2011_06 H'eerlijk

44
4 11 19 eerlijk Altijd & Overal lekker vers! Kruidenier.nl Foodtrends Weet wat je eet! Trends De zeven eetmomenten Koffie Nieuwe trend: de Flat White Recepten Back to Basic Nr. 6 Jaargang 4 november/ december ’11

description

H'eerlijk 6

Transcript of 2011_06 H'eerlijk

Page 1: 2011_06 H'eerlijk

4

11

19

’eerlijkAltijd & Overal lekker vers! Kruidenier.nl

Foodtrends Weet wat je eet!

TrendsDe zeven

eetmomenten

KoffieNieuwe trend:de Flat White

ReceptenBack to Basic

Nr. 6Jaargang 4november/

december ’11

Page 2: 2011_06 H'eerlijk

Volg ons ook op twitter:twitter.com/ kruideniernl

2 ’ Inhoudsopgave.

De 7 eetmomentenVroeger was alles eenvoudig. Je stond op, nam een boterham met kaas, smeerde je bammetjes, hup in het broodtrommel-tje, at ze tussen de middag op en bij thuiskomst een prakkie met jus. Nu is dat echt voltooid verleden tijd.

Duurzaam rundvlees van de BlaarkopHet is duidelijk een trend om meer duurzaam geproduceerd vlees te eten. Het liefst ook vlees van dichtbij; vlees- en vleeswaren uit Nederland, biologisch of met milieukeur certificering. En natuurlijk speelt de blaarkop daarin voor Kruidenier een grote rol.

Generatie Z is aan zetOp 24 oktober werd Generatie Z, het spraakmakende boek van Dr. Jos Ahlers en René Boender gelanceerd. En dat hebben zij geweten. Ook de horeca staat er natuurlijk in omschreven. Compleet met uitspraken van generatie Z-ters die je toch aan het denken zetten....

4

6

6

12H’eerlijke gastchef:Wouter van LaarhovenOnze vaste Culinair Adviseur Marc Smeets is aan een nieuw avontuur begonnen in Frankrijk; en wij wensen Marc uiteraard alle succes. Deze keer in de H’eerlijk daarom een gast-chef! En niet zomaar chef. H’eerlijk presenteert vol trots een aantal prachtige recepten van chef-kok Wouter van Laarhoven van Restaurant De Molen in Kaatsheuvel. Altijd op zoek naar verrassende elementen en unieke, pure smaken. Laat je ook inspireren!

4H’eerlijk nr. 6 uitgelicht

12

Van 3 naar 7 eetmomenten is de trend!

Page 3: 2011_06 H'eerlijk

4 De 7 eetmomenten6 Weet wat je eet!9 Product in the picture: appels & peren De nieuwe oogst Hollands hardfruit

is weer binnen! De zomer rassen zijn zo goed als van de markt. Er worden momenteel behoorlijke volumes appelen aangevoerd. H’eerlijk vers van eigen bodem; en supergezond.

11 Column: Koffie Koffiewatcher Jeroen Veldkamp

voorspelt dat de Flat White een serieuze toekomst heeft in Neder-land. Vooral in de gespecialiseerde koffiebars. Dat klinkt prachtig. Maar wat is een Flat White eigenlijk?

12 Generatie Z14 Grand Café Double Dutch19 Recepten

Wouter van Laarhoven27 Wijnsuggesties

29 Column: trends in wijn Trends in wijn voorspellen vraagt

om communicatie en analyse. Met specialisten op het gebied van productie, handel en consumptie. Chemische bemesting van de wijngaard, gebruik van insecticiden en onkruidverdelgers zijn ‘uit’. Kwaliteit, duurzaamheid en bio-logisch geteelde druiven zijn ‘in’.

30 RTL & PDX Catering32 Foodvaria35 Grondstoffen37 Foodbeurs 201139 Kruidenier Najaarbrochure40 Vooruitblik, colofon, leveranciersindex & evenementenkalender41 Koffierecept: Seventh

Coffee Chocolate Soufflé42 H’eerlijk voordeel

4Als je alleen maar blijft doen, wat je altijd hebt gedaan... Dan krijg je alleen nog maar wat je altijd hebt gehad, zei Einstein ooit heel wijs. Het is meer dan waar.En door routine gedreven wordt meestal steeds minder in plaats van méér. Daarom geloven wij bij Kruidenier dat je altijd verder moet kijken dan de spreekwoordelijke neus lang is. Dat doen wij dan ook. Wij speuren de trends af. Praten met de beste trendwatchers en vooral visionairs. Overal en altijd. Niet alleen hier in Nederland maar door de hele wereld. Trends kun je niet creëren, die ontstaan! En vaak spontaan. Daarom in deze H’eerlijk volop zaken die nu spelen en waar je direct op in kan spelen. De 7 (eet)momenten bijvoorbeeld. Kijk daar eens naar en hoe je daar de consument nog beter en vooral lekkerder in kan servicen. Of de broodboost die in de hele wereld aan een opmars is begonnen. Eén trend is echter altijd blijvend: service met een smile. Dat wil iedereen. En steeds meer... Dat doen wij dan ook.Ga met een glimlach deze H’eerlijk lezen en laat ons weten hoe wij je nog beter kunnen servicen. Alle concepten die het verschil maken (& meer) hebben wij voor jullie!

Met vriendelijk groet,

Peter KruidenierAlgemeen directeur

.Voorwoord ’ 3

Inhoudsopgave

Trends zijn er om direct op

in te haken…

Helemaal bij de tijd: de QR-codeIn deze H’eerlijk tref je QR-codes aan. De code op zich zegt in eerste in-stantie niets. Het is niet meer dan een abstracte, vierkante barcode. Die scan je met je mobiele telefoon (smartphone). Het programmaatje op je mobiele telefoon vertaalt de code in een hyperlink naar bijvoorbeeld onze website, waarop een filmpje te zien is.

Page 4: 2011_06 H'eerlijk

4 ’ De zeven eetmomenten

Wil je meer weten over de 7 concepten die Kruidenier voor de 7 momenten heeft? Kom naar de Kruidenier Foodbeurs op 9 en 10 november en wij vertellen je er alles over!

Van 3 naar 7 is dé trend!

En koude rode wijn...

eetmomenten

Page 5: 2011_06 H'eerlijk

De zeven eetmomenten ’ 5

Steeds meer mensen eten nu op 7 momen-ten en scharrelen als het ware hun eten bij elkaar. Thuis drinken wij het ontbijt, maar vaak wordt het ook overgeslagen en doen wij het ontbijt onderweg omdat wij nu een-maal altijd haast hebben. Dat kopen we onderweg wel… on the go is nu een van de snelst groeiende segmenten. En daar-bij zullen verrassende broodconcepten weer snel de weg naar de maag vinden. Brood maakt, mits vers gebakken, muziek in de mond en voelt als meer dan gezond. Premium koffie gaat meer en meer in de belangstelling staan van de Nederlandse consument, maar dan moet het wel lekker zijn. Voor echt lekker wordt steeds meer betaald. Zelfs als het in een kartonnen (re-cyclebare) beker zit. Want ook koffie gaat mee ‘on the move’.

Tussen de middag gaat steeds meer warm gesnackt worden. Gelukkig spelen de bedrijfsrestaurants daar nu steeds meer op in. Maar de overige horeca ook. Dus de competitie is hevig voor de SOS. Wat geen ‘save our soul’ meer betekent maar maagaandeel (share of stomach) Vaak gaat deze middagvuller in plaats van of ten koste van de warme maaltijd in de avond. Want Nederland gaat steeds minder koken

en meer opwarmen. Wij denken wel dat wij koken, maar piepen het op in de mag-netron. Of liever een kant en klare vers ge-maakte salade. Dat is wel zo makkelijk en je kunt meteen door naar de sport.

Gezellig eten gaan we steeds meer bui-ten de deur doen. Daar spreek je af met je zogenaamde Facebook vrienden. En zelfs met je familie. Maar wel lunchporties (dus kleiner) op dinertijd. Het toetje schiet er wel vaker bij in. De obese-gedachte is namelijk het heftigst bij uit eten gaan. Qua drank zie je steeds meer dat bier ook zich mag gaan verheugen in vrouwelijke drin-kers. Wijn heeft een enorme groei door-gemaakt maar zal langzaam maar zeker stabiliseren. De chardonnay girls gaan over op bier. Maar wel lekker en vaak ook alcoholvrij. Echte mannen trouwens nu ook. De madiwo 0.0% drinkers. Want eindelijk is alcoholvrij bier wel lekker geworden.

Dan die rode wijn. Je moet er niet aan den-ken als wine lover, maar in Japan is het nu hip om ijskoude rode wijn te drinken. Zou deze trend ook naar Nederland overslaan? Je weet het maar nooit. Niemand weet pre-cies wat het gaat worden, maar als Lady Gaga plotseling wordt gespot op Face-book met een ijskoude... dan kan zo maar de vlam in de pan slaan. En worden de 7 eetmomenten wellicht 8! Of 6….

Wil je bijblijven over alles wat er speelt in de wereld van food & drinks, kom dan 2x per jaar naar de Kruidenier Inspiratiedag voor pro’s…. Daar hoor je volgend jaar alles over. •

Vroeger was alles eenvoudig.

Je stond op, nam een boterham met kaas,

smeerde je bammetjes, hup in het broodtrommeltje,

at ze tussen de middag op en

bij thuiskomst een prakkie met jus.

Nu is dat echt voltooid verleden tijd.

Page 6: 2011_06 H'eerlijk

Trend: rundvlees met de in de hoofdrol

Eerst: Wel een beetje vreemd50 jaar geleden was je toch wel een beetje vreemd als je biologische voeding at. In die tijd waren de biologische produc-ten in steden alleen verkrijgbaar bij het Reformhuis (later werden dit de Natuur-voedingswinkels). In Amsterdam was zo’n Reformhuis gevestigd tegenover (toen) ‘De Nieuwe RAI’. De eigenaar van het Reformhuis bracht de boodschappen, die per telefoon werden besteld, netjes thuis. Nog vreemder was het als je geen vlees at en als vegetariër door het leven ging. Producten als krokant gebakken kaas-plakjes, combinatiegerechten met granen en bonen zoals vegetarische erwtensoep

met een roggeboterham waren nodig om de juiste hoeveelheden eiwitten per dag naar binnen te krijgen. De allereerste ‘sojabrokjes’ kwamen in rode en blauwe pakken op de markt. Naturel en met een smaakje. Je moest de brokjes eerst weken om ze te kunnen verwerken in macaroni of andere eenpansgerechten.

