2013 - 2014: Kerstridderke

20
1 ridderke VREDESEILANDEN BELGIË-BELGIQUE 9600 Ronse BC 31347 VU Lynn Devos Pasteurlaan 38 - 9600 Ronse 3 maandelijks Tijdschrift dec - jan - feb 2013 - 2014 Afgiftekantoor RONSE P911059 DE GROTE WAT-MOET-JE-VOOR-2015- GEDAAN-HEBBEN-LIJST WELKOM 2014! Kaas en wijn

description

 

Transcript of 2013 - 2014: Kerstridderke

Page 1: 2013 - 2014: Kerstridderke

1

ridderkeVREDESEILANDEN

BELGIË-BELGIQUE

9600 Ronse

BC 31347

VU Lynn Devos

Pasteurlaan 38 - 9600 Ronse

3 maandelijks Tijdschrift

dec - jan - feb 2013 - 2014

Afgiftekantoor RONSE P911059

DE GROTE WAT-MOET-JE-VOOR-2015-

GEDAAN-HEBBEN-LIJST

WELKOM 2014!

Kaas en wijn

Page 2: 2013 - 2014: Kerstridderke

2

‘Ge moogt naar scouts gaan’Heeeey, liefste en ook stoutste kindertjes, alsook liefste en stoutste oudertjes,

Eerst en vooral hopen wij dat jullie prettige feestdagen achter de rug hebben. Welkom in 2014, de cadeau-tjestijd is voorbij en jullie kunnen weer vol goede moed en goede voorne-mens aan de scouts beginnen, joepie jee neem ook eens een vriendje mee, goho wat een idee, raad eens wie dit schreef. Met activiteiten zoals vredeseilanden, late sneeuw (ja, wij nemen nu ook al Frank zijn job af), Valentijn en in’t algemeen gezellig samen zijn, belooft het nog een top scoutsjaar te worden! Om ellenlange teksten te vermijden, zijn wij fan van slagzinnen:

-Selfies zijn oké, zolang je er zelf niet opstaat.-Erecode van snapchats: printscreen is verboden.-Blinker, de jeugdheld, niet in vergetelheid doen verdwijnen.-“Een beetje eerbied voor de vrijheid van de pers, graag!”-Drommels, deksels en verdikkeme zijn de beste vloekwoordjes.-Vloeken met mate of menig medemens zal u haten.De show is afgelopen, het voor-woord is geklaard, da boekske in uw hand is echter nog veel waard. Het cultureel gehalte van dit boekje is subliem en t’is zeker niet den eerste keer daget leest tussen pot en choco-melk.

Wij wensen jullie allen het beste in 2014, veel geluk, blijf ons en ook de goede doelen steunen, zo heeft iedereen een schouder om op te leunen!

Lynn

Alice

Sander

Amelieke SofieGregorio

Page 3: 2013 - 2014: Kerstridderke

3

Beste scouts, ouders en sympathisanten,

Bij het begin van dit nieuwe jaar wens ik jullie allen een gezond, gelukkig en liefdevol 2014 toe.Een nieuw jaar wil ook zeggen dat er binnenkort weer onze jaar-lijkse fantastische kaasavond is.

KAAS EN WIJNDeze gaat door op zaterdag 8 februari 2014 vanaf 18u30 in zaal De Spil. De wekelijkse vergade-ring is op zaterdagnamiddag en eindigt aan De Spil (zie elders voor meer info).

Zoals de traditie het wil, heb je keus uit vele soorten kaas (jonge of oude kaas, met of zonder ga-ten, van koeien of geiten, al dan niet met geur, Belgische, Franse of Zwitserse,…) en ongelofelijk

lekker ambachtelijk gebakken en met de hand gesneden brood (wit, bruin of met rozijntjes). Met een glaasje wijn (wit of rood, Frans of niet-Frans) of een goed biertje (donker of blond, dubbel of triple, …) erbij wordt dit zeker een gezellige avond.

En neem daarbij ook wat leuk gezelschap (familie of kennissen, scouts of oud-scouts, …) en het wordt een echte, authentieke kaasavond van de scouts!De prijs is 13 euro voor volwas-senen en 7 euro voor kinderen tot 12 jaar.

