201306 cdenv direct eind

4
cdenvlanaken.be INFORMATIEBLAD CD&V - JAARGANG 13 - JUNI 2013 WAT DOET HET BELEID MET UW CENTEN? #goedgezind De verkiezingen liggen al een tijdje achter ons en voor Lanaken betekent dit een start met dezelfde partijen aan het bewind. Toch van harte bedankt aan alle mensen die voor CD&V stemden. De CD&V bestuursverkiezingen vonden in januari plaats. Samen met een gedre- ven ploeg zullen we een frisse wind door CD&V-Lanaken laten waaien. U heeft ongetwijfeld al gemerkt of zelf ondervonden dat de nieuwe meerderheid zich onderscheidt door zware besparin- gen, zonder overleg of alternatief door te voeren. Onze ambitie om de bevolking dichter bij de politiek te brengen willen we gestalte geven door tal van activiteiten zoals het berekenen van uw ideale gas- en elektrici- teitsleverancier, samenaankoop stookolie, infostand op de jaarmarkt, … Al dit CD&V nieuws vindt u op onze vernieuwde website www.cdenvlanaken.be. Tenslotte wens ik u veel leesplezier en een zonnige, welverdiende vakantie toe. Bert Paulissen voorzitter CD&V Lanaken In maart stelde de VLD-sp.a/Groen! meerderheid de begroting 2013 voor. De alarmklok werd geluid over de toestand van onze gemeente- lijke financiën. Het regende besparingen. Het huidige bestuur mag dus hun ‘eigen’ puin ruimen en dat voor hun ‘royaal’ VLD/sp.a-beleid van de voorbije 6 jaar. U als burgers zal het geweten hebben! Lees het hier, op pagina 4!

description

CD&V Direct Lanaken | editie juni 2013

Transcript of 201306 cdenv direct eind

Page 1: 201306 cdenv direct eind

cdenvlanaken.beInformatIeblad Cd&V - Jaargang 13 - JUnI 2013

Wat doet het beleid met

uW centen?

#goedgezind

De verkiezingen liggen al een tijdje achter ons en voor Lanaken betekent dit een start met dezelfde partijen aan het bewind. Toch van harte bedankt aan alle mensen die voor CD&V stemden.De CD&V bestuursverkiezingen vonden in januari plaats. Samen met een gedre-ven ploeg zullen we een frisse wind door CD&V-Lanaken laten waaien. U heeft ongetwijfeld al gemerkt of zelf ondervonden dat de nieuwe meerderheid zich onderscheidt door zware besparin-gen, zonder overleg of alternatief door te voeren.

Onze ambitie om de bevolking dichter bij de politiek te brengen willen we gestalte geven door tal van activiteiten zoals het berekenen van uw ideale gas- en elektrici-teitsleverancier, samenaankoop stookolie, infostand op de jaarmarkt, …Al dit CD&V nieuws vindt u op onze vernieuwde website www.cdenvlanaken.be. Tenslotte wens ik u veel leesplezier en een zonnige, welverdiende vakantie toe.

Bert Paulissen

voorzitter CD&V Lanaken

In maart stelde de VLD-sp.a/Groen! meerderheid de begroting 2013 voor. De alarmklok werd geluid over de toestand van onze gemeente-lijke financiën. Het regende besparingen. Het huidige bestuur mag dus hun ‘eigen’ puin ruimen en dat voor hun ‘royaal’ VLD/sp.a-beleid van de voorbije 6 jaar.U als burgers zal het geweten hebben! Lees het hier, op pagina 4!

Page 2: 201306 cdenv direct eind

4

- Het politie-budget wordt bevroren: VLD & sp.a/Groen! liggen niet wakker van de inbrakengolf en uw vraag naar meer veiligheid. “Meer dan nu kunnen we niet doen” zegt Uw burgemeester.

- Het OCMW-budget wordt bevroren: VLD & sp.a/Groen! liggen niet wakker van uw vraag naar ouderenzorg, ser-viceflats, kinderopvang,... Voorstellen van de oppositie worden afgevoerd.

- Het sportbeleid ligt onder vuur... VLD & sp.a/Groen! ligt niet wakker van de “sport-voor-allen-gedachte” in eigen dorp.

- In het busvervoer van kinderen naar school, bibliotheek, kinderboerderij, zwemmen wordt het mes gezet. ‘Veilig naar school’ kunnen gaan is niet be-langrijk.

- Cursussen en initiatieven in het cultu-reel centrum worden stopgezet. “Cul-tuur” kan niet op investeringen rekenen en moet blijven roeien met de schaarse middelen.

