2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

68
COLUMN AN OLAERTS “AAN ALLE BAZEN KOMT EEN EIND” WERK EN WERELD DE BUSINESS ACHTER HET BANKROET: WIE VERDIENT GELD AAN FAILLISSEMENTEN? 3 OP EEN RIJ TREKKEN WESTERSE INVESTEERDERS ZICH TERUG UIT OOST-EUROPA? Sales & marketing Waarom salesprofielen een beter imago hebben in de VS dan bij ons voor m/v met talent 07.03.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIEREAANBOD Witte raven in zwarte tijden * HOE CONSULTANT OPTIMA IN HET GAT VAN DE FINANCIËLE SECTOR SPRINGT HOE DEVAN CHEMICALS GAREN SPINT BIJ INNOVATIE IN TEXTIEL HOE SATELLIETBOUWER VERHAERT SPACE HET HEELAL BESTORMT 3 groeiverhalen uit 3 felgeplaagde sectoren

description

3 OP EEN RIJ TREKKEN WESTERSE INVESTEERDERS HOE DEVAN CHEMICALS GAREN SPINT BIJ INNOVATIE IN TEXTIEL HOE CONSULTANT OPTIMA IN HET GAT VAN DE FINANCIËLE SECTOR SPRINGT 07.03.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIEREAANBOD voor m/v met talent Sales & marketing Waarom salesprofi elen een beter imago hebben in de VS dan bij ons COLUMN AN OLAERTS “AAN ALLE BAZEN KOMT EEN EIND” WERK EN WERELD DE BUSINESS ACHTER HET BANKROET: WIE VERDIENT GELD AAN FAILLISSEMENTEN?

Transcript of 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Page 1: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

COLUMN AN OLAERTS “AAN ALLE BAZEN KOMT EEN EIND”

WERK EN WERELD DE BUSINESS ACHTER HET BANKROET: WIE VERDIENT GELD AAN FAILLISSEMENTEN? 3 OP EEN RIJ TREKKEN WESTERSE INVESTEERDERS

ZICH TERUG UIT OOST-EUROPA?

Sales & marketing Waarom salesprofi elen een beter imago

hebben in de VS dan bij ons

voor m/v met talent

07.03.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIEREAANBOD

Witteraven

in zwarte tijden*

HOE CONSULTANT OPTIMA IN HET GAT VAN DE FINANCIËLE SECTOR SPRINGT

HOE DEVAN CHEMICALS GAREN SPINT BIJ INNOVATIE IN TEXTIEL

HOE SATELLIETBOUWER VERHAERT SPACE HET HEELAL BESTORMT

3 groeiverhalenuit 3 felgeplaagde sectoren

Page 2: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Iedereen is graag baas over zijn job. Het maakt niet uit wat je doet of hoeveel

ervaring je hebt. Je hoeft bij ons zeker geen eeuwigheid te wachten voor je

zelf beslissingen kan nemen. Als jij ons snel laat zien wat je kan, laten wij je

snel zien welke richtingen je uit kan. Bij Mercator is dat alle richtingen want de

verantwoordelijkheden liggen voor het grijpen. De vraag is: durf jij ze te nemen?

Studeer jij binnenkort af (liefst in een fi nanciële of juridische richting)? Ben je

enthousiast en klaar om erin te vliegen? Laat het ons weten!

WAAROM MOEILIJK DOEN?

Bij Mercator liggen alternatieven voor het grijpen.

Laat je ambitie dus geen wortel schieten.

Grijp je kans op www.mercator.be/vacatures

ICT AnalistAntwerpen

Portfolio Quality Offi cerAntwerpen

Credit ControllerAntwerpen

Junior Beheerder VerzekeringenAntwerpen

mercator_7017946_vacature.indd 1mercator_7017946_vacature.indd 1 12-02-2009 18:23:2112-02-2009 18:23:21

Page 3: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Afgelopen maandag startte de parlementaire onderzoekscommissie haar hoorzittingen in de Fortis-zaak. Jean-Luc Cottyn (53) werd als eerste gehoord. Hij leidt het onderzoek van de Hoge Raad voor Justitie.

6.45 uur. Opstaan. Ik ben al sinds gisterenavond inBrussel. Ik heb gisteren in Brugge - waar ik woon - deNederlandse collega’s van de Raad van de Rechtspraakontvangen. We zijn ’s avonds al naar Brussel gekomen enik overnacht in de Prins Albert Club, waar ik als reserve-officier lid van ben. Het is niet ver van mijn kantoor aande Louizalaan. Ik ontbijt tegen 7.30 uur.

8.30 uur. Op kantoor. Om 9.00 uur ontvangen we officieelde Nederlandse Raad van de Rechtspraak. Er zijn speechesvan de Nederlanders over de organisatie bij hen. Ook wijleggen uit hoe we werken en we vergelijken de systemen.

10.30 uur. Ik verlaat de vergadering om me met mijn stafvoor te bereiden op de zitting van de parlementaire com-missie deze namiddag. Ik neem alle stukken die noodza-kelijk zijn door: processen-verbaal, de wetgeving, verslagenvan deskundigen, briefwisseling... We kijken welke vragener gesteld kunnen worden en wat ik erop kan antwoordenzonder dat ik het beroepsgeheim schend. Ik handelimmers niet in persoonlijke naam, maar als afgevaardigde

van de Verenigde Advies- en Onderzoekscommissie vande Hoge Raad voor Justitie. Ik ben er tot 14.00 uur meebezig. Ondertussen heeft mijn secretaresse een lichte lunchvoor mij klaargemaakt.

14.00 uur. Een chauffeur komt me ophalen om naar hetparlement te rijden.

14.30 uur. Ik doe verslag voor de commissie. Het is eenevenwichtsoefening. Ik moet rekening houden met decommissie, met de leden van de Verenigde Advies- enOnderzoekscommissie en met de leden van de Hoge Raad.De sfeer is aangenaam. Ik ben niet nerveus, voel me opmijn gemak. Ik ken de dossiers (mijn medewerkers hebben me goed gebriefd en ik heb ook alles mee in mijnaktetas) en ze kunnen vragen wat ze willen. Op alles kanik een antwoord geven binnen de perken van mijn mandaat. Er is geen enkele verrassing.

16.00 uur. Terug naar mijn kantoor aan de Louizalaan.De Nederlanders zijn er nog. Ze hebben de parlementai-

re hoorzitting kunnen volgen, hebben er veel van geleerd en zijn nu ook weer in onze hoofdgebouwen. Er is een debriefing voor de medewerkers, de auditeur-juristen en de VerenigdeAdvies- en Onderzoekscommissie.Daarna zetten we de vergadering met deNederlanders verder.

17.30 uur. Een kleine receptie met deNederlanders. Ze hebben hun verblijf heelaangenaam gevonden, zeker omdat ze eenspeciaal moment hebben meegemaakt.Om 18.30 uur vertrekken ze. Ik blijf nogtot 20.00 uur en wissel van gedachtenmet de auditeur-juristen.

20.00 uur. Naar huis. Ik ben er tegen21.30 uur. Ik eet wat fruit, kijk even tv enga tegen 22.45 uur slapen.tekst Ad Van Poppel | foto Ilse Prinsen D

DE MAANDAG VAN

Jean-Luc Cottyn voorzitter van de Verenigde Advies- en Onderzoekscommissie van de Hoge Raad voor Justitie

001_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 19:36 Pagina 1

Page 4: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

VACATURE.COM VLIEGT JE IN 4 STAPPENNAAR JOUWDROOMBESTEMMING:

1. Surf naar Vacature.com/klm

2. Neem deel aan de wedstrijd

3. Win: 2 tickets naar de bestemming die je zelf kiest

of 1 van de 3 Hush Puppies koffersets

4. Vertrek

Fasten your seatbelts!

ErkendBureauVacatureVG.1186/B-JobscareersVG.1245/B

1. Surf naar Vacature.com 2. Neem deel aan de wedstrijd

3. Win! 4. Vlieg naar de bestemming van jouw keuze!

Het lijkt niet te stoppen. De laatste maanden krijgen we, willen of niet, elke dag een portie

crisisnieuws geserveerd. Bedrijven staan onder zware druk en zien zich daardoor de gedwongen

om over te gaan tot ontslagen. Vacature.com en KLM geven jouw de unieke kans om in deze

moeilijke tijden een vlucht te winnen voor 2 personen naar de andere kant van de wereld.

002_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:29 Pagina 2

Page 5: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

03VACATURE 7 MAART 2009INHOUD

01 De maandag van Jean-Luc Cottyn, voorzitter vande Verenigde Advies- en Onderzoekscommissie vande Hoge Raad voor Justitie D 04 Muizenissen, Desalariswatcher, Werk en recht, On the road D 06Publieke opinie D 08 Coverstory: 3 witte ravenin gitzwarte tijden D 15 Drie op een rij: Trekkenwesterse investeerders zich terug uit Oost-Europa? D 16 Werkvloer: Waarom u uitblinkt op dewerkvloer, Zenzoeker, Testbatterij, Salaris-cijfer D 20 In de marge, junkbox D 21Cijferwerk: Bedrijven zuiniger op ontslagvergoe-ding D 22 Wablieft? D 23 Werk en wereld: Debusiness achter bankroet D 26 Dossier sales enmarketing: Waarom salesopleidingen in de VS beterverkopen D 28 Vacature.com: In vier stappen naareen nieuwe job D 29 Bien cuit: Grand Café Lamot,Mechelen D 30 Column D 64 Sluitertijd

Vacature van de week:

Automation SystemsEngineer

bij Genzyme

08 Coverstory

WITTE RAVEN IN ZWARTE SECTORENEr zijn zo van die bedrijven uit felgeplaagde sectoren diede crisis niet lijken te voelen. Ze blinken uit in R&D, toegevoegde waarde en nichedenken. Vacature zet erdrie in de schijnwerpers.

16 Werkvloer

HOE U EEN GENIE WORDTEr is meer nodig dan onversneden talent om het temaken. Dankzij de juiste leeftijd, de juiste omgeving, dejuiste mensen rondom u en 10.000 uur oefening kan uhet misschien tot genie schoppen.

22 Werk en wereld

DE BUSINESS ACHTER BANKROETWanneer een bedrijf over kop gaat, rukken curatoren,opkopers en veilinghuizen uit, klaar om de eerste hulpna faillissement te verlenen. Of: de een zijn dood, is deander zijn brood.

26 Dossier sales en marketing

HET VERDRIET VAN DE BELGISCHEVERKOPERAmerikanen zijn wild van verkopers en leggen hen in dewatten met ijzersterke universitaire salesopleidingen.Daar kunnen Belgische verkopers (in spe) voorlopigenkel van dromen.

30 Column An Olaerts

AAN ALLE BAZEN KOMT EEN EINDAngor pectoris, hij heeft er nog nooit van gehoord, maarde pijn trekt een diep spoor tot in zijn hals. Hij zakt neer,is alleen met de solo van zijn hart. Aan alles komt eeneind, ook aan uw baas.

Abonnees van De Tijd, De Morgen, Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws ontvangen Vacature automatisch bij hun krant.

de

beste carrières in dit magazine

160

08

15

16

“Niemand wordt opeigen houtje

succesvol, zelfs Bill Gates niet.”

MALCOLM GLADWELL, AMERIKAANSE SUCCESAUTEUR VAN BESTSELLER ‘OUTLIERS’

MANIFEST VOOR TALENT

Hebt u al getekend?surf naar vacature.com

003_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 19:38 Pagina 3

Page 6: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Naam: Riet De Coninck D Leeftijd: 30 D Beroep: Deskundige houtrestauratie bij Collectiebeleid StadAntwerpen D Woonplaats: Antwerpen D Burgerlijke staat: Samenwonend D Nettomaandsalaris: 1.450 euroD Extralegale voordelen: Maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, abonnement openbaar vervoer DSparen: 100 euro per maand

Botst het wel eens met uw collega’s van

de sales? Ergert u zich blauw aan hun

gekakel aan de telefoon? Of stoort u zich

meer aan die vervelende tic van uw buur-

man-it’er? Dan zult u zich met dit filmpje

vast amuseren. In deze clip verklaren it

en sales de oorlog aan elkaar, compleet

met speelgoedpistolen en aangepaste

uniformen. Maar, eens de klok van 5 in

zicht, begraven ze de strijdbijl... D

“Onze dienst ondersteunt de werking van de musea inStad Antwerpen. Ik heb een opleiding restauratiegevolgd en sta in voor de restauratie en het onderhoudvan alle houten voorwerpen: meubels, beelden, enzo-voort. Eén van de topstukken die ik al onder handen hebmogen nemen, was een ebbenhouten kabinet uit hetRubenshuis, op de schuifjes stonden kopietjes van schil-derijen van Rubens afgebeeld.”

Huis met atelier voor 100.000 euro“Vier jaar geleden heb ik met mijn vriend een huisgekocht in de Antwerpse Stuyvenbergwijk. Het heeftgeen tuin, maar er is achteraan wel een atelier. We heb-ben er toen 100.000 euro voor betaald. Er was en is nogveel verbouwingswerk in. Momenteel hebben we de eer-ste verdieping als een appartement ingericht en pakkenwe van daaruit de andere verdiepingen aan. Tot nu heb-ben we ongeveer 25.000 euro uitgegeven aan de renova-tie: daarmee werd onder meer de achtergevel helemaal

geïsoleerd en bezet, het dak vernieuwd en de voorgevelgerestaureerd. Aan het huidige tempo zijn we vermoe-delijk nog wel een jaar of tien bezig.”

670 euro voor vlucht naar Antillen“Ik ben pas dertig geworden: het geld van mijn voorhu-welijkssparen, zo'n 1.800 euro, heb ik onlangs kunnenopnemen. We zullen het spenderen aan een reis naarSint-Maarten op de Nederlandse Antillen. De vluchterheen kost 670 euro, maar we kunnen logeren bij mijnbroer, die daar in die periode met zijn boot zal aange-meerd liggen. We willen er één maand blijven.”

Laptop: 445 euro“Mijn laatste grote aankoop was een Vaio-laptop vanSony. Die heb ik tweedehands via internet kunnenkopen voor 445 euro. Een buitenkansje, want het toestelwas amper zes maanden oud.”tekst Bart Cabanier | foto Ilse PrinsenD

“1.800 euro dankzij voorhuwelijkssparen”

DE SALARISWATCHER bijt zich elke week vast in de portemonnee van een m/v

MUIZENISSEN toont unieke filmpjes, blogs, sites, ... over de arbeidsmarkt

DEZE EN ANDERE LINKS VINDT U OP

9 vacature.com/muizenissen

START

004_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:07 Pagina 4

Page 7: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

5VACATURE 2 FEBRUARI 2009

WERK EN RECHT beantwoordt wekelijks een vraagvanop de werkvloer

ON THE ROAD volgt werknemers op de voet

05VACATURE7 MAART 2009

Wat is uw bestemming? “Ik neem dagelijks de tram naar de Groenplaats in Antwerpen. Detram stopt op 100 meter van mijn huis. Ik stap af aan de Groenplaats en wandel nog tien minu-ten tot aan mijn werk. Alles bij elkaar ben ik elke dag een uurtje onderweg.”

Kiest u bewust voor het openbaar vervoer? “Er zijn veel redenen om de tram te nemen.Het is milieuvriendelijk en goedkoop. Ik deel een auto met mijn vriend. Hij rijdt met de fiets naarhet werk. Onze auto staat dus de hele werkweek in de garage. De tram is ook snel. Als autobe-stuurder sta je in Antwerpen meer stil dan iets anders, zeker ’s morgens. Ik heb dus geen stressin het verkeer en hoef niet eindeloos te zoeken naar een parkeerplaats. De tram is ook een vei-lig vervoersmiddel. Het enige minpunt is dat de tram ’s morgens overvol zit, vooral de 7. Dieheeft maar één compartiment.”

Wat staat er vandaag op het programma? “Vandaag wordt een drukke dag. We bereideneen belangrijke optiekbeurs voor. Mido, zo heet de beurs, vindt plaats in Milaan. Al onze collec-ties worden daar voorgesteld. Ik moet vooral zorgen voor de public relations. Dat wil zeggenafspraken maken met de pers, interviews regelen en persberichten schrijven. De beurs looptvan 6 tot 9 maart, maar de vrachtwagen met de beursstand vertrekt al op 27 februari. Die dead-line zorgt voor de nodige stress op kantoor. Vandaag staat er daarover ook nog een vergaderingop de agenda. Een drukke dag dus.”

Houdt die deadline u wakker? “Niet echt, ik krijg eerder stress van de vliegreis zelf. Ikneem regelmatig het vliegtuig voor mijn werk. Het is een noodzakelijk kwaad, maar ik haathet nog altijd.”

Waar gaat u lunchen? “Ik spring over de middag binnen bij Take Five Minutes in deKloosterstraat. Het zaakje is gezellig en ligt vlak achter Theo. Ze hebben er zo’n vijf verse soe-pen waarvan er altijd één of twee vegetarisch zijn. Wat voor mij als vegetariër heel handig is.”tekst Carina Lopez | foto Tiny Bogaerts D

Verdient u een innovatiepremie?Introduceren u of uw collega’s af en toe nieuwigheden inuw bedrijf? Dan komt u in aanmerking voor een innova-tiepremie, die u volledig in uw eigen zak kunt steken. Ennee, u hoeft er niks van af te staan aan de fiscus. Er zijngeen directe belastingen of RSZ op verschuldigd. Eenpremie van 1.000 euro kost de werkgever 1.000 euro engaat integraal naar de werknemer.

Hoe werkt het? Elke onderneming mag éénmalige inno-vatiepremies toekennen. Ze worden uitgekeerd aan eenof meerdere werknemers die meewerkten aan een nieu-wigheid die een echte meerwaarde betekent voor de nor-male activiteiten van de onderneming. Die innovatie kanzeer breed gaan, van technische en organisatorische, overmilieu- en welzijnsvernieuwingen. Hoewel de meestepremies door productiebedrijven werden uitgereikt, zijnze evengoed van toepassing op dienstenbedrijven. “En deinnovatie kan zowel radicaal zijn als stapsgewijs; het kanzowel over een volledig nieuw concept gaan als over eenverbetering van een bestaand concept”, weet ElisabethMatthys, advocaat bij het bureau Stibbe.

Let wel, de premies zijn eenmalig. “Voor elk project kaner dus maar éénmaal een premie uitgedeeld worden, aaneen individu of een groep”, verduidelijkt Danny De Wulfvan de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie.Bovendien mogen de premies niet meer bedragen daneen brutomaandloon. En in totaal mag een ondernemingjaarlijks slechts 1 procent van zijn brutoloonmassa alsinnovatiepremies uitdelen, al dan niet aan verschillendeprojecten.

2.271 aanvragen in 2008De procedure zelf verloopt in drie stappen. Eerst lichtde werkgever de werknemer(s) in over de aanvraag vande premie. Er wordt - in tegenstelling tot bij de ‘nietrecurrente resultaatsgebonden voordelen’ - geen collec-tieve arbeidsovereenkomst of een wijziging van hetarbeidsreglement opgelegd. Het volstaat de werkne-mers in te lichten over de criteria en de toekennings-procedures. Vervolgens vraagt het bedrijf de premiesaan via een standaardformulier bij de FOD Economie(zie: fgov.be/enterprises/innovation_grant). In 2007 en2008 dienden 376 ondernemingen 2.271 projecten in.Bijna alle dossiers (97%) werden goedgekeurd.Uiteindelijk geeft de werkgever de namen en de som-men door aan de RSZ.

We verwachten binnen enkele weken de wettelijke publi-catie die de premies verlengt. Zo krijgen onze bedrijvende kans om tot 31 december 2010 innovatiepremies tegeven. Waar wacht u op? tekst Erik Verreet D

ALLE VRAGEN VINDT U OOK ONLINE

9 vacature.com/recht

Naam: Miet Vaes D Wat: Pr-verantwoordelijke Theo Eyewear D Traject: Van Berchem naarde Groenplaats, Antwerpen centrum D Aantal kilometer: 5,5 D Vervoermiddel: Tram

Miet Vaes verzorgt de pr voor Theo Eyewear. Binnenkort staat het brillenmerk op een belangrijkeoptiekbeurs in Milaan.

“Het enige minpunt is dat de tram ’s morgens overvol zit”

005_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:07 Pagina 5

Page 8: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

PUBLIEKE OPINIE

Het gaat hard. De crisis herschikt het economi-sche landschap. Zo is Citibank, tot voor kort ’swerelds grootste bank, nu een onderdeel van de Amerikaanse overheid. Andere financiëlemastodonten zoals Royal Bank of Scotland enAIG, lijden zwaar bloedverlies. In Nederlandgeven de pensioenfondsen toe dat hun reservesonder de wettelijke grenzen zijn gezakt. InVlaanderen steeg de werkloosheid bij de jonge-ren de voorbije twaalf maanden met een derde(+31,2%). Het zijn economische horrorverhalen. Specialisten vrezen dat we naar een langeredepressie afglijden. Maar voorlopig is dit eenstevige recessie vergelijkbaar met de jarenzeventig en tachtig. In september weten wemeer. Dan wordt duidelijk of de zieke economieaan de beterhand is, na massale overheids-inspuitingen.Intussen worden bedrijven die te veel hooi ophun vork namen, ongenadig afgestraft. In eenpermanent verschuivende zakenomgeving ismanagement niet meer die glamoureuze stielvan enkele jaren geleden. ‘Management’ heetweer ‘bedrijfshuishoudkunde’. Toen de donkerewolken over de economie trokken, wachttenvele managers af. Nu gaan ze in overdrive: metsnelle, ondoordachte besparings- en ontslag-rondes trachten ze het bloed te stelpen. Zogroeit het cynisme onder de medewerkers. Een goed manager daarentegen is duidelijk‘aanwezig’ en durft zijn troepen vertellen hoe‘erg’ het wel is. Dat is voor de medewerkers beterverteerbaar dan het onbestemde gegrom uit degeruchtenmolen. Hij houdt het hoofd koel ensteunt op een stevig controlesysteem dat zijncashpositie en zijn kosten in beeld houdt. Hijstroomlijnt zijn interne organisatie en zorgtervoor dat zijn mensen kwaliteit kunnen garan-deren. Hij is heel anders dan de vorige reeks‘topmanagers’. Volgens de beroemde socioloogRalf Dahrendorf staan die ‘los van de werkelijkheid’. Ze worden gerekruteerd viaexterne headhunters, krijgen overdreven hogevergoedingen en verblijven maar kortstondig ineen onderneming. Daardoor staan ze te ver van de echte verantwoordelijken verwijderd.Dahrendorf droomt van ‘verantwoord kapitalis-me’ waarbij managers met beide voeten op degrond staan en geen schrik hebben om de handen uit de mouwen te steken. Misschienkomt die droom wel uit, want elke crisis zuivert de uitwassen uit de vorige periode. Dat is telkens een pijnlijke grote kuis. D

Grote kuis

STANDPUNT onthult de scherpe blik van onze journalisten

SCHERPGESTELD laat een opiniemaker op een Vacature-artikel reageren

Voor de arbeiders voorziet het arbeidsrecht een soepeleoplossing. Zij kunnen tijdelijk werkloos worden. Het iseen goede zaak voor de werkgever. Hij moet de overtolli-ge arbeiders niet betalen maar zij blijven wel in dienst.Ook de arbeiders komen er goed van af. Zij moeten nietop zoek naar ander werk. Ondertussen krijgen zij eenwerkloosheidsvergoeding, in heel wat gevallen aangevuldmet een premie uitbetaald door een met werkgevers-bijdragen gespijsd fonds. Voor bedienden bestaat het systeem van tijdelijke werk-loosheid niet. De werkgevers zijn vragende partij. De vak-organisaties, vooral onder druk van de bediendencentrales,zijn niet erg scheutig. Vandaar de zoektocht naar alterna-tieven om de vaste kern van bedienden aan boord te kun-nen houden. Er zijn mogelijkheden zoals uit de voorge-stelde scenario’s blijkt. Welk scenario verdient volgens mijde voorkeur? Het te veel aan arbeidstijd wordt best nuttiggebruikt. Onze hoge arbeidskost moet gecompenseerdworden door de kwaliteit van de arbeid. Die kwaliteit ver-eist opleiding en vorming. Men zou daar één dag per weekaan kunnen besteden. Die dag betaalt de werkgever geenloon, maar wel de kosten van de vorming. Het inkomens-verlies van de werknemers wordt gedeeltelijk gecompen-seerd door gebruik te maken van tijdkrediet. De werkge-vers en de werknemers dragen samen met de overheid delast. Het tijdkrediet wordt weliswaar oneigenlijk gebruikten is daardoor duurder dan gepland. Maar omdat dezemaatregel gericht is op de toekomst is hij verantwoord. foto Christophe Vander Eecken D

In het coververhaal van vorige week verzamelde Vacature tien scenario’s omuw job te redden. Van tijdkrediet overdeeltijds werken tot onbetaald verlof. Sta me toe een en ander te duiden.Goede medewerkers zijn voor elkeorganisatie belangrijk. Elke werkgeveromringt zich met een vaste kern van personeelsleden waarop hij kan vertrouwen. Zij krijgen een arbeids-overeenkomst voor onbepaalde tijd.Extra werk wordt opgevangen metwerknemers die voor een bepaalde tijdaangeworven worden. Is er dan nogpersoneel te kort, dan wordt een beroepgedaan op uitzendarbeid. Wanneer hetwerkvolume daalt, zoals in veel bedrijven nu het geval is, verdwijneneerst de uitzendkrachten. Daarna worden de arbeidsovereenkomsten vooreen bepaalde tijd niet meer verlengd.Beide operaties zijn in heel wat onder-nemingen al achter de rug. Maar in veelgevallen is het werkvolume ook tebeperkt voor de vaste kern. Daar rakende werkgevers niet graag aan. Dezemedewerkers zijn nodig wanneer deeconomie terug aantrekt en het werk-volume opnieuw stijgt.

“Wimobotb

“Besteed één dag per week aanopleiding. Compenseer hetinkomensverlies door gebruikte maken van tijdkrediet.”OTHMAR VANACHTER, GEWOON HOOGLERAAR FACULTEIT RECHTSGELEERDHEIDONDERZOEKSEENHEID ARBEIDS- EN SOCIALE ZEKERHEIDSRECHT AAN DE K.U.LEUVEN

006_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:23 Pagina 6

Page 9: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

42%39%

10% 9%

07VACATURE 7 MAART 2009

Collegialiteit ten koste van alles? Reactie op coververhaal ‘10 scenario’s om uw job te redden’ van 28 februari

Volgens een enquête van Vacature wil een op twee werknemers deeltijds wer-ken om de job van collega’s te redden. Beseffen ze wel goed dat ze vanaf datmoment ook ‘maar’ een deeltijds loon, deeltijds vakantiegeld, een deeltijdseeindejaarspremie en deeltijds maaltijdcheques zullen krijgen? Dat ze hun bedrijfswagen misschien wel aan de kant zullen mogen zetten? En dat, indienze ontslagen worden, hun ontslagvergoeding zal berekend worden op basisvan hun deeltijdse loon? Gaat hun collegialiteit echt ten koste van dit alles?Robert De Koning D

POSTBUS bundelt de beste lezersreacties

VORIGE WEEK vroegen we wat u metuw jobkorting zal doen.

WIL U REAGEREN OP ONZE ARTIKELS? SCHERP UW PEN EN MAIL NAAR

9 [email protected]

D ja, heel open D met mondjesmaat D helemaal niet

Poll oftewel de vraag van de week

WAT IS UW MENING? LAAT HET ONS WETEN OP

9 vacature.com/poll

U gaat ermee op vakantie

U zet het op een spaarrekening

Regering speelt sinterklaasReactie op poll ‘Wat doet u met uw jobkorting?’ van 28 februari

Ik wil mijn jobkorting gerust terug aan mijnwerkgever geven. Ik werk in de non-profit-sector, een sector die een beetje extra financië-le steun goed kan gebruiken. De Vlaamseregering had met het overschot substantieelkunnen bijdragen om de wachtlijsten in debejaarden- en gehandicaptenzorg en de kinderopvang weg te werken. Alleen, daar was moed en overredingskracht voor nodig.Sinterklaas spelen is nu eenmaal leuker enmakkelijker. Eddie Gijbels D

Communiceert uw werkgever openlijkmet alle werknemers over de impactvan de crisis op de bedrijfsvoering?

gaat ermee etenO

“Werkgevers gaanin overdrive: met snelle,ondoordachtebesparings- enontslagrondestrachten ze hetbloed te stelpen.”

gebruikt zijn jobkorting in een ruimer budget

Erik Verreet,redacteur Vacature

O

007_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:23 Pagina 7

Page 10: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

COVERSTORY

Optima, pionier in financiële planning vanvermogens, verdubbelde omzet in 2 jaar

1.Optimaduikt in gat vanfinanciële sector

Witte raven in

zwarte tijden

3 De crisis treft de textielsector, definanciële sector en de techno-logische industrie recht in het hart. Herstructureringen enontslagrondes halen dagelijkshet nieuws. Maar ondanks decrisis zijn er in die felgeplaagdesectoren nog schitterende groei-verhalen op te tekenen. Vacaturezet er drie in de schijnwerpers.

008_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 22:08 Pagina 8

Page 11: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

09VACATURE 7 MAART 2009

q

3 Kommer en kwel in tijden van crisis? Daar hebben de financiële consultants van Optima hoegenaamdgeen last van. “Ons beste jaar ooit, met als kers op de taart een honderdtal nieuwe aanwervingen in2008”, klinkt het bij algemeen directeur Jo Viaene.

Noblesse oblige, en dus huist Optima niet in een ano-niem kantoorgebouw maar in een schitterend en stijlvolhistorisch pand in de Gentse binnenstad. En dat magook wel, want de Belgische pionier in financiële planningsloot 2008 af met grootste onderscheiding. Zeg nu zelf:in 2000 werd het boekjaar afgesloten met een omzet vannet geen 6 miljoen euro. In 2007 liep die al op tot 36miljoen euro, en vorig jaar klokte men af op 50 miljoeneuro. En ook de eerste maand van dit jaar zal de geschie-denis ingaan als één van de beste ooit. Crisis in de finan-ciële sector, zei u? “Strikt genomen reken ik ons niet echt tot de financiëlesector. Toen wij in 1991 van start gingen, was dat van-uit de overtuiging dat uitgerekend die sector nogal wat

steken liet vallen bij de begeleiding van hun welgesteldeklanten. Heel concreet: op vlak van inkomen, vermo-gensbeheer, pensioenplanning en nalatenschap”, steektViaene van wal. “De mosterd voor ons businessconcepthaalden we in de VS, waar financiële planning toen algoed ingeburgerd was.” Aan banken of beleggingsadvi-seurs nochtans geen gebrek, ook toen al niet, maarOptima plaatst zichzelf heel uitdrukkelijk in een anderhokje. “Je moet een kat een kat durven noemen. Bankenhebben hun eigen businessmodel en moeten in de eersteplaats winst maken. Het aanprijzen van eigen productenen oplossingen maakt daar essentieel deel van uit, en datis niet noodzakelijk altijd in het belang van elke klant.Wij vertrekken niet vanuit het product maar eerder van-

uit het profiel van de klant: hoe is zijnfinanciële situatie vandaag en wat ver-wacht hij op korte en langere termijn?Alles staat of valt dus met die analyse,waarna we een planning opmaken opmaat van dat verwachtingspatroon énde draagkracht van een klant.”

72.000 dollarmiljonairsNu zijn die klanten met een meer dangemiddeld gespekte rekening of goeddraaiende zaak natuurlijk ook eengegeerde prooi voor zowat alle vermo-gensbankiers of beursvennootschappen,maar die concurrentieslag lijkt Optimavandaag almaar vlotter te winnen. “Kijk,wij zijn zelfs niet erkend als vermogens-beheerder, en daarin schuilt ook het fun-damentele verschil met de écht financië-le spelers. Het geld van de klanten zitimmers niet bij ons, en het binnenrijvendaarvan is helemaal onze corebusinessniet. Ons kernproduct is een audit, eendoorgedreven sterkte-zwakteanalyse diewe voor elke nieuwe klant maken.Noem het een financiële röntgenfoto:wat is zijn gezinssituatie, heeft hij of zijeen huwelijkscontract, hoe zit het methet risicoprofiel van de lopende beleg-gingen, welke fiscale mogelijkheden laathij onbenut, en noem maar op. Je hebtnatuurlijk gelijk als je stelt dat bankendaar massaal rond communiceren, maarintussen vullen wij al achttien jaar hetgat dat zij open laten liggen.”En het blijft natuurlijk niet bij die eersteaudit: achteraf ontvangen de klantenook een gedetailleerd actieplan. “Fiscaaladvies loopt daar – het zal je niet ver-wonderen in dit land – als een rodedraad doorheen. Last but not least reiken we onze klanten de nodige

Jo Viaene, algemeen directeur Optima:“Risicoloos beleggen met het oog op je pensioen lijkt evident, maar ik zoude Belgen die er geen flauw idee vanhebben hoe ze vandaag hun pensioenaan het bijeensparen zijn, niet te etenwillen geven.”

009_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:10 Pagina 9

Page 12: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

COVERSTORY

oplossingen én partners daarvoor aan.Banken of verzekeraars, maar ookalmaar vaker vastgoedontwikkelaars ofandere gespecialiseerde nichespelers.Als onafhankelijke speler hebben wedaarbij de handen vrij om het heleplaatje te overschouwen.”

Al het voorgaande klinkt bijna te mooiom waar te zijn, en dat is het voor som-migen ook. Want de medaille heeft eenkeerzijde. Optima maakt er geen geheimvan uitdrukkelijk op ondernemers, vrijeberoepen en bedrijfsleiders te mikken.Anders gesteld: mensen die voldoendegoed in de slappe was zitten om voor deessentiële audit en begeleiding minstens3.000 euro veil te hebben. “We wordenpas rendabel voor een doelgroep meteen vermogen van minstens 150.000euro”, geeft Viaene onomwonden toe. “Een resultaatsverbintenis kunnen wenatuurlijk niet aanbieden, maar het iswel de bedoeling dat klanten op relatiefkorte termijn de kosten van de auditterugverdienen en dat we op langere ter-mijn ook een recurrent terugverdienef-fect creëren.”

Banken, beurzen of verzekeraars: voor de doorsnee con-sument is het vandaag één immense pot nat. Optima,dat ook financiële dienstverlening aanbiedt, lijkt voorlo-pig allerminst last te hebben van welke negatieve percep-tie dan ook. Jo Viaene: “Nee, maar onze doelgroep isaltijd al behoorlijk kritisch geweest. Wanneer je eenexterne consultant inschakelt, koester je sowieso al eengezond wantrouwen ten opzichte van de adviseurs waarje altijd al mee samenwerkte. Daarnaast hebben we onsnooit als een echt financiële speler geprofileerd. Dat lijktnu te lonen: mensen komen bij ons aankloppen omdat zeblijkbaar op zoek zijn naar onafhankelijk advies van eenbuitenstaander. In die mate zelfs dat we nooit eerder inons bestaan zoveel nieuwe klanten over de vloer kregenals in december vorig jaar. Om het voorzichtig uit tedrukken: de crisis speelt tot nog toe zeker niet in onsnadeel. En natuurlijk heeft ook onze doelgroep de voor-bije maanden wel wat van haar pluimen – lees centen –verloren, maar de vijver blijft gelukkig groot genoeg.Volgens een recent rapport telt België 72.000 dollarmil-jonairs, en persoonlijk denk ik zelfs dat het er nog heelwat meer zijn. Er is dus nog groeimarge (lacht).”

