JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD...

16
JAARVERSLAG GGD Brabant-Zuidoost 2012 AAN HET JUISTE ADRES...

Transcript of JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD...

Page 1: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

JAARVERSLAGGGD Brabant-Zuidoost

2012

AAN HET JUISTE ADRES...

Page 2: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-ZuidoostJaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

Voorwoord Aan het juiste adres…

Het thema van het jaarverslag 2012 is gericht op onze klanten. Letterlijk en figuurlijk zijn zij bij de GGD Brabant-Zuidoost aan het juiste adres. Letterlijk omdat wij afgelopen jaar verhuisden naar een nieuw adres op een prachtige en centraal gelegen locatie in Eindhoven. Figuurlijk omdat wij onze manier van werken efficiënter en toekomstgericht organiseerden. Onze dienstverlening sluit daardoor nog beter aan bij de wensen en behoeften van onze klanten en ook daarom zijn zij bij ons aan het juiste adres.

Toch is dit resultaat niet zo evident in een periode die zich kenmerkt door een paar

zekerheden, maar vooral door veel onzekerheid. Zeker was onze verhuizing naar de Witte Dame en dat we het met een bezuinigingsopdracht zuinig aan moesten doen. Ook was zeker dat in 2012 veel te gebeuren stond. Denk aan de transitie Jeugdzorg, wat betekent dat Jeugdzorg binnen de gemeenten verder vorm krijgt. Door een wijziging in de Wet Publieke Gezondheid kregen we nieuwe taken op het gebied van crisis en rampen. Maar verder in 2012? Dat was vaak koffiedik kijken.

De weg vinden in veranderingenDe zorg en vooral de gezondheidszorg staan onder grote druk. Het moet allemaal anders. Hoe anders ligt niet vast en iedereen heeft daar zijn eigen ideeën over. We leven in een wereld waar alles snel gaat en waar niets verborgen blijft. Facebook en Twitter zijn ondertussen ingeburgerde en zeker kansrijke sociale media. Moeten we langer werken dan 65 jaar? Blijven mensen reizen? De Jeugdgezondheidszorg gaat veranderen maar hoe? Overal hoor je de termen eigen kracht, zelfredzame burgers, civil community.

Dit alles heeft ook voor onze organisatie gevolgen en we zullen daarin onze weg moeten vinden. Als publieke organisatie moeten we weloverwogen keuzes maken en daarvoor de juiste manieren en middelen kiezen. Tegelijkertijd blijven we hechten aan echt, direct menselijk contact, met onszelf, met collega’s en met onze klanten.

1

Inhoud

1. Voorwoord

2. Meer grip op gezondheid door basisvaardigheden

3. Seksuele gezondheid en diversiteit in het voortgezet onderwijs

4. GGD-onderzoek is meer dan cijfers en resultaten

5. Opvoedingsmethode Triple P laat opvoeden over aan ouders

6. Tevreden klanten bij onderzoek groep 7

7. Preventieve aanpak ziekteverzuim scholieren werkt

8. Psychosociale hulpverlening bij ingrijpende incidenten

9. Specialistische pijnbestrijding bij heupfractuur

10. De GGD actief in het bestrijden van infectieziekten

11. Met GGD Reizigerszorg op de digitale weg

12. Let’s talk about seks bij Sense

13. Samenwerking GGD’en Zuid-Nederland in bestrijding TBC

14. Gezondheid en intensieve veehouderij

15. Goed voorbereid op calamiteiten

16. De juiste medewerker op de juiste plek

17. Tevreden medewerkers door optimale arbeidsomstandigheden

18. Continue aandacht voor de kwaliteit van onze dienstverlening

19. Colofon

Page 3: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

PreventieOnze belangrijkste zorg is en blijft preventie. Dus daar staan we nog steeds voor. We zijn te vinden in wijken en buurten en bij die mensen die de meeste steun nodig hebben, ook nu vooral de boodschap ‘eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid’ overheerst. In deze complexe maatschappelijke context blijven we als professionals zoeken naar antwoorden op een ander soort vragen. We doen dat elk op een eigen manier. We doen ervaring op met sociale media, breiden onze digitale vaardigheden uit en denken na over nieuwe klantencontacten, contactvormen of een andere invulling van toezichtstaken. Uitdaging en trotsWe moeten als organisatie balanceren tussen onze verantwoordelijkheden en de schaarse, beschikbare middelen. Dat was in 2012 onze grootste uitdaging. In dit jaarverslag leest u hoe we dit in 2012 deden. Ik ben trots op wat onze medewerkers hebben bereikt. Omdat we telkens weer verbeteringen behaalden, zowel inhoudelijk als financieel. We konden jonge en nieuwe collega’s aantrekken. We zijn verhuisd in een tijd van bezuinigingen en onze werkomgeving ziet er goed uit.

Annelie StevensDirecteur Publieke Gezondheid

De GGD stimuleert mensen om gezond te leven. Mensen kunnen veel doen aan hun gezondheid. Er wordt dan ook een steeds groter beroep gedaan op de zelfredzaamheid van burgers als het om hun gezondheid gaat. Goede informatie is daarbij belangrijk. Maar komt die informatie wel aan en kunnen mensen deze informatie toepassen in hun eigen leven?

Vaardigheden

Niet iedereen is even kundig in het vinden en begrijpen van informatie en advies over

gezondheid en zorg. Om dat wel goed te kunnen, zijn verschillende soorten vaardigheden nodig. Vaardigheden zoals lezen en schrijven, informatie zoeken en vergelijken en vragen durven stellen. Maar ook opkomen voor je rol als klant en burger in de samenleving en gezondheidszorg. We noemen dit gezondheidsvaardigheden.

Aandacht gezondheidsvaardighedenDe GGD startte in 2012 met extra aandacht voor het versterken van gezondheidsvaardigheden.

Daarvoor gingen we in gesprek met ROC’s, met verschillende stuurgroepen gemeentelijk gezondheidsbeleid en een ketenpartnernetwerk armoede. Ook bij onze eigen collega’s binnen de GGD hebben we aandacht gevraagd voor gezondheidsvaardigheden. Tijdens de Week van de Alfabetisering kregen zij extra informatie en ontvingen ze onder andere een Herkenningswijzer om laaggeletterdheid bij klanten beter te kunnen signaleren.

Activiteiten in 2012Het versterken van gezondheidsvaardigheden kan op veel manieren aandacht krijgen, zowel direct naar de doelgroepen zelf, maar ook via bewust-wording bij de verschillende hulpverleners. Samen met een Gezondheidscentrum hebben we een online tekst gemaakt, die patiënten kan helpen om hun bezoek aan de hulpverlener te kunnen voorbereiden.

