1988 editie 4

26
deephöund elufe opgericht 1 januari 1983 gevestigd te 's- Gravenhage erkend door de Raad van Beheer verschijnt 6 maal per jaar no. 4 augustus 1988 Inhoudsopgave De hals van de deerhound Karin Huffman-vert.A.M.Hagemeyer Coursing-Aandacht voor Quaritsch, Salmon en Hageman- Richard Hawkins Deerhound sprokkels Export van deerhounds - Ad Horst Kampioenschaps clubmatch 9 oktober Edda Huzid - Voorthuizen pagina 6 2 - 7 - 10 11 - 14 Inschryfformulier clubmatch Kampioenschaps clubmatch vervolg Tentoonstellings uitslagen buitenland Gent 20-3 1988 Keulen 2-4- 1988 Brabo Antwerpen 17-4-1988 Keurverslagen Leeuwarden 4-4- 1988 's Hertogenbosch 1-5-1988 Tentoonstellingsuitslagen Gelsenkirchen Keurverslagen Arnhem 21,22,23 mei 1988 Tentoonstellingsuitslagen buitenland Wildeshausen Niederkrüchten Keurmeesterverslagen Uden 3 juli 1988 Bestuurssamenstelling, redactie, Evenementen commissie 15 19 26 - 18 - 23 24 24 24 - 27 28 28 29 29 29 30 32

description

Verenigingsblad Deerhoundclub

Transcript of 1988 editie 4

Page 1: 1988 editie 4

d e e p h ö u n d elufe opgericht 1 januari 1983 gevestigd te 's- Gravenhage

erkend door de Raad van Beheer

verschijnt 6 maal per jaar no. 4 augustus 1988

Inhoudsopgave

De hals van de deerhound Karin Huffman-vert.A.M.Hagemeyer

Coursing-Aandacht voor Quaritsch, Salmon en Hageman-Richard Hawkins

Deerhound sprokkels Export van deerhounds - Ad Horst

Kampioenschaps clubmatch 9 oktober Edda Huzid - Voorthuizen

pagina

6 2 -

7 -

10

11 - 14

Inschryfformulier clubmatch

Kampioenschaps clubmatch vervolg

Tentoonstellings uitslagen buitenland Gent 20-3 1988 Keulen 2-4- 1988 Brabo Antwerpen 17-4-1988

Keurverslagen Leeuwarden 4-4- 1988 's Hertogenbosch 1-5-1988

Tentoonstellingsuitslagen Gelsenkirchen

Keurverslagen Arnhem 21,22,23 mei 1988

Tentoonstellingsuitslagen buitenland Wildeshausen Niederkrüchten

Keurmeesterverslagen Uden 3 juli 1988

Bestuurssamenstelling, redactie, Evenementen commissie

15 19

26

- 18 - 23

24 24 24

- 27 28

28

29

29 29

30

32

Page 2: 1988 editie 4

DE HALS VAN DE DEERHOUND Aesthetica , en soms even belangrijk, of nog belangrijker voor de keurmeester als functionaliteit bij het beoordelen van de ter keuring aangeboden honden. Dit is geen verrassing, gezien het feit dat hondententoonstellingen georiënteerd zijn in de richting van een schoonheidswedstrijd.

Voor rassen die nooit anders bedoeld waren dan om het huis van hun eigenaar luister bij te zetten als schitterend ornament, komt een dergelijke manier van beoordelen er niet zo zeer op aan, maar wel wanneer het keuren betrekking heeft op een jagend ras zoals de Schotse deerhound.

Welke functionele punten van de deerhound worden door de keurmeester soms verwaarloosd terwijl zij zitten te staren op aesthetische punten, zoals kleur van ogen, oordracht etc. Tijdesn een aantal keuringen in de herfst viel het mij op hoe weinig keurmeesters aan-dacht schonken aan de hals. Na het gebit te hebben bekeken, de oordracht, schedelbreedte en uitdrukking richtten vele keurmeesters hun aandacht dan op schouderblad en opper-arm, met verwaarlozing van de hals en in het bijzonder de bespiering -van cruciaal belang voor de deerhound bij het vervullen van zijn oorspronkelijke taak, n.1. het jagen.

De standaard zegt het volgende over de hals: " de hals moet lang zijn,d.w.z. van een lengte die past bij de windhondvorm van de hond." Een overlange hals is niet nodig, noch ge-wenst, want van de deerhound wordt niet ver-langd dat hij bij zijn werk zal neerbukken, zoals een greyhound. De kraag, die elk goed exemplaar dient te hebben, kan soms de hals

-2-

Page 3: 1988 editie 4

korter doen lijken. De hals moet echter sterk genoeg zijn om een hert vast te houden. Het deel van de nek waar het hoofd is aange-zet moet sterk ontwikkeld zijn en de keel moet droog zijn en duidelijk afgetekend". De standaard vat het bovenbeschrevene samen onder de zgn. "punten van belang", door de hals de dertiende plaats van e achttien te geven met de vermelding"Hals lang, goed ge-welfd, zeer sterk, met duidelijk aangegeven nek".

