M21 SVV Resultaten Ouderbevraging Merelbeke 12062015

21
Resultaten ouderbevraging Schoolvervoerplan De Graankorrel

description

Resultaten ouderbevraging mobiliteit

Transcript of M21 SVV Resultaten Ouderbevraging Merelbeke 12062015

  • Resultaten ouderbevraging

    Schoolvervoerplan De Graankorrel

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 1

    Ouderbevraging

    In april 2015 werden de ouders van beide vestigingen bevraagd (zie vragenlijst in bijlage). 119 respondenten vulden de vragenlijst in. De vragenlijst werd geanalyseerd via Survey Monkey.

    Deel 1: Algemene informatie

    In welke vestiging loopt je kind/ je kinderen school?

    Hoeveel meter woon je van de school? (105 antwoorden)

    Van 0 tot 1 km 63 60 %

    Van 1 tot 3 km 16 15,24%

    Van 3 tot 5 km 10 9,52%

    Van 5 tot 30 km 16 15,24%

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 2

    Deel 2: Een beter zicht op de huidige situatie

    Welk vervoersmiddel naar school gebruik je het meeste tijdens de herfst/winter ?

    29,9%

    15,4%

    0,9%

    53,0%

    0,9%

    te voet

    fiets (kind zelf)

    fiets (kind niet zelf)

    auto

    Overige (geef naderetoelichting)

    Welk vervoersmiddel naar school gebruik je het meeste tijdens de lente/zomer?

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 3

    Wat was het meest gebruikte vervoersmiddel naar de school voor de werken (gestart in augustus 2014)?

    Fietst je kind wel eens naar school?

    71 (61,2 %) personen antwoordden dat hun kind wel eens naar school fietst.

    61,2%

    38,8%

    Fie tst je kind wel eens naar school?

    ja

    neen

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 4

    Fiets je dan mee met je kind naar school?

    Van de 77 personen die aangaven dat hun kind wel eens naar school fiets, antwoordde 53,4 % dat ze altijd meefietsen, 21,9 % soms en 20,5% nooit.

    Als je kind niet met de fiets naar school komt, waarom is dat dan?

    De 45 personen die aangaven dat hun kind nooit naar school fietst; gaven hier verschillende redenen voor aan. De top 3 van redenen zijn:

    1. Veiligheid 2. Afstand (te ver) 3. Praktisch (woon-werk).

    De reden van afstand (te dichtbij) laten we achterwege, om dat we hiervan uit gaan dat dit leerlingen zijn die te voet komen.

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 5

    Deel 3 : Situatie in september 2016

    Wat verandert er voor jou in september 2016?

    Verwacht je problemen/verbeteringen wat betreft mobiliteit en verkeersveiligheid? Open vraag, 70 antwoorden werden gegeven.

    In plaats van steeds te voet of met de fiets naar school, zullen we voortaan steeds de auto moeten nemen omwille van de tijdsdruk. - onvoldoende parkeergelegenheid in Melsen - meer verkeersdrukte tussen Melsen en Schelderode - meer auto's rond de school in Schelderode - gebrek aan fietsenstallingen in Schelderode (is nu reeds te klein)

    afstand is verder fietstraject te bepalen

    Als mijn kinderen in jan'17 3 kleuters naar Melsen moeten gaan zal het steevast met de auto worden jammer genoeg. Met de fiets is niet haalbaar.

    Carpooling:we hebben een beurtrol om de kinderen naar school te brengen/of te halen met nichtje/neefje. Zij zullen in verschillende scholen starten. Dus we zullen telkens de 2 scholen moeten aandoen.

    dat hangt af van de veiligheid van het fietspad tussen melsen en schelderode. ook is er weinig tot geen parkeermogelijkheid of praktische "kiss en ride" in schelderode.

    de oudste gaat dan in het 6de leerjaar zitten, om hem allemaal alleen naar Schelderode te sturen maak ik me zorgen... met de fiets

    De twee vestigingen hebben op hetzelfde moment gedaan. Ik kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Blijft een deel van mijn kinderen in de opvang (die ik dan moet betalen), omdat ik van de ene school naar de andere moet? Dit is een extra overbodige kost. Gewoon om mijn kinderen op 2 vestigingen te halen.

    drukke steenweg! Niet altijd de mogelijkheid om kind af te halen zelf. -> Melsen lukt soms nog te voet. Schelderode zal nog moeilijker lukken/of niet werk tot 18u dan nog met de fiets tot daar?

    Een fietspad?

    Een veiliger fietspad (beter afgescheiden v/d rijweg.

    Eigenlijk niet echt verbeteringen want de afstand zal in 2016 een gans stuk groter zijn Met suggestie stroken zal het zeker niet veiliger worden.

    geen probleem

    geen verbeteringen integendeel...inwoners van schelderode en melsen moeten zich nu extra verplaatsen = meer vekeer .de kinderen die nu met de fiets kwamen of te voet moeten nu verder rijden.....

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 6

    Geen. Normaal gezien zal oudste kind naar Don Bosco gaan en ligt Schelderode op weg, alsook woon-werk.

