2013-09 Merelbeke Groenkrant najaar

6

Click here to load reader

description

 

Transcript of 2013-09 Merelbeke Groenkrant najaar

Page 1: 2013-09 Merelbeke Groenkrant najaar

De prijzen voor koopwoningen zijn in heteerste kwartaal van dit jaar even gedaald,maar schieten al jaren pijlsnel de hoogtein. Het centrum van Merelbeke wordt insneltempo uitverkocht aan een enkelebouwpromotor (zie ook blz. 3), en ook derest van onze gemeente wordt aan eennooit geziene snelheid volgebouwd.Helaas met veel te dure woningen diealleen nog betaalbaar zijn voor een selectpubliek.Wie in Merelbeke een woning wil kopen,moet daar gemiddeld 225.135 euro vooruittrekken. Voor een appartement tel jegemiddeld 260.978 euro neer. De situatieop de huurmarkt is nog schrijnender. Degemiddelde huurprijs voor een woningbedraagt in Merelbeke 840 (!) euro permaand. Wie het met een leefloon van 800à 1.100 euro per maand moet doen, vindtmet veel moeite een woning van 500 tot600 euro, vaak slecht geïsoleerd,waardoor de energiekosten hoog oplopen.Ook wie aan het begin van zijn carrièrestaat, vaak nog geen vaste job heeft eneen gezin wil stichten, staat voor hetblok. Het is vaak kiezen tussen eenslechte of een onbetaalbare (huur)woning.Groen heeft een plan klaar om wonenbetaalbaar te maken in onze gemeente .De gemeente moet bij verkavelaars meerruimte afdwingen voor socialewoningbouw. Bouwpromotoren voorzienvaak minder sociale woningen dan zewettelijk verplicht zijn. Hetgemeentebestuur sluit deemoedig deogen. Meer sociale woningen zou ook druk

zetten op de private huurmarkt en deprijzen ook daar doen dalen.Ook de koopprijzen moeten naar benedenen dat kan via een community land trust(CLT). De grond waarop de woning staat,blijft eigendom van de trust. De eigenaarkoopt enkel de woning. Zo wordenwoningen veel goedkoper. In Gent looptmomenteel een proefproject.Waarom ook niet inzetten opsamenwonen, waarbij een groep mensensamen huizen aankoopt, maar een aantalvoorzieningen (tuin, afval, berging)gemeenschappelijk beheert? Dat legtminder beslag op de open ruimte en komtgoedkoper uit. De gemeente kan hierpremies voor uittrekken, gericht locatieszoeken en beschikbaar stellen.Kangoeroewonen laat senioren toe omhun (soms te groot geworden) woning tedelen met een jong gezin en zovereenzaming tegen te gaan. Meteen ookeen opportuniteit voor jonge gezinnen omeen betaalbare woning te vinden. Voorsenioren moet het OCMW verderinvesteren in serviceflats, een investeringdie zichzelf terugverdient.Lees ons volledige woondossier opwww.groenmerelbeke.be

GROENKRANTGROEN MERELBEKE > HERFST 2013

GEZOCHT:SCHEPENCOLLEGEMET WOONVISIEMEER WELVAART,MINDER VERVUILING

© F

oto:

Luc

Tai

ldem

an

© F

oto:

Sie

n Ve

rstr

aete

n

> Op de jaarmarkt voert Groen actie voor betaalbaar wonen. Foto: winnaars van de woonquizsamen met raadsleden S. Van Hecke, L. Parmentier, M. Pruyt en A. De Bondt (Jong-Groen).

GROEN WIL WOONCRISIS INMERELBEKE AANPAKKENMerelbeke wordt geconfronteerd met een groeiendewooncrisis. Voor jonge gezinnen, senioren en mensen met eenlaag inkomen is een geschikte woning een onbetaalbaredroom. Maar Groen heeft een plan klaar.

PETER HEIRMANOCMW-raadslid Groen [email protected]

"Groen blijft het gebrek aan visie en daadkracht van de bestuurs-meerderheid aan de kaak stellen. Merelbeke verdient beter."