Zorgvuldig lezen van oude literatuur op het gebied van jagen met deerhounds, illustreert hetgeen hierboven beschreven is. De sleutel tot het begrip waarom de opstel-lers van de standaard zo'n sterke nadruk leg-gen op de nek, is gelegen in de manier van jagen van de deerhound en de grootte van zijn prooi, n.1. het roodwild. Nog tot in de 16e eeuw werd roodwild bejaagd door de adel en de vorsten in drijfjachten waarmee hele meutes honden gemoeid waren. Later, in een minder grootse periode, werd het hert bejaagd met koppels deerhound reuen. De manier waarop de greyhound zijn prooi doodt is, door de haas te grijpen en hem met zijn lange nek naar beneden te schudden en in de lucht te gooien. De deerhound echter, moet zijn aanval naar . boven richten en de keel of de nek grijpen, vasthouden en een om zich heen slaand hert op de grond trekken en doden. Derhalve moet de hals van een deerhound krachtiger gespierd zijn dan die van een grey-hound. De kracht van de hals moet niet opge-offerd worden aan overdreven lengte. De vroegere manier van jagen van de deerhound komt bij het spelen weer voor de dag.Wanneer mijn deerhounds rennen op het oefenterrein, pakken ze elkaar vaak bij de hals. Een andere "truck" die het genetisch erfgoed bij dit ras suggereert is de neiging bij pups die

-3-

Page 4: 1988 editie 4

geoefend worden om aan de lijn te lopen, om de lijn vast te pakken, er naar te happen en hem stevig met hoofd en hals te schudden,ter-wijl zij hun voeten stevig op de grond plaat-sen en zich verzetten tegen de lijn.

De ideale nek kan geobserveerd worden en be-tast worden bij de keuring. Achter de achter-hoofdknobbel en de oren is de nekaanzetting.

Een sterk gespierde nek kan gevoeld worden als een zachte zwelling of opvulling onder de hand, terwijl deze zich achter de oren naar beneden beweegt. Een snelle controle van de keel kan tegelijkertijd worden gedaan met de andere hand. De keel moet stevig en vast aan-voelen (als teken van een goede spiertonus), zonder enige aanduidding van een losse keel-huid. Fig. 1 toont een uitzonderlijk goede hals. Die geeft een geprononceerde nek te zien,het-geen een teken is van krachtige spieren.De nek is lang, zonder overdrijving.Een derge-lijke lengte gaat samen met een "goed schuin liggende schouder", eveneens een vereiste van de standaard. Als het kraaghaar zo uitermate dik is dat het werkelijke halslengte maskeert, kan het haar met de hand voorzichtig wat uitgedund worden. (De kraag, die een kenteken is van het ras, moet nooit volledig verwijderd worden).

-4-

Page 5: 1988 editie 4

hr

f i g . 2

f ig . 3

f ig . 4

- 5 -

Page 6: 1988 editie 4

Er zijn 4 belangrijke halsfouten die soms te zien zijn in de ring.

Fig. 2 toont de eerste fout. Een overdreven lange hals. De hals mist de kracht die nodig is om het volle gewicht van een hert te houden. Deze hals past beter bij sommige andere rassen van de windhondengroep.

Fig. 3 toont een ander soort hals. De nek is ingevallen als teken van een zwak ontwikkelde musculatuur. De z.g. ooienhals.

Fig. 4 de volgende foute nek. Hoewel de nek een goede lengte heeft, heeft deze geen geprononceerde hoofd- nek overgang,

Fig. 5 . De korte hals, die geassocieerd kan worden met een beperkte beweging. Een korte hals is gewoonlijk het gevolg van een steile schouder.

Een gracieuse, krachtige hals is een onderdeel van de ruige elegante schoonheid van de deer-hound.

Bovendien geeft hij het potentieel aan van de hond om het hert "in de oude stijl" te bejagen.

Karin Huffman, Alexander City,Alabama The Windhound.

vertaling : A.M.Hagemeyer.

-6-

Page 7: 1988 editie 4

COURSING: AANDACHT VOOR QUARITSCH,SALMON EN HAGEMAN.

Ik ben Els Verwoerd zeer erkentelijk dat zij mij onlangs attendeerde op een artikel van mevr.Quaritsch-Fricke in Unsere Windhund van april 1988.Een originele en hoogst nuttige beschouwing van de beoordelingswijze van de Noorduitse Jagcoursing:112 Punkte oder:Der imaginare Jagdcoursing.Windhund",waarin jacht-technieken van verschillende windhonden,inclu-sief vanzelfsprekend de deerhound,vergeleken worden. Daarin wordt de conclusie getrokken dat het een verbetering zou zijn als rastypische cri-teria vastgesteld zouden worden voor ieder ras om een evenwichtig puntensysteem in te stellen, dat niet gebaseerd wordt op een "denkbeeldige windhond". In de loop van dat artikel worden verschillende boeken aangehaald, die de con-clusie ondersteunen met waarnemingen van erva-ren coursingkenners uit de V.S. Een van die boeken heb ik toch nog zelf kunnen aanschaffen:Gazehounds & Coursing. In de loop van de jaren zeventig begreep de auteur daar-van-Dutch Salmon- dat er nauwelijks moderne literatuur beschikbaar was over het zichthond gebruik in het vrije veld en besloot vanuit zijn eigen arvaring een praktisch en compleet volume zelf te schrijven voor de hedendaagse liefhebber. Daarin wordt de geschiedenis van jacht coursing in de V.S. behandeld, met een analyse van lichaamsbouw en functie. Daartoe worden 7 ras-standaards opgenomen:Aghaan, Barsoi,Greyhound,Ierse wolfshond,Saluki,Deer-hound en Whippet,met daarover zijn persoon-lijke opmerkingen. Als bezitter toen van o.a. 2 deerhounds -één import van Miss Noble- memoreert Salmon in het kort het gebruik van het ras vanaf 1870 en de invloed daarvan nog zichtbaar in de "American Coyote Hound",een jachthybride die

-7-

Page 8: 1988 editie 4

waarschijnlijk een afstammeling is van greyhou deerhound,ierse wolfshond en Darsoi kruisinge Van alle werkende zichthonden gaat Salmon zij voorkeur uit naar de deerhound,vanwege het ka rakter van het ras, maar als jachthond daaren tegen kiest hij de saluki met zijn groter uit houdingsvermogen. Toch jammer dat de Amerikan de sloughi niet schijnen te kennen,anders ver moed ik, zou dat exemplarisch ras Salmon waar schijnlijk overwinnen.

