2013_01 H'eerlijk

23
11 18 16 Fris het voorjaar in! Wintergroente Rijk aan vitaminen! Koken met kaas Gezond in de schoolkantine Altijd & Overal lekker vers! Kruidenier.nl eerlijk Nummer 1 Jaargang 6 - 2013

description

Foodmagazine H'eerlijk van Kruidenier Foodservices

Transcript of 2013_01 H'eerlijk

Page 1: 2013_01 H'eerlijk

11

18

16

Fris hetvoorjaar in!Wintergroente

Rijk aan vitaminen!

Kokenmet kaas

Gezond in deschoolkantine

Altijd & Overal lekker vers! Kruidenier.nl

’eerlijkNummer 1Jaargang 6 - 2013

Page 2: 2013_01 H'eerlijk

Volg ons ook op twitter:twitter.com/ kruideniernl

2 ’ Inhoudsopgave.

Weet wat je eetIn 1907 stond er in het kookboek nog een recept over de bereiding van merel; tegenwoordig tellen we vogels omdat we ons zorgen maken over de afname van biodiversiteit. Hoe tijden veranderen.

Cool to School: ScoolcompanySCOOLCOMPANY zet zich op een proactieve manier in om het aanbod van voeding en dranken op scholen stap voor stap gezonder te maken. SCOOLCOMPANY zorgt voor een gezond en vers assortiment maar ook voor de stimulans bij de leerling om hiervoor te kiezen.

De seizoenen voor zijn...Topchef Wouter van Laarhoven verrast ons weer met de lekkerste recepten, voor creatieve inspiratie: “Sinds eind vorig jaar ben ik een andere weg ingeslagen. Ik ga echt een vol seizoen voor lopen met ontwikkelen. Ik merk ook dat dat zijn vruchten af begint te werpen in creativiteit.”

5 Trends: Maak het direct HOT, anders wordt het nooit COOL!

8 Weet wat je eet: Worden passen en am­bacht met uitsterven be­dreigd?

11 Product in the picture: Wintergroenten13 Product in the picture: Biologische afbakbroodjes15 Koffierecept:

Caramel latte macchiato16 Scoolcompany21 Product in the picture: Koken met kaas22 De liefde tussen schimmel en kaas: roquefort22 De vrije koe

23 Recepten Wouter van Laarhoven

30 Column: Wijn & spijs Enkele fris fruitige witte wijnen uit

het Kruidenier assortiment, welke aangenaam zijn en heerlijk in het voorjaar, brengen we graag eens onder je aandacht.

32 Een mooie dag... Met het thema ‘Een mooie dag’

organiseerden we tijdens de Food-beurs 2012 een heel bijzondere actie; bezoekers vanuit het segment ‘Zorg’ budget laten verdienen om een mooie dag te organiseren met de bewoners van hun instelling.

35 Foodvaria37 Column:

Met koffie uit je werkdip39 Evenementenkalender40 Vooruitblik, colofon & leveranciersindex41 H’eerlijk voordeel

8

16

16

23Kruidenier Foodbeurs 2013 De data voor de Kruidenier Foodbeurs 2013 zijn be-kend! De 21e editie van dit jaarlijkse evenement zal weer plaatsvinden bij Expo Houten. Het thema van 2013 is nog niet bekend, maar het beloofd weer bijzon-der te worden. Twee dagen Food en Fun. Noteer woensdag 6 en donderdag 7 november 2013 dus vast in je agenda.

Kracht van Keurmerken “ Inzicht in duurzaamheids-kenmerken en de consumentenbeleving”

Dit rapport van LEI Wageningen UR, met Christy Kool van Kruidenier in de begeleidingscommissie, is online gepubliceerd. Meer weten? Bekijk het volledige rapport:

8

2013 wordt het jaar van het herstel. Van het afscheid nemen van de crisis. En vooral weer het bouwen van ver­trouwen! De consument krijgt er weer zin in, zegt het CPB. “Als zij dan nu ook maar weer geld gaan uitgeven”, hoor ik je denken, “en het liefst bij mij hier natuurlijk”. Dat kan. Maar als wij alles blijven doen zoals wij het altijd hebben gedaan dan lopen ze je misschien zomaar voorbij.

Wij zullen dus een alibi moeten geven... Nieuwe initiatie­ven moeten nemen. En vooral weer gaan bruisen van de energie. De vooruitzichten voor de binnenlandse beste­dingen zijn rooskleurig. 37% van de consumenten zegt dit jaar 1 keer minder op vakantie te gaan en meer in Nederland te willen blijven. Dus dat is goed nieuws. Laten we er dan ook voor zorgen dat wij er klaar voor zijn. Om iedereen weer echt welkom te heten als zij bij ons komen. En vooral het weer echt leuk en lekker te maken.

Of het nu is in de catering, de snackbar of op het terras van een restaurant. Voor een kopje koffie of een heerlijke salade. Met de nieuwste concepten en het lekkerste vers van Kruidenier kan dat. En als wij dat samen ook wereld­kundig weten te maken via de social media, facebook maar ook je wipwap bord, krijgen we weer de aandacht (en omzet!) van de consument.

Zeg dag tegen de winter en de crisis. Laat we zorgen dat de lente dit jaar eerder begint... Met een glimlach!

Peter KruidenierAlgemeen directeur

Inhoudsopgave

Na de winter komt de lente...

Helemaal bij de tijd: de QR-codeIn deze H’eerlijk tref je QR-codes aan. De code op zich zegt in eerste in-stantie niets. Het is niet meer dan een abstracte, vierkante barcode. Die scan je met je mobiele telefoon (smartphone). Het programmaatje op je mobiele telefoon vertaalt de code in een hyperlink naar bijvoorbeeld onze website, waarop een filmpje te zien is.

23

.Voorwoord ’ 3

Worden en met uitsterven bedreigd?

passieambacht

H’eerlijk nr. 1 uitgelicht

Page 3: 2013_01 H'eerlijk

En wat drink jij

erbij?

Meer rendement uit warme drankenWarme dranken zijn HOT en vormen het grootste segment in de Out Of Home markt. Hierbinnen zijn kansen om gebruik te maken van de opkomende varianten zoals melkkoffies en warme chocolademelk. FrieslandCampina biedt hiervoor de beste kwaliteit aan A-merken en producten en ondersteunt u hierbij met de juiste POS materialen, tips en trainingen om meer rendement te halen uit deze categorie.

Het optimale aanbod voor gezinnen met kinderen!Met Fristi, Chocomel, Appelsientje en DubbelFrisss biedt Friesland–Campina het optimale assortiment aan kinder dranken. ONTDEKken staat voor ouders en kinderen centraal tijdens uitjes in een Out of Home omgeving. FrieslandCampina ontwikkelde daarom het ONTDEK concept met ondersteunende POS materialen waarbij altijd iets te ontdekken valt. Zo wordt ieder uitje een feestje en komen uw gasten graag weer bij u terug.

Hoe FrieslandCampina u helpt meer omzet te behalen De merken van FrieslandCampina behoren tot de meest geliefde van

Nederland. Hierdoor zijn we een van de weinige partijen in de markt die het

tijdsbestek van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds kunnen invullen.

Samen met u kijken we hoe we het bestedingsbedrag van de eindverbruiker

kunnen stimuleren met ons portfolio en hierbij stellen we de consument

centraal. We richten ons op consumptiemomenten: het broodmoment, het

genietmoment met warme dranken en het uitstapje met het gezin.

Het denken en acteren vanuit deze consument gedreven inzichten

resulteert in een strategische manier van samenwerken. Zo behalen we samen

met u meer rendement!

Vertrouwde merken, vernieuwende aanpak

de lekkerste

Verwenjezelf

Veel te winnen bij broodOnderzoek heeft aangetoond dat consumenten in Petrol in 2/3 van de gevallen geen drankje bij een broodje kopen. In catering liggen er juist kansen om meer margerijke producten te verkopen bij een broodje. Onder het thema ‘de broodnodige variatie’ motiveren wij de consument om een van onze drankjes te bestellen bij hun broodje.

De broodnodige variatie.De broodnodige variatie.

Meer informatie?Deelt u ons enthousiasme over deze nieuwe aanpak en wilt u deze toepassen op uw locatie? Neem dan contact op met uw Account-manager of bel met FrieslandCampina 033 - 713 33 33.

®

jezelfjezelfjezelf

De broodnodige variatie.

ontdekken valt. Zo wordt ieder uitje een feestje en komen uw gasten graag weer bij u terug.de de lekkerstelekkerste

®

Friesc_146_Advertentie_210x210_V01_EM.indd 1 23-01-13 14:36

Trends ’ 5

Maak het direct

Anders wordt ’t nooit

COOL“Als je ergens aan begint, neem je dan voor dat het ’t mooiste wordt dat ooit gemaakt is. Of het beste. Of het lekkerste. Of het snelste... Dat het mensen gelukkig(er) moet maken of het leven een stukje makkelijker”, zegt René Boender. En hij gaat door: “Het is niet moeilijk, behalve als jij je tijdens het proces al neerlegt bij middelmatigheid: dan wordt het nooit een topproduct. In wat voor business je ook zit. In het begin van je car-rière wordt dat al bepaald. Ga je het doen omdat het economisch nood-zakelijk is? Of ga je juist doen waar je het meeste plezier aan beleeft...”

