Bibliotheek · 2010. 9. 6. · 2 Hubert Lampo Tentoonstelling – 50 jaar Joachim Stiller...

7
van 1 september t/m 31 december 2010 Bibliotheek Breda activiteitengids

Transcript of Bibliotheek · 2010. 9. 6. · 2 Hubert Lampo Tentoonstelling – 50 jaar Joachim Stiller...

  • van 1 september

    t/m31 december

    2010

    BibliotheekBredaactiviteitengids

  • 2

    Hubert Lampo

    Tentoonstelling – 50 jaar Joachim Stiller

    Bibliotheek Centrum | gratis Het Hubert Lampo Genootschap verzorgt een overzichtstentoonstelling over de Vlaamse magischrealistische schrijver Hubert Lampo.

    Het is 50 jaar geleden dat zijn bekendste boek De komst van Joachim Stiller verscheen, wat er toe geleid heeft dat dit werk een centrale plaats inneemt tijdens de tentoonstelling. De tentoonstelling omvat foto’s, eerste drukken van boeken, documenten, gebruiksmaterialen, manuscripten e.d. van Hubert Lampo te zien. Tevens is er een audiovisuele hoek ingericht.

    Lezing Jan Lampo i.s.m. Karel van der Gun

    Bibliotheek Centrum | 20.15 uur | € 6 / € 3 (voor bibliotheekleden en BredaPashouders) Een magischrealistische avond over Hubert Lampo met Karel van der Gun, Jan Lampo en het Hubert Lampo Genootschap. Karel van der Gun zal een realistische lezing houden over het magische werk van Lampo, met name over zijn opmerkelijke, succesvolle roman De komst van Joachim Stiller. Daarnaast zal hij Jan Lampo, eveneens auteur en verbonden aan Het Letterenhuis te Antwerpen, uitgebreid interviewen over diens vader. Een feestelijke avond dus!

    Bibliotheek Breda biedt u de komende maanden weer een scala aan lezingen, tentoonstellingen, cursussen en workshops.

    Laat u verrassen! Kaartverkoop: UITpunt Breda (in Bibliotheek Centrum), Bibliotheek Haagse Beemden, Bibliotheek Hoge Vucht, Bibliotheek West, Bibliotheek Zuidoost of online via www.uitinbreda.nl.

    Meer informatie: www.bibliotheekbreda.nl

    Jacoba van Velde foto: Philip MechanicusPhilip Freriks foto: Gerlinde de GeusRop Janze foto: Sietse Merkens tekening: Bas van der Schotontwerp: Ontwerpbureau Het Dok Breda

    7 september

    1 t/m 25 september

  • 3 4

    Kinderboekenweek Diverse vestigingen | gratis Het verbeelden van verhalen staat centraal in de Kinderboekenweek 2010. Onder het motto De Grote TekenTentoonstelling beeldtaal in kinderboeken loopt de Kinderboekenweek dit jaar van woensdag 6 t/m zaterdag 16 oktober 2010. Ook Bibliotheek Breda besteedt ruimschoots aandacht aan de Kinderboekenweek. Op de verschillende vestigingen worden leuke voorstellingen vertoond. De voorstellingen zijn gratis toegankelijk.

    Badjoe, de tekenaar van Bali door Adri Gloudemans

    Diverse vestigingen | gratis

    Allereerst is er de voorstelling Badjoe, de tekenaar van Bali, van Adri Gloudemans. Deze vertellerpercussionist neemt je mee naar een wereld waar tussen woorden altijd wel ergens muziek klinkt.

    6 oktober 13.30 uur Bibliotheek Teteringen 16.30 uur Bibliotheek Hoge Vucht

    13 oktober 13.30 uur Bibliotheek Ulvenhout 16.30 uur Bibliotheek Zuidoost

    15 oktober 16.00 uur Bibliotheek Bavel 19.00 uur Bibliotheek Haagse Beemden

    6/13/15 oktober

    6 t/m 16 oktober

    Ben ik in Beeld? Diverse vestigingen | gratis Rop Janze sluit met deze voorstelling perfect aan op het thema van de Kinderboekenweek 2010. Rop neemt een stapel uiteenlopende illustraties, tekeningen, schilderijen en beelden mee en vertelt, zingt, grapt of rapt het verhaal achter het beeld.