Ontdekking: Smaak met een bite20 jaar geleden gingen topkoks zich inte-resseren voor biologische producten. De luxe horeca ontdekte toen de toe gevoegde waarde. Een vollere smaak en een andere structuur; verse producten met een bite. Een groot blok van 1 kilo vleesvervanger

genaamd ‘Tival’ werd geïntroduceerd met de vraag “Hoe kunnen we dit aantrekke-lijk maken?” Er worden in een latere fase Tival-’worstjes’, ‘-gehaktballetjes’ en ‘-hamburgers’ geïntroduceerd. 10 jaar geleden waren voor het eerst ook biologi-sche producten in de supermarkten ver-krijgbaar. Inmiddels lagen er (november 2010) gemiddeld 90 verschillende biolo-gische producten in deze supermarkten. Met name AGF, vlees en zuivel.

Nu: Natuurlijk lekkerOok bij cateringlocaties is anno 2011 het aanbod biologische producten niet meer weg te denken. Doordat de overheid per

6 ’ Weet wat je eet!

BlaarkopDuurzaam

Page 7: 2011_06 H'eerlijk

doorChristy KoolChristy Kool is manager Kwaliteit en P&O bij Kruidenier. In deze rubriek houdt zij je op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van MVO in de meest brede zin. Contact: [email protected] of 06 51 573 330.

1 januari 2010 is gestart om minimaal 40% van de producten duurzaam in te kopen is er een versnelling ontstaan. Gecerti-ficeerde biologische producten, soms aangevuld met Fairtrade certificering zijn inmiddels goed verkrijgbaar. De afge-lopen jaren hebben zelfs de A-merken biologische producten aan hun productlijn toegevoegd.

Kruidenier biedt al jaren een ruim as-sortiment biologische producten. Maar Kruidenier doet meer. Wij maken ons sterk om ook andere, duurzaam geprodu-ceerde producten op de markt te brengen zoals Fairtrade en Milieukeur. Als er voor

een product nog geen certificatiecriteria zijn opgesteld, zorgt Kruidenier er in sa-menwerking met de Stichting Milieukeur voor dat dit wel gebeurd. Zo hebben we het afgelopen jaar gewerkt aan de certi-ficatiecriteria voor Milieukeur rundvlees. Momenteel zijn de eerste reguliere blaar-kopproducten in ons assortiment opge-nomen. In 2012 zijn de eerste Milieukeur gecertificeerde blaarkopproducten ver-krijgbaar! Een geweldige stap, waar we heel trots op zijn.

In de toekomstHet is duidelijk een trend om meer duur-zaam geproduceerd vlees te eten. Het

liefst ook vlees van dichtbij; vlees- en vleeswaren uit Nederland, biologisch of met milieukeur certificering. En natuurlijk speelt de blaarkop daarin voor Kruide-nier een grote rol. In 2010 waren het nog twee blaarkoppen per week die door de ‘blaarkopketen’ konden worden geslacht. In 2011 zijn het wekelijks gemiddeld acht-tien blaarkoppen. Een voorbeeld van een lange termijn beweging die noodzakelijk is om een oud Hollands ras weer terug te krijgen in ons landschap en op ons bord. Het eten van een duurzaam stukje vlees van hoge kwaliteit sluit aan bij de huidige ontwikkelingen, met de blaarkop in de hoofdrol! •

Weet wat je eet! ’ 7

Blaarkop

Page 8: 2011_06 H'eerlijk

Chocomel Hot, de enige echte warme

chocolademelk

Onweerstaanbaar de enige èchteDe chocolademelk van Chocomel is zo bekend dat het een soortnaam is geworden. Chocomel is al meer dan 75 jaar de enige èchte chocolademelk van Nederland! Daarom is Chocomel hét merk waarmee u uw gasten echt verwent. Zowel koud, als warm geserveerd! Een eigen, unieke belevingswereld: “de onweerstaanbare verleiding”.

Chocomel kiest voor maatschappelijk verantwoorde cacaoVan alle cacao die Chocomel gebruikt wordt 45 procent UTZ gecertificeerd ingekocht. Het streven is om in 2014 alle cacao voor Chocomel op deze wijze in te kopen. Door verantwoord geprodu-ceerde cacao te gaan gebruiken verbetert Chocomel enerzijds de werkomstandigheden en de concurrentiepositie van cacaoboeren en investeert Chocomel anderzijds in de kwaliteit van cacao.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw Account Manager, of bel met FrieslandCampina Benelux 033 - 713 33 33.

Page 9: 2011_06 H'eerlijk

Product in the picture ’ 9

Appels …… zijn natuurlijk lekker om zo in te bijten. Een enorm po-pulaire vrucht; al jarenlang. En de keuze is enorm. Je hebt ze hard en zuur, zacht en zoet. Ieder z’n smaak. De Hol-landse appels worden in de late zomer en herfst geoogst; nu dus! Daarnaast is de appel heel erg veelzijdig! Om zo ‘uit het vuistje’ te eten is natuurlijk lekker, maar met een appel kun je eindeloos varieren in allerlei gerechten. Als voorgerecht in een heerlijke frisse rauwkostsalade. Als lunchgerecht, door appelpartjes te combineren met brie (wel even in de oven de kaas laten smelten). Als ontbijt, op de boterham met een beetje kaneel. Als snack, door er appelchips van te maken. En als nagerecht natuurlijk: de appeltaart. Laat je dit seizoen inspireren door de appel!

… en peren!Peren zijn nauw verwant aan appels en zijn onder te ver-delen in twee categorieën: handperen en stoofperen. Handperen rijpen op kamertemperatuur na en worden dan steeds zachter en malser. Een kwestie van timing dus om de lekkerste, sappigste peer van de fruitschaal te pakken! Stoofperen kun je niet rauw eten, ze worden meestal gestoofd of verwerkt in compotes, gebak of trifles. De meeste peren komen uit eigen land en zijn van topkwaliteit. Een ook met de peer is het goed combineren.

Een peer doet het goed in een salade met lollo rosso en een roquefortdressing, je kunt ze verpakken in blader-deeg en in de oven afbakken als ‘lekkers’ bij de koffie. En mijn favoriet: de gepocheerde peer met vanille, kaneel en steranijs.

Ga zelf ook op ontdekkingsreis en laat je verrassen door de veelzijdigheid van deze producten. •Combineer met appel en peer!

Het moment om appels & peren te vergelijken!

Nieuwe oogst Hollands hardfruit

De nieuwe oogst Hollands hardfruit is weer binnen! De zomerrassen zijn zo goed als van de markt. Er worden momenteel behoorlijke volumes appelen aangevoerd. H’eerlijk vers van eigen bodem; en supergezond.

Page 10: 2011_06 H'eerlijk

• Blauwe bosbes• Aardbei• Blauwe bosbes• Aardbei

Samen zorgen voor een duurzame toekomst

Alpro® soya heeft haar assortiment uitgebreid met handige portiepacks yoghurtvariatie in de smaken Blauwe bosbes en Kers. Lekker licht verteerbaar, 100% plantaardig, met al het goede van soja. Heerlijk voor tussendoor of als afsluiting van de maaltijd.

Met Alpro® soya komt u niet alleen tegemoet aan de wens van uw gasten naar lekkere en duurzame producten, maar draagt u ook eenvoudig een steentje bij aan een duurzame toekomst. Want al onze producten worden met respect voor mens en milieu geproduceerd.

Alpro® soya, de perfecte aanvullling op uw cateringassortiment!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Alpro Soja Nederland BV telefoonnummer: 076 - 596 70 70

Yoghurtvariatie Kers

en Blauwe bosbes

Nieuw!

Artikelomschrijving InhoudAlpro® soya yoghurtvariatie portiepack Blauwe bosbes

125 gram

Alpro® soya yoghurtvariatie portiepack Kers

125 gram

asn11058_handelsadv_(h)eerlijk_210x210.indd 1 07-10-11 11:04

Page 11: 2011_06 H'eerlijk

“De populariteit van de Flat White neemt zeker toe in ons land.” Jeroen Veldkamp (koffiewatcher) voorspelt dat de Flat White een serieuze toekomst heeft in Nederland. Vooral in de gespecialiseerde koffiebars. Dat klinkt prachtig. Maar wat is een Flat White eigenlijk?

Het is een cappuccino met een andere verhouding tussen de espresso en het melkschuim. Veldkamp: “Een cappuccino bevat normaal een derde deel espresso en tweederde deel melkschuim. Een Flat White bevat een dubbele shot espresso en een melkschuimrand van een centimeter dikte. Steeds meer mensen vinden de verhouding tussen koffie en melkschuim in een cappuccino niet spannend genoeg meer. Ze willen meer beleving en kiezen daarom sneller voor een Flat White.”

Deze nieuwe trend komt overgewaaid uit Austra-lië. Met name de Italianen namen hun koffiecultuur mee naar Down Under. Ze hechtten meer belang aan een sterke koffie middels de espresso zet-methode.

De Flat White is de nieuwe koppeling van koffie en zuivel volgens de marktexperts, die voorspellen dat Groot-Brittannië aan de vooravond staat van een nieuwe coffee-boom. Een wake-up call aan gevestigde ketens als Starbucks en Costa Coffee.

Een kleine, sterke witte koffie, gemaakt met twee tot drie shots espresso met daarop een zeer ro-mige, goed opgeklopte melk, de Flat White is de ster van de show bij nieuwe coffeeshops van Edinburgh naar Brighton. Alle nieuwe ketens heb-ben een Flat White. Het snelst groeiende nieuwe product in het Verenigd Koninkrijk op het gebied van koffie en biedt het ‘perfecte alternatief voor de latte’. Flat Whites verkopen meer dan 10 keer zo snel en het aandeel groeit sneller dan de rest van de markt. Flat Whites hebben de potentie om een nieuwe identiteit te brengen aan koffie in het Verenigd Koninkrijk. •

Verovert de Flat Whiteook Nederland?

