2011_04 H'eerlijk

23
6 17 35 eerlijk Nr. 4 Jaargang 4 Juli/augustus ’11 Altijd & Overal lekker vers! Kruidenier.nl Duurzaam ( H ) eerlijkheid duurt het langst Weet wat je eet! Verduurzamen doe je zo Achtergrond Al het groene van thee In the picture Een ei uit de wei

description

Kruidenier's magazine H'eerlijk nummer 4

Transcript of 2011_04 H'eerlijk

Page 1: 2011_04 H'eerlijk

6

17

35

’eerlijkNr. 4Jaargang 4

Juli/augustus ’11

Altijd & Overal lekker vers! Kruidenier.nl

Duurzaam(H)eerlijkheid duurt het langst

Weet wat je eet!Verduurzamen

doe je zo

AchtergrondAl het groene

van thee

In the pictureEen ei uit de wei

Page 2: 2011_04 H'eerlijk

Volg ons ook op twitter:twitter.com/ kruideniernl

2 ’ Inhoudsopgave.

Het roer gaat om!Goed nieuws voor iedereen in de Foodservice. Steeds meer mensen gaan buiten, op weg naar en tijdens het werk ‘eten’! Wij grazen als het ware de food bij elkaar. Catering aan de vooravond van een revolutie...

Weet wat je eet!Verduurzaam je assortimentVerduurzaming van producten en diensten is voor Kruidenier van-zelfsprekend. Hoewel onderzoek en theorie bij verduurzaming van groot belang zijn, hechten wij belang aan de vertaling hiervan naar een concrete, duurzame dagelijkse praktijk.

De weldaadvan duurzame wijnbouwDuurzaam werken in de wijnbouw is de trend; hét gesprek van de dag. Jonge wijnmakers, oenologen, wijnbouwkundig-ingenieurs; ze komen vanuit hun opleiding steeds meer met vernieuwende ideeën.

4 Het roer gaat om!6 Weet wat je eet!9 Product in the picture: kiwi Ook groene kiwi’s hebben we nu al-

leen nog maar biologisch. Afhankelijk van het seizoen komen deze over-heerlijke en supergezonde vruchten uit Griekenland of uit Chili.

12 De VKGE is jarig!14 Eetsalon Van Dobben17 Column: Thee Mhaidiva koopt haar EKO en Fair

Trade theeën alleen bij geselec-teerde, kleine boerderijen en coö-peraties uit diversen delen van de wereld. De boeren en hun gezinnen krijgen er een eerlijke prijs voor hun product. Dat is duurzaam onderne-men, dat vinden wij belangrijk.

19 Recepten Marc Smeets Voor Marc is duurzaam een manier

van denken en werken. Denk aan de seizoenen, maak bewuste keuzes in vlees, vis maar ook in groenten.

27 Wijnsuggesties29 Column: Duurzame wijnbouw30 Ministerie van EL&I 33 Foodvaria35 Leverancier in the picture: Eierenglorie Vermeulen Eieren zijn een bron van gezonde

voedingsstoffen. Dat klinkt heel positief, maar hoe zit het met de diervriendelijkheid rond de ‘productie’ van het ei?

37 Leverancier in the picture: Ladessa38 Vooruitblik, colofon, leveranciersindex & evenementenkalender41 Recept: Sparkling Well Tea Cocktail 42 H’eerlijk voordeel

4

6

29

19Exclusief bij Kruidenier:Alleen nog Hollandse Aardbeien met MilieukeurKruidenier Foodservices levert dit aardbeienseizoen als eerste en enige groothandel in Nederland de over-heerlijke Hollandse Aardbeien mét Milieukeur; exclu-sief! Deze prachtige seizoensproducten zijn afkomstig van aardebeienteler Rob Luysterburg Agrifruit B.V. uit Heerle, die door de samenwerking met Kruidenier in staat is geweest zich te richten op deze Milieukeurcertificering. Een unieke samenwerking, met een prachtig resultaat. Deze vruchten van de zomer mogen zich nu in alle opzichten terecht ‘koninkjes’ noemen.

6De lente was dit jaar prachtig. De zomerse zon schijnt nu heerlijk aan de hemel. Dat merk je aan alles. Zelfs de koeien in de wei kijken blij! En wij zijn alweer druk bezig met 2012.

Op 9 en 10 november zullen wij samen met onze partners tijdens de Kruidenier Foodbeurs weer alles laten zien, proeven en vooral beleven! Ja, beleven! Met ’t hart op de goede en vooral ook groene plek. Het Olympische 2012 wordt een jaar vol vuur en vlam! Dus komen wij ook met (h)eerlijke sportieve gerechten en ideeën die naar meer smaken. Dus zet deze data alvast in je agenda….

Voor nu, veel zomers plezier. Geniet, maar niet met mate.

Met vriendelijk groet,

Peter KruidenierAlgemeen directeur

.Voorwoord ’ 3

H’eerlijk nr. 4 uitgelicht Inhoudsopgave

Voor je ‘t weet is ’t zover...

2012!

Helemaal bij de tijd: de QR-codeIn deze H’eerlijk tref je QR-codes aan. De code op zich zegt in eerste in-stantie niets. Het is niet meer dan een abstracte, vierkante barcode. Die scan je met je mobiele telefoon (smartphone). Het programmaatje op je mobiele telefoon vertaalt de code in een hyperlink naar bijvoorbeeld onze website, waarop een filmpje te zien is.

29

Doe de duurzaam-heidscan!

Page 3: 2011_04 H'eerlijk

Toekomst ’ 54 ’ Toekomst

Het broodtrommeltje, wat even leek terug te keren na de 2008 Lehman Brothers affaire en de hypotheekcrisis, is nu definitief verleden tijd. Maar wie denkt dat de be-drijfscatering daar 100 % van gaat profiteren heeft ’t mis. Steeds meer (jonge) mensen gaan even naar buiten om in de directe omgeving van het bedrijf even ‘wat lekker en vooral gezonds’ te halen. Dat zij daarmee pakweg 50% meer kwijt zijn dan in het eigen bedrijfsrestaurant (nog altijd kantine genoemd) nemen zij voor lief.

Voltooid verleden tijdBinnen de bedrijven waar het bedrijfsrestaurant altijd ge-subsidieerd werd, lijkt dit nu voltooid verleden tijd te wor-den. Binnen 2 jaar is er binnen de financiële sector geen subsidiëring meer van het bedrijfsrestaurant! Dat fluistert 94% van de facilitair managers binnen de sector in een onderzoek dat is uitgevoerd onder 100 managers en eer-daags naar buiten komt.

De vraag neemt afHet aantal arbeidsplaatsen binnen de banken en verzeke-ring bedrijven neemt met 23% af tot 2015. Door het flex-werken en het naar buiten lopen van Generatie Z binnen de overheid neemt de vraag naar catering binnen de mi-nisteries met 18% af. De onroerend goed sector wil cen-trale ‘restaurants’ maken volgens het foodcourt principe en af van de (in hun ogen dure) restaurant meters in de individuele bedrijven. Alleen in industriële omgevingen waar geen andere mogelijkheden in de buurt zijn (bij-voorbeeld Shell Chemie of Akzo) zie je wel dat de facili-

tair managers de (gesubsidieerde) bedrijfscatering willen handhaven! Al zal daar ook de slag naar meer gezond ge-maakt moeten worden.

Premium koffie rukt opEr is wel goed nieuws voor de koffie in bedrijven. In de grotere (stads)kantoren zie je dat de behoefte aan kwa-litatieve koffie (concepten) wel stijgt. Het roer moet dus om. Er zullen concepten moeten komen die voldoen aan de laatste eisen cq. wensen! En een groot deel van de catering omzet komt buiten te liggen. ‘Coördinated cate-ring’ wordt de trend, maar wel buiten de muren van de bedrijven.

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven (nog) wel willen subsidiëren maar dan in de vorm van vouchers die zij als tertiaire arbeidsvoorwaarde willen geven aan hun men-sen die ‘on the go’ buiten willen grazen. •

Het roer gaat om!

Goed nieuws voor iedereen in de Foodservice. Steeds meer mensen gaan buiten, op weg naar en tijdens het werk ‘eten’! Wij grazen als het ware de food bij elkaar. Met name Generatie Z, zet daarmee een trend in.

Catering aan de vooravond

van (r)evolutie...

Tijd voor

'nieuwe'

koffie!

Generatie Z is straks aan zetMaar .. wie is nu Generatie Z? Iedereen die tussen de jaren 1992 en 2010 is geboren wordt ge-rekend tot deze generatie. Die jaartallen worden in de wetenschap hier en daar nog wel behoorlijk bediscussieerd,maar in het eye opener boek van Generatie Z van Jos Ahlers en René C.W. Boender zijn dat de data. Dat er een overlap is met Generatie Y nemen ze voor lief. In 2020, het jaar waar we naar toe kijken, zal deze groep dus tussen de 10 en de 28 jaar oud zijn. Met andere woorden: de eerste leden van deze generatie zijn dan de werkvloer opgestroomd.

Page 4: 2011_04 H'eerlijk

Weet wat je eet! ’ 76 ’ Weet wat je eet!

In deze editie aandacht voor duurzame en diervriende-lijk geproduceerde producten. WAKKER D!ER roept via de media directeuren van Nederlandse bedrijven op om geen ‘kiloknallers’ te gebruiken in bedrijfsrestaurants of horeca. Duurzaam vlees kost je misschien meer, maar er zijn voldoende creatieve oplossingen om de totale food-cost op een goed niveau te houden.

Een uitgebreid en verleidelijk vegetarisch aanbod!Door een aantal dagen vegetarisch op de kaart te zetten, kun je op andere dagen duurzame vis of vleesproducten aanbieden. Het assortiment vegetarisch is groot en zeer gevarieerd. Van een vegetarische kroket en humus tot tempé. We hebben zelfs vegetarische producten die ge-maakt zijn van biologische ingrediënten en of geprodu-ceerd van duurzaam geproduceerde soja. Het gaat erom je blik te verruimen!