We hebben bijeenkomsten gegeven over de werking van de gezondheidszorg aan een groep vrouwen voor wie Nederlands niet hun moedertaal is. In samenwerking met een gemeentelijke sociale dienst gaven we mensen met een laag inkomen voorlichting over voeding. Ten slotte hebben we tijdens de Week van de Alfabetisering ook huisartsen en gemeente- ambtenaren geïnformeerd over bruikbare instrumenten, zoals de Toolkit Gezondheidsvaardigheden. Ook in 2013 blijft het versterken van gezondheidsvaardigheden een prioriteit voor de GGD.

Meer grip op gezondheid door basisvaardigheden 2

Page 4: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-ZuidoostJaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig klimaat wat betreft (homo)seksualiteit. Aandacht voor seksuele diversiteit in de lessen vormt hierbij het uitgangspunt. Als er op school een veilig klimaat is om (homo)seksualiteit te bespreken, zullen leerlingen zich vrijer voelen om voor hun gevoelens uit te komen. Tegelijkertijd wordt hiermee pesten en discriminatie tegengegaan.

Bij de aandacht voor seksuele diversiteit gaat het niet alleen om inhoudelijke kennis, zoals in

de vakken biologie, verzorging en maat- schappijleer. Maar ook om de integratie hiervan binnen andere vakken, bijvoorbeeld door een homoseksueel stel in een economieopgave als uitgangspunt te nemen in plaats van een heteroseksueel koppel.

De gemeenten Eindhoven en Helmond zijn in 2012 gestart met het project Seksuele diversiteit. Het doel is om binnen het voortgezet onderwijs het thema Seksuele gezondheid en diversiteit bespreekbaar te maken. De GGD voert dit project uit vanwege haar deskundigheid op het gebied van seksualiteit en de goede relaties met scholen

in de regio.

In het project gebruiken we lespakketen, zoals Lang Leve de Liefde, en zetten we theater-voorstellingen in. Ook gaan Sense-verpleeg-kundigen naar scholen

om jongeren wegwijs te maken op de website van Sense en vragen op het gebied van seksualiteit te beantwoorden. We werken samen met het COC, de stichtingen Outway en Homobelangen Helmond, de scholen en de gemeenten.

De verschillende ervaringen die we opdoen om seksuele diversiteit op scholen bespreekbaar te maken, publiceren we binnenkort op onze website www.ggdbzo.nl. Zo proberen we seksuele diversiteit op zoveel mogelijk scholen onder de aandacht te brengen. Ook moet seksuele diversiteit een plek krijgen in de zorgstructuur en in beleidsafspraken van school, zodat aandacht voor dit thema verankerd is, ook na afloop van het project.

Op dit moment zijn in Eindhoven drie scholen bij het project betrokken, namelijk het Summa College, De Korenaer en het Stedelijk College. In Helmond nemen het Jan van Brabant College en de Praktijkschool deel en zijn we nog in overleg met een andere school.

3 Seksuele gezondheid en diversiteit in het voortgezet onderwijs

Gemeenten schakelen de GGD regelmatig in voor onderzoeksvragen. Zo geven de vierjaarlijkse gezondheidsmonitoren gemeenten inzicht in de gezondheidssituatie van hun inwoners. De resultaten zijn dan weer de basis voor hun verder te ontwikkelen lokale gezondheidsbeleid. In 2012 rapporteerden wij de resultaten van de jongeren en verzamelden wij gegevens over volwassenen en ouderen.

Verschillende soorten onderzoek

Maar de GGD doet meer. We doen meerdere soorten onderzoek, ook in opdracht van

andere partners. Met de resultaten en de producten van de regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) geven we informatie en advies hoe gemeenten gezondheidsbeleid integraal kunnen ontwikkelen. We kijken daarbij niet alleen naar wat binnen het lokaal gezondheidsbeleid mogelijk is. We kijken ook waar kansen liggen op andere beleidsterreinen, zoals het jeugdbeleid, de Wmo, ruimtelijke ordening en het armoedebeleid.

Een greep uit onze onderzoeken in 2012 • Het Kenniscentrum Onderzoek deed onderzoek

naar een aantal specifieke vragen, zoals de zelfredzaamheid van burgers, informatie op maat voor gemeentelijke beleidsnota’s, klanttevredenheidsonderzoeken en analyses van actuele thema’s, bijvoorbeeld de relatie tussen pesten en suïcide. De gemeente Geldrop ontving via het Kenniscentrum gegevens over gezondheid, overgewicht en be-wegen in bepaalde wijken om zo het sportbeleid te onderbouwen.

• Een actie begeleidend onderzoek tijdens de Gezondheidsrace Laarbeek leverde informatie voor de bijsturing van het proces en gaf inzicht in de werkzame elementen.

• Monitoring en evaluatie van interventies binnen de wijkgerichte aanpak in Eindhoven, zoals de allochtone zorgconsulent, de beweeginterventie Stap je Gezond en huiskamerbijeenkomsten over een gezond woonklimaat.

• Effectmetingen, onder andere bij het Belevinsonderzoek rondom vliegveld Eindhoven. In 2012 voerde de GGD een nulmeting uit naar de beleving van omwonenden bij vliegveld Eindhoven. In 2015 zullen we de veranderingen in deze beleving in kaart brengen.

• Onderzoek met social marketing-technieken om de houding van verschillende groepen jongeren tegenover alcoholgebruik te typeren.

De onderzoeksgegevens zijn, in samenhang met informatie over beleid en interventies, te raadplegen op www.regionaalkompas.nl.

GGD-onderzoek is meer dan cijfers en resultaten 4

Page 5: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

Bijna iedere ouder loopt wel eens tegen opvoedproblemen aan. Je weet het soms even niet meer en dan kan praten met een deskundige tips opleveren waarmee je weer verder kunt. Jeugdartsen en -verpleegkundigen van de GGD Brabant-Zuidoost bieden deze ondersteuning. We werken daarbij met het programma van Triple P. Triple P staat helemaal in het teken van positief opvoeden.

Opvoedingsmethode Triple P Laat opvoeden over aan ouders 5

Triple P

Triple P biedt ouders praktische handvatten om de normen en waarden die zij in hun gezin

belangrijk vinden te vertalen naar concreet gedrag. Ouders bepalen daarbij zelf welke strategie zij inzetten. Triple P gaat uit van de competenties en eigen kracht van ouders.

