2013 H'eerlijk 04

56
8 10 30 Leefbaarheid, gezondheid en biodiversiteit Prachtige producten voor een warme winter! Het fruit zo puur mogelijk in de fles... Altijd & Overal lekker vers! Kruidenier.nl eerlijk Nummer 4 Jaargang 6 - 2013 PopUp Innovatie

description

Kruidenier Foodmagazine H'eerlijk 04 van 2013

Transcript of 2013 H'eerlijk 04

Page 1: 2013 H'eerlijk 04

8

10

30

Leefbaarheid, gezondheid en

biodiversiteit

Prachtige productenvoor een warme winter!

Het fruit zo puur mogelijk in de fles...

Altijd & Overal lekker vers! Kruidenier.nl

’eerlijkNummer 4Jaargang 6 - 2013 PopUp

Innovatie

Page 2: 2013 H'eerlijk 04

Volg ons ook op twitter:twitter.com/ kruideniernl

2 ’ Inhoudsopgave.

Zie je business als topsport! Dan ga je scoren...Consumenten houden van service en snelheid. En vooral ook van gezellig en lekker. Jouw mensen spelen daar een meer dan belangrijke rol in. En jij ook! Geef daarom vaker en meer complimenten aan jouw mensen als zij het verschil maken en het dus geweldig doen.

Uw Kruidenier samen op wegDe SRV-wagen was in de jaren ’70 en ‘80 niet uit het straatbeeld weg te denken. Op het hoogtepunt deden zo’n vierduizend rijdende winkels in Nederland hun dagelijkse ronde.

Wijn & SpijsIn een verantwoord levenspatroon past wijn heel goed, mits deze op een zo natuurlijk mogelijke manier is geproduceerd, waarbij de producent het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk mijdt.

5

16

16

5 11

de periode van de ‘vendanges’ (druivenpluk)

H’eerlijk nr. 4 uitgelicht

Primeur bij Hogeschool RotterdamDit schooljaar begon bij de Hogeschool Rotterdam anders dan anders. In de zomermaanden is op diverse locaties van de Hogeschool verbouwd en zijn in samen-werking met Cormet Catering en Kruidenier een vijftal nieuwe foodconcepten gelanceerd. Een nieuw begin dus voor alle studenten, maar zeker ook voor de mede-werkers van Cormet. Wij zijn heel trots op de resultaten van deze samenwerking en willen in een komende H'eerlijk zeker meer aandacht besteden aan deze bijzondere locaties in het centrum van Rotterdam.

Herfst

30

Page 3: 2013 H'eerlijk 04

5 Trends: Zie je business als topsport! Dan ga je scoren...

8 Leefbaarheid, gezondheid en biodiversiteit10 Product in the picture: Prachtige producten... ...voor een warme winter!13 Product in the picture: Speltbrood Licht15 Theerecept: Chai Latte16 Uw Kruidenier samen op weg19 Feestelijke kazen uit Italië! Verslavend lekker!20 Herfst de periode van de ‘vendanges’ (druivenpluk)23 Column: Wouter van Laarhoven: In de moestuin!

24 Recepten Wouter van Laarhoven30 Wijn & Spijs:

Het fruit zo puur mogelijk in de fles krijgen...33 FoodExperience 2013

PopUp Innovatie Creëer en inspireer!

40 PURE moments43 Cool Bear45 Column: De ontdekking van koffie

47 Evenementenkalender49 Fairtrade51 Foodvaria54 In de volgende editie

11

De zomer was heerlijk. De zon heeft z’n werk gedaan... Terrasjes zaten vol en de mensen lachten zelfs weer. Dat

gevoel, Nederlanders noemen dat gezelligheid, moeten we vasthouden in de herfst en in de winter. Het moet 'zomers' blijven qua gevoel. Da’s goed voor de omzet.

En dat is vaak makkelijker dan menigeen denkt. Je moet het gewoon doen, want niets doen is echt geen optie...

Nu moet de ‘warmte’ uit ons komen. Ons eigen zonnetje moet gaan schijnen. Uit onze zaken en vooral ook uit ons lekkere aanbod. Keer op keer. En niet te vergeten met service die je ‘kan’ voelen. Je moet er zin in krijgen. Want zoals ik al in de vorige H’eerlijk schreef: Iedereen moet er aan wennen dat de nieuwe werkelijkheid is dat wij meer moeten doen met minder. Maar wij weten als geen ander dat je omzet kan maken. Door te veranderen en te verrassen. De consument wil niet constant hetzelfde, maar wil steeds weer verrast worden. Ga dus ook PopUppen. En natuurlijk gaat dat lukken. Wij bij Kruidenier barsten van de PopUp ideeën!

Zorg ervoor dat de vonk overspringt en het stemmetje zegt: Ja, dat wil ik ook! Heb ik zin in. Krijg er trek van... De consument wil best, maar we zullen nog beter ons best moeten doen om haar te verleiden! Vandaar dat wij al onze concepten ‘PopUp’ waardig zijn. Want PopUppen doe je niet alleen op een verrassende plaats (lees 'act now' nog een keer uit de vorige H’eerlijk of online op kruidenier.nl) maar ook door te PopUp-pen binnen je aanbod.

Vandaar dat deze H’eerlijk vol staat met bruisende concepten die het verschil maken. En natuurlijk vertellen wij u er graag alles over. Tijdens de Kruidenier FoodExperience op 6 en 7 november in Houten, bij u op de zaak of waar dan ook. Geen plek is ons te gek... 2014 moet een jaar gaan worden dat weer bruist. En dat kunnen wij met z’n allen voor elkaar krijgen.

Peter KruidenierAlgemeen directeur

Inhoudsopgave

Helemaal bij de tijd: de QR-codeIn deze H’eerlijk tref je QR-codes aan. De code op zich zegt in eerste in-stantie niets. Het is niet meer dan een abstracte, vierkante barcode. Die scan je met je mobiele telefoon (smartphone). Het programmaatje op je mobiele telefoon vertaalt de code in een hyperlink naar bijvoorbeeld onze website, waarop een filmpje te zien is.

.Voorwoord ’ 3

Gaat het nog lukken?

Tuurlijk, ga ook PopUppen!

Page 4: 2013 H'eerlijk 04

Meer info? Bel naar het nummer 0800 864 77 63 of kijk op www.molco-foodservice.nl

Rusticobroodjes zien eruit zoals ze smaken: puur ambachtelijk, krakend vers, echt uniek! Rustico bonk op basis van tarwe! Rustico bonk donker op basis van rogge! En Rustico bonk noten-fruit met walnoten en rozijnen! De stevige knullen onder de Rustico’s, met alles wat een Rusticobroodje puur en uniek maakt en met aantrekkelijke extra’s, zoals een luchtige kruimstructuur en een dunne, krokante korst.

Rustico bonk: Art.nr. 61133 | Molco 26879, Rustico bonk noten-fruit: Art.nr. 61529 | Molco 24085 Rustico bonk donker: Art.nr. 61231 | Molco 26896

RusticoDe look van toen, de smaak van nu!

typischerustiekelook

Page 5: 2013 H'eerlijk 04

Consumenten houden van service en snelheid. En vooral ook van gezellig en lekker.

Jouw mensen spelen daar een meer dan belangrijke rol in. En jij ook! Geef daarom

vaker en meer complimenten aan jouw mensen als zij het verschil maken en het dus

geweldig doen. Waarom springen wij zo laconiek om met mensen die niet presteren?

Terwijl je juist iedereen nodig hebt om van 'Goed' naar 'Geweldig' te komen. Dat is de

norm geworden. Op het veld is het zo. Maar ook binnen de horecabedrijven. Jij bent

de coach van je mensen. Input is output.

Zie je business als topsport! Dan ga je scoren...

Trends ’ 5

Page 6: 2013 H'eerlijk 04

6 ’ Trends

Laten we eens goed kijken naar een coach die de opstelling van zijn elftal maakt. Vaak wordt hij niet begrepen door de stuurlui die aan wal staan. Maar de trainer ziet het scherp vanuit zijn eigen werkelijkheid. Je kunt als speler een dag niet scherp zijn op de training. Iedereen heeft wel eens geen zin. Maar een tweede keer pikt de trainer het niet meer. Je krijgt een wereldsalaris om te scoren. Dus scoren zal je. Je traint voor de volle 100% mee, of je zit op de bank en speelt de volgende wedstrijd in het tweede. Of erger: je zit op de tribune. Hier kunnen wij in het zakenleven nog heel wat van leren. Nu hoor ik je denken: weet je wel hoe de ontslagregels hier werken? Ja, dat weet ik. Maar personeel blijkt uit internationaal onderzoek de belang-rijkste schakel te zijn naar meer omzet. Daarom is het goed om iedereen te betrekken bij wat je wilt bereiken en hoe. Dat doe je er niet even bij… Vandaar dat de ‘briefing’ belangrijk is.

Geef een briefing…Zeg wat je graag wilt zien. Inspireer, maar durf ook te corrigeren. Geef het goede voorbeeld. Als je wil scoren, moet iedereen zich voor 100% inzetten. Zie je die inzet bij een medewerker niet, praat dan eerst over het waarom. Zie je nog geen verbetering, geef dan een gele kaart. Werkt het dan nog niet, geef dan de rode kaart en drie dagen onbetaald verlof. Ga maar eens nadenken of je toekomst ziet binnen het team van je bedrijf. Jij kunt het beter zelf doen dan het publiek het voor je doet via Twitter of Facebook.

Je beste amigo is je imagoEn dat imago actief managen is anno 2013 een must. Via Facebook kan je sowieso heel wat fans bereiken als je zelf zender wordt. Maak daar een sport van. Maar terug naar ’t team. 'Je bent een team of je bent helemaal niets' zei een Amerikaanse goeroe. Je bent nu eenmaal zo sterk als de zwakste schakel…Kijk dus kritisch naar je team waar jij het verschil mee wilt en kunt maken. Durf beslissingen te nemen. Zijn al je spelers klaar voor het ‘herstelspel’! (Ja, in 2014 wordt alles weer OK). Of heb je een ‘speler’ die je eigenlijk nooit had moeten aannemen? Kies dan ook eieren voor je geld. Beter

even kort en hevig pijn, dan lang en zeurend. Dat geldt voor voetballers, hockeyers en alle andere teamsporters. Dus waarom niet voor de teamspelers in jullie bedrijf? Je kunt ook de hele telefoonlijst nemen en iedereen op staande voet ontslaan. Zogenaamd natuurlijk, voor de sport. De volgende dag, als de emotie eruit is en je IQ weer de boventoon voert, ga je weer door de lijst heen. Fleur zou je direct weer aan-nemen. En Daan ook. Maar dan kom je bij Harry en denkt... Mm. Waarom zou ik hem weer aannemen? Ga dan meteen naar Harry toe en zeg dat je hem gisteravond virtueel hebt ontslagen. Vraag hem: wat is er toch tussen ons? Dan is het niet meer het pro-bleem van jou alleen. Harry gaat meteen los in z'n hoofd en geeft je antwoorden. In 9 van de 10 gevallen gaat hij zich anders ge-dragen. Het was nog nooit zo duidelijk voor hem geweest. Dus wanneer ga jij duidelijk zeggen wat je precies wil bereiken en met wie? Je bent toch de coach? Teamspirit is belangrijk. Vraag dat maar eens aan Marc Lammers. Je zult zien dat wij nog heel wat kunnen leren van hoe topsporters en coa-ches met elkaar omgaan. Alles heeft te maken met ’t managen van de emotie.

Page 7: 2013 H'eerlijk 04

Trends ’ 7

EQ en SQ verdringen IQ in de ‘Horecawereld'.Sinds midden jaren negentig wordt door een groep weten-schappers van Amerikaanse Universiteiten een studie ge-daan naar hoe beslissingen worden genomen en op welke gronden. In 1995 werd nog 70 procent van de beslissingen genomen op basis van ratio, 28 procent op emotie en 2 pro-cent op een onvoorwaardelijk geloof in een persoon of een merk. Alles werd bijna gepland!

In 2005 was dat al anders, toen besloten we voor 50 procent op basis van kennis, 40 procent op basis van emotie en 10 procent op basis van de spirit. Dat laatste gaat dan bijvoor-beeld om aankoopbeslissingen op basis van de hoge brein-positie van een merk. Of als je maag zegt; ik heb trek. Lang dacht men dat het daar zou blijven steken. 50% IQ, 40% EQ en 10% SQ. Maar toen kwam de social media revolutie. De vluchtige stemmingmaker over alles en iedereen.

Nu is er net weer een onderzoek gedaan (juli 2013) op welke gronden er wordt besloten bij de aankoop van artikelen en kopjes koffie. De resultaten zijn opzienbarend. Het blijkt dat beslissingen steeds minder op ratio worden genomen en meer op basis van emotie. Maar liefst 69 procent besluit op basis van ‘het goede gevoel’ over het desbetreffende pro-duct. Zonder zich echt daadwerkelijk te hebben verdiept. Op basis van het gevoel dus. Vooral in horecazaken. Maar geven wij wel impulsen om spontaan dit of dat te bestellen? Om eens gek te doen en de routine te doorbreken? Maak er dan ook een sport van om het gevoel te managen. Dat kan het personeel ook. Laat niet alleen de menukaart het werk doen. Mensen vinden ’t leuk als je ze ’n een tip geeft: “Heeft u deze koffie wel een geprobeerd? Vindt u vast lekker...”. Ook dat is PopUppen. Dat vinden mensen leuk, vaak lekker en je creëert er klantentrouw mee. Bovendien geef je mensen een alibi om over je te twitteren. Of zelfs fan van je te worden op Facebook. De buying intention (met goed getraind, energiek personeel) vliegt omhoog waardoor de greed bij het publiek toeslaat.

