1988 editie 3

30
deerhsund elufe opgericht 1 januari 1983 gevestigd te 's- Gravenhage erkend door de Raad van Beheer verschijnt 6 maal per jaar No.3. juni 1988 Inhoudsopgave pagina Mededelingen bestuursvergadering 19 mei 1988 2 - 3 Verslag Alg.Ledenvergadering 4-8 Even voorstellen Interview met Miss Girling 10 - 12 door Henny Hageman-Pors Deerhound week-end in Great Britain door Henny Hageman-Pors Komt u ook naar de Clubmatch ? Jeanny S.A.Braakman-Machielsen Bestuurssamenstelling- Evenementen commissie Redactie adres Lidmaatschap Contributie Advertentietarieven 13 - 22 23 - 30 31 31 31 33 33 33 I I

description

Verenigingsblad Deerhoundclub

Transcript of 1988 editie 3

Page 1: 1988 editie 3

deerhsund elufe opgericht 1 januari 1983 gevestigd te 's- Gravenhage

erkend door de Raad van Beheer

ver sch i jn t 6 maal p e r j a a r No.3. juni 1988

Inhoudsopgave pagina

Mededelingen bestuursvergadering

19 mei 1988 2 - 3

Verslag Alg.Ledenvergadering 4 - 8

Even voorstellen Interview met Miss Girling 10 - 12 door Henny Hageman-Pors Deerhound week-end in Great Britain door Henny Hageman-Pors

Komt u ook naar de Clubmatch ? Jeanny S.A.Braakman-Machielsen

Bestuurssamenstelling-

Evenementen commissie

Redactie adres

Lidmaatschap

Contributie

Advertentietarieven

13 - 22

23 - 30

31

31

31

33

33

33

I I

Page 2: 1988 editie 3

MEDEDELINGEN uit de bestuursvergadering van 19 mei 1988 te Zeist. Afwezig: A.Horst

1.NOTULEN: vergadering van 13 april worden goedgekeurd.

2.INGEKOMEN STUKKEN: het nieuwe lerdee secretariaat is: mevr. S.v.d. Graaf, Moleneind 13, 2231 HA - Rijnsburg.

Uitnodiging overlegvergadering RvB d.d. 25 juni 1988. Engelen zal gaan. 3.NIEUWE LEDEN: Welkom geheten worden: S.Braaksma te Luinjeberd i Angelica en Klaus Evertz te Saenuysen BRD S. de Haan te Makkinga mevr.Th. van Hapert te Eindhoven mevr.M.Melser-Spoor te Arnhem mevr.G.A. de Saint Aulaire te Utrecht J. Scheer te Overschild mevr.M.Wolters te Beverwijk. 4.RELATIE IERDEE De ALV van de lerdee heeft onlangs besloten de behartiging van de belangen van de Deer-hound te beëindigen. In een extra vergadering zullen de Statuten dienaangaande worden gewijzigd. Het bestuur van de DC is ervan overtuigd dat voor de samenwerking tussen beide vere-nigingen nu meer mogelijkheden ontstaan.

Page 3: 1988 editie 3

5. RASGROEP WINDHONDEN: Samenwerking met de Rasgroep Kees- en Pool-honden komt op gang. CAC-tentoonstelling voor windhonden vindt plaats in 1990. Een z.g. kerncommissie van bestuurlijke vertegenwoordigers van elke vereniging wordt gevormd. Per brief wordt bij de Luxemburgse-tentoon-stellingsorganisatie gereclameerd over de kwaliteit van de ringen (te klein en te glad). 6.ENQUÊTEFORMULIER: een inegekorte versie wordt besproken en de volgende vergadering vastgesteld.

7. DATUM VOLGENDE VERGADERING: 4 augustus 1988.

Jean Engelen

SPAAR GRATIS DENEMARKEN REIS Met rodi spaart u de reis naar de Wereldhonden-tentoonstelling op 16, 17 en 18 juni 1989 in Denemarken bijeen. Want in iedere doos Rodi Kennelworst zit een Reischeque van maar liefst f 10, — . Lees er alles over in de gratis Rodi Kennelfolder.

