2012_01 H'eerlijk

52
19 23 39 Winter wonderland Koffietrend Caffè Americano Recepten Spelen met smaken, dromen van seizoenen Column Winterwijn Altijd & Overal lekker vers! Kruidenier.nl eerlijk Nummer 1 Jaargang 5 - 2012

description

H'eerlijk 01 2012

Transcript of 2012_01 H'eerlijk

Page 1: 2012_01 H'eerlijk

19

23

39Winterwonderland

KoffietrendCaffè Americano

ReceptenSpelen met smaken,

dromen van seizoenen

ColumnWinterwijn

Altijd & Overal lekker vers! Kruidenier.nl

’eerlijkNummer 1Jaargang 5 - 2012

Page 2: 2012_01 H'eerlijk

Volg ons ook op twitter:twitter.com/ kruideniernl

2 ’ Inhoudsopgave.

Green DealsNatuurlijk zijn er voor veel producten duurzame alternatie-ven. In een aantal gevallen maakt Kruidenier de keuze om uitsluitend het duurzame alternatief aan te bieden...

Green MealsGrootschalig verduurzamen is een kunst. Probeer het eens! Kies duurzame producten én een duurzame bereidingswijze! Dat is leuk en goed voor ons milieu!

Spelen met smakenHet wildseizoen is een uitdagend seizoen, waarin je creatief kunt zijn in de combinaties tussen mooie winterse smaken en juist de frisheid die er erg goed bij kan. Denk daarbij aan zoetzure rode kool of een spannende stamppot, zodat je juist niet dat standaard rode kool-, boerenkool- en spruitjesge-recht krijgt, maar een uitdagend en interessant gerecht.

8

16

23

16De succesfactor van Kruidenier!Wat is succes? Waarom heeft de één meer succes dan de ander? Kun je succesvoller worden en hoe? Succesvolle ondernemers komen aan bod in ‘De Succesfactor’ van RTL, met informatie over de successtrategie die zij toepassen. In aflevering 5 de succesfactoren van Kruidenier! Ons product, onze expertise en ons succes! We zijn hiermee genomineerd voor de Nationale TV Succes Award. Het programma wordt gedurende 13 weken uitgezonden op RTL7 en RTLZ. Na afloop van uitzending 12 kun-nen de kijkers bepalen wie er wint. Stem ook op Kruidenier!

8H’eerlijk nr. 1 uitgelicht

23

Kruidenierin 2012 en daarna!

Page 3: 2012_01 H'eerlijk

5 Product in the picture: seizoensensaties in vers Ieder seizoen biedt ons iets anders,

maar altijd iets lekkers! De vers­specialisten van InterVers laten je graag mee genieten.

6 Alles draait om brood, koffie, wijn en bier

8 Weet wat je eet: Green Deals13 Ovensensaties van de ambachtelijke bakker15 De wereld van Kruidenier16 Weet wat je eet: Green Meals19 Column: Koffie & Thee20 Winterse kazen Wanneer de kou en de sneeuw

het onmogelijk maken om de grote prestigieuze wielen te produceren, gaan de Franse boeren kleinere kaasjes (tommes) produceren.

23 Recepten Wouter van Laarhoven

31 Wijnsuggesties34 Op bezoek bij Iv-Groep37 Foodvaria39 Column:winterwijn Elke wijndrinker heeft zo zijn eigen

voorkeur. De een houdt meer van witte wijn, de ander zal rode wijnen prevaleren. Voor alle wijn geldt dat ze leeft met het seizoen in de wijn­gaard; in het voorjaar sprankelend en in de winter rijp en vol op smaak..

41 Koffierecept: Winterse koffie met witte chocolade

44 Leverancier in the picture: Jong Food47 Evenementenkalender48 Vooruitblik, colofon & leveranciersindex49 H’eerlijk voordeel

8

Wordt 2012 het jaar van de waarheid? Volgens de Maya’s wel. Op 17 december 2012 vergaat de wereld, voorspel-den zij ooit. Wij denken dat de Maya’s het bij het ver-keerde eind hebben. Wij weten wel beter. Na elke nacht komt er weer een dag en elke dag gaat ’t zonnetje weer op en zorgen wij dat Nederland altijd en overal lekker kan eten en drinken. 2012 is ook het jaar van de draak in de Chinese dierenriem. De draak belichaamt energie en staat voor levendig, trots, enthousiast en zin in het leven. Dat komt goed uit met al die sportevenementen als de EK en Olympische spelen in het verschiet. Zo, het nieuwe jaar is uit de startblokken. We hebben er zin in. Iedereen maakt zich op voor het Carnaval en, voor wie daar niet van houdt, Valentijnsdag! Ons advies: probeer overal een feestje van te maken. Dan krijgt iedereen weer zin. Als het leuker kan, doe het dan! Laten we doen wat wij kunnen beïnvloeden: iedere dag weer. Overal en altijd het lek-kerste vers. En met een glimlach op ons gezicht. Met leu-kere foodservice concepten waar je automatisch trek van krijgt. Door niet meer te doemdenken maar juist te gaan ‘doe’-denken. Door het verschil te maken.

Laten we van 2012 een feestjaar maken!Je weet immers maar nooit! :-) (met een knipoog naar de Maya’s)

Peter KruidenierAlgemeen directeur

.Voorwoord ’ 3

Inhoudsopgave

Geen ‘doem’-denken, maar

‘doe’-denken

Helemaal bij de tijd: de QR-codeIn deze H’eerlijk tref je QR­codes aan. De code op zich zegt in eerste in­stantie niets. Het is niet meer dan een abstracte, vierkante barcode. Die scan je met je mobiele telefoon (smartphone). Het programmaatje op je mobiele telefoon vertaalt de code in een hyperlink naar bijvoorbeeld onze website, waarop een filmpje te zien is.

Page 4: 2012_01 H'eerlijk

De meest rijke en aromatische melange.

• 100% Arabica bonen uit Midden-Amerika en Brazilië• Rijk van smaak met een krachtig aroma• Donker gebrand met een diep en vol karakter• Perfecte melange voor een heerlijke cappuccino of koffi e verkeerd• Verkrijgbaar in 2 x 1,25L (art.nr 63389) en 2 x 2L (art.nr 63388)

bij Kruidenier Foodservices!

B110173-DECS LEAFLET KRUIDENIER FOODSERVICE.indd 1 01-04-2011 11:55:04

Page 5: 2012_01 H'eerlijk

Late mandarijnen

(nour- en afourer).

KFS nr 21401 - per 6 stuks

KFS nr 21080 - per 20 stuks

KFS nr 21237 - per collo

Grapefruits met dubbelrood vruchtvlees

KFS nr 21190 - per stuk KFS nr 21079 - per 12 stuks

KFS nr 121190 - per collo

Product in the picture ’ 5

MAART

H’eerlijke Hollandse Komkommer

In maart verwachten wij de eerste Hollandse

komkommers weer. Los uit het vuistje of verwerkt

in een frisse salade.

KFS nr 21605 - per stuk

KFS nr 21610 - per collo

FEBRUARI

Citrus FestivalSappige perssinaasappelen uit Marokko. KFS nr 21402 - per 6 stuks KFS nr 21049 - per colloDe Minneola uit Turkije, zeer sappig en prachtig oranje. KFS nr 21249 - per collo

Ieder seizoen biedt ons iets anders, maar altijd iets lekkers!

De versspecialisten van InterVers laten je graag mee-genieten van al dat. Er is zelfs een wekelijkse aanvoer van prachtige producten vanuit Rungis, de grootste vers-markt van Europa, 6 kilometer ten zuiden van Parijs. Door deze korte lijnen heb je een breed scala van de meest uiteen lopende producten binnen handbereik. Kijk eens op Intervers.nl; altijd het laatste versnieuws!

In de eerste maanden van het jaar, onze winter, komen veel verse producten nog uit het buitenland, met name Spanje. Door afspraken met telers is al jaren sprake van een rechtstreeks structurele aanvoer van bijvoorbeeld tomaten, komkommers, paprika’s, courgettes en ijsberg-sla. Medio maart begint de eerste aanvoer van Hollandse producten, zoals de komkommers.

Wij zorgen aan de hand van de ontwikkelingen van het weer en van de markt, dat je altijd de beste producten kunt bestellen, tegen de beste prijs. Elke editie van H’eerlijk hebben we drie seizoensproducten of productgroepen in de spotlight. Genieten van de seizoensensaties in Vers, dat is InterVers! •

JANUARI

Avocado, Ready-to-eat

De vrucht wordt voornamelijk rauw gegeten en kan

prima gebruikt worden als basis voor een heerlijke

guacamole. Let erop dat na het schillen een snelle

bruinverkleuring optreedt.

KFS nr 21120 - per 2 stuks

KFS nr 121120 - per doos

Seizoensensaties in vers

Page 6: 2012_01 H'eerlijk

6 ’ Thema

Alles draait om brood, koffie, bier

en wijn!

Page 7: 2012_01 H'eerlijk

Thema ’ 7

Een bekende Amerikaanse restaurant-beoordelaar bepaalt aan de hand van het geserveerde brood en de kwaliteit van de koffie of hij bij een zaak met smaak is. Of niet. Dat wordt via twitter doorgegeven en je hebt direct een hit. Of niet. Echt? Ja… echt. Het is ook daarom dat wij bij Kruidenier zoveel hebben geïnvesteerd in veel soorten (ambachtelijk) brood en een prachtig assor-timent koffie. Als je dat op tafel zet, weet je al dat je goed zit.

De tijd van even een ‘heet bakkie’ is voltooid verleden tijd. De consument heeft nu thuis vaak lekkerdere koffie dan in menig res-taurant wordt voorgeschoteld. Zorg er dan ook voor dat je de lekkerste koffie serveert, zoals het hoort. Met het kopje even voor-verwarmd. Zoals het hoort….

Zorg dat er iets te kiezen is! Keuze geeft een lekker gevoel. En om gevoel draait het nu eenmaal... Echt, topkwaliteit is niet veel duurder, maar wel veel lekkerder.

Ook qua bier is er een revolutie op gang gekomen. Niet alleen in Nederland. Overal ter wereld zie je dat bier herontdekt wordt. Daar zijn de brouwers uiteraard heel blij mee. En wij ook. Een heerlijk biertje gaat er altijd in. En niet alleen bij mannen. Ook vrouwen ontdekken nu de speciaalbieren.

Met wijn is het net zo. Geef méér keuze en kwaliteit en je wordt gehonoreerd met méér omzet. De wijndrinker is anders ge-worden. Het zijn avonturiers geworden… de tijd om gewoon rood, wit of rosé te be-stellen is passé. Het is nu op z’n minst een Chardonnay bij de ‘girls’, een klassieke Pinot Noir bij de traditionele wijnlover en iets vanuit de nieuwe wereld bij de enthou-siastelingen.

Stop daarom weer energie en enthou-siasme in de zaken waar het om draait: brood, koffie, bier en wijn. Dat het eten zelf ook geweldig moet zijn, is een must. Smaakpapillen liegen nooit. Dus maak alles lekkerder dan je tot op heden ooit hebt gedaan en je krijgt de aandacht die het verdient. Op de Social Media pagina’s van je fans. Eén voor een kan je die ver-overen. Elke dag weer... •

De revolutie in de catering en horeca is nu pas echt goed op gang

gekomen. De EQ van alles wint het nu van het IQ. Anders zou iedereen

wel een brood trommeltje meenemen naar de zaak of gewoon thuis eten.