Column Koffie & Thee weetjes ’ 11

Proef ‘m zelf!U heeft niet naar Engeland toe om te proeven, kom gewoon

naar de Kruidenier Foodbeurs op 9 en 10 november in

Houten. Daar serveren wij voor u de Flat White op basis van

Seventh Beans4life (Fairtrade en biologisch) in combinatie

met biologische melk.

Zelf aan de slag? KFS nr. 38065 - Seventh Beans4life Dark-

roast koffiebonen, KFS nr. 81210 - Campina boerenlandmelk

Page 12: 2011_06 H'eerlijk

12 ’ Generatie Z

Uitgaan moet altijd een belevenis zijn

Op 24 oktober werd Generatie Z, het spraak­

makende boek van Dr. Jos Ahlers en René

Boender gelanceerd. En dat hebben zij

geweten. Ook de horeca staat er natuurlijk

in omschreven. Compleet met uitspraken van

generatie Z­ters die je toch aan het denken

zetten. Hierbij het hoofdstuk over uitgaan. Die

krijg je vast van Kruidenier, maar ook de ove­

rige input is het lezen meer dan waard. Dus

ren naar de Bruna of surf naar Bol.com of

managementboek.nl en ga de rest ook lezen.

Page 13: 2011_06 H'eerlijk

Generatie Z kan alles krijgen en ze krijgt het precies zoals ze het wil. Generatie Z wil niets delen en op niets hoeven wachten. Oudere generaties zouden dat wellicht ‘verwend’ noemen, maar waarschijnlijk zijn ze eerder ‘gewend’. Gewend aan keuze, gewend aan kwaliteit, ge-wend aan snelheid. Kortom: gewend alles altijd te kunnen krijgen zoals ze het willen hebben. Wanneer Generatie Z uitgaat, verwachten ze hetzelfde. Generatie Z gaat er namelijk vanuit dat je overal lekker, vers en dus goed (zeg maar: puur) kan eten. Deze generatie is gewend dat alles instant beschikbaar is. Muziek, films of programma’s downloaden duurt enkele seconden. Deze kwaliteiten verwachten ze ook in horeca. Ze eisen persoonlijke aan-dacht, snelheid en enorme efficiëntie. En dan ook nog met een gemeende glimlach. Zij hechten daarmee veel meer waarde aan service dan vorige generaties. Of mis-schien moeten we het wel anders stellen: wanneer ser-vice te wensen overlaat (getoetst aan hun wensen dus), dan is dat een onoverkomelijke fout. En iedereen krijgt het te horen. Bovenop deze service wil Generatie Z altijd wat beleven. Het entertainmentelement van uitgaan is be-langrijker dan het sociale element. Afspreken in de kroeg om bij te praten, hoeft deze generatie eigenlijk niet meer. Via de sociale media weten ze alles al van elkaar. Ze hoe-ven niet meer bij elkaar te zitten om vakantie-ervaringen uit te wisselen. Ze hebben alles al gelezen van elkaar (realtime) en ze hebben elkaars foto’s en video’s al ge-zien. Ook weten ze precies welke nieuwe vriendschappen zijn gesloten.

Samen uitgaan, doen ze vooral om samen wat te beleven. Uitgaan moet anekdotes, herinneringen en ver-halen opleveren. Het draait om de gedeelde ervaring, de

gedeelde emoties. Generatie Z gaat uit in groepen. Geen stellen en al helemaal geen eenlingen. De uitgaansavond (meestal zaterdag) wordt zorgvuldig gepland en voorbe-sproken. Spontaan in een willekeurige kroeg of club be-landen is er niet bij. Dan is het risico te groot dat ze niets zullen beleven en het een gewone avond wordt. Thema-avonden inclusief verkleedpartijen, speciale ‘club nights’, optredende dj’s, enorme manifestaties als Sensation en Energy en natuurlijk de nog steeds in belangstelling groeiende festivals als Lowlands, Mysteryland en Dance Valley zijn uitgelezen gelegenheden om gezamenlijk uit te gaan. Maar ook de semi-legale drinkketen en -schuren voldoen aan dat gevoel van ‘ik maak iets bijzonders mee’.

Tijdelijke horecagelegenheden in leegstaande pan-den zoals Trouw Amsterdam of Het Perron in Rotterdam, pop-up restaurants (tijdelijke restaurants op onverwachte plekken), huiskamerrestaurants; het zijn allemaal uitingen van horeca, die meer bieden dan alleen maar horeca. Via Twitter of Facebook afspreken in een park, waarbij iedereen wat bijdraagt aan drank en eten is ook al bijna een vorm van horeca. Informele horeca zou je dat kun-nen noemen, of pop-up horeca. Aan de andere kant van dat spectrum zien we dan weer de clubs, restaurants en hotels die door beroemde designers zijn vormgegeven. Zoals recentelijk Club Air in Amsterdam, een adembene-mend mooie club ontworpen door Marcel Wanders. Daar beleef je wat. Horecagelegenheden die alleen maar dat zijn: horecagelegenheden, zullen het steeds moeilijker hebben met het aantrekken van Generatie Z bezoekers. Horeca is een afkorting van ‘hotels, recreatie en catering’ en staat voor een oude manier van uitgaan. Een manier van uitgaan die Generatie Z niet aanspreekt. Deze gene-ratie wil niet alleen worden vermaakt; ze willen worden geïnspireerd. Wellicht is ‘coordinated catering’ daarom een betere term dan ‘horeca’. De cateraar coördineert een aantal aspecten (locatie, eten, drinken, belevenis, pu-bliek, pre- en post-experience) om een unieke belevenis te creëren voor zijn of haar klanten. Uitgaan is voor deze generatie een manier om verhalen te verzamelen. Als je als ‘coordinated cateraar’ die verhalen niet aanbiedt of mogelijk maakt, ben je niet interessant. Generatie Z zal je negeren. •

Generatie Z ’ 13

Bel voor een afspraak met je accountmanager van Kruidenier en je krijgt van ons Generatie Z

Generatie Z is aan zet. Ben je er klaar voor?

Page 14: 2011_06 H'eerlijk

14 ’ Op bezoek bij Double Dutch

Double Dutch zou eigenlijk vier jaar gele-den, toen de wijk werd opgeleverd, aan de overzijde van het plein haar intrek nemen. Eigenaar Ton van der Poel zag echter een gouden kans toen het huidige onderko-men alsnog vrij kwam. Dertig jaar horeca-ervaring kwam tot uiting. “Aan deze kant staat de hele dag de zon. We hebben een groot terras met negentig zitplaatsen, dat draagt bij aan het sfeervoller maken van de wijk. We zijn direct overgestapt naar deze locatie toen hij vrijkwam.”

Het grand café/restaurant richt zich vooral op zakenmensen van het naastgelegen

bedrijventerrein. Maar ook de vele tweeverdieners die in de jonge wijk wonen moeten zich thuis kunnen voelen. “Uitstraling is heel belangrijk. De eerste indruk moet goed zijn. Daarom hebben we bijvoorbeeld voor een openhaard en loungebanken gekozen. Het is ook belangrijk dat we direct naast een goede, gratis parkeergarage zitten,” legt Ton uit.

Verse producten, volgens chef-kok Remy is dat de sleutel tot succes. “We willen overal het beste van. Een mooie verse zeetong is echt iets moois om op tafel te zetten. Dat is een vast menu op de kaart, net als de tourne-dos en de kipsaté. De rest van de kaart wisselt per seizoen. Op die manier loont het dus ook voor ondernemers om regelmatig hun relaties mee te nemen naar Double Dutch. Ze kunnen iedere keer voor iets anders kie-zen.” De deuren zijn dan ook zeven dagen per week van 12.00 tot 0.00 geopend. “We hebben bijvoorbeeld ook lekkere koffie en een geweldige appeltaart,” vertelt Remy. “Die appeltaart wordt door een ambachtelijke

Een goede sfeer is vaak de ontbrekende factor in nieuwbouwwijken. Hoe anders is dat in de Barendrechtse wijk Carnis-selande, waar Grand café Double Dutch de eyecatcher is van Carnisseveste, een plein vol horecagelegenheden. Het mag dan wel een koude vrijdagmiddag in oktober zijn, de zomerse gezelligheid is hier niet moeilijk in te beelden. Gelegen aan het water heeft het terras zelfs op deze winderige dag aantrekkingskracht.

De van Double Dutch

ontspannen zakensfeer

Page 15: 2011_06 H'eerlijk

Op bezoek bij Double Dutch ’ 15

bakker gebakken en weegt wel driehonderd gram. Hij is zoet en heeft een lekkere dikke korst.

“Momenteel ben ik bezig om een rookserre te maken op het terras. Rokers hoeven van mij niet in de wind en de regen te staan. Ik bied graag wat extra service. Mensen blijven dan langer hangen en komen graag nog een keer-tje terug. En de mond tot mond reclame die dat oplevert is onbetaalbaar,” zegt Ton met een trotse lach op zijn ge-zicht. Remy vult hem aan: “Als je dan ’s avonds wat langer blijft hangen, dan zie je ook onze andere kant. Dan gaat de muziek wat harder en is de sfeer gewoon lekker ontspan-nen. Het wordt natuurlijk geen dancing, het is gewoon lek-ker aangenaam. Met bijvoorbeeld een cointreau, een Irish Coffee of onze huiswijn die we al vier jaar schenken.” •

Grand Café Double DutchHavenhoofd 172993 EK BarendrechtTel: 0180-615 110www.doubledutchbarendrecht.nl

Eigenaar Ton van der Poel met zijn vrouw

Page 16: 2011_06 H'eerlijk

Dat wordt een gezonde boterham!

Milner 30+ portieplakken voor cateringMilner 30+ biedt een totaalpakket portieplakken voor bedrijfscatering.

Hiermee wordt het kaasassortiment aangevuld met het gezondste

en grootste kaasmerk van Nederland. Milner 30+ past ook

volledig binnen het VeNeCa beleid (Vereniging Nederlandse

Cateringorganisaties) waarin meer aandacht wordt

gevraagd voor gezonde en bewuste voeding.

Dat wordt een gezonde boterham voor

de werknemers en voor u!

