zorgen dat iedereen weet naar welk eindresultaat je verlangt.

Als je niet duidelijk genoeg maakt hoe belangrijk het realiseren van jouw idee voor jou is, zal het een stuk moeilijker zijn om andere mensen bij je idee te betrekken.

Durftevragen wil haar gedachtegoed zo breed mogelijk verspreiden. Daarom staat er geen copyright maar een copyleft in het boek. Je kan het boek kopen of gratis downloaden via de site. www.durftevragen.com

Herman Dummer

De|Zwarte|ZwaanNassim Nicholas TalebDe impact van het hoogst onwaarschijnlijke

Zwarte Zwanen zijn toevallige gebeurtenissen die ons leven bepalen. Het boek stimuleert om je nieuwsgierigheid te vergroten en dat is een fraaie link naar MNL14. De volgende quotes ter inspiratie om het boek te gaan lezen.

We houden van verhalen, vatten graag samen en hebben de gewoonte om dingen te versimpelen – de reikwijdte en omvang van dingen kleiner te maken dan ze zijn.

… dat het onderscheid dat wordt gemaakt tussen vakgebieden kunstmatig, arbitrair en onzinnig is.

Mijn grootste bezwaar tegen het onderwijssysteem . . . dat het leerlingen dwingt overal verklaringen uit te persen en er niet van gediend is dat ze hun oordeel opschorten en ´ik weet het niet´ zeggen.

Als je een eenvoudige stap naar een hogere vorm van leven wilt zetten, adviseer ik je af te kicken van de wereld van verhalen, dat wil zeggen, je TV de deur uit te doen, zo min mogelijk tijd te verspillen aan het lezen van kranten en geen aandacht meer te besteden aan blogs.

Herman Dummer

Boekbesprekingen...

Page 9: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 1716 | DOE MNL14

Annelies Kaan & Arjan te Lintelo

Over de kracht van partnerschap, dienstbaarheid en mensen blijmaken

Van een leidinggevende wordt tegenwoordig meer gevraagd dan kijken naar geldelijke resultaten. Stewardship, dienend leiderschap, is een manier van leidinggeven waarbij de leider zijn beperkingen kent; zijn mensen ondersteunt en gebruik maakt van hun talenten. Zo ontstaat er een cultuur van vertrouwen met taakverantwoordelijke medewerkers in een gemotiveerde, efficiënte en succesvolle omgeving.

In de workshop willen wij jou laten ervaren hoe jij zelf omgaat met (leidinggevende) situaties en wat daar het effect van is. Bovendien willen we in gesprek met elkaar over de wijze waarop jij stewardship in jouw eigen omgeving kunt inzetten. Wat kun je direct inzetten en wat kan je nog ontwikkelen? Ontdek het in onze workshop.

Hans BoerLeren Werken en Luieren in 2018 Gouden ketenen zijn ook ketenen. Een ‘gemiddeld’ leven in Nederland ziet er als volgt uit: zo lang zult gij leren (4-24 jaar), zo lang werken (24-67 jaar) en daarna mag u luieren (67- 81 jaar).

De defaultvorm is nog altijd het ‘dienstverband voor onbepaalde tijd’, het succesmodel van de 20e eeuw. Maar de arbeidsmarkt verandert razendsnel. Onze tijd stelt namelijk andere eisen. En wij hebben daarom andere vragen: Hoe leg ik de ketenen af en word ik een vrij mens die zich blijft ontwikkelen? Zelfstandig met regie over mijn eigen leven?

Pensioen is iets van gisteren. Het afwisselen van Werken, Leren en Luieren is van morgen. Omdat het leuker is en omdat de tijd waarin wij leven het vraagt.

Linde ten broekSoulstorytelling

Ik leg mijn hand op de stenen van het huis. Voel de warmte, de structuur, de prikkeling van dat wat hier ooit

gebeurde. Een zware bloemengeur komt mijn neus binnen en voor me zie ik een grote koets die voortgetrokken wordt door zwarte paarden. Dan zwaait de deur open en zie ik een kleine jongen naar buiten komen. In zijn hand een veer van een roofvogel. Naast de koets maakt hij een buiging naar de paarden en kijkt om zich heen. Amersfoort, 25 september 2014.

De straat, de paarden, de veer, de jongen, de bloemen, alles is deel van het verhaal en krijgt een plek in de beleving. Als ik mij afstem op wat er diep van binnen in jou leeft, krijg ik beelden en die vertellen jouw verhaal.

Vandaag neem ik je mee naar de verhalen van de ziel en laat je ervaren dat wat diep van binnen leeft, wakker gekust mag worden. Luister en geniet!

Cindy mirande CONNECTICO®S: DE COCREATIEGAME

Ik neem jullie met de cocreatiegame van Connectico®s mee op een ontdekkingstocht naar de synergie van gezamenlijke creativiteit. Mijn Connectico®s symboliseren de verbinding tussen mensen in netwerken, organisaties en samenwerkingsverbanden. Het koppelen van deze menselijke schakels levert letterlijk en figuurlijk verrassende resultaten, inzichten en mogelijkheden op. Want wat is creativiteit nu eigenlijk? Hoe werk je samen? Hoe kun je samen innoveren? Welke mindset heb je voor co-creatie nodig? Tijdens deze interactieve workshop gaan deelnemers samen vormgeven en verbinden. Al doende worden de diverse aspecten van creativiteit, samenwerken, teambuilding, storytelling, conceptontwikkeling en co-creatie tastbaar en zichtbaar gemaakt. Ervaar samen de kracht van creatief doendenken met de cocreatiegame van Connectico®s!

Mijn naam is Cindy Mirande. Ik ben naast vormgever, zangeres en docent ook oprichtster van PLUG INspiration: het oplaadstation voor professionele pioniers. Via interactieve kennis- en netwerksessies inspireer en informeer ik mensen, merken en organisaties die zichzelf (opnieuw) willen uitvinden.

17 | MNL14 magazine

SP

REKERS

P17.indd 1 09.09.14 20:03

Dirk Kaan Stadslab033 en Blue Zones

Blue zones zijn 5 plekken op aarde waar mensen gezonder, ouder en gelukkiger worden.Wat zijn de geheimen? En kunnen we deze geheimen vertalen naar onze eigen bedrijven en zelfs leefomgeving?

hoe kunnen wij de 6e blue zone worden? dat gaan we met elkaar ontdekken!

Amersfoortse gidsen Citytour: Ontdek Amersfoort

Wandel mee met een gids door prachtig Amersfoort, bekijk de mooiste plekjes en hoor de leukste verhalen over de historie van de stad. Ontdek Amersfoort!

Paul Vogelaar Duurzaam inzetbaar. Eigenlijk te gek voor woorden.

Zou het ons in het verleden hebben uitgemaakt of we in ons werk werden gesloopt? Nee toch? Of wel? Waarom is Duurzaam inzetbaar nu hot? Volgens mij omdat we in de gaten krijgen dat het tussen je oren zit en je een keus hebt. Daar verantwoording in geven en nemen is de sleutel. Bewust worden is de haarlemmerolie en samen doen het contract. Als werkgever kies je voor de faciliterende rol, als direct leidinggevende motiveer je om vervolgens als werknemer geïnspireerd de uitdaging aan te gaan. Want wie wil mentaal of fysiek worden uitgewoond? Niemand toch? Dat is constructieve duurzame inzetbaarheid.

In deze sessie laten wij wat modellen zien die deze beweging op gang brengt. Op zowel het mentale als fysieke vlak reiken we je handvatten aan, om duurzame inzetbaarheid vorm te geven.