>

STEFAAN VAN HECKEVolksvertegenwoordiger en fractieleider Groen [email protected]

Beste MerelbekenaarDe gemeenteraadsverkiezingen liggen al een jaar achter ons.CD&V, Open VLD en SP.a verdeelden snel de ambten vanburgemeester, schepenen en OCMW-voorzitter. Maar na een jaarzijn er nog steeds geen beleidskeuzes gemaakt. Eén zekerheidheeft u wel. De belastingen stijgen. CD&V, Open VLD en SP.averhogen de Algemene Gemeentebelasting voor burgers enbedrijven. Dit brengt 295.000 EUR extra op, een stijging met43%. De meerderheid probeert deze belastingverhoging teverkopen als een ‘indexering’, maar dat gelooft niemand.Er wordt ook nog zwaar gesneden in de socialetegemoetkomingen, voor ongeveer 100.000 euro (premie voormindervaliden, nutsvoorzieningen,...). Voor Groen is hetonaanvaardbaar dat er wordt bespaard op de kap van deallerzwaksten en dat door een meerderheid waartoe niet alleenliberalen, maar toch ook de socialisten en christendemocratenbehoren.Ondertussen stapelen de blunders zich op. Een herstructureringvan de gemeenteschool werd doorgedrukt zonder participatievan de betrokken ouders van vooral GILKO Bergwegel. De Raadvan State schorste prompt de beslissing. Maar het bestuur trektzich er niet veel van aan en gaat gewoon verder. Groen blijftwaakzaam ijveren voor een sociaal en leefbaar Merelbeke.

3

5

Page 2: 2013-09 Merelbeke Groenkrant najaar

Is de jeugdwerkloosheid in ons land danzo hoog?

Rzoska: Ja, we hebben een grootprobleem. Niet alleen ik stel dat vast, ookspecialisten van de arbeidsmarkt komentot dezelfde conclusie. Maar als je zoalsminister Muyters Spanje alsreferentiepunt neemt - toch een land dateen zware crisis doormaakt - doen we hetnatuurlijk veel beter. Maar die vergelijkingmaak ik niet, Muyters wel.

Jongeren krijgen vaak te horen dat zeervaring missen. Moet het beleid daarop inspelen?

Rzoska: Zeker en vast, en het beleid richtzich daar ook op. Alleen lukt het niet omde stages in te vullen. Daar zijnverschillende redenen voor. Zo zijn er nietgenoeg stageplaatsen. En destageplaatsen die er zijn, geraken nietingevuld. Ten slotte zijn er teveelverschillende soorten stages. Elke stageheeft zijn eigen voorwaarden en gevolgenvoor stagiair en werkgever. Dat maakt dedrempel voor iedereen hoger. Bovendienmoet de stage ook iets opleveren, liefst inde vorm van een duurzame enkwalitatieve job. Een tijdelijk contract isiets, maar geeft op lange termijn geenzekerheid. Hetzelfde met interimarbeid.Jongeren hebben ook recht op zekerheiden daarvoor zijn duurzame jobs nodig.

De Vlaamse overheid maakt extramiddelen vrij voor jeugdwerkloosheid.Dat is toch positief?

Rzoska: Ja, maar die worden ingezet omhet huidige, falende beleid van ministerMuyters verder te zetten. We hoevengeen vernieuwende acties te verwachten.De minister ziet immers geen probleem envindt dat zijn jeugdwerkplan werkt.

Wat is het antwoord van Groen dan opde jeugdwerkloosheid?

Rzoska: Als we jongeren willenklaarstomen voor de arbeidsmarkt,moeten we niet wachten tot ze van deschoolbanken zijn. Groen pleit voor eennauwere samenwerking tussen onderwijsen arbeidsmarkt. Zo willen wij elkejongere aan het einde van zijn of haarstudie een stageplaats garanderen omervaring op te doen. In Oostenrijk heeft ditDual-systeem reeds zijn vruchtenafgeworpen. En VOKA reageerde positiefop ons voorstel om bedrijven teverplichten minstens 1% van hunpersoneelsbestand in te vullen metstageplaatsen. De invulling van diestageplaatsen is immers een gedeeldeverantwoordelijkheid tussen overheid enwerkzoekenden, maar ook werkgevers. Jekan niet langs de zijlijn staan schreeuwendat er onvoldoende werkkrachten zijn metde nodige ervaring, als je tegelijkertijdjongeren weigert die broodnodigewerkervaring aan te bieden. Bedrijvenmoeten werkplekken open stellen. Datkan trouwens een win-win situatie zijn. Zozijn er veel oudere werknemers die mentorkunnen zijn voor jonge werkkrachten. Opdie manier gaat de waardevolle ervaringniet verloren en hebben de jongewerkzoekenden een coach in hun eerstewerkervaringen. Dat is trouwens de kernvan het Tandemplan dat Groen enkelemaanden geleden voorstelde. Ook daarkwamen positieve reacties op.

© F

oto:

Imag

e De

sk

© F

oto:

Wou

ter V

an V

oore

n

BJÖRN RZOSKAVlaams [email protected]

JAN FIERS, RIK FRANCK EN YASMINA [email protected]

STEFAAN VAN HECKEFractieleider Federaal [email protected]

Stefaan Van Hecke: "Het is onbegrijpelijk dat politieke benoemingenanno 2013 nog kunnen"

>

Jeugdwerkloosheid is een groot probleem, maar het beleid van de VlaamseRegering faalt volledig.