Niet bang voor concurrentenHoog tijd dan voor de vraag van één miljoen: waar vindtOptima de producten en oplossingen die de meer traditio-nele financiële spelers de voorbije jaren blijkbaar links lie-ten liggen? “We zijn geen tovenaars, maar trachten een

q advies op maat te geven dat heel nauw aansluit bij de situ-atie van een welbepaalde klant. Doe zelf maar eens deoefening: welke levensstandaard hou je er op na, en overwelk maandelijks bedrag moet je dan binnen dertig jaarbeschikken om die te kunnen handhaven? Wij verplichtenonze klanten daarover na te denken en trachten hen zo opdat vlak ook gemoedsrust te bieden. Risicoloos beleggenmet het oog op je pensioen lijkt dan evident, maar ik zoude Belgen die er geen flauw idee van hebben hoe ze van-daag hun pensioen aan het bijeensparen zijn, niet te etenwillen geven. Daarna kunnen we een stap verder gaan: hoespreiden we verdere beleggingen? Dat kan via diversifica-tie tussen roerend en onroerend goed, wat bij een bank alonmogelijk is, maar ook hier speelt het persoonlijk profielvan de klant een doorslaggevende rol. Wie elke nachtbadend in het zweet wakker wordt uit angst al zijn centenkwijt te spelen, moet zich geen risicovolle beleggingenlaten aanpraten. Financiële planning is zowat de meestmisbruikte term van de laatste maanden, maar ik geef jeop een briefje: de begeleiding van grote vermogens in onsland stelt tot vandaag bitter weinig voor. Op dat vlak heb-ben we intussen een jarenlange voorsprong verworven,schrik voor concurrenten hebben we dus voorlopig niet.” Zelf zit Optima ook niet stil: sinds eind vorig jaar is hetbedrijf over de taalgrens actief en dit jaar wil het al minstens “de voelsprieten uitsteken met het oog op een eventuele internationale expansie.” tekst Filip Michiels | foto Lies Willaert D

“Nooit eerder kregen we zoveel nieuwe klanten over de vloer als in december vorig jaar. De crisis speelt tot nog toe zeker niet in ons nadeel.”JO VIAENE, ALGEMEEN DIRECTEUR OPTIMA

D Alle onheilsberichten ten spijt lijkt de

werkgelegenheid in de financiële sector

voorlopig relatief ongeschonden uit de

crisis te komen. Begin januari 2009

verdienden in ons land ruim 63.000

mensen hun boterham in de sector,

een daling met amper 0,7 procent in

vergelijking met begin 2008. Op langere

termijn bekeken daalt de tewerkstelling

in de sector wél: in 2003 waren de

financiële instellingen nog goed voor

70.800 banen, vandaag is dat dus ruim

10 procent minder.

D Ondanks de crisis verwacht Marina De

Moerloze, communicatiedirecteur van de

overkoepelende sectorfederatie Febelfin,

geen sociaal bloedbad. Integendeel. “In 2009

zullen er opnieuw heel wat natuurlijke

afvloeiingen zijn, waardoor de banken

zullen moeten blijven aanwerven.

Tegenwoordig worden ook iets minder voor

de hand liggende profielen gezocht: financië-

le planners en klantenadviseurs, inderdaad,

maar net zo goed it-specialisten en juristen.”

Financiën anno 2009: 63.000 banen, 10% minder dan in 2003

2003

2004

2005

2006

2007

2008

70.884

68.381

66.723

64.801

63.494

63.041

Evolutie van het aantal banen in de financiële sector

010_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 22:08 Pagina 10

Page 13: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

3 Massaproductie, confectie en de ene ontslagronde na de andere: ons beeld van de textielbusinessanno 2009 is tot op de draad versleten. De sector heeft wel degelijk toekomst. En die heet‘technisch textiel’, bevolkt door hoogopgeleide ingenieurs en chemici.

“Honderden jobs weg bij UCO, de Gentse producentvan jeansstof”, kopten de media medio septembervorig jaar. Nochtans is dat beeld van de textielbusi-ness – één van Daens, goedkope confectie en massa-productie – al decennia tot op de draad versleten. FaQuix van de textiel- en meubelkoepel Fedustria: “Desector is de voorbije tientallen jaren radicaal veran-derd. Tegen 2015 bestaat de helft van onze industrieuit hoogtechnologisch technisch textiel. In 1993 wasdat amper 13 procent. Spijtig genoeg krijgen onzebedrijven door dat negatieve, oubollige imago niet dejuiste mensen over de vloer. Terwijl ondernemers intechnisch textiel net veel ict’ers, ingenieurs en chemici zoeken.” Technisch textiel, dat betekent onderzoek en ontwik-

keling. En daarvoor heb je hoogopgeleide krachtennodig. Ter illustratie: onder de vijftig werknemers vanDevan Chemicals in Ronse werken slechts zes arbei-ders. Al de rest heeft een ingenieurdiploma textiel ofchemie op zak. Zaakvoerder Patrice Vandendaele, zelfburgerlijk ingenieur: “Tot voor een paar maanden rekruteerde ik nog Franstalige en Duitse universitai-ren. Aan de Belgische hogescholen en universiteitenstuderen elk jaar een handvol textielingenieurs af.Veel te weinig. De massaproductie, zoals die miljoe-nen weefsels voor jeansbroeken bij UCO, keert nooitmeer terug. De media spreken steevast over de ontsla-grondes bij de grote reuzen in moeilijkheden, maarbitter weinig over de honderden succesvolle textielbe-drijven, meestal kmo’s. Die mentaliteit van zoveel

mogelijk produceren, daar moeten wevanaf. We moeten mikken op toege-voegde waarde en ervoor zorgen datonze knowhow in België blijft. Ik reiserg veel. Vorige week was ik inDenemarken. Hun textielsector houdtenkel R&D en design in eigen land, eneventueel een handvol pilootlijnen. Deproductie verhuist er integraal naar lan-den als Oekraïne.”

Eigen producten ontwikkelenToen Patrice Vandendaele begin jarennegentig Devan Chemicals overnam,stelde zijn vader zeven mensen tewerk

Devan Chemicalsspint garen bij hightech textiel

q

2.

Devan Chemicals doet vandaag onderzoek naar chemische producten die het textieloppervlak beschermen of veranderen. De chemische brandvertragers die Devan Chemicals ontwikkelt, brengen klanten aan op bijvoorbeeld tapijten.

11VACATURE 7 MAART 2009

Dringend gezocht in de textielbusiness: hoogopgeleide ingenieurs en chemici

011_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:10 Pagina 11

Page 14: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

D Balans 2008: 2.500 banen verloren

(gros door overcapaciteit bij spinnerij-

en, weverijen en tapijtproducenten).

D Fa Quix, Fedustria: “We spitsen ons toe

op interieurtextiel (tapijten, meubel-

en gordijnstoffen, enzovoort), goed

voor 50% van de sector, en technisch

textiel (bijvoorbeeld veiligheidskledij,

kunstgras of airbags, honderden tech-

nische toepassingen), goed voor 35%.

Technisch textiel telt vandaag 130

bedrijven, 9.000 werknemers, goed

voor een omzet van 2,2 miljard euro.

Kleding, mode en stoffen, vroeger de

grootste brok, stelt amper nog 15%

van de Belgische productie voor, met

wel nog enkele sterke nichespelers.”

COVERSTORY

“Dat gaat bijvoorbeeld over tapijten voor vliegtuigen ofbioscopen, die aan zeer strenge veiligheidsnormenmoeten voldoen. We werken ook voor hotels, gevange-nissen, enzovoort.”

Daarnaast produceert het bedrijf in Ronse antimicrobië-le producten om textiel te beschermen tegen bacteriën enschimmels. “Daarmee kan je de zweetgeur in sportkledijte lijf gaan, maar ook speciale verbanden ontwikkelen inmedisch textiel om huidziekten te genezen. We ontwik-kelen ook functionele polymeren voor multifunctioneeltextiel. Zo kan je sportkledij de helft sneller drogen, enverbruik je een pak minder energie. Tot slot doen weonderzoek naar microcapsules, waarin we geuren en vita-mines steken. We hebben net een spin-off van eenPortugese universiteit gekocht die thermoregulatorenvoor textiel heeft ontwikkeld. Dergelijke capsules absor-beren binnen de warmte, om die terug af te geven als jebuiten in de kou staat.”

Innoveren om te overlevenJe hebt spinnerijen, weverijen, veredelaars, en helemaalaan het eind van de lang uitgesponnen textielketen de kle-dingmerken. En het grote geld schuilt doorgaans helemaalachteraan die keten, een boodschap die je PatriceVandendaele niet meer moet diets maken. “Aan het beginvan de ketting is er doorgaans geen vraag naar onze tech-nologie, of beschouwen ze die vooral als een grote kost.We hanteren een ‘push-pullmodel’: we verkopen onzetechnologie aan de Nikes en de autobouwers van dezewereld. Omdat die merken meteen de toegevoegde waar-de inzien, is de prijzendiscussie er minder belangrijk.”

Een ding staat buiten kijf: Patrice Vandendaele en DevanChemicals geloven rotsvast in innovatie als enige manierom te blijven groeien. “We spenderen 10 procent van onzeomzet aan onderzoek en ontwikkeling. Via het Instituutvoor Wetenschap en Technologie werken we samen meteen netwerk van Europese partners. “Er liggen ongelofelijkveel kansen binnen universiteiten. We werken metBelgische, Duitse, Nederlandse en Engelse universiteiten.”Devan Chemicals ziet onder meer heil in haar samenwer-king met het Schotse Luminous Technologies: “Ze ontwik-kelen verfpigmenten die licht absorberen en weer afgeven.We zouden die technologie perfect kunnen toepassen opzeilen van zeilboten. Die zeilen kunnen ’s nachts oplichtenals een gloeilamp, zodat het schip perfect op de radar waar-genomen kan worden.” tekst Nico Schoofs | foto Lies Willaert D

en draaide het bedrijf een omzet van 2miljoen euro. Vandaag zit het dertig jaaroude familiebedrijf aan bijna vijftigwerknemers, en schommelt de omzetrond de 14 miljoen euro. Het gevolg vaneen moedige, maar broodnodige koers-wijziging begin jaren negentig. “Mijnvader en zijn partner Roland De Keyzerverhandelden textielchemicaliën. Ikstapte in de zaak omdat mijn vader oppensioen ging. Ik wist meteen dat weDevan alleen konden laten groeien alswe eigen producten zouden beginnenontwikkelen. Want uitsluitend chemica-liën aankopen en weer verkopen, datwas een zeer competitieve en enorm opprijs gerichte business die zich boven-dien beperkte tot de Benelux.”

Patrice Vandendaele investeerde aan-vankelijk volop in onderzoek en ont-wikkeling naar brandvertragers voortextiel. “Eens dat goed begon te lopen,zijn we gestart met antimicrobiële pro-ducten voor medisch textiel.” DevanChemicals doet vandaag onderzoeknaar chemische producten die het tex-tieloppervlak beschermen of verande-ren. Dat gaat over brandvertragers, ofantibacteriële middelen tegen zweet-geur, en microcapsules die als ze open-breken een parfum verspreiden ofhelende vitaminen aanbrengen opwonden. Het bedrijf levert wereldwijdaan onder meer de automobielsector,de bouw en de vliegtuigindustrie.

Crisis of geen crisis, de onderzoeksla-bo’s van Devan Chemicals draaienvreemd genoeg als nooit tevoren. Echtvreemd is dat niet, bij nader inzien.“Als een textielbedrijf volcapaciteitdraait in goede tijden, heeft het weinigzin en tijd om nieuwigheden te intro-duceren. Daar liggen nu meer kansenvoor ons.” De chemische brandvertra-gers die Devan Chemicals ontwikkelt,brengen klanten aan op hun weefsels.

“Tegen 2015 bestaat de helft van onzeindustrie uit hoogtechnologisch technisch textiel.”FA QUIX, VAN DE TEXTIEL- EN MEUBELKOEPEL FEDUSTRIA

q

Technischtextiel

30%

Spinnerijen, weverijen,kledijstofproducenten, enz.

17%

53%Interieur-textiel

Jobs in textiel anno 2009

Textiel anno 2009: goed voor 30.000banen, confectie op sterven na dood

012_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 22:09 Pagina 12

Page 15: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

13VACATURE 07 MAART 2009

3 Wie uit technologische hoek positief nieuws wil horen, mag het tegenwoordig ver gaan zoeken. In de ruimte bijvoorbeeld, waar satellietbouwer Verhaert Space volop aan nieuwe projecten werkt.

Agoria schat het banenverlies in de technologische industrie op 10.000

q

3.Verhaert Spaceontvlucht de crisis in de ruimte

Verhaert Space ontwerpt en bouwt kleine satellieten, wetenschappelijke instrumenten voor de ruimtevaart en dockingsystemen die het mogelijk maken om vehikels te koppelen aan ruimtevaartstations.

Dit jaar zullen de productie en de diensten in de techno-logische industrie naar verwachting met 5 procent dalen,met een netto banenverlies van 10.000 werknemers totgevolg. Dat is gebleken uit een rondvraag van sectorfede-ratie Agoria bij 266 van haar leden eind januari. De hard-ste klappen vallen in de auto- en de metaalsector, zoalsrecent nog mocht blijken uit de naar schatting 1.300arbeidsplaatsen die bij DAF Trucks in Westerlogeschrapt zullen worden. “Zuivere productiebedrijvenworden het zwaarst getroffen”, zegt Frank

Vandermarliere, hoofdeconoom vanAgoria. “Zij zien hun productie met 50à 60 procent dalen. Bedrijven die ookaan research, productontwikkeling encommercialisatie doen, zullen beterstand houden, zolang we niet naar eenechte depressie afglijden.” Het huidigebanenverlies is vergelijkbaar met de dot-comcrisis waarbij tussen eind 2000 enhalfweg 2003 20.000 banen sneuvelden.

013_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:10 Pagina 13

Page 16: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

COVERSTORY

“Het grote verschil is de snelheid waar-mee de toestand nu verslechtert”, aldusVandermarliere. Een aantal technologietakken houdt welgoed stand. Energie is er een van.“Dankzij het klimaatbeleid van deEuropese Unie doen bedrijven in her-nieuwbare energie het goed, maar ookop de traditionele energiemarkt blijft devraag bestaan omdat er de voorbije jarente weinig in elektriciteitsproductie enelektriciteit- en gastransport geïnves-teerd is en men daar een inhaalbewe-ging moet doen. Ook bedrijven die ict-oplossingen aanbieden om de efficiëntievan hun klanten te verhogen hebbenminder last van de crisis, evenals deruimtevaartsector waar op lange termijngewerkt wordt.”

5.000 jobsEen bewijs dat de ruimte nog een crisis-vrije zone is, vinden we in Kruibeke, dethuisbasis van Verhaert Space. Hetbedrijf ontwerpt en bouwt kleine satel-lieten, wetenschappelijke instrumentenvoor de ruimtevaart en dockingsyste-men die het mogelijk maken om vehi-kels te koppelen aan ruimtevaartsta-tions. In opdracht van het EuropeseRuimteagentschap (ESA) is VerhaertSpace net begonnen aan de bouw vaneen nieuwe satelliet voor aardobservatie,de Proba V, die dagelijks beelden zalmaken van de aarde voor vegetatiestu-dies. Bovendien zit nog een anderebelangrijke ESA-opdracht in de pijplijn.Het betreft de constructie van hethoofdplatform voor de Proba3-missie,een technologiedemonstratie voor ESA-formatievluchten waarbij twee satellie-ten samen vliegen om bijvoorbeeld eenzonsverduistering te simuleren en diverse zonnefenomenen op aarde tebestuderen. “Wij werken hoofdzakelijkvoor ESA of als subcontractor voorgrote ruimtevaartaannemers”, verteltingenieur Jo Bermyn, de marketingdi-recteur van Verhaert. Als bedrijf in eengesubsidieerde sector blijft Verhaertgevrijwaard van de financiële crisis enook de afhankelijkheid van ESAbeschouwt Bermyn niet als gevaarlijk.“Op Europees niveau is beslist dat elkland een bepaald percentage van zijnbnp moet besteden aan onderzoek enontwikkeling. Ruimtevaart valt daaron-der. Onze overheid kiest zelf voor welkeEuropese ruimteprogramma’s ze zichwil inschrijven. Uiteraard kiest ze voor

die programma’s waar de Belgische industrie een bijdra-ge aan kan leveren. De overheid zal bijvoorbeeld nietinvesteren in navigatieprojecten omdat daar minderbedrijven in actief zijn, maar wel bijvoorbeeld in techno-logisch onderzoek waar de Proba-satelliet onder valt.Dus zolang de Belgische overheid ESA blijft ondersteu-nen, vormt onze afhankelijkheid van het agentschap geenprobleem.”Voor de nabije toekomst ziet het er alvast goed uit. Pasraakte bekend dat België de komende vijf jaar haar bij-drage voor ESA met 20 procent verhoogt. Door dieinvestering kunnen een vijftigtal Belgische bedrijven,onderzoekscentra en universiteiten rekenen op nieuweopdrachten en de tewerkstelling van ongeveer 5.000mensen garanderen. De komende vijf jaar investeert deBelgische overheid 947 miljoen euro in ESA. In 2009wordt 173,6 miljoen euro vrijgemaakt.

Is het dan al rozengeur en maneschijn bij VerhaertSpace? “Als we verder willen groeien, dan moeten weons product stilaan wel verkocht krijgen aan de interna-tionale markt, want binnen ESA kunnen we niet veelmeer uitbreiden”, bekent Bermyn. “Als we een of tweenieuwe satellieten verkocht krijgen aan overheidsorgani-saties in andere landen, dan zullen we opnieuw mensenkunnen aanwerven.”

Van betaalterminals tot satellietenVerhaert Space speelt al langer een toonaangevende rolop het gebied van microsatellieten. Zo werkte het bedrijfaan de Proba 1, de eerste Belgische satelliet. Die moestna zijn lancering in 2002 twee jaar dienst doen, maar nazeven jaar in de ruimte maken de boordcamera’s nogaltijd beelden van de aarde. Een boost voor de reputatievan Verhaert Space.Aanvankelijk had het bedrijf niets met ruimtevaart temaken. “Paul Verhaert stichtte de firma in 1969”, aldusBermyn. “Het was een eenmanszaak die producten ont-wikkelde voor industriële klanten. Betaalterminals voorbanken en tankstations bijvoorbeeld, of medische appa-ratuur.” In 1983 volbracht het bedrijf eerder toevallig zijneerste ruimtevaartopdracht. Het ontwikkelde instrumentvoor ESA was een schot in de roos en Paul Verhaert hadde smaak van de ruimtevaart te pakken. “In 1987 volgdeeen tweede ruimtevaartproject. Het ging om deAnthrorack, een proefinstallatie om het effect van micro-graviteit op het menselijk lichaam te onderzoeken. In dietijd leverden we vooral mechanisch werk, maar geleide-lijk aan groeiden we uit tot een onderneming die com-plexere ruimtevaartsystemen kan bouwen. Sinds hetbegin van de jaren negentig bouwen we volledige syste-men zelf in plaats van onderdelen te bouwen voor ande-re ruimtevaartklanten.”

Om verder te kunnen groeien, ging Paul Verhaert in2005 op zoek naar een strategische partner. Hij verkocht90 procent van de aandelen aan het Britse Qinetic. Hetkleinere zusterbedrijf Verhaert New Products enTechnologies werd uit de verkoop gehouden. Het staatbekend als leverancier van innovatieve producten zoals

cd-romlezers voor Philips, compressoren voor AtlasCopco of slijptangen voor de Antwerpse diamantsector.“We hadden een goed product, maar hadden nood aaneen partner. Zo’n satellietproject bedroeg soms twee totdrie keer de omzet van ons bedrijf en dan is het niet evi-dent om als kmo zo’n contract binnen te halen.”Intussen telt het bedrijf in Kruibeke zeventig medewer-kers. Het draait een omzet van 15 miljoen euro. In juli2007 groeide het personeelsbestand met veertig mensentoen Verhaert Space een contract won bij ESA voor hetuitbaten van een grondstation in het Waalse Redu. “Weblijven geleidelijk aan groeien. Tot nog toe hebben wegeen problemen ondervonden om geschikte medewerkerste vinden, ondanks de schaarste aan ingenieurs.Ruimtevaart is een sexy sector.” En een crisisbestendige. tekst Evy Ballegeer | foto Lies Willaert D

q

D Prospectie 2009: verlies van 10.000 banen =

3,3 % van totale werkgelegenheid

D Langere termijn: Frank Vandermarliere,

Agoria: “Uit de cijfers blijkt dat op lange

termijn het aantal mensen dat in de

technologische sector aan de slag is, licht

stijgt. Daarbij treedt er een

verschuiving op waarbij zuivere productie-

activiteit vervangen worden door activiteiten

op het vlak van dienstverlening, onderzoek

en ontwikkeling,...”

25% Ict

16% Auto

13%

MechatronicaBouwproducten

11%Metalen &

materialen10%

Elektro-techniek 9%

Metaal-bewerking

9%

Overige

7%

Kunststoffen2%

Technologie anno 2009: goed voor 295.000 banen,10.000 minder dan in 2008

Werkgelegenheid 2008: 304.761 banen

014_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 22:09 Pagina 14

Page 17: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

15VACATURE 7 MAART 2009

GUIDO DUMAREY, stichter en boegbeeldvan Punch International, haalde in

februari 2009 het leeuwendeel van deSlovaakse productie terug naar België.

HERMAN VAN DE VELDE, gedelegeerd bestuurder van lingerie-

bedrijf Van de Velde, sloot in januari 2009zijn Hongaarse productieafdeling en

bracht die over naar Tunesië.

MARC BOCQUÉ, directeur merkstrategieen communicatie van AutomobilesPeugeot. PSA Peugeot Citroën heeft productiefabrieken in het Slovaakse

Trnava en het Tsjechische Kolin.

Herman Van de Velde: “Om kosten te besparenen omdat we in België geen stiksters meer von-den, startten wij in 1992 met een productieafde-ling in het Hongaarse Szekszard. We begonnenmet twintig werknemers. Dat aantal groeide tot400. Hongarije was in 1992 het meest liberaleland in het Oostblok en de forint (de lokale munt,nvdr) devalueerde voortdurend tegenover deBelgische frank. Tot 2000 evolueerde alles gunstig.De loonkost was lager dan in België. En terwijl deproductiviteit steeg, bleef de kwaliteit op peil.”

Guido Dumarey: “In 1992 trok Punch naar Polen,Slovakije en Hongarije, aangetrokken door de lageloonkosten. Omdat de managementkost vooronze aanwezigheid in drie landen snel steeg, con-centreerden we ons vanaf 1999 op Slovakije. Datland heeft - zeker in vergelijking met Roemenië -een goede infrastructuur. Technisch geschooldemedewerkers konden we aantrekken uit de lokaleTesla-fabrieken. Slovakije is heel centraal gelegen,op een boogscheut van Wenen. Het was de idealelocatie voor een bedrijf actief in massaproductie.”

Marc Bocqué: “Het zwaartepunt van de auto-markt verschuift richting oosten. Onze produc-tiesites in het Slovaakse Trnava en het TsjechischeKolin kwamen er toen Peugeot en zustermerkCitroën nieuwe modellen op de Europese marktlanceerden. Als tweede grootste automobielcon-structeur op de Europese markt, wil de PSAPeugeot Citroën groep industriële sites hebbenover zijn hele thuiscontinent. Slovakije bleek inte-ressant omdat het economische weefsel er sterkgericht is op de auto-industrie.”

> MET WELKE TROEVEN WIST OOST-EUROPA U TE LOKKEN?

Herman Van de Velde: “In 2000 begon de loon-kost in Hongarije te stijgen. De productiviteitsgroeihad zijn grenzen bereikt en de lokale munt ver-wierf geleidelijk een sterkere positie. Er ontstondeen kostenkloof met concurrerende productie-landen als Tunesië en China. Naarmate Hongarijezich ontwikkelde, kozen lokale meisjes mindervaak voor de opleiding snit en naad. De plaatselij-ke confectieschool, die ons stagiaires en werk-krachten leverde, moest sluiten bij gebrek aanleerlingen.”

Guido Dumarey: “Slovakijes toetreding tot deEurozone was nefast voor ons. De loonkosten ste-gen spectaculair. Ook de hoge vrachtwagenbelas-ting op de Duitse wegen dreef onze logistieke kos-ten omhoog. Twee goede redenen om een grootdeel van onze productie terug naar België tehalen. Daarnaast speelde de metamorfose vanPunch zelf een doorslaggevende rol. Na onzebeursgang in 1999 veranderden wij van een mas-saproducent in een technologiebedrijf. We makennu innoverende nicheproducten en stellen meerbedienden tewerk.”

Marc Bocqué: “Onze Oost-Europese vestigingenbeantwoorden vandaag onveranderd aan onzeverwachtingen in een Europese context. De auto’sdie vandaag in Trnava van de band rollen, beant-woorden aan alle meetbare kwaliteitsgemiddel-den die onze groep in z’n Europese productieves-tigingen nastreeft. Dat die doelstellingen gehaaldworden, ligt voor een groot deel aan de kwaliteitenvan het Slovaakse personeelsbestand.”

> IS OOST-EUROPA VANDAAG NIET MEER INTERESSANT?

Herman Van de Velde: “Als confectiebedrijf ver-huizen wij voornamelijk om kostenredenen. Wijzochten geen nieuwe afzetmarkt in Hongarije. Demeeste buitenlandse bedrijven doen dat wel. Hethoeft dus niet alleen een nadeel te zijn dat Oost-Europa stilaan zijn kostenvoordeel verliest. Als hetgoed gaat met Hongarije, creëert dat koopkracht.Om tewerkstelling te creëren moet het land welandere troeven ontwikkelen. In deze geglobali-seerde wereld zullen arbeidsintensieve sectorenblijven verschuiven naar laagontwikkelde landen.”

Guido Dumarey: “Ik vrees van wel. De regio staatvoor een diepe crisis die minstens drie jaar zalduren. De mensen zijn er slecht op voorbereid,omdat ze de laatste jaren gewend raakten aanmooie groeicijfers. Ik zou hen willen zeggen:‘Wanhoop niet, focus op je sterktes.’ Punch keertterug naar België omdat we Belgen zijn enopnieuw willen centraliseren. Ons systeem vantechnische werkloosheid is ook een plus. Tochzou ik niet stellen dat België binnen Europa eenheel competitief land is.”

Marc Bocqué: “Het is onmogelijk om autoassem-blage, dat zo kapitaals- en arbeidsintensief is, tevergelijken met andere bedrijfstakken. Aan debeslissing van PSA Peugeot Citroën om in Oost-Europa industriële sites te openen, gingen grondi-ge studies vooraf. Het gaat tenslotte om budget-ten van honderden miljoenen euro’s. In de auto-sector is het niet wenselijk om extreme mobiliteitin de industriële sites na te streven.” tekst Barabara De Munnynck | foto’s Isabel Pousset D

> IS DE TERUGKEER UIT OOST-EUROPA EEN ALGEMENE TREND?

DRIE OP EEN RIJ

Punch International haalt een deel van de productie uit Oost-Europa terug naar België. Nieuwe trend of toeval?

Trekken westerse investeerders zich terug uit Oost-Europa?

WAT DENKT U?

9 vacature.com/3opeenrij

015_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:00 Pagina 15

Page 18: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

John D. Rockefeller. Deze rijkeAmerikaanse industrieeel werdgeboren in 1839, midden de negentiende eeuw. Hij wastwintig toen de Amerikaanseeconomie de grootste meta-morfose in haar geschiedenisdoormaakte, de ideale leeftijd om van degolf te profiteren.

2 Niet uw talent, maar uw leeftijd, de sociale omgeving waarin u opgroeit,de mensen die u stimuleren én een dosis geluk bepalen of u een uitblin-ker wordt. Dat beweert succesauteur Malcolm Gladwell in zijn nieuwstebestseller ‘Outliers’.

WERKVLOER

Waarom u(niet)uitblinkt op de werkvloer

7 stellingen over succes ontrafeld

Malcolm Gladwell ziet er vermoeiduit. Hij vloog van New York naarAmsterdam voor een bijzonder succesvolle lezing. Met zijn derdeboek ‘Outliers’ (in het Nederlands‘Uitblinkers’) prijkt de journalist vanThe New Yorker al vier maanden inde top van Amerikaanse non-fictiebestsellers. In dat boek onderzoekt hijwaarom bekende uitblinkers succeshebben. Toppers, zoals Bill Gates van Microsoft, hadden volgens hemenorm veel geluk in vergelijking metandere slimme jongens. We schotel-den Malcom Gladwell zeven straffe stellingen voor.

Gladwell: “In elk succesverhaal, of het nu een zakelijk,sportief of cultureel succes is, stellen we één persoon inde schijnwerpers. We doen alsof dat individu zijn eigenlot in handen heeft. Ik geloof dat dit beeld vals is en wildie mythe doorprikken. Want als we het leven van die‘uitblinkers’ van nabij bestuderen, merken we dat zegenoten van een reeks privileges en gunstige omstandig-heden. Neem Bill Gates: als zijn welgestelde ouders hemin 1969 als dertienjarige niet naar een school haddengestuurd waar een voor die tijd uiterst zeldzame compu-terterminal stond, was hij wellicht nooit in de informa-tica gestapt. Had hij vervolgens niet de kans gekregenom iedere nacht tussen 3.00 en 6.00 uur de computervan de nabijgelegen universiteit te gebruiken, dan had hij nooit de nodige kennis gehad om als twintigjarigeMicrosoft op te richten. Toen Gates stopte met zijn stu-

dies aan Harvard, had hij al zeven jaar onafgebrokengeprogrammeerd. Bill Gates had ook de juiste leeftijd. Zowerden veel machtige toplui uit Silicon Valley, waaronderSteve Jobs (Apple), Eric Schmidt (Google) en Bill Joy(Sun Microsystems) geboren in het midden van de jarenvijftig. Gates is van 1955. Rond 1976 werden ze volwas-sen, het jaar dat de eerste kleine computers op de marktkwamen. Wie een prille twintiger is als een revolutiestart, zit ideaal om van die golf te profiteren. Wie ouderis, zit vast in het oude paradigma. Was hij enkele jarenouder, dan had Bill Gates wellicht een gezin en een huismet een hypotheek en had hij het risico om een bedrijf testichten, nooit genomen. Die achtergrond alleen ver-klaart natuurlijk zijn succes niet. Bill Gates is een bril-jante man. Maar hij had zijn talent nooit kunnen uitrol-len zonder die privileges.”

1 Niemand wordt op eigen houtjesuccesvol, zelfs Bill Gates niet

016_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:01 Pagina 16

Page 19: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Wolfgang Amadeus Mozart. De klassieke componist begon al op zijn zesde met het schrijven van muziek, maar eigenlijk washij een laatbloeier. Hij maakte zijn bestewerk toen hij al meer dan twintig jaarcomponeerde. Hij werd dus pas een geniena 10.000 uur training.

The Beatles. Tussen 1960 en 1962traden de Beatles 270 avonden opin de stripclub De Indra. VolgensJohn Lennon is dat bepalendgeweest voor hun succes. “InHamburg moesten we acht uuraan één stuk spelen. We moestendus een nieuwe manier van spelenzien te vinden. We werden er beteren kregen meer zelfvertrouwen.”

Bill Gates. Als zijn welgestelde ouders hem in 1969 als dertienjarige niet naar een school hadden gestuurdwaar een voor die tijd uiterst zeldzame computer-terminal stond, dan was hij wellicht nooit in de infor-matica gestapt en had hij Microsoft nooit opgericht.

17VACATURE 7 MAART 2009

2Het heeft geenzin om succes na te streven

“Succes valt niet te voorspellen; maar dat magonze motivatie om het beste ervan te maken nietverminderen. Ik tracht alleen te begrijpen waarombepaalde mensen die hun best doen, een grotenaam kunnen opbouwen, terwijl anderen in deschaduw blijven. Het verschil tussen zij die goedwerk leveren en zij die uitmunten, is niet te danken aan talent, maar aan omstandigheden, cul-tuur en geluk. Kijk naar de Nobelprijswinnaars,die hebben allen een IQ boven 120. Ik denk dat dit de drempel is waarboven je moet geraken om wetenschappelijke doorbraken te forceren.Daarnaast moet je durven doorzetten, wantwetenschap is niet eenvoudig. Eenmaal een door-zetter dat hoog IQ bezit, moet je verder kijken,voorbij het individu.” “Waarom zijn de machtigste advocaten van NewYork Joden? In de jaren vijftig en zestig werdenJoden niet aangenomen door de dominante advo-catenbureaus. Dus moesten ze eigen kantorenoprichten en een niche zoeken. Welk recht ver-waarloosden die grote jongens? Dat bleek hetovernamerecht te zijn. Twintig jaar later werd dithet belangrijkste deel van het Amerikaanse recht.Daarom zijn de Joodse advocaten vandaag heer enmeester op Wall Street. Hier zorgde de cultureleachtergrond voor het verschil.”

3 Ik kan mijn kinderen in derichting van succes sturen

“Neen, want er spelen zoveel verschillende facto-ren een rol. Het is juist mijn bedoeling om met ditboek de verhalen achter het succes te demystifice-ren: een succesverhaal is nooit zo eenvoudig alsmen het ons wil laten geloven. ‘Uitblinkers’ is dusde tegenhanger van een ‘Handboek voor Succes’.Ik meen dat succes onvoorspelbaar is. Je ziet hetalleen als je terugblikt. Toen die Joodse advocaten(zie stelling 2, nvdr) op die discriminatie botsten,dachten ze niet dat dit een voordeel was. Slechtsjaren later bleek hun nadeel uit te draaien in eenvoordeel. We mogen niet lijden onder de illusiedat we ons succes en dat van onze kinderen kunnen voorspellen. Zo blijven er voor iedereenkansen open.” q

017_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:01 Pagina 17

Page 20: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

WERKVLOER

GELOOFT U DAT TALENT SLECHTS EEN KLEINE ROL SPEELT OP WEG NAAR SUCCES?

vacature.com/succes

q “Na 10.000 uur oefenen draai je mee aan de wereldtop. Dat bewijst dat talentveel minder belangrijk is in onze professionele loopbaan dan we denken.Praktijkervaring verwerven en vele uren kloppen is veel belangrijker. Daarommoeten ouders en werkgevers in hun kinderen en medewerkers vooral deinzet en de wil om te leren waarderen in plaats van zoiets magisch als talent.Die 10.000-uurregel leert een werkgever dat hij veel meer geduld moetopbrengen voor hij een medewerker beoordeelt. Want het duurt veel langerdan we denken om een job echt onder de knie te krijgen. Bij een aanwervingkijkt hij beter naar iemands houding, doorzettingsvermogen en inzet dan naarzijn intelligentie. Een IQ-test geeft aan of de kandidaat een bepaald niveauhaalt; daarna is die nog van weinig belang.”

7 Een economische crisisis het moment om een‘uitblinker’ te worden

“Natuurlijk. Op het moment dat alles door elkaar wordt gehaald,duiken er kansen op. Ook ik moet het geweer van schouder ver-anderen. Nu lezers meer geïnteresseerd zijn in economie en bedrij-ven, moet ik daar meer over schrijven. Ik heb ‘mijn’ 10.000 oplei-dingsuren gekregen op de redactie van de Washington Post. Ikmaakte er tien jaar artikels over de wetenschap en het zakenleven.Ik begon als een knoeier en eindigde met het gevoel de stiel onderde knie te hebben. Ik kan nu ingewikkelde zaken vereenvoudigenen uitleggen aan een breed publiek en dat onder permanente tijds-druk. Te veel jongeren geven het op na enkele artikels of na eeneerste boek. Ze beseffen niet dat ze amper hun eerste stappengezet hebben.” tekst Erik Verreet D

4 Na 10.000 uur training kan iedereen een genie worden

5 ‘Uitblinkers’ verdienen te veel

“Ja, dat is de logische conclusie. Op Wall Street en in een reeksmultinationals ontvangen topmanagers excessief veel voor succes-sen die niet aan hen te danken zijn. Hun succes is grotendeels tedanken aan geluk en een reeks factoren waarop zij geen controlehebben. Daarom verdienen ze geen salaris dat astronomisch ver-schilt van de gemiddelde werknemer. Ik verkies de loonspanningdie in Europa heerst, die is veel gezonder. Ook hier verdienen top-lui veel, maar niet excessief veel.”

9

6 De ‘slimme jongens’ bevoordelen is eerlijk

“Neen, wij verkwisten veel talent. Ik onderzoek hoe we meer kunnen halenuit het beschikbaar menselijk potentieel. Zo leren de armere kinderen veel teweinig op school. Ze krijgen te weinig bagage mee uit hun opleiding om meete kunnen met hun leeftijdsgenoten uit meer gegoede families. Als je datpatroon begrijpt, weet je ook wat je moet doen: geef deze kinderen meer les-uren. Zo begon in de jaren negentig de KIPP Academy in de New YorkseSouth Bronx met negen- tot dertienjarige zwarte en Latino-kinderen eenzwaar uurrooster op te leggen met veel wiskunde, natuurkunde, muziek enhuiswerk. Door die vele uren kregen de leraars de tijd om alles rustig uit teleggen zodat ook de gemiddelde leerling kon volgen. Het resultaat was ver-bluffend: de kinderen scoorden even goed als rijke kinderen. Vandaag zijn erruim vijftig KIPP-scholen in de VS en er komen er steeds meer bij. Het wordteen echte beweging. Dit is een krachtig idee om meer jongeren gelijke kansente bieden. In dit publieke debat wil ik met mijn boek een bijdrage bieden.”