Page 4: 2013_01 H'eerlijk

6 ’ Trends Trends ! ’ 7

De start van alles is belangrijk en doorgaans cruciaal voor de rest van het project. Daar wordt vaak al bepaald of je gaat winnen of verliezen. Denk eens na over de eerste baan waar je op solliciteerde. Waarom deed je dat? Je moet het leuk vinden. Vind je het niet leuk, dan ga je ge­woon iets anders doen. Dat is zeker het geval wanneer in de komende jaren Generatie Z de werkvloer opstroomt. De banen zijn er na de economische stagnatie van nu, weer voor het uitkiezen. Dus luister naar je hart en ga doen wat je echt opwindend vindt. En ga bij voorkeur werken in een omgeving waar je inspiratie vindt. Mensen vinden het leuk als ze inspiratie ervaren. Zoals bij de avon­turier Richard Branson en de helaas veel te vroeg over­leden innovator Steve Jobs. Toch kunnen wij veel leren van ‘hoe hij het deed’!

Steve Jobs werd bij de start van zijn carrière opgewon­den van de advertentie van Atari: ‘Maak plezier, verdien

geld’. Dat leek hem wel wat. Maar hij wilde het alleen doen. Vandaar dat hij het liefst in de eenzaamheid van de nachtploeg aan de slag ging met zijn ontwerpen... (later wist hij wel beter en ging hij het aan de crowd vragen!). Bij Atari begon hij aan zijn continue zoektocht naar steeds weer nieuwe items die er echt toe zouden doen. Wat hij in z’n kop had, had hij zeker niet in z’n kont en hij ging daarbij het conflict niet uit de weg. Wellicht zeggen som­migen dat hij een maniakale hypertechneut was. Maar het was een briljante control freak die in de dertig jaar dat hij aan zijn ding heeft mogen werken, eenvoudig te gebrui­ken elektronica heeft ontworpen voor miljoenen mensen. Wie die mensen ook zouden zijn. Hij bleef altijd zoeken en hij vond… en vond veel uit. Zoek het maar eens op in het mooie boek van Walter Isaacson, het heet simpelweg Steve Jobs. Jobs groeide echt uit tot ‘the big inventor’, met de 1984 Macintosh, oftewel the First Macs, het perfectio­neren van de tekenfilm en de computermuis. En de rest

“WWSD? What Would Steve Do? Je kunt hem helaas niet meer om advies vragen voor jouw branche…”

“Maak plezier,verdien

geld!”

‘is history’: iPod, iPhone, iPad, iCloud, en er komt nog veel meer.

Hij haatte doorsnee en middelmatigheid. Dwong zijn om­geving, maar vooral zichzelf, om altijd meer te geven dan wat iemand zou kunnen verwachten. Vandaar dat hij ook de computerwinkel weer opnieuw heeft uitgevonden. Het moesten plekken worden waar je graag ging kopen zon­der dat je het als fabrikant zélf hoefde te verkopen(!!!). Wij kunnen allemaal nog veel leren van Steve Jobs! Waarom zien modewinkels er toch vaak uit als veredelde stome­rijen? De vraag die je je kunt stellen is dan ook: WWSD? What Would Steve Do? Je kunt hem helaas niet meer om advies vragen voor jouw branche...

Maar het mag jou er niet van weerhouden te denken zoals Steve. Wat zou hij doen? Als je in je hoofd hoort zeggen: nou, dat... Dan weet je wat je te doen staat. En als je daar

je ‘goal’ van maakt, blijkt het opeens haalbaar te zijn. Blijf je alleen maar denken en koppel je er geen actie aan vast, dan blijft het gewoon een (onvervulde) wens.

Doelstellingen hebben de lastige eigenschap dat zij je di­rect een werkoverall aantrekken, er kleeft altijd een hoop gedoe aan. Het is gewoon hard buffelen om het een en ander te realiseren. En dat je daarbij af en toe keihard moet zijn (voor jezelf), moet je maar op de koop toe nemen. Maar blijf wel altijd aardig... En ook in 2013 gaat de zon weer schijnen. •

Meer lezen? Cool is Hot van René Boender staat vol met ambitieuze Braincandies met een bite. Kijk even naar de QR code voor meer inspiratie.

Page 5: 2013_01 H'eerlijk

Weet wat je eet! ’ 98 ’ Weet wat je eet!

In de vroege ochtend eropuit trekken om vogels te kijken, de aantallen en soorten te registeren. Bij voorkeur gekleed in een bruingroene “outfit”, na­tuurlijk met verrekijker. Niet helemaal mijn ding. Op zaterdag 19 en zondag 20 januari jl. werden de “Tuinvogeltellingen” gehouden. Het was buiten wit van de sneeuw en ijzig koud. Weer om je, wat mij betreft, in ieder geval niet buiten te vertonen en zeker niet in zo’n groen pak in de witte sneeuw. Gelukkig zijn er genoeg gepassioneerden die het wel deden. Voor het eerst hoorde ik dit jaar via de media ook de oproep om “wakken te hakken” bui­ten de schaatsroute. De ijsvogel “vist” en dat blijft lastig als er ijs ligt. Op die wijze zou deze zeld­zame soort de mogelijkheid krijgen te overleven. Ook hier ligt de liefde voor de dieren aan de basis.

In dat bijzonder koude weekend zijn maar liefst 48.735 vogeltellingen gedaan door “vogelaars”in en buiten de stad. En daar waar ik een tweetal “heggenmussen” in de tuin zie, verbaasde het mij dat de categorie ”huismus” met 215.083 exempla­ren toch op nummer één staat! De koolmees met 160.711stuks op twee en de merel met 142.667op drie. Daarna volgen de vink, pimpelmees, kauw, houtduif, Turkse tortel, spreeuw en de roodborst. Na enig onderzoek op de site van de vogelbe­scherming ontdekte ik dat mijn persoonlijke waar­neming in onze tuin overigens wel juist was. In alle provincies staat de huismus namelijk op één be­halve in Zuid­Holland! Daar is de “koolmees” de lijstaanvoerder! In 1907 stond er in het kookboek nog een recept over de bereiding van merel; te­genwoordig tellen we vogels omdat we ons zor­gen maken over de afname van biodiversiteit. Hoe tijden veranderen.

In 2013 “Het jaar van de boerderij” is er zorg over van alles, ook over de achteruitgang van de boer­derij, het landschap en het historische erfgoed. Boerderijen leveren een belangrijke bijdrage aan

de kwaliteit van het landschap en de regionale identiteit van het landelijk gebied. En zo kom je op de regionale aandacht voor de producten die ze leveren. Die aandacht is er nu meer dan in de afgelopen 50 jaar. De behoefte aan het behoud van natuur/biodiversiteit, agrarisch erfgoed, oude ambachten en smaak wordt weer groter; niets bedreiging met uitsterven dus. Er is weer be­langstelling voor agrarisch erfgoed in of buiten de stad. Verspreid over het land en over het hele jaar worden activiteiten georganiseerd voor iedereen, zowel voor de boerderijenbewoners én voor de specialisten en beleidsmakers georganiseerd. Hét moment dus om eens een bezoekje te brengen aan een boerderij of een stadslandbouwbedrijf in de omgeving.

Stadslandbouw wordt ook steeds populairder. Het gaat dan niet alleen om producten uit het buiten­gebied om de steden, maar ook om producten die echt komen uit de eigen stad. Groenten en kruiden die worden verbouwd op daken of braakliggende terreinen in de stad. Een voorbeeld hier van is het stadslandbouwbedrijf “Uit je eigen stad” in Rotter­dam. Behalve dat er groenten worden verbouwd voor, worden er ook kippen gehouden voor eigen gebruik in het restaurant. Enkele maanden gele­den is in de naastgelegen oude citrusloods het restaurant ”Uit je eigen stad” geopend. Op het terrein kan je met “eigen ogen” groenten zien groeien en kippen zien scharrelen. Daarna kan je de producten proeven in het restaurant en uit de winkel iets meenemen voor thuis. Boodschappen doen of lekker eten terwijl de boer binnenloopt met een nieuwe lading spinazie, broccoli en aard­beien; verbouwd op een steenworp afstand. En zo zijn er meer initiatieven die bewijzen dat passie en ambacht zeker niet met uitsterven bedreigd worden. Ga ook op zoek naar initiatieven bij jou in de buurt! •

doorChristy KoolChristy Kool is manager Kwaliteit en P&O bij Kruidenier. In deze rubriek houdt zij je op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van MVO in de meest brede zin. Contact: [email protected] of 06 51 573 330.

Worden en

met uitsterven bedreigd?

passieambacht

Page 6: 2013_01 H'eerlijk

Eik

eur

Wei

lan

d

alti

jd v

ers!

Eikeur Weiland eieren van Eierenglorie Vermeulen

Vijf generaties ervaring met eieren

Wij weten wat u verlangt van een vers ei

PreiDeze alom gewaarde groente was al be­kend bij de piramidebouwers van Egypte. Inmiddels is deze groente over heel Europa verspreid. Prei is vanouds een wintergroente. Door verschillende ras­sen te telen, is jaarrond beschikbaarheid al heel normaal geworden. Doordat prei veel vezels en vitaminen bevat, wordt goed voorzien in je behoefte aan 'energie'.

Pastinaak Dit wortelgewas wordt ook wel pinkster­nakel of witte wortel genoemd. De kleur is créme­wit en de smaak is zoet, neigend naar anijs. De wortel is zo'n 20 centimeter lang. Ondanks het feit dat de oogst feitelijk al in de zomer kan worden gedaan, is het een graag geziene 'wintergroente'. Eigen­lijk komt de pastinaak uit het Middellandse Zeegebied. Zelfs de Romeinen en de Oude Grieken waren bekend met deze wortel. De pastinaak was in Europa in de Middel­eeuwen een belangrijk volksvoedsel voor de aardappel haar intrede deed. Met name in Engeland en Ierland is de pastinaak nog

steeds populair. Wist je dat pastinaak erg goed is voor je energie en weerstand? Deze groente bevat veel vitamine B1, maar onder andere ook vitamine B3, magnesium en zink. Als tip geven wij je mee dat de pastinaak het erg goed doet als smaakver­sterker in soepen. De pastinaak kan rauw, gekookt, gebakken of gestoofd worden gegeten. Zelfs frituren behoort tot de mo­gelijkheden, resultaat; 'Pastinaakchips'. Wij zeggen volmondig: proberen!