    8 oktober 16.15 uur Bibliotheek Brabantpark 19.00 uur Bibliotheek West

    8 oktober

    Augustus 2010, Stichting CPNB, Amsterdam (10KBW33) • Fotograe: Esmee van Loon • Illustratie : Lotte Klaver

    08001009 CPNB_Algemeen A2_WT 10-kbw-33.ai 1 06-07-10 13:38

    Augustus 2010, Stichting CPNB, Amsterdam (10KBW33) • Fotograe: Esmee van Loon • Illustratie : Lotte Klaver

    08001009 CPNB_Algemeen A2_WT 10-kbw-33.ai 1 06-07-10 13:38

  • 5 6

    Deze filmcursus bestaat uit vier boekverfilmingen met inleidingen en nabesprekingen in Chassé Cinema onder leiding van Harry Peters. Als filmdocent is hij gespecialiseerd in de relatie tussen film en literatuur. In de inleidingen wordt ingegaan op het boek en de schrijver en op de film en de maker. Vervolgens wordt de film bekeken en is er ruimte voor een nabespreking. Iedere deelnemer ontvangt bovendien een reader.

    Caos Calmo 19.30 uur | Chassé CinemaVerfilming van de gelijknamige roman van Sandro Veronesi.

    Revolutionary Road 19.30 uur | Chassé CinemaEen kijkje in een Amerikaans huwelijk naar de roman van Richard Yates.

    Le Hérisson

    19.30 uur | Chassé CinemaWarme verfilming van de tragikomische roman Elegant als een egel van Muriel Barbery

    De eenzaamheid van de priemgetallen

    19.30 uur | Chassé CinemaDeze film naar het boek van Paolo Giordano is als exclusieve voorpremière te zien in Boek in Beeld.

    Nederland leestBoek in beeld22 oktober

    t/m 19 november

    20september

    18oktober

    8november

    6 december

    22 oktober t/m 19

    november

    Nederland leest

    Bibliotheek Centrum | gratis

    Tijdens de landelijke campagne Nederland Leest wordt iedereen uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over één bepaald boek. Leden van de bibliotheek ontvangen in 2010 het boek De grote zaal van Jacoba van Velde. In 2009 las heel Nederland de roman Oeroeg van Hella S. Haasse. In 2008 stond Twee vrouwen van Harry Mulisch centraal, in 2007 De gelukkige klas van Theo Thijssen. In 2006, het eerste jaar, stond Dubbelspel van Frank Martinus Arion centraal.

    In De grote zaal beschrijft Jacoba van Velde op indringende wijze de eenzaamheid die de ouderdom met zich mee kan brengen. De grote zaal verscheen in 1953 en werd een ongekend succes. Dit vergeten literair meesterwerk is een van de meest vertaaldeNederlandstalige boeken.

    Levensboom, Kunst tussen de Kasten – BOA

    Bibliotheek Centrum | gratis

    Tijdens Nederland Leest is de tentoonstelling Levensboom te zien, gemaakt door kunstenaars van Boa in samenwerking met jongeren van verschillende leeftijden. In het boek De grote zaal kijkt de hoofdpersoon terug op haar leven. Tegenover de flashbacks door een oudere worden in de tentoonstelling de flashforwards van de jongere geplaatst. De deelnemende jongeren brengen onder leiding van een kunstenaar hun momentane levensfase en de daarbij behorende levensverwachting in beeld.

    Passe-partout: € 40 / € 36 (voor bibliotheekleden en

    Chassé Cinemapashouders) Losse kaartverkoop is mogelijk

    vanaf één week voor de film.

  • 7 8

    Beatles-avond20.00 uur | € 15 / € 7,50 (bibliotheekleden / BredaPas) Locatie: Bibliotheek Centrum

    RobbertJan Henkes en Erik Bindervoet vertellen over hun vertaling van Beatles songs in het Nederlands. Het Bredase trio Jacobs, List & Leenders zal hen muzikaal ondersteunen.

    In het najaar van 2003 zorgden Bindervoet & Henkes voor een internationale primeur. Voor het eerst werd het complete oeuvre van The Beatles zingbaar in een andere taal vertaald: Help! The Beatles in het Nederlands. Van Love me do tot Let it be, van Hou van mij tot Laat het toe. Van het eenvoudigste liefdesliedje tot het meest hallucinerende surrealistische landschap, van She loves you yeahyeahyeah tot I am the Walrus googoogajoob, van Ze houdt van joujoujou tot Ik ben de Walrus kakoetjeboe.