Malcom Gladwell, Uitblinkers, Uitgeverij Contact, 2008, 343 blz., 18,95 euro

Steve Jobs. De topman van Apple groeide op in een omgeving vol ingenieurs van Hewlett-Packard. Hij belde zelfs een keer naar Bill Hewlettom onderdelen te vragen. Jobs kreeg niet alleende gevraagde onderdelen, maar hij wist ook een vakantiebaan los te peuteren. Hij was zo gefascineerd door computers dat hij er zelf eenprobeerde te bouwen.

018_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 22:06 Pagina 18

Page 21: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

D WIE? Winnie Valbracht (36)D BURGERLIJKE STAAT? Gescheiden; ze

zorgt een week op de twee voor haardochters van zes en acht.

D WERK? Sales director bij Synaps dat ict-opleidingen biedt aan bedrijven enoverheden.

D WOONPLAATS? Sart-Risbart, Waals-Brabant

GLIJDENDE UREN OF NINE-TO-FIVE?

“Hoewel ik een heel verantwoordelijke func-tie heb, kan ik mijn dagen zelf indelen. Ik benveel op de baan, werk regelmatig van thuisuit en zorg ervoor dat ik de kinderen somszelf van school kan halen. Wanneer ze in bedliggen, werk ik door. Ik ben van Nederlandseorigine en geniet van mijn flexibele uurroos-ter om regelmatig mijn vrienden en familiete zien, in combinatie met een dagje werkenvanuit Nederland.”

REIZEN OF THUISBLIJVEN?

“Een of twee keer per jaar maken we eenmooie reis, al vinden de kinderen het ook fijnom gewoon thuis te zijn en samen dingen tedoen. De week dat de kinderen er niet zijn,maak ik meer tijd voor mezelf. Dan sport ikveel en ga ik regelmatig naar de sauna.”

HUREN OF KOPEN?

“Ik huur een groot huis met een mooie tuin,want dat vind ik belangrijk voor de kinderen.Als alleenstaande moeder lijkt het me beterte wachten tot de woningprijzen dalen, vooraleer ik een eigen huis koop. En ik weetook nog niet zo goed of ik later op het plat-teland wil blijven wonen.”

De balans in euroD HUUR: 900 euro/maandD ZOMERVAKANTIE: 1.500 euro/10 dagentekst Lore Callens | foto Ilse Prinsen D

20 procent van de werknemers verdient minder dan 1.900 euro bruto (netto komtdat ongeveer neer op 1.350 euro); dat is 900 euro minder dan het gemiddelde brutomaandloon (2.805 euro).

ZENZOEKER polst naar de balans van werknemers

SALARISCIJFER brengt elke week een cijfer uit de salarisenquête van Vacature en K.U.Leuven

“Wanneer de kinderen in bed liggen, werk ik door”

TESTBATTERIJ legt BV’s op de rooster

€1.900

Winnie Valbracht: “Hoewel ik een heel verantwoordelijke functie heb, kan ik mijn dagen zelf indelen.”

Wat heeft Eva Brems uit deze test geleerd? “Ik had niet echt verwachtingen toen ik aan detest begon. Achteraf ben ik wel erg trots op diehoge score voor ‘flexibel communiceren’, ‘kennis van eigen emoties’ en ‘positief denken’.Ik zie mezelf als een rationeel persoon en ikvroeg me af of emotionele intelligentie haakszou staan op dat rationele denken. Maar emotionele intelligentie houdt juist in dat je jeemoties in je ratio kan integreren. Voor ‘conflictoplossing’ scoorde ik maar 60 procent.Dat is weinig, maar niet zo vreemd, gezien mijnjob. Ik bevind me zelden in een conflictsituatieomdat ik heel weinig moet samenwerken.Daarom kan ik het me ook permitteren omconflicten niet op te lossen. De test zelf vond ikeen beetje theoretisch opgevat, er zaten nau-welijks echte situaties in. Als wetenschapperherken ik heel snel de methodologie ervan enhet is dus verleidelijk om net dié dingen in tevullen waarvan je weet dat je er goed mee zalscoren.” (lacht)tekst Marjorie Blomme D

BENIEUWD NAAR UW EIGEN EMOTIONELE INTELLIGENTIE?

9 vacature.com/eq

Kennis en management van eigen emoties 84%

Zelfvertrouwen en intuïtie 72%

Inlevingsvermogen 64%

Positief denken en welgevormde doelen formuleren 85%

Visie/Missie/Waarden 90%

Vragen stellen, communicatie ontmijnen 70%

Flexibel communiceren 80%

Problemen aanpakken/grenzen overschrijden 90%

Conflictoplossing 75%

Creativiteit 80%

Vooronderstellingen 79%

GEMIDDELD: 79%

HOE EMOTIONEEL INTELLIGENTIS EVA BREMS?

EVA BREMS is voorzitter van AmnestyInternational en sinds oktober 2008 voltijdshoofddocent Mensenrechten en Niet-WestersRecht aan de Universiteit Gent. Opvacature.com testte ze haar emotionele intelligentie. Ze vulde daarvoor een lijst metvijftig vragen in. Dit zijn de resultaten.

019_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 22:05 Pagina 19

Page 22: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

van iedereen die in Kenia een officieel loon verdient,is vrouw. Vaak is een officieus arbeidscircuit de enigemanier om aan een job te geraken. De vrouwen uitdit dorp, die instaan voor het huishouden, de kinde-ren en de gewassen op het land, kunnen hun werkvan thuis uit doen. Tijdens het regenseizoen, wan-neer ze op het veld nodig zijn, ligt het werk stil,maar de andere

slecht. Wat meer is, de meeste hebben geen beleid.

Bij 82 procent van de vertrekkers voert de werk-

gever geen controle uit op eventuele datadief-

stal. Een kwart van de al dan niet gedwongen ver-

trekkende werknemers kon na zijn afscheid nog

gewoon op het bedrijfsnetwerk. DDD Uiteraard kan

een mens zonder werk niet godganse dagen cd’s of

dvd’s met gestolen goed volschrijven. Op het

platteland kunnen Amerikanen hun ei kwijt in de

kweek van hun eigen kippen. Wat ooit begon als een

groene beweging ter ere van het biologische ei,

heeft de ingestorte economie tot een kippenkweek

gebombardeerd. DDD U hebt het IQ van een coma-

teuze legkip? ‘Too bad’. Betere tijdingen voor

werklozen met een IQ van 120 of meer. Volgens IQ-

fundamentalist Arthur Jensen, auteur van het boek

‘Bias in Mental Testing', wordt het IQ boven de

120 irrelevant als factor voor succes. Getuige

daarvan het feit dat een sociaal onaangepaste als

ondergetekende met het brein van een colibrie met

zuurstoftekort week na week de stemmen in zijn

hoofd op u mag loslaten. Toch zijn er gelukkig nog

serieuze bedrijven. Bij Google en Microsoft blij-

ven ze geloven dat hoge IQ's garant staan voor

succes. Eén sollicitatievraag die Microsoft

stelt, heeft intussen geschiedenis gemaakt.

‘Waarom zijn mangaten rond?' Het antwoord: omdat

het deksel er dan nooit in kan vallen. Een recht-

hoekig of vierkant deksel kan je gewoon diagonaal

in het mangat laten glijden… NS D

Oprichtster Barbara Brug-mans bedachthet concept van een fraaie boom,gemaakt uit bananenbladeren, waaraanvrolijk gekleurde mandjes hangen, madein Kenia. Niet alleen de inkomsten vande verkoop gaan naar een school voorweeskinderen in Kibera, ook de produc-tie van de mandjes zelf zorgt voor jobsin de streek van Kitui, waar momenteelhongersnood heerst. In een kleingehucht van Kitui, op drie uur rijden vanhoofdstad Nairobi, vlechten vrouwen vande Kamba-stam sinds jaar en dag hunmandjes uit sisal. De taaie sisalplantgroeit overal in de streek en is dusperfect als materiaal voor hun eigengebruiksvoorwerpen, maar ookvoor verkoop op de markten vanNairobi. Sinds vier jaar hebben eenzestigtal vrouwen extra werk doorhet Belgische project ‘DeLevensboom’. Het werk van de Kamba-vrouwen iseen mooi voorbeeld van het informelearbeidscircuit, dat in Kenia alsmaarbelangrijker wordt. Amper 29 procent

maanden worden er duchtig mandjes gevlochten.Die brengen ze naar de contactpersoon van hunregio, waar ze er geld voor krijgen. Barbara van vzwFairytale zorgt dat de vrouwen voor hun werk eeneerlijk loon krijgen. In Nairobi worden de mandjesnog voorzien van gekleurde pareltjes. Van daaruitreizen ze naar Mombasa, waar ze verscheept wor-den met een container naar België. Vandaag makende vrouwen uit het dorp elke maand zo’n 10.000mandjes voor België.

Voor Barbara Brugmans is het Levensboomprojectondertussen een halftijdse job geworden. Wat in 2005

begon als een klein liefdadigheidsinitiatief, groeideuit tot een netwerk met acht verkooppunten en eenomzet van ongeveer 10.000 euro per maand. Metmeer dan 100 klanten per maand, levert Fairytaledoopsuikerverpakking aan zowat 2 procent vande bevallingen in Vlaanderen. Het Levensboom-project werd ook uitgebreid met steun aan andere

vzw’s, waaronder Mama Alice, Cunina en Ecassef.In 2007 stortte Barbara 25.000 euro aan verschil-

lende projecten, in 2008 was dat al 43.000 euro. Voor dit jaar staat ook een opstart van verkoop in Wallonië,Frankrijk en Nederland op het programma.Info: www.fairytale.be

tekst Ann Lemaître D

IN DE MARGE

Levensboom laat Keniaansekinderen 1 jaar studeren

2 Doopsuiker uitdelen voor uw pasgeboren baby en meteen een kind uit deKeniaanse sloppenwijk Kibera een jaar laten studeren: dat is waar het omdraait in het project ‘De Levensboom’, één van de doopsuikerconcepten vande Belgische vzw Fairytale.

JUNKBOX scharrelt elke week eengezonde portie onzin bij elkaar

Dan hebben ze u al terug in vrijheid

gesteld, dan nog zuigt u het patro-

naat het bloed vanonder de nagels.

Het is godgeklaagd. Ruim de helft van

de bedankte medewerkers neemt gege-

vens van zijn ex-baas mee. Vooral e-

mailadressen, bestanden over medewer-

kers en niet-financiële gegevens

blijken in trek, aldus onderzoek

onder 1.000 Amerikanen die de afgelo-

pen dertien maanden hun baan verlo-

ren. Bedrijven beveiligen zich

Dankzij deze ‘doopsuikerboom’, made in Kenia,hebben zestig Keniaanse vrouwen extra werk.

020_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 22:02 Pagina 20

Page 23: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

CIJFERWERK

“Sinds de eerste formule Claeys ruim dertig jaar gele-den brokkelen de ontslagvergoedingen stelselmatigaf”, stelt Isabelle Quintyn vast. Een trend die zich ookde laatste jaren doorzet, getuige daarvan onderstaan-de grafiek. De advocate bij Claeys & Engels stelde degrafiek samen aan de hand van 2.600 uitspraken vanArbeidsrechtbanken en –hoven in België, uitgevoerdtussen 2003 en 2007. “Dit zijn alle uitspraken overontslagvergoedingen die in België gemaakt zijn in dieperiode. Ze dienen ook als basis voor de berekeningvan de formule Claeys, die het mogelijk maakt eenstatistisch gemiddelde vergoeding te berekenen vooreen ontslagen bediende.”

Blijkbaar hebben werknemers het vandaag moeilijkerom een mooi afscheidspakket te onderhandelen.Quintyn verwacht dat die trend ook zijn neerslag zalhebben in de sociale plannen rond collectieve ontsla-

gen. De goedgeefse sociale plannen zoals bijVolkswagen zijn volgens haar niet meer aan de orde.“Eigenlijk is het een vreemde evolutie. Een ontslag-vergoeding dient om ex-werknemers de kans te gevenrustig uit te kijken naar een volgende job. Omdat hetvandaag langer duurt om een nieuwe baan te vinden,zou die vergoeding nu hoger moeten zijn. Maar hettegendeel is waar. Bedrijven ontslaan om economi-sche redenen. Ze zijn minder genereus dan vroeger,zonder in extreme situaties te vervallen. Het isgewoon een maatje minder.”Nog opvallend, terwijl bij een lage anciënniteit hetsalaris voor een uitgesproken verschil in de ont-slagvergoeding zorgt, vlakt dat verschil af als dewerknemer meerdere jaren bij dezelfde firma aande slag is. De verschillen tussen de regio’s zijn nietuitgesproken. Wel spreken de rechtbanken vanAntwerpen, Turnhout en Hasselt iets hogere ont-

Bedrijven zijn zuiniger op ontslagvergoedingen

21VACATURE 7 MAART 2009

Advocate Claeys & Engels onderzoekt 2.600 uitspraken van Arbeidsrechtbanken en –hoven in België

0

3

6

9

12

15

18

21

24

27

30

33

36

39

42

<1 j. 1 j. 2 j. 3 j. 4 j. 5 j. 6 j. 7 j. 8 j. 9 j. 10 j. 15 j. 20 j. 25 j. 30 j. 35 j.

ONTSLAGVERGOEDING, IN AANTAL MAANDEN LOONnaar anciënniteit en looncategorie, in België

A N C I Ë N N I T E I T I N J A A R

AA

NT

AL

M

AA

ND

EN

L

OO

N

6

33

Looncategorie:TUSSEN

€ 45.000 en € 75.000bruto per jaar

Looncategorie:MEER dan€ 75.000

bruto per jaar

Looncategorie:MINDER dan

€ 45.000bruto per jaar

15 j 20 j 25 j 30 j 35 j

slagvergoedingen uit. “De bedrijven uitdeze regio’s zijn niet geneigd om min-der te geven dan hun plaatselijke rech-ters zouden uitspreken. Brussel zitgemiddeld één tot twee maandenonder de formule Claeys en Leuven isnog gieriger.”

Gouden parachutesWat met de ontslagvergoedingen vantopmanagers? Het wetsontwerp vande regering om de ‘gouden parachute’van de bestuurders van beursgenoteer-de ondernemingen te beperken, heeftzijn effect niet gemist. “Het is noglang geen wet maar we krijgen vanuitde hoofdkwartieren van multinatio-nals wel vragen over dat wetsontwerp.Een topper met een jaarsalaris van200.000 euro en twintig jaar anciënni-teit, komt snel aan een vergoeding vanmeer dan twee jaar loon. Vandaagreageert men op zo’n voorstel met devraag of dit nog ethisch is? Drie jaargeleden betaalde een ondernemingzonder morren.”

Terwijl de bedrijven vanaf tien jaaranciënniteit vlot twaalf maanden ont-slagvergoeding uitbetalen aan hunbedienden, zou dit het maximum wor-den voor de topmanagers van diezelfdebedrijven, als het wetsontwerp van deregering het haalt. “Dan zitten we meteen scheeftrekking”, geeft IsabelleQuintyn aan. “Doorsnee bediendenzouden dan een hogere vergoedingkrijgen dan hun bestuurders die eenveel grotere verantwoordelijkheiddroegen en een hogere zichtbaarheidhadden.”tekst Erik Verreet | infografieken Jos Cielen en Jessy Goddyn, Vegas D

ONTSLAGVERGOEDINGEN ZIJN MINDER 'RIANT' DAN VROEGER. TERECHT OF NIET?

9 vacature.com/opzeg

021_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 22:01 Pagina 21

Page 24: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

WERK EN WERELD

Even kort door debocht: retail design is dekunst van het winkelrek. Maarwie de nieuwe aanwinst wil wordenbij Risc Retail Design in Kontich,moet verder springen, veel verder.“Het ontwerp moet niet alleen mooizijn”, zegt toekomstige chef StevenJannes. “Het moet ook leiden tothogere omzetten. En dus is creativi-teit altijd gebonden aan de nodenvan de klant. Het is de smaak van deklant die telt.”

Een opleiding tot retail designerhebben ze bij Risc Detail niet. “Wegaan ervan uit dat de creativiteit er alis. Tegelijk met de technische baga-ge”, zegt Steven Jannes. “Je moetvooral weten wat de mogelijkhedenvan de materialen zijn. En je moetop de hoogte zijn van nieuwe mate-rialen en trends. Stages of cursussenzijn evenmin voorzien. Risc is een

klein bedrijf. Je leert de dingen hier al doende. Jewordt haast onmiddellijk in de job gekatapulteerd.Natuurlijk zal ik de kandidaat de eerste dagen goedbegeleiden en hem vertellen over het bedrijf en desystemen die we gebruiken. Eerst en vooral moet eenretail designer goed met de hand kunnen schetsen,daar heb je vooralsnog geen systeem voor nodig.Daarna schakelen we over naar 3D, met een pro-

gramma dat Vector Works heet. En ten slot-te is er nog het renderprogramma

waarmee je onder andere materia-len kan ingeven.”

Over naar de specialiteiten vanhet bedrijf zelf. Blijkt dat deactiviteiten moeilijk onder éénnoemer te vaten zijn. De kern-activiteit is weliswaar winkel-

inrichting. Maar de klantenmixvan Risc is zo divers als een veld-

boeket. Het gaat van tankstations,kledingwinkels, boekwinkels tot praline-

winkels. Ze hebben maar één ding gemeen: het zijnallemaal ketens en bekende merken. Daarvoorbedenkt de retail designer - van concept tot ontwik-keling - meubels, stukjes meubels, shop-in-shops,manieren om de winkelwaar te presenteren en kaart-jes die bij de producten horen. “Daarom is hetbelangrijk dat de kandidaat ook grafisch goedscoort”, zegt Steven Jannes.

Over het loon kan Steven Jannes niets kwijt. “Dathangt af van de ervaring”, zegt hij. “Meestal gaat hetom architecten of productontwikkelaars. In principewerken we enkel tijdens de kantooruren, maar alsprojecten hun deadline naderen, gaan we door. Eenbedrijfswagen is niet voorzien omdat winkelbezoe-ken niet zo vaak voorkomen. Het is een interne jobin een gebouw waar drie bedrijven samenzitten: wij,een bedrijf dat displays maakt en een onderzoeksbu-reau. Zij onderzoeken alles wat met shopgedrag temaken heeft, interessante info voor ons.” tekst An Olaerts D

WABLIEFT? buigt zich over de meest merkwaardige jobtitels

D Bedrijf: Risc Retail Design

D Werkterrein: Kontich

D Diploma: Productontwikkeling

of interieurarchitectuur

D Loon: Naargelang ervaring

D Bedrijfswagen: Nee

D Opleiding: Korte uitleg over

het bedrijf en de gebruikte

systemen

D Chef: Steven Jannes

DEZE WEEK: RETAIL DESIGNER

022_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 19:58 Pagina 22

Page 25: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Veilinghuis Troostwijk Veilingen organiseerde eerder deze week een kijkdag bij het failliete Contra International (was toeleverancier voor elektrische handwerktuigen) in Braine L’Alleud. Bij een faillissement schatten veilinghuizen alle activa (goederen) naar waarde, om ze nadien door te verkopen.

“Onze oprechte excuses, maar gedelegeerd bestuurderPaul Weyers werd dringend weggeroepen naar eenafspraak met een bank en een curator rond een faillisse-ment. We zijn de brandweer van de faillissementen, westaan meteen ter plekke. Bedrijfswagens laten we bijvoor-beeld onmiddellijk takelen om diefstal te voorkomen.”Terwijl het gros van de bedrijven uitgeteld in de touwenhangt, weten ze bij het industriële taxatie- en veilinghuisTroostwijk in Antwerpen niet welke brand eerst geblust.Commercieel medewerker Joos Dauwe, al zes jaar aan de

slag bij Troostwijk: “We behandelen tot drie zaken perdag, en lang niet alleen faillissementen. Vele bedrijven diehet water aan de lippen staat, vragen ons om machines dieniet meer draaien, te verkopen.”

Curatoren, gerechtsdeurwaarders, veilinghuizen, profes-sionele opkopers, zelfs takel- en beveiligingsfirma’s, alle-maal komen ze armen en benen tekort. De maand febru-ari zag 26,3 procent méér faillissementen dan in dezelfdemaand vorig jaar. Curator Magda Jannis: “Ik ben bezig

met veertig faillissementen. De toenameis spectaculair. Sinds 1 januari hebben wenegentig faillissementen geteld, zeker 20procent meer ten opzichte van vorig jaar.De grote firma’s zijn gelukkig doorgaansnog gezond, het gaat vooral om eenmans-zaken in de horeca. Het aantal cafés datoverkop gaat, is enorm.” Magda Jannisstaat samen met 22 collega’s op de cura-torenlijst van de Rechtbank van

2 “Wij zijn de brandweer van de faillissementen.” Als er weer een bedrijf op de klippen gaat,rukken de jongens van Troostwijk Veilingen terstond uit. “De markt groeit sterk. En steedsmeer grote bedrijven kopen tweedehands machines op onze virtuele veilingen.”

De bruisendebankroetbusiness

q

Golf aan faillissementen geeft veilinghuizen en curatoren wind in de zeilen

023_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 19:58 Pagina 23

Page 26: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Koophandel in het arrondissementDendermonde: “Dikwijls is het huneigen fout. Gisteren was ik ergens waarze al sinds september 2006 geen boek-houding meer hadden bijgehouden. Tja.Bij een faillissement worden we tijdelijkbewindvoerder. We stellen ten eersteonder andere een inventaris op van deaanwezige goederen en brengen deschuldeisers op de hoogte.” Na dieadministratieve aanloop zijn er verschil-lende uitvoeringsscenario’s mogelijk.“Er kan een volledige ontmanteling vol-gen. Als bijvoorbeeld een restaurantgeen bankkredieten meer krijgt, verko-pen we alle potten en pannen. Is er eenkoper, dan kan er een gedeeltelijke ofvolledige doorstart (overname) volgen.”

Bij grote faillissementen schakeltMagda Jannis Troostwijk Veilingen aleens in. “Vooral met het oog op de ver-koop. We kunnen ons daar niet altijdmee bezighouden. Bovendien is deinventarisatie van een groot bedrijf metgespecialiseerde machines enorm tijdro-

vend.” Joos Dauwe legt uit hoe Troostwijk de zaken con-creet aanpakt. “We zijn onmiddellijk ter plekke om alleactiva (goederen) te inventariseren en om hun waarde teschatten. Het bedrijf poetsen, chemicaliën afvoeren,leasinggoederen terugbezorgen aan de eigenaars, de elek-triciteit overzetten, nieuwe sloten steken, voertuigen take-len: we regelen alles behalve het juridische luik van eenfaillissement. Om een voorbeeld te geven: bij een bouwfir-ma met tien werven over het hele land staat overal gereed-schap. Onze verantwoordelijkheid is dan om alles zo snelmogelijk in kaart te brengen en te beveiligen. We werkenmeermaals per week samen met takelfirma’s. Bij grotefaillissementen schakelen we soms beveiligingsfirma’s in.We proberen de goederen niet uit hun omgeving weg tehalen. Frituuruitbaters die bijvoorbeeld een machine uiteen failliete frituur willen overnemen, willen dat toestel inde frituur zien en niet in een groot, leeg en stoffig depot.Dergelijke apparaten verliezen anders meteen een flinkstuk van hun liquidatiewaarde.”

Geen snoepreizen voor curatorenEigenlijk is het kinderlijk eenvoudig: wil Troostwijk goeiezaken doen, dan blijven ze best dikke vrienden met deheren curatoren. Hoe sterk zijn die banden, delen ze aleens snoepreisjes uit? Bestaat er een ethische code in desector? Joos Dauwe: “Het klinkt misschien ongeloofwaar-

q

WERK EN WERELD

dig, maar we zijn vragende partij voor een deontologischecode. Die zou alvast verhinderen dat cowboys onze marktbeschouwen als de kip met de gouden eieren. We belonencuratoren absoluut niet met snoepreizen. De curatorhoudt trouwens alle activa van een failliete ondernemingstreng in de gaten. Als er iets zou verdwijnen in een zaakdie wij behartigen, is dat moordend voor onze reputatie.”

Ene Arnold Troostwijk hield in 1930 Troostwijk Veilingenboven de doopvont in Nederland, de eerste veilingen volg-den tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dertig jaar geledenvolgde dan de internationale expansie naar onder meerBelgië. Intussen telt het huis filialen in achttien landen.De omzet, die rond de 100 miljoen euro schommelt, tiktelk jaar met 10 procent aan. Gedelegeerd bestuurder PaulWeyers: “We zitten intussen wereldwijd aan 130 werkne-mers, maar door de sterke groei gaan we naar 140, 150.Onder meer omdat we nieuwe vestigingen openen inZweden en Noorwegen. We zitten aan vijftig veilingen perjaar in België, we gaan richting zeventig à tachtig. We heb-ben 40 procent van de Belgische markt in handen, inopbrengsten ongeveer 70 procent.”

Ex-veilingmeester Paul Weyers is een verwoed collectio-neur van veilinghamers, maar die openbare veilingen metlegendarische ‘roeper’ incluis hebben hun beste tijd gehad.

“Vele gefailleerden zijn opgelucht dat wij de zware druk van de schuldeisers en de deurwaarder wegnemen.”JOOS DAUWE, COMMERCIEEL MEDEWERKER BIJ VEILINGHUIS TROOSTWIJK VEILINGEN

024_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 19:58 Pagina 24

Page 27: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

25VACATURE 7 MAART 2009

Vandaag gebeurt 99 procent van alle veilingen bijTroostwijk België op het internet. Paul Weyers: “We mik-ken op de business-to-businessmarkt, bedrijven die gespe-cialiseerde machines opkopen van gefailleerde bedrijven indezelfde branche. Die prijzen liggen gemiddeld vijftig pro-cent lager dan in de winkel. Via het web kunnen wewereldwijd verkopen. Grote jongens als Mercedes enPhilips kopen tweedehandse gespecialiseerde machines bijons. De goeie machines stijgen zo alleen maar in waarde,precies omdat er zoveel bedrijven op bieden.” Het beheervan een virtuele veiling verloopt wel een pak ingewikkel-der. Joos Dauwe: “Waar er vroeger 200 man in de zaal zat,bieden er nu 10.000 mensen op het internet. Je hebt dui-delijke beschrijvingen nodig, foto’s, enzovoort. Als bijwijze van spreken de rechtervoorband van een wagenbeschadigd is, moet dat er bij vermeld staan.” Een beroepsgroep die alvast ‘not amused’ is met datvirtuele veilinggeweld, zijn de zogenaamde ‘professio-nele opkopers’. Zij zijn stilaan met uitstervenbedreigd. Joos Dauwe: “Die bestaan soms al van gene-ratie op generatie. Ze maken er een sport van om5.000 overjassen uit een faillissement tegen een prikjeop te kopen. Vroeger zaten ze altijd samen op de laatste rijen bij openbare veilingen. Maar tijdens inter-netveilingen zit je vandaag met 1.000 kopers voor1.200 loten. De kans is erg klein dat zo’n opkoper noggrote hoeveelheden tegen een spotprijs op de kop kantikken, omdat de vele biedingen de prijs opdrijven.”

Gefailleerde goederen naar buitenlandAls we vragen of al dat gefailleerd goed een nieuwe thuisvindt in België, zetten we een paar lachspieren in gang.Joos Dauwe: “Allez mijnheer, moesten alle machines inBelgië verkocht worden, dan bestonden we niet meer. 35procent eindigt in het buitenland. Weefgetouwen eindigen

bij textielfabrieken in Amerika, Azië, Turkije of Zuid-Italië. Het voormalige Oostblok is voor ons een heelbelangrijke afzetmarkt, daar zitten vele kopers.” Allemaalgoed en wel, maar bedrijven die bieden op dergelijke goederen worstelen vandaag evenzeer met de crisis. KrijgtTroostwijk het dan niet Spaans benauwd? “Een heelterechte vraag, dat was ook onze grootste vrees vorig jaar.Maar tot vandaag blijven we ervan gespaard. We kunnennog dezelfde prijzen hanteren als twee jaar geleden.”

‘Lijkenpikkers’, ‘aasgieren’: de terminologie die Jan met depet kleeft op de beroepsgroepen achter faillissementen isniet bepaald om vrolijk van te worden. Hoe gaan ze daarbij Troostwijk mee om? Weyers: “Ik hang nooit de bruta-le aap uit. Wie ben ik, het kan mij evenzeer overkomen. Ikstel me menselijk op. Tenzij je met gangsters en fraudu-leuze faillissementen te maken hebt, dan moet je keihardoptreden.” Persoonlijke faillissementen blijken de hardstenoot om kraken. Weyers: “Ik herinner me een bakker diefailliet ging. Echt tragisch. Die man had tot de laatste snikgepoogd om zijn zaak te redden. Hij brieste. Het schuimstond op zijn lippen. Hij haalde een mes tevoorschijn enriep: ‘Ik vermoord je’. Ik heb hem kordaat aangepakt enterug bij zinnen gebracht. Vele gefailleerden zijn trouwensopgelucht dat wij de zware druk van de schuldeisers en dedeurwaarder wegnemen, omdat we hen helpen de activategen een goede prijs te verkopen.” Joos Dauwe: “Je kannatuurlijk de slechterik uithangen. Soms vind je bijvoor-beeld een computer niet. Maar die was misschien echtkapot, zoals de betrokkenen getuigen. En in het container-park krijg je geen reçu. Je kan blijven doorvragen, maar jemoet die mensen op zo’n moment op hun woord geloven.Maar als je de zaken correct afhandelt, zijn ze je door-gaans achteraf erg erkentelijk.” tekst Nico Schoofs | foto’s Tim Dirven D

Veilinghuis Troostwijk Veilingen mikt op de business-to-businessmarkt, bedrijven die gespecialiseerde machines opkopen van gefailleerde bedrijven in dezelfde branche.

In februari 26,3% meer faillissementen dan in februarivorig jaar, maar:

“Het ergste moet nogkomen”

Als er nog een sprankel hoop is, probe-

ren curatoren bedrijven in moeilijkheden

terug op de rails te zetten, aldus Eric

Vandenbroele van Graydon, het econo-

misch onderzoeksbureau voor bedrijfs-

informatie: “Het mooiste bewijs is het

Sportpaleis, dat was ook ooit failliet. En

kijk waar het vandaag staat. Maar bij

vele andere bedrijven vinden curato-

ren zelfs geen boekhouding meer

terug, alles is er op een hoop gegooid.

Ik kan me inbeelden dat een curator in

zo’n geval snel een opkoper alles van de

hand laat doen. De gefailleerde kan dan

het nare gevoel hebben dat alles voor

een appel en een ei de deur uitging.”

De faillissementen vliegen ons de laatste

tijd om de oren, maar het ergste is... dat

het ergste nog moet komen. “De faillisse-

mentencurve hinkt steevast vier à zes

maanden achter op de economische

curve. De afgelopen jaren heeft één

op vijf Belgische bedrijven zeer hoge

schulden opgestapeld. Ze konden een

tijd erg goedkoop op korte termijn lenen.

Nu moeten diezelfde bedrijven hun kre-

diethernieuwing onderhandelen bij de

banken. Maar de banken zijn een stuk

duurder geworden, omdat ze in hun

interest een stuk risicopremie opnemen.

Daarnaast zie je dat grote bedrijven van-

daag sneller cash vragen aan de kleine

spelers, waardoor die laatste in liquidi-

teitsproblemen komen.”

025_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 22:08 Pagina 25

Page 28: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Gevraagd: Belgischemasters in sales

“Verkopers in de VS genieten meer aan-zien, zijn meer tevreden over hun job énhun opleiding staat hoger aangeschre-ven dan hier in België.” Met die woor-den hekelt professor Deva Rangajaranvan Vlerick Management School hetgebrek aan universitaire verkoopoplei-dingen in eigen land. “Ik ben zelf afge-studeerd aan de University of Houston,waar er een Sales Excellence Institute ismet verschillende eenjarige program-ma’s die draaien rond verkoopstechnie-ken, salesmanagement,... Ceo’s vangrote bedrijven geven er les, er wordenprestigieuze wedstrijden georganiseerden er lopen carrièrebeurzen die louterop verkopers gericht zijn. Elk jaarschrijven zich meer dan 1.000 studen-ten in.” De Universiteit van Houston isgeen alleenstaand geval: verschillendeuniversiteiten in de VS bieden eensalesopleiding aan, steeds gelinkt aanhet bedrijfsleven. Zo zijn er verkoops-opleidingen die door de farmaceutischeindustrie gesponsord worden, anderezijn specifiek op financiële producten

gericht. De studenten krijgen de opdracht om diesponsors te zoeken. “In België is zo’n aanpak ondenk-baar”, zegt Rangajaran. “Bij de Vlerick School wildenwe ooit met een salesmanagement-programma star-ten. Er waren welgeteld twee geïnteresseerden. Datheeft te maken met het slechte imago van deBelgische verkoper: het grote publiek ziet hem als eenvlotte praatjesmaker die in staat is zijn eigen moederte verkopen. Amerikanen hebben een veel positieverbeeld van verkopers. Dat geeft hen tegenover hunEuropese collega’s meer jobtevredenheid. Zeker in tij-den van crisis zijn verkopers essentieel in een onder-neming, maar dan moet het imago van het beroep hierdringend verbeteren en moet er meer aandacht komenvoor salesmanagement.”

Geen researchScoort ons onderwijsaanbod in sales echt zo slecht alsRangajaran beweert? Daar lijkt het alvast op. In hethoger onderwijs is het met een vergrootglas zoekennaar specifieke opleidingen rond verkoop en verkoops-technieken. Er zijn praktijkgerichte cursussen verkoopen verkoopstechnieken in afdelingen als marketing ofbedrijfsmanagement, maar aparte opleidingen schitte-ren veeleer door afwezigheid. Als het over salesma-nagement gaat, ziet de situatie er lichtjes anders uit.

Er zijn verschillende hogescholen en universiteitendie salesmanagement of een aanverwante opleidingorganiseren: zo biedt de Vlerick Management Schoolbinnen de masteropleiding marketing een sales-training aan en organiseert Mercuri InternationalBusiness School verschillende managementgerichteverkoopcursussen. Klinkt niet onaardig, maar het kanbeter, vindt Rangajaran. “Op universitair niveau zijner te weinig opleidingen in salesmanagement. Datgeeft een duidelijk kwaliteitsverschil met de VS”,aldus Rangajaran. “Door het gebrek aan universitaireopleidingen wordt er in België geen research gedaanop salesvlak. Ook daar heb je een achterstand.”Daarnaast zijn er een reeks commerciële initiatieven:opleidings- en trainingscentra die zich niet richten opverkopers in spe, maar op mensen die in de praktijkstaan. Zo is er Instima, het opleidingsinstituut van deStichting Marketing, die een basisopleiding in marke-ting- en salesbeleid biedt. “In theorie is die opleidingvoor iedereen, maar in praktijk richt ze zich vooral op mensen die al in een bedrijf werken”, zegt opleidingscoördinator Jamila Armard. Ook bij andere opleidings- en trainingscentra, zoals Syntra,KamerAcademie (van Voka), BCT-trainingen, Cevora,Kluwer Opleidingen, ... staan de opleidingen openvoor iedereen, maar zijn ze in praktijk bestemd voor

2 Terwijl Amerikanen verkopers op handen dragen, zien Belgen hen vooral als praatjesmakers.En dat slechte imago weerspiegelt zich in het onderwijsaanbod. Wie zijn verkoopstalent wil bijschaven, vindt in eigen land nauwelijks een universitaire opleiding.

“Bij de Vlerick School wilden we ooit met een salesmanagement-programma starten. Er waren 2 geïnteresseerden.”DEVA RANGAJARAN, PROFESSOR AAN DE VLERICK SCHOOL

DOSSIERSALES &

MARKETING

Waarom een salesopleiding in Amerika beter verkoopt dan in België

026_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:02 Pagina 26

Page 29: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

27VACATURE 7 MAART 2009

Verschillende universiteiten in de VS, waaronder deze in Houston, bieden een salesopleiding aan, steeds gelinkt aan hetbedrijfsleven. Zo zijn er verkoopsopleidingen die door de farmaceutische industrie gesponsord worden, andere zijn specifiek op financiële producten gericht.