GRATIS GROEI- EN VOEDINGSKAART De Rodi Groei- en Voedingskaart geeft antwoord op vele vragen die nieuwe hondenbezitters bezig houden. Laat uw pups niet zonder deze kaart van huis gaan! Bel of schrijf:

êïii RODI B.V. DIERVOEDING De Veken 36 1716 KE OPMEER Tel.: 02263 -3144

." s

'i l

i

i

Page 4: 1988 editie 3

LEDENVERGADERING 27-03-1988 Plaats:Bunnik Aanwezig:Engelen;v.Andel;Hagemeyer;Brinkman; Horst;Cramer;mevr.Cramer;Quartel;mevr.Braak-man ;mevr.Engelen;mevr.v.Andel;Hesseling;mevi Boidin. , Afwezig met bericht:Bolhuis;Gerritsen;mevr. Hageman-Pors.

1.OPENING en TOELICHTING OP DE AGENDA. Engelen opent de zesde Algemene Leden Verga-dering om 10 voor half 3. In zijn openingswoord*vermeldt hij het vol-gende: -een opkomst die niet al te groot is (13 vai de ongeveer 100 leden) betekent weinig pro-blemen in de club; -evaluatie door de Rasgroep Windhonden heefl het besluit opgeleverd een CAC-windhonden-tentoonstelling te organiseren in 1989 of 1990. Van alle Nederlandse windhondrasver-enigingen doet alleen de Whippetclub niet mee -kampioenschapsclubmatch: plaats EDDA HUZID keurmeester Mary Girling (Eng.) res.Keurmeester Mevr.Gielisse (Ned.) datum 9 oktober 1988 Organisatie is in handen van bestuur en evenementencommissie samen -relatie van de DC met de Ierdee. De DC heeft de Ierdee het voorstel gedaan als gelijkwaaidige partners in een soort federatie te gaan. De Ierdee wil echter de DC niet als enige de deerhoundbelangen lati behartigen, wat voor de DC een voorwaarde : Voorts heeft de Ierdee een kort geding aan-gespannen tegen de RvB met als inzet een (toegezegde) clubmatch voor seerhounds te mogen houden.Dit kort gefing is door de Ierdee gewonnen.

Page 5: 1988 editie 3

! lil

-Om meer duidelijkheid in rechten en plich-ten van de lerdee en DC te verkrijgen heeft de DC een brief aan de RvB gezonden waarin wordt verzocht om een gesprek. Van deze brief is de lerdee op de hoogte gesteld.

Op het gebied van onderzoek naar levershunt is er samenwerking met delerdee.

-Toelichting op de agenda: Extra punt 4b-Kascontrolecommissie. 2.NOTULEN VAN DE ALV VAN 22 MAART 1987 (zie clubblad no. 2 van 22-03-1987).

Koehorst wordt: Koeheuvel Tweede jaarvergadering wordt: Tweede Alg. Jaarvergadering. Verslag wordt goedgekeurd met dank. Actiep8nten; blz.7:Mw.Boidin vraagt of de ƒ 50, - die iedere fokker,die geen lid is van de rasvere-niging, moet betalen als hij stambomen aan-vraagt, heeft bewerkstelligd dat er duidelijk heid komt t.a.v. de plaats van de lerdee. Het bleek dat een fokker die lid is van de lerdee en de DC en bij aanvrage van stambomen alleen melding maakt van lidmaatschap van de lerdee, geen ƒ 50,- behoefde te betalen voor tatouage en stambomen van het nest deerhounds blz. 8 en 9; het blijkt dat er gebruik is gemaakt van de pooling. De tentoonstellingsverslagen komen verkleind in het clubblad. De Engelse en Duitse keur-verslagen zullen niet worden vertaald. De Franse wel. Aal alle keurmeesters van deerhounds wordt het clubblad gratis toegezonden.

3.JAARVERSLAG SECRETARIS

Ledental is gegroeid van 81 naar 90.

Er is een begin gemaakt met het inventarise-ren van het deerhoundbestand van onze club. De mogelijkheid dit te automatiseren wordt onderzocht. fi

5 !

I

Page 6: 1988 editie 3

)

Er zijn geen belangrijke wijzigingen in onze contacten met de Ierdee.