Cateringorganisaties) waarin meer aandacht wordt

Meer kaas. Minder vet. Ideaal.

adv.MilnerPortie_Heerlijk.pdf 04-10-2011 16:14:15

Page 17: 2011_06 H'eerlijk

Eerlijke PastasaladesPure smaak, 100% Fano!

U MAAKT HET MET FANO!Kijk voor recepten, tips en meer informatie op www.fano.nl

De beste ingrediënten voor de lekkerste saladesFano pastasalades bevatten uitsluitend natuurlijke kleur-, geur-,

en smaakstoffen. Door de pure smaken vormen ze de ideale

basis voor uw eigen culinaire creaties, zoals buffetten,

saladbars of bijgerechten.

Verkrijgbaar in verschillende smaken en vormen, zoals Penne,

Fusilli, Tortellini, Gnocchi, Canneroni of Tortiglietti. Rijkgevuld

met bijvoorbeeld kip, tonijn, of groenten. Of kies voor een

pasta basissalade en voeg zelf verse ingrediënten toe voor een

unieke salade.

Fano pastasalades zijn verkrijgbaar in de ruimtebesparende

box-verpakking en het handige Fano à la Gastronormsysteem.

Hiermee plaatst u de verpakking direct in de saladbar.

U bespaart tijd, ruimte en geld!

Logistieke informatie

Soort Verpakking Kruidenier

Tonijn box 2500 gram 24428

Tonijn bak 850 gram 24416

Chorizo box 2500 gram 24385

Chorizo bak 850 gram 24417

Groenten box 2500 gram 24426

Groenten bak 850 gram 24418

Kip box 2500 gram 24424

Kip bak 850 gram 24420

Champignon box 2500 gram 24425

Champignon bak 850 gram 24419

Basis Wit box 2000 gram 24430

Basis Rood box 2000 gram 24429

bestelnr.

Page 18: 2011_06 H'eerlijk

Broodplezier in vier variantenWat maakt ambachtelijk brood zo onweerstaanbaar? Met Rustico wit, meergranen, bonk en nu ook bonk donker, introduceerde Molco 4 unieke smaakmakers in het ambachtelijk segment. Een broodgamma dat zich leent tot verrassende, belegde broodjes.

Artikel Artikelnummer

Gewicht per stuk

Aantalstuks

Gewichtper doos

Ontdooitijd AfbaktijdHeteluchtoven

Rustico wit 61143 130 g 30 3,90 kg ± 30 min. 180-200°C ± 14-16 min.

Rustico meergranen 61141 130 g 30 3,90 kg ± 30 min. 180-200°C ± 14-16 min.

Rustico bonk 61133 100 g 30 3,00 kg ± 30 min. 180-200°C ± 14-16 min.

Rustico bonk donker nieuw 61231 100 g 30 3,00 kg ± 30 min. 180-200°C ± 10-12 min.

Meer info? Bel naar het nummer 0800 864 77 63 of kijk op www.molco-foodservice.nl

193H11034 OOHNL Rustico Adv Kruidenier.indd 1 27/09/11 10:25

Page 19: 2011_06 H'eerlijk

Column & Recepten ’ 19

Trends, ja wat zal ik zeggen? Ze zijn heel erg persoons-gebonden, iedereen ziet ze anders, maar er loopt altijd een rode draad. Wat nu in is, is over een jaar uit. Maar het kan ook over 10 jaar met net even een andere draai weer superhot zijn.

Persoonlijk zie ik het ‘moleculaire koken’ zoals we dat zo mooi noemen (veel nieuwe technieken, bindmiddelen en poedertjes) als een tijd die we achter ons hebben ge-laten. Ze hebben ons veel gegeven. Nu is het belangrijk om daar gedoseerd en verantwoord mee om te gaan. Ze moeten producten versterken en het beste eruit halen. We gebruiken ze nog steeds met regelmaat, want je kunt er zo veel leuke dingen mee.

Ik denk dat de huidige trend veel meer back to basic is, meer biologisch en vaak ook eigen kweek van bijvoor-beeld groenten. Terug naar vroeger, grootmoeders tijd, zelf jam maken, augurken wecken ,etc. Wat is er nu mooier dan zoveel mogelijk zelf in de hand te hebben? Producten zo laten groeien zoals jij ze wilt hebben, om zo jezelf te onderscheiden en te inspireren. Het is beter om maar een paar smaken op een bord te hebben die hele-maal TOP zijn, dan een groot aantal producten die elkaar niet versterken; alles draait om balans.

En naast de balans in smaken, wordt ook de ba-lans tussen gerechten en servies volgens mij belangrijk. Wat is er nu leuker dan passend servies bij gerechten te zoeken? Ga eens kijken bij een groothandel voor bloe-misten; vaak kom je daar de mooiste dingen tegen. Het kan een gerecht zo veel meer geven, het oog wil tenslotte ook wat!

Wouter van Laarhoven

Alles draait om balansBack to Basic

Gebakken coquille met persilade, trompette blanc en truffel vinaigrette Kingcrab met komkommer en bergamotMieral eend met marmelade van rode ui en bietjesSneeuwbal van steranijs met framboos en macadamia crunch

Page 20: 2011_06 H'eerlijk

20 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

met persilade, trompette blanc en truffel vinaigrette

IngrediëntenInhoud Voor 4 personen4 Coquilles4 Trompette Blanc

Voor de persilade:100 gr Peterselie2 st Champignons2 st Sjalot30 gr Broodkruim Olijfolie1 teen Knoflook1 mesp. Mosterd (Dijon)

Voor de truffelvinaigrette:9 dl Rode port1,5 dl Aceto balsamico3 dl Jus de veau3 dl Truffeljus9 dl Druivenpitolie1,5 dl Truffelolie0,5 st Gehakte truffel

Gebakken coquille

Page 21: 2011_06 H'eerlijk

Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 21

met komkommer en bergamotKingcrab

IngrediëntenInhoud Voor 4 pers.Kingcrabsalade:500 gr Druivenpitolie35 gr Azijn80 gr Eidooier0,5 el Mosterd1 st Kingcrab

Zoet zure komkommerrol-letjes:1 l Azijn1 kg Suiker5 st Korianderkorrels2 st Citroengras2 st Gember2 st Komkommers

Luchtige komkommer:250 gr Melk125 gr Zoet zuur125 gr Komkommersap30 gr Gelatine40 gr Olijfolie

Inhoud Voor 4 pers.Bergamotgel:10 st Citroen100 gr Bergamotsap40 gr Gelcrema

Komkommerchutney:4 st Komkommers100 gr Azijn100 gr Suiker2 bl Gelatine

Komkommersticks:130 gr Komkommersap25 gr Ovavine

(eiwitpoeder)10 gr Suiker

Soft Shell crab in tempura:1 st Soft Shell krab50 gr Tempurabeslag

Kletskopje van bergamot:250 gr Bloem200 gr Zachte boter500 gr Witte basterd125 gr Bergamotsap

Page 22: 2011_06 H'eerlijk

22 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

met marmelade van rode ui en bietjes

Mieral eend

IngrediëntenInhoud Voor 4 personen1 st Mieral eend

Marmelade van rode ui:300 gr Gesnipperde rode ui Rode wijn azijn Rode wijn Crème de cassis1 bl Laurier2 tak Tijm gesneden

Rode bieten tartaar:2 st Rode biet Notenolie Peper en zout

Aardappel toren:3 st Aardappels Boter1 bl Laurier1 tak Tijm1 plak Ontbijtspek

Page 23: 2011_06 H'eerlijk

van steranijs met framboos en macadamia crunch

SneeuwbalRecepten - Wouter van Laarhoven ’ 23

IngrediëntenInhoud Voor 4 personen0,5 ltr Slagroom180 gr Eigeel180 gr Suiker1 st Ei75 gr Room3 st Steranijs14 gr Gelatine Macadamia crunch Gedroogde framboos Chocolade parels Gedroogde yoghurt Limoen Cress

Page 24: 2011_06 H'eerlijk

24 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

Lunchgerecht

Gebakken coquille met persilade, trompette blanc en truffel vinaigretteBereidingswijzePersilade:Alle ingrediënten brunoise snijden. Alles snel aanzetten in een hete pan en af laten koelen.

Coquille:De coquilles mooi krokant bakken in een beetje olie en op smaak brengen met peper en zout.

Truffelvinaigrette:De port inkoken tot 3 dl., de aceto en de jus de veau erbij en weer inkoken tot 3 dl. Het geheel af laten koelen en dan de olie en ge-hakte truffel toevoegen tot een vinaigrette.

Gestoofde trompette blanc:De trompette blanc op de snijmachine in dunne plakken snijden en uisteken met een ronde steker. De plakken stoven in de truffel vinaigrette tot ze gaar zijn.

OpmaakIn een diep bord de plakken paddestoel dakpansgewijs neer-leggen, hierop de gebakken coquille en een quenelle persilade, eromheen wat vinaigrette en fijn gesneden bieslook. Afgarneren met een takje affilia cress.

Page 25: 2011_06 H'eerlijk

Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 25

BereidingswijzeKingcrabsalade:Maak van het bovenste rijtje een mayo-naise. Doe de azijn, mosterd en eidooier in een magimix en giet hier draaiend de druivenpitolie op zodat deze gaat binden en er een mayonaise ontstaat. Knip de krab poot open en haal het vlees eruit, knijp dit vlees goed uit en snijd vervolgens in kleine stukjes. Maak daarna de krabsa-lade aan met de mayonaise en een beetje bergamot

Zoet zure komkommerrolletjes:Breng voor de zoet zuur marinade het bo-venste rijtje aan de kook en laat dit afkoe-len. Snijd de komkommer in lange banen op het snijmachine (stand 4), rol deze banen schuin op en zet vast met een prik-ker. Snijd vervolgens de onderkant recht af. Marineerde komkommer rolletjes even voor gebruik in de zoet zuur marinade.

Luchtige komkommer:Week de gelatine blaadjes in koud water en wacht tot ze zacht zijn. Verwarm 100 gram van de melk en los hierin de gela-tine op. Klop het gelatine mengsel koud in een keukenmachine en voeg dan de reste-rende melk beetje bij beetje toe (let op de melk mag niet warmer zijn dan 3 ºC ). Klop het geheel op tot een zeerluchtige massa en breng op smaak met specerijenolie, peper en zout, spuit de massa in bolmat-jes en laat het goed afkoelen in de koeling. Plak 2 halve bollen op elkaar.