Terwijl u het gelag betaalt, droomt dit bestuur verder van mega-projecten: een grote sportinfrastructuur, al dan niet met evenementenhal. De aanstelling van een centrummanager, een City-marketingplan, het digi-loket, … ver-slinden geld en dat terwijl burgemeester en schepenen hun vergoeding met 7% zagen toenemen.

Dit zijn niet de keuzes die CD&V zou maken. Tot half twee ’s nachts werden

op de gemeenteraad de verkeerde be-leidsopties stevig bekritiseerd. Helaas, zonder gehoor vanwege burgemeester Keulen en zijn medestanders…

Wat vindt u ervan? Laat het ons weten via www.cdenvlanaken.be

Freddy Stouten

fractieleider

Wat doet het beleid met

uW centen?

#goedgezind

Maastricht heeft in januari voor het zuidelijke tracé van de noorderbrug richting Lanaken gekozen. Daardoor zal er in de toekomst nog meer verkeer door Smeermaas passeren.

De ingangen van de school “Aan de Basis” zullen daardoor extra belast worden.

CD&V vraagt zich af waarom de stad Maastricht de eerdere plannen met een tracé langs het containerpark richting Maastrichterweg heeft laten varen. Zo zou het centrum van Smeermaas gevrij-waard kunnen worden.

Het winkelcentrum van (ook “Wil-

legem” genoemd) breidt steeds verder uit, zelfs tot in de vroegere industrie-zone met als gevolg nog meer verkeer op de Maaseikersteenweg.

Veel vragen rond de toekomstige verkeersleefbaarheid van Smeermaas. Wordt Smeermaas het “ZWART” knooppunt voor autoverkeer van Maas-tricht naar België?

Wordt SmeermaaS een “ZWart” verkeerS-

knooppunt?

#goedgezind

Alex Vangronsveld

Gemeenteraadslid

Brecht Pelssers

voorzitter Jong CD&V

Page 3: 201306 cdenv direct eind

5

De meerderheid blijft bij het plan om een mega-sportcomplex te bouwen achter het Heilig Hartcollege. Nu ligt er een kunstgrassportveld, zonder toe-gangsweg en zonder accommodatie. Ondertussen sluit men de kantines van de sporthallen van Lanaken en Rekem, is het duidelijk dat de sporthal van St. Servaas wordt afgebroken en werd het huurcontract van de sporthal Alice-bourg opgezegd. Zonder overleg met en een oplossing voor alle betrokken

clubs. Hun voortbestaan is onzeker want een aantal clubs weten nog steeds niet waar ze volgend seizoen terecht kunnen.

Voetbalclub Lanaken VV wordt on-dertussen aangemaand te verhuizen naar Veldwezelt omdat men niet meer wil investeren in de accommodatie. De verkiezingsbeloften waren enigszins an-ders… “De huidige sportinfrastructuur Pietersheim willen we bestendigen en moderniseren”. Nu kunnen de speler-

tjes met de fiets naar de training gaan en zo hoort het ook. Papa, mama, oma en opa, hou je klaar!

Sanne Brouns - Bestuurslid

Mark Geurts - gemeenteraadslid

Op de gemeenteraad van februari werd door Rudi Mechels de veiligheid in de omgeving van de Jan Rosierschool aangekaart. Door foutief parkeren van voertuigen moeten de voetgangers zich op de rijbaan begeven. Hierdoor ontstaan er levensgevaarlijke situaties. Voor Rudi is die situatie niet langer houdbaar en daarom vroeg hij om drin-gende structurele aanpassingen door te voeren.Uit het antwoord van het college van Burgemeester en Schepenen bleek dat

men een bloembak zou terug plaatsen en dat het probleem op de verkeers-commissie van 28 februari zou bespro-ken worden. ‘De veiligheid van ouders en kinderen is immers belangrijker dan een paar parkeerplaatsen’. Tot op heden is de veiligheid van de

kinderen nog steeds niet belangrijk genoeg. Bekijk de foto en oordeel zelf!

Rudi Mechels

Gemeenteraadslid

Liesbet Weerts

ondervoorzitter CD&V

iS verkeerS- veiligheid aan

een School echt prioritair?

#goedgezind

Wie komt er blussen?Lanaken heeft behoefte aan snelle, kordate en professionele hulp in nood-situaties. VLD & sp.a kozen voor een voorpost van de brandweer Eisden. Lang na de opening van de brand-weerkazerne Lanaken blijft de werking mank lopen. De brandweer is niet 100 % operationeel. Onlangs stond in de krant: “De brandweer van Maastricht startte de blusoperatie bijgestaan door de ‘spuitgasten’ van Lanaken”. Zo wordt de situatie door burger en pers ingeschat.