Jobs in sales of marketing vindt u vanaf pagina 47

mensen uit de bedrijfswereld. Aan detrainingen van meestal een, twee ofdrie dagen hangt bovendien een stevi-ge prijskaart vast. De gemiddelde prijsvoor een dag verkoopstraining schom-melt tussen 500 en 600 euro per per-soon. Bij Istima bedraagt de kostprijsvoor een basiscursus iets minder. “Wehebben een basisopleiding van tiensessies die samen 1.455 euro kosten.Dat is een pittig bedrag, maar tochschrijven nog altijd 20 à 30 procentvan de deelnemers als privépersoon.Meestal zijn dat professionals die wil-len doorgroeien in een bedrijf of diehun kansen bij een sollicitatie willenverhogen”, zegt Jamila Armard vanInstima (Stichting Marketing).

Ten slotte zijn er nog de praktijk-gerichte opleidingen die bedrijvenvoorzien voor hun salesmensen. Maarook daar ziet Deja Rangajaran vanVlerick Management School lacunes.“Mijn ervaring is dat veel Belgischebedrijven ervan uitgaan dat een goedproduct zichzelf verkoopt. De oplei-dingen die ze geven aan hun verkoops-personeel zijn vooral gericht op productinformatie, terwijl het eigenlijkzou moeten draaien rond de klant.Bovendien krijgen de mensen hiervaak een verkoopsopleiding in hethoofdkwartier van het bedrijf waar zevoor werken. Dat betekent dat ze nietin hun moedertaal opgeleid worden ende opleiding niet afgestemd is op demarkt waar ze moeten werken.” tekst Dominique Soenens | foto Thomas B. Shea D

027_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:02 Pagina 27

Page 30: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

2 Misschien bent u een van die Belgen die liever geen risico’s nemen in tijden van crisis, of misschien vindt u de tijd juist rijp om uw kans te wagen. In ieder geval, weetdat werkgevers ondanks alle onheilspellende berichten nog steeds op nieuwe m/vmet talent jagen. Hun jobs vindt u verder in dit magazine of dagelijks opvacature.com. Wat onze site voor uw carrière kan betekenen, ontdekt u hier.

1Word als eerste gevonden door honderden werkgevers.

Maak uw profiel aan, of log in op mijn.vacature.com

en update uw gegevens. Of nog beter: laat uw cv

achter. Zo wordt uw cv als eerste gevonden door

de honderden werkgevers die dagelijks in onze

cv-database op zoek gaan naar talent.

2Zoek gericht(er) naar jobs die u interesseren.

Kijk uw zoekcriteria na voor de VacaturePush, de

dagelijkse e-mail met de nieuwe jobs die aan uw

profiel beantwoorden. Zijn ze nog correct? Zou u

niet beter wat breder/specifieker zoeken? Hoe beter

u ons vertelt wat u zoekt, hoe beter wij u jobs

kunnen doorsturen.

In 4 stappen naar een nieuwe job

VACATURE.COM

REGISTREER U NU OP

9 www.mijn.vacature.com

3Ziet het er echt somber uit bij uw huidige werkgever?

Surf dan zeker eens naar onze ontslagpagina via

www.vacature.com/ontslag: daar vertellen we u

alles over ontslagtermijnen en -vergoedingen,

of collectief ontslag.

4Aan het solliciteren?

Op onze sollicitatiepagina’s, snel te bereiken via

www.vacature.com/sollicitatie vindt u alle info voor

een geslaagd cv en een succesvol sollicitatiegesprek.

028_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:34 Pagina 28

Page 31: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

D Prijzen en opties zakenlunch: Geen zaken-

lunch verkrijgbaar, wel enkele weeksuggesties.

De prijzen van een voorgerecht schommelen rond

10 euro, voor een hoofdgerecht betaalt u 15 à

25 euro.

D Prijsvork wijnkaart: Een glaasje huiswijn

komt al voor 3 euro op tafel. Uitgebalanceerde

wijnkaart, met flesjes wit van 17 tot 50 euro en

rood van 19 tot zowat 40 euro. Wel jammer dat het

aanbod halve flesjes bijzonder beperkt blijft.

D Service en bediening: Professioneel, vrien-

delijk en attent, maar zeker voor een zakenlunch

lopen de wachttijden tussen de verschillende

gangen toch iets te hoog op.

D Ligging en bereikbaarheid: In hartje

Mechelen, vlakbij de belangrijkste winkelas van

de stad

D Parkeermogelijkheden: Overdekte betaalparking

op een steenworp

D Binnen & buiten: Het restaurant is gevestigd

in het congres- en erfgoedcentrum Lamot, op de site

van de oude brouwerij. Dat vertaalt zich in een

bijzonder ruim pand, met 150 couverts verspreid

over verschillende niveaus. Zowel de

liefhebbers van grote, wat koel aan-

doende open ruimtes als zakenlui die

het liever iets knusser hebben, komen

hier dus aan hun trekken. In de zomer

wenkt een uitgebreid terras.

D Betalingsopties: Alle klassieke

betaalkaarten

D Wifi: Neen

D Kranten: Alle belangrijke natio-

nale kranten

D Gesloten: Geen sluitingsdag,

keuken doorlopend open van 10 tot

22 uur

GRATIS OP RESTAURANT MET EEN VACATUREREDACTEUR?

vacature.com/biencuitVOLGENDE WEEK: DAI CUGINI, HASSELT

29VACATURE 7 MAART 2009

GRAND CAFÉ LAMOTVan Beethovenstraat 8/10 - 2800 Mechelen015/20 95 30 - www.grandcafelamot.be

REDACTEUR FILIP:“Voor wie het iets meer trendy en apart mag

zijn, is dit geen slechte keuze. Keuken enbediening zijn van een meer dan behoorlijk

niveau, maar net het tikkeltje extra ontbreektom hier echt potten te breken.”

SCORE 14/20

LEZER DIRK: “Dit restaurant heeft ongetwijfeld karakter,

maar vooral het moderne gedeelte oogt vrijkaal. Wat je op je bord krijgt, is mooi gepre-senteerd en lekker zonder meer, maar een

echt wow-gevoel kreeg ik hier nooit.” SCORE 13/20

2 Grand Café Lamot, Mechelen

Zelden in een restaurant gezeten waar het bierjarenlang zo rijkelijk vloeide als in het Grand CaféLamot. Al blijft het jammer dat de herinnering aande vroegere brouwactiviteiten enkel levendig wordtgehouden in een soort vleugel waar de oude tegel-vloer en een gigantische koperen brouwketel schrilcontrasteren met de modernistische inrichting.“Deze vleugel heeft duidelijk een ziel en straalt ook karakter uit, en dat kan moeilijk gezegd worden van de grote zaal”, vindt ook tafelgenootDirk Brocken. Hij werkte jarenlang voor BTC,

de Belgische ontwikkelingssamenwerking, enstreek pas enkele maanden terug in Mechelen neer,waar hij aan de slag ging als algemeen directeurvoor Leefsleutels. “Wij ontwikkelen programma’svoor het onderwijs, om de leerlingen meer socialevaardigheden bij te brengen. De laatste jaren isdaar zowel in Vlaanderen als Wallonië opvallendmeer vraag naar”, klinkt het.Bij gebrek aan een echte zakenlunch vallen weterug op de kaart, een leuke mix van klassiekers eniets meer gedurfde suggesties. Als voorgerechtkomt er carpaccio van wagyu-rundsvlees met parmezaan en truffelolie op het bord. Veelbelovend,

maar de sensueel gemasseerde Japansekoeien lossen de verwachtingen tochniet helemaal in. Ook de hoofdgerech-ten, respectievelijk in het vel gebakkensnoekbaars en zeebaarsfilet met eentomatenrisotto, zijn wat in datzelfdebedje ziek. Mooie porties, kunstig ophet bord gedrapeerd, maar lekker zon-der meer. “Al bij al wel een aangenamemaaltijd, bereid volgens de regels vande kunst, maar ik miste een beetje deechte finesse”, vindt ook Dirk. tekst Filip Michiels | foto’s Frank Bahnmüller D

Lekker zonder meer in ex-brouwerij Lamot

BIEN CUIT

029_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:04 Pagina 29

Page 32: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

COLUMNAn Olaerts’ ongecensureerde kijk op de arbeidsmarkt en de wereld ver daarbuiten.

Wie niet houdt van verhalen die zo natzijn als aquarellen, staakt best onmid-dellijk het lezen. Dit is het leven zoalshet is: compleet onverschillig. Of de baasnu vriendelijk is of niet, doet er niet toe.Aan alle bazen komt een einde. Bij uitbreiding geldt voor onbenullen precies hetzelfde, maar dat is het puntniet. Het gaat hier over de baas die aanzijn einde komt. Sommigen vinden hetmisschien een troostende gedachte.Anderen zullen het spijtig vinden. Maarin het algemeen kan het niemand watschelen. Zeker na een tijdje niet meer.Maar wie bovenal de kroon spant in deonverstoorbaarheid, zijn de dingen en dedieren. Nochtans kijken bazen bij levenen welzijn graag uit over de dingen en dedieren. Bazen houden zich niet graag opin de donkerte van het landschaps-bureau. Ze hebben in hun bureau eengroot raam met een écht landschap, voorzich alleen.Ik weet niet hoe architecten het blijvenlappen in dit zakdoekland, maar volgens

doorstroom in zijn rechter arteria coronaria. De holtesin zijn hart knijpen wild samen, naast het gewoneritme. Ventrikelfibrillatie!

Zijn hand glijdt over de koele vensterbank en hij zaktneer naast de vergadertafel. Met zijn wang in de splin-ters van het glas. De baas heeft nog tien minuten. Hijis alleen met de solo van zijn hart. De bombardonhort. En hoewel zijn ogen open zijn en vochtig, ziet hijniets meer.Er vliegt een meeuw voorbij het raam. Dikke wolkendrijven over de kmo-zone. Zeven mussen proeven inhet platgetrapte gras van een koeienvlaai. En de popu-lieren gebaren al honderd jaar van niets. Een land-schap heeft nog nooit iets gezien, ook geen lauw wor-dende baas. Het landschapsbureau loopt langzaamleeg. De konijnen vergaderen in het nat van de nieuwemaan en achter het raam van een bureau met uitzichtschreeuwt een poetsvrouw. D

“Aanalle bazenkomt een einde”

mij zijn alle kantoorgebouwen georiënteerd naar hetpanorama van de baas. Men neme een morzel kmo-zone. Aan de voorkant van het gebouw rammelthet logistieke leven aan zijn kettingen. Een naargeestigmengsel van miezer en stof slaat tegen het vensterglas.Aan de achterkant van het gebouw staat de baas tedromen bij het raamkozijn. Hij ziet het kanaal in eenbocht verdwijnen. Hij kijkt naar de dubbele rij populieren op de waterkant. En hij glimlacht om dehupse staartjes van de konijnen in de berm. Een ekstervindt het lijk van een oud muizenmoedertje. De mare-takken maken zich opnieuw klaar om een zomer langin andermans gebladerte te verdwijnen. De baasgeniet, draait zich om, drukt op het knopje van deintercom en bestelt een kop natuurthee.

Drie minuten later wordt er op de deur geklopt. Dethee is klaar. De baas klemt zijn vingers om het warmeglas en gaat terug bij het raam staan. Hij heeft hetkoud. Angor pectoris, de baas heeft er nog nooit vangehoord, maar de pijn trekt een diep spoor tot in zijnhals. De thee valt op de grond. De franjes van hethandgeknoopte tapijt grijpen hun kans en zuigen zichvol Camellia sinenesis. Aan de buitenkant trekt debaas zijn stropdas los. Aan de binnenkant stopt de

An OlaertsD

REAGEREN?

9 vacature.com/column

030_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:05 Pagina 30

Page 33: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

VLERICKupdateInformeert u over opleidingen, activiteiten en onderzoek

10 juni 2009 - Vlerick Leuven Gent Management School, Campus Gent

> Een conferentiedag met toonaangevende sprekers uit de academische wereld en het bedrijfsleven.

> Interactieve workshops over de nieuwste HR-trends.

> Interessante topics: Career Management, Performance Management, HR in times of crisis, International HRM, Talent Management, Leadership Effectiveness, …

Keynote speakers Prof Dr Paul Evans, The Shell Chaired Professor of Human Resources and Organisational Development, Professor of Organisational Behaviour, INSEAD, Fontainebleau and Singapore

“Working through the dualities of talent management”

Prof Dr Stephane Garelli, Professor at IMD and at the University of Lausanne, Switzerland; Director of IMD World Competitiveness Center

“It’s not as bad as it sounds - a competitive outlook for 2009, and beyond”

Meer info en inschrijven: www.vlerick.be/hrday Anniek Devos, tel. +32 9 210 97 29, [email protected]

Een organisatie die haar concurrentie-

positie in de wereldeconomie wenst te

consolideren en te versterken, moet door

kennis worden gedreven. Uw talent is uw

kostbaarste kapitaal en levenslang leren

is van vitaal belang. De verworven kennis

vloeit terug naar uw bedrijf, waardoor

uw kenniskapitaal gestaag groeit en uw

concurrentiekracht toeneemt. Zo kunt

u in een snel veranderende economische

context concurrerend blijven. Wij noe-

men dit ‘leren met impact’.

Opleidingen worden nog te vaak als een

kost in plaats van een investering gezien.

Bedrijven die hun personeelsbeleid

echter vanuit

een strate-

gisch oogpunt

beschouwen,

blijven voor

hun meest

strate g ische

w e r k n e m e r s

in opleidings-

programma’s investeren. Nu in talent en

opleidingen investeren, verzekert u een

voorsprong op de concurrentie wanneer

de economie opnieuw zal aantrekken.

Zij die een Vlerick-opleiding hebben

gevolgd, zijn ongetwijfeld beter voor-

bereid dan andere werknemers om de

huidige uitdagingen aan te gaan.

> Met ons uniek en divers aanbod van

open programma’s bieden we de

kans om de vaardigheden van onder-

nemerschap,

leiderschap en

management

te verdiepen.

> Met onze interne vormingen bieden

we een antwoord op maat van onze

klanten met focus op organisatie- en

individuele ontwikkeling.

> Recent werd onze school in de

Financial Times ranking bekroond

met een 2e plaats wereldwijd op het

criterium ‘value for money’. Dit moet

u in de huidige economische context

als muziek in de oren klinken.

In de moeilijke tijden waarin wij leven, waar wij meer moeten doen met minder,

zijn er twee soorten managers. Zij die over de gehele linie gaan bezuinigen en zij

die zelfs nu beslissen om bedachtzaam te blijven investeren. Welk soort manager

bent u? Managers zien de financiële crisis en de onzekere economische situatie als

nieuwe uitdagingen, waarbij ze hun beslissingen maar al te vaak door paniek en

pessimisme laten leiden. Zij die echter toekomstgericht denken en zich niet zomaar

uit het lood laten slaan, gaan niet op de rem staan − integendeel, zij investeren in

de toekomst.

‘Management is doing the things right, leadership is doing the right things.’ Peter Drucker

Philippe Haspeslagh

Decaan

Vlerick Leuven Gent Management School

Patrick De Greve

Algemeen Directeur

Vlerick Leuven Gent Management School

www.vlerick.be

Vlerick update1.indd 1 05-03-2009 09:28:10

031_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:55 Pagina 31

Page 34: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

technisch adjunct van de provinciaal directeur West- en Oost-VlaanderenJouw functie: je bent (mede)verantwoordelijk voor de dagelijkse werking van het productie- en distributieapparaat van de provinciale directie(s) en voor het aansturen van de technische diensten.Jouw profiel: je hebt een masterdiploma burgerlijk ingenieur (of daarmee gelijkgesteld) en je combineert technische kennis met leidinggevende kwaliteiten.

provinciaal accountmanager rioleringsdienstenWest- en Oost-VlaanderenJouw functie: je bent verantwoordelijk voor de realisatie van de commerciële doelstellingen van de VMW binnen het marktsegment rioleringen en je verzekert een kwaliteitsvolle en efficiënte dienstverlening naar onze gemeentelijke vennoten toe.Jouw profiel: je hebt een masterdiploma bij voorkeur industrieel ingenieur (of daarmee gelijkgesteld) en je combineert een technische achter-grond met commerciële feeling.

adjunct-hoofd sectoraal dienstencentrumPoperinge en LokerenJouw functie: je ondersteunt het hoofd sectoraal dienstencentrum bij de operationele leiding van de medewerkers. Je doet de voorbereiding en de opvolging van de werken aan het distributienet. Je staat in voor de voorbereiding van en het toezicht op werven. Je lost problemen inzake dagelijkse werkzaamheden op en organiseert de afhandeling van schadegevallen.Jouw profiel: je hebt een bachelordiploma (of daarmee gelijkgesteld), bij voorkeur richting bouwkunde, mechanica of elektromechanica.

boekhouderBrusselJouw functie: je bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van boekhoudkundige verrichtingen en het voorbereiden en uitvoeren van financiële verrichtingen, het opstellen van financiële rapporten, het voorbereiden van de jaarafsluiting en het opmaken van btw- en fiscale aangiftes. Jouw profiel: je hebt een bachelordiploma (of daarmee gelijkgesteld) bij voorkeur richting boekhouding.

Surf naar onze website www.vmw.be voor meer info, de gedetailleerde functiebeschrijvingen en de aanwervings- en arbeidsvoorwaarden.

Interesse? Stuur uiterlijk 25 maart 2009 je kandidatuur met duidelijke vermelding van de functie, je uitgebreid curriculum vitae en een afschrift van het behaalde diploma per post naar de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, Belliardstraat 73, 1040 Brussel of per e-mail naar [email protected]. Je wordt dan uitgenodigd voor het vergelijkend aanwervingsexamen. Tevens wordt een werfreserve van 4 jaar aangelegd.

De VMW wil de samenleving waarvoor zij zich inzet, zo goed mogelijk weerspiegelen. Bij de aanwerving van medewerkers willen wij gelijke kansen geven aan alle kandidaten, ongeacht hun afkomst, geslacht of eventuele arbeidshandicap.

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) is een integraal waterbedrijf dat diensten levert binnen de hele waterketen. Als leverancier van leidingwater zorgt de VMW voor de productie en distributie van drinkwa-ter. Daarnaast is de VMW een deskundige partner voor waterhergebruik en voor water-op-maatoplossingen naar bedrijven toe en voor rioleringsdiensten en afvalwaterbeheer naar steden en gemeenten toe.

Wij bieden je: een stabiele betrekking in een dynamische omgeving met ruimte voor inspraak en overleg. Je bent verzekerd van vormings- en doorgroeimogelijkheden en je kan genieten van een goed loon met extralegale voordelen.

In het kader van onze dienstverlening zoeken wij gemotiveerde medewerkers die onze kerncompetenties, met name resultaatgerichtheid, klantgerichtheid, betrouwbaarheid en voortdurend verbeteren, hoog in het vaandel dragen.

Op dit ogenblik hebben wij de volgende vacatures (m/v):

32VACATURE 7 MAART 2009

De grindcel bij POM Limburg ondersteunt de werking van het grindcomité en de subcomités. Voor meer informatie kan je terecht op www.grind-limburg.be of telefonisch via 011 30 01 00 (ir. Jos Caerlens).

Ter versterking van ons team zijn we momenteel op zoek naar (m/v):

Voor het onderzoekscomité dat onderzoeksprogramma’s vaststelt voor de ontwikkeling en commercialisering van grindsubstituten.Jouw functie: je maakt deel uit van de grindcel en staat in voor de ondersteu ning van het onderzoekscomité. Het opvolgen van project-dossiers en onderzoeksopdrachten maakt een belangrijk deel uit van je takenpakket. Hiervoor leg je contacten met verschillende partners in het werkveld zoals (grind)bedrijven, onderzoeksinstellingen, …Jouw profiel: je bent een bachelor of gegradueerde in een techni sche of bouw kundige richting en je beschikt over 3 jaren beroepservaring. Kennis van de grindproblematiek en overheidsopdrachtenwetgeving is een plus. Je werkt zelfstandig en bent goed in het respecteren van deadlines. Samenwerken met externe partners ligt je. Je bent een sterke communicator en beschikt over de nodige rapporteringsvaar-digheden. Je kan vlot overweg met MS-Word en -Excel.

Voor het herstructureringscomité dat samen met de partners instaat voor de herinrichting van grindgebieden, van ontwerp tot realisatie.Jouw functie: je maakt deel uit van de grindcel en staat in voor de voorbereiding, begeleiding en opvolging van technische dossiers voor het herstructureringscomité. Het voorbereiden, opstellen en onder-zoeken van lastenboeken voor overheidsopdrachten met betrekking tot de herinrichting van grindgebieden maakt een belangrijk deel uit van je takenpakket. Hiervoor leg je contacten met verschillende partners in het werkveld zoals (grind)bedrijven, andere overheidsdiensten …Jouw profiel: je bent een bachelor of gegradueerde in een techni-sche of bouw kundige richting en je beschikt over minimum 3 jaren beroepservaring. Kennis van de grindproblematiek en overheidsop-drachtenwetgeving is een plus. Je werkt proactief en neemt initiatief. In teamverband werken en samenwerken met externe partners ligt je. Je bent een sterke communicator en beschikt over de nodige rap-porteringsvaardigheden. Je kan vlot overweg met MS-Word en -Excel en AutoCad.

Voor de grindcel die de werking ondersteunt van het grindcomité en de sub-comités.Jouw functie: als verslaggever-notulist maak je de notulen van de besprekingen gevoerd in de vergaderingen van het grindcomité, het onderzoekscomité en het sociaal comité. Je redigeert telkens het ver-slag en levert dit digitaal aan. Je stelt ook het ontwerpjaarverslag op van het grindcomité en de subcomités.Jouw profiel: je bent een gegradueerde, discreet en respecteert de vertrouwelijkheid van de bekomen informatie. Je werkt zelfstandig en levert je werk correct en snel af. Je bent een sterke communicator en beschikt over de nodige rapporteringsvaardigheden. Je kan vlot overweg met MS-Word en -Excel.

projectbegeleider(halftijds)

project- en dossierbeheerder(voltijds)

administratief medewerker(halftijds)

GrindcelWij bieden jou: voor al deze functies wordt een contract van onbepaalde duur aangeboden, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en een uitdagende werkomgeving.Interesse? Stuur dan je gemotiveerde sollicitatiebrief met uitgebreid cv uiterlijk 16 maart 2009 naar [email protected] of POM Limburg, Kunstlaan 18, 3500 Hasselt.

032_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:13 Pagina 32

Page 35: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

www.jobs.hudson.com

InC

asu.

be

Titeca Henri Accountancy is een groeiend en vooruitstrevend accountants-kantoor met vier vestigingen in West- en Oost-Vlaanderen (Roeselare, Moeskroen, Merelbeke en Brugge). Ons team is uitgegroeid tot 60 enthousiaste medewerkers die de cliënt ondersteunen op het vlak van: - Accountancy – Fiscaliteit – btw- Startersadvies – Groei- en kredietbegeleiding- Vennootschaps- en contractenrecht- Familiale opvolging – Successieplanning Allen hebben we een gedegen economische en/of juridische opleiding genoten en velen haalden daarbovenop het certifi caat van IAB accountant of belasting-consulent. Iedereen beheert meerdere cliëntendossiers. Zo heeft de cliënt een vaste contactpersoon die alle aspecten van zijn problematiek beheerst en coördineert. In onze vlakke en open bedrijfscultuur kunnen alle medewerkers uitgroeien tot volwaardige partners van hun cliënten. Ze denken proactief mee en creëren meerwaarde en kansen. Titeca Henri Accountancy biedt ruimte voor autonomie en groei, en zorgt voor de nodige begeleiding en opleiding. Na de succesvolle integratie van AEM in Gent, zullen wij onze activiteiten in de Gentse regio verder uitbreiden, onder impuls van een (m/v)

Interesse? Stuur vandaag nog uw sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE551806 naar Hudson, t.a.v. Chonin Kuo, Moutstraat 56, 9000 Gent, tel. 09 222 26 95, fax 09 221 23 55, e-mail [email protected]. Meer info op www.jobs.hudson.com.

U ontwikkelt de business met bestaande cliënten en bouwt het cliënteel verder uit door actief te netwerken. U geeft managementadvies aan kmo’s op het vlak van fi scaliteit, familiale opvolging, groeibegeleiding en het opzetten van fi nancieringen. Samen met de centrale directie en de lokale supervisors voert u de algemene leiding van het kantoor.

Dit is uw kans om uw stempel te drukken op de toekomstige ontwikkeling van dit kantoor. Op middellange termijn is een concreet perspectief op partnership weggelegd.

U hebt minstens tien jaar relevante ervaring en een actief netwerk in de Gentse regio. U bent boven alles een communicatieve teamplayer met passie voor klantencontact en service.

Studieloopbaan-adviseur Laborant Laborant

Laborant (halftijds)

Secretaris Informaticus

Informaticus

033_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:18 Pagina 33

Page 36: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Uw functie: als financieel diensthoofd stuurt u zowel de financiële dienst, dienst patiëntenadministratie als de dienst aankoop aan (16 personeelsleden) en werkt u een eigen visie uit met bijbehorende doelstellingen die leiden tot de verdere ontwikkeling van deze diensten binnen OPZ Geel. Dit houdt onder meer in dat u voorziet in pro-cesoptimalisatie/procesmatig werken. Als financieel diensthoofd rapporteert u aan het afdelingshoofd administratie. Uw opdracht bestaat erin voor OPZ Geel in alle wettelijke verplichtingen te voorzien inzake financiële rapportering en budgetopmaak. Daartoe behoort het optimaliseren van de financieringen en inkomstenstroom, het proactief opmaken en analyseren van beleidsondersteunende rapporten, het actief financieel adviseren van het afdelingshoofd, de administrateur-generaal en de overige leden van de directie.

Uw profiel: u bent in het bezit van een universitair/masterdiploma. Daarnaast kan u terugblikken op een aantoonbare relevante ervaring van minstens 3 jaar in finance.U hebt kennis van budgetteringstechnieken en managementrapportering. U hebt een eerste leidinggevende ervaring achter de rug of hebt het potentieel om leiding te kunnen geven. U bent bereid zich de ziekenhuisfinanciering en –boekhouding alsook de wetgeving op de overheidsopdrachten eigen te maken. Verder bent u klantgericht,een teamplayer en een dynamisch leiderstype. U beschikt over de nodige overtuigings-kracht, werkt resultaatgericht en kunt goed organiseren.

Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum is een open en geïntegreerd psychiatrisch kennis- en dienstencentrum dat zich richt tot elke persoon in psychische nood. Het aanbieden van gespecialiseerde zorg en ondersteuning gekaderd in een verregaand streven naar openheid en integratie typeert de Geelse aanpak. Ruim 600 personeelsleden en 1 000 plaatsen en bedden verdeeld over vier divisies richten zich, elk met hun eigen aan-pak en expertise naar de specifieke doelgroepen Volwassenen, Ouderen, Jongeren en Rehabilitatie. Meer informatie over de organisatie en haar werking kunt u vinden op www.opzgeel.be. Voor de leiding van onze financiële dienst, zijn wij op zoek naar een (m/v):

Verloning: wij bieden u, na het succesvol doorlopen van een proeftijd, een vaste benoeming in de graad van diensthoofd (statutair - A211) waarbij relevante ervaring conform de voorwaarden van de Vlaamse overheid wordt gehonoreerd. Uw brutojaarwedde (geïndexeerd) situeert zich tussen 43 284,27 euro en 67 430,14 euro. Als Vlaamse overheids-dienst voorzien wij voor u verder in aantrekkelijke en gezinsvriendelijke arbeidsvoorwaarden, maximale vormings- en opleidingskansen, een aantrekkelijke vakantieregeling (35 dagen vakantie per jaar), hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, …

Interesse? Kandidaten bezorgen hun brief met motivatie en cv aan OPZ Geel, t.a.v. Iris Croonenborghs, Dr. Sanodreef 4, 2440 Geel of via [email protected] vóór 23 maart 2009. De poststempel of de geregistreerde datum en het uur op de server gelden als bewijs. Voor meer informatie over de inhoud van de functie kunt u terecht bij Pieter Jans, administrateur-generaal, op het nummer 014 57 93 00 of via mail: [email protected]. Voor vragen m.b.t. de procedure zelf kunt u terecht bij Iris Croonenborghs.

De Vlaamse overheid wil de samenleving waarvoor zij zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of handicap. www.jobpunt.be

OpenbaarPsychiatrischZorgcentrum

financieel diensthoofd – A211/statutair (m/v)

34VACATURE 7 MAART 2009

Group Monument is een toonaangevende Belgische groep vanbedrijven met een familiaal karakter, actief in algemene aan-nemingswerken (voornamelijk restauratie en renovatie) engespecialiseerde bouwactiviteiten (stabiliteitswerken, gevelreini-ging, natuursteenbewerking, smeedwerk, stellingbouw, …). Een650 gedreven medewerkers zorgen samen voor een omzet van± 85 miljoen euro. Momenteel zijn wij op zoek naar een:

AANBOD: Voor deze uitdagende functie voorzien wij een uitstekend verloningspakket met aan-

trekkelijke extralegale voordelen, gekoppeld aan het functieniveau. Wij bieden u een vaste job binnen

een gerenommeerde familiale onderneming met talrijke referenties in binnen- en buitenland en diverse

specialisaties.Tevens bieden wij u de mogelijkheid tot continue bijscholing inzake vgm-onderwerpen.

INTERESSE? Stuur uw cv en motivatiebrief naar: Group Monument t.a.v. mevr. Kristel Stroom

Oostrozebekestraat 54, 8770 Ingelmunster Tel. 051/33 63 30 – Fax 051/30 96 16 of mail naar:

[email protected]. Wij verzekeren u dat uw kandidatuur snel en vertrouwelijk behandeld wordt.

PREVENTIEADVISEUR m/vFUNCTIE:

heidsgerelateerde items, zowel intern als extern. Intern hebt u een sterk adviserende en coachende rol.

met de betrokken leidinggevenden- na of de wettelijke vereisten en reglementering inzake veiligheid en

verantwoordelijk voor het in stand houden van het VCA-systeem. Hierbij organiseert u de veiligheidsop-

voor de administratieve ondersteuning. Daarnaast onderzoekt u arbeidsongevallen en incidenten en werkt

gingen en geeft advies bij het opstellen van het globaal preventieplan (5 j) en het jaaractieplan (1 j).

PROFIEL:

WWW.MONUMENT.BE

Het Provinciaal Gallo-Romeins Museum opent weldra voor het pu-bliek. Het nieuwe museum wil jaarlijks 150.000 tot 250.000 bezoekers aanspreken.

Limburg, een sterk merk } jouw werk?

limburg.be/vacatures

provincie LimburgUniversiteitslaan 1

B–3500 HASSELT

De Provincie Limburg zoekt:

De procedure:De concessie zal toegewezen worden na onderhandelingen.In een eerste fase kunnen de kandidaten het dossier opvragen in het Provinciaal Gallo-Romeins Museum bij mevr. Sarah Tits ([email protected]).De kandidaatstelling wordt verwacht uiterlijk op 30 maart 2009 om 11 u.Er wordt een briefing georganiseerd op 2 april 2009 om 11 u.In een tweede fase wordt van de kandidaten een volledig dossier verwacht (concessievergoeding, omschrijving van de uitbating, opgave van referenties).Dit volledig dossier moet ten laatste op 16 april 2009 om 11 u. ingediend worden.Op basis hiervan zal verder onderhandeld worden.

dynamische uitbatervoor het museumcafé van het Provinciaal Gallo-Romeins MuseumHet museumcafé is centraal gelegen pal in het hart van de stad. Het café heeft een totale oppervlakte van 885 m² (café, terras, keuken, berging,vergaderzaal). Het café heeft een toegang via het museum en een externe toegang via het museumplein.

Het café wordt volledig ingericht ter beschikking gesteld.

034_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:15 Pagina 34

Page 37: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

35VACATURE 7 MAART 2009

Risk ManagerSpecialist met sterke analytische en communicatieve vaardigheden

OBK-bank, met hoofdkantoor in Gent, is een regionale financiële instelling die 90 medewerkerstewerkstelt in de hoofdzetel en eigen kantoren en daarnaast beschikt over een netwerk van 52 zelfstandige agentschappen. OBK-bank richt zich zowel naar particulieren als naar zelfstandigen,vrije beroepen en kmo’s en biedt een volledige dienstverlening aan. Als flexibele speler op de markt kan OBK-bank producten aanbieden die voor de klant een oplossing op maat betekenen.Daarnaast staat OBK garant voor een persoonlijke en onberispelijke service. Om het professionele beleid verder te zetten, wenst OBK het team uit te breiden met een (m/v)

Uw functie Ons aanbod

Uw profiel

GENT

Interesse?Stuur vandaag nog uw sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE570784 naar Hudson,t.a.v. An Bels, Moutstraat 56, 9000 Gent, tel. 09 222 26 95, fax 09 221 23 55,e-mail [email protected], www.jobs.hudson.com. Uw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

ROESELARE HEEFT JE NODIG!

DEPARTEMENTSHOOFD INFORMATIE EN COMMUNICATIE &

DEPARTEMENTSHOOFD ADMINISTRATIE EN RECHT (A4A-A4B-NIVEAU)

Ben je een geboren leider en schrikt eindverantwoordelijkheid je niet af? Als departementshoofd

coördineer je en leid je alle diensten binnen jouw departement. Je streeft de jaarlijkse doelstellingen na en werkt bovendien ook mee aan departementsoverschrijdende projecten. Je beschikt over een masterdiploma met minimum 4 jaar beroepservaring of je hebt minimaal de tweede weddenschaal van niveau A in een openbaar bestuur. Dit zijn statutaire functies.

Voor het departement informatie en communicatie sta je in voor de leiding van de diensten communicatie, grafisch ontwerp en onthaal.Voor het departement administratie en recht leid je de juridische dienst alsook de diensten verzekeringen, overheids-opdrachten, aankoop en secretarie.

Interesse? Inschrijven? Wanneer?

Volg de kortste weg om je in te schrijven: surf naar www.roeselare.be en klik door naar ‘vacatures’.Je vindt er een inschrijvingsformulier voor deze functies. Samen met je cv, een motivatiebrief,een kopie van je diploma en een attest 4 jaar beroepservaring verstuur je dat formulier naar het college van burgemeester en schepenen, Botermarkt 2, 8800 Roeselare.Onder ‘vacatures’ vind je ook meer informatie over de jobs!

Ben je minder vertrouwd met onze website, neem dan contact op met het departement Personeel & Organisatie, Zuidstraat 15, 8800 Roeselare (tel. 051 26 24 20) of stuur een e–mail naar [email protected] Ook voor correcte looninformatie kun je steeds bij het departement Personeel & Organisatie terecht.Hou zeker de uiterste inschrijvingsdatum in het oog: vrijdag 27 maart 2009.

Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, afkomst of handicap.

In samenwerking met

Wij gaan op zoek naar medewerkers die klantvriendelijkheid en samenwerking hoog in het vaandel dragen. Je bent ook flexibel ingesteld en bereid om jezelf verder te ontwikkelen. Daartoe krijg je bij stad Roeselare ook voldoende kansen, want wij investeren in mensen die een meerwaarde betekenen.

035_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:24 Pagina 35

Page 38: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

36VACATURE 7 MAART 2009

O.L.Vrouwziekenhuis

Campus Aalst Campus Asse Medisch Centrum Ninove

Topgeneeskunde door innovatie!

Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis geniet als privaat ziekenhuis een ruime nationale en internationale faam. Het ziekenhuis met activiteiten verspreid over 3 campussen Aalst, Asse en Ninove telt 844 bedden en stelt meer dan 2400 personeelsleden tewerk. Deskundige zorgverstrekkers en gemotiveerde mede-werkers streven ernaar om elke dag de meest geschikte patiëntenzorg toe te passen met behulp van geavanceerde medische en hoogtechnologische infrastructuur. Op dit ogenblik zoeken wij een m/v

Je organiseert en geeft richting en sturing, in opdracht van de programmadirecteur en het bestuurscol-lege cardiologie aan een coherent geheel van activiteiten (zorgdomeinen en zorgpaden) ten behoeve van een welomschreven patiëntendoelgroep. De programmamanager doet de opmaak, voortgangs-analyse en stuurt het strategisch beleidsplan voor het zorgprogramma waarvoor hij medeverantwoor-delijk is. Je werkt nauw samen met en rapporteert aan de geneesheer – programmadirecteur en het bestuurscollege cardiologie. Je bent lid van het bestuurscollege cardiologie en van het zorgcomité en rapporteert op regelmatige basis samen met de programmadirecteur op het directiecomité.