Annemie Crebolder De kracht van lichaamstaal

Je beseft het je misschien niet altijd maar wij luisteren ook met onze ogen. Handig dus om te weten wat je non verbaal communiceert.Wat vertellen wij elkaar eigenlijk over onszelf zonder een woord te zeggen? In deze workshop maak je kennis met jouw eigen lichaamstaal en met die van de ander. Actief, praktisch, onwennig, verhelderend.

En wie ben ik?Ik ben Annemie Crebolder, lichaamstaal/presentatie trainer. Lichaamstaal is al een tijdje mijn ding zeg maar… Als danser en choreograaf lees en schrijf ik al jaren lichaamstaal.Ik werk niet zozeer met standaard tips en tricks maar ga meer uit van de authenticiteit en kracht van iemands eigen persoonlijke lichaamstaal.Mijn overtuiging en ervaring is dat het op die manier meer oplevert voor de betreffende cliënt. Namelijk minder spanning en zenuwen en meer zelfvertrouwen, overtuiging en geloofwaardigheid.

The GM Duo twee muzikale zwervers met een bijzondere artistieke natuur.

Pianist Carlos Guerrero en violist Eduard Marcet zijn samen een mix van vrijheid en discipline.

De Spaanse Carlos en Eduard ontmoetten elkaar in summerschool voor buitengewoon jong talent in 2000. Beiden zijn klassiek opgeleid en afgestudeerd op hoog niveau in verschillende Europese conservatoria. Al meer dan 10 jaar spelen ze samen en ontdekken zij een breed klassiek repertoire voor viool en piano. Ze speelden in veel van de bekende podia in Spanje, Groot Brittannië, Nederland, Hongarije, Slovenië en Brazilië. Daarnaast treden ze vaak op bij bruiloften, recepties, congressen, beurzen en geven privé voorstellingen.

Carlos: “Wij zijn altijd op zoek naar verbinding met het publiek. We spelen overwegend klassieke muziek, maar vinden het geweldig om andere soorten muziek zoals Tango, Spaanse muziek en Zigeuner muziek te ontdekken en te combineren. Hierdoor willen wij het publiek laten genieten van verschillende muziekstijlen.

Foto: Annelies van der VegtInfo: www.ambis.nl/gm

SP

REKERS

16 | MNL14 magazine

P16.indd 1 09.09.14 20:03

Page 10: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

18 | DOE MNL14

“Lijkt me leuk! Ik lever iets moois aan!” Hans Niezen Video en Fotografie www.hansniezen.nl

“Wil ik doen!”Wiep van Apeldoornwww.wiepvanapeldoorn.nl

MNL14-meebouwers O ImmanuelBaan-AmbisO HermanDummer-EventsinBusiness

O MarcoenHopstaken-Proversie

O DirkKaan-StadsLAB033O DennisPolman-DennisartFotografie

O HansNiezen-Video&Fotografie

O WiepvanApeldoorn-Picturingpeople

Anderemeebouwerszijn:KlaasvanHuizen,JelleJonker,MartijnKoudijs,zieookpag.7en37

Doe-magazine_aandeel_Tonny-Bos_Raaf-Visuals-2.indd 2 8-9-2014 13:01:52

Wat doe jij met een lege pagina?

#4 | DOE fening

DOE MNL14 | 19

Page 11: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 2120 | DOE MNL14

Ho

e bew

ust b

en je je v

an jo

uw

bln

dev

lek?

Dek je rechteroog af en focus op de

vlek aan de linker kant.Trek aan de schuif zodat de stip naar rechts schuift. Er is een m

oment

waarop de stip verdw

ijnt .

#5 | DOE fening

We zijn bezig met onze favoriete vakantie-spelletje; raden wie wat voor werk doet. Meestal zitten we er naast, maar dat maakt niet uit want we hebben er samen veel lol om.Als we een echtpaar in de peiling hebben kijken we naar het hele pakket; hebben ze een tent of caravan? Hoe zijn ze gekleed, hebben ze een nette kampeerplaats, hebben ze kinderen, kortom; wat voor types zijn het. Het leukst is het natuurlijk wanneer we daadwerkelijk in gesprek raken en kunnen checken of ons idee klopt of niet.

Diezelfde avond nodigen we het stel uit bij onze vouwwagen en al snel zitten we aan het bier en de wijn. De man blijkt Michiel te heten en vertelt dat hij financieel adviseur is. Vol vuur vertelt hij over zijn werk; dat het echt zijn hobby is en dat hij er van geniet. Zijn vrouw Esther blijkt bij een gemeente in Zuid-Holland te werken en heeft beroepsmatig te maken met de grote transitie in de zorg. Omdat ik zelf als thuisbegeleidster werk en ook met die transitie te maken krijg raken we al snel in een leuke discussie verwikkeld. Ook onze mannen doen mee en we vertellen elkaar wat we verwachten van de zorg.

Het gesprek over het werk en de rol van de gemeente loopt naadloos over in een gesprek over onze kinderen. Hun dochters zitten op het gymnasium, wij vertellen over het Vathorstcollege waar onze zoon op zit. We hebben het over schoolsystemen, verwachtingen, prestaties en over de vraag in hoeverre we onze kinderen moeten stimuleren. We gaan al snel de diepte in en het is een prachtige waardevolle avond met mensen die we amper kennen.

De volgende dag rijden we verder en komen op een camping in de Ardèche terecht. Onze dochter krijgt al gauw een vriendinnetje en we knikken vriendelijk naar haar ouders wanneer we langs hun caravan lopen. Ik bedenk me dat de vrouw misschien wel in de zorg werkt, of dat ze iets sportiefs doet. Na een paar dagen raken we in gesprek en even later komt ze samen met haar man bij ons zitten en drinken we gezamenlijk een kop koffie. De vrouw heet Judith en werkt bij de brandweer. Haar man blijkt ambulancebroeder te zijn. Twee prachtige beroepen waar ik graag veel over zou horen. Hoewel ik erg nieuwsgierig ben lijkt het wel alsof ze er niet graag over willen praten.

We praten wat over Judiths heimwee, de geplande terugreis, en het dorp waar het stel woont. Na de kop koffie gaan ze terug naar de caravan. Het was gezellig, maar meer ook niet.

Later die week zit ik aan de rivier een beetje dromerig naar het stromende water te kijken. De twee verschillende ervaringen passeren de revue. Waarom was de het ene gesprek zo waardevol en was het andere gesprek eentje over koetjes en kalfjes? Ik bedenk me dat Judith en haar man niet nieuwsgierig waren. Ze vroegen ons niets. Terwijl ik met mijn blote voeten tussen de visjes zit realiseer ik me dat ontmoetingen een stuk leuker zijn wanneer je geïnteresseerd bent in elkaar, open staat voor de mening van de ander en doorvraagt naar iemands werkelijke beweegredenen. Nieuwsgierigheid levert zoveel leuks op!

Nienke Gorter werkt als thuisbegeleidster bij Welzin en schrijft columns voor het AD-Amersfoortse Courant. Amersfoort is een grote inspiratiebron. Haar verhalen zijn te lezen op www.enzofoort.nl.

Vissen op Vakantie“Volgens mij werkt hij in de zorg. Huisarts of zo...”, ik zit op mijn campingstoel. In mijn handen heb ik een boek en op het tafeltje voor me staat een kop koffie. “... dat komt ook omdat hij op onze huisarts lijkt”, voeg ik eraan toe. Mijn man twijfelt, hij is er nog niet uit.

