Abonnementenbrochure 2013-2014

108

description

De nieuwe abonnementenbrochure voor seizoen 2013-2014

Transcript of Abonnementenbrochure 2013-2014

Page 1: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 2: Abonnementenbrochure 2013-2014

KIES EEN ABONNEMENT DAT BIJ U PAST P.6-78 VUL AAN MET LOSSE CONCERTEN OF STEL UW EIGEN ABONNEMENT SAMENP.80-89

DE GROTEN DER AARDESinds de opening van het huidige gebouw in 1966 hebben de groten der aarde in de Doelen opgetreden. Van dirigenten als Herbert von Karajan en Sir John Eliot Gardiner tot sterren als Angela Gheorghiu, Janine Jansen, Lang Lang, Anne Sofie von Otter, Khaled en Moya Brennan. Ook de grote popartiesten weten al jaren de Doelen te vinden zoals Paul McCartney, de Rolling Stones, Aretha Franklin, Elvis Costello en Tori Amos. Met het aantrekken van grote namen willen wij onze ambitie realiseren om een muziekpodium van internationale allure te zijn.

De voordelen van een abonnement, maar tóch de flexibiliteit van losse kaarten? Dat kan met het flexabonnement. Dit is een abonnement dat u zélf samenstelt. Wanneer u uit deze brochure in één keer voor vier of meer concerten kaarten bestelt, geniet u het voordeel van een flexabonnement. U krijgt 15% korting op de vermelde losse kaartprijzen.

Page 3: Abonnementenbrochure 2013-2014

P.24

P.34

P.44

P.22

P.32

P.42

P.18

P.28

P.38

P.46

P.16

P.26

P.36

P.20

P.30

P.40

P.48

P.6 KLASSIEK

P.46 RED

SOFA

P.3 VOORWOORDP.4 ABONNEMENTSVORMENP.5 DE ZEKERHEDEN VAN

DE DOELEN

P.14P.12

»

P.6 P.10

Page 4: Abonnementenbrochure 2013-2014

P.73

P.68P.67

P.72

P.77 P.79

P.70P.69

P.66P.60P.58

P.71

P.76P.75

P.66 WORLD

P.91 CONVOI EXCEPTIONNELP.93 VRIJDAG IN DE FLIPP.95 SNEL EN GEMAKKELIJK EEN

ABONNEMENT BESTELLENP.96 PLATTEGRONDENP.98 DE DOELEN EN HET MILIEUP.99 STEUN DE MUZIEKP.100 UW ZAKELIJKE BIJEENKOMST

IN DE DOELENP.101 CONTACT EN ALGEMENE INFORMATIEP.102 TOELICHTING BESTELFORMULIERP.103 BESTELFORMULIERP.105 COLOFON

P.80 CHRONOLOGISCH OVERZICHT LOSSE CONCERTEN

P.75 JAZZ

P.50 P.52 P.54 P.56

P.46 MAANROOS

MUZIEK

P.62

Page 5: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 3

EEN NIEUW SEIZOEN,IN EEN NIEUW LANDSCHAPNa alle discussies, voorstellen en beslissingen over de kunsten, gesubsidieerd of niet, is de rook wat opgetrokken en kunnen we het nieuwe landschap enigszins overzien. Er is veel veranderd en welk oordeel men daar ook over heeft – er is veel creativiteit gestoken in het inrichten van dat landschap. Dat mag ook verwacht worden van een creatieve sector bij uitstek.

Ook voor de Doelen geldt dat. Hoofd programmering Neil Wallace en zijn team (Hans de Lange, niet- klassiek, en Miriam Duiker en Madelène Roovers, kinder programmering en educatie) zijn die creatieve uitdaging aangegaan en hebben alle zeilen bijgezet om met minder budget toch een prachtig seizoen samen te stellen. Er zijn enkele nieuwigheden in deze brochure te vinden, en vele bestaande samenwerkingsverbanden zijn geïntensiveerd. Ook vindt u veel vertrouwde series in deze brochure, zoals Music for the Millions, waarbij u deze keer de mogelijkheid hebt om een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest met Janine Jansen bij te boeken.

SAMENWERKINGENMet het Rotterdams Philharmonisch Orkest worden enkele bijzondere en spannende concerten georganiseerd. Als twee grote opleggers aan elkaar gekoppeld worden heet dat een ‘Convoi exceptionnel’ – als twee grote instel-lingen als de Doelen en het Rotterdams Philharmonisch samen optrekken, kun je dit ook zo noemen. U vindt die projecten her en der in de series terug en we hebben ze op pagina 91 bij elkaar gezet. U zult ook vaker dan voorheen het Residentie Orkest in onze programmering aantreffen. Dit is het eerste resultaat van een intensieve samenwerking tussen de orkesten en de concertzalen van Rotterdam en Den Haag.

Gelukkig zijn enkele van onze vaste partners die moesten vrezen voor hun voortbestaan overeind gebleven. Dat geldt bijvoorbeeld voor het DoelenEnsemble, Jazz International Rotterdam en Music Matters. En met het DoelenKwartet en de Kamermuziekvereeniging zijn de banden innig gebleven.

VRIJDAG IN DE FLIPDe Flip, zo noemen we in de Doelen de Eduard Flipse Zaal een beetje oneerbiedig. In deze intieme zaal zullen we 36 vrijdagavonden in een nieuwe concertformule organiseren. U leest meer hierover op pagina 93.

DOELENCAMPUSEn dan de DoelenCampus. We proberen steeds meer informatieve randprogrammering rond de concerten te organiseren. Kennis is niet noodzakelijk om van muziek te genieten, maar de verhalen die over elk concert verteld kunnen worden – over de muziek, over de uitvoerenden, over de instrumenten – maken uw concertbeleving nog intenser. Zo zijn we begonnen met het vooraf per e-mail toezenden van programmatoelichtingen en daar krijgen we veel enthousiaste reacties op. We gaan door met de vele concertinleidingen, meet & greets met de musici en bieden online steeds meer achtergrondverhalen. Daarnaast organiseren we in samenwerking met de Volksuniversiteit vier uitgebreide luistercursussen als aanvulling op verschillende series, waarin u meer leert over de muziek die u in de betreffende serie hoort.

Wij zijn trots op de programmering zoals die in deze brochure staat. We hopen dat het u genoeg redenen biedt om weer van veel mooie muziek in de Doelen te gaan genieten!

Gabriël Oostvogeldirecteur-voorzitter

voorwoord 3

Page 6: Abonnementenbrochure 2013-2014

EEN ABONNEMENT, DE MOOISTE MANIER OM VAN MUZIEK TE GENIETEN.Concerten van het nieuwe seizoen worden als eerste in abonnement verkocht. Op die manier hebben onze abonnementhouders de beste kans op de mooiste plek in de zaal. Daarnaast bent u met een abonnement veruit het voordeligst uit en heeft u er gedurende het jaar geen omkijken meer naar.

Een abonnement biedt u:– de beste plekken in de zaal– de rust van een vastgelegd concertseizoen– de beste prijs, abonnementen zijn tot 45% goedkoper dan losse kaarten

ABONNEMENTSVORMENVan 1 maart tot 15 mei 2013 geldt het recht van voor­verkoop. Tijdens deze voorverkoopperiode kunt u concerten van het nieuwe seizoen kopen op de volgende manieren:

ABONNEMENTEN Met een abonnement op een of meer van de muziekseries uit deze brochure bent u een seizoen lang verzekerd van de mooiste muziek. Bovendien is het de voordeligste manier om concerten te bezoeken. In het geval van Music for the Millions loopt de korting zelfs op tot ruim 45%!

ABONNEMENTEN UITBREIDEN Alle abonnementen zijn uit te breiden met losse concerten. Dus ieder concert uit deze brochure kunt u zelf toevoegen aan uw serie(s). Bovendien krijgt u op deze concerten 15% korting!

FLEXABONNEMENTEN Stelt u liever zelf uw abonnement samen? Kies dan voor een flexabonnement. Bestelt u vier of meer concerten uit deze brochure, dan heeft u uw eigen flexabonnement samengesteld en krijgt u van ons 15% korting over uw hele bestelling.

SNEL EN GEMAKKELIJK EEN ABONNEMENT BESTELLENBestel online op www.dedoelen.nl en kies zelf uw stoel uit. Of kijk op pagina 95 voor de andere manieren om te bestellen.

1 MAART TOT 15 MEIVOORVERKOOPKOOP UW ABONNEMENT, VOEG DAAR LOSSE CONCERTEN AAN TOE OF STEL EEN FLEX­ABONNEMENT SAMEN. Vanaf 15 mei kunt u concerten los kopen.

abonnementen seizoen 2013-2014 4

Page 7: Abonnementenbrochure 2013-2014

KIES ZELF UW STOELBestel uw (flex-)abonnementen en extra losse kaarten online en u kunt zélf uw stoel in de zaal uitkiezen. www.dedoelen.nl INLEIDING GRATIS

Bij veel concerten vinden concertinleidingen plaats. Voor de eigen programmering van de Doelen zijn deze altijd gratis toegankelijk en is het niet nodig vooraf een plaats te reserveren.

RUILEN: GEEN PROBLEEMEen abonnement of losse kaart gekocht, maar later blijkt toch dat u verhinderd bent? Geen enkel pro-bleem. Met de tegoedbon die u ontvangt, kunt u uit de Doelenprogrammering een nieuw concert kiezen. De voorwaarden vindt u op www.dedoelen.nl

PAUZEDRANKJESBij veel concerten uit deze brochure is een drankje in de pauze inbegrepen. In de pauzes kunt u dus gebruikmaken van de buffetten met bier, wijn, fris, koffie en thee. Bij een geselecteerd aantal concerten kunt u tegen een kleine bijbetaling kiezen uit een luxe selectie wijnen en champagne.

GRATIS PROGRAMMATOELICHTINGEN, VOORAF TOEGESTUURDWij geloven dat meer weten over de muziek de luis-terervaring kan verrijken. Voor alle concerten maakt de Doelen daarom programmatoelichtingen die meer vertellen over de muziek en uitvoerenden. Hebben wij uw e-mailadres dan krijgt u deze toelichtingen automatisch en geheel gratis twee dagen voor uw concertbezoek thuisgestuurd.

DE ZEKERHEDEN VAN DE DOELEN

BESTEL ONLINE WWW.DEDOELEN.NL

abonnementen seizoen 2013-2014 5

Page 8: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 9: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 7

Een duik in de pianoconcerten van Mozart. Met Astor Piazzolla aan de zwier in Buenos Aires. En Anton Bruckner die rondleidt in het romantische hoog­gebergte. Geen twijfel over mogelijk: de wereld ligt aan je voeten in de serie Music for the Millions.

Acht zaterdagen en een zondag, met steevast een gratis inleiding vooraf. De route wordt uitgestippeld door dirigenten met klinkende namen als Jonathan Nott en Richard Egarr. Tot de pianovirtuozen die ze meevoeren behoren Ronald Brautigam en Kristian Bezuidenhout. Let ook op Rosanne Philippens, de jeugdige violiste van wie we nog veel zullen horen. De gelouterde krachten van het Concertgebouw Kamerorkest treden aan, maar ook de razendsnel opgeklommen Bamberger Symphoniker. Pak uw koffers voor de Doelen, om samen met Hector Berlioz te struinen door de Italiaanse Abruzzen. Of met de ontgoochelde Richard Strauss even stil te staan bij het zinloze geweld dat oorlog heet.

DE WEENSE CONNECTIEzaterdag 21 september 2013 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Neil Wallace

Sinfonia Rotterdam Conrad van Alphen dirigent Mikhail Zemtsov altvioolAlexander Gilman viool

Mozart Ouverture Don Giovanni / Sinfonia concertante in Es KV364 Haydn Symfonie nr.101 ‘De klok’

ROMANTISCHE REISzaterdag 26 oktober 2013 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Guido van Oorschot

Orkest van het Zuiden Kees Bakels dirigent Geneviève Strosser altviool

Berlioz Harold en Italie op.16Wagner Ouverture en Venusberg muziek uit Tannhäuser (Parijse versie) / Suite uit Die Meistersinger von Nürnberg

BRAUTIGAM & MOZARTzaterdag 2 november 2013 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Huib Ramaer

Kölner AkademieMichael Alexander Willens dirigent Ronald Brautigam piano

Mozart Ouverture La finta giardinera / Pianoconcert nr. 15 in Bes KV450 / Symfonie nr. 17 in G KV129 / Pianoconcert nr.16 in D KV451

DE SCHEPPING VAN HAYDN zaterdag 21 december 2013 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Neil Wallace

Residentie OrkestRichard Egarr dirigent Claron MacFadden sopraan Marcel Beekman tenor Maarten Koningsberger bas Laurens Collegium Rotterdam

Haydn The Creation

DE JEUGD TREKT OOSTWAARTS zaterdag 11 januari 2014 Grote Zaal 19.30 uurOm 18.45 uur inleiding door Guido van Oorschot

Rosa

nne

Phili

ppen

s ©

xxx

Nationaal Jeugd Orkest Santtu­Matias Rouvali dirigent Rosanne Philippens viool

Janácek Sinfonietta Bartók Rapsodie nr.1 / Rapsodie nr.2Prokofjev Scythische suite

CONCERTGEBOUW KAMERORKESTzaterdag 25 januari 2014 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Huib Ramaer

Concertgebouw KamerorkestEmily Beynon fluit Godelieve Schrama harp

Mendelssohn Sinfonia voor strijkers Mozart Concert voor fluit en harp in C KV299 Tsjaikovski Serenade voor strijkers in C

lees verder »

Rosa

nne

Phili

ppen

s

In samenwerking met de Volks universiteit organiseren we bij deze serie een luister -cursus. Deze cursus bestaat uit 12 lessen aan de Volks-universiteit die u meer vertellen over de muziek. Cursusbedrag € 128

U kunt deze cursus via de

website en het bestelformulier

als uit breiding op uw abonnement

bijboeken.

LUISTERCURSUS

Page 10: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 8

BERGEN EN DALENzondag 23 maart 2014 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Neil Wallace

Bamberger SymfonikerJonathan Nott dirigent

R. Strauss Metamorphosen Bruckner Symfonie nr.7

Jona

than

Not

Tho

mas

Mue

ller

AMSTERDAM SINFONIETTAzaterdag 12 april 2014 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Guido van Oorschot

Amsterdam Sinfoniettao.l.v. Candida Thompson viool Geert Bierling orgel en kistorgel

C.Ph.E. Bach Symfonie voor strijkers in Bes Händel Concert voor orgel in F op.4 nr.4Piazzolla De Vier Jaargetijden van Buenos Aires Ravel Pavane pour une infante défunte Poulenc Concert voor orgel, strijkers en pauken

MUSIC FOR THE MILLIONS XL

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 146 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENrang top / 1e / 2e / 3e

prijs serie € 178/ 168 / 158 / 149

65+ / R’pas € 169 / 160 / 150/ 142

t/m 26 jaar € 81 / 81 / 81 / 81

prijs los € 36 / 34 / 32 / 30

65+ / R'pas € 34 / 32 / 30 / 28

t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9

MUSIC FOR THE MILLIONS XLBestel Music for the Millions XL, dat is de hele serie Music for the millions plus het concert van het Koninklijk Concertgebouworkest

en Janine Jansen.

rang top / 1e / 2e / 3e

prijs serie € 214/ 204 / 194 / 185

65+ / R'pas € 206 / 196 / 187/ 178

t/m 26 jaar € 90 / 90 / 90 / 90

22 februari

prijs los € 52 / 47 / 32 / 21

65+ / R’pas € 50 / 45 / 30 / 19

t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9

U bent nog nooit zo voordelig uit geweest voor 9 concerten, nog geen € 20,- per concert.Bestel nu en ontvang tot € 146 korting op de losse kaartprijzen.

NU MET 45% PAKKETKORTING BIJ AANKOOP VAN DE SERIE!

BEZUIDENHOUT DIRIGEERTzaterdag 17 mei 2014 Grote Zaal 14.30 uur Om 13.45 uur inleiding door Huib Ramaer

Orkest van de Achttiende Eeuwo.l.v. Kristian Bezuidenhout fortepiano

Haydn Keuze uit Parijse symfonieën Mozart Pianoconcert nr.22 in Es KV482 / Symfonie nr.36 in C ‘Linzer’ KV425

Kris

tian

Bezu

iden

hout

© A

nnel

ies

van

der V

egt

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST MET JANINE JANSEN bestel extra bij uw abonnement

zaterdag 22 februari 2014Grote Zaal 20.15 uur

Koninklijk ConcertgebouworkestPablo Heras­Castado dirigentJanine Jansen viool

Sjostakovitsj Festival OuvertureSzymanowski Vioolconcert nr.1

Jani

ne Ja

nsen

© S

ara

Wils

on

Page 11: Abonnementenbrochure 2013-2014

advertentie 9

Page 12: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 13: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 11

Wie er niet bij kon zijn, grijpt nu zijn kans. Want de Beethoven Belevenis in de Doelen, met Frans Brüggen en het Orkest van de Achttiende Eeuw, leidt steevast tot gejuich. In 2011 stond het publiek op de stoelen na sublieme uitvoeringen van Beethovens negen symfonieën. Vorig seizoen kwam aan het jubelen geen eind na de vijf pianoconcerten, met Kristian Bezuidenhout als toetsentovenaar.

Opnieuw doen Brüggen en zijn vrienden een greep in Beethovens werk. Ze presenteren een tamelijk onbekende parel: de Koorfantasie, waarvan de première in 1808 in een ijskoude zaal dramatisch verliep. Voor het beroemde Tripelconcert gaat het Orkest van de Achttiende Eeuw aan de slag met het Storioni Trio. Kristian Bezuidenhout verfijnt zijn visie op het Vijfde Pianoconcert, terwijl Isabelle Faust het Vioolconcert ter hand neemt. Eén compositie mocht in deze prachtserie natuurlijk niet ontbreken: de Negende Symfonie. De randprogrammering met onder meer gratis inleidingen en live muziek in de foyer maakt uw weekend compleet.

PROMETHEUS & FAUSTzaterdag 8 februari 2014 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Guido van Oorschot

Orkest van de Achttiende EeuwFrans Brüggen dirigent Isabelle Faust viool

Beethoven Vioolconcert in D op.61 / Die Geschöpfe des Prometheus op.43

TIPKunt u geen genoeg krijgen van Beethoven? Dit seizoen speelt het uitmuntende Storioni Trio álle Pianotrio’s van Beethoven. Mis het niet! Zie pagina 32.

DE GRANDIOZE NEGENDEzondag 9 februari 2014 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Guido van Oorschot

Orkest van de Achttiende EeuwFrans Brüggen dirigent Kristian Bezuidenhout fortepiano Hanneke de Wit sopraanMaria Fiselier mezzosopraanSebastian Kohlhepp tenorKonstantin Wolff bas/bariton Laurens Collegium Rotterdam Laurenscantorij

Beethoven Fantasie voor piano, koor en orkest in c op.80 / Symfonie nr.9 in d op.125

Isab

elle

Fau

stFr

ans

Brüg

gen

© A

nnel

eis

van

der V

egt

KEIZERLIJK TRIOmaandag 10 februari 2014 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Guido van Oorschot

Orkest van de Achttiende EeuwFrans Brüggen dirigent Storioni Trio Kristian Bezuidenhout fortepiano

Beethoven Concert voor piano, viool, cello en orkest in C op.56 ‘Tripelkonzert’ / Pianoconcert nr.5 in Es op.73

Kris

tian

Bezu

iden

hout

© A

nnel

eis

van

der V

egt

.

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 32 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENrang top / 1e / 2e / 3e

prijs serie € 76 / 69 / 65 / 59

65+ / R’pas € 72 / 66 / 62 / 56

t/m 26 jaar € 27 / 27 / 27 / 27

prijs los € 36 / 33 / 31 / 28

65+ / R’pas € 34 / 31 / 29 / 26

t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9

Nine Steps Into Paradise is de titel van de documentaire die een terugblik biedt op de Beethoven Belevenis I. Dit ontroerend mooie beeld-verslag is nu te bekijken via www.dedoelen.nl/beethoven

TERUGBLIK BEETHOVEN BELEVENIS I

Page 14: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 15: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 13

Natuurlijk zijn we er trots op. Lucas en Arthur Jussen, de befaamde Hilversumse pianobroers, werken in de koorserie mee aan Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms. Hoe dat zit? Heel eenvoudig. Naar goed 19de­eeuws gebruik vervaardigde Brahms een alternatieve pianoversie, zodat desgewenst een orkest achterwege kon blijven. De broers­Jussen betreden dit spannende terrein samen met dirigent Wiecher Mandemaker en zijn gloednieuwe Rotterdam Symphony Chorus.

En zo herbergt onze koorserie wel meer verrassingen. Wat te denken van Jos Van Immerseel, de Vlaamse oudemuziekpionier, die de 20ste eeuw betreedt? Hij houdt de Carmina burana van Carl Orff tegen het licht en u mag rekenenen op een verrassing! Genieten wordt het ook bij de Matthäus-Passion door De Nederlandse Bachvereniging en zijn artistiek leider Jos van Veldhoven. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Rotterdam Symphony Chorus ontfermen zich over A Sea Symphony van Ralph Vaughan-Williams. En met zijn gelauwerde Huelgas Ensemble verkent Paul Van Nevel koormuziek van lang vervlogen eeuwen.

EIN DEUTSCHES REQUIEMdinsdag 26 november 2013 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace

Rotterdam Symphony Chorus Wiecher Mandemaker dirigent Lucas Jussen piano Arthur Jussen piano Sunhae Im sopraanThomas Bauer bariton

Brahms Ein deutsches Requiem (versie voor twee piano’s)

CARMINA BURANAzondag 23 februari 2014 Grote Zaal 15.00 uur Om 14.15 uur inleiding door Neil Wallace

Anima Eterna Brugge & Collegium Vocale Gent Jos van Immerseel dirigent

Orff Carmina burana

MATTHÄUS­PASSIONdonderdag 10 april 2014 Grote Zaal 19.30 uur Om 18.45 uur inleiding door Neil Wallace

Ripiënisten en Orkest van De Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven dirigent Benjamin Hulett Evangelist Dorothee Mields sopraan I Tim Mead contratenor I Robert Murray tenor I Andreas Wolf bas I Lore Binon sopraan II Alex Potter contratenor II Charles Daniels tenor II Sebastian Noack bas II

Bach Matthäus-Passion

Luca

s en

Art

hur J

usse

Ale

k

SYMFONIE VAN DE ZEEvrijdag 30 mei 2014Grote Zaal 20.15 uurOm 19.30 uur inleiding door Neil Wallace

Rotterdams Philharmonisch OrkestRotterdam Symphony ChorusJames Gaffigan dirigent

Sophie Bevan sopraan

Mark Stone bariton

Vaughan­Williams Symfonie nr.1 ‘A Sea Symphony’

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 67 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENrang top / 1e / 2e / 3e

prijs serie € 153 / 140 / 122 / 105

65+ / R’pas € 145 / 133 / 116 / 100

t/m 26 jaar € 45 / 45 / 45 / 45

prijs los € 40 / 37 / 35 / 32

65+ / R’pas € 38 / 35 / 33 / 30

t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9

10 april

prijs los € 48 / 44 / 39 / 34

65+ / R’pas € 46 / 42 / 37 / 32

t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9

30 mei

prijs los € 52 / 47 / 32 / 21

t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9

In samenwerking met de Volks-universiteit organiseren we bij deze serie een luister cursus. Deze cursus bestaat uit 10 lessen aan de Volksuniversiteit die u meer vertellen over de muziek. Cursusbedrag € 111

U kunt deze cursus via de

website en het bestelformulier

als uit breiding op uw abonnement

bijboeken.

LUISTERCURSUSHUELGAS ENSEMBLE dinsdag 1 oktober 2013 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace

Huelgas EnsemblePaul Van Nevel dirigent

Brumel Missa Et ecce terrae motus en werken van De Manchicourt en Gombert

Dit concert ook in de serie Stemtovenaars

Page 16: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 17: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 15

Een oorstrelende Händel. Sensitieve klanken van Bach. Vier clavecinisten die hun krachten bundelen. Wie z’n blik wil verbreden, is bij de serie Barok internationaal aan het juiste adres. De surprises worden bereid door een exclusieve verzameling sterren.

De Catalaanse grootmeester Jordi Savall en zijn orkest Le Concert des Nations geven een swingende bloemlezing van barokke dansmuziek. De Britse dirigent Paul McCreesh stort zich op een minder bekend maar meeslepend oratorium van Georg Friedrich Händel, vol dartele en peinzende noten. Frans Brüggen, onze nationale barokheld, peilt het diepe lijden van de Johannes-Passion. Hij laat zich bijgestaan door jeugdige solisten en de alleskunners van Cappella Amsterdam. De levenslust die Bach aantrof in de noten van Antonio Vivaldi, spuit opnieuw naar de oppervlakte bij Concerto Copenhagen. En De Nederlandse Bachvereniging eert zijn naamgever met het Magnificat, een sublieme aaneenschakeling van aria’s en koren.

ZWIEREN MET SAVALL zondag 26 januari 2014 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding

Le Concert des Nationso.l.v. Jordi Savall viola da gamba

Praetorius Delen en balletten uit ‘Terpsichore’ Brade Toneelmuziek bij ‘Turkische Intrada’, ‘Der Satyrn Tanz’, ‘Der Piligrienen Tanz’, ‘Robert Batemans Volta’, ‘Ein Schottisch Tanz’ en ‘Der Hexen Tanz’ Philidor ‘Intrada, courante de la Reine d’Angleterre’ / ‘Charivaris pour les hautbois’ / Delen uit ‘Les Pleurs d’Orphée’ / ‘Sarabande ‘A l’Impero d’Amore’ Rosenmüller Sinfonia prima Lully Delen uit ‘Alceste’ Purcell Delen uit ‘The Fairy Queen’

DE JOHANNES VAN BRÜGGENzondag 13 april 2014 Grote Zaal 14.30 uur Om 13.45 uur inleiding

Orkest van de Achttiende Eeuw Cappella Amsterdam Frans Brüggen dirigent met o.a. Anders Dahlin Evangelist (tenor) Konstantin Wolff Christus (bas/bariton) Lenneke Ruiten sopraan André Morsch bas

Bach Johannes-Passion

Jord

i Sav

all

BACHS MAGNIFICATzaterdag 3 mei 2014 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding

De Nederlandse BachverenigingJos van Veldhoven dirigent en diverse solisten

Bach Magnificat in D BWV243 en andere werken

OP EN TOP HÄNDEL zaterdag 28 september 2013 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding

Gabrieli Consort and PlayersPaul McCreesh dirigent met o.a. Ashley Riches bariton Gillian Webster sopraan

Händel l’Allegro, il Penseroso, ed il Moderato

Paul

McC

rees

Wra

tisla

va C

anta

ns

BACH MEETS VIVALDIzaterdag 30 november 2013 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding

Concerto Copenhageno.l.v. Lars Ulrik Mortensen clavecimbel Trevor Pinnock clavecimbel Marieke Spaans clavecimbel Marcus Mohlin clavecimbel

Bach Concert voor 4 clavecimbels in a BWV1065 Vivaldi Concert voor strijkers in e RV133 / Concert voor strijkers in G ‘Alla Rustica’ RV151 Bach Concert voor 3 clavecimbels in d BWV1063 Vivaldi Concert voor strijkers in g RV156 Bach Concert voor 3 clavecimbels in C BWV1064

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 57 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENrang top / 1e / 2e / 3e

prijs serie € 133 / 123 / 116 / 105

65+ / R’pas € 126 / 117 / 110 / 100

t/m 26 jaar € 45 / 45 / 45 / 45

prijs los € 38 / 35 / 33 / 30

65+ / R’pas € 36 / 33 / 31 / 28

t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9

Page 18: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 19: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 17

Dans en muziek vormen twee handen op een buik. Dat zou je tenminste denken. Maar gek genoeg floreren de kunstvormen vooral in gescheiden circuits. Die schotten wil de Doelen graag doorbreken. Samen met Codarts Dans presenteren we een driedelige serie die dansfanaten én muziekfans zal bekoren.