Functie:Je draagt zorg voor de organisatie en het beheer van de zorgverlening Je motiveert en draagt bij tot

het ontplooien van de medewerkers Je superviseert de organisatie, de coördinatie, het toezicht op en de evaluatie van de activiteiten (proces en outcome) en financiële stromen binnen het bevoegdheidsge-bied Je begeleidt en ondersteunt de toegewezen junior programmamanagers en domeincoördinatoren binnen jouw bevoegdheidsgebied.

Profiel:Je hebt bij voorkeur een diploma van master in het beheer en beleid van de gezondheidszorg of

equivalent aangevuld met een economische en/of management richting op master of hoger (medische opleiding) niveau en beschikt over een ruime administratieve economische kennis en een relevanteervaring om de opdrachten met succes uit te voeren Je hebt ervaring in leiding geven en begelei-den van complexe veranderingsprocessen Je bezit een goede kennis van de wetgeving ter zake eninterpretatie er van Je hebt een goed inzicht in bedrijfsprocessen Je hebt ervaring in onderhandelen met diverse partners Je hebt een 10-tal jaar ervaring in een ziekenhuis, waarvan min 5 jaar in een leidinggevende positie Je kan mensen aansturen en begeleiden Je kan visies vertalen naar concrete en haalbare doelstellingen Je durft beslissingen te nemen en berekend risico’s aan te gaan.

Senior-Programma Manager Cardiologie

www.olvz.be

Voor nadere inlichtingen kan je terecht bij Dr. E. Andries, Programma Directeur Cardio op het nummer 053/72 44 39.Gedetailleerd? Surf dan naar de website van het OLV ziekenhuis, www.olvz.be. Je kan onmiddel-lijk online solliciteren, vul het elektronisch formulier zo volledig mogelijk in en vergeet niet je CV aan te hechten aan je elektronisch dossier. Wij nemen spoedig contact met je op!

BEKIJK HET EENS ANDERS

Dankzij meer dan 1 500 enthousiaste medewerkers beschikt het OCMW van Roeselare over een ruime waaier aan diensten: een sterk uitgebouwde sociale dienst, een Kindermobile met onder meer een revalidatiecentrum en meerdere kinderdagverblijven, vier woonzorgcentra en een vijfde in aanbouw, twee dienstencentra en een uitgebreid aanbod aan thuiszorgdiensten, ... Ook het Stedelijk Ziekenhuis behoort tot deze OCMW-koepel. Voor de komende jaren staat een groot veranderingstraject op stapel teneinde verder te evolueren naar een dynamische, transparante en effi-ciënte overheidsorganisatie die klaar is voor de vele uitdagingen van de toekomst. Voor het versterken van onze managementstructuur en ter ondersteuning van diverse nieuwe projecten is momenteel volgende functie (m/v) vacant:

DIENSTHOOFD GEBOUWEN, ONDERHOUD & HORECA (A1a-A2a)Als leidinggevend coördinator-expert van de dienst beheer je het OCMW-patrimonium en garandeer je een strikte budget bewaking. Jij bent de gesprekspartner voor de architecten- en studiebureaus bij de nieuwe bouwwerken en renovaties. Aanverwante opdrachten zoals coördineren en beheren van het hotelgebeuren, onderhoud, toegangscontrole, telefonie, … horen tot je takenpakket.

AANBOD: we bieden jou een fascinerende en maatschappelijk relevante functie, in een dynamische en mensvriendelijke omgeving in volle evolutie. Gezien de op stapel staande vernieuwingsprojecten zul je je ten volle kunnen uitleven in uitdagende projecten. Naast een aantrekkelijk loon bieden we jou een vaste benoeming, een aantrekkelijk verlofstelsel en een aantal extralegale voor-delen: gratis hospitalisatieverzekering, gratis woon-werkverkeer met openbaar vervoer (goed bereikbaar!), maaltijdcheques, gsm, laptop, … Alle relevante beroepservaring in de privésector wordt gehonoreerd evenals alle anciënniteitsjaren bij de overheid.

MEER INFORMATIE: een uitgebreide functiebeschrijving, de salarisvoorwaarden, de volledige aanwervingsvoorwaarden, een visietekst, de organigrammen, de volledige selectieprocedure en de contactpersonen waarbij je terecht kunt voor meer inhoude-lijke informatie vind je allemaal terug op www.jobpunt.be onder de knop 'vacatures'.

Solliciteren kan tot uiterlijk maandag 30 maart 2009. Stuur je motivatiebrief met uitgebreid cv, met vermelding ‘OCMW Roeselare’, naar Randstad Recruitment & Selection, Verlorenbroodstraat 120, 9820 Merelbeke of mail dit alles naar: [email protected].

Word je liever leidinggevende in ons ziekenhuis? Ook voor jou hebben we verschillende uitdagingen in petto! Kijk vlug op www.jobpunt.be.

036_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:31 Pagina 36

Page 39: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

www.dip.be

Projectcoördinatoren met ruime bedrijfservaring“Strategisch Ondernemen” – voor doelgroep Vlaamse kmo’sWe stellen een team samen van projectcoördinatoren met verschillende en aanvullende bedrijfs-gerichte specialisaties. We denken hierbij concreet aan meer commercieel gerichte ervaring (bijv. exportmarketing, e-marketing, …) en/of een meer technisch gerichte expertise op het vlak van kwaliteits-, veiligheids- en milieubeleid, … Voor het toekennen van een concrete taak- en gebiedsverdeling wordt naast de functionele expertise ook rekening gehouden met de geografische spreiding. Als projectcoördinator begeleidt u geïnteresseerde bedrijven doorheen het hele proces, vanaf de formulering van de probleemdefinitie, selectie van mogelijke adviesbureaus, dossier indiening, uitvoering en opvolging tot afhandeling. Naast een masterdiploma beschikt u over zeer ruime ervaring in het bedrijfsleven. U bent dynamisch, energiek en commercieel ingesteld. U combineert een strategische visie met een pragmatische benadering. U weet coachend, begeleidend en ondersteunend op te treden naar bedrijfsleiders toe. Netwerking binnen uw regio is een evidentie. Enerzijds hebt u een grote zelfstandigheid in de uitbouw van uw functie, anderzijds wordt regelmatig overleg georganiseerd met de collega’s en de projectverantwoordelijke om ervaringen uit te wisselen. Het Agentschap Ondernemen kijkt in eerste instantie uit naar projectbegeleiders die in contractueel dienstverband dit project van 2 jaar willen opnemen. Indien er onvoldoende geschikte kandidaten voor tewerkstelling in dienstverband zijn, wordt overgegaan naar zelfstandige dienstverleners. Indien u hiervoor interesse hebt, maken wij uw gegevens graag over aan onze opdrachtgever die hiervoor op haar beurt een aparte gunningsprocedure in toepassing van de wet op de overheids opdrachten zal opzetten.

Geïnteresseerde kandidaten reageren bij voorkeur via onze website www.dip.beof mailen hun cv naar [email protected] ter attentie van Karin Voet. Voor bijkomende vragen kunt u terecht op 03 220 28 00.

Erkend Wervings- en Selectiebureau VG.190/B, B-AA04.059, W.RS.191 - Lid van Federgon. A Glasford International Partner (www.glasford.com)

Het Agentschap Ondernemen

Het Agentschap Economie en het Vlaams Agentschap

Ondernemen (VLAO) vormen samen het Agentschap

Ondernemen. Op 31 maart vindt de officiële lancering

plaats.

Het project “Strategisch Ondernemen 2009 - 2011”

biedt - met steun van EFRO en de Vlaamse Gemeenschap - Vlaamse

kmo’s de mogelijkheid om zich tegen een betaalbare prijs

strategisch te versterken en verder te professionaliseren. Hierbij kunnen

de kmo’s bovendien genieten van een financiële tussenkomst.

De hoofdbedoeling van het project is “bedrijven helpen doorgroeien en

internationaliseren”. De focus wordt hierbij gelegd op de meer strategische

bedrijfsdisciplines.

Wij kijken voor een opstart op korte termijn uit naar (m/v)

www.dip.be

Shopmanager Je runt de winkel op een autonome manier en maakt de concrete vertaalslag van het Eric Bompard-concept in jouw shop. Samen met 2 verkoopmedewerkers geef je gericht klantenadvies en verzorg je op stijlvolle wijze de verkoop van de collectie. Dankzij jouw initiatieven en ondernemerschap slaag je erin je medewerkers te motiveren en de omzetdoelstellingen te realiseren. Je rapporteert op wekelijkse basis aan de hoofdzetel in Parijs.

We kijken uit naar iemand met relevante ervaring als winkelverantwoordelijke, idealiter binnen prêt-à-porter. Je bent in elk geval modebewust en hebt affiniteit met textiel. Verantwoordelijkheidszin en leidinggevende kwaliteiten weet je te combineren met een uitgesproken klantgerichte houding. Bovendien ben je vlot communicatief en tweetalig N/F. Kennis van het Engels is een troef.

Eric Bompard Group biedt een uitdagende en verantwoordelijke functie met ruimte voor autonomie. Je kan rekenen op een degelijke opleiding in Parijs en een aantrekkelijk salarispakket. Meer informatie over Eric Bompard Group kan je terugvinden op www.eric-bompard.com.

Geïnteresseerde kandidaten reageren bij voorkeur via onze website www.dip.beof mailen hun cv naar [email protected] ter attentie van Florence Delforge. Voor bijkomende vragen kan je terecht op 02 250 15 50.

Erkend Wervings- en Selectiebureau VG.190/B, B-AA04.059, W.RS.191 - Lid van Federgon. A Glasford International Partner (www.glasford.com)

Eric Bompard is de nummer 1 op het vlak van kasjmier in

Europa en bevindt zich in volle internationale expansie.

Met haar hoofdzetel in Parijs telt de organisatie momenteel

150 medewerkers verspreid over een netwerk van winkels in

Frankrijk, Groot-Brittanië, Duitsland, België en China. De collectie Eric

Bompard omvat een uitgebreid gamma hoogstaande kwalitatieve

kasjmierproducten.

Momenteel zijn wij voor de winkel in Brussel op zoek naar een (m/v):

37VACATURE 7 MAART 2009

ONTWERPVERANTWOORDELIJKEConstructeur fijnmechanica (matrijzen, tooling en prototypebouw)

Interesse?

Stewal is een dynamische en vooruitstrevende middelgrote kmo gevestigd te Ronse.Het bedrijf ontwikkelt en vervaardigt albijna 40 jaar innovatieve fijnmechanische tooling en prototypes op maat: complexe machineonderdelen, kleine reeksen precisiestukken, spuitgietmatrijzen voorkunststof, nokken, medische instrumenten en implantaten … en dit voor alle sectoren.

Stewal staat voor kwaliteit en innovatie. Zo investeert de onderneming reeds geruime tijd in 5-assig en hogesnelheidsverspanen. In hetkader van een toekomstige pensionering isStewal op zoek naar een (m/v)

Meer info op www.stewal.com

RONSE

037_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:25 Pagina 37

Page 40: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

38VACATURE 7 MAART 2009

The European Chemicals Agency (ECHA) is the hub of REACH, a new regulatory framework for chemical substances in the European Union. REACH aims to improve the protection of human health and the environment while maintaining the competitiveness and enhancing the innovative capability of the EU chemicals industry.

ECHA is now recruiting the following staff:

The successful candidates will join a dynamic team engaged in establishing and operating the new regulatory framework, managing the technical, scientific and administrative aspects of REACH, ensuring consistency at Community level in its application and providing the Member States and the EU institutions with the best possible scientific and technical advice on chemicals.

They will work in ECHA’s headquarters in Helsinki, Finland, where they will be employed as Temporary Agents under article 2 a) of Conditions of Employment of Other Servants of the European Communities. ECHA is an equal opportunities employer.

The deadline for applications is 31 March 2009.

For more details, please consult our job opportunities on the ECHA website at: http://www.echa.europa.eu

http://www.echa.europa.eu

Legal Advisors

Scientific Officers in Ecotoxicology, Environmental fate, (Q)SARScientific Officers in EpidemiologyScientific Officers in ImmunotoxicologyScientific Officers in Toxicology

038_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:30 Pagina 38

Page 41: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

client satisfaff c

tion

VAB is een onafhankelijke mobiliteitsorganisatie met meer dan380.000 leden, en levert diensten aan particulieren en bedrijven.Meest bekend zijn de bijstand bij pech en ongeval, maar VABorganiseert ook wereldwijde reisbijstand, diagnoses, technischeopleidingen, verkoop van VAB-Tweedehandswagens, en is ook degrootste rijschool van het land. In 2008 werd de nieuwe service VAB-Woningbijstand aan dit lijstje toegevoegd.Er werken 900 personeelsleden bij VAB die bij het grote publiek vooral bekend is als mobiliteitsspecialisten belangenverdediger. Communicatie is daarbij een sleutelwoord. Om nieuwe uitdagingen aan tegaan en het communicatie team te versterken, zoeken we voor VAB in Zwijndrecht een (m/v):

Je functie: • Je communiceert over de bijstandsproducten van VAB: pechverhelping, reisbijstand en woningbijstand. • Overeenkomstig de communicatiestrategie stel je zelf projecten voor binnen het werkterrein van verkeersveiligheid, mobiliteit en woning. • Je werkt projectenvoorstellen uit van A tot Z. Dit gaat van concept omschrijven, gericht informatie vergaren, enquêtes realiseren tot het verwerken van alle info in een perstekst. • Je hebt aandacht voor een goede communicatieplanning waarbinnen ook de eigen media, zoals de website en UIT-magazine een plaats krijgen. • Je bent woordvoerder voor de Franstalige media.

Je profi el: • Je hebt een universitaire opleiding en je kan informatie vlot structureren, analyseren en in een kernachtige boodschap vatten. • Je hebt sterke communicatieve vaardigheden en bent perfect tweetalig (Nederlands/Frans), zowel mondeling als schriftelijk. • Je kan projectmatig werken op zelfstandige, creatieve en doelgerichte wijze. • Je bent ‘nieuws’-gierig en volgt

daarom de actualiteit op de voet. • Je kan je eigen netwerk van contacten ontwikkelen en onderhouden. • Je hebt minimum 3 jaar relevante ervaring inzake communicatie of PR.

In ruil voor jouw inzet en motivatie biedt VAB je: • Een zeer gevarieerde job met veel ruimte voor persoonlijke inbreng. • Een dynamische werkomgeving. • Een groeibedrijf meteen sterke communicatiepolitiek. • Een correcte verloning met extralegale voordelen en opleidingsmogelijkheden.

Voor een snelle behandeling van je kandidatuur reageer je via www.anago.be.

Anago, Poolse Winglaan 90, Sint-Denijs-Westrem, Belgium, 09/243 42 00

V G.80

1/B

PROJECTVERANTWOORDELIJKE COMMUNICATIE (REF2009/0909)Assistent van de Communicatie Manager en woordvoerder Franstalige media

39VACATURE 7 MAART 2009

U bent werkzoekend?Volg een gratis opleiding tot

Uitzendconsulent(e)Antwerpen

Zoekt u een boeiende job? Bent u commercieel ingesteld en legt u graagcontacten? Bent u bovendien stressbestendig? Dan is deze opleiding beslistwat u zoekt!Programma: situering en organisatie van de uitzendarbeid, arbeids- ensociale wetgeving, selectietechnieken en interviewtechnieken, marketing,communicatie en sociale vaardigheden, telefoonvaardigheden, time manage-ment, functie- en arbeidsmarktstudie.Uw profiel: u heeft een eerste professionele ervaring of u bent ten minste inhet bezit van een graduaatsdiploma. Praktische informatie: deze voltijdse dagopleiding zal plaatsvinden in hetHuis van de Sport te Antwerpen vanaf 30 maart 2009 tot en met 26 juni2009 (inclusief een bedrijfsstage van 6 weken in een uitzendkantoor). Interesse? Stuur uw cv naar Anne Van den Broeck (ASAP), Goorbosstraat 22a,2990 Wuustwezel of mail naar [email protected] kan ook telefonisch contact opnemen op het nummer 03 633 96 40.U wordt dan vrijblijvend uitgenodigd voor een infosessie.Cevora vzw organiseert kosteloze opleidingen voor werkzoekenden met reële kansen op tewerkstelling enwil gelijke kansen creëren voor álle werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Bij de rekrutering voor zijn opleidin-gen worden kandidaten dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeachtgeslacht, leeftijd, afkomst, gezinssituatie of handicap.

www.cevora.be

Tot 79%kans o

p

werk!

OCMW Antwerpen biedt werk aan 1 300 medewerkers.

Werken bij OCMW AntwerpenWe vinden je gedrag, vaardigheden, kennis en motivatie belangrijker dan je leeftijd, geslacht, etnische afkomst, lichamelijke beperkingen of nationaliteit.

OCMW Antwerpen zoekt

boekhouders (deskundige boekhouding, B1-B2-B3)

Met een bachelordiploma (of gelijkwaardig aan bachelor) kan je terecht binnen onsdepartement Financiën. Je werkt graag met cijfers. Bovendien hebben de wereld van debeten credit, financiële producten en beheer van geldstromen (thesaurieplanning) voor jou geengeheimen. Dankzij je professionele boekhoudkundige verwerking kan het OCMW zijn inkomsten en uitgaven efficiënt beheren.

Werken bij OCMW Antwerpen biedt een aantal voordelen

Meer infoover de functie, de deelnamevoorwaarden en de selectieprocedure?www.ocmw.antwerpen.be < Werken bij het OCMW< Vacatures < Boekhouder

[email protected]

Inschrijven

Meer informatie over de CFI en haar opdrachten vindt u op de webstek: www.ctif-cfi.be; u vindt daar eveneens een sollicitatieformulier om te downloaden en ingevuld terug te zenden.

De Cel voor Financiële Informatieverwerking

(CFI), zelfstandige administratieve overheid

gevestigd te Brussel belast met de

voorkoming van het gebruik van het

financiële stelsel voor het witwassen van geld

en de financiering van het terrorisme,

zoekt (m/v):

CEL VOOR FINANCIËLE INFORMATIEVERWERKING

InformaticusUw functie:

en hardware;

Uw profiel:

039_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 22:06 Pagina 39

Page 42: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Door zijn ervaring van meer dan 100 jaar beschikt de P&VGroep over een enorme expertise en een grondige kennisvan de Belgische verzekeringsmarkt. Een waarborg voorstabiliteit voor klanten, personeel en distributienetten.

P&V heeft de laatste jaren duidelijk gekozen voor een multikanalen- en multimerkenstrategie en is een verze-keringsgroep geworden met verschillende bedrijven. Dit laat de groep toe zijn positie op de Belgische markt te versterken.

Mijn collega,mijn beste verzekering

• Dossierbeheerders Individueel Leven en Groep Leven

• Schadebeheerders• Medisch Dossierbeheerders • Actuarissen• Process & Change Medewerker• Communicatie Coördinator• Underwriters • Risk ManagersVoor Brussel en Antwerpenm a k e n d e e l u i t v a n d e P & V G r o e p

Teamspirit en Respect maken deel uit van dekernwaarden binnen de P&V Groep. Niet alleentussen collega’s onderling, maar ook in onze relatiewerkgever/werknemer én naar onze klanten toe.

h d I di id lIntussen is P&V de 6de verzekeringsgroep van hetland. P&V Verzekeringen werkt met een netwerkvan exclusieve agenten. VIVIUM commercialiseertzijn producten via de makelarij. Actel behandeltalle vragen rechtstreeks via het Call Center.

Gemotiveerd om mee te werken aan ons succes?Ontdek dan onze carrièreaanbiedingen op

www.jobslink.be

40VACATURE 7 MAART 2009

040_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:35 Pagina 40

Page 43: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Genzyme Corporation uit Massachusetts (USA) is één van

de belangrijkste spelers in de medische biotechnologie.

Wereldwijd telt onze onderneming meer dan 10 000

medewerkers, waarvan 2 500 in Europa. Genzyme heeft

met meer dan 25 jaar ervaring een indrukwekkende

reputatie opgebouwd op het vlak van klinisch onder-

zoek, van menselijke genetica en celkweek tot bio-

heelkunde en kankerbestrijding. Bovendien zijn we

gekend voor de ontwikkeling van zogenaamde 'wees-

geneesmiddelen' voor de behandeling van zeldzame

ziekten. Wereldwijd worden we erkend als pionier in de

productie van therapeutische eiwitten via celkweek voor

menselijke toepassing. In Europa zijn er al diverse Genzyme

producten op de markt. Daarnaast zijn er nog verschillende

producten in de onderzoeks-, test- of goedkeuringsfase.

Zit biotechnologie u in de genen?

De biofarmaceutische faciliteit Genzyme Flanders, gevestigd in Geel, spitst zich voornamelijk toe op de productie van geneesmiddelen op basis van biotherapeutische eiwitten en monoklonale antilichamen. De nieuwe productie-eenheid in Geel is ondertussen operationeel en ging gepaard met een investering van ongeveer 300 miljoen euro.Vandaag zijn er reeds een 340-tal medewerkers tewerkgesteld. Momenteel hebben wij de volgende vacatures (m/v):

toonaangevend in medische biotechnologie

Application Support & Database Administrator

ICT-afdeling (Ref.: VAC-AS)

Functie: Binnen de ICT-afdeling bent u verantwoordelijk voor het beherenvan het gekwalificeerde computerpark. Tot uw taken behoren onder andere het opmaken van de planning voor het introduceren en het selecteren, installeren en onderhoud van de computerplatformen. U vormt een brug tussen de ICT- en QC-afdelingen en werkt nauw samen met de laboratoriumverantwoordelijken. Daarnaast staat u ook in voor het organiseren, controleren en beheren van verschillende databases. U rapporteert rechtstreeks aan de ICT manager.

Profiel: U communiceert vlot, zowel in het Nederlands als in het Engels.U hebt een master in informatica of bent gelijkwaardig door ervaring.U kunt zelfstandig en georganiseerd werken en bent een doorzetter met sterke analytische en probleemoplossende kwaliteiten. U hebt bij voorkeur 3 tot 5 jaar ervaring in de farmaceutische sector in een vergelijkbare functie, en bent vertrouwd met werken in een cGMP-omgeving. U hebt ervaring in databasemanagement, bij voorkeur Oracle of SQL server, en wilt graag uw DBA-kennis verder uitbreiden.

Kennis van projectmanagementmethodieken en ITIL is een voordeel.

Automation Systems EngineerSystem Administrator

Instrumentation & Controls (Ref.: VAC-ASE)

Functie: U bent verantwoordelijk voor de goede werking van de computers, servers en netwerkinfrastructuur. In de nieuwe projecten staat u in voor het opstellen van technische specificaties van systemengebaseerd op operationele specificaties, het implementeren en succes-vol opstarten ervan.Voor bestaande systemen verleent u service naar andere departementen zoals foutopsporing of het inschatten en implementeren van optimalisaties in de productie-eenheden. U neemteveneens actief deel aan het opstellen van automatisering-standaarden en -strategieën. Het takenpakket vereist dat u de evolutie van software, operating systems, computer hardware, GAMP, ... nauw-gezet volgt.

Profiel: U bent industrieel ingenieur (of gelijkwaardig door ervaring) met relevante ervaring met Windows 2003 Server in een industriële of farmaceutische omgeving. Kennis van Emerson Delta V en Microsoft SQL Server of andere databases is een voordeel. U hebt ervaring met het installeren, configureren en onderhouden van computers en netwerkinfrastructuur.Vendor Qualifications voor Windows of netwerk-beheer zijn een pluspunt. U bent een doorzetter met sterke analy-tische en probleemoplossende capaciteiten. U bent resultaatgericht,flexibel en werkt zelfstandig binnen de gestelde objectieven. Goede kennis van gesproken en geschreven Nederlands en Engels is een vereiste.

Genzyme Flanders is een innovatieve setting in een groeisector.De technologische uitdaging, het start-upproject, de rijke sociale interactie, het respect voor de werk-privébalans, het centraal stel-len van de patiënt, het duurzaam ondernemen, de persoonlijke groeiperspectieven en de inspanningen naar de lokale gemeen-schap kenmerken ons bedrijf.

INTERESSE? Mail uw sollicitatiebrief en cv, met vermelding van de functie en het referentienummer, naar [email protected].

Voor meer informatie over Genzyme Corporation,surf naar www.genzyme.com

Meer over Genzyme Flanders en bovenstaande vacatures vindt u op www.genzyme.be

QA Systems Officer – Auditor

Quality Assurance (Ref.: VAC-SO)

Functie: U staat in voor het uitvoeren van externe en interne GMP-audits. Meer specifiek houdt dat in: de interne/externe audits van computerapplicaties en procescontrolesystemen (PLC, DCS, SCADA,MES, ERP, LIMS), externe audits bij leveranciers en contractorganisaties,het ondersteunen en in goede banen leiden van regulatoire inspecties,beheer en up-to-date houden van de lijst met goedgekeurde leveran-ciers en het onderhouden van professionele contacten met het Genzyme Corporate Audit team.

Profiel: U behaalde een masterdiploma, bij voorkeur in een weten-schappelijke richting (farmacie, biochemie, biologie, chemie, …). U hebt een zeer goede kennis van GAMP- en GMP- regelgeving. Ervaring met kwaliteitsaudits van computerapplicaties en procescontrole-systemen is een absolute vereiste. U werkt zeer accuraat, gestructureerd,resultaatgericht en zelfstandig binnen de gestelde objectieven. U bent bedreven in het schrijven van gestructureerde en duidelijke auditrapporten, ook in het Engels. U bent bereid om zeer regelmatig te reizen. Een certificatie als auditor (e.g. ISO 9000) is een plus.

QA Officers Compliance

Quality Assurance (Ref.: VAC-OC)

Functie: In het kader van de continue uitbreiding van onze activiteiten zijn we op zoek naar batch record reviewers en medewerkers voor de teams die o.a. productie-, constructie-, onderhouds-, validatie- en kwaliteitscontroleactiviteiten opvolgen.

Profiel: U behaalde een bachelor- of een masterdiploma in een wetenschappelijke richting (chemie, biotechniek, biologie) of bent gelijkwaardig door ervaring. U hebt bij voorkeur een aantal jaren ervaring in een kwaliteitsfunctie binnen de farmaceutische en/of aanverwante industrie (voeding, cosmetica, chemie). U bent vertrouwdmet de actuele FDA- en Europese cGMP-richtlijnen en de laatste industriestandaarden. U hebt een goede kennis van de Engelse taal en uitstekende communicatievaardigheden.

Documentation Engineer

Engineering (Ref.: VAC-DE)

Functie: Als technisch-administratieve medewerker bent u verant-woordelijk voor het bewaren, actueel houden en archiveren van alle engineeringdocumentatie (plannen, specificaties, leveranciersdocu-mentatie, CE- & ATEC-files). U werkt nauw samen met de ingenieurs en u waakt erover dat de documentatie van nieuwe installaties en bij wijzigingen geactualiseerd wordt. Indien nodig neemt u hiervoor contact met leveranciers of contractors. U beheert de engineeringdata-base met alle componenten, ventielen, instrumenten en de CAD-files.

Profiel: U bent graduaat of industrieel ingenieur – bij voorkeur elektro-mechanica – of gelijkwaardig door ervaring. Liefst hebt u enkele jaren ervaring in een technische, constructie- of onderhoudsomgeving. U hebt zin voor organisatie, werkt zeer vlot met MS Office en hebt kennis van AutoCAD. U communiceert vlot in het Engels (voertaal).

Validation EngineerMet focus op cleaning/proces- en transportvalidatie

Facilities & Engineering (Validatie) (Ref.: VAC-VE)

Functie: U bent verantwoordelijk voor de validatie van processen (in eerste instantie met focus op transportprocessen). U stelt de noodzake-lijke validatiedocumenten op volgens huidige FDA- en Europese regel-gevingen en de laatste industriestandaarden. U zorgt ervoor dat de validatie verloopt conform de Genzyme-procedures. U bent betrokken bij het selecteren van de meest geschikte leverancier en transport-methode, en de voorbereiding en uitvoering van de validatie-activiteiten.

Profiel: U genoot een hogere ingenieuropleiding (chemie, biochemie,cel- en gentechnologie, elektromechanica, voeding,…) en een 3-tal jarenspecifieke validatie-ervaring in een cGMP-omgeving in de farma-ceutische industrie. Ervaring met temperatuurdistributiestudies is een voordeel. U beschikt over goede sociale en communicatieve vaardig-heden, met het Engels als voertaal.

Process AnalystStatistics, Process Modeling and Analysis

Technology (Ref.: VAC-PA)

Functie: U ondersteunt diverse ontwikkelings-, productie- en validatie-activiteiten met behulp van datamodellering en statistische analyses.U bent verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen van data-analyse-technieken met als doel ongewenste process shifts te detecteren,‘root causes’ en bijbehorende procesverbeteringen te identificeren. Een anderessentieel onderdeel van deze functie is het simuleren en modelleren van processen om ‘work flow’ en ‘plant design’ opties te evalueren.

Profiel: U bent master of doctor in (bio-)ingenieurswetenschappen,biostatistiek of bio-informatica, met 4 jaar relevante ervaring in de farma of biotechnologie. Een goede achtergrondkennis in toegepaste statistiek en datamodellering is een vereiste. Idealiter hebt u ervaring met bio-processen, databases, wiskundige en statistische software-pakketten (Oracle, Matlab, Sas Jump). U geeft blijk van een analytische,probleemoplossende geest en van uitstekende verbale en schriftelijke vaardigheden.

Maintenance Technician In SuiteOnderhoudstechnici voor process equipment

Facilities & Engineering (Ref.: VAC-MT)

Functie: In eerste instantie wordt u ingeschakeld voor het preventief en prediktief onderhoud van onze process equipment installatie volgensrelevante SOP’s. U bent vertrouwd met veilig werken in een cGMP-omgeving. U ondersteunt het team in troubleshooting, verbeterings-projecten, de voorbereiding en het onderhouden van de benodigde werkinstructies en procedures.

Profiel: U hebt een A2-diploma (TSO) met ervaring in een onderhouds-functie, bij voorkeur verworven in de farmaceutische en/of aanver-wante industrie. U hebt enkele jaren gewerkt in mechanisch onderhoudgericht op process equipment, o.a. pompen, mechanische dichtingen,magnetisch gedreven roerwerken, trillingsanalyses, instrumenten en controlesystemen. U bent als teamplayer een doorzetter met sterke analytische en probleemoplossende capaciteiten. Kennis van MS Officeis een voordeel. U werkt in 2 ploegen met stand-by arrangementen.

Project EngineerUtilities & Process Equipment

Facilities & Engineering (Ref.: VAC-PE)

Functie: U bent verantwoordelijk voor de goede uitvoering van diverse investerings- en verbeteringsprojecten. Als projectingenieur stelt u de technische specificaties op voor process equipment en utilities gebaseerd op de user requirements. Als verbindingspersoon met de belangrijkste leveranciers zorgt u dat alles verloopt conform de speci-ficaties vanaf kick-off meetings tot en met overhandiging van de installaties aan de interne klant. U voorziet projectmanagementomka-dering voor specifieke engineeringprojecten van diverse complexiteit.

Profiel: U bent industrieel ingenieur elektromechanica met een 5-tal jaren specifieke projectengineeringervaring gericht op utilities en processequipment. Ervaring in de (clean) piping wereld is zeer positief. Kennis van DCS- en PLC-systemen (inclusief de bijkomende fieldbussystemen zoals o.a. Foundation Fieldbus, Profibus en As-I) is een voordeel. U beschikt over goede sociale en communicatieve vaardigheden, met het Engels als voertaal.Werkervaring in een cGMP-omgeving strekt tot aanbeveling.

Maintenance Area Lead HVACSpecialist in HVAC-systemen

Facilities & Engineering (Ref.: VAC-MAL)

Functie: Als actieve teamleader bent u verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud, de technische interventies en herstellingen aan diverse HVAC-installaties. U werkt mee aan het preventief en prediktief onderhoud volgens relevante SOP’s. U bent vertrouwd met het veilig werken in een cGMP-omgeving. Verder werkt u mee in troubleshooting en verbeteringsprojecten en aan de voorbereiding en het onderhouden van werkinstructies en procedures.

Profiel: U bent bachelor elektromechanica (of gelijkwaardig door ervaring) met relevante ervaring in een onderhoudsfunctie, bij voorkeurverworven in de farmaceutische en/of aanverwante industrie. U hebt minimaal een 5-tal jaren relevante ervaring in het onderhoud van HVAC-installaties. U bent flexibel en klantgericht ingesteld en als team-player een doorzetter met sterke analytische en probleemoplossende capaciteiten. Naast MS Office is kennis van DCS-, PLC- en veldbus-systemen een voordeel.

041_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:05 Pagina 41

Page 44: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

42VACATURE 7 MAART 2009

Atcomex is een dynamische KMO met wereldfaam gespecialiseerd in de ontwikkeling en constructie van aluminium tankwagens, aircraftrefuelling, dispensers, zelfstandige pompunits, containers enz. Atcomex staat voor custom build solutions.

voor de versterking van ons R&D-team zoeken wij:

PROJECT INGENIEUR m/vUw verantwoordelijkheden:- U bent verantwoordelijk voor onderzoeksprojecten (planning, uitvoering en opvolging) voor de ontwikkeling

van nieuwe producten en de optimalisatie van bestaande producten.- U brengt nieuwe ideeën voor onderzoek aan en werkt mee aan de verdere uitbouw van de technologische

knowhow van de onderneming.- U voert technische studies uit, test materialen, analyseert grondstoffen/componenten en onderhoudt contacten

met leveranciers.- U stelt haalbaarheidsstudies op en voert kosten/batenanalyses uit.- U brengt uw collega’s op de hoogte van alle ontwikkelingen, ook inzake wetgeving. Uw profiel- U heeft een ingenieursdiploma (master) elektro-mechanica (mechanica). Sterkteberekeningen met de eindige

elementenmethode is u niet vreemd.- U getuigt van een goed organisatievermogen, stressbestendigheid en sterke geschreven en gesproken

communicatievaardigheden in het Nederlands, Engels en Frans.- U heeft een goede kennis van 3D CAD tekenen en een uitmuntende kennis van MS Office. Kennis van Visual-

basic is een pluspunt.

TECHNISCH TEKENAAR/ONTWERPER m/vUw verantwoordelijkheden:- U bent verantwoordelijk voor het uittekenen van plannen vanuit het 3D-model. Dit omvat het maken van

onderdelen- en samenstellingstekeningen, stuklijsten, e.d. met Autodesk Inventor en Autocad.- U respecteert strikt de normen en de afspraken met de klant. Op die manier bent u samen met uw collega’s een

onmisbare schakel tussen de verkoop en de productie.- U werkt ook dynamisch mee aan de optimalisatie van de bestaande producten. Uw profiel- U heeft een diploma van het hoger onderwijs (korte type) in de richting mechanische constructie. Idealiter heeft

u reeds enige ervaring op het vlak van mechanica en metaalbewerking, aangevuld met een vorming technisch tekenen.

- U bent een teamspeler en communicatief ingesteld.- U combineert efficiëntie met systematisch ordelijk en accuraat werken.

Interesse ? Stuur uw sollicitatiebrief met curriculum vitae naar: Atcomex Company nv tav Lien VanwalleNijverheidslaan 6, Email: [email protected] Gullegem fax +32 56 40 00 56 tel. +32 56 43 99 20www.atcomex.be

Houdt Java voor u iets meer in dan een exotische bestemming of eenlekker kopje koffie? Voelt u zich thuis in een wereld vol beans en ants,maar mist u de nodige studies of werkervaring? Dan is deze opleidingzeker iets voor u!

Uw profiel:U hebt een sterke interesse in informatica en internettoepassingen eneen passieve kennis van het Engels. U kan functioneren op een niveauhoger onderwijs. Voorkennis van een programmeertaal is vereist.