Het is een sport om als coach van je business op weg te gaan van IQ naar EQ, van goed naar geweldig. Nu te veranderen en te gaan verrassen. Je krijgt er zelf ook meer energie van! •

Page 8: 2013 H'eerlijk 04

In het najaar van 2008 was ik op een zonnige zaterdagochtend, op uitnodiging van

wethouder van Huffelen (Duurzaamheid), bij één van de eerste 'stadslandbouw'

bijeenkomsten in Rotterdam. Natuurlijk ging het niet alleen om de stad Rotterdam,

maar ook om de zogenoemde 'ommelanden'. Hoe kunnen stad en ommelanden

elkaar versterken? Hoe kunnen de leefbaarheid in de stad en de gezondheid van de

bewoners verbeterd worden? In 2008 zette Kruidenier het thema biodiversiteit op

de agenda. Beide onderwerpen zijn buitengewoon verwant aan elkaar en kunnen

elkaar prima versterken.

Leefbaarheid, gezondheid en biodiversiteit

8 ’ Weet wat je eet!

Page 9: 2013 H'eerlijk 04

Walnootbomen in PraagKort geleden was ik in Praag. Het viel mij op dat in de tuinen van de bewoners veel vruchten- en notenbo-men stonden. Eén walnoot- of okkernotenboom per tuin was wel het minimum. In de botanie wordt de walnoot in tegenstelling tot de hazelnoot, beschouwd als een steenvrucht. De walnoot is dus geen noot!

Positieve bijdrageDe walnootbomen bloeien in het voorjaar en trek-ken bijen aan die zorgen voor de bestuiving. De boom neemt CO2 op en zet het om in zuurstof en levert daardoor een positieve bijdrage aan het klimaat. Daarnaast zorgt de walnootboom ook nog eens voor het verdrijven van vliegen. Vliegen en muggen hebben een hekel aan de geur van de aro-matische bladeren. Vandaar dat men op boerde-rijen vaak een notelaar aantreft in de nabijheid van een mesthoop. In het najaar worden de walnoten geoogst om te eten of te verwerken in brood, koek, gebak maar ook in huisgemaakte walnootlikeur.

Voedsel weer zichtbaar dichtbijHoe anders zou het zijn als er in onze straten in plaats van prunus meer vruchten- en notenbomen zouden staan. Behalve de al eerde genoemde voordelen van dit soort bomen zorgen ze er ook voor dat voedsel weer dichtbij zichtbaar wordt. Het is leuk om met je buurtgenoten de oogst bin-nen te halen en goede doelen te dienen zoals de voedselbank. De leefbaarheid en biodiversiteit wordt hiermee enorm bevorderd. Hierbij dus een oproep aan alle gemeentebesturen om de dienst groenvoorziening te vragen om de beplanting niet alleen te voorzien van sierbomen, maar al onze steden en dorpen te voorzien van lekkere en gezonde vrucht- en notenbomen.

Volgend jaar zitten we dan op burendag misschien wel aan de zelfgemaakte notentaart met een lekker likeurtje erbij... Hoe bijzonder zou dat zijn!

Bescherming van streekproductenVroeger was Praag de hoofdstad van Tsjecho- Slowakije. In Slovenië, dat vroeger deel uit maakte van Tsjecho-Slowakije, heet de ge-noemde walnootlikeur 'Orehovec'. Deze 'Ore-hovec' heeft een 'beschermde geografische aanduiding' (afgekort: BGA) en is onderdeel van een Europese verordening die streekproducten een bescherming biedt tegen namaak. Voluit heet deze verordening: Verordening (EEG) nr. 2081/92. In totaal zijn meer dan 1.000 producten in Europa beschermd vanwege hun oorsprong, samenstelling of traditionele productiemethode. De Europese Unie kent drie beschermingscatego-rieën voor streekproducten, namelijk:• de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) • de beschermde geografische aanduiding (BGA) • de gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS)

In Nederland geldt de beschermde oorsprong-benaming voor Noord-Hollandse Gouda, Noord-Hollandse Edammer, Boeren-Leidse kaas met sleutels die in Warmond wordt gemaakt van Blaarkopmelk, Kanterkaas, Kanter nagelkaas, Kanter komijnekaas en Op-perdoezer ronde. De Westlandse druif is geregi-streerd als beschermde geografische aanduiding (BGA). Boerenkaas geniet Europese bescherming als gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS).

Voor elk beschermd product gelden meer of minder strenge regels: een vast procedé en een afgebakend gebied waar wordt geproduceerd. De producten worden in principe alleen binnen de EU beschermd tegen namaak: namaak uit niet-EU landen is dus niet beschermd. •

Weet wat je eet! ’ 9

doorChristy KoolChristy Kool is manager Kwaliteit en P&O bij Kruidenier. In deze rubriek houdt zij je op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van MVO in de meest brede zin. Contact: [email protected] of 06 51 573 330.

Page 10: 2013 H'eerlijk 04

10 ’ Onderwerp10 ’ Product in the picture

Tintelende theemelangesDe dagen worden korter, daglicht wordt een zeldzaamheid. Het wordt buiten frisser, en wat is er dan fijner dan genieten van overheerlijke, verse thee! Binnen ons versassortiment hebben we nu een prach-tige nieuwe range. Speciaal voor jou is een aantal unieke kruiden gecombineerd tot frisse, mooie theemelanges; beter bekend als 'Infusions'. Deze kruiden in heet water geven een waar 'feel good' effect. We willen je graag kennis laten maken met het verhaal achter dit nieuwe concept van Koppert Cress.

Elke morgen plukken vrouwen aan de voet van Mount Kenya takjes lavendelbloesem, munt, verveine en citroentijm. Elk bosje wordt handgemengd en krijgt een touwtje met daaraan een label met een persoonlijk

verhaal. De productie is dusdanig opge-zet dat de lokale bevolking op een goede manier met de leefomgeving kan omgaan. De teelt van deze kruiden is voor de mensen een inkomen en stelt hen in staat ontbos-sing tegen te gaan en zodoende het land opnieuw in te richten. Een prachtig initiatief, wat aansluit bij de toegevoegde waarde van een menselijke aanpak. Het gaat in de markt immers meer en meer om de toegevoegde waarde. 's Morgens geplukt gaan de kruiden nog dezelfde dag met het vliegtuig mee, om hier in Nederland u te kunnen laten genieten van een H'eerlijk theemoment...

Wij hebben voor u een viertal smakelijke variëteiten in het assortiment beschikbaar;

LAVENDELBLOEMEN & MUNTMunt met een twist: Lavendelbloemen &

munt. Frisse twist. Honingachtige smaak met een heerlijke lavendelgeur

TIJM & MUNTVolle smaak van heilzame kruiden: tijm & munt. Een prachtige tijmbloem die een tikkeltje naar citroen smaakt, uniek dus!

VERVEINEZomers, zwoel en fris: Verveine.Licht, fris, rustgevende citroensmaak. Doet je denken aan een zomeravond; het hele jaar door.

VERVEINE EN LAVENDELBLOEMENRustgevende schoonheid: verveine en lavendelbloesem. Fris en aromatisch. In deze melange komt verveine het beste tot zijn recht. De lavendelgeur voegt een extra dimensie toe aan de smaak.

De uitbundige zomer hebben we inmiddels achter ons gelaten. Via de herfst maken wij de gang naar de winter- periode, die ons ook prachtigeproducten biedt. Graag nemenwe je mee op reis langs een aantal prachtige nieuwe producten in ons assortiment.

Prachtige producten......voor een warme winter!

Page 11: 2013 H'eerlijk 04

Creatief met CressCressen worden vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden, maar er zijn zoveel meer mogelijkheden. Alle producten worden natuurlijk ook geselecteerd op hun smakelijke eigenschappen. Deze komen tot uiting wanneer het product naturel gebruikt wordt, maar er is ook een aantal technieken waarbij ze op een andere wijze gebruikt kunnen worden. In een pesto, een kruiden-olie, of bijvoorbeeld in de thee. We geven je graag een aantal suggesties voor de komende maanden.

Tahoon® cress: Een fantastische smaak met de ervaring van een boswandeling. Ideaal bij wild, rood vlees en paddenstoelen.Honny® cress: Een zoete variant met weinig calorieën, uitstekend geschikt bij gerechten waar een zoete smaak bij gewenst is.Rock Chives®: Een variant met de smaak van knoflook, echter zonder de kenmer-kende geur van knoflook.....

Mooie MaaltijdsaladesEn tot slot, recent geïntroduceerd, maar nog niet in de welverdiende spotlights gezet; onze uitgebreide range maaltijd-/lunch salades en wraps. Diverse variëtei-ten hebben inmiddels vele harten weten veroveren... Binnen de retail al een graag geziene productgroep, nu ook in Food-service een sterke range met een uitmun-tende kwaliteit en zeer scherpe prijsstelling.

In de 450 grams verpakking hebben we de Caesar Salad, een overheerlijke Geitenkaasalade, Tonijnsalade, een klas-sieke Griekse Salade, een kipsalade en een garnalensalade. Daarnaast zijn er kleinere verpakkingen, die uitermate geschikt zijn voor de lunch. Tijdens de Kruidenier Food-Experience laten we ze je graag allemaal zien en proeven. Dat is toch de beste manier om je overtuigen! Schuif aan ‘Aan Tafel’ bij InterVers, samen komen we vast tot de beste oplossingen!

Product in the picture ’ 11

Prachtige producten......voor een warme winter!

Page 12: 2013 H'eerlijk 04

Benieuwd naar de

DOUWE EGBERTS

Warme Winter Weken

aanbiedingen?

Houdt dan Foodkrant

12 & 13 in de gaten.

Speciaal voor de Out of Home markt geven wij tijdelijk warme aandacht aan onze Cacao Fantasy, espressobonen, filterkoffie, kartonnen bekers en Pickwick kubusverpakkingen.

Warme WinterWeken

Page 13: 2013 H'eerlijk 04

Spelt is razend populair.

Speltbrood is hard op weg

de vijfde broodsoort te

worden, naast wit, bruin,

volkoren en meergranen.

Naast de goudbruine

variant hebben de bakkers

van De Gouden Korenaar

nu ook een Licht Speltbrood

voor je ontwikkeld. Puur

Speltbrood, zonder reguliere

tarwe. Daarnaast zijn maïs,

zonnebloempitten en bruin

lijnzaad toegevoegd voor

extra smaak. Spelt Licht

is E-nummervrij en bevat

geen lactose.

Spelt is een graansoort, net als tarwe en rijst. Het wordt ook wel het ‘oergraan’ genoemd. Het vindt zijn oorsprong in Mesopotamië, waar het 9000 jaar gele-den al werd verbouwd. Het onderscheidt zich van andere ‘bedekte’ granen doordat het kaf niet met de korrel vergroeid is. Bij tarwe en rijst is dat wel het geval en moet het kaf eraf ‘geraspt’ worden. Bij spelt is deze buitenste schil extra hard en deze moet eraf gepeld worden. Dit gebeurt tus-sen twee zware van zandsteen gemaakte molenstenen die op een bepaalde afstand van elkaar moeten staan zodat de granen niet geplet worden. De zachte kern, die al die tijd goed beschermd heeft kunnen groeien, zit boordevol voedingsstoffen en is daarmee de gezondste onder de gra-nen. Spelt is een stuk arbeidsintensiever dan andere graansoorten. Het groeit bij-voorbeeld niet goed op kunstmest en is gevoeliger voor allerlei weersomstandig-heden dan het kortere en stevigere tarwe.

Biologisch speltDe reden dat het nu aan populariteit wint,

is vanwege het feit dat het een zeer ge-schikt graan is om biologisch te verbou-wen. Biologisch voedsel wordt gelukkig meer en meer gewaardeerd. Spelt heeft minder bemesting nodig en is resistenter tegen ziekten dan andere granen. Ook is het zeer goed voor mensen met een tarwe-allergie, die spelt zonder proble-men kunnen eten. Wel zitten er veel gluten in, dus voor diegenen met een glutenal-lergie is het misschien een minder goede keuze.

Gezonde tarwesoortDat spelt zo gezond is als men zegt staat buiten kijf. Zeker als je kijkt naar hoe tarwe en rijst in enorme hoeveelheden met veel bestrijdingsmiddelen worden geprodu-ceerd en over grote afstand over de we-reld worden vervoerd. Biologisch voedsel is wat dat betreft altijd een betere keus omdat het vaak van dichtbij komt en zon-der kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt verbouwd. Dat betekent behoud van voedingsstoffen en ook smaak, niet geheel onbelangrijk. •

Product in the picture ’ 13

Nieuw bij De Gouden Korenaar Speltbrood Licht

Page 14: 2013 H'eerlijk 04

SAUS IS DE KROON

OP ELK GERECHT!

Voor meer informatie: www.ufs.com

EN IS INMIDDELS NIET MEER WEG TE DENKEN ALS PARTNER IN UW KEUKEN.

KNORR STAAT AL 175 JAAR VOOR KWALITEIT

HOOGW

AARD

IGE

SAUZ

EN

MET

EEN

VOLL

E SM

AAK.