De evenementencommissie heeft een goede club-match georganiseerd, waar 25 honden waren..

Er zijn twee wandelingen geweest.

Een filmdag en een fotowedstrijd vonden geen doorgang.

Het clubblad is uitgebreid van 28 naar 32 pa-gina's.

Het bestuur van de Rasgroep windhonden is ac-tief .Samenwerking wordt overwogen met de rasgroep Kees-en Poolhonden.

De secretaris eindigt met de hoop dat het le-dental zal groeien en er een goede verstand-houding met de Ierdee zal ontstaan.

Verslag zal in het clubblad komen.

4.STAAT VAN LASTEN EN BATEN EN BALANS PER 31-12-1987. VERSLAG KASCONTROLECOMMISSIE wordt met instem ming ontvangen. De commissie bestond uit de heer Matser en Sluyk.

De vergadering verleent décharge aan het Be-stuur en dankt met name de penningmeester voo het gevoerde beleid. De vergadering keurt de jaarstukken goed.

4b.BENOEMING NIEUWE KASCONTROLECOMMISSIE De heer Sluyk wordt opnieuw benoemd. De heer Boidin als nieuw kascontrolecommissielid en mevr.Boidin als reserve.

5. BEGROTING 1988 en CONTRIBUTIEVASTSTELLING Inkomsten gebaseerd op het ledental van jan. 1988 aan de RvB doorgegeven, n.1. 90.

Uitgaven: Afschrijving voorraad boeken, stickers en bekers zal geb euren.

Page 7: 1988 editie 3

Drukkosten Clubblad zullen in de toekomst mogelijk hoger zijn. Voorstel: Adverteerders omslag clubblad vra-gen een contract van 5 jaar af te sluiten.

Voorstel: Inform eren naar mogelijkheden van de grafische school. Het kleine verlies dit jaar kunnen we dra-gen . Het is onzeker wat de komende clubmatch zal opbrengen. De pennin gmeester stelt voor de contribu-tie niet te veranderen.

Voorstel: De leden vragen een bijdrage voor de komende club match. Vervolgens wordt de begroting goedgekeurd. De contributie wordt niet gewijzigd.

6. BESTUURSSAMENSTELLING-BESTUURSVERKIEZING Hagemeyer stelt zich opnieuw beschikbaar en wordt herkozen. Engelen stelt zich herkiesbaar en blijft voorzitter.

7. RONDVRAAG Mw.Braakman vraagt zich af of met het orga-niseren van deze ALV genoeg rekening is ge-houden met b.v. de tentoonstelling in Luxem-burg. Het bestuur antwoordt hierop in bevestigende zin. Mw.Engelen merkt op dat i.v.m. de geringe opkomst een mogelijkheid zou zijn een extra OPROEP in het clubblad te plaatsen.

Mw. Boidin stelt voor er een evenement aan te verbinden (lezing, film etc). Mw. Van Andel maakt een compliment over het clubblad. Hesseling vindt de foto's in het clubblad van onvoldoende kwaliteit.

'il

Page 8: 1988 editie 3

Suggestie van Horst: Hij zal een goed foto-graferend lid verzoeken te bekijken of het mogelijk is foto's beter "rasterrijp" te maken en haar verzoeken eventueel zelf goede foto's te maken.

Mw.Boidin merkt op dat Matser een goed foto-graaf is.

Verder stelt Hesseling voor: als club op tentoon stellingen prijzen beschikbaar te stellen. Men wordt dan in de catalogus ver-noemd en dat geeft bekendheid aan de club.

Eer wordt besloten om te bekijken of PR iets voor de evenementencommissie is.

Voorts zou Hesseling de clubstickers liever ovaal of rond zien.

V an Andel zou graag een ledenlijst ontvan-gen.

Mw Van Andel heeft als ev enement het vol-gende voorstel: een rashondendag zoals dat bekend is bij de NVOW, waarbij aan de hand van aanwezige honden zaken zoals:gangwerk; ruglijn etc.etc. besproken worden.