Tot de uitgenodigde choreografen behoort de Spaanse Marta Reig Torres, die als danseres terugkijkt op een imposante carrière bij Het Nationale Ballet. Voor haar stuk Harawi liet ze zich inspireren door de gelijknamige liedcyclus waarin Olivier Messiaen de thematiek verkent van liefde en dood. Lukáš Timulak, een jeugdige Slowaak, heeft zijn sporen verdiend bij het Nederlands Dans Theater. Voor ons werpt hij zich als choreograaf op de noten van Paul Hindemith en Dmitri Sjostakovitsj. De dansende profs worden live bijgestaan door muzikale kanjers als de altviolist Lawrence Power en de pianiste Ellen Corver. Ook het DoelenEnsemble en de blazende virtuozen van het rietkwintet Calefax zijn van de partij.

HINDEMITH & SJOSTAKOVITSJdinsdag 22 oktober 2013 Grote Zaal 20.15 uur

Codarts DansLawrence Power altviool Simon Crawford­Phillips piano Lukás Timulak choreografie

Sjostakovitsj Sonate voor piano en viool / Zeven Preludes Hindemith Sonate (1947) en andere werken n.t.b.

FRANSE ZWIERvrijdag 17 januari 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Codarts DansCalefax Rietkwintet Charlotte Riedijk sopraan Ellen Corver piano Keith Derrick Randolph choreografie Marta Reig Torres choreografie

Rameau Delen uit ‘Les Boreades’ (bew. Althuis) Messiaen Harawi Pontier Artefaxxx

Dit concert ook in de serie O, o Calefax

© D

emet

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 22 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 50

65+ / R’pas € 48

t/m 26 jaar € 27

prijs los € 24

65+ / R’pas € 22

t/m 26 jaar € 9

BEWEEGLIJKE BRITTENmaandag 17 maart 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Codarts DansDoelenEnsemble Codarts Ensemble Arie van Beek dirigent Neel Verdoorn choreografie

Bryars Jesus’ Blood Ain’t Failed Me Yet Martland Dance Works Wilson Limena voor piano en strijkkwartet

Dit concert ook in de series De Doelen theatraal en DoelenEnsemble

Page 20: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 21: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 19

Wat de stem al niet kan! Fluisteren en verleiden. Jubelen en prijzen. Strelen als fluweel, of juist raspen als schuurpapier. Wie de nuances van het strottenhoofd wil leren kennen, bezoekt onze serie Stemtovenaars.

In de genereuze akoestiek van de Laurenskerk treedt het Vlaamse ensemble graindelavoix aan met de ruwharige klankwereld van Cyprus. Chanticleer is van de partij, de Amerikaanse mannengroep die de glooiingen verkent van Josquin en Palestrina. Het Huelgas Ensemble en Paul Van Nevel maken duidelijk waarom ze al veertig jaar behoren tot de top. We hebben de hand weten te leggen op New York Polyphony, het herenkwartet dat als een komeet aan de zangershemel is verschenen. De Amerikanen bewijzen hun gloeivermogen met muziek uit de Engelse Renaissance. En natuurlijk vergeten we het heden niet. James MacMillan, de grootste Britse koorcomponist van onze tijd, staat met een selectie uit zijn Strathclyde Motets op de lessenaars van The Sixteen.

HUELGAS ENSEMBLE dinsdag 1 oktober 2013 Grote Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Neil Wallace

Huelgas EnsemblePaul Van Nevel dirigent

Brumel Missa Et ecce terrae motus en werken van De Manchicourt en Gombert

Dit concert ook in de serie Beroemde koorwerken

KERST OP CYPRUS woensdag 18 december 2013 Laurenskerk 20.30 uur

graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer

Kerstmotetten van Jean Hanelle met interpolaties uit Byzantijnsemanuscripten afkomstig uitCyprus en soefi-gezangen

Dit concert ook in de serie Kerk, kroeg, kasteel

MOEITELOOS MEERSTEMMIG Laurenskerk 20.30 uur

Chanticleer

Werken van o.a. Josquin, Palestrina en Victoria

grai

ndel

avoi

x

ENGELSE JUWELENvrijdag 25 april 2014 Laurenskerk 20.30 uur

New York Polyphony

Werken uit de Engelse Renaissance

i.s.m.

THE QUEEN OF HEAVENzaterdag 24 mei 2014 Laurenskerk 20.30 uur

The SixteenHarry Christophers dirigent

gregoriaans Regina caeli Palestrina Regina caeli a 8, Kyrie, Gloria, Agnus Dei I-III van Missa Regina caeli / Stabat mater a 8 / Vineam meam non custodivi; Improperium exspectavit cor meum: Pulchrae sunt genae tuaeAllegri Miserere MacMillan Uit The Strathclyde Motets: Dominus dabit benignitatem; Videns Dominus, O radiant dawn

The

Sixt

een

© M

ark

Har

riso

n

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 49 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 115

65+ / R’pas € 109

t/m 26 jaar € 45

prijs los € 31

65+ / R’pas € 29

t/m 26 jaar € 9

1 oktober

rang top / 1e / 2e / 3e

prijs los € 40 / 37 / 35 / 32

65+ / R'pas € 38 / 35 / 33 / 30

t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9

Page 22: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 23: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 21

Van een Jiddische rouwklacht tot de kieteling van het hakkebord: de serie met oude muziek Kerk, kroeg, kasteel biedt prikkelende extremen. Met bevlogen specialisten zoomen we in op de muzikale rijkdom van vóór de 18de eeuw.

Denk aan de nasale en raspende klanken waarmee het roemruchte Vlaamse ensemble graindelavoix z’n stemmen kruidt, ideaal voor de muzikale smeltpot Cyprus. Of neem Lucidarium, de groep die zich met hart en ziel inzet voor het vergeten Joodse geluid uit de Renaissance. In de historische akoestiek van de Laurenskerk treedt ook Cappella Artemisia aan, een vrouwengroep uit Bologna die stap voor stap de intrigerende muziekcultuur van het nonnenklooster blootlegt. Verdwenen instrumenten als psalterium en pantaleon worden opgepoetst door de virtuoze roffelaars van La Gioia Armonica. En zie het maar eens droog te houden wanneer de Spaanse sopraan Olalla Alemán (Los Músicos de su Alteza) zich ontfermt over Pianto della Madonna, een verschroeiende klaagzang op de geniale noten van Claudio Monteverdi.

KLANKEN UIT HET KLOOSTERwoensdag 13 november 2013 Laurenskerk 20.30 uur Om 19.45 uur inleiding

Cappella Artemisia o.l.v. Candace Smith m.m.v. Bruce Dickey cornetto Speer Motetten naar liederen van een anonieme non

i.s.m.

KERST OP CYPRUSwoensdag 18 december 2013 Laurenskerk 20.30 uur graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer Kerstmotetten van Jean Hanelle met interpolaties uit Byzantijnse manuscripten afkomstig uit Cyprus en soefi-gezangen Dit concert ook in de serie Stemtovenaars

JIDDISCHE RENAISSANCEwoensdag 26 februari 2014 Laurenskerk 20.30 uur Om 19.45 uur inleiding

Lucidarium

i.s.m.

Capp

ella

Art

emis

ia©

Ale

xand

er N

udin

gLu

cida

rium

MAAGDEN EN MADONNA’Sdonderdag 13 maart 2014 Laurenskerk 20.30 uur Om 19.45 uur inleiding Los Músicos de su Alteza

Monteverdi Laudate Dominum / Pianto della Madonna sopra il Lamento d’Ariana Grandi O quam tu pulchra es Correa de Arauxo Tiento y discurso de segundo tono Bergés Oh santísima Cruz Kapsberger Toccata seconda detta arpeggiataFerrari Cantata spirituale Frescobaldi Toccata primaSances Pianto della Madonna

i.s.m.

ROFFELEND HAKKEBORD: PER IL SALTERIOdonderdag 8 mei 2014 Laurenskerk 20.30 uur Om 19.45 uur inleiding La Gioia Armonica Sonates van o.a. Chiesa, Monza en Pasquini

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 46 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 109

65+ / R’pas € 104

t/m 26 jaar € 45

prijs los € 31

65+ / R’pas € 29

t/m 26 jaar € 9

Serie i.s.m. Stichting Laurenskerk

Alle concerten in deze serie zijn inclusief een meet & greet met de musici.

EXTRA

Page 24: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 25: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 23

Daarom organiseren we er ook zo’n uitgebreide serie prachtige orgelconcerten: een reeks concerten op zaterdagmiddag in de Doelen en een reeks op zondagmiddag in de Laurenskerk. En dat niet alleen, alle concerten zijn nog gratis toegankelijk ook!

JONG WAALS ORGELTALENTzondag 9 februari 2014Laurenskerk 15.00 uur

Etienne Walhain orgel

Werken van Bach en Mozart

HIGHLIGHTS UIT DE ROMANTIEKzaterdag 22 februari 2014Grote Zaal 15.00 uur

Geert Bierling Doelenorgel

o.a. Saint­Saëns Poème symphonique ‘Danse macabre’ op.40 Reubke Der 94ste Psalm, Sonate für die OrgelLiszt Symphonische Dichtung ‘Les Préludes’

‘PERPETUUM MOBILE’zondag 9 maart 2014Laurenskerk 15.00 uur

Aart Bergwerff orgel

Werken van Bach en minimal music van onder anderen Ten Holt

BACHS GEBURTSTAG EIN TAG SPÄTER!zaterdag 22 maart 2014Grote Zaal 15.00 uur

Bram Beekman Doelenorgel

o.a. Karg­Elert Passacaglia und Fuge über den Namen B-A-C-H Werken van Bach

REIS DOOR DE ORGELLITERATUURzondag 6 april 2014Laurenskerk 15.00 uur

Kees van Eersel orgel

Werken van o.a. Bach, Franck en Germani

DE KONING DER INSTRUMENTEN EERT DE KONING VAN NEDERLANDzaterdag 26 april 2014Grote Zaal 15.00 uur

Geert Bierling Doelenorgel

Feestelijk programma in het kader van de eerste Koningsdag

MOEDERDAGCONCERTzondag 11 mei 2014Laurenskerk 15.00 uur

Leonore Lub orgel

Moederdagconcert met werken van o.a. Joseph Jongen

FRANSE GRANDEURzaterdag 24 mei 2014Grote Zaal 15.00 uur

Leo van Doeselaar Doelenorgel

o.a. Franck Trois Pièces pour le Grand Orgue: Fantaisie, Cantabilé & Pièce héroïque

NEDERLANDSE PREMIÈRE PARIJSE MISzondag 8 juni 2014Laurenskerk 15.00 uur

Ribattuta EnsembleDick Duyst dirigentHayo Boerema orgelGeerten Liefting orgel

Castagnet Missa Salve Regina (Nederlandse première)

Geer

t Bie

rlin

Gér

ard

van

Betle

hem

JUBILEUM HOOFDORGEL LAURENSKERKzondag 8 december 2013Laurenskerk 15.00 uur

Hayo Boerema orgel

Hoofdorgel Laurenskerk 40 jaar! Programma met werken die gespeeld werden bij de ingebruikname op 8 december 1973 o.a. Bach, Franck en Messiaen

HET MEISJE MET DE ZWAVELSTOKJESzondag 22 december 2013Grote Zaal 20.15 uur

Geert Bierling en Hayo Boerema Doelenorgel en harmonium

Deze voorstelling brengt het beroemde sprookje van Het meisje met de zwavelstokjes van Hans Christian Andersen. De verfilming van dit aangrijpende kerstverhaal door de Franse cineast Jean Renoir uit 1928 krijgt kleur door een sfeervolle begeleiding op orgel en harmonium (première).

HAPPY NEW YEAR!zondag 12 januari 2014Laurenskerk 15.00 uur

LaurenscantorijWiecher Mandemaker dirigentHayo Boerema orgel

Programma n.t.b.

SYMFONIE VOOR ORGELzaterdag 25 januari 2014Grote Zaal 15.00 uur

Ben van Oosten Doelenorgel

o.a. Widor Symphonie nr.6 pour le Grand Orgue op.42/2

SLOTCONCERT ROTTERDAMSE ORGELDAGENzondag 13 oktober 2013Laurenskerk 15.00 uur

Hayo Boerema orgelGeert Bierling Frans drukwindharmoniumLaurenscantorij Codarts Kamerkoor Wiecher Mandemaker dirigent

o.a. Vierne Messe Solennelle op.16

EEN EVERGREEN EN EEN PREMIÈREzaterdag 26 oktober 2013Grote Zaal 15.00 uur

Geert Bierling Doelenorgel

o.a. Reger Choral-Phantasie über ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ op.27 Saint­Saëns Poème symphonique ‘La Jeunesse d’Hercule’ op.50 (première)

VLAAMSE ORGELMEESTERzondag 10 november 2013Laurenskerk 15.00 uur

Frank Heye orgel

Werken van Reger, Rheinberger en Verschraegen

LISZTS ORGELMONUMENTzaterdag 30 november 2013Grote Zaal 15.00 uur

Jan Hage Doelenorgel

o.a. Liszt Fantasie und Fuge über den Choral Ad nos, ad salutarem undam

ALLE CONCERTEN ZIJN GRATIS TOEGANKELIJK!U dient wel via de reguliere kanalen kaarten te bestellen à € 0. De concerten tellen niet mee in het

samenstellen van flexabonnementen

Page 26: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 27: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 25

De intimiteit van de Jurriaanse Zaal in de Doelen beleef je het best wanneer slechts één musicus het podium betreedt. Bijvoorbeeld een pianist. Hij of zij neemt plaats in de spotlights. Terwijl de handen al boven de toetsen zweven, volgt een moment van gewijde stilte. En dan, vanaf de eerste tonen in een schemerende zaal, is het alsof de artiest alleen voor jou speelt.

In de serie Meesters aan het klavier ervaar je die sensatie keer op keer. Bijvoorbeeld bij Angela Hewitt, de Canadees-Britse pianiste die diep afdaalt in Beethoven en Bach. Net zo kluisterend belooft het optreden te worden van Alexandre Tharaud. Vrij zwervend door eeuwen en stijlen wekt deze eigengereide Fransman steeds weer een klankdelirium op. Met Grigory Sokolov halen we misschien wel ‘s werelds grootste toetsenmagiër in huis. The New York Times beschreef hem als een melancholieke kleurenzoeker met een eindeloze variatie aan nuances.

ANGELA HEWITTvrijdag 6 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Angela Hewitt piano

Bach Engelse Suite nr.3 in g BWV808 Beethoven Sonate nr.18 in Es op.31 nr.3 / Sonate nr.24 in Fis op.78 ‘À Thérèse' Bach Engelse Suite nr.6 in d BWV811

ALEXANDRE THARAUDmaandag 31 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Alexandre Tharaud piano

Mozart Suite in C KV399 / Praeambulum KV deest / Gigue in G KV574 / Sonate in A KV331 'Alla Turca'Mahler/Tharaud Adagietto uit Symfonie nr.5 Schubert 4 Impromptus op.90 D899

GRIGORY SOKOLOV woensdag 14 mei 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Grigory Sokolov piano

Programma n.t.b.

Alex

andr

e Th

arau

Mar

co B

orgg

reve

Grig

ory

Soko

lov

© M

arco

Ane

lli KORTINGBestel nu en ontvang tot € 28 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 59

65+/ R’pas € 56

t/m 26 jaar € 27

prijs los € 29

65+ / R’pas € 27

t/m 26 jaar € 9

Ange

la H

ewitt

© B

ernd

Ebe

rle

Alexandre Tharaud maakte in 2012 zijn debuut op het witte doek met een glansrol in de bejubelde film Amour. Lees hier meer over op dedoelen.nl/tharaud

AMOUR

Page 28: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 29: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 27

In mei 2011 overleed op 53­jarige leeftijd de Nederlandse pianist Rian de Waal. Als solist trad hij op met dirigenten als Jaap van Zweden en Riccardo Chailly. Als kamermusicus ontdekte hij een intrigerend genre: de pianotranscriptie.

Vooral in de 19de eeuw, toen er nog geen opnames bestonden, arrangeerde men populaire composities graag voor een of meer piano’s. Rian de Waal groeide uit tot dé kenner van die praktijk. Bij elke bewerking vroeg hij zich af: is het goede muziek? Zo ja, dan had het pianorepertoire er een juweeltje bij. Deze serie met virtuoze transcripties dragen we op aan Rian de Waal. Zijn jonge collega’s Hannes Minnaar en Joseph Moog storten zich op Bachbewerkingen en Godowsky-parafrases. De Zwitser Francesco Piemontesi beziet Beethovens Zesde Symfonie door de bril van Liszt. Stravinsky’s Le sacre du printemps klinkt op vier piano’s. En met trots presenteren we het boek dat Rian de Waal over romantische, virtuoze pianotranscripties schreef en waar hij tot kort voor zijn dood aan werkte.

HANNES MINNAARzondag 29 september 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uurOm 19.30 inleiding en presentatie van het boek Metamorphosis; The Art of The Romantic Virtuoso Piano Transcription met Marion van den Akker, Jaap Heringa, Rineke Smilde en Neil Wallace

Hannes Minnaar piano Marion van den Akker mezzosopraan

Bach/Liszt Prelude en fuga in aBach/Busoni Wachet auf, ruft uns die Stimme / Nun komm’ der Heiden Heiland / Nun freut euch, lieben Christen g’mein Franck Prélude / Choral et fugue Bach/Rachmaninov Prelude, Gavotte, Gigue uit Partita nr.3 in E Bach/Bauer Die Seele ruht in Jesu Händen Bach/Vaughan­Williams Ach bleib bei uns, Herr Jesu ChristLiszt Fantasie en fuga over het thema B-A-C-H

ACHTHANDIGE SACRE zaterdag 12 oktober 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Maarten van Veen

Maarten van Veen, Ralph van Raat , Vitaly Pisarenko en Olga Kozlova piano

Stravinsky Le sacre du printemps (bew. Maarten Bon) Debussy Jeux (bew. Maarten Bon)

Dit concert ook in de serie Stravinsky Unlimited

FRANCESCO PIEMONTESIvrijdag 7 februari 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer

Francesco Piemontesi piano

Debussy 12 Préludes (Livre I)Beethoven/Liszt Symfonie nr.6 ‘Pastorale’

JOSEPH MOOGvrijdag 14 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur Om 19.30 uur inleiding door Huib Ramaer

Joseph Moog piano

Haydn Sonate in D Liszt Ballade nr.2 in b / Valse mélancolique / Valse impromptu Liszt/Verdi Paraphrase op ‘Ernani’ Godowsky/Chopin Etudes nr.12 in G / nr.17 in cis / nr.33 in e / nr.48 in F Godowsky/Saint­Saëns Le cygne Godowsky/Albeniz Tango Debussy Trois images oubliées Rubinstein Melodie in F op.3 nr.1 / Melodie in B op.3 nr.2 / Fantasie op Hongaarse melodieën

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 35 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 83

65+ / R’pas € 79

t/m 26 jaar € 36

prijs los € 29

65+ / R’pas € 27

t/m 26 jaar € 9

7 februari

prijs los € 31

65+ / R’pas € 29

t/m 26 jaar € 9

In samenwerking met de Volks-universiteit organiseren we bij deze serie een luister cursus. Deze cursus bestaat uit 6 lessen aan de Volksuniversiteit die u meer vertellen over de muziek. Cursusbedrag € 73

U kunt deze cursus via de

website en het bestelformulier

als uit breiding op uw abonnement

bijboeken.

LUISTERCURSUS

Page 30: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 31: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 29

Drie festivals, drie werelden om je in te verliezen, en dat allemaal op de vrije zondagmiddag. We leggen de rode loper uit voor Godelieve Schrama, de virtuoze harpiste die ons door een intrigerend klanklandschap leidt.

Haar medeplichtigen zijn een knapenkoor, een geluidskunstenaar en componisten zoals Debussy en Britten. Met als gastheer Ad ’s-Gravesande belichten we drie andere parels van het Nederlandse muziekleven: pianist Hannes Minnaar, saxofonist David Kweksilber en The Stolz Quartet rondom hoboïste Marieke Schut. Er ligt een bruisende middag in het verschiet, met muziek van Mozart tot Stan Getz en met verse noten van Zuidam en Verbey. De spraakmakende Australische componist Brett Dean bezoekt de Doelen met het Scharoun Ensemble, topmusici die elkaar kennen uit de Berliner Philharmoniker. Als altviolist speelt Dean mee in eigen werk, maar ook in Schuberts fenomenale Octet. Vergeet niet dat elke middag afsluit met een meet & greet plus borrel!

HOLLANDSE PARELS zondag 2 maart 2014

Ad ’s­Gravesande presentatie Jurriaanse Zaal 13.00­14.00 uurHannes Minnaar piano Bach Franse Suite nr.4 in Es BWV815Franck Prélude, choral et fugueRavel Le tombeau de Couperin Jurriaanse Zaal 14.30­15.30 uurThe Stolz Quarteten strijkers van Conservatorium Amsterdam Mozart Kwartet in F KV370 Ravel Le tombeau de Couperin (bew. Rob Zuidam) Zuidam Sneakpreview: de eerste zes minuten van het nieuwe muziektheaterstuk voor The Stolz Quartet Verbey Nieuw werk in opdracht van The Stolz Quartet

Jurriaanse Zaal 16.00­17.00 uurDavid Kweksilber saxofoon n.t.b. piano n.t.b. slagwerk leden van The Stolz Quartet strijkers van Conservatorium Amsterdam Herber Werners dirigent

Sauter/Getz Focus Suite en andere werken

Han

nes

Min

naar

© M

erlij

n D

oom

erni

k

SCHAROUN ENSEMBLE BERLINzondag 11 mei 2014

Scharoun Ensemble BerlinBrett Dean altviool

Jurriaanse Zaal 13.00­14.00 uur Mozart Strijkkwintet in g KV516Henze Adagio uit ‘Quattro Fantasie’ Dean Epitaphs voor strijkkwintet

Jurriaanse Zaal 14.30­15.30 uur Hindemith Octet Dean Recollections

Jurriaanse Zaal 16.00­17.15 uur Saunders Into the Blue Schubert Octet in F D803

Dit zondagfestival ook in de serie Brett Dean

LA HARPE, C’EST MOI: EEN DAG MET GODELIEVE SCHRAMAzondag 17 november 2013 Godelieve Schrama harp Quatuor Danel Knabenchor Gütersloh o.l.v. Sigmund Bothmann Porgy Franssen spreker Wouter Snoei compositie, tape, geluid Jos van Kan regie Jurriaanse Zaal 13.00­14.00 uur Debussy Danse sacrée et Danse profane Caplet Conte fantastique d’après ‘Le Masque de la Mort Rouge d’Edgar Allan Poe’ Jongen ‘Harpe’ voor harp en strijkkwartet

Jurriaanse Zaal 14.30­15.30 uur Britten Suite for harp / Canticle V ‘The Death of St. Narcissus’ / A Ceremony of Carols Jurriaanse Zaal 16.00­17.00 uur Wouter Snoei en Jos van Kan ‘La harpe c’est moi’, muziek-theater voor harp en tape In de pauzes leest Porgy Franssen o.a. uit The Mask of Red Death van Edgar Allan Poe.

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 28 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 59

65+ / R’pas € 56

t/m 26 jaar € 9

prijs los € 29

65+ / R’pas € 27

t/m 26 jaar € 9

Ieder Zondagfestival inclusief een meet & greet met de musici.

EXTRA

Page 32: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 33: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 31

Niets zo fijn als je vrije zondag te beginnen met een inspirerend kamermuziekconcert in de Doelen. Niet alleen met de mooiste werken voor kleine bezettingen, maar ook met een praatje met de musici onder het genot van een drankje.

Na Zimmermans Melodies of Love and Death heeft u vast wat te vragen aan het doorgewinterde Osiris Trio. Aan het eind van het concert van de talentvolle Noorse jongedame Vilde Frang wilt u ongetwijfeld uw liefde voor vioolmuziek met haar delen. Wilt u met het Hexagon Ensemble discussiëren over Kees Olthuis’ arrangement van Moesorgski’s Schilderijen van een tentoonstelling? Dat kan. Verder wilt u allicht even napraten met het jonge, succesvolle Van Baerle Trio na de pianotrio’s van Haydn, Gernsheim en Brahms. Ten slotte kunt u kennismaken met de aanstormende Nederlandse klassieke talenten. Zeker weten dat u na zo’n Gouden zondag geïnspireerd en goedgemutst aan de nieuwe week begint!

OPERA SENZA PAROLEzondag 22 september 2013 Jurriaanse Zaal 11.00 uur Osiris Trio m.m.v. Mikhail Zemtsov altviool Schumann Pianokwartet in Es op.47 Martinu Pianotrio nr.1 ‘Cinq pièces brèves’ Zimmerman Selectie uit ‘Melodies of Love and Death’

JUWEELTJES VOOR ALTVIOOLzondag 20 oktober 2013 Jurriaanse Zaal 11.00 uur Lawrence Power altviool Simon Crawford­Phillips piano Bowen Fantasie voor altviool en piano op.54 Prokofjev Vijf delen uit Romeo en Julia Sjostakovitsj Sonate voor altviool en piano op.147

VIOOLZANGzondag 3 november 2013 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

Vilde Frang viool Michail Lifits piano Mozart Vioolsonate in A KV305 Fauré Vioolsonate nr.1 in A op.13 Mendelssohn Vioolsonate in F

MELANCHOLIE TEN TOPzondag 15 december 2013 Jurriaanse Zaal 11.00 uur Trio Wanderer Liszt Tristia Tsjaikovski Pianotrio in a op.50

Vild

e Fr

ang

© M

arco

Bor

ggre

ve

VIJF BLAZERS EN PIANOzondag 23 februari 2014 Jurriaanse Zaal 11.00 uur Hexagon Ensemble Saint­Saëns Caprice sur des airs danois et russes op.79 Pauer Kwintet in F op.44 Moesorgski Schilderijen van een tentoonstelling (arr. Kees Olthuis)

WARMBLOEDIGE PIANOTRIO’Szondag 30 maart 2014 Jurriaanse Zaal 11.00 uur Van Baerle Trio Haydn Pianotrio in es Hob.XV:31Gernsheim Pianotrio nr.2 in B Brahms Pianotrio nr.2 in C op.87

DUTCH CLASSICAL TALENT TOUR zondag 4 mei 2014 Jurriaanse Zaal 11.00 uur

Joris van den Berg cello Martijn Willers piano Nora Fischer sopraan Daniël Kool piano Niek KleinJan slagwerk Duo Rosanne van Sandwijk & Jacobus den Herder Programma nader te bepalen

Nor

a Fi

sche

Mar

co B

orgg

reve

Ieder concert is inclusief een meet & greet met de musici en een glaasje champagne.

MEET & GREET EN CHAMPAGNE

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 49 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 98

65+/ R’pas € 93

t/m 26 jaar € 63

prijs los € 21

65+ / R’pas € 19

t/m 26 jaar € 9

Page 34: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 35: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 33

Een viool, een cello en een piano. Meer had Beethoven niet nodig om je van de ene verbazing in de andere te laten vallen. In zijn pianotrio’s trekt het leven in al z’n veelkleurigheid voorbij. Je hoort er zowel verliefde melodieën als knagend verdriet. Dansen en zwieren gaat hem net zo makkelijk af als broedend gepeins.

