2011-02-Middelpunt

7

Click here to load reader

description

Nieuwsbrief van de NVA, regio Gelderland

Transcript of 2011-02-Middelpunt

Page 1: 2011-02-Middelpunt

Nieuwsbrief van de NVA, regio Gelderland

informatie over autisme, de vereniging en de regio Gelderland

HET MIDDELPUNT Februar i 2011

Autisme en verslaving AIC, Arnhem

Het Autisme Info Centrum (AIC) Arnhem organiseert op dinsdagavond 8 februari een thema-avond over autisme en verslaving. Marga de Witte is gastspreekster op deze thema-avond. Ze is moeder van een zoon met autisme en schrijfster van het boek „Zorgen dat het kwartje valt‟. Dit dagboek gaat over de opvoeding rond haar puberzoon met een verslavingsprobleem. Tijdens deze avond bespreekt ze als ervaringsdeskundige de impact, die deze complexe problematiek heeft voor de verslaafde zelf, de ouders en het gezin. Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen en om met elkaar in gesprek te gaan. Na afloop van de avond is er mogelijkheid om het boek „Zorgen dat het kwartje valt‟ aan te schaffen en te laten signeren door de schrijfster. Medewerkers van het AIC en van MEE Gelderse Poort zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden. De thema-avond begint om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur staat koffie en thee klaar! U kunt zich aanmelden via [email protected] t.a.v. mevrouw Van der Hoop.

Het AIC is een informatie- en documentatiecentrum voor mensen met autisme, hun familie of andere betrokkenen en is onderdeel van de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA). Het centrum wordt bemand door vrijwilligers die allemaal ervaringsdeskundigen zijn. Ze bieden een luisterend oor of zoeken mee naar antwoord op een vraag. Naast informatieavonden is het AIC Arnhem iedere woensdagmorgen (zomer- en kerstvakanties uitgezonderd) geopend voor inloop van 9.00 uur tot 12.00 uur. Het AIC is gevestigd in het gebouw van MEE aan Trans 6 in Arnhem. Voor meer informatie over autisme zie www.autisme.nl

Page 2: 2011-02-Middelpunt

Pagina 2 het Middelpunt

Vriendenloterij

Lingefilm, Ineke Kalisvaart

Speel mee met de VriendenLoterij en steun de Nederlandse Vereniging voor Autisme De Sponsor Bingo Loterij is vanaf januari 2011 de VriendenLoterij. De Nederlandse Vereniging voor Autisme is één van de beneficiënten van de VriendenLoterij. Uniek aan de VriendenLoterij is dat u zelf kunt bepalen voor welk goed doel u meespeelt. De helft van uw inleg gaat iedere maand naar het goede doel van uw keuze.

Winnen is leuker met de VriendenLoterij En het mooie is, u maakt wekelijks kans op duizenden prijzen oplopend tot € 100.000! Voor slechts € 2,20 per week speelt u mee.

Als u een prijs wint, mag u aan vijf vrienden - die ook deelnemer zijn – ook een prijs weggeven. Uiteraard mag u als deelnemer zelf bepalen wie deze vrienden zijn. Wint u een nieuwe auto of een LED-TV? Dan winnen zij die ook. Wint u de € 100.000,00, dan mag u nog eens € 100.000,00 verdelen onder uw vrienden.

Aanmelden Meespelen voor de NVA is heel eenvoudig. Ga naar www.vriendenloterij.nl of bel naar 0900-3001400 en bestel uw loten! Hierdoor speelt u mee met de VriendenLoterij en steunt u direct de NVA. De NVA wint in ieder geval, want elke maand gaat 50% van de opbrengst direct naar de NVA. Een opbrengst die de NVA goed kan gebruiken, omdat de NVA haar regio‟s graag nog krachtiger wil maken en nog beter in staat wil zijn om uw belangen te dienen als het gaat om lotgenotencontact en voorlichting over autisme. Zoals ieder goed doel heeft de NVA altijd tekort aan geld om al haar wensen te kunnen realiseren. Alvast bedankt voor uw steun aan de NVA!

Verschrikkelijke Ikke (en de rest kan stikke) autismevriendelijke voorstelling bij Lingefilm in Geldermalsen

LingeFilm organiseert op woensdag 23 februari om 11.00 uur een besloten voorstelling voor autistische kinderen vanaf zes jaar en hun ouders; broertjes en zusjes zijn van harte welkom.