Page 12: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 2322 | DOE MNL14

Onze Lieve VrouweSommigen zien in de toren Maria met het kindje Jezus. Het traptorentje dat aan één kant van de toren zit, stelt dan het kindje Jezus voor, op de arm van zijn moeder. Echt onwaarschijnlijk is het niet, als je kijkt naar de geschiedenis – of is het een legende? Het verhaal gaat, dat er in de vijftiende eeuw een meisje was dat in het klooster ging. Als geschenk had zij een houten beeldje bij zich, dat ze niet goed genoeg vond en in de Eem smeet. Een vrouw kreeg een visioen en vond het beeldje, dat wonderen leek te verrichten. Dit maakte van Amersfoort een bedevaartstad. Het geld stroomde binnen en maakte de bouw van de kerk en de toren mogelijk. Deze kwamen rond 1470 gereed.

Waar is de kerk gebleven?Bij een kerktoren hoort een kerk, maar die ontplofte in 1787. Misschien was het ook niet zo slim om kruit en wapens in de kerk op te slaan. Het was een vuurwerkramp zoals die in Enschede; er vielen zeventien doden bij de explosie. De ruïne van de kerk deed nog lang dienst als stenenleverancier, handig bij de snel groeiende stad. In 1986 is de omtrek van de kerk aangebracht op het plein. Als je goed kijkt, dan zie je de lijnen in het tegelwerk.

Geen Lange Jan zonder klokkenspelHet carillon is het klokkenspel dat hoog boven in de toren hangt. Eigenlijk hangen er twee, wat best bijzonder is. Studenten en docenten van de – overigens wereldwijd unieke – beiaardschool uit Amersfoort bespelen het instrument regelmatig, na het beklimmen van de 346 treden. Er is ook een automatisch carillon, zodat er elk uur een muziekje klinkt. Als je goed luistert, dan hoor je het verschil tussen live en automatisch. Er hangen ook luidklokken in de toren, die alleen bij uitzondering hun warme klanken mogen laten horen. Het klokkenluidersgilde draagt hier zorg voor.

De mijne is groter!Alleen de Dom in Utrecht (112,32 m.) en de toren van de Nieuwe Kerk in Delft (108,75 m.) zijn hoger dan de Onze Lieve Vrouwetoren (98,33). Het schijnt dat de bouwers oorspronkelijk het plan hadden om een toren te bouwen die hoger was dan de Dom, maar dat de toenmalige bisschop van Utrecht daar een stokje voor stak… Of het waar is? Daar zijn de geleerden het niet over eens.

Alles draait om AmersfoortWil je nou ooit een discussie winnen over het middelpunt van Nederland, weet dan dat dit ligt in de Onze Lieve Vrouwetoren: daar ligt het middelpunt van de Nederlandse kaartprojectie van de Rijksdriehoekmeting. Hé, vraag me niet wat dat betekent; het klinkt goed, toch?

De toren in 2014Ook in 2014 is de toren zeer geliefd, als symbool van de rijke geschiedenis van Amersfoort. Op talloze foto’s verschijnt haar ranke schoonheid. De bronzen deuren met pelgrimstaferelen hangen er pas in sinds dit voorjaar, maar passen er heel goed bij. De toren doet tegenwoordig dienst als trouwlocatie (ja, ik ben er getrouwd!), bedevaartsplek en… als inspirerend decor voor festivals ;-).

Veel plezier vandaag! Wanda

En… wat doe jij met de Onze Lieve

Vrouwe toren? Twitter op 25 september 2014

jouw selfie met de toren onder vermelding

van de hashtag #MNL14 en maak kans op

een unieke torenbeklimming met een lunch

bij ’t Kannetje. Voor twee personen!

Eén van de meest opvallende locaties van het zakelijk

festival MNL14 is natuurlijk de Onze Lieve Vrouwetoren -

in de volksmond liefkozend ‘Lange Jan’ genoemd, al vinden

liefhebbers dat not done. Het is een toren vol verhalen.

Jij en de Onze Lieve Vrouwetoren

Page 13: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 2524 | DOE MNL14Foto:TonnyBos,RaafVisuals,www.raafvisuals.nl

Waarom het Zakelijk Festival in 2013, met de eerste editie, de primeur in Amersfoort had? Omdat het misschien wel de mooiste stad van Nederland is. Realiseer je je dat je vandaag in een Middeleeuwse binnenstad rondloopt? Een stad waar Rembrandt is geweest en heeft geschilderd. De geboortestad ook van Pieter Mondriaan en veel verder terug van Johan van Oldenbarnevelt. Kortom, een stad van, met en voor verhalen. De plek voor verwondering en verbinding. De plek voor MNL14.

Ken je het gevoel, om bij een goed gastheer en mooi gezelschap aan een tafel te zitten, te genieten van heerlijke spijzen en dranken. Je legt nieuwe contacten, de tijd vliegt en je weet ´hier kom ik nog eens terug´. Dan ben je gast geweest bij een van de goede Amersfoortse restaurants. Het Zakelijk Festival houdt ook van goed en lekker eten en is blij met een fijne groep restaurateurs die het Festival ondersteunen. Ze bieden een tafel aan waar een aantal van onze VRIENDEN na het Festival nagenieten van een bijzondere

dag en nieuwe verbindingen legt met andere VRIENDEN. Dank jullie wel. Het actuele aanbod van de restaurants die het Festival op deze manier ondersteunt vind je op de website.

Restaurants

Ken je het gevoel, om bij een goed gastheer

en mooi gezelschap aan een tafel te zitten,

te genieten van heerlijke spijzen en dranken.

Foto:WiepvanApeldoorn,PicturingPeople,www.wiepvanapeldoorn.nl

Doe-magazine_aandeel_Tonny-Bos_Raaf-Visuals-2.indd 5 8-9-2014 13:02:23

Page 14: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

Theater de Lieve vrouwLieve Vrouwestraat 13 3811 BP

Lieve VrouwkerkhofKrankeledenstr 22

3811 BNSint JoriskerkHof 1 3811 CJ

Meet & DiscoverStadsring 2 3811 HR

Muurhuizen 973811 ED

Café Theater Pleinzaal Kelderzaal Yurt Tent OLV Toren Tuinhuys Het Koor Gerfkamer Achter de

botermarktGemaakt in Amersfoort Discover Dieventoren

(Plompetoren)

08.30 - 09.00 Inloop Sneller-Fit door Buiten/Bewegen/Balans Michiel van der Linden 35

09.00 - 09.45 Opening Zakelijk Festival MNL14GM Duo 16

09.45 - 10.00 Wisselmoment

10.00 - 11.00 Zorg voor elkaar!

Gerben Bruins

11

FMT Work-force: Haal meer uit je community Erwin Blom

21

Dansen met Gehoornde Dames (film)Herman-Jan Stroes & Patsy Hughan 39

Visual crowdsour-cing

Else Kramer

11

Op je innerlijk kompas

Caroline Denijs & Loylou van Asbeck 39

Ruimte MakenSchakelen tussen structuur en persoonlijke vrijheidMarije Nie &Petra van Aken

35

Marketing van binnenuit

Greet Dom

13

Meer succes met je zakelijke Facebook-paginaCorinne Keijzer

21

Startup Inspiration

Ad Bresser & Margon van Toor 11

Je nieuwe werkleven

Saskia Langenberg

36

Waanzinnige plannen

Marcel van Driel

36

Expertsessie

Michiel van der Linden

35

11.00 - 11.15 Wisselmoment

11.15 - 12.15 Zorg voor elkaar!

Gerben Bruins

11

Dansen met Gehoornde Dames (workshop)Herman-Jan Stroes & Patsy Hughan

39

Calimero-marketing 3.0

Karen Romme 32

Versimpelen

Jan Peter Bogers

13

Marketing van binnenuit

Greet Dom

13

Word weer je eigen baas!