De kracht van Triple P is dat alle interventies op eenzelfde pedagogische visie en theoretische basis zijn gebaseerd. Het programma bestaat uit vijf niveaus die goed op elkaar aansluiten. In Nederland is op dit moment het kernprogramma met niveau 1 tot en met 5 voor ouders met kinderen tot en met 12 jaar beschikbaar en niveau 3 en 4 voor ouders van tieners. De Jeugd- gezondheidszorg van de GGD werkt met niveau 2, individueel of lezingen, en niveau 3, kortdurende begeleiding individueel. De jeugdartsen en verpleegkundigen zijn hiervoor opgeleid. We richten ons op ouders van kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar. Volgend jaar wordt ook nog een aantal jeugdverpleegkundigen opgeleid voor Triple P en tieners.

Uit de praktijk Tijdens de Week van de Opvoeding hield het CJG in Gemert-Bakel een ouderavond over het thema Positief Opvoeden. Heel wat ouders van basisschoolleerlingen bezochten deze avond. Naast het verkrijgen van informatie konden zij ook zelf hun vragen over opvoeding stellen.

Veel van die vragen werden beantwoord, maar vragen die meer aandacht nodig hadden werden verwezen naar het inloopspreekuur van het CJG. Dit spreekuur wordt ingevuld door de jeugdverpleegkundige van de GGD en van de Zorgboog (0-4 jaar). Vragen van opvoeders bespreken zij volgens de Triple P-methode. De jeugdverpleegkundige luistert en kijkt waar de eigen mogelijkheden liggen en waar extra ondersteuning nodig is. Ouders kunnen vrijblijvend het inloopspreekuur van het CJG bezoeken. Want ook daar is de GGD-klant aan het juiste adres.

Afgelopen jaar vond een klanttevredenheidsonderzoek plaats onder de kinderen uit groep 7 en hun ouders. Zij waren erg positief over het jaarlijkse onderzoek van de Jeugdgezondheidszorg en gaven ons een 8,1 als rapportcijfer. Onze klanten zijn tevreden en onze medewerkers ervaren dat onze werkwijze aansluit bij hun behoeften.

Tevreden klanten bij onderzoek groep 7 6

Vast contactmoment

Het team Jeugdgezondheidszorg heeft onder andere een vast contactmoment

met alle kinderen uit groep 7 en hun ouders. Tijdens dit contactmoment vindt een gezondheidsonderzoek plaats. Ouders vullen van tevoren een vragenlijst in en deze wordt besproken. De verpleegkundige of assistent voeren deze onderzoeken uit. Zij testen de ogen, meten de lengte en controleren het gewicht. Verder bespreken zij de algemene gezondheid, leefstijl en de school- en thuissituatie. Ouders en kinderen hebben de gelegenheid om vragen te stellen of zorgen te bespreken.

Goede beoordeling GGDUit het klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat ouders de persoonlijke contacten en de laagdrempeligheid erg op prijs stellen. Ze zijn tevreden over het onderzoek zelf, maar ook over de organisatie daarvan, zoals het gebruik van de vragenlijst, de onderzoeksruimte en het maken van de afspraken. Ouders en kinderen geven de Jeugdgezondheidszorg een 8,1! En daar zijn we natuurlijk trots op.

“Kijkende naar de uitkomst van dit klanttevredenheidsonderzoek

betekent het dat de onderzoeken goed in elkaar zitten en dat het

goed georganiseerd is. Op dit moment is er volgens deze

uitslagen geen concrete verandering of verbetering nodig voor

het onderzoek in groep 7.” Marieke Dommels

“Uit het klanttevredenheidsonderzoek haal je veel informatiedie je weer kunt gebruiken bij een volgend onderzoek bij kinderen uit groep 7. Wat mooi is om te zien, is dat door deze contactmomenten soms bepaalde dingen in gang worden gezet.” Mariëlle de Greef

Page 6: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-ZuidoostJaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

Reguliere contactmomenten Jeugdgezondheidszorg

2012 2011

Contactmoment basisonderwijs groep 2 6.918 7.336

Contactmoment basisonderwijs groep 7 7.808 7.765

Contactmoment voortgezet onderwijs klas 2 7.438 7.485

contactmoment speciaal onderwijs 1.482 1.473

Onderzoeken op indicatie

Oproepen voor een extra contactmoment 9.417 9.755

Vaccinaties

DTP + BMR 15.484 16.901

HPV 8.043 9.025

Overig 248 445

Schoolverzuim komt regelmatig voor en heeft vele oorzaken. Een veel voorkomende vorm is ziekteverzuim. Verzuim dat scholen moeilijk onder controle kunnen houden. Langdurig of zeer frequent ziekteverzuim is vaak een signaal van onderliggende problemen.

7

Preventieve aanpak ziekteverzuim scholieren werkt

Voor ouders én kind is het belangrijk om een oplossing voor deze problemen te vinden,

maar dat is niet altijd gemakkelijk. Een goede begeleiding van ziekteverzuim is belangrijk, zodat problemen tijdig gesignaleerd worden en erger wordt voorkomen.

Scholen voor voortgezet onderwijs in Eindhoven kunnen leerlingen met langdurig of frequent ziekteverzuim aanmelden bij de Jeugdgezondheidszorg van de GGD.

In een oriënterend gesprek bekijkt JGZ of en waar begeleiding nodig is en zet daarna een vervolgtraject uit. Uit ervaring is gebleken dat een aanzienlijk deel van

de leerlingen die na ziekteverzuim door de JGZ begeleid zijn, minder of nauwelijks meer afwezig is wegens ziekte. Een goede (preventieve) aanpak is dus belangrijk. Optimale samenwerking tussen

school, de JGZ en Bureau Leerplicht (gemeente Eindhoven) is daarbij een voorwaarde.

In het schooljaar 2011-2012 meldden 21 Eindhovense scholen in het voortgezet onderwijs 278 leerlingen aan bij de JGZ. Het schooljaar daarvoor waren dit 247 leerlingen. Bij twee derde van deze leerlingen (66%) was sprake van een frequent ziekteverzuimpatroon. Uit gesprekken met leerlingen en ouders bleek dat lichamelijke klachten het vaakst een rol speelden, maar ook psychische problemen en moeilijkheden in de gezinssituatie kwamen regelmatig voor. Bij het tweede contactmoment door JGZ met de leerlingen was het ziekteverzuim bij ruim twee derde van de scholieren afgenomen.