Kaarten te verkrijgen bij de leden van het OC of reserveren via [email protected]. De opbrengst gaat naar de nieuwe lokalen die er, ja ja, na vele jaren erover te spreken, dit jaar komen.

Wij rekenen op jullie talrijke aanwezigheid.Vele groeten,

Het oudercomité

Anne-Marie, Carl, Els, Gwen, Hans, Jean-Marie, Kurt, Marie-Anne, Mieke, Nico en Peter

KAASAVOND

233456789

1012141517181920

Voorwoord ridderkeInhoudstafelVoorwoord OC en kaasavondVoorwoord groepies & Column leidingVREDESEILANDENLeidingsweekendenDe grote wat-moet-je-voor-2015-gedaan-hebben-lijstKapoenenWelpenKaboutersJonggidsenJongverkennersGiversJin met wijnRecept: volle ventHet gat van den hudoHet gat van het ridderke

Page 4: 2013 - 2014: Kerstridderke

4

Beste scouties, Wij hebben met een goed gevoel en een geslaagd kerstfeestje 2013 achter ons gelaten en zonder treuren 2014 binnengestapt. We zet-ten ons zoals altijd terug ten volle inzetten om er een geslaagd scoutsjaar

van te maken. Dit jaar zal dit wel enkele veran-deringen met zich mee brengen. Door de ver-koop van onze lokalen op Emmaüs zullen de oudste takken (tijdelijk) verhuizen naar de loka-len van de jeugdraad in de Spinsterstraat.

Dit in afwachting van onze nieuwe lokalen die het oudercomité nog voor de zomer voor ons in petto heeft. Maak u echter geen zorgen; dit brengt onze stan-daardwerking niet in het gedrang. Er volgen dus nog altijd wekelijkse vergaderingen, een

driejaarlijks sjorweekend tijdens levensloop en de jaarlijkse vredesei-landen, weekends, kaas & wijn avond, jinetentje, kampen, ... Wij wensen jullie alle-maal een heel energiek en vrolijk nieuw jaar toe en hopen dat jullie nog altijd even enthousi-ast de zondagvoormid-dag uit bed springen om al popelend naar de scouts te komen. Stevige linker, De groepies

columN leidingMOGEN WE NOG SPELEN?

Scouting, bovenal overal! Na een half jaartje kun-nen we al eens onder-zoeken of het uitleven van ons jaarthema aan het lukken is en of de boodschap achter de slogan aankomt.

In de bossen, in de stad, door de velden of in Ieper. De ridders zijn al op veel plaatsen geweest dit jaar. Spelen, bouwen, sjor-ren en een beetje goede doel helpen, allemaal goed gelukt. Toch schuilt er gevaar, hierbij een korte waarschuwing voor de leden. Vanaf 1 januari kun je vanaf 14 jaar een GAS-boete krijgen, omdat de scouts natio-naal hier tegen protesteren (en dus bovenal overal willen spe-len) besluiten wij mee te doen. Daarom kan ik hierbij al exclusief aankondigen waar de kampen doorgaan. Groot-kamp gaat dit jaar door …* trommelgeroffel *... op MARS!!! De kleine kampen gaan respectievelijk door op

Mercurius, Neptunus en de Maan (de kapoenen willen we niet

te ver sturen). Zo hopen wij de GAS-boetes hier op de aarde uit de weg te gaan en volop te kunnen spelen en bouwen,

zelfs meer en beter (gewichtloze ketelmatch

medunkt). Wij hebben exclusief een paar ruimtesche-pen bij Virgin Galactic en SpaceX bestelt, die we na onze reis nog eens kunnen gebruiken als extra lokalen.

We hebben een exclusief terrein op Mars. Er is een groot rood speelveld en misschien zelfs water (al moeten we dat wel nog eens controleren). Enigste pro-bleem is dat het vrij harde grond is maar dat is niets waar “Jerom-meke” niet mee om kan dachten we zo. De welpen gaan naar Neptunus, een gasplaneet, ge-kozen door de kabouter leiding omdat ze zeiden dat de welpen nogal wat scheetjes laten. Maar om het even te maken mocht de

welpen leiding de bestemming voor de kabouters kiezen, ze kozen voor Mercurius, dichtste planeet bij de zon (dus neem veel zonnecrème mee). Voor de kapoenen is het gemakkelijk gemaakt, we landen in dezelfde krater als Apollo 11 dus alles is al klaargemaakt al is er wel een klein beetje plaatsgebrek in de maanlander.