Wij kopen vaker ‘kant­en­klaar’, (ter plaatse) vers voor je gemaakt. In de supermarkt of op weg naar huis

bij de traiteur. Iedereen wil kwaliteit en eist daarbij vertier. Klanten willen je

product voelen, zien en ook proeven. Eten en drinken moeten een beleving

zijn! Een kwaliteitsbeleving.

Page 8: 2012_01 H'eerlijk

8 ’ Weet wat je eet!

Kruidenier in 2012 en daarna...

Page 9: 2012_01 H'eerlijk

Weet wat je eet! ’ 9

Voorbeelden hiervan zijn onze bananen en ananassen, die afkomstig zijn van bio-logische plantages en ook nog eens Fair-trade gecertificeerd zijn. Onze kiwi’s zijn allemaal biologisch. Aardappelen, groen-ten en fruit uit Nederland hebben sinds 2011 een Milieukeur label en zijn daardoor al volledig duurzaam.

Bij circa 39.899 artikelen van de 40.000 in het Kruidenier assortiment is de bijdrage aan biodiversiteit echter nog niet aantoon-baar. We kunnen het nog niet meten. In 2008 hebben we de biodiversiteitdoelstel-ling in ons beleid opgenomen. Dit vraagt dus om opvolging.

Wat draagt Kruidenier nu bij aan biodiversiteit?Kruidenier heeft in het najaar van 2011 twee Green Deals afgesloten met minister Verhagen van Economische Zaken, Land-bouw en Innovatie (EL&I) en staatssecre-taris Atsma van Infrastructuur en Milieu (I&M) die bijdragen aan het stoppen van verder verlies van biodiversiteit.

Natuurlijk zijn er voor veel producten duur-

zame alternatieven; je kunt daar als klant van

Kruidenier zelf voor kiezen. In een aantal geval-

len maakt Kruidenier de keuze om uitsluitend

het duurzame alternatief aan te bieden. Dat

betekent dan ook dat je gewoon het duurzame

product krijgen. Dat is makkelijk. Zonder het

te weten koop je dan al ‘gewoon’ duurzaam in.

Op 3 oktober heeft Peter Kruidenier de eerste Green Deal getekend. Door het tekenen van deze deal is een af-spraak gemaakt met de overheid om een Community of Practice voor te bereiden en vervolgens te faciliteren voor bedrij-ven die hun impact op en/of bijdrage aan de biodiversiteit willen opnemen in hun MVO- & investeringsbeleid.

Naast Kruidenier, Jachthaven ’t Anker en Landgoed Verwolde hebben ook AkzoNobel, ASN-bank, Leven op Daken, Heineken, Hortimare, Van Gansewinkel, InterfaceFlor en Eneco zich aangesloten bij deze Community of Practice. Waar-schijnlijk zijn er nog een aantal dat zich gaan aansluiten in de periode tussen het schrijven van dit artikel en het uitbrengen van de eerste H’eerlijk in 2012. Een mooi gezelschap.

Bedrijven hebben via hun primaire pro-ductieproces impact op de biodiversiteit. Voor het produceren van producten en diensten gebruiken zij grondstoffen van ecosystemen en komen er afvalstoffen en emissies vrij. Daarnaast hebben zij impact via hun huisvesting. Voor een groot aantal bedrijven zijn gezonde ecosystemen van levensbelang. Koplopers op het gebied >

doorChristy KoolChristy Kool is manager Kwaliteit en P&O bij Kruidenier. In deze rubriek houdt zij je op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van MVO in de meest brede zin. Contact: [email protected] of 06 51 573 330.

Page 10: 2012_01 H'eerlijk

van MVO en duurzame innovatie willen hun impact beperken (No Net Loss) of liever nog; waarde toevoegen aan ecosystemen (vergroten biodiversiteit).

Zowel internationaal (bijvoorbeeld EU-biodiversiteits-strategie) als nationaal (Advies Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen) wordt gesproken over bio-diversiteitneutraal produceren (No Net loss). De EU wil daar vanaf 2015 concrete stappen in gaan ondernemen. Bedrijven die voorop lopen in het “ondernemen voor bio-diversiteit” willen elkaar versterken door het delen van hun best practices in een Community of Practice. Door effectief leren van elkaar versterken zij de concurrentie-kracht van het Nederlandse bedrijfsleven in combina-tie met het verminderen van de druk op biodiversiteit, met No Net Loss produceren of door ecosystemen te versterken.

Tegenprestatie RijksoverheidDe overheid levert een competent procesmanagement dat de Community of Practice verder uitbreidt, een strate-gische agenda namens de Community of Practice opstelt, en de bijeenkomsten organiseert en faciliteert. Daarnaast zorgt het procesmanagement voor nationale en internatio-nale afstemming, onder meer via een Kennis Ring en een Sounding Board.

Op 13 december 2011 jl. is de tweede deal getekend. Hierbij gaat het om het ontwikkelen en in de markt zetten van een Biodiversiteit+label voor agrarische producten met als doel een financiële beloning uit de markt te creë-ren voor agrarische productie waarbij negatieve impacts

op biodiversiteit substantieel worden gereduceerd en/of positieve impacts worden gerealiseerd.

Kruidenier wil het marktmechanisme in samenwerking met haar ketenpartners (inclusief pilot agrariërs) en der-den (waaronder CREM, NAJK en Stichting Milieukeur) opzetten om zodoende expertise te mobiliseren en een goede basis te leggen om resultaten op te schalen. Het Biodiversiteit+ label zal na ontwikkeling voor alle markt-partijen toegankelijk zijn. Het is de bedoeling dat SMK na ontwikkeling het systeem gaat beheren, waarbij de kosten hiervoor worden betaald door marktpartijen.

Prestatie KruidenierHet ontwikkelen van criteria op basis waarvan landbouw-producten kunnen worden gecertificeerd als Biodiversi-teit+.Het testen van criteria in de praktijk met agrariërs. Het opzetten van een terugverdienmodel om agrariërs te belonen c.q. gemaakte kosten te vergoeden voor hun bijdrage aan behoud en duurzaam gebruik van biodi-versiteit. Het ontwikkelen van een marketingstrategie om Biodiversiteit+ gecertificeerde landbouwproducten in de markt te zetten. Het ontwikkelen van een training voor agrariërs. De planning is dat in 2013 de eerste Biodiver-siteit+ gecertificeerde landbouwproducten op de markt komen.

Tegenprestatie RijksoverheidHet inzetten van kennis over beleid o.a. om ervoor te zor-gen dat de kernpunten van het (agro)biodiversiteitbeleid in het Biodiversiteit+ label worden geadresseerd. Het in-zetten van bestaande economische en agronomische ken-nis en bevorderen van samenwerking en bundeling van krachten van de partijen van de Green Deal. Daarnaast wordt een inspanning geleverd om de Green Deal onder-deel te laten zijn van het innovatiecontract AgroFood. Het leveren van een inspanningsverplichting ten aanzien van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (2014-2020) waar een deel van de inkomenssubsidie wordt gereserveerd voor ecologisch beheer van landbouw-grond. Bij uitvoering worden krachten gebundeld, waarbij o.a. provincies een cruciale rol spelen. Het creëren van publiciteit. •

Kruidenier zit ook in 2012 niet stil! Duurzaamheid is

met ons businessmodel. Wij houden u via de H’eerlijk en onze

website graag op de hoogte!

10 ’ Weet wat je eet!

Page 11: 2012_01 H'eerlijk

Naast de biologische roomkaas werkt Lebo Kaas aan duurzame pro-ducten. Onze verse roomkaas maken wij zelf vanuit melk die wij opha-len bij onze eigen boeren in de regio. Samen met hen zijn we een duur-zaamheidsprogramma gestart waarbij we rekening houden met het milieu, de natuur en het koewelzijn. Zo gaan alle koeien in de lente weer lekker de wei in. Omdat we zijn gevestigd in het Groene Hart vallen alle roomkaasproducten* van Lebo Kaas onder het Erkend Streekproduct.

*uitgezonderd biologische roomkaas

Nieuw: Biologische roomkaas in kilobak. Verkrijgbaar in Naturel en Bieslook

LEBO KAAS B.V. 1e industrieweg 13 - 3411 MG Lopik - Tel : 0348 - 55 80 20 - www.lebokaas.nl

VERSE ROOMKAASBIOLOGISCHE

NIEUW

Nieuw: Biologische roomkaas in kilobak.

Lebo Heerlijk adv. 190x92.indd 1 19-12-11 20:49

Page 12: 2012_01 H'eerlijk

Vandaag de dag erkent iedereen het belang van Maatschap­pelijk Verantwoord Ondernemen, onder meer door het ver­minderen van milieubelastend afval. Om dat te verwezenlijken levert ZNP Verpakkingen een uitzonderlijke serie volledig composteerbare disposables, verpakkingen en folies.

Ruim vanaf het begin van de 21e eeuw zijn wij bezig met onderzoeken en producten te ontwikkelingen, op basis van natuurvriendelijke materialen en herbruikbare grondstoffen. Het huidige uitgebreide assortiment van ZNP Verpakkingen is het resultaat van constante inspanningen in onze zoek­tocht naar productvernieuwingen en geloof in een groene toekomst. Met als uiteindelijk doel het verminderen van milieubelastend afval, dankzij producten die composteerbaar

en afbreekbaar zijn. Als milieubewuste ondernemer kunt u met het assortiment van ZNP Verpakkingen uw visie op MVO onderstrepen.

Dat disposables en verpakkingen na gebruik worden weg­gegooid betekent niet dat deze producten niet mooi of niet van goede kwaliteit mogen zijn. In tegendeel; de ZNP hotcups zijn dusdanig vernieuwd en aangepast dat wij vol trots de eerst volledig afbreekbare beker in Europa op de markt hebben gebracht. Het frisse motief is gedrukt met inkt op waterbasis en voorzien van een PLA coating zodat er geen schadelijke stoffen kunnen achterblijven in het milieu. Alle disposables van ZNP Verpakkingen beschikken over een voedselveiligheidsverklaring.

ZNP Verpakkingen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

ZNP Verpakkingen - Alfred Nobelstraat 10-12 – 2665 ZJ Bleiswijk – T (010) 521 69 55

Page 13: 2012_01 H'eerlijk

Onderwerp ’ 13

FEBRUARI

Zuurdesem bruinbrood

Op de vloer gebakken brood met een

ouderwets krachtige smaakbeleving.

Dit brood heeft een zeer eigen smaak,

gemaakt met natuurlijke desem.

Gebakken van Graan van de Zeeuwse

eilanden.

KFS nr 15095 - heel

Daar moet je wel warm voor lopen!

Dagelijks staan de bakkers van de Gouden Korenaar al vroeg naast hun bed om de lek-kerste broden en broodjes te bakken. Het hele jaar door! Uiteraard zijn we de afgelopen periode druk geweest met veel heerlijke sei-zoensproducten zoals banketletters, peper- en kruidnoten, kerststollen en oliebollen. Maar ook na de feestmaand december is er genoeg te kiezen uit ons assortiment broodspecialiteiten!