>

DRINGEND: AANPAK VANJEUGDWERKLOOSHEID

De jeugdwerkloosheid scheert al maanden hoge toppen. In hetVlaams Parlement volgt Lokeraar Björn Rzoska het beleid vande minister van werk Philippe Muyters op de voet. “Een beleiddat over de hele lijn faalt,” stelt Björn vast. Een overzicht…

Vlaamse regering pleegt hold-up op provinciesEind september besliste de Vlaamse regering het provinciefonds teherleiden van 91 naar 37 miljoen euro. Onverwachts en zonderoverleg slechts een derde middelen, dat is slikken. Voor Oost-Vlaanderen betekent dit een enorm verlies. Zo worden verschillendesectoren fel getroffen, zoals cultuur, sport, en vooral welzijn. Zonam de provincie aanvullende initiatieven voor mantelzorg, voorpersonen met een niet-aangeboren hersenletsel, ondersteuningvoor begeleid zelfstandig wonen, ondersteuning voor een waaiervan groepen gehandicapten en senioren, gelijke kansen,vrijwilligerswerk, … Deze initiatieven worden niet meer, of slechtszeer beperkt overgenomen door Vlaanderen. En dat laat jammergenoeg een aantal kwetsbare groepen in de kou staan.

Groen verbijsterd over politieke stoelendansDe traditionele partijen CD&V, Open VLD en SP.A zetten de slechtegewoonte van partijpolitieke benoemingen zonder gêne verder.Gevolg: maandenlang gepuzzel en gegoochel met namen. De soapover de benoemingen bij overheidsbedrijven en in het bijzonder bij deNMBS was verbijsterend. Werkelijk alles werd uit de kast gehaald:dure consultancybureaus die de lijstjes van vice-premiers noteerdenom een schijn van objectiviteit op te wekken, veto’s van vice-premiers en uiteindelijk de fameuze smartphonebenoeming van deheer Cornu.

“Het is onwaarschijnlijk dat politieke benoemingen vandaag nogkunnen. De partijkaart is nog steeds belangrijker dan kwaliteit enervaring. Het is onbegrijpelijk dat Selor, het onafhankelijkselectiebureau van de federale overheid, volledig buiten spel werdgezet”, reageert Stefaan Van Hecke. Uiteraard kunnen personen meteen politieke kleur over de nodige capaciteiten beschikken, maar inplaats van Selor te gebruiken om de beste kandidaat te selecteren,beslissen de traditionele partijen over de verdeling van de topjobs.Hiermee ondergraven ze de geloofwaardigheid van dezetopambtenaren, maar ook van de politiek, besluit Van Hecke.

2

Page 3: 2013-09 Merelbeke Groenkrant najaar

KrommenhaasTijdens de gemeenteraad van septembervroeg Groen hoe ver het met dit dossierstond. Het schepencollege gebaarde vankrommenhaas en zei dat het een louterprivé-initiatief betrof en dat hierover noggeen contacten waren geweest met deinitiatiefnemer. Nochtans zijn de bandenmet die bouwpromotor heel nauw: allegrote bouwwerken van de voorbije jaren inMerelbeke-centrum werden doorhetzelfde bedrijf gerealiseerd. Van de metbelastinggeld betaalde ondergrondseparking (3,7 miljoen euro) en hetgebouwencomplex op hetDriekoningenplein tot het nieuwemegabouwsel aan de rotonde met deZwijnaardsesteenweg.

MonopoliseringGroen is voor privé-initiatief, maar tegende monopoliepositie van éénprojectontwikkelaar in de ruimtelijkeontwikkeling van Merelbeke.Monopolievorming is immers niet alleeneconomisch, maar vooral beleidsmatignefast in een democratische samenleving.Daarom vraagt Groen Merelbeke een openen grondig debat in de gemeenteraad overde toekomstige ontwikkeling vanMerelbeke-centrum.Zo gaat het wel erg ver als niet hetgemeentebestuur, maar de bouwpromotoreen architectuurwedstrijd uitschrijft die

het uitzicht zal bepalen van een grootdeel van Merelbeke-centrum.

Groen heeft wel een visieGevraagd naar de visie van hetschepencollege over de ontwikkeling vanhet gebied, is het alweer wachten op detoekomstplannen die het pas in decemberzal bekendmaken. Toch maakte debevoegde schepen zich sterk dat degemeente de touwtjes strak in handen zalhouden. Groen benadrukte dat er rond huisHebbelynck een groen en leefbaarwoonproject kan worden gerealiseerdzonder de gemeentelijke eigendommen uitte verkopen aan een bouwpromotor.Zo zou deze plek perfect het startpuntkunnen zijn voor een community landtrust-project (zie artikel p.1 - wooncrisis),gecombineerd met sociale woningen en

alternatieve woonvormen voor jong enoud. Want duurzaam en betaalbaar wonenin Merelbeke is voor Groen eentopprioriteit.