Het Nederlandse Storioni Trio zet alle pianotrio’s op de lessenaar, inclusief variaties en bewerkingen. ‘Onze kracht is dat we nog altijd enorm genieten’, verklaren de musici van het trio dat al achttien jaar succesvol optreedt. De fijne kneepjes leerden ze bij reuzen als de cellist Mstislav Rostropovitsj en Menahem Pressler, pianist van het Beaux Arts Trio. De broers Wouter en Marc Vossen bespelen een viool en een cello uit de 18de eeuw. Pianist Bart van de Roer wisselt af tussen een hedendaags en een historisch instrument. Riemen vast voor deze unieke serie, met een gastrol voor de Rotterdamse bariton Henk Neven, in 2011 winnaar van de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs.

HET DOVE GENIEdinsdag 1 oktober 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Storioni Trio

Beethoven Pianotrio nr.10 op.44 in Es / Pianotrio nr.3 in c op.1 nr.3 / Pianotrio nr.7 in Bes op.97 ‘Erzherzog’

GRAVINNEN EN GEESTENdinsdag 5 november 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Storioni Trio

Beethoven Pianotrio nr.9 in Es WoO.38 / Pianotrio nr.2 in G op.1 nr.2 / Allegretto in Es Hess.48 / Pianotrio nr.5 in D op.70 nr.1 ‘Geister-Trio’

DE EERSTE KLAPdinsdag 4 maart 2014Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Storioni Trio Henk Neven bariton

Beethoven Pianotrio nr.4 in Bes op.11 ‘Gassenhauer’ / Selectie uit Schottische Lieder op. 108 / Pianotrio nr.1 op.1 nr.1 in Es

Stor

ioni

Tri

oH

enk

Nev

en©

Mar

co B

orgg

reve

VERNUFTIGE DEUNTJESdinsdag 1 april 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Storioni Trio

Beethoven Pianotrio nr.11 op.121a ‘Kakadu’ / Delen uit Symfonie nr.2 in de versie voor pianotrio / Pianotrio nr.8 in Bes WoO 39 / Pianotrio nr.6 in Es op.70 nr.2

‘A group whose quest for perfection is enhanced by their intelligence and sensitivity.’Menahem Pressler over het Storioni Trio

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 29 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENrang top / 1e / 2e

prijs serie € 67/ 62 / 53

65+/ R’pas € 64 / 59 / 50

t/m 26 jaar € 36 / 36 / 36

prijs los € 24 / 22 / 19

65+ / R’pas € 22 / 20 / 17

t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9

Page 36: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 37: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 35

De Doelen theatraal bevat vier zeer ver schillende en boeiende muziek voor­stellingen, waaronder twee inter nationale coproducties en drie Nederlandse premières. De vertolking van de orkest­liederen van Hugo Wolf, in een scenische uitvoering met film. Een avond met dans: lichamelijke poëzie spreekt meestal boekdelen. En een passie, versterkt door licht effecten. Het is duidelijk: bij deze serie kunt u genieten van prachtige muziek in een geën sceneerde setting.

Hiervoor zijn musici en artiesten uitgenodigd die het theater in hun bloed hebben. Zangers als Lenneke Ruiten, Rosanne van Sandwijk, André Morsch en David Wilson-Johnson staan garant voor doldwaze amoureuze verwikkelingen in Mozarts Così fan tutte. Bariton Dietrich Henschel en regisseuse Clara Pons hebben zich door alle facetten van de liefde in Wolfs orkestliederen laten inspireren voor hun programma met de veel-betekenende titel ‘Forbidden Prayers’. Choreografe Neel Verdoorn laat Britse componisten dansen. En Tan Dun komt de eerste uitvoering in Nederland van zijn Water Passion zelf dirigeren en laat zich voor de visuele effecten bijstaan door Uri Rapaport.

TIP: BLAUWBAARDS BURCHTBreid uw abonnement De Doelen Theatraal uit met de uitvoering van Bartóks Blauwbaards burcht.

BURCHT VOL GEHEIMENzondag 15 december 2013 Grote Zaal 20.15 uur Orkest van het Koninklijk ConservatoriumJac van Steen dirigent Deirdre Angenent sopraanAndrew Schroeder bariton Bartók Blauwbaards burcht

kaarten € 2465+ / R'pas € 22, t/m 26 jaar € 9

VERLEIDING EN INTRIGESmaandag 7 oktober 2013 Grote Zaal 19.30 uurNederlandse première Orkest van de Achttiende EeuwFrans Brüggen dirigent Lenneke Ruiten Fiordiligi Ilse Eerens Despina Rosanne van Sandwijk Dorabella André Morsch Guglielmo David Wilson­Johnson Don Alfonso Anders Dahlin Ferrando Cappella Amsterdam Jeroen Lopes Cardozo regie

Reinier Tweebeeke licht Ysbrant decor Mozart Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 34 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 78

65+ / R’pas € 74

t/m 26 jaar € 36

prijs los € 32

65+ / R’pas € 30

t/m 26 jaar € 9

65+ prijs geldt niet voor 6 december

17 maart en 14 april

prijs los € 24

65+ / R’pas € 22

t/m 26 jaar € 9

Forbidden Prayers is een project dat door de Doelen en Dietrich Henschel bedacht en gemaakt is en dat nu door zalen wereldwijd zal worden gepresenteerd. Voor het Doelen Magazine interviewden wij Dietrich Henschel over zijn liefde voor de liederen van Hugo Wolf en over Forbidden Prayers. Lees het complete interview op www.dedoelen.nl/dietrich

LEESTIP

FORBIDDEN PRAYERS vrijdag 6 december 2013 Grote Zaal 20.15 uurNederlandse première Rotterdams Philharmonisch OrkestOtto Tausk dirigent Dietrich Henschel bariton Clara Pons film en regie Wagner Siegfried-Idyll Wolf Complete orkestliederen (een scenische uitvoering van orkestliederen van Hugo Wolf)

BEWEEGLIJKE BRITTENmaandag 17 maart 2014 Grote Zaal 20.15 uur Codarts DansDoelenEnsemble Codarts EnsembleArie van Beek dirigent Neel Verdoorn choreografie Bryars Jesus’ Blood Ain’t Failed Me Yet Martland Dance WorksWilson Limena voor piano en strijkkwartet Dit concert ook in de series De Doelen danst en DoelenEnsemble

DE KRACHT VAN WATERmaandag 14 april 2014 Grote Zaal 20.15 uurNederlandse première

Cappella AmsterdamTan Dun dirigent solisten van het Nieuw Ensemble Claudia Barainsky sopraan Stephen Bryant bariton Yuanlin Chen sampler Uri Rapaport licht Tan Dun Water Passion after St. Matthew Dit concert ook in de series Tan Dun

en Gastensembles concertsponsor:

Page 38: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 39: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 37

Het liedrecital is een van de intiemste concertvormen en daarom hebben wij ook nu weer de meest getalenteerde liedzangers en ­begeleiders voor u uit­genodigd. Zij verstaan de kunst om u mee op reis te nemen, soms letterlijk door de bergen of naar een eiland, soms door de gedachtenwereld en emoties van de hoofdpersoon in een lied.

Kom naar de Jurriaanse Zaal om u te laten meevoeren naar het hart van het lied! Laat u onderdompelen in de Britse liedkunst door de ‘weldadige chocoladelikeur-stem’ van mezzosopraan Sarah Connolly. Vaar met Ilse Eerens, Maria Fiselier en Peter Gijsbertsen van de Britse eilanden naar het vasteland van Frankrijk. Wandel met de bijzonder expressieve bariton Florian Boesch door het platteland en word ook verliefd op de mooie molenaarsdochter. Beleef ten slotte samen met bariton Michael Volle en verteller Thomas Quasthoff allerlei avonturen in Zuid-Europa en ga op zoek naar de Napolitaanse koningsdochter Magelone.

BRITSE LIEDKUNSTzaterdag 21 september 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Sarah Connolly mezzosopraan Malcolm Martineau piano

Howells Come sing and dance / King David Gurney By a Bierside / Sleep Britten O Waly, Waly / How sweet the answer / Corpus Christi Carol / Early one morning Bennett A history of the Thé Dansant

CARTE BLANCHE VOOR REINILD MEESzondag 1 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Ilse Eerens sopraan Maria Fiselier mezzospraan Peter Gijsbertsen tenor Reinild Mees piano

Bridge Drie liederen Elgar Sea Pictures Britten On this Island Walton Three Songs (Edith Sitwell) Debussy Chansons de Bilitis Hahn Vier liederen (o.a. À Chloris) Chausson Vier liederenPoulenc Liederen

Sara

h Co

nnol

ly

© P

eter

War

ren

Rein

ild M

ees

BOESCH EN MARTINEAUdonderdag 16 januari 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Florian Boesch bariton Malcolm Martineau piano

Schubert Die schöne Müllerin

QUASTHOFF VERTELTzaterdag 10 mei 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Michael Volle bariton Thomas Quasthoff spreker Helmut Deutsch piano

Brahms Die schöne Magelone op.33

Dit concert ook in de serie Vertellers in concert

Flor

ian

Boes

ch

Thom

as Q

uast

hoff

© K

assk

ara

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 37 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 87

65+ / R’dam € 83

t/m 26 jaar € 36

prijs los € 31

65+ / R’dam € 29

t/m 26 jaar € 9

In samenwerking met de Volksuniversiteit organiseren we bij deze serie een luister-cursus. Deze cursus bestaat uit 6 lessen aan de VU die u meer vertellen over de muziek. Cursusbedrag € 73

U kunt deze cursus via de

website en het bestelformulier

als uit breiding op uw abonnement

bijboeken.

LUISTERCURSUS CONCERTTIPAls uitbreiding op uw abonnement kunt u een keuze maken uit alle concerten in deze brochure. TIP:zaterdag 1 maart 2014Grote Zaal 20.15 uur Symfonie Orkest Codarts & Koninklijk ConservatoriumSusanna Mälkki dirigentJeanne­Michèle Charbonnet sopraan Schönberg ErwartungMahler Symfonie nr.10 (voltooiing Cooke) kaarten € 2465+ / R'pas € 22, t/m 26 jaar € 9

Page 40: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 41: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 39

Strijkkwartetten vormen een aparte wereld binnen de klassieke muziek. Ieder van de vier strijkers heeft een eigen stem en het is de kunst om die vier stemmen samen te laten resoneren. Niet elk strijkkwartet brengt het tot een Beroemd Strijkkwartet.

Het moeten vier musici zijn die een verhaal te vertellen hebben. Strijkers die weten hoe ze de juiste snaar moeten raken. Die u laten meegenieten van hun liefde voor strijkinstrumenten en hun rijke klankkleuren. Die u laten horen hoe het genre zich heeft ontwikkeld sinds de eerste strijkkwartetten van Joseph Haydn en die u de fijnste exemplaren uit het uitgebreide kwartetrepertoire voorschotelen. Van het Ad Libitum Quartet tot het Bennewitz Quartet en Škampa Quartet samen – ze hebben u komend seizoen allemaal iets te vertellen. En heeft u het concert van het sublieme Jerusalem String Quartet vorig seizoen gemist? In januari 2014 krijgt u een herkansing!

FAURÉ PIANO QUARTETTdinsdag 12 november 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Fauré Piano Quartett

Kirchner Pianokwartet nr.3 ‘Tango’ Beethoven Pianokwartet in Es op.16a R. Strauss Pianokwartet op.13 in c

ARTEMIS QUARTETTdinsdag 10 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Artemis Quartett

Haydn Strijkkwartet in C op.20 nr.2 Hob.III:32 Bartók Strijkkwartet nr.5 Schubert Strijkkwartet in G D887

JERUSALEM STRING QUARTETdinsdag 14 januari 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Jerusalem String Quartetm.m.v. Amihai Grosz altviool

Mozart Strijkkwintet in g KV516Brahms Strijkkwintet nr.2 in G op.111

RUYSDAEL KWARTETdinsdag 11 februari 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Ruysdael Kwartet

Mendelssohn Strijkkwartet nr.1 in Es op.12 Weill Strijkkwartet nr.1 op.8 Sjostakovitsj Strijkkwartet nr.3 in F op.73

Jeru

sale

m S

trin

g Q

uart

et©

Fel

ix B

roed

e

PIANOTRIO SHAHAM, EREZ, WALLFISCHdinsdag 18 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Pianotrio Shaham, Erez, Wallfisch

Schumann Sechs Stücke in canonischer Form op.56 Arenski Pianotrio nr.1 in d op.32 Brahms Pianotrio nr.1 in B op.8

ZEMLINSKY STRING QUARTETdinsdag 15 april 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Zemlinsky String Quartet

Beethoven Strijkkwartet in F op.18 nr.1 Zemlinsky Strijkkwartet nr.3 op.19 Dvorák Strijkkwartet in d op.34

BENNEWITZ QUARTET & ŠKAMPA QUARTETdinsdag 13 mei 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Bennewitz Quartet & Škampa Quartet

Sjostakovitsj Prelude op.11 (octet) Dvorák Strijksextet in A op.48 Brahms Strijksextet nr.2 in G op.36 Mendelssohn Octet in Es op.20

Zem

linsk

y St

ring

Qua

rtet

© T

omas

Bic

an

AD LIBITUM QUARTETdinsdag 22 oktober 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Ad Libitum Quartet

Enescu Strijkkwartet in G op.22 nr.2 Beethoven Strijkkwartet in f op.95 ‘Serioso’ Sibelius Strijkkwartet in d op.56 ‘Voces intimae

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 120 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENrang top / 1e / 2e

prijs serie € 224 / 198 / 177

prijs los € 43 / 38 / 35

‘Anyone who heard the Fauré Quartett perform will want to hear it again.’Martha Argerich

Page 42: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 43: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 41

Er bestaan diverse opera’s en andere muziekwerken waarin zingend wordt gesproken of sprekend wordt gezongen, of waarin een verteller de verhaallijn verduidelijkt. Er zijn talloze werken over onderwerpen die wel wat uitleg kunnen gebruiken. En er zijn ontelbare liederen over zaken waar je niet over uitgesproken raakt. Genoeg redenen om een serie samen te stellen met concerten waarin een spreker of verteller een essentiële rol speelt.

Schrijver Arnon Grunberg draagt voor uit eigen werk en uit werk van Heinrich (Harry) Heine in een programma met liederen op gedichten van de Duitse meester door Marc Pantus, begeleid door Rudolf Jansen. Pianist Ralph van Raat speelt werken die gebaseerd zijn op sterren en planeten, waarbij astronaut André Kuipers tekst en uitleg komt geven over het heelal. Tot slot komt niemand minder dan Thomas Quasthoff, die vorig jaar afscheid nam van zijn zangcarrière, de sprekersrol vertolken in Brahms’ liederencyclus Die schöne Magelone.

ANDRÉ KUIPERS: VAN STERREN EN PLANETENzaterdag 22 maart 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Ralph van Raat piano André Kuipers spreker

Poulenc Trois mouvements perpétuels Holst Delen uit The Planets Debussy Et la lune descend sur le temple qui fut (uit Images) Yoshimatsu Regulus Circuit Cage Etudes Australes Crumb Delen uit Makrokosmos Ichiyanagi Delen uit Cloud Atlas

QUASTHOFF VERTELTzaterdag 10 mei 2014Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Michael Volle bariton Thomas Quasthoff spreker Helmut Deutsch piano

Brahms Die schöne Magelone op.33

Dit concert ook in de serie Zangbodem

Andr

é Ku

iper

s

Thom

as Q

uast

hoff

© K

assk

ara

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 24 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 55

65+ / R’dam € 52

t/m 26 jaar € 27

prijs los € 24

65+ / R’dam € 22

t/m 26 jaar € 9

10 mei

prijs los € 31

65+ / R’dam € 29

t/m 26 jaar € 9

HARRY: HEINE IN HOLLANDzondag 8 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Marc Pantus bas/baritonRudolf Jansen piano Arnon Grunberg spreker

Diepenbrock Es war ein alter König Samuel de Lange Ein Fichten-baum Schmidt­Ernsthausen Dichters Klage

Arno

n Gr

unbe

rg©

AN

P

Van Eijken Childe Harold / Es war ein alter König Schlegel Der arme Peter (piano) / Du bist wie eine Blume / Sie haben heut’ abend Gesellschaft / Wo ich bin, mich rings umdunkelt Brandts Buys Du liebst mich nicht Daniel de Lange Du liebst mich nichtFrensel Ein Fichtenbaum / Die stille Wasserrose Nolthenius Ich habe dich geliebt Hol Zes liederen op gedichten van Heine / Altes Lied Bosmans Im Mondenglanze ruht das Meer / Das macht den Menschen glücklich Visman Zahnweh (uit ‘Ideeën, het Boek le Grand’)

Page 44: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 45: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 43

Calefax is al jaren te gast in de Doelen. Ieder jaar weten de vijf rietblazers weer een boeiende en afwisselende serie samen te stellen. Bovendien maken ze hun eigen, op het rietkwintetlijf geschreven arrangementen van bestaande muziekwerken – een nieuw jasje dat vaak bepaald niet misstaat.

Voor de vogelgeluiden in de muziek van het programma ‘Tuin der lusten’ (geïnspireerd op het beroemde schilderij van Jheronimus Bosch) zijn rietinstrumenten natuurlijk uitermate geschikt. Ook gaan de rietblazers graag interes-sante samenwerkingen aan. Met het Nederlands Kamerkoor laten ze muziek horen die over een geïsoleerd bestaan gaat of die in uiterste afzondering is ontstaan. Wouter van Reek, bekend van Keepvogel, verzorgt (live) animaties bij de beeldende muziek van Bach, Abrahamsen, Pärt en Prokofjev. En met getalenteerde dans studenten van Codarts en choreograaf Keith Derrick Randolph gaat Calefax aan de zwier met werken van Rameau.

TUIN DER LUSTENvrijdag 11 oktober 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Calefax Rietkwintet

Rameau Rappel des oiseaux Brumel Nato Canunt Omnia Bauckholt Zugvögel Jacob TV Jesus is coming

DOOR DE BOMEN HET BOSdonderdag 12 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Calefax RietkwintetWouter van Reek animatie

Bach Die Kunst der Fuge Abrahamsen Walden Pärt Arbos Prokofjev Visions fugitives

FRANSE ZWIERvrijdag 17 januari 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Codarts DansCalefax Rietkwintet Charlotte Riedijk sopraan Ellen Corver piano Keith Derrick Randolph choreografie Marta Reig Torres choreografie

Rameau Delen uit ‘Les Boreades’ (bew. Althuis) Messiaen Harawi Pontier Artefaxxx

Dit concert ook in de serie De Doelen danst

Cale

fax

Riet

kwin

tet

© R

ob M

arin

isse

n

FAR FROM HOMEzaterdag 15 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Calefax RietkwintetNederlands KamerkoorRobert Hollingworth dirigentDagmar Slagmolen mise en espace

Nas Entrez! Martland SkywalkOckeghem Mort, tu as navré De Chavarrìa Fuera, fuera! Haganles lugar! Messiaen Louange à l’Éternité Fitkin Compel Monteverdi Lamento d’Arianna Bjarnason Nieuw werk Dlamini Woah Lashona

CALEFAX IN TRANCEdonderdag 15 mei 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Calefax Rietkwintet

Cameron Listful Perotinus Viderunt omnes Reich New York Counterpoint Kyriakides Hypothetical Islands

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 36 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 84

65+ / R’pas € 80

t/m 26 jaar € 45

prijs los € 24

65+ / R’pas € 22

t/m 26 jaar € 9

Page 46: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 47: Abonnementenbrochure 2013-2014

klassieke muziek 45

In 2013 is het honderd jaar geleden dat Igor Stravinsky’s ballet Le sacre du printemps een schandaalpremière beleefde. In Stravinsky Unlimited, een serie van de Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, staat de van geboorte Russische componist centraal die zo veel tot dan toe ongehoorde muziek schreef en talrijke componisten na hem beïnvloedde.

Toch stond ook Igor Stravinsky midden in een traditie. Hij liet zich onder meer inspireren door Slavische volksmuziek en -verhalen, achttiende- en negentiende-eeuwse muziek, en componisten en andere kunstenaars die hij tijdens zijn leven ontmoette. Hij gaf er vervolgens wel een geheel eigen draai aan. Vier concerten met liederen, een symfonie, kamermuziek en (concertant uitgevoerde) balletten schetsen een portret van een componist die zijn publiek ruim zestig jaar lang bleef verrassen. Stravinsky Unlimited is onder deel van de intensievere samenwerking tussen de Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, ‘Convoi exceptionnel’ genaamd (zie pagina 91).

MINIMAL THEATRE I: THE MERRY HARLEQUINdinsdag 1 oktober 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenEnsembleMarieke Steenhoek sopraanMaarten van Veen pianoWibert Aerts vioolKatya Woloshyn altvioolRebecca Smit celloJan Jansen klarinet

Gurdjieff/de Hartmann Music for the piano Stravinsky PribaoutkiKatsjatoerjan Lied van Jerevan / Het gelukstapijt Demirel The Lake / Semaisi nr.1 Tsjerepnin Bagatellen op.5 Gabunia Pianotrio

Dit concert ook in de serie DoelenEnsemble

STRAVINSKY EN BEETHOVENzaterdag 5 oktober 2013Grote Zaal 20.15 uur

Rotterdams Philharmonisch OrkestPhilippe Herreweghe dirigentCollegium Vocale Gent

Beethoven Symfonie nr.7 Bruckner Ave Maria / Os justi / Vexilla regis Stravinsky Psalmensymfonie

Phili

ppe

Her

rew

eghe

© E

ric

Larr

ayad

ieu

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 38 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENrang top / 1e / 2e / 3e

prijs serie € 119 / 112 / 89 / 72

65+ / R’pas € 116 / 109 / 86 / 69

t/m 26 jaar € 36 / 36 / 36 / 36

5 en 10 oktober

prijs los € 52 / 47 / 32 / 21

t/m 26 jaar € 9 / 9 / 9 / 9

1 oktober

prijs los € 24

65+ / R’pas € 22

t/m 26 jaar € 9

12 oktober

prijs los € 29

65+ / R’pas € 27

t/m 26 jaar € 9

TURNAGE EN DE VUURVOGEL donderdag 10 oktober 2013Grote Zaal 20.15 uur

Rotterdams Philharmonisch OrkestYannick Nézet­Séguin dirigentMarc­André Hamelin piano

Prokofjev Symfonie nr.1 ‘Klassieke’ Turnage Pianoconcert (wereldpremière) Stravinsky De vuurvogel (complete balletmuziek)

ACHTHANDIGE SACRE zaterdag 12 oktober 2013Jurriaanse Zaal 20.15 uurOm 19.30 uur inleiding door Maarten van Veen

Maarten van Veen, Ralph van Raat, Vitaly Pisarenko en Olga Kozlova piano

Stravinsky Le sacre du printemps (bew. Maarten Bon) Debussy Jeux (bew. Maarten Bon)

Dit concert ook in de serie Virtuoze pianotranscripties

Page 48: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 49: Abonnementenbrochure 2013-2014

red sofa 47

Hij is de beroemdste Chinese componist van dit moment. Bij het grote publiek is hij bekend van de filmmuziek voor Crouching Tiger, Hidden Dragon. In de muziekwereld wordt hij zeer geprezen om zijn creativiteit en zijn veelzijdige reper toire, dat klassieke muziek, multimedia en oosterse en westerse tradities dichter bij elkaar brengt. Zijn werken zijn wereldwijd te horen en te zien in operahuizen, concertzalen en festivals, en op radio en televisie.

De Doelen steekt zijn waardering voor componist/dirigent Tan Dun niet onder stoelen of banken en stelde een serie samen met juweeltjes uit diens grote oeuvre. Ghost Opera is een wat misleidende titel, want er is geen zanger te bekennen, maar dit werk voor strijkkwartet en pipa (Chinese luit) is wel degelijk een theatraal werk vol betekenis. Het DoelenEnsemble laat ons kennismaken met Tan Duns kamermuziek. En in de passietijd komt Tan Dun zelf naar de Doelen om de Nederlandse première van zijn Water Passion uit te voeren!

HERINNERING AAN CHINESE TRADITIES woensdag 25 september 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Ragazze Kwartet Lingling Yu pipa Anthony Heidweiller eindregie Patricia Lim kostuums Maarten Warmerdam lichtontwerp

Tan Dun Ghost Opera

Dit concert ook in de serie Gastensembles

OOSTERS ­ WESTERS vrijdag 29 november 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

DoelenEnsemble o.l.v. Maarten van Veen piano

De Leeuw Krishna en Radha Takemitsu Rain Spell Tan Dun Eight Colors for String Quartet / Dew-Fall-Drops Roberto Faina Nieuw werk

Dit concert ook in de serie DoelenEnsemble

Tan

Dun

DE KRACHT VAN WATERmaandag 14 april 2014 Grote Zaal 20.15 uurNederlandse première

Cappella Amsterdamsolisten van het Nieuw EnsembleTan Dun dirigent Claudia Barainsky sopraan Stephen Bryant bariton Yuanlin Chen samplerUri Rapaport licht

Tan Dun Water Passion after St. Matthew

Dit concert ook in de series De Doelen theatraal en Gastensembles

concertsponsor:

Red Sofa is al zes jaar lang de titel van het genre moderne muziek in de Doelen. Maar, Red Sofa is ook heel letterlijk het rode meubelstuk waarop componisten, musici en muziekexperts plaatsnemen om u voor of na het concert meer te vertellen over de muziek. De Red Sofa biedt u daarmee de mogelijkheid dichterbij het creatieve en artistieke proces te komen van muziek maken en componeren. En met de Red Sofa Bankpas, die u voor een aantrekkelijke prijs toegang geeft tot álle concerten in dit genre, wordt de drempel om nieuwe muziekwerelden te verkennen alleen maar verder verlaagd.

RED SOFA

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 25 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 47

65+ / R’pas € 45

t/m 26 jaar € 27

prijs los € 24

65+ / R’pas € 22

t/m 26 jaar € 9

U kunt abonnementen voor deze serie bestellen óf de Red Sofa Bankpas. Deze Bankpas verschaft u voor slechts € 79 toegang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden voorafgaand aan ieder Red Sofa-concert ontvangt u van ons een e-mail waarmee u uw gratis kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen. De pas is de ultieme manier om zeer voordelig van alle Red Sofa-concerten te genieten.

BESTEL DE RED SOFA BANKPAS

Page 50: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 51: Abonnementenbrochure 2013-2014

red sofa 49

Het DoelenEnsemble, een van de steunpilaren van Red Sofa, was er bijna niet meer geweest – kunt u het zich voorstellen? Wij niet! In deze serie laten de Doelen en het DoelenEnsemble zien hoe je iets waardevols herstart, heropbouwt.

Niet bevangen door grootheidswaan, laten wij zien hoe zeer de moeite waard klein (twee, vier of acht musici) kan zijn. Hoe inspirerend nieuwe muziek is. Hoe je iets moois kunt opbouwen in sombere tijden. Hoe minimal een maximaal effect kan hebben. Hoe bijzonder het is als je een ensemble ziet groeien, niet alleen in omvang maar ook in ontwikkeling. Hoe interessant het is om met andere kunstvormen samen te werken, zoals film en dans. Hoe je samen kunt bouwen aan de toekomst. Hoe belangrijk kunst is voor de ziel van de maatschappij. Laat u ook inspireren door deze survivors-in-residence!