Pep Degens

39

Startup Inspiration

Ad Bresser & Margon van Toor

11

Vitaal voelen en vitaal zijn: leven vanuit het hart

Hildegonde Mosterd & Marianna Rondas 32

Gewoon aan de slag. Veranderen 3.0

Wendy Nieuwland

39

12.15 - 12.30 Wisselmoment Sneller-Fit door Buiten/Bewegen/Balans Michiel van der Linden 35

12.30 - 13.30 Lunch & Croqqer KlussenveilngRob van de Star 36

13.30 - 14.30 Zorg voor elkaar!Gerben Bruins 11

Citytour: Ontdek AmersfoortA’foortse gidsen 16

Live PM Brandingscan on the spot

Pieter Michel Heilmann 36

StadsLab033 & Blue Zones

Dirk Kaan 16

Het spel en de knikkers

Anne Christine Witte 32

Interactieve Boost your Business Sessie

RonaldBolderman 13

Changefactors in Business

Caroline Ligtenberg 39

Connectico’s: de Cocreatiegame

CindyMirande 17

Soulstory-telling

Linde ten Broek 17

Expertsessie

Michiel van der Linden 35

14.30 - 14.45 Wisselmoment

14.45 - 15.45 Zorg voor elkaar!

Gerben Bruins 11

Pak jezelf uit!

Jacob Jan Voerman 21

Over de kracht van partnerschap, dienstbaarheid en mensen blijmaken Annelies Kaan & Arjan te Lintelo 17

Duurzaam inzetbaar. Eigenlijk te gek voor woordenPaul Vogelaar 16

Maak contact, als mens en als bedrijf, in enthousiasmeErik Wijnands 11

Samenwerken met Startups

Ad Bresser 21

Grenzeloos Gezond spel

Linda Mans 32

Leren Werken en Luieren in 2018

Hans Boer 17

15.45 - 16.00 Wisselmoment

16.00 -17.00 Jump Movement

Ineke Hurkmans 13

De kracht van lichaamstaal

Annemie Crebolder 16

Over mieren en de deeleconomie

Evert Jan van Hasselt 35

Duurzaam communiceren? Omdat je langer wilt leven!Wil Prinsen & Wilga Janssen 32

Middelpunt NL in beeld

TheoThijssen 35

Kracht bij tegenslag!

Klaas-Jan Rodenburg 21

17.00 - 19.00 Borrel

PROGRAMMA-OVERZICHT ZAKELIJK FESTIVAL mIDDELPUNT NL 2014>

>>

>>

>>

>>

>>

De

Ve

rr

as

si

ng

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

Ta

lk

sh

ow

E

do

v

an

S

an

te

n>

>>

>>

>

Programma-Raaf-2.indd 1 9-9-2014 11:52:49

DOE MNL14 | 2726 | DOE MNL14

Page 15: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 2928 | DOE MNL14

Page 16: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 3130 | DOE MNL14

Ad Bresser Samenwerken met Startups?

We zien steeds vaker innovaties uit onverwachte hoeken komen die impact veroorzaken in bedrijfstakken, waar we het niet verwachten. Zo zet de Startup Uber de taxiwereld onder druk en maakt een andere Startup AirBnB het de hotelbranche moeilijk. In elke bedrijfstak zijn dit soort veranderingen te verwachten. Ondertussen heeft jouw organisatie het al moeilijk genoeg om veeleisende klanten goed te behandelen en om essentiële innovaties door te voeren. Hoe kun je handig inspelen op alle nieuwe ontwikkelingen?Samenwerken met Startups kan nieuwe energie in gevestigde bedrijven brengen. Andersom hebben Startups vaak hulp nodig bij het introduceren en door ontwikkelen van hun producten. Bij StartupInc verbind ik bedrijven met Startups. Tijdens de sessie “Samenwerken met startups” komen de verschillende mogelijkheden om samen te werken aan bod en gaan we aan de slag om een aantal ter plekke aangebrachte samenwerkingen te onderzoeken.Benieuwd wat opkomende bedrijven voor jouw branche gaan betekenen? Volg de workshop op 25 september!

Corinne Keijzer Meer succes met je zakelijke Facebook pagina

Facebook is het grootste sociale netwerk in Nederland. Bijna negen miljoen Nederlanders hebben een Facebook account. Kortom, aanwezigheid op Facebook is onmisbaar voor ondernemers. Veel ondernemers worstelen echter met Facebook. In deze sessie laat Corinne Keijzer zien waar op Facebook de kansen liggen, hoe je daadwerkelijk succes kunt halen uit je Facebook pagina.

Facebook gaat verder dan updates plaatsen en interactie creëren. Het is een keihard, maar zeer effectief, advertentieplatform geworden. Ze laat zien welke mooie online marketing mogelijkheden hier liggen, of je nu een groot bedrijf bent of zelfstandig ondernemer. Ze schreef het boek “Facebook voor ondernemers” en brengt eind dit jaar het vervolg daar op uit. Gebaseerd op haar jarenlange ervaring bij grote merken zoals Volkswagen, Toyota en Lexus en de trainingen die ze gaf aan honderden zelfstandig ondernemers. Wij zeggen: Watch & learn!

Klaas-Jan Rodenburg Kracht bij tegenslag!Tegenslagen, veranderingen en verlies wie kent ze niet? Ze zijn van alle tijden en voor iedereen. Verlies maakt een integraal onderdeel

uit van ons leven. Het is aan ons om een antwoord te vinden op tegenslag. Is dat gelaten en afwachtend of putten we kracht uit tegenslag? Maar hoe doen we dat dan? Klaas-Jan Rodenburg, organisatie adviseur en directeur van Landelijk Steunpunt Rouw, nodigt uit om tegenslag om te zetten in kracht.

Erwin Blom FMT Workforce: Haal meer uit je community Fast Moving Targets is een platform over innovatie. Over de impact van de digitalisering op de samenleving. Over trends en ontwikkelingen en wat ze betekenen. Fast Moving Targets is een community van vernieuwers en geïnteresseerden in innovatie. Samen hebben ze een karrenvracht aan ervaring en een wagonlading aan ideeën. Wat doe je daar meer mee? Fast Moving Targets is gestart met de FMT Workforce, een online omgeving waar bedrijven de community tegen betaling kunnen inschakelen voor brainstorms, ideevorming en probleemoplossing. Het geld wordt naar rato van bijdrage verdeeld. Erwin Blom van Fast Moving Targets vertelt over de kansen van crowdsourcing, over de succesfactoren, maar ook over de te nemen hobbels. Maar gaat natuurlijk het gesprek aan. Wat zijn jullie ervaringen? Welke mogelijkheden zien jullie?

Jacob Jan Voerman Pak jezelf uit!

De door jou bedachte versie van jezelf is niet half zo leuk als jouw echte zelf. Kom het ontdekken. In een verrassende workshop pel ik met jou de lagen af. Ervaar hoe prachtig jouw spontane reactie is. Ik daag je uit om jezelf echt te laten zien. Ik geef je feedback op wat jij bij mij weet te raken. Zonder geluid.

Ik ga een moment lang (niet de hele tijd, wees niet bang) mijn gehoorimplantaten uitzetten. Zodat we niet afgeleid worden door elkaars interessante verhalen. Wat er overblijft in die verwarring is hoe we echt reageren. Geloof me, ik laat je nooit voor gek staan. Dat kan helemaal niet. Ontdek jouw mooiste kanten, de kanten die je tot nu toe verstopt hield.

Kom vandaag langs en maak het mee.

17 | MNL14 magazine

SP

REKERS

P21.indd 1 09.09.14 20:04

Kijk hier waarom je VRIEND zou worden van het Zakelijk Festival.