Verder bespreekt hij de verschillende prooien legaal beschikbaar in de V.S.:konijn,haas,vos coyote, met het respect dat een eerzaam jager betaamt en geeft enige tegenwicht aan zijn jachtbeschrijvingen door nuttige informatie over:open veld proeven 'met jurering' 'geslotei park coursing' -gelijk de Waterloo cup,renbaai wedstrijden en 'lure achtervolging', ons hier beter bekend als "coursing".

Om af te sluiten verstrekt hij de nodige in-lichtingen over de aanschaf, training, verzor-ging en gezondheid van werkende honden. Bij zijn opmerkingen over rasstandaards van zowel Ier als deerhound,trof het mij dat Sal-mon duidelijk stelt over het gebruik en bij d« lichaamsbouw van een ras ;"noch type noch functie is belangrijker". Hij waarschuwt na-drukkelijk tegen de toenemende modieuze be-langstelling in de V.S. voor windhonden, dat zou kunnen leiden tot een onverantwoordelijke fok, die alleen het esthetische aspect bena-drukt ten koste van het functionele en dus honden voortbrengen van overdreven type en inferieur kunnen. Dat onderstreept voor mij heel duidelijk een waardevol artikel van Willen Hageman in Ierdee no.1 1987 ;"Is de hedendaagse deerhound nog geschikt voor de jacht op herten?", geschre-ven 10 jaar later dan Gazehounds en Coursing Èn dan voor een Nederlandstalig publiek.

-8-

Page 9: 1988 editie 4

Ja, opnieuw lezen als het kan, maar beide meningen zijn even actueel voor diegenen die beweren werkhonden of afstammelingen daarvan te hebben.

"Gazehounds & Coursing" van Dutch Salmon, ISBN: 0-87839-024-3, North Star Press, 1977 $ 18.50 (ca. ƒ 43,50) is redelijk geïllustreerd, nuchter, relativerend geschreven,met een typisch Amerikaanse humor en is niet alleen voor de coursing enthousiast een aanwinst.

RICHARD HAWKINS tel: 01820 -30407

• >

Coyote hound.

- 9 -

Page 10: 1988 editie 4

EXPORT VAN DEERHOUNDS

DEERHOUND SPROKKELS

_ (ULHörat

In 1483 ve.Kkie.tg John, Loid Viammond, hzt pacht izcht van de. vzldzn lond Mllnab vooi hzt houdtn van Schotje. wlndhondzn dlz, be.toe.md ali, ze ln FiankiZjk waizn, tot de. zxpoitmogzlljkhzdzn hooidzn van Schotland, ïn 1396 zonde. hzitog "de. Bziil" zijn llj^knzcht met dilz he.lpe.Ki> naai Schotland om znlgz van de ze. hondzn te. kopzn. Hlzivan vlndzn we. een aanwijzing ln een paipooi dat bzwaaid li> gzblzvzn ln Rymzi. In hzt pachtbozk van de. Kioondomzlnzn van 1488 woidt mzldlng gzmaakt van een bztallng van 10 Pond voon. de. koiznmolzn te. Mllnab (the. Mlll o£ Mllnab) van Loid Viammond, voon. hzt ondzihoad van twintig paan. jachthondzn,waaiovzi de. koning moztt kannzn bzt>chlkkzn. Hzt bzdiag wzid ln mlndzilng ge.bn.acht op de. izntz en toe.ge.ke.nd aan de. molzn, zoali blijkt alt de. zlgznhandlg gz-•ichizvzn bn.le.vzn van de. koning, die. In hzt 6e-zlt zijn van voon.noe.mde, John. Loid Viammond. dooi Hugh M.Campbzll

UIT: Ne.w-ile.ttzi Wlntzi 7 9 79-Vz znlgz pzitoon dlz Ik kzn en dlz e-r zvzntazzl twintig paai dzzihound* op na hoadt It, onze *e-dactilcz, Ml6& Hoblz, en Ik bztwlj^zl o£ zij, mzt haai kandlghzld, gznozg zou hzbbzn aan 10 Pond pzi jaai.

- 1 0 -

Page 11: 1988 editie 4

KAMPIOENSCHAPS CLUBMATCH VOOR DEERHOUNDS

9 OKTOBER 1988

EDDA HUZID HUNNEN WEG 16 VOORTHUIZEN

De Raad van Beheer heeft toestemming gegeven tot het houden van een Kampioenschapsclubmatch voor deerhounds, op 9 oktober 1988.

Op een kampioenschapsclubmatch van een rasver-eniging telt het behaalde CAC als een dubbele kampioenschapsprijs en het res.CAC telt als één kampioenschapsprijs.

Minimaal 30 honden moeten worden ingeschreven, waarvan er minimaal 24 ter keuring moeten worden aangeboden, wil het kampioenschap wor-den vergeven.

Keurmeester: miss Mary Girling res.Keurmeester: mevr.Anita Gielisse gedelegeerde Raad van Beheer -dhr. Engbers.

Klasse indeling: 1. open klas -voor honden ouder dan 18 maanden 2. jeugdklas -voor honden van 9-12 maandeivjg^gE 3. fokkers klas-voor honden vanaf 9 maanden,

die door inschrijver zijn gefokt 4. veteranen klas -voor honden vanaf 7 jaar 5. puppy klas -voor honden van.6-9 maanden

De honden in de puppy klas worden gekeurd en geplaatst, maar zij krijgen geen kwalificatie.