© F

oto:

Fra

nk M

onse

cour

© F

oto:

Mar

ijke

Pruy

t

© F

oto:

Fra

nk M

onse

cour

FRANK MONSECOURGemeenteraadslid Groen [email protected]

MARIJKE PRUYTGemeenteraadslid Groen [email protected]

FRANK MONSECOURGemeenteraadslid Groen [email protected]

Landelijk karakter van Bottelare bedreigd door de komst van eengroot appartementsblok - drie bouwlagen - langs de Kon.Astridlaan

Groen pleit voor veilige wandel- en fietsroutes richting Ghelamco-arena. Dat zal ook bijdragen tot minder parkeerdruk in de omgeving.

>

>

Maakt de gemeente een keuze voor een duurzame wijk aanpak ? Groen wilzowel ecologische als economische en sociale accenten.

>

GEZOCHT:BESTUUR MET WOONVISIE

'Appartementisering' nu ook in BottelareOp de plek van café Rembrandt komt een blok met elfappartementen en een ondergrondse parking. De provincieverleende de vergunning na een weigering van het schepencollege.Reden: te lange terrassen en te grote dakkapellen. Tegen degrootschaligheid had het schepencollege echter geen bezwaar.Ook Bottelare heeft nood aan betaalbare woonvormen, maar eencafé met zaal vervangen door een appartementsblok, is niet deaangewezen weg, tenzij het behoud van het landelijk karakter vanBottelare niet belangrijk is. Er kunnen gerust meer woningenkomen, maar dan op maat van het dorp. De goedkeuring van ditmegaproject zet de deur naar de verdere 'appartementisering' vanBottelare wijd open.

Parkeerbocht in dossier AA GentMerkwaardig toch hoe moeilijk politici het hebben om een fouteinschatting toe te geven. Zonder het felle protest van de bewonersvan de Liedermeerswijk zou er afgelopen zomer een parkeerplan vankracht gegaan zijn waarbij voetbalsupporters gratis kondenparkeren in de Liedermeerswijk en ruime omgeving.

Na forse druk van de oppositie beleefden we tijdens de extragemeenteraad op 2 juli een mooi politiek moment.Het schepencollege besloot haar parkeerplan op te bergen en tekiezen voor bewonersparkeren zowel voor, tijdens als na devoetbalmatchen. Dat het bestuur hierdoor een ruimer gebiedparkeerluw maakte, werd alleen maar toegejuicht. Intussen blijftGroen het dossier opvolgen om zowel de buurt als hetLiedermeerspark te behoeden voor overlast.

De communicatie met AA Gent en de politie over deverkeersafwikkeling is daarbij cruciaal. Groen pleit ten slotte vooreen optimale fietsinfrastructuur zodat voetbalfans het hele jaardoor kunnen blijven gaan supporteren met de fiets.

In het gemeentehuis circuleert het project 'Centrum II', eenbouwplan van projectontwikkelaar Arcaterra/Arcadis. Hetdossier toont concreet hoe het gebied achter huisHebbelynck (zie foto) er zou kunnen uitzien. Groen vindt datde ruimtelijke ontwikkeling van het centrum door hetgemeentebestuur moet worden geregisseerd en niet dooréén of andere projectontwikkelaar.

3

Geen uitverkoop van gemeentelijkeeigendommen maar een eigenwoonbeleid

Page 4: 2013-09 Merelbeke Groenkrant najaar

In tegenstelling tot vroeger stapt hethuidig OCMW-bestuur af van eenrenovatie van het bestaand gebouw't Lindeken en gaat het voluit voor eenvolledige nieuwbouw. Een dringendenoodzaak, want het gebouw beantwoordtniet meer aan de hedendaagse normen.Te smalle gangen, te kleine kamers en tekrappe meerpersoonskamers beperken dewoonkwaliteit voor de residenten en dewerkomstandigheden voor het verzorgenden logistiek personeel. Het nieuwe woon-en zorgcentrum zal op de huidige campusingeplant worden. Geen simpele oefening,omdat het dienstencentrum (met sociaalrestaurant) en het administratief centrumblijven staan. De ruimte is dus beperkt..Jammer dat een vorig bestuur besloot omaanpalende gronden te verkopen; wehadden die nu goed kunnen gebruiken.