De doenersKinke Hendriksma Suhail Tafur Immanuel Baan

Page 17: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

32 | DOE MNL14

Maak een tijdscapsule!

Verzamel de hele dag dingen ideeën en ervaringen die je in de tijds-capsule wil doen - schrijf ze op deze pagina en lever deze in bij de DOEdesk.Volgend jaar tijdens MNL15 wordt de capsule geopend.

#6 | DOE fening

DOE MNL14 | 33

Hildegonde Mostert & Marianne Rondas Vitaal voelen en vitaal zijn: leven vanuit het hart

Bij vitaliteit heeft iedereen weer een ander beeld. Waar bestaat het uit? Kan ik het beïnvloeden? Het hart staat centraal in onze sessie. En de middelende rol die het hart speelt tussen denken en doen, lichaam en geest. Samen ervaren wat je kunt doen om het hart daarbij te helpen.

Karen Romme Calimeromarketing 3.0

We leven inmiddels in de 3.0-netwerkeconomie, waarin iedereen die dat wil in contact kan komen met iedereen. En waarin alles draait om mensen. In mijn boek Calimeromarketing 3.0 én tijdens MNL14 deel ik graag met jou, hoe jij er voor kunt zorgen dat klanten of een werkgever graag met jou zaken willen doen. Juist met jou!

Wilga Janssen & Wil Princen Duurzaam communiceren?

Het woord duurzaam is van toepassing op energie, bouwen en consumeren. Ook op communiceren? De Kunst van Anders verzorgt een intensieve, inspirerende workshop aan de hand van actieve theaterwerkvormen waarin we met deelnemers kijken hoe je je communicatie kunt verduurzamen.

Hoe ziet dat eruit, duurzaam communiceren? Communicatie die duurzaam is, is communicatie die als doel heeft de relatie met de ander optimaal te houden, het belang van de ander goed te waarborgen en (niet maar) zeker goed voor de eigen belangen te zorgen. Met als doel, betere, langdurige en gelijkwaardige relaties. Duurzaam communiceren is niet iedereen te vriend houden, toegeven, inleveren en opofferen. Maar het is ook niet bedriegen, wantrouwen en ten koste van de ander willen winnen.

Bij duurzaam communiceren hoort goed voor jezelf zorgen en tegelijkertijd ook goed voor de ander. Daar wordt de wereld beter van. Voor jezelf en voor de ander. Hoe je dat doet, willen we graag samen met deelnemers verder invullen.

Linda Mans Grenzeloos Gezond spel

Doe mee met het ‘Grenzeloos Gezond’ spel! De gezondheidszorg in Nederland is volop in beweging. Meer zorg voor minder geld, is het motto. We mopperen graag op onze beleidsmakers, maar welke keuzes

zouden wij maken? Dobbel mee met Stichting Wemos voor een toekomstbestendig gezondheidsbeleid, waarin we streven naar een grenzeloos gezonde wereld.

Anne Christine Witte Het spel en de knikkers

Het Spel en de Knikkers! Weet je nog vroeger?Vroeger speelde je samen, met broertjes of zusjes, vriendjes en vriendinnetjes. Je verzon spelletjes en maakte samen de regels. En nu? Je werkt samen met anderen. In organisaties, projecten. En wie bepaalt de regels? Verander jij ze? Speel dan mee!

SP

REKERS

32 | MNL14 magazine

P32.indd 1 09.09.14 20:04

Page 18: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 3534 | DOE MNL14

#7 | DOE fening

Verwonderd Wist ik nietNieuwsgierig

Schrijf zoveel mogelijk dingen op waarover je je vandaag hebt verwonderd, die je niewsgierig-heid hebben gewekt of die je nog niet wist.

Michiel van der Linden

Sneller-Fit door Buiten/Bewegen/Balans

Sneller-Fit geeft verschillende trainingen en lifestyleadvies voor iedereen die zich fitter wil voelen. De trainingen worden gegeven in de buitenlucht. Sneller-Fit biedt een compleet pakket van personal training, duo training en groepstrainingen. We werken bij voorkeur in een bos of park. Als je wilt, geef ik een training aan huis.

Uit eigen ervaring weet ik hoe een sterk lichaam je mentaal ook sterker maakt. Door met je lichaam bezig te zijn, ga je jezelf fitter, sterker en vitaler voelen. Als je weet hoe je jezelf steeds weer kan verbeteren, blijf je ook gemotiveerd. Die kennis en dat gevoel krijg je van mij mee.

Marije Nie en Petra van AkenRuimte Maken Schakelen tussen structuur en persoonlijke vrijheid

Workshopsessie Ruimte Maken van Bodies Of Knowledge: ruimte om te bewegen, ruimte om te strekken, ruimte in je hoofd, ruimte voor iets nieuws, ruimte om te spelen, ruimte om gezond te werken. Methodes uit de kunst maken het thema tastbaar en leveren rijke ervaringen en inzichten op. Zie ook www.bodiesofknowledge.nl

Theo ThijsenMiddelpunt Nederland in beeld

Als gecertificeerde Google Maps Business View fotograaf neem ik mijn publiek mee in de wondere wereld van 360 graden fotografie.

Ik laat u kennismaken met deze nieuwetijdse ervaring en breng MNL (Middelpunt Nederland) daadwerkelijk in beeld. Zo is het ook toegankelijk voor minder validen.

Of wat te denken van een virtueel bezoek aan de zolder van een kerk in gotische bouwstijl. Zeker weten dat u dit nog nooit gezien hebt.

Neem je smartphone en/of je tablet mee en laat je verrassen, door ICTheo.

Evert Jan van Hasselt mieren en de deeleconomie

De auteur van “Van CEO naar tuinman”, Evert Jan van Hasselt, neemt ons mee in het veranderende businesslandschap. Nieuwe businessmodellen, waaronder de voorbeelden uit de deeleconomie, doen hun intrede. Een nieuwe organisatievorm ontstaat hierbij: het ecosysteem voor business.

Evert Jan laat zien hoe een ecosysteem voor business werkt. Daarbij kunnen we veel leren van mieren in een mierenkolonie. Vervolgens beschrijft hij een nieuw type leiderschap, dat nodig is om zo’n ecosysteem goed te laten functioneren. Dat leiderschap heeft veel weg van hoe een tuinman te werk gaat. Een tuinman geeft de planten in de tuin geen opdrachten, hij trekt ze niet eigenhandig uit de grond. In plaats daarvan creëert hij omstandigheden waarin de planten zelf optimaal groeien.

35 | MNL14 magazine

SP

REKERS

P35.indd 1 09.09.14 20:04

Page 19: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 3736 | DOE MNL14

Wie ga ik ontmoeten?Tonny Bos

www.raafvisuals.nl

MNL14-meebouwers O Marjolijne

Blankevoort-Mediatrice

O TonnyBos-Raaf

Visuals

O WandaDijkstra-Sc

herpschrijver

O KinkeHendriksm

a-@kinkeflow

O RuudPoels-RPn

ieuwsmaker

O SuhailTafur-Stad

sLAB033

O RobdeVries

Anderemeebouwerszijn:KeesdeGraaff,DaniqueGroot,EvelienOuwehand,zieookpag.7en32

Doe-magazine_aandeel_Tonny-Bos_Raaf-Visuals-2.indd 3 8-9-2014 13:02:16

Marcel van DrielWaanzinnige Plannen

‘It’s kind of fun to do the impossible’ – Walt Disney

Je hebt een idee dat je niet loslaat, een droom waar je regelmatig wakker van ligt. Je zegt dat je geen tijd, geld of talent hebt. Stiekem weet je dat er meer mogelijk is, want je hebt het anderen zien doen. Maar hoe?