Bij het vaststellen van het minimum aantal in-geschreven en te keuren honden, worden zij buiten beschouwing gelaten.

Deerhounds uit de puppy klas dingen niet mee naar het kampioenschap en zij doen ook niet mee voor :beste van het ras.

HONDEN JONGER DAN 6 MAANDEN EN NIET INGESCHRE-VEN HONDEN WORDEN NIET TOEGELATEN.

! Ir

-11-

Page 12: 1988 editie 4

JMle deerhounds van Nederlandse ingezetenen, of deze lid zijn van de Deer Hound Club of niet, kunnen worden ingeschreven voor de kampioen-schap selubmatch, mits de honden bonafide eigen-dom zijn van de inschrijvers.

Deerhounds van buitenlandse leden dienen te zijn ingeschreven in een door de FCI erkend stamboek.

Voor de toekenning van het CAC en res.CAC komen alleen deerhounds in aanmerking, die op grond van hun plaatsing daarop recht hebben,mits zij de kwalificatie UITMUNTEND hebben behaald. De ouders dienen in het NHSB; Bijlage of erkend buitenlands stamboek te zijn ingeschreven.

Indien een deerhound van eigenaar is verwisseld vóór de datum van de clubmatch, dan is de. inschrijver verplicht het clubmatch-secretariaat hiervan schriftelijk op de hoogte te stellen.

de inschrijving sluit op vrijdag 9 september datum poststempel

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt ƒ 35,- per hond. Vanaf de 3e hond ƒ 17,50 per hond. Eén catalogus per inschrijver is verplicht ad ƒ 4,25 per stuk. In de losse verkoop kost een catalogus ƒ 5,—

Een groepsklas (minimaal 3 honden) ƒ 10,—

Een koppelklas (per koppel ) ƒ 10,—

Bij de groepsklas EN de koppelklas de naam van de eigenaar /of kennelnaam vermelden,

Het inschrijfgeld dient op dezelfde dag te worden over gemaakt als het inschrijfbiljet wordt ver-zonden.

-12

Page 13: 1988 editie 4

Het inschrijfgeld overmaken op: GIRO 178 48 38 of RABO BANK 103 150 404 van A.M.Hagemeyer

Laarhoekseweg 5 8107 AP Broekland

Het inschrijfbiljet moet worden gestuurd aan: S.A.Braakman-Machielsen Stougjesdijk 252 3261 KW Oud Beyerland.

BUITENLANDSE LEDEN: Uitsluitend per Internationale Postwissel. BANK OÏEBSmrjVINGEEL WORDEN NIET GEACCEPTEERD !!!

Bewijs van inschrijving, deelnemerskaart

Iedere inschrijver ontvangt één week voor de clubmatch,of eerder, een Bewijs van Inschrij-ving-kaart (1 per hond) en een Deelnemerskaart (aan de voorkant een deerhoundgroep)

Alle kaarten meenemen naar de clubmatch. Bij de ingang ontvangt u op vertoon van de kaarten: een enveloppe inhoudende: catalogus

draagnummer(s) deelnemersprijs (mooi en nuttig)

Veterinaire keuring

Bij binnenkomst moet uw deerhound worden ge-controleerd door de dierenarts. De dierenarts moet uw hond met oor- of huid-aandoening weigeren. Teven met vaginale afscheiding kunnen worden geweigerd. Loopse teven worden geweigerd. Een reu met één teelbal of zonder teelballen wordt geweigerd.

Na controle wordt op de achterzijde van uw Bewijs van Inschrijvingskaart een stempel ge-zet, ten teken dat uw hond de veterinaire keuring is gepasseerd.

-13- ,

Page 14: 1988 editie 4

Giften Prijzentafel Op het inschrijfformulier staat een regel waar-op u een bedrag kunt aangeven dat u in de prij-zenpot wenst te stoppen. Het is voor een vereniging altijd prettig wat meer financiële armslag te hebben. Uw gestor-te bedrag zal aan de prijzenpot ten goede komen.

U kunt ook een speciale PRIJS beschikbaar stel-len. Voor zo'n speciale prijs mag geen extra keuring plaats vinden. De bestemming moet vanzelf voortvloeien uit de opgegeven keuringen of resultaten van de keuringen en voor een ieder gemakkelijk vind-baar zijn in de catalogus, b.v. nr. 1 veteranen teven; no. 2 jeugdklas reuen etc.

Foto's deelnemende honden

Op de clubmatch zal van elke deelnemende hond een zwart/wit foto worden gemaakt in briefkaart formaat. U kunt alvast uw bestelling opgeven via het inschrijfformulier. Prijs van de foto ƒ 1.50 per stuk + ƒ 0,75 voor porto, voor het verzenden.

Tombola

Een aantal leden heeft ons gevraagd een soort tomobola te houden. Daarin hebben wij gaarne ingestemd. Alle inzendingen zijn welkom. Schrijft u wel even op het inschrijfformulier wat u te bieden heeft, b.v. kaasstolp, fles wijn, kristallen vaasje, zelfgemaakt jam, deerhoundbeeldje, spel kaarten etc.etc.

Hoe meer variatie, hoe leuker. Er zullen lootjes worden verkocht en wie weet wat u wint. De opbrengst van de tombola komt ten goede aan de clubmatchkas.

-14-

Page 15: 1988 editie 4

Onze eigen stand. In onze eigen stand zullen allerlei leuke dingen te koop zijn, w.o een aantal "deerhound-se" spulletjes: Ardkinglas - lijnen autobadges broches correspondentie kaarten stickers kleurenfoto kaarten boekjes van miss Gartley

Er is vast iets bij wat u leuk vindt.