Laat je klanten bijvoorbeeld kennismaken met een gezonde(re) keuze, zoals een lekkere verse Zonnepitbol of een zuurdesem bruinbrood! Na al die zoete lekkernijen van de feestperiode is het nu ook een uitgelezen moment om de goede voornemens van je gasten (zoals afvallen) ook in je broodkeuze terug te laten komen. Kies daarom

eens voor een van onze IKB (Ik Kies Bewust) broden. Welk brood je ook kiest, het is met passie en zorg bereid; dat zijn de bakkers van De Gouden Korenaar. •

JANUARI

IKB Active Flora dik gesnedenIdeaal brood voor iedereen die een bewuste(re)

keuze wil maken in zijn / haar broodbeleving. Past

prima in een vezelrijk dieet. Rijk aan vezels stimu-

leert de darmwerking en is goed voor Hart en bloed-

vaten. KFS nr 15009 - heel (±800 gram)

Ovensensaties van de ambachtelijke bakker

Product in the picture ’ 13

MAART

Waldkorn bruine bolEen gezond alternatief voor het witte bolletje met een pure en ronde smaak. Rijk van smaak met veel zonnebloempitten; op ambachtelijke wijze gebakken.KFS nr 15573 - 4 stuks

Page 14: 2012_01 H'eerlijk

Nieuw

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw Account

Manager, of bel met FrieslandCampina Benelux 033 - 713 33 33.

Natuurlijk Campina. Natuurlijk lang

houdbaar.

Lekkere biologische halfvolle melk Campina heeft een nieuwe lang houdbare melk: Campina

Biologisch. Dat is een lekkere biologische halfvolle melk die met

zorg en aandacht voor de dieren is gemaakt. Waarbij aan speciale

biologische normen, van bijvoorbeeld stalruimte, voeding en

medische zorg wordt voldaan. Ook lopen onze koeien zoveel

mogelijk buiten, waar ze zich in weilanden tegoed doen aan gras,

klavers, kruiden en weidebloemen. En dat proef je allemaal terug

in deze heerlijke 100% natuurlijke biologische halfvolle melk.

Nieuw

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw Account Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw Account

Manager, of bel met FrieslandCampina Benelux 033 - 713 33 33.Manager, of bel met FrieslandCampina Benelux 033 - 713 33 33.

Natuurlijk Campina. Natuurlijk Campina. Natuurlijk Campina. Natuurlijk lang Natuurlijk lang Natuurlijk lang

Natuurlijk Campina. Natuurlijk lang

Natuurlijk Campina. Natuurlijk Campina. Natuurlijk lang

Natuurlijk Campina. Natuurlijk Campina. Natuurlijk lang

Natuurlijk Campina.

houdbaar.houdbaar.houdbaar.Natuurlijk lang

houdbaar.Natuurlijk lang Natuurlijk lang

houdbaar.Natuurlijk lang Natuurlijk lang

houdbaar.Natuurlijk lang

Lekkere biologische halfvolle melk Lekkere biologische halfvolle melk Campina heeft een nieuwe lang houdbare melk: Campina Campina heeft een nieuwe lang houdbare melk: Campina

Biologisch. Dat is een lekkere biologische halfvolle melk die met Biologisch. Dat is een lekkere biologische halfvolle melk die met

zorg en aandacht voor de dieren is gemaakt. Waarbij aan speciale zorg en aandacht voor de dieren is gemaakt. Waarbij aan speciale

biologische normen, van bijvoorbeeld stalruimte, voeding en biologische normen, van bijvoorbeeld stalruimte, voeding en

medische zorg wordt voldaan. Ook lopen onze koeien zoveel medische zorg wordt voldaan. Ook lopen onze koeien zoveel

mogelijk buiten, waar ze zich in weilanden tegoed doen aan gras, mogelijk buiten, waar ze zich in weilanden tegoed doen aan gras,

klavers, kruiden en weidebloemen. En dat proef je allemaal terug klavers, kruiden en weidebloemen. En dat proef je allemaal terug

in deze heerlijke 100% natuurlijke biologische halfvolle melk.in deze heerlijke 100% natuurlijke biologische halfvolle melk.

Natuurlijk Campina.

houdbaar.

Nieuw

houdbaar.houdbaar.

Nieuw

houdbaar.houdbaar.

Page 15: 2012_01 H'eerlijk

De wereld van Kruidenier ’ 15

Onze chauffeurs zijn onze ambassadeurs; dagelijks zijn zij in de weer om onze klanten hun bestelling te brengen, ge-conditioneerd, volledig en op tijd. Een goed chauffeur zijn is een kwestie van de juiste mentaliteit hebben, gecombi-neerd met ervaring. Chauffeurs bij Kruidenier rijden vaak op vaste routes, en kennen dus alle mogelijke obstakels op de route. Zij rijden veelal in ‘eigen’ auto’s die zij dus ook goed kennen en beheersen. Allemaal elementen die onze chauffeurs maken tot Ridders van de Weg. Graag zetten wij ze op de manier nog een keer in het zonnetje.

De uitreiking van de onderscheidingen ‘Ridder van de Weg’ vindt plaats in het kader van het op 1 januari 1966 door TVM verzekeringen geïntroduceerde Veiligheids-plan voor het Beroepsgoederenvervoer over de weg. Het Veiligheidsplan is niet alleen ingesteld ter voorkoming van schade maar ook om een positieve bijdrage te leveren ter bevordering van de verkeersveiligheid in het algemeen. Chauffeurs van bedrijven die deelnemen aan het Veilig-heidsplan, waaronder Kruidenier, komen in aanmerking voor een onderscheiding als Ridder van de Weg wanneer ze gedurende een aaneengesloten periode van respectie-velijk 20, 10, 5 en 3 jaar niet door eigen schuld bij een ver-keersongeval betrokken zijn geweest. Onze chauffeurs doen het goed! In 2011 jaar zijn onderstaande collega’s onderscheiden. •

Onze Ridders van de Weg 2011

Onze zilveren chauffeurs van 2011 Sandro Albertus | Ruud Beekman | Klaas de Blecourt | André Boertje | Pieter Germeraad | Anne Rink Groenveld | Theo de Haan | René Hoppel | Pieter de Jager | Frensley Jansen | Martien Jaspers | Erik de Kluis | Ruud Montauban | John Overdijk | Kees Rijsterborgh | Jan Schaaf | Ties Smid | Mohamed Tahraoui

Onze bronzen chauffeurs van 2011 Hans Alkemade | Herman van de Goede | Earl Leeflang | Henk Leenman | Donny Lisboa da Silva | Jelte Nieuwland | Bert Stehouwer | Anne Terpstra | Erik Verhoeks | Johann Voss

De heren op de foto v.l.n.r.: Marten van der Laan, Pieter Germeraad, Rene Hoppen, Frensley Jansen en André Boertje

Page 16: 2012_01 H'eerlijk

16 ’ Weet wat je eet!

Green meals Eind 2011 zag ik een programma over het duurzame kerstdiner. Rode bietjes (of ‘kroten’ op z’n Rotterdams) worden niet alleen weer ‘gezien’ maar zijn ook culinair herontdekt en worden met smaak gege­ten. De culinaire kenners genoten van deze ‘kerstkroten’. Ineens waren bieten een duurzame, gezonde en budgettair verant­woorde wintergroente! Naast ‘knolgewas­sen’ vond ik het persoonlijk natuurlijk ook leuk dat de ‘kolen’ ook weer in ere hersteld worden en in het zonnetje gezet worden als ‘duurzame wintergroente uit eigen land’.

"Stadslandbouw is dus niet zo

moeilijk als het lijkt. Ik vermoed

dus dat 'het konijn van de poelier'

een prettig leven heeft gehad in

of om Rotterdam!"

Green

Page 17: 2012_01 H'eerlijk

Weet wat je eet! ’ 17

doorChristy KoolChristy Kool is manager Kwaliteit en P&O bij Kruidenier. In deze rubriek houdt zij je op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van MVO in de meest brede zin. Contact: [email protected] of 06 51 573 330.

Bij het hoofdgerecht werd wild geserveerd, als de meest duurzame keuze. Aangeraden werd om gans te kiezen. Want er zijn veel ganzen in Nederland. Ook haas en konijn werd genoemd als duurzaam vlees. En dat terwijl het konijn tegenwoordig vergeleken wordt met de kip als het om dierenwelzijn gaat. Maar goed; er werd gekozen voor een duurzaam konijn van de poelier. Dat deed mij denken aan de week voor de uitzending.

Ik was in Rotterdam bij ‘De Machinist’ voor een bijeen-komst over stadslandbouw. Ik parkeerde mijn auto aan de Coolhaven, midden in de stad. Op het talud stond ik ineens oog-in-oog met een Rotterdams duinkonijn. Druk bezig met zijn maaltijd malse Rotterdamse blaadjes. Ik verwacht, mits het konijn een partner vindt, dat de kans op een ‘Rabbit Hill’ groot is. Stadslandbouw is dus niet zo moeilijk als het lijkt. Ik vermoed dus dat ‘het konijn van de poelier’ een prettig leven heeft gehad in of om Rotterdam!

Verduurzamen is een kunstDit is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar grootscha-lig verduurzamen is de kunst. En daar werken we aan bij Kruidenier. Milieukeur varkensvlees en varkensvleeswa-ren zijn ruimschoots in ons assortiment aanwezig. Nadat in 2011 hard is gewerkt aan het certificatieschema voor Milieukeur rundvlees zal het eerste Milieukeur rundvlees in 2012 in het assortiment worden opgenomen.

Het vrije uitloop eiHet is ook tijd om ‘het ei’ verder uit te broeden. Al jaren le-veren wij verse scharrel- en biologische eieren. Inmiddels is ‘het scharrelen’ echter niet meer voldoende. Wij ‘scha-len op’ naar het verse ‘Vrije uitloop ei’. Het Vrije uitloop ei is een duurzamere variant die wij naast het biologische ei in het assortiment hebben opgenomen. Wij werken er ook hard aan om ook leveranciers uit te dagen om pro-ducten waarin ei als ingrediënt is opgenomen verder te

verduurzamen, bijvoorbeeld door te kiezen voor vrije uitloop eieren en andere duurzame ingrediënten.

De hooikistmethodeHet assortiment duurzame producten ontwikkelt zich con-tinue. Maar het verwerken van deze producten wordt ook een ‘issue’. Ons energiegebruik tijdens het bereiden kan omlaag, door naar alternatieve bereidingsmethoden te kijken. De hooikistmethode bijvoorbeeld. Met deze me-thode kun je rijst mooi gaar en droog krijgen. Geen risico op aanbranden, plakkerige prut en het bespaart nog ener-gie ook! Vroeger gebruikten mensen een echte ‘ hooikist’. Een kist met een deksel, gevuld met stro, om warmte te kunnen isoleren.

Hoe werkt het?Doe rijst, gierst of boekweit in een niet te grote pan. Doe er water bij tot ongeveer 1,5 cm hoger dan de hoogte van de rijst. Breng het met de deksel op de pan aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur. Leg een theedoek op het aanrecht. Zet de pan erop, vouw de theedoek erom heen. Vouw er een tweede theedoek omheen. Goed dichtvouwen. Het graan stooft nu door zijn eigen warmte verder gaar én droog. Minimaal 20 minu-ten laten staan, maximaal maakt niet zoveel uit. Het graan wordt nooit té gaar, na een uur begint het wel langzaam af te koelen. Naast een lager energieverbruik, levert deze methode ook nog meer smaak op!

Probeer het eens! Kies duurzame producten én een duurzame bereidingswijze! Dat is leuk en goed voor ons milieu! •

Page 18: 2012_01 H'eerlijk

Premium kaas voor de professionele keuken!

Maar liefst 21,6% van het totale kaasvolume in Nederland bestaat uit Premiumkaas.