GEMAKKELIJK EN SNEL TE BEREIDEN.

SAUS ART. NR.BÉCHAMEL 50034DEMI-GLACE 50263ESPAGNOLE 50262KALFSJUS 46699TOMAAT 50261WIT 50260

UFS_NL_Adv_Heerlijk_175jaarKnorr.indd 1 26/08/13 15:48

Page 15: 2013 H'eerlijk 04

Recept - Thee ’ 15

Chai Latte

De basis is zwarte thee, melk en water. Simpel dus. Maar daarnaast kunnen er al-lerlei specerijen worden toegevoegd. Denk aan kardemom, kaneel, gember, steranijs, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat, saffraan en venkel. Tegenwoordig worden er ook extra smaakjes toegevoegd zoals vanille, chocolade, cacao, hazelnoten en zelfs drop(!). Kant en klaar kopen kan, maar zelf maken is veel leuker en lekkerder. Aan de slag dus! Het is echt niet moeilijk.

Dit heb je nodig voor twee kopjes:• 2 tl zwarte thee• 1 peul kardemom gekneusd• 1/4 tl kaneel• 1 kruidnagel gekneusd• 1/4 tl gedroogde gember• 1 peperkorrel gekneusd• 1 kopje melk• 1 tl honing• 1 theefilter

En zo maak je het:• Zet de melk in een pannetje op een

zacht vuurtje.• Vijzel de specerijen (kruidnagel, peper

en kardemom) even kort, zodat ze een beetje gekneusd zijn.

• Doe de losse thee en alle specerijen in het theefilter.

• Laat het filter ongeveer 5 minuten trek-ken in de melk, terwijl deze op een zacht vuurtje blijft staan.

• Haal het filter uit het pannetje en giet de chai in een glas.

• Serveer met honing of rietsuiker.

Genieten maar! H’eerlijk na bijvoorbeeld een lange boswandeling!

Deze hartverwarmende drank kent een lange geschiede-nis. In India, Nepal, Tibet en Pakistan wordt ze al duizen-den jaren bereid. ‘Chai’ betekent daar gewoon ‘thee’. ‘Latte’ betekent ‘melk’, daarmee is alles gezegd. Het drankje zelf is echter verre van gewoon. Rond het jaar 2000 heeft deze drank, via Australië, zijn weg gevonden naar de VS en later ook naar Europa. De mogelijkheden zijn grenzeloos. Elke regio zijn eigen receptuur, iedere keer anders. En je kunt zelf dus ook goed experimenten. Leuk en Lekker.

Page 16: 2013 H'eerlijk 04

16 ’ Uw Kruidenier

De SRV-wagen was in de jaren ’70 en ‘80 niet uit het straatbeeld weg te denken. Op het hoogtepunt deden zo’n vierduizend rijdende winkels in

Nederland hun dagelijkse ronde. Toen de supermarkten in opmars kwamen kregen zij het moeilijk, met als gevolg dat er steeds meer verdwenen. Toch

wint de SRV-wagen weer aan popula-riteit, met name in de dorpjes waar de

laatste buurtsuper verdwenen is.

Uw Kruidenier samen op weg

Luuk Bennink

Gezamenlijke visieEén van de eerste rijdende winkels die zich aan-sloot bij de formule was René Teerink. Al 25 jaar rijdt hij samen met zijn vrouw Chantal zijn weke-lijkse ronde door Heelweg, Mariënvelde, Vars-seveld, en omstreken. Nu al is hij erg enthousiast over het nieuwe concept van Kruidenier. “Mijn vrouw en ik kunnen ons goed vinden in de visie die Kruidenier met deze formule voor ogen heeft. Het is fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat, zeker in deze tijd. Wij kun-nen Kruidenier altijd bellen, ze staan altijd voor ons klaar.”

Kruidenier zou Kruidenier niet zijn, als zij hier niet meteen op zou inspringen. Daarom lanceert de vestiging in Meppel de nieuwe formule ‘Uw Kruidenier’, speciaal voor alle rijdende winkels en de kleinere, zelfstandige buurt-supermarkten. Vestigingsmanager Rogier de Bruin: “Kruidenier denkt niet alleen mee, we dóen ook actief mee. Niet alleen in producten en assortiment, maar ook in de digitale ondersteuning, marketing en zelfs uitstraling. Echt een totaalconcept dus. Door actief te luisteren naar de ondernemers en hier ook echt iets mee te doen, willen wij hen helpen een sterke positie op de markt te verwerven.”

Tijdens de Kruidenier

FoodExperience kun je uitgebreid kennis maken met "Uw Kruidenier". Heb jij je al

ingeschreven? Doe het snel via kruidenier.nl

Page 17: 2013 H'eerlijk 04

Uw Kruidenier ’ 17

Ydo Nijdam Johan Van LeeuwenRené Teerink

Uw Kruidenier: een ‘topconcept’Ook Ydo Nijdam was vanaf de lancering van het concept meteen enthousiast. Met zijn rijdende winkel is hij al 25 jaar iedere week trouw op dezelfde tijden te vinden in de dorpskernen rondom Harderwijk. “Wat ons betreft is ‘Uw Kruidenier’ een topconcept”, legt Nijdam uit. “Het zit gewoon goed in elkaar. Kruidenier luistert goed naar wat wij als ondernemers te zeggen hebben en je merkt dat ze er echt voor vechten. Wij hebben er hoge verwachtingen van.”

Bijzondere aandacht voor een bijzondere ondernemerBijzonder is de supermarkt van Johan en Gertina van Leeuwen zeker te noemen. Versmarkt Viventra is gelegen op een park in Ermelo, waar onder andere zo’n 60 visueel gehan-dicapten wonen. Dit vraagt om wat extra service bij het runnen van de supermarkt. Zo worden de klanten geholpen bij het boodschappen doen, worden er veel kant en klaar maaltijden aangeboden en worden de boodschappen in de meeste gevallen thuisbezorgd. “De nieuwe formule van Kruidenier sluit perfect aan bij ons winkelconcept”, legt Van Leeuwen uit. “De samenwerking verloopt tot nu toe dan ook hartstikke fijn. Eén telefoontje is voldoende”.

Vernieuwing en ontwikkelingLuuk Bennink bedient met zijn rijdende winkel al 33 jaar hetzelfde gebied in Heerenveen en omgeving. Sinds 1 juli heeft zijn vrouw er een winkel in een bejaardente-huis bij. “Wij kwamen met Kruidenier in aanraking tijdens een kennismakingsavond in het voorjaar. Onze eerste indruk was zeer positief, dus wij besloten over te stappen. Het verhaal van Kruidenier sprak ons enorm aan. Natuurlijk moet de samenwerking zich nog uitwij-zen, we zijn nog maar net onderweg, maar tot nu toe gaat het prima.”

’Samen’ is het sleutelwoordRogier legt uit dat de nieuwe formule gebaseerd is op een actieve samenwerking. “Wij zijn echt partners. Samenwerken heeft de toekomst en dit concept past precies in dat plaatje. Gezamenlijk kun je vele malen meer bereiken dan in je eentje. Daarbij wil ik wel bena-drukken dat de ondernemer in eerste instantie onder-nemer blijft en dus alle ruimte heeft om zijn of haar eigen koers te varen. Wij zijn er om hen te ondersteunen waar dat nodig is. Wij faciliteren.”•

Page 18: 2013 H'eerlijk 04

Authentiekewoudsmaken.

Nieuw in Nederland: grove droge rubs.

Ideaal voor vlees, vis, kip,

groenten en fruit.

Een serie van9 nieuwe

Nordic producten.

Inspiratievoor alle

foodsegmenten.

Postbus 11041, 3004 EA Rotterdam. Telefoon: (010) 245 51 00. E-mail: [email protected], www.verstegen.nl

U bent uitgenodigd voor een expeditie langs alle smaken die Scandinavië rijk is. Een expeditie door de nog onontdekte Scandinavische keuken. Verstegen introduceert Nordic. Deze nieuwe serie producten geeft gerechten een sensationeel noordelijk karakter. Stuk voor stuk woudsmaken met een aardse en authentieke inslag. Pure inspiratie voor snacks en tapas, Banqueting, Bistronomie en Fine Dining.

Ontdek de echte småk van Scandinavië met Nordic

W VFV 21308014 AD Nordic Foodservice 210x210.indd 1 12-08-13 17:43

Page 19: 2013 H'eerlijk 04

Gelijk bestellen?

Dat kan met deze artikelnummers:

KFS Nr. Omschrijving

23578 Testun al Barolo

20015 Testun alla Frutta et muscato

20154 Testun al Malto d’orzo e Whisky

23577 Testun di Castagno

Product in the picture ’ 19

Beppino Occelli stelt zich als doel door middel van de rijping bijzondere, intense en verfijnde smaken te creëren. Men probeert via een nieuwe rijpingsmethode en nieuwe trends te verrassen met nieuwe smaakcom-binaties. Met kastanje- of tabaksbladeren, met de geur van hooibergen, natuurlijke granensoorten of theebladen. Oude kazen gekleed met een moderne en creatieve jas, gecombineerd met heerlijke wijnen of gedistil-leerde dranken, maar ook met traditionele bieren. Dit levert hele bijzon-dere kazen op, waarvan we er graag twee aan je voorstellen.

Occelli Testun al Barolo Kaasroyalty ontmoet wijnroyalty! De Testun combineert melk van koe en geit. Een aantal exemplaren van deze kazen wordt speciaal geselecteerd en gerijpt in de kelder van Valcasotto. Hier worden ze vervolgens voor mi-nimaal 2 maanden bedekt met most van druiven vermengd met Barolowijn. De complexiteit van het aroma van oude kazen combineert fantastisch met de smaak van de grote wijnen. Als je deze kaas eenmaal hebt geproefd ben je verslaafd! De smaak van de kaas en druiven mengt zich tot een kaas met een bite. Romig, zoet, wijnachtig, boterachtig en scherp; allemaal tegelijk. Zodra je door de coating van gemalen druiven bent, is de textuur schilferig en ‘smelt-in-je-mond’ zacht. Echt een kaas voor de fijnproevers onder ons!

Occelli al Malto d’orzo e Whisky (met Barley malt and Whisky)Beppino Occelli heeft verder een originele en nieuwe kaas, ook een com-binatie van geitenmelk en koemelk. Deze wordt voor zeer lange tijd bedekt met gemoute gerst en whisky. Het resultaat is een unieke kaas met een intense smaakexplosie. Een glaasje whisky als gezelschap voor deze heer-lijke kaas, maakt het helemaal af.

Wij hebben al zin in de feestdagen en deze voortreffelijke kazen van Occelli mogen eigenlijk niet ontbreken. Gewoon een keer proberen!

Feestelijke kazen uit Italië!Verslavend lekker!

Eerst proeven? Kom naar de Kruidenier FoodExperience 2013 en schuif bij ons Aan Tafel.

Page 20: 2013 H'eerlijk 04

20 ’ Tradifood

Het doet geen afbreuk aan stevig diep-gewortelde gewoonten, maar het idee waarbij kaas altijd met rode wijn wordt geassocieerd is een slechte Pavloviaanse reflex, die juist funest kan zijn voor zowel de wijnen als voor de kazen. Met de kennis van nu besef ik pas dat in mijn jeugd veel flessen goede wijn werden geofferd aan een kaasplateau, die nooit tot hun recht gekomen zijn door een slechte harmonie!

In Frankrijk is het de gewoonte om een kaasplateau te serveren aan het einde van het diner, meestal na het hoofdgerecht.

De Fransen gebruiken hierbij een we-tenschappelijke theorie; de jonge wijnen eerste, gevolgd door meer oude en pres-tigieuze wijnen, bij voorkeur rode.

Op deze manier worden de beste wijnen misbruikt, tot het moment van de komst van de kazen.

In het algemeen vergezellen witte wijnen het beste de volgende kazen;• Sauvignons met de geitenkazen uit de

Touraine

• De Sancerre met de crottins de Chavignol

• Chardonnays met de rauwmelkse geitenkazen uit de Loire

• Gewürztraminer met de munsters • De Jurançon met de schapenkazen

uit de Pyreneeën• Marc de Bourgogne met de Epoisses• Appelcider met de camembert

Helemaal ideaal is het wanneer er een kaasproducent is in de buurt van de wijn-gaard.

Herfst Wijn en brood zijn de beste metgezellen van kaas, zoveel is wel bekend. Maar niet alle combinaties kun je zomaar maken. Door verkeerde smaken met elkaar te combineren kun je zeer teleurgesteld raken over het resultaat. Dat de producten los van elkaar prachtig smaken, doet hier niets aan af. Hier geven we je graag enkele suggesties, zodat je je smaakpapillen kunt verrassen of verwennen.

de periode van de ‘vendanges’ (druivenpluk)

Page 21: 2013 H'eerlijk 04

Tradifood ’ 21

Er zijn ook sommige nogal atypische overeenkomsten die betoveren en tot heerlijke combinaties leiden;• Wist je dat champagne een perfecte

begeleider is voor Parmigiano Reggiano of Grana Padano (Parmezaanse kaas)?