Rol van ouderen waarderenGroen wil inzetten op een totaal nieuwconcept waarbij alle senioren zich goedvoelen en elkaar op diverse activiteitenkunnen ontmoeten, waar de resident opde 1e plaats komt, zorg-op-maat krijgt enalle facilitaire voorzieningen daaropaangepast zijn. Groen is geen voorstandervan hoogbouw maar van fraaie en diverselaagbouwentiteiten in een groenetuinomgeving met diverse afdelingen enleefgroepen met eigen zithoeken enkeukens die een huiselijke warmteoproepen. In het nieuwe woon- enzorgcentrum moeten jong en oud elkaar

spontaan kunnen ontmoeten en moet hetverenigingsleven bereikbaar zijn voorsenioren, zodat ze actief blijven en socialecontacten kunnen onderhouden.Daarnaast moet de succesvolledagopvang verder uitgebreid worden enaangevuld met nachtopvang. Inmiddels ishet OCMW gestart met een paar kamersvoor kortverblijf, waarin senioren, dietijdelijk niet in hun eigen woning of bijnaaste familie kunnen wonen,opgevangen worden.

Waarom zouden we niet kiezen voor eenspeeltuin op de campus, voorgeorganiseerde kinderopvang, zowel voorpersoneel als externen? Ouderen fleurenop bij het zien van spelende kinderen;interactie kan voor iedereen als eenmeerwaarde ervaren worden.

Waarom ook niet kiezen voor een stukjemoestuin met eventueel een aantalverhoogde kweekbakken en een kleinneerhof voor de residenten van hetzorgcentrum en de bewoners van deassistentiewoningen?

de bewoner komt op de 1e plaatsmet zorg-op-maat

© F

oto:

Fra

nk M

onse

cour

© F

oto:

Luc

Tai

ldem

an©

Fot

o: F

rank

Mon

seco

ur

LUC TAILDEMANOCMW-raadslid Groen [email protected]

ROLAND DE BLAUWERBestuurslid Groen Merelbeke

ISABEL THYSGemeenteraadslid Groen [email protected]

Lieve Parmentier, Luc Taildeman en Isabel Thys genieten trots vande eerste wekelijkse markt in Merelbeke.

Mensen met een beperking en hun mantelzorgers voelen zich in dekou gezet door asociale besparingsmaatregelen van het bestuur.

>

>

Groen zet in op een geïntegreerd concept voor het nieuwe woon- enzorgcentrum waarin de senior van vandaag en morgen zich thuisvoelt.

>

WOON-EN ZORGCENTRUMVOOR DE 21STE EEUW

Wat heeft Melsen met Rio gemeen?Het schepencollege schaft de premie voor personen met eenbeperking af. Besparen? Oké, maar toch niet op de rug van dezwaksten. Dit is onaanvaardbaar. Het gaat niet zozeer om hetbedrag (hoewel het voor de armsten zeer welkom is), wel om hetprincipe. De meerderheid van CD&V, sp.a en VLD zegt dat ze dit gaatcompenseren door openbare gebouwen toegankelijk te maken voormensen met een functiebeperking. Maar is dit niet de logica zelve?En bij wet vastgelegd, bovendien! Diezelfde gemeenteraad schreefwel 270.000 euro in de begroting in om gronden te onteigenen enaan te kopen voor het sportpark in Melsen. Dat is veel geld in tijdenvan besparingen. Merelbeke lijkt Brazilië in het klein. Ook daar gaanmegalomane bedragen naar megasportcomplexen terwijl het er metde zorg voor de zwaksten van kwaad naar erger gaat.

Wekelijkse markt is een schot in de roos!De wekelijkse markt in het centrum van Merelbeke wordt beslisteen succesverhaal. De kers op de (stenen) taart: het nieuwegemeenteplein is op donderdag een gezellige ontmoetingsplaatsvoor jong en oud. Twee jaar geleden lanceerde Groen dit idee en alsnel was iedereen ervoor gewonnen.

De markt lokt veel volk, niet alleen om te winkelen, maar ook om bijte praten, te genieten van een bruisend centrum.En toch. Eén puntje van kritiek misschien. Er is geen enkel kraammet biologische voeding te bespeuren. Een vraag op degemeenteraad hierover bracht geen zoden aan de dijk. Volgensschepen De Keukelaere is er voldoende diversiteit. Toch gooien wijgroenten en biogroenten, fruit en biofruit, zuivel en biozuivel ... nietop één hoop.Bioproducten kunnen een ander publiek aantrekken en zijnbovendien gezond, vers, lokaal, seizoensgebonden én ... heerlijk.Ook voorstander van bio? Laat van je horen! Signaleer jouw wensvoor meer bioproducten aan de gemeente([email protected] of meldingskaart) of posteen reactie op onze facebookpagina.