Dit betekent dat zeker 1 op de 5 van uw gasten liefhebber is van Beemsterkaas,

de beste kaas van Nederland! Beemster besteedt erg veel aandacht aan kwaliteit

en smaak. Bij Beemster worden de kazen nog gemaakt door de kaasmeesters

en dit doen ze al meer dan 100 jaar. Beemster kaas is hofl everancier en wordt

duurzaam geproduceerd volgens het unieke Caring Dairy programma dat in

2011 is beloond met de Good Dairy Award! Kijk voor échte smaak van kaas op

www.beemsterfoodservice.nl

014-625 Adv Heerlijlk Foods_1.indd 1 15-12-11 08:44

Page 19: 2012_01 H'eerlijk

Koffie is enorm veelzijdig; je kunt er een scala aan smaken mee maken. Daarbij gaan we natuurlijk uit van de juiste bonen, de juiste apparatuur, het juiste water en de juiste werkwijze. Dat is voor alle koffie essentieel. Smaken verschillen uiteraard, maar met de juiste combinatie van bonen en be-reidingswijze vind je altijd ‘jouw koffie’. En mis-schien is dat wel de Caffè Americano.

Een Caffè Americano is een espresso, aangevuld met heet water. Bedacht in de tweede wereldoor-log om de Amerikaanse troepen in Europa van een minder sterke, ‘Amerikaanse’ koffie te kunnen voorzien. De Caffè Americano wordt nog steeds gezien als een prima methode om een grote kop koffie van verse bonen te maken, met behoud van

alle smaak en aroma’s. Amerikanen zijn er gek op; de koffie is minder sterk dan de meeste koffie in Europa, waar men veel meer espresso drinkt.

Espresso is in 1822 uitgevonden door Louis Rabaut en werd verbeterd door Edwar Loysel. Pas rond 1900 werd het mogelijk om espresso per kop te zetten, deze werd expres voor één persoon gemaakt. Verse koffie naar de vraag van de klant, in plaats van voorgeproduceerde koffie ‘in afwachting’ van de vraag. Veel ontwikkelingen volgden tot in 1935 Prof. Illy een manier uitvond om watertemperatuur en waterdruk van elkaar los te koppelen, de waterkwaliteit voor de espresso ging daarmee enorm vooruit.

Voor één espresso (zo’n 30 ml koffie, ook wel een shot genoemd) wordt water van zo’n 95 °C door 7 gram koffie gestuwd bij een druk van 9 bar, gedurende ongeveer 25 seconden. Voor de Ame-rikanen was deze koffie veel te sterk, zij zijn echte filterkoffie drinkers, de populairste koffie in Ame-rika. Vul een kom met 1/3 espresso en 2/3 heet water; en klaar! Een echte Caffè Americano. De keuze is aan jou! •

Caffè Americano

Column Koffie & Thee weetjes ’ 19

De subtiele smaak van espresso, maar lichter

en minder bitter

Page 20: 2012_01 H'eerlijk

20 ’ Winterse kazen

Dit geldt met name voor de kazen met een korte rijping en levensduur zoals;• WittekorstkazenalsBrie en

Camembert • Roodschimmelkazen;

Pont-l’Évéque, Livarot en Langres• Geitenkazen

Het is nu dé periode om kazen te consu-meren die geproduceerd zijn tijdens de zomermaanden, vanuit de weilanden; les fromages d’Alpage. U kunt genieten van bijvoorbeeld; Saler of Laguiole uit het Centraal-Masief van Frankrijk, Tête de Moînes uit Zwitserland of de Fontina uit de Italiaanse Alpen. Nog spannender zijn de kazen die het jaar ervoor geproduceerd zijn en die genoten hebben van anderhalf jaar rijping. Kasen als Comtés, Gruyére en Emmental zijn nu top! Wij noemen deze kazen; Fromages de garde (vrij vertaald: bewaarkazen)

Het is weer tijd voor de winterse

In de wintermaanden zien we bijna geen koeien of

schapen grazen in de weilanden. De winter is synoniem

voor koude en vochtige weilanden, waar het gras niet

meer groeit. Dit zijn niet de beste omstandigheden om

kaas te maken. In de winter worden de dieren op stal

gehouden en worden ze gevoerd met op zijn best

gedroogd hooi, en op zijn slechts met kuilgras. Het is ook

vaak het moment dat ze droog komen te staan om zich

voor te bereiden op het kalveren of lammeren. Daarom is

er in de wintermaanden een transitie van kazen.

fromages de garde

doorGérard DejeanAls Franse boerenzoon op­gegroeid tussen de schapen en tuinbonen. Nu o.a. kaasspecia­list bij Kruidenier. Bekijk via de QR­code een filmpje van Gérard bij Rungis.Contact: [email protected] 06 52 566 809

Page 21: 2012_01 H'eerlijk

Winterse kazen ’ 21

“Faute de gruyère ons se contente de tommes”Dat zeggen de Franse boeren, wanneer de kou en de sneeuw het onmogelijk maken om de grote prestigieuze wielen te pro-duceren. Dat gaan ze wat kleinere kaasjes (tommes) produceren, want de melk van de gemolken koeien moet natuurlijk wel gebruikt worden. Veel van deze uit nood-zaak geboren kazen hebben hun sporen achtergelaten.

In de Franse Jura wordt de mooie Morbier gemaakt, met in het midden van de kaas een scheiding van een flinterdunne laag as die de ochtend- en de avondmelk scheidt.Langs de grens van Frankrijk van het Mas-sief van de Jura en Zwitserland is door dezelfde noodzaak de Mont-d’Or gebo-ren. Deze kleine fluweelachtige kaas van onafgeroomde melk in een dennen- of sparrenschors is het prachtige compromis

gedicteerd door de natuur. Deze kaas is op zijn best van december t/m half maart, een echte winterkaas. Hetzelfde effect doet zich voor in het Alpengebied. Wanneer de Franse boeren niet meer hun prachtig grote wielen Beaufort kunnen produceren maken en consumeren de Savoyards de wat rustiek kleine tomme de Savoie. De grote wielen Beaufort zijn overigens so-wieso alleen voor de handel, deze wordt ook het witte goud genoemd. Ga je ver-der richting het zuiden, dan ga je de grens over naar de Italiaanse Alpen waar de Taleggio lange tijd in de schaduw van de Parmiggiano Reggiano heeft gestaan.

In vergelijking met de koe en de geit, heeft de schaap een andere cycle lactique (melkzuurcyclus). Eind november, begin december start het melkseizoen voor de productie van de Roquefort. Van alle schapen die nog niet droog staan in die

periode, wordt van de melk de beste Perail geproduceerd. Deze ambachtelijk boerenkaas heeft een uitzonderlijk tere korst met een nootachtig geur. Voor ieder seizoen en voor ieder gerecht de juiste kaasDe wintermaanden bieden de beste mo-menten voor bijvoorbeeld kaasfondue bij de open haard. Voor een truffade de pom-mes de terre; gebakken aardappelen met spek en klein plakje Cantal, een overheer-lijke aligot; aardappelpuree met Laguiole en crème fraiche. Het is tijd om samen met vrienden te genieten van raclette met de beste vleeswaren. En wat te denken van tartiflette; aardappelgratin met een Reblo-chon. Of een lekker uiensoep naar een langeschaatstocht.•

Kaas is er voor ieder gerecht, in ieder seizoen.

fromages de garde

KFS Nr. Omschrijving Verp.20182 Comté A.O.C. extra decoupe p/kg.20317 Comté A.O.C. st 200 gr.20318 Comté A.O.C. geraspt p/kg20350 Emmental Grand Cru decoupe p/kg20347 Gruyère Alpage decoupe p/kg 20349 Mont d’Or mini doosje 530 gr.20353 Reblochon Fermier ca 530 gr.20257 Tomme de Savoie decoupe p/kg 23545 Fontina D.O.P. decoupe p/kg23544 Taleggio D.O.P decoupe p/kg 23637 Aligot kant-en-klaar pak 950 gr.

A.O.C. = Appellation d’Origine ControleeD.O.P. = Denominazione di Origine Protetta

Page 22: 2012_01 H'eerlijk

Dit is echt feestelijk genieten...

Cup-a-Soup Carrousel

Cup-a-Soup Specials Carrousel

Cup-a-Soup Mini

Voor meer informatie over Cup-a-Soup of de systemen van Cup-a-Soup, kunt u contact opnemen met uw contactpersoon of met onze Verkoopbinnendienst: Tel: +31(0)10-4394786 - Email: verkoop.binnendienst@ unilever.com

Voor iedere gast een passend systeem

17766 Adv. CaS systemen H'Eerlijk 210x210.indd 1 20-12-11 10:47

Page 23: 2012_01 H'eerlijk

De mooi

e

winterse

smaa

k van

zoetzu

re

rode k

ool...

Column & Recepten ’ 23

Zo! Er zit weer een jaar op. En wat voor een jaar. 2011 was een jaar met veel beweging in de horeca, creatief omgaan met ingrediënten en producten en veranderingen op het bord (back to basic). Ik wens iedereen via deze weg een fantastisch culinair 2012 toe met veel geluk, een goede gezondheid en tijd voor elkaar.

Op het moment van schrijven van deze column zitten we nog volop in het wildseizoen, al zou je dat niet zeggen met dit weer. Volgens mij is het nog nooit zo warm geweest rond deze tijd van het jaar. Het wildseizoen is niet meer zoals vroeger. Ik merk dat er een stuk minder vraag naar is en juist meer vraag naar het normale rundvlees, kalf en vis. Het is jammer want het wildseizoen heeft zo veel moois te bieden. Lekkere volle hazenruggen, hertfilet of patrijzen. Gelukkig blijven de winterse groenten wel in trek.

Zelf vind ik het wildseizoen een heel uitdagend seizoen, ik probeer altijd lekker creatief te zijn in de combinaties tussen mooie winterse smaken en juist de fris-heid die er erg goed bij kan. Denk daarbij aan zoetzure rode kool of een spannende stamppot, zodat je juist niet dat standaard rode kool-, boe-renkool- en spruitjesgerecht krijgt, maar een uitdagend en interessant gerecht.

Toch vind ik het ook wel weer fijn als we in het voorjaar zitten hoor.Ik droom al weer van mooie jonge groenten uit eigen tuin en al het moois wat het volgende seizoen te bieden heeft. Maar dat duurt nog wel even.