Programma:U leert web-based applicaties ontwikkelen op basis van JSP, Servlets,JSF en XML in en Java Enterprise omgeving. De opleiding wordt afge-werkt met Spring en Hibernate, onderwerpen die je gegeerd zullenmaken op de arbeidsmarkt. U krijgt persoonlijke begeleiding bij hetvinden van een stage en/of een job.

Praktische informatie:Deze voltijdse dagopleiding vindt plaats in Gent, vanaf 20 april 2009en duurt tot december 2009 (incl. 6 weken bedrijfsstage).

Interesse?Kom vrijblijvend naar de infosessie op 26 maart 2009 om 10u te VDABWondelgem. Bel of mail voor een uitnodiging naar Regine Guillemaere,tel. 09 254 11 28 of [email protected] zo snel mogelijk!

Partenariaat: in samenwerking met VDAB.Cevora vzw en VDAB organiseren kosteloze opleidingen voor werkzoekenden met reële kansen optewerkstelling en willen gelijke kansen creëren voor álle werkzoekenden op de arbeidsmarkt.Bij de rekrutering voor de opleidingen worden kandidaten dan ook geselecteerd op basis van hunkwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst, gezinssituatie of handicap.

www.cevora.be - www.vdab.be

Meer dan

79% kans

op werk!

U bent werkzoekend?Volg een gratis opleiding tot

Java EnterpriseOntwikkelaar

regio Gent

042_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:39 Pagina 42

Page 45: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Zemstbaan 24 I 2800 Mechelen I Tel.: 015/42 16 55 I Fax: 015/42 21 52 I [email protected] I www.sodevaconsulting.com

Erkend bureau - V

G.513/B

- Lid Federgon

INTERESSE?Stuur, bij voorkeur per e-mail, uw sollicitatiebrief met cv naar Sodeva Consulting & Development op onderstaand adres.Voor bijkomende informatie kunt u steeds bellen. Uw kandidatuur wordt strikt vertrouwelijk en professioneel behandeld.

ACCOUNTMANAGER Vlaanderen (B) en Zuid-NederlandUw belangrijkste klanten zijn de fabrikanten van trailers, carrosserieën, speciale voertuigen, bouw- en landbouwmachines, caravans en campers. U draagt zorg voor een optimale marktpositie van de betreffende productgroepen, teneinde een bijdrage te leveren aan de commerciële doelstellingen voor de Benelux markt.

Functie: U onderhoudt de relaties en begeleidt en ondersteunt de industriële klantenkring (Special Original Equipment markt – SOE) • U vertaalt de verkoopstrategie naar specifieke projecten per klant • U realiseert de vooropgestelde verkoopbudgetten • De accountmanager SOE rapporteert aan de manager SOE Benelux.

Profi el: U heeft verkoopervaring in de automotive of aanverwante branche • U heeft inzicht in en affiniteit met techniek • U bent communicatief en werkt resultaatgericht op korte en middellange termijn • U beschikt over een analytisch vermogen en kunt strategisch meedenken • Goede kennis van de Franse en Engelse taal is een pré.

Wij bieden: Een aantrekkelijk pakket primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden • Een dynamische werkomgeving met een open en professionele werksfeer• Een hecht team in een internationaal werkende organisatie • Een grondige opleiding en reële ontplooiingskansen • De standplaats voor deze functie isAartselaar, België.

HELLA NV (België) en Hella BV (Nederland) zijn de Benelux verkoop-, marketing- en distributieorganisaties van het Duitse

Hella concern, één van de grootste producenten ter wereld van o.a. verlichting en elektronica in de automotive markt. Met vier

kernactiviteiten – verlichting, elektronica, elektra en thermomanagement – is Hella een betrouwbare leverancier voor groot-

handelaren, fabrikanten, auto-importeurs en overheid. Kwaliteitsproducten, leverbetrouwbaarheid, een hoge mate van fl exi-

biliteit en geavanceerde systemen voor logistiek en IT, kenmerken de organisatie. Wij zijn op zoek naar een gedreven (m/v)

43VACATURE 7 MAART 2009

> Functie

U zult deel uitmaken van een team bestaande uit 5 personen. Uw functies zijn de volgende : boeken van aankoop- en verkoop-facturen, de financiële controle, de verklaringen Intervat, het opstellen van de intermediaire situaties, de voorbereiding van de balansen en de jaarrekeningen, enz... U zult ook administratieve dossiers moeten opvolgen en beheren (subsidies, bewijs, uitzonderlijke projecten, enz...)

> Offerte

U werkt in een jonge, dynamische werkomgeving en bent on-middellijk in contact met de financiële directeur. U stapt in een steeds groeiende bedrijf en geniet van een dagende salaris.

boomerang core company> Boekhouder bediende voltijds (m/v)

> Contact

Deze job interesseert u ?Stuur u vacature en uw motivatiebrief naar Chantal Coens e-mail : [email protected] ou per fax (02) 410-5495

U bent gegradueerd in boekhouding, met of zonder ervaring. Uw hoofdkwaliteiten zijn orde, nauwkeurigheid en stiptheid. Glimlachend en optimistisch, u bent perfect tweetalig frans, nederlands (schrijven en spreken) en u hebt een goede kennis van Winbooks en MS Office.

© www.georgesdekinder.com

EN ALS UW PROJECTEN DE ONZE ZOUDEN VERVOEGEN?

HET AGENTSCHAP VOOR TERRITORIALE ONTWIKKELING – ATO WERFT AAN

Een administratieve en financiële verantwoordelijke (M/V)Hij/zij beschikt over een diploma op het gebied van financieel en administratief beheer of kan een relevante ervaring van 5 jaar aantonen in administratief beheer. Hij/zij heeft een goede mondelinge en schriftelijke kennis van de andere landstaal (NL of FR). Hij/zij zal instaan voor het en financiële, boekhoudkundige en administratieve management van de structuur.

Een jurist (M/V)Houder van een universitair diploma in recht, met kennis van de vastgoedsector, juridische ervaring op het vlak van stedenbouw en ruimtelijke ordening en vertrouwd met juridische bepalingen die van toepassing zijn op bouwpromotoren en vastgoedfirma’s. Hij/zij verleent juridische raadgeving voor de gehele structuur.

Projectbeschrijving en volledige vacature op www.adt-ato.beSchriftelijke kandidatuur met gedetailleerde CV in te dienen bij het ATO vóór 12 maart 2009.Tel. +32 (0)2 563 63 00 – Fax +32(0)2 563 63 20 – E-mail [email protected]

Erkend bur eau - V

G.513/B

- Lid Federgon

BUSINESS CONTROLLERFunctie: Na een grondige introductieperiode ben je mee verantwoordelijk voor de financiële analyses van de vennootschappen binnen onze groep. Je verwerkt cijfergegevens en assisteert bij een correcte en tijdige rapportering. Verder help je bij het opstellen en beoordelen van budgetten en strategische plannen waardoor je veelvuldig contact hebt met de afdelings- en productgroepverantwoordelijke. Je staat in voor een gedetailleerde maand- en kwartaalrapportering. Bovendien werk je mee aan een aantal projecten van fi nancieel-economische aard.

Profi el: Je combineert een hogere financieel-economische opleiding met een eerste relevante ervaring van minstens twee jaar. Je bent een plichtsbewuste professional die sterk analytisch en oplossingsgericht weet te denken. Je aanpak is methodisch, accuraat en discreet. Je persoonlijkheid getuigt verder van zin voor initiatief, overtuigingskracht en teamgerichtheid. Een praktische kennis van het Engels en het Frans is vereist.

Onze opdrachtgever, gevestigd op de as Leuven-Brussel, is een dochteronderneming van een internationale groep. Actief in de zakelijke dienstverlening worden B-to-B relaties uitgebouwd. Met ± 500 medewerkers is hij duidelijk de referentie en marktleider in zijn sector. Voor de fi nanciële afdeling wordt momenteel uitgekeken naar (m/v):

SODEVA CONSULTING & DEVELOPMENTZemstbaan 24 - B-2800 Mechelen • Tel.: 015/42 16 55 - Fax: 015/42 21 52 • e-mail:[email protected] • www.sodevaconsulting.com

Heb je interesse voor een van beide functies?Stuur, bij voorkeur per e-mail, je sollicitatiebrief met cv naar Sodeva Consulting & Development op onderstaand adres.Voor bijkomende informatie kan je steeds bellen. Je kandidatuur wordt strikt vertrouwelijk en professioneel behandeld.

HOOFDBOEKHOUDERFunctie: Na een grondige introductieperiode ben je mee verantwoordelijk voor de correcte uitvoering van diverse boekhoudkundige en financiële verrichtingen van onze Belgische maatschappijen. Je gevarieerd takenpakket omvat onder andere de algemene boekhouding, de klanten- en leveranciersboekhouding, de resultaten-rekening, de voorbereiding van de maand- en jaarafsluiting alsook het voorbereiden van de BTW-aangiftes, fiscale aangiftes en de jaarrekening.

Profi el: Je combineert een hogere financieel-economische opleiding met een relevante ervaring van enkele jaren in allround boekhouding in een accountancy kantoor of als interne boekhouder. Enige ervaring in fiscale aangelegenheden is een pluspunt. Je bent analytisch en nauwgezet. Je getuigt van dynamisme en werkt zowel in team als zelfstandig. Je bent bovendien een vlotte communicator en beschikt over een courante kennis van het Frans en het Engels.

043_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:45 Pagina 43

Page 46: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Onze Aurea, bekroond met de EISA Award 2008, is een overtuigend voorbeeld van de geavanceerde en vernieuwende producten waaraan jij kan meewerken.

Jamal El Allachi30 jaar,

Lean Program Manager

Innoverend denken is een sterke reflex.Als je bij ons start, werk je dus meteen

bij een marktleider in kwalitatieve producten voor Healthcare, Consumer Lifestyle

en Lighting. Een internationale onderneming waar je mogelijkheden onbeperkt zijn.

Onze producten behoren niet alleen tot de technologische top, maar zijn bovenal

gebruiksvriendelijk. Maar met deze zinvolle producten willen we niet alleen het dagelijks

leven van mensen verbeteren, ook de carrière van onze medewerkers is voor ons essentieel.

Zij gaan elke dag voluit in een van onze drie internationale marktsectoren.

Met onze Consumer Lifestyle-producten genieten klanten van verrijkende ervaringen

die hun behoefte aan ontspanning en welzijn beantwoorden.

We richten ons op de persoonlijke leefwereld van ruimte, geest en verzorging.

Dankzij Lighting levert Philips ook geavanceerde energiezuinige oplossingen voor

alle segmenten: straatverlichting, kantoor & industrieel, maar evengoed horeca en thuis.

Bij Healthcare verschuift onze focus dan weer naar patiënten en zorgverleners.

Met onze medische knowhow trachten we de patiëntenzorg alvast gevoelig te verbeteren.

Je merkt het zelf. Zoveel sterproducten, zoveel sectoren, jij vindt er beslist een job

die aansluit bij jouw ambities. Zelfs over de grenzen heen.Als je even gedreven bent,

surf dan snel naar www.philips.be/jobs.

Simplicity is transforming talent into products

44VACATURE 7 MAART 2009

Stafmedewerker EnergieU adviseert onze gemeenten inzake duurzaam energiegebruik en begeleidt hen bij concrete projecten en acties en u ondersteunt de interne projectontwikkeling met deskundig advies.

Wvi is regelmatig op zoek naar ingenieurs, milieudeskundigen, ruimtelijk planners, mobiliteitsdeskundigen, projectontwikkelaars, …

Baron Ruzettelaan 35 | 8310 Brugge [email protected]

zoekt talent (m/v)

Alle info vindt u op www.wvi.be

De West-Vlaamse Intercommunale - wvi - is een dienstverlenende vereniging met zetel in Brugge. In opdracht van 54 West-Vlaamse gemeenten en de provincie zorgen we voor een gebiedsgerichte,geïntegreerde aanpak van de planning en de projectontwikkeling. Onze opdracht: bedrijfshuis- vesting ontwikkelen, woonprojecten realiseren, studiewerk verrichten en advies verlenen op het vlakvan ruimtelijke planning, mobiliteit, milieu en natuur.

Interesse? Stuur dan uw CV naar onze consultants vanindeco, Interleuvenlaan 62, 3001 Heverlee of via mail naar [email protected]. U krijgt spoedig antwoord.

PLAYMOBIL® staat met haar wereldbekende producten aan de top in de speelgoedbranche. De hoofdzetel bevindt zich in Duitsland en wereldwijd zijner bijna 3000 werknemers. Vanuit België, vandaag nog gevestigd in Strombeek-Bever, maar vanaf midden 2009 in Mechelen, verzorgt PlaymobilNorthern Europe de verkoop- en marketingactiviteiten voor Benelux en de Scandinavische regio. Dit team willen wij versterken met een (m/v)

Management assistant in een gedreven sales- en marketingomgeving

Functie: U ondersteunt het management op diverse fronten • U beheert en bewerkt verschillende managementrapporten en statistieken • U assisteert bij de rapporteringen naar de moeder-maatschappij • U ondersteunt het management eveneens met secretariële taken zoals het behandelen van telefoon en briefwisseling, het boeken van reizen, het bestellen van kantoormateriaalalsmede de daarbij behorende administratie • U werkt nauw samen met de interne afdelingen.Gevraagd: U heeft een opleiding in een administratieve richting of talen en ervaring in een gelijkaardige, all round ondersteunende, functie • Naast organisatietalent en een groot aanpassingsver-mogen is zin voor analyse en flexibiliteit zeer belangrijk • U werkt vlot met MS Office, met name Excel, Word en PowerPoint • U spreekt en schrijft vlot Nederlands, Frans en Engels. Kennis vanZweeds, Noors, Deens of Fins is zeker een voordeel!Aanbod: Een gezond en groeiend bedrijf met een sterk merk • U komt terecht in een gedreven organisatie met een vlotte, informele sfeer • Zeer veelzijdige functie waarbij u in aanraking komtmet diverse aspecten van het bedrijfsgebeuren • Een interessant salarispakket aangevuld met extralegale voordelen.

044_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:46 Pagina 44

Page 47: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

A

Derveaux Select, gelegen te Gent, ondersteunt klanten in binnen- en buitenland met de rekrutering en selectie van nieuwe medewerkers en de carrièrebegelei-ding van interne medewerkers via potentieelbepaling en/of training en coaching. Onze klanten zijn succesvolle multinationals en KMO’s die allen onze fi losofi e volgen dat bedrijven draaien op mensen. Om aan ons groeiend klantenbestand de kwalitatieve service te verstrekken die we vooropstellen, zoeken we momen-teel ter uitbreiding van ons team (m/v):

CONSULTANTUw functieIn de inwerkperiode werkt u actief mee aan de lopende procedures en trainingen • Vervolgens werkt u zelfstandig consultancyopdrachten uit van A tot Z en beheert u een eigen klantenportefeuille • U bent op termijn zowel verantwoordelijk voor prospectie en de uitbouw van een klantenplatform als voor relatiebeheer en het uitwerken van projecten op maat • U doet organisatieanalyses en stelt samen met de klant functieprofielen op, waarbij u zich volledig inleeft in het bedrijf en de functie • Uw klant kan steeds op u rekenen en u bouwt een vertrouwensrelatie op met zowel klant als kandidaat • Als rekruteringsspecialist bent u verantwoordelijk voor de redactie van de jobadvertenties, de selectie-interviews en de adviesrapporten en de feed-back aan de kandidaten • Uiteraard kunt u hierbij rekenen op alle nodige ondersteuning van onze levendige binnendienst van HR assistants.

Uw profielNa uw universitaire opleiding (bij voorkeur psychologie) deed u minimum 5 jaar relevante en uitgebreide ervaring op binnen het HR domein • Ervaring met werving en selectie is een must • U bent sterk in business develop-ment waarbij u als gedreven ondernemer opportuniteiten ziet en concreti-seert • Uw uitstekende relationele en communicatieve vaardigheden helpen u hierbij maar ook uw interesse in mensen en organisaties • U valt op dooruw vakkenis, professionalisme en sterke klantgerichtheid • Daarnaast typeren visie, flair en uitstraling uw persoonlijkheid • U bent vlot tweetalig (N/F) waarbij gezien onze internationale klanten elke bijkomende taal een extra troef is • In functie van het fileprobleem woont u bij voorkeur in de regio Gent.

Interesse?

Stuur dan uw sollicitatiebrief

en cv, met vermelding

van uw gsm-nummer,

naar [email protected]

U kan ook faxen

op 09/225 30 08 of schrijven

naar Derveaux Select,

Blekersdijk 35, 9000 Gent.

Voor alle bijkomende

informatie kan u terecht

op 09/223 50 36.

www.derveaux-select.be

Ons aanbodWe bieden u een jarenlange klantenbinding, nationaal en internationaal • Dankzij de uiteenlopende sectoren waarin we werkzaam zijn en onze ruime waaier aan op maat gemaakte diensten, is afwisseling één van onze grootste troeven • Reken daarbij de uiterst boeiende contacten met klanten en kandidaten • Een aangename en vlot bereikbare werkplek, een stimulerende omgeving en gedreven collega’s maken deel uit van uw toekomstige leefwereld • Ten slotte bieden wij u een interessant salarispakket aangepast aan uw competenties en ervaring. Voor de consultant zijn verschillende contractuele opties mogelijk.

OFFICE MANAGER/HR ASSISTANTUw functieU zorgt ervoor dat het kantoor op wieltjes loopt • Samen met uw collega ondersteunt u de consultants met een feilloze procesbewaking van alle lopende procedures • Daarbij is uw takenpakket uiterst gevarieerd: onthaal van kandidaten en klanten, veelvuldige telefonische contacten, administratie en agendabeheer, opmaak van advertenties, offertes en rapporten, ... • U bent verantwoordelijk voor de contacten met onze leveran-ciers, een perfecte logistiek en de aankoop van alles wat nodig is om ons bureau de selecte uitstraling te bieden waarvoor webij onze klanten en kandidaten bekend staan.

Uw profielNa uw hogere opleiding (lic. Romaanse talen, vertaler-tolk, lic. communicatiewts. of secr. moderne talen) deed u een stevig aan-tal jaren ervaring op in een relevante functie • Hebt u ervaring in een selectiekanoor, interimorganisatie of op een personeels-afdeling, dan is dit mooi meegenomen • U gaat moeiteloos om met de meest uiteenlopende organisatorische en administratieve taken, en bent vlot aan de telefoon en in het onthaal • U bent vlot tweetalig (N/F) en hebt bij voorkeur ook kennis van het Spaans • U bent proactief, assertief en weet veel ballen tegelijk in de lucht te houden • Het spreekt voor zich dat u het Office-pakket goed onder de knie heeft en dat u uiterst accuraat bent • U woont in de regio Gent.

VG. 18

5/B

45VACATURE 7 MAART 2009

De verwachtingen van onze

klanten overtreffen, dat is ons motto

bij TENNANT. Dankzij de kwaliteit van onze

producten behoren wij tot de wereldtop in commerciële en

industriële vloerreinigingsmachines. Van de kleinste stofzuiger

tot de grootste veeg-schrobmachine, zijn al onze producten van

kwalitatief technisch topniveau. Met onze productintroducties

eerder dit jaar zijn we tevens leidinggevend op het vlak van

productiviteit en ecologisch verantwoord schoonmaken. Voor ons Benelux serviceteam zijn wij momenteel op zoek naar een tweetalige N/F (m/v):

Service RepresentativeJE FUNCTIE: Je draagt zorg voor het probleemloos en veilig functioneren van machines in je regio.

Hiertoe voer je alle servicebeurten en herstellingen binnen je regio uit en sta je zelf in voor de

planning. Je spoort storingen op en lost ze op. Verder geef je opleiding aan eindgebruikers en

adviseer je je klanten omtrent te vervangen onderdelen of te verrichten herstellingen. Ten slotte

beheer je de voorraad in je eigen servicewagen.

JE PROFIEL: Je genoot een technische opleiding: minimaal A2 elektriciteit of elektromechanica,

maximaal graduaat (hokt). Ervaring met verbrandingsmotoren, elektrotechniek en hydraulica is

een absolute must. Je bent vlot tweetalig (N/F) en hebt noties van Engels. Je werkt zelfstandig,

resultaatgericht en nauwkeurig. Je bent bereid dienstverlening te verschaffen wanneer je klant je

nodig heeft, ook ’s avonds en tijdens het weekend.

ONS AANBOD: Naast een motiverend verloningspakket, inclusief extralegale voordelen (modern

uitgeruste servicewagen met gps, maaltijdcheques, groeps- en hospitalisatieverzekering) kan je

eveneens rekenen op premies voor extra prestaties en permanente bijscholing middels interne

opleidingsprogramma’s.

INTERESSE? Stuur je motivatiebrief en cv

naar [email protected]

of naar Tennant, t.a.v. Annemie Coppens,

Plantin en Moretuslei 220, 2018 Antwerpen.

VG

.2/B

– B

-AB

04.0

28 –

W.R

S141

CREATING A CLEANER, SAFER WORLD

Ascento is een divisie van t-groep NV.

Lid van recruitment, search & selection.

VG

.1246/B

UO

SA

P -

B-C

0 7.0

02 -

W.IN

T.R

E.R

S.S

O.1

48

Wit-Gele Kruis Limburg vzw biedt met 1.200 enthou-

siaste verpleegkundigen een kwaliteitsvolle thuiszorg.

Vanuit 26 afdelingen rekenen 12.000 patiënten dagelijks

op onze totaalzorg, afgestemd op de individuele thuisom-

geving van de patiënt. De verpleegkundigen worden hierbij ondersteund door 60 administratieve

en 30 logistieke medewerkers. Om mee de schouders onder de verdere uitbouw van onze organi-

satie te zetten, zijn wij momenteel op zoek naar een (m/v):

Managerfinanciën, administratie en logistiek

Uw takenpakketU bent lid van het directiecomité. U geeft leiding aan een dienst van 90 medewerkers en 3 diensthoofden. U bent eindverantwoordelijke voor de organisatie, coördinatie, voortgang en resultaten van de centrale cel financiën en verzekeringen, de facilitaire diensten (o.a. beheer van 1.100 wagens en een 30-tal gebouwen) en het economaat.U zorgt voor alle boekhoudgegevens en toetst ze met de wettelijke reglementering (fiscaal en boekhoudkundig) en de (sectorale) normen.U analyseert en vertaalt deze gegevens in rapporten en beleidsadviezen voor de directie.

Uw profielU hebt een masterdiploma, bij voorkeur in economische richting. U hebt relevante ervaring binnen het vermelde takenpakket en minimaal vijf jaar leiding-gevende ervaring.U hebt een duidelijke affiniteit met de zorgsector en onze doelgroepen.U hebt een sterk analytische geest en werkt kwaliteitsgericht. Uw stimulerende houding werkt positief op de motivatie van uw medewerkers.

Ons aanbodEen afwisselende job op directieniveau met een brede verantwoordelijkheid.Een gedreven en enthousiast team waarop u kan bouwen.Een lerende en creërende organisatie met een erg mensbetrokken cultuur en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en creativiteit.Een competitief salaris, dienstwagen, maaltijdcheques, groepsverzekering en andere extralegale voordelen.

Wordt u onze nieuwe medewerker?Stuur dan uw cv met sollicitatiebrief uiterlijk 20 maart 2009 naar Ascento, t.a.v. Jeroen Smeulders, Kempische Steenweg 293/7, 3500 Hasselt, [email protected]. Voor verdere informatie kan u terecht op 011 30 14 70. Bezoek ook onze website www.ascento.be

Ascento wil de maatschappij zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst of handicap. www.ascento.be

045_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:48 Pagina 45

Page 48: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

drop

@

Archipel Business Center, Tramstraat 61,

Zwijnaarde (Gent).

Hop on the JobBus – Sint-Pietersstation Gent.

till you

Di 17 maart ’09van 17u tot 21u

georganiseerd door

in samenwerking met

Deelnemende bedrijven:

SCHRIJF NU METEEN IN OP

WWW.ORBID.BE

Ben jij laatstejaars in een technisch

georiënteerde richting?

Ziehier jouw unieke kans om rechtstreeks

met hightech- en/of andere bedrijven

in gesprek te komen. Tegelijk is het een

ludieke manier om een klare kijk op de

potentiële arbeidsmarkt te krijgen.

Career

Conference

Jobshop46VACATURE

7 MAART 2009

Brasschaat is een groene gemeente die ligt aan de rand van de grootstad Antwerpen. Alslokaal bestuur trachten we de dienstverlening naar de zowat 38.000 inwoners vanBrasschaat zo optimaal mogelijk te organiseren. Hiertoe bouwden we een stevigeorganisatie uit met zo'n 400 medewerkers. Om dit team te versterken gaat hetgemeentebestuur van Brasschaat, door middel van een selectieproef, nu over tot deaanwerving met aanleg van een werfreserve van (m/v):

BIBLIOTHECARIS - B4-B5 - in statutair verbandProfiel: • U bent minimaal 18 jaar • U bent van onberispelijk gedrag en geniet van de burgerlijkeen politieke rechten • U bent in het bezit van ten minste een diploma hoger onderwijs van hetkorte type (HOKT) of een bachelor diploma • U bent in het bezit van één van navermeldediploma's of bent bereid dit te behalen ten minste 2 jaar na indiensttreding: de akte vanbekwaamheid tot het houden van een openbare bibliotheek OF het getuigschrift initiatie in debibliotheek-, documentatie- en informatiekunde OF een professioneel of academisch hogerdiploma op het gebied van het bibliotheekwezen • U heeft een goede communicatieveuitdrukkingsvaardigheid • U bent klantvriendelijk en behulpzaam • U heeft kennis van toepas-selijke wetgeving • U heeft kennis van informaticagebruik • U kan organiseren, coördineren enplannen • U kan snel wetten, reglementen en voorschriften eigen maken en u kan ze juistinterpreteren • U heeft sterke interesse voor klantgerichte werking, uitbreidingsactiviteiten enbibliotheekpromotie • U bent sterk in het opleiden en coachen van mensen.

ADJUNCT-BIBLIOTHECARISB1-B3 - minimaal 19/38 - in statutair verband

Profiel: • U bent minimaal 18 jaar • U bent van onberispelijk gedrag en geniet van de burgerlijkeen politieke rechten • U bent in het bezit van ten minste een diploma hoger onderwijs van hetkorte type (HOKT) of een bachelor diploma • U bent in het bezit van één van navermeldediploma's of dit behalen ten minste 2 jaar na indiensttreding: de akte van bekwaamheid tot hethouden van een openbare bibliotheek OF het getuigschrift initiatie in de bibliotheek-,documentatie- en informatiekunde OF een professioneel of academisch hoger diploma op hetgebied van het bibliotheekwezen • U heeft een goede communicatieve uitdrukkingsvaardigheid• U bent klantvriendelijk en behulpzaam • U heeft basiskennis van toepasselijke wetgeving• U heeft kennis van informaticagebruik • U heeft sterke interesse voor klantgerichte werking,uitbreidingsactiviteiten en bibliotheekpromotie.

TECHNISCH MEDEWERKERGRONDGEBIEDSZAKEN

C1-C3 - in contractueel verbandProfiel: • U bent minimaal 18 jaar • U bent van onberispelijk gedrag en geniet van de burgerlijkeen politieke rechten • U bent in het bezit van een diploma hoger secundair onderwijs • U heefteen goede communicatieve uitdrukkingsvaardigheid • U bent klantvriendelijk en behulpzaam• U heeft kennis van informaticagebruik en inzicht in de functie en werking van de gemeentelijkediensten • U kan snel wetten, reglementen en voorschriften eigen maken en u kan ze juistinterpreteren.

Als één van deze uitdagingen u aanspreekt, kunt u een inschrijvingsformulier, de volledigefunctiebeschrijving en de toelatings- en aanwervingsvoorwaarden verkrijgen bij hetGemeentebestuur, dienst personeel en onderwijs, Frilinglei 1, 2930 Brasschaat.Tel.: 03 650 02 75 • Fax 03 650 02 89 • E-mail: [email protected]

Sollicitaties moeten uiterlijk 15 mei 2009 worden toegezonden.

MIRO-CONSULENT niveau B

Taken:

Vereisten:

Wij bieden:

INTERESSE?

22 maart 2009.28 maart 2009

046_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:28 Pagina 46

Page 49: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

OOK ONLINE VIND JE JOBS BIJ SALES & MARKETING

9 vacature.com/zoeker47VACATURE

7 MAART 2009

Overzicht van boeiende uitdagingen in het dossier

SALES & MARKETING

VANPAGINA48TOT53

ALDI pag. 48 4

BACARDI-MARTINI pag. 51 1

BELGIAN FAMILY OFFICE pag. 53 3

CARRIER pag. 48 1

CB-CHEMIE BELGIUM pag. 53 1

CELLUMAT pag. 53 1

CH CLEANING SERVICES pag. 50 6

DE POST pag. 50 74 fECOVER pag. 49 1

FEDAGRIM pag. 51 2

IMCD pag. 51 1

INTERNATIONALE FIRMA pag. 48 1

KINEPOLIS GROUP pag. 49 1

LA BUENA VIDA pag. 56 1

PHARMEXX-PHARMADEAL pag. 57 3

ROSE & PARTNERS pag. 53 2

UTERQUE pag. 49 6

AANTAL FUNCTIES ONLINE

EXTRA INFOONLINE

PAGINAADVERTENTIE

Vacature TVBekijk de reportage

Vacature LiveEen blik achter de schermen vandit bedrijf

WebinarAl jouw vragen over dit bedrijf interactief beantwoord

fw

Fiche/SiteExtra bedrijfsinformatie

TalentblogDe werkweek van een M/Vmet talent van dit bedrijf

b

t

a

LEGENDE

s s sVacature biedt u wekelijks het ruimste en meest kwalitatieve jobaanbod. Dit overzicht maakt u wegwijs en helpt u de juiste pagina in dit magazine te vinden. Bovendien krijgt u meteen te zienhoeveel functieaanbiedingen elke onderneming online heeft staanop vacature.com. Let zeker ook op de icoontjes: zij geven aan of er online ook extrainformatie te vinden is, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsfilmpje.

Vacature TalentumSchrijf je in op vacature.com/talentumDe carrièrebeurs die uw talent omzet in een succesvolle toekomst

047_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:24 Pagina 47

Page 50: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

DISTRICTLEIDERSenthousiast - sociaal - resultaatgericht

Aldi is als distributeur van levensmiddelen toonaangevend in zijn branche. Ons succes hebben wij tedanken aan een duidelijke positionering, een eenvoudige structuur en een consequente doorvoeringvan ons concept. Onze meer dan 400 winkels ressorteren in België onder 7 ondernemingen met elkeen hoofdkantoor en een distributiecentrum. Voor Vlaanderen en Brussel zijn er ondernemingen inRijkevorsel, Erpe-Mere, Roeselare, Heusden-Zolder en Zemst. Omwille van onze voortdurendeexpansie en onze permanente zoektocht naar talent met doorgroeimogelijkheden, hebben wij vacaturesvoor (m/v):

www.aldi.com

Geïnteresseerd?Stuur uw sollicitatiebriefen cv met pasfoto naar: Aldi nv, t.a.v. Dhr. Demeulemeester,Keerstraat 4, 9420 Erpe-Mere. Vermeld opde briefomslag de referentie 0109VA. Uw sollicitatie wordtvanzelfsprekend discreetbehandeld.

De functie:• Uw functie is een echte managersfunctie. • U leidt uw district met eenzevental filialen en dit in al zijn facetten: commercieel, personeelsbeleid,de autonome aanwerving van het filiaalpersoneel… • U creëert in elk filiaal het juiste klimaat om succesvol te zijn. • U leidt uw district met eenklantgerichte instelling en betrekt filiaalleid(st)ers en -medewerk(st)ershierbij. • U rapporteert aan de verkoopleider.

Onze verwachtingen:• U hebt een universitair of hogeschooldiploma in een relevante richting. • Veel belangrijker dan eventuele ervaring vinden wij uw talent ommensen te enthousiasmeren. • U hebt het leidinggeven in het bloed. • Uwpositieve instelling en uw dynamisme werken aanstekelijk. • U begrijpt alsgeen ander dat uw enthousiasme, vriendelijkheid en inzet positief werkenop anderen. • U bent goed tweetalig en hebt een goede basiskennis Duits.

Wat mag u van ons verwachten? • Een zeer competitief salarispakket, inclusief bedrijfswagen. • Een boeiendefunctie met zeer reële doorgroeimogelijkheden. • Via deze functie maakt u kennis met de vele boeiende facetten van een gerenommeerd bedrijf. • Uiteraard wordt u via een grondige opleiding voorbereid om met succes dezebelangrijke job te kunnen uitoefenen.

Ga voor je toekomst!

DOSSIER SALES & MARKETING48 VACATURE 7 MAART 2009

FUNCTION:- Responsible for achieving sales budgets- 3 to 4 days a week client visits with the agents- 1 to 2 days a week working at the office in Nivelles- Prospecting- Coaching agents- Need analysis, advising, preparing

custom-made offers with our project engineers- Input in engineering to develop new applications- Project- and after sales follow-up- Making/giving presentations- Support marketing actions- Reporting to the European Sales Manager

PROFILE:- Industrial Engineer level- Fluent in English, German and French -

Other languages are an asset- Comfortable with computer environment- Technical background- Coaching/people management skills- Stress resistant- Focused on sales growth- Independent- Minimum 3 years sales experience in

industrial equipment- Skilled negotiator

Established in 1950, Carrier is internationally known for its pioneering work in the field of vibratory technology.Carrier specializes in the manufacture of vibrating conveyors, feeders, screeners, fluid bed dryers, fluid bed coolers

and vibrating spiral elevators with features incorporated to: screen, separate, dry, cool, blend and performvarious other processing functions.

Area Sales ManagerNivelles (m/f)

OFFER:- Attractive salary package completed with company car.- Benefit from working in a friendly, lively environment having ambitious commercial objectives.

Interested? Apply in French and English, exclusively by sending an e-mail to: [email protected] under the ref.: ASM-03/2009

www.carriereurope.be

Internationale firma werkzaam in 60 verschillende landen zoekt voor de sector van electro-apparaten:

2 AREA SALES MANAGERS (M/V) 1 voor Oost- en West-Vlaanderen / 1 voor Antwerpen en Limburg

WIJ VRAGEN:

Bachelor/technische opleiding – minimum A1 met enige

in een sterk sales promotion team (electro consumer goods)

Nederlandstalig landsgedeelte

WIJ BIEDEN:

INTERESSE?Stuur uw cv aan:

048_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:14 Pagina 48

Page 51: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Key Account Manager Retail BeneluxFunctie: Samen met de Country Manager leg je de jaardoelstellingen vast voor grote Benelux-retailers.

Vanuit grondige categorieanalyses stel je duidelijke salestargets, realistische groeiscenario’s en strategische actie-plannen op. Op basis daarvan coördineer je commerciële activiteiten, al dan niet in overleg met externe fieldmarketing-

bureaus. Je onderhandelt op hoog niveau, volgt de jaarbudgetten van dichtbij op en grijpt in wanneer nodig. Daarnaast hou je voort-durend de markt, de concurrentie en prijsschommelingen in de gaten, en koppelt de nodige informatie intern terug.

Profiel: Je hebt een hoger diploma en stevig wat commerciële ervaring als (Junior) Key Account. Een grondige kennis van de Belgische of de Nederlandse retailmarkt is een sterke troef, net als een uitgebreid netwerk. Je bent vertrouwd met category management en ECR-technieken. Verder kan je de markt accuraat inschatten. Dankzij je scherp analytisch-commercieel inzicht selecteer je de juiste informatie, die je vertaalt naar een optimale aanpak van je klanten.

Interesse? Stuur dan meteen je sollicitatiebrief met cv naar KATZ NV, Anouschka Katznelson, Handelslei 193, 2980 Zoersel of fax naar 03 384 29 75, e-mail naar [email protected] of surf naar www.katz.be.

Je kandidatuur wordt discreet behandeld en je krijgt steeds een persoonlijk antwoord.