De film is Nederlands gesproken en kost € 5,50 per kind of per volwassene. De film wordt gedraaid in het Lingenhuis aan de Frederik Hendrikstraat 3 in Geldermalsen.Meer informatie en reserveren via Ineke Kalisvaart: [email protected]

Autismevriendelijk? Lingefilm wil kinderen met autisme en hun familie een aangename voorstelling bieden. Daarom zijn de vrijwilligers geïnformeerd over autisme. Het licht in de zaal blijft gedimd branden tijdens de voorstelling en het geluid zal zachter staan dan normaal. Daarnaast is er begrip als bezoekers (bijvoorbeeld) tijdelijk de zaal verlaten tijdens de voorstelling. Lingefilm staat open voor overleg over andere aanpassingen. Dit is een autismevriendelijke voorstelling, maar kinderen zonder autisme, die om andere redenen gebaat zijn bij deze aanpassingen, zijn ook welkom.

NVA, Henri Mandemaker

Page 3: 2011-02-Middelpunt

Pagina 3 het Middelpunt

Pagina 3 het Middelpunt

Op zaterdag 26 februari 2011 wordt in Real-X indoor fun-/skatepark aan de Prinses Beatrixlaan 301 in Apeldoorn een skateboardmarathon georganiseerd voor een goed doel. Vanaf 13.00 tot 22.00 uur kunnen deel-nemers skaten of skateboarden om zo geld in te zamelen voor het AutismeFonds; het fonds van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Het minimale bedrag voor deelname bedraagt € 2,00 per uur. Een donatie mag natuurlijk ook. Op de dag van de skatemarathon is iemand aanwezig namens het AutismeFonds, die de opening verricht, informatie geeft over het AutismeFonds en de NVA en uiteindelijk de cheque in ontvangst neemt. Meer informatie over het AutismeFonds en de NVA is te vinden op www.autismefonds.nl en www.autisme.nl. De mensen van stichting Real-X, die zich dagelijks inzetten voor de jeugd uit Apeldoorn en omstreken, vinden het belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan jongeren met een stoornis in het autistisch spectrum.

“Voor kinderen met autisme of ADHD is het soms moeilijk een geschikte sport te vinden vanwege hun beperking op het sociale en communicatieve vlak. Skateboarden kan dan een goede uitwerking hebben. Het versterkt de emotionele, fysieke en mentale balans. Daarnaast is skateboarden een individuele sport met duidelijke sociale omgangsregels. En door de succesmomenten van het skateboarden groeit hun zelfvertrouwen,” aldus bestuursvoorzitter Jolien Westerbroek, die samen met David Hornbeck initiatiefnemer is van de stichting Real-X. “Door geld in te zamelen willen wij de aandacht richten op enerzijds het skateboarden, als mogelijke sport voor kinderen met een aandoening in het autistisch spectrum en anderzijds het goede werk van het AutismeFonds steunen. Ook kan zo meer informatie gegeven worden over autisme - wat alle jongeren helpt - met of zonder aandoening.”

Skatepark Real-X houdt skatemarathon voor het Autismefonds

Real-X, Jolien Westerbroek

Iedereen kan meedoen.

Skateles in Real-X voor een groep kinderen uit het speciaal onderwijs.

Page 4: 2011-02-Middelpunt

Marieke Molewijk, skateboarder, stagiaire in Real-X voor de opleiding sociaal cultureel werk en mede- organisator van deze skatemarathon: “Omdat Real-X al lessen verzorgt voor groepen en individuele kinderen uit het speciaal onderwijs, is inmiddels veel ervaring opgebouwd in het begeleiden van kinderen met autisme en ADHD. De docenten en de kinderen zijn altijd erg enthousiast na een les of middagje skaten. Ze vinden Real-X leuk en worden gerespecteerd en begeleid door de andere skaters. Real-X wil alle kinderen de kans geven om kennis te maken met deze uitdagende, intensieve en creatieve sport. Dus ook kinderen met autisme. Tijdens de marathon worden ook een aantal „best trick‟s‟ georganiseerd, waar de skaters prijzen mee kunnen winnen. In de kantine willen we een enveloppenboom neerzetten, waar voor een klein bedrag een envelopje kan worden gekocht. Ook daar kunnen leuke prijzen mee worden gewonnen. Deze prijzen worden gesponsord door verschillende bedrijven.