    Heel veel ouders komen met auto naar school ook al is de school in hetzelfde dorp als de woonplaats. Deze ouders en ook ik vanaf dan zullen zich zeker niet verplaatsen met de fiets als de afstand groter wordt. Dit is ook niet altijd mogelijk omwille van WERK.

    Het zal drukker verkeer zijn.

    Hopelijk verbeteringen, maar dat zal nog moeten blijken.

    Iets verder wonende in Schelderode, maar we verwachten geen problemen.

    Ik ben bang dat er plots veel meer auto's zullen zijn aan de scholen doordat mensen uit tijdnood sneller met de auto van het ene dorp naar het andere gaan. Gevolg: parkingproblemen, meer auto's en gevaar voor fietsers en voetgangers.

    Ik verwacht geen problemen.

    Indien geen oplossing gevonden wordt om tussen de twee scholen vervoer te verzorgen, zullen meer mensen de auto nemen, dus meer 'autodrukte' aan de scholen.

    ja

    ja + daaraan gekoppelde problemen inzake opvanguren

    Ja gevaarlijker met fiets naar Schelderode.

    Ja, 2 scholen aandoen op 1 morgen is vragen om te laat te komen. Ouders zullen nog meer gehaast zijn aan schoolpoort, om zo op de volgende school op tijd te zijn. Automobilisten die haastig zijn, houden geen rekening met de fietsers.

    Ja, file en parkeerproblemen Melsen. Jammer genoeg niet meer mogelijk om te voet naar school te gaan, met kleuters en kleine kinderen onmogelijk om ander alternatief als auto te nemen wegens afstand en veiligheid

    Ja, met de fiets naar school zal te gevaarlijk zijn. Gevolg: nu verplicht met de auto.

    Ja, onze keuze is gebasseerd op school in dorp. School lopen naar ander Dorp brengt grote moeilijkheden met zich mee!

    Ja, parkeerproblemen. t'is een stuk verder voor ons! Jammer

    Ja, 's morgens en 's avonds de wagen nodig om de jongste naar school te brengen.

    Ja, te voet is te ver. Met de fiets alleen is te gevaarlijk. Meefietsen is geen optie gezien we als ouders dan ook eerst met de fiets terug naar huis moeten om daarna met de wagen naar het werk te vertrekken. Hopelijk komt er een oplossing zoals onder begeleiding met de fiets rijden,...

    Ja, vanaf 5 de leerjaar mag ze alleen fietsen, maar dat is nu een te gevaarlijke baan.

    Ja, we kunnen ze niet meer met de fiets brengen of afhalen indien we thuis zijn. Ze zijn te jong voor de afstand naar Melsen.

    Ja. Te weinig parkeerplaatsen of te grote wandelafstand naar school. Met 3 kinderen die niet zelfstandig fietsen is dit geen optie.

    Ja. Veel verkeer Melsen-Schelderode Fiets is geen oplossing voor mij. Te gevaarlijk.

    Ja. Zeer veel auto's in Melsen en parkeer chaos om 16 u. Hopelijk snelheidsremmers tegen dan.

    Los van oplossingen als "carpooling" e.a. zou ik voor naar school moeten brengen met de bus en dan zelf in schelderode moeten wachten op de volgende bus om naar Gent/werk te gaan,... afhalen van school zou dan meestal (vooral 's winters) moeten gebeuren met de auto door oma.

    meer verkeer

    Meer verkeer tijdens de scholen net op moment dat veel voetgangers & fietsers zich daar bevinden.

    Mijn oudste zoon moet naar Schelderode. Nu gaat hij sinds enkele weken alleen naar school met de fiets. Schelderode vinden wij te ver (gevaarlijk) om hem alleen te laten fietsen. Geen ideale situatie!

    Minder geparkeerde auto's aan school aangezien geen kleuter & jongere kinderen meer die moeten begeleid worden door volwassenen

    Naar wat gezegd wordt zal het parkeren er met de auto minder eenvoudig zijn, maar dat valt nog allemaal af te wachten. Er zou wel een veilig en afgescheiden fietspad komen dus daar kijken we allen naar uit. Al hopen we wel dat het fietspad op bepaalde stukken toch niet plots opgaat in de baan want dat zijn gevaarlijke punten.

    nee

    Nee

    Nee, aangezien (naam) er in Merelbeke woont, zal Schelderode dichterbij zijn. Misschien kan hij dan wel met de fiets (hij zit dan in het 5e lj)

    Neen, als er voldoende parkeerplaats om mijn auto even te parkeren en mijn kleuter tot bij de juf te brengen, dan verwacht ik geen probleem.

    Ongemak: = vroeger vertrekken, = tijdverlies

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 7

    Parkeersplaats voor auto?

    persoonlijke verandering van te voet naar auto (-> kleuter 1e KL + 1e leerjaar) + af en toe eens met de fiets -> veel praktische verandering, ev. voldoende parkeerplaats, + eventueel ook oplossing zoeken naar carpooling met kinderen in buurt (dorp, grepstraat,...)

    PROBLEEM: Als de Gaversesteenweg een max. snelheid heeft van 70 km/u, vind ik dit geen optie om langs daar te fietsen.