Vlees met een welzijnskeurmerk!Al vanaf 2008 hebben we varkensvlees- en vleeswaren in het assortiment met Milieukeur. Met de varkenshouders

en afnemers wordt onderzocht of naast Milieukeur ook aan het verkrijgen van de sterren van de Dierenbescher-ming kan worden gewerkt.

Kruidenier heeft recent samen met Stichting Milieukeur en de Dierenbescherming het certificatieschema voor Milieukeur rundvlees ontwikkeld. In de loop van 2011 bie-den wij een uitgebreid assortiment Milieukeur vlees- en vleeswaren van het Blaarkoprund aan. Met de Dierenbe-scherming werken wij momenteel aan de certificatiecri-teria op basis waarvan blaarkoprundvlees een of meer sterren kan krijgen. Naast het aanbod Milieukeur vlees- en vleeswaren is er ook een assortiment Biologische vlees- en vleeswaren (kip, rund en varken) met de Drie Beter Leven sterren.

Melk, andere zuivel en kaas van koeien uit de wei!Kruidenier verkoopt een breed assortiment Biologische melkproducten. Van deze producten is bekend dat ze gecontroleerd worden op weidegang. Binnen het assor-timent duurzame producten de grootste groep en een-voudig te implementeren!

Eieren van kippen die buiten komen!Kruidenier realiseert zich dat scharreleieren op het mo-ment ‘onderkant markt’ zijn. Daarom zijn biologische eieren (te herkennen aan een ei code 0) al jarenlang in het assortiment aanwezig. Gras- of vrije-uitloop eieren (te herkennen aan een ei code 1) worden steeds beter verkrijgbaar. Maar ook biologisch vloeibaar ei in groot-verpakking is er gewoon.

Vis met een keurmerk!Kruidenier ontvangt MSC vis van haar leveranciers in hermetisch gesloten verpakking voorzien van MSC keur-merk. Naast MSC vis is ook vis uit de ‘Vis-wijzer’ (groene keurmerk) in het assortiment opgenomen. Biologische kweekvis is een diervriendelijk alternatief. Het bestellen van bedreigde diersoorten zoals tonijn en paling is natuur-lijk niet wenselijk bij het verduurzamen. •

Verduurzaming van producten en diensten

is voor Kruidenier vanzelfsprekend.

Onderwerpen als biodiversiteit, Cradle to

Cradle (C2C), CO2-compensatie en duurzame

mobiliteit zijn belangrijke elementen in het

beleid. Ze zijn in de H’eerlijk regelmatig aan

de orde gekomen. Hoewel onderzoek en

theorie bij veel van deze vraagstukken van

groot belang zijn, hechten wij belang aan de

vertaling hiervan naar een concrete,

duurzame dagelijkse praktijk.

Dat is waar Kruidenier voor staat.

Ook je assortiment

Verduurzamen?Kruidenier adviseert

je graag!

doorChristy KoolChristy Kool is manager Kwaliteit en P&O bij Kruidenier. In deze rubriek houdt zij je op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van MVO in de meest brede zin. Contact: [email protected] of 06 51 573 330.

Hoeveel aandacht besteedt Kruidenier aan reclame voor eerlijke maaltijden?Kruidenier helpt om het bedrijfsrestaurant te verduurzamen. Wij hebben daarvoor een aantal tools ontwikkeld. Onze account-managers brengen u graag op de hoogte van de mogelijkheid om stapsgewijs duurzame en diervriendelijke producten in het assorti-ment op te nemen. Stuur een mail naar: [email protected] en wij nemen contact met u op.

Page 5: 2011_04 H'eerlijk

Dat wordt eengezonde boterham!

..

Milner 30+ biedt een totaalpakket portieplakken voor bedrijfs-

catering. Hiermee wordt het kaasassortiment aangevuld met het

gezondste en grootste kaasmerk van Nederland. Milner 30+ past

ook volledig binnen het VeNeCa beleid (Vereniging Nederlandse

Cateringorganisaties) waarin meer aandacht wordt gevraagd

voor gezonde en bewuste voeding. Dat wordt een gezonde

boterham voor de werknemers en voor u!

Milner 30+ portieplakken voor catering

CAMMIL124PF_Adv. 190x190 milner.indd 1 20-04-2011 12:21:07

Telers die op de juiste manier het vak van biologisch teler uitvoeren zijn helden. En niet in de laatste plaats omdat zij in 99% van de gevallen hun grenzen hoger leggen dan de bestaande normen. Peter Abma (GR Organics)

Product in the picture ’ 9

“Niet uit Nieuw-Zeeland?” horen we je bijna denken. Nee, niet uit Nieuw-Zeeland. Wist je dat de kiwi oorspronkelijk helemaal niet uit Nieuw-Zeeland komt, maar uit China. De Chinese Kruisbes werd in Nieuw Zeeland, om commerciële redenen, omgedoopt tot kiwi, omdat het fruit enige gelijkenis vertoonde met een loopvogel met die naam. Dat Nieuw-Zee-land en de kiwi onlosmakelijk met elkaar verbonden lijken te zijn, is voor een groot deel dus marketing. De lekkerste kiwi’s kun je, afhankelijk van het klimaat, bijna overal telen.

Kiwi’s zijn nog niet zo heel lang goed verkrijgbaar in Neder-land. Het was een exclusief en exotisch product; een duur product. Wij Nederlanders zijn best een beetje ‘boeren’. Een volk van “Wat de boer niet kent, ...”, je weet het wel. Appels en peren, soms een banaantje. Het heeft dus even geduurd, maar tegenwoordig is de kiwi niet meer weg te denken uit onze fruitschaal.

De kiwi dankt haar succes niet alleen maar aan het feit dat ze zo gezond is. Dat is belangrijk, maar een kiwi is gewoon ontzettend lekker. “Het is voor mij de smaak die het verschil maakt”, zegt specialist Peter Abma van GR Organics en toeleverancier van Kruidenier. Bij biologische boeren krijgt het fruit gewoon de tijd die een product nodig heeft om op smaak te komen. Het gaat daar niet om productie of kilo’s maken. Wat je proeft is een eerlijk product met de smaak zoals de natuur dat ooit zo heeft bedoeld.

Je kunt deze bio kiwi’s bij Kruidenier bestellen in een bakje van 6, een doos van 20 of een hele kist van 10 kilo (ongeveer 78 stuks). Hoeveel vitaminebommetjes wil je hebben? •

Het assortiment van Kruidenier verduurzaamt, stap voor stap. Dat vinden we

belangrijk. Ook groene kiwi’s hebben we nu alleen nog maar biologisch. Afhankelijk

van het seizoen komen deze overheerlijke en supergezonde biologische vruchten uit

Griekenland of uit Chili.

Echt ’groen’ vitaminebommetje

“ Een bio teler kun je worden, maar je bént het vooral”

Page 6: 2011_04 H'eerlijk

Bestel & Experimenteer!Alpro soya for ProfessionalsKFS nr 96786 12x1 literEr is niets leuker; er is niets lekkerder!

Sappen, smoothies en shakes. Ze worden steeds populairder.

Gezonde drankjes, snel en eenvoudig te maken. Ongekende variatie-

mogelijkheden, maar bovenal gewoon H’eerlijk. Door gebruik te

maken van Alpro soya for Professionals wordt je Smoothie nog

lekkerder. Elke sojaboon is volgepakt met goede voedingsstoffen.

Zoals eiwitten, onverzadigde vetten, vitamines, mineralen en vezels.

Probeer deze lekkere, gezonde recepten, of ga zelf creatief aan de

gang. Voor alle ingrediënten kun je uiteraard bij Kruidenier terecht.

Sappen, smoothies en shakes. Ze worden steeds populairder.

Gezonde drankjes, snel en eenvoudig te maken. Ongekende variatie-

mogelijkheden, maar bovenal gewoon H’eerlijk. Door gebruik te

maken van Alpro soya for Professionals wordt je Smoothie nog

lekkerder. Elke sojaboon is volgepakt met goede voedingsstoffen.

Zoals eiwitten, onverzadigde vetten, vitamines, mineralen en vezels.

Probeer deze lekkere, gezonde recepten, of ga zelf creatief aan de

gang. Voor alle ingrediënten kun je uiteraard bij Kruidenier terecht.

Variatie in Pure Verwennerij

Smoothie met zomerfruit 500 gr rood zomerfruit • 500 ml Alpro soya For Professionals • 1 el honing • rietsuiker (naar smaak) • 100 gr ijsblokjes

Bosvruchten smoothie 500 gr bosvruchten • 500 ml Alpro soya For Professionals • sap van 1 limoen • 100 gr ijs-blokjes

Smoothie kiwi/mango 4 kiwi’s • 1 rijpe mango • 500 ml Alpro soya For Professionals • sap van 2 sinaasappelen • 100 gr ijsblokjes

Smoothie ananas/banaan 500 gr ananas • 1 banaan • 500 ml Alpro Soya For Professionals • 100 gr ijsblokjes

Smoothies ’ 11

Als je smoothie niet dik

genoeg is, kan je best nog

enkele ijsblokjes aan het

recept toevoegen. In

dien

je smoothie zoeter van

smaak moet zijn, gebruik

dan rietsuiker.

Cup CakesLITTLE MOMENTS OF PLEASURE

W I L DB LU E B E R RY

C U P C A K E

T R I P L E C H O CO LAT E

C U P C A K E

S T R AW B E R RY YO G H U RTC U P C A K E

C A R A M E L C U P C A K E

VA N I L LAC U P C A K E

Ontdooienen klaar!