Page 7: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

Ingrijpende gebeurtenissen, zoals de vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam en de zeden-zaak Robert M., hebben een enorme impact op individuen, samenleving en overheid. Politie en justitie, overheid, (hulpverlenende) instellingen en onderwijs kunnen hiermee geconfronteerd worden. Hiervoor wordt psychosociale hulpverlening (PSH) ingezet en ook daarvoor zijn zij bij de GGD aan het juiste adres.

8

Psychosociale hulpverlening bij ingrijpende incidenten

Psychosociale hulpverlening beperkt de psychosociale gevolgen voor de getroffenen

zoveel mogelijk. Slachtoffers kunnen zo snel mogelijk weer hun dagelijkse leven oppakken. Ook ingrijpende gebeurtenissen van een minder grote omvang kunnen veel invloed op de omgeving hebben en tot maatschappelijke onrust leiden. Denk bijvoorbeeld aan een zelfdoding van een jongere. Ook in deze situaties is het belangrijk om (psychosociale) hulpverlening heel gericht aan te bieden. De participerende hulporganisaties moeten deze hulp daarom goed afstemmen.

Vanuit onze verantwoordelijkheid voor preventie en publieke gezondheid en onze gemeentelijke taak bij ingrijpende gebeurtenissen heeft de GGD sinds vorig jaar een coördinerende rol bij de psychosociale hulpverlening. Hiervoor zijn twee PSH-coördinatoren opgeleid. Zij maken deel uit van het GGD Rampen Opschalings Plan (GROP).

In 2012 heeft de GGD ruim twintig van dit soort ingrijpende gebeurtenissen behandeld. Het betrof zaken als suïcides, gezinsdrama’s, ongevallen en zedenzaken met kinderen.

In de acute hulpverlening hebben ambulanceverpleegkundigen veelvuldig te maken met patiënten met een heupfractuur. In Zuidoost-Brabant worden jaarlijks bijna duizend mensen, voornamelijk ouderen, met een heupfractuur opgenomen. Vanwege de toenemende vergrijzing is de verwachting dat dit aantal alleen maar toeneemt.

Alternatieve pijnbestrijding

Het komt herhaaldelijk voor dat ouderen na een val in lastig bereikbare posities liggen.

Het evacueren van de patiënten uit deze posities is moeilijk en pijnlijk. Pijnbestrijding is vaak noodzakelijk, maar de pijnstilling is vaak onvoldoende of gaat gepaard met bijwerkingen. Bovendien zijn veel patiënten dementerend, waardoor ze moeilijk hun pijn kenbaar kunnen maken. Daarom wordt gezocht naar een alternatief voor de huidige vorm van pijnbestrijding. Het fascia iliaca compartiment blok (FIC-blok) is een zenuwblokkade, waarbij de grote zenuw van het bovenbeen wordt verdoofd. Deze techniek wordt tot nu toe alleen toegepast in het ziekenhuis door anesthesiologen of gespecialiseerde artsen.

Onderzoek FIC-blokDe regionale Ambulancevoorziening Brabant- Zuidoost startte het afgelopen jaar in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum St. Radboud een onderzoek met de vraag of speciaal opgeleide verpleegkundigen deze specialistische pijnbestrijding kunnen geven aan patiënten met een heupfractuur.

In het onderzoek wordt een selecte groep ambulanceverpleegkundigen, tien zogenaamde rapid responders, opgeleid in de uitvoering van het FIC-blok. Bij patiënten met een heupfractuur kunnen zij een FIC-blok toepassen, zodat er een effectieve pijnbestrijding plaatsvindt. Dit zal de evacuatie en het vervoer van de patiënt vervolgens vergemakkelijken en leiden tot een grotere patiënt-tevredenheid.

WereldprimeurDe eerste resultaten zijn veelbelovend. Patiënten met een heupfractuur ervaren minder pijn en het geeft geen bijwerkingen. Het onderzoek laat zien dat ook ambulanceverpleegkundigen deze specialistische vorm van pijnbestrijding veilig en effectief toe kunnen passen. En zij zijn de eerste in de wereld die deze techniek op straat uitvoeren.

Als na afronding van het onderzoek blijkt dat gespecialiseerde ambulanceverpleegkundigen effectief en veilig een FIC-blok op straat kunnen uitvoeren, wordt het mogelijk deze vorm van

Specialistische pijnbestrijding bij heupfractuur 9

Page 8: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-ZuidoostJaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

pijnbestrijding landelijk uit te rollen. Hierdoor wordt deze vorm van effectieve pijnbestrijding mo-gelijk voor een hele grote patiëntenpopulatie.

Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het CZ-fonds.

Els Dochez is de eerste physician assistant acute

Aantal inzetten first responder

2012

AantalGemiddelde

tijdwinst

Asten 4 n.v.t.

Bladel 6 n.v.t.

Eersel 1 n.v.t.

Gemert-Bakel 72 4:08

Heeze-Leende 1 n.v.t.

Laarbeek 1 n.v.t.

Oirschot 107 4:15 (Oirschot)

4:58 (Middelbeers)

Reusel-de Mierden 40 5:15 (Reusel)

6:33 (Lage Mierde)

Someren 54 4:25

Oirsterwijk (buiten de regio) 2 n.v.t.

288 4:30

zorg van Zuidoost-Brabant en de hoofdonderzoe- ker van dit onderzoek. Samen met dr. Van Geffen heeft zij de lessen verzorgd.

Ritten Ambulancezorg binnen streeftijd per gemeente A1 spoedzorg binnen 15 minuten A2 spoedzorg binnen 30 minuten

2012 2011 2012 2011Gemeente Totaal Gemeente Totaal

Asten 88% 82% Asten 98% 97%Bergeijk 88% 87% Bergeijk 98% 96%Best 96% 95% Best 98% 98%Bladel 91% 89% Bladel 98% 98%Cranendonck 90% 88% Cranendonck 98% 99%Deurne 92% 90% Deurne 98% 98%

Eersel 93% 94% Eersel 97% 99%

Eindhoven 97% 96% Eindhoven 98% 98%Geldrop-Mierlo 93% 91% Geldrop-Mierlo 98% 97%Gemert-Bakel 85% 81% Gemert-Bakel 95% 95%Heeze-Leende 91% 90% Heeze-Leende 98% 99%Helmond 98% 97% Helmond 98% 98%Laarbeek 89% 91% Laarbeek 97% 96%Nuenen CA 96% 95% Nuenen CA 99% 99%Oirschot 79% 75% Oirschot 93% 95%Reusel- De Mierden