Wouter van Laarhoven

Dromen van de seizoenenSpelen met smaken

Escabeche met schaaldieren Het bosGegratineerde heilbot met beukenzwammen en rode bietPralinecake met texturen van koffie

Page 24: 2012_01 H'eerlijk

24 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

met schaaldieren

IngrediëntenInhoud Voor 4 personen1 st Ui2 st Paprika8 tn Knoflook30 ml Witte wijn 30 ml Sushi azijn60 ml Gevogelte bouillon Olijfolie Cayenne peper

Escabeche

Page 25: 2012_01 H'eerlijk

Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 25

IngrediëntenInhoud Voor 4 pers.Kruimeldeeg van eekhoorntjesbrood:180 gr Boter200 gr Bloem100 gr Bruine

basterdsuiker60 gr Cepes poeder

Kroepoek van paddenstoelen: 100 gr Paddenstoelen bouillon30 gr Tapioca meel1 eetl Truffel tapenade

Gemarineerde beukenzwammen:1 bos Beukenzwammen3 eetl Aceto vinaigrette

Aceto vinaigrette:3 dl Jus de veau1 dl Aceto balsamico3 dl Olijfolie

Luchtige Parmezaanse kaas:500 gr Melk25 gr Gelatine40 gr Olijfolie Peper en zout Geraspte Parmezaan

Bitterbal van paddenstoelen: 150 gr Boter200 gr Bloem500 gr Paddenstoel

bouillon200 gr Gehakte

paddenstoelen

Het Bos

Page 26: 2012_01 H'eerlijk

26 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

met beukenzwammen en rode biet

Gegratineerde heilbot

IngrediëntenInhoud Voor 4 personenPaddenstoelencroute:120 gr Gruyère kaas (geraspt)30 gr Cepes poeder300 gr Boter 300 gr Broodkruim 1 st Eidooier3 teen Knoflook

Coulis van rode biet:1 fles Bietensap1 st Steranijs1 st Kruidnagel0,5 ltr Olijfolie

Page 27: 2012_01 H'eerlijk

met texturen van koffiePraline cake

Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 27

IngrediëntenPralinecake: 100 gr Bloem130 gr Tarwebloem11 gr Bakpoeder5 gr Zout3 st Eieren400 gr Bruine basterd suiker250 gr Volle melk120 gr Gesmolten boter140 gr Hazelnoot pralineChocolade krullen:500 gr Pure chocolade

Koffie aspic:700 gr Koffie200 gr Koffiesiroop100 gr Suiker6 gr AgarWitte koffie espuma:600 gr Melk300 gr Blanke koffiesiroop100 gr Suiker4 bl GelatineKoffie kaviaar:200 gr Koffie200 gr Basilicumzaadjes100 gr Poedersuiker

Koffiecrumble:225 gr Bloem125 gr Boter125 gr Poedersuiker100 gr Amandelpoeder28 gr Koffie8 gr OploskoffieKoffie schuimpje:125 gr Water125 gr Gepasteuriseerd eiwit7,5 gr Eiwitpoeder25 gr Suiker5 gr Oploskoffie

Page 28: 2012_01 H'eerlijk

Herbs & Spices, Culinairy Sauces, Glazes & Culinaises, Dressings & Seasonings

www.apollocreations.eu

kruidenier.indd 1 15/12/2011 12:24:13

Page 29: 2012_01 H'eerlijk

Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 29

Lunchgerecht

Escabeche met schaaldieren

Voorgerecht

Het Bos

BereidingswijzeEscabeche:Ui, paprika en knoflook heel fijn brunoise snijden en aanzetten op een matig vuur. Hieraan de witte wijn en de sushi-azijn toevoegen en rustig laten trekken. Gevogeltebouillon, olijfolie en cayenne-peper toevoegen. Rustig latten trekken, ongeveer 10 minuten.

Schelpdieren:Kokkels, scheermessen en mosselen koken met witte wijn, fijngesneden prei en wortel. Afgieten en het kookvocht opvangen voor het luchtig schuim.

Schelpdieren uit de schelpen halen en mengen met de escabeche marinade.

Luchtig schelpdierenschuim:Het kookvocht opschuimen met blokjes koude boter en een beetje room tot een luchtig schuim.

OpmaakIn een diep bord een lepel schuim leggen en hierin de (louwwarme) escabeche met schelpdieren, een roosje gekookte romanesco, getourneerde courgette en meiknol leggen. Het bord afgarneren met takjes kervel, viooltjes en blue ocean.

BereidingswijzeKruimeldeeg van eekhoorntjesbrood:Van alle ingrediënten een kruimeldeeg maken en 20 minuten afbakken op 100 graden (hete lucht).

Paddenstoelen kroepoek:Alles glad draaien in een thermoblender, 20 minu-ten op 90 graden, daarna dun uitsmeren en laten drogen in de oven op 60 graden. Als de kroepoek droog is frituren tot een luchtige kroepoek.

Gemarineerde beukenzwammen:Alle paddenstoeltjes lossnijden en marineren in de vinaigrette.

Aceto vinaigrette:De jus de veau inkoken tot 2 dl. en de rest van de ingrediënten toevoegen tot een vinaigrette.

Luchtige Parmezaanse kaas:Beetje melk verwarmen, gelatine erin oplossen, koudkloppen en de rest van de koude melk toe-

voegen (niet warmer dan 3 graden) en luchtig kloppen, als laatste de olijfolie erbij en in bolmat-jes smeren. Al a minute door de geraspte parme-zaan rollen.

Paddenstoelen bitterbal:Boter in een pan laten smelten en hier de bloem aan toevoegen. De massa garen tot het een bal vormt in de pan, daarna bouillon toevoegen en roeren tot een homogene massa. De salpicon goed garen tot hij zeer stevig is en de gehakte paddenstoelen eraan toe voegen. De salpicon te-rugkoelen in de koeling en als deze koud is ver-werken tot kleine balletjes. De balletjes paneren in bloem, eiwit en Japans broodkruim (panko) en frituren op 180 graden tot ze krokant zijn.

OpmaakOp een bord een streep kruimeldeeg strooien en hierop de rest van de garnituren leggen zodat er een soort bospad ontstaat. Afgarneren met tahoun cress en aceto vinaigrette.

Page 30: 2012_01 H'eerlijk

vernieuwd !

Vergeer Holland - P.O.Box 2, 2810 AA Reeuwijk - T: 0182 - 39 86 00 - www.vergeerholland.com

Vergeer Holland blijft ontwikkelen om de verpakkingen nog beter en handiger te maken. Met de vernieuwde

laserperforatie is de verpakking gemakkelijk te openen en blijft de houdbaarheid en hygiëne gewaarborgd.

Het kan altijd weer beter!

1018-34_Vernieuwd_210x210.indd 1 19-12-11 16:15

Page 31: 2012_01 H'eerlijk

Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 31

Hoofdgerecht

Gegratineerde heilbot met beukenzwammen en rode bietBereidingswijzePaddenstoelen croute: Alle ingrediënten, behalve de boter, in de keukenmachine doen. Als alles goed vermengd is de boter toevoegen.Het mengsel even in de koeling zetten om het op te laten stijven. Als de massa een beetje is opgesteven, deze tussen vetvrij papier uitrollen tot de gewenste dikte. Uit-snijden of uitsteken in de gewenste vorm met een steker. Op het product leggen en gratineren onder de salamander.

Heilbotfilet: Heilbotfilet op smaak bren-gen met peper en zout en op lage tempe-ratuur garen, bedekken met de croute en gratineren onder de salamander.

Rode biet: Gekookte rode biet uitboren tot halve bolletjes met een parisienneboor en op stoven met gevogelte bouillon en een klontje boter.

Rode biet coulis: Kook het bietensap in tot deze stroperig is en laat het afkoelen

tot kamer temperatuur. Roer er de olijfolie beetje bij beetje doorheen zodat hij zijn binding geeft en er een stroperige coulis ontstaat.

OpmaakOp een bord met een kwast een streep bieten coulis trekken en hierop de halve bolletjes biet leggen. Op de biet de gegrati-neerde vis en eromheen een paar gebakken beukenzwammetjes en takjes limoencress.

BereidingswijzePralinecake: Doe de bloemsoorten, bakpoeder en zout door een zeef in een mengkom. Meng de eieren, suiker, melk, boter en praline. Meng de twee massa’s door elkaar en giet dit in een pakplaat met vetvrij papier erin, en bak dit af op 150 graden ongeveer 30 minuten. Laat dit daarna afkoelen en snijd er lange staven van.

Koffie Aspic: Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en breng dit aan de kook, stort dit daarna in een plaatje met een rand van 1 cm hoog. Snijd er daarna blokjes van.

Witte Koffie Espuma: Week de gelatine in koud water, laat de melk, suiker en blanke koffiesiroop even trekken en los daarna de gelatine er in op. Doe de massa in een kidde en belucht deze met 2 patronen.

Koffiecrumble: Meng alle ingrediënten zodat er een crumble ontstaat. Bak de massa eerst af op 100 graden ongeveer 10 minuten, en roer af en toe goed door, daarna kort afbakken op 120 graden on-geveer 5 minuten.

Koffiekaviaar: Maak de koffie lauwwarm en laat de basilicumzaadjes hierin weken, zodat de zaadje al de koffie opnemen breng op smaak met poedersuiker.

Chocoladekrullen: Tabeleer de choco-lade en spuit puntjes op een lint plastic en veeg er met je vinger over, buig het plas-tic en laat de chocolade uitharden.

Koffieschuimpje: Meng alle ingrediënten met elkaar in een bekken en roer los. Klop 5 minuten op in de planeetmenger en laat vervolgens 2 minuten rusten. Klop weer 10 minuten op in de planeetmenger tot

stevige pieken. Smeer een laag van 1 cm uit op een plaatje met siliconenpapier en droog 1,5 tot 2 uur in een oven van 100°C. Steek uit in rondjes met een ronde steker en bewaar in een goed afgesloten bakje met siliconenkorrels.

OpmaakLeg de chocolade krullen op de praline cake en garneer af met de gelei en atsina cress.

Nagerecht

Pralinecake met texturen van koffie

Page 32: 2012_01 H'eerlijk

Meer info? Bel naar het nummer 0800 864 77 63 of kijk op www.molco-foodservice.nl

De handige snijmachine voor een directe, dubbele insnijding

Molco liet een snijwerktuigje ontwikkelen waarmee u de pyramide XXL broodjes op twee niveaus insnijdt... in één beweging!

21 3

Serveer een volwaardige broodlunch... met de pyramide XXL wit en de Waldkorn pyramide XXL !

De lunchklant van nu kiest steeds vaker voor een broodlunch, hij wil een broodje dat snel klaar is, goed belegd is en een voldaan gevoel geeft.

Molco heeft de hartenkreet van de broodjeslunch fans gehoord en lanceert nu een nieuwe generatie clubsandwiches die nieuwe, zeg maar... XXL perspectieven biedt voor uw broodjesverkoop!

Pyramide XXL wit Waldkorn pyramide XXL

Join the XXL club!

193H11043 OOHNL Pyramide XXL Adv Kruidenier 210x210.indd 1 22/12/11 15:08

Page 33: 2012_01 H'eerlijk

Onderwerp ’ 33Wijnsuggesties ’ 33

LunchgerechtEscabeche

Wijnadvies: Pinot GrisCattin Frères

Kleur: GoudgeelGeur: Expressief fruitigSmaak: Vol, bijna vettig, aroma’s van noten en honingHerkomst: Frankrijk (Elzas) Korte omschrijving: Een aromatische, volle witte wijn met een rijke schakering aan smaakimpressies. De ‘Ruländer’ of ‘Pinot Gris’ is een grijsachtige druif, af-komstig uit Bourgondië en in Duitsland en de Elzas geïntroduceerd door een zekere Ruland. Wordt ook wel Grauburgunder genoemd. De druivensoort is verwant met de Pinot Noir.

KFS nr: 1317996x1 l Per fles € 6,58

VoorgerechtHet Bos

Wijnadvies: Sartori MerlotGrave del Friuli

Kleur: Diep robijnroodGeur: Zacht fruitigSmaak: Aangenaam droog, rond met bodyHerkomst: Italië (Veneto)

Korte omschrijving: Deze Merlot wordt geproduceerd in de streek Grave del Friuli. Het frisse van de geventileerde heuvels in Veneto en de warmte van de zon komen in deze Merlot duidelijk tot uiting: een aangenaam frisdroge wijn. Deze wijn wordt na lagering voller. Een heerlijke wijn om te drinken bij geroos-terd vlees en gerechten met wild.

KFS nr: 1280656x0,75 l Per fles € 3,90

HoofdgerechtGegratineerde heilbot

Wijnadvies: Paul CorneauPouilly Fume

Kleur: HeldergeelGeur: Licht rokerigSmaak: Zuiver, aangenaam droog en fruitig Herkomst: Frankrijk (Loire)

Korte omschrijving: Pouilly Fume wijn wordt gemaakt van de edele Sauvignon blanc druif. De wijngaard ligt in de ap-pellation Pouilly Fumé en kent een ver-scheidenheid aan bodemsoorten: met name kalk en vuursteen en kalkgronden met kiezel voor een goede drainage. Na een temperatuurgecontroleerde gisting in roestvrijstalen cuves blijft de wijn enkele maanden ‘sur lie’ rusten.