SpruitenTot slot zetten wij graag de spruiten in de schijnwerpers. Ver terug in de tijd gaan wij, naar het jaar 1821. Toen werd voor het eerst in de regio van Brussel geteeld. De spruit is in Europa een bekende en be­langrijke wintergroente geworden. Wist je dat de oorspronkelijke naam 'Choux de Bruxelles' is?Voor veel mensen geldt dat men de smaak opperbest vindt worden, wan­neer de 'vorst er overheen is gegaan'. Met gemak kunnen de rakkers een vorst van ­15 ˚C aan. De cellen worden name­lijk beschermd tegen bevriezing doordat zetmelen worden omgezet in suikers. Een smakelijke tip is de spruiten te gebruiken in de stamppot; aardappelpuree met light kaas erbij en niet te vergeten magere spekjes. Op en top een wintermaaltijd! •

Product in the picture ’ 11

WintergroentenRijk aan vitaminen en mineralenHet is – ondanks de donkere dagen richting het voorjaar – momenteel dé tijd voor wintergroenten. Graag halen wij uit het uitgebreide scala aan producten een trio – rijk aan vitaminen en mineralen – naar voren.

Page 7: 2013_01 H'eerlijk

Ook in 2013 staan de bakkers van onze ambachtelijke bakkerij De Gouden Koren­aar weer extra vroeg op om lekker vers en krokant brood te bakken. Omdat het nieuwe jaar net begonnen is en iedereen weer goede voornemens heeft, lichten wij er deze editie drie 'gezonde' broodjes uit.

De Gouden Korenaar heeft biologisch groot­ en kleinbrood, maar ook biologi­sche afbakproducten. Laat u eens ver­rassen door wat De Gouden Korenaar op biologisch gebied te bieden heeft Deze voorgebakken broodjes zitten verpakt per 5 stuks. Geen grote verpakkingen; je

kunt dus lekker variëren en ze allemaal een keer proberen. Uiteraard kun je bij De Gouden Korenaar ook nog steeds terecht voor allerlei andere lekkernijen en snacks, zoals saucijzenbroodjes, brownies, muffins, etc. •

Rozemarijn zeezout (biologisch)

Dit is nu eens ‘wat anders'. Een biologisch afbak-

broodje met onder andere rozemarijn en zeezout.

Gewoon een keertje proberen, zeggen wij!

KFS nr. 15861 - 5x95 gram

Granenturf (biologisch)Een donker biologisch en compact bolletje met

havervlokken. Heerlijk met een verse plak

Hollandse kaas!

KFS nr. 16621 - 5x70 gram

Zwerfkeitje (biologisch)Een ambachtelijk bereid biologisch broodje met

sesamzaad, krenten en hazelnoten. Ook zonder beleg

een ware traktatie!KFS nr. 16615 - 5x70 gram

Product in the picture ’ 13

met onze Biologische afbakbroodjes

Verantwoord variëren

• kwaliteit in delicatessen • betrouwbaarheid in service • persoonlijke benadering

Minervum 7361 • 4817 ZH BREDA • T 076-5870811 • F 076-5870536 • [email protected]

Een bewuste keuze voor smaak…

“ In smaak onderscheidt men zich. In smaak herkent men zichzelf”

Page 8: 2013_01 H'eerlijk

Tussendoortjes van Zonnatura.Van nature lekkerder.

Heerlijke voedzame tussendoortjes, van nature rijk aan onverzadigde vetzuren en daardoor passend in eenverantwoord voedingspatroon.

Duo rij stwafel naturel in handige meeneem verpakking.

Biologisch dat het lekkerder is.

advZonnatura_Kruidenier_190x92mm.indd 1 29-01-13 17:03

Tussendoortjes van Zonnatura.Van nature lekkerder.

Heerlijke voedzame tussendoortjes, van nature rijk aan onverzadigde vetzuren en daardoor passend in eenverantwoord voedingspatroon.

Duo rij stwafel naturel in handige meeneem verpakking.

Biologisch dat het lekkerder is.

advZonnatura_Kruidenier_190x92mm.indd 1 29-01-13 17:03

AVOCADO METHOLLANDSE GARNALEN

EN TABASCO®

2 avocado´s150 gram Hollandse garnaaltjes3 eetlepels crème fraîche1 lente-uienkele sprietjes bieslooklimoensap en –rasp naar smaakteentje knoflookTABASCO® Brand Pepper Sauce zout naar smaak

Halveer de avocado’s en verwijder de pitten. Neem het vruchtvlees uit de avocado en bewaar de schil. Pureer het vruchtvlees. Snijd lente-ui en bieslook in ringetjes. Meng de garnalen met de avocado puree, crème fraîche, limoen, bieslook en lente-ui. Breng op smaak met een snufje zout en een paar druppels Tabasco saus. Schep in de uitgeholde avocado’s en garneer eventueel met wat extra bieslook.

TABASCO® is a registered trademark for sauces and other goods and services; TABASCO, the TABASCO bottle design and label designs are the exclusive property of McIlhenny Company, Avery Island, Louisiana, USA 70513 www.TABASCO.com

LAAT U VERRASSEN

EN GEBRUIKTABASCO®

IN UW GERECHTEN:

Tabasco Rood 57mlartikelnummer 52950

Tabasco Groen 57mlartikelnummer 52953

Tabasco Rood 350mlartikelnummer 52952

www.bickery.nl

RON BLAAUW‘TABASCO® is de smaakmaker en onder-scheidt zich van andere pepersauzen doorzijn intense smaak. In veel vanmijn gerechten is TABASCO®een rijke toevoeging.’

Wist je dat...Latte Macchiato betekent letterlijk

‘gevlekte melk’. Deze term verwijst

naar de bereidingswijze waarbij de

melk wordt gekleurd door toevoe-

ging van espresso. In deze variant

wordt extra caramel toegevoegd.

Ingrediënten voor vier personen:• Vier kopjes espresso• Slagroom• Volle melk• Caramelsiroop

Hardware:• Latte macchiato glas (hoog) • Lange lepel • Schotel voor onder het glas

Bereidingswijze:• Giet een scheutje siroop in het glas.• Schuim de melk op en vul het glas voor

driekwart. • Laat even staan zodat de melk zakt en

het schuim omhoog komt.• Zet een kopje espresso en giet dit lang­

zaam in het glas.• Doe nu de geklopte slagroom er boven

op en decoreer met de caramelsiroop of basterdsuiker.

Drink smakelijk!

Recept - Koffie ’ 15

latte macchiato Caramel

KFS Nr. Omschrijving38004 Seventh Passionata bonen Pak 1 kg. 1620 Campina slagroom Beker 0.25 l. 110 Campina volle melk Pak 1 ltr. óf507 Campina houdbare volle melk Pak 1 ltr.30751 Monin siroop caramel Fles 0,7 ltr.

Page 9: 2013_01 H'eerlijk

Scoolcompany ’ 1716 ’ Scoolcompany

“ Het draait om leerlingen, om wat zij willen”SCOOLCOMPANY is een concept voor de

schoolkantines van middelbare scholen

in Nederland. Leerlingen spenderen een

groot deel van hun dag op school, maar

zoeken afleiding én eten buiten school.

‘Logisch’ denken wij, omdat er binnen

school geen ruimte wordt gecreëerd

waar een leerling zich op zijn of haar

gemak voelt. De kantines zijn vaak kaal,

koel en lelijk. Het eten dat er

verkrijgbaar is vaak ongezond en ook

niet lekker. De leerling zoekt deze

factoren daarom buiten school.

Overgewicht is een groot probleem in Nederland, onder volwassenen en ook steeds meer onder jongeren. Ons doel is om binnen school een veilige en vertrouwde omgeving te creëren waar een leerling zich weer ge­waardeerd en begrepen voelt. In deze omgeving kan de leerling een bewuste keuze maken in het aanbod van voedingsmiddelen. De leerling zal ook beloond worden voor die gezonde keuze. Er zullen veel online activiteiten plaatsvinden, gekoppeld aan het concept. Dit alles zorgt voor een hoop prikkels bij de leerlingen waardoor zij bin­nen school zullen blijven en daarbij kiezen voor de ge­zonde maar hippe, lekkere en verse voedingsmiddelen. Het assortiment voldoet aan alle MVO­eisen en ook in sa­menstelling wordt gekeken naar een juiste mix in verant­woorde en minder verantwoorde producten. Daarnaast heeft SCOOLCOMPANY het Handvest ‘gezonder voe­dingsaanbod op scholen’ ondertekend, dat een initiatief is van de overheid en het voedingscentrum.

SCOOLCOMPANY zet zich op een proactieve manier in om het aanbod van voeding en dranken op scholen stap

voor stap gezonder te maken. SCOOL­COMPANY gaat verder dan alleen school­catering. Wij zorgen voor een gezond en vers assortiment maar ook voor de stimu­lans bij de leerling om hiervoor te kiezen. Daarnaast verbindt SCOOLCOMPANY de leerlingen, de ouders en de school. Want alle drie zijn nodig voor de aanpak binnen school tegen overwicht en de vele ge­volgen ervan. Binnen SCOOLCOMPANY hebben ouders inzicht en invloed op het consumptiepatroon van hun kinderen. Abonnementen voor fruit en schoolmelk behoren ook tot mogelijkheden. Maar ook ’s ochtends via smartphone of tablet de lunch van je zoon of dochter samenstellen en afrekenen.