74% 81% Reusel- De Mierden

95% 96%

Someren 89% 81% Someren 99% 97%Son en Breugel 93% 95% Son en Breugel 99% 98%Valkenswaard 94% 94% Valkenswaard 98% 98%Veldhoven 94% 93% Veldhoven 98% 97%Waalre 96% 95% Waalre 98% 97%

Periode totaal 93,9% 92,6% Periode totaal 97,9% 97,6%

Aantal inzetten Ambulancezorg

2012 2011A1 17987 16637A2 10246 9256B 12615 13469totaal 40848 39362

Page 9: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-ZuidoostJaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

10Het laatste decennium heeft bewezen dat bestrijding van infectieziekten hoog op de prioriteitenlijst moet blijven staan. Na de Q-koortsuitbraak en de grieppandemie van eerdere jaren was er in 2012 sprake van een aantal regionale en landelijke voedselinfecties. Het team Algemene Infectieziektebestrijding van de GGD heeft veel werk gehad aan het identificeren van de bron van deze voedselinfecties.

De GGD actief in het bestrijden van infectieziekten

Voedselinfecties

Als een uitbraak van een infectieziekte mogelijk veroorzaakt wordt door voedsel, probeert de

GGD zo snel mogelijk te achterhalen wat de bron kan zijn. Gelijktijdig informeren en adviseren we de bevolkingsgroepen die risico lopen. De samen-werking met onder andere huisartsen, laboratoria en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is hierbij essentieel. Door vragen- lijstonderzoek bij patiënten, onderzoek van ontlasting bij mensen met klachten en onderzoek van verdachte waren wordt geprobeerd de bron te identificeren. Zo kon bij de landelijke Salmonella-uitbraak gerookte zalm als bron geïdentificeerd worden en bleken bij een regionale Salmonella-uitbraak de lokale slager en enkele supermarkten een rol te spelen. Het doen van uitbraakonderzoek is een arbeidsintensieve aangelegenheid waardoor we aan andere taken minder aandacht konden besteden, zoals het uitvoeren van preventie projecten en het doen van onderzoek.

Aantal meldingenIn 2012 werden ruim 1400 meldingen van infectieziekten bij de GGD gedaan, bijna een verdubbeling vergeleken met 2011. Bij de meldingsplichtige infectieziekten zagen we een

sterke toename van het aantal kinkhoestmeldingen en een toename van veroorzakers van diarree. Elke twee tot drie jaar is er een stijging van het aantal kinkhoest- meldingen, maar in 2012 was het aantal meldingen beduidend hoger dan in eerdere piekjaren. Kinkhoest wordt niet alleen gezien bij kinderen, maar ook steeds vaker bij volwassenen en ouderen. Bij de niet meldingsplichtige infectieziekten waren er vooral veel meldingen van Salmonella, samenhangend met de eerder genoemde lokale en landelijke uitbraak. De Q-koortsepidemie lijkt definitief voorbij. Er werden door het laboratorium weliswaar nog 42 meldingen van Q-koorts gedaan, maar in slechts vijf gevallen bleek bij nader onderzoek sprake van een acute Q-koorts.

Samenwerking in kennis delenIn 2012 hebben we door een gesprek met een aantal huisartsen extra aandacht gegeven aan het verbeteren van de samenwerking met hen. Daarnaast hebben we de rol van de GGD bij zoönosen ter discussie gesteld in een speciaal geformeerde klankbordgroep met externe deskundigen. In bijeenkomsten met verschillende ketenpartners, op regionaal en landelijk niveau, hebben wij onze kennis op dit terrein kunnen inbrengen.

Aantal bezoeken Toezichthouders Kinderopvang 2012

DOV BSO GOB PSZ 2e bezoek Totaal

Asten 4 8 4 2 18Bergeijk 4 5 3 6 6 24Best 10 19 3 6 15 53Bladel 5 8 3 5 2 23Cranendonck 3 2 2 5 12Deurne 11 13 10 6 40Eersel 9 10 1 2 22Eindhoven 125 84 8 5 50 272Geldrop-Mierlo 15 23 3 7 12 60Gemert-Bakel 15 15 2 2 34Heeze-Leende 10 10 1 4 25Helmond 25 36 2 24 10 97Laarbeek 16 14 3 3 36Nuenen 7 11 1 4 3 26Oischot 9 8 2 7 26Reusel-De Mierden 7 7 2 2 18Someren 10 7 2 3 22Son en Breugel 5 10 1 2 18Valkenswaard 6 10 2 6 1 25Veldhoven 14 19 5 16 54Waalre 6 5 2 3 5 21totaal 316 324 47 86 153 926

DOV = DagopvangBSO = Buitenschoolse OpvangGOB = GastouderbureauPSZ = Peuterspeelzalen

Page 10: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

Belangrijkste taak van de GGD Reizigerszorg is om reizigers veilig, goed gevaccineerd en prima voorgelicht op pad te laten gaan. Klanten willen altijd en overal gebruik kunnen maken van de diensten van de GGD.

Of het nu gaat om het maken van een afspraak voor vaccinaties of advies, het stellen van een persoonlijke

vraag of het kunnen raadplegen van informatie. Daarom heeft het team Reizigerszorg in 2012 flink aan de digitale weg getimmerd.

Het afgelopen jaar stond bij het team Reizigerszorg in het teken van de digitale communicatie en dienstverlening. Er werd flink ingezet op de nieuwe sociale media om klanten en reizigers te informeren en nog beter van dienst te zijn. Via Facebook en Twitter informeren we onze klanten snel en actueel over (het laatste) nieuws op het gebied van reizen en gezondheid. Ook handig op je reis zelf.

Ook presenteerde het team met trots een nieuwe website. Op deze site kunnen reizigers snel en gemakkelijk een afspraak maken en alle relevante informatie voor een gezonde reis raadplegen. De nieuwe website heeft een frisse en moderne uitstraling en is tot stand gekomen in samenwerking met de GGD’en van Brabant, Limburg, Zeeland en Nijmegen.

www.facebook.com/reizenggdbzo

www.twitter.com/ggdbzoreizen

www.ggdreisvaccinaties.nl

Met GGD Reizigerszorg op de digitale weg 11

Consulten reizigerszorg

2012 15.600 2011 16.100

Het juiste adres voor iedere reiziger

Binnen de preventie en hulpverlening voor soa’s en seksualiteit blijkt dat sommige groepen meer kans lopen op een soa of een grotere kans hebben op seksuele problemen dan anderen. Naast mannen die seks hebben met mannen, swingers en prostituees zijn dit vooral ook jongeren onder 25 jaar. Zij kunnen terecht bij Sense.