    Week van de Mediawijsheid Diverse vestigingen | gratis

    Tijdens de Week van de Mediawijsheid kan iedereen jong en oud, al of geen bezoeker van de bibliotheek in de lokale bibliotheek terecht met vragen rondom mediawijsheid en nieuwe media. Zoals: hoe kan ik Twitteren, hoe maak ik een Hyvesprofiel aan of hoe kan ik veilig online betalen. De bibliotheken richten tijdens de week een loket in dat bemand wordt door ‘junior mediatrainers’. Bibliotheek Breda organiseert in de diverse vestigingen activiteiten op het gebied van mediawijsheid, zoals workshops, lezingen en demonstraties.

    Muziek in de Literatuur Prijs: € 6 / € 3 (voor bibliotheekleden en BredaPashouders) | Passepartout voor vier bijeenkomsten: € 18 / € 9 (voor bibliotheekleden en BredaPashouders) | Locatie: Bibliotheek Centrum

    Muziek in de literatuur is een serie van vier muzikale lezingen over romans waarin muziek een belangrijke rol speelt. Joke Veltman, pianiste en muziekdocente, bespreekt iedere bijeenkomst een boek, vertelt over de muziek en luistert samen met u naar de bijbehorende fragmenten.

    4 oktober | 13.30 – 15.30 uur | Requiem voor Chopin Benita Eisler15 november | 13.30 – 15.30 uur | Vuursteens vleugels Elmer Schönberger28 februari | 13.30 – 15.30 uur | Het keuriskwartet Anja Sicking28 maart | 13.30 – 15.30 uur | Contrapunt Anna Enquist

    Bredase BoekenclubBoekenclubavonden: gratis voor leden, € 7 voor nietleden. | Diverse locaties

    Na vier succesvolle edities van de Bredase Boekenclub start na de zomer het vijfde seizoen. Tijdens dit lustrumjaar staan er weer prachtige boeken en auteurs centraal die tijdens de literaire avonden door experts worden besproken en die later in het Chassé Theater worden vertolkt.

    High Tea met Karel van der Gun

    Bibliotheek Centrum | 13.30 – 15.30 uur

    Onder het genot van een kopje thee en lekkere hapjes gaat u, onder leiding van Karel van der Gun, in gesprek over het boek van dit jaar: De grote zaal.

    Nederland Leest TheatertourAnne Wil Blankers, Philip Freriks en Rosita Steenbeek

    Bibliotheek Centrum | 14.00 – 16.00 uur | € 20 / € 10 (voor bibliotheekleden en BredaPashouders) Actrice Anne Wil Blankers gaat tijdens Nederland Leest 2010 het theater in met een voordracht van De grote zaal. Mette Bouhuijs maakte hiervoor een speciale bewerking van het boek van Jacoba van Velde. Philip Freriks en Rosita Steenbeek gaan na de pauze met elkaar én het publiek in gesprek over het boek en de thema’s van Nederland Leest 2010.

    8 november

    14november

    24november

    t/m 1 december

    25november

  • 9 10

    Voor slechts € 30 bent u lid. Daarmee hebt u gratis toegang tot de bijeenkomsten en ontvangt u maar liefst 25% korting op bijbehorende voorstellingen!

    Thera BoonCorthals, Neerlandicus, over Karakter van F. Bordewijk en Nop Maas, biograaf van Reve, over De avonden van Gerard Reve.11 oktober | 20.00 uur | Bibliotheek Brabantpark Dr. Hans van Driel, universitair hoofddocent UVT, over Harold Pinter. 15 november | 20.00 uur | Van Kemenade & Hollaers

    Ed van Eeden, journalist, vertaler en schrijver, over J.D. Salinger.28 februari | 20.00 uur | Bibliotheek Brabantpark

    Over Toon Tellegen. 21 maart | 20.00 uur | Van Kemenade & Hollaers

    Charles den Tex, auteur, over de relatiethriller Blind vertrouwen en De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano (onder voorbehoud). 18 april | 20.00 uur | Bibliotheek Brabantpark

    Taal en WerkVoor meer informatie kunt u mailen naar: taal&[email protected].

    Leren lezen en schrijven? De regels van de taal begrijpen? Inburgeringsexamen oefenen? Meer weten over Nederland? Advies van een loopbaancoach?