CSM Benelux BV - Postbus 284 - NL 4600 AG Bergen op Zoom - Nederlandtel. 0800 864 77 63 - fax 0800 864 77 67 - www.molco-foodservice.nl

ARTIKEL ARTIKELNUMMER

GEWICHT PER STUK

AANTALSTUKS

GEWICHTPER DOOS

ONTDOOITIJD

VANILLA CUP CAKE 382 76 g 12 0,912 kg 150-180 min.

CARAMEL CUP CAKE 384 80 g 12 0,960 kg 150-180 min.

WILD BLUEBERRY CUP CAKE 386 77 g 12 0,924 kg 150-180 min.

STRAWBERRY YOGHURT CUP CAKE 387 80 g 12 0,960 kg 150-180 min.

TRIPLE CHOCOLATE CUP CAKE 388 80 g 12 0,960 kg 150-180 min.

193H11018 OOHNL KC Cup Cakes Adv H'eerlijk.indd 1 11/04/11 16:22

Page 7: 2011_04 H'eerlijk

De VKGE is jarig! ’ 1312 ’ De VKGE is jarig!

Voor het VKGE draait het om vier belang-rijke pilaren: Kennisdeling, Kwaliteit boven Kwantiteit, Rendement én Gezelligheid. Wij streven er als VKGE niet naar de grootste te zijn, maar wel de beste! Vroeger waren de leden veelal chef-koks, nu hebben we ook steeds meer managers en beslissers in ons midden, op een HBO kennisniveau. Op het moment hebben we 45 leden en dat aantal is groeiende. Dat is belangrijk voor de toekomst van onze vereniging. Met onze leden willen we het belang van goed eten en drinken in de zorg op de kaart zetten én houden. Ruud: “De vierde pilaar, gezelligheid, is echt belangrijk. We zijn allemaal vrijwilligers; dit werk kost tijd en ener-gie. De beloning zit in het resultaat dat we halen en een gezonde dosis gezelligheid.”

De Mooie Maaltijd in BrabantDit is een van de projecten die door de VKGE is geïni-tieerd. Een driejarig project, met ondersteuning van de Provincie Noord Brabant en het LIB (stuurgroep Land-bouw Innovatie Noord-Brabant).

De bezuinigingen in de zorg gaan vaak ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening, en dus ook ten koste van de kwaliteit van het eten en drinken. Dat is helemaal niet nodig, dat hebben we met dit project willen aantonen. Het gebruik van biologische producten en streekproducten waren in dit project een belangrijk aandachtspunt. Het project loopt in april 2012 af en er zijn hele mooie resul-taten behaald. “Daar wil ik nog niet teveel over zeggen, lacht Ruud, deze worden gepresenteerd op ons aan-staande lustrum op 29 september 2011.”

“De kennis van Kruidenier op het gebied van duurzame en streekproducten is hierin voor ons een belangrijke toe-gevoegde waarde”, vertelt Ruud. Kruidenier ondersteunt de VKGE als subsponsor, maar er is duidelijk meer. Er

is een jarenlange samenwerking die nog steeds intensiveert en zich ontwikkeld, met duidelijke toegevoegde waarde voor beide partijen. De aanwezigheid van de VKGE op de laatste twee edities van de Kruidenier Foodbeurs bevestigt die prettige samenwer-king, en niet alleen binnen het Thema duur-zaam. Wij maken van beide kanten goed gebruik van de aanwezige kennis.

Symposium VKGE 30 jaar een duurzame verenigingTer gelegenheid van het lustrum organiseert de VKGE een symposium, waar de resultaten van het project ‘De Mooie Maaltijd in Brabant’ zullen worden gepresenteerd, maar dat is niet alles. Hans Wiegel voormalig vice minis-ter-president en minister van Binnenlandse Zaken, is één van de sprekers tijdens het symposium op 29 september. “Hij zal het thema duurzaamheid op zijn eigen wijze gaan belichten”, belooft Ruud.

“Hij is voorzitter van de Zorgverzekeraars Nederland en wij zijn heel trots dat hij een bijdrage zal gaan leveren aan onze bijeenkomst. Een andere spreker tijdens het sympo-sium is Herman Konings. Als internationaal trendwatcher zal hij het thema duurzaamheid vanuit verschillende in-valshoeken belichten. Ik heb er nu al zin in, en hoop dat we vele belangstellenden mogen ontvangen.” •

Vraag niet wat het kost; vraag wat het oplevert!

Al 30 jaar passie

voor goed eten

en drinken in de zorg

De Vereniging Keukenmanagement GEzondheidszorg (VKGE) is een actieve en onderscheidende vereniging met landelijke

uitstraling. Voorzitter Ruud van Brussel: “We zijn een vereniging die goed eten en drinken

in de zorgsector voorstaat en behartigt. Al jaren strijden we hiervoor en niet te vergeefs.

We worden gehoord door steeds meer zorg­organisaties en overheden, maar ook het

bedrijfsleven wordt zich er steeds meer van bewust dat een goede maaltijd ontzorgt

en oplevert.”

29 september 2011Symposium ‘Duurzaam’ Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de VKGE. Kijk voor het dagprogramma op www.vkge.nl en meld je aan! Wees er snel bij, er zijn nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Ruud van Brussel

Page 8: 2011_04 H'eerlijk

14 ’ Op bezoek bij Van Dobben

In maart van dit jaar werd de tweede vestiging van Eetsalon Van Dobben, door Burgemeester van der Laan zelf, geopend in de Amsterdamse Pijp. Anne-Trije: “Uiteindelijk willen we door-groeien naar zo’n 15 vestigingen. In Amsterdam, maar ook in Den Haag, Rotterdam en Utrecht willen we de mensen laten zien dat Van Dobben meer is dan de bekende Croquette. In Nederland is geen keten oer-Hollandse Broodjeszaken meer. En je ziet dat de grote, internationale ketens hier wel voet aan de grond krij-gen. Wij denken dat we het beter kunnen, met een mooi en puur Hollands product, zonder teveel gedoe eromheen. En elke dag vers gemaakt. Een ‘Broodje halfom’ (met lever en pekelvlees) of een ‘Broodje warm vlees’ zul je bij die grote internationale ketens niet snel op de kaart zien. Bij ons wel.”

“Natuurlijk is dé Van Dobben Croquette nog steeds populair, mensen komen er speciaal voor, maar er is veel meer. Zo zijn er

niet alleen veel meer soorten en smaken Croquetten, maar maken we ook diverse soorten maaltijden en belegde broodjes. Elke dag vers bereide producten van eigen bodem; voor een goede prijs. We maken zelf de soepen, de hamburgers, de salades, de mayo-naise, de filet american en de tartaar.”

“Via Kruidenier ontvangen we dagelijks de verse ingrediënten; en dan gaan we weer lekker aan de slag. Met een team van 25 mensen, verdeeld over de twee locaties. We willen voor al onze gasten een lekker momentje van puur genieten creëren! Wie wil dat nou niet? Daar is toch overal een markt voor?” Han Tapperwijn (accountmanager Kruidenier): “Aan het enthou-siasme van de eigenaren zal het in ieder geval niet liggen. Anne-Trije en Alexander zijn ambitieus, hebben met dit concept zeker iets onderscheidends en hebben een ongelofelijke passie voor eten, drinken en gastvrijheid. Onze toegevoegde waarde zit in

ons enorme aanbod aan verse, eerlijke ingrediënten.” Een mooie samenwerking, en met de landelijke dekking van onze organisatie, kunnen we Anne-Trije en Alexander goed ondersteunen in hun streven ook landelijk te gaan.

De uitstraling in de zaak aan de Eerste Van der Helststraat is een combinatie van trendy en authentiek. Prachtige witbetegelde muren, net als in de allereerste Eetsalon, gecombineerd met frisrode elementen. Anne-Trije: “Het liefst zouden wij iedereen uiteraard in een van de Eet-salons ontvangen, wij vinden dat gewoon ‘dé lekkerste ontmoetingsplaats’. Maar bestellen via de website kan ook hoor, je kunt dus ook thuis genieten van onze lekkere producten. Amsterdam weet het al lang, nu de rest van Nederland nog.” •

Anne-Trije van de Amsterdamse Eetsalon Van Dobben weet het zeker; “ons concept van de oer-Hollandse Broodjeszaak heeft toekomst”. Ruim anderhalf jaar nu is zij, met haar man Alexander, eigenaar van Eetsalon Van Dobben, die in Amsterdam wereld-beroemd is. De zaak bestaat al sinds 1945; en is bekend geworden door de Van Dobben Croquetten.

Een oer­Hollandse broodjeszaak met toekomst

Een korte historie:1945 Oprichting Eetsalon Van Dobben1950 Oprichting 2e en 3e broodjeszaak1968 Samenvoeging drie broodjeszaken aan de Korte Reguliersdwarsstraat1992 De Van Dobben Croquette gaat landelijk2011 Opening 2e Eetsalon in de Amsterdamse Pijp door Burgemeester Eberhard van der Laan

Hét adres voor de lekkerste broodjes en maaltijden in Amster-dam en omstrekeneetsalonvandobben.nl

Op bezoek bij Van Dobben ’ 15

Page 9: 2011_04 H'eerlijk

Mhaidiva koopt haar EKO en Fair Trade theeën alleen bij geselecteerde, kleine boerderijen en coöperaties uit diversen delen van de wereld. De boeren en hun gezinnen krijgen er een eerlijke prijs voor hun product. Eerlijke arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen en een beter leven voor werknemers op de plantages is gegarandeerd. Dat is duurzaam ondernemen, dat vinden wij belangrijk.

Het ondersteunen van duurzaam ondernemen, be-tekent ook bewust kiezen voor hoe we omgaan met ons milieu. Onze relatie met onze planeet zou er veel meer een moeten zijn van geven en nemen. De natuur geeft ons prachtige producten, laten we haar dan de tijd en ruimte geven deze voor ons te maken. Wanneer we haar in haar waarde laten, zul-len we daar veel meer voor terugkrijgen en ook veel langer. En wat levert dat nu voor u op: ‘de hoogste kwaliteit verantwoorde biologisch geteelde thee, die duurzaam geproduceerd is, met respect voor het milieu’. Dat smaakt al gelijk beter toch?