Door samenwerking met leveranciers en andere partners kan SCOOLCOMPANY nog verder gaan. Zo zal ook een loyali­

teitsprogramma opgezet worden, zodat de school kan sparen voor nieuwe sport­artikelen of clinics. Er kunnen lesprogram­ma’s op scholen aangeboden worden over gezond leven, maar denk bijvoor­beeld ook lesprogramma’s door banken. De jeugd van tegenwoordig groeit op in een ‘schuldcultuur’ en het komt steeds vaker voor dat kinderen, op jonge leeftijd, een schuld opbouwen. Ook daarbij willen wij ze helpen. Een stukje bewustwording meegeven door ze te informeren en met ze te communiceren over dit soort onder­werpen, maar dan natuurlijk wel in een taal en omgeving waar de leerling zich prettig voelt. Het concept moet in alles draaien om de leerling, om wat zij willen! Het is voor de leerlingen zelfs mogelijk om stage te lopen bij SCOOLCOMPANY in de kan­tine. Hier hebben wij een speciaal stage­programma voor ontwikkeld.

Kortom, SCOOLCOMPANY is een com­pleet concept waar leerlingen, ouders en school onderdeel van uitmaken. Het con­cept wordt gedragen door leveranciers en partners van Bram Stolk Foodservice en Kruidenier. We vragen nog even je geduld tot het concept helemaal klaar is, dan zal je nog veel meer van SCOOLCOMPANY horen. •

Samen op weg naar 2015 waarin alles schoolkantines gezond moeten zijn!

Join us! www.scoolcompany.nl Rene Bos: [email protected] Schrijvers: [email protected]

Page 10: 2013_01 H'eerlijk

18 ’ Product in the picture

De herfst is voor kaas een tweede lente, korter maar net zo gunstig in termen van kwaliteit. De terug-keer van de regen op de geschoren uitgedroogde weiden van de zomer, bieden een wedergeboorte; het ‘Regain’.

Product in the picture ’ 19

Twee vaandeldragers van de kaasmaaltijden zijn natuur­lijk de Kaasfondue en Raclette. Symbolen van de eenvoud en dragers van het “samen delen”­gevoel. Van oorsprong komen deze gerechten van het armste platteland, waar de boeren vlees als luxeproduct zagen. Vlees was voor de verkoop, niet voor eigen consumptie. Zij namen daarom voor zichzelf genoegen met minder; eieren, zetmeel­achtige producten zoals aardappel en melk in de vorm van kaas. Alle deze ingrediënten samen vormen een veelzijdige receptuur van robuuste maar goedkopere gerechten die dagelijkse op tafel stonden bij de platte­landsboeren.

Enkele franse gerechten met kaas:• Truffade van aardappel (gebakken aardappel met

spek en Cantal, Saler of laguiole kaas)• L’Aligot (romige aardappelpuree met 1/3 laguiole kaas

en 2/3 aardappel)• Tartiflette (Reblochon in tweeën gesneden gegrild op

een bed van aardappels samen met witte wijn en ge­flambeerd met eau de vie)

• Mille feuille au Roquefort (bladerdeeg met Roquefort)

In de wintermaanden liggen de dieren op stal, buiten is het koud en vochtig. De dieren staan droog. De winter is synoniem voor droogvoer en kuilgras; een periode van overgang. Het is niet de beste periode om kaas te maken. Kazen die twee weken tot twee maanden rijping nodig hebben, dit wil zeggen bijna alle witte korts en de rood schimmel kazen, zijn niet aanbevolen in deze periode. De verse geitenkazen verdwijnen van de kaas kraampjes op de markt. Je moet echt goed opletten, in deze periode verschijnen veel kazen die gemaakt zijn met bevroren of poedermelk.

Het is nu de tijd van de Fromage d’Alpage en de Fromage du Regain (zie ook H’eerlijk 01 van 2012). De eerste kaas van de zomerse alpenweiden of de tweede kaas uit de herfst, met hun extra vetgehalte, zijn nu op hun best! Denk hierbij aan:• Osseau-Iraty, Manchego van schapenmelk. De Saler

en Laguiole of de Appenzeller van koemelk. • De grote schatten als Beaufort, gruyère, emmentaler,

comtés en de koning des fromages de garde de Etivas liefst nog geproduceerd in de zomer 2011

• En niet te vergeet de Mont d’Or en de Reblochon •

Koken met kaasJuist in de wintermaanden!

Hmmmm...

Ook lekk

er:

oesters

met

gegratin

eerde

kaas!

KFS Nr. Omschrijving20320 Roquefort portion st 100 gr20325 Roquefort Biologisch papillon uitsnijd p/kg 23503 Roquefort Arbas uitsnijd p/kg 20697 Pérail de brebis st 150 gr.20678 Brebille st 100 gr.20349 Mont d’Or min doosje ca 530 gr.23501 Mont d’Or AOC doos ca 3 kg 20353 Reblochon st ca 500 gr.20317 Comte Extra st 200 gr. 20182 Comte Extra uitsnijd p/kg20350 Emmentaler uitsnijd p/kg20171 Saint Nectair Fermier (nummer volgt nog)20662 Saint Nectair Laitier23599 Saler uitsnijd p/kg20347 Gruyére Alpage uitsnijd p/kg23637 Aligot bak 950 gr.194004 Verse kaasfondue voor 2 per. Bak 300 gr

Page 11: 2013_01 H'eerlijk

20 ’ Tradifood Tradifood ’ 21

Dus... niet meer kieskeurig worden wanneer een geiten­kaas is bedekt met een dunne blauwfluwelen laag op de korst; of aarzel niet bij een Saint­Nectaire als de korst oker of grijs van kleur is. Hier is ‘slechts’ een strijd gaande van schimmels over de verovering van de korst. Deze micro­organismen staan aan de basis van de rijkdom en smaak van onze kazen. Ze zijn net zo belangrijk voor de kaas, als hun favoriete metgezellen brood en wijn.

Kaas is een gefermenteerd product; bacteriën, schim­mels en gist spelen een essentiële rol. De kaas zelf is een ecologische omgeving waar ieder element op een gege­ven moment zijn of haar partituur speelt. De kaasmaker (Fromager) is de dirigent die ervoor zorgt dat ieder op

het juiste moment zijn partij speelt. Dit vermogen is het belangrijkste van het vak van kaasmaker.

De namen van deze meest belangrijke schimmels (afkomstig uit het Latijn) zijn

die van de familie Penicillium; er zijn vier soorten; Penicillium Roqueforti, Penicillium Candida, Penicillium Glaucum en Penicillium Camem­berti. Deze zijn de beste werk­instrumenten voor de kaasmakers.

Een roquefortlegendeEen schaapherder die zijn schapen

laat grazen, laat zijn kudde achter als hij een jong meisje ziet dat bij hem in de

buurt langskomt. Hij rent haastig achter haar aan waardoor hij een stuk brood en verse kaas

vergeet die hij in een spleet heeft gelegd. Als hij na een paar weken terugkomt, lacht het lot hem toe. Het brood is beschimmeld, de kaas is blauw geworden met een vreemde maar aangename smaak. Aanleiding voor een van de grootste Aha! momenten in de gastronomie.

Hét vlaggenschip van de blauwaderkazen, de Roquefort, heeft zijn specifieke kleur en

smaaksterkte te danken aan schimmels. Van oudsher werd de schimmel gekweekt op broden

bij de plaats Roquefort sur Soulzon. Vandaag de dag maakt alleen nog de kaasfabriek Papillon de schimmel op eigen broden. Het ritueel vindt plaats in september, met de opkomst van de maan die schimmelgroei bevordert. In die periode worden meer dan driehonderd broden gebakken.

Deze broden moeten aan zeer nauwkeurige specificaties voldoen; • De korst moet dik genoeg zijn om de schimmel aan de

binnenkant te beschermen.• Tijdens het bakken moet een kerntemperatuur van

minimaal 90°C bereikt worden om de zuren van het rogge­ en tarwemeel te vernietigen.

• Eenmaal afgekoeld worden de broden “ingezaaid” met de schimmel uit de kelder en daar minimaal tach­tig dagen opgelegd.

• Het brood wordt licht en het is tijd om het doormidden te snijden.

• De beschimmelde kruimels worden nog een week ge­droogd.

• De kruimels worden vervolgens gemalen en gezeefd.• Het poeder wordt in luchtdichte potten bewaard op

koude temperatuur om het hele jaar gebruikt te kun­nen worden wanneer het nodig is.

• Men gebruikt ongeveer 0,5 gram poeder per kaas.

Deze traditionele techniek is niet de meest gebruikte. De schimmel wordt tegenwoordig meestal in vloeibare vorm opgestuurd vanuit gespecialiseerde laboratoria. Elke kaasmaker beschikt over specifieke stammen van penicillium die bijdragen aan de personalisatie van hun kazen. Elke producent van Roquefortkaas heeft 5 stam­men tot zijn beschikking via het INRA (Nationaal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek). Het penicillium wordt in poedervorm gestrooid of in vloeibare vorm gegoten in de wrongel. De penicillium heeft lucht nodig voor zijn ontwikkeling en daarom worden de kazen geprikt met naalden om een luchtcirculatie te bevorderen in de kaas zelf. Zo ontstaat de mooie groen tot blauwgrijze kleur bin­nen het ivoorwit van de beroemdste schapenmelkkaas; de Roquefort. •

Heerlijk in

warme én koude bereidingen

... en de liefde tussen schimmel en kaas...