Ecover, gevestigd in Malle, is een internationaal bedrijf gespecialiseerd in de productie en commercialisatie van ecologische was- en reinigingsmiddelen. Ecover is ook actief in de professionele schoonmaak. Ecover ontwikkelt in eigen labo ecologische producten die qua werking en gebruiksvriendelijkheid perfect vergelijkbaar zijn met conventionele producten. Naast de hoofdzetel in Malle, heeft Ecover vestigingen in Frankrijk, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zwitserland. Ecover-producten worden in meer dan 26 landen aangeboden. Voor meer informatie, ga naar www.ecover.com. Om hun sterke groei verder te ondersteunen, willen zij hun verkoopteam uitbreiden met een (m/v):

49VACATURE 7 MAART 2009DOSSIER SALES & MARKETING

B2B ACCOUNT MANAGER KORTRIJK (BAM 03/09)

MUCH MORE THAN CINEMASinds haar oprichting in 1997 is Kinepolis uitgegroeid tot Belgische marktleider en toonaangevende speler op

de Europese bioscoopmarkt. De groep stelt meer dan 1800 mensen tewerk en onthaalde in haar complexen in

België, Frankrijk, Spanje en Zwitserland vorig jaar bijna 22 miljoen bioscoopbezoekers. Het Kinepolis-concept wordt

voortgedreven door de drang tot innovatie en een uitgesproken klantgerichtheid. Voor ons bioscoopcomplex te Kortrijk

zijn wij op zoek naar een (m/v):

De uitdaging

Als B2B Account Manager initieer en optimaliseer je de verkoop naar B2B-klanten Je

werkt commerciële offertes uit en onderhandelt zelfstandig met klanten, lokale media en

sponsors Je doet aan proactieve marktbenadering zoals het detecteren van potentiële

klanten, het uitwerken en opvolgen van doelgerichte mailings, de opmaak van commerciële

voorstellen, alsook het uitbouwen van een relatienetwerk Verder sta je, in samenwerking

met de Theatre Manager, in voor het opvolgen en beheren van het budget en verzorg je de

link met onze boekhouding Je werkt tevens aan een positieve en proactieve samenwerking

met preferentiële leveranciers zoals evenementenbureaus, cateringbedrijven, audiovisuele

partners en distributeurs Je rapporteert rechtstreeks aan de Theatre Manager.

Wie zoeken we?

Heb je een neus voor commerciële opportuniteiten en ben je een echt organisatietalent?

Dan ben jij bij ons aan het juiste adres! Liefst heb je na je hogere opleiding (marketing,

talen, communicatie, ...) een paar jaar de juiste ervaring opgedaan in de verkoop of in

de evenementensector Je hebt zin om je kennis en ervaring aan te wenden in een gro-

tere structuur Je bent een echte teamplayer die toch zelfstandig projecten kan beheren

Je bent creatief maar tevens nauwkeurig en efficiënt We verwachten een hoge mate

van flexibiliteit en stressbestendigheid.

Onze troeven

Een vooraanstaande positie in de markt, groeiend, internationaal, … Kinepolis Group is een

op en top Belgisch succesverhaal. Reden van dit succes? Onze medewerkers! Innovatief,

creatief, ondernemend en gepassioneerd door de bioscoopmarkt. Je wordt actief in een sec-

tor die tot de verbeelding spreekt en die dagelijks bezoekers verblijdt van jong tot oud. Voeg

hieraan toe een functie met ruime autonomie, een waaier aan boeiende contacten en ruimte

voor initiatief. Bovenop deze uitdaging bieden we je doorgroeikansen en een competitief salaris

aangevuld met extralegale voordelen.

Wil je bij de sterren werken?

Stuur dan je kandidatuur bestaande uit CV en motivatiebrief, met vermel-

ding van je gsm-nummer en de juiste referentie, naar het HR-departement

via het volgende e-mailadres: bamkortrijk@dfi b.net

V.G

. 185/

B

www.k inepol is.comJe kandidatuur wordt uiterst vertrouwelijk behandeld!

049_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:54 Pagina 49

Page 52: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

De Sales & Marketingafdeling van De Post is één van de meest dynamische van het land. Haar resultaten mogen er zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van een omzet van 1,4 miljard euro bij corporate klanten, behaald dankzij dit departement met meer dan 270 medewerkers? Of van Belgian Post International, met eenomzet van 400 miljoen euro en activiteiten in meer dan 20 landen? Geen wonder dat één van de beste

werkgevers van het land (volgens een CRF-studie) ook in crisistijd verkoops- en marketingtalent rekruteert. Dit voor jobs zowelin België als in het buitenland. Klaar voor de uitdaging? Kies voor de talrijke carrièrekansen bij een bedrijf in volle ontwikkeling.De Post is momenteel op zoek naar: SALES REPRESENTATIVES / PRODUCT MANAGERS / KEY ACCOUNT MANAGERS (BELGISCHE EN INTERNATIONALE

MARKT) / INSIDE SALES REPRESENTATIVES / CORPORATE PROJECT MANAGERS / BUSINESS & PROCESS ANALYSTS. Iets voor u? Surf naarwww.depost.be of stuur uw kandidatuur naar: De Post, Departement selectie, North Plaza, Albert II-laan 7, 1210 Brussel.

WIE ANDERS POPELT OM EEN BOOST TEGEVEN AAN DE BELGISCHEEN INTERNATIONALEVERKOOPSCIJFERS VANEEN TOP EMPLOYER?

WIE ANDERS? U.

09000506_Vacature_Personeelsadvertenties_CorporatePeople_S&M_DePost.indd 1 2/03/09 15:17:38

DOSSIER SALES & MARKETING50 VACATURE 7 MAART 2009

CH Cleaning Services nv is een sterk groeiende verlener van schoonmaak en aanverwante diensten met ruim 30 jaar ervaring in grote en kleinere projecten binnen diverse bedrijfssectoren. Wij zijn een

familiale KMO die door haar professionele, klantgerichte en kwalitatief hoogstaande aanpak een omzetop groepsniveau realiseert van meer dan 10 miljoen euro. Om onze groei ambitie mee vorm

te geven gaan wij over tot de aanwerving van een (M/V)

COMMERCIEEL AFGEVAARDIGDEB-2-B regio Antwerpen / Limburg / Vlaams-Brabant

PARTTIME BEDIENDE COÖRDINATIE & PLANNING

Als commercieel afgevaardigde ben je verantwoordelijk voor alle B-2-B opdrachten. U prospecteerten bezoekt B-2-B klanten, calculeert en werkt offertes uit. Daarnaast begeleid je de opstart vannieuwe projecten. Uiteraard heb je enkele jaren ervaring in de sector en kan je zelfstandig enautonoom werken. Vlotte communicatie in N/F zowel met klant, medewerkers als collega’s is eenmust alsook het vlot overweg kunnen met PC.

Als bediende coördinatie & planning ben je de tussenschakel tussen opdrachtgever en bedrijf/ inspectie. In deze zin ben je mee verantwoordelijk voor het plannen en organiseren van verschillende schoonmaakopdrachten. Daarnaast verwerk je ook op regelmatige basis verschillende kwaliteitsrapporten.

Wij bieden voor beide functies een marktconforme verloning en voordelen aangepast aan de functie.

Schriftelijk reageren: t.a.v. Dhr. De Buyser Jan of [email protected] of CH Cleaning Services nv – Hemeldonk 5 – 2200 Herentals – 014/22.05.62 – www.ch.be

Als moderne overheidsinstelling en grootste werkgever van de stad Geraardsbergen, wil het OCMW Geraardsbergen eenbelangrijke sociale doelstelling waarmaken, opdat iedereen optimaal op zijn of haar tempo kan participeren aan onzesamenleving. Met haar 350 medewerkers realiseert het OCMW Geraardsbergen een waaier van diensten inzakemaatschappelijke dienstverlening en ouderenzorg. Wil je hierin een cruciale rol spelen, dan kan dat.We zoeken een gedreven kandidaat (m/v) voor volgende functie:

Departementshoofd Algemene Zaken voltijds 38/38 • niveau A1a-A2a-A3a: startbrutomaandloon tussen 2.705 EUR en 4.761 EUR • vaste benoemingna proeftijd van twaalf maand • wervingsreserve van drie jaar

Functie:Het departementshoofd Algemene zaken tekent voor het volledige departement de krijtlijnen centraal uit en bewaakt deinvoering ervan. Het departement Algemene zaken bevat een verscheidenheid aan belangrijke ondersteunende diensten.Dit zijn de dienst Personeel & organisatie, de dienst Communicatie, de dienst Juridische zaken, de dienst Ict, de dienstOnthaal, bedeling & representatie en de archiefdienst. Hij of zij vervangt de secretaris bij afwezigheid.

Vanuit een toekomstgerichte visie werk je aan het voortdurend optimaliseren van de structuren, de teamwerking en deprocessen van het departement Algemene zaken, zodat een optimale ondersteuning vanuit het departement gegeven wordtaan de andere departementen, alsook de meest efficiënte uitvoering van beleidsbeslissingen kan gebeuren.Je geeft leiding en coacht de medewerkers binnen je departement.

Vereisten:Houder zijn van een licentie of master (alle richtingen) of hiermee gelijkgesteld • Slagen voor een aanwervingsexamen.

Wij bieden:Een collegiaal samenwerken in een team met een aangename werksfeer • De kans tot verdere ontwikkeling, dankzijruime vormingsmogelijkheden en overlegmomenten • Een competitief salaris aangevuld met interessante voordelen(o.a. maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, fietsvergoeding, eindejaarspremie en een genereuze verlofregeling).

Interesse?Meer inlichtingen zijn te bekomen op de dienst Personeel & Organisatie op het telefoonnummer: 054 43 20 12 of viamail: [email protected]. Stuur uw kandidatuur via aangetekende brief, samen met uw curriculum vitaeen een afschrift van uw diploma, naar de voorzitter Paul DEPREZ, Kattestraat 27, 9500 Geraardsbergen. We verwachten dekandidaturen uiterlijk op 9 april 2009.

Meer info vind je op www.ocmwgeraardsbergen.be/vacatures

is op zoek naar gedreven kandidaten!Het OCMW Geraardsbergen is op zoek naar gedreven kandidaten!

Succesvol rekruteren?Contacteer Sofie Bonneux op 02/481 15 88

050_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:50 Pagina 50

Page 53: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

erkend wervings- en selectiebureau VG.323/B

IMCD Benelux nv is een toonaangevend distributeur van gespecialiseerde ingrediënten in de chemische,farmaceutische en voedingsindustrie. De vestigingen in Rotterdam, Zutphen, Amersfoort en Mechelen tellen samen ongeveer 80 medewerkers. IMCD Benelux is onderdeel van IMCD Group, een sterk groeiendeinternationale distributiegroep met een omzet van € 900 miljoen en 800 medewerkers, verspreid over 29 vestigingen in vrijwel alle Europese landen, Australië, Nieuw-Zeeland, India, China en Zuid-Afrika. De organisatie is flexibel, zeer innovatief en steeds gericht op groei, zowel in de Benelux als interna-tionaal. Voor onze vestiging in Mechelen zoeken we een (m/v):

Functie: Na een grondige opleiding ben je volledig op de hoogte van onze productlijnen en hun toepassingen. Vanuit een gedrevenheid om onze klanten de meest optimale oplossing aan te bieden, ben je het aanspreekpunt voor grondig advies en stuur je tegelijk ook de verkoop. Door je uitstekend inzicht in de markt word je een waardevolle gesprekspartner voor voedingsbedrijven - zowel technisch als commercieel - en bevestig je voortdurend de kwaliteit van onze producten. Naast een wekelijkse bezoekrapportering, overloop je met de BU-manager ook de new business developments en volg je de bestaande klanten op.

Profiel: Eerst en vooral ben je in staat om je snel onze interne product- en applicatieknowhow eigen te maken. Ervaring als Product Manager of Sales Engineer is een pluspunt, en een diploma bio-ingenieur, landbouwkunde of een andere relevante opleiding in voedingstechnologie strekt tot aanbeveling. Je vlotte persoonlijkheid en talenkennis (N/F/E) accentueren je communicatieve vaardigheden waardoor je projectmatig en met veel affiniteit de nodige commerciële initiatieven kan opzetten en op elk niveau resultaatgericht handelt.

Aanbod: Je komt terecht in een zelfstandige functie met een breed takenpakket, duidelijke doelstellingen en veel ruimte voor eigen initiatief. Deze afwisselende uitdagingen laten je toe om zowel op technisch als commercieel vlak te groeien. Gespecialiseerde opleidingen en een dynamische werkomgeving waarborgen zeer interessante sleutelfuncties met ruime verantwoordelijkheden. Wij voorzien een aantrek-kelijk loon, aangevuld met zeer interessante extralegale voordelen.

Interesse? Stuur dan meteen een sollicitatiebrief met jouw cv naar Katz nv, Anouschka Katznelson, Handelslei 193, 2980 Zoersel, fax naar 03 384 29 75, e-mail naar [email protected] of surf naar www.katz.be. Jouw kandidatuur wordt discreet behandeld en je krijgt steeds een persoonlijk antwoord.

COMMERCIEEL PRODUCT MANAGER

51VACATURE 7 MAART 2009DOSSIER SALES & MARKETING

Fedagrim (www.fedagrim.be), gevestigd in Brussel, is de Belgische Federatie van de uit-rusting voor de Landbouw, de Tuinbouw, de

Veeteelt en de Tuin. Ze groepeert zowel de fabrikanten en invoerders van tractoren, land-

bouwmachines, tuin-, park- en bosmateriaal, als de stallenbouwers en stalinrichters. De missie

van Fedagrim bestaat uit het vertegenwoordigen van haar leden in overlegorganisaties op diverse niveaus, het verspreiden van doelgerichte infor-

matie aan haar leden, het verstrekken van advies,en het organiseren van evenementen zoals de

internationale landbouwbeurs Agribex, Breedex,Demo Groen en Potato Europe.

Specifiek met het oog op het verder uitbouwen van haar evenementen ziet Fedagrim op korte termijn uit naar een

getalenteerd (m/v)

ACCOUNTMANAGER België

Functie-inhoud: u bent integraal verantwoordelijk voor de verdere uitbouw van de internationale evenementen Agribex,

Functieprofiel:-

wie ‘the job has to be done’.

Functievoordelen:

erkende organisatie.

Hebt u interesse voor deze aanbieding? Aarzel niet en schrijf, fax of mail met volledig cv naar dhr. Antoon Bulcke,

Integrale VerkoopZorg. Wij zullen uw kandidatuur zeer vertrouwelijk behandelen. Indien u aan het gestelde

profiel beantwoordt, zal u uiterlijk 10 dagen na uw schrijven uitgenodigd worden voor een persoonlijk onderhoud.

uw professionele partner in Verkoop- en PersoneelsZorg

Schoolstraat 59 bus 22, 8800 Roeselare-Beveren.Tel. 051 22 17 92 - Fax 051 25 36 50 E-mail: [email protected] www.antoonbulcke.be Er

ken

d w

ervi

ng

s- e

n s

elec

tieb

ure

au V

G. 6

0/B

- Li

d v

an F

eder

go

n

BACARDI MARTINI OFFLEY ERISTOFF WILLIAM LAWSON’S JACK DANIEL’S MATEUS BOMBAY SAPPHIRE GET 27 GREY GOOSEInteresse? Stuur je cv en motivatiebrief naar volgend adres:Bacardi-Martini Belgium, ter attentie van Sandra Poelman, HR Manager, Vandenboogaerdestraat 108, 1080 Brussel, of per mail: [email protected].

De groep Bacardi & Company Ltd is een wereldspeler in de sector van wijnen en geestrijke dranken. In het kader van de verdere uitbreiding van haar activiteiten is Bacardi-Martini Belgium voor de versterking van haar horecateam op zoek naar een (m/v):

Sales Representative Nightlife (regio Leuven-Mechelen-Lier)Functiebeschrijving: je vertegenwoordigt en verkoopt ons gehele gamma van producten bij bestaande klanten en prospecten (segment discotheken en trendy bars) en bent er daarenboven ook verantwoordelijk voor de introductie van nieuwe referenties binnen ons assortiment. In samenwerking met de horeca-uitbaters organiseer je acties rond onze producten. Je beheert daarnaast ook het POS material en het budget van je regio en je bent verantwoordelijk voor het behalen van vooropgestelde kwantitatieve en kwalitatieve objectieven.

Profi el: Je kan een eerste ervaring in verkoop binnen de horecasector voorleggen en bent bereid tot avond- en weekendwerk Je bent een geboren onderhandelaar Je bent vlot in de omgang en beschikt over een goed organisatievermogen Zelfstandigheid, luistervaardigheid en teamspirit behoren tot je voornaamste troeven Je beschikt over een goede pc-kennis.

Aanbod: een boeiende carrière in één van de meest toonaangevende en dynamische FMCG-bedrijven een grote zelfstandigheid een aantrekkelijk salarispakket in functie van je ervaring.

051_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:35 Pagina 51

Page 54: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

BESTEWERKGEVER2009

Erke

nd B

urea

u V a

catu

re V

G.1

186/

B -

Jobs

care

ers

VG. 1

245/

B

Zaterdag 14 maartWat maakt een onderneming tot ‘great place to work’?Welke bedrijven kwalificeren zich voor de ranking van beste werkgevers?En wie mag zich met trots voorstellen als dé Beste Werkgever 2009?

Het HRM Centre van de Vlerick Leuven Gent Management Schoolonderzocht het voor de zevende keer op rij. Vacature brengt u de resultatenin een exclusief redactioneel dossier.

Benieuwd welke carrièrekansen deze ‘beste werkgevers’ u, zelfs in dezeturbulente tijden, aanbieden? Ontdek het op zaterdag 14 maart in Vacature!

052_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:47 Pagina 52

Page 55: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

TECHNISCH-COMMERCIEEL VERANTWOORDEL IJKEFunctie: Als technisch-commercieel verantwoordelijke ben je de drijvende kracht achter het merk ‘Cellumat’ in de regio's Antwerpen en Limburg. Architecten, aannemers en gespecialiseerde handelaars in bouwmaterialen zijn daarbij jebelangrijkste doelgroep. Je bouwt een sterk netwerk uit dat de nodige concrete orders oplevert. Positieve samenwerkingen op lange termijn zorgen dat je steeds de eerste bent die gecontacteerd wordt bij nieuwe projecten. Vanzelfsprekendweet je wat er leeft in de sector en pik je de juiste signalen uit het werkveld op. Verder hou je de kwaliteits- en servicelevels op een onberispelijk 'Cellumat-niveau'. Profiel: Je bent een professional die zowel commercieel als technisch stevig in zijn schoenen staat. Een uitgesproken affiniteit met de bouwsector is een must, een relevant netwerk is een pluspunt. Bij deze sleutelfunctie komt flink wat verantwoordelijkheid en zelfstandigheid kijken. Je toont dan ook de nodige maturiteit in het beheren van je projecten. Onderhandelingen kan je vlot en resultaatgericht laten verlopen. Initiatief nemen om targets te halen ligt in de lijn vanje ambities. Een uitdaging ga je niet snel uit de weg. Voor je klanten ben je een betrouwbare partner die proactief en servicegericht meedenkt.

erkend wervings- en selectiebureau VG.323/B

Aanbod: Je komt terecht in een informele onderneming en een ambitieus team. Bovenstaande functie houdt heel wat ruimte voor eigen invulling en persoonlijke ontwikkeling in. Uiteraard is een zeer aantrekkelijk salaris voorzien, inclusief talrijke extralegale voordelen en een firmawagen.

Interesse? Stuur dan meteen een sollicitatiebrief met je cv naar KATZ NV, Anouschka Katznelson, Handelslei 193, 2980 Zoersel, fax naar 03 384 29 75, e-mail naar [email protected] of surf naar www.katz.be. Je kandidatuur wordt discreet behandeld en je krijgt steeds een persoonlijk antwoord.

De CELLUMAT GROEP is dé producent van cellenbeton. Met een ultramoderne fabriek in Valenciennes, een innovatief productieproces en permanente kwaliteitscontrole zet Cellumat de nieuwe standaard binnen de branche. Bovendien speelt Cellumat in opbelangrijke waarden van de hedendaagse samenleving: energiebewust en ecologisch bouwen, respect voor mensen en aandacht voor ergonomie. Voor verdere uitbreiding van hun succesvolle team zijn zij momenteel op zoek naar een (m/v):

Antwerpen • Limburg

53VACATURE 7 MAART 2009DOSSIER SALES & MARKETING

Voor het bezoeken van garages en onderhoudsateliersin alle mogelijke industrieën.

Doel: verkoop van wastafels, industriële wasmachinesen andere milieuvriendelijke scheikundige producten.Biologisch en milieuvriendelijk zijn de kernwoorden van ons gamma.

ZELFSTANDIGE VERTEGENWOORDIGERS

Cb-Chemie Belgium zoekt (m/v)

Neem contact via [email protected] of via 0484/632340

Advocatenkantoorin de buurt van het Brussels Justitiepaleis

zoekt voor indienstnemingvanaf 1 april 2009,

een BEDIENDE (m/v)voor secretariaatswerk (minimaal 32u/week)

Takenpakket:• telefonische oproepen beantwoorden

en doorverwijzen• teksten verzendklaar maken• briefwisseling typen• (vrij eenvoudige) boekhouding voeren

Kennis van het Frans (gesproken en geschreven) is vereist

Gemoedelijke werksfeer

Bezoldiging: overeen te komen in functievan de bekwaamheden

Voor inlichtingen: 02/465.02.80 (vragen naar Katleen Heylens)

Wij

zijn

een

too

naan

geve

nde

en s

terk

gro

eien

de V

laam

se o

nder

nem

ing.

Onz

e ac

tivite

iten

ligge

n op

het

vla

k va

n fi

nan

ciee

l,fi

scaa

len

ju

rid

isch

ad

vies

aan

verm

ogen

depa

rtic

ulie

ren

en s

ucce

svol

le o

nder

nem

ers

in d

e 5

Vla

amse

pro

vinc

ies

(ww

w.b

fo.b

e).

Om

onz

e en

thou

sias

te g

roei

te

kunn

en d

oorz

ette

n,w

illen

wij

ons

huid

ige

team

van

125

med

ewer

kers

ver

ster

ken

met

kan

dida

ten

(m/v

) in

AL

LE

Vla

amse

pro

vinc

ies

die

zich

her

kenn

en in

ond

erst

aand

e ke

nmer

ken!

CO

MM

ER

CIE

EL

Je s

laag

t er

in o

m d

e be

hoef

ten

van

de k

lant

te

ontd

ekke

n en

wil

de k

lant

ook

ech

the

lpen

.Je

bezo

ekt

de p

rosp

ecte

n en

de

klan

ten

thui

s (in

jouw

reg

io)

wan

neer

het

hen

past

.Je

kan

goed

luis

tere

n en

vlo

t co

mm

unic

eren

.Je

ziet

en

creë

ert

kans

en e

nje

zet

doo

r.

LEE

RG

IER

IGJe

ben

t be

reid

om

bij

te le

ren:

wij

zorg

en v

oor

jouw

ver

dere

opl

eidi

ng.Z

o ka

n je

stap

voo

r st

ap d

oorg

roei

en n

aar

nieu

we,

inte

ress

ante

ver

antw

oord

elijk

hede

n.D

aarm

ee b

ouw

je

een

solid

e ve

rtro

uwen

srel

atie

op

met

je

klan

ten.

Je h

ebt

bij

voor

keur

een

hog

er d

iplo

ma

(bac

helo

r of

mas

ter)

.

ON

DE

RN

EM

ER

Je b

ent

een

onde

rnem

erst

ype

en je

zet

je g

raag

200

% in

:uite

raar

d w

il je

daa

rvoo

r'lo

on n

aar

wer

ken'

.Bij

ons

krijg

je a

lvas

t al

le k

anse

n om

je v

olle

dig

te o

ntpl

ooie

n.H

ierv

oor

krijg

je,n

aast

een

gro

ndig

e op

leid

ing

en e

en p

rofe

ssio

nele

beg

elei

ding

,ee

n aa

ntre

kkel

ijk b

asis

loon

met

een

bel

angr

ijke

resu

ltaat

gebo

nden

bon

us.T

egel

ijkst

elle

n w

ij je

een

stij

lvol

le b

edri

jfsw

agen

en

GSM

ter

bes

chik

king

.

INT

ER

ES

SE

? St

uur

je s

ollic

itat

ie m

et C

V n

aar:

frey

a.ro

ose

ns@

bfo

.be

Gep

aste

kan

dida

ten

zulle

n ui

tgen

odig

d w

orde

n vo

or e

en u

itge

brei

de

carr

ière

voor

stel

ling

op d

insd

ag 1

7 m

aart

'09

om

19u

in G

ent.

Antw

oord

en

disc

retie

gew

aarb

orgd

.

DURF

je c

arriè

reAN

DERS

te b

ekijk

en!

SAM

2 ja

ar in

die

nst

Func

tie:P

lann

er,

bego

n bi

j BFO

als

Cons

ulta

nt

"Mijn

ged

reve

nhei

d en

de

prof

essio

nele

beg

elei

ding

van

BFO

zi

jn d

e m

otor

van

mijn

car

rière

!"

Succesvol rekruteren?

Contacteer Sofie Bonneuxop 02/481 15 88

053_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:45 Pagina 53

Page 56: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

De Provinciale BrabantseEnergiemaatschappij (PBE)

beheert samen met z’n 150enthousiaste medewerkers

het elektriciteitsnet in 24Vlaams- en Waals-Brabantse

gemeenten. Dit net aanleggen,verder uitbouwen en onder-

houden is één van dekernactiviteiten.

Andere kernactiviteit is hetverzorgen van het netwerk

voor kabeldistributie in14 Vlaams-Brabantse

gemeenten.

Om onze klanten, 90 000voor elektriciteit en 55 000

voor kabeldistributie nog beterte bedienen, vertrouwen wij

op onze uiterst bekwame medewerkers.

www.pbe.be

een stroom aan mogelijkheden

Provinciale Brabantse Energiemaatschappij

Projectbegeleidervoor de afdeling Netaanleg (Lubbeek)Jouw uitdaging: Je staat in voor de realisatie en registratie van multidisciplinaire projecten netaanleg zowel voorelektriciteit als tv-distributie. Je treedt op als verbindingspersoon tussen externe en interne diensten die het projecthelpen verwezenlijken. Je werkt continu aan projectoptimalisatie en bewaakt op een autonome wijze de kwaliteit enveiligheid van de projectuitvoering. Hierbij zijn correcte planning, vlotte coördinatie en accurate supervisie en bijsturingtijdens de uitvoeringsfase, alsook de afwerking en oplevering zeer belangrijke verantwoordelijkheden. Je geeft opeen proactieve manier advies aan de andere collega’s en werkt in overleg met hen kostenbesparende initiatieven uit.

Je maakt korte- en middellangetermijnplanningen op en lost planningsproblemen op in overleg met het diensthoofd.

Jouw talenten: Je volgde met succes een opleiding van professionele bachelor of master in een technische richting,bij voorkeur bouwkunde of landmeetkunde. Je bezit bij voorkeur enkele jaren praktijkervaring, opgedaan in het domeinvan projectuitvoering. Je hebt een gedegen kennis van bouwkunde m.b.t. grond- en wegeniswerken, goede kennis vaninterne lastenboeken en de algemene reglementering op werven (o.a. wetgeving op tijdelijke en mobiele werkplaatsen).

Je kan je behoorlijk vlot uitdrukken in het Frans. Je bent pc-vaardig en je kan goed overweg met Access en Excel.Je bent communicatief zeer sterk en voldoende assertief om de belangen van de PBE te kunnen verdedigen op

werfvergaderingen. Je bent de gedroomde teamspeler en in staat om een nieuwe functie verder uit te bouwen.

Ons aanbod:

op vorming, professionalisering en zelfontplooiing.

Interesse? Grijp deze kans! Stuur vandaag nog jouw motivatiebrief naar PBE t.a.v. Dhr. Johan Bosmans, Diestse-steenweg 126, 3210 Lubbeek of solliciteer online via onze website www.pbe.be. Wij garanderen jou een vertrouwelijkebehandeling van jouw kandidatuur. Uiterlijk vrijdag 13 maart 2009 moet jouw sollicitatie ons bereiken.

Hotel Amigo 1st hotel in Brussels,

3rd best hotel in Europe located in the heart of Brussels looking to recruit highly motivated (m/f):

Banqueting Managers• Experience in management • Hospitality experience of 3 years• Experience in the luxury sector• Multilingual • Customers relationship, flexible, challenger,

commercial tempered• Knowledge of F&B operations

If you are interested, please send your curriculum vitae with a reference letter to:

T. Jousse, (DOSM) - [email protected]

VIK orming VVIK orming V

cursusBedrijfsmanagement

Op een kernachtige en praktische wijze worden debelangrijkste aspecten van het management vaneen industrieel bedrijf bijgebracht.

Programma:• Financieel management en investeringsbeleid• Business-to-business marketing• Wegwijs in financiële rapportering• Management accounting: kostprijssystemen en budgettering• Strategisch management• Operationeel en logistiek management• Human Resources management• Performance management

Praktisch:VIK Huis, Herentalsebaan 643, 2160 Wommelgem

9 vrijdagen vanaf 27 maart, telkens van 14.00 uur tot 21.00 uur.De lunch is inbegrepen.

Vraag nude folder

aan!

Kijk op de website www.vik.be/bedrijfsmanagementOf neem contact op met VIK Vorming:[email protected] of 03 259 11 06

Meer informatie?VIK VormingHerentalsebaan 6432160 Wommelgem

zoekt een (m/v):

GEMEENTEONTVANGER(Niveau A)Functiebeschrijving en vereisten op aanvraag per e-mail of telefonisch: [email protected] • 02 412 14 60

Gemeente KOEKELBERG

Succesvol rekruteren?

Contacteer Sofie Bonneuxop 02/481 15 88

54VACATURE 7 MAART 2009

054_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:25 Pagina 54

Page 57: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Labels with personality.Yours.

McBride is the largest producer and distribu-

tor of household, textile washing and personal

care private label products in Europe. Our customers

are some of the largest European distribution chains.

Five thousand employees at 18 production sites and several

offices in 6 countries create a turnover of more than 1 billion.

The formula for our success is quite straightforward - openness,

respect, trust and ambition. However, the main ingredient is the

unique talent of team players like you who believe in continuous

improvement and aim for optimum results and client satisfaction.

For our Head Office in Estaimpuis, we are currently looking for new (m/f)

employees. Some of these are:

Order to Cash Managerref. BE565486:_wmo

Together with your team, you will be responsible for the complete

process, from customer order through to invoicing. You will maintain

a high standard of customer service, launch improvement projects

and coach the Order Processing and Litigation teams.

You have a Bachelor’s or Master’s degree in Business Administration

and 5 years of relevant experience in Customer Relationship or

Customer Project Management. Your experience in people management

and a fluent command of French and Dutch are essential.

Senior Buyerref. McB_Senior_Buyer

In this role you will further develop and implement the strategy for

efficient and effective buying to maximise value. Your portfolio will be raw

materials for the McBride group (UK, Western & Continental Europe).

You will perform the entire Purchasing cycle to deliver superior results.

You have a Master’s degree in a discipline related to purchasing and

at least 5 years of working experience in the buying of chemicals

or packaging in an international context across multiple sites.

An excellent command of English and French are required.

Buyerref. kd/0708-530-3

You will be responsible for the portfolio of our indirect goods at Western

Continental Europe level. We count on you to develop and implement

indirect purchasing strategies and to negotiate with vendors to optimise

commercial terms and maximise value.

A Master’s degree in economics, business, engineering or equivalent

and a good experience as a Buyer are essential. You are an excellent

communicator with a good knowledge of French and English.

Are you interested in one of these challenging jobs in our

international working environment near Tournai, Courtrai and

Lille? Send your CV by email to [email protected] and mention

the job reference.

For more information about these or other opportunities, contact

Chantal Vereenooghe, HR Generalist, McBride WCE, Head Office,

Rue Moulin Masure 6, 7730 Estaimpuis. E-mail:

[email protected]. Phone 00 32 56 48 22 11.

www.mcbride.eu

055_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:34 Pagina 55

Page 58: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Sales Manager Nederland (m/v)

La Buena Vida is dé referentie voor wijnen uit Spanje, met een duidelijke focus op kwaliteit en authenticiteit.

Wij zoeken een dynamische verkoper voor Nederland.U heeft passie voor wijn en ervaring met de Nederlandse wijnmarkt.

Kennis van Spaans is een pluspunt.U krijgt een firmawagen en een aantrekkelijk salarispakket.

U maakt deel uit van onze jonge équipe enthousiaste wijnfanaten.

Contacteer Wim Vanleuven op [email protected]

Het gemeentebestuur van Ranst zoekt (m/v)

1 STEDENBOUWKUNDIGAMBTENAAR• Statutair • Voltijds • Werfreserve van 3 jaar • Niveau A1-A3 • Geïndexeerde brutomaandwedde van € 2.575,56

functie: De opdracht bestaat voornamelijk uit ondersteuning verlenen aan het diensthoofd ruimtelijkeordening en milieu inzake werkorganisatie. Instaan voor de dienstverlening op het vlak vande stedenbouw en de ruimtelijke ordening. Helpen bij het ontwikkelen van een coherentevisie en deze vertalen in adviezen en beleidsvoorbereidende rapporten naar debeleidsinstanties toe. Zorgen voor een correcte uitvoering van de door de wetgeving op deruimtelijke ordening, inclusief de toepasselijke uitvoeringsbesluiten, opgedragen taken en eencorrecte opvolging van wetgeving inzake stedenbouw en ruimtelijke ordening. Leiding gevenaan medewerkers.

vereisten: • houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau A EN van een diploma zoalsbeschreven in het besluit van 13 juli 2000 of bereid zijn om binnen de zes jaar na aanstellingeen diploma van een opleiding ruimtelijke ordening zoals bepaald in het ministerieel besluitvan 13 juli 2000 te behalen • grondige kennis van het decreet van 18/05/1999 houdende deorganisatie van de ruimtelijke ordening en latere wijzigingen en de uitvoeringsbesluiten • kennisvan de gemeentewetgeving • praktische kennis van het gebruik van de beschikbarehulpmiddelen o.a. informaticagebruik en tekstverwerking • onafhankelijkheid tegenover externebeïnvloeding en met respect voor het beroepsgeheim • initiatief nemen, kunnen werken ondertijdsdruk, flexibiliteit en klantvriendelijkheid.

Kandidaten moeten slagen in een door de gemeente ingericht aanwervingsexamen en eengunstige beoordeling bekomen na een assessment inzake leidinggeven.

voordelen: Maaltijdcheques + hospitalisatieverzekering.

interesse? Kandidaturen dienen gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen, GustaafPeetersstraat 7 te 2520 Ranst en dienen uiterlijk toe te komen op 23 maart 2009.

Volgende stukken dienen bijgevoegd: kopie van de vereiste diploma's, CV, uittreksel uithet strafregister (niet ouder dan 3 maanden). Meer informatie is te verkrijgen bij de personeelsdienst van de gemeente: 03 470 10 85 of via e-mailadres: [email protected].

56VACATURE 7 MAART 2009

BUSINESSADVISORS/

CONSULTANTS(m/f)

Successful internationalorganisation supporting small

to medium sized businesses is nowseeking further Executives to expand

existing operations in Belgium.

Providing opportunities to workinternationally, nationally, regionally or

locally on a full or part time basis.

Ideal role for ex Managing Directors,Finance Directors, Sales & Marketing

Directors and all types of SeniorManagement.

Training for selected candidates.Conversational English is required.

If you are up to the challengeof looking after Belgium businesses

or worldwide, then visit our websitewww.business-executives.com

and apply online or send your CVin English to

[email protected]

P L A N T M A N A G E R (m/f)

Company description:STX HORSEBOXES, a young and dynamic company specialized in building freight carriages for the horse sport.To take the daily control in itself, are we in search of (m/f) plant manager for our production in Seregélyes,Hungary.

Job description:• You are responsible for the daily organization, planning and follow up of the complete production process.• In your guiding task you have ideas for motivation, training and optimum commitment of our employees.• You work procedures from to optimize the production process, the logistical flow and planning. • You are continuously in search of technical and organizational improvements.• You know that you must deliver a quality product and must take care into account periods and budgetary

obligations.• You report to the general director and can count on the know-how of to experience a production team.

Profile:• You have a technical engineer diploma and can look back on some years experience as a production LEADER

and operational agent.• You have a good knowledge of English, French and German, knowledge of Hungarian is a plus-point.• You are a passionate LEADER with venture sense and enthusiastic KMO-spirit. You are pronounced hands-on

people manager who is employee’s coach and motivates.• You organizational and coordinating skills are excellent. Your manner of actions characterizes himself by no-

nonsense an action and results orientation.