De realisatie van een nieuw woon- en zorgcentrum is een vande grootste uitdagingen voor deze legislatuur. Zowat elkepartij vond dit in haar verkiezingscampagne een prioriteit.Maar het hangt ervan af wie welke accenten zal leggen. VoorGroen is een ruim, laagdrempelig en gediversifieerd woon- enzorgaanbod-op-maat met dagopvang, kortverblijf ennachtopvang een noodzaak.

4

Page 5: 2013-09 Merelbeke Groenkrant najaar

Een basispensioen van 1. 000 euro(met daarbovenop een supplement)

“Meer dan 20% van de 65-plussers dreigen

in de armoede te geraken. Daarom is het

belangrijk om een basispensioen in te

voeren,” zegt Brussels parlementslid

Elke Van den Brandt. Vanaf 65 jaar krijg je

1.000 euro per maand. Daarbovenop komt

een supplement dat afhankelijk is van het

aantal jaren dat je gewerkt hebt.

Hoe langer je gewerkt hebt, hoe hoger dus

je pensioen, want werken moet lonen.

Zin in Pesto, de driemaandelijkse sympathisantenkrant van Groen? Wil je mee folders bussen, acties organiseren of artikels schrijven? Misschien wil je Groen steunen en lid worden? Laat het ons weten:

LEES MEE/DOE MEE/WORD LID

02 219 19 19 www.groen.be

Hogere nettolonen door hogere lasten op grote vermogens

‘De belastingen zijn vandaag niet eerlijk georganiseerd. De sterkste schouders zouden de zwaarste lasten moeten dragen, maar dat is nu niet’, zegt federaal parlementslid Meyrem Almaci. ‘Dat willen wij met Groen rechtzetten. Hoe? Door drie dingen te doen: de lasten te verschuiven, de fiscaliteit te vereenvoudigen en ze witter te maken.’

Door de lasten rechtvaardiger te verdelen, kunnen heel wat lasten – te beginnen met die op arbeid - gevoelig naar omlaag. ‘Voor meer dan 2 miljoen werknemers willen wij die lasten gevoelig verlagen, zodat ze meer nettoloon overhouden’, zegt Almaci. ‘Dat kan door een eerlijke belasting op de rendementen uit de vermogens hoger dan 1 miljoen euro.’

Onze fiscaliteit is ook niet duurzaam. Op vlak van milieufiscaliteit bengelen we achteraan het Europese peloton. Nochtans is fiscaliteit een sterke hefboom voor een meer duurzame economie. Zo kunnen we energieverspilling tegengaan en CO2-uitstoot verminderen.

Onze belastingen zijn veel te ingewikkeld. Wie geen boekhouder heeft – de meeste mensen dus – betaalt hierdoor vaak te veel belastingen.

Het moet dus eenvoudiger. Tot slot wil Groen dat de wet voor iedereen gelijk is. Fraude en belastingontduiking kan gewoon niet door de beugel, en moet dan ook strenger gestraft worden.

Kinderopvang voor elk kind

Veel (toekomstige) jonge ouders kunnen ervan getuigen: een plaats voor je kind(eren) vinden is niet simpel. Wachtlijsten, onzekerheid… Goede kinderopvang is nochtans cruciaal, zowel voor de kinderen als voor de ouders. Daarom wil Groen dat er snel kinderopvang is voor elk kind. ‘We moeten radicaal kiezen voor een gezinsbeleid dat investeert in jonge kinderen’, zegt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman.

De Vlaamse belofte om tegen 2020 voor elk kind een plaats in de kinderopvang te reserveren, komt geen seconde te vroeg. Maar om dat doel te halen, zijn er snel duizenden extra plaatsen nodig. En daarvoor zijn er dus extra investeringen nodig, vindt Meuleman. ‘Want kwalitatieve kinderopvang is cruciaal: het zorgt ervoor dat ouders kunnen gaan werken, en het zorgt vooral voor een goede ontplooiing en ontwikkeling van kleine kinderen. Veel onderzoek wijst uit dat kinderopvang en kleuteronderwijs de meest cruciale fase is in de ontwikkeling van kinderen.’

Elisabeth Meuleman kijkt vooral naar het Hoge Noorden als voorbeeld van hoe het moet. ‘Scandinavische landen tonen aan dat kwalitatieve kinderopvang een cruciaal element is voor een goed functionerende verzorgingsstaat. Nergens zijn er meer werkende vrouwen, is de emancipatie zo ver gevorderd, de armoede teruggedrongen of de economie zo competitief als in het hoge Noorden. Waarom kan dat niet in Vlaanderen’?