    Probleem: parkeren vlakbij schoolpoort Oplossing: busjes inlassen tss. beide vestigingen en ouders naar slechts 1 vestiging laten rijden zodoende i.p.v. beide vestigingen.

    problemen

    problemen: onveilige fietsweg van S naar M tijdsgebrek: 's morgens om ene kind met fiets in Melsen af te zetten, andere kind in Schelderode oplossing: beide kinderen in Schelderode afzetten, school regelt vervoer naar Melsen, idem 's avonds

    Reactie op open vraag

    Slechter: 2 keer moeten stoppen, 2 keer parkeerplaats zoeken,...

    snelheid controleren op de Gaversesteenweg + rijgedrag bestuurders van auto's/vrachtwagens/bussen

    Te veel over en weer rijden, Extra opvang kosten. -> meer verkeer op de baan.

    Tuurlijk verwachten we problemen. Als school promoot je gezonde lichaamsbeweging. Dit wordt door deze actie volledig tenietgedaan. Kinderen op 2 verschillende vestigingen kunnen NOOIT met de fiets naar school!! BEDANKT!!

    Vanaf dan moeten we altijd met de auto naar Melsen rijden want 's morgens heb ik geen tijd om heen en weer Melsen en terug te rijden met de fiets om dan in Schelderode te auto te nemen voor het werk.

    Vanaf jan. 2017 hebben we drie schoolgaande kleuters en kunnen we niet anders dan met de wagen naar school. Met de fiets is dit niet haalbaar, daar er maar n ouder de kinderen naar school begeleidt

    Veel zal afhangen van de uiteindelijke inrichting van de schoolomgeving in Melsen.

    veiligheid? fietspad? Kunnen ze alleen of in groepjes fietsen?

    Verbetering

    verbetering voor onszelf

    Verbeteringen?? Vl te veel auto's aan school!!! Zelfs mensen die dichtbij wonen gaan met auto!!

    Verwacht je problemen/verbeteringen wat betreft mobiliteit en verkeersveiligheid?

    Voor mij persoonlijk niet.

    Voor ons geen. (behalve kleine omweg woon-werk)

    Voor ons niet. Maar... hoe gaat bv. een groep kinderen onder begeleiding veilig naar Melsen fietsen gezien snelheid v/d auto's en fietspad net naast weg. Achter elkaar? -> lange rij! Naast elkaar? -> dicht bij straat

    Vroeger werd de fiets af en toe gebruikt (bij mooi weer). Dit zal nu niet meer het geval zijn.

    Wij hopen op verbetering door de heraanleg van de Gaversesteenweg.

    Zorgen om fietsveiligheid op de plaatsen zonder fietspad.

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 8

    Heb je interesse om een infoavond bij te wonen over veilig fietsen met je kind?

    Heb je interesse om een infoavond bij te wonen over te voet naar school?

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 9

    Mocht er voor de kinderen van 2e en 3e graad een fietspool1 van Melsen naar Schelderode georganiseerd worden, zou je je kind dan mee laten fietsen met deze fietspool? 97 respondenten beantwoordden deze vraag, wat betekent dat 49 (50,5%) ouders fietspoolen wel zien zitten. 48 ouders antwoordden negatief op deze vraag.

    Mocht er een fietspool2 georganiseerd worden, heb je interesse om deze fietspool te begeleiden? 12,9 % (13 ouders) van alle ouders gaven hier een positief antwoord. Dit komt overeen met 26 % van de ouders die hun kind wouden laten meerijden met een fietspool.

    1 Fietspoolen is met een kleine, duidelijk herkenbare groep kinderen onder begeleiding van een volwassene naar school fietsen.

    2 Idem voetnoot 1

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 10

    Indien je kinderen te voet of met de fiets naar school gaan (al dan niet onder begeleiding) welke momenten of plaatsen vind je gevaarlijk op je route naar school? Open vraag, 75 antwoorden

    de Grepstraat: geen degelijke voetpaden om langs de Grepstraat tot aan de Gaverseseteenweg te wandelen. Kinderen moeten altijd op de rijweg stappen omdat het voetpad of te smal is of bezet is door geparkeerde auto's. - oversteken met de fiets of te voet vanuit de Grepstraat om op de Gaversesteenweg te komen (smal einde van de straat waar vaak ook nog auto's geparkeerd staan en weinig zichtbaarheid is). - dit punt verslechtert mogelijk na de heraanleg omdat op de Gaversesteenweg vlak naast de Grepstraat parkeerplaatsen worden gecreerd, wat het moeilijker maakt om auto's te zien komen vanuit de richting van de school. - als voetganger komende van school langs de Gaversesteeweg de Grepstraat oversteken (richting trage weg even verderop) is het voor kinderen moeilijk om in te schatten of van achter hen een wagen/fietser komt die de Grepstraat wil inrijden en wie voorrang heeft (er ligt geen zebrapad). - de Kiss and ride aan school waar voetgangers, auto's en fietsers kriskras door elkaar bewegen.

    kruispunt Korenbloemstraat - Grepstraat, bij het afslaan richting Korenbloemstraat wordt het zich meestal beperkt door steeds dezelfde geparkeerde vrachtwagen - kruispunt Grepstraat-Gaversesteenweg richting school

    oversteek Molenstraat - oversteek Gaversesteenweg

    oversteken aan de Molenstraat - Gaversesteenweg (geen fietspad)

    oversteken op de Gaversesteenweg aan de school zelf - oversteken op de Gaversesteenweg aan de kapper

    s ochtends -> druk verkeer oversteken aan de school zelf (schelderode)

    straat oversteken aan 'Piens' (caf Casino, hoek Gaversesteenweg-Molenstraat) - Schelderodedorp

    aan de school zelf, auto's die af en aan rijden oversteek van Boterhoekstraat naar het wegeltje naar school

    aan school zelf, vl te veel auto's!!!