Bergamotgel:Pers de citroenen uit in een citruspers en giet de bergamotsap erbij. Doe al het sap in een blender en doe al draaiend de gel-crema* erbij tot de massa dikker wordt, giet de gel in een spuitflesje.

Komkommerchutney:Schil de komkommers en snijd ze op stand 8 op het snijmachine tot de zaadlijst. Snijd er daarna brunoise van. Zet de zaadlijst met de azijn en suiker op in een pannetje en reduceer dit. Week de gelatine in koud water en voeg dit toe aan het komkommer mengsel en draai dit glad in een blender. Spatel daarna de vloeistof door de kom-kommer brunoise, en zet dit koud weg.

Komkommersticks:Klop het komkommersap op met de ova-vine. Als het luchtig is voeg de suiker toe en spuit met een spuitzak lange banen op een bakplaat. Droog de komkommersticks 2 uur in de oven op 70 graden. Bewaar dit in een afgesloten bak.

Soft Shell crab in tempura:Haal de krab door de tempura en frituur dit in een frituur op 180 graden. Leg het hierna op een stukje keukenpapier en zout het na.

Kletskopje van bergamot:Meng het rijtje hierboven tot een beslag en rol kleine balletjes. Bak de kletskopjes af in de oven op 175 graden 7 minuten en steek ze daarna uit met een ronde steker.

OpmaakZet een streep inktvisinkt op het bord en rol de krab op in een komkommerlint. Zet wat stipjes bergamotgel, leg de zoet zure komkommer er speels omheen en gar-neer af met borage cress.

*GelcremaIdeaal product voor het maken van koude

of warme crèmes. Gelcrema verdraagt heel hoge temperaturen en zuren. Perfect

invriesbaar. Kan ook heel goed vocht behouden en verhindert uitdroging.

Voorgerecht

Kingcrab met komkommer en bergamot

Page 26: 2011_06 H'eerlijk

Hoofdgerecht

Mieral eend met marmelade van rode ui en bietjes

Nagerecht

Sneeuwbal van steranijs met framboos en macadamia crunch

BereidingswijzeEend:De borsten van de eend afsnijden en vacumeren met ge-zouten boter, sous-vide garen op combi stoom 58 graden voor 20 minuten, terug koelen in ijswater, dan de borst op het vet krokant uibakken.

De boutjes:De bouten ook van het karkas snijden en konfijten in gan-zenvet, als ze gaar zijn plukken en op smaak brengen met knoflook, peper en zout. In een velletje loempia deeg het vlees van de boutjes leggen en oprollen tot een strakke loempia, frituren op 180 graden tot hij goudbruin ziet.

Marmelade van rode ui:De ui aanzetten met de kruiden (niet laten kleuren). Af-blussen met het vocht totdat ze net niet onder staan. De sjalotten rustig gaar laten worden. Als de sjalotten gaar zijn dan moet het vocht bijna zijn opgenomen.

Rode bieten tartaar:De rode biet heel fijn brunoise snijden en aanmaken met noten olie, peper en zout. Louwwarm serveren.

Aardappel toren:Aardappels snijden op stand 18 van het snijmachine en uitsteken met plastic steker 30mm. Een bakpan goed in-smeren met boter en hier de plakjes aardappel op verde-len. Net onder zetten met water, 1 blaadje laurier, een plak spek, takje tijm en een knoflook teen erbij en op hoog vuur zetten. Net zo lang op laten staan tot het vocht verdampt is en de aardappel gaat bakken (goudbruin.) In de pan af laten koelen.

OpmaakIn een steker op een bord de tartaar van biet dresseren, hierop de getrancheerde eend leggen. Aan de boven en onderkant een aardappel toren leggen. Op de bovenste de loempia van eend en op de onderste een quenelle marmelade, afgarneren met tahoun cress.

26 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

Bereidingswijze75 gr. room met de steranijs laten trekken. Gelatine weken in koud water. 0,5 ltr. Room opkloppen tot yoghurt dikte. De suiker met een klein beetje water koken tot 120ºC. De eigeel en het ei luchtig kloppen en hieraan beetje bij beetje de sui-kersiroop toevoegen, dit geheel koud laten kloppen. In de room met steranijs de gelatine oplossen en vermengen met de ei massa. Als de eieren koud geklopt zijn met de

geslagen room vermengen en de mousse in halve bolmatten spuiten (alleen de buitenrand zodat hij in het midden hol blijft). De halve bollen in-vriezen en vullen met de krokantjes, de twee helften op elkaar zetten en afspuiten met witte chocolade d.m.v. een verfspuit.

OpmaakOver de sneeuwbal steranijs raspen en decoreren met blaadjes limoen cress.

Page 27: 2011_06 H'eerlijk

Onderwerp ’ 27Wijnsuggesties ’ 27

LunchgerechtGebakken coquille met persilade, trompette blanc en truffel vinaigrette

Wijnadvies: Pinot GrisCattin Frères

Kleur: GoudgeelGeur: Expressief fruitigSmaak: Vol, bijna vettig, aroma’s van noten en honingHerkomst: Frankrijk (Elzas)

Korte omschrijving: Een aromatische, volle witte wijn met een rijke schakering aan smaakimpressies. De ‘Ruländer’ of ‘Pinot Gris’ is een grijsachtige druif, af-komstig uit Bourgondië en in Duitsland en de Elzas geïntroduceerd door een zekere Ruland. Wordt ook wel Grauburgunder genoemd. De druivensoort is verwant met de Pinot Noir.

KFS nr: 235202*12x0,75 l Per fles € 6,75

HoofdgerechtMieral eend met marmelade van rode ui en bietjes

Wijnadvies: BrouillyRopiteau

Kleur: HelderroodGeur: Rood fruit, viooltjes, tikje kruidigSmaak: Zacht, elegante aanzet, goede ba-lans tussen frisheid en fluwelen tannines, sterke smaakvoortzetting, prima afdronkHerkomst: Frankrijk (Beaujolais)

Korte omschrijving: Ropiteau Brouilly is een mediumvolle, harmonieuze rode wijn van honderd procent gamay. De wijn-gaarden liggen in Brouilly, de grootste van de cru uit de Beaujolais, en profiteren met hun zuidoostelijke ligging optimaal van het milde klimaat. De bodem is divers van samenstelling en bevat o.a. zand met een goede waterdoorlating en graniet.

KFS nr: 2323566x0,75 l Per fles € 7,40

NagerechtSneeuwbal van steranijs met framboos en macadamia crunch

Wijnadvies: BordeauxYvecourt Moelleux

Kleur: Helder geelGeur: Rijk bouquet van fruit en bloemen, exotisch, honing, vleugje perzik, bloesemSmaak: Sappig, zoet met een aromati-sche frisse fruittoets Herkomst: Frankrijk (Bordeaux)

Korte omschrijving: Een verleidelijk lek-kere witte Bordeaux met een fruitig fris zoetje. Gemaakt van de druivenrassen sémillon en sauvignon blanc. Door het sap van de druiven niet helemaal te laten uitgisten blijft een kleine hoeveelheid natuurlijke suiker behouden. Als je goed ruikt en proeft herken je tonen van ho-ning, bloesem en rijp tropisch fruit. Ser-veer de wijn jong en gekoeld (8 à 10 C).

KFS nr: 2323576x0,75 l Per fles € 3,85 A

ctie

perio

de 1

8 no

vem

ber t

/m 1

6 de

cem

ber 2

011.

Gen

oem

de p

rijze

n zi

jn a

lleen

gel

dig

in d

e ge

noem

de a

ctie

perio

de.

Aan

dez

e pr

ijzen

kun

nen

geen

ver

dere

rech

ten

wor

den

ontle

end.

Aan

bied

inge

n zi

jn o

nder

voo

rbeh

oud

van

prijs

wijz

igin

gen,

dru

k- e

n ze

tfout

en. *

Arti

kel g

aat u

it he

t ass

ortim

ent:

op =

op!

Page 28: 2011_06 H'eerlijk

HONDERD-EN-ÉÉN

HEERLIJKE

IDEEËN MET

HONDERD-EN-ÉÉN

HEERLIJKE

IDEEËN MET ERU Cheese

SpreadsBereidingswijze• Smeer de wraps in met ERU Cheese Spread Brie.• Beleg de wraps met de eikenbladsla en de cervelaatworst.• Rol de wraps strak op en snijd ze schuin doormidden.• Prik aan iedere prikker een tomaatje en een olijf.• Prik in iedere helft van de wraps een prikker om het leuk te serveren.

• 4 blaadjes eikenbladsla• 8 gedroogde tomaatjes• 8 olijven• 8 prikkers

Ingrediënten voor 4 personen• 100 gram ERU Cheese Spread Brie• 12 plakken cervelaatworst• 4 tomatenwraps

Tomatenwraps gevuld met ERU Cheese Spread Brie en cervelaatworstBereiding: 10 minuten

Bleu: 20821

Brie: 20822

Chèvre: 20823

• 4 blaadjes eikenbladsla

• Beleg de wraps met de eikenbladsla en de cervelaatworst.• Rol de wraps strak op en snijd ze schuin doormidden.

• 4 blaadjes eikenbladsla• 8 gedroogde tomaatjes

• Rol de wraps strak op en snijd ze schuin doormidden.

Gouda: 20816Gouda 5% vet: 20828

www.eru.com

De verrassende ERU Foodservice Cheese Spreads zijn ideaal voor gebruik in sand-wiches en wraps, maar ook zeer geschikt voor toepassing in diverse sauzen ofgerechten. Met de vijf varianten zijn ineen handomdraai snel en eenvoudig de heerlijkste gerechten te bereiden!

www.activia.nlActivia past binnen een verantwoord voedingspatroon en een gezonde levensstijl.

www.activia.nlActivia past binnen een verantwoord voedingspatroon en een gezonde levensstijl.

NIEUW!Gun uw gast een

www.activia.nlActivia past binnen een verantwoord voedingspatroon en een gezonde levensstijl.

Gun uw shopperen uw categorie een

NIEUW!

• échtgenietenbinnenuw

gezondheidssegment;

• toegevoegdewaardevoor

uwcategorie;

• verpaktineenonderscheidend

bolletje;

• tweefluweelzachteyoghurtsmaken:

MangoenAardbei;

• bevatslechts3%vet.