12

Let’s talk about seks bij Sense

Sense voor jongeren

Ieder jaar worden in Nederland 200.000 jongeren seksueel actief. Deze jongeren kunnen

te maken krijgen met problemen rondom hun seksuele gezondheid, zoals soa’s, seksueel geweld en ongewenste zwangerschappen. Er zijn jongeren die liever niet met hun vragen over seksualiteit

naar reguliere zorgaanbie-ders, zoals een huisarts, gaan omdat ze anoniem willen blijven.

Sense helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met vragen over seksualiteit, relaties, lijf, anticonceptie en soa’s.

Jongeren kunnen tijdens individuele spreekuren gratis en anoniem terecht met vragen of problemen over seksualiteit. De hulpverlening hoeft niet uitsluitend te worden geboden door de GGD. Ook seksuologen, Fiom of MEE kunnen hulp bieden.

Actief voorlichtenNaast de individuele spreekuren benadert de GGD jongeren ook actief met voorlichting. Zo organiseren we ieder jaar twee jongeren-testdagen, direct na carnaval en na de zomervakantie. Afgelopen jaar lieten in totaal 200 jongeren zich op deze twee dagen testen op een soa.

Sense was in 2012 ook actief op scholen. Sense/soa-verpleegkundigen gaven gastlessen in het voortgezet onderwijs en op mbo-scholen. Docenten kregen ondersteuning bij hun lessen door onder andere het gebruik van het lespakket Lang Leve de Liefde. Om jongeren te attenderen op Sense, was de GGD het afgelopen jaar ook veel en zichtbaar aanwezig in jongerenuitgaanscentra, tijdens de introductie voor nieuwe studenten en bijvoorbeeld ook tijdens het festival Impact in Helmond. De GGD deelde tijdens deze evenementen folders en gadgets uit over Sense. Jongeren konden zich laten fotograferen op de LoveBank. De foto’s zijn terug te vinden op de Facebookpagina van Sense.

www.facebook.com/senseggdbrabantzuidoost

www.senseinfo.nl

Page 11: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

Iedere minuut sterft iemand ergens op de wereld door tuberculose. Zelfs in Nederland registreren we enkele doden per jaar. Hoewel het jaarlijks aantal tbc-bezoeken en screenings licht daalt, blijft het aantal te behandelen patiënten gelijk, ook bij onze GGD.

13

Samenwerking GGD’en Zuid-Nederland in bestrijding TBC

Deze situatie komt grotendeels door de instroom van (zaken-)reizigers, immigranten,

asielzoekers, arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa (MOE-landers) en andere groepen. Onderliggend gevolg is dat veranderende mondiale omstandigheden een direct effect hebben op deze instroom en dus op het aantal (mogelijke) besmettingen.

Resistentie tbc-bacil neemt toeDe toenemende resistentie van de tbc-bacil is bekend. Door deze resistentie neemt de complexiteit van besmettingen, dus ook die van behandelingen, enorm toe. De onzekere economische situatie kan leiden tot een verminderde bereidheid bij mensen om testen te ondergaan en preventieve behandelingen te accepteren. Hierdoor bestaat de kans op meer verspreiding van tbc. Het aantal patiënten dat intensief begeleid moet worden bij de behandeling neemt ook toe. Patiënten zijn bovendien mondiger door informatie op internet.

Toename druk tbc-bestrijdingAl deze ontwikkelingen zorgen voor een toenemende druk op de tuberculosebestrijding. Het betekent een sterk verhoogde investering per patiënt in onder andere tijd en menskracht.Het aantal gediagnostiseerde tbc-patiënten blijft de laatste jaren gelijk en was in 2012 ongeveer 5.1 per 100.000 inwoners. Dit is iets onder het landelijke gemiddelde van circa zes gevallen per 100.000 inwoners.

Het aantal röntgenfoto’s is in 2012 verder gedaald, vooral door ander landelijk asielzoekersbeleid. Het aantal Mantoux-testen bleef gelijk, maar zal in de toekomst door aangepaste landelijke regels ook afnemen. Daarentegen blijft de hoeveelheid BCG-vaccinaties gelijk en neemt het aantal Quantiferon-testen toe.

Samenwerking GGD’enBinnen de tuberculosebestrijding wil men landelijk steeds meer centraliseren. Dit komt doordat het aantal bezoekers langzaam vermindert, maar vooral omdat het aantal beschikbare tbc-artsen afneemt.

We moeten er dus voor waken dat kennis, exper-tise en ervaring rond tuberculosebestrijding niet verloren gaan. Daarom werken de GGD’en steeds meer samen. Binnen onze regio lopen we hierop vooruit. We werken samen met de Limburgse GGD’en en sinds 2012 ook met GGD Zeeland. Deze samenwerking biedt ook kansen om de kwaliteit te verhogen. De samenwerking met onze ketenpartners, met name longartsen, is goed. Deze wordt in 2013 geïntensiveerd.

De tbc-arts van onze GGD is eind 2012 benoemd tot Regionaal Tuberculose Coördinator. Zij zal sturing moeten geven aan de inhoudelijke ontwikkelingen binnen de totale tuberculose-bestrijding in de regio Zuid-Nederland. In 2012 is het tbc-team met succes HKZ geaudit. 2012 laat een bewogen jaar zien, met veel veranderingen. Daarbij vergeten we niet de verhuizing naar de nieuwe en efficiënte locatie in de Witte Dame, waardoor we ook voor onze tbc-klanten gemakkelijk bereikbaar zijn.

Page 12: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

In de provincie Noord-Brabant zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van intensieve veehouderij en megastallen. De intensieve veehouderij roept bij de bevolking en in het bijzonder de omwonenden veel onrust op. In november 2012 publiceerde de Gezondheidsraad het advies Gezondheidsrisico’s rond veehouderijen. Naar aanleiding van dit advies stuurde de GGD alle gemeenten een brief met concrete maatregelen die zij kunnen nemen.

Gezondheid en intensieve veehouderij 14

Wat vindt de GGD belangrijk?