    Alle momenten, het blijft nog steeds een drukke steenweg waar op verschillende punten 70km/u gereden mag worden en wanneer er geen gescheiden fietspad/voetpad is blijft dit gevaarlijk. En al zeker wanneer het donker is.

    Bosstraat - Gaversesteenweg

    bosstraat kruispunt bosstraat-grepstraat kruispunt bosstraat-gaversesteenweg

    bosstraat kruispunt grepstraat, gaversesteenweg

    de Gaversesteenweg opkomen vanuit de boterhoekstraat de " algemeen de " oversteken in Schelderode

    De plaatsen waar er geen fietspaden zijn, zowel op de Gaversestwg als op de zijbanen. De kleinere straten "binnendoor" zijn smal, en kunnen dus ook gevaarlijk zijn voor fietsers als er wagens langs moeten.

    De situatie rond de school zelf: erg druk, mensen zijn gehaast

    de stukken zonder fietspad op de Gaversesteenweg het oversteken in de dorpskern aan school

    De volledige baan geen afzonderlijk en afgescheiden fietspad.

    De volledige Gaversesteenweg.

    de volledige steenweg is LEVENSGEVAARLIJK!!

    dorpskernen -> geen fietspad! binnendoor zijn het smalle wegen.

    Gaversesteenweg

    Gaversesteenweg

    Gaversesteenweg

    Gaversesteenweg

    Gaversesteenweg

    Gaversesteenweg

    Gaversesteenweg (druk) Bosstraat (druk & snel verkeer) Haerlinck (donker, weinig verlicht)

    Gaversesteenweg (met werken veel camions) Geen duidelijk fietspad.

    Gaversesteenweg en op dit moment de omleidingsroute.

    Gaversesteenweg oversteken Grepstraat, te smal zonder fietspad

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 11

    Gaversesteenweg tussen Merelbeke & Schelderode.

    Gaversesteenweg tussen Schelderode en Melsen.

    Gaversesteenweg zonder fietspad ... Vooral voor zwaar verkeer ...

    Gaversesteenweg, vooral tussen bebouwde kom van Melsen en Schelderode

    Gaversesteenweg+ochtendspits

    gebrek aan fietspad in bosstraat & gaversesteenweg oversteken aan de school

    geen

    Geen goed fietspad op Gaversesteenweg!

    Geen zicht op de nieuwe weg.

    Graag Gaversesteenweg vermijden! Boterhoekstraat (er wordt vlug gereden)

    Het lange stuk in de Boterhoekstraat: er is geen fietspad & de meeste auto's rijden veel te snel!

    Het zijn spitstijden dan, veel weggebruikers zijn dan gehaast en rijden roekeloos.

    Hoek Bosstraat - Gaversesteenweg

    Hoek Bosstraat met Gaversesteenweg

    Huidig : Gaversesteenweg Melsen oversteken. Indien naar Schelderode : Slechts kort deel via binnenweg te doen. Gaversesteenweg indien na heraanleg veilig fietspad : ok, doch, opnieuw moet Steenweg worden overgestoken. Staat dan iemand van de leerkrachten klaar?

    Hundelgemsesteenweg

    in Melsen : niet echt iets

    Indien je kinderen te voet of met de fiets naar school gaan (al dan niet onder begeleiding) welke momenten of plaatsen vind je gevaarlijk op je route naar school?

    kunnen nu nog niet oordelen wegens de werken (aanleg fietspad)

    Molenstraat -> Gaversesteenweg -> School

    Naar Schelderode: kruising Gaversesteenweg Melsen: Nu geen enkel

    Op Gaversesteenweg is het zowiezo gevaarlijk door ontbreken fietspad.

    Op het moment dat er geen fietspad meer is en enkel een rode streep op de straat. Wij fietsen veel en ons oudste dochter vergeet vaak om goed langs de kant te fietsen.

    Overgang van Grepstraat naar Gaversesteenweg.

    oversteek stuk gaversesteenweg ...

    oversteek Gaversesteenweg geen fietspad

    oversteek Hundelgemsesteenweg oversteken Gaversesteenweg kruispunt bosstraat en Grepstraat/Pilaarstraat

    oversteek Hundelgemsesteenweg (2x)

    oversteek Molenstraat-Gaversesteenweg

    oversteken buitengaan dorp Melsen richting Schelderode

    oversteken gaversesteenweg

    Oversteken Gaversesteenweg. Sommige chauffeurs rijden nog steeds te hard.

    oversteken Grepstraat met Gaversesteenweg

    oversteken ook al is het via het zebrapad er is 's morgens bijna nooit begeleiding. ' S avonds is de meerderheid van de leerlingen al vertrokken voor de juffen er staan! Er zijn enorm veel oudere kinderen die op het voetpad fietsen= zeer gevaarlijk voor anderen.