Natuurlijk gelden er verzachtende omstandigheden. Onze brandweer beschikt niet over voldoende vrijwil-ligers en personeel. De brandweer kan alleen uitrukken als die van Eisden een leidinggevende kan of wil uitlenen. Vermits men daar geen vragende partij was voor een post in Lanaken … Het gevolg is dat onze super-gemoti-veerde–vrijwillige-brandweermannen vaak naar huis moesten keren wegens onderbemand of het ontbreken van leidinggevenden. CD&V was en is nog steeds voor een samenwerking met

de brandweer van Maastricht: snel ter plekke, 100 % professioneel en een betaalbare optie voor Lanaken.

Jean-Pierre Hermans

Gemeenteraadslid

Sanne Martens - bestuurslid

Waar kan uw sportclub volgend jaar spelen?

Page 4: 201306 cdenv direct eind

Ver

antw

oo

rdel

ijke

uitg

ever

: Jo

nath

an C

ard

oen

Re(

d)a

ctie

adre

s: C

D&

V-D

irec

t, W

etst

raat

89

- 1

04

0 B

russ

el F

ax: 0

2-23

8 3

8 6

0 -

e-m

ail:

dir

ect@

cden

v.b

e

8

Lanaken digitaliseert: een verantwoorde investering? De gemeenteraadsleden van Lana-ken zullen vanaf 2014 elektronische toegang krijgen tot de dossiers van de gemeente. De investering wordt als een besparing van € 10.000 aangekondigd. Marilyn Neven betreurt dat men dos-siers pas wanneer het verplicht wordt digitaal ter beschikking zal stellen. Tablets helpen, maar zijn niet noodza-kelijk. De e-plannen van de gemeente hadden volgens Marilyn tot een echte besparing kunnen leiden als de aankoop van de soft- en hardware samen met andere gemeentes had plaats gevonden. In maart werd een investering van € 260.000 goedgekeurd om het e-loket uit te breiden: eindelijk! Voor Bart Gerets zal deze investering pas echt lonen als de vrijgekomen werkuren worden ingezet om mensen die niet vlot weg kunnen met de elektronische dienst-verlening en/of minder mobiel zijn te helpen aan dorpsloketten.

Marilyn Neven - GemeenteraadslidBart Gerets - communicatie

AgendaCD&V WijnstandJaarmarkt Lanaken – maandag 19 augustusNaar jaarlijks gewoonte organiseert CD&V Lanaken een wijnstand tijdens de braderie. De opbrengst (€ 550 in 2012) zal opnieuw integraal overge-maakt worden aan de St. Vincentiusver-eniging van Lanaken.

CD&V bezoekt Straatsburg Van 29 t.e.m. 31 oktober

CD&V samenaankoop energieCD&V samenaankoop stookolie & Be-rekenen beste energieleverancier, einde september

Meer info en inschrijven via www.cdenvlanaken.be

www.cdenvlanaken.be

Wil je iemand van de mandatarissen of bestuursleden aanspreken over een problematiek? Dan vind je op het tab-blad ‘mandatarissen’ wie welke thema’s opvolgt.

Geef je e-mail adres in op de site en je wordt automatisch op de hoogte gehouden van alle nieuwe berichten die op de site verschijnen.

Wist je dat… … je beter een jurist raadpleegt alvorens je terrein aankoopt van de gemeente? Wie weet ben je al rechtmatige eige-naar!… dat CD&V in 2003 de basis legde voor de komst van een woonzorgcen-trum in Oud-Rekem?

… dat je al op 7 januari moest weten wanneer je kinderen in de zomerva-kantie opvang nodig hebben? Gevolg: opvang op 1 uur volzet en vele ouders die nu nog zoeken naar oplossingen.

… het VLD – sp.a/Groen! bestuur voor het 2de jaar op rij de subsidies energiebesparende investeringen vermindert?

Hebben vrijwilligers echt inspraak?In de adviesraden en beheersorganen (gezin, senioren, jeugd, cultuur, sport, toerisme, …) zitten ook burgers, die vanuit hun betrokkenheid of kennis actief meedenken. Zij kijken kritisch naar het beleid en geven adviezen. Voor CD&V zijn deze vrijwilligers meer dan een ‘noodzakelijk kwaad’ het zijn geëngageerde vrouwen en mannen die de ogen en oren zijn van het gemeente-bestuur. CD&V stelt zich vragen bij de manier waarop deze vrijwilligers betrok-ken zijn bij de beslissingen om de kanti-nes van sporthallen te sluiten, de bussen naar school, bibliotheek, kinderboer-derij, … af te schaffen, het vormings-aanbod van het cultureel centrum stop te zetten, … Inspraak en participatie is meer dan een boodschap verpakken.

Vera Jans - GemeenteraadslidVéronique Lambrigts - bestuurslid