Wij bij MhaiDiva hebben een optimistische visie op de toekomst en een alomvattende strategie om die visie te implementeren met respect voor alle elementen van duurzaam ondernemerschap. Ons

gevoel van persoonlijke verantwoordelijkheid voor het milieu is zichtbaar in onze toewijding aan prak-tijken die bijdragen tot de duurzaamheid van onze planeet en de gemeenschappen waarin we wonen en werken. Wij zijn trots op onze inspanningen in het maken van concrete ontwikkelingen op thee gebied, wij willen blijvend veranderingen in het business as usual benadering van onze handel en uiteraard zorg voor het milieu.

Wij moedigen elk individu aan om persoonlijke verantwoordelijkheid voor het verminderen van de industriële en de individuele invloed op het eco-systeem te aanvaarden door het verminderen van onze ecologische voetafdruk en deel te nemen in onze missie op weg naar een duurzame toekomst waarbij wij vragen: bent u ook de persoon die er voor gaat om samen met ons de aarde te verduur-zamen. •

Thee met een persoonlijke touch

doorStefan HaasbroekStefan Haasbroek is specialist Koffie & Thee bij Kruidenier. In deze rubriek deelt hij zijn passie voor deze producten.Contact: [email protected] of 06 22 522 843

Dat is duurzaam ondernemen, dat vinden wij belangrijk

Column Koffie & Thee weetjes ’ 17

Tel. (0416) 37 59 33 | www.henri.nl

Fricassee met

Kemper kip

Henri bereidt de fricassée met Kemper Maïs-

scharrelkip. Kippen van kleinschalige boerderijen, die

genieten van hun vrije uitloop. Het kippenvlees in de

fricassée wordt door Henri langzaam gegaard, waardoor de

smaak perfect tot z’n recht komt. Echt slow food dus!

En met smakelijke shii-take. Deze paddenstoelen groeien

vlakbij Henri - ze komen van Harrie en Marianne

Jansma uit de Drunense duinen.

genieten van hun vrije uitloop. Het kippenvlees in de

En met smakelijke shii-take. Deze paddenstoelen groeien

vlakbij Henri - ze komen van Harrie en Marianne

fricassée wordt door Henri langzaam gegaard, waardoor de

smaak perfect tot z’n recht komt. Echt slow food dus!

vlakbij Henri - ze komen van Harrie en Marianne En met smakelijke shii-take. Deze paddenstoelen groeien

Passion for portionswww.oordt.com

Eerlijk is het lekkerst!

Ook voor het bedrijfsrestaurant is er portieverpakt

broodbeleg van Fair Trade Original.

Kies voor broodbeleg van Fair Trade Original en laat

uw gasten genieten, terwijl u iets goeds doet

voor ondernemers in ontwikkelingslanden.

Van Oordt adv 210x102mm.pdf 1 09-06-11 10:17

Page 10: 2011_04 H'eerlijk

Pasta met champignons Bruschetta van tomaatZeebaars met risotto pestoRoodfruit smoothie

Laat

je

gasten

zien

wat eer

lijk,

goed e

n

lekker

is!

Groen verkoopt!

Recepten Marc Smeets ’ 19Column

Ik zeg: Groen? We gaan het gewoon doen!

Duurzaam. Ik ben er al een aantal jaren vanuit overtuiging mee bezig. Ge-woon omdat zorg voor ons milieu belangrijk is, omdat duurzame produc-ten geweldige kansen bieden qua smaakbeleving. Het woord ‘duurzaam’ kom je overal tegen. Voor mij is duurzaam een manier van denken en werken; ‘bewust met onze producten omgaan’. Denk aan de seizoenen, maak bewuste keuzes in je vlees, je vis maar ook in je groenten. Bundel ook je bestellingen. 8 auto’s per dag voor de deur is niet nodig. En al helemaal niet duurzaam door alle CO2 uitstoot. En bosje bieslook na laten leveren is ook niet duurzaam. Mocht er een keer een product ontbreken aan je bestelling; denk aan het milieu, laat niet apart een auto komen en gebruik je creativiteit! Die uitdaging moet je aangaan; dat maakt het ook leuk.

Denk groen! Want groen verkoopt! Vertel het verhaal achter het product. Vertel wat er is gebeurt met je product, hoe het product tot stand is ge-komen. Vertel het verhaal van de molenaar, van de bakker, van de boer, van de imker. Het zijn prachtige verhalen. En laat zien waar je mee bezig bent. Gasten zijn echt bereid om iets meer te betalen als het product echt eerlijk en goed en lekker is! Het enthousiasme waarmee jij je verhaal ver-telt, zal je gasten boeien. Je gasten zullen terugkomen. Duurzame produc-ten zijn niet alleen beter voor het milieu en daarmee voor onze toekomst. Ze zijn vaak gewoon beter van smaak, voedzamer en gezonder.

Kook ze!

Marc Smeets

Chocolade & Caramel

CHOCOLATE & NUTS

NieuweOLA-ijsjes

NieuweOLA-ijsjes

Ga voor meer informatie over ons ijsassortiment en alle andere ijstrends naar www.olaverkoop.nl

UNNL_110218_Innovatieadv_Heerlijk_210x210.indd 1 23-05-11 13:45

Page 11: 2011_04 H'eerlijk

Recepten Marc Smeets ’ 21

van tomaatBruschetta

20 ’ Recepten Marc Smeets

met champignonsPasta

IngrediëntenKFS. Nr. Inhoud Voor 10 personen52642 500 gr 1 kg pastalinten20115 150 gr 200 gr Boursin22010 250 gr 250 gr champignons17643 kg 200 gr rookspek blokjes21829 kg 1 ui22941 100 gr 3 teentjes knoflook21705 100 gr peulen25491 0,75 l olijfolie

IngrediëntenKFS. Nr. Inhoud Voor 10 personen15612 st 1 stokbrood wit 22941 100 gr 4 teentjes knoflook80627 500 gr 500 gr EKO tomaten80501 750 gr 2 st EKO uien 22901 bos basilicum25225 500 gr 100 gr boter25491 0,75 l olijfolie

Page 12: 2011_04 H'eerlijk

22 ’ Recepten Marc Smeets

met risotto pesto

van rood fruit

Zeebaars

Smoothie

Recepten Marc Smeets ’ 23

IngrediëntenKFS. Nr. Inhoud Voor 10 personen58793 kg 2 kg wilde zeebaars 52709 5 kg 300 gr risotto parboiled rijst20945 1 kg 200 gr oude kaas geraspt1675 125 ml 100 gr creme fraiche21829 kg 2 uitjes 45551 1 kg 1,5 l kipbouillon53857 0,34 kg 50 gr groene pesto21525 450 gr 2 bos groene asperges

IngrediëntenKFS. Nr. Inhoud Voor 10 personen21101 250 gr 250 gr Hollandse aardbeien 21180 125 gr 125 gr frambozen21145 125 gr 125 gr bramen80222 1 l 1 l Boerenland volle yoghurt EKO63256 5 l 300 gr vanille-ijs

Eco-tip:Restjes fruit over?

Gebruik ze voor een lekkere

frisse smoothie!

Page 13: 2011_04 H'eerlijk

Zilverwerf 9, 6641 TC Beuningen • T (024) 677 17 84 • F (024) 677 02 01 • E [email protected] • I www.wdoktersnacks.nl

‘t Geheim van goed gehakt

Recepten Marc Smeets ’ 25

Pasta met champignons• Champignons schoonmaken

en snijden.• Spek in dobbelsteentjes snijden.• Uitje snipperen.• Knoflook in schijfjes snijden.• Olijfolie licht warm maken en spek

langzaam uitbakken.• Als het krokant begint te worden

champignons, ui en knoflook toevoe-gen en verder bakken.

• Op smaak brengen met zout en peper.

• Na ongeveer 5 minuten de boursin toevoegen en langzaam laten smelten.

• Eventueel iets room toevoegen.• Pasta afkoken in ruim kokend water

met zout (beetgaar).• Pasta uit laten lekken op zeef en door

de saus roeren.• Peulen rauw in julienne snijden.• Alles dresseren.Tip: Serveren met brood en olijfolie op tafel.

Bruschetta van tomaat• Stokbrood in plakken snijden, onge-

veer een vinger dik.• Boter in de pan smelten met olijfolie

en de helft van de knoflook.• Het stokbrood om en om bakken in

de boter (of olijfolie) met zout en peper.

• Bakken tot ze mooi bruin zijn.• Tomatenvlees in blokjes snijden, uitje

snipperen en toevoegen met de ove-rige knoflook (fijngehakt).

• Alles goed mengen met zout en peper.

• Basilicum snijden en a la minute er-doorheen mengen.

• Dresseren op de toastjes.Tip: Wil je de bruschetta iets pittger? Voeg dan wat Spaanse peper of sambal toe.

Zeebaars met risotto pesto• De zeebaars portioneren en op de

huid bakken, met olijfolie en boter.• Gesnipperd uitje in de pan met olijf-

olie en eventueel wat knoflook.• Uitje glazig laten worden en rijst er op

doen.• Mengsel onder vocht zetten met de

helft van de bouillon, zout en peper.• Laat langzaam aan de kook komen en

blijf voorzichtig roeren.• Als de rijst het vocht begint op te

nemen voeg je langzaam scheut voor

scheut de bouillon toe tot dat de rijst beetgaar is.

• Voeg dan a la minute kaas (niet alles in een keer) en pesto toe tot dat de kaas is opgelost.

• Let op: de risotto moet mooi smeuïg blijven!

• Voeg op het laatste de crème fraiche toe, ook weer niet alles in een keer (je kunt dus kaas en crème fraiche over-houden).