Kort gezegd hebben we dit jaar ons jaarthema heel letterlijk genomen. Spelen moet overal kunnen, dus waarom niet elders in ons zonnestelsel. En waarom

soms niet hier op aarde? “To scout” wil uiteindelijk zeggen op ontdekking

gaan om informatie te verzamelen. Dus beste scoutskes en scoutsminnende

vrienden laten we ons pad verder zetten, het heelal

ontdekken en ons vooral heel veel amuseren en leren! Tot op Mars of verder!

Spitsvogel in space

Page 5: 2013 - 2014: Kerstridderke

5

VREDESEILANDENZATERDAG 18 JANUARI 2014

DE VERKOOP Scouts Ronse helpt naar jaarlijkse gewoonte mee met dit goede doel. Gekleed in plastic zakken vliegen de leden er tegenaan!

Kleine takkenKapoenenVerkopen aan de Delhaize van 13u30 tot 15u00.Verwarmen zich in jeugdcentrum (Spinstersstraat 36) van 15u00 tot 16u00.

KaboutersVerkopen aan de Delhaize van 10u30 tot 12u00.Verwarmen zich in jeugdcentrum (Spinstersstraat 36) van 12u00 tot 13u00.WelpenVerkopen aan de Delhaize van 12u00 tot 13u30.Verwarmen zich in jeugdcentrum (Spinstersstraat 36) van 13u30 tot 14u30.

Grote takken JonggidsenVerkopen aan de Delhaize van 9u00 tot 10u30.Verwarmen zich in jeugdcentrum (Spinstersstraat 36) van 10u30 tot 11u30.

JongverkennersVerkopen aan de Delhaize van 15u00 tot 16u30Verwarmen zich in jeugdcentrum (Spinstersstraat 36) van 16u30 tot 17u30.

GiversVerkopen aan de Delhaize van 16u30 tot 18u00Verwarmen zich in jeugdcentrum (Spinstersstraat 36) van 18u00 tot 19u00.

AfloopNadat iedereen goed verkocht heeft zijn er activiteiten en/of een lekker hapje als beloning voorzien.

DE SENEGALESE RIJST OP EIGEN BENEN

Er is geen tijd te verlie-zen. Want terwijl voed-sel schaarser wordt en de klimaatverandering het landbouwers extra lastig maakt, krijgen boeren en boerinnen niet de ondersteuning die ze verdienen.

Nochtans zijn er kansen zat voor de landbouw. Daarom werkt Vrede-seilanden samen met boeren, bedrijfsleiders, politici en wetenschap-pers om dat potentieel te realiseren.

Zo slaan boerenorga-nisaties in Senegal de handen in elkaar om te zorgen dat hun regio genoeg rijst produceert. Zo zijn ze niet langer afhankelijk van geïmpor-teerde rijst, waarvan de prijs en de beschikbaar-heid onzeker is. Voor de boerenfamilies is dit dé kans om hun land te voeden en een goed inkomen te verdienen.”

KOOP EEN GADGET

Het hoogtepunt van de Vredeseilandencam-pagne vindt plaats op 17, 18 en 19 januari. Dan gaan 10.000 vrijwilligers

van Vredeseilanden weer de straat op om de bekende gadgets van Vredeseilanden aan supermarkten, in straten en op pleinen. In Ronse vind je ze in Delhaize, de Colruyt en de Match

Reserveer een diner voor 2050 bij een res-taurant in je buurt

Op de website van verschillende toprestau-rants vind je een knop om je tafel voor 2050 te reserveren. Via www.re-serveerjediner.be kan je je vrienden uitnodigen en samen symbolisch een tafel reserveren

in 2050 bij een restau-rant naar keuze. Zo geef je steun aan een duurzame land-bouw voor de toekomst: een landbouw die genoeg produceert zon-der het milieu te scha-den en die miljoenen boerenfamilies de kans biedt zich uit de armoe-de te werken. Wie een kleine reservatiekost van 5 euro overschrijft naar Vredeseilanden, maakt bovendien kans op een diner in een toprestau-rant in 2014.”