Offer:A young, dynamic company in full expansion, with a firm support on the area of data processing, logistical and quality. We offer an attractive salary in proportion to the responsibilities of your function and your experience.

Our contact data:STX Horseboxes, Stephan Conter, Lovegemstraat 10, 1861 Wolvertem Tel.: 02/269.88.75, Fax: 02/269.58.01, E-mail: [email protected]

Departementshoofd PHL-Music100% vacaturenummer 061/0809

Functieomschrijving: Het departementshoofd stuurt mee de visie en het strategische beleidvan de hogeschool en voert de missie van de hogeschool op departementaal niveau uit.

Diplomavereisten: De kandidaat moet houder zijn van het diploma van master of hiermee gelijkgesteld.

Kandidaatstelling: http://ses.phl.be, uiterlijk op 31/03/2009. Diplomavereisten en meer info via www.phl.be.

Rocksterren zoeken we niet. Die zal onze jonge opleiding pop- en rockmuziek zelf wel voortbrengen. Wél zijn we op zoek naar iemand (m/v) om de juiste toon aan te geven zodat onze muzikale talenten kunnen rijpen in de beste omstandigheden:

VG.2

/B –

B-A

B04.

028

– W

.RS1

41

Can’t get no satisfaction?

The Rolling Stonesa priori.be

vacature.com/brutonettoq

Dankzij de handige bruto-netto-calculator weet je zo hoeveel jevan je brutoloon overhoudt.

HOEVEEL IS DAT NETTO?

056_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:46 Pagina 56

Page 59: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

INFO WWW.MARKETINGDAY.BE24.03.09 IMAGIBRAINEMARKETING DAY

A N E V E N T P O W E R E D B Y

VG.10

20/B

OBH

G B-

AB05

.005

RW W

.RS.

111

VG.10

20/B

OBH

G B-

AB05

.005

RW W

.RS.

111

57VACATURE 7 MAART 2009

057_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:20 Pagina 57

Page 60: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

BESTUURSSECRETARIS (in contractueel verband)

Functie: Als bestuurssecretaris wordt u tewerkgesteld binnen de directie Personeel en Bestuurszaken. U bent verantwoordelijk voor het voorberei-den en implementeren van beleidsbeslissingen. U staat in voor het analyseren, beantwoorden en adequaat oplossen van vragen en problemen van diverse stadsdiensten en in het bijzonder van de dienst Personeel. U hebt inzicht in de werking van rechtbanken en de administratieve procedures.

Profiel: U bent houder van een diploma van master, licentiaat of doctor in de rechten. U beschikt over een degelijke kennis van administratief recht,arbeidsrecht en sociaal recht. U bent een teamspeler en bent in staat medewerkers te motiveren.

Een uitgebreide omschrijving van uw taken kunt u vinden op www.oostende.be op het item ‘nieuws’ doorklikken naar ‘vacatures’.

Gedetailleerde voorwaarden en bijkomende inlichtingen over deze betrekking krijgt u bij de dienst Personeel, Stadhuis 3e verdieping,Vindictivelaan 1,8400 Oostende. Uw contactpersoon is mevrouw Miguelle Dejaeghere, tel. 059/80.55.00 - toestelnr. 2340. De kandidaturen worden gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen uitsluitend door middel van een inschrijvingsformulier dat wordt afgeleverd door de Personeelsdienst van de stad Oostende. Ze moeten uiterlijk op 18 maart 2009 ofwel tegen ontvangstbewijs in de dienst Personeel worden afgegeven, ofwel bij een ter post aangetekende brief (de datum van poststempel geldt als bewijs) naar de dienst Personeel worden opgestuurd. De schriftelijke proef vindt plaats op zaterdag 28 maart 2009.

Voor de belangstellenden wordt een informatievergadering georganiseerd. Die vergadering vindt plaats op 12 maart 2009 vanaf 18.30 uur in de Conferentiezaal op de benedenverdieping van het Stadhuis, Vindictivelaan 1.

Het stadsbestuur van Oostende streeft diversiteit op de werkvloer na. Iedereen mag zich dan ook kandidaat stellen, ongeacht geslacht, filosofische overtuiging, afkomst, hetero- of holebigeaardheid, handicap.

Openbare oproep BESTUURSSECRETARIS

bij de directie Personeel en Bestuurszaken.

De stad Oostende organiseert een vergelijkende wervingsselectie voor de functie van bestuurssecretaris in

contractueel verband.

58VACATURE 7 MAART 2009

The Society of Environmental Toxicology and Chemistry (SETAC) is a not-for-profit, worldwide professional organisation comprised of individuals andinstitutions dedicated to the study, analysis and solution of environmentalproblems, the management and regulation of natural resources, research anddevelopment and environmental education. SETAC Europe’s primary purposeis to serve as the European regional umbrella organisation for its members inEurope (for more information go to www.setac.org).

The SETAC Europe office in Brussels is looking for candidates (m/f) for the position of

SETAC Europe Executive Director

The SETAC Europe Executive Director acts as the secretary of the SETAC Europecouncil, the general assembly and the executive committee and he managesthe daily affairs, the European office and business of the association and represents the association as needed.

We are looking for an excellent communicator preferably with a background /PhD in environmental sciences, a broad interest and experience and capableto effectively communicate with experts at various levels. You have a truemotivation to build bridges between the academic, industry and governanceexperts, facilitate the development of shared views on sustainable environment issues, and a strong affiliation to the goals of the society.You have a large international network, the skills to expand your networkand use it effectively to further the goals of the society. You have provenmanagement skills to adequately manage the finances, staff, volunteergroups, and projects.

We offer an exciting and challenging international working environmentin an esteemed organisation with a high international profile and an officebased in Brussels.

For more informationon the position and

the application procedure, please go towww.setac.eu/ed.pdf

‘Business Route 2018 for Metropolitan Brussels’ is een ambitieus actieplan voor de sociaaleconomischeontwikkeling van de Brusselse metropool. Het is een initiatief van de drie regionale werkgeversorganisatiesBeci, UWE en Voka, met de actieve steun van het VBO. Voor de uitbouw van dit project wordt de vzwMetropolitan Brussels opgericht.

Voor de leiding van Metropolitan Brussels vzw zijn wij voor onmiddellijke indiensttreding op zoek naar een voltijdse (m/v)

PROJECTMANAGERFunctie U beheert de portefeuille van projecten om het actieplan te realiseren. U organiseert de interne en externecommunicatie evenals de contacten met de stakeholders. U weet deze stakeholders, in het bijzonder hetbedrijfsleven, te enthousiasmeren voor de projecten, o.m. met het oog op partnerships. U volgt de projectenop en coacht de projectleiders. U programmeert geregeld update-events en stuurt de globale vooruitgangvan het project. U rapporteert aan de Raad van Bestuur.

CompetentiesU bent een ervaren projectmanager. U bent diplomatisch. U weet een team aan te sturen. U bent communi-catief, een sterke onderhandelaar op hoog niveau en u drukt zich vlot uit in het Nederlands, Frans en Engels.U bent politiek neutraal. U hebt grote affiniteit met Brussel en de rand en met de bedrijfswereld. U bentgedreven om de missie van ‘Business Route 2018 for Metropolitan Brussels’ uit te dragen.

AanbodWij bieden u een voltijdse overeenkomst van bepaalde duur (initieel 3 jaar), een competitief vergoedingspakket en een uitdagende job in een boeiende omgeving.

Interesse?Stuur dan ten laatste 20 maart 2009 uw cv met motivatiebrief naar Beci, t.a.v. de heer Olivier Willocx,Gedelegeerd Bestuurder, Louizalaan 500, 1050 Brussel of mail naar [email protected]. Meer info over BusinessRoute 2018 for Metropolitan Brussels vindt u op www.metropolitanbrussels2018.eu

OCMW NIJLENHet OCMW van Nijlen maakt bekend

dat volgende betrekking bij aanwervingte begeven is voor mannelijke en vrouwelijke kandidaten:

Voltijds in statutair dienstverband

HOOFDMAATSCHAPPELIJK ASSISTENT

Uw functie: • U coördineert de activiteiten en geeft leiding en begeleiding aaneen team maatschappelijk assistenten van de Sociale Dienst • U stimuleert eenkwaliteitsvolle sociale dienstverlening. U overlegt met collega's, leidinggevenden,beleidsverantwoordelijken en derden • U ziet toe op een correcte uitvoeringvan de sociaal-administratieve taken van uw medewerkers • U levert beleidsvoor-bereidend werk en verstrekt deskundige adviezen • U bent eindverantwoordelijkevoor de organisatie, coördinatie, werkplanning, voortgang van de werkzaamhedenen de resultaten van de Sociale Dienst.

Uw profiel: • U hebt een diploma maatschappelijk werk, sociaal verpleegkundigeof het overeenstemmende bachelor diploma en bij voorkeur relevante bijscholing• U moet minimum 4 jaar anciënniteit hebben in graad B1, en titularis zijn vanminimaal schaal B2 met basis- en voortgezette vorming en moet twee jaartewerkstelling in een OCMW bewijzen • U hebt een sterke affiniteit met desociale sector en de doelgroepen van het OCMW • Uw stimulerende houdingwerkt positief op de motivatie van je medewerkers.

Ons aanbod: • Een salaris volgens barema (B4-B5), maaltijdcheques en hospitalisatie-verzekering • Boeiende en verantwoordelijke functie in een dynamisch lokaal bestuur• Afwisselende job op leidinggevend niveau met een brede verantwoordelijkheid.

De functieomschrijving en aanwervingsvoorwaarden zijn te bekomen bij hetOCMW van Nijlen, Kessel-Dorp 54 te 2560 Kessel (Nijlen) (tel. 03/491 84 10 -fax: 03/489 16 24 - e-mail: [email protected]).

De kandidaturen voor deze betrekkingen dienen aangetekend gericht aan devoorzitter van het OCMW, dhr Leo VERELST, p/a Kessel-dorp 54 te 2560 KESSEL(Nijlen), uiterlijk op 31 maart 2009.

De Secretaris, Louis Schoofs De Voorzitter, Leo Verelst

www.balen.be

is op zoek naar een

directeurgemeentelijk basisonderwijs (m/v)

Aanwervingsvoorwaarden: • in vast verband benoemd zijn in het onderwijs in één van de wervings-, selectie- of bevorderingsambten voor ten minste een halve opdracht in hoofdambt • houder zijn van het vereist of voldoend geacht bekwaamheidsbewijs vastgesteld voor dit specifiek bevorderingsambt • op de uiterste inschrijvingsdatum een dienstanciënniteit van minstens 10 jaar verworven hebben in het door de Vlaamse Gemeenschap georganiseerde of gesubsidieerde onderwijs als lid van het bestuurs- en onderwijzend personeel, voorafgaand aan de bevordering tot het ambt van directeur • slagen voor een bekwaamheidsexamen: schriftelijk en mondeling gedeelte en een psychotechnische proef •

Interesse?De kandidaturen moeten bij aangetekend schrijven ten laatste op 2 april 2009 (poststem-pel als bewijs) worden toegestuurd aan het College van Burgemeester en Schepenen, Vredelaan 1, 2490 Balen, vergezeld van een curriculum vitae, een afschrift van alle diploma’s en/of getuigschriften (bekwaamheidsbewijs), een bewijs van anciënniteitsvoorwaarde en een uittreksel uit het strafregister (max. 6 maanden oud).

Meer informatie bij de dienst onderwijs (tel. 014/81 99 22) of www.balen.beU wordt bij aanvang halftijds aangesteld in het ambt van directeur.

Bij de toekomstige uitbreiding naar een voltijds ambt heeft u voorrang op de bijkomende tewerkstelling. Er wordt een wervingsreserve aangelegd voor een termijn van 3 jaar.

balengemeente

058_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 19:49 Pagina 58

Page 61: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

BEMIDDELING EN ASSESSMENT VOOR VERKOOP-, MARKETING-, INKOOP- EN DIRECTIEPOSITIES

VUGHT | ZALTBOMMEL | ANTWERPEN | DÜSSELDORF

VERKOOPPOSITIES

59VACATURE 7 MAART 2009

BEMIDDELING EN ASSESSMENT VOOR VERKOOP-, MARKETING-, INKOOP- EN DIRECTIEPOSITIES

VUGHT | ZALTBOMMEL | ANTWERPEN | DÜSSELDORF

VERKOOPPOSITIES

059_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 19:44 Pagina 59

Page 62: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

DIRECTIE & TOPMANAGEMENTADJUNCT HOOFD SECTORAAL DIENSTENCENTR VMW JOBPUNT VLAANDEREN 32BESTUURSSECRETARIS STAD OOSTENDE 58DEPARTEMENTSHOOFD ALG.ZAKEN OCMW GERAARDSBERGEN 50DIENSTHFD GEBOUW, ONDERHOUD, HORECA OCMW ROESELARE JOBPUNT VLAANDEREN 36DYNAMISCH TECHNISCH COMMERCIEEL KADERL ROSE & PARTNERS 53SETAC EUROPE EXECUTIVE DIRECTOR SETAC 58

INGENIEURSAUTOMATION SYSTEMS ENGINEER GENZYME FLANDERS 41DOCUMENTATION ENGINEER GENZYME FLANDERS 41INGENIEURS WVI 44MAINTENANCE AREA LEAD HVAC GENZYME FLANDERS 41MILIEUDESKUNDIGEN WVI 44MOBILITEITSDESKUNDIGEN WVI 44ONTWERPVERANTWOORDELIJKE STEWAL ANDRESS CONSULTING AND 37PLANTMANAGER STX HORSEBOXES 56PREVENTIEADVISEUR GROUP MONUMENT 34

PROJECT ENGINEER GENZYME FLANDERS 41PROJECT INGENIEUR ATCOMEX 42PROJECTCOORDINATOREN VLAO DIP 37PROJECTONTWIKKELAARS WVI 44RUIMTELIJK PLANNERS WVI 44STAFMEDEWERKER ENERGIE WVI 44TECHN. ADJUNCT PROVINCIAAL DIRECTEUR VMW JOBPUNT VLAANDEREN 32VALIDATION ENGINEER GENZYME FLANDERS 41

TECHNIEK & PRODUCTIEMAINTENANCE TECHNICIAN IN SUITE GENZYME FLANDERS 41MANAGER TECHNICAL DIVISION EURO POOL SYSTEM MERCURI URVAL 63PRODUCTIE ASSISTENT(E) STUMABO INTERNATIONAL SIGNUM HR & MANAGEMENT 57PROJECT-EN DOSSIERBEHEERDER POM LIMBURG JOBPUNT VLAANDEREN 32PROJECTBEGELEIDER POM LIMBURG JOBPUNT VLAANDEREN 32PROJECTBEGELEIDER AFD NETAANLEG PBE 54SERVICE REPRESENTATIVE TENNANT A PRIORI 45TECHNIEKERS BEVEILIGING BIG BROTHER SIGNUM HR & MANAGEMENT 57TECHNISCH MEDEWERK. GRONDGEBIEDSZAKEN GEMEENTE BRASSCHAAT 46TECHNISCH TEKENAAR/ONTWERPER ATCOMEX 42

WETENSCHAPLABORANTEN UNIVERSITEIT GENT HUDSON 33PROCESS ANALYST GENZYME FLANDERS 41QA OFFICERS COMPIANCE GENZYME FLANDERS 41QA SYSTEMS OFFICER - AUDITOR GENZYME FLANDERS 41SCIENTIFIC OFFICERS ECHA 38

REDACTIE & COMMUNICATIECOMMUNICATIE COORDINATOR P & V VERZEKERINGEN 40DEPARTEMENTSHOOFD INFORMATIE & COMM. STAD ROESELARE HUDSON 35PROJECTVERANTWOORDELIJKE COMMUNICATIE VAB ANAGO 39

JURISTIEKDEPARTEMENTSHOOFD ADMIN. EN RECHT STAD ROESELARE HUDSON 35JURIDISCHE MEDEWERKERS PRICEWATERHOUSECOOPERS 66JURIST ATO 43LEGAL ADVISORS ECHA 38

CONSULTANCYBUSINESS ADVISORS / CONSULTANTS BUSINESS EXECUTIVES.COM 56CONSULTANCY MEDEWERKERS PRICEWATERHOUSECOOPERS 66CONSULTANT DERVEAUX SELECT 45

SALES & MARKETING

2 AREA SALES MANAGERS ANONIEM 48ACCOUNT MANAGER HELLA SODEVA CONSULTING 43ACCOUNTMANAGER FEDAGRIM ANTOON BULCKE 51APOTHEEK AFGEVAARDIGDE PHARMEXX-PHARMADEAL 57AREA SALES MANAGER CARRIER 48ASSISTANT MANAGER UTERQUE 49B2B ACCOUNT MANAGER KINEPOLIS GROUP DERVEAUX SELECT BVBA 49COMMERCIAL SUPPORT PROJECTS EURO POOL SYSTEM MERCURI URVAL 63COMMERCIEEL AFGEVAARDIGDE CH CLEANING SERVICES 50COMMERCIEEL LEERGIERIG ONDERNEMERS BELGIAN FAMILY OFFICE 53COMMERCIEEL MEDEWERKER ST PAUL VAN DER VELDE GROEP 59COMMERCIEEL PRODUCT MANAGER IMCD KATZ NV 51COMMERCIEEL-ADMINISTR. MEDEW. AOR VAN DER VELDE GROEP 61CORPOR. PROJECT MANAGERS DE POST 50DISTRICT MANAGER PHARMEXX-PHARMADEAL 57DISTRICTLEIDERS ALDI 48INSIDE SALES REPRESENTATIVES DE POST 50INTERNATIONAL ACCOUNT MANAGER VARITAPE MERCURI URVAL 63INTERNATIONALE SALESMANAGER ICOR VAN DER VELDE GROEP 59KEY ACCOUNT MANAGER ECOVER KATZ NV 49KEY ACCOUNT MANAGERS DE POST 50MEDISCH AFGEVAARDIGDE PHARMEXX-PHARMADEAL 57ORDER TO CASH MANAGER MC BRIDE 55PRODUCT MANAGERS DE POST 50PROJECTMANAGER METROPOLITAN BRUSSELS 58PROVINCIAAL ACCOUNTMANAGER VMW JOBPUNT VLAANDEREN 32SALES MANAGER NEDERLAND LA BUENA VIDA 56SALES REPRESENTATIVE NIGHTLIFE BACARDI-MARTINI 51

SALES REPRESENTATIVES DE POST 50SHOP MANAGER UTERQUE 49SHOPMANAGER ERIC BOMPARD DIP NV 37TECHNISCH-COMMERCIEEL VERANTW. CELLUMAT KATZ NV 53VERKOOPSMEDEWERKERS UTERQUE 49VERTEGENWOORDIGERS CB-CHEMIE BELGIUM 53VESTIGINGSMANAGER DESIGN SOLUTIONS VAN DER VELDE GROEP 61

FINANCIËNACTUARISSEN P & V VERZEKERINGEN 40ADMINISTR. EN FINANC. VERANTWOORD. ATO 43ASSISTENT HOOFDACCOUNTANT TORFS 38BOEKHOUDER VMW JOBPUNT VLAANDEREN 32BOEKHOUDER CORE COMPANY BOOMERANG CORE COMPANY 43BOEKHOUDERS OCMW ANTWERPEN 39BUSINESS CONTROLLER ANONIEM SODEVA CONSULTING 43CREDIT CONTROLLER MERCATOR 2DOSSIERBEHEERDERS LEVEN P & V VERZEKERINGEN 40FINANCIEEL DIENSTHOOFD OPZ GEEL JOBPUNT VLAANDEREN 34FINANCIELE MEDEWERKERS PRICEWATERHOUSECOOPERS 66GEMEENTEONTVANGER GEMEENTE KOEKELBERG 54HOOFDBOEKHOUDER ANONIEM SODEVA CONSULTING 43JR BEHEERDER VERZEKERINGEN MERCATOR 2KANTOORDIRECTEUR TITECA HENRI ACCOUNTANCY HUDSON 33PORTFOLIO QUALITY OFFICER MERCATOR 2

ALLE VACATURES VIND JE OOK ONLINE

9 vacature.com/zoeker

60VACATURE 7 MAART 2009

Overzichtper functie

www.velde.be

Zit biotechnologie u in de genen?

060_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:17 Pagina 60

Page 63: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

61VACATURE 7 MAART 2009

BEMIDDELING EN ASSESSMENT VOOR VERKOOP-, MARKETING-, INKOOP- EN DIRECTIEPOSITIES

VUGHT | ZALTBOMMEL | ANTWERPEN | DÜSSELDORF

VERKOOPPOSITIES

BEMIDDELING EN ASSESSMENT VOOR VERKOOP-, MARKETING-, INKOOP- EN DIRECTIEPOSITIES

VUGHT | ZALTBOMMEL | ANTWERPEN | DÜSSELDORF

VERKOOPPOSITIES

061_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 19:40 Pagina 61

Page 64: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

PROCESS & CHANGE MEDEWERKER P & V VERZEKERINGEN 40RISK MANAGER OBK BANK HUDSON 35RISK MANAGERS P & V VERZEKERINGEN 40SCHADEBEHEERDERS P & V VERZEKERINGEN 40UNDERWRITERS P & V VERZEKERINGEN 40

LOGISTIEK & DISTRIBUTIEBEDIENDE COORDINATIE & PLANNING PT CH CLEANING SERVICES 50BUYER MC BRIDE 55LOGISTICS PLANNER EURO POOL SYSTEM MERCURI URVAL 63SENIOR BUYER MC BRIDE 55

ADMINISTRATIEADJUNCT-BIBLIOTHECARIS GEMEENTE BRASSCHAAT 46ADMINISTRATIEF MEDEWERKER POM LIMBURG JOBPUNT VLAANDEREN 32BIBLIOTHECARIS GEMEENTE BRASSCHAAT 46MANAGEMENT ASSISTANT PLAYMOBIL INDECO 44MEDISCH DOSSIERBEHEERDERS P & V VERZEKERINGEN 40OFFICE MANAGER ITC RUBIS MENT ASSOCIATES 40OFFICE MANAGER/HR ASSISTANT DERVEAUX SELECT 45SECRETARIS UNIVERSITEIT GENT HUDSON 33

ANDEREDIVERSE MEDEWERKERS PHILIPS BELGIUM 44DUURZAAMHEIDSAMBTENAAR GEMEENTE LOCHRISTI 36MIRO-CONSULENT STAD MORTSEL 46STEDENBOUWKUNDIG AMBTENAAR GEMEENTE RANST 56

GEZONDHEIDSR PROGRAMMA MANAGER CARDIOLOGIE OLV AALST 36

MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENINGHOOFD MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT OCMW NIJLEN 58OUDERENBELEIDSCOORDINATOR GEMEENTE LOCHRISTI 36PROJECTCOORDINATOR WONEN STAD TURNHOUT JOBPUNT VLAANDEREN 38

ICT & INTERNETAPPLICAT. SUPPORT & DATABASE ADMIN GENZYME FLANDERS 41BUSINESS & PROCESS ANALYSTS DE POST 50BUSINESS ANALYST NAT.VERBOND SOCIAL.MUT 42ICT ANALIST MERCATOR 2INFORMATICI UNIVERSITEIT GENT HUDSON 33INFORMATICUS CFI - CTIF 39IT MEDEWERKERS PRICEWATERHOUSECOOPERS 66JAVA ENTERPRISE ONTWIKKELAAR CEVORA 42

ONDERWIJS & OPLEIDINGCURSUS BEDRIJFSMANAGEMENT VIK 54DEPARTEMENTSHOOFD PHL-MUSIC PROV.HOGESCHOOL LIMBURG 56DIRECTEUR GEMEENTELIJK BASISONDERWIJS GEMEENTE BALEN 58STUDIELOOPBAANADVISEUR UNIVERSITEIT GENT HUDSON 33UITZENDCONSULENT(E) CEVORA 39

ONTHAAL & SECRETARIAATBEDIENDE ANONIEM 53

HORECAPERSONEELBANQUETING MANAGERS HOTEL AMIGO 54DYNAMISCHE UITBATER PROVINC. GALLO-ROMEINS MUSEUM JOBPUNT VLAANDEREN 34

62VACATURE 7 MAART 2009

Adverteren in Vacature?BEL 02-481.15.88 MAIL [email protected]

9

Algemeen directeur Christophe GlorieuxOffice manager Linda De Nutte Accounting Walter Roos Operations & distribution managerInge Van den Bussche Operations & distribution assistant Ilse Borms Rapporting & Analyse Dieter Vermander

Redactie Vacature Hoofdredacteur Marian Kin(voor Kinco) Redactiechef Erik Verreet Redactie NicoSchoofs, Filip Michiels, Sam De Kegel, Hermien Vanoost 02-482.03.54 Medewerkers: Eric Adams, KarinEeckhout, Catherine Nuyttens, An Olaerts, Bart Cabanier,Tom Dieusaert, Hans Moleman, Petra Quaedvlieg, EvyBallegeer, Ad Van Poppel, Jan Stevens, Dirk Blijweert, Carina Lopez, Tom Ronse, Lore Callens, Matthieu Van Steenkiste, Dominique Soenens, GoeleGeeraert, Lies Lefever, Annick Claus, Marjorie BlommeRedactieraad Marianne Dewandeleer (PwC), JohanAlbrecht (Itinera Institute), Mireille Deziron (Jobpunt) Vlaan-deren), Bart Matheï (FIT), Ivo Belet (Europarlementariër)

Grafische vormgeving Art Director Pieter Ver Elst Assistant Art Director Jon Troch Grafici An Coosemans, Patricia Kempeneers, Manu DegreefMedewerkers Sara Sabbe, Yves Deploige, GuidoEvens, Hugo Gielen, Miet Truyers, Bob Haentjens

Advertenties Sales Director Nancy Werbrouck Salesmanager Marijke Van Impe Account managersRuth Janssens, Sofie Verbrugghe, Véronique Geluykens, Lieze Gheysens, Duncan Dilissen02-482.03.50 Commercieel assistenten Inge Seghers, Hilde De Wolf, Annemie Detroch, Krista Verlaeckt, Annick Rega, Sofie Bonneux 02-482.03.38Ordering & accounting Ann De Lange, An Parewijck,Lieve De Pauw 02-482.03.71

Marketing & research Marketing & researchmanager Diane Devriendt Research marketeerMarjan Desmedt Product manager Dries Mahieu,Bieke Helsen

Vacature/References InteractiveInteractive Director Marianne Edlund Sales DirectorNancy Werbrouck Account Managers Veerle Cajot, KimClaesen, Karl Van Lathem, Louise Claeys Bouuaert Internal Sales Siska Blanckaert, Christophe Lor 02-481.15.09 Client Services Manager Barbara Daelman Internal Account Executive Liesbeth Teugels, Valerie De Valck Client Services AssistantVéronique Bamford 02-482.03.39 Projectleader IT &Development Josi Swerts Lead Web Designers WardMeremans Web Designers Olivier Beauchot, GrahamFreeman Marketing Manager Kenny Spriet Internet &Research Marketeer Ann Simons MarketingProject Manager Brigitte Vermeulen Product Manager Florence Collard Netredactie Moïra Lens,Virginie Moriaux

Gedelegeerd bestuurderDirk Velghe Verantwoordelijke uitgeverChristophe Glorieux Pontbeekstraat 4, 1702 Groot-Bijgaarden

Vacature C.V. is erkend als bureau voor privatearbeidsbemiddeling in het Vlaamse Gewest, onderhet nr VG.1186/B. De rechten van de kandidaatkunnen ten allen tijde worden geraadpleegd opwww.vacature.com/rechtenkandidaat

Q COLOFONQ

Mijn collega,mijn beste verzekering

www.jobslink.be

Maak deel uitvan de P&V

verzekeringsgroep!

BEKIJK HET EENS ANDERS

SCHRIJF JIJ HET DRAAIBOEK “PATRIMONIUM- EN HORECABEHEER” BIJ OCMW ROESELARE?

Op zoek naar een nieuw project bij het Agentschap Ondernemen?

Bekijk dan snel onze advertentie.

062_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:17 Pagina 62

Page 65: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

VG. 3

68/B

- L

id v

an

De performance van uw organisatie en uw mensen verbeteren? Ontdek welke waarde Mercuri Urval aan uw bedrijf kan toevoegen.Meer weten? Contacteer Chris Vanroelen, International Business Manager, 02 715 09 99 - [email protected]

Kantoren in 24 landen, waarvan 6 in België: Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Louvain-la-Neuve en Luik

Connecting peoplewith your strategy

Board en Executive . Business Coaching . Competentie Assessment . Talentmanagement . Strategische Werving

Bij ons kom je aan de bak!Manager Technical Division (Vlaanderen en Nederland)(Ref. 25.7244-001)Je werkt aan de uitbouw en vormgeving van de tech-nische dienst. Je coacht je team, bepaalt mee hettechnisch beleidsplan en bent de drijvende kracht bij de opstart van nieuwe sites en verbeteringsprojecten.

Commercial Support Projects (Vlaanderen en Nederland)(Ref. 25.7242-001)Je ondersteunt de commerciële dienst in de verdereuitbouw van de klantenportefeuille. Je begeleidt nieuween bestaande logistieke (verbeterings)projecten. Hierbijleg je heel wat contacten zowel intern als extern bijonze retailklanten. Op halflange termijn evolueer je inde richting van B2B-verkoop.

Logistics Planner (voor hoofdkantoor in Sint-Katelijne-Waver)(Ref. 25.7243-001)Je hoofdtaak wordt het verzorgen van een optimalevoorraad- en wasplanning van onze meermaligeverpakkingen in de Benelux. Met je pragmatische inge-steldheid neem je graag verbeteringsinitiatieven rondoptimalisatie van de voorraadstromen en voert deze uit.

Wil je er meer over weten?Surf dan snel naar www.mercuriurval.be, www.europoolsystem.be en de voornaamste jobsites. Mail je CV met bijbehorende referentie naar [email protected], dan hoor je snel ietsvan ons!

Ken je onze blauwe bak? Op het eerste zicht eenvoudig, maar eerder een vernuftig brokje techniek en logistiek!

Euro Pool System is Europees marktleider op gebied van meermalige verpakkingen voor versproducten binnen de retailsector. Als sterk groeiend internationaal bedrijf beschikken we over een Europees netwerk van hoogtechnologische vestigingen voor opslag, reiniging en distributie. Dankzij de goede samenwerking met onze retailpartners zijn wij in volle uitbreiding.Daarom zijn wij op zoek naar ambitieuze starters én mensen die hun carrière een nieuwe wending willen geven. Bouw je mee aan onze toekomst?

TemseVaritape is al meer dan 20 jaar specialist

in het ontwikkelen, produceren en verko-

pen van hoogwaardige zelfklevende tapes

en afgeleide producten voor industriële

toepassingen. Om het marktaandeel van

de eigen producten actief verder uit te bou-

wen, zoekt Varitape, ter versterking van het

commerciële team in Temse, een (m/v)

Regio in kaart brengen en verder uitbouwen Je wordt verantwoordelijk

voor de verkoop van Varitape producten en oplossingen in jouw regio. Je klan-

ten zijn zeer divers, van groot naar klein in verschillende sectoren (automotive,

industrie, kmo, …). Je vergroot je omzet door actief in de markt aanwezig te

zijn bij bestaande klanten maar ook bij potentiële nieuwe klanten. Je denkt

mee met de klant, je analyseert de noden om zo een oplossing op maat te

kunnen aanbieden. Een goede relatie opbouwen met de klant is essentieel om

het verschil te kunnen maken in de markt. Je rapporteert rechtstreeks aan de

commercieel directeur maar je werkt ook nauw samen met R&D, productie en

de medewerkers van de binnendienst.

Commercieel talent met affiniteit voor techniek Je hebt minstens 5 jaar

ervaring in b2b-verkoop in een productie- of industriële omgeving. Je hebt al

kennisgemaakt met sales- en accountplannen. Je beschikt over voldoende

technische affiniteit om op een creatieve manier de Varitape oplossingen

te kunnen verkopen. Kennis van zelfklevende producten is een pluspunt.

Je houdt van een zelfstandige job waarbij je actief in de markt aanwezig bent,

iniatieven neemt en geen uitdaging uit de weg gaat. Je bent vlot tweetalig N/F

en je kan vlot werken met MS Office.

Unieke opportuniteit in een ambitieuze omgeving Deze functie biedt je

afwisseling en klantencontacten in diverse sectoren maar bovenal krijg jij de

kans om zelf initiatief te nemen en om creatief mee te denken om je markt-

segment verder uit te bouwen. Je komt terecht in een no-nonsense bedrijf

waar collegiale samenwerking en het behalen van resultaten zeker gewaar-

deerd worden. Een vaste vergoeding wordt aangevuld met een aantrekkelijke

bonus en een bedrijfswagen.

International Account ManagerBusiness development en account management voor België en Frankrijk

Reageer snel en schrijf of mail naar Mercuri Urval, Jan Van Gentstraat 7 bus 401, 2000 Antwerpen, [email protected].

Vermeld steeds referentie 19.7387-001. www.mercuriurval.be

063_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 19:38 Pagina 63

Page 66: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

SLUITERTIJD

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor deBiotechnologie (VIB) en K.U.Leuven ontdekten vorigweek een gen dat kanker kan onderdrukken. Deonderzoekers voerden proeven uit op fruitvliegen,muizen en menselijke cellen. Het bewuste gen kanmakkelijk aan- en uitgeschakeld worden. Was het geninactief, dan ontwikkelden de fruitvliegen een oog-kanker. Sooike Stoops, wetenschapscommunicatorVIB: “Er werken 1.100 wetenschappers en meer danveertig nationaliteiten voor het VIB, verspreid over de

Universiteit Antwerpen, de VrijeUniversiteit Brussel, de UGent en deK.U.Leuven. Biotechnologie zit in delift in Vlaanderen. Vijf jaar geledentelden we 850 wetenschappers, ditjaar werven we er nog 100 aan. Erwerden al zes spin-offs opgericht.Die stellen 430 mensen tewerk enrekruteren volop.” tekst Nico Schoofs | foto Lies Willaert D

Elke week stellen we scherp op een werkplek met een bijzonder verhaal.

2 Dinsdag 3 maart, 10.05 uur – Vlaams Instituut voor de Biotechnologie

064_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 20:05 Pagina 64

Page 67: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Erke

nd B

urea

u Va

catu

re V

G. 1

186/

B -

Jobs

care

ers

VG. 1

245/

BBinnenkort afgestudeerd als master of bachelor? Kom

dan op woensdag 1 april naar Vacature Talentum in

Brussels Expo. Tijdens de vijfde editie van deze

succesvolle rekruteringsbeurs maakt u kennis met een

honderdtal potentiële nieuwe werkgevers.

Maar Vacature Talentum is ook dè carrièrebeurs voor

m/v met talent. Je kan je eveneens registreren voor

een boeiende sessie rond jouw professionele

profiel, in samenwerking met de Vlerick Leuven

Gent Management school.

Meer info op vacature.com/talentum

De beurs vindt plaats op woensdag 1 april 2009 van

10u tot 20u en de toegang is gratis.

Schrijf u in op vacature.com en vind zekerheid in deze

turbulente tijden!

Wie zich vooraf registreert kan aan de ingang

rekenen op een uiterst snelle doorgang!

Bovendien ontvangen de 2.000 eerste geregis-

treerden elk een duo-ticket voor een film naar

keuze!

Vacature TalentumDe carrièrebeurs die u zekerheid biedt in turbulente tijden

Woensdag 1 april - Brussels Expo

Registreer u nu op vacature.com

Het succesvan de vorige editie:

86 bedrijven6500 kandidaten

750 rekruteerders

© vzw Atomium – SABAM Belgium 2009

VACCOM_2229_TALENTUM V ADV_Alto 04-03-2009 11:18 Pagina 1

Page 68: 2009/03/07 - Witte raven in zwarte tijden

Heb jij talent? Dan hoor jij bij ons thuis. Want PricewaterhouseCoopers is ‘the one for all talented people’. Welke ook je achtergrond of

consulting en geef je talent alle kansen.

Uitgeroepen tot één van de ‘Meest aantrekkelijke werkgevers’ in België

Winnaar van de globe voor ‘Meest interessante jobinhoud’

100_PwC_Vac_ 0703_2.indd 1 04-03-2009 13:06:42