KFS nr: 1380316x0,75 l Per fles € 8,28

Page 34: 2012_01 H'eerlijk

34 ’ Onderwerp34 ’ Op bezoek bij Iv-Groep

Iv-Groep wil de catering graag zelf blijven doen, met eigen mensen. Naast enthousiasme, wat voldoende aan-wezig is, was er behoefte aan advies en inspiratie. Aan een partner die meedenkt over allerhande praktische zaken, die kan informeren over nieuwe producten of concepten. Maar ook over bijvoorbeeld de routing in de keuken. “Producten kun je overal kopen, maar het mee-denken geeft ons toegevoegde waarde”, vertelt Monique.

Kruidenier is nu twee weken actief op deze locatie. Accountmanager Ton Sonneveld is er druk mee. Ton: “Het is nog even wennen voor de dames hier; een nieuwe leve-rancier, nieuwe producten, andere manier van bestellen. Maar dat gaat helemaal goed komen. Tijdens de opstart hebben we hier een aantal productpresentaties van onze

verspartners gedaan om iedereen kennis te laten maken met de mogelijk-heden. En dat zijn er zoveel. Je kunt je bezoekers aan het bedrijfsrestau-rant dagelijks verrassen. Een broodje gezond, hoe lekker ook, kan best afgewisseld worden. Dan is productkennis en kennis van het assortiment heel belangrijk. Als er vragen zijn over het brood kunnen ze bellen met onze bakkerij. Zijn er vragen over vis bellen ze met onze visspecialist. Korte lijnen, heldere informatie. Daar gaat het om.

Bij Kruidenier kunnen we natuurlijk veel meer bieden dan onder andere de lokale leveranciers, waar Iv-Groep voorheen zaken mee deed. Qua assortiment, maar juist ook in het combineren en variëren. Met een groter assortiment en beschikbare concepten kun je elke keer verrassen. Neem het 5-in-1 concept, met recepten voor belegde broodjes of salades waar-bij alle ingrediënten voor 5 of 10 of 15 lunchgerechten op maat worden geleverd, dat werkt hier heel goed”. Lekker variëren. De houding was er

Enthousiasme... daar is geen gebrek aan in het bedrijfsrestaurant van Iv-Groep in Papendrecht. Monique Clarenbach, directie-secretaresse van Iv-Groep, zag echter in dat alleen enthousiasme niet voldoende is. “We hebben de catering hier altijd ‘ge-woon’ zelf gedaan, maar de organisatie is de laatste jaren enorm gegroeid. Van een middelgroot ingenieursbureau naar een wereldspeler. Dat stelt andere eisen aan je bedrijfscatering en dus aan je mensen. Op deze locatie lunchen nu dagelijks ruim 160 collega’s tussen 11.30 en 13.30 uur. Het is altijd gezellig druk.”

Het begint met enthousiasme!

Page 35: 2012_01 H'eerlijk

Op bezoek bij Iv-Groep ’ 35

een van ’wat de boer niet kent‘, en die is aan het veranderen. Iedereen beleeft daar plezier aan; dat merk je in de keuken, maar ook bij de gasten van het bedrijfsrestaurant.

Het bedrijfsrestaurant zelf is ook grondig aangepakt. Monique: “Dit moet echt ons visitekaartje zijn, waar iedereen voor allerlei gelegenheden ge-bruik van gaat maken. In het pand zitten verschillende divisies. Zij hebben nu nog regelmatig lunches of borrels op de eigen afdeling, dat willen we veranderen. We hebben hier een prachtige ruimte, met alle nodige faciliteiten. In het vernieuwde bedrijfsrestaurant zijn alle faciliteiten aanwezig om de ruimte breder in te zetten dan alleen als restaurant. De combinatie van uitgebreide faciliteiten, een breder assortiment en het enthousiaste cateringteam maken het bedrijfsrestaurant van Iv-Groep tot een succes!” •

V.l.n.r.: Irma Bouman, Jenny Plaisier, Nettie ter Stege, Henny Germers, Monique Clarenbach

Niet op de foto, maar wel in het team: Astrid Schippers en Liesbeth Troost

Het begint met enthousiasme!

Iv-Groep is een wereldwijd opererend

advies- en ingenieursbureau. Met ruim

800 professionals sterk, bieden zij een

multidisciplinair dienstenpakket op de

markten Gebouwen & Constructies,

Industrie & Energie, Infrastructuur &

Havens, Olie & Gas, Maritiem en Water.

De redactie van H’eerlijk is op bezoek in

Papendrecht; de hoofdvestiging.

Page 36: 2012_01 H'eerlijk

Dat wordt een gezonde boterham!Milner 30+ portieplakken voor cateringMilner 30+ biedt een totaalpakket portieplakken voor bedrijfscatering. Hiermee wordt het kaasassortiment aangevuld met het gezondste en grootste kaasmerk van Nederland. Milner 30+ past ook volledig binnen het VeNeCa beleid (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties) waarin meer aandacht wordt gevraagd voor gezonde en bewuste voeding. Dat wordt een gezonde boterham voor de werknemers en voor u!

Meer kaas. Minder vet. Ideaal.

ereniging Nederlandse Cateringorganisaties) waarin

adv.MilnerPortieH'eerlijk_1:2pag.pdf 15-12-2011 09:13:33

MEER DAN WATERSourcy is van nature zuiver en heeft een zacht

karakter door de evenwichtige mineralenbalans.

Zowel Stil als Licht Sprankelend. www.sourcy.nl

SOURCY AD 210X102 KRUIDENIER.indd 1 05-04-11 20:17

Page 37: 2012_01 H'eerlijk

Dat wordt een gezonde boterham!Milner 30+ portieplakken voor cateringMilner 30+ biedt een totaalpakket portieplakken voor bedrijfscatering. Hiermee wordt het kaasassortiment aangevuld met het gezondste en grootste kaasmerk van Nederland. Milner 30+ past ook volledig binnen het VeNeCa beleid (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties) waarin meer aandacht wordt gevraagd voor gezonde en bewuste voeding. Dat wordt een gezonde boterham voor de werknemers en voor u!

Meer kaas. Minder vet. Ideaal.

ereniging Nederlandse Cateringorganisaties) waarin

adv.MilnerPortieH'eerlijk_1:2pag.pdf 15-12-2011 09:13:33

Foodvaria ’ 37

FoodvariaNieuws & innovaties uit de foodwereld

Exclusief voor de horeca heeft Swinkels Snackery & Backery de Souflesse ontwikkeld.Er is gekozen voor meer kaas, meer smaak, minder deeg en kaas in de korst. Door de smalle lange soufflé eet u iedere hap kaas en zijn de bakeigenschappen uit-stekend. De Souflesse kaas is beschikbaar in 75 gram en 30 gram (mini). Voor meer informatie, een monster en/of promotiemateriaal: www.snackerybackery.nl of 0485-317360.

KFS nr 60389 22x75 gramKFS nr 60571 57x30 gram

Verse eieren zijn bij Kruidenier al jaren duurzaam; scharreleieren, EKO eieren, vrije uitloop eieren. Ook voor de afgeleide producten als vloeibaar ei of koelverse omeletjes geldt dat alleen nog gebruik wordt gemaakt van scharreleieren. Nieuw is dat straks ook de gepelde eieren alleen nog maar scharreleieren zijn; geen kooi-eieren dus meer.

Nieuw in assortiment per 12 decem-ber 2011KFS nr 25910 Emmer 30 st.KFS nr 25911 Emmer 60 st.

Meer kaas, meer smaak

Ui...terst lekker!

Van kooi... naar scharrel!

Al jaren is de frikandel de num-mer één snack in cafetaria’s. Gebaseerd op het gegeven dat de frikandel het meest gegeten wordt met ui komt Van Lieshout Snacks nu met een échte innovatie: de extra lange grove frikandel met de uitjes er al in de SuperGroover. Van Lieshout Snacks speelt hier-mee in op de groeiende vraag naar snacks voor de grotere trek!

Ui...tstekend rendement• Eerstefrikandelmet‘uitjes

inside’• Extralang!(22centimeter)• Groverestructuur• Ui...terstlekker• Ui...tstekendrendement

Zorg voor omzetgroei en neem de supergroover op in uw assortiment!

Page 38: 2012_01 H'eerlijk

Bebo porties smaakvol, gezond en biologisch

Bebo Daily Gold

verantwoord genieten van •de smaak van roombotermelangeproduct van •plantaardige oliën en boterdirect smeerbaar vanuit de •koeling

Kruidenier art.nr. 25618

Bebo Omega Spread

dieetmargarine met verlaagd •vetgehaltebevat omega 3 en 6 vetzuren •en extra vitamineseen gezonde aanvulling op •ontbijt en lunch

Kruidenier art.nr. 25622

Bebo Bio Light

biologische halvarine•verantwoorde en heerlijke •keuzemet vitamine A en D2•

Kruidenier art.nr. 25617

met displayfunctie!nu ook in handzame verpakkingvan 100 stuks à 10g

Page 39: 2012_01 H'eerlijk

Column Wijn ’ 39

Wijn&spijs:

Winterwijn

“Bij een fles goede wijn vergeet ik mijn zorgen, maar nooit

ben ik door mijn zorgen een fles

goede wijn vergeten”

Ook onze persoonlijke fysieke conditie ver-schilt per seizoen. In het najaar, wanneer temperaturen dalen, hebben wij meer be-hoefte aan calorierijk voedsel, stevige kost voor een hogere verbranding, om onszelf te verwarmen. Bij dergelijk eten passen de volle stevige wijnen, robuust en met een geurig bouquet en lange afdronk. Wijnen die donkerrood van kleur zijn met aro-ma’s van bijvoorbeeld rood fruit, vanille, chocolade, cacao, ceder en rook. Wijnen uit het Languedoc-Roussillon gebied in Zuid-Frankrijk, uit Bordeaux en Rhône, maar ook Spaanse Rioja’s of wijnen uit Ribera del Duero en de Italiaanse Brunello zijn heerlijk bij stevig rood vlees (wild) en gerijpte kazen.

Een variant op ‘winterwijn’ is de ook bij ons bekende ‘Glühwein’ (Bisschopswijn), gemaakt van goede rode wijn (Rhône)

met kaneel, citroen, sinaasappel, kruidna-gel, suiker en honing, verwarmt to 65°C. Heerlijk op een winterse dag, na een wan-deling door de sneeuw of bij de Après-ski. Wanneer deze ‘winterwijnen’ zomers gedronken worden zal veel van hun inten-siteit ver loren gaan. Vaak worden ze dan als laf en slap ervaren. ‘Le vin est fatigué’: de wijn is moe.

Bij het plannen van een winterse culinaire avond, met wellicht meerdere wijnen, is het van groot belang vooraf een goede planning te maken. • Koop voldoende wijn zodat je niet

voor verrassingen komt te staan (...kurk, of top...).

• Zorgdatallewijnopdejuistetempera-tuur is. Zet witte wijn buiten; maar laat ‘m niet bevriezen, serveer rode wijn op ‘bijkeuken temperatuur’.

• Schenk niet te zware wijnen of versterkte wijnen; niet iedere wijndrin-ker is even ervaren.