De dag zelf wordt gesponsord door Etnies. Etnies heeft skateschoenen in zijn collectie, waarvan een deel van de verkoopopbrengsten ten goede komt aan 'Autism Speaks', een organisatie in Amerika die zich, net als de NVA en het AutismeFonds, inzet voor mensen met autisme. We zijn er echt superblij mee dat al deze mensen en de skaters willen meehelpen om het een geslaagde dag te laten worden. Natuurlijk is iedereen die dag welkom in Real-X om te komen kijken en een donatie te doen voor dit goede doel. We hopen dat er heel veel skaters komen opdraven, die lekker lang komen skaten!” aldus Marieke.

Pagina 4 het Middelpunt

Skateboarden is een uitdagende en individuele sport.

David Hornbeck instrueert de skateboarders voor een wedstrijd.

Noot: de skatemarathon wordt geopend door onze voorzitter: Pien Versteegh. Er is een NVA-stand aanwezig.

Page 5: 2011-02-Middelpunt

Pagina 5 het Middelpunt

Succesvolle start Auti Actie Dagen in Twello!

NVA, Sabrina Wolfenbuttel

Zaterdag 8 januari heeft de aftrap van de Auti-Actie-dagen in de provincie Gelderland plaats-gevonden. Het is een leuke en gezellige dag geworden, met reacties als; 'gelukkig hoef ik niet zo lang te wachten tot de volgende keer'. Dit zijn de reacties waarvoor we de Auti-Actie-dagen zijn gestart. De begeleiders hebben - met ondersteuning van de regiocoördinator - de kinderen door de juiste begeleiding en voorbereiding, een plezierige en ontspannen dag bezorgd. De volgende dag in Twello vindt plaats op 12 februari 2011. Opgeven kan nog, er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Opgeven is mogelijk via de website www.autisme.nl (klik op de button „NVA Acties‟. Voor meer informatie over de Auti-Actie-dagen kunt u contact opnemen met de NVA, telefoonnumer: 030-2299800.

Partnercursus ‘Omgaan met autisme’ MEE Oost-Gelderland, Kirsten Wegman Een cursus voor partners van mensen met een autisme spectrum stoornis in de regio Doetinchem. Samenleven met een partner met een stoornis in het autistisch spectrum is niet altijd even makkelijk en kan voor stress en frustraties zorgen. Bij veel partners is er daarom de behoefte aan ondersteuning en het uitwisselen van ervaringen. In het voorjaar van 2011 starten GGNet Preventie en MEE Oost-Gelderland met de partnercursus „Omgaan met Autisme, een cursus voor partners van mensen een autisme spectrum stoornis‟. Tijdens de bijeenkomsten zullen verschillende thema‟s aan bod komen, zoals de diagnose en behandeling, communicatie, rolverdeling en kinderen, zorgen voor jezelf en de toekomst. Er is naast deze thema‟s ook steeds aandacht voor de positie van de deelnemers zelf, het omgaan met emoties en het stellen van grenzen. Tijdens de bijeenkomsten zal ook veel ruimte zijn om ervaringen te delen. De cursus bestaat uit zeven wekelijkse bijeenkomsten. Voorafgaand aan de cursus zal een kennismakingsgesprek plaatsvinden. De cursus vindt plaats in het RGC in Doetinchem (naast het Slingeland Ziekenhuis). De kosten voor de cursus bedragen € 40,00. Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u contact opnemen met: GGNet Preventie regio Oost-Gelderland en De Liemers (0575) 58 24 50 of email: [email protected] of MEE Oost-Gelderland (0314) 34 42 24.

Page 6: 2011-02-Middelpunt

De redactie van de NVA regio Gelderland wil de leden in de regio Gelderland op de hoogte houden van ontwikkelingen in de regio en het aanbod waar de leden in geïnteresseerd zijn. Heeft u vermeldenswaardige ideeën of tips, laat het de redactie weten. Aanleveren kopij Lever uw persbericht altijd aan als Word-document en vermeld uw naam en E-mailadres, zodat we u bij vragen kunnen bereiken. Geef in uw bericht tenminste informatie over „wie, wat, waar, wanneer‟ en eventuele deelnamekosten. De redactie heeft altijd het recht over plaatsing te beslissen; aangeleverde berichten kunnen zowel op (het regionale deel van) de NVA-website, in „Engagement met Autisme‟ als in „het Middelpunt‟ geplaatst worden, een en ander ter beoordeling van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor aangeboden teksten te weigeren, in te korten en/of anderszins aan te passen. In verband met de hoeveelheid aangeleverde berichten is het voor de redactie niet mogelijk de afzender te laten weten wat er met het bericht gedaan zal worden. Advertentiebeleid