Tijdens mijn lezing ‘Waanzinnige Plannen – en hoe ze te realiseren’ laat ik niet alleen mogelijkheden zien, maar geef ik ook praktische tips over hoe jij jouw dromen waar kunt maken. Tijdens iedere lezing komen de meest fantastische, waanzinnige, mooie, ontroerende, gave, hilarische, praktische (en niet te vergeten onpraktische) plannen langs, waarvan er al vele zijn uitgevoerd!

Na iedere lezing start een kwart van de aanwezigen met hun eigen plan! Ben jij de volgende?

Rob van de Star Croqqer klussenveiling

Iedereen heeft dagelijks klussen die moeten gebeuren, maar waar ze geen tijd voor hebben of die ze zelf niet kunnen. Via onze online community www.croqqer.com vind je simpel, snel en betrouwbaar een buurtgenoot die een klus voor je doet.

Er zijn duizenden studenten, gepensioneerden, professionals, huisvaders en -moeders die bereid blijken een klus in jouw buurt op te pakken. Betaald, als ruilklus of als vrijwilliger. Want Croqqer is: sociaal en slim je tijd en talent delen.

Je kan dit “in het echte leven” ervaren tijdens de lunch: na een korte introductie gaan we aan de slag met het ruilen van klussen in de Croqqer klussenveiling. Samen krijgen we meer voor elkaar. Doe je mee?

Peter Michel Heilmann Kom met uw huisstijl en brochures naar

MNL14 en krijg vrijblijvend een PM BrandingScan

Neem uw meest recente folders, flyers, visitekaartjes, huisstijl, website- en sociale-mediagegevens mee naar MNL14 en maak kans op een live PM BrandingScan on the spot. Met zijn zijn diepgaande expertise, rijke ervaring en internationaal netwerk adviseert, financiert en promoot PM pioniers en high-impact ondernemers met hun expansie-, branding-, sociale media-, contentmarketing- en financieringsbehoeften in Nederland en wereldwijd.

Tijdens deze hands-on sessie analyseert PM uw materiaal, geeft u tips en strategisch branding advies op maat.

Wie het eerst komt, die het eerst maalt!

Saskia Langenberg Je nieuwe werkleven!

Het nieuwe werken biedt een zee van mogelijkheden om werk en vrije tijd anders in te richten. Toch houden veel mensen zichzelf vast aan oude patronen en werken zelfs meer in plaats van minder. Hoe vrij ben jij als het gaat om tijd, plaats, inspanning en ontspanning? En in het stellen van grenzen hierbij?

In deze interactieve workshop staan we stil bij de zes stappen die leiden tot jouw nieuwe werkleven. Je gaat anders kijken naar je werk en leven, om het vervolgens ook anders te kunnen doen. We experimenteren met de vijf gedachtesprongen die jou hierbij gaan helpen. Zodat jij jezelf vrij kunt vrijspelen om jouw ideale ‘work/life blend’ te creëren, die plezier en succes oplevert.

Hoe vrij ben jij met tijd, plaats, inspanning en ontspanning? Met die vraag gaan we aan de slag!

SP

REKERS

36 | MNL14 magazine

P36.indd 1 09.09.14 20:04

Page 20: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 3938 | DOE MNL14Foto:HansNiezenVideoenFotografie,www.hansniezen.nlFoto:TonnyBos,RaafVisuals,www.raafvisuals.nl

Doe-magazine_aandeel_Tonny-Bos_Raaf-Visuals-2.indd 6 8-9-2014 13:02:25

Patsy Hughan, Herman-Jan Stroes Docu met workshop ‘Dansen met Gehoornde Dames’

Transitie naar een blauwe economie “Dansen met Gehoornde Dames” is een indringend portret van een boerenstel dat het verschil maakt in een wereld die is overgenomen door geld, regels en procedures. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je stopt met antibiotica? En wat als je veel verder gaat, op weg naar natuurlijke duurzaamheid?

De Remeker aanpak biedt als metafoor houvast en inspiratie voor jouw eigen bedrijfstransitie naar natuurlijk duurzame business. Diverse ondernemers en managers hebben dat al gemerkt.In deel 1 zie je de documentaire (1 uur), in deel 2 maak je de vertaalslag naar je eigen praktijk. Actief en interactief kijk je als nieuw naar je bedrijf: wat kom ik tegen, wat leer ik hiervan, hoe kan ik verder?

Zelfsturend ontdekken onder professionele begeleiding in organisatie-ontwikkeling en transitiemanagement.

De combi deel 1 & 2 is het meest effectief; alleen film kijken kan ook.

Caroline Ligtenberg Changefactors in Business

Waarom ben jij ooit gestart als ondernemer met jouw bedrijf? Waar gaat je bedrijf nu echt over? Het succes en de impact van je bedrijf ligt in jouw handen. Leer hoe je gemakkelijker onderneemt door dicht bij je zelf te blijven.

Pep Degens Word weer je eigen baas! Met behulp van de Triple A methodeIn deze workshop werk je aan het omzetten van stagnatie naar beweging, van afhankelijkheid

naar eigen regie. Hoe kan dat? Het geheim zit in de helderheid en effectiviteit van de methode, waarmee je jezelf snel aan het stuur zet van je leven door 3 vragen te beantwoorden. Je moet het ervaren!

Wendy Nieuwland Gewoon aan de slag. Veranderen 3.0

In de workshop gaan we aan de slag met Veranderen 3.0, een nieuw paradigma van veranderen. Een van de zeven principes diepen we verder uit. Hoe breng je een verandering op gang vanuit het systeem van een organisatie zelf? Hoe werk je aan het écht laten plaatsvinden van verandering (van binnenuit) i.p.v. dé perfecte structuur’ (van buitenaf).

Nieuwsgierig? Ontdek het in haar workshop!

Caroline Denijs & Loylou van Asbeck Op je innerlijk kompas

Je voelt een JA en ‘weet’ het met al je cellen. Dat is PRESENT zijn, aanwezig zijn. Dat is geen kunstje. Dat is je taak. Presencing is gevoelig zijn, open en zichtbaar zijn voor ‘the best option to come’.

39 | MNL14 magazine

SP

REKERS

P39.indd 1 09.09.14 20:05

Page 21: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

De wereld is aan het veranderen;

de systemen zoals we die kenden,

doen het niet meer zo goed.

Dat zie je in onderwijs, in retail, in

zorg. Daar zijn allerlei oorzaken en

redenen voor: je hebt nu online,

mensen gaan van alles zelf doen

of er is gewoon geen geld meer.

Je ziet dat zich op dit moment

een nieuw systeem aan het ont-

wikkelen is; we gaan dingen

anders inrichten. Dat geldt voor

onderwijs, voor zakendoen,

voor zorg. Dit moet wel, want

het oude systeem werkt niet

meer en we kunnen niet terug.

Zo zie je dat een goede retailer zowel online als fysieke winkels heeft.

Dat werkt. Dat noemen we hybride. Je doet én én. Ik denk dat het beter

werkt als je niet alleen online werkt, maar ook fysiek. Het heeft elkaar nodig.

Zoals de retailer online én fysiek aan wezig is, zo is ook MNL14 hybride:

enerzijds linker hersenhelft – rekenen, meten, weten – en anderzijds rechter-helft – ontmoeten, spelen, ontdekken.

Ik vind de woorden Zakelijk Festival dus heel goed gekozen: de combinatie van die twee woorden past uitstekend in deze tijd. Twee ogenschijnlijk totaal

verschillende dingen ‘fuseren’ als het ware, op een natuurlijke manier.