Roquefort

Het is algemeen bekend dat schimmels van kaas houden. Het is zelfs grotendeels aan hen te danken dat melk kaas wordt, smaak krijgt en een beschermende korst ontwikkeld. Voor altijd met elkaar verbonden, is dat niet mooi.

doorGérard DejeanAls Franse boerenzoon op-gegroeid tussen de schapen en tuinbonen. Nu o.a. kaasspecia-list bij Kruidenier.Contact: [email protected] 06 52 566 809

Page 12: 2013_01 H'eerlijk

22 ’ De Vrije Koe

“Ik ben nu

al bezig met

de asperge

kaart!”

Column & Recepten ’ 23

Ik weet nog goed dat ik vorig jaar in mijn column schreef hoe ik 2012 voor me zag. Back to Basic zou het worden en dat is het geworden ook; meer pure en eerlijke produc­ten, veelal met een mooi eigen verhaal. Van het boertje in de buurt, biologisch en veel groenten. Dat heeft 2012 ons gebracht.

Ik wens voor dit jaar natuurlijk iedereen een geweldig en zakelijk goed jaar toe met een goede gezondheid en veel geluk. Dit jaar zal voor veel mensen weer een jaar worden om ‘doorheen te bijten’ en uitermate creatief te zijn.

Ik heb in ieder geval weer zin om er vol voor te gaan. Op de een of andere manier heb ik in een nieuw jaar on­bewust ook weer de behoefte aan een culinaire nieuwe start, lekker fris beginnen en vooruit te denken. Een aantal jaar geleden was ik echt per seizoen de menu’s aan het maken en de nieuwe kaart. Sinds eind vorig jaar ben ik een andere weg ingeslagen. Ik ga echt een vol seizoen voor lopen met ontwikkelen. Ik merk ook dat dat zijn vruchten af begint te werpen in creativiteit.

Op dit moment (januari) ben ik bezig met de asperge kaart. Dat klinkt nog ver weg maar de garnitu­ren er omheen zijn al makkelijk te testen om zo tot een nog diepere smaak intensiteit te komen. Wij trainen dan ook wekelijks op garnituren; de ene week bijvoorbeeld krokantjes en de andere week weer crèmes. Dit is echt een geweldige manier om je creativiteit te blijven prikkelen.

Voor deze H’eerlijk heb ik weer vier items waar je misschien inspiratie uit kunt halen! Heel veel plezier ermee! Op een creatief en smaakvol 2013.

Wouter van Laarhoven

vóór zijn...De seizoenen

Korstdeegstengel met Pata NegraCoquille met krokant broodKrokant gebakken zwezerik met morieljes en aardappel kussentjesBananenbrioche met Spongecake van pistache

De Vrije Koe, met als kernwaarden; smakelijk,eerlijk, authentiek, bewust en duurzaam , is gestart als kleinschalig ini­tiatief, waarbij er tussen boer en afnemer genavigeerd wordt. Deze aanpak bleek zo succesvol dat we moesten opschalen zonder onze missie te verliezen. Deze opschaling konden we perfect tot stand brengen door samen te gaan met Kruide­nier.

Kruidenier is als ketenpartner al jaren be­trokken bij het blaarkopketen initiatief en begreep ons dan ook direct.

Trots ben ik dan ook, dat we inmiddels de krachten gebundeld hebben en er zowel via De Vrije Koe als via Kruidenier de mo­gelijkheid bestaat om een flink assortiment aan Blaarkopproducten te verkrijgen. En we vernieuwen steeds meer!

De damesrunderen zorgen in de blaar­kopketen voor de nakomelingen en de zui­vel. Hiervan wordt boter en kaas gemaakt. De heren worden voor de fok gebruikt of als os in de kudde en daar mogen zij natuurgebieden begrazen. Van deze ossen, die voornamelijk grassen en krui­

den nuttigen, komt het voortreffelijke vlees.

De kaas en boter zijn inmiddels opge­nomen door Slowfood in de ark van de smaak op basis van de pure smaak en au­thentieke manier van produceren. Kortom bijzondere verhalen met bijzondere pro­ducten.

De Horecava 2013 was de ideale plek om met ons kennis te maken en dat hebben we geweten. We kunnen terug kijken op een uiterst positieve beurs met veel goed reacties. Wilt U ook meer informatie over de blaarkopproducten, neem u dan gerust contact op met Kruidenier of rechtstreeks met De Vrije Koe. •

Cynthia Bruining06 [email protected]/devrijekoe

Ruim een jaar geleden wisselden Kruidenier en

De Vrije Koe de eerste visitekaartjes uit en ontdekten

we de bindende factor tussen beide partijen. De binding

bleek het prachtige oud-Hollandse rundveeras de

Blaarkop te zijn. Naast deze verbinding, ontdekten we

ook de gezamenlijke kijk op thema’s als duurzaamheid

en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De Vrije Koe & Blaarkoppen

Page 13: 2013_01 H'eerlijk

Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 2524 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

met krokant brood

met Pata Negra

Coquille

Korstdeegstengel

IngrediëntenInhoud Voor 4 personen1 plak korstdeeg50 gr. eigeel50 gr. maanzaad100 gr. Pata Negra8 st Tahoon Cress

IngrediëntenInhoud Voor 4 personenCoquillerol6 st. coquille500 gr. tomatensap5 bl. gelatine

Gel van tomaat15 st. tomaten60 gr. gelcrème

Langoustinemayonaise100 gr. azijn250 gr. eidooier1 eetl. mosterd1,5 ltr. langoustineolie

Witbiermacarons130 gr. witbier25 gr. ovavina15 gr. suiker

Heldere tomatenbombe20 st. rijpe soeptomaten30 gr. gelatine4 st . oesters

Broodcroutons1 st. witbrood

opgesneden50 gr. olijfolie

Page 14: 2013_01 H'eerlijk

26 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

met Spongecake van pistacheBananenbrioche

Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 27

IngrediëntenInhoud Voor 4 personenZwezerik1 st zwezerik (400 gram)2 plak gezouten boerenboter

(a 25 gram)

Aardappelkussentjes1 st aardappel1 dl eiwit1 tl qardappelzetmeel1 tl paddenstoelenpoeder (ge-

droogde gemalen padden-stoelen)

Morielje schuim200 gr gevogelte bouillon100 gr room50 gr morieljes20 gr boter peper en zout

IngrediëntenInhoud Voor 4 personenSpongecake van pistache600 gr. eiwit120 gr. amandelpoeder120 gr. pistache pitten140 gr. suiker40 gr. bloemBananenbrioche zetsel250 gr. bloem35 gr. gist25 gr. suiker250 gr. eieren100 gr. melkBananenbrioche kruim250 gr. bloem300 gr. boter50 gr. suiker10 gr. zout 200 gr. pistachepitten ongezouten

uit de dopPistache roomijs700 gr. melk400 gr. suiker200 gr. pistache paté300 gr. dooier700 gr. room

krokant gebakken, met morieljes en aardappel kussentjes

Zwezerik

Page 15: 2013_01 H'eerlijk

Voorgerecht

Korstdeegstengel met Pata Negra

Voorgerecht

Coquille met krokant brood

BereidingswijzeSmeer eerst de plaat korstdeeg in met eigeel en bestrooi het met maanzaad. Snijd de korstdeeg in lange banen en draai deze. Leg ze vervolgens op een bakplaat. Bak de stengels af op 175 graden; ongeveer 6 minuten. Rol het uiteinde in Pata Negra en garneer af met Tahoon Cress.

BereidingswijzeCoquillerol Laat de gelatine weken in koud water en los dit daarna op in de tomatensap. Laat dit opstijven. Klop dit daarna glad in een hobart (planeetmenger) en spuit er lange banen van. Vries dit vervolgens aan. Plet de coquille, leg deze op plas­tic naast elkaar en leg de bevroren staaf tomatencrème erop. Rol deze strak in zodat er een rol ontstaat. Snijd de rol in gelijke stukken.Gel van tomaat Pliceer (ontvel) de tomaten in kokend water en haal het velletje eraf. Snijd daarna de toma­ten in vieren en doe al het tomaten­vlees in een thermoblender, voeg de gelcrème toe en draai dit glad. Breng opsmaak met peper en zout. Bewaar de gel in een spuitflesje.Langoustinemayonaise Doe alle ingrediënten in een keukenma­chine en voeg al draaiend de lan­goustineolie druppelend toe zodat er mayonaise ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.Witbiermacarons Doe het bier

met de ovavina in de bekken van een hobart en klop dit stijf, voeg als laatst de suiker toe. Doe de massa in een spuitzak en spuit kleine dopjes op een bakmatje. Droog de macarons op 70 graden 3 uur in de oven.Heldere tomatenbombe Cutter de tomaten met zeezout en hang dit op in een passeerdoek. Van het vocht op en voeg aan een liter vocht 30 gram gelatine toe. Ddoe de massa in een bombemat, leg hier de oes­ter in en laat dit opstijven.Broodcroutons Snijd de korst van het brood en snijd daarna het brood op een snijmachine tot lange banen, snijd er daarna fijn brunoise van en een gedeelte ruit­jes (wiebertjes) frituur ze op 175 graden goudbruin.Opmaak Rol de coquille door de broodcroutons en leg deze aan de linkerkant, spuit de tomatengel op het bord , leg de heldere bombe rechts en garneer af met zeeven­kel en radijsscheuten.