Gerritsen laat via de heer V.Andel weten dat hij het niet passend vindt voor een rasclub aandac ht te schenken aan bastaards . Het bestuur antwoordt hierop dat er in het algemeen voor wordt gewaakt te ver van de deerhound af te dwalen, maar dat de lurcher-waar het hier om gaat, vaak deerhound bloed voert.

De volgende opmerking van Gerritsen t.a.v. het verband tussen hoekingen en gangwerk is aan de orde gekomen in het voorstel van Mw. Van Andel.

8

Page 9: 1988 editie 3

M>M>i EVEN VOORSTELLEN

Miss MARY GIRLING, voorzitter van de Britse Deerhound club en keurmeester op onze Kampioen schapsclubmatch 9 oktober a.s.

Miss Mary Girling woont in een prachtige oude boerderij, aan de rand van het dorp Brightlingsea in Engeland, niet ver van Har-wich. Zij heeft momenteel 4 deerhounds en een nest puppies. In 1965 ontdekte ze deerhounds als hondenras toen ze reflecteerde op een advertentie,waarin iemand gevraagd werd als verzorger van honden en paarden. Het bleken de heer en mevrouw Young te zijn, die de advertentie hadden ge-plaatst. Zij waren eigenaar van een hotel aan de oevers van Loch Awe in West Schotland en bezitters van de bekende Portsonachan Deer-houndkennel. Bij aankomst werd Mary begroet door 7 deer-hounds die vrij rondliepen en ze kreeg het wel een beetje benauwd, aangezien ze nog nooit een deerhound had gezien tot op dat moment. Mevrouw Young introduceerde alle honden bij naam en vroeg later op de dag of Mary een eind wilde wandelen met Peregrine en Morven. Het duurde wel even voor Mary zeker was dat ze de juiste honden aan de lijn had. Het vervelende wap, dat juist deze twee de hele wandeling ru-zie met elkaar zochten.

-LO_

Page 10: 1988 editie 3

Het eerste deerhoundnest dat ze geboren zag worden, was het O-nest en uit het latere P-nest kocht ze een pup, Periwinkle of Portso-nachan werd haar eerstedeerhound en Mary was zo trots op haar, dat ie haar op de eerste tentoonstelling in alle klassen inschreef. (Dit is mogelijk in G.B.)Helaas zonder succes. Pyefleet Elspeth, geboren in 1974 werd haar eerste zelfgefokte kampioene. De Pyefleet is een zijrivier van de Colne en de eerste stroomt vlak langs Mary's huis.Zo-doende koos ze de naam Pyefleet als kennelnaam

Miss MARY GIRLING tijdens de Clubmatch in het week-end 8-9-10 april 1988

11

Page 11: 1988 editie 3

Coursing met deerhounds en de tentoonstellin-gen hebben haar warme belangstelling. Op beide fronten is ze zeer actief. Ze is secretaresse van het sub commitee dat de coursingbijeenkomsten organiseert en ze heeft drie jaar lang als show secretaresse de club-matches helpem organiseren. Ze begon met het plaatsen van foto's in de catalogus van elke clubmatch. Enige jaren geleden werd ze gekozen als be-stuurslid van de Britse Deerhound Club, het-geen resulteerde dat ze in 1987 gekozen werd om Miss Hartley op te volgen als voorzitter.

In 1984 kreeg ze toestemming om te mogen keu-ren op CC.shows en dit leidde er uiteindelijk toe dat het bestuur van onze vereniging haar uitnodigde te komen keuren op onze kampioen-schapsclubmatch. Mary's woorden waren letterlijk: DELIGHTED TO BE INVITED. Gezien haar staat van dienst met het ras, denk ik dat we een interessante keu-ring tegemoet mogen zien.

interview door Henny Hageman-Pors.