Tip: Maak risotto altijd a la minute en dien hem gelijk op dan is hij het lekkerst.• Verwijder de kontjes van de groene

asperges en was ze even.• De groente droogmaken en in een

grillpan met olijfolie rustig grillen. Op smaak brengen met zout en peper.

Roodfruit smoothieWe hebben allemaal wel eens fruit over. Dit hoef je niet weg te gooien! Dit kun je ook even schoonmaken, snijden en in de vriezer doen. Spaar het op, voeg het bij elkaar en je kunt er de lekkerste smoot-hies van maken.• Fijngesneden fruit in blender doen.• Yoghurt erop en laten draaien totdat

het een fijne emulsie is.• IJs toevoegen en weer laten draaien

tot de smoothie de juiste dikte heeft.• Is het te dik dan kun je het altijd af-

slappen met melk, of met karnemelk voor een frissere smaak.

Page 14: 2011_04 H'eerlijk

Onderwerp ’ 27

Wij van KNORR werken aan een nieuwe evolutie op het vlak van smaak. Maar er is meer vernieuwd - veel meer! We zijn gepassioneerd bezig met alles wat we doen: dat zit in onze natuur.

KNORR maakt u 4 beloftes!

PASSIE VOOR SMAAK ZIT IN ONZE NATUUR!

3

wij beloven u:betere effi ciëntie!

1

wij beloven u:betere smaak! 3

wij beloven u:betere effi

wij beloven u:betere smaak!

2 wij beloven u:betere ingrediënten!

ciëntie!

4 wij beloven u: het wordt beter voor onze planeet!

PASSIEVOOR SMAAKZIT IN ONZE NATUUR

VOOR SMAAKZIT IN ONZENATUUR

UFS17584 Adv Knorr NWOK 'passie voor smaak' H'Eeerlijk 210 x 102[2].indd 2 25-05-11 09:35

Lipton Professioneel range

Om het dagelijkse kopje thee bijzonder te maken

biedt Lipton de Professioneel range. Dit assortiment

voldoet aan hoge kwaliteitseisen. De vernieuwde

foliezakjes houden de theeblaadjes nog verser dan

de gebruikelijke papieren envelopjes. Bovendien

is de nieuwe verpakking minder belastend voor

het milieu. Er zijn verschillende smaakvarianten,

waaronder de Yellow Label thee, afkomstig van onze

eigen plantage in Kenia.

Rainforest Alliance

Lipton heeft niet alleen smaak voor de beste thee,

Lipton heeft ook smaak voor de wereld. Als eerste

theeplantage ter wereld heeft Yellow Label in

Kenia een Rainforest Alliance certifi cering™.

Omdat Lipton wil bijdragen aan

een betere wereld, streven wij

ernaar om in 2015 al onze

thee duurzaam te hebben

gecertifi ceerd.

Sir Thomas Lipton was een man met een missie: het vinden van de lekkerste

thee ter wereld. Hij bracht de fi jnste theemelanges direct van de plantages

naar de winkelschappen. Vandaag de dag is Lipton nog steeds de grootste

theeproducent ter wereld, en staat het merk Lipton symbool voor smaak en

kwaliteit. Lipton is tea, tea is Lipton.

De smaak van Sir Thomas LiptonDe smaak van Sir Thomas Lipton

UFS17585 Adv Lipton Professioneel H'eerlijk nr [2].indd 1 26-05-11 15:17

Wijnsuggesties ’ 27

LunchgerechtPasta met champignons

Wijnadvies: Merlot Grave del Friuli d.o.c. Sartori

Kleur: Diep robijnroodGeur: Zacht fruitigSmaak: Aangenaam droog, rond met bodyHerkomst: Italie (Veneto)Korte omschrijving: Het frisse van de geventileerde heuvels in Veneto en de warmte van de zon komen in deze Merlot duidelijk tot uiting: een aan-genaam frisdroge wijn. Deze wijn wordt na lagering voller. De Merlot Grave del Friuli van Sartori is een heerlijke wijn om te drinken bij geroosterd vlees en gerechten met wild.

KFS nr: 2348986x0,75 l Per fles € 3,62

BijgerechtBruschetta van tomaat

Wijnadvies: Villa Cerna Chi-anti Classico Riserva DOCG

Kleur: Vol robijnrood over-gaand in granaatrood Geur: Tonen van rijp fruit, specerij; zachte hout-invloeden, fijne florale toets Smaak: Evenwichtig en vol van smaak; soepel en com-plex, uitstekende lengte Herkomst: Italië (Toscane; Chianti Classico)Korte omschrijving: Klassiek gemaakt topwijn uit het hart van Chianti Classico in Tos-cane. Harmonieus en vol van smaak, mooie afdronk. Gas-tronomisch breed inzetbaar.

KFS nr: 2348996x0,75 l Per fles € 12,94

HoofdgerechtZeebaars met risotto pesto

Wijnadvies: Callia Alta - Chardonnay

Kleur: Helder lichtgeelGeur: Mooi gevarieerd, tropisch-fruit aroma, nuances van kruiden en een vleugje bloemenSmaak: Heerlijk soepel en frisHerkomst: Argentinie (Valle de Tulum)Korte omschrijving: Modern gemaakte cepagewijn, heer-lijk fruitig en fris. Als drink- en maaltijdwijn bijzonder ge-schikt (vis, verse salades in mediterrane stijl, charcuterie, kipgerechten, aperitief).

KFS nr: 2349006x0,75 l Per fles € 3,79

NagerechtRoodfruit Smootie

Wijnadvies: Batasiolo Bosc d’la Rei Moscato d’Asti DOCG

Kleur: Strogeel met gouden schijnselGeur: Intensief, rijp en zoetig; licht bloemig, zuiver aroma van de moscato Smaak: Fris, fijn zoet, sappig, aanhoudend Herkomst: Italië (Piemonte)Korte omschrijving: Fris-zoete, licht mousserende Italiaanse witte wijn uit de Piemonte; 100 procent mos-cato. Schenk hem goed ge-koeld (6-8 °C) bij zoete hapjes en nagerechten met fruit. Hij geeft elke gelegenheid een verrassend feestelijk tintje.

KFS nr: 2349016x0,75 l Per fles € 5,49

Page 15: 2011_04 H'eerlijk

16068 LAY OVEN ADV KRUID-WT.indd 1 6/1/11 4:58 PM

Vinotherapie Caudalie?Geïnspireerd op de Franse levenskunst.Een therapie waarbij de weldadige werking van druiven en wijnbladeren zijn vervat in producten voor gezicht- en lichaams-verzorging. De essentie van de druif als weldaad voor de huid. Net als goede wijn wordt de huid er met de jaren mooier door. www.caudalie.com

Column Wijn ’ 29

Vanuit de productie wordt, zeker in de oude wijnlanden, nauwlettend toegezien op het aantal hectare aanplant, hoeveel druiven (in hectoliters) de wijngaard mag voort-brengen en hoe er in de wijngaarden gewerkt dient te worden. Duurzaam en Biologisch worden daarbij snel met elkaar in verband gebracht maar zijn zeker niet hetzelfde. Waar een wijnboer puur biologisch werkt is de produc-tie vaak beperkt. Bij kwaliteitswijnen met het certificaat ‘Biowijn’ én met de aanduiding Appellation Contrôlée heeft dit grote invloed op de prijs.

Natuurlijke wijnIn plaats van over ‘duurzame’ wijn is het wellicht beter te spreken over ‘natuurlijke wijn’, of beter gezegd ‘zo na-tuurlijk mogelijke wijn’. Deze wijnen zullen nooit de naam ‘Biowijn’ voeren, maar voldoen wel aan een aantal belang-rijke criteria. De druiven zijn biologisch geteeld, er wordt geoogst met de hand, er wordt gebruik gemaakt van uit-sluitend biologische gisten, en er zal niet meer dan 50 mil-ligram sulfiet per liter aanwezig zijn. Al deze informatie van de wijn is terug te vinden op het etiket.

Creatieve toepassingenNaast het eindresultaat (de wijn) zijn er in de wijnbouw op het gebied van hergebruik en recycling veel vernieu-wende zaken. Om dumping van druiven- en gistrestan-ten in het milieu te voorkomen heeft men bijvoorbeeld in Frankrijk besloten dat de wijnboer van deze restanten alcohol dient te stoken en deze aan de staat dient af te dragen voor andere toepassingen. Heel creatief, en de na-tuurlijke wijnbouw leent zich voor nog meer creativiteit. Vinotherapie is zo’n creatieve nieuwe toepassing. •

De weldaad van duurzame

wijnbouw

doorToon SommerdijkAdviseur Wijn & SpijsKruidenier Groep

Duurzaam werken in de wijnbouw is de trend; hét gesprek van de dag. Jonge wijnmakers, oenologen, wijnbouwkundig-ingenieurs; ze komen vanuit hun opleiding steeds meer met vernieuwende ideeën.

Page 16: 2011_04 H'eerlijk

Op bezoek bij het Ministerie van EL&I ’ 3130 ’ Op bezoek bij het Ministerie van EL&I

Jurgen: “De lat ligt hoog, hoger dan op welke cateringloca-tie ook.” Met een percentage van 92% duurzaam inkopen van eten en drinken, waarvan 75% biologisch, kun je dat wel stellen. Voor de overheid in het algemeen ligt die lat op 75% duurzaam, en minimaal 40% biologisch. De over-heid heeft natuurlijk een voorbeeldfunctie. Bij EL&I, maar ook bij de andere ministeries gaat dat prima. Een score van 98,9% hebben we al een keer gehaald! Het assorti-ment biologisch en duurzaam wordt steeds uitgebreider en er zit meer continuïteit in de leveringen en de kwaliteit. Dat is voor ons belangrijk, met 400 lunchgebruikers per dag. Jurgen: “De lat heeft zelfs op 100% duurzaam inko-pen gelegen, maar dat is bijgesteld. Sommige producten zijn er wel in een biologische of fairtrade variant, maar dan haalt dat product het toch niet, bijvoorbeeld door de merkbeleving rond het A-merk”.