28 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 29

Voorgerecht

Krokant gebakken zwezerik met morieljes en aardappel kussentjes

Nagerecht

Bananenbrioche met Spongecake van pistacheBereidingswijzeSpongecake van pistache Doe alle ingre­diënten in een blender en draai dit glad. Zeef de massa daarna door een fijne zeef en doe dit in een kidde. Belucht de kidde met drie patronen en spuit een plastic bekertje voor de helft vol. Gaar dit 40 se­conde in een magnetron op 900 watt. Bananenbrioche Het gist met de totale hoeveelheid vocht (melk en eieren) in een bekken oplossen. Suiker en bloem toe­voegen en dit samen verwerken tot een slap voordeeg (zetsel). Dit tot twee maal het volume laten rijzen. Boter, zout, suiker en de bloem tot een grove kruimelmassa verwerken. Na ongeveer 25 minuten rijs­

tijd de kruimelmassa met het zetdeeg ver­mengen en het tot een homogene massa laten komen. De gehakte pistachenootjes even mee laten draaien tot het goed ver­mengd is. Het geheel terugkoelen.Pistache roomijs Laat de melk, suiker en pistache paté trekken en bind daarna af met de eidooier en room. Doe de massa in een ijsmachine en laat bevriezen.Opmaak Snijd de brioche in plakken en leg er een op een leisteen, leg de sponge­cake ernaast. Cutter wat pistache nootjes en leg daar het ijs op.

BereidingswijzeZwezerik De zwezerik goed spoelen en blanche­ren in ruim kokend water, terugkoelen en ontdoen van het vlies en de lellen. Goed droog maken en vacumeren met de boter. De zwezerik sousvide garen op 72 graden combi­stoom voor 25 minu­ten, terugkoelen in ijswater. De zwezerik als hij koud is portioneren, bloemen en krokant bakken.Morieljes De paddestoelen (250 gram) over de helft snijden en goed wassen in ruim water zodat er geen zand meer in zit. De paddestoelen in de boter opstoven met geperste knoflook, gesnip­perde sjalot en gesneden bieslook, op smaak brengen met peper en zout.Aardappelkussentjes Een aardappel in zo dun mogelijke plakjes snijden op het snijmachine. Pak

2 plakken aardappel. Smeer er 1 in met aardap­pelzetmeel en de andere met eiwit, leg de plak­ken met de bestreden kanten op elkaar en steek er rondjes uit met een steker. Frituur de rondjes op 180 graden en houd ze in beweging zodat ze gaan souffleren. Als ze goudbruin zijn door de paddestoelenpoeder rollen en zouten.Morielje schuim Zet de morieljes op samen met de bouillon en laat deze trekken, daarna de room erbij en stevig door laten koken, de boter erbij en met een staafmixer goed luchtig opstaven. De schuim op smaak brengen met peper en zout.Opmaak In een diep bord de morieljes leggen, hierop de krokant gebakken zwezerik en aard­appel kussentjes. Afgarneren met de morielje schuim en tahoun cress.

Page 16: 2013_01 H'eerlijk

30 ’ Wijn & Spijs Wijn & Spijs ’ 31

Vers is belangrijk. Gerechten waarbij de eerste groente en asperges de hoofdrol spelen zijn er oneindig veel. Een univer­sele wijn daarbij adviseren bestaat niet. Zo vereist een Hollandaise saus voor asperges een meer gewichtige wijn dan asperges met gesmolten boter. Belang­rijk is dat de wijn niet mag overheersen; deze moet delicaat smaken, fruitig zijn en de smaken van de groente opnemen of ondersteunen. Enkele fris fruitige witte wijnen uit het Kruidenier assortiment, welke aangenaam zijn en heerlijk in het voorjaar, brengen we graag eens onder uw aandacht.

De ElzasHoewel de Elzas tamelijk noordelijk ligt in Frankrijk, heeft zij een uitzonderlijk gunstig klimaat. De zomers zijn warm, de winters niet extreem koud. De lente is zacht en re­genachtig, terwijl de herfst vaak warm en droog is. Omdat de meeste wijngaarden op het zuiden of zuidoosten liggen, zijn uitstekende voorwaarden voor kwalitatief hoogstaande wijnbouw gegarandeerd. Heerlijk in het voorjaar is bijvoorbeeld de Cuvée d’Alsace, de Blanc d’Alsace en

de Pinot Blanc of de wat drogere Riesling van het wijnhuis Cattin­Frères. Wijnen die zeer ten onrechte worden neergezet als zijnde niet modern of uit. Niets is minder waar, al deze wijnen vallen onder Appel­lation Contrôlée, zijn fris en soepel, heb­ben een aangenaam fruitig parfum en een zachte smaak. Ze worden meer en meer gewaardeerd en zijn juist hét antwoord op de smaakvervlakking. Deze wijnen moet je bij voorkeur jong drinken, maar na enkele jaren flesrijping kunnen deze wijnen nog verrassende goudgele tinten en expres­sieve aroma’s in het glas toveren. Ideaal om te combineren met de fijne voorjaars­groente en salades.

Languedoc-Roussillon (Zuidoost-Frankrijk)Rijdende van noord naar zuid, richting Spanje, kom je door de ‘wijnschuren’ van

Frankrijk. Richting Pyreneeën bijvoor­beeld het departement Hérault, wat meer wijnstokken herbergt dan enig ander Frans departement. Gebieden als de Pays d’Oc, Roussillon en de omgeving van Carcassonne, produceren zeer aange­name witte wijnen. In plaats van de noor­delijke frisheid te imiteren, baseren ze zich op rijp geoogste, geconcentreerde druiven met kracht en levensduur.

Druivenrassen als Semillon, Sauvignon, Viognier, Colombard en natuurlijk Char­donnay gedijen hier uitstekend. Zeer aan te bevelen in het voorjaar, wanneer u iets minder fruitig wenst, is bijvoorbeeld onze KFS Huiswijn, de Passerelle Colombard­Sauvignon, of de Laroque Chardonnay van Domaines Sarrail (Dit is een vol droge wijn van de chardonnay druif. In deze wijn proeft u rijpe gele appel, iets van perzik en citrusfruit, lekker zacht en vriendelijk van karakter).

Of van het Domaine La Petite Source de ‘Le Clos’ Viognier (Droog, rond, zacht en exotisch van smaak. U proeft rijpe meloen, gele appel, abrikoos en sinaas­appel. Heerlijk bij salades, rijke vis­ en Azi­atische gerechten), en de Sauvignon (Fris, droog van smaak met aroma's van groene appel, citrus, peer en een aangenaam frisse afdronk. Perfect als aperitief, in combina­tie met borrelhapjes, en bij lichte voor­ en hoofdgerechten, zoals vis, schaal­, schelp­dieren en frisse salades). •

doorToon SommerdijkAdviseur Wijn & SpijsKruidenier Groep

Op naar een heerlijk fris & fruitig voorjaar...

We laten zo langzamerhand de kou en de nattigheid achter ons. Met de laatste restanten van de winter, na de stevige gerechten, verlangen we naar de eerste lente-zonnestralen. We genieten van de eerste groene kiemen, we voelen ons opgetogen, alles is ineens makkelijker. En dan willen we ook graag iets anders op ons bord: de eerste verse groenten van het nieuwe jaar, de primeurs, salades, rucola, spinazie, eerst kruiden zoals zuring, wilde knoflook en natuurlijk; asperges, de koning of zo u wilt de koningin van de groente.

Geniet het voorjaar, drink een fris glas goede wijn en verdrijf het pessimisme.

Page 17: 2013_01 H'eerlijk

BU Zorg ’ 3332 ’ BU Zorg

Ronald Lekkerkerker (Business Unit Manager Zorg bij Kruidenier): “Bij instellingen worden de budgetten om een activiteit met bewoners/patiënten te organiseren steeds kleiner, dat is geen nieuws. Vanuit onze maatschappe­lijke betrokkenheid wilden wij als Kruidenier graag een mogelijkheid aanreiken aan één of meer instellingen om toch iets leuks te organiseren”. Het initiatief is met groot enthousiasme ontvangen, zowel door een aantal part­ners van Kruidenier die direct hun medewerking hebben toegezegd, als door de deelnemers aan het spel. Veel deelnemers, een enthousiaste inzet, veel goed opgeloste puzzels en natuurlijk een aantal winnaars.

PrijswinnaarsRecentelijk werden een aantal prijswinnaars in het zon­netje gezet en de cheques overhandigd.

De 2e prijs van € 1.500,­ voor Het Schild ‘Centrum voor blinde en slechtziende ouderen’ te Wolfheze werd door Fré Veenstra (accountmanager) uitgereikt aan Pieter Sou­tendijk. “Het is fantastisch om op deze manier de bewo­ners van Het Schild iets extra’s te kunnen bieden. Leuk georganiseerd door Kruidenier en leuk dat we de ruimte krijgen zelf iets te bedenken voor onze bewoners, omdat wij onze bewoners en de omgeving het beste kennen”, aldus Pieter.

De 3e prijs van € 1.000,­ voor Malderburch Centrum voor Welzijn Wonen en Zorg te Malden werd door ac­countmanager Kees van Oorschot uitgereikt aan Bert Ke­ijzers en Peter Strikkeling. De prijswinnaars zijn blij met dit ‘extraatje’ dat ook als zodanig zal worden benut. Geen budget dus voor reeds geplande activiteiten, maar iets

‘extra’s. Bert Keijzers (Malderburch): “Het is mooi dat we dit namens en samen met Kruidenier kunnen doen. Dat onze leverancier meedenkt over de zorg voor onze cliën­ten is bijzonder en wordt zeer op prijs gesteld. Door ons, maar zeker ook door onze cliënten. We hebben echt zin om er echt een mooie dag van te maken.”