ActiviaVerwenMoment:

Activia VerwenMoment is nu bestelbaar!

Vanaf week 15 komt uw klant Activia VerwenMoment tegen:

indehuiskamerviatelevisiespots;

tijdenshetwinkelenvia‘nearstoresampling’;

in de straat via deAbri;

onderdeaandachtindiversebladen;

ophetwebviahetVerwenMomentspel

Aardbei 4x125gr 101110 Mango 4x125gr 101115

BESTELNUMMERS

Activia VerwenMoment:• écht genieten binnen uw gezond-

heidssegment;• toegevoegde waarde voor uw

categorie;• verpakt in een onderscheidend

bolletje;• twee fl uweelzachte yoghurtsmaken:

Mango en Aardbei;• bevat slechts 3% vet.

30SV14_Verwen_adv_190x92.indd 1 19-05-11 09:07

Page 29: 2011_06 H'eerlijk

Column Wijn ’ 29

De trend in wijn:

doorToon SommerdijkAdviseur Wijn & SpijsKruidenier Groep

Trends in wijn voorspellen vraagt om communicatie en analyse. Met specialisten op het gebied van

productie, handel en consumptie. Chemische bemesting van de

wijngaard, gebruik van insecticiden en onkruidverdelgers zijn ‘uit’.

Kwaliteit, duurzaamheid en biologisch geteelde druiven zijn ‘in’.

De nieuwe wijnlanden waren lang alleen maar bezig om hoge volumes te produceren en deze tegen lage prijzen in de markt te zetten. De trend onder consumenten is echter dat hij deze (supermarkt)’wijntjes’ gaat verruilen voor échte wijn. De wijndrinker is op zoek naar een bredere, diepere smaak, die meer en meer wordt gevonden in de klassieke wijn-landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje.

Wijn met karakterWe gaan terug naar de wortels van het wijnmaken; woorden als terroir en het karakter van de wijn worden weer belangrijk. De vraag naar mooie Bordeaux of Bourgognes, naar Toscaanse Chianti’s of een mooie Spaanse Rioja is duidelijk stijgend. ‘Meer voor beter’ is de trend! De smaak van de consument ontwikkelt gelukkig weer ten goede naar kwaliteit. Een mooi voorbeeld zijn de ‘bubbels’. Prosecco en Cava, die voor een paar Euro per fles werden aangeprezen als de vervanger van Champagnes en Cré-mants, zijn ‘uit’. De interesse in juist de laatstgenoemde is sterk stijgend.

Beleving is belangrijker dan volumeDe vele kookprogramma’s op TV dragen er ook toe bij dat men wijn kiest die goed moet combineren bij de gerechten. We zijn bereid daar meer voor te betalen omdat de beleving belangrijker is dan het volume. De klassieke wijnbouwgebieden zien een stijgende omzet. De Franse Elzas, als meest culinaire regio, voorop. De fantastische witte druiven als pinot blanc en pinot gris, maar ook de rode pinot noir worden weer meer gewaardeerd. Ook de opkomst van de fijne traditionele Italiaanse keuken met prachtige wijn/spijs combi naties draagt er toe bij dat we steeds meer kiezen voor kwaliteit.

Proeven en combinerenDe consument wil zijn smaakbeleving van wijn ook graag delen met an-deren. De opkomst van kookclubs en wijngenootschappen waarbij het sociale en educatieve aspect van groot belang zijn, dragen er mede toe bij dat er meer en meer voor kwaliteitswijn wordt gekozen. Niet meer drinken om het drinken, maar juist om de ervaring van het proeven en combineren. Meer voor beter dus! •

meer voor beter

Page 30: 2011_06 H'eerlijk

De klik tussen flexibiliteit, snelheid & fun!

Jeroen: “RTL is een jong en dynamisch bedrijf; waar veel van mensen gevraagd wordt. Op alle dagen en op de gek-ste tijdstippen. Geen 9 tot 5 mentaliteit dus. Hard werken is ook helemaal niet erg, maar dan is het wel belangrijk dat mensen ook goede faciliteiten tot hun beschikking heb-ben. De catering is daar een heel belangrijk onderdeel van. Even uit je werk, om er daarna vol enthousiasme mee door te kunnen gaan. Gezellig met z’n allen eten is belangrijk!”

Peter: “Veel mensen eten hier regelmatig ook ‘s avonds, dan heb je toch een grote verantwoordelijkheid voor hun welzijn. Het moet goed zijn. Mooie verse producten, volop variatie, gastvrijheid en optimale service. Door gebeur-tenissen in de wereld kan het soms zo zijn dat nieuws-redacties geen tijd hebben om naar het bedrijfsrestaurant te komen. Nou, dan gaat het restaurant toch gewoon naar hén. Ook als het midden in de nacht is, het wereldnieuws speelt zich nu eenmaal niet af binnen onze kantooruren.”

H’eerlijk is deze keer in gesprek met Jeroen Marré (Manager Facility Management bij RTL Nederland) en Peter Derix (directeur

van PDX Services). PDX Services is al jaren de cateraar bij RTL; tot volle tevredenheid van beide partijen. Aan de basis van deze samenwerking ligt vertrouwen en een ge-

meenschappelijke visie. De verhouding op-drachtgever / leverancier is er meer een van

collega’s. Een samenwerking in actie.

30 ’ Op bezoek bij RTL & PDX

Page 31: 2011_06 H'eerlijk

Op bezoek bij RTL & PDX ’ 31

De keuze voor vers en duurzaamPeter: “Belangrijk hierbij is de keuze; die moet je bieden. Op het gebied van milieu en duurzaamheid kun je heel veel realiseren, zonder direct je assortiment voor 100% te verduurzamen. Je gasten moeten kunnen kiezen voor een duurzaam alternatief; je moet ze er niet toe verplich-ten. Daar komt bij dat 100% duurzame producten weer hele andere problemen oplevert. Het huidige tekort aan boeren om aan de vraag naar biologische melk te voldoen is daar een voorbeeld van. Mensen willen zelf keuzes kunnen maken, en die bieden wij graag.”

Trends!“De menucommissie volgt uiteraard de trends in food, maar ook Kruidenier als toeleverancier speelt hierin voor ons een belangrijke rol. De kennis die zij hebben van de markt is een bron van inspiratie” meent Peter. “Welke producten of elementen we in de praktijk kunnen toepas-sen, gaat ook in overleg met onze opdrachtgever. De wens van de klant geeft dan de doorslag. De meeste men-sen zijn overigens gewoontedieren, ook op het gebied van food. In bedrijfsrestaurants, ook bij RTL, zie je vaak dat gasten regelmatig – of zelfs altijd – hetzelfde op hun bord leggen. En dat heeft niets met het aanbod te maken. Het steeds maar introduceren van nieuwe producten of concepten werkt niet. Mensen willen wel zo nu en dan ver-rast worden. Wij doen dat door af en toe een mooi nieuw product te laten proeven én ervaren. Soms aan de hand van een thema, of een seizoen. Wel altijd verse produc-ten, bij voorkeur zo uit de grond. En altijd met een goed verhaal achter het product. Dat werkt!” •

Meer weten over PDX Services?www.pdxservices.nl

Over RTL NederlandDe tv-zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8, het themakanaal RTL Lounge en de radiostations Radio 538, Radio 10 Gold, Slam!FM, en RTL Lounge Radio amuseren en informeren zeven dagen per week, 24 uur per dag vele kijkers en luisteraars.

Het team van PDX bij RTL Nederland

Page 32: 2011_06 H'eerlijk

Van Gilse Basterdsuiker is typisch Nederlands.

Het wordt gebruikt in allerlei recepten, van

Crème Brûlée, en Irish Coffee tot de over-

heerlijkste taarten en cakes. Ook is het lekker als

beleg op een boterham of in de yoghurt. Van Gilse

Basterdsuiker is verkrijgbaar in de varianten Wit,

Licht en Donker.

KFS nr 35175 500 gram witKFS nr 35189 500 gram bruin

32 ’ Foodvaria

Een moment voor jezelf

Activia VerwenMoment

✔ écht genieten binnen uw gezondheidssegment;

✔ toegevoegde waarde voor uw categorie;

✔ verpakt in een onderscheidend bolletje;

✔ twee fluweelzachte yoghurtsmaken:

Mango en Aardbei;

✔ bevat slechts 3% vet.

KFS nr 101110 Verwenmoment Aardbei 4x125 gr

KFS nr 101115 Verwenmoment Mango 4x125 gr

FoodvariaNieuws & innovaties uit de foodwereld

Geen gewone Basterdsuiker!

Bio pannenkoeken en poffertjes

Koopmans Professioneel biedt een compleet assortiment kant en klare pannenkoeken en poffertjes. Dankzij de vernieuwde receptuur hebben deze lekkernijen de vertrouwde kwaliteit en ambachtelijke uitstraling van Koop-mans Professioneel, maar met het gemak van kant en klaar. Vertrouwde kwaliteit wordt nu óók bewuste kwali-teit met de volledig nieuwe biologische pannenkoeken en poffertjes.

KFS nr 61291 Poffertjes 30x90 gramKFS nr 61292 Flensjes 40 stuks

De Nieuwe Snelle Jelle Rozijnen, nu ook in ToonbankdoosSnelle Jelle was al het populairste tussen-doortje in het out-of-home kanaal. Een po-sitie die nu nog verder wordt verstevigd binnen Kruidenier met de Toonbankdoos Snelle Jelle Rozijnen, naast de bestaande Toonbankdoos Snelle Jelle Naturel. Het ver-antwoorde tussendoortje is dan ook num-mer 1 in de categorie, met een hoge marge en rotatie. Profiteer mee van de groei van de categorie verantwoorde tussendoortjes en boost uw omzet met Snelle Jelle! KFS nr 37815 Toonbankdoos Snelle Jelle Naturel 20x70 gramKFS nr 37816 Toonbankdoos Snelle Jelle Rozijnen 20x70 gram

Page 33: 2011_06 H'eerlijk

- Advertentie -

Biologische kruidenthee van Zonnatura. Van nature lekkerder.

Je hebt kruidenthee die bestaat uit thee waar kruiden aan zijn toegevoegd. En je hebt

kruidenthee van Zonnatura. Die bestaat volledig uit kruiden en is bovendien 100% biologisch.