De GGD pleit voor een landelijke visie om gezondheidsrisico’s rond veehouderijen te

beoordelen en terug te dringen. Op deze manier voorkomen we dat er veel verschillende lokale regelingen ontstaan.Vaak maken omwonenden zich ongerust, zoals bij de uitbraak van ziekten bij dieren en de kans dat hierdoor ook omwonenden besmet raken of de inpassing van grote bedrijven in hun woon- omgeving. Het is belangrijk dat er aandacht is voor de beleving van omwonenden. Ten slotte moet meer onderzoek worden gedaan naar geurhinder, endotoxinen en fijnstof, ook in de relatie met afstand tussen veehouderijen en omwonenden. Geurhinder kan leiden tot klachten, stress en dat mensen zich minder prettig voelen in hun woonomgeving. Vooralsnog pleit de GGD ervoor om tussen woonkernen en nieuw te vestigen bedrijven een afstand van 250 meter in acht te nemen. Door deze afstand uit voorzorg te hanteren wordt duidelijkheid gecreëerd naar ondernemers en omwonenden.

Hoe kan de GGD gemeenten helpen? Gezondheid kan op verschillende manieren worden meegenomen in beleidsvorming rondom intensieve veehouderij. De GGD ondersteunt gemeenten daarbij op meerdere manieren.

Het hulpmiddel Beoordelingskader Milieu en Gezondheid kan gebruikt worden voor visievorming. Dit is een instrument dat alle aspecten in beeld brengt die belangrijk zijn bij beleidsbeslissingen over milieuproblemen met gezondheidsaspecten. Op basis van de gemaakte keuzen die gemeenten vastleggen in hun beleid kunnen individuele bedrijven breder getoetst wor-den dan met de huidige milieuregelgeving. De GGD is ervaren in het toepassen van dit instrument. Ook doet de GGD onderzoek naar de beleving van de omwonenden. Er zijn vaak meerdere factoren van invloed op maatschappelijke onrust. Denk aan de uitbraak van ziekten bij dieren en de kans dat hierdoor ook omwonenden besmet raken, de ervaren geurhinder of de vervuiling van het landschap.

De GGD kan gemeenten adviseren en helpen bij het vaststellen van onder andere de geurgebiedsvisie en bij de ontwikkeling van bestemmingsplannen. Met behulp van een gezondheidseffectscreening is een totaalplaatje te maken van alle milieu-, hinder- en risicofactoren van een bepaald gebied. Voor al deze vragen, advies en hulp kunnen de gemeenten terecht bij de deskundige medewerkers van het Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de GGD.

Page 13: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

Sinds de invoering van de Wet publieke gezondheid en de Wet veiligheidsrisico’s heeft de GGD een andere rol gekregen bij een ramp of crisis. Om deze taken en verantwoordelijkheden te kunnen uitvoeren, beschikt de GGD sinds 2010 over een Rampen Opschalings Plan (GROP). Hierin staan alle interne opschalingsprocessen beschreven. Een crisisteam is verantwoordelijk voor de opschaling.

Goed voorbereid op calamiteiten 15

Aanpassing GROP

Afgelopen jaar zijn we bij ruim twintig incidenten op het gebied van Psychosociale hulpverlening,

Medische milieukunde en Infectieziektenbestrijd-ing betrokken geweest. In 2012 is het GROP aan-gepast aan nieuwe regionale en landelijke kaders. Hierbij speelden ook verdere ontwikkelingen van kwaliteitskaders een belangrijke rol.

GROPEen GROP omschrijft de aanpassing van de interne GGD-organisatie vanaf het moment dat een mel-ding van een dreigende crisis binnenkomt tot aan de afronding van de GGD-inzet daarbij. Door het vastleggen van de werkwijze, de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden en de afspraken over de afstemming met partner- organisaties is voor iedereen helder wat van hem of haar wordt verwacht in een crisis. Als besloten is tot het opschalen van de GGD, wordt een crisisteam bijeengeroepen.

Rol GGDDe GGD heeft een rol bij calamiteiten, bijvoor-beeld:

• als er coördinatie nodig is van de psychosociale hulpverlening, zoals bij opvang van slachtoffers na een ramp, bij gezinsdrama’s, zedenzaken of bij dreiging van maatschappelijke onrust;

• bij infectieziekte-uitbraken, zoals bij de Influenza A H1N1 waarbij een massavaccinatie werd georgani-seerd, maar ook bij bijvoorbeeld een uitbraak van Q-koorts;

• bij een crisis van medisch milieukundige aard, zoals een brand met gevaarlijke stoffen;

• bij een crisis waarbij behoefte is aan advies over of inzet van een gezondheidsonderzoek;

• of op verzoek van andere organisaties, zoals gemeenten of de Geneeskundige Hulpverlenings-organisatie in de Regio (GHOR).

Opleiden, trainen en oefenen (OTO) In het OTO-plan staat beschreven hoe de functionaris-sen worden voorbereid op hun taken en rollen bij een crisis met behulp van opleiding, training en oefening. Deze drie activiteiten zijn gericht op een continue kwaliteitsverbetering en het is een onderdeel van de reguliere kwaliteitszorg van de GGD. De GGD heeft een OTO-meerjarenbeleidsplan en een jaarplan. Afgelopen jaar heeft een intensief trainingsaanbod plaatsgevonden en zijn alle leden van het crisisteam opgeleid, getraind en beoefend.

Medewerkers die een concrete loopbaanvraag hebben of behoefte aan een ‘check-up’ kunnen terecht bij het Loopbaancentrum. Inzicht in ‘wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?’ verbetert het functioneren, geeft voeding aan het jaarlijkse POP-gesprek en stimuleert medewerkers om (intern) door te stromen naar een nieuwe baan.

16

De juiste medewerker op de juiste plek

Bevordering arbeidsmobiliteit

Om arbeidsmobiliteit te bevorderen onderhoudt de GGD contacten met organisaties en

instellingen in de regio. Zo wisselen we vacatures uit, faciliteren netwerkgesprekken, delen kennis en ervaringen en gaan samen aan de slag met arbeidsmarktvraagstukken. Deze contacten verlopen onder andere via de mobiliteits-netwerken Samenwerken Aan Mobiliteit (SAM) en Transvorm.

Ondersteuning en adviesAls een medewerker zijn eigen functie niet meer kan uitoefenen door ziekte, arbeidsongeschiktheid of vanwege een reorganisatie heeft dat een enorme impact. Het Loopbaancentrum biedt ook in deze situaties ondersteuning en geeft advies, bijvoor-beeld in de vorm van een (her)oriëntatietraject, tweede spoortraject of het zoeken naar een nieuwe passende functie, binnen of buiten de GGD.