Wat doet u met de kinderen ??? Voor kinderen»klein tot middelgroot is een clubmatch of tentoonstelling meestal een ver-schrikkelijke dag. Zij kunnen immers nog niet die interesse opbrengen, die wij als volwasse-nen gewoon vinden. Dus wat gebeurt er meestal; opa, of oma of tante zullen die dag wel op-passen, want zo'n kind verveelt zich immers stierlijk zo'n hele dag lang?

Niet zo op onze kampioenschapsclubmatch.!! WIJ HEBBEN GEZORGD VOOR EEN BEVOEGDE KLEUTER-LEIDSTER. ** Dus breng gerust uw kind mee. De kinderen worden de hele dag beziggehouden met spelletjes, tekenen etc.etc. De hele dag door zullen er op video teken-films te zien zijn. Misschien ook leuk voor de ouders om even de blik op iets anders te laten vallen ?

***** dus kinderen mee !!! geen probleem ****

DE INSCHRIJVING DER HONDEN SLUIT UITERLIJK

9 SEPTEMBER DATUM POSTSTEMPEL

-19-

Page 16: 1988 editie 4

Hoe komt u in EDDA HUZID ?

Voorthuizen is gelegen aan de A 1, tussen Amersfoort en Apeldoorn.

ü neemt vanaf de A 1 de afslag Voorthuizen, Van daaraf gaat u richting centrum.

Doorrijden tot aan een groot kruispunt met stoplichten.

Hier gaat u rechts af (oude weg richting Apeldoorn)*

Na ca \\ km staat aan de linkerkant van de weg een bord met de tekst DEERHOUND CLUB.

Deze weg gaat u in en u ziet het vanzelf EDDA HUZID.

************

Eten, drinken, zitten

Er is een restaurant, met een keuze menukaart. een keur van kleine hapjes en grotere "happen" staan daarop vermeld.

Drinken, te kust en te keur. Er is geen benching voor de honden, dus neem als de hond gewend is om op een deken o.i.d te liggen, dit zelf mee. Een borstel niet vergeten, ,eventueel de show lijn; wat brokjes en een bak voor water .

Wilt u in de loop van de dag zitten, neem dan zelf een vouwstoeltje mee.

*************

Advertenties in de catalogus.

U wordt in de gelegenheid gesteld een advertei tie te plaatsen in de catalogus. Alleen 1/1 en 1/2 pagina. Prijs 1/6 van de jaarprijs.

-20-

Page 17: 1988 editie 4

Inschrijfformulier Het inschrijfformulier vindt u in het midden van dit deerhoundclubblad. Het is het handigst het lege formulier uit het clubblad te halen en te kopiëren aan beide kanten, ook de achterkant, want dit blad moet voorzien zijn van uw handtekening.

Kopiën zijn toegestaan,indien u meer honden hebt om in te schrijven.

Eventueel kunt u meer inschrijfformulieren aanvragen bij: S.A.Braakman-Machielsen Stougjesdijk 252 3261 KW Oud Beyerland.

Alle inschrijfformulieren + de advertenties moeten worden gezonden aan: S.A.Braakman-Machielsen -zie verder boven-

genoemd adres.

sluitingsdatum voor inschrijfformulieren

en advertenties - 9 september-datum poststempel

INSCHRIJFGELD + KOSTEN ADVERTENTIE dienen op dezelfde dag te worden overgemaakt als het inschrijfformulier wordt verzonden.

PORTO op de enveloppe voor het terugzenden van het inschrijfformulier (of een veelvoud daarvan) ƒ 0,75 per enveloppe (of een veelvoud daarvan-)

De posterijen beschouwen inschrijfformulieren niet als drukwerk.

-21-

Page 18: 1988 editie 4

** KAMPIOENSCHAPS CLUBMATCH DEERHOUND CLUB *

OOK UW DEERHOUND KAN,NET ALS WIJ, WEL

EENS NIET ZIJN DAG HEBBEN.

NEEM HET DE HOND NIET KWALIJK.

UW HOND NEEMT HET U TOCH OOK NIET

KWALIJK ALS UZELF UW DAG NIET HEEFT ??

kie kkie ie is "kick ie kiekk kk

AANVANG DER KEURINGEN 10.00 uur

U KUNT MET UW HONDEN BINNEN OM 8.30 UUR

********************

VERGEET NIET UW: BEWIJS VAN INSCHRIJVING-kaart(en) DEELNEMERSKAART

GEMAKKELIJK ZITTEND SCHOEISEL

-22-

Page 19: 1988 editie 4

VERDER NIET VERGETEN !!

VOOR DE HOND:

DRINKBAK

BROKJES

BORSTEL

SHOWLIJN

SPELD OM UW RINGNUMMER TE DRAGEN

EEN KLAPSTOELTJE VOOR UZELF

EVENTUEEL SPULLETJES VOOR DE TOMBOLA

SPAAR GRATIS DENEMARKEN REIS Met rodi spaart u de reis naar de Wereldhonden-tentoonstelling op 16, 17 en 18 juni 1989 in Denemarken bijeen. Want in iedere doos Rodi Kennelworst zit een Reischeque van maar liefst f 10, — . Lees er alles over in de gratis Rodi Kennelfolder.