• Wist je dat Port de Beaufortkaas verfraait

• Wist je dat de Sauternes de ruwe roquefort aankleedt door zijn sublieme zachtheid

• Banyuls verleent adelijkheid aan de Bleu d’Auvergne

• Een delicate Vouvray geeft tempera-ment aan een Fourme d’Ambert

Als je toch kiest voor rode wijn, kies dan liever fruitige rode wijn van Shiraz- of Pinot Noir- druiven uit de Bourgogne of de zui-delijk côte du Rhone. Deze zijn soepel en minder zuur dan bijvoorbeeld een Caber-net Sauvignon uit de Bordeaux. De aanwe-zigheid van tannines maken het verschil. Mijn voorkeur zijn de rode wijnen gemaakt met de Gamaydruiven uit de Touraine zoals de Chinon et de Bourgueil. •

doorGérard DejeanAls Franse boerenzoon op-gegroeid tussen de schapen en tuinbonen. Nu o.a. kaasspecialist bij Kruidenier.Contact: [email protected] 06 52 566 809

Page 22: 2013 H'eerlijk 04

Alpro‘For Professionals’

voor heerlijke soja cappuccino’s

Alpro‘For Professionals’

Alpro‘For Professionals’

Alprovoor heerlijke soja

‘For Professionals’ soja

‘For Professionals’

cappuccino’s voor heerlijke

cappuccino’s voor heerlijke soja

cappuccino’s soja

asb13020_adv_kruidenier_210x102.indd 1 17-09-13 14:22

Page 23: 2013 H'eerlijk 04

“Lekkere

producten uit

de moestuin,

speciaal voor

dit seizoen!”

Column & Recepten ’ 23

Ik maar zeuren over het voorjaar en de aankomende zomer in mijn vorige columns... mijn excuses. Het voor-jaar was misschien wat minder, maar de zomer heeft dat helemaal goed gemaakt. En een heerlijke vakantie gehad ...gewoon genieten. Altijd toch wel fijn om er een paar weken even uit te zijn, even opladen. Je krijgt gewoon weer zin! Ik merk dat dat bij mij in ieder geval zo werkt. Nieuwe frisse ideeën en inspiratie voor gerechten met mooie producten.

Op dit moment is het wildseizoen weer volop in ontwikke-ling. We zijn nu in onze moestuin lekkere producten aan het kweken, speciaal voor dit seizoen. Samen met de tuin-der (Pietje) zijn we een zaaiplan gestart om zo lang moge-lijk gebruik te kunnen maken van zelf gekweekte producten. We merken het enthousiasme van onze gasten als we bij de uitleg van gerechten vertellen over onze eigen gekweekte spullen. Ingrediënten met een ‘verhaal’; daar gaat het om.

Social media is op dit moment ook erg goed om nieuwe gasten aan te trekken en af en toe eens een leuke actie mee te doen. Laatst heb ik in een ‘retweetactie’ op Twitter een diner verloot onder mijn volgers en binnen twee dagen had ik er 100 volgers bij die ik weer kon enthousiasmeren met foto’s en bedrijvigheid van De Molen. Het werkt en is echt superleuk! Wanneer volg jij?

Wouter van Laarhovenwww.twitter.com/wvanlaarhoven

In de moestuin!

Cannelloni van gerookte melk en makreel Flexibele chocolade met structuren van mokkaLuchtig eekhoorntjesbrood Gelakte eend met sinaasappelkaramel, 2 keer maïs en pommes polienne

Page 24: 2013 H'eerlijk 04

24 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

van gerookte melk en makreelCannelloni

IngrediëntenCannelloni500 gr. Gerookte melk20 gr. Gerookte olie Inktvisinkt30 gr. Gelatine

Tartaar van makreel4 st. Makreelfilets0,5 dl. Citroenolie Peper en zout Mayonaise

Jam van bospeen en gember500 gr. Bospeen500 gr. Geleisuiker 0,5 st. Sinaasappel 0,5 st. Citroen 1 st. Verse gember

Page 25: 2013 H'eerlijk 04

IngrediëntenFlexibele chocolade250 gr. Pure chocolade50 gr. Cacao50 gr. Boter50 gr. Water25 gr. Invertsuiker425 gr. Slagroom3,5 gr. Konjacgom*1,5 gr. Xantana*

Mokka mousse0.5 ltr. Slagroom180 gr. Eigeel180 gr. Suiker1 st. Ei75 gr. Room50 gr. Mokka-extract14 gr. Gelatine

Karamelsaus met gezouten boter300 gr. Suiker50 gr. Glucosestroop250 gr. Slagroom50 gr. Gezouten boter1 st. Vanille stokje

Koffiecrumble225 gr. Bloem125 gr. Boter125 gr. Poedersuiker100 gr. Amandelpoeder8 gr. Oploskoffie20 gr. Water

Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 25

met structuren van mokka

Flexibele chocolade

Page 26: 2013 H'eerlijk 04

Ingrediënten

125 gr. Jus van cèpes 125 gr. Melk13 gr. Gelatine40 gr. Notenolie Peper en zout Morillepoeder50 gr. Gemalen bugles

26 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

Luchtigeekhoorntjesbrood

Page 27: 2013 H'eerlijk 04

met sinaasappelkaramel, 2 keer maïs en pommes polienne

Gelakte eend

Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 27

IngrediëntenSinaasappelkaramel met ras-el-hanout200 gr. Honing10 gr. Ras-el-hanout 1 st. Sinaasappel

Eendenborst1 st. Eend

Maïsmousseline300 gr. Maïs100 gr. Kippenthee

Babymaïs gebarbecued4 st. Babymaïs1 eetl. Kurkuma1 ltr. Kippenthee

Geglaceerde wortel1 bosje Bospeen2 dl. Kippenthee50 gr. Boter

Geglaceerde venkel1 st. Venkel2 dl. Kippenthee50 gr. Boter

Pommes polienne4 st. Grote aardappels

(zetmeelrijk)100 gr. Aardappelzetmeel1 ltr. Ganzenvet2 takjes Tijm2 takjes Rozemarijn3 tenen Knoflook10 gr. Zout

Page 28: 2013 H'eerlijk 04

Seizoensgerechtjes

Cannelloni van gerookte melk en makreel

Seizoensgerechtjes

Flexibele chocolade met structuren van mokka

BereidingswijzeCannelloniVerwarm een beetje melk en los de gelatine erin op. Dit mengsel koudkloppen en de rest van de koude melk toevoegen (niet warmer dan 3˚C), er luchtig door kloppen en als laat-ste de gerookte olie erbij voegen. De massa in tweeën delen en 1 helft zwart kleuren met inktvisinkt. De zwarte massa op een bakmatje smeren en er met een banenkam overheen gaan. Dit op laten stijven in de koeling en daarna de andere massa eroverheen smeren.Jam van bospeen en gemberDe bospeen schillen en klein snijden. Dan de bospeen in een pan doen samen met de in vieren gesneden sinaasappel en de citroen. De gember schillen en ook fijn snijden (niet te veel anders wordt de jam te scherp). Vervol-gens water erop gieten zodat alles net onder staat. Dit alles gaar koken totdat de bospeen helemaal gaar is, de sinaasappel en de citroen eruit halen en het geheel cutteren en door een grove zeef wrijven. De geleisuiker toevoegen en weer goed laten doorkoken.OpmaakIn het midden van het bord de cannelloni leg-gen, daarop winterpostelein, lime cress en viooltjes. Om de cannelloni heen wat druppels bospeenjam en een getourneerd bospeentje, afgarneren met dungesneden komkommer.

BereidingswijzeFlexibele chocolade Smelt de chocolade en cacao. Los de kon-jacgom en xantana op in het water. Ver-warm de slagroom, los hier de suiker in op en vermeng met de chocolademassa. Verdeel deze massa in twee gelijke delen, blender 1 deel op de hoogste snelheid en voeg hier de konjacgom en xantana aan toe. Vermeng beide delen en stort op een bakplaat met opstaande rand. Laat de massa opstijven in de koeling en snijd deze in lange balken.

*Konjacgom: Konjac wordt verkregen uit de plant Amorphophallus konjac, die voorkomt in warme stre-ken van Japan, China en Indonesië. Uit de wortelknol-len wordt een meel gewonnen, dat voornamelijk uit de polysaccharide glucomannaan bestaat en tot 100 maal zijn eigen volume aan water kan opnemen. Hiervan kan een gel worden gemaakt met zeer viskeuze eigen-schappen en een lage energie-inhoud. Het kan dienen als vervangingsmiddel voor gelatine.*Xantana: is een bindmiddel met enorm veel kracht. Je kunt er soepen, sauzen en crèmes mee afmaken. Mokkamousse75 gram room met het mokka-extract laten trekken. Gelatine weken in koud water. Een halve liter room opkloppen tot yoghurt-dikte. De suiker met een klein beetje water

koken tot 120ºC. Het eigeel en het ei luch-tig kloppen en hieraan beetje bij beetje de suikersiroop toevoegen, dit geheel koud laten kloppen. In de room met de mokka de gelatine oplossen en vermengen met de eimassa. Als de eieren koud geklopt zijn met de geslagen room vermengen en de mousse in bolmatten spuiten.Karamelsaus met gezouten boterRoom, glucose, boter en vanillestokje warm maken. Suiker karameliseren en afblussen met de warme roommassa en koken tot de suiker geheel is opgelost.KoffiecrumbleOploskoffie oplossen in het water en ver-mengen met de rest van de ingrediënten. Ga nu te werk zoals bij een kruimeldeeg. Wrijf het deeg voorzichtig tussen de handen zodat kruimels ontstaan. Laat 2 uur rusten op keukentemperatuur en bak vervolgens af in een oven van 120°C. Bewaar in een goed afgesloten bak. OpmaakLeg op een leisteen een baan crumble, in het midden de flexibele chocolade, de bol-len mokkamousse en druppels toffeesaus. Afgarneren met honeypops en notencress.

28 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

Page 29: 2013 H'eerlijk 04

Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 29

Seizoensgerechtjes

Luchtig eekhoorntjesbrood

Seizoensgerechtjes

Gelakte eend met sinaasappelkaramel, 2 keer maïs en pommes polienneBereidingswijzeSinaasappelkaramel met ras-el-hanout Verhit de honing in een steelpannetje totdat hij hazelnootbruin is, strooi de ras-el-hanout erbij en knijp de sinaasappel uit, koel daarna gelijk terug.EendenborstSnijd de borsten en de boutjes van het kar-kas. Bak de borsten op de vetkant aan en gaar verder in de oven. Lak de huidkant af met sinaasappelkaramel, trancheer de borst en leg op het bord.MaïsmousselineBlancheer de maïs in ruim kokend water tot-dat deze gaar is, giet het af en draai glad in een blender, voeg langzaam 100 gram kip-penthee toe. Doe daarna de maïsmousseline in een spuitflesje.Babymaïs gebarbecuedZet 1 ltr kippenthee op met een lepel kurkuma, kook hier de babymaïs in af. Steek de green egg of barbecue aan en rooster de babymaïs kort.Geglaceerde wortelSchil de bospeen en laat een klein stukje loof zitten. Blancheer in ruim kokend water, glaceer met kippenthee en boter, zodat de bospeen mooi gaat glanzen.

Pommes polienneSnijd de aardappels op de snijmachine (stand 8) in grote plakken. Steek rondjes aardappel uit, maak ondertussen een papje van aard-appelzetmeel en een beetje water. Doe de aardappelschijfjes hierin. Stapel 6 schijfjes op elkaar in een soufflépotje. Maak het ganzenvet op smaak met tijm, rozemarijn, knoflook en een beetje zout, vul daarna het soufflépotje af tot de rand. Zet in de koeling zodat het ganzen-vet weer hard wordt. Gaar de soufflépotjes in 13 minuten in de oven op 220 graden, giet het hete ganzenvet eraf en leg de aardappeltjes nog even onder de salamander, zodat de bui-tenkant krokant wordt. Geglaceerde venkelSnijd de venkel in kleine lepeltjes en blancheer deze in ruim kokend water. Glaceer de venkel met kippenthee en een beetje boter zodat de venkel mooi gaat glanzen.Opmaak:Snijd de eendenborst in dunne plakjes en lak deze af met de sinaasappelkaramel, leg de bospeen en minimaïs ernaast en zet wat stipjes maïsmousseline erom heen, leg de pommes polienne erbij en garneer af met afilia cress en maïspoeder.

BereidingswijzeBeetje melk verwarmen en gelatine in op-lossen. Koud kloppen en de rest van de koude melk en jus van cèpes toevoegen (niet warmer dan 3 graden) en luchtig klop-pen, als laatst de notenolie erbij en in bol-matjes smeren. Als ze stevig zijn door het cèpes-buglepoeder rollen.

Page 30: 2013 H'eerlijk 04

30 ’ Wijn & Spijs

Het fruit zo puur mogelijk in de fles krijgen...

In een verantwoord levenspatroon past wijn heel goed, mits deze op een zo

natuurlijk mogelijke manier is geproduceerd, waarbij de producent het gebruik

van gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk mijdt. Daarnaast zal de

producent zich een aantal vragen moeten stellen met betrekking tot bijvoorbeeld

energie (ecostroom of recycling diesel), waterhuishouding in zowel de kelder als

het regenwater, plantbescherming, bestrijdingsmiddelen, humus, oogst, enz.