    Parkeerplaatsen t.h.v. oud gemeentehuis Schelderode.

    Reactie op open vraag

    s morgens Gaversesteenweg oversteken ('s avonds steeds begeleiding ok)

    snelheid van de auto's Machines werken op straat

    Tss Melsen & Schelderode geen apart afgesloten fietspad.

    Van Haerlinckstraat naar Warandestraat

    voetpad voor oud Melsen (smal) volledige gaversesteenweg (geen fietspad) bus/vrachtwagens

    Vooral de weg naar Melsen -> Gaversesteenweg

    waar er zich geen fietspad bevind

    waar ik een botsing heb gehad (kruispunt, bosstraat, grepstraat, pilaarstraat

    Warandestraat/Boterhoekstraat oversteken geen fietspad op groot deel van Gaversesteenweg

    Zolang er geen afzonderlijke bedding voor fietsers is (duidelijk afgescheiden van de baan bv. met haag) vind ik het te gevaarlijk voor kinderen.

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 12

    Indien je met de auto naar school komt, zijn er momenten/plaatsen waar je fietsers en voetgangers in gevaar brengt?

    Open vraag, 39 antwoorden

    Aan het einde van de Grepstraat, waar het zeer smal is en ook vaak nog auto's geparkeerd staan. - de Kiss and ride aan school omdat het niet duidelijk is waar fietsers, voetgangers, geparkeerde auto's en bewegende auto's naartoe gaan.

    Op parking school bij vertrek en aankomst (kinderen die bv. achter auto lopen) + in Schelderode: auto's rijden af waar kinderen op komen.

    Straat oversteken aan Piens - Schelderodedorp

    Aan de parking van school

    Aan de school, bij het parkeren/vertrekken

    Aan ingang school misschien?

    Als je als automobilist je aan de snelheid/regels houdt valt dit goed mee maar daar wringt het schoentje niet waar.

    Bij afzetten/afhalen aan school

    Donker weer + als het regent. Zichtbaarheid fietser verhogen.

    Door werken (toegang doodlopende baan) --> ouders parkeren in pijpekop zelf waardoor kerende auto 's gevaarlijke situaties creren

    Dorpkernen

    Dorpskernen is het altijd heel erg opletten door geparkeerde auto's langs de kant van de weg!

    Een automobilist brengt niet per definitie fietsers en voetgangers in gevaar! Deze vraag is dus misplaatst!

    Gaversesteenweg = is een drukke baan zeker tijdens de ochtend zeker het stuk tussen de scholen is het zone 70km. Zelf ik als volwassene vermijd die baan met de fiets.

    Gaversesteenweg+ochtendspits

    grepstraat Bakkerij Schepens

    Ik denk het niet.

    Ik niet, denk ik.

    In de kleine wegjes waar geen fietspad is, is het soms smal om te passeren.

    in de toekomst wellicht in het draaien in Melsen om terug naar Schelderode-Gent te keren.

    Indien je met de auto naar school komt, zijn er momenten/plaatsen waar je fietsers en voetgangers in gevaar brengt?

    Ja

    ja, als er geparkeerde auto's langs de straat staan en fietsers en voetgangers op de straat moeten

    Ja, volledige Gaversesteenweg

    Ja, waar geen fietspad is.

    je moet toch hl goed opletten met auto!!

    Momenteel geen zicht op de nieuwe gaversesteenweg. We wonen te ver om met de fiets te komen. En de Hundelgemsesteenweg is te gevaarlijk (6km)

    n.v.t.

    nee

    Omlegging door kleine straten.

    Op de parking van school bij het uitrijden naar de Gaversesteenweg en dan vooral 's morgens!

    overal,auto s zijn roekeloos en haastig... begrijpelijk overal fille en dan ja op tijd op het werk aankomen

    oversteekplaats zonder zebrapad -> waar fietsers of voetgangers zo oversteken

    smalle weg a.d. schoolpoort van Schelderode vlak voordat men bebouwde kom Melsen binnenrijdt

    Sowieso alle oversteekplaatsen.

    ter hoogte van het zebrapad

    tijdens spitsuren (geen fietspad)

    Uitgang Grepstraat is gevaarlijk!

    waar ik een botsing heb gehad (kruispunt, bostraat, grepstraat, pilaarstraat

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 13

    Heb je ideen over wat de school rond mobiliteit kan ondernemen?

    Open vraag, 54 antwoorden

    Beloningsacties voor kinderen met helm en fluohesjes - parkeerplaats op afstand - afspreken met ouders - gemachtigde opzichters om op gevaarlijkste oversteekplaatsen in en rond Schelderode/Melsen een 1/2 uur voor en na school toezicht te houden

    Bus inleggen - carpoolsysteem

    Carpooling organiseren eventueel alhoewel dat met kleine kinderen niet altijd een evidentie is om je aan gemaakte afspraken te houden 's morgens wanneer iedereen al in tijdnood is... - De opvanguren 's avonds uitbreiden tot 18u30 zou ook helpen of de opvang op n vestigingsplaats organiseren.