Kortom, kruidenthee zoals kruidenthee hoort te zijn. Welke zou u kiezen?

MMMMMMMMMMMuuuuuuuuuunnnnnnnnntttttttt &&&&&&&&&& CCCCCCCCCiiiiiiiiitttttttttrrrrrrrrrroooooooooeeeeeeeeeeennnnnnnnnnggggggggggrrrrrrrraaaaaaaassssssssss kkkkkkkkrrrrrrrrruuuuuuuuuuuiiiiiiiiidddddddeeeeeeeeennnnnnnnnttttttttthhhhhhhhhhheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee vvvvvvvvvvvvaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnn ZZZZZZZZZZZZZZZoooooooooooonnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnaaaaaaaaaaaattttttttttttttuuuuuuuuuuuuuurrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaa.......DDDDDDDDDDDaaaaaaaaattttttttt iiiiiiiiissssssssssss bbbbbbbbbiiiiiiiiiooooooooooollllllloooooooooogggggggggggggiiiiiiiissssssssscccccccchhhhhhhheeeeeeeeeeee mmmmmmmmmuuuuuuuuuuunnnnnnnnttttttttt eeeeeeeeennnnnnnnn cccccccciiiiiiiittttttttrrrrrrrooooooooooeeeeeeeeeeeennnnnnnnnnngggggggggggrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaasssssssssssss.......... EEEEEEEEEEEEEnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnniiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeettttttttttttsssssssssss aaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnndddddddddddeeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrssssssssssss.......

Een Eikeur Weiland ei is een bron van gezonde voedingsstoffen. Onmisbaar in een evenwichtig dieet. Een ei per dag eten is geen gekke gedachte. U eet wellicht nog liever een ei, als het dier dat het ei gelegd heeft, een goed leven heeft. Koopt u daarom het duur-zame Eikeur Weiland ei, beter voor u en beter voor de kip.KFS nr 25811 doos 10 stuksKFS nr 25812 krat 7x10 stuks

Foodvaria ’ 33

Spa licht bruisend (Spa Marie-Henriette)Spa licht bruisend, van nature sprankelend! Een heerlijk mi-neraalwater met van nature lichtsprankelend koolzuur. Dit unieke subtiele koolzuurgas ont-staat tijdens de natuurlijke weg die het water aflegt. Door het contact dat het water heeft met kalkrot-sen op enkele honderden meters diepte komt er koolzuur vrij.

Spa intens bruisend (Spa Barisart)Spa intens bruisend, de krachtige verfrisser! De basis van Spa intens bruisend is het zeer laag gemine-raliseerde water uit de Barisart-bron. Bij het bottelen voegt men natuurlijk koolzuurgas toe. De vele bubbels zorgen ervoor dat Spa in-tens bruisend de ideale, gezonde verfrissing biedt.

Mineraalwater met een bite!

Tik eens een duurzaam eitje!

Page 34: 2011_06 H'eerlijk

Europese zuivelbedrijven worstelen met dure grondstoffen en stagnatie van afzet’’ FoodHolland, 26 september 2011

Page 35: 2011_06 H'eerlijk

Bij Kruidenier doen wij er alles aan om voor een eerlijke prijs te prijzen. De wereld verandert snel. De voedsel-wereld nog sneller. De grondstofprijzen zullen met maar liefst van 8 tot 75% stijgen zeggen de geleerden. En daar komt ook nog het inflatiespook om de hoek. Want inflatie zou wel eens de oplossing kunnen zijn om economisch herstel te bewerkstelligen.

De Rabobank schrijft hierover in haar rapport: “De ko-mende 10 jaar staat de wereld een periode van toe-nemende schaarste van grondstoffen voor voedsel te wachten. De voedselproductie kan de groeiende bevol-

king niet bijhouden en de prijzen van grondstoffen stijgen en schommelen sterk. Volgens de Rabobank kunnen de problemen alleen worden opgelost als alle grote partijen in de productieketen samenwerken en samen streven naar een verdubbeling van de productie op duurzame wijze. Alleen dan is er in 2050 genoeg voedsel beschik-baar voor de wereldbevolking, die dan met 50 procent gestegen zal zijn tot 9 miljard.” (bron: ANP).

Zoals gezegd mag u van Kruidenier verwachten dat wij scherp aan de bal zullen blijven met betrekking tot de prijsontwikkeling. Daar kunt u 100% van op aan. •

De trend is hogere prijzen. Maar hoe hoog is hoog?

Europese zuivelbedrijven worstelen met dure grondstoffen en stagnatie van afzet’’

‘‘Bier duurder door kleinere

graanvoorraad

Hoge voedselprijzen houden aan’’

‘‘Schaarste en prijsschommelingen

brengen voedselvoorziening

in gevaar

Grondstoffen ’ 35

FoodHolland, 26 september 2011

Distrifood, 10 oktober 2011

Bier.blog.nl, 8 september 2011

FoodHolland, 26 september 2011

Page 36: 2011_06 H'eerlijk

Kips is al jaren een bekend en geliefd merk. Wie kent het vrolijke deuntje niet ‘Liever Kips…’? Sinds kort is Kips de

nieuwe naam voor vleeswaren, kaas en smeerbaar broodbeleg in portieverpakkingen. Het boterhambeleggende

assortiment biedt ruime keus voor ieders smaak. Kips geeft u de mogelijkheid om ook buitenshuis optimaal te

kunnen genieten van de vertrouwde kwaliteit van een A-merk. Net zoals thuis!

Zwanenberg Food Group • Twentepoort Oost 5 • NL - 7609 RG Almelo • T +31 (0)546 - 54 70 00 • F +31 (0)546 - 87 12 85 • E [email protected] • I www.zwanenbergfoodservice.nl

30588 ADV Kips Heerlijk 6 210x210mm.indd 1 30-09-2011 14:22:29

Page 37: 2011_06 H'eerlijk

Foodbeurs 2011Laat je inspireren tijdens de Kruidenier Foodbeurs!Kruidenier heeft met haar partners een boeiend programma samengesteld voor de beurs in november. Niet alleen meer dan 125 standhouders, die de mooiste en de lekkerste producten aan je presente-ren om je te inspireren. Er is ook gedacht aan de noodzakelijke Food for Thought. Inspiratiemomenten die je niet wilt missen.

Let op:gewijzigde

openingstijden!Wo. 11:00-21:00 uur

Do. 12:00-21:00 uurProgrammaWoensdag 9 november12.30 - 14.00 BNR Radio LIVE vanaf de Beursvloer Zaken doen met…15.00 - 15.30 Umberto Tan; interview met Dino Lobbes (Commercieel directeur Kruidenier), Jos Ahlers, Rene Boender en Hein Vergeer15.45 - 16.30 Rene Boender Masterclass Great to Cool16.45 - 17.30 Jos Ahlers Masterclass Generatie Z18.30 - 19.15 Rene Boender Masterclass Great to Cool19.30 - 20.15 Jos Ahlers Masterclass Generatie ZDonderdag 10 november13.30 - 14.15 Jos Ahlers Masterclass Generatie Z14.30 - 15.00 Wim Uljee Stichting Milieukeur

Op het moment van drukken van deze H’eerlijk is dit programma nog niet 100% definitief, op foodbeurs.nl vind je altijd de meest actuele gegevens.

Altijd & Overal lekker vers! Foodbeurs.nl Expo Houten

Foodbeurs ’ 37

Page 38: 2011_06 H'eerlijk

Ideaal voor maatwerk in de grootkeuken, horeca, kantine of zorginstelling

Verwarmen en bewaren in eigen verpakking

Eenvoudig te openen door scheurrand

Op natuurlijke basis bereid zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen

Ook verkrijgbaar in 400g blikverpakking

De consument wil steeds meer genieten van kwaliteit, smaak, variatie en duurzaamheid. Premium Beemster kaas speelt perfect in op deze trend. Want Beemster is dé kaas als het gaat om lekker eten: niet alleen op brood, maar ook op een omelet, in een salade of als borrelgarnituur. Speciaal voor FoodService biedt Beemster u een compleet assortiment ambachtelijk gemaakte en natuurlijk gerijpte kaas. Duurzaam geproduceerd en met de échte smaak van kaas. Kortom, succes in FoodService smaakt naar meer!

Kijk voor ons complete assortiment, inspiratie en recepten op www.beemsterfoodservice.nl

Brood op de plank met lekker duurzame kaas!

SUCCES IN FOODSERVICE

SMAAKT NAAR MEER

014-604 Adv Heerlijk 06.indd 1 27-09-11 15:13

Page 39: 2011_06 H'eerlijk

Najaarsbrochure ’ 39

Najaar 2011

Winterwarmte Najaarsassortiment Kruidenier

Altijd & Overal lekker vers!

Alles voor een gezellig Sinterklaasfeest...

...sfeervolle Kerstdagen...

...en een spetterend Oud & Nieuw!

Winterwarmte Najaarsassortiment Kruidenier

De nieuwe Najaarsbrochure van Kruidenier

is er weer! Met alles voor een gezellig

Sinterklaasfeest, een sfeervolle Kerst en

een spetterend Oud & Nieuw!

Bestel deze prachtige brochure nu via je

accountmanager of mail naar

[email protected] o.v.v. Najaarsbrochure.

Altijd & Overal lekker vers! Kruidenier.nl

Bekijk de Najaars-brochure nu online!http://www.kruidenier.nl/ kruidenier_nieuws/nieuws berichten/najaarsbrochure/

Page 40: 2011_06 H'eerlijk

Foodbeurs 2011

Altijd & Overal lekker vers! Foodbeurs.nl

Expo Houten

12:00 - 21:00 uur

donderdag

10november

woensdag

09november

De Versmarkt op de

Kruidenier Foodbeurs 2011

is dit jaar nog verser!

Echt vers; daar zet jij toch ook graag je

tanden in! De geur van vers (af)gebakken

brood of een kippetje aan het spit;

de kleuren en geuren van dagverse

groenten en kruiden. Een prachtige pre-

sentatie van verse vis op ijs. Kijken, rui-

ken, voelen, proeven! Daar gaat het om.

Vers moet je ervaren en beleven. Je moet

het proeven in je mond. En dat ga je al-

lemaal ervaren tijdens de FOODBEURS.