GRATIS GROEI- EN VOEDINGSKAART De Rodi Groei- en Voedingskaart geeft antwoord op vele vragen die nieuwe hondenbezitters bezig houden. Laat uw pups niet zonder deze kaart van huis gaan! Bel of schrijf:

WA RODI B.V. DIERVOEDING De Veken 36 1716 KE OPMEER Tel.: 02263-3144

- 2 3 -

Page 20: 1988 editie 4

BUITENLAND TENTOONSTELLINGSUITSLAGEN

GENT 20-3-1988 keurmeester mr.Hansencal (Fr)

REUEN OK FEAGIN FEARLESS OF DIRTY MIND F.Eig: Koert Hesseling QUINTUS QUINTESSENS OF THE FUNNY HILL F:Vunderink eig:R & G.Sluyk-de Wit

1U CAC CACIB BOB

2 ZG

KEULEN 2-4-1988 keurmeester;frau Quaritsch-Fricke REUEN JK DYLAN-MAROU OF BELLANAGARE 1 ZG F: S. de Haan eig: Iris Coppee

OK SILEX OF THE FUNNY HILL 2U res.CAC FrVunderink eig: A u. R Evertz

HIGH FLIGHER'S CHAMPION 3 ZG F: Thelen eig: Thelen/Willkomm FEAGIN FEARLESS OF DIRTY MIND F:Eig: Koert Hesseling

TEVEN JK FINDRONACH FINNART F: E.Hamilton

OK

eig:Joh.Gervoyse

SHAMROCK CORNAC -EVITA VOM WELZERBERG F: Inge Thelen eig: Josef Lauwers

MAG IC MELODY OF THE FUNNY HILL F:Vunderink eig-.Klaus KrUger

SPESARTIEN OF THE FUNNY HILL F: Vunderink eig:A.u.R Evertz GLAMOUR OF THE SCOTTISH HIGHLANDS F: Ruth Oess eig: Koert Hesseling

1U CAC

1 ZG

4 ZG

3 U

2 U

1 U CAC BOB 2e BIS

BRABO ANTWERPEN 17-4-1988 keurmeester mevr.L.Dams-Reynaert REUEN OK QUINTUS QUINTESSENS 3 ZG F:Vunderink eig: R.Sluyk en C.de Wit

BRANGALED REUBEN 1 U CAC CACIB F: Eig: F en L. de Ridder FEAGIN FEARLESS OF DIRTY MIND 2 U res.CAC res.CACIB F: Eig: Koert Hesseling TEVEN KK CHUBBY CLAIR OF DIRTY MIND 1 U CAC CACIB BOB Ze windh. F: Eig: Koert Hesseling

-24-

Page 21: 1988 editie 4

-26-1 BEFIN BRANDY OF DIRTY MIND 2 METTLE MIRTH OF THE FUNNY HILL

Page 22: 1988 editie 4

1U CAC CAClB BOB

1U rea.CAC

lü CAC CACIB

TENTOONSTELLING LEEUWARDEN 4-4- 1988

Keurmeester: H.J.Rösner

REUEN OK BUCHANAN OF BELLANAGARE elg: S. de Haan en J. de Jong 2 Jahre. Scherengeblsz., grosze typischer RUde mit gutem Kopf und schonen spitzen Fang. Dunkles Auge und schBnee kleine» Ohr. Langer Hals. VorzUgliche Ober- und ünterlinle. Gute Brust-tiefe und Breite. VorzUgliche Winkelungen von Vor- und Hinter-hand. Typisches Gangwerk. Hinten etwas eng.

JEUDKLAS DARCY OF BELLANAGARE eig: S. de Haan en J. de Jong 12 Nonate. Sehr groszer typischer RUde mit sehr guter Kopf. Dunkles Auge, kleines Ohr. Etwas Ramsnse. VorzUglicher geboge-ne lange Hals. Sehr gute Ober- und Ünterlinle. Gute Brusttiefe und Breite. Etwas steil im Oberarro. Vorz. gewinkelte Hinterhand Jugendliches Gangwerk mit gutem Ansetz.

TEVEN OK BEVIS OF BELLANAGARE eig: S. de Haan en J. de Jong 2 Jahre. Scherengebisz. Vorz. Type. Ausdruckvoller Kopf,dunkles Auge, kleines Ohr. Lange Hals. Gute Oben- und Ünterlinle. Gute Brusttiefe und Breite. Vorz. Winkelungen von Vor- und Hinter-hand. Gute Pfoten. Sehr gutes frêles Gangwerk

CASSANDRA OF BELLANAGARE 1U res.CAC res.CACIB eig: S. de Haan en J. de Jong 20 Monate. Scherengebisz. Typische HUndin. Vorz, Kopf, Auge und Ohr. Vorz. Haarkleid. Langer Hals. Sehr gute Ober- und Ünter-linle. Vorz. Winkelungen. Vorz. Gangwerk

ARGYLL OF BELLANAGARE 2U eig: J.A.J. v.d. Linden 4 Jahre. Scherengebisz. Grosze HUndin.Nicht in bester Fellkondl-tion. Typischer Kopf und AusdrUck. Dunkles Auge und kleines Ohr. Lange Hals, etwas flache Oberlinie. Gute Brusttiefe und -Breite. Korrekter Stand. Etwas steil im Oberarm. Sehr gute Hinterhand-winkelung. Sehr schönes Gangwerk.

CLAIRE OF BELLANAGARE 3U eig: J.A.J. v.d. Linden 20 Monate. Scherengebisz. Typische feminine HUndin mit gutem Kopf. Etvas helles Auge. Hals könnte etwas langer sein .Gute Ober- und Unterlinie. Brusdttiefe mUsste slch noch mehr ent-wickeln. Etwas steile Oberarm. Vorz. gewinkelte Hinterhand. Sehr gute Pfoten. Vorz. Gangwerk.