• Serveer niet teveel verschillendekazen en laat deze eerst op kamertem-peratuur komen.

• Bouwzorgvuldigjemenuopenschenkje wijnen van licht naar zwaar, van jong naar oud.•

Proost!

doorToon SommerdijkAdviseur Wijn & SpijsKruidenier Groep

Elke wijndrinker heeft zo zijn eigen voorkeur. De een houdt meer van

witte wijn, de ander zal rode wijnen prevaleren. Voor alle wijn geldt dat ze leeft met het seizoen in de wijngaard;

in het voorjaar sprankelend en in de winter rijp en vol op smaak.

Page 40: 2012_01 H'eerlijk

Adv_Wijko_190x190-lc.indd 1 20-12-11 07:05

Page 41: 2012_01 H'eerlijk

Adv_Wijko_190x190-lc.indd 1 20-12-11 07:05

Een heerlijke,

winterse

koffiesensatie

om bij weg te

dromen!

Ingrediënten voor vier personen:• 150gwittechocolade• 400mlsterkekoffie(espresso)• 400mlvollemelk• Chocoladeofkoekjeterdecoratie

(denk bijvoorbeeld aan hagelslag, chocoladebolletjes, caramel of chocoladekrullen)

Bereidingswijze:• Smeltdewittechocoladeaubain

marie.• Roerdesterkeversgezettekoffie

hierdoor.• Schenkdekoffiemetchocoladein

mooie decoratieve glazen.• Verwarmdandevollemelk

(zorg ervoor dat de melk net niet aan de kook raakt).

• Schuimdewarmemelkopenvoegdeze aan de glazen met koffie toe.

• Roerdemelkschuimdoordekoffie.• Decoreerdewintersekoffiemet

slagroom en chocolade decoratie.

Heerlijk!

Recept - Koffie ’ 41

met witte chocolade Winterse koffie

KFS Nr. Verp. Omschrijving56179 2,5 kg Callebaut Callets wit38004 kg Seventh Passionata

bonen110 1 l Volle melk

Page 42: 2012_01 H'eerlijk

Productie van fritessaus in de jaren 60

Van margarine tot saus,Remia al 85 jaar een begrip!

V O O R S M A A K M A K E N D E P R E S T A T I E S I S R E M I A A L T I J D I N

Het begon allemaal in 1925 toen de grond legger van Remia, de heer Arie de Rooij, in zijn schuur van zijn huis in Amersfoort begon met het melangeren van boter en margarine. Door groot succes

In de hedendaagse foodservice-branche

is Remia, als toonaan gevende producent

van sauzen en vetten, niet meer weg te

denken. Het bedrijf kan bogen op een lange

historie en is een van de oudste zelfstandige

familiebedrijven van ons land. Het bedrijf

is groot geworden door vernieuwende

innovaties.

verhuisde Remia in 1954 naar Den Dolder. Remia produceerde in die tijd vooral margarines voor thuisgebruik, horeca en industrie. Remia was zowel in Nederland als in het buitenland al actief met haar producten. Op het Afrikaanse continent is Remia zelfs één van de grootste margarine merken.

Uitvinder van fritessaus en vloeibaar frituurvetIn 1960 bedacht de heer De Rooij een goedkoper alternatief voor mayonaise en bracht fritessaus op de markt. Dit was een succes en al gauw volgden andere sausproducten en dressings. In die tijd was Remia één van de belangrijkste frituurvet-producenten van ons land. Als uitvinder van vloeibaar frituurvet bracht Remia in 1989 als eerste vloeibaar frituurvet op de markt. Inmiddels is die markt vele malen groter dan vast frituurvet.

Leidende positieInmiddels is Remia uitgegroeid tot een modern bedrijf met leidende posities in zowel retail als horeca over de hele wereld. En hoewel Remia nog steeds margarines produceert is er in de afgelopen decennia meer nadruk komen te liggen op het vermarkten van sauzen en frituurvetten onder het Remia-merk. Remia is dan ook het fritessaus merk

van Nederland en geniet onder consumenten een sterke voorkeur. Spraakmakende marketing-campagnes en product- en verpakkingsinnovaties hebben van Remia een sterk merk gemaakt.

UitbreidingIn 1997 werd een geheel nieuwe sausfabriek gebouwd naast de margarinefabriek. Wegens sterke groei werd de sausfabriek in 2007 uitgebreid. Door toenemende vraag naar producten, was de uitbreiding al snel weer te klein en werd onlangs door de huidige directeur, en alweer derde generatie De Rooij, een nieuwe fabriekshal aangebouwd. Er is in nieuwe productielijnen en een intern transportsysteem geïnvesteerd. Uiteraard bezit Remia alle belangrijke certifi caten op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid zoals ISO, HACCP, BRC, IFS en SKAL.

De nieuwe fabriekshal in Den Dolder

11780000752-REM-adv Heerlijkheid.indd 1 16-12-11 08:40

• kwaliteit in delicatessen • betrouwbaarheid in service • persoonlijke benadering

Minervum 7361 • 4817 ZH BREDA • T 076-5870811 • F 076-5870536 • [email protected]

Een bewuste keuze voor smaak…

“ In smaak onderscheidt men zich. In smaak herkent men zichzelf”

Page 43: 2012_01 H'eerlijk

Productie van fritessaus in de jaren 60

Van margarine tot saus,Remia al 85 jaar een begrip!

V O O R S M A A K M A K E N D E P R E S T A T I E S I S R E M I A A L T I J D I N

Het begon allemaal in 1925 toen de grond legger van Remia, de heer Arie de Rooij, in zijn schuur van zijn huis in Amersfoort begon met het melangeren van boter en margarine. Door groot succes

In de hedendaagse foodservice-branche

is Remia, als toonaan gevende producent

van sauzen en vetten, niet meer weg te

denken. Het bedrijf kan bogen op een lange

historie en is een van de oudste zelfstandige

familiebedrijven van ons land. Het bedrijf

is groot geworden door vernieuwende

innovaties.

verhuisde Remia in 1954 naar Den Dolder. Remia produceerde in die tijd vooral margarines voor thuisgebruik, horeca en industrie. Remia was zowel in Nederland als in het buitenland al actief met haar producten. Op het Afrikaanse continent is Remia zelfs één van de grootste margarine merken.

Uitvinder van fritessaus en vloeibaar frituurvetIn 1960 bedacht de heer De Rooij een goedkoper alternatief voor mayonaise en bracht fritessaus op de markt. Dit was een succes en al gauw volgden andere sausproducten en dressings. In die tijd was Remia één van de belangrijkste frituurvet-producenten van ons land. Als uitvinder van vloeibaar frituurvet bracht Remia in 1989 als eerste vloeibaar frituurvet op de markt. Inmiddels is die markt vele malen groter dan vast frituurvet.

Leidende positieInmiddels is Remia uitgegroeid tot een modern bedrijf met leidende posities in zowel retail als horeca over de hele wereld. En hoewel Remia nog steeds margarines produceert is er in de afgelopen decennia meer nadruk komen te liggen op het vermarkten van sauzen en frituurvetten onder het Remia-merk. Remia is dan ook het fritessaus merk

van Nederland en geniet onder consumenten een sterke voorkeur. Spraakmakende marketing-campagnes en product- en verpakkingsinnovaties hebben van Remia een sterk merk gemaakt.

UitbreidingIn 1997 werd een geheel nieuwe sausfabriek gebouwd naast de margarinefabriek. Wegens sterke groei werd de sausfabriek in 2007 uitgebreid. Door toenemende vraag naar producten, was de uitbreiding al snel weer te klein en werd onlangs door de huidige directeur, en alweer derde generatie De Rooij, een nieuwe fabriekshal aangebouwd. Er is in nieuwe productielijnen en een intern transportsysteem geïnvesteerd. Uiteraard bezit Remia alle belangrijke certifi caten op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid zoals ISO, HACCP, BRC, IFS en SKAL.

De nieuwe fabriekshal in Den Dolder

11780000752-REM-adv Heerlijkheid.indd 1 16-12-11 08:40

Page 44: 2012_01 H'eerlijk

44 ’ Leverancier in the Picture

Soep maken is emotie en een kunst mits je hem bereidt zoals het tijdens de opleiding is geleerd, namelijk: het tra-ditioneel trekken van een bouillon, het snijden van uw bou-quet garni, het zetten van een klassieke roux, het per soort apart blancheren van verse groente, het draaien van uw eigen soepballetjes, het passeren van uw bouillon, etc…

Op de behoefte uit de markt naar een smaakvol en kwa-litatief hoogstaande oplossing springt JongSoep al twee decennia lang zeer succesvol in. Goed opgeleide koks bereiden dagelijks met verse ingrediënten een zeer uit-eenlopende reeks ambachtelijke gebruiksklare soepen van restaurantkwaliteit.

Flexibiliteit in keuzeIn veel grootkeukens worden nog steeds ‘eigen’ soepen bereid. Over de manier van bereiding cq samenstelling van de receptuur wil ik niet gaan twisten, maar wel over de vraag: “Wat kost die soep?”. De afgelopen tientallen jaren heeft men geroepen “Mijn soep kost bijna niets, want ik ben er toch”, “Afschrijving is bij ons niet van toepas-sing”, “Wij hebben altijd precies een volle ketel nodig”, “Gedocumenteerde kwaliteitscontrole is voor ons niet noodzakelijk”, “Wij hebben geen derving”, maar de regels en de wensen van de cliënten zijn veranderd. Flexibiliteit in keuze en tijden is steeds vaker noodzakelijk binnen de zorg.

JongSoep Gebruiksklare verse soepen

“Dat doet toch niemand meer!” is een uitspraak die wij met regelmaat horen wanneer wij vol trots vertellen over de bereidingswijze van JongSoep soepen.

Page 45: 2012_01 H'eerlijk

Leverancier in the Picture ’ 45

Serieus calculerenDe huidige economische situatie treft ook de (centrale) grootkeukens en het wordt tijd dat er financiële zaken veranderen. Het is geen hogeschool boekhouding dat wanneer je meer uitgeeft dan dat er binnenkomt het niet goed gaat! Men moet dus met spoed serieus gaan cal-culeren. De eindresultaten van een correcte en volledige calculatie zijn vaak confronterend voor menig keuken. De kostprijs ligt ineens een stuk hoger als men dacht, toen de calculatie uit slechts een paar grondstoffen bestond en de afwerking was niet van toepassing.

Persoongebonden budgetBij JongSoep is de prijs per verpakking en dus per portie exact bekend. Hierdoor kan er prima gekeken worden naar het persoonsgebonden budget. Met een assortiment van 40

soorten, welke verkrijgbaar zijn in 2,5 kg en 5 kg verpakking, kan ieder menu ingevuld worden zonder onnodig in herha-ling te vallen. Indien u daar behoefte aan hebt assisteren wij u graag in het samenstellen van een wisselend menu.

Specifiek voor de zorgJongSoep verse soepen zijn specifiek ontwikkeld voor de gezondheidssector, waardoor ook koud portioneren geen belemmering is. Een gebruiksklaar product in een ver-pakking geschikt voor verscheidene verhittingsmethodes. De verse soepen van JongSoep zijn rijkelijk gevuld en van een constante kwaliteit. De soepen zijn uitermate geschikt voor regeneratie. •

Europalaan 45121 DJ Rijen

Flexibiliteit in keuze en

tijden is steeds vaker noodzakelijk

binnen de zorg.