C^\

m ar WJ * * *

Page 12: 1988 editie 3

DEERHOUND WEEK-END

IN

GREAT BRITAIN

door Henny Hageman-Pors

Traditiegetrouw hield de Britse Deerhound Club haar jaarlijkse clubmatch c.q. week-end dat volgde op Pasen. Dit jaar dus 8,9 en 10 april. New Market, gelegen in Oost Engeland en het cen-trum van de race-paardenwereld, werd dit jaar gekozen als plaats van samenkomst. Mede door de gunstige ligging was de toeloop van leden en honden ver boven de verwachting, hetgeen het bestuur noopte 3 hotels te huren als onderkomen voor mens en hond. Het Moat House hotel fungeerde als basis. Het personeel vertrok geen spier bij de grote meu-tes honden die door het hotel trokken. Na afloop van het weekend bleek dat er geen en-kele schade was veroorzaakt door al die honden die hele avonden op slaapkamers verbleven. Eén keer , op de vrijdagavond, begon er één te loeien die grote bijval kreeg. De ALV begon vrijdagmiddag om 4 uur in een stampvolle zaal. Microfoons waren niet aanwe-zig, waardoor meer dan de helft niet verstond wat er werd gezegd en waardoor misschien de hele bijeenkomst afgerond kon worden binnen een uur. Hierna trok het bestuur zich terug voor een heel wat langer durende bestuursvergadering,

13

Page 13: 1988 editie 3

terwijl de gewone leden hun honden uitlieten of de bar indoken. 's Avonds was er een diner a la carte wat reuze gezellig was. Na afloop werd er door de ring-meester van de volgende dag, de heer Armstrong, een luchthartig praatje gehouden over het sho-wen van honden in de ring. Enerzijds leerzaam, maar bovenal humoristisch gebracht. 's Zaterdags de clubmatch, die vlak buiten New Market werd gehouden, bij de British Racing School. Een internaat waar talentvolle jongens en meisjes voor veel geld een cursus kunnen vol gen in de kunst van het'jockey-rijden. De clubmatchring was uitgezet op zeer kort ge-schoren gras. Een caravan deed dienst als se-cretariaat. Eén nadeel: het clubwinkeltje + de toiletten waren een flink eind lopen, dus moest men goed weten wanneer men op pad moest, om op tijd te-zijn. Toen we wakker werden sneeuwde het en niet zo'i klein beetje. Bij het begin van de keuring sneeuwde het nog. Maar... de keurmeester beslii en die zei:BUITEN KEUREN. Niemand had bezwaar Na korte tijd werd het droog en hoewel er een ijskoude wind blies kwam de zon zelfs door in de middag en iedereen was tevreden.

De keuring begon omstreeks 10 uur; als keur-meester was uitgenodigd Jay Phinizy uit Amerik Een goede bekend van de Britse club, want hij komt elk jaar voor de clubmatch. Als ringmees-ters fungeerde het echtpaar Armstrong. Dit ervaren team zorgde voor een vlot verloop van al de keuringen. De Britse manier van keuren wijkt af van ons FCI-systeem, waardoor het mogelijk is één hond te laten uitkomen in verschillende klassen. Zo waren er van 103 eigenaren 252 honden gemeld, die totaal 404 keer waren ingeschreven.

14

Page 14: 1988 editie 3

UITSLAGEN:

Special beginners novice dog. Ie MELCHIOR CULLEN (Ch.Melchior Buchan-Dufault Roxanne)

F: Dr.Poyner Wall. Eig: Mr.Mason 2e BEARDSWOOD BENJAMIN (Hyndsight Fincott Born To Run-Ardkinglas

Silk of Beardswood). F.Dr.Helps. Eig: mrs.Cummings

Special beginners open dog Ie STAGHALL BASTION (tweed of Geltsdale-Ardkinglas Nellie)

F: mr.Asbourne. Eig: mrs.Farrar RES.BESTE REU 2e VALKERI OF THEAKSTON (Bishopside Crispin-üpend Orianna)

F: mrs. Head Eig: Miss Laird

Puppy dog Ie ARDKINGLAS HADRIAN OF LEALLA (Dalqueith Dargill-Ch.Ardking-

las Idol) F: Miss Noble eig: mrs. Churchill

2e KILBOURNE CASCA (Stranwith Nimbus-Loch Maree of Kilbourne) F: Eig: mrs. Peach

Junior dog Ie MOUNT ROYAL CORBI (Lancien Bevis-Luckhurst Acacia)

F: mrs. Korn eig: drs. Ford 2e MOINEAVEY MORMAER (Ardkinglas Amoa at Moireach-Fingon

Fiskavaig