JEUGDKLAS DEAR OF BELLANAGARE 1U eig: S. de Haan en J. de Jong 1 Jahr.Scherengebisz.Guter Kopf mit Ausdruck.Dunkles Auge,klei-nes Ohr.Ausreichende Halslange.Gute Brusttiefe und Breite,Vorz. Winkelungen der Vor- und Hinterhand.Jugendliches unfertiges Gangwerk.

KAMP.KLAS BEFFIN OF BELLANAGARE 1 ü eig: Koert Hesseling 4 Jahre. Scherengebisz. Vorz. Type,Sehr guter Kopf. Auge und Ohr.. Vorz.Hallange. Sehr gute Ober- und Unterlinie.Gute Brust-tiefe und Breite. Korrekte Winkelung der Vorhand. Vorz. Winke-lung in der Hinterhand. VorzUgliche Pfote. Korrektes lelchte* Gangwerk.

METTLE- MIRTH OF THE FOHNY HILL 2U eig: Bodil Lyders-Pedersen 3 Jahre. Scherengebisz. VorzUgliche» Type,Sehr guter Kopt, Auge, und Ohr. Lange Hal*. Bttraa flache Oberlinie. Gute Bruet-tiefe und Breite, Vorz, Winkelung von Vot- and Hinterhand. Korrektes Gangwerk.

-27-

Page 23: 1988 editie 4

KEURMEESTERSVERSLAG 's Hertogenbosch -1/5/1988 Keurmeester: Mrs. Tina Permo - Zweden.

reuen OK FEAGIN FERLESS of DIRTY MIND 2U res.CAC,res.CACIB eig: Koert Hesseling Good sire . Lovely head and expression. Good bite.Lovely neck and topline. Wish a little more body developed. Good angulations Lovely coat. Moves rather veil.

BÜCHANAK of BELLANAGARE 1U CAC CACIB BOB eig:S.de Haan en J. de Jong Excellent Sire, masculin, lovely head and expression. Full bite. Good neck and topline. Good depth of boHy. Heil angulated. _ Hish a little better tallsetting. Good coat. A little narrov in movement back.

teven OK GIULLARI QUIVERA 2U eig: drs.N.J.G. en mevr.E.C.Fernhout Feminin. Good head and expression. Lovely neck. Enough depth of chest.Lovely back. Good coat. I dog and wish all to be the same. feet. Moves well from side.

Good topline. like the happy

Moves a little loose in front

CLAIRE of BELLANAGARE 3 ZG eig: J.A.J. v.d.Linden Feminin. Hish a darker eye, correct bite. Good neck and outline Hish more developed in body. A little straight in front. Heil angulated in back. Good coat. Moves well.

BEV1S of BELLANAGARE 1U res.CAC res.CACIB eig:S. de Haan en J. de Jong Normal size. Good head and expression. Lovely neck and outline. Good depth of body. Heil nagulatedPleasing coat. Moves a little narrow back. Is good coming and from side.

KK GLAMOUR Of the SCOTTISH HIGHLANDS 1U CAC CACIB Good size. Feminin vith good head and expression. Good bite. Lovely neck and outline. Enough depth of body. Good angulated. The croupe is too falling. Good coat. Moves well. eig: Koert Hesseling

GELSENKIRCHEN 21-5-1988 keurmeester

ingeschreven 14 deerhounds

1U CAC BOB EIG: S. de Haan en 1U CAC BEVIS of BELLANAGARE EIG: S. de Haan en J. de Jong

mevr. Quari tsch-Fr icke

BUCHANAN of BELLANAGARE ^ ^ ^ ^ ^ J. de Jong r-£fZa&r£iS*^

-28-

Page 24: 1988 editie 4

2 U res.CAC.res.CACIB

toplijn, goed hoofd

KEUR VERSLAGEN Arnhem ...22,23 mei 1988 -Keurmeester.Mevr.A.M.Gielisse

REUEN -open klas Brangalad Reuben eigenaar: F. de Ridder Zeer fraaie reu van type, schitterend hoofd + prachtige uit-drukking. Oppenarm kan schuiner liggen. Zeer fraai ontwikkeld lichaam. Goede achterhand + botten. Heeft nog ringervaring nodig, goede vacht, staart krult te veel, Moet nog verder ontwikkelen. Fraaie rasvertegenwoordiger

Feagin Fearless of Dirty Mind 1 U CAC , CACIB BOB eigenaar: K.Hesseling Zeer fraaie reu, prima bouw, goede hals oog en gebit. Zeer fraai in stand en beweging, goed bot, goede voeten. Uitmuntende presentatie.

Kampioensklas Buchanan of Bellanagare 1 U eigenaar: S. de Haan en J. de Jong Goed type, hoofd, goede hals, mooi ruim lichaam, kan iets beter in opperarm + sterker in sprongen, goed gangwerk opzij, achter zeer onzuiver, naar wat ik hoop nog zal corrigeren. Goed bot en voeten.

TEVEN open klas Fair Frazzle of Dirty Mind 2 U res.CAC res.CACIB eigenaar: K.Hesseling Zeer fraaie teef van type, mooi hoofd,donker oog, goed gebit Goede hoekingen + lichaam, prima beweging, zag haar liever iets groter, toch naar vérhouding. Toont zich niet helemaal optimaal. Goed bot + voeten, goede vacht.

Giullari Quivera 1 U CAC CACIB eigenaar:drs.N.J.G.Fernhout en mevr.E.C.Fernhout Zeer fraaie teef van maat, mooi hoofd, goede hals,uitmuntende topline, zeer fraaie presentatie.Zeer goed gangwerk opzij. goede hoekingen,zeer mooi ontwikkeld lichaam.Zeer fraai totaalbeeld in stand.