ELISABETH MEULEMANVlaams [email protected]

MEYREM ALMACIFederaal [email protected]

Kwaliteitsvolle jobs

Groen maakt het werk voor werknemers

aangenamer met minder stress en meer

ruimte voor feedback en overleg. Groen

voorziet ook meer mogelijkheden om

vrijwillig en tijdelijk minder uren te

presteren. De haalbaarheid van de job

moet even centraal staan in het overleg

tussen werknemers en werkgevers als de

afspraken over lonen. Federaal

parlementslid Kristof Calvo: “Kwaliteitsvolle jobs zijn ook voor de werkgevers een

ongelooflijk cadeau. Want zij krijgen beter gemotiveerd personeel met minder

ziekteverzuim. Dat is goed voor de toekomst van de onderneming.”

© iS

tock

phot

iSto

ckph

oto

MEER WELVAART, MINDER VERVUILINGVeel mensen botsen in hun dagelijks leven op problemen. Jonge

ouders vinden geen plaats in een crèche. Mensen hebben te veel

stress van hun job. Gepensioneerden komen niet toe met hun te

laag pensioen. Er zit te veel fijn stof in de lucht en daar worden

mensen ziek van. Groen vat de koe bij de horens. Voorzitter

Wouter Van Besien: ‘We willen een gezonder milieu én we willen

genoeg welvaart voor iedereen. Dat zijn de twee sterke benen

waar onze partij op steunt.’ Op het Impulscongres van oktober

stoomde Groen samen met 500 leden concrete oplossingen

klaar, die de basis vormen van het verkiezingsprogramma.

We zetten en paar belangrijke voorstellen op een rij.

WOUTER VAN BESIENVoorzitter [email protected]

KRISTOF CALVOFederaal parlementslidVoorzitter [email protected]

ELKE VAN DEN BRANDTBrussels parlementslidVoorzitter [email protected]

Slimme kilometerheffing

Groen schaft de jaarlijkse verkeers belasting

(om en bij 400 euro) af en vervangt die door

een slimme kilometerheffing. Rij je minder

met de wagen en minder tijdens de spits,

dan moet je minder betalen. Je betaalt voor

het gebruik in plaats van voor het bezit van

de auto. Je wordt dus gestimuleerd om daar

waar het kan, van het openbaar vervoer gebruik te maken. Op die manier zijn er minder

files, is er minder fijn stof. Dat is goed voor de gezondheid van ons allemaal, en zeker

voor de kinderen en de ouderen. Zij hebben immers het meeste last van het fijn stof.

© Shutterstock

Page 6: 2013-09 Merelbeke Groenkrant najaar

Aanvankelijk werd ons idee weggelachen doorde toenmalige meerderheid van VLD, MVP en SP,maar later stelden ze een gelijkaardig plan voor,gefinancierd door Vlaanderen, de provincieOost-Vlaanderen, de Universiteit Gent enuiteraard Merelbeke zelf.Toen echter het kostenplaatje veel hoger bleekdan aanvankelijk geschat, haakten de partnerséén voor één af en werd het stil rond dit dossier.

In Merelbeke speelt de auto helaas nog altijdeen dominante rol. Een studie uit 2009 brachtaan het licht dat 88% van de werknemers vanMerelbeekse ondernemingen de auto neemtvoor woon-werkverkeer. Slechts 8,67 %verplaatst zich te voet of met de fiets.Amper 3,02 % gebruikt het openbaar vervoer,ondanks goede verbindingen én inspanningenvan enkele bedrijven.

Er is dus nog veel werk aan de winkel.Door de aanleg van fietspaden en acties als 'Metbelgerinkel naar de winkel' en deSchoolroutekaart probeert het schepencollegeduurzame mobiliteit en veilig verkeer tepromoten.Het parkeerbeleid staat echter nog steedshelemaal in het teken van koning auto.Zo kwam er in het centrum wel een dureondergrondse parking, maar geen fietspadlangs de Hundelgemsesteenweg. Fietsers lijkener wel opgejaagd wild.

Een ander oud zeer is de autoloze zondag. Daarkunnen we kort over zijn. Dit jaar nam onzegemeente zelfs niet eens deel. De campagnespitste zich nochtans toe op de voordelen vaneen autoluwe of autovrije inrichting vanstraten, dorpspleinen, schoolomgevingen enwoonbuurten. Vaak zijn die nog te veel op maatvan de auto ingericht en is er te weinig ruimtevoor fietsers en voetgangers, rust, groen,recreatie en ontmoetingen. Herkenbaar, niet?