    Carpoolsysteem uitwerken voor kleuters van Schelderode naar Melsen (en omgekeerd) - verantwoordelijke ouders of leerkrachten bij oversteek Gaversesteenweg van 8u10 tot 8u30 en 16u tot 16u15 - kiss and ride zone in Melsen waarbij kleuters door bv. leerkacht van auto naar speelplaats worden geloodst. - start- en einduren laten verschillen zodat ouders niet moeten haasten. Bv. Schelderode 8u25 en Melsen 8u35.

    Een fietspool: niet enkel voor 2e en 3e graad van Melsen naar Schelderode, maar bijvoorbeeld ook voor 1e graad van Schelderode naar Melsen. - een busverbinding: hiervoor wil ik gerust een bijdrage betalen die de kosten van de school helpt te dekken. - een vlottere kiss and ride te Schelderode - extra fietsenstallingen in Schelderode

    "fietspool" vind ik een goed idee "poolsysteem" met de wagen bij slecht weer

    (online?) Brochure met de verschillende routes naar de scholen in functie van het vervoersmiddel Duidelijke mededelingen i.v.m. de afspraken rond het afzetten en afhalen van de kinderen. Hopelijk is het maximum gedaan om te zorgen voor op elk vlak veilige schoolomgevingen + hopelijk wordt men niet verplicht om ofwel vl tijd te voorzien voor het afzetten/afhalen of om het afzetten/afhalen te gehaast te doen.

    1) pendelbus tussen beide scholen inlassen 2) schooluren aanpassen voor de 2 vestigingen bv. Melsen start om 8h15 Schelderode om 8h30

    Alle kinderen van hetzelfde gezin op 1 locatie brengen n afhalen, school regelt vervoer, ouders betalen.

    Als ik op een niet-werkdag mijn jongste 2 dochters (die nog niet vlot kunnen fietsen) wil of moet gaan halen met de fiets wil ik dat de gratis opvang langer duurt op Schelderode school. Het is onmogelijk om op een kwartier tijd met een 5jarig kind van Melsen naar Schelderode te fietsen. Indien er geen langere gratis voorzien wordt, zal ik ook met de auto gaan want ik weiger (ook al fietsen we heel veel & graag) nog extra te betalen voor een beslissing die niet door mij gemaakt is en die zeer ongelukkig ook is voor mij!!!

    Begeleiding voorzien vanaf school Melsen tot de school in Schelderode. -> Eventueel bus voorzien? -> Samen met de fiets onder begeleiding?

    Blijven hameren op het nut van fietsen.

    Busje? fietspool

    Busjes?

    busvervoer v. ene naar andere school

    Carpoolen stimuleren tussen de scholen. Scholen brengen ouders uit beide afdelingen met elkaar in contact.

    Chapau dat de school de mobiliteit wil oplossen of verbeteren maar de gemeente MERELBEKE sluit de ogen. uiterlijk vertoon krijgt prior op de veiligheid van onze wegenen wij maar betalen........dit anno 2015

    De auto's niet zo dicht aan school laten rijden en parkeren. Ze wat verder te voet laten stappen!!! -> motiverend om misch. te voet of fiets te gaan!!??

    De fiets gebruiken voor schooluitstappen, bijv. naar Groenendaal of fietsen naar het zwembad (zeker vanaf 3e leerjaar) Meer fietsenstalling in Schelderode. Ook fietspool, bijv. langs bosstraat/Molenstraat, ngl interesse.

    De fietspool kan via een kleine omweg perfect de G'steenweg mijden; Er is een mooi alternatief via de kleine wegen en straten tussen G'steenweg en HVMDE'steenweg. Goed voor fietsers en verkeer op G'steenweg.

    De school zou kunnen faciliteren dat grotere kinderen in groep fietsen met de kleintjes.

    Door bv de kinderen te stimuleren om met bv de fiets of te voet te komen. Door fluohesjes uit te delen of iets dergelijk.

    Een busje die de kinderen van Schelderode naar Melsen brengt. Een parking voorzien in Melsen zodanig dat de auto's niet langs de baan moeten en de fietsers niet storen. Voor ons is Schelderode - Melsen met een 2 en 4 jarige niet te doen met de fiets. Zeker niet met de omleiding en het verkeer. Alsook qua tijd, nu 15 min tevoet, 10 min met de fiets. Naar Melsen met de kleintjes snel een half uur. Is dus jammer

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 14

    zowel voor ons als voor de kindjes.

    Een busje?

    Een gescheiden ingang in Schelderode voor voetgangers/fietsers en auto's. Nu rijd je als auto over het zebrapad bij het verlaten van de parking. Dat is 's morgens gevaarlijk.

    Een schoolbusje inschakelen?

    Fietspool lijkt mij een topidee

    Fietspool met begeleiding goed idee verplichte fluohesjes & helm, ev. vlagje vooraan?