Kampioensklas Bevis of Bellanagare 1 U eigenaar: S. de Haan en J. de Jong Fraaie teef van type, mooi hoofd, goede hals,topline.Goede hoeking, mank rechts voor.waardoor gangwerk voor niet juist te beoordelen is.Achter wat onzuiver.Goede vacht+conditie.

BUITENLAND:

28 mei 1988 Ulldeshausen BRD-Keurmeester Frau Quaritch-Fricke ingeschreven 8 deerhounds Buchanan of Bellalnagare 1U CAC BOB Bevis of Bellanagare 1U CAC beide eigendom van S.de Haan en J. de Jong

4-6- 1988 Offenbach-keurmeester Eve Hamilton GB ingeschreven 39 ingeschreven deerhounds Bevis of Bellanagare 2 u res.CAC Buchanan of Bellanagare 1U CAC BOB ,BIS

Niederkrllchten 11-6-1988 Keurmeester:Frau Peschges ingeschreven 7 deerhounds Buchanan of Bellanagare 1U CAC -definitief Duits kampioen Bevis of Bellanagare 2U res.CAC

-29-

Page 25: 1988 editie 4

ODE» 3 juli 1988 KEURMEESTER mevr.L. de Bidder

REUEH open klas Argyll Bryan froa the Market Garden 1 D eigenaar: C. van Zanten 4 jaar, schaargebit, goed hoofd en expressie, donker oog goed klein aangezet oor, goede hals en schouders. Hat vlakke rugbelijning.Hoeking achter kan iets beter geprononceerd zijn. Goede beharing. Rauwe gangen achter. Voor kan vaster in polsen.

Brandon of Ballanagare 2 D eigenaar: M. en B. Broekhuis 2 jaar, schaargebit, goed hoofd, oog en oor. Goede voorborst Mooie borstpartij en goede bovenbelijning.Boeking achter kan iets beter geprononceerd zijn.Goede vachtkvaliteit. Vlotte gangen, naar nauw achter.

Fokkers klas Feagin Fearless of Dirty Mind 1 U res.CAC eigenaar: K.Hesseling 2 jaar, schaargebit, mooi elegant totaalbeeld met veel adel. Goed hoofd en expressie. Oor wat groot. Zeer mooie hals-en rugbeliJning. Zeer mooie schouderligging. Goede borstkas en goede hoeking achter. Goede vachtkwaliteit.Goe stuwend achter, maar nog wat los voor.

Kampioensklas. Buchanan of Bellanagare 1 U CAC eigenaar: S. de Haan en J. de Jong 3% jaar, schaargebit, goed totaalbeeld, goed hoofd,correct aangezette oren. Voldoende hals. Goede boven- en onderbelij-ning. Goede hoeking achterhand. Goede vachtkwaliteit. In beweging goed stuwend achter. Voor iets los in polsen.

TEVEN open klas Kimberley of Maropa's Arran 2 U eigenaar: R.K.Hawkins 2% jaar, schaargebit, bijzonder zachte uitdrukking, goed hoofd, goed aangezette oren. Rugbelijning wat vlak, zeer mooie borstkas. Goede hoeking achter. Goede vachtkwaliteit. Hat nauw achter en wat zwak in polsen voor.

Giullari Quivera 3 ZG eigenaar: drs. N.J.G. en mevr.E.C.Fernhout 2\ jaar, schaargebit, goed hoofd en expressie. Mooie halsbe-lijning. Schouders wat steil. Rug belijning wat vlak, goede borstdiepte + volume.Goede hoeking achter.Goede vachtkwali-teit. Moet vaster worden in haar bewegingen.

Icognito Queen of Maropa's Arran 1 U res.CAC "i\ jaar, schaargebit, mooi totaalbeeld met veel adel.Goed hoofd en expressie. Goede halsbelijning.Schouderligging kon beter. Goede boven- en onderbelijning.Goede bespierde en gehoekte achterhand.Goede vachtkvaliteit. Mooie soepele gangen, maar tendens tot nauw gaan.

Kampioensklas Bevis of Bellanagare 1 ü CAC BOB eigenaar: S. de Haan en J. de Jong 2\ jaar. schaargebit. Zeer mooi hoofd en expressie. Zeer mooie boven- en onderbelijning. Goede hoeking op achterhand. Zeer goede vachtconditie. Goed bot en voeten. Goede beweging maar wat zwak in de polsen.

-30-

Page 26: 1988 editie 4

BESTUUR

VOORZITTER

SECRETARIS

PENNINGMEESTER/ LEDENADMINISTRATIE

NOTULISTE

VICE VOORZITTER PUPBEMIDDELING STAMBOEKREDACTIE

EVENEMENTEN Commissie

CONTACTADRES

REDACTIE

REDACTIEADRES

drs.J.J.H.Engelen Couwenhoven 90-09 3703 GB Zeist tel: 03404 - 52434

C. van Andel Boslaan 17 3951 CB Maarn tel: 03432 - 1279

A.M.Hagemeijer Laarhoekseweg 5 8107 AP Broekland tel: 05703 - 1729

mevr.S.Brinkman Acacialaan 18A 3707 EV Zeist tel: 03404 - 16713

A.J.Horst Faunaweg 14 3852 AZ Ermelo tel: 03417 - 53453

C. van Andel mevr.A.Cramer F.E.Cramer T.Quartel

C. van Andel Boslaan 17 3951 CB Maarn tel: 03432 - 1279

S.A.Braakman-Machielsen drs.J.J.H.Engelen

S.A.Braakman-Machielsen Stougjesdijk 252 3261 KW Oud Beyerland tel: 01860 - 15364

•32-