    Taal & Werk is het programma van Bibliotheek Breda, speciaal voor laaggeletterden, inburgeraars en werkzoekenden. Om volledig te kunnen deelnemen aan de maatschappij, is een goede beheersing van de Nederlandse taal belangrijk. Bibliotheek Breda schenkt volop aandacht aan het ondersteunen van inburgeraars, laaggeletterden en werkzoekenden. Speciaal voor hen is er een aanbod van cursussen, informatie, coaching, werkplekken en boeken.

    In vier vestigingen van Bibliotheek Breda (Bibliotheek Centrum, Bibliotheek Hoge Vucht, Bibliotheek Haagse Beemden en Bibliotheek West) kunnen mensen terecht die hun (werk)situatie willen veranderen, bezig zijn met inburgeren of hun beheersing van de Nederlandse taal willen verbeteren. Medewerkers van de bibliotheek kunnen helpen bij het vinden van informatie.

    CursussenVolksuniversiteit de brede aa heeft een ruim aanbod aan cursussen. Voor alle cursussen die in een vestiging van Bibliotheek Breda plaatsvinden, geldt een korting van € 2,50 voor bibliotheekleden! Aanmelden via www.volksuniversiteit.nl/bredeaa.

    > Boeken lezen en bespreken | Eenmaal per maand wordt onder inspirerende leiding van Karel van der Gun een boek besproken. Boeken van o.a.: Hugo Claus De Metsiers, Dave Eggers Wat is de wat en Herman Koch Het diner. Kosten: € 89 / 7 x 2 uur | Aanvang cursus A: 20 september 2010 | 14.00 – 16.15 uur | Bibliotheek Haagse Beemden | Aanvang cursus B: 23 september 2010 | 14.00 – 16.15 uur | Bibliotheek Zuidoost

    > Globetrotters lezen… | Over boeken van schrijvers die vreemde wegen bewandelen en ons naar onbekende gebieden voeren. Eenmaal per maand wordt onder inspirerende leiding van Karel van der Gun een boek besproken. Boeken van o.a.: Tommy Wieringa Ik was nooit in Isfahaan en Adriaan van Dis Het beloofde land. Kosten: € 89 / 7 x 2 uur Aanvang: 27 september 2010 | 14.00 – 16.15 uur | Bibliotheek Haagse Beemden > Verhalen vertellen | In deze cursus leer je vertellen vanuit levenservaring, fantasie of een bestaand verhaal. De cursus wordt op 7 december afgesloten met een ‘verhalen vertelavond’ met als thema Reisverhalen. Kosten: € 92 / 7 x 2 uur | Aanvang: 5 oktober 2010 | 19.30 – 21.45 uur Bibliotheek Brabantpark

    > Biodiversiteit van levensbelang | Door wereldwijde klimaatverandering, toename van consumptie, vervuiling, etc. wordt de biodiversiteit ernstig bedreigd. Hoe erg is dit? In deze lezing zet Nico van Straalen (hoogleraar Dierecologie aan de VU Amsterdam) de gangbare argumenten op een rij. Kosten: € 5 / 1 x 2 uur | aanvang: 13 oktober 2010 | 20.00 – 22.00 uur | Bibliotheek Centrum

    > In het spoor van Globetrotters | Een serie lezingen door een deskundig reisleider. Centraal staan: Alaska, IJsland, Venetië en Kreta. Kosten: € 35 / 4 x 2 uur | Aanvang: 2 november 2010 | 19.30 – 21.45 uur Bibliotheek Centrum

    > Odysseus, globetrotter tegen wil en dank | In deze cursus staan we stil bij de schrijver Homerus en zijn globetrotter Odysseus. Kosten: € 26 / 2 x 2 uur | Aanvang: 4 november 2010 | 19.30 – 21.45 uur Bibliotheek Brabantpark

    > Poëzie ontdekken – Nieuwe Veste | Wat is poëzie? Hoe ontstaan gedichten? Wat zit erin en hoe haal je dat eruit? Waaraan herken je een ode, een rondeel? Met dergelijke vragen gaan we in deze cursus aan de slag. Kosten: € 58 / 7 x 2 uur | Aanvang: 15 november 2010 16.00 – 18.00 uur | Bibliotheek Centrum

  • Meer informatie: www.bibliotheekbreda.nl

    Voor adresgegevens en openingstijden kunt u terecht op onze website.