Ik denk dat dit mooi aansluit bij waar mensen in deze tijd mee bezig zijn.

Ik wens iedereen een inspirerende dag!

Christine Boland van de Trendredewww.trendrede.nl

www.christineboland.nl

Leven en werken

in een hybride tijd

FLOW Mihaly Csikszentmihalyi definieerde de flowstaat als volgt: ‘Wat ikflow noem, is het proces vantotale betrokkenheid bij het leven,waarbij spontaan creativiteit en genot ontstaan. Het is de staat van optimale ervaring.’

Wat heb jij nodig om in Flow te komen?

#8 | DOE fening

Punt of Wolk?

Woorden hebben naast een bete-kenis ook een eigenschap: ze zijn puntig of wollig. Het woord scherp klinkt niet alleen puntig maar het woord voelt ook zo aan. Het woord wolk klinkt daarentegen heel wollig. Schrijf bij elk symbool zoveel mogelijkwoorden op die voor jou puntig of wollig aanvoelen.

40 | DOE MNL14 DOE MNL14 | 41

Page 22: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 4342 | DOE MNL14

Maak je blndevlek af.

Leef je helemaal uit met (kleur)potloden, pen, stiften en/of verf. Wanneer je klaar bent vraag je iemand om je blindevlek te beschrijven. Wissel van rol en beschrijf vervolgens de blindevlek van de ander.

#9 | DOE fening

Page 23: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

44 | DOE MNL14 DOE MNL14 | 45

Page 24: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 4746 | DOE MNL14

Laat ik beginnen met eerlijk te vermelden dat ik maar een fractie van al het werk dat in MNL14 gestoken wordt meemaak. Mijn rol als meebouwer is relatief makkelijk; ik ben bij meetings, geef over een aan-tal zaken mijn mening, pak hier en daar kleine werkzaamheden op én ik mag op persoonlijke titel bloggen over dit prachti-ge festival. Daarnaast ben ik best goed in het enthousiasmeren van anderen om ook

mee te bouwen. Zodra ik iemand vertel wat MNL14 is krijg ik bijna altijd de vraag ‘Hoe kan ik meedoen?!?!?’. Kippenvel krijg ik dan. Want MNL14 kan alleen maar zijn wat het is door de open source input. Elke meebouwer maakt dat het festival nóg leuker en beter wordt dan het al was. Zoals ik in mijn blog al schreef: ‘De essentie van open source: je talenten inzetten om dat wat er is nog beter te maken door jouw eigen unieke inbreng. Er is geen blauwdruk, we doen het samen en komen zo tot een resultaat dat je nooit meer exact zo krijgt’.

Het begint met een klein clubje enthousias-telingen met een missie dat zich aansluit bij aanstichter van dit alles, Herman Dummer. Die club wordt al snel groter omdat veel mensen het festival een gaaf concept vinden en graag willen meebouwen aan de meerwaarde. Deze meebouwers zijn stuk voor stuk enthousiaste en ondernemende mensen die zich keihard inzetten om van MNL14 een groot succes te maken. Jong,

oud, man, vrouw, expertise in verschillende vakgebieden. Al met al een divers kernteam. Zoveel mensen betekent ook zoveel visies. Ik zou liegen als ik zou beweren dat MNL14 zonder slag of stoot tot stand komt. Er wordt echt wel eens een stevige discussie gevoerd. Iedereen wil het festival tot een succes maken en heeft zijn eigen ideeën hoe we dat het beste kunnen doen. Zoals Herman zegt over dit proces: ‘Zonder wrijving geen glans’.

Er is voor MNL14 geen vast plan. Iedereen is welkom en al doende vinden we samen de weg. Ik kan alleen maar leren van Herman. Bewonderenswaardig vind ik het, dat je je droom deelt met anderen en erop vertrouwt dat alle puzzelstukjes op hun plek gaan

vallen. Loslaten heet dat geloof ik. Zeker omdat er altijd zoveel meer moet gebeuren dan je van tevoren denkt. Mede doordat het festival ‘geëvolueerd’ is ten opzichte van vorig jaar. Naast de programmering, de locaties, de communicatie en het werven van vrienden hebben we dit jaar ook het maga-zine, de inventarisatie van maatschappelijke vraagstukken en gaan we met een app aan de slag.

Ja, we zijn ambitieus. Het is gaaf om van dichtbij te mogen zien hoe we als team al deze zaken budgetneutraal voor elkaar krijgen. Het laat blijken dat als je ergens in gelooft en ervoor gaat echt alles mogelijk is. Door de juiste verbindingen te leggen, samen te werken en te geloven in de droom. En dat is waar MNL14 voor mij voor staat. Weg van de gebaande paden, doen wat goed voelt en samen de schouders eronder. Je laten verwonderen door alles wat mogelijk is, ook al leek het onmogelijk.

Ik hoop je zo een klein inkijkje gegeven te hebben hoe MNL14 tot stand is gekomen. Maar de enige manier om daar echt achter te komen is door het te ervaren. Geniet vandaag van het festival. Ik wens je een dag vol verwondering, ontmoeting en meer-waarde toe. Ik zie je graag volgend jaar weer, misschien als meebouwer?

Danique [email protected]

Making of MNL14

‘Danique, kun jij je blogs bundelen zodat je een

soort samenvatting krijgt? Dan kunnen we in het

magazine DOE MNL14 een artikel plaatsen over

hoe MNL14 tot stand is gekomen.‘

Foto:TonnyBos,RaafVisuals,www.raafvisuals.nlFoto:HansNiezenVideoenFotografie,www.hansniezen.nl

Doe-magazine_aandeel_Tonny-Bos_Raaf-Visuals-2.indd 7 8-9-2014 13:02:26

Page 25: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 4948 | DOE MNL14

Matti Austen Met zijn eigen theater vervult hij de rol van ‘culturele huiskamer’

waar mensen ook terecht kunnen voor een drankje en een hapje,

zonder een voorstelling te bezoeken.

Foto: Nico Brons - www.nicobrons.nl

Theater De Lieve Vrouw is het middelpunt van zakelijk festival

MNL14 en dat is minder vreemd dan je op het eerste gezicht denkt.

Het programma van het festival staat bomvol presentaties van creatieve

ondernemers. Zakendoen is steeds meer presenteren geworden.

- Tekst: Ruud Poels -

“Daarom vind ik het leuk om aan het festival mee te werken”, zegt theaterdirecteur Matti Austen. “Het is bedacht en opgezet door creatieve geesten en dat past bij een eigenwijs bedrijf, zoals het onze. Veel ondernemers kunnen nu klein beginnen en ervaring op doen. Die weg bewandelen artiesten hier ook.”

Gepokt en gemazeld als hij is in de podiumkunsten, heeft Austen nog wel wat tips voor de ondernemers die zichzelf voor de leeuwen gooien op 25 september. “Laat vooral je hart zien en pretendeer niet meer te zijn dan je bent.”

Zo eenvoudig is het eigenlijk, maar Austen kent ook de valkuilen. Zoals gaan voor de snelle lach, verkeerde kledingkeuze of jezelf overschreeuwen. “Een fraai voorbeeld van een toppresentatie hebben we gezien bij de toespraak van minister Frans Timmermans bij de Verenigde Naties. Gevoelig, positief kwetsbaar, kundig en met een duidelijk persoonlijk statement.”

Kruisbestuiving belangrijk in AmersfoortEen andere reden om mee te werken aan het festival is dat het theater graag samenwerking zoekt, zoals met theater De Flint, poppodium De Kelder en verschillende festivals in de stad. “Die kruisbestuiving is heel belangrijk in Amersfoort. Met elkaar brengen we een cultureel programma waar de stad trots op mag zijn. Er zijn niet veel steden waar zo goed samengewerkt wordt.”