Page 31: 2013 H'eerlijk 04

Wijn & Spijs ’ 31

De oogst van druiven geschiedt bij eco-logische wijnbouw meestal handmatig. Hierdoor ontstaat er minder schade aan de druiventrossen. Beschadigde druiven zijn uiterst gevoelig voor schimmelvorming en dat is nadelig voor de uiteindelijke kwaliteit. De wijnmarkt gebruikt de term ‘biologische wijn’ gemakshalve; beter zou zijn te spreken over ‘ecologische wijn'*. De Europese re-gelgeving is hierin uniform, zo werkt men in Duitsland en Frankrijk met verschillende icoontjes op het etiket. Biologisch in de Euro-pese wijnbouw slaat enkel op het telen van de druif en niet op het vinificatieproces.

Puur natuurIn principe mag de wijnbouwer nog heel wat stoffen toevoegen tijdens het maken van de wijn. Vele overtuigde wijnbouwers trekken het biologische gedachtegoed door naar hun werk in de wijnkelder. Het fruit zo puur mogelijk in de fles krijgen, dat is hun handelsmerk. Wijn smaakt natuurlijk omdat het aroma ons doet denken aan het sap van gezonde vruchten of aan de verleidelijke geur van pas geplukte bloemen. Wijn is geen fruitsap, noch een bloemenextract. In de lyrische taal van wijnbouwers en wijn-schrijvers worden deze producten vaak met elkaar verward. De algemeen aanvaarde visie dat de fruitige aroma’s van de wijn rechtstreeks afkomstig zijn van de druif is maar één voorbeeld van deze verwarring.

De wonderlijke smaken van wijnWijn is in de vrije natuur moeilijk te vinden. Echte wijn ontstond pas op het moment dat

de mens methoden vond om de gisting in gewenste banen te leiden. De wonderlijke smaken van wijn ontstaan niet in de druif, maar in de gistingskuip en liefst onder gecontroleerde omstandigheden. Gisten zetten niet alleen suiker om in alcohol, ze zorgen ook voor de primaire aroma’s van de wijn. Dan hebben we het over fruit, bloemen, kruiden en zelfs mineraliteit. Hoe een wijn smaakt, is sterk afhankelijk van de omstandigheden die de mens rond de gisting creëert. De kwaliteit van het gistingsvat, de hygiëne in de wijnkelder en de controle van de temperatuur. Wijn is een product van de mens en strikt geno-men dus een industrieel product. Drinken van een natuurlijke wijn met een bijzon-dere sappigheid of drinken van een Bordeaux of Champagne waaraan met de modernste middelen is gesleuteld, dat is een persoonlijke keuze. De ene wijn is niet authentieker of echter dan de andere. Het zijn beide kwaliteitswijnen, maar ze ontspruiten uit een andere traditie of een andere wijnbouwfilosofie.

Respect voor natuur & atmosfeerEen goed voorbeeld van een bijzondere ecologische (‘biologische’) wijn is ‘La petite Source’ met het keurmerk ‘Qualenvi’, waarbij met het grootste respect voor de natuur en atmosfeer van het gebied van oorsprong (Pays d’Oc-Languedoc Roussillon), zo biologisch mogelijk wordt gewerkt. Deze wijnen zijn te proeven tijdens de FoodExperience in de stand van TAMIS WIJNEN-VINO VIA wijnimport.

Naast voornoemde wijnen zijn nog veel nieuwe en bestaande ecologische wijnen (o.a. uit de Elzas, Bourgogne, Bordeaux etc. uit Frankrijk, maar ook uit bijvoor-beeld Italië, Spanje enz.) te proeven in deze stand. Je bent van harte welkom om eens te komen praten over ecologische wijnen en uitleg te krijgen over duurzame productiemethoden. Natuurlijk zijn wij erbij... schuif gerust aan; Aan Tafel. • * Ecologische wijn is een overkoepelende term voor biologische en biologisch-dynamische wijn.

doorToon SommerdijkAdviseur Wijn & SpijsKruidenier Groep

“Kom ook naar de Kruidenier Wine Experience!”

“Wijn is een product van de mens”

Page 32: 2013 H'eerlijk 04

met een hartmet een hart

De lekkersteDe lekkersteBIOLOGISCHE ZUIVELBIOLOGISCHE ZUIVEL

Onze 140 boerenfamilies geven alle liefde en ruimte

aan de natuur. Proef de liefde in onze romige

biologische zuivel die met aandacht en passie

wordt gemaakt.

Page 33: 2013 H'eerlijk 04

Altijd & Overal lekker vers!

FoodExperience ’ 33

PopUp Innovatie Creëer en inspireer!

Ben jij een ondernemende en enthousiaste

foodprofessional in catering, retail, horeca

of zorg? Of ben je verantwoordelijk voor de

inkoop bij je sportvereniging? Sta je open

voor nieuwe initiatieven die eenvoudig

toe te passen zijn? Wil jij alles weten over

producten, concepten en toepassingen?

Ga jij ook voor vers, gezond en duurzaam

in alle opzichten? Schuif ook bij ons aan...

Page 34: 2013 H'eerlijk 04

De Kruidenier FoodExperience 2013 staat voor de deur; deze editie mag je niet missen. Op woensdag 6 en donderdag 7 november staan er talloze PopUp-ideeën voor je klaar in Expo Houten. Schuif aan ‘Aan Tafel’ en ervaar zelf wat jij kunt doen om te blijven verrassen. In 2013 gaan we voor het WOW-effect. Onderwerpen als 'Catering anno 2023', 'Strandhoreca, nu en later' en 'weg met de minibar in hotels' komen aan bod. en natuurlijk nog veel meer. En waar ontstaan vaak de beste gesprekken? Juist: aan tafel!

Wij zouden het erg leuk vinden je op de Kruidenier FoodExperience te mogen ontvangen, om zo samen te bouwen aan een inspirerende toekomst. Kijk vooral regelmatig op kruidenier.nl voor de laatste informatie over het programma, de activi-teiten, de standhouders en meer...

PopUp PartnersDit jaar willen we het bij Kruidenier anders doen, niet meer een traditionele beurs organiseren, maar een Experience met meer verschillende belevingswerelden. Een omgeving creëren die maximaal inspeelt op vragen uit de markt en directe oplossingen biedt voor ondernemers. Daarnaast willen we graag laten zien dat je geen dure, fancy designer in huis hoeft te halen. Er zijn voldoende snelle manieren om een geheel nieuw concept met een nieuwe look en feel neer te zetten. En uiteraard is het product altijd de grote held.

Onze partners Coca-Cola Enterprises Nederland, Friesland Campina Branded en Unilever Foodsolutions waren direct enthousiast over het initiatief en hebben

hun volledige medewerking meteen toegezegd. Zij zien dit ook als een kans om doelgroepen heel spe-cifiek te benaderen met eigen producten en eigen oplossin-gen. Het product Coca-Cola kent iedereen wel, dat hoef je niet te laten proeven in een stand, maar hoe zij kunnen on-dersteunen in de verschillende segmenten en kunnen helpen bij het verbeteren van de omzet en marges bij de ondernemers, daar is nu veel meer ruimte voor.

KinderopvangKruidenier denkt uiteraard ook aan de kleintjes. Gezond eten en drinken is juist daar belangrijk. Meedenken over assorti-ment, maar ook scholing over voeding be-hoort tot de mogelijkheden. Nu er binnen de kinderopvang steeds meer bezuinigd wordt, wil Kruidenier binnen deze doel-groep graag ondersteuning bieden die verder gaat dan het leveren van lunchpak-ketjes en schoolmelk. Omdat we mogelijk-heden zien, en het gewoon leuk vinden.

De BeachbarNatuurlijk... allerlei soorten dranken, lekkere versnaperingen en mooie gerechten. Maar hoe presenteer je die? Hoe maak je het voor de bezoeker aantrekkelijk en mak-kelijk en stimuleer je de verkoop van al die lekkernijen. Alleen zonneschijn is niet genoeg. Maak van deze Experience “A day at the Beach” en speel in op de vele eetmomenten op een dag. De mogelijk-heden zijn grenzeloos. Zodat jij als de zon ondergaat, kunt genieten van de omzet die je gerealiseerd hebt. Het kan wel...

34 ’ FoodExperience

De Beachbar...

Page 35: 2013 H'eerlijk 04

FoodExperience ’ 35

Onze partners...

Page 36: 2013 H'eerlijk 04

36 ’ FoodExperience

BedrijfscateringNiets is meer hetzelfde. In de bedrijfscatering zijn misschien wel de grootste veranderingen gaande, in reactie op de recessie. Opdrachtgevers zitten op kosten, terwijl je zou moeten focussen op opbrengsten. Er zijn zoveel manie-ren om je medewerkers lekker en gezond te laten eten en ze ‘binnen’ te houden, zodat je ze niet verliest aan de vele horecagelegenheden die vaak in de buurt zijn. Je moet anders gaan denken, bij Kruidenier geven we je vast een voorzet. Het is aan jou om die voorzet in te koppen en te gaan scoren.

Kleinschalig wonenMisschien wel de snelst groeiende doelgroep (en klanten-groep) van Kruidenier. De kwaliteit van leven is de afgelo-pen jaren gelukkig aanmerkelijk toegenomen. Steeds meer mensen willen en kunnen hun zelfstandigheid behouden. We krijgen steeds meer ouderen en tegelijkertijd worden onze ouders steeds ouder. En dat doet ons deugd. Daarom hebben we binnen Kruidenier ‘care’ tot een van onze peilers gemaakt. We willen graag zorg geven aan hen die extra zorg nodig hebben. Wij denken graag met je mee over variatie in het assortiment, op klantniveau aanleveren en het organiseren van activiteiten. Optimale zorg en gastvrijheid, daar gaat het om.

HotellobbyDe minibar in hotels heeft zijn langste tijd gehad. Een veel te beperkt assortiment, een hoog risico op diefstal en veel derving. Toch hebben veel reizigers op veel momenten van de dag behoefte aan iets extra’s. Als ze ‘op pad’ gaan een flesje water mee, wat fruit en misschien een sand-wich. Als ze ’s avonds terug zijn op de kamer een lekkere portie sushi en een wijntje. Als je bij de receptie een mooie grab-and-go koeling inricht, kun je het allemaal leveren.

’t Winkeltje Een kleine retail outlet, ideaal voor bijvoorbeeld scholen of instellingen. Eenvoudig door een persoon te bemannen, met een uitgekiend assortiment vers bereide producten, gecom-bineerd met een uitgebreid assortiment To-Go producten. En na sluitingstijd kunnen de vers bereide broodjes zo naar de vendingmachine, zodat je een optimale 24-uurs service kunt bieden. Op ieder moment, en voor ieder moment. Kom zelf de mogelijkheden ontdekken...

Hotellobby...

't Winkeltje

Bedrijfscatering

Zet in je agenda:Woensdag 6 Donderdag 7 november 12.00 - 20.00

uur

Page 37: 2013 H'eerlijk 04

De gezonde sportkantineDoor teruglopende subsidies, contribu-tiegelden en sponsorinkomsten hebben veel verenigingen het moeilijk. De druk op de grote groep vrijwilligers wordt steeds groter, het belang van een goede kantineomzet wordt steeds belangrijker. Dat is een vak, waar veel van de vrijwilli-gers niet in thuis zijn. Het gaat niet alleen om een goede inkoopprijs, maar juist om het aanbieden van het juiste assorti-ment op de juiste momenten van de dag. Ook bij sportdagen of het zomerkamp

dat veel clubs organiseren, willen Krui-denier en partners graag laten zien hoe je kunt zorgen voor een betere omzet en een beter rendement. Daarnaast ad-viseren wij graag over ons assortiment gezonde producten, specifiek voor deze doelgroep. Lekker sporten is natuurlijk goed, maar gezond eten hoort er zeker ook bij.

Junior Chef of the YearJong culinair talent strijdt deze twee dagen om de felbegeerde titel

“Junior Chef of the Year”. Het aantal scholen dat meedoet aan deze strijd wordt langzaam steeds groter, de voorrondes worden steeds spannen-der. Alle studenten willen natuurlijk de eindstrijd tijdens de Kruidenier Food-Experience meemaken, en deze uiter-aard het liefst winnen. Speciale prijs dit jaar is een dagje mee naar Rungis, de internationale Versmarkt in Parijs. Een onvergetelijke ervaring, waar de studenten vast nog meer hun best voor zullen doen.

FoodExperience ’ 37

Registreer je

bezoek gratis

en snel via

kruidenier.nl

Kleinschalig wonen...

De gezonde sportkantine

Page 38: 2013 H'eerlijk 04

Kruidenier RetailWe gaan het concept 'Uw Kruidenier' op 6 en 7 november tijdens de Kruidenier FoodExperience 2013 lanceren, een uniek vernieuwend concept voor Rijdende Winkels. Wij kunnen dat doen, omdat 2 geweldige Rijdende Winkelondernemers, René Teerink en Ydo Nijdam, geloven in het 'Uw Kruidenier Concept' en hebben besloten hun wagens helemaal te laten ombouwen naar dit nieuwe concept. Deze ondernemers weten waar ze over praten, beiden vieren dit jaar hun 25-jarig jubileum als Rijdende Winkelondernemer. Kruidenier ziet volop toekomst in de Rijdende Winkel en gaat deze vernieuwde visie delen met klanten zodat we de Rijdende Winkelwagen weer terugkrijgen in ons straatbeeld. Heb jij

interesse om eventueel als Rijdende Winkelondernemer te starten, of ben je al ondernemer in deze branche? Je bent van harte welkom om dit nieuwe concept te komen bekijken…

VersmarktAls versspecialist mag onze Versmarkt natuurlijk niet ontbreken. Hoewel er bin-nen alle concepten op het innovatieplein uiteraard met veel vers wordt gewerkt, heeft en verdient deze productgroep een eigen plek. Het ultieme marktgevoel, met maar liefst 24 partners en centraal in de versmarkt een demokeuken waar met producten van alle partners de lekkerste gerechtjes worden klaargemaakt. Super-vers, superlekker.