Meer info:www.vredeseilanden.be

Page 6: 2013 - 2014: Kerstridderke

6

Ja ja, het was weer eens duidelijk dat Scouts Ronse met veel leiding aanwezig was! Want ja, zo zijn we nu eenmaal, wij gaan er altijd voor.

Na een korte kennis- making met de an-

dere leiding zijn we begonnen met het eerst spel. We kre-gen allemaal kaarten met verschillende onderwerpen,

materialen, gebeurtenissen,

etc.

Hiermee moesten we dan een spel voorbe-reiden, dat meedelen in de groep en nadien van elkaar beoordelen. Het viel ons nog maar eens op dat blijkbaar niemand anders dan wij ketelmatch kenden?!! Ja, wij mogen er dus echt trots op zijn!

Een korte pauze later zijn we begonnen aan spel 2. ‘New games’, wat denk jij er zelf bij? Als antwoord bij ‘Wat heb je nodig’ had je smartpho-nes, tablets, mobiel

internet, wegwijskaartjes en een landkaart. Wat denk je nu? Het doel was: breng de bal (een persoon met gps-signaal) naar de goal. Maar de rest verklap ik niet wantmisschien spelen jullie dit spel wel ooit, muahaha ! Na zo intensief gewerkt te hebben moeten we natuurlijk krachtvoer op-doen, heerlijke hambur-gers met frieten! Hierna kregen we vrije tijd en konden we de andere leiding beter leren ken-nen en kennis uitwisse-len. Wederom, het was weer een memorabel weekend. Op naar vol-gend jaar!

Bedrijvige secretarisvogel

2013

a coded message...you must decode the password on facebook!

maart 2014

http://www.protectedtext.com/leidingsweekend=

De Bol (Bijzondere oude leiding)

Page 7: 2013 - 2014: Kerstridderke

7

• De oude lokalen van emmaüs verlaten

• Een week lang hetzelfde marcelleke dragen

• Een "onesie” van je totem aanschaffen (zie foto rechts)

• Rooksignalen sturen naar sander

• Naar de film "Moon-rise Kingdom" kijken

• Een kind adopteren met Plan

• Een sleutelhanger kopen van vredeseilanden

• Een panda steunen met WWF

• Kruimeltjes strooien voor de roodborst-jes en de pimpel-meesjes

• De paashaas smelten

• De lion king na-spelen met je kat

• De wereld verbeterd hebben

• Met de slee in het malanderpark sleëen

• Experimenteren met biomassa

• Snapchatten met Sander (Mazletof)

• Google-Glass kopen

• Een oud vrouwtje de straat helpen oversteken

• Elke zondag naar de scouts komen

• Een houten schaal-tje kopen bij Oxfam Wereldwinkels

• Je kerstboom in de tuin planten

• Insecten eten

• Een iglo bouwen

• Een tweedehands-sjaaltje overkopen

• Een warme trui breien

• Een selfie trekken met Louise erbij

• Een kaarsje branden in de Sint-Martinuskerk

• In de Semois zwemmen

• Aan een kampvuur meekwelen met Wonderwall van Oasis

• In uw onderbroek in de kletsende regen dansen

• Sneeuw eten

• Een slakkenrace houden op de tuin-tafel

• Op uw rug in het gras liggen staren naar de hemel tot ge een vallende ster ziet

• Een wens doen als ge die vallende ster gespot hebt

• Speciaal opstaan om de zonsopgang te zien

• Een duik nemen in de zee in de periode november-februari

• Kamperen in uwen eigen tuin

• Een moddermas-kerke op uw gezicht smeren om de huid te verzachten

• Met uw broer/zus/neef/nicht verstop-pertje spelen en vergeten hem/haar te vinden

• Holbewoner zijn voor een dag

• Je zelfbeeld in een ballonfiguur maken

• Flippo’s van onder het stof halen

• Een macaroni-ket-ting maken voor je mama

• ...En een kleien papierklem voor de papa

• Als een Egyptenaar op iedere foto staan

• 2014 overleven!