Extra prijzenNaast de geldprijzen hebben twee van onze partners nog extra prijzen ter beschikking gesteld, ter waarde van € 500,­. ZZG Woonzorgcentrum Boszicht te Nijmegen ont­ving van Fishmasters een geheel verzorgde haringparty, die gepland staat voor 13 februari. Achter een traditionele haringkar gaat een specialist in het restaurant van Bos­zicht de haringen fileren en presenteren. Op deze dag, de woensdag na carnaval, is het een traditie om te ‘ha­

ring happen’. Tijdens deze haring hap party zullen er ook zure haring en rolmopsen genuttigd worden en natuurlijk mag hierbij de korenwijn niet ontbreken. Een mooie dag voor zeker 100 personen! Florence locatie De Mantel te Voorburg ontvangt van VION Foodservice een geheel verzorgde barbecue. Deze activiteit zal later in het voor­jaar gaan plaatsvinden. Karim Jabroun van De Mantel kijkt nu al uit naar die mooie dag!

In de volgende H’eerlijk besteden we graag uitgebreid aandacht voor de winnaar van de hoofdprijs van € 3.000,­; Warande Verpleeghuis Bovenwegen te Zeist.Met elkaar op naar Een mooie dag! •

Met het thema ‘Een mooie dag’ organiseerde Kruidenier tijdens de Foodbeurs 2012 een heel bijzondere actie, voor een doel-groep die het verdient eens in het zonnetje te staan. Het doel was simpel; bezoekers vanuit het segment ‘Zorg’ budget laten verdienen om een mooie dag te organiseren met de bewoners van hun (zorg)instelling.

e e n m o i e do a g !

HOOFDPRIJS Letterspel Kruidenier Foodbeurs 2012

mede mogelijk gemaakt door Kruidenier en partners:

Verpleeghotel Bovenwegen

3.000,00

Een mooie dag...

Het Schild: Fré Veenstra (Kruidenier) en Pieter Soutendijk Malderburch: v.l.n.r.: Mieke Schrijvers (Kruidenier), Peter Strikkeling, Bert Keijzers en Kees van Oorschot (Kruidenier)

Boszicht: v.l.n.r.: Eric Moorman (Fishmasters), Conny van Geffen, Ben Engelen, Ingrid Schampers en Kees van Oorschot (Kruidenier)

Page 18: 2013_01 H'eerlijk

Bezoek de stand van Kruidenier! ZORGTOTAALJaarbeurs Utrecht13-15 maart

FoodvariaNieuws & innovaties uit de foodwereld

Souflesse Kruidenroomkaas & MiniSouflesse is exclusief voor de horeca ontwikkeld. Nieuw zijn de Souflesse krui­denroomkaas met de volle smaak van de roomkaas en het frisse van bieslook en het Souflesse mini assorti. Het 'kaasplankje' bevat een combinatie van de lekkerste Souflesses in klein formaat: kaas, tomaat­mozzarella, kruidenroomkaas en pikant, dus een exclusieve bittergarnituur! Met deze producten kunt u zich weer onder­scheiden! Voor meer informatie en/of een gratis monster: www.souflesse.nl

Foodvaria ’ 35

Jus de Pommes vruchtensappen zijn 100% natuurlijk zonder geur, kleur of smaakstoffen en bevatten geen toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen. Pure vruchtensappen en pure kwaliteit. Ons assortiment bestaat uit een Standaard 24x20 cl., 12x70 cl., en 6x1 liter en een Premium assortiment one way met 12x25 cl. en 6x75 cl. waarmee u zich kunt on-derscheiden en waarbij tevens EKO varianten beschikbaar zijn. Geef uw gasten de ware beleving van echte vruchten-sappen en laat ze genieten van 'Feest in een Fles!' Voor meer informatie www.jusdepommes.nl

KFS nr 30888 - Premium EKO appelsap (12x0,25 liter), KFS nr 30900 - Premium EKO Sinaasappel (12x0,25 liter), KFS nr 30884 - Tomaat (24x20 cl.), KFS nr 30886 - Grapefruitsap (24x20 cl.), KFS nr 30881 - Multivitamine (24x20 cl.)

Kwaliteit, Onderscheidend en Beleving

Oer-Hollandse

pannenkoeken

+ Eenvoudige en snelle bereiding zo uit de diepvries

in: magnetron, oven, koekenpan, bakplaat enz.

+ Vrij van geur­, kleur­ en smaakstoffen.

+ In diepvries bij ­18 C 12 maanden

houdbaar. + Alle bereidingswijzen staan op de

doos vermeld. + Alle ingrediënten meegebakken.

KFS nr 61656 ­ Pannenkoeken 30 cm Ø Naturel (15x250 gram)

KFS nr 61278 ­ Pannenkoeken 30 cm Ø Appel (10x330 gram)

KFS nr 61657 ­ Pannenkoeken 30 cm Ø Spek (10x300 gram)

Kies bewust voor duurzaamDe diervriendelijke manier van werken levert het biologi­sche kalfsvlees van Eco Fields een Beter Leven Kenmerk op met de maximale 3 sterren van de Dierenbescherming. Het assortiment van biologische snacks wordt steeds groter. Van frikandel tot kroket en van hamburger tot mexicano. Allemaal 100 % biologisch en alles is even heerlijk.

KFS nr 62797 ­ EKO kalfsgehaktbal (30x100 gr.), KFS nr 62799 ­ EKO kalfsbitterbal 17% (54x30 gr.), KFS nr 62848 ­ Saucijzenbroodje rund BIO (30x100 gr.), KFS nr 62851 ­ Kalfsvlees kroket BIO (21x80 gr.), KFS nr 62853 ­ Rundvlees kroket BIO (18x100 gr.), KFS nr 62867 ­ Frikandel BIO (40x85 gr.), KFS nr 63584 ­ EKO kalfsburger (24x100 gr.), KFS nr 64966 ­ EKO kalfgehaktbal (25x125 gr., bestelproduct)

Extragroot!

Registreer uw bezoek aan ZORGTOTAAL online via kruidenier.nl. Wij zullen u gastvrij ontvangen in onze stands C086 en B086 in hal 9.

EEN MOOIE

DAG ZORGSAMEN BETER

34 ’ Zorgtotaal

Nieuw!

Pantone ProcessCyan

Pantone Process Magenta

Pantone Process Yellow

Pantone Process Black

EFES

EFES Master Logo CMYK NO BARLEYS

EF3676S

015660

14/01/2009

Adobe Illustrator 10

Artworkversionnumber

01

KFS nr 31907 Efes Pilsener Bottle One Way doos 24x0,33 l.

KFS nr 32550 Efes Pilsener Can Tray 24x0,33 l.

Heerlijk volle smaak, goede dorstlesser!Informeer naar de speciale prijzen.

Page 19: 2013_01 H'eerlijk

www.hygieneforlife.nl

HALLO...LET’S TALK HYGIENEHALLO... met Hygiene for Life heeft Kruidenier antwoord op al uw hygiëne vragen.

• Hygiene for Life introduceert Moka; het groenste toiletpapier ter wereld!• Papier van 100% ongebleekt gerecycled papier en karton.• 30% minder CO2 uitstoot bij productie.• De meest milieuvriendelijke keuze op de markt

Moka is het nieuwe wit

Informeer naar het complete assortiment bij je accountmanager!

Met koffie uit je werkdip

Column Koffie & Thee weetjes ’ 37

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat naarmate men meer tevreden is met de kof­fie op het werk, de werklust toeneemt. Kof­fie op het werk is voor bijna heel Nederland vanzelfsprekend; 82 procent vindt een kop koffie belangrijk om de dag goed te kunnen beginnen. Toch blijkt maar liefst 63 procent niet tevreden over de koffievoorziening; de koffie zou best wat lekkerder kunnen. Ook is de koffie op het werk regelmatig onder­werp van gesprek: 61 procent van Neder­land hoort collega's en vrienden wel eens klagen over de koffie op hun werk.

Koffie goed voor werklustDe koffievoorziening op het werk blijkt voor veel mensen (62 procent) invloed te

hebben op de 'zin' om hun werk te doen, aldus het onderzoek. Naast de invloed op de werklust, stelt bijna 80 procent dat kof­fie belangrijk is voor de sfeer op het werk. 89 procent verwacht dan ook gewoon een lekker bakkie koffie te krijgen van hun baas, 75 procent van de mannelijke beroepsbevolking spreekt zelfs van een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Waarom klaagt dan 61 procent nog steeds over de kwaliteit?

Cappuccino wordt vanzelfsprekendHet aanbod van cappuccino blijkt vervol­gens een belangrijke rol te spelen in de tevredenheid over de koffievoorziening en de werklust. Maar liefst 60 procent van

de Nederlandse werknemers geeft aan liever cappuccino te willen drinken op het werk. De behoefte aan cappuccino blijkt nog sterker bij vrouwen te heersen; 73 procent van hen vindt deze koffie­variant een vanzelfsprekendheid op de werkvloer.

Wij zeggen; uit die ‘werk’dip met koffie van Seventh CoffeeworldHoe is de koffievoorziening bij jou op je werk? We adviseren je graag over de juiste koffie, de juiste machines én de juiste bereiding. Het is zonde van je energie als je koffie verstrekt, die niet als goed of lekker beoordeeld wordt.

Terwijl het zo eenvoudig kan zijn, en dus ook nog eens veel oplevert aan werklust, tevredenheid en plezier. Je kunt altijd con­tact met ons opnemen, wij komen graag een keer langs. •

Bron onderzoeksgegevens: Managersonline.nl

Naast de invloed op de werklust, stelt bijna 80 procent van de

werknemers dat koffie belangrijk is voor de sfeer op het werk

Page 20: 2013_01 H'eerlijk

Ga op ideeënsafari!