Live uitzending Zakendoen met BNR vanaf de beursvloer op donderdag 7 november!

Zakendoen met... BNR NieuwsradioOp donderdag 7 november tussen 13:30 en 15:00 uur zal het programma “BNR Zakendoen met...” live uitzenden vanaf de Kruidenier FoodExperience. Kruidenier zal te gast zijn in deze uitzending en verslag doen van ontwikkelingen op het gebied van duurzaam ondernemen. Onderdeel van deze uitzending is ook een speciaal verslag over de garnalenvisserij in Neder-land, een initiatief waar Kruidenier zeer betrokken bij is. Tijdens de Experience zijn deze overheerlijke garnalen uiteraard ook te proeven, waar anders dan in de Vers-markt. Heb jij altijd al een live-uitzending mee willen maken, dan is dit je kans.

38 ’ FoodExperience

Page 39: 2013 H'eerlijk 04

FoodExperience ’ 39

Verse groente achter glas.

Van Zonnatura.

Standhouders FoodExperience 20132Food B.V. | Ad van Geloven | Alpensonne Nederland B.V. - Ehrmann | Ardo B.V. | Arla Foods | Aviko B.V. | Bakkerij Carl Siegert | Bieze Foodservice | Bonduelle | Coca Cola Enterprises Nederland B.V. | Cono Kaasmakers | Cool Bear | CSM Benelux B.V. | D-drinks B.V. | Danone Nederland B.V. | De Gouden Korenaar Brood & Banket | De Gulden Krakeling | De Vries Snacks B.V. | Delifrance Nederland B.V. | Douwe Egberts | Dr. Oetker Food-Service | Eco Fields | Eetgemak B.V. | Eierenglorie Vermeulen | Eissens FSE Trading Com-pany B.V. | Enkco Foodgroup | Fair Trade Original | Fairtrasa | Foogi B.V. | Fresh Care Convenience B.V. | FrieslandCampina | Fruity Line | Fruity Pack | Green & White B.V. | Handelsonderneming Brugel B.V. |

Heinz Foodservice | Henri B.V. | Hero Nederland B.V. | Hoppe Professional | Hygiene for Life | Izico Nederland B.V. | Jadico Specerijen B.V. | Johma Salades B.V. | Jong Food B.V. | Jus de pommes | Kesbeke B.V. | Koppert Cress | Kruidenier | Kruidenier AGF | Kruidenier Retail “Uw Kruidenier” | Ladessa B.V. | Lamb Weston / Meijer | Lebo Kaas B.V. | Menken Orlando | Mhaidiva Lady of Tea | Panesco Nederland | Peter's Primary School Malindi | PopUp Innovatieplein met: Beachbar 'Playa Miguel' - Catering anno 2023 - De Gezonde Sportkantine - Het Winkeltje - Hotel "de Toekomst" - Klein-schalig Wonen - Voor de Kleintjes | Qizini Losser B.V. | Quickly Best Sellers | Remia | Ruitenburg Vlees & Vleeswaren | Sanday's

Sandwiches | SCA Hygiene Products | Schmidt Zeevis Rotterdam | Seventh Coffeeworld | Beans4Life | Smilde Foods B.V. | Stylepoint Restaurant- & Hotel Supplies | Swinkels Snackery & Backery | Tamis Wijnen B.V. | TradiFood Import B.V. | Unilever Nederland | Van Gils Distributie NV | Van Oordt The Portion Company | Vandersterre Groep Nederland | Veldt's Pannenkoeken B.V. | Vergeer Holland | Verstegen Spices and Sauces | VION Foodservice Nederland | Vishandel Almelo | W & G Groep | Wereldkeuken De Indische B.V. | Yillys Food Concepts B.V. | Z.N.P. verpakkingen | Zuivelhoeve | Zwanenberg Food Group

Page 40: 2013 H'eerlijk 04

40 ’ PURE moments

Veel werkgevers bieden hun werk-nemers koffie aan. Op diverse plaatsen in het pand kan iedereen koffie halen. Dat is natuurlijk prima. Maar de kwaliteit van die koffie varieert sterk en soms hebben mensen gewoon zin in iets extra’s; in echt goede koffie. Liefst in een aparte coffeecorner, zodat je er iets lekkers bij kunt bestellen en ook even kunt gaan zitten. Met gasten, of gewoon met je collega's. Even weg van de werkplek en genieten. Kwaliteit en Beleving; daar gaat het om. Met het concept Pure Moments speelt SAB Catering handig in op deze ontwikkeling.

PUUR momentjevoor jezelf of met elkaar!

BenninkBij Stadsdeel West in Amsterdam Bos en Lommer draait dit concept nu al twee jaar, tot grote tevredenheid. Adjunct directeur bij SAB Catering en initiator van het concept Hans van Doorn is zichtbaar trots op het resultaat. Volledig 'in huis' bij SAB Catering is dit concept in samenwerking met de afdeling Product Management en het stadsdeel tot leven gekomen. De visuals, de meubels, het assortiment... alles. Zelfs de koffie is door SAB zelf samengesteld, bij en in overleg uiteraard met een gespecialiseerde koffiebrander. Deze duurzame koffie wordt vakkundig gebrand en heeft een unieke, zachte en Pure kof-fiesmaak. Gasten kunnen de koffiebonen hier ook kopen, lekker voor thuis.

Duurzaamheid als uitgangspuntHans: "Biologische en fairtrade producten kunnen opdrachtgevers helpen bij de invulling van de toenemende duurzaamheidswensen, zeker bij de over-heid die voorloper is op het gebied van duurzaam inkopen. Ook op deze locatie was dat een voorwaarde." De thee, de koffiemelk en de suiker zijn natuurlijk ook duurzame varianten; dat is altijd het uitgangspunt. Bij Pure Moments hebben we verder bewust gekozen voor het werken met een pistonmachine in plaats van een volautomaat, dat geeft net die meerwaarde en een beetje extra beleving. Het hoort er allemaal bij."

Gastvrouw Carola Langerak heeft tussendoor even tijd om wat ervaringen uit de dagelijkse praktijk met ons te delen. "Tussen half negen en twaalf en van half één tot kwart voor drie, kun je bij Pure Moments terecht. Tijdens de lunch zijn we er een half uurtje niet, maar aansluitend aan de lunch neemt iedereen toch weer graag een lekkere koffie mee naar de werkplek. En niet alleen

Carola Langerak en Hans van Doorn

Page 41: 2013 H'eerlijk 04

PURE moments ’ 41

koffie hoor, want ook de verse biologische muntthee is heel populair."

Opvallend is dat gasten met een eigen beker naar Carola komen; dat zie je niet vaak. Carola: "Met porselein en glas werken gaat bijna niet, mensen nemen hun drankje mee naar hun werkplek. Wij serveren dus alles in duurzame disposables. Omdat veel mensen toch liever uit porselein of glas drinken, brengen ze hun eigen beker mee. Geen probleem." Een tweede opval-lend element; bezoekers betalen met kaarten. "We hebben een soort strippen-kaart, voor 10 consumpties", licht Carola toe. "Dat scheelt 30 cent per consumptie en is heel handig bij het afrekenen. Dat het systeem werkt, blijkt wel uit het feit dat bijna iedereen die kaarten gebruikt."

Hans: "Het concept draait nu op zo’n negen locaties en wordt op maat gemaakt, op basis van de wensen van de opdrachtgever en de mogelijkheden op locatie. Op deze locatie werken we alleen met een coffeecorner, met

eenpersoonsbezetting. We zitten hier vlakbij het bedrijfsrestaurant, waar we synergie uit halen. Omdat het systeem van Pure Moments modulair is, is deze opzet voor andere locaties ook uit te breiden met de lunch-module Pure Taste voor de verkoop van bij-voorbeeld sandwiches, belegde broodjes, sappen, salades en soep. Ook hier is het assortiment bij voorkeur duurzaam, maar dat is ook sterk afhankelijk van de uitvraag van de opdrachtgever.

PrimeurVan het concept Pure Moments heeft SAB nu een mobiele variant gemaakt. Deze wordt ingezet bij SAB op Tournee, maar blijkt ook heel goed te werken als we bij aanbeste-dingen op locatie de mogelijk heden willen laten zien. Een hele fysieke manier van presenteren, die overduidelijk beter werkt dan een Powerpoint presentatie.•

Locatie Pure Moments Stadsdeel West, Gemeente Amsterdam

Onwaarschijnlijk project succes in DiemenAMSTERDAM - Het is een van de meest onwaarschijnlijke vastgoedverhalen van dit jaar: de herontwikkeling van het kans-loze kantorencomplex langs de A10 bij Diemen. Projectontwikkeling André Snippe zag ondanks de crisis mogelijk-heden in de door jarenlange leegstand geteisterde 50.000 m2 kantoorruimte. In het schooljaar 2013-2014 moeten op deze 50.000 m2 ruim duizend studenten wonen in bijna evenveel appartementjes en studio's. Op deze campus bevindt zich Grand Café Berlin, waar SAB ook actief is met de onder andere de koffie-voorziening. Een inspirerende omgeving waar studenten samenkomen voor koffie en meer...

Neem eens een kijkje op facebook... www.facebook.com/GrandCafeBerlin

Page 42: 2013 H'eerlijk 04

Eik

eur

Wei

lan

d

alti

jd v

ers!

Eikeur Weiland eieren van Eierenglorie Vermeulen

Vijf generaties ervaring met eieren

Wij weten wat u verlangt van een vers ei

Jadico Specerijen bvLinschotenstraat 93

3044 AV Rotterdam | NederlandTel: +31 (0)10 462 66 00 | Fax: +31 (0)10 462 69 60

www.apollocreations.eu

Apollo is part of Solina [email protected]

Visit our new corporate website: www.solina-group.eu

Proef en ervaar de perfecte combinatie van kwaliteit en gemak als het gaat om warme sauzen en soepen...

Vertrouwde namen als Hollandaise, Béarnaise, Stroganoff, Uiensoep gekookt volgens de receptuur van Escoffier zijn toppers in dit assortiment. Verpakt in een stazak van 1 kg inhoud en ideaal voor steam-oven en bain marie gebruik.

Bearnaisesaus 1kg

Champignonroomsaus 1kg

Demi glace 1kg

Hollandaisesaus 1kg

Jussaus k&k 1kg

Peperroomsaus 1kg

Stroganoffsaus 1kg

Basis creme soep 1kg

Tomatensoep 1kg

Uiensoep 1kg

Page 43: 2013 H'eerlijk 04

Cool Bear foundationCool Bear vruchtenlimonade is onderdeel van de Cool Bear Foundation, een initiatief van Ana Santiago die eerder het franchiseconcept Build-a-Bear Workshop naar Nederland haalde. De stichting zet zich in voor de gezondheid van kinderen door middel van educatie, fondsenwer-ving en het op de markt brengen van gezonde, coole producten voor en door kinderen, zónder chemicaliën.

“ Super gezond, super lekker, super natuurlijk.”Cool Bear is een nieuwe, gezonde vruchten-limonade, speciaal gemaakt voor kinderen. Dus zonder suiker en kunstmatige toevoegingen, op basis van 100% Stevia. Zo kun je zorgeloos veel limonade drinken.

De heerlijk zoete smaak van Cool Bear komt van de blaadjes van de steviaplant; 100% natuurlijk, zonder nadelige gezondheids effecten. In tegenstelling tot andere dranken met (riet)suiker of kunst-matige zoetstoffen heeft Stevia geen nega-tief effect op de bloedsuikerspiegel. Stevia houdt de suikerspiegel juist langer in ba-lans, waardoor kinderen zich beter kunnen concentreren en beter kunnen presteren. Ook is Stevia antibacterieel, het helpt tan-den te versterken en tandplak te voorko-men. Cool Bear wordt dan ook ondersteund door de Diabetes vereniging Nederland en Lekker Pûh.

Maar Cool Bear is veel meer dan alleen een drankje. Cool Bear is een coole, spor-tieve beer die kinderen inspireert en helpt om gezonder én gelukkiger te leven waar-door ze hun dromen kunnen waar maken. Zo geeft hij het goede voorbeeld op voe-

dingsgebied en op het sportveld, steunt Cool Bear veel goede initiatieven voor kinderen en wordt een deel van de omzet aan goede doelen gegeven.

Cool Bear is te verkrijgen als siroop of als kant-en-klaar drankje, in vier verschil-lende smaken: Aardbei Munt / Cassis Appel / Sinas Kokos / Aardbei Vanille

100% natuurlijk / geen suiker / geen kunst-matige zoetstoffen / geen kleurstoffen / geen smaakstoffen / glutenvrij

Let’s be friendsCool Bear is een beer met superpowers die kinderen helpt gezonder te leven en hun dromen waar te maken.