DE GROTE WAT-MOET-JE-VOOR 2015

Page 8: 2013 - 2014: Kerstridderke

8

Enkele weken geleden maakten de kapoenen de meest epische film uit de recente (en eigenlijk ook uitgebreide) filmgeschiedenis. Na een brief aan de kapoenen door de baas van Warner Film Company namen ze gezamenlijk de taak op om het hero-ische verhaal van Romeo en Juliette te verfilmen. Omdat wij graag nog in aanmerking zouden komen voor de Oscar voor beste buitenlandse film (laten we eerlijk zijn “The broken circle breakdown” is er niet bij) vragen wij U dan ook dit filmpje* (ook te bekijken via de facebookpagina ‘t ridderke **) al eens te bekijken en aan wat mond-tot-mond-reclame te doen. De kapoenen worden hierbij ook plechtig uitgenodigd voor de exclusieve rode loper gala première op zondag 26 januari op Carrick met champagne (Kidibull FTW) en hapjes.De leiding

KALENDER18/01 Vredeseilanden26/01 Filmvergadering (Exclusieve Galapremière)

02/02 Kapoenen verdedigen Ronse (stadsspel)08/02 Kaasavond (15u tot 18u)16/02 Valentijnsvergadering23/02 Leden worden leiders-vergadering

02/03 De kapoenen bouwen de wereld vergadering09/03 Bosspel (Muziekbos)16/03 Kookvergadering

23/03 Geen vergadering (Leidingsweekend)30/03 Liefdadigheidsvergadering (stadsspel)06/04 GROOT GEHEIM (info volgt nog)

Page 9: 2013 - 2014: Kerstridderke

9

KALENDER18/01 Vredeseilanden26/01 Presidentieel-gedoe-vergadering

02/02 Gezelschap tot de 9600-vergadering08/02 Kaasavond (15u tot 18u)16/02 Zwemmerkezwem, blubberkeblub23/02 Niet-zo-legale-dingen-maar-dan- nu-echt-vergadering

02/03 Vang-ze-allemaal-vergadering09/03 Steven Spielberg-vergadering15/03 DAGUITSTAP (info volgt nog)23/03 Geen vergadering (Leidingsweekend)

30/03 Techniekvergadering06/04 Battle of the Bulge

** VIND ONS LEUK OP FACEBOOK EN POST U VERSLAGJES EN WEES SNELLER OP DE HOOGTE VAN BELANGRIJK NIEUWS!

Page 10: 2013 - 2014: Kerstridderke

10

Kookvergadering

In het begin moesten we groenten snijden en dan de aperitiefhapjes, worst en kaas mmmmm... Omdat Shania jarig was kregen we ook nog chips. Super! Als hoofdgerecht aten we spaghetti met geraspte kaas. Omdat Silje ook jarig was kregen we als dessert een heel lekkere muffin. Alles bijeen was het eten superlekker! Zo weten jullie eens hoe goed de kabouters kunnen koken!

Groetjes Emma en Malou

Bellewaerde

We gingen eerst met de trein en dan met de bus. Toen we aankwamen waren er enge monsters. We zijn op de foto ge-gaan met die monsters en we gingen ook op verschillende atracties. Het was super!! We zijn 3 keer naar de 4D-cine-ma geweest. Daar had-den we een bril aan en door die bril kwamen er dingen uit het scherm. Op het einde van de film maakten ze ons bang met een skelet. Daarna hebben we onze boter-hammetjes opgegeten en moesten we bijna naar huis. (eigenlijk had-den we nog 4u te gaan - toevoeging door de leiding).

Page 11: 2013 - 2014: Kerstridderke

11

KALENDER18/01 Vredeseilanden26/01 Bob-de-Bouwer-vergadering

02/02 Maffiavergadering08/02 Kaasavond (15u tot 18u)16/02 Zwemvergadering23/02 Knutselvergadering

02/03 Hollywoodvergadering09/03 Grote schattenzoektocht-vergadering14/03 WEEKEND (info volgt)tot 16/03

23/03 Geen vergadering(leidings-weekend)29/03 Filmvergadering

06/04 Bosvergadering

Zoek de 7 verschillen tussen Elias en Elias

EVEN PRET VOOR ONDERWEG!

Hoeveel Kabouter Wesley’s zijn er in dit ridderke?