    Fietspool. Leerkrachten buiten aan de schoolpoort om leerlingen over te steken/veilig op weg te helpen, zowel 's morgens als 's avonds, zowel voor fietsers als voetgangers.Zone 30 aanvragen (?) tijdens spitsmomenten

    Fluohesjes aanbieden in "donkere" periode en er op aan dringen te dragen. Toezicht zebrapad schoolpoort, juf of agent = 's morgens en 's avonds.

    Geen auto's van de ouders meer op de parking van schelderode toelaten 's morgens, want te gevaarlijk! Auto's hinderen elkaar en brengen kinderen in gevaar die de parking oprijden of te voet komen.

    Gemachtigd opzichter aan de gevaarlijke oversteekpunten.

    Gemachtigde opzichter van 8 h-8.30 h aan de schoolpoort.

    Goede parkeermogelijkheid aan school, zodat er op een serene wijk kinderen gebracht en opgehaald kunnen worden!

    Grote voorstander van een fietspool 's morgens en ' s avonds alternatieve route om Gaversesteenweg te vermijden, optie langs scheldevallei?

    Heb je ideen over wat de school rond mobiliteit kan ondernemen?

    Het is jammer dat er na de werken geen degelijk fietspad is in de dorpskernen van Melsen. Komt er n in Schelderode?

    Iemand vanuit de school die een 1 traject met de lijnbus mee begeleid op een vast uur (in dat de kinderen die naar Schelderode moeten, bvb. eerst nog in de opvang van Melsen kunnen blijven 's morgens) + idem voor 's avonds

    Ik heb de indruk dat ze binnen de school al heel wat doen rond mobiliteit. Mijn dochter zit nog maar in de 2de kleuterklas dus ik weet niet of dit in de oudere klassen al niet gebeurt, maar zo niet zou ik aanraden de fietsen van de kinderen te controleren dus nagaan of de lichten, remmen en zo werken. Misschien eens een politieagent uitnodigen? Als kind gebeurde dat bij ons op school en moet zeggen dat dat wel indruk maakte op die leeftijd. Ook duidelijk maken dat ook voetgangers een fluo band of hesje moeten dragen want wanneer het donker is, zijn ook zij moeilijk zichtbaar. Voor de rest is het afwachten tot na de werken om een beeld te krijgen op de vernieuwde situatie.

    Indien mogelijk, genoeg ruimte voor kiss & ride zone.

    Is er geen mogelijkheid dat we de kinderen gewoon in de school (dorp waar je woont) afzet en geleid dan naar de andere school gebracht wordt? kls + 1ste graad Schelderode naar Melsen 2de/3de graad van Melsen naar Schelderode.

    Liefst vervoer van kleuters via busje i.p.v. willekeurig (groot)ouders te laten voeren. Indien toch willekeurig vervoer, dan best autostoelen/ zitjes voorzien die aan de ouders meegegeven worden. Zo zit elk kindje veilig in de auto.

    Meer toezicht houden op oversteekplaatsen

    Mogelijkheid om de kinderen af te zetten in de vestiging van de eigen woonplaats om vervolgens geleid naar de andere vestiging gebracht te worden? (er is in deze enqute sprake over een fietspool van Melsen naar Schelderode, maar geen suggestie voor kinderen die van Schelderode naar Melsen moeten)

    nee

    Onderhandelen voor afgescheiden fietspad bij de gemeenten.

    ondersteuning CAR-POOLING ouders van kleuters & 1e graad (vb. info avonden geteresseerden, mensen met elkaar in contact brengen,...) van Schelderode in Melsen. Fietspool ouderen kinderen Melsen -> Schelderode: goed idee!

    Reactie op open vraag

    Samen met de kinderen op straat (met de fiets) -> juist leren oversteken -> een straat in slaan -> voorrang weten ...

    School voorziet vervoer van de ene naar de andere locatie zodat kinderen uit hetzelfde gezin in n en dezelfde school kunnen afgezet en opgehaald worden.

    Soort pendeldienst ( mini bus) of fietspool maar dan via een verkeersluwe route (route langs de Schelde, wel niet mogelijk in de winter want geen verlichting). Soort carsharing van ouders die in elkaars buurt wonen.

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 15

    Verschillende schooluren (10 min verschil) zodat kinderen allebei kunnen afgehaald worden + spreiding verkeer.

    Vervoer zelf regelen door school. Bv. ouders brengen hun kinderen naar hun gekozen school. School zorgt om 8u30 voor bus die de kids naar andere school brengen. 1 bus vervangt dan 50 auto's! Dat is pas verkeersveilig en milieuvriendelijk!

    Voor ons niet meer van toepassing, maar fietspool vervoer van kinderen tussen beide vestigingen georganiseerd door de school kan tegemoetkomen aan de opvangproblematiek.

    Zie eerder: busjes aandringen bij de gemeente op heel efficient controlesysteem wat betreft rijgedrag van auto's (snelheid e.d.) zodat fietsen cht veilig wordt.

    Zoals in vragenlijst vermeld, fietspool zou zeker interessant zijn, leerlingen extra informeren/waarschuwen qua verkeersregels...