Met zijn eigen theater vervult hij de rol van ‘culturele huiskamer’ waar mensen ook terecht kunnen voor een drankje en een hapje, zonder een voorstelling te bezoeken. De laatste jaren heeft hij niet te klagen over het aantal bezoekers. Vorig jaar kwamen er 94.000 bezoekers naar De Lieve Vrouw. Ook bij artiesten heeft het theater een goede naam. “De faciliteiten zijn van hoge kwaliteit. Ze waarderen de intimiteit. Het publiek zit bijna bij je op schoot en zijn na afloop gewoon te spreken in het theatercafé.”

“Bezoekers kunnen het hier nog treffen dat een van de operateurs ongevraagd een praatje houdt over de film die ze gaan zien. Onze medewerkers zijn betrokken en als een film ze heeft geraakt, vertellen ze dat soms.”

Nieuw talent kans gevenAusten theaterliefhebber pur sang vindt het zijn roeping om nieuw talent een kans te geven. “Amersfoort brengt veel talent voort. Kijk maar een wat er gebeurt rondom jazzcafé Miles. In ons eigen theater brengen we de concertreeks De Uitdaging met Thijs Borsten op maandag. Hij nodigt speciale gasten uit zoals onder anderen: Tania Kross, Giovanca en Mathilde Santing en brengt met hen een bijzonder programma. Het concept is hier ontwikkeld, maar ondertussen ook al geprogrammeerd in andere steden.”

Maar het gaat Austen niet alleen om Eemlands talent. De aardigheid zit hem ook in het ontdekken van nog onbekende, buitenlandse artiesten, zoals de Mongoolse band Sedaa, die traditionele keelzang combineren met eeuwenoude instrumenten. “Je weet niet wat je hoort.”

Vertrek aanstaandeIn het Amersfoortse culturele wereldje is bekend dat Matti Austen volgend jaar vertrekt als directeur. Vanwege zijn gezondheid moet hij het kalmer aan gaan doen. Met enige schroom, geeft hij zelf aan,

moet hij ook toegeven dat zijn tijd langzaam is gekomen. Hij is boven de 60 en merkt dat hij de jongere generatie moeilijker kan overtuigen van bijvoorbeeld een act als Sedaa. “Ik denk soms raak ik de aansluiting kwijt? En dat ervaar ik soms als een signaal. Terwijl ik nog rustig naar Paradiso ga bijvoorbeeld.”

Gebrek aan inlevingsvermogen kan het ook niet zijn. Met warmte praat hij over aankomend talent, dat het in deze tijd veel moeilijker heeft, dan een aantal jaren geleden toen de subsidiekraan nog openstond.

“Neem regisseur Wieke ten Cate. Zij speelt het toch maar klaar om grote voorstellingen te maken zoals SMINK scenes op een afvalberg. Binnenkort komt ze met Arbeid Adelt, over de meisjes van de Prodentfabriek. Dat zijn gewaagde producties, omdat ze toegesneden zijn op onze stad en nog een beperkt publiek bereiken. Zij durft het toch maar.”

Verwachtingen van publiek steeds hogerAusten en Schuringa willen als theater scherp aan de wind blijven zeilen en dat is niet altijd eenvoudig. “De verachtingen van het publiek worden steeds hoger. Door alle bezuinigingen is er veel franje weggesneden. Dat maakt ons werk soms ingewikkelder. We moeten als theater ook gewoon sparen voor nieuwe stoelen om ons publiek comfort te bieden. En we moeten oppassen dat we niet te institutioneel worden”, zegt Austen.

In dat opzicht is het dus niet vreemd dat het theater meedoet aan het zakelijk festival. Nieuwe verbindingen, die passen in de filosofie zijn de levensader van De Lieve Vrouw.

Page 26: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

DOE MNL14 | 5150 | DOE MNL14

Hebben de sfeer en de mensen je vandaag geïnspireerd en vind je het leuk om direct door te pakken? Of vind je het lekker om relaxed met een drankje en een hapje te fantaseren over plannen die vandaag zijn ontstaan of in een stroomversnelling zijn geraakt? Wil je meedenken en bouwen aan de komende activiteiten van Zakelijk Festival?

De organisatie van MNL14 is morgen - vrijdag 26 september - gastkok in een bijzonder restaurant van Amersfoort; De Vereeniging in het Oliemolenkwartier. Kom samen met alle meebouwers van dit jaar lekker eten en genieten. Je bent van harte welkom. De Vereeniging heeft elke dag een wisselende kaart met daarop een zeer betaalbaar diner.

Het is aan te bevelen van te voren te reserveren. Maar ach, dat gaat zo simpel; mail naar [email protected] Of geef gezellig een belletje: 033 7520332

Tot morgen! www.devereeniging.nl

Nieuwsgierig|naar meer|MNL? Zakelijk Festival gaat gewoon door.

Huh? Zakelijk Festival wil toch graag ongewoon doen? Anders zijn, en mensen zelf vooral uitdagen onderdeel te zijn van het Festival? Precies! Dus gaan we gewoon door. Op naar de 3de editie van het Open Source Zakelijk Festival MNL. En voor Amersfoort is die naam natuurlijk zo onlogisch als wat: MNL15.

Donderdag 24 september 2015

En ja, het is ook jouw Festival! Als deelnemer, als meebouwer, VRIEND, programmaonderdeel, fotograaf, interviewer of wat dan ook. Wat ga jij bijdragen aan een volgende editie?

Pardon. . . je vindt een jaar wel heel ver weg? Je hebt helemaal gelijk. We willen ook juist morgen al verder met alles wat vandaag gebeurd, besproken en beleefd is. Reden om dit jaar, in december al een eerste vervolg aan het Festival te organiseren.

Dus kom maar op. Doe je mee over 3 maanden, of over een jaar? En weet dat Open Source voor ons ook echt Open is en betekent. Voor elk idee, gedachte, suggestie staan we open. We zeggen heel snel en vaak Ja. Het is aan jou om het - samen met anderen - vorm te geven, om het te realiseren. Welkom in de toekomst. Welkom bij Zakelijk Festival.

ColofonDit DOE MNL14 Magazine is tot stand gekomen door de samenwerking van een mooie groep mensen. Vanuit Open Source hebben er meerdere fotografen en ontwerpers aan gewerkt. Net als bij de organisatie van het Festival leverde dit een mix op van kennis, vraagtekens, antwoorden, afstemming, verwachtingen en vooral ook een heerlijke flow. Een gezamenlijke flow waarin waarde toevoegen centraal kon staan met één doel; een Magazine maken dat gezien mag worden!

Grote dank aan alle meebouwers van het Festival en de makers van dit magazine.

Wrap Party MNL14

Natuurlijk kun je deze pagina ook gebruiken voor notities.De DOEfeningen zijn te downloaden via deze link >

#10 | DOE fening

Verzam

el visitek

aartjes

van mensen die je vandaag spreekt

en plak ze op deze pagina. Vraag of ze m

ensen kennen waarvan je het

kaartje al hebt opgeplakt.

#10 | DOE fening

Verzam

el visitek

aartjes

van mensen die je vandaag spreekt

en plak ze op deze pagina. Vraag of ze m

ensen kennen waarvan je het

kaartje al hebt opgeplakt.

Page 27: 2014-09 DOE-MNL14 Magazine Zakelijk Festival MNL14

52 | DOE MNL14

Zakelijk festival MIDDELPUNTNL

waarde 5 euro

VerbindingVerwonderingOpen source25 september 2014