Page 12: 2013 - 2014: Kerstridderke

12

LEKKERE RECEPTJES1 eerst spinnenpoten op een bedje van hondenstront2 een soepje van paardenovergeefsel3 beschimmelde kakkerlakken afgewerkt met egelste-kels4 pizza gelegd met oogballen en teennagelkaas5 een sausje van gemalen okselhaar6 een lekker drankje van het huis met heksenspeeksel7 slangenstaart met een sausje van diarree8 hondenkwijl met paddenpoten9 olifantenhuid met rotte tanden10 ijsjes van gemalen wespenangels en kikkerdarmen

1 een moes van rattenpootjes voorgekauwd door onze enige echt buldog met heerlijk gebakken diarree2 een soepje van tweedehandseten (kots) van een bloedvis3 olifantenuitwerpselen met 1 oud eitje4 een aperitief maison met delicieus spuit van verse scheetjes na een kommetje ajuinsoep5 gestoofde kakkerlakken met exclusief teenkaas6 een papje van kattenmaagjes, walvisdarmen afge-kruid met teennagels van crucella ( 101 dalmatiers )7 mollenspeeksel met oogballen van een opblaasvis in het vet van een lieve schattige chiwawa8 met voorhoofdvel van patrick star met het brein van wrattenzwijn9 ijscreme van trollenpipi en een snottebelsausje van een nerd met verkoudheid10 koffie van rot fruitsap met heerlijke schimmel

PS: eten op eigen risico, wij zijn niet verantwoordelijk voor doden

Groetjes Louise

SinterklaasvergaderingEerst kwam de Sint naar de scouts, iedereen moest een opdracht doen voor je snoep kreeg.Na de Sint speelden we een stadspel. je werd in groepen van 4 verdeeld. Ik zat bij: Estee, Noa en Kirsten. Je moest een recept van een drankje ontcij-feren. daarvoor moest je briefjes zoeken je kreeg een plan waarop aangeduid stond waar de briefjes waren. Groeten Nona!!

Liefdesbrief aan Koen

Dag mijn lief fietsventieldopje

De zon schijnt in je blauwe ogenspeciaal voor jou tover ik 20 regenbogen.Een druppel valt in je mooie haren

Kusjes van je tandpastasliertje (Verliefd anoniempje)

MET DE MOND

GETEKEND!

Page 13: 2013 - 2014: Kerstridderke

13

KALENDER18/01 Vredeseilanden26/01 Vergadering

02/02 Vergadering08/02 Kaasavond (15u tot 18u)16/02 Vergadering23/02 Vergadering

02/03 DAGUITSTAP (Info volgt)09/03 Vergadering16/03 Vergadering23/03 Geen (leidings -weekend)30/03 Vergadering

06/04 Vergadering

Bosspel

Tijdens de vergadering van zondag 17 november zijn we met de fiets naar het muziekbos gereden. Na een tijdje fietsen langs de steile wegen en mod-derpaadjes, zijn we er eindelijk geraakt. Daar heb-ben we een bosspel gedaan met 3 kampen. Met onze kaartjes, waar fail-pics van beroemdheden op stonden, moesten we de anderen verslaan en de ‘vlag’ van het andere kamp afpakken.Na een uur spelen begreep ik er eigenlijk nog altijd niks van, maar ja…

Het moment dat Elias met de fiets is gevallen door te stoefen dat hij ‘zonder handen’ kon rijden, gaan Orfee en ik nooit meer vergeten.

Groetjesss, Yanisha xoxo

Page 14: 2013 - 2014: Kerstridderke

14

KALENDER18/01 Vredeseilanden26/01 Sneeuwmanvergadering

02/02 Waterkeplonsvergadering for real08/02 Kaasavond (15u tot 18u)16/02 Frituurartikelenquiz 23/02 Breng eens een vriendje mee-vergadering

02/03 RNXvergadering (stadsspel)09/03 Jackass vergadering16/03 Techniekvergadering23/03 Geen vergadering (leidingsweekend)30/03 Ketelmatchtraining

04/04 WEEKENDtot 06-04

Page 15: 2013 - 2014: Kerstridderke

15

givers

KALENDER18/01 Vredeseilanden (16u30 aan Delhaize)26/01 Metapod vergadering

02/02 Butterfly vergadering08/02 Kaasavond (15u tot 18u)16/02 Zwemvergadering (2 euro meedoen)23/02 Beedril ergadering

02/03 Pidgey vergadering09/03 Weedle vergadering16/03 Pikachu vergadering23/03 Geen vergadering (leidingsweekend)30/03 Raichu vergadering