ContactKijk voor meer informatie over Cool Bear op de website www.coolbear.nl

Cool Bear ’ 43

Page 44: 2013 H'eerlijk 04

Kijk voor volledige recepten en meer informatieover Potato Dippers op www.potatodippers.com

Voor meer informatie of voor een afspraak met één van onze account managers belt u naar 0113-394955 of mail naar: [email protected]

Lamb Weston heeft de ideale oplossing gevonden om te zorgen voor ‘een ervaring’ die aansluit bij de moderne manier van eten - uniek voor uw zaak, met iets bekends en toch met een vleugje spanning, iets waar mensen op een leuke en speelse manier samen van kunnen genieten. U kunt er uw eigen draai aan geven door verschillende dipcombinaties op het menu te zetten. Gegarandeerd een vaste favoriet!

Met Potato Dippers kan het genieten beginnen

Kijk voor volledige recepten en meer informatieover Potato Dippers op www.potatodippers.com

Lamb Weston heeft de ideale oplossing gevonden om te zorgen voor ‘een ervaring’ die aansluit bij de moderne manier van eten - uniek voor uw zaak, met iets bekends en toch met een vleugje spanning, iets waar mensen op een leuke en speelse manier samen van kunnen genieten. U kunt er uw eigen draai aan geven door verschillende dipcombinaties op het menu te zetten. Gegarandeerd een vaste favoriet!

Page 45: 2013 H'eerlijk 04

Column Koffie & Thee weetjes ’ 45

Lekker geslapen, opstaan … en dan lekker een bakkie koffie! Wie doet het niet. Som-mige dingen zijn zo vanzelfsprekend, dat je er niets eens meer over nadenkt waar een product eigenlijk vandaan komt of hoe het ontdekt is. Het verhaal van de ontdekking van de koffie willen we graag met je delen.

Koffie werd waarschijnlijk voor het eerst door de mens opgemerkt in de Ethiopische pro-vincie Kaffa in Oost-Afrika, waar het buna, bunn of bunchum genoemd werd, wat 'boon' betekent. Volgens een legende zag een Ethi-opische herder genaamd Kaldi, dat zijn gei-ten na het eten van bepaalde struikbessen erg opgewonden werden. De herder plukte er wat, kookte ze en verkreeg een aftreksel met een tot dan toe onbekende geur. Die drank was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en helderheid van geest. Dit gebruik werd opgemerkt door Arabische handelaars én door de beroemde Perzische arts Avicenna.

Waarschijnlijk hebben Arabieren de teelt van koffieplanten in gang gezet. Ze spraken niet meer van bunn maar van qahwa of quahweh, wat 'geeft sterkte' of 'macht' betekent. On-danks pogingen van sommige Arabieren tot geheimhouding en het handhaven van een uitvoerverbod, werd koffie spoedig populair in de meeste islamitische landen. De koffie-naam mokka verwijst naar Mokka, een ha-venstad aan de Rode Zee vanwaar de koffie naar Egypte en Syrië werd getransporteerd.

Het eerste Europese koffiehuis zou in het zestiende-eeuwse Venetië zijn geopend, maar het is niet duidelijk wie daarvoor gezorgd heeft. Aan het einde van de 17e eeuw smokkelden Nederlandse zeevaar-ders Coffea arabica van Mokka naar Java, waar deze plant goed bleek te groeien. De Nederlanders brachten ook koffie naar Sri Lanka en Zuid-Amerika, waar de koffiecul-tuur van start ging in de 18e eeuw. Aldus verspreidde de productie zich snel over de

meeste tropische gebieden. De Nederlan-ders waren naar verluidt de eerste hande-laars die koffie op grote schaal naar Europa brachten. Amsterdam zou zodoende het eerste belangrijke internationale koffiehan-delscentrum zijn geworden. Volgens som-migen gaat deze eer echter naar de grote concurrent in die tijd: Londen.

In Nederland werd de exotische, en toen nog exclusieve, drank aan het einde van de 17e eeuw slechts door een handjevol mensen uit de gegoede burgerij gedron-ken. Vanaf begin 18e eeuw werd de drank steeds populairder en doken overal koffie-huizen op. Koffie werd steeds goedkoper, zodat niet alleen de elite maar de hele be-volking koffie ging drinken. Vanaf 1750 werd het volksdrank nummer één (het verstootte bier van de eerste plaats) en die positie heeft koffie nog steeds.

Het is maar dat je het weet... •

De ontdekking van koffie

Page 46: 2013 H'eerlijk 04

Verantwoord lekker van Henri

www.henri.nl | [email protected]

Pure smaakLivar

Eco FieldsKemper kip

Nieuw: gerechten met

Fricassée

van Kemper

maïskip

Henri kiest voor duu� aam vleesOmdat het beter voor het milieu is. Om dieren een beter leven te geven. Of omdat uw gast precies wil weten wat er op zijn bord ligt. Mensen kiezen om de meest uiteenlopende redenen voor duurzame pro-ducten. Maar er is nog een goede reden: duurzaam vlees is gewoon heel erg lekker.

advertentieheerlijk.indd 1 20-09-13 11:39

Portion PacksStap nu over op Fano!

U MAAKT HET MET FANO!

Overstappen? Kijk op www.fano.nl/gratisproberen

Verantwoord variërenHet assortiment Portion Packs van Fano bestaat uit 12 heerlijke smaken broodbeleg. Genoeg om uw gasten dagelijks mee te verrassen.

De Portion Packs worden bereid met duurzame ingrediënten. Door gebruik te maken van vrije uitloopeieren, MSC zalm en Dolphin Safe gevangen tonijn kunnen uw gasten een verantwoorde keuze maken. Daarnaast zijn een groot deel van de Portion Packs voorzien van het Ik Kies Bewust logo en nu ook vrij van kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.

Met de plexiglazen display en gratis promotiematerialen, kunt u de Portion Packs op een aantrekkelijke manier presenteren! Stap nu ook over op Fano!

van kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.

Met de plexiglazen display en gratis promotiematerialen, kunt u de Portion Packs op een aantrekkelijke manier presenteren! Stap nu ook over op Fano!

2 nieuwe smaken

Nieuw: Gerookte kipsalade

Nieuw:Kip-pestosalade

Page 47: 2013 H'eerlijk 04

Ga op ideeënsafari!Evenementenkalender ’ 47

Ga op ideeënsafari!Oktober6-10 Veggie fair | Lisserbroek | www.olmenhorst.nl7-10/9-10 Horecabeurs | Maastricht | www.bbbmaastricht.nl7-10/13-10 Vegetarische restaurantweek | www.devegetarischerestaurantweek.nl10-10 Dag van de duurzaamheid | www.dagvandeduurzaamheid.nl16-10 Wereldvoedseldag | www.wereldvoedseldag.nl20-10/21-10 Nordic organic food fair | Malmo, Sweden www.nordicorganicexpo.com21-10/22-10 Food inspiration Days | Eindhoven | www.foodinspiration.nl21-10&24-10 Rotterdamse Dakakker | Rotterdam | www.worldfoodfestival.nl

November2-11/3-11 Smaak Gorinchem indoor | Gorinchem www.smaakgorinchem.nl8-11 Whiskyevent | Wageningen | www.whiskyevent.nl6-11/7-11 Kruidenier Food Experience Aan Tafel | Houten | www.kruidenier.nl Registreer je bezoek eenvoudig en snel via Kruidenier.nl11-11/12-11 Gastronomie | Utrecht | www.gastronomie.nl17-11/21-11 Horeca Expo | Gent |www.horecaexpo.be21-11/24-11 Bourgondisch Breda | Breda www.bourgondischbreda.nl

December1-12 De streekmarkt | Utrecht | www.destreekmarkt.nl5-12 Sinterklaas intocht | www.sinterklaasintocht.nl17-12 Food valley expo | Venlo | www.greenortvenlo.nl25-12/26-12 Kerst31-12 Oudjaarsdag

Page 48: 2013 H'eerlijk 04

Verbeterde receptuur Verlengde houdbaarheid Inhoud 1,5 kg Per week 15

Verbeterde receptuur Verlengde houdbaarheid Inhoud 1,5 kg Verlengde houdbaarheid Inhoud 1,5 kg Verlengde houdbaarheid

Per week 15

Met de lekkerste ingredienten. Oet Twente...

www.johmafoodservice.nl

Gourmet salades KFS KFSArt.nr. Productomschrijving Art.nr. Productomschrijving23977 Bleekselderij salade met ananas & appel 23963 Macaroni salade met ham23970 Broccoli-Hamsalade 23965 Penne rigate salade met witte kaas & prei23973 Broccoli salade 23966 Tortellini salade met tonijn & tomaat23978 Amerikaanse Coleslaw 23969 Couscous salade met gegrilde paprika en courgette23971 Farmer salade 23985 Kaas salade met appel en augurk23974 Komkommer salade in yoghurtdressing 24318 Japanse Mie salade met surimi en zeewier in sojasaus23976 Waldorf salade 23967 Wilde rijst salade met paprika & mandarijn23975 Kool salade met groene paprika 23982 Vrije Uitloop Ei salade 23972 Witte kaas salade met paprika & olijven 23960 Aardappel salade met vrije uitloop ei23981 Sperziebonen salade met paprika & olijven 23962 Salade van aardappelpartjes in schil 23968 Penne rigate salade met tonijn, tomaat & pecorino met gedroogde tomaten

23970 Broccoli-Hamsalade 23965 Penne rigate salade met witte kaas & prei23973 Broccoli salade 23966 Tortellini salade met tonijn & tomaat23978 Amerikaanse Coleslaw 23969 Couscous salade met gegrilde paprika en courgette

23970 Broccoli-Hamsalade 23965 Penne rigate salade met witte kaas & prei

23978 Amerikaanse Coleslaw 23969 Couscous salade met gegrilde paprika en courgette

23970 Broccoli-Hamsalade 23965 Penne rigate salade met witte kaas & prei23970 Broccoli-Hamsalade 23965 Penne rigate salade met witte kaas & prei23970 Broccoli-Hamsalade 23965 Penne rigate salade met witte kaas & prei23970 Broccoli-Hamsalade 23965 Penne rigate salade met witte kaas & prei23970 Broccoli-Hamsalade 23965 Penne rigate salade met witte kaas & prei23970 Broccoli-Hamsalade 23965 Penne rigate salade met witte kaas & prei23970 Broccoli-Hamsalade 23965 Penne rigate salade met witte kaas & prei23973 Broccoli salade 23966 Tortellini salade met tonijn & tomaat23973 Broccoli salade 23966 Tortellini salade met tonijn & tomaat23978 Amerikaanse Coleslaw 23969 Couscous salade met gegrilde paprika en courgette23978 Amerikaanse Coleslaw 23969 Couscous salade met gegrilde paprika en courgette23978 Amerikaanse Coleslaw 23969 Couscous salade met gegrilde paprika en courgette23978 Amerikaanse Coleslaw 23969 Couscous salade met gegrilde paprika en courgette23978 Amerikaanse Coleslaw 23969 Couscous salade met gegrilde paprika en courgette23978 Amerikaanse Coleslaw 23969 Couscous salade met gegrilde paprika en courgette

42622 Johma adv Gourmet Heerlijk.indd 1 18-09-13 12:33

Page 49: 2013 H'eerlijk 04

.Fairtrade ’ 49

“ Hoe Fairtrade zijn bedrijven en cateraars?”

Fairtrade koffie op het werk is tegenwoordig heel normaal. Bovendien bieden bedrijven steeds vaker eenduurzaam assortiment aan in hun bedrijfsrestaurant. Maar hoe ver zijn we nu echt? In het kader van de Fairtrade@Work campagne heeft Stichting Max Havelaar aan Rank a Brand gevraagd om onderzoek te doen naar de duurzaamheid van het assortiment van de top 15 bedrijfscateringbedrijven. Daarnaast onderzoekt Rank a Brand de top 40 Nederlandse bedrijven op het gebied van de duurzaamheid van hun koffievoorziening (en thee,cacao, suiker en koffiemachines). De cateraar met het duurzaamste assortiment wint het Gouden Dienblad en het bedrijf met de duurzaamste koffievoorziening wint het Gouden Koffiekopje.

Fairtrade productenHet aanbod van producten met het Fairtrade/ Max Havelaar keurmerk neemt voortdurend toe. Naast koffie kan men op het werk genie-ten van Fairtrade thee, broodbeleg, sappen, zoetwaren, frisdrank, suiker, bananen en ananassen. Fairtrade bewerkstelligt dat boeren in ontwikkelingslanden, verenigd in coöperaties, onder goede omstandigheden kunnen werken. Bovendien ontvangen zij een eerlijke prijs voor hun producten waar-door zij kunnen investeren in een betere toe-komst en een schoner milieu. Kortom, met Fairtrade is het dubbel genieten: een heerlijk product voor de consument en een eerlijke beloning voor de boer!

Fairtrade@Work campagneStichting Max Havelaar heeft tot doel om het gebruik van Fairtrade producten op het werk te stimuleren en organiseert daarom, tijdens de jaarlijkse Fairtrade Week, de Fairtrade@Work campagne. Bedrijven en cateraars worden opgeroepen een activiteit met Fair-trade producten te organiseren op het werk/restaurant in de week van 28 oktober t/m 1 november. Bijvoorbeeld een Fairtrade koffieproeverij, lunch of borrel. Aanmelden kan nog tot en met 21 oktober via www.fairtradeatwork.nl. Stichting Max Havelaar ondersteunt hierbij met promotie materialen.

Page 50: 2013 H'eerlijk 04
Page 51: 2013 H'eerlijk 04

SOEP zoals soep bedoeld is!