ACHTvrijdag 29 november 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

DoelenEnsembleo.l.v. Maarten van Veen piano

De Leeuw Krishna en Radha Takemitsu Rain Spell Tan Dun Eight Colors for String Quartet / Dew-Fall-Drops Roberto Faina Nieuw werk

Dit concert ook in de serie Tan Dun

TIENzaterdag 25 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenEnsembleDoelenKwartet

Dean Eclipse Takemitsu A Way a Lone De Raaff Megumi (met film van Mirjam van Veelen)

Dit concert ook in de series DoelenKwartet en Brett Dean

INTERMEZZO: MINIMAL THEATRE II: FUTURISTENCABARETzaterdag 22 februari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenEnsembleGerrie de Vries mezzosopraan Maarten van Veen piano

Zuidam iPancho Villa! Werken van Antheil , Mossolov, Satie en Poulenc

Dit concert ook in de serie Stravinsky Unlimited

ZESTIENmaandag 17 maart 2014Grote Zaal 20.15 uur

DoelenEnsemble Codarts DansCodarts EnsembleArie van Beek dirigent Neel Verdoorn choreografie

Bryars Jesus’ Blood Ain’t Failed Me Yet Martland Dance Works Wilson Limena voor piano en strijkkwartet

Dit concert ook in de series De Doelen danst en De Doelen theatraal

32 PLUSzondag 25 mei 2014 Grote Zaal 20.15 uur

DoelenEnsemble Arie van Beek dirigent

Wagemans Improvisaties over 7 (wereldpremière) Reger Largo con gran espressione (bew. Wagemans, wereldpremière) Schönberg Kammer symphonie nr.1 Beethoven Große Fuge (bew. Wagemans, wereldpremière) Schreker Kammer symphonie

Coda

rts

Dan

s ©

Dem

et A

digu

zel

TWEEvrijdag 20 september 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Maarten van Veen piano Ralph van Raat piano Visual Kitchen

Harvey Mortuos Plango, Vivos Voco Cage Suite for toy piano Dragicevic Quarks for piano, quadrophonic tape Bruynèl Brouillard Hovhaness Mihr for 2 piano’s Hovhaness Do You Remember the Last Silence?

Ralp

h va

n Ra

at©

Ann

elie

s va

n de

r Veg

t

VIER: MINIMAL THEATRE I: THE MERRY HARLEQUINdinsdag 1 oktober 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenEnsembleMarieke Steenhoek sopraan Maarten van Veen pianoWibert Aerts viool Katya Woloshyn altviool Rebecca Smit cello Jan Jansen klarinet

Gurdjieff/de Hartmann Music for the piano Stravinsky PribaoutkiKatsjatoerjan Lied van Jerevan / Het gelukstapijt Demirel The Lake / Semaisi nr.1 Tsjerepnin Bagatellen op.5 Gabunia Pianotrio

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 76 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 92

65+ / R’pas € 87

t/m 26 jaar € 63

prijs los € 24

65+/ R’pas € 22

t/m 26 jaar € 9

U kunt abonnementen voor deze serie bestellen óf de Red Sofa Bankpas. Deze Bankpas verschaft u voor slechts € 79 toegang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden voorafgaand aan ieder Red Sofa-concert ontvangt u van ons een e-mail waarmee u uw gratis kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen. De pas is de ultieme manier om zeer voordelig van alle Red Sofa-concerten te genieten.

BESTEL DE RED SOFA BANKPAS

Page 52: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 53: Abonnementenbrochure 2013-2014

red sofa 51

Het DoelenKwartet en het Doelen­Ensemble zijn traditiegetrouw belangrijke elementen binnen de Red Sofa­series. Het DoelenKwartet is het belangrijkste Nederlandse strijkkwartet op het gebied van de hedendaagse muziek. De musici schuwen het experiment niet, zoeken graag naar nieuwe klankwerelden en laven zich aan ontmoetingen met interessante componisten van nu.

Voor het nieuwe seizoen stelden ze weer een mooi en afwisselend programma samen. Ze laten horen hoe veelzijdig het moderne strijkkwartetrepertoire is. Samen met het DoelenEnsemble spelen ze onder andere de filmmuziek van Robin de Raaff bij Mirjam van Veelens film over het door Noord-Korea gekidnapte Japanse meisje Megumi Yokota. Hoe bloemen klinken weten we na het concert met de talentvolle jonge sopraan Katrien Baerts. Ten slotte een programma met twee Russen en een werk van Tan Dun, die aankomend seizoen met een eigen serie in de Doelen in het zonnetje wordt gezet.

VEELZIJDIG MODERN zaterdag 19 oktober 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenKwartet

Apostel Strijkkwartet nr.1 Trojahn Delen uit Lettera amorosa Webern Rondo Hartmann Strijkkwartet nr.2

MUZIEK EN FILM zaterdag 25 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenKwartetDoelenEnsemble

Dean Eclipse Takemitsu A Way a LoneDe Raaff Megumi (met film)

Dit concert ook in de series DoelenEnsemble en Brett Dean

B(L)OEIENDE KLANKENzaterdag 1 maart 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenKwartetKatrien Baerts sopraan

Abrahamsen Strijkkwartet nr.4 Kaipainen Glühende Blumen des Leichtsinns Schiphorst Nieuw werk voor strijkkwartet

ONTELBARE KLEURENzaterdag 5 april 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenKwartet

Silvestrov Strijkkwartet nr.1 Tan Dun Eight ColorsSjostakovitsj Strijkkwartet nr.5

Doe

lenK

war

tet

U kunt abonnementen voor deze serie bestellen óf de Red Sofa Bankpas. Deze Bankpas verschaft u voor slechts € 79 toegang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden voorafgaand aan ieder Red Sofa-concert ontvangt u van ons een e-mail waarmee u uw gratis kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen. De pas is de ultieme manier om zeer voordelig van alle Red Sofa-concerten te genieten.

BESTEL DE RED SOFA BANKPAS

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 29 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 67

65+ / R’pas € 64

t/m 26 jaar € 36

prijs los € 24

65+ / R’pas € 22

t/m 26 jaar € 9

Page 54: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 55: Abonnementenbrochure 2013-2014

red sofa 53

De Australiër Brett Dean begon zijn carrière als altviolist van de Berliner Philharmoniker. Al gauw ging hij naast zijn orkestwerk ook componeren, aanvankelijk voor experimentele film­ en radioprojecten. Tegenwoordig is hij naast componist ook dirigent. Hij is geregeld artist­in­residence van festivals en werkt als altviolist mee aan speciale concertprojecten.

Als componist die zich graag laat inspireren door literatuur, politiek en visuele stimulansen heeft hij een geheel eigen signatuur opgebouwd. Tijd voor een serie rond deze inspirerende man! In het eerste concert staat muziek centraal die een stem geeft aan individuen die ten prooi vallen aan een politiek machtsspel. Waar zouden we zijn zonder vogelzang?, is in feite de boodschap van Dean en Messiaen in het tweede concert. Tot slot zijn we erg blij dat Brett Dean zelf komt meewerken aan het Zondagfestival in mei, waar hij optreedt met het Scharoun Ensemble, een van de kamermuziekensembles van de Berliner Philharmoniker.

MUZIEK EN FILMzaterdag 25 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenEnsembleDoelenKwartet

Dean Eclipse (2003) Takemitsu A Way a Lone (1981) De Raaff Megumi (met film van Mirjam van Veelen)

Dit concert ook in de series DoelenEnsemble en DoelenKwartet

ODE AAN VOGELZANGvrijdag 14 maart 2014 Laurenskerk 20.30 uur Om 19.45 uur voorprogramma metDean Twelve Angry Men voor 12 celli

Residentie OrkestClark Rundell dirigent Ralph van Raat pianomusici van het Koninklijk Conservatorium en Codarts

Dean Pastoral Symphony Messiaen Oiseaux exotiques Messiaen Et exspecto resurrectionem mortuorum

Dit concert ook in de serie Gastensembles

Ralp

h va

n Ra

at©

Mar

co B

orgg

reve

SCHAROUN ENSEMBLE BERLIN zondag 11 mei 2014 Jurriaanse Zaal 13.00 uur

Scharoun Ensemble BerlinBrett Dean altviool

Jurriaanse Zaal 13.00­14.00 uur Mozart Strijkkwintet in g KV516Henze Adagio from ‘Quattro Fantasie’ Dean Epitaphs voor strijkkwintet

Jurriaanse Zaal 14.30­15.30 uur Hindemith Octet Dean Recollections

Jurriaanse Zaal 16.00­17.15 uur Saunders Into the Blue Schubert Octet in F D803

Na afloop meet & greet met leden van Scharoun Ensemble

Dit concert ook in de serie Het Zondagfestival

Bret

t Dea

Rob

ert P

icco

li

U kunt abonnementen voor deze serie bestellen óf de Red Sofa Bankpas. Deze Bankpas verschaft u voor slechts € 79 toegang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden voorafgaand aan ieder Red Sofa-concert ontvangt u van ons een e-mail waarmee u uw gratis kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen. De pas is de ultieme manier om zeer voordelig van alle Red Sofa-concerten te genieten.

BESTEL DE RED SOFA BANKPAS KORTING

Bestel nu en ontvang tot € 27 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 50

65+ / R’pas € 48

t/m 26 jaar € 27

prijs los € 24

65+ / R’pas € 22

t/m 26 jaar € 9

11 mei

prijs los € 29

65+ / R’pas € 27

t/m 26 jaar € 9

Page 56: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 57: Abonnementenbrochure 2013-2014

red sofa 55

Red Sofa bevat ieder seizoen ook een gastensembleserie vol uitzonderlijke (nieuwe) muziek, opmerkelijke samenwerkingen, originele ideeën en spannende theatrale effecten. De serie zit opnieuw vol bijzondere gasten.

Pipaspeelster Lingling Yu en het Ragazze Kwartet laten zien hoe theatraal een opera zonder woorden kan zijn. Het energieke Ensemble Klang stort zich op Walden van Heiner Goebbels, een van dé makers van deze tijd. Onze ‘eigen’ Bram van Sambeek brengt het derde Rotterdam Concerto, ditmaal van Vanessa Lann, in wereldpremière. Nóg meer (wereld)premières klinken in het daaropvolgende concert vol Nederlandse noten door Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag, de weergaloze altvioliste Geneviève Strosser en de jonge pianist Daniël van der Hoeven. Het Residentie Orkest kwettert, fluit en zingt erop los. Tan Dun komt naar de Doelen om zijn Water Passion te dirigeren.

ROTTERDAM CONCERTO III IN WERELDPREMIÈREdinsdag 21 januari 2014 Grote Zaal 20.15 uur

Sinfonia RotterdamConrad van Alphen dirigent Bram van Sambeek fagot

Mozart Fagotconcert Lann Rotterdam Concerto lll voor fagot (wereldpremière)

NOG NAT VAN DE INKT woensdag 5 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Asko|SchönbergEtienne Siebens dirigent Slagwerk Den Haag Geneviève Strosser altvioolDaniël van der Hoeven piano

Kulenty Altvioolconcert (wereldpremière) WagemansNieuw werk (wereldpremière)Roukens Scenes from an Old Memory Box De Vries Pianoconcert

ODE AAN VOGELZANGvrijdag 14 maart 2014 Laurenskerk 20.30 uurOm 19.45 uur voorprogramma met Dean Twelve Angry Men voor 12 celli

Residentie OrkestClark Rundell dirigentRalph van Raat piano musici van het Koninklijk Conservatorium en Codarts

Dean Pastoral Symphony Messiaen Oiseaux exotiquesMessiaen Et exspecto resurrectionem mortuorum

Dit concert ook in de serie Brett Dean

DE KRACHT VAN WATERmaandag 14 april 2014 Grote Zaal 20.15 uurNederlandse première

Cappella Amsterdamleden van het Nieuw EnsembleTan Dun dirigent Claudia Barainsky sopraan Stephen Bryant bariton Yuanlin Chen sampler Uri Rapaport licht

Tan Dun Water Passion after St. Matthew

Dit concert ook in de series De Doelen theatraal en Tan Dun

concertsponsor:

HERINNERING AAN CHINESE TRADITIES woensdag 25 september 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Ragazze KwartetLingling Yu pipa Anthony Heidweiller eindregie Patricia Lim kostuums Maarten Warmerdam lichtontwerp

Tan Dun Ghost Opera

Dit concert ook in de serie Tan Dun

Raga

zze

Kwar

tet

HOE KLINKT EENZAAMHEID?woensdag 6 november 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Ensemble KlangKeir Neuringer saxofoon, spreker

Goebbels Walden

Ense

mbl

e Kl

ang

© L

oulo

u d’A

ki

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 67 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 82

65+ / R’pas € 78

t/m 26 jaar € 54

prijs los € 24

65+ / R’pas € 22

t/m 26 jaar € 9

14 april

prijs los € 29

65+ / R’pas € 27

t/m 26 jaar € 9

U kunt abonnementen voor deze serie bestellen óf de Red Sofa Bankpas. Deze Bankpas verschaft u voor slechts € 79 toegang tot álle concerten in het genre Red Sofa. Twee maanden voorafgaand aan ieder Red Sofa-concert ontvangt u van ons een e-mail waarmee u uw gratis kaarten voor het betreffende concert kunt bestellen. De pas is de ultieme manier om zeer voordelig van alle Red Sofa-concerten te genieten.

BESTEL DE RED SOFA BANKPAS

Page 58: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 59: Abonnementenbrochure 2013-2014

kerstvoorstelling 57

Postbode Harry van Rijthoven, engel Dorien Haan en musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest spelen bekende kerstmuziek en scènes uit beroemde kerstverhalen. Een feestelijke muziekvoorstelling voor en met iedereen vanaf 6 jaar, vol humor en af en toe een vleugje ontroering.

De musici willen graag een mooi kerstconcert geven. Maar de postbode heeft een eigen plan: die wil zijn publiek uitleggen waarom kerstkaarten zo belangrijk zijn. En hoeveel werk het is om al die kaarten op tijd te bezorgen. Dan verschijnt de engel, die de kerst, het concert en de postbode wil redden. Of haar dat gaat lukken, weten we nu nog niet, want de postbode is namelijk wel érg chagrijnig! Wat we wél weten is dat er heel veel mooie muziek uit De Notenkraker van Tsjaikovski klinkt. En natuurlijk heel veel bekende kerstliedjes. Ook weten we dat Rudolf het rendier, het meisje met de zwavelstokjes, het kleine kerstklokje, Jozef en Maria, de herders en de drie koningen de (kerst)revue passeren.

DE POSTBODE EN DE ENGEL20 t/m 26 december2013Jurriaase Zaal(zie speellijst)

Harry van Rijthoven postbodeDorien Haan engelMusici van het Rotterdams Philharmonisch OrkestMarcel Sijm regieToek Numan compositie/arrangementenFemke Krist scriptDieuweke van Reij decor en kostuumsDesirée van Gelderen lichtontwerpJeroen Sarphati repetitor

Coproductie van de Doelen, Rotterdams Philharmonisch Orkest en Oorkaan

LEEFTIJDSADVIESDeze voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar. Wij verzoeken u rekening te houden met dit leeftijdsadvies.

PRIJZENprijs los € 16

t/m 26 jaar € 12

Vrijdag 20 december 13.00 en 15.00 uur

zaterdag 21 december 13.00 en 15.00 uur

zondag 22 december13.00 en 15.00 uur

maandag 23 december13.00 en 15.00 uur

dinsdag 24 december13.00 en 15.00 uur

woensdag 25 december13.00 en 15.00 uur

donderdag 26 december11.00 en 13.00 uur

SPEELLIJST DE DOELEN KINDER­KERSTSHOW

Page 60: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 61: Abonnementenbrochure 2013-2014

maan roos muziek 59

DE SCHILDERIJEN­SLURPER (6+)zondag 6 april 2014 Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Ensemble van het Rotterdams Philharmonisch OrkestEva Crutzen spelSigrid Merx tekstAnnick Spoelstra beeld/vormgeving decor

Muziek uit Schilderijen van een tentoonstelling van Moesorgski

Kaat is dol op tekenen en schilderen. Haar mooiste tekeningen hangt ze aan de muur van haar kamer. Op een dag wordt Kaat wakker: de tekeningen zijn weg! Er hangen alleen nog maar lege blaadjes aan de muur. Overal in de stad zijn schilderijen verdwenen. In het museum hangen alleen nog maar lege lijsten. De grote mensen lijken de schilderijen niet te missen, maar Kaat wel! De stad is saai en somber. Als niemand iets doet, gaat Kaat zelf op onderzoek uit.

Voor het hele gezin brengt deze serie de mooiste verhalen en live muziek samen. Er zijn veel spannende verhalen, bijvoor­beeld over een driepotig monster met een angstaanjagend zwart­wit gebit, de mannen van Minsk (die misschien helemaal niet zo eng zijn als ze klinken) en over de echte Schilderijenslurper. Maar er zijn ook hele romantische verhalen, bijvoorbeeld over Carmen in een operavoorstelling voor kinderen. De voorstellingen vinden tegelijk plaats met de serie Piccolo voor peuters. Zo kan het hele gezin genieten van een mooie voorstelling.

DE MANNEN VAN MINSK (6+)Hoe klinkt dapper?zondag 6 oktober 2013Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Matangi Quartet Wiebe­Pier Cnossen bariton en spel Marieke Steenhoek sopraan en spelGienke Deuten regie

Annie en Bertje willen niet gaan slapen. Hun ouders dreigen dat de Mannen van Minsk ze komen halen als ze nu niet onmiddellijk onder de dekens kruipen en het licht uitdoen. Zo begint deze muziekvoorstelling die het midden houdt tussen een musical, opera en hoor-spel. Het Matangi Quartet en zangers Marieke Steenhoek en Wiebe-Pier Cnossen brengen de ontregelende wereld van Minsk op virtuoze en hilarische wijze tot leven.

CARMEN (7+)zondag 10 november 2013Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Frank Groothof spel en zangHarrie Geelen tekstenGeorges Bizet muziekSyrène Saxofoonkwartet Con Mil Amores Thé­Tjong King tekeningen

Bizets Carmen is een van de mooiste opera’s aller tijden en de voorstelling die Groothof ervan maakte in 1995, was zeer succesvol. In deze nieuwe versie vertelt, zingt en danst Frank Groothof samen met flamenco-ensemble Con Mil Amores en het Syrène Saxofoonkwartet het verhaal over de wanhopige liefde tussen Carmen en José.

HET HEMELSE FAGOTJE (5+)zondag 9 februari 2014 Jurriaanse Zaal 14.00 uur

J.O.N.G.ensemble Benjamin Murck acteur/vertellerElsina Jansen regie

Een muziekengeltje laat van boven uit de hemel pardoes zijn hemelse fagotje vallen. Met een plof valt hij in het gras, vlak voor de voeten van een jongetje. Hij begint op het fagotje te spelen en het klinkt meteen ‘zoet en wollig en mollig en onbeschrijf-lijk heerlijk’. Ondertussen is het engeltje wanhopig op zoek naar zijn instrument. Hij daalt af naar de aarde en vindt, na vele avonturen, het jongetje dat het fagotje natuurlijk niet meer kwijt wil.

FÜR ELISE (6+)Hoe klinkt een vleugel?zondag 9 maart 2014 Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Tomoko Mukaiyama piano Muziek van Chopin, Nancarrow, Haydn, Cage, Mukaiyama en Beethoven

Zie je het voor je? Een driepotig monster met een vervaarlijk gebit vol witte en zwarte tanden, glimmend zwart alsof hij net uit het water komt. Zijn binnenste een ingewikkelde kluwen van snaren en schroeven. Zijn geluiden verraderlijk, van fluweelzacht tot grommend en dreigend. Zijn naam is zacht, maar zijn bast is hard. En toch kun je verliefd op hem worden én doet hij wat de meester zegt. Rara, wat is dat…?Een beeldende muziekvoorstel-ling met de piano als oude en nieuwe doos van Pandora in de hoofdrol.

LEEFTIJDSADVIESWij verzoeken u rekening te houden met het leeftijdsadvies voor deze voorstellingen.

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 11 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENPrijzen gelden zowel voor volwassenen als voor kinderen

prijs serie € 34

prijs los € 9

Page 62: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 63: Abonnementenbrochure 2013-2014

maan roos muziek 61

JAZZBABAR (2,5+)zondag 9 februari 2014 Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

Frank Groothof concept, script en spelGerard de Bruyne live-tekenaarJazzXpress muziek

‘Hé, wat is dat?’, zegt Frank. ‘Is dat een tak? Een slang? Nee, het lijkt een beetje een slurf… Ja, het is een slurf van een olifantje…! Ach, net geboren, in het grote bos…’Zo begint het leven van een babyolifantje dat de gekste avonturen beleeft. Frank Groothof vertelt het ons, met jazzy klanken van Marius Beets en live illustraties van Gerard de Bruyne.

WONDERLAND (2+)zondag 9 maart 2014Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

Makiko Ito spel, concept

Wonderland is een voorstelling die voor, maar ook dóór kindjes gemaakt wordt. Vier muzikanten en vier dansers maken ter plekke een voorstelling waaraan de peuters deelnemen.

VLINDER (2+)zondag 6 april 2014 Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

Ageeth de Haan zang en spelWessel Coppes gitaarFrans Groen contrabasVinsent Planjer percussie

Steevast zijn ze uitverkocht, de voorstellingen van Ageeth de Haan in de Doelen. Vlinder en zijn moeder fladderen rond in de tuin. Moeder wijst alle bloemen aan die ze mooi vindt. Maar als ze vraagt wat Vlinder mooi vindt, merkt hij tot zijn schrik dat hij dat helemaal niet weet. Dus trekt Vlinder de wijde wereld in en gaat op zoek naar wat hij mooi vindt. Tijdens zijn tocht ontdekt hij van alles.

Piccolo is onze muziekserie voor de peuters. Het is een allereerste kennismaking met live muziek en uit ervaring weten we dat zelfs de allerkleinsten al geraakt worden door live gespeelde muziek. Vaak is er een mooi verhaal, wordt er gedanst of krijgen kindjes de kans om zelf mee te doen.

BACH… À SABLE (1,5+)zondag 6 oktober 2013Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

Théâtre de la GuimbardeCharlotte Fallon regieFabienne Van Den Driessche celloShaula Cambazzu choreografie en dans

Bach Delen uit Cellosuites

Een danseres en een muzikante ontmoeten elkaar. De muziek nodigt uit tot dans en de dans nodigt uit tot nog meer muziek. Dromen van vredige momenten en mooie plekjes passeren in deze prachtige kennismaking met dans op de live gespeelde muziek van Bach en met dans. Ontroerend mooi.

PLIS / SONS (1,5+)zondag 10 november 2013Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

Laurent Dupont regieMarie Fraschina zangBruno Bernard arrangementenChristine Vadrot scenografie

Papier. Karton. Een stem. Zachte muziek. Meer is er soms niet nodig om een betoverend mooie voorstelling te maken die de kleintjes fascineert en raakt. Plis / Sons is een kijk- en luisterspel dat de zinnen prikkelt en de geheimen achter beelden en geluiden onthult.

LEEFTIJDSADVIESWij verzoeken u rekening te houden met het leeftijdsadvies voor deze voorstellingen.

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 22 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 53

t/m 26 jaar € 45

prijs los € 15

t/m 26 jaar € 9

Page 64: Abonnementenbrochure 2013-2014
Page 65: Abonnementenbrochure 2013-2014

maan roos muziek 63

In iedereen schuilt een muzikant, echt waar! Je hoeft niet goed te kunnen zingen, of een instrument te kunnen bespelen om toch samen hele mooie muziek te kunnen maken.

In deze workshops, waaraan het hele gezin meedoet, leer je onder leiding van docenten van SKVR Muziekschool de basisbeginselen van muziek maken. Je zult zien dat je aan het einde van de workshop al een heel mooi stuk kunt spelen of zingen.

JE STEM (6+)zaterdag 30 november 2013 Eduard Flipse Zaal 10.30 ­ 12.30 uur

Iedereen kan (liedjes) zingen, je hebt je muziekinstrument, de stem, eigenlijk altijd bij je. Bovendien kun je nog veel meer met je stem dan een liedje zingen. In deze workshop (waar we ook nieuwe onbekende sintliedjes gaan zingen) ontdek je hoeveel muziek er zit in je eigen stem.

MAAK JE EIGEN FILMMUZIEK (6+)zaterdag 25 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 10.30 ­ 12.30 uur

Tijdens het International Film Festival Rotterdam leren wij je hoe je zelf een korte soundtrack kunt schrijven bij een scène uit een film of tekenfilm. Je ontdekt onder meer hoe bepalend de muziek is voor hoe je naar de beelden kijkt. We gaan de soundtrack ook zelf inspelen met allerlei muziekinstrumenten, van slaginstrumenten tot keyboard tot accordeon. Een leuke workshop voor het hele gezin!

ZING DE STERREN VAN DE HEMEL (6+)zaterdag 29 maart 2014 Eduard Flipse Zaal 10.30 ­ 12.30 uur

Zingen is iets dat iedereen kan en samen zingen is nog leuker. Als je thuis al aan het oefenen bent gegaan, is het nu tijd om met z’n allen de sterren van de hemel te zingen. Leer de liedjes voor groot en klein samen zingen en na het instuderen zingen we als in een échte musical. Vrolijke en droevige deuntjes, liedjes in alle sferen horen erbij en maken het muzikale verhaal (in theatrale stijl) compleet.

DE SCRAPBAND NIEUWE STIJL (6+)zaterdag 24 mei 2014 Eduard Flipse Zaal 10.30 ­ 12.30 uur

Deze slagwerkworkshop is een workshop met allerlei (soms ongewone) slaginstrumenten. We gaan muziek maken met alles wat binnen handbereik is. Thuis trommel je er vast ook vaak op los, bijvoorbeeld met een pan, een deksel, een fles, met lepels of emmers. Met z’n allen klinkt het nog veel mooier.

MET GAMELAN NAAR EEN ANDERE WERELD (6+)zaterdag 28 september 2013 Eduard Flipse Zaal 10.30 ­ 12.30 uur

De klanken van de gamelan nemen je mee naar de kleurrijke warme wereld van Indonesië. Speel en zing mee, en leer je eigen stukje muziek spelen op deze echte Javaanse instrumenten zoals xylofoons, trommels, gestemde gongs en de angklung. Samen vormen we dan een heus gamelanorkest. De mooie muziekinstrumenten, die ter beschikking zijn gesteld door het Wereldmuseum Rotterdam, zijn een pracht voor het oog.

OVERAL IS RITME (6+)zaterdag 26 oktober 2013 Eduard Flipse Zaal 10.30 ­ 12.30 uur

Alles heeft een ritme, een hele wereld aan ritmes komt voorbij in deze workshop. En iedereen tikt wel eens een ritme mee. Wanneer je dat samen met anderen doet, heb je zo een com-plete ritmesectie, van slag- en percussieinstrumenten bij elkaar. Aan het eind van deze workshop vormt u een grote, swingende slagwerkband.

LEEFTIJDSADVIESWij verzoeken u rekening te houden met het leeftijdsadvies voor deze voorstellingen.