Met vers zoals vers bedoeld is.

Neem dan ook de tijd om overal je

tanden in te zetten!

40 ’ En verder...

Leveranciersindex

Deze editie van H’eerlijk is mede tot stand gekomen door de medewerking van de volgende leveranciers van Kruidenier, in alfabetische volgorde.

Alpro Soja Nederland B.V. . . . . . . . . . . . . . . . . . 10Bicro Food bv . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38Coca Cola Enterprises Nederland B.V. . 44Cono | Beemster Kaas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38Danone Nederland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28/32Dr. Oetker . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32Eierenglorie Vermeulen . . . . . . . . . . . . . . . . 32/34Eru Koninklijke Kaasfabriek BV . . . . . . . . . . . 28FrieslandCampina Benelux . . . . . . . . . . . . . . . . . .8FrieslandCampina Cheese Specialties . . 16Koninklijke Peijnenburg BV . . . . . . . . . . . . . . . . 32Nautudis Nederland BV . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32Royal Smilde (Fano) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17Spadel Nederland BV . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32Suiker Unie BV . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32Unipro Bakery . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18Van Oordt The Portion Company . . . . . . . . 34Zwanenberg Food Group Kips . . . . . . . . . . . . 36

Colofon

H’eerlijk is een uitgave van Kruidenier en verschijnt zes maal per jaar in een oplage van 5.000 ex.

Eindredactie Lucré Reijgers

Redactie Maarten Schön

Met medewerking vanChristy Kool (Duurzaam & MVO)Corné Ooms (Sourcing Vers)Toon Sommerdijk (Wijn & Spijs)

Vormgeving en begeleiding B&M Design B.V.

Fotografie recepten Jacques Poiesz

Redactieadres en AdvertentieexplotatieKruidenier Groep B.V.Postbus 59229, 3008 PE RotterdamT 010 495 07 [email protected]

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder toestemming van de uitgever. Druk- en zetfouten voorbehouden. Copyright Kruidenier 2011.

Vooruitblik 2012Een nieuw jaar; nieuwe kansen!Na de complete restyling van de H’eerlijk in 2011, zijn we natuurlijk niet klaar. We zijn nooit klaar. Want naast verse produc-ten, leveren we ook graag verse ideeën en inspiratie. De H’eerlijk verschijnt in 2012 ieder kwartaal, in plaats van iedere twee maanden. Per editie meer dan 60 pagina’s lees-plezier en inspiratie! Het magazine ver-schijnt dan ook via kruidenier.nl! Dat is makkelijk! Meld je, via de website, aan voor de Kruidenier nieuwsbrief en ontvang altijd als eerste bericht zodra de H’eerlijk online staat!

Wij hebben nu al zin in 2012.

Opmerking of suggestie?Uw reactie is van harte welkom via [email protected]

Volg ons ook op twitter:twitter.com/ kruideniernl

Evenementenkalender november / december 2011

1 nov Allerheiligen5 nov Museumnacht | Amsterdam6 nov Marathon | New York9 - 10 nov Kruidenier Foodbeurs | Houten | www.foodbeurs.nl 7 - 8 nov easyFair Horeca | Rosmalen11 nov Dag van de Duurzaamheid11 nov Sint Maarten17 nov Nationale Dag van de Cateringmedewerker18 - 20 nov International Whisky Festival | Leiden | www.whiskyfestival.nl 20 - 24 nov Horeca Expo 2011 | Gent | www.horecaexpo.be5 dec Sinterklaas7 dec Nationale Vrijwilligersdag17 - 18 dec Dickens Festijn | Deventer 25 - 26 dec Kerst31 dec Oudejaarsdag

Meld u aan voor de Kruidenier Nieuwsbriefen de digitale H’eerlijk!www.kruidenier.nl

Page 41: 2011_06 H'eerlijk

Tip: Lekker met een bolletje vanilleroomijs!

• 100 gr. extra bittere chocolade (70% vaste cacaobestanddelen), in stukjes

• 100 gr. boter of margarine

• 125 gr. poedersuiker • 2 el. oploskoffie;

Seventh instant gold • 3 st. eieren, gesplitst • 45 ml. Tia Maria• 1 el. maïzena

Ingrediënten voor vier personen:

Hardware:• Oven• 4 ovenbestendige

soufflévormpjes a 2 dl. • Weegschaal

• Kom• Pan• Garde• Spatel en lepel

Recept - Koffie ’ 41

Seventh CoffeeChocolate Soufflé

Delicious

KFS Nr. Aant. Verp. Omschrijving56177 1 2,5 kg Extra bittere chocolade

(70% vaste cacao­bestanddelen)

25033 1 250 gr Campina roomboter gezouten rol

36081 1 250 gr Gilse poedersuiker38052 1 8x500 gr Seventh instant gold25821 1 6 st Scharreleieren M31990 1 0.7 ml Tia Maria 20%56200 1 400 gr Dureya maizena

Bereidingswijze:Verwarm de oven voor op 175°C. Doe de chocola, boter, 100 gram poedersuiker en de oploskoffie in een (au bain-marie) kom of pan. Zet deze pan in een pan waarin een laagje net niet kokend water staat en laat de chocola en boter al roerend smelten. Laat dit mengsel iets afkoelen. Klop de eierdooiers met de likeur door het chocolademengsel. Klop in een kom de eiwitten stijf. Zeef de rest van de poedersuiker en de maïzena over de eiwitten en klop het geheel nog even door. Spatel het chocolademengsel luchtig door het eiwit en schep het in de soufflévormpjes. Bak de soufflés in het midden van de oven in circa 20 minuten gaar. Laat de soufflés iets afkoelen. •

Page 42: 2011_06 H'eerlijk

Altijd vers......dat is

Kruidenier!

42 ’ H’eerlijk voordeel

Nu slechts

2,10

Altijd & Overal lekker vers!

H’eerlijkvoordeelSpeciaal voor u geselecteerd

KrabbigKrabben die in zee leven worden ge-

vangen met fuiken op de zeebodem.

Ook krabben die als bijvangst in de

netten terechtkomen worden verkocht.

Krabben worden in veel landen als een

delicatesse gezien, en een aantal soor-

ten zijn van groot commercieel belang

in de zeevisserij. In België en Nederland

is vooral de noordzeekrab een gewilde

soort. Ook de Chinese wolhandkrab

heeft volgens kenners smakelijk vlees.

Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië,

maar heeft zich al bijna een eeuw in

Europa gevestigd. De blauwe zwem-

krab (soft shell), een Amerikaanse zee-

bewonende soort, komt tegenwoordig

in Nederland voor en wordt beschouwd

als delicatesse.

SchmidtCrabpoten gekookt noorsKilo KFS nr. 239718

SchmidtPrimesoft shell crab60 gr. KFS nr. 239719

CallebautCallets witZak 2,5 kg. 15,36 KFS nr. 239720

a l’OlivierDruivenpitolieBlik 1 l.KFS nr. 239721

Nu slechts

7,60

Nu slechts

42,50

Page 43: 2011_06 H'eerlijk

H’eerlijk voordeel ’ 43

Bestellen? Kruidenier.nl

2,95

Serveertip!

Actieperiode vrijdag 18 november t/m vrijdag 16 december 2011. Genoemde prijzen zijn alleen geldig in de genoemde actieperiode. Aan deze prijzen kunnen geen verdere rechten worden ontleend. Aanbiedingen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, druk- en zetfouten.

Japans TempurameelPak 700 gr. KFS nr. 239722

DanaegVloeibaar eigeelPak 1 kg. KFS nr. 239723

GemberwortelKilo 2,69 KFS nr. 239724

ChampignonsKist 3 kg. 11,65 KFS nr. 239725

Macademia notenBus 500 gr.KFS nr. 239624

ApolloSteranijsBus 500 gr. 7,50 KFS nr. 233268

Thijm Bos 1,69 KFS nr. 239726

PeterselieBos 1,10 KFS nr. 239727

Sjalotten250 gr. 1,15 KFS nr. 239728

Citroengras (sereh)100 gr. 1,29KFS nr. 239729

Nu slechts

10,50

Vers voordeel bij Kruidenier

Nu slechts

6,86

Page 44: 2011_06 H'eerlijk

Unexpected,since 1783

Schweppes wordt gezien als grondlegger van de koolzuurhoudende frisdrank. Al meer dan 225 jaar serveert Schweppes bijzondere frisdranken en wordt het merk door consumenten gezien als kwalitatief, origineel en verfrissend. Het is dan ook een sterk merk dat voor uw zaak meerwaarde kan betekenen.

Schweppes is beschikbaar in diverse verpakkingen en smaken, waaronder Indian Tonic en Bitter Lemon.Stuk voor stuk bekende, moderne klassiekers, die door gasten gewaardeerd worden al sinds 1783.

Product Inhoud Artikelnr.

Schweppes Indian Tonic 1L 26314Schweppes Bitter Lemon 1L 26315

Moderne klassiekers

Meer informatie?

Coca-Cola Enterprises Backoffi ce

Tel: 010 - 2455400

Coca-Cola Enterprises Nederland B.V., Watermanweg 30, 3067 GG Rotterdam, Nederland. 'Coca-Cola', ‘Coca-Cola Zero', ‘Coca-Cola light’, ‘Fanta’, ‘Sprite’, ‘Aquarius’, ‘Aquarius Zero’, ‘Burn’, ‘Burn intense energy’, ‘Kinley’, ‘Minute Maid’ and the designs of the ‘Coca-Cola Contour bottle’ and the ‘Dynamic ribbon device’are registered trademarks of The Coca-Cola Company. © 2011 The Coca-Cola Company. ‘Chaudfontaine’ is a registered trademark of MMJ. ‘Nestea’ is a registered trademark of Société des Produits Nestlé (Switzerland) S.A. ‘Fernandes’ is a registered trademark of Fernandes Bottling Company.

‘Monster Energy®’ and ‘Monster Energy’ ‘ ®’ logo are registered trademarks of Monster Beverage Company. Schweppes is a registered trademark of Schweppes International Limited. ‘Dr Pepper’ is a registered trademark of Dr Pepper/Seven Up, Inc. ‘Capri-Sun’ is a registered trademark of Capri Sun AG, Zug, Switzerland.