FoodvariaNieuws & innovaties uit de foodwereld

Foodvaria ’ 51

Bij Fijnko maken we nog écht soep en dat tegen een scherpe prijs. Op een moderne manier, maar volgens ambachtelijk recept. Altijd vers bereid vanuit een bouquet garni, getrokken bouillon en eventueel een gezette roux. Alles dus puur en rijk van smaak.

www.fijnko.com

De traditionele wijze van vervaardigen, de specifieke kruiden en de authentieke ingrediënten maken deze ambachtelijke spekkoek tot een ware delicatesse. De spekkoek van Hekos is leverbaar in de smaken original (bruin-wit) en pandang (groen-wit). De unieke uitstraling en ambachtelijke smaak geeft het product zeer veel mogelijkheden. Zo zijn er tal van creatieve manieren om de spekkoek te gebruiken bij het serveren van koffie, high tea, grand dessert en rijsttafel. Daarbij geeft de structuur van het product een originele presentatie. Voor verschil-lende recepten kunnen u terecht op onze website www.hekos.nl

Authentiek & ambachtelijk

Eerlijk en heerlijk

uit de Beemster Polder

Beemster helpt je excelleren: met de mooiste

broodjes Jong Belegen of Oude Beemster kaas.

Traditioneel gerijpt op onbewerkt hout. Handig

uit Carron gesneden met ronde hoeken dus al

helemaal in boterhammodel. Elk verlicht plakje

van 20 gram boordevol liefde van en voor de

natuur. Van een boterham met tevredenheid

naar eentje van puur natuurlijk geluk.

Het verschil zit ‘m in de Beemster.

Nieuw bij Kruidenier De beste horecasaus van de wereld…

Dat vinden wij van de 7 verkrijgbare varianten:KFS nr 50001 Turkse knoflooksausKFS nr 50002 Amerikaanse barbecuesausKFS nr 50003 Zweedse smulsausKFS nr 50004 Griekse tzatzikisaus KFS nr 50006 Hongaarse rode uiensaus KFS nr 50007 Noorse mosterd-dillesausKFS nr 50008 Ierse cocktailsaus

Per fles van 775 ml, maar ook verkrijgbaar in colliverpakking van 6x775 ml. Excellente smaak, Creatieve varianten, Handige flessen en een Chique uitstraling. Yil’driz Wereld-sauzen; voor professionals met smaakwww.yildriz.nl

EARTH Water ‘You never drink alone’

EARTH Water doneert 100% van de net-towinst uit de verkoop van mineraalwater aan waterprojecten. Hiermee is reeds een bedrag van € 435.000,- geïnvesteerd in landen waar dit het hardst nodig is. Door EARTH Water te drinken help je mee aan het oplossen van de wereldwijde water-problematiek.Kijk op www.earthwater.nl om al deze projecten te volgen.

Page 52: 2013 H'eerlijk 04

Bebo heeft de Bakken & Braden-lijn vernieuwd. Met drie nieuwe

varianten in 750 ml doseerfles is er vooriedere kok en voor elk

kookmoment een geschikte variant.

52 ’ Foodvaria

Echt Puur, Lekker,

Gezond en Duurzaam.

Jus de Pommes vruchtensappen zijn 100% natuurlijk zonder

geur, kleur of smaakstoffen en bevatten geen toegevoegde

suikers of conserveringsmiddelen. Pure vruchtensappen

en pure kwaliteit. Ons assortiment bestaat uit een

Standaard 24x20cl / 12x70cl / 6x1ltr en een Premium

assortiment one way 12x25cl / 6x75cl waarmee u zich kunt

onderscheiden en waarbij tevens EKO varianten beschikbaar zijn.

Geef uw gasten de ware beleving van echte vruchtensappen.

Voor meer informatie www.jusdepommes.nl

Bebo Cuisine: bak- en braadproduct (99%vet), geeft een lekkere jus,

hittestabiel, 90% MOV, soja- en glutenvrij

Bebo Culinair: met botersmaak, bak- en braadproduct (99% vet),

ook voor vis, 90% MOV, soja-, koemelkeiwit-, lactose en glutenvrij

Bebo Daily Gold: roombotermelange (80% vet), met geklaarde

boter, ook voor kooktoepassingen, 70% MOV, soja- en glutenvrij

TEST NU en ontvang 2 flessen gratis. Kijk op: www.bebo.eu/bakken-en-braden-actie

FoodvariaNieuws & innovaties uit de foodwereld

FanoPortion Packs worden bereid met duur-

zame ingrediënten. Door gebruik te maken van

vrije uitloopeieren, MSC zalmen Dolphin Safe

gevangen tonijn kunnen uw gasten een verant-

woorde keuze maken. Daarnaast zijn een groot

deel van de Portion Packs voorzien van het Ik

Kies Bewust logo en vrij van kunstmatige kleur-,

en smaakstoffen! Met de plexiglazen display

en gratis promotiematerialen,kunt u de Portion

Packs op een aantrekkelijke manier presente-

ren! Stap nu ook over op Fano!

Kijk op www.fano.nl/gratisproberen

Goed eten begint met Bebo

De nummer 1 keuze onder celebs en atleten voor een natuurlijke hydratatieOf je nu hard werkt of veel aan sport doet, iedereen die het maximum uit zijn dag wil halen moet goed gehydrateerd blijven. Wie bewust kiest voor een gezonde voeding, kiest ook voor een natuurlijke vorm van hydratatie. Vita Coco 100% natuurlijk kokosnootwater is een nieuwe, verfrissende en geheel natuur-lijke manier om je te hydrateren. Vita Coco bevat weinig calorieën, geen vet, geen kunst-matige smaak-, kleur- of bewaarmiddelen en zit boordevol natuurlijke elektrolyten. Alsof je een rietje in een kokosnoot steekt! www.vitacoco.com | www.d-drinks.nl

Frans Genieten met Dr. Oetker Baguette

Dr. Oetker Baguette staat voor Frans Genieten met een heerlijke, knapperige baguette die wij voor u al rijkelijk hebben belegd. Makkelijk te bereiden in de oven en goed warm te houden. Speciaal voor Food-Service in een verpakking van 24 stuks. Dr. Oetker Baguette: voor ieder moment van de dag. In de smaken Quatre Fromages, Barbecue en Jambon & Fromage.Voor meer informatie: www.oetker-food-service.nl

Elk portie lekker verantwoord...

Page 53: 2013 H'eerlijk 04

Veldt's Pannenkoeken heeft nu ook Glutenvrije Poffertjes!Om ook u als horecaondernemer, diëtist of instellingskok een handvat te geven om ook deze groep mensen bij u binnen te laten eten, komt Veldt’s Pannenkoeken, na de glutenvrije Pannenkoek, nu ook met glutenvrije Poffertjes die geproduceerd worden onder de waarde van Gliadine <15 mg/kg, oftewel <15 PPM. Glutenvrije Pannenkoeken (15x100 gram) en Poffertjes (12x12 stuks) dus.

Attentie!!!Mocht u besluiten een van deze producten te gaan gebruiken wees dan altijd alert op de materialen die u gaat gebruiken. Deze behoren schoon te zijn en vrij te zijn van glutenhoudende producten (zoals bv brood-kruimels).

SUIKERUNIE...

Wilt u met verantwoorde en eerlijke producten werken?

Van Gilse poedersuiker geprepareerd en Van Gilse suiker-bakkerspoeder zijn vanaf nu te verkrijgen in een emmer van 5 kg. Deze emmer is gemakkelijk hersluitbaar, stapelbaar en is hand-zaam in gebruik. De kunststof emmer biedt tevens een uitstekende vochtbarrière.

Remia heeft nu naast het assortiment biologische sauzen ook een biologische frituurolie. Remia biologische frituurolie bestaat uitsluitend uit biologische grondstoffen, heeft een zeer lange levensduur en zit in een milieuvriendelijke bag-in-box verpak-king! Er zitten geen kunstmatige toevoegingen in, bovendien heeft de frituurolie een neutrale kleur, geur en smaak. Ideaal als u met verantwoorde en eerlijke producten wilt werken. Voor meer informatie over alle biologische producten van Remia: www.remiafoodservice.nl/biologisch

Goed eten begint met Bebo

Foodvaria ’ 53

Gemaakt met liefde en loeiiiverse melk!Mensen laten genieten van het beste en meest verse dat het platteland te bieden heeft. Dat is waar Zuivelhoeve dagelijks naar streeft. De producten van Zuivelhoeve moeten boven alles dan ook ‘onmeunig lekker’ zijn. Voor de zorg- en cateringmarkt biedt de Zuivel-hoeve een breed assortiment yoghurt, vla, pap, kwark en bavarois. Probeer ook eens onze Zuivelhoeve Boer’n Muesli. Deze Boer’n Muesli is verkrijgbaar in de smaken Naturel, Aardbei en Honing.Meer weten? Bezoek onze website www.zuivelhoeve.nl/foodservice.

Apollo inspireert met Basis Dressing OlivaDeze frisse, licht romige dressing met smaak tonen van yog-

hurt is sec heerlijk op groene salades en gesneden groenten

salades als komkommer, wortel, rettich etc. Maar zoals de

naam al aangeeft is deze dressing ook uitstekend geschikt

om afleidingen van te maken door de dressing te mengen

met andere ingrediënten. Denk aan mosterd, honing, vers

gehakte kruiden, rode pepertjes toe en eventueel blokjes

vers fruit zoals mango, bessen of frambozen. Probeer to-

maat, kappertjes, truffeltapende, knoflook, pesto, olijven. Wij

hebben al een aantal smaakvariaties in het assortiment, maar

zelf ontdekken blijft natuurlijk het leukst...

KFS nr 51853 Dressing basis oliva – flacon 670 ml

Page 54: 2013 H'eerlijk 04

54 ’ En verder...

In de volgende editie:

Colofon

H’eerlijk is een uitgave van Kruidenier en verschijnt vier maal per jaar in een oplage van 5.500 ex.

Eindredactie Lucré ReijgersMet medewerking van Christy Kool (Duurzaam & MVO), Toon Sommerdijk (Wijn & Spijs), Gérard Dejean (Kaas & Delicatessen), Patrick Langerak (InterVers), Joost Kuijer (De Gouden Korenaar), Wouter van Laarhoven (Culinair) en Henk Klijn (Koffie & Thee)Vormgeving en begeleiding B&M Design B.V.Redactieadres en AdvertentieexplotatieKruidenier Groep B.V.Postbus 59229, 3008 PE RotterdamT 010 495 07 90, [email protected]

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder toestemming van de

uitgever. Druk- en zetfouten voorbehouden. Copyright Kruidenier 2013.

Vooruitblik

Een prachtige afsluiting van 2013!Dit was alweer de laatste editie van 2013, die we ook dit jaar met heel veel plezier hebben gemaakt. Voor 2014 bruisen we weer van de nieuwe ideeën, we hebben er nu al zin in. Echt vooruitblikken doen we deze keer niet. We willen je in 2014 graag verrassen.

Voor nu eerst op naar het strooigoed, de oliebollen en appelflappen. Laat de kur-ken maar knallen en geniet van goed gezelschap om je heen. In een ontspannen sfeer met elkaar nadenken over het afgelopen jaar, dromen over de toekomst. Het hoort er allemaal bij en het zorgt ervoor dat we in 2014 weer fris aan een nieuw jaar kunnen beginnen. Een jaar met kansen, daar gaan we voor.

Wij wensen je een prachtige afsluiting van 2013!

Opmerking of suggestie?Uw reactie is van harte welkom via e-mail [email protected]

Volg ons ook op twitter:twitter.com/ kruideniernl

Leveranciersindex

Deze editie van H’eerlijk is mede tot stand gekomen door de medewerking van de volgende leveranciers van Kruidenier, in alfabetische volgorde.

Apollo, Master of Creations . . . . . . . . . . .42 & 53Alpro Soja Nederland B.V. . . . . . . . . . . . . . . . . 22Beemster Kaas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51Coolbear . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43CSM Benelux . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 04D-Drinks . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52De Zuivelhoeve produktie BV . . . . . . . . . . . . . 53Douwe Egberts . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 dr. Oetker . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52Duni Benelux BV . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22Earth Water . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51Eierenglorie Vermeulen . . . . . . . . . . . . . . . . . 42Fano . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .46 & 52Foodprints . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39FrieslandCampina Benelux . . . . . . . . . . . . . . . 32Heida . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44 Hekos Oriental Food B.V. . . . . . . . . . . . . . . . . . 51Henri . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46Johma Salades . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48Jong Food BV, Fijnko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51Jus de Pommes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52Lamb Weston . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44Remia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .53 & 55Spadel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50Smilde Foods Bebo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52Unilever Food Solutions . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14Van Gilse . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53Veldt Pannenkoeken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53Verstegen Spices and Sauces . . . . . . . . . . . . . 18Yilliz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

Page 55: 2013 H'eerlijk 04

Satésaus van RemiaErvaar de authentieke smaakbeleving!

www.remiafoodservice.nl/satesaus of Remia verkoop 030-229 78 98 Volg ons ook op twitter! @remiafood

117800001032-REM-advertentie Kruidenier.indd 1 11-09-13 12:17

Page 56: 2013 H'eerlijk 04

Jij schuift toch ook lekker bij ons aan?

Registreer je bezoek gratis en snel via kruidenier.nl