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 15 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENPrijzen gelden zowel voor volwassenen als voor kinderen

prijs serie € 39

prijs los € 9

Page 66: Abonnementenbrochure 2013-2014

advertentie 64

Page 67: Abonnementenbrochure 2013-2014

advertentie 65

Page 68: Abonnementenbrochure 2013-2014

world 66

FLAMENCO SPECIAL ESENCIAzaterdag 5 oktober 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Juan José Amador is een referentie in de flamenco: een lichtend voorbeeld voor jonge cantaores. De 52-jarige zanger, bekend om zijn elegante maar rauwe stijl, werkte in zijn lange carrière samen met grote dansgezelschappen zoals dat van Eva la Yerbabuena, Farruquito en Manuela Carrasco. Voor deze tournee verbindt hij zich aan de jonge generatie. Met dansers Maria ‘La Serrana’ en Antonio Molina ‘El Choro’, en zijn neefje Luis Amador op gitaar brengt hij een voorstelling van echte zigeunerflamenco: de pure ‘essentie’ van de Zuid-Spaanse volkskunst.

FLAMENCO SPECIAL LUISA PALICIOzaterdag 1 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Niet alleen is Luisa Palicio gespecialiseerd in het dansen met de ‘bata de cola’ (de sleep van haar flamencojurk), ook is ze bedreven in het dansen met de ‘mantón’ (omslagdoek), wat haar stijl buitengewoon spectaculair maakt. De jonge bailaora (1984) was een leerlinge van topdanseres Milagros Menjibar en geeft inmiddels les op de gerenommeerde flamencoschool Cristina Heeren in Sevilla. Na een succesvolle avond met haar dansgezelschap, in 2010 in de Doelen, staat haar eigen danskunst vanavond centraal.

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 13 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 31

65+ / R’pas € 29

t/m 26 jaar € 18

prijs los € 22

65+ / R’pas € 20

t/m 26 jaar € 9

Flamenco Specials zijn rijke avonden met naast een avondvullende live show ook een inleiding (19.30 uur) door journaliste Marlies Jansen, een openend en afsluitend concert door het Flamenco Ensemble Codarts, een workshop van dansschool Rosa de Compás, een interview en meet & greet met de artiesten en, om uit te swingen, een dansfeestje in Spaanse sferen met dj Mirjam Bloem.

FLAMENCOSPECIALS

Page 69: Abonnementenbrochure 2013-2014

world 67

COLOR TANGOzaterdag 28 september 2013 Willem Burger Zaal 20.15 uurOm 19.30 uur inleiding

Color Tango treedt al bijna een kwart eeuw op en wordt geleid door de veelgelauwerde bandoneonmeester Roberto Álvarez, ooit tien jaar lang solist en arrangeur van het legen-darische orkest van maestro Osvaldo Pugliese. Na hun eerste buiten landse tournee in Neder-land, in 1989, volgden onder meer Brazilië, de Verenigde Staten, Colombia, Canada en Japan (met maar liefst 35 concerten in 2011). Het orkest, dat de romantische en expressieve lijn van Pugliese continueert, bracht inmiddels 9 cd’s uit en produceerde zelfs een eigen musical.

Colo

r Tan

go

QUINTETO EL DESPUÉSvrijdag 21 maart 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

El Después – vrij vertaald ‘het hierna’ of ‘het hiernamaals’ – wil een eeuwige, tijdloze tango laten horen. In tegenstelling tot de meeste tango-ensembles focust het kwintet op nieuw repertoire en arrangementen van bijvoorbeeld Gustavo Beytelmann en gitarist Alejandro Schwarz, die samen met de veelgevraagde bandoneonist Victor Hugo Villena de groep oprichtte. Dat legt hen beslist geen windeieren: El Después tourde van Algerije tot Japan, maakte deel uit van de BBC-documentaire Las Rutas del Tango, en gaf een reeks uitverkochte concerten met fadozangeres Misia in de Opera Sao Carlos in Lissabon.

JUAN TAJES & PAVADITA STRING QUARTETvrijdag 6 juni 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Malena, María, Margot: veel tangoteksten gaan over vrouwen. Ze worden beschimpt of aanbeden en slechts zelden loopt het goed af. Het Pavadita Tango String Quartet vertaalde de mooiste tangoteksten over vrouwen zodat ook het Nederlandse publiek er helemaal door kan worden meegevoerd. De schorre en sidderende stem van Juan Tajes is de ideale vertolker van deze ontroerende liederen. Samen met de vier vrouwelijke strijkers van Pavadita brengt de Uruguayaan, die naast tangozanger ook acteur, schrijver en ontwerper is, dit hartverscheurend mooie muziektheaterprogramma.

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 19 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 46

65+ / R’pas € 44

t/m 26 jaar € 27

prijs los € 20

65+ / R’pas € 18

t/m 26 jaar € 9

28 september

prijs los € 25

65+ / R’pas € 23

t/m 26 jaar € 9

Na afloop van ieder concert is er een korte tangodansworkshop dor Cuartito Azul en is er een tangobal met live muziek.

TANGO DANS­WORKSHOP

Page 70: Abonnementenbrochure 2013-2014

world 68

DAISY CORREIAvrijdag 7 februari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Na een tienercarrière in de popmuziek ontdekte de Portugees-Nederlandse Daisy Correia de fado. De Amsterdamse zangeres, die al door 3FM en Sky Radio was uitgeroepen tot groot talent, stortte zich op de volksmuziek van haar moederland. Ze bracht haar fadodebuut Este meu fado uit, waarop ze werkte met de begeleiders van Krezip, Ilse de Lange en Ellen ten Damme, en deelde het podium met fadogrootheden Ana Moura, Mafalda Arnauth en Fernando Lameirinhas. De ultieme ontmoeting tussen haar twee grote liefdes, pop en fado, komt nu tot uiting in haar gloednieuwe theaterconcert Meu abraço.

QUATRO VENTOSvrijdag 10 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Melancholie, verdriet, tegenslag: het zijn de voornaamste termen die men met de fado associeert. Maar Quatro Ventos (‘Vier Windrichtingen’) richt zich juist op de vrolijke component van deze meeslepende Portugese volksmuziek. Het kwartet rond Azorische zanger Emanuel Pessanha – met een bijzondere bezetting van harmonica, gitaar, viool, piano en contrabas – geeft bovendien veel tekst en uitleg over de smaakvol gearrangeerde liederen. Na 17 jaar en vijf cd’s, waaronder een live-album en duetten met Fernando Lameirinhas, Iain Matthews en Rui Veloso, is Quatro Ventos een fadokracht om rekening mee te houden.

CUCA ROSETAzaterdag 5 april 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Hoewel zij pas op haar achttiende voor het eerst een fadohuis bezocht, stelt Isabel ‘Cuca’ Roseta zonder aarzelen: ‘Ik ben geboren voor de fado’. Popmuziek en haar vak psychologie lieten de jonge zangeres altijd achter met een leegte. In fado vond zij de meest pure muziekvorm, in haar eigen woorden: ‘Zonder ruimte voor leugens’. Ze werd als fadista ontdekt door Carlos Zel, João Braga en Mário Pacheco, maar het was de Argentijnse Oscarwinnaar Gustavo Santaolalla (Bajofondo, Babel, Brokeback Mountain), die haar debuutalbum in 2011 produceerde.

Isab

el R

oset

a

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 19 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 44

65+ / R’pas € 42

t/m 26 jaar € 27

prijs los € 20

65+ / R’pas € 18

t/m 26 jaar € 9

5 april

prijs los € 23

65+ / R’pas € 21

t/m 26 jaar € 9

TIP: CABOCUBAJAZZBreid uw abonnement uit met het con cert Cabo Cuba­Jazz op vrijdag 14 maart 2013 (Eduard Flipse Zaal 20.30 uur). CaboCubaJazz brengt een mix van Kaap verdische morna en coladera met Cubaanse rumba, salsa en jazz.

kaarten € 19 65+ / R'pas € 17, t/m 26 jaar € 9

Page 71: Abonnementenbrochure 2013-2014

world 69

MARIKE JAGERzaterdag 2 november 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Here Comes the Night is een muzikaal avontuur door de nacht: met bewegende objecten als decor wordt het podium omgetoverd tot een nacht aan het water. Dit analoge ‘geluidsdecor’ maakt het concert tot een bijzondere belevenis. Marike en haar band spelen kleurrijke, speelse en soms broeierige songs, waarin het beeld wordt geschetst van de nacht waarin Marike haar liedjes schrijft: het liefst op Schiermonnikoog, omgeven door de zee.

Mar

ike

Jage

r

ROGIER PELGRIMvrijdag 13 december 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Bezige bij en man-met-gitaar Rogier Pelgrim deed de afgelopen drie jaar een kleine 130 optredens, die hij deels zelf organiseerde. Nergens voelt hij zich meer op zijn gemak dan op een podium. Als geboren performer vertolkt hij zijn eigen repertoire vol overgave en overtuiging. Met zijn geweldige stembereik brengt hij gevoelige, melancholische popliedjes met referenties naar Jeff Buckley, Damien Rice, Sufjan Stevens en Johnny Cash: persoonlijke liederen over liefde, lijden, relaties, geloof en andere persoonlijke overpeinzingen uit het dagelijks leven.

VONDER & BLOOMvrijdag 31 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Nina Ebbenhout en Caroline Ouwendijk zaten in dezelfde tram op weg naar een talentenjacht, raakten aan de praat en de muzikale vonk sloeg meteen over: Vonder en Bloom was geboren. Met hun ingetogen, recht-uit-het-hart maar pakkende liedjes ging het duo op tournee en met succes: tijdens hun Tiny Little Theatre Tour speelden ze vrijwel alleen voor uitverkochte zalen. Wie ze nog niet kende van hun recente debuutalbum Do Much Better, zal het gelijknamige nummer zeker gehoord hebben in de Rivella-reclame op televisie.vrouwelijke strijkers van Pavadita brengt de Uruguayaan, die naast tangozanger ook acteur, schrijver en ontwerper is, dit hartverscheurend mooie muziektheaterprogramma.

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 19 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 43

65+ / R’pas € 41

prijs los € 20

65+ / R’pas € 18

2 november

prijs los € 22

65+ / R’pas € 20

Page 72: Abonnementenbrochure 2013-2014

world 70

HARRY SACKSIONIzaterdag 14 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

In het soloprogramma While my guitar gently weeps… speelt Sacksioni een reeks schitterende bewerkingen van legendarische George Harrison- en Lennon/McCartney-composities en andere klassieke nummers uit de jaren zestig, zeventig en tachtig, van Frank Sinatra en Mungo Jerry tot The Lovin’ Spoonfull en Jefferson Airplane. Door deze beroemde composities op één gitaar te spelen, ontstaat een transparant beeld van de popmuziek uit die periode. Ook worden de vroege contouren zichtbaar van de grote gitarist die Sacksioni uiteindelijk zélf is geworden.

Har

ry S

acks

ioni

THE FIVE GREAT GUITARSdonderdag 24 oktober 2013 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Met het programma African Samba vieren The Five Great Guitars dit seizoen alweer hun tienjarig bestaan. Na de buiten-gewoon succesvolle tournee African Blues heeft gitarist Jan Kuiper met de Malinese sterzanger en gitarist Habib Koité en Braziliaanse singer-songwriter Ceumar een nieuwe topline-up samengesteld. Groovy gitaar- en baspatronen, virtuoze gitaarsolo’s, swingende samba’s en bossa nova’s, en dat alles gespeeld met een tome loze energie en muzikaal plezier. African Samba is een exclusieve avond waarin de roots van de Braziliaanse muziek naadloos overgaan in traditionele Afrikaanse percussiepatronen.

ERIK VAARZON MOREL EN LEONI JANSENdonderdag 9 januari 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

In een zoektocht naar de oorsprong van de muziek die hen bindt reisden gitarist Eric Vaarzon Morel en zangeres Leoni Jansen elkaar tegemoet naar een van de oudste bedevaartplaatsen van Europa: Santiago de Compostela. Hij nam de zilverroute vanuit het diepste zuiden van Spanje, de bakermat van de flamenco, en zij bereisde de oeroude pelgrimsroute vanuit het Keltische noorden. In dit theater- en muziekprogramma in diverse talen – Nederlands, Engels, Spaans en Keltisch – presenteren zij de bevindingen van hun spirituele en muzikale reis naar het bedevaartsoord, waarheen zo velen hen voorgingen.

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 20 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 49

65+ / R’pas € 47

t/m 26 jaar € 27

prijs los € 22

65+ / R’pas € 20

t/m 26 jaar € 9

24 oktober

prijs los € 25

65+ / R’pas € 23

t/m 26 jaar € 9

Page 73: Abonnementenbrochure 2013-2014

world 71

SHARON CORRsinger, songwriter & violinist of The Corrs and her bandzondag 17 november 2013 Grote Zaal 20.15 uur

Vijftien jaar lang was ze kernlid en songwriter van de populaire Ierse band The Corrs, waarmee ze diverse Grammy-nominaties en Britt Awards in de wacht sleepte. Sinds 2009 vliegt ze solo: zangeres en violiste Sharon Corr. Na het uitkomen van haar solodebuut Dream of you werkte Corr samen met artiesten als Jean Michel Jarre, operazanger Bryn Terfel en de Spaanse popster Alex Ubago. In 2012 werd ze jurylid van de uiterst populaire talentenshow The Voice of Ireland. Met een gloednieuwe tweede cd op zak brengt Corr nu een bezoek aan de Doelen.

ANÚNAwoensdag 11 december 2013 Grote Zaal 20.15 uur

Koormuziek van ongeëvenaarde klasse in een unieke stijl: dat is het handelsmerk van het Ierse topkoor Anúna. Niet alleen blinkt het uit het in meerstemmige religieuze gezangen en eigen-tijdse muziek, maar ook in publieks interactie. De koor-leden omringen de toehoorder letterlijk met een klanktapijt van loepzuivere zang, ritmische songs en meditatieve gregoriaanse gezangen. Het kerstprogramma bevat naast klassiekers als Silent Night en Gloria in Excelsis Deo ook modernere songs. Door de combinatie van adembenemende a-cappellazang, prachtige kos-tuums en flakkerend kaarslicht creëert Anúna een betoverende sfeer die de luisteraar niet meer loslaat.

CELTIC & BALFOLK NIGHTzaterdag 8 februari 2014 diverse zalen, 19.00 uur

De Europese folk viert hoogtij en met haar toonaangevende verleden op dit gebied orga-niseert de Doelen voor de echte die hards, maar ook voor de (nog) niet-ingewijden, weer een breed geschakeerd dansfestijn met Keltische roots. Van de crème de la crème op het gebied van live muziek uit Ierland, Schotland, Wales en Bretagne tot dansworkshops waar je de basisstappen van stampende jigs en reels kunt leren, maar ook kunt meeswingen met een wals, bourree of polka: met verschillende bands staat deze afwisselende avond compleet in het teken van deze rijke Europese tradities.

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 24 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 57

65+ / R’pas € 54

prijs los € 27

65+ / R’pas € 25

Page 74: Abonnementenbrochure 2013-2014

world 72

SABRINA STARKEdonderdag 6 februari 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Ain’t no sunshine, when she’s gone of Just the two of us: het zijn slechts twee van de talrijke wereldhits die Bill Withers op zijn naam heeft staan. In een nieuw avondvullend theaterprogramma laat Edison-winnares Sabrina Starke het publiek (hernieuwd) kennis maken met het repertoire, de wortels en het leven van deze soul-legende. Starke zoekt daarbij muzikale en visuele grenzen op, speelt met geluidseffecten, daagt zichzelf uit op de piano en krijgt naast haar ‘echte’ band ook begeleiding van een virtueel orkest.

Sabr

ina

Star

ke

RUBEN HEINdonderdag 13 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Een nieuwkomer kun je de Nederlandse crooner Ruben Hein nauwelijks meer noemen. Sinds de start van zijn solocarrière in 2010 werd hij al gebombardeerd tot 3FM Serious Talent, ontving hij een Edison-nominatie en won hij de Radio 6 Award. Op zijn nieuwe cd, te verschijnen in 2013, gaat hij verder op zijn jazz-roots, maar nu nog meer vermengd met diepgaande grooves en funk waarbij hij zich – met zijn stem als middelpunt – laat inspireren door grootheden als Paul Simon, Bill Withers, maar ook Fink, Tony Allen en Black Dub.

KARSU DÖNMEZzaterdag 19 april 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

De jonge diva-in-spé Karsu Dönmez studeerde tien jaar klassiek piano en zong als tiener elke vrijdagavond in haar vaders restaurant toen haar carrière in een stroom-versnelling raakte. Inmiddels betrad zij prestigieuze podia als Carnegie Hall, het Istanbul Jazz Festival en North Sea Jazz, verzorgde zij het voorprogramma van de Turkse popdiva Sezen Aksu en verscheen zij in tv-programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman. In 2012 verscheen zowel haar debuutalbum Confession, vol jazz, pop en Turkse liedjes, als een documentaire op basis van haar bijzondere levensverhaal.

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 19 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 52

65+ / R’pas € 49

t/m 26 jaar € 27

prijs los € 23

65+ / R’pas € 21

t/m 26 jaar € 9

19 april

prijs los € 25

65+ / R’pas € 23

t/m 26 jaar € 9

Page 75: Abonnementenbrochure 2013-2014

world 73

I COMPANIvrijdag 17 januari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Opgericht om de muziek van componist Nino Rota – uit de mythische Fellini-films – in een nieuw jasje te gieten werd I Compani halverwege de jaren tachtig al snel een begrip in de kunstmuziek. Na programma’s als Last Tango in Paris en Diva’s speelde het jazzensemble Verdi’s opera Aida op het Holland Festival. Nu komt I Compani met Verdi 2.00, vol muziek uit de opera’s van de Italiaanse componist – wiens tweehonderdste verjaardag in 2013 gevierd wordt – die bij dit negenkoppige gezelschap soms naar tango, circusmuziek, oosterse klanken, emotionele miniatuurtjes en grommende uithalen leidt.

ETNOSARAJvrijdag 21 februari 2014 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Zoals saraj in het Oud-Perzisch zoiets betekent als een kruispunt waar reizigers elkaar ontmoeten, zo symboliseert de naam EtnoSaraj de samensmelting van verschillende traditionele muziekstijlen uit voormalig Joegoslavië, misschien wel ’s werelds grootste kruispunt tussen de oosterse en westerse culturen. In het tijdloze, intense en smaakvolle programma Reminiscencije (Reminiscentie) gidst EtnoSaraj haar publiek door de diverse muzikale landschappen, met name langs de melancholische Bosnische sevdah. Een nostalgische, afwisselende trip boordevol spanning en ontroering.

NYNKE LAVERMANwoensdag 19 maart 2014 Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Nynke Laverman is een echte ‘wereldvrouw’: in 2004 maakte de zangeres grote indruk met haar Friese fado’s, vertalingen van Slauerhoffs gedichten, die een jaar later terechtkwamen op haar debuutalbum Sielesâlt. Op haar tweede cd en gelijknamige tournee, Maisfrou, zingt ze met dezelfde ingehouden passie ook Mexicaanse muziek, tango en flamenco. Maar daar houdt deze wereldreiziger niet op: de stukken van haar derde cd, Nomade, schreef Nynke op bezoek bij een nomadenfamilie op de steppen van Mongolië.

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 19 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 46

65+ / R’pas € 44

t/m 26 jaar € 27

prijs los € 20

65+ / R’pas € 18

t/m 26 jaar € 9

19 maart

prijs los € 25

65+ / R’pas € 23

t/m 26 jaar € 9

Nyn

ke L

aver

man

© M

enno

Sta

ssen

Page 76: Abonnementenbrochure 2013-2014

advertentie 74

Page 77: Abonnementenbrochure 2013-2014

jazz 75

OLIVER’S CINEMA vrijdag 27 september 2013Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Oliver’s Cinema – een anagram van Eric Vloeimans – is het nieuwe trio van de Rotterdamse jazztrompettist. De jarige Vloeimans was al jaren geïnteresseerd in het geluid van de accordeon, maar vond pas in Florizoone, met diens grote flair en onweerstaanbare podiumprésence, de perfecte tegenhanger om een muzikale dialoog mee te voeren. Later werd er een derde klankkleur aan het palet toegevoegd: de zijden celloklank van Jörg Brinkmann. Het trio, dat in september zijn eerste cd presenteert, speelt filmische muziek met scherpe, avontuurlijke improvisaties.

DUO JOANNA MACGREGOR & ERIC VLOEIMANS zondag 15 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.30 uur

De Engelse toppianiste en muziekhoogleraar Joanna MacGregor soleerde bij onder

meer het New York Philharmonic en werkte met dirigenten als Pierre Boulez en Valery Gergiev. Zij wordt wereldwijd geprezen om haar innovatieve ideeën en veelzijdigheid. Naast een indrukwekkend repertoire als klassiek pianist legt MacGregor verbindingen naar andere muziekgenres en multimedia, waarbij ze samenwerkte met musici als Brian Eno, Nitin Sawhney, Dhafer Yousef, Andy Sheppard en Django Bates. Vanavond gaat zij de muzikale dialoog aan met trompettist Eric Vloeimans, tijdens een intieme duosessie met veel interactie en improvisatie.

Dit concert ook in de serie Jazz not jazz

HOLLAND BAROQUE SOCIETY & ERIC VLOEIMANS zaterdag 22 februari 2014 Jurriaanse Zaal 20.30 uur

De Holland Baroque Society wordt geroemd om haar ver nieuwende aanpak, frisse geluid en energieke en speelse

interactie tussen de musici. Het orkest brengt vergeten schatten uit de Barok, maar verkent ook nieuwe terreinen, zoals de volksmuziek, moderne muziek en zelfs de pop. Vanavond gaat het ensemble het muzikale avontuur aan met Eric Vloeimans, die een voor hem onbekend terrein betreedt: de zestiende- en zeventiende- eeuwse klassieke muziek.

ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST & ERIC VLOEIMANS donderdag 5 juni 2014Grote Zaal 20.15 uur

Met dit project komt een van Eric Vloeimans’ grootste wensen in vervulling: een rol als solist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Deze avond geldt als het slotconcert – en wat Vloeimans betreft het hoogtepunt – van vier concerten om zijn vijftigste verjaardag te vieren. Om dit te benadrukken zullen er speciaal voor deze avond nieuwe werken worden geschreven. Dit concert met het RPhO heeft ook een

bredere context: het is een van vijf gezamenlijke projecten van de Doelen en het Rotterdams Philharmonisch onder de noemer Convoi exceptionnel.

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 28 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 67

65+ / R’pas € 64

t/m 26 jaar € 36

prijs los € 22

65+ / R’pas € 20

t/m 26 jaar € 9

27 september

prijs los € 19

65+ / R’pas € 17

t/m 26 jaar € 9

5 juni

prijs los € 32

65+ / R’pas € 30

t/m 26 jaar € 9

Page 78: Abonnementenbrochure 2013-2014

jazz 76

NEW ROTTERDAM JAZZ ORCHESTRAvrijdag 4 oktober 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

‘Kakelvers, elastisch en onder-houdend’, schreef de Volkskrant over het New Rotterdam Jazz Orchestra. Het jonge, creatieve toporkest verkent en verlegt graag zijn grenzen. Na succesvolle tour-nees met Eric Vloeimans, Anton Goudsmit en Ernst Reijseger, geeft het NRJO een sneak preview op hun komende tournee: vol nieuwe muziek, heen en weer vliegend tussen jazz, rock, funk, vrije improvisatie en elektronica.

Dit concert ook in de serie Jazz not jazz

CODARTS & ROYAL CONSERVATORY BIG BAND MEETS TRIO OUT OF THE BLUESCelebrating the Music of Oliver Nelsonvrijdag 22 november 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

De Codarts & Royal Conservatory Big Band, spelen samen met trio – en tevens gastsolisten –Out Of The Blues de bigband-arrangementen die Oliver Nelson (1932-1975) schreef voor Jimmy Smith en Johnny Hodges en voor populaire televisieseries als The Six Million Dollar Man. Maar ook Nelsons blues-geïnspireerde composities, in nieuwe arrange-menten van Out Of The Blues, staan op het programma.

Dit concert ook in de serie Jazz as we speak

JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUWCulture Clash vrijdag 24 januari 2014Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Het Jazz Orchestra of the Concert gebouw keert terug naar de wortels van de jazz: de dans-muziek. Tijdens een wervelend concert met live gemixte film-beelden, draaitafel specialist Git Hyper en trompettist Jan van Duikeren speelt het orkest een collage van muziek uit

de swingperiode (o.a. Count Basie en Benny Goodman) en stukken van de cd Scribblin’, met Van Duikerens funkmuziek: swingende dance met spannende solo’s, groovy beats en mes-scherpe riffs.

DAVID KWEKSILBER BIG BANDvrijdag 11 april 2014Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

De 26-koppige David Kweksilber Big Band brengt een zinderend avontuur vol fonkelnieuwe geïmproviseerde muziek. Deze virtuoze en pionierende specialisten uit de geïmproviseerde en moderne klassieke muziek inspireren componisten uit de meest uiteenlopende muzikale klankwerelden om speciaal voor hen te schrijven. Tijdens dit concert zal dan ook een aantal nieuwe Rotterdamse opdracht-werken in première gaan.

Dit concert ook in de serie Jazz not jazz

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 23 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 55

65+ / R’pas € 52

t/m 26 jaar € 36

prijs los € 22

65+ / R’pas € 20

t/m 26 jaar € 9

4 oktober

prijs los € 19

65+ / R’pas € 17

t/m 26 jaar € 9

22 november

prijs los € 15

65+ / R’pas € 13

t/m 26 jaar € 9

Page 79: Abonnementenbrochure 2013-2014

jazz 77

CHAMBERTONES TRIOvrijdag 18 oktober 2013Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

De leden van dit trio – gitarist Jesse van Ruller, klarinettist Joris Roelofs (voor velen bekend als saxo fonist) en bas sist Clemens van der Feen – verdien den hun sporen in de internationale jazzscene en zijn allen band-leiders en componisten. De naam zegt het al een beetje, we hebben te maken met geïmproviseerde muziek in kamermuziekvorm. De twee juichend ontvangen cd’s van dit trio typeren hun stijl: ruimtelijk, intiem en warm, maar soms ook uitbundig, spectaculair en ritmisch, op z’n tijd.

FAY CLAASSENRemembering Chet Bakervrijdag 1 november 2013Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Het is inmiddels 25 jaar geleden dat de geliefde zanger en trompettist Chet Baker op mysterieuze wijze stierf in Amsterdam. Zangeres Fay

Claassen, die internationale bekendheid verwierf met het dubbelalbum Two Portraits of Chet Baker, brengt vanavond een eerbetoon aan haar held. Ze start met Bakers vroege werk – met Gerry Mulligan – en in het tweede deel van de avond staan Bakers bekendste liedjes centraal.

CODARTS & ROYAL CONSERVATORY BIGBAND MEETS TRIO OUT OF THE BLUESCelebrating the Music of Oliver Nelsonvrijdag 22 november 2013 Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

De Codarts & Royal Conservatory Big Band is opgericht om de grootste solisten te bege leiden. Ditmaal spelen ze samen met trio – en tevens gast solisten – Out Of The Blues de bigband-arrangementen die Oliver Nelson (1932-1975) schreef voor Jimmy Smith en Johnny Hodges en voor populaire televisieseries als The Six Million Dollar Man. Maar ook Nelsons blues-geïnspireerde

composities, in nieuwe arrange-menten van Out Of The Blues, staan op het programma.

Dit concert ook in de serie Big bands

MICHIEL BORSTLAP SOLOReflectivevrijdag 20 december 2013Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Vijfentwintig jaar zit hij in het muzikantenvak: pianist Michiel Borstlap. Reden genoeg voor enige reflectie. In september komt dan ook Borstlaps derde soloalbum uit met de titel Reflective. In zijn eigen woorden: ‘De laatste jaren is mijn muziek [...] veranderd: less is more werd het credo, de behoefte tot meer zeggingskracht werd onherroepelijk. De klassieke pianoachtergrond en ervaring in jazz en improvisatiemuziek

ontwikkelde zich meer als een instrument om het muzikale gevoel te vertalen. Reflective is een album geworden dat deze ontwikkeling, met nieuwe composities, symboliseert’.