Als voor bijeenkomsten, lezingen, etc. meer entree wordt gevraagd dan nodig is om de kosten te dekken, dan worden deze bijeenkomsten als commercieel beschouwd en vallen ze onder het advertentiebeleid. In een advertentie mogen maximaal 150 woorden worden opgenomen. De kosten bedragen € 10,00. Hiervoor wordt een factuur gestuurd. Advertenties worden maximaal twee maal per jaar geplaatst en er worden maximaal vier advertenties per uitgave in Het Middelpunt opgenomen. Plaatsing van advertenties in het Middelpunt is mogelijk als er een duidelijke relatie is met het doel van de NVA. De aangeboden diensten en producten vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Het Middelpunt en de NVA. Verder gelden de voorwaarden, zoals hierboven omschreven. Het Middelpunt ontvangen? Als uw E-mailadres bekend is bij de ledenadministratie van de NVA, ontvangt u automatisch het Middelpunt digitaal. Als dit nog niet het geval is, kunt u uw E-mailadres bij de ledenadministratie bekend maken ([email protected]). Wilt u in uw mail uw naam, adres, woonplaats en ledennummer vermelden, anders kunnen de gegevens niet worden verwerkt. Als uw e-mailadres wijzigt, kunt u dat ook doorgeven aan de ledenadministratie. Wilt u het Middelpunt niet meer ontvangen, dan kunt u de ledenadministratie vragen uw E-mailadres uit het bestand te verwijderen.

Het Middelpunt komt aan het begin van elke maand uit, behalve in de zomervakantie. Wilt u kopij voor het volgende nummer uiterlijk 20 februari inleveren bij de redactie? E-mail: [email protected]

NVA Regio Gelderland

www.autisme.nl

klik op regio Gelderland

Redactie het Middelpunt/Engagement regio Gelderland:

Lisette Hooijer

Eindredactie: Lisette Hooijer

E: [email protected]

Pagina 6 het Middelpunt

Page 7: 2011-02-Middelpunt

NVA Regio Gelderland

Bestuursleden Pien Versteegh Voorzitter [email protected] Edwin Belder Penningmeester [email protected] Lisette Hooijer Algemeen bestuurslid [email protected] Marjolijn Ankum Secretaris [email protected] 024-3731359 Contactpersonen

Als u een van de contactpersonen belt is het goed te weten dat u:

een ervaringsdeskundige aan de lijn krijgt en geen professionele hulpverlener;

een luisterend oor vindt en ervaringen kan uitwisselen;

adviezen kan krijgen, maar geen praktische materiële hulp;

de contactpersoon thuis in zijn/haar eigen gezinsleven belt en het telefoontje niet altijd gelegen

komt; in overleg kan er op een ander tijdstip opnieuw gebeld of teruggebeld worden;

na 21.00 uur niet meer kan bellen (tenzij anders vermeld).

Oudercontactpersonen Henk & Irini Boxma (Ede) [email protected] 0318-639361 Ans Hectors (Nijmegen) [email protected] 024-3554540 Anita Jongen (Nijmegen) [email protected] 024-3560796 Nanja Egberts (Ermelo) [email protected] 0341-559966 Partnercontactpersonen Maria Idsardi [email protected] 055-5336604 Contactpersoon namens PAS (voor en door volwassenen met autisme) Hedwig Ideler [email protected] 0578-712003

Contact KAsper (voor kinderen van een vader en/of moeder met autisme) „KAsper‟ [email protected] - Autisme Informatie Centra (AIC) www.autismeinfocentrum.nl Arnhem Trans 6 in Arnhem (bij MEE Gelderse Poort). Openingstijden: woensdag van 09.00 tot 12.00 uur, buiten schoolvakanties. Doetinchem 0314-344224 Keppelseweg 15 in Doetinchem (bij MEE Oost Gelderland). Openingstijden: woensdag van 09.30 tot 12.00 uur en thema-avonden op donderdagavond, na aankondiging. Autismesoos: elke dinsdagavond vanaf 14 september van 19.30 uur tot 22.00 uur, locatie: Grand Café Luther aan de Waterstraat 3 in Doetinchem.

Pagina 7 het Middelpunt