06/04 Mewtwo vergadering

Page 16: 2013 - 2014: Kerstridderke

16

Wist ge da..* Huawei suckt.* Da hier veel te klein is* Wij ontbijt gaan win-nen!!!* Losers!!* Afgang* Diep* Ge kunt niet dieper zakken* Ge op het laagste punt zit* Bieke beter is dan Niek-Kilian

* Bieke nooit schoenen aanheeft* Kousenprobleem* Jawel* Zwart is de toegelaten kleur* Coole pet* Da elke goe kan ver-teilen* Clara een pruillipje heeft* Molentje!* burgeroorlog* Marthe een mooie dot

heeft* Mijn zus ook Marthe noemt (nvdr. Heet)* Zet die ploat af* Da filmke op Mathilde haar gsm niet laadt L* Mathilde haar gsm al 4 jaar in haar bezit is.* Lesley-Anne Poppe lelijk is* Ik chocolade lekker vind* Bruin een lelijk kleur is* Ik ziek ben* Toch een beetje* Damiaanstiftjes* Zaklampschaduwen* Er een tomaat op tafel ligt* Gregorio ons verlaat* *kiss kiss** Als ge al tot heir hebt gelezen, ge een no-lifer zijt* Maar wij ook* Elke haar muggenbeet eigenlijk van een spin komt* Das dus geen mug-genbeet

* Wel een spinnenbeet* Duh J* No shit Sherlock* Vissen ontploffen in spuitwater* Discovery Channel cool is* Ik er dik uitzie met deze schoenen* Clara de Ronse Run doe* Ik ook sportief ben…* Lol, das nie* Pijn een elektrisch sig-naal is naar u hersens, dat je zelf kan contro-leren* Kenny, kenny, kenny!* Patrijs, ijs, Gladijs, mandarijn* Opnieuw proberen a.u.b.* Margot koppijn had* Charlie the unicorn* Romana op de scooter* Candy Mountain* We zin hebbn inn een happy meal* Alice =3 Jack Dawson

Page 17: 2013 - 2014: Kerstridderke

17

JIN 2013-2014ZIJN HARDE WERKERS EN BIEDEN zichzelf aanGelieve te mailen/bellen naar [email protected] en 0477 72 51 75 (Maarten) of 0474 77 74 49 (Jan). Met de feestdagen verkopen we wijn en een jinetentje volgt nog.

LEEFWEEKVan 3 tot 9 februari 2013

Tijdens leefweek wonen jins en leiding een week samen. Iedereen leeft zijn normale leven, maar in plaats van na school, werk, muziekschool, voetbal, … naar huis te gaan, komt iedereen samen en leven ze tezamen. Samen naar de winkel, eten maken, spellekes spelen, leute maken, samen slapen. Op leefweek nemen jins een kijkje in elkaars dagelijkse leven. Ze werken op een andere manier samen en leren dui-delijke afspraken maken. Ondertussen groeit de groep naar elkaar toe.

WijnverkoopBeste scoutssympathisanten, Naast volwassen worden, zamelen we dit jaar ook geld in voor onze buiten-landse reis en hier kunnen jullie ons bij helpen! Natuurlijk vragen we niet om onze reis te betalen, maar je kan ons een stapje vooruit helpen door te genieten van onze feestelijke dienst! Wij verkopen namelijk wijn en leveren die gratis bij u thuis. De volgende wijnen werden ons aangeraden door sommelier Luc De Smet uit Ronse:

COSTA CRUZ - VERDEJO / SAUVIGNON 2012 SPANJE Deze witte Spaanse wijn uit La Mancha is een lekkere en uitstekende prijs/kwaliteitswijn. De combinatie van de 2 druiven levert een frisse wijn op met aroma’s van

appelen, citrus en exotisch fruit. Ideaal als aperitief en passe - partout bij eten.. Zeer fris serveren.