Eigen loopbaansiteIn aanvulling op de persoonlijke begeleiding heeft de GGD in 2012 een eigen loopbaansite gelanceerd. Op deze site kunnen medewerkers terecht voor meer informatie, handige websites en tips & tools op het gebied van loopbaan- ontwikkeling en re-integratie. Afgelopen jaar heeft het Loopbaancentrum ruim 40 medewerkers voor korte of langere tijd begeleid. Hierbij ging het om (vrijwillige) loopbaanoriëntatie, sollicitatie- begeleiding, tweede spoortrajecten en het begeleiden van medewerkers van wie de functie binnen de GGD is komen te vervallen.

“Binden en boeien van personeel

en de juiste medewerker op de juiste plek.

Dat is de gedachte achter het Loopbaancentrum.”

Mariëlla van de Waterbeemd

Page 14: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-ZuidoostJaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

Leeftijdsopbouw en aantal medewerkers

mannen vrouwen totaal

< 30 jaar 5 26 31

31 tot en met 40 jaar 38 67 105

41 tot en met 50 jaar 74 89 163

51 tot en met 60 jaar 56 85 141

> 60 jaar 14 16 30

Totaal 187 283 470

Dienstverband

Vast publiekrechtelijk 423

Tijdelijke publiekrechtelijk (bepaalde tijd) 25Tijdelijke publiekrechtelijk (bij wijze van proef) 0

Arbeidsovereenkomst 2

Functioneel leeftijdsontslag 14

Onbetaald verlof 2

Wachtgeld 4

Totaal 470

Verloop % aantal

In 7,2 33

uit 7,9 37

Verloop -0,7 -4

17Het management van de GGD vindt het belangrijk dat medewerkers goed in hun vel zitten. Tevreden medewerkers die hun werk met plezier doen, presteren ook beter. Daarbij moet je natuurlijk ook zorgen voor optimale arbeidsomstandigheden. Daaraan levert de arbocommissie een belangrijke bijdrage.

Tevreden medewerkers door optimale arbeidsomstandigheden

De arbocommissie ondersteunt de directie en het management in het uitvoeren van een

goed arbeidsomstandighedenbeleid.

Medewerkers kunnen met hun vragen of voor advies altijd terecht bij de arbocommissie via het arbomeldpunt.

Met de invoering van Het Nieuwe Werken werken medewerkers steeds meer digitaal. Een juiste werkhouding is dan extra belangrijk. In het nieuwe kantoor zijn alle werkplekken individueel instel-baar.

Het afgelopen jaar vonden ongeveer 78 individu-ele ergonomische werkplekonderzoeken plaats bij medewerkers. Er werden vier beeldschermbrillen verstrekt en 36 personen maken gebruik van het pauzeprogramma WorkPace.

Ook hebben medewerkers in 2012 gebruikgemaakt van het arbeidsomstandighedenspreekuur bij de arbo-arts. In overleg met het management heeft een aantal medewerkers gebruik kunnen maken van de diensten van Human Capital Care.

Page 15: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

Om goede producten en diensten te kunnen leveren werkt de GGD continu aan het onderhouden en verbeteren van de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening. Het doorvoeren van verbeteringen valt of staat met het kwaliteitsbewustzijn van management en medewerkers.

18

Continue aandacht voor de kwaliteit van onze dienstverlening

In 2012 is verder gewerkt aan het gebruiksvriendelijker maken van het systeem,

dat het kwaliteitsbewuste handelen ondersteunt. We sloten hierbij aan bij Het Nieuwe Werken.

De GGD mag voor alle sectoren het HKZ-keurmerk voeren. Dit keurmerk betekent dat het kwaliteits-managementsysteem voldoet aan de kwaliteitseisen zoals die zijn geformuleerd door de klanten, de zorgaanbieders en de zorgfinanciers en dat de organisatie:• de zaken intern goed op orde heeft;• de klant principieel centraal stelt;• betrouwbare resultaten kan presenteren;• voortdurend werkt aan het verbeteren van de

zorg- en dienstverlening.

In- en externe auditsDe GGD licht het managementsysteem periodiek door met in- en externe audits. Dit levert verbeterpunten op. In 2012 zijn ruim twintig interne audits uitgevoerd. De certificerende instanties waren positief over de manier waarop de GGD zich richt op de kwaliteit van zorg- en dienst-verlening aan de klanten en hoe zij dat organiseert.

Ook gaven zij adviezen om aan (toekomstige) normen te kunnen (blijven) voldoen. Hiermee zijn we al op de goede weg!

Meldingen en signalenHet digitale meldpunt ‘Dit kan beter’ voor medewerkers en bezoekers van de GGD-website is een laagdrempelige manier om tips, verbeterideeën, incidenten of ongenoegen te melden. We analyseren deze meldingen en de verbeterpunten gebruiken we om onze dienstverlening te verbeteren. In 2012 ontvingen we 329 ‘Dit kan beter’-meldingen.

Bij de commissies Melding Incidenten Cliënten’ (MIC) bij de GGD en bij de Regionale Ambulancevoorziening kwamen 69 (interne) MIC-meldingen binnen. De afgesproken verbeteracties naar aanleiding van de MIC-meldingen zijn opgenomen in de verbetercyclus. Het melden van (bijna-)incidenten draagt bij aan het voorkomen van incidenten en mogelijke schade voor cliënt of medewerker én aan het verbeteren van de zorgkwaliteit van de GGD. Daarom hebben we ook in 2012 extra aandacht besteed aan het altijd melden van (bijna-)incidenten.

Behandeling klachtenIn 2012 ontvingen we in totaal 33 klachten. Daarvan zijn 25 klachten in goed overleg en veelal naar tevredenheid afgehandeld door bemiddeling en het treffen van een schikking. In 2012 was het niet nodig om klachten aan de Provinciale Klachtencommissie voor te leggen.

KlantentoetsenAfgelopen jaar hebben we twee grote klantentoetsen uitgevoerd bij de sector Jeugdgezondheidszorg en meerdere klantentoetsen bij de sectoren Algemene Gezondheidszorg en Gezondheidsbevordering.

Ten slotteDe GGD neemt de Privacyrichtlijnen in acht en heeft aandacht voor de tevredenheid van de medewerkers.

Page 16: JAARVERSLAG 2012.pdf · 2013. 5. 24. · Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost Scholen besteden op verschillende manieren aandacht aan een veilig

Jaarverslag 2012 GGD Brabant-Zuidoost

Dit is een uitgave van de GGD Brabant-Zuidoost

GGD Brabant-ZuidoostPostbus 8105700 AV Helmond

Tekst & vormgeving Team Communicatie GGD Brabant-Zuidoost

19

Colofon