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 23 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 49

65+ / R’pas € 47

t/m 26 jaar € 36

prijs los € 19

65+ / R’pas € 17

t/m 26 jaar € 9

22 november

prijs los € 15

65+ / R’pas € 13

t/m 26 jaar € 9

Page 80: Abonnementenbrochure 2013-2014

advertentie 78

Page 81: Abonnementenbrochure 2013-2014

jazz 79

NEW ROTTERDAM JAZZ ORCHESTRAvrijdag 4 oktober Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

‘Kakelvers, elastisch en onder-houdend’, schreef de Volkskrant over het New Rotterdam Jazz Orchestra. Het jonge, creatieve toporkest verkent en verlegt graag zijn grenzen. Na succesvolle tour-nees met Eric Vloeimans, Anton Goudsmit en Ernst Reijseger, geeft het NRJO een sneak preview op hun komende tournee: vol nieuwe muziek, heen en weer vliegend tussen jazz, rock, funk, vrije improvisatie en elektronica.

Dit concert ook in de serie Big Band

DUO JOANNA MACGREGOR & ERIC VLOEIMANS zondag 15 december 2013 Jurriaanse Zaal 20.30 uur

De Engelse toppianiste en muziekhoogleraar Joanna MacGregor soleerde bij onder meer het New York Philharmonic en werkte met dirigenten als

Pierre Boulez en Valery Gergiev. Zij wordt wereldwijd geprezen om haar innovatieve ideeën en veelzijdigheid. Naast een indrukwekkend repertoire als klassiek pianist legt MacGregor verbindingen naar andere muziekgenres en multimedia, waarbij ze samenwerkte met musici als Brian Eno, Nitin Sawhney, Dhafer Yousef, Andy Sheppard en Django Bates. Vanavond gaat zij de muzikale dialoog aan met trompettist Eric Vloeimans, tijdens een intieme duosessie met veel interactie en improvisatie.

Dit concert ook in de serie Eric Vloeimans 50!

ZAPP4 & ANTON GOUDSMITPoetic Dynamite vrijdag 14 februari 2014Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Strijkkwartet Zapp4 nodigde voor deze bijzondere ontmoeting twee snarentovenaars uit. Gitarist Anton Goudsmit verbluft met zijn goudeerlijke spel. Iedereen

kent zijn uitbundige energie maar ook zijn prachtige fluisterzachte begeleiding. De Tsjech Jan Rokyta is gepokt en gemazeld in de Moravische muziek. Daarnaast brengt hij de cimbaal helemaal naar de tijd van nu met vlammende heavy metal en uitgekiende nieuwe noten. Zapp4 schrijft fonkelnieuwe muziek voor deze bezetting voor een avond vol poëtische ontploffingen...

DAVID KWEKSILBER BIG BANDvrijdag 11 april 2014Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

De 26-koppige David Kweksilber Big Band brengt een zinderend avontuur vol fonkelnieuwe geïmproviseerde muziek. Deze virtuoze en pionierende specialisten uit de geïmpro-viseerde en moderne klassieke muziek inspireren componisten uit de meest uiteenlopende muzikale klankwerelden om speciaal voor hen te schrijven. Tijdens dit concert zal dan ook een aantal nieuwe Rotterdamse

opdracht werken in première gaan.

Dit concert ook in de serie Big Band

KORTINGBestel nu en ontvang tot € 26 korting op de losse kaartprijzen

PRIJZENprijs serie € 56

65+ / R’pas € 53

t/m 26 jaar € 36

prijs los € 19

65+ / R’pas € 17

t/m 26 jaar € 9

15 december en 11 april

prijs los € 22

65+ / R’pas € 20

t/m 26 jaar € 9

Page 82: Abonnementenbrochure 2013-2014

CHRONOLOGISCHCONCERTOVERZICHTVUL UW SERIE AAN MET LOSSE CONCERTEN OF STEL ZELF UW SERIE SAMENSEPTEMBERVR20

TWEEEduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenEnsemble: Maarten van Veen & Ralph van Raat piano Visual Kitchen

o.a. Harvey Mortuos Plango, Vivos Voco Cage Suite for toy piano Dragicevic Quarks Bruynèl en Hovhaness » p.49

ZA21

DE WEENSE CONNECTIE Grote Zaal 19.30 uur

Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen m.m.v. Alexander Gilman viool Mikhail Zemstov altviool

Mozart Ouverture Don Giovanni / Sinfonia concertante KV364 Haydn Symfonie nr.101 ‘De klok’ »p.7

ZA21

BRITSE LIEDKUNSTJurriaanse Zaal 20.15 uur

Sarah Connolly mezzosopraan Malcolm Martineau piano

Howells, Gurney, Britten en Bennet» p.37

Z022

OPERA SENZA PAROLE Jurriaanse Zaal 11.00 uur

Osiris Trio and FriendsMichael Zemtsov altviool

Schumann Pianokwartet in Es Martinu Pianotrio nr.1 ‘Cinq pièces brèves’ Zimmerman uit ‘Melodies of Love and Death’. Meet & greet met champagne »p.31

WO25

HERINNERING AAN CHINESE TRADITIESEduard Flipse Zaal 20.30 uur

Ragazze Kwartet & Lingling Yu pipaAnthony Heidweiller eindregie

Tan Dun Ghost Opera » p.47

VR27

OLIVER’S CINEMAEduard Flipse Zaal 20.30 uur

Oliver’s Cinema – een anagram van Eric Vloeimans – is het nieuwe trio van de Rotterdamse jazztrompettist. Evocatieve, filmische muziek met scherpe, avontuurlijke improvisaties.» p.75

ZA28

MET GAMELAN NAAR ANDERE WERELD (6+)Eduard Flipse Zaal 10.30-12.30 uur

De klanken van de gamelan nemen je mee naar de kleurrijke warme wereld van Indonesië. Speel mee op deze echte Javaanse instrumenten. » p.63

ZA28

OP EN TOP HÄNDEL Grote Zaal 19.30 uur

Gabrieli Consort & Players en solisten o.l.v. Paul McCreesh

Händel l’Allegro, il Penseroso, ed il Moderato » p.15

ZA28

COLOR TANGOWillem Burger Zaal 20.15 uur

Color Tango treedt al bijna een kwart eeuw op en wordt geleid door bandoneonmeester Roberto Álvarez. Na afloop dansworkshop voor de beginnende tangodanser en tango-salon met live muziek. » p.67

ZO29

HANNES MINNAARJurriaanse Zaal 20.15 uur

Hannes Minnaar pianoMarion van den Akker mezzosopraan

Hommage aan de in 2011 overleden pianist Rian de Waal met onder meer Bachbewerkingen en presentatie van boek ‘Metamorphosis; The Art of The Romantic Virtuoso Piano Transcription’. »p.27

OKTOBERDI01

HUELGAS ENSEMBLEGrote Zaal 20.15 uur

Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel

o.a. Brumel Missa Et ecce terrae motus » p.13

DI01

HET DOVE GENIEJurriaanse Zaal 20.15 uur

Storioni Trio

Alle pianotrio’s van Beethoven in één seizoen, met in dit concert: Beethoven Pianotrio’s nr.3, nr.7 ‘Erzherzog’ en nr.10» p.33

chronologisch overzicht 80

Page 83: Abonnementenbrochure 2013-2014

DI01

MINIMAL THEATRE I: THE MERRY HARLEQUINEduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenEnsemble

Gurdjieff/de Hartmann Music for the piano Stravinsky Pribaoutki Katsja-toerjan Lied van Jerevan; Het geluks-tapijt Demirel The Lake; Semaisi nr.1 Tsjerepnin Bagatellen op.5 Gabunia Pianotrio » p.49

VR04

NEW ROTTERDAM JAZZ ORCHESTRAEduard Flipse Zaal 20.30 uur

‘Kakelvers, elastisch en onderhoudend’, schreef de Volkskrant over het New Rotterdam Jazz Orchestra. In dit con- cert veel nieuwe muziek, heen en weer vliegend tussen jazz, rock, funk, vrije improvisatie en elektronica. » p.76

ZA05

STRAVINSKY EN BEETHOVENGrote Zaal 20.15 uur

Rotterdams Philharmonisch OrkestPhilippe Herreweghe dirigentCollegium Vocale Gent

Beethoven Symfonie nr.7 Bruckner Ave Maria / Os justi / Vexilla regis Stravinsky Psalmensymfonie » p.45

ZA05

FLAMENCO SPECIAL ESENCIAJurriaanse Zaal 20.15 uur

Avondvullende Flamenco Special met zanger Juan José Amador en dansers Maria ‘La Serrana’ en Antonio Molina ‘El Choro’. Dansworkshop, interview met artiesten en meet & greet. » p.66

ZO06

BACH À SABLE (1,5+)Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

Théâtre de la Guimbarde

Dromen van vredige momenten en mooie plekjes passeren in prachtige kennismaking met muziek van Bach.» p.61

ZO06

DE MANNEN VAN MINSK (6+) Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Een spannende muziekvoorstelling tussen een musical, opera en hoorspel. Het Matangi Quartet en zangers Marieke Steenhoek en Wiebe-Pier Cnossen brengen de ontregelende wereld van Minsk tot leven. » p.59

MA07

VERLEIDING EN INTRIGES Grote Zaal 19.30 uur

Frans Brüggen dirigentJeroen Lopes Cardozo regiemet o.a. Lenneke Ruiten FiordiligiIlse Eerens Despina Rosanne van Sandwijk Dorabella André Morsch Guglielmo David Wilson-Johnson Don Alfonso Anders Dahlin Ferrando Cappella Amsterdam

Mozart Così fan tutte (scenisch) » p.35

DO10

TURNAGE EN DE VUURVOGELGrote Zaal 20.15 uur

Rotterdams Philharmonisch OrkestYannick Nézet-Séguin dirigentMarc-André Hamelin piano

Prokofjev Symfonie nr.1 ‘Klassieke’Turnage Pianoconcert (première) Stravinsky De vuurvogel » p.45

VR11

TUIN DER LUSTEN Eduard Flipse Zaal 21.00 uur

Calefax Rietkwintet

Programma geïnspireerd door het gelijknamige drieluik van Jheronimus Bosch, met muziek van Rameau, Brumel, Bauckholt en Jacob TV in de thema’s paradijs, genot en het laatste oordeel. » p.43

ZA12

ACHTHANDIGE SACRE Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Maarten van Veen, Ralph van Raat, Vitaly Pisarenko & Olga Kozlova piano

Hommage aan de in 2011 overleden pianist Rian de Waal, met: Stravinsky Le sacre du printemps Debussy Jeux (beide in bewerking Maarten Bon) » p.45

ZO13

SLOTCONCERT R’DAMSE ORGELDAGENLaurenskerk 15.00 uur

Hayo Boerema orgel Geert Bierling Frans drukwindharmonium Laurenscantorij, Codarts kamerkoor o.l.v. Wiecher Mandemaker

o.a. Vierne Messe Solennelle op.16 »p.23

VR18

CHAMBERTONES TRIO Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Gitarist Jesse van Ruller, klarinettist Joris Roelofs en bassist Clemens van der Feen verdienden hun sporen in de internationale jazzscene. De muziek van de Chambertones is ruimtelijk, intiem en warm, maar soms ook uitbundig en spectaculair.» p.77

ZA19

VEELZIJDIG MODERNEduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenKwartet

Apostel Strijkkwartet nr.1 Trojahn Delen uit Lettera amorosa Webern Rondo Hartmann Strijkkwartet nr.2 » p.51

ZO20

JUWEELTJES VOOR ALTVIOOLJurriaanse Zaal 11.00 uur

Lawrence Power altviool Simon Crawford-Phillips piano

Bowen Fantasie voor altviool en piano Prokofjev Delen uit Romeo en Julia Sjostakovitsj Altvioolsonate. Na afloop champagne en meet & greet. » p.31

DI22

HINDEMITH & SJOSTAKOVITSJGrote Zaal 20.15 uur

Codarts DansLawrence Power altvioolSimon Crawford-Phillips pianoLukás Timulak choreografie

Sjostakovitsj Vioolsonate / Zeven Preludes Hindemith Sonate » p.17

DI22

AD LIBITUM QUARTETJurriaanse Zaal 20.15 uur

Enescu Strijkkwartet in G Beethoven Strijkkwartet in f ‘Serioso’ Sibelius Strijkkwartet in d ‘Voces intimae » p.39

DO24

FIVE GREAT GUITARSJurriaanse Zaal 20.15 uur

African Samba, waarin de roots van de Braziliaanse muziek overgaan in tradi-tionele Afrikaanse percussiepatronen. » p.70

chronologisch overzicht 81

Page 84: Abonnementenbrochure 2013-2014

ZA26

OVERAL IS RITME (6+)Eduard Flipse Zaal 10.30-12.30 uur

Een wereld aan ritmes komt voorbij in deze workshop voor het hele gezin. Aan het eind vormen we met z’n allen een grote, swingende slagwerkband.» p.63

ZA26

EVERGREEN & PREMIÈREGrote Zaal 15.00 uur

Geert Bierling Doelenorgel

o.a. Reger Choral-Phantasie über ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ op.27 Saint-Saëns Poème symphonique ‘La Jeunesse d’Hercule’ op.50 » p.23

ZA26

ROMANTISCHE REIS Grote Zaal 19.30 uur

Orkest van het Zuiden Kees Bakels dirigentGeneviève Strosser altviool

Berlioz Harold en Italie Wagner Ouverture en Venusberg muziek uit Tannhäuser (Parijse versie) / Suite uit Die Meistersinger von Nürnberg » p.7

NOVEMBERVR01

FAY CLAASSEN Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Remembering Chet BakerHet is inmiddels 25 jaar geleden dat de geliefde zanger en trompettist Chet Baker op mysterieuze wijze stierf in Amsterdam. Fay Claassen brengt een live tribuut aan haar held. » p.77

ZA02

BRAUTIGAM & MOZARTGrote Zaal 19.30 uur

Kölner Akademieo.l.v. Michael Alexander WillensRonald Brautigam piano

Mozart Ouverture La finta giardinera / Pianoconcert nr. 15 in Bes KV450 / Symfonie nr. 17 in G KV129 / Pianoconcert nr.16 in D KV451 » p.7

ZA02

MARIKE JAGERJurriaanse Zaal 20.15 uur

Here Comes the Night, het theater-programma van Marike Jager, is een muzikaal avontuur door de nacht, waarbij het podium wordt omgetoverd tot een nacht aan het water. » p.69

ZO03

VIOOLZANGJurriaanse Zaal 11.00 uur

Vilde Frang viool Michail Lifits piano

Mozart Vioolsonate in A KV305 Fauré Vioolsonate nr.1 in A Mendelssohn Vioolsonate in F. Na afloop champagne en meet & greet met de musici. » p.31

DI05

GRAVINNEN EN GEESTENJurriaanse Zaal 20.15 uur

Storioni Trio

Alle pianotrio’s van Beethoven in één seizoen, met in dit concert: Beethoven Pianotrio’s nr.2, nr.5 ‘Geister-Trio’, nr.9 en Allegretto in Es » p.33

WO06

HOE KLINKT EENZAAMHEID? Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Ensemble Klang

Goebbels Walden » p.55

ZO10

CARMEN (7+)Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Frank Groothofs Carmen van Bizet, in een geheel nieuwe versie! Een uitbundige, ontroerende en multidisciplinaire opera voor volwassenen en kinderen. » p.59

ZO10

PLIS / SONS (1,5+)Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

Papier. Karton. Een stem. Zachte muziek. Meer is er soms niet nodig om een be-toverend mooie voorstelling te maken die de kleintjes fascineert en raakt. » p.61

ZO10

VLAAMSE ORGELMEESTER Laurenskerk 15.00 uur

Frank Heye orgel

Gratis toegankelijk concert met werken van Reger, Rheinberger en Verschraegen » p.23

DI12

FAURÉ PIANO QUARTETT Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Kirchner Pianokwartet nr.3 ‘Tango’ Beethoven Pianokwartet in Es op.16a R. Strauss Pianokwartet op.13 in c » p.39

WO13

KLANKEN UIT HET KLOOSTERLaurenskerk 20.30 uur

Cappella ArtemisiaCandace Smith dirigentBruce Dickey cornetto

Speer Motetten naar liederen van een anonieme non » p.21

ZO17

LA HARPE, C’EST MOI: GODELIEVE SCHRAMAJurriaanse Zaal 13.00-17.30 uur

Godelieve Schrama harpQuatuor Danel Knabenchor Gütersloh Sigmund Bothmann dirigent

Een zondagfestival bestaande uit drie concerten met werken van o.a. Debussy en Britten en een muziektheaterstuk van Wouter Snoei en Jos van Kan. In de pauzes leest Porgy Franssen uit The Mask of Red Death van Edgar Allan Poe. Na afloop meet & greet. » p.29

ZO17

SHARON CORR & BANDGrote Zaal 20.15 uur

Vijftien jaar was ze kernlid en song-writer van de populaire Ierse band The Corrs, waarmee ze diverse Grammy-nominaties en Britt Awards in de wacht sleepte. Sinds 2009 vliegt ze solo: zangeres en violiste Sharon Corr. » p.71

VR22

CODARTS & ROYAL CON-SERVATORY BIGBAND Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Celebrating the Music of Oliver Nelson

Een concert met de bigband arrange-menten die Oliver Nelson (1932-1975) schreef voor Jimmy Smith en Johnny Hodges en voor series als The Six Million Dollar Man. » p.76

chronologisch overzicht 82

Page 85: Abonnementenbrochure 2013-2014

DI26

DEUTSCHES REQUIEM Grote Zaal 20.15 uur

Rotterdam Symphony Chorus Wiecher Mandemaker dirigentLucas en Arthur Jussen pianoSunhae Im sopraanThomas Bauer bariton

Brahms Ein deutsches Requiem (versie voor twee piano’s) » p.13

VR29

ACHT Jurriaanse Zaal 20.15 uur

DoelenEnsembleo.l.v. Maarten van Veen piano

De Leeuw Krishna en Radha Takemitsu Rain Spell Tan Dun Eight Colors for String Quartet /Dew-Fall-Drops Roberto Faina Nieuw werk » p.49

ZA30

JE STEM (6+)Eduard Flipse Zaal 10.30-12.30 uur

Iedereen kan (liedjes) zingen, je hebt je muziekinstrument – de stem – eigenlijk altijd bij je. Bovendien kun je nog veel meer met je stem. In deze workshop ontdek je hoeveel muziek er zit in je eigen stem. » p.63

ZA30

LISZTS ORGELMONUMENTGrote Zaal 15.00 uur Jan Hage Doelenorgel

Gratis toegankelijk concert met o.a. Liszt Fantasie und Fuge über den Choral ‘Ad nos, ad salutarem undam’» p.23

ZA30

BACH MEETS VIVALDI Grote Zaal 20.15 uur

Concerto Copenhagen o.l.v. Lars Ulrik Mortensen clavecimbel Trevor Pinnock, Marieke Spaans, Marcus Mohlin clavecimbel

Bach Concert voor 4 clavecimbels in a BWV1065 / Concerten voor 3 clavecim-bels in d BWV1063 / in C BWV1064 Vivaldi Concerten voor strijkers in e / in g / in G ‘Alla Rustica’ RV151 » p.15

DECEMBERZO01

CARTE BLANCHE VOOR REINILD MEESJurriaanse Zaal 20.15 uur

Ilse Eerens sopraan Maria Fiselier mezzospraan Peter Gijsbertsen tenorReinild Mees piano

Franse en Britse liederen van Bridge, Elgar, Britten, Debussy en Poulenc » p.37

VR06

FORBIDDEN PRAYERS Grote Zaal 20.15 uur

Rotterdams Philharmonisch OrkestOtto Tausk dirigentDietrich Henschel baritonClara Pons film en regie

Wagner Siegfried-Idyll en scenische uitvoering met film van de complete orkestliederen van Hugo Wolf (Nederlandse première) » p.35

VR06

ANGELA HEWITTJurriaanse Zaal 20.15 uur

Bach Engelse Suites nr.3 in g BWV808/ nr.6 in d BWV811 Beethoven Sonates nr.18 in Es / nr.24 in Fis » p.25

VR06

BLACK PENCILEduard Flipse Zaal 20.30 uur

Virtuoos ensemble vermengt nieuw repertoire met volksmuziek. » p.93

ZO08

JUBILEUM HOOFDORGEL LAURENSKERKLaurenskerk 15.00 uur

Hayo Boerema orgel

Gratis toegankelijk concert met werken van Bach, Franck en Messiaen, die gespeeld werden bij de ingebruikname van het orgel van de Laurenskerk op 8 december 1973. » p.23

ZO08

HARRY: HEINE IN HOLLANDJurriaanse Zaal 20.15 uur

Marc Pantus bas/baritonRudolf Jansen piano Arnon Grunberg spreker

Arnon Grunberg draagt voor uit eigen werk en werk van Heinrich Heine in een programma met liederen op gedichten van de Duitse meester. » p.41

DI10

ARTEMIS QUARTETTJurriaanse Zaal 20.15 uur

Haydn Strijkkwartet in C op.20 nr.2 Hob.III:32 Bartók Strijkkwartet nr.5 Schubert Strijkkwartet in G D887 » p.39

WO11

ANÚNAGrote Zaal 20.15 uur

Dit Ierse topkoor omringt de toehoorder met een klanktapijt van loepzuivere zang, ritmische songs en meditatieve gregoriaanse gezangen. » p.71

DO22

DOOR DE BOMEN HET BOSJurriaanse Zaal 20.15 uur

Calefax RietkwintetWouter van Reek animatie

Bach Die Kunst der Fuge Abrahamsen Walden Pärt Arbos Prokofjev Visions fugitives » p.43

VR13

ROGIER PELGRIMEduard Flipse Zaal 20.30 uur

Singer-songwriter Rogier Pelgrim brengt melancholische popliedjes met referenties naar Jeff Buckley, Damien Rice, Sufjan Stevens en Johnny Cash. » p.69

ZA14

HARRY SACKSIONIJurriaanse Zaal 20.15 uur

In While my guitar gently weeps… speelt Harry Sacksioni bewerkingen van legendarische Harrison- en Lennon/McCartney-composities en andere kla ssie k ers uit de jaren ’60, ’70 en ’80. » p.70

ZO15

MELANCHOLIE TEN TOPJurriaanse Zaal 11.00 uur

Trio Wanderer

Liszt Tristia Tsjaikovski Pianotrio in a. Na afloop champagne en meet & greet

ZO15

BURCHT VOL GEHEIMEN Grote Zaal 20.15 uur

Orkest van het Koninklijk ConservatoriumJac van Steen dirigentDeirdre Angenent sopraanAndrew Schroeder bariton

Bartók Blauwbaards burcht » p.35

chronologisch overzicht 83

Page 86: Abonnementenbrochure 2013-2014

chronologisch overzicht 84

ZO15

DUO ERIC VLOEIMANS & JOANNA MCGREGORJurriaanse Zaal 20.30 uur

De Engelse toppianiste en muziek-hoogleraar Joanna MacGregor wordt wereldwijd geprezen om haar innova-tieve ideeën en veelzijdigheid. Ze treedt eenmalig op met Eric Vloeimans. » p.75

WO18

KERST OP CYPRUSLaurenskerk 20.30 uur

graindelavoixBjörn Schmelzer dirigent

Kerstmotetten van Jean Hanelle, hof - c omponist op Cyprus in de 15de eeuw, afgewisseld met gezangen uit Grieks- Byzantijnse manuscripten en uit de rijke soefitraditie van Cyprus. » p.21

VR 20 - DO 26DE POSTBODE EN DE ENGEL (6+)16 voorstellingen van vr 20 t/m do 26

Feestelijke, ontroerende kerstshow

VR20

MICHIEL BORSTLAP Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

25 jaar zit pianist Michiel Borstlap in het muzikantenvak, reden voor zijn derde soloalbum, getiteld ‘Reflective’. » p.77

ZA21

SCHEPPING VAN HAYDNGrote Zaal 19.30 uur

Residentie OrkestRichard Egarr dirigent Claron MacFadden sopraan Marcel Beekman tenor Maarten Konings-berger bas Laurens Collegium R’dam

Haydn The Creation » p.7

ZO22

ZWAVELSTOKJESGrote Zaal 20.15 uur Geert Bierling en Hayo Boerema

Live begeleiding op orgel en harmonium van de Franse zwijgende film La Petite marchande d’allumettes (1928) (Het meisje met de zwavelstokjes)Gratis toegang! » p.23

JANUARI DO09

ERIK VAARZON MOREL EN LEONI JANSEN Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Op zoek naar de oorsprong van de muziek die hen bindt reisden gitarist Eric Vaarzon Morel en zangeres Leoni Jansen elkaar tegemoet naar een van de oudste bedevaartplaatsen van Europa: Santiago de Compostela. Hij nam de zilverroute vanuit het diepste zuiden van Spanje en zij bereisde de oeroude route vanuit het Keltische noorden.» p.70

VR10

QUATRO VENTOSEduard Flipse Zaal 20.30 uur

Melancholie en verdriet: het zijn de voornaamste termen die men met de fado associeert. Maar Quatro Ventos (Vier Windrichtingen) richt zich juist op de vrolijke component van deze meeslepende Portugese volksmuziek.