COSTA CRUZ - TEMPRANILLO / SHIRAZ 2012 SPANJE Deze rode Spaanse wijn is gemaakt van 2 drui-venrassen: de Tempranillo is de groot-ste van Spanje en geeft romigheid en fruitaroma’s, de Shiraz bezorgt de wijn kruidigheid en een mondvullend gevoel. Perfect bij pastaschotels, alle vleesgerechten en grillades. Serveren op +/- 18=C

Wij verkopen deze wijnen aan: 6,90 euro per fles, of 39 euro per doos van 6 dezelfde. Wenst u een bestelling te

plaatsen, stuur dan een mailtje naar [email protected] of u kan ons ook telefonisch contacteren op het nummer 0474/ 77.74.49. (Jan). Vermeldt dui-

delijk uw naam en adres en natuurlijk ook de hoeveel-heden van welke wijn. Betalen kan via een overschrijving op het rekeningnummer 737-0235197-15 of contant aan een JINner. Enkel en alleen dan kunnen we de wijn gratis thuis leveren. (Bij een onduidelijkheid of moge-lijk dubbele bestelling mailen wij zo spoedig

mogelijk.)Alvast bedankt!

Een stevige linker, De JIN

Page 18: 2013 - 2014: Kerstridderke

18

receptVegetarische “Volle vent*” * VOL AU VENT

TIJD 30-60 minutenJaja, de fouriers hadden de leden en leiding van het groot kamp toch goed liggen met deze vegetarische volle vent! Die hadden namelijk eerst van niets gepiept en gedaan alsof ze jullie vleesbevattende vol au vent voorschotelden. Pas toen de rij voor de 2e op-schepbeurt werd gevormd werd bekendgemaakt dat deze vol au vent helemaal geen vlees bevatte en enkel opgebouwd was uit plantaardige eiwit-ten. Toch smulden de meesten onder jullie alsnog mee de hele ketel leeg! Conclusie: receptje geslaagd!

BEREIDINGSWIJZE

1. Snij de gekuiste champignons in kwartjes en snipper de ajuin fijn. Bak de ajuin in een

kookpot tot ze glazig wordt en voeg er dan de champignons bij op een zacht vuurtje. Zorg dat deze pot groot genoeg is want hier komt straks de volledige vol au vent in!

2. Gooi de vegetarische groenteballetjes bij de groentjes en verwarm alles samen.

3. Nu maken we de saus van de volle vent: los het bouillonblokje op in de 20 cl water.

Smelt boter in een kookpot en voeg er de bloem aan toe. Laat alles wat hard worden en opdragen maar zeker niet bakken. Giet nu de bouillon erbij. Het resultaat is een variant op de gekende Bechamelsaus. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

4. Giet de saus bij de groenten en de balletjes en breng aan de kook. Giet dan de room bij de kokende saus en laat het geheel inkoken tot de gewenste dikheid van saus.

5. Het resultaat: een heerlijke vleesloze variant op de alom geluste vol au vent!Vurige wasbeer

TIP Een beetje currypoeder en een vidé van bladerdeeg maken het pas helemaal af!!

Vegetarisch etenis de maks!

Danku

INGREDIËNTEN VOOR 3 PERSONEN:• 1 ajuin• 400 g bruine kastanjechampignons

(of gewone champignons)• 300 g vegetarische • groenteballetjes• 1 blokje groente-

bouillon• 20 g bloem• 20 g boter• 20 cl water• 10 cl room• peper, zout en

nootmuskaat

Want diertjeshebben ook gevoelens!

Page 19: 2013 - 2014: Kerstridderke

19

het gatvan den hudo

Page 20: 2013 - 2014: Kerstridderke

20

www.scoutsronse.be

Vaarwel Emmaüs...

zwem- vergadering quizrambotochtvredeseilandentechnieksjorweekendoverlifeoostakkerkookwedstrijd

nachtwakekaasavondkapoenenkabouterswelpenjonggidsenjonkiesgiversjinleiding

G L R M N K O C N I E H E J L W T E C H N I E K A A S A V O N D I I H E O O S T A K K E R O T M Y D M E R N K A B O U T E R S O G I V E R S I A T O V G D Y G R Q N N A C H T W A K E Z E P M S U G Q I G W F N E W P Z S J A M I S J O R W E E K E N D E O D V Z W E M V E R G A D E R I N G T W E L P E N O P M S T F L G A AR A M B O T O C H T E O A G S BJ O N K I E S E J R M F N I B H R X X H O V E R L I F E D D J A N S R E N A O N Q J N E E S E O G T O G F H I U I D S V N E C A C N I K S T K A P O E N E N E K

WAT BLIJVEN WE DOEN IN 2014?