Duurzame Catering gaat niet alleen over de producten die je inkoopt; ook het gebruik van energie bij het (voor)bereiden van je gerechten is belangrijk. Door energie-zuinige apparatuur te gebruiken én door te kijken naar

de manier waarop je met die apparatuur omgaat. “De gewoonte om ’s morgens bij binnenkomst direct alle apparaten vast aan te zetten, ligt gelukkig ver achter ons” vol-gens Jurgen. Je bewust zijn van je acties en de consequenties, daar gaat het om.

Het terugbrengen van verspilling is ook een relatief makkelijke stap op weg naar duurzamer werken. Je kunt wel verant-woord inkopen, maar als je die prachtige producten aan het eind van de dag of de week moet weggooien, ben je niet veel opgeschoten. Vanaf een half uur voor slui-tingstijd worden daarom geen gerechten meer op voorraad in de counter geplaatst. Er wordt dan alleen nog op bestelling ge-maakt. Je gooit dan veel minder weg. Bij-komend voordeel is dat je gast altijd een supervers bereid product krijgt. Als er dan toch restjes van producten zijn, proberen

we die altijd nog te gebruiken; hiervoor is het concept ‘Hollandse Tapas’ bedacht. Dit zijn heerlijke hapjes, gemaakt van restjes uit je eigen koelkast. Heel duurzaam en altijd een verrassing.

Het werken met verse échte producten is een voorrecht; waar ik elke dag van geniet.

Ondanks de grote stappen die al gemaakt zijn, heeft Jurgen nog steeds wensen. Het assortiment duurzaam vers vlees en MSC vis staan hoog op zijn agenda. Blij-ven verbeteren en blijven verrassen; dat willen we. •

In een editie over Duurzaam kan dé locatie op het gebied van duurzame ca­

tering niet ontbreken. Wanneer je de catering verzorgt voor de medewerkers

van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) is

duurzame catering geen keuze, maar een vereiste. Albron Catering kreeg

deze opdracht drie jaar geleden. Jurgen Postema (locatiemanager van Albron) is terecht trots op de resultaten die zijn be­haald, in samenwerking met leverancier

en partner Kruidenier Foodservices.

Chefkok Joop Hardeman bereidt verse sotosoep: “ Frontcooking werkt! Door het product op deze wijze aan te bieden, stijgt de verkoop. Daarbij zijn gasten ook nog eens bereid meer voor een kopje soep te betalen. Beleving. Daar gaat het om!”

Dé Proeftuin

voor duurzame catering

Jurgen Postema

Page 17: 2011_04 H'eerlijk

Voor de bereiding van onze biologische mayonaise maken wij uitsluitend gebruik van biologisch scharrelei en biologische zonnebloemolie.

Mooi hè, de natuur?

www.remiafoodservice.nl of bel 030-2297898

Remia biologische sauzen

Voor de bereiding van onze biologische mayonaise

Mooi hè, de natuur?Mooi hè, de natuur?

Remia biologische sauzenRemia biologische sauzenRemia biologische sauzenRemia biologische sauzenRemia biologische sauzenRemia biologische sauzenRemia biologische sauzenRemia biologische sauzenRemia biologische sauzenRemia biologische sauzenRemia biologische sauzenProbeer ook eens onze biologische Mosterd, Fritessaus, Tomaten Ketchup of Curry Ketchup. Verkrijgbaar in handige portie-verpakking (sticks) en emmer van 2,5 liter.

LEKKER FRIS VOOR ONDERWEG!

CRYSTAL CLEAR AD 210X102 KRUIDENIER.indd 1 05-04-11 20:18

FoodvariaNieuws & innovaties uit de foodwereld

De diervriendelijke manier van wer-ken levert het biologische kalfsvlees van Eco Fields een Beter Leven ken-merk op met de maximale 3 sterren van de Dierenbescherming! De pro-ducten van Eco Fields vallen in de categorie vleeswaren en snacks (kalfs-vleeskroketten, bitterballen, hambur-gers, frikadellen en gehaktballen). Het kalfsvlees is van zichzelf al niet zo vet en toch is het lekker mals. Het is lang niet zo droog als rundvlees. Bovendien zijn hamburgers IKB-waardig, er zit alleen een beetje zout in. Zo’n burger is dus duurzaam én gezond. Nieuw in het assortiment zijn de EKO runder-kroket, de EKO frikadel, de EKO kalfs-kroket en de EKO saucijzenbroodjes.

.Food Varia ’ 33

Ladessa introduceert weer een nieuw

product; ossenworst. Een perfecte struc-

tuur, een aantrekkelijke kleur en is qua

smaak helemaal top. Dit product zal goed

in de smaak vallen. De ossenworst van

Ladessa is verkrijgbaar in 200 gram, 500

gram en een kilo verpakking en wordt

geleverd in een mooie worstverpakking.

Ladessa introduceert

Ossenworst

Eerlijk vleesmet Beter Leven keurmerk ***

Dagelijks sterven 6.000 mensen door het gebrek aan schoon drinkwater. Drink Earth Water en redt levens. We doneren namelijk 100% van de winst aan waterprojecten. Earth Water heeft inmiddels meer dan 300.000 euro aan duurzame watersystemen gefinancierd. You never drink alone! Leverbaar in cans van 18,9 liter, in glazen fles van 0,75 liter en PET flessen van 0,5 liter.

You never drink alone!

ambachtelijk & duurzaamIn de Beemsterpolder grazen de koeien zoveel mogelijk in de wei. Van de duur­zame melk van deze koeien maken de Beemster kaasmeesters ambachtelijke en natuurlijk gerijpte kaas met een wel heel bijzondere smaak. Vol en romig, maar ook rijk en pittig. Speciaal voor foodservice is Beemster verkrijgbaar in handige kant­en­klare kaasplakken.

Beemster kaas,

Page 18: 2011_04 H'eerlijk

A lleen het beste Ook u wilt uw klanten alleen het beste verkopen. Pure Fish Label heeft verschillende producten in haar assortiment

zoals gepaneerde vis of bijvoorbeeld visfilets gevuld met verse groenten. Alle visproducten van Pure Fish Label zijn na

een verhitting door oven, grill of frituurpan een consumentgereed eindproduct. Omdat onze producten geen onnodige

toevoegingen hebben verkoopt u straks gezonde producten. Iets waar de consument anno 2011 veel mee bezig is. Met de

verkoop van Pure Fish Label biedt u een verantwoord gevangen product aan. U zorgt er namelijk voor dat de consument

alleen het beste van het beste op het gebied van visproducten kan ervaren door Pure Fish Label te verkopen.

Scholrolletjes MSC

Sortering 100gr

Heekfilet gepaneerd MSC

Sortering 110-120gr

Sortering 100-110gr

Scholfilet Noordzee

gepaneerd MSC

Sortering 100-120gr

Sorterin 120-140gr

Lekkerbekje Alaska

Pollak gepaneerd MSC

Sortering. 25x100gr

Het Pure Fish Label van Fishmasters B.V. is nieuw en zeer onderscheidend op

het gebied van visproducten in de food-business. Dit nieuwe merk staat voor

pure visproducten. Visproducten die gemaakt worden zonder toevoegingen

van geur, kleur en smaakstoffen... vis zoals het bedoeld is.

Fishmasters BVNoordgat 1 8321 ME [email protected]. +31 (0) 527 25 65 00F +31 (0) 527 25 65 95

Vraag naar ons nieuwe assoriment of kijk op onze website www.fishmasters.nl

Het Eikeur Weiland ei mag gezien worden als een diervriendelijk en duurzaam ei en draagt het keurmerk ‘vrije uitloop’. (Op het ei herkenbaar aan de code 1). De prijs van een ei wordt voor een deel bepaald door de mate van diervriendelijkheid. Het geld dat je meer betaalt voor een Eikeur Weiland ei, wordt besteed aan goede leefruimte en gezonde voeding voor de kip. De leefruimte van de kip bestaat uit een binnen- en een buitenverblijf. De kip kan naar behoefte buiten scharrelen en in het binnenverblijf de nacht doorbrengen. De pluimveehouder die vrije uitloop kippen houdt, wordt op deze zaken gecontroleerd.

Eierenglorie Vermeulen wil maatschappe-lijk betrokken zijn en koopt deze diervrien-

delijke eieren van de pluimveehouder. Het bedrijf probeert de verkoop van deze eie-ren zoveel mogelijk te stimuleren en hoopt hiermee een steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Eieren eten met een goed gewetenAls u een Eikeur Weiland eitje eet, dan doet u dat met een goed geweten. U heeft niet alleen gedacht aan uw eigen welzijn, maar ook aan het welzijn van de kip. Daarom zeggen wij van Eierenglorie Vermeulen: “Er is toch niets lekkerder dan verantwoord eieren eten”!? •

KFS nr 25811, doos 10 stKFS nr 25812, krat 7x10 st

Wat feitjes over eitjes• Nederlandtelt30miljoenlegkippen: • 46%hiervanleeftinlegbatterijen; • 40%magscharrelen; • 12%beschiktovervrijeuitloop; • 2%isbiologischgehouden.• Onzekippenleggenbijna9,5miljard

eieren. • Zo’n90%isbestemdvoordeexport.• Bijnadehelftvandegelegdeeieren

zijn kooi-eieren. • Legbatterijeierenvindenhunbestem-

ming in verwerkte producten als mayonaise, koek en cake, of worden geëxporteerd. Bron: www.milieucentraal.nl

Het ei uit de weiVrije uitloop eieren van EiKeur

Eieren zijn een bron van gezonde voedings-stoffen. Naast het popu-

laire Omega3 is een ei ook bron van onder andere de

vitamines D en B. Onmis-baar in een evenwichtig dieet. Bovendien bevat

een ei van nature veel pro-teïnen, waardoor het een

zeer geschikt middel is om mee af te vallen. Dat klinkt

allemaal heel positief, maar hoe zit het met de

diervriendelijkheid rond de ‘productie’ van het ei?