Op 14 februari vieren meer en meer mensen Valentijnsdag. Rond de jaren ’80 wisten de meesten van ons niet eens wat Valentijnsdag betekende, maar door de aandacht in de media en commercie is dat sterk verandert. Van oorsprong was Valentijnsdag vooral bedoelt om een anonieme liefde een lieve boodschap te sturen, nu is het steeds meer een dag waarop verliefde stellen elkaar extra hun liefde voor elkaar tonen. Valentijn is ook in onze wereld van food een mooi moment. Speciale arrangementen bij hotels en restaurants doen het goed. Een mooi ‘feel good’-moment dat je met de juiste producten goed kunt benutten.

Uitgelicht14 februari: Valentijnsdag

Januari1-1 Nieuwjaarsdag6-1 Driekoningen7-1/10-1 Horecava | Amsterdam | horecava.nl23-1/24-1 BioVak | Zwolle | biovak.nl25-1/27-1 De Nationale Gezondheidsbeurs | Utrecht | denationalegezondheidsbeurs.nl

Februari4-2/6-2 HorecaEvenTT | Sneek | horecaeventt.nl10-2 Carnaval13-2/16-2 Biofach | Nurnberg, Duitsland | biofach.de14-2 Valentijnsdag

Maart4-3/6-3 Horecabeurs | Goes | horecabeursgoes.nl10-3/11-3 Bakkersvak | Rosmalen | easyfairs.com13-3/15-3 Zorgtotaal | Utrecht | zorgtotaal.nl 18-3/20-3 Horeca Relatiedagen | Venray | evenementenhal.nl/venray29-3 Goede Vrijdag31-3 Start Zomertijd31-3/1-4 Pasen

Evenementenkalender ’ 39

45 st AA asperges40 gr Knorr Hollandaise Saus60 gr roomboter-- -- witte balsamicoazijn1 gr Knorr Professional Chilipuree

50 gr doperwten10 gr bieslook400 gr gerookte zalm400 gr pata negra0.25 bakje Affi lla cress

Ingrediënten voor 10 personen

Bereiding: Schil de asperges en kook ze beetgaar. Roer het

hollandaise sauspoeder samen met het water en de

witte wijn goed door. Breng het geheel aan de kook en

voeg vervolgens 25 gram van de roomboter toe. Haal de

saus van de hittebron, voeg de chilipuree toe en roer het

geheel mooi glad. Blancheer de doperwten en snijd de bieslook

fi jn. Snijd de zalm in blokjes en de ham in dunne plakjes. Verwarm de

rest van de boter, laat deze smelten en voeg de doperwten en de bieslook toe.

Verdeel de asperges over de borden en verdeel het doperwtenmengsel erover.

Verdeel de zalm en de ham, maak af met de hollandaise saus en garneer met wat cress

Asperges met pata negra en gerookte zalm

KOKEND AANMAAKBAARAANMAAKBAAR

Bij asperges mag een heerlijke hollandaise saus

natuurlijk niet ontbreken. Met Knorr Hollandaise Saus

bereidt u in een handomdraai een smaakvolle saus.

Kies voor effi ciëntie en een constante kwaliteit!

Knorr Hollandaise Saus is ook verkrijgbaar in een handige 3,75kg emmer!

Knorr Hollandaise Saus

UFS18182 Adv Knorr Hollandaise saus voor Kruidenier 210x210 [3].indd 1 01-02-13 16:24

Page 21: 2013_01 H'eerlijk

Onderwerp ’ 4140 ’ En verder...

In de volgende editie:

Colofon

H’eerlijk is een uitgave van Kruidenier en verschijnt vier maal per jaar in een oplage van 5.500 ex.

Eindredactie Lucré ReijgersMet medewerking van Christy Kool (Duurzaam & MVO), Toon Sommerdijk (Wijn & Spijs), Gérard Dejean (Kaas & Delicatessen), Patrick Langerak (InterVers), Joost Kuijer (De Gouden Korenaar), Wouter van Laarhoven (Culinair) en Henk Klijn (Koffie & Thee)Vormgeving en begeleiding B&M Design B.V.Redactieadres en AdvertentieexplotatieKruidenier Groep B.V.Postbus 59229, 3008 PE RotterdamT 010 495 07 90, [email protected]

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder toestemming van de

uitgever. Druk- en zetfouten voorbehouden. Copyright Kruidenier 2013.

Vooruitblikop een H'eerlijk voorjaarJe merkt aan alles dat het voorjaar er weer aan komt. De natuur maakt zich klaar voor een ware explosie aan heldere kleuren en frisse smaken. Alles is gewoon anders in het voorjaar. Hoewel de donkere feestmaanden zeker hun eigen charme hebben, zijn we allemaal blij als ze weer achter de rug zijn. Als de eerste lentebloemen weer voorzichtig hun kopjes omhoog richten naar de zon, als het achter glas al genieten is van de eerste zonnestralen. H’eerlijk toch. Het is die combinatie van nieuwe kleuren en smaken die chef’s door het hele land uitdaagt en inspireert om nieuwe creaties te maken. Maar het is ook die combinatie die ‘consumenten’ stimuleert nieuwe dingen te ontdekken.

Zorg dat je klaar bent voor het voorjaar; heel Nederland trekt er straks weer op uit! Lekker naar buiten! Ook H’eerlijk gaat in de volgende editie ‘naar buiten’, want daar hebben we zin in.

Opmerking of suggestie?Uw reactie is van harte welkom via e-mail [email protected]

Volg ons ook op twitter:twitter.com/ kruideniernl

Meld u aan voor de Kruidenier Nieuwsbriefen de digitale H’eerlijk!www.kruidenier.nl

Altijd & Overal lekker vers! Bestellen? Kruidenier.nl

Altijd vers......dat is

Kruidenier!

H’eerlijk voordeel ’ 41

LeveranciersindexDeze editie van H’eerlijk is mede tot stand gekomen door de medewerking van de volgende leveranciers van Kruidenier, in alfabetische volgorde.

Aviko B.V. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10Bickery Food Group . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14Eco Fields . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35EFES Bier . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34Eierenglorie Vermeulen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10Foodprints . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14FrieslandCampina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 04Handelsonderneming Brugel BV . . . . . . . . . 12Hygiene for life . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36Jus de Pommes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35Scorpio Scroppino . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44Swinkels Snackery Backery. . . . . . . . . . . . . . . . 35Unilever Foodsolutions . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38Veldt Pannekoeken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

H’eerlijkvoordeelSpeciaal voor u geselecteerd

Monin Siroop caramelFles 0,7 liter KFS nr. 30751

CampinaSlagroomPak 1 liter KFS nr. 1615

SouflesseMini assortiDoos 48x25 gram KFS nr. 60396

Jus de PommesSinaasappelsap premium ekoDoos 12x0,25 liter 11,50 KFS nr. 30900

VeldtPannenkoek naturel 30 cmMagn 15x290 gram 16,75 KFS nr. 61656

Nu slechts

3,50

Nu slechts

5,85

Nu slechts

11,75

Page 22: 2013_01 H'eerlijk

Bestellen? Kruidenier.nl

42 ’ H’eerlijk voordeel

Altijd & Overal lekker vers!

Actieperiode vrijdag 1 maart (voor levering maandag) t/m donderdag 14 maart (voor levering vrijdag). Genoemde prijzen zijn alleen geldig in de genoemde actieperiode. Aan deze prijzen kunnen geen verdere rechten worden ontleend, en gelden niet in combinatie met andere afspraken. Aanbiedingen zijn onder voorbehoud van prijswijzgingen, druk- en/of zetfouten.

Vers voordeel bij Kruidenier

Kaapse DroomCabernet / MerlotRouge 6x0,75 liter 17,25 KFS nr. 129068

Kaapse DroomChardonnayBlanc 6x0,75 liter 17,25 KFS nr. 129069

Kaapse DroomSauvignon blancBlanc 6x0,75 liter 17,25 KFS nr. 129070

Kaapse DroomShiraz roseRose 6x0,75 liter 17,25 KFS nr. 129071

Zwarte KipAdvocaat 14%Fles 0,5 liter KFS nr. 31900

Grolsch LentebokKrat 4x6x0,3 liter 17,75 KFS nr. 31510

EcoFieldsSaucijzenbroodje rund bioDoos 30x100 gram KFS nr. 62848

Spruiten D schoonKilo 6,15 KFS nr. 22310

PreiKilo KFS nr. 21715

PastinaakKilo 4,20 KFS nr. 21865

Gouden Korenaar BIO Rozemarijn zeezoutZak 5x95 gram 3,60 KFS nr. 15861

Gouden Korenaar EKO ZwerfkeitjeVgb 5x70 gram 4,15 KFS nr. 16615

Gouden Korenaar EKO Granen turfVgb. 5x70 gram 3,65 KFS nr. 16621

Hygiene for LifeDispenser ServOne tafelDoos 1 stuk 19,50 KFS nr. 176366

Servet one kraft 32.7x21.6Doos 32x188 stuks 54,75 KFS nr. 176326

Seventh Passionata bonenDoos 6x1 kilo72,50 KFS nr. 38003

Passionata bonen FairTrade Tray 6x1 kilo68,25 KFS nr. 38077

Kaasfondue 2 persoonBak 300 gram KFS nr. 194004

Nu slechts

4,50Nu slechts

4,00

Nu slechts

29,45

Nu slechts

19,50

Mhai DivaMelon teaKFS nr. 38172

Passion fruit teaPak 100x2 gram KFS nr. 38240 Nu slechts

4,75

H’eerlijk voordeel ’ 43

Nu vanaf

68,25

Nu slechts

3,60

Nu slechts

1,35

Page 23: 2013_01 H'eerlijk

TTI