Page 46: 2012_01 H'eerlijk

Gemaakt van Zeeuwse zwarte bessen

0,5 liter

20 cl horecafl es

1,25 liter

blik 25 cl

blik 33 cl

De énige echte Cassis

0,5 liter

Gemaakt van Zeeuwse zwarte bessen

blik 25 clblik 25 clblik 25 cl

Hero Breda, tel. 076 579 80 00 of www.hero.nl

4190_Hero_Ad_Kruidenier_210x210.indd 1 21-12-11 11:55

Page 47: 2012_01 H'eerlijk

Januari9­01/12­01 Horecava | RAI, Amsterdam | www.horecava.nl9­01/11­01 Wine Professional | RAI, Amsterdam | www.wine­professional.nl18­01/19­01 Biovak | IJsselhallen, Zwolle | www.biovak.nl18­01/20­01 Vakbeurs Facilitair | Brabanthallen, Den Bosch | www.vakbeursfacilitair.net30­01/2­02 BBB Horecavakbeurs | MECC, Maastricht | www.bbbmaastricht.nl30­01/1­02 European Fine Food Fair | MECC, Maastricht | www.efff.nl

Februari11­02/15­02 Inter Gastra | Messe Stuttgart, Duitsland | www.messe­stuttgart.de13­02/15­02 HorecaEvenTT | TT Hall, Assen | www.horecaevent.nl14­02/14­02 Valentijnsdag19­02/19­02 Carnaval20­02/22­02 ViniSud | Montpellier, Frankrijk | www.vinisud.com27­02/28­02 Horeca Rotterdam | Ahoy, Rotterdam | www.easyfairs.com/horeca­nl

Maart3­03/7­03 Europain 2012 | Parijs, Frankrijk | www.europain.com11­03/13­03 Tavola 2012 | Expo, Kortrijk, Belgie | www.tavola­xpo.be19­03/21­03 Horeca Relatiedagen | Evenementenhal Venray | www.evenementenhal.nl/venray20­03/21­03 Finale Bocuse d’Or Europe | Expo, Brussel, Belgie

Evenementenkalender ’ 47

UitgelichtTAVOLA 2012 inspireert! Van klassieke delicatessen tot trendy food.

Om de 2 jaar is TAVOLA het inspirerende businessforum voor meer dan 18.000 aankopers van de voedingsdistributie en cateringorganisaties uit de Benelux, Noord-Frankrijk en de omringende landen. Met een ongeëvenaard aanbod van bourgondische klassiekers en trendy food, weetTAVOLAtelkensopnieuwtotdeverbeeldingtespreken.Uont-dekt er een mix van hoogwaardige voedingsproducten van dynamische markt leiders tot exclusieve fijne producten van artisanale fabrikanten.

Laat u op TAVOLA 2012 inspireren door de nieuwste trends en de beste delicatessen in de markt.

Ga op ideeënsafari!

Page 48: 2012_01 H'eerlijk

48 ’ En verder...

In de volgende editie:

Leveranciersindex

Deze editie van H’eerlijk is mede tot stand gekomen door de medewerking van de volgende leveranciers van Kruidenier, in alfabetische volgorde.

Douwe Egberts Coffee Systems . . . . . . . . . . 04Aviko B.V. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11LEBO Kaas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11ZNP verpakkingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12FrieslandCampina Benelux . . . . . . . . . . . . . . . . 14Beemster Kaas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18Unilever | Cup-a-Soup . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22Sfinc-Jadico Netherlands (Apollo) . . . . . . . . 28Vergeer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30Molco . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32FrieslandCampina Cheese Specialties . . 36Vrumona | Sourcy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36Ad van Geloven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37Swinkels Snackery & Backery . . . . . . . . . . . . . 37Royal Smilde (FanoFineFood) . . . . . . . . . . . . . 38Heinz Foodservice (Wijko). . . . . . . . . . . . . . . . . 40TradiFood B.V. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20, 21Handelsonderneming Brugel BV . . . . . . . . . 42Jong Food B.V. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44, 45Hero Nederland B.V. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46Remia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43HygieneForLife . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Colofon

H’eerlijk is een uitgave van Kruidenier en verschijnt vier maal per jaar in een oplage van 5.500 ex.

Eindredactie Lucré ReijgersRedactie & fotografie Maarten SchönMet medewerking van ChristyKool(Duurzaam&MVO),ToonSommerdijk(Wijn&Spijs),GérardDejean(Kaas&Delicatessen),PatrickLangerak(InterVers),JoostKuijer(DeGoudenKorenaar)Vormgeving en begeleiding B&M Design B.V.

Redactieadres en AdvertentieexplotatieKruidenier Groep B.V.Postbus 59229, 3008 PE RotterdamT 010 495 07 90, [email protected]

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder toestemming van de uitgever. Druk- en zetfouten voorbehouden. Copyright Kruidenier 2012.

Visie op het VoorjaarHeb je er ook zo’n zin in?Het moment dat de eerste voorjaarsbloemen weer boven de grond komen. Dat de dagen weer langer worden. Dat alle voorbereidingen voor de terrassen en het strandseizoen weer in gang komen. De energie die na de lange en donkere winter-nachten, bij het eerste lentezonnetje vrijkomt is aanstekelijk. De natuur heeft er ook zin in; in het voorjaar is er een enorm aanbod aan nieuwe, heerlijke seizoensproduc-ten. Volop inspiratiemomenten, volop kansen. Maak gebruik van die explosie van energie en zet ‘m in extra omzet. Wij helpen je graag; elke dag weer! Dat is Kruidenier.

Opmerking of suggestie?Uw reactie is van harte welkom via e­mail [email protected]

Volg ons ook op twitter:twitter.com/ kruideniernl

Meld u aan voor de Kruidenier Nieuwsbriefen de digitale H’eerlijk!www.kruidenier.nl

Page 49: 2012_01 H'eerlijk

Onderwerp ’ 49

Boter op je broodZoute boter dan; nog lekkerder

dan gewone boter. En niet zomaar

zout, zoutkristallen. Die tintelen in

je mond. En voor dit echte lekker

moet je Bretagne, Frankrijk zijn.

Daar komt deze boter vandaan.

Heerlijk op een in de schil ge-

kookte aardappel. Overheerlijk

op ovenvers brood.

Om je vingers bij af te likken...

Paysan Franse roomboter gezoutenPak 500 gr. KFS nr. 239898

Tebben Strooikaas (parmezaan)Pot 250 gr. KFS nr. 233463

Oetker BladgelatinePak 500 gr. 20,68 KFS nr. 239880

Callebaut Callets puurZak 2.5 kg. 13,54 KFS nr. 239884

Eieren weiland uitloop eikeurDoos 10 st. KFS nr. 239881

Nu slechts

5,23

Nu slechts

2,75

Nu slechts

1,59

Altijd vers......dat is

Kruidenier!

H’eerlijkvoordeelSpeciaal voor u geselecteerd

H’eerlijk voordeel ’ 49

Altijd & Overal lekker vers! Bestellen? Kruidenier.nl

Page 50: 2012_01 H'eerlijk

50 ’ H’eerlijk voordeel

Altijd & Overal lekker vers!

Monin Siroop koffieFles 0.7 l. KFS nr. 239895

Mhai diva Honey teaTray 12x15x2 gr. KFS nr. 235146

Mhai diva Vanilla teaTray 12x15x2 gr. KFS nr. 239883

Mhai diva Cinnamon tea (kaneel)Tray 12x15x2 gr. KFS nr. 239882

Gilse Basterdsuiker donkerPak 600 gr. 1,01 KFS nr. 239896

Gilse PoedersuikerBus 250 gr. 0,88 KFS nr. 239897

Nu slechts

7,17

Nu slechts

14,26

14,26

14,26

Page 51: 2012_01 H'eerlijk

H’eerlijk voordeel ’ 51

Bestellen? Kruidenier.nl

Actieperiode vrijdag 3 februari t/m vrijdag 17 februari 2012. Genoemde prijzen zijn alleen geldig in de genoemde actieperiode.Aan deze prijzen kunnen geen verdere rechten worden ontleend. Aanbiedingen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, druk- en/of zetfouten.

Vers voordeel bij Kruidenier

Active Flora (IKB), gesnedenHeel 800 gr. KFS nr. 239879

InterVers Sinaasappel / kiwi sapTray 6x0.25 l. 6,08 KFS nr. 239892

Appel / peer / kaneelsapTray 6x0.25 l. 8,35 KFS nr. 239893

SinaasappelsapTray 6x0.25 l. KFS nr. 239891

Knoflookbollen (3 st.)100 gr. 0,73 KFS nr. 239890

Avocado Ready to eat 2 st. 3,41 KFS nr. 239885

Grapefruit roodPer stuk 0,60 KFS nr. 239886

Komkommer 350/400grPer stuk 1,30 KFS nr. 239887

Paprika groen 80-100Per stuk 0,89 KFS nr. 239888

UienPer kilo KFS nr. 239889

Nu slechts

2,55

Nu slechts

0,96

Apollo Peper vierseizoenenBus 400 gr. KFS nr. 239894

Nu slechts

9,46

Nu slechts

5,39

Page 52: 2012_01 H'eerlijk

Supports Peter’s Primary School Malindi Uganda

Met HFL steunt u weeskinderen in Afrika. Ga voor meer informatie daarover naar www.hygieneforlife.com.

HandafwasKeuken Professioneel

Supports Peter’s Primary School Malindi Uganda

Met HFL steunt u weeskinderen in Afrika. Ga voor meer informatie daarover naar www.hygieneforlife.com.

HandafwasKeuken Professioneel

Supports Peter’s Primary School Malindi Uganda

Met HFL steunt u weeskinderen in Afrika. Ga voor meer informatie daarover naar www.hygieneforlife.com.

HandafwasKeuken Professioneel

hygieneforlife.com

10LNaglansmiddelChloorhoudend, geschikt voor zacht water

hygieneforlife.com

10LNaglansmiddelChloorhoudend, geschikt voor zacht water

hygieneforlife.com

10LNaglansmiddelChloorhoudend, geschikt voor zacht water

hygieneforlife.com

10L

Supports Peter’s Primary School Malindi Uganda

Met HFL steunt u weeskinderen in Afrika. Ga voor meer informatie daarover naar www.hygieneforlife.com.

Periodieke reinigerLavendel

hygieneforlife.com

10L

Supports Peter’s Primary School Malindi Uganda

Met HFL steunt u weeskinderen in Afrika. Ga voor meer informatie daarover naar www.hygieneforlife.com.

Periodieke reinigerLavendel

hygieneforlife.com

10L

Supports Peter’s Primary School Malindi Uganda

Met HFL steunt u weeskinderen in Afrika. Ga voor meer informatie daarover naar www.hygieneforlife.com.

Periodieke reinigerLavendel

hygieneforlife.com

10L

Supports Peter’s Primary School Malindi Uganda

Met HFL steunt u weeskinderen in Afrika. Ga voor meer informatie daarover naar www.hygieneforlife.com.

Handdoekrol2 Laags

hygieneforlife.com

10L

Supports Peter’s Primary School Malindi Uganda

Met HFL steunt u weeskinderen in Afrika. Ga voor meer informatie daarover naar www.hygieneforlife.com.

Handdoekrol2 Laags

hygieneforlife.com

10L

Supports Peter’s Primary School Malindi Uganda

Met HFL steunt u weeskinderen in Afrika. Ga voor meer informatie daarover naar www.hygieneforlife.com.

Handdoekrol2 Laags

hygieneforlife.com

Supports Peter’s Primary School Malindi Uganda

Met HFL steunt u weeskinderen in Afrika. Ga voor meer informatie daarover naar www.hygieneforlife.com.