Leverancier in the picture ­ Eierenglorie Vermeulen ’ 35

Page 19: 2011_04 H'eerlijk

De verrassende ERU Foodservice Cheese Spreads zijn ideaal voor gebruik in sand-wiches en wraps, maar ook zeer geschikt voor toepassing in diverse sauzen ofgerechten. Met de vijf varianten zijn ineen handomdraai snel en eenvoudig de heerlijkste gerechten te bereiden!

HONDERD-EN-ÉÉN

HEERLIJKE

IDEEËN MET

HONDERD-EN-ÉÉN

HEERLIJKE

IDEEËN MET ERU Cheese

SpreadsBereidingswijze• Snijd iedere kipfi let in 4 dunne plakken.• Smeer de kipfi let in met olijfolie en bestrooi met peper en zout.• Gril de kipfi let gaar en bak de ciabatta’s af.• Schil de mango en snijd deze in blokjes van ½ cm.• Besmeer de broodjes met ERU Cheese Spread Gouda 5% vet.• Leg op ieder broodje 2 plakken gegrilde kipfi let.• Verdeel hierover de blokjes mango.• Garneer af met shiso purper.

• 2 eetlepels olijfolie• 1 niet te rijpe mango• 1 bakje shiso purper• peper en zout

Ingrediënten voor 4 personen• 100 gram ERU Cheese Spread Gouda 5% vet• 2 stuks kipfi let• 4 ciabatta broodjes

Ciabatta met ERU Cheese Spread Gouda 5% vet, gegrilde kipfi let en mangoBereiding: 15 minuten

Gouda: 20816

Bleu: 20821Brie: 20822 Chèvre: 20823

Gouda 5% vet: 20828

• Besmeer de broodjes met ERU Cheese Spread Gouda 5% vet.

• Smeer de kipfi let in met olijfolie en bestrooi met peper en zout.

• Besmeer de broodjes met ERU Cheese Spread Gouda 5% vet.

www.eru.com

www.activia.nlActivia past binnen een verantwoord voedingspatroon en een gezonde levensstijl.

www.activia.nlActivia past binnen een verantwoord voedingspatroon en een gezonde levensstijl.

NIEUW!Gun uw gast een

www.activia.nlActivia past binnen een verantwoord voedingspatroon en een gezonde levensstijl.

Gun uw shopperen uw categorie een

NIEUW!

• échtgenietenbinnenuw

gezondheidssegment;

• toegevoegdewaardevoor

uwcategorie;

• verpaktineenonderscheidend

bolletje;

• tweefluweelzachteyoghurtsmaken:

MangoenAardbei;

• bevatslechts3%vet.

ActiviaVerwenMoment:

Activia VerwenMoment is nu bestelbaar!

Vanaf week 15 komt uw klant Activia VerwenMoment tegen:

indehuiskamerviatelevisiespots;

tijdenshetwinkelenvia‘nearstoresampling’;

in de straat via deAbri;

onderdeaandachtindiversebladen;

ophetwebviahetVerwenMomentspel

Aardbei 4x125gr 101110 Mango 4x125gr 101115

BESTELNUMMERS

Activia VerwenMoment:• écht genieten binnen uw gezond-

heidssegment;• toegevoegde waarde voor uw

categorie;• verpakt in een onderscheidend

bolletje;• twee fl uweelzachte yoghurtsmaken:

Mango en Aardbei;• bevat slechts 3% vet.

30SV14_Verwen_adv_190x92.indd 1 19-05-11 09:07

Leverancier in the picture ­ Ladessa ’ 37

“Wij hoeven niet per sé de goedkoopste zijn maar willen wel de beste zijn”, aldus directeur Ray-mond Schuitema. “Al realiseren wij ons heel goed dat de druk op de ‘P’ van prijs steeds groter wordt.”

InnovatieLadessa loopt voorop als het gaat om kwaliteit, maar is ook een zeer innovatief bedrijf op het gebied van productontwik-keling en verpakkingen. “Onderscheidend zijn kun je op veel manieren. Belangrijk is dat je er voor open staat en risico’s durft te nemen”, vertelt broer en mede direc-teur Lars Schuitema. “Toen wij het Solo concept hadden uitgewerkt en de eerste investeringen hadden gedaan heeft het even geduurd voordat de eerste orders

kwamen. We heb-ben echter steeds het

vertrouwen gehad in het concept en nu is het niet meer weg te denken uit het foodservice kanaal.”

OssenworstOok nu introduceert Ladessa weer een nieuw product; Ossenworst. “Onze Os-senworst heeft een perfecte structuur, een aantrekkelijke kleur en is qua smaak helemaal top”, aldus een zelfverzekerde Raymond Schuitema. Hij verwacht dan ook dat dit product bij de consumenten zeer goed in de smaak zal vallen en dat de eerste aankoop zeker zal leiden tot een herhalingsaankoop. De Ossenworst van Ladessa is verkrijgbaar in verschillende gewichten, van 35 gram tot 1 kilogram, en

wordt geleverd in een mooie worstverpak-king. De Ossenworst wordt al afgenomen door diverse afnemers van Kruidenier. “De reacties zijn zeer positief, daar doe je het voor”, aldus Lars Schuitema. “Wij kunnen zelf overtuigd zijn van de kwaliteit van ons product, maar uiteindelijk gaat het erom dat de consumenten onze producten weten te waarderen.”

Volgende introductieDe vraag wat de volgende introductie van Ladessa wordt laten de broers glimlachend onbeantwoord. “Productontwikkeling is bij ons een continue proces, het is onze pas-sie om nieuwe producten te ontwikkelen. Maar houd het hierop: binnen afzienbare tijd verwachten wij de consumenten weer iets nieuws te presenteren.” •

Ossenworstook

lekker b

ij

de borre

l!

Ladessa in Oosterhout is een

jong en eigentijds familiebedrijf;

gespecialiseerd in het ontwik-

kelen en produceren van hartig

broodbeleg. Met altijd de drive

om binnen het betreffende

vleeswarensegment het beste

product te produceren.

Ladessa introduceert

Page 20: 2011_04 H'eerlijk

organicblack tea

organictea

organictea

organicherb tea

organicherb tea

organicherb tea

organicSPICY tea

organicREFRESHING tea

organicFRUITY tea

organicFRUITY tea

NL-BIO-001Non-EUAgriculture

112338 ADV MHAIDIVA-Heerlijk magazine.indd 1 06-06-11 12:15

Bereidingswijze: • Giet de ijsthee, limoensap, suikersiroop, jus

d’orange en ananassap in de cocktailshaker• Voeg hieraan 8 ijsblokjes toe• Shake het geheel voor 10 seconden• Maak de bovenrand van het glas vochtig met een

beetje limoensap • Verdeel 2 eetlepels fijne suiker op een plat bord• Dip voorzichtig de bovenrand van het glas in de

suiker op het platte bord, zodat er een mooi dun suikerrandje ontstaat

• Garneer het glas met een schijfje sterfruit / carambola

• Giet de koude mix in het glas

KFS. Nr. Aantal Verp. Artikelomschrijving38269 1 100x2 gr. Mhai diva bio ft green

pure35176 1 1 kg. Gilse kristalsuiker30127 1 115 ml. Sicilia limoensap30776 1 0.7 l. Monin siroop

rietsuiker26585 1 1 l. IVS bio

sinaasappelsap30044 1 1 l. Ananassap63860 1 6x2 kg. Ice factory ijsblokjes

horeca21150 1 St. Carambola mt10

• 30 ml Mhaidiva green • tea ijsthee• 20 ml limoensap• 20 ml suikersiroop• 15 ml jus d’orange• 15 ml ananassap

• 8 Ijsblokjes• 2 el kristalsuikerVoor de garnering:• 1 st sterfruit /

carambola • 2 el suiker

Ingrediënten per persoon:

Hardware:• 1 cocktail shaker• 1 martini glas

• 1 snijmes• 1 snijplank• 2 platte borden

Recept ­ Thee ’ 39

Zeer verfrissende niet-alcoholische organic cocktail van groene thee!Probeer het zelf!

Well Tea CocktailMhaidiva

Maak je eigen

suikerwater!Ingrediënten:

1 kilo suiker, 1 liter water

Los 1 kilo suiker op in 1 liter warm

water. Laat de siroop afkoelen en

zet het in de koelkast. Giet het in een

lege fles en het is klaar voor gebruik.

Page 21: 2011_04 H'eerlijk

40 ’ En verder...

In de volgende editie: Evenementenkalender juli / augustus 2011

8 - 10 juli North Sea Jazz | Rotterdam9 - 10 juli Bourgondisch Beemster | Zuidoostbeemster | www.bourgondischbeemster.nl14 - 15 juli Proef Lokaal | Lieren | www.proef-lokaal.com19 - 22 juli Vierdaagse Nijmegen22 - 31 juli Tilburgse Kermis29 - 30 juli Zomercarnaval | Rotterdam1- 29 aug Ramadan19 - 21 aug Lowlands | Biddinghuizen20 - 28 aug Europees Kampioenschap Hockey Heren27 - 28 aug Proef het landleven | Landgraaf | www.proefhetlandleven.nl 31 aug - 3 sep Suikerfeest21 aug Bavaria City Racing | Rotterdam25 - 28 aug Heuvelrug Culinair | Leersum | www.heuvelrugculinair.nl 25 - 28 aug Preuvenemint | Maastricht | www.preuvenemint.nl26 - 28 aug Uitmarkt | Amsterdam | www.uitmarkt.nl

Leveranciersindex

Deze editie van H’eerlijk is mede tot stand gekomen door de medewerking van de volgende leveranciers van Kruidenier, in alfabetische volgorde.