ZA11

DE JEUGD TREKT OOSTWAARTS Grote Zaal 19.30 uur

NJO SymfonieorkestSanttu-Matias Rouvali dirigentRosanne Philippens viool

Janácek Sinfonietta Bartók Rapsodieën 1 en 2 Prokofjev Scythische suite » p.7

ZO12

HAPPY NEW YEAR!Laurenskerk 15.00 uur

LaurenscantorijWiecher Mandemaker dirigentHayo Boerema orgel

Gratis toegankelijk nieuwjaarsconcert van de Vrienden van de Laurenskerk » p.23

DI14

JERUSALEM STRING QUARTETJurriaanse Zaal 20.15 uur

Jerusalem String QuartetAmihai Grosz altviool

Mozart Strijkkwintet in g KV516 Brahms Strijkkwintet nr.2 in G op.111» p.39

DO16

BOESCH EN MARTINEAUJurriaanse Zaal 20.15 uur

Florian Boesch bariton Malcolm Martineau piano

Schubert Die schöne Müllerin » p.37

VR17

FRANSE ZWIERGrote Zaal 20.15 uur

Codarts DansCalefax RietkwintetCharlotte Riedijk sopraanEllen Corver pianoKeith Derrick Randolph enMarta Reig Torres choreografie

Rameau Delen uit ‘Les Boreades’ (bew. Althuis) Messiaen Harawi Pontier Artefaxxx » p.17

VR17

I COMPANIEduard Flipse Zaal 20.30 uur

I Compani brengt Verdi 2.00, vol muziek uit de opera’s van de Italiaanse compo-nist – wiens 200ste verjaardag in 2013 gevierd wordt – die bij dit gezelschap soms naar tango, circusmuziek, oosterse klanken, emotionele miniatuurtjes en grommende uithalen leidt. » p.73

DI21

ROTTERDAM CONCERTO IIIGrote Zaal 20.15 uur

Sinfonia RotterdamConrad van Alphen dirigentBram van Sambeek fagot

Mozart Fagotconcert Lann Rotterdam Concerto lll voor fagot (wereldpremière) » p.55

VR24

JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Culture Clash

Terug naar de wortels van de jazz: de dansmuziek. Tijdens een wervelend concert met live gemixte filmbeelden, draaitafelspecialist Git Hyper en trom-pettist Jan van Duikeren speelt het orkest een collage van muziek uit de swingperiode. » p.76

ZA25

MAAK JE EIGEN FILMMUZIEK (6+)Eduard Flipse Zaal 10.30-12.30 uur

Tijdens het International Film Festival Rotterdam leren wij je hoe je zelf een korte soundtrack kunt schrijven bij een scène uit een film of tekenfilm. Een leuke workshop voor het hele gezin! » p.63

Page 87: Abonnementenbrochure 2013-2014

chronologisch overzicht 85

ZA25

SYMFONIE VOOR ORGELGrote Zaal 15.00 uur

Ben van Oosten orgel

Gratis toegankelijk concert met o.a. Widor Symphonie nr.6 pour le Grand Orgue op.42/2 » p.23

ZA25

CONCERTGEBOUW KAMERORKESTGrote Zaal 19.30 uur

Concertgebouw KamerorkestEmily Beynon fluitGodelieve Schrama harp

Mendelssohn Sinfonia voor strijkers Mozart Concert voor fluit en harp Tsjaikovski Serenade voor strijkers » p.7

ZA25

TIENEduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenEnsembleDoelenKwartet

Dean Eclipse Takemitsu A Way a Lone De Raaff Megumi (met film van Mirjam van Veelen) » p.49

ZO26

ZWIEREN MET SAVALL Grote Zaal 20.15 uur

Le Concert des Nationso.l.v. Jordi Savall viola da gamba

In kastelen en paleizen hoorde de hofdans er eeuwenlang bij. Savall stroopt 16de- en 17de-eeuwse com-posities af, op zoek naar lichtvoetige, statige en opzwepende noten. Op het programma muziek van o.a. Praetorius, Philidor, Purcell, Lully. » p.15

VR31

VONDER & BLOOMEduard Flipse Zaal 20.30 uur

Met hun ingetogen, recht-uit-het-hart maar pakkende liedjes heeft het duo Vonder & Bloom veel succes. Wie ze nog niet kende van hun debuutalbum Do Much Better, zal het gelijknamige nummer zeker gehoord hebben in de Rivella-reclame op televisie. » p.69

FEBRUARIWO05

CHANTICLEERLaurenskerk 20.30 uur

Het wereldvermaarde ensemble Chanticleer, een overrompelend orkest van mannenstemmen, zingt werken van onder anderen Josquin, Palestrina en Victoria. » p.19

DO06

SABRINA STARKEJurriaanse Zaal 20.15 uur

In een nieuw, avondvullend theater-programma laat Edison-winnares Sabrina Starke het publiek (hernieuwd) kennismaken met de muziek en het leven van soul-legende Bill Withers. » p.72

VR07

FRANCESCO PIEMONTESIJurriaanse Zaal 20.15 uur

Francesco Piemontesi piano

Hommage aan de in 2011 overleden pianist Rian de Waal, met: Debussy 12 Préludes (Livre I) Beethoven/Liszt Symfonie nr.6 ‘Pastorale’ » p.27

VR07

DAISY CORREIAEduard Flipse Zaal 20.30 uur

Na een tienercarrière in de popmuziek ontdekte de Portugees-Nederlandse Daisy Correia de fado en stortte zij zich op de volksmuziek van haar moeder-land. De ultieme ontmoeting tussen haar grote liefdes, pop en fado, uit zich in haar theaterconcert Meu abraço. » p.68

ZA08

CELTIC & BALFOLK NIGHTdiverse zalen, 19.00 uur

De Europese folk viert hoogtij en met haar toonaangevende verleden op dit gebied organiseert de Doelen voor de echte die hards, maar ook voor de (nog) niet-ingewijden, weer een breed ge-schakeerd dansfestijn met Keltische roots. » p.71

ZA08

PROMETHEUS & FAUSTGrote Zaal 20.15 uur

Orkest van de Achttiende EeuwFrans Brüggen dirigentIsabelle Faust viool

Beethoven Vioolconcert / Die Geschöpfe des Prometheus » p.11

ZO09

HEMELS FAGOTJE (5+)Jurriaanse Zaal 14.00 uur

In een nieuwe bewerking van Kees Olthuis wekt het J.O.N.G.ensemble het prachtige muzikale verhaal van Annie M.G. Schmidt opnieuw tot leven. » p.59

ZO09

JAZZBABAR (2,5+) Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

Frank Groothof vertelt over het leven van een babyolifantje dat de gekste avonturen beleeft , met klanken van Marius Beets en live illustraties. » p.61

ZO09

WAALS ORGELTALENTLaurenskerk 15.00 uur

Gratis toegankelijk concert van Etienne Walhain, organist Kathedraal Tournai. » p.23

ZO09

GRANDIOZE NEGENDE Grote Zaal 20.15 uur

Orkest van de Achttiende EeuwFrans Brüggen dirigentKristian Bezuidenhout fortepiano Hanneke de Wit sopraan Maria Fiselier mezzo Sebastian Kohlhepp tenor Konstantin Wolff bas/bariton Laurens Collegium Rotterdam en Laurenscantorij

Beethoven Fantasie voor piano, koor en orkest / Symfonie nr.9 » p.11

MA10

KEIZERLIJK TRIOGrote Zaal 20.15 uur

Orkest van de Achttiende EeuwFrans Brüggen dirigent Storioni Trio Kristian Bezuidenhout fortepiano

Beethoven Tripelkonzert / Pianoconcert nr.5 » p.11

DI11

RUYSDAEL KWARTETJurriaanse Zaal 20.15 uur

Strijkkwartetten van Mendelssohn nr.1 Weill nr.1 Sjostakovitsj nr.3 » p.39

Page 88: Abonnementenbrochure 2013-2014

VR14

ZAPP 4 & ANTON GOUDSMITEduard Flipse Zaal 20.30 uur

Strijkkwartet Zapp 4 nodigt voor deze bijzondere ontmoeting twee snaren-tovenaars uit: Anton Goudsmit en de Tsjech Jan Rokyta. Zapp 4 schrijft mu-ziek voor een avond ‘Poetic Dynamite’.» p.79

VR21

ETNOSARAJEduard Flipse Zaal 20.30 uur

In het tijdloze en smaakvolle program-ma Reminiscencije (Reminiscenties) gidst EtnoSaraj haar publiek door de muzikale landschappen van voormalig Joegoslavië, met name langs de melancholische Bosnische sevdah. Een nostalgische, afwisselende trip boordevol spanning en ontroering. » p.73

ZA22

HIGHLIGHTS UIT DE ROMANTIEKGrote Zaal 15.00 uur

Geert Bierling Doelenorgel

Saint-Saëns Poème Symphonique ‘Danse macabre’ Reubke Der 94ste Psalm, Sonate für die Orgel Liszt Symphonische Dichtung ‘Les Préludes’Gratis toegang! » p.23

ZA22

ERIC VLOEIMANS & HOLLAND BAROQUE SOCIETY Jurriaanse Zaal 20.30 uur

Vanavond gaat het ensemble voor oude muziek Holland Baroque Society het muzikale avontuur aan met jazzvirtuoos Eric Vloeimans, die op zijn beurt het terrein van de 16de- en 17de-eeuwse klassieke muziek betreedt. » p.75

ZA22

KONINKLIJK CONCERT-GEBOUWORKEST & JANINE JANSEN Grote Zaal 20.15 uur

Koninklijk ConcertgebouworkestPablo Heras-Castado dirigentJanine Jansen viool

Sjostakovitsj Festival Ouverture Szymanowski Vioolconcert nr.1 Sibelius Symfonie nr.2 » p.8

ZA22

MINIMAAL THEATRE II: FUTURISTENCABARET!Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenEnsembleGerrie de Vries mezzosopraanMaarten van Veen piano

Zuidam iPancho Villa!en werken van Antheil, Mossolov, Satie en Poulenc » p.49

ZO23

VIJF BLAZERS EN PIANOJurriaanse Zaal 11.00 uur

Hexagon Ensemble

Saint-Saëns Caprice sur des airs danois et russes Pauer Kwintet in FMoesorgski Schilderijen van een tentoonstelling (arr. Kees Olthuis)Na afloop champagne en meet & greet» p.31

ZO23

CARMINA BURANA Grote Zaal 15.00 uur

Anima Eterna Brugge Collegium Vocale GentJos van Immerseel dirigent

Orff Carmina burana » p.13

WO26

JIDDISCHE RENAISSANCELaurenskerk 20.30 uur

Lucidarium

Het Jiddisch is een taal die is ontstaan in middeleeuws Europa. De levendige muziekcultuur die erbij hoorde, is in nevelen gehuld. Voor Avery Gosfield, mede-artistiek leidster van ensemble Lucidarium en zelf van Joodse komaf, werd het een erezaak de muziek van haar voorvaderen te herontdekken. » p.21

MAART

ZA01

SCHÖNBERG & MAHLER Grote Zaal 20.15 uur

Symfonie Orkest Codarts& Koninklijk ConservatoriumSusanna Mälkki dirigentn.t.b. sopraan

Schönberg ErwartungMahler Symfonie nr.10 » p.37

ZA01

FLAMENCO SPECIAL LUISA PALICIOJurriaanse Zaal 20.15 uur

Avondvullende Flamenco Special ron-dom flamencodanseres Luisa Palicio, een jonge bailaora met spectaculaire stijl van dansen. Avond inclusief meet & greet, interview met artiesten, dans-workshop en live muziek na het concert. » p.66

ZA01

B(L)OEIENDE KLANKENEduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenKwartetKatrien Baerts sopraan

Abrahamsen Strijkkwartet nr.4 Kaipainen Glühende Blumen des Leichtsinns Schiphorst Nieuw werk Koolmees Rozen / Rozen II (première) » p.51

ZO02

HOLLANDSE PARELS Jurriaanse Zaal 13.00 uur

Zondagfestival met drie concerten met parels van het Nederlandse muziek-leven: pianist Hannes Minnaar, saxo-fonist David Kweksilber en The Stolz Quartet rondom hoboïste Marieke Schut. Met o.a. Ravel Le tombeau de Couperin, werk van Zuidam en Verbey en sneak preview van nieuwe theater-stuk voor The Stolz Quartet. Na afloop meet & greet met de musici. » p.29

DI04

DE EERSTE KLAPJurriaanse Zaal 20.15 uur

Storioni TrioHenk Neven bariton

Uitvoering van alle pianotrio’s van Beethoven in één seizoen, met in dit concert Pianotrio’s nr.1, nr.4 ‘Gassen-hauer’ / Selectie uit Schottische Lieder » p.33

WO05

NOG NAT VAN DE INKTJurriaanse Zaal 20.15 uur

Asko | Schönberg & Slagwerk Den Haag Etienne Siebens dirigentGeneviève Strosser altvioolDaniël van der Hoeven piano

Kulenty Altvioolconcert (wereld-première) Wagemans Nieuw werk (wereldpremière) Roukens Scenes from an Old Memory Box (2010) De Vries Pianoconcert (2013) » p.55

chronologisch overzicht 86

Page 89: Abonnementenbrochure 2013-2014

ZO09

FÜR ELISE (6+) Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Een beeldende muziekvoorstelling met de piano als oude en nieuwe doos van Pandora in de hoofdrol. Pianiste Tomoko Mukaiyama neemt de kinderen mee op ontdekkingstocht, met muziek van Chopin, Nancarrow, Haydn, Cage, Mukaiyama en natuurlijk Beethoven. » p.59

ZO09

WONDERLAND (2+)Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

Wonderland Collectief bestaat uit dan-sers en musici onder artistieke leiding van Makiko Ito. De groep maakt inter-actieve kindervoorstellingen met improvisatietechnieken. Ter plekke ontstaat een unieke voorstelling door vier musici, vier dansers en het publiek! » p.61

ZO09

PERPETUUM MOBILELaurenskerk 15.00 uur

Aart Bergwerff orgel

Gratis toegankelijk concert door de organist van de Lutherse Kerk Den Haag en Grote Kerk Breda.

Werken van Bach en minimal music van o.a. Simeon ten Holt. » p.23

DO13

RUBEN HEINJurriaanse Zaal 20.15 uur

Een nieuwkomer kun je de Nederlandse crooner Ruben Hein nauwelijks noemen. Op zijn nieuwe cd gaat hij verder op zijn jazz-roots, maar nu nog meer ver-mengd met diepgaande grooves en funk. » p.72

DO13

MAAGDEN & MADONNA’SLaurenskerk 20.30 uur

Los Músicos de su Alteza

Een van de meest gezochte, maar nooit teruggevonden muziekstukken uit de Barok is de opera L’Arianna van Monte-verdi. Aan de maten die zijn overge-bleven kun je je oren schroeien. Het is de befaamde Lamento d’Arianna. Toen het Spaanse ensemble Los Músicos de su Altezza zocht naar hartverscheuren-de noten voor stersopraan Olalla Alemán, kon het om deze ultieme treurzang niet heen. » p. 21

VR14

PIANIST JOSEPH MOOGJurriaanse Zaal 20.15 uur

Hommage aan de in 2011 overleden pianist Rian de Waal met op het programma Bachbewerkingen en Godowsky-parafrases. » p.27

VR14

ODE AAN VOGELZANGLaurenskerk 20.30 uur

Residentie OrkestClark Rundell dirigentRalph van Raat pianomusici van het Koninklijk Conservatorium en Codarts

Dean Pastoral Symphony Messiaen Oiseaux exotiques / Et exspecto resurrectionem mortuorum

Voorprogramma (19.45 uur)Dean Twelve Angry Men voor 12 celli » p.53

VR14

CABOCUBAJAZZEduard Flipse Zaal 20.30 uur

Op onnavolgbare wijze mixt deze band de melancholie van de Kaapverdische morna en de vrolijke coladeira-dans met opzwepende Cubaanse rumba, salsa en een vleugje jazz. » p.68

ZA15

FAR FROM HOME Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Calefax RietkwintetNederlands Kamerkoor Robert Hollingworth dirigentDagmar Slagmolen mise en espace

Werken van Nas, Martland, Ockeghem, De Chavarría, Messiaen, Fitkin, Monteverdi, Bjarnason en Dlamini » p.43

MA17

BEWEEGLIJKE BRITTENGrote Zaal 20.15 uur

Codarts DansDoelenEnsemble Codarts EnsembleArie van Beek dirigentNeel Verdoorn choreografie

Bryars Jesus’ Blood Ain’t Failed Me Yet Martland Dance Works Wilson Limena voor piano en strijkkwartet » p.17

DI18

PIANOTRIO SHAHAM, EREZ, WALLFISCHJurriaanse Zaal 20.15 uur

Schumann Sechs Stücke in canonischer Form Arenski Pianotrio nr.1 Brahms Pianotrio nr.1 » p.39

WO19

NYNKE LAVERMANJurriaanse Zaal 20.15 uur

‘Wereldvrouw’ Nynke Laverman maakte in 2004 grote indruk met haar Friese fado’s. Op haar tweede cd en gelijknamige tournee, Maisfrou, zingt ze met dezelfde ingehouden passie ook Mexicaanse muziek, tango en flamenco. De werken van haar derde cd, Nomade, schreef ze op bezoek bij een nomaden-familie op de steppen van Mongolië. » p.73

VR21

QUINTETO EL DESPUÉS Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

El Después – vrij vertaald ‘het hierna’ of ‘het hiernamaals’ – wil een eeuwige, tijdloze tango laten horen. In tegen-stelling tot de meeste tango-ensembles focust het kwintet op nieuw repertoire.» p.67

ZA22

BACHS GEBURTSTAG EIN TAG SPÄTER!Grote Zaal 15.00 uur

Bram Beekman orgel

Karg-Elert Passacaglia und Fuge über den Namen B-A-C-H op.150 Bach orgelwerkenGratis toegang! » p.23

ZA22

ANDRÉ KUIPERS: VAN STERREN EN PLANETENGrote Zaal 20.15 uur

Ralph van Raat pianoAndré Kuipers spreker

Ralph van Raat speelt werken geba-seerd op sterren en planeten (van o.a. Debussy, Poulenc, Holst en Cage), waarbij astronaut André Kuipers tekst en uitleg geeft over het heelal. » p.41

Z023

BERGEN EN DALEN Grote Zaal 19.30 uur

Bamberger SymfonikerJonathan Nott dirigent

R. Strauss Metamorphosen Bruckner Symfonie nr.7 » p.8

chronologisch overzicht 87

Page 90: Abonnementenbrochure 2013-2014

ZA29

ZING DE STERREN VAN DE HEMEL (6+) Eduard Flipse Zaal 10.30-12.30 uur

Workshop voor het hele gezin: zing samen liedjes voor groot en klein. » p.63

ZO30

WARMBLOEDIGE PIANOTRIO’SJurriaanse Zaal 11.00 uur

Van Baerle Trio

Haydn Pianotrio in es Hob.XV:31 Gernsheim Pianotrio nr.2 Brahms Pianotrio nr.2 » p.31

MA31

ALEXANDRE THARAUDJurriaanse Zaal 20.15 uur

Alexandre Tharaud piano

Mozart Suite KV399 / Praeambulum / Gigue KV574 / Sonate KV331 ‘Alla Turca’ Mahler/Tharaud Adagietto uit Symfonie nr.5 Schubert 4 Impromptus op.90. » p.25

APRILDI01

VERNUFTIGE DEUNTJESJurriaanse Zaal 20.15 uur

Storioni Trio

Uitvoering van alle pianotrio’s van Beethoven in één seizoen, met in dit vierde concert onder meer: Beethoven Pianotrio’s n.6, nr.8, nr.11 ‘Kakadu’ / Delen uit Symfonie nr.2 (pianotrio) » p.33

VR04

SASKIA LANKHOORN Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

Een pianiste die hypnotiserende geluidsgolven weet op te roepen…

ZA05

CUCA ROSETA Jurriaanse Zaal 20.15 uur

‘Ik ben geboren voor de fado’, zegt Isabel ‘Cuca’ Roseta. In dit genre vindt zij de puurste muziekvorm. » p.68

ZA05

ONTELBARE KLEURENEduard Flipse Zaal 20.30 uur

DoelenKwartet

Silvestrov Strijkkwartet nr.1 (1974) Tan Dun Eight Colors (1986) Sjostakovitsj Strijkkwartet nr.5 (1952) » p.51

ZO06

DE SCHILDERIJEN-SLURPER (6+)Jurriaanse Zaal 14.00 uur

Ensemble van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Kaat is dol op tekenen. Haar mooiste tekeningen hangt ze aan de muur van haar kamer. Op een dag wordt Kaat wakker: de tekeningen zijn weg! » p.59

ZO06

VLINDER (2+)Eduard Flipse Zaal 14.00 en 16.00 uur

Vlinder en zijn moeder fladderen rond in de tuin. Moeder wijst alle bloemen aan die ze mooi vindt. Maar tot zijn schrik merkt Vlinder dat hij helemaal niet weet wat hij mooi vindt. » p.61

ZO06

REIS DOOR DE ORGELLITERATUURLaurenskerk 15.00 uur

Kees van Eersel orgel

Gratis toegankelijk concert met werk van o.a. Bach, Franck en Germani »p.23

DO10

MATTHÄUS-PASSIONGrote Zaal 19.30 uur

Ripiënisten en Orkest van De Nederlandse BachverenigingJos van Veldhoven dirigent en diverse solisten

Bach Matthäus-Passion » p.13

VR11

DAVID KWEKSILBER BIG BANDEduard Flipse Zaal 20.30 uur

De 26-koppige David Kweksilber Big Band brengt een zinderend avontuur vol fonkelnieuwe geïmproviseerde muziek. Tijdens dit concert zal onder meer een aantal nieuwe Rotterdamse opdrachtwerken in première gaan. » p.76

ZA12

AMSTERDAM SINFONIETTAGrote Zaal 19.30 uur

Amsterdam Sinfoniettao.l.v. Candida Thompson vioolGeert Bierling orgel en kistorgel

C.Ph.E. Bach Symfonie voor strijkers in Bes Händel Concert voor orgel in F op.4/4 Piazzolla De Vier Jaargetijden van Buenos Aires Ravel Pavane pour une infante défunte Poulenc Concert voor orgel, strijkers en pauken » p.8

Z013

DE JOHANNES VAN BRÜGGENGrote Zaal 14.30 uur

Orkest van de Achttiende Eeuw Cappella AmsterdamFrans Brüggen dirigenten diverse solisten

Bach Johannes-Passion » p.15

MA14

DE KRACHT VAN WATER Grote Zaal 20.15 uur

Cappella Amsterdamsolisten van het Nieuw Ensemble en diverse solistenTan Dun dirigent

Tan Dun Water Passion after St. Matthew (Nederlandse première) » p.47

DI15

ZEMLINSKY STRING QUARTETJurriaanse Zaal 20.15 uur

Beethoven Strijkkwartet nr.1 Zemlinsky Strijkkwartet nr.3Dvorák Strijkkwartet in d » p.39

ZA19

KARSU DÖNMEZJurriaanse Zaal 20.15 uur

Karsu Dönmez heeft een indrukwek-kende staat van dienst. Ze betrad podia als Carnegie Hall en North Sea Jazz. Haar debuutalbum Confession werd lovend ontvangen. » p.72

VR25

ENGELSE JUWELENLaurenskerk 20.30 uur

New York Polyphony

Werken uit de Engelse Renaissance » p.19

ZA26

KONING DER INSTRUMENTENEERT DE KONINGGrote Zaal 15.00 uur

Geert Bierling Doelenorgel

Feestelijk Koningsdagprogramma.Gratis toegang! » p.23

chronologisch overzicht 88

Page 91: Abonnementenbrochure 2013-2014

MA14

DE KRACHT VAN WATER Grote Zaal 20.15 uur

Cappella Amsterdamsolisten van het Nieuw Ensemble en diverse solistenTan Dun dirigent

Tan Dun Water Passion after St. Matthew (Nederlandse première) » p.47

DI15

ZEMLINSKY STRING QUARTETJurriaanse Zaal 20.15 uur

Beethoven Strijkkwartet nr.1 Zemlinsky Strijkkwartet nr.3Dvorák Strijkkwartet in d » p.39

ZA19

KARSU DÖNMEZJurriaanse Zaal 20.15 uur

Karsu Dönmez heeft een indrukwek-kende staat van dienst. Ze betrad podia als Carnegie Hall en North Sea Jazz. Haar debuutalbum Confession werd lovend ontvangen. » p.72

VR25

ENGELSE JUWELENLaurenskerk 20.30 uur

New York Polyphony

Werken uit de Engelse Renaissance » p.19

ZA26

KONING DER INSTRUMENTENEERT DE KONINGGrote Zaal 15.00 uur

Geert Bierling Doelenorgel

Feestelijk Koningsdagprogramma.Gratis toegang! » p.23

MEIZA03

BACHS MAGNIFICATGrote Zaal 20.15 uur

De Nederlandse BachverenigingJos van Veldhoven dirigenten diverse solisten

Bach Magnificat in D BWV243en andere werken » p.15

ZO04

DUTCH CLASSICAL TALENT TOURJurriaanse Zaal 11.00 uur

Joris van den Berg celloMartijn Willers pianoNora Fischer sopraanDaniël Kool pianoNiek KleinJan slagwerkDuo Rosanne van Sandwijk & Jacobus den Herder

Kennismaking met aanstormende Nederlandse klassieke talenten. Na afloop champagne en meet & greet. » p.31

DO08

ROFFELEND HAKKEBORD PER IL SALTERIO Laurenskerk 20.30 uur

La Gioia Armonica

Sonates van o.a. Chiesa, Monza en Pasquini » p.21

ZA10

QUASTHOFF VERTELTJurriaanse Zaal 20.15 uur

Michael Volle baritonThomas Quasthoff sprekerHelmut Deutsch piano

Brahms Die schöne Magelone op.33 » p.41

ZO11

SCHAROUN ENSEMBLE BERLIN Jurriaanse Zaal 13.00 – 17.15 uur

Scharoun Ensemble BerlinBrett Dean viool

Zondagfestival met drie concerten. De spraakmakende Australische componist Brett Dean bezoekt de Doelen met het Scharoun Ensemble. Als altviolist speelt Dean mee in eigen werk, maar ook in Schuberts fenomenale Octet. Na afloop meet & greet met de musici. » p.29

ZO11

MOEDERDAGCONCERT Laurenskerk 15.00 uur

Leonore Lub orgel

Gratis toegankelijk moederdagconcert met werken van o.a. Joseph Jongen » p.23

DI13

BENNEWITZ QUARTET & SKAMPA QUARTETJurriaanse Zaal 20.15 uur

Sjostakovitsj Prelude op.11 (octet) Dvorák Strijksextet in A Brahms Strijksextet nr.2 Mendelssohn Octet » p.39

WO14

GRIGORY SOKOLOVJurriaanse Zaal 20.15 uur

Grigory Sokolov piano

Programma nader te bepalen » p.25

DO15

CALEFAX IN TRANCE Jurriaanse Zaal 20.15 uur

Calefax Rietkwintet

Cameron Listful Perotinus Viderunt omnes Reich New York Counterpoint Kyriakides Hypothetical Islands » p.43

ZA17

BEZUIDENHOUT DIRIGEERTGrote Zaal 14.30 uur

Orkest van de Achttiende Eeuwo.l.v. Kristian Bezuidenhout fortepiano

Haydn Keuze uit Parijse symfonieën Mozart Pianoconcert nr.22 KV482 / Symfonie nr.36 ‘Linzer’ KV425 » p.8

ZA24

DE SCRAPBAND NIEUWE STIJL (6+)Eduard Flipse Zaal 10.30-12.30 uur

Een workshop met allerlei (ook onge-wone) slaginstrumenten. We gaan met het hele gezin muziek maken met alles wat binnen handbereik is. » p.63

ZA24

FRANSE GRANDEURGrote Zaal 15.00 uur

Leo van Doeselaar orgel

Gratis toegankelijk concert met o.a.:Franck 3 Pièces pour le Grand Orgue: Fantaisie, Cantabilé & Pièce héroïque » p.23

ZA24

THE QUEEN OF HEAVEN Laurenskerk 20.30 uur

The SixteenHarry Christophers dirigent

gregoriaans Regina caeli Palestrina Regina caeli a 8 / Delen uit Missa Regina caeli / Stabat mater a 8 / motetten Allegri Miserere MacMillan Delen uit The Strathclyde Motets » p.19

ZO25

32 PLUSGrote Zaal 20.15 uur

DoelenEnsembleArie van Beek dirigent

Wagemans Improvisaties over 7 (wereldpremière)Reger Largo con gran espressione (bew. Wagemans, wereldpremière)Schönberg Kammersymphonie nr.1Beethoven Große Fuge (bew. Wagemans, wereldpremière)Schreker Kammersymphonie » p.49

VR30

SYMFONIE VAN DE ZEEGrote Zaal 20.15 uur

Rotterdam Philharmonisch OrkestJames Gaffigan dirigentSophie Bevan sopraan Mark Stone bariton Rotterdam Symphony Chorus

Vaughan-Williams ‘A Sea Symphony’ » p.13

JUNIDO05

ERIC VLOEIMANS & PHILHARMONISCHGrote Zaal 20.15 uur

Eric Vloeimans als solist bij het Rotterdams Philharmonisch! » p.75

VR06

JUAN TAJES & PAVADITA Eduard Flipse Zaal 20.30 uur

De mooiste tangoteksten door de karateristieke stem van Juan Tajes. »p.67

ZO08

PARIJSE MISLaurenskerk 15.00 uur

Ribattuta Ensemble o.l.v. Dick DuystHayo Boerema, Geerten Liefting orgel Castagnet Missa Salve Regina (Nederlandse première) » p.23

chronologisch overzicht 89

Page 92: Abonnementenbrochure 2013-2014

advertentie 90

Page 93: Abonnementenbrochure 2013-2014

CONVOI EXCEPTIONNEL DE DUBBELE OPLEGGER IN DE MUZIEKAls hoofdpodium van het Rotterdamse muziekleven werkt de Doelen al sinds jaar en dag samen met vele instellingen. Een van de belangrijkste partners daarin is het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In dit samenwerkingsverband bundelen we onze krachten om mooie, bijzondere projecten mogelijk te maken.