En de fietsbrug aan de Fraterstraat?Daar blijven wij hardnekkig voor ijveren, zo ooktijdens de gemeenteraad van september.De bevoegde schepenen Vrijens (mobiliteit) enRousseaux (openbare werken) verzekerden onsdat er een dossier zal ingediend worden bij deVlaamse overheid om subsidies aan te vragenvoor dit “kunstwerk”. Er blijft dus nog hoop.Maar als we deze belofte niet vertaald zien in delangverwachte beleidsplannen, mag u opnieuwactie verwachten van Groen. Beloofd!

®

© F

oto:

Fra

nk M

onse

cour

Verantwoordelijke uitgever:Wouter Van Besien, Sergeant DeBruynestraat 78-82, 1070 Brussel

Twee Groen-gemeenteraadsleden op hun opvallende fietsen. Lieve Parmentier (l) enIsabel Thys (r) op de Bergwijkbrug aan de Fraterstraat.

>

6 FIETSERSBRUG FRATERSTRAATWEER OP DE AGENDA

In 2002 voerde Groen (toen nog Agalev) actie aan de brug van deFraterstraat over de ringvaart en de R4: fietsers maakten deoversteek in een “beveiligde kooi” met zwaailicht en sirene. Eenludieke manier om te ijveren voor een fietsveilige oplossing voor ditgevaarlijke punt: een aparte fietsersbrug naast de bestaande brug.

LIEVE PARMENTIERGemeenteraadslid Groen [email protected]

Groen verwelkomt windpark in Zwijnaardemaar…Groen vraagt al jaren de uitstap uit kernenergie. Willen weonafhankelijk worden van nucleaire en fossielebrandstoffen, dan moeten we resoluut voor hernieuwbareenergie kiezen. En windenergie is daar één van. De voordelenzijn duidelijk: wind is een onuitputtelijke energiebron en bijde productie van elektriciteit uit wind komen geenafvalstoffen of schadelijke gassen vrij. Voor de bouwkostmoeten we het ook niet laten, want de energie nodig om eenwindturbine te bouwen wordt opgewekt uit de wind van éénwinter.

Groen is dan ook voorstander van de windturbines op enrond het bedrijventerrein van Zwijnaarde, nabij de sluizen.Uiteraard is het belangrijk dat de molens worden ingeplantmet respect voor mens, dier en milieu. De windmolenskomen dan wel niet op het grondgebied van Merelbeke, maardergelijke grote constructies vallen op in het landschap enook in Merelbeke zullen wij een zekere impact voelen.

De Vlaamse regels rond geluid en slagschaduw moetennageleefd worden, op papier én in de praktijk. We vragen eengrondig onderzoek vóór de molens er komen. Maar daar maghet niet bij blijven. Eens de wieken draaien, zijn metingen enverdere opvolging een must.

Een noodzakelijke voorwaarde voor Groen is de mogelijkheidtot rechtstreekse participatie van de omwonenden in hetwindpark (o.a. van de inwoners van de Florawijk). Alsburgers mede-eigenaar worden van de windmolens, krijgenze medezeggenschap over de uitbating van het windpark, deopbrengst van de turbines, de groene stroom, ...Zo krijgen ze greep op hun huidige en toekomstige (lokale)energievoorziening. De 20% rechtstreekse participatie diede provincie Oost-Vlaanderen voorstelt, is een eerste stap inde goede richting, maar ons streefdoel is 50%. De windwaait voor iedereen!

Pieter VerstraeteBestuurslid Groen Merelbeke

-

VOORBEHOUDEN PARKEERPLAATSENDICHT BIJ HUIS voor personen met eenfunctiebeperkingHet gemeentebestuur keurde een reglement goed waardoorpersonen met een functiebeperking een parkeerplaats vlakbij de woning of werkplek kunnen aanvragen.Naast de erkenning als persoon met een functiebeperking,gelden ook nog de volgende voorwaarden :

• de woon- of werkplaats beschikt niet over eengarage of privéparking die een vlottetoegankelijkheid waarborgt;

• de aanvrager beschikt over een voertuig of wordtvervoerd door een persoon die bij hem/haar woont;

• het bezit van de speciale parkeerkaart is vereist;• de parkeerplaats moet aangeduid worden op een

afstand van maximum 50 meter van de ingang vanzijn woonplaats.

Groen is grote voorstander van deze maatregel. Deparkeerplaats kan bij het gemeentebestuur aangevraagdworden en het antwoord volgt binnen een redelijke termijn .

Luc TaildemanOCMW-raadslid Groen [email protected]

CONTACT Wenst u vlugger informatie

vanuit de gemeenteraad?

Of wilt u zich aansluiten

bij Groen-Merelbeke?

[email protected]

www.groenmerelbeke.be

facebook.com/GroenMerelbeke

Deze krant is een uitgave van Groen.Gedrukt op 100% gerecycleerd papier enzonder water door Eco Print Center.