  • Bijlage 1 : de ouderbevraging

    SG De Graankorrel

    Beste ouder

    Vorig jaar kondigden directie en schoolbestuur een ingrijpende hervorming aan. Vanaf 1 september 2016 wil de school daadwerkelijk samensmelten en brengt ze de kinderen van de kleuterklassen en de eerste graad onder in Melsen, terwijl ze de tweede en derde graad in Schelderode concentreert. Daaraan koppelt ze een infrastructureel en pedagogisch project, maar de ingreep heeft ook een belangrijk mobiliteitseffect.

    De mobiliteit van en naar school verliep tot nu toe hoofdzakelijk binnen elk dorp afzonderlijk. Na de herstructurering komt er een dubbele stroom op gang van mensen die hun kinderen van het ene dorp naar het andere zullen moeten brengen via de Gaversesteenweg

    We wensen hier het STOP-principe te volgen, wat betekent zoveel mogelijk Stappen, Trappen (fiets), het Openbaar vervoer gebruiken en pas in laatste instantie de Personenwagen inzetten. Dit betekent niet dat we geen rekening houden met verkeersveiligheid. Het doel is dat alle leerlingen de mogelijkheid hebben om veilig n milieuvriendelijk naar school gaan.

    Met onderzoek wensen wij een beter zicht te krijgen op de huidige situatie en wensen we de bereidheid voor oplossingen en veranderingen af te toetsen.

    Alvast hartelijk dank voor je medewerking!

    Namens de directie, oudercomits en Mobiel 21 vzw

    Deel 1: Algemene informatie

    1. In welke vestiging loopt je kind/ je kinderen school?

    Melsen

    Schelderode

    beide

    2. Hoeveel meter woon je van de school? m

    (je kan dit altijd even checken via www.google.be/maps)

    3. Hoeveel kinderen van je lopen hier school? Kind(eren)

    Deel 2: Een beter zicht op de huidige situatie

    4. Welk vervoersmiddel naar school gebruik je het meeste tijdens de herfst/winter ?

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 1

    te voet

    fiets (kind zelf)

    fiets (kind niet zelf)

    auto

    ander:

    5. Welk vervoersmiddel naar school gebruik je het meeste tijdens de lente/zomer?

    te voet

    fiets (kind zelf)

    fiets (kind niet zelf)

    auto

    ander:

    6. Wat was het meest gebruikte vervoersmiddel naar de school voor de werken (gestart in augustus 2014)?

    te voet

    fiets (kind zelf)

    fiets (kind niet zelf)

    auto

    ander:

    7. Fietst je kind wel eens naar school?

    ja (ga naar vraag 8, vraag 9 dien je niet te beantwoorden)

    neen (ga naar vraag 9)

    8. Fiets je dan mee met je kind naar school?

    nooit

    soms

    meestal

    altijd

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 2

    9. Als je kind niet met de fiets naar school komt, waarom is dat dan?

    Veiligheid

    Afstand (te dichtbij)

    Afstand (te ver)

    Praktisch (woon-werk)

    Ik heb geen fiets

    Mijn kind heeft geen fiets

    Ik heb geen fiets

    Mijn kind kan niet fietsen

    Andere:

    Deel 3 : Situatie in september 2016

    10. Wat verandert er voor jou in september 2016?

    Niets, mijn kind(eren) blijven naar dezelfde school (in dit dorp) gaan.

    Mijn kind zal school lopen in het andere dorp.

    Mijn kinderen zullen verspreid over de twee vestigingen school lopen.

    Ander:

    11. Verwacht je problemen/verbeteringen wat betreft mobiliteit en verkeersveiligheid?

    Deel 4 : Bereidheid voor oplossingen en veranderingen

    12. Heb je interesse om een infoavond bij te wonen over veilig fietsen met je kind?

    Ja

    Neen

    13. Heb je interesse om een infoavond bij te wonen over te voet naar school?

    Ja

    Neen

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 3

    14. Mocht er voor de kinderen van 2e en 3e graad een fietspool3 van Melsen naar Schelderode georganiseerd worden, zou je je kind dan mee laten fietsen met deze fietspool?

    Ja

    Neen

    15. Mocht er een fietspool4 georganiseerd worden, heb je interesse om deze fietspool te begeleiden?

    Ja

    Neen

    16. Indien je kinderen te voet of met de fiets naar school gaan (al dan niet onder begeleiding) welke momenten of plaatsen vind je gevaarlijk op je route naar school?

    -

    -

    -

    17. Indien je met de auto naar school komt, zijn er momenten/plaatsen waar je fietsers en voetgangers in gevaar brengt?

    -

    -

    -

    18. Heb je ideen over wat de school rond mobiliteit kan ondernemen?

    3 Fietspoolen is met een kleine, duidelijk herkenbare groep kinderen onder begeleiding van een volwassene naar school fietsen.

    4 Idem voetnoot 1

  • Schoolvervoerplan

    Schoolvervoerplan S.G. De Graankorrel Merelbeke Juni 2015 4

    Contact bij vragen SG De Graankorrel

    09/362.60.41 (Schelderode)

    09/384.30.73 (Melsen)

    Mobiel 21 vzw

    Marjan Frederix

    016/31 77 00 - [email protected]

    Oudercomits

    Wouter Temmerman - [email protected]

    Laurence Machelart - [email protected]

    Greet Dubois - [email protected]