Projecten die alleen door samenwerking tot stand kunnen komen, bijvoorbeeld omdat ze te omvangrijk, te duur of te bijzonder – en daardoor lastig uitvoerbaar – zijn om door een van beide organisaties afzonderlijk gedragen te kunnen worden. Die projecten bundelen we vanaf dit seizoen onder de noemer Convoi exceptionnel.

CONVOI EXCEPTIONNEL, DE DUBBELE OPLEGGER IN DE MUZIEK, STAAT GARANT VOOR VERRASSENDE MUZIKALE ONTMOETINGEN.

Bijzondere projecten het samenwerkingsverband tussen het Rotterdams Philharmonisch en de Doelen in seizoen 2013-2014:

PIRATES OF THE CARIBBEANUitvoering van de film met live begeleiding door het Rotterdams Philharmonisch. Kaartverkoop start april 2013.

KINDERMUZIEKWEEK 2014Met een speciale dag rondom Peter en de Wolf. Kaartverkoop start later in het seizoen.

STRAVINSKY UNLIMITEDVier concerten waarmee we de honderdste geboortedag van Stravinsky vieren, zie pagina 44.

DIETRICH HENSCHEL Film en liedkunst komen samen in Forbidden Prayers met Dietrich Henschel, zie pagina 35.

VAUGHAN-WILLIAMSDe zelden gehoorde Sea Symphony van Vaughan-Williams, zie pagina 13.

ERIC VLOEIMANSEric Vloeimans viert zijn vijftigste verjaardag in de Doelen, zie pagina 75.

convoi exceptionnel 91

Page 94: Abonnementenbrochure 2013-2014

advertentie 92

Page 95: Abonnementenbrochure 2013-2014

De Flip: zo noemen de Doelenmedewerkers in de wandelgangen de Eduard Flipse Zaal. Het is echt een koosnaam: sinds precies tien jaar is de zaal, die tot dan toe een repetitielokaal was, een van onze concertzalen, en zowel musici als publiek zijn er dol op. Hij klinkt geweldig, en is met zijn 180 stoelen erg intiem.

Die intimiteit leent zich heel goed voor een andere concertopzet, en daar beginnen we in seizoen ’13-’14 mee: Vrijdag in de Flip. Nee, we denken niet dat Eduard Flipse zich zal omdraaien in zijn graf: als er iemand een voorvechter is geweest voor het nieuwe, dan was het deze geweldenaar wel – de dirigent die het Rotterdams Philharmonisch Orkest groot maakte en die een groot voorvechter was van de bouw van de Doelen.

Vrijdag in de Flip brengt veel nieuwe, eigentijdse, soms tegendraadse muziek in alle genres, volgens een speciale formule: geen buffet in de hal beneden, maar een intieme bar boven. Een concert zonder pauze met één lange set, na het concert wordt muziek gedraaid die is uitgekozen door de artiest van dienst, meestal met hem/haar ook als DJ om de avond feestelijk af te sluiten.

Jazz International Rotterdam neemt de meer jazz-gerelateerde programmering voor zijn rekening, de andere concertene zijn geprogrammeerd met singer/songwriters, tango, fado, pop, folk en nog veel meer. Ook Calefax, het DoelenEnsemble en het DoelenKwartet doen mee aan deze nieuwe concertvorm, in deze nieuwe avond. U vindt de concerten hiernaast of (in combinatie met andere concerten) in de series in dit boekje.

Maak er een vast uitje van en laat u verrassen op Vrijdag in de Flip.

Verderop in het seizoen in Vrijdag in de Flip nog veel meer concerten met o.a. David Kweksilber Big Band, Quinteto el Después, Mr. Clash, Music Matters en Juan Tajes & Pavadita. Kijk op www.dedoelen.nl voor een actueel overzicht.

Vrijdag in de Flip 93

Verdeeld over de series in deze brochure komt u verschillende concerten tegen die onder Vrijdag in de Flip vallen. Hieronder vindt u een greep uit alle concerten op Vrijdag in de Flip. Gedurende het seizoen worden er nog extra concerten toegevoegd, dus houd het Doelen Magazine en de website in de gaten voor een actueel aanbod.

2013

DOELENENSEMBLE20 september

OLIVER’S CINEMA27 september

NEW ROTTERDAM JAZZ ORCHESTRA4 oktober

CALEFAX11 oktober

CHAMBERTONES18 oktober

MR. CLASH25 oktober

FAY CLAASSEN1 november

CODARTS EN ROYAL CONSERVATORY22 november

MUSIC MATTERS PRESENTS29 november

ENSEMBLE BLACK PENCIL6 december

ROGIER PELGRIM13 december

MICHIEL BORSTLAP 20 december

MR. CLASH27 december

2014

QUATRO VENTOS10 januari

I COMPANI17 januari

JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW24 januari

VONDER & BLOOM31 januari

DAISY CORREIA7 februari

ZAPP 4 & ANTON GOUDSMIT14 februari

ETNOSARAJ21 februari

MR. CLASH7 maart

CABOCUBAJAZZ14 maart

Page 96: Abonnementenbrochure 2013-2014

advertentie 94

Page 97: Abonnementenbrochure 2013-2014

3) OF STEL ZELF UW FLEXABONNEMENT SAMEN DOOR VIER OF MEER VERSCHILLENDE CONCERTEN TE SELECTEREN.

SNEL EN GEMAKKELIJK EEN ABONNEMENT BESTELLEN

U kunt op de volgende manieren bestellen:

BESTEL ONLINE: WWW.DEDOELEN.NL De makkelijkste en snelste manier om uw bestelling te plaatsen. Groot voordeel: U kunt zélf de stoel van uw voorkeur in de zaal uitkiezen.

BESTELFORMULIER PER POSTStuur het bestelformulier naar het volgende adres:Kassa de DoelenPostbus 9723000 AZ Rotterdam

U kunt uw bestelformulier ook ongefrankeerd naar ons antwoordnummer sturen, maar houd er rekening mee dat het dan langer duurt voordat wij uw bestelling ontvangen. Gebruik in dat geval: Antwoordnummer 1544, 3000 WB Rotterdam

BESTELFORMULIER INLEVERENKassabalie Schouwburgplein 50RotterdamGeopend van maandag t/m zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur. Bij grote drukte is het niet altijd mogelijk uw bestelformulier direct te verwerken.

VANAF 15 MAART TELEFONISCHVanaf 15 maart kunt u ook telefonisch uw abonnement bestellen. De kassa is van maandag t/m zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur bereikbaar via 010 217 17 17.

VRAGEN? OF ADVIES OVER UW BESTELLING NODIG?Aarzel niet en bel onze kassa via 010 217 17 17 of mail [email protected]

1) KIES UW SERIE(S).

2) BREID UW SERIE EVENTUEEL UIT MET LOSSE CONCERTEN UIT ANDERE SERIES.

KIES ...

... EN BESTEL

bestellen 95

Page 98: Abonnementenbrochure 2013-2014

PLATTEGRONDENGrote Zaal en Jurriaanse Zaal

Jurriaanse Zaal

Hier vindt u de plattegronden van de Grote Zaal en de Jurriaanse Zaal. Bestelt u via www.dedoelen.nl dan kunt u daar zelf uw stoelen uitkiezen. Bestelt u via het bestelformulier achterin deze brochure, dan kunt u uw voorkeur voor een zaalvak invullen. Concerten in de overige zalen van de Doelen en in de Laurenskerk zijn niet geplaceerd.

BESTEL VIA WWW.DEDOELEN.NL EN KIES ZELF UW STOEL

plattegronden 96

TRIBUNElinks

TRIBUNEmidden

TRIBUNErechts

PARTERRElinks

RIN

G lin

ks

PARTERRErechts

PODI

UMRI

NG

links

RING rechts

PODIUMRIN

G

rechts

toprangeerste rangtweede rang

PODIUMRINGmidden

Page 99: Abonnementenbrochure 2013-2014

Grote Zaal

plattegronden 97

PARTERRElinks

ORGEL-RINGlinks

PODI

UM

RIN

G lin

ks

Arcadis FRONTRING

links

TRIBUNElinks

PARTERREmidden

Arcadis FRONTRING

midden

TRIBUNEmidden

PARTERRErechts

ORGEL-RINGrechts

PODIUM

RING rechts

Arcadis FRONTRING

rechts

TRIBUNErechts

Cees

en

Inge

de

Brui

n RI

NG

links

Cees en Inge de Bruin RING rechts

LOGES rechtsLOGE

S lin

ks

toprangeerste rangtweede rangderde rang

Page 100: Abonnementenbrochure 2013-2014

DE DOELEN EN HET MILIEUNa het behalen van het Green Key certificaat voor 2012 ruim een jaar geleden, is de Doelen wederom gecertificeerd als houder van het Gouden Green Key certificaat voor het jaar 2013.

Dit certificaat is het milieukeurmerk voor duurzame organisaties en geeft aan dat de Doelen in haar bedrijfs voering bewust omgaat met de milieubelasting. Waar mogelijk worden maatregelen getroffen om deze te verminderen of te voorkomen. Dit maatschappelijk verantwoorde milieubeleid gaat verder dan waartoe de wet verplicht. Hiermee loopt de Doelen voor op mogelijke toekomstige wetgeving, vanuit de overtuiging dat duurzaam ondernemen geen trend is maar een noodzaak. Deze benadering past de Doelen ook toe bij de selectie van toeleveranciers.

milieu 98

Page 101: Abonnementenbrochure 2013-2014

STEUN DE MUZIEK, STEUN DE DOELENDe Doelen is een internationaal toonaangevende concertzaal met muziekprogrammering van het allerhoogste niveau. Om deze positie te behouden en te versterken zijn wij voortdurend op zoek naar financiële steun voor het realiseren van onze ambities. Daarom doen wij steeds meer een beroep op muziek-liefhebbers die de Doelen een warm hart toedragen en zich aangesproken voelen om bij te dragen aan hét muziekpodium van Rotterdam. Er zijn tal van mogelijkheden om de Doelen te steunen.

PERIODIEKE SCHENKINGVoor een periode van tenminste vijf jaar kunt u de Doelen jaarlijks een vast bedrag schenken. Deze schenking wordt voor u kosteloos vastgelegd in een notariële akte, waardoor u de schenking jaarlijks volledig kunt aftrekken van uw inkomen voor de inkomstenbelasting. Omdat de Doelen een Culturele ANBI is, mag u zelfs 125% van uw gift aftrekken. Als u minstens € 500 per jaar schenkt, wordt u Schutter van de Doelen en profiteert u van diverse privileges.

STRUCTURELE GIFT U kunt tot wederopzegging de Doelen machtigen om maandelijks een donatie af te schrijven van uw bank-rekening. Al vanaf € 5 per maand kunt u op deze manier de Doelen steunen. Alle Donateurs van de Doelen worden jaarlijks een keer uitgenodigd voor het bijwonen van een concert met een ontvangst vooraf.

EENMALIGE GIFTU kunt ook eenmalig een bedrag schenken aan de Doelen. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag stelt de Doelen daar passende privileges tegenover. Zowel de structurele als eenmalige giften zijn 125% aftrekbaar, echter alleen als deze giften in totaal per jaar meer bedragen dan 1% van uw verzamelinkomen, tot een maximum van 10% van uw verzamelinkomen. Bij een periodieke schenking gelden deze drempel en plafond niet.

NALATEN AAN DE DOELENU kunt de Doelen opnemen in uw testament als (mede-)erfgenaam of legataris. Bij een legaat laat u een vastgesteld bedrag in geld of een goed na aan de Doelen. U kunt er ook voor kiezen om de Doelen een bepaald deel of percentage van uw nalatenschap te laten ontvangen. Indien u de Doelen informeert over uw vastgelegde nalatenschap aan de Doelen, zorgen wij er natuurlijk voor dat u bij leven nog kunt genieten van privileges in de Doelen.

FONDS OP NAAMU brengt een deel van uw vermogen onder bij een fonds op naam dat wordt beheerd door de Doelen (of zijn steunstichting). U mag als oprichter de naam en de bestemming van het fonds bepalen. Natuurlijk moet deze bestemming wel passen bij de ambities en doelstellingen van de Doelen. Wij als Doelen zorgen ervoor dat het geld besteed wordt aan het specifieke doel en we dragen zorg voor de administratieve afhandeling.

Voelt u zich aangesproken om de Doelen te ondersteunen?Neem dan contact op met Irma van Lierop, relatie - manager van de Doelen, bereikbaar via 010 217 79 07 en [email protected]. Meer informatie en een contactformulier vindt u ook op onze website www.dedoelen.nl onder het menu steun ons.

SINDS 1697 De geschiedenis van de Doelen wortelt in de Middeleeuwen. Toen was ‘de Doele(n)’ een plek binnen de stad waar het Schuttersgilde oefende in het schieten. Na verloop van tijd kwamen de Schutters niet alleen meer om te schieten, maar ook om te drinken en om vrienden en kennissen te ontmoeten. In 1697 kreeg de toen malige Doele toestemming om ook muzikale activiteiten te ondernemen. Daarmee kunnen we de lijn doortrekken tot nu.

schutters 99

Page 102: Abonnementenbrochure 2013-2014

UW ZAKELIJKE BIJEENKOMST IN DE DOELENDe Doelen is een van de meest vooraanstaande accommodaties op congresgebied. Door de ligging in het hart van dynamisch Rotterdam is het dé ontmoetingsplaats bij uitstek, op slechts enkele minuten loopafstand van het Centraal Station.

De unieke uitstraling en de jarenlange ervaring met toon -aangevende opdrachtgevers maken de Doelen een veel-gevraagde locatie voor zowel nationale als internationale bijeenkomsten.

Op het gebied van advisering, voorbereiding, vormgeving en uitvoering van evenementen is de Doelen een gekwalificeerde partner met een eigen team van deskundige medewerkers én een zorgvuldig opgebouwd netwerk van externe professionals. Gezamenlijk zorgen zij ervoor dat de doelstelling van elke bijeenkomst wordt gerealiseerd. Kijk voor meer informatie over de congresmogelijkheden in de Doelen op www.dedoelen.nl/congresgebouw of bel 010 217 17 35, afdeling Evenementenwerving.

zakelijk 100

Page 103: Abonnementenbrochure 2013-2014

CONTACT

KASSA DE DOELENDe kassa van de Doelen is uw aan-spreekpunt voor alle vragen over concerten het bestellen van kaarten. De kassa is bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur en is bereikbaar via 010 217 17 17 of e-mail [email protected]. Vijf kwartier voorafgaand aan ieder concert is de kassabalie eveneens geopend.

SUGGESTIES EN OPMERKINGENSuggesties, vragen, opmerkingen? Wij horen het graag. Uw bericht kunt u sturen naar: Directie de Doelen, Antwoordnummer 1544 3000 WB Rotterdam of [email protected] . U ontvangt binnen twee weken een reactie.

BEREIKBAARHEIDInformatie over bereikbaarheid vindt u op www.dedoelen.nl. Wij adviseren bezoekers om met het openbaar vervoer naar de Doelen te reizen.

PARKERENKomt u met de auto en parkeert u in Parking Schouwburgplein dan kunt u voorafgaand aan het concert een parkeerkaart aanschaffen. Deze parkeerkaart biedt korting op het tarief dat u betaalt aan de parkeerautomaat. Daarnaast hoeft u niet in de rij te staan bij het vertrek, mits u binnen de geldigheidsduur van de parkeerkaart (4 uur of 5 uur, u kunt een geldigheidsduur kiezen) weer bent uitgereden. Parkeerkaarten tegen dit gereduceerde tarief kunt u na al

aanschaffen voor het hele seizoen 2013-2014 via het bestelformulier. Bestelt u uw concertkaart online? Dan kunt u aanvullend telefonisch de parkeerkaart bestellen.

LAATKOMERSMocht u na aanvang van het concert arriveren, dan zullen onze publieksmedewerkers u bij de eerst mogelijke concertonderbreking de mogelijkheid geven om uw plaatsen in de zaal op te zoeken. Bij concerten waarin geen geschikt moment is om de zaal te betreden, wordt geen toegang meer verleend. Kom dus op tijd.

BEZOEKERSVOORWAARDENDe algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD zijn in de Doelen van toepassing. U kunt deze inzien aan de Kassa of raadplegen op www.dedoelen.nl.

PROGRAMMAWIJZIGINGENDoor ziekte van musici of door bijzondere omstandigheden kunnen wijzigingen optreden in de programmering. Hierdoor ontstaat geen automatisch recht op restitutie.

RUILENU kunt uw kaart(en) tot twee werkdagen voorafgaand aan het concert omruilen voor een tegoedbon voor het bedrag van de kaarten die worden geruild. Of u kunt voor dit bedrag andere concertkaarten uitzoeken uit de eigen programmering van de Doelen. De tegoedbon is twee maanden geldig. De tegoedbon kan worden verzilverd

voor concerten van de Doelen uit deze brochure. Voor deze service wordt € 3,50 boekingskosten in rekening gebracht. Kijk op www.dedoelen.nl voor de overige voorwaarden.

KAARTEN KWIJTAls u uw abonnement of losse kaarten heeft verloren, dan kunt u aan de Kassa een duplicaat kopen voor € 3,50 per bestelling. Naam- en adresgegevens moeten gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke besteller.

PRIVACYDe Doelen gebruikt uw persoonlijke gegevens voor de afhandeling van uw bestelling, om u te informeren over concerten en activiteiten in de Doelen en in culturele instellingen waarmee de Doelen samenwerkt. Indien u helemaal geen informatie wilt ontvangen of bijvoorbeeld alleen prijs stelt op de Abonnementen-brochure, dan kunt u dit aangeven via [email protected] of via 010 217 17 17.

HUISREGELS– In de Doelen geldt een wettelijk

bepaald rookverbod; – mobiele telefoons dienen tijdens de

concerten te worden uitgeschakeld;– geluids- en beeldopnamen zijn

zonder toestemming van de musici en directie niet toegestaan.

contact 101

Page 104: Abonnementenbrochure 2013-2014

TOELICHTING BESTELFORMULIER SEIZOEN 2013-2014Bestellen van abonnementen en flexabonnementen kan gemakkelijk via www.dedoelen.nl. Hier kunt u dan direct zélf uw stoel uitkiezen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de kassa via 010 217 17 17 of [email protected].

1) STANDAARD ABONNEMENTVul hier uw bestelling van de vaste concertseries en/of de Red Sofa Bankpas uit deze brochure in.

2) UITBREIDING ABONNEMENTU kunt uw abonnement uitbreiden met losse kaarten voor de concerten uit deze brochure. U krijgt 15% korting op de prijs van de concerten die u aan uw abonnement toevoegt. Wij berekenen de korting voor u.

3) FLEXABONNEMENTStel zelf uw abonnement samen uit de concerten in deze brochure. Kies vier concerten of meer en u krijgt 15% korting op de vermelde prijzen. De korting wordt automatisch voor u verrekend.

4) PARKEERKAARTEN SCHOUWBURGPLEINKomt u met de auto naar de Doelen en parkeert u langer dan vier uur in garage Schouwburgplein? Bestel dan tegelijk met uw abonnementen uw parkeerkaarten, zodat u gebruik kunt maken van korting. De parkeerkaarten zijn het hele seizoen geldig. U kunt kiezen voor een kaart met een parkeer-duur van vier uur en een kaart voor vijf uur. Parkeert u langer? Het extra bedrag betaalt u in de garage.

5) BESTELLERVul hier uw gegevens in. Maakt u gebruik van korting 65+ of t/m 16, dan is het verplicht uw geboortedatum in te vullen om van de korting gebruik te kunnen maken.

6) MEDEBESTELLERBestelt u samen met iemand, vul dan hier de gegevens van uw mede-besteller in. Wij kunnen hem/haar dan ook op de hoogte houden van eventuele wijzigingen en kunnen hem/haar vooraf per e-mail de programmatoelichtingen sturen.

7) VAKVOORKEURVoor series met besproken plaatsen (geldt niet voor jazz, wereldmuziek) kunt u hier uw voorkeur voor een zaal vak aangeven. Op de platte - gronden op pagina 96-97 kunt u de zaalvakken bekijken. Wij krijgen veel aanvragen voor dezelfde vakken, dus kunnen niet garanderen dat wij aan uw wens tegemoet kunnen komen. Wilt u zelf uw stoel uitkiezen, bestel dan via www.dedoelen.nl

Wilt u in de Grote of Jurriaanse Zaal gebruikmaken van rolstoelplaatsen geef dit dan ook hier aan. In de Eduard Flipse Zaal en Laurenskerk kunt u met een rolstoel terecht zonder dat vooraf aan te geven.

8) BETALING EN ONDERTEKENINGWij kunnen uw bestelling alleen in behandeling nemen als deze gegevens volledig zijn ingevuld.

9) VERZENDINGStuur het bestelformulier naar het volgende adres:Kassa de DoelenPostbus 9723000 AZ Rotterdam

U kunt uw bestelformulier ook ongefrankeerd naar ons antwoord-nummer sturen, maar houd er rekening mee dat het dan langer duurt voordat wij uw bestelling ontvangen. Gebruik in dat geval: Antwoordnummer 1544, 3000 WB Rotterdam

bestellen 102

BESTEL VIA WWW.DEDOELEN.NL EN KIES ZELF UW STOEL

Page 105: Abonnementenbrochure 2013-2014

BESTELFORMULIER 2013-20141) STANDAARD ABONNEMENTserie(en aanvangstijd bij kinderconcerten)

Rang (indien van toepassing)

aantal normaal tarief

aantal R’pas, 65+

aantal t/m 26 jaar

totaal €

x € x € x € €

x € x € x € €

x € x € x € €

x € x € x € €

x € x € x € €

x € x € x € €

x € x € x € €

Red Sofa Bankpas € 79 €

2) UITBREIDING ABONNEMENTdatum concert

titel(en aanvangstijd bij kinderconcerten)

Rang (indien van toepassing)

aantal normaal tarief

aantal R’pas, 65+

aantal t/m 26 jaar

totaal €

x € x € x € €

x € x € x € €

x € x € x € €

x € x € x € €

x € x € x € €

3) FLEXABONNEMENTdatum concert

titel(en aanvangstijd bij kinderconcerten)

rang(indien van toepassing)

aantal normaal tarief

aantal R’pas, 65+

aantal t/m 26 jaar

totaal €

x € x € x € €

x € x € x € €

x € x € x € €

x € x € x € €

x € x € x € €

x € x € x € €

x € x € x € €

x € x € x € €

4) PARKEERKAARTEN SCHOUWBURGPLEINaantal totaal

Parkeerkaart vier uur x € 8,50 €

Parkeerkaart vijf uur x € 10,50 €

Administratie- en verzendkosten voor de complete bestelling € 3,50

TOTAALBEDRAG BESTELLING (de eventuele korting wordt door ons berekend) €

kies uit de vaste concertseries

u kunt uw abonnement aanvullen met losse kaarten voor alle concerten uit deze brochure

stel zelf uw flexabonnement samen uit de concerten in deze brochure (min. 4 concerten)

z.o.z. >>

Page 106: Abonnementenbrochure 2013-2014

BESTELFORMULIER 2013-2014 (VERVOLG)

5) BESTELLERklantnummer

naam m/v

straat huisnr.

postcode woonplaats

telefoonnummer e-mailadres

geboortedatum (verplicht indien korting 65+ en t/m 26 jaar)

korting □ Rotterdampas, pasnummer:

6) MEDEBESTELLERAls u hier de gegevens van uw medebesteller invult, kunnen wij deze ook benaderen met onverhoopte berichten over annuleringen,

programmawijzigingen, servicemails en/of gratis programmatoelichtingen.

klantnummer

naam m/v

straat huisnr.

postcode woonplaats

telefoonnummer e-mailadres

geboortedatum (verplicht indien korting 65+ en t/m 26 jaar)

korting □ Rotterdampas, pasnummer:

7) VAKVOORKEURGrote Zaal eerste keuze voorkeursvak tweede keuze voorkeursvak

Jurriaanse Zaal eerste keuze voorkeursvak tweede keuze voorkeursvak

Indien dit vak niet beschikbaar is:

□ bespreek dan de best beschikbare plaatsen □ neem telefonisch contact met mij op over een alternatieve vakkeuze

Ruimte voor opmerkingen

Ik wil rolstoelplaatsen en plaatsen direct daarbij in de buurt.

8) BETALING□ Ik machtig de Doelen eenmalig het verschuldigde bedrag af te schrijven van mijn rekeningnummer

(naam van de hoofdbesteller moet overeenkomen met de naam van de rekeninghouder)

rekeningnummer | _ | _ | _ | _ | _ | _ | _ | _ | _ |

9) ONDERTEKENING

Handtekening Datum

10) VERZENDINGStuur het formulier in een gefrankeerde envelop naar het postbusnummer van de Doelen.

Kassa de Doelen, Postbus 972, 3000 AZ Rotterdam. U kunt het ook ongefrankeerd naar

ons antwoordnummer sturen, maar houd u er rekening mee dat het dan langer duurt

voordat wij uw bestelling via de post ontvangen. Zie voor adres p.95.

TIP: GEEF UW E-MAILADRES AAN ONS DOOR, DAN STUREN WIJ U VOORAFGAAND AAN UW CONCERTBEZOEK DE PROGRAMMATOELICHTING BIJ HET CONCERT GRATIS TOE.

Page 107: Abonnementenbrochure 2013-2014

COLOFONPROGRAMMERINGMiriam DuikerHans de LangeMadelène Roovers Neil Wallace

REDACTIE EN TEKSTMira van Baalen Mathijs BouwmanAnneloes BrandElda DorrenPhilip LeussinkGuido van OorschotNeil Wallace

CONCEPT EN ONTWERPStudio Lonne Wennekendonk

ILLUSTRATIESbij de kerstvoorstellingCaroline Ellerbeckbij de kindervoorstellingenBarbara Mulderink

ACHTERGRONDFOTOGRAFIE p. 10-11 © Annelies van der Vegtp. 12-13 © Alekp. 14-15 © Annelies van der Vegtp. 16-17 © Joke Schotp. 18-19 © Lisa Kohlerp. 24-25 © Marco Borggrevep. 28-29 © Merlijn Doomernikp. 30-31 © Niclas Jessenp. 32-33 © Marco Borggrevep. 34-35 © Clara Ponsp. 36-37 © Peter Warrenp. 38-39 © Felix Broedep. 40-41 © ANPp. 42-43 © Rob Marinissenp. 44-45 © Arnold Newmanp. 46-47 © Robert Piccolop. 54-55 © Loulou d’Akip. 73 © Almar Setz

DRUKMediaCenter Rotterdam

FONDSENWERVING & SPONSORINGIrma van Lierop 010 217 79 07

[email protected]

ADVERTENTIEWERVINGAfdeling Marketing en Communicatie de Doelen, Femke Meeuwissen 010 217 17 44 [email protected]

De Doelen heeft getracht alle rechthebbenden te achterhalen. Drukfouten en wijzigingen voorbehouden.

De Doelen maakt uitsluitend gebruik van FSC-papier

BEGUNSTIGERS VAN DE DOELEN

Page 108: Abonnementenbrochure 2013-2014