Aviko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28Alpro Soja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11CSM Unipro. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10CONO Kaasmakers . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33Danone . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36Eierenglorie Vermeulen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35ERU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36EcoFields . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33Earth Concepts . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33Fish Masters . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34Friesland Campina Cheese . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8Henri . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16Ladessa. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33/37Mhai Diva . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38Pepsico | Lay’s . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28Remia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32Spadel Nederland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41Unilever | Knorr . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26Unilever | Lipton . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26Unilever | OLA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18Van Oordt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16Vrumona | Crystal Clear . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32Willie Dokter. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24Zwanenberg | Kraak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Colofon

H’eerlijk is een uitgave van Kruidenier en verschijnt zes maal per jaar in een oplage van 5.000 ex.

Eindredactie Lucré Reijgers

Redactie Koos SchwanebergMaarten Schön

Met medewerking vanChristy Kool (Duurzaam & MVO)Kris van Veen (Facilitair)Stephan Haasbroek (Koffie & Thee)Corné Ooms (Sourcing Vers)Toon Sommerdijk (Wijn & Spijs)Marc Smeets (Culinair Adviseur)

Vormgeving en begeleiding B&M Design B.V.

Fotografie recepten Jacques Poiesz

Redactieadres en AdvertentieexplotatieKruidenier Groep B.V.Postbus 59229, 3008 PE RotterdamT 010 495 07 [email protected]

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder toestemming van de uitgever. Druk- en zetfouten voorbehouden. Copyright Kruidenier 2011.

Vooruitblik Vers2012 lijkt een prachtig jaar te worden. Wij moeten weer mee veranderen om te blij-ven verrassen. En dat is maar goed ook. Dat gaat u zien, proeven en beleven tij-dens de 19e Kruidenier Foodbeurs in Houten. Twee dagen vol met Service, Snelheid, Fun, Vers, Ambachten, Sfeer, Streekproducten, Proeverijen en Gastvrij-heid. Maar ook vol vuur en vlam voor 2012. Het Olympisch jaar dat voor de deur staat. En dat zal je ook zeker merken. Met alles waar Kruidenier voor staat; waar de part-ners van Kruidenier voor staan. Kortom; twee dagen (foodservice) topsport! Noteer de data vast in je agenda!Woensdag 9 en donderdag 10 novem-ber, Expo Houten.

Opmerking of suggestie?Uw reactie is van harte welkom via [email protected]

Volg ons ook op twitter:twitter.com/ kruideniernl

Sinds 1889 is de originele zuiverheid van de natuurlijke mineraalwaters Spa beschermd in een zone die zich vandaag uitstrekt tot 13.177 hectare, één van de grootste beschermde waterzones in Europa. Ofwel, 26.354 voetbalvelden! De strikte beschermingsmaatregelen garanderen de originele zuiverheid en de unieke kwaliteit van natuurlijk mineraalwater voor ons vandaag, maar ook voor de komende generaties. Bovendien putten we water zonder het uit te putten: we nemen het water enkel uit het jaarlijks hernieuwbare watervlakte om zo over- exploitatie te vermijden.

20.000.000 liter drinkbaar water wordt ter beschikking gesteld

Naast zijn milieubezorgdheid, heeft Spadel eveneens een partnerschap met Unicef (WaSH-programma: Water, Sanitation & Hygiene) waardoor het jaarlijks 20 miljoen liter drinkbaar water ter beschikking stelt voor de bevolking in gebieden waar toegang tot schoon drinkbaar water beperkt is.

De 4 prioriteiten van het duurzame verpakkingsbeleid van Spadel:

1. De vermindering van de primaire & secundaire verpakking 2. Het gebruik van gerecycleerd materiaal (PET, papier) in verpakkingen & etiketten 3. Plantaardige inkt voor de bedrukking van de etiketten 4. Het verkleinen van de etiketten

Spadel was in 1988 de eerste mineraalwater producent die 25% gerecycleerde pet in zijn flessen gebruikte. In 2010 ging het nog een stap verder om als eerste 50% gerecycleerde pet te gebruiken voor alle flessen Spa Reine. Verder werkt Spadel aan een continue verlichting van de flessen: –45% voor Spa Reine op 30 jaar tijd en –27% voor Spa Rood op 25 jaar tijd. Kijk voor meer markante feiten op www.spadel.com.

Inspanningen worden beloond

De productiesites Spa Monopole en Bru zijn ISO 14001 gecertificeerd. Bovendien heeft Spadel de volgende erkenningen:• Het label « Eco-Dynamische Onderneming» 2 sterren voor het efficiënt milieubeheer van zijn kantoren te Brussel (2007).• De speciale Mediaprijs van de Belgische Prijs voor Energie en Milieu (2007).• De 1e Europese Prijs Kwaliteit Mineraalwaters, uitgereikt door het Europees Centrum voor Onderzoek naar Mineraalwaters te Napels (2009).

ne Verder werktflessen Spa Reinflessen Spa Reinoor Spa Reinente feiten op

te gebruiken voor alle fvan dKijk v

ebruiken voor alle fde flessen: –45%voor meer mar

lle f% vokan

Spadel aan een–27% voor Spa

m.

ne. Verder werktp 30 jaar tijd enww.spadel.com

Reine op

p ww

Als de mens het water beschermt,beschermt het water de mens

www.spadel.com.com

Sinds 1889 is de originele zuiverheid van de natuurlijke mineraalwaeen zone die zich vandaag uitstrekt tot 13 177 hectare één van de

beschermt he

hectare: grootte van het gebied dat Spadel beschermt

l n

wa eerde pet in zijn n stap verder om als eerste 50% gerecycleerde pet

ater producent die 25% gerecycln stap verder om als eerste 50% g

25%22255

vlakte om

In

D1d•

D1d

kel uit het jaarlijks hernieuwbare waterv

ame l:

25%2222222555

s hernieuwbare waterv

5%555555

50%

Page 22: 2011_04 H'eerlijk

Onderwerp ’ 4342 ’ Onderwerp H’eerlijk voordeel ’ 43

Bestellen? Kruidenier.nl

Altijd vers......dat is

Kruidenier!

42 ’ H’eerlijk voordeel

Per kilo nu

27,50

Vers voordeel bij Kruidenier

Altijd & Overal lekker vers!

Serveertip!

Actieperiode 22 juli t/m 19 augustus 2011. Genoemde prijzen zijn alleen geldig in de genoemde actieperiode. Aan deze prijzen kunnen geen verdere rechten worden ontleend. Aanbiedingen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, druk- en zetfouten.

H’eerlijkvoordeelSpeciaal voor u geselecteerd

Verse Peulen Kilo KFS nr 234272

Groene Asperges 450 gram KFS nr 234274

Tebben Oude kaas (48+) geraspt Zak 1 kg 8,70KFS nr 232189

Wilde Zeebaars 2-4 kilo KFS nr 234275

Boursin Pakje 150 gram 2,16KFS nr 234277

Boerenland Volle Yoghurt EKO Pak 1 liter KFS nr 234281

Risotto parboiled rijst Zak 5 kg. KFS nr 234285

Crème Fraiche Beker 125 gram 0,84KFS nr 234279

BarillaTagliatelli nr 129 Pak 500 gram KFS nr 234283

Stokbrood witPer st. 400 gr. 1,18KFS nr 234893

Hollandse aardbeienBak 250 gram 2,70KFS nr 234894

BramenBak 125 gram 2,68KFS nr 234896

Frambozen Bak 125 gram 2,55KFS nr 234897

Nu slechts

9,70

Nu slechts

10,22

Nu slechts

2,10

Nu slechts

1,73

Nu slechts

4,45

Wat weet jij over de…Zeebaars?• Lengte±65cm.

• Erzijnwel300soorten.

• InEuropakomen15soorten

voor.

• Afmetingenvan0,05tot300

cm. • Wordtveelindiepvriesaange-

voerd...

•…maar,ookdoorsportvissers.

• Lekkerevis!

•Opallerleimanierentebereiden.

•Gezondvet1,5%.

• Eiwit18%.

Page 23: 2011_04 H'eerlijk

Kraak-Vers Art.nr. Art. omschrijving Besteleenheid 8141 Ambachtelijke Achterham** 510 gram

8142 Ambachtelijke Schouderham** 490 gram

8143 Gebraden Kipfilet Naturel** 510 gram

8144 Gebraden Kipfilet Peterselie** 510 gram

8145 Gebraden Gehakt op Ambachtelijke Wijze**

490 gram

8146 Cervelaat volgens Slagers Recept** 500 gram

8147 Chorizo volgens Slagers Recept** 500 gram

8148 Ambachtelijke Salami ** 500 gram

Premium Vleeswaren

AmbAchtelijk en AuthentiekkrAAk-Vers Premium VleesWAren

Steeds meer gasten willen bewust kiezen voor eerlijke en natuurzuivere producten. Daarom hebben wij van Kraak-Vers het Premium assortiment uitgebreid met eerlijke vleeswaren. Van heerlijke Ambachtelijke Achterham tot Chorizo volgens Slagers Recept, allen zorgvuldig geselecteerd op smaak, kwaliteit en duurzaamheid.

Wij vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan diervriendelijke productie. Daarom houden we zoveel mogelijk rekening met het natuurlijke gedrag van de dieren. Op grond daarvan heeft de Dierenbescherming het Beter Leven kenmerk met twee sterren aan deze producten toegekend.

KRAAK-VeRS, Marie Curiestraat 13, 2691 HC ‘s-Gravenzande, T +31 (0)174 - 42 15 54, F +31 (0)174 - 42 15 72, [email protected], www.kraakvers.nl

Kraak-Vers staat voor lekker eten en puur genieten! Een ware verwennerij voor iedere gast.Voor meer informatie: www.kraakvers.nl

30186 WT ADV KV Premium Vleeswaren_retail_210 x 210_3mm_FC.indd 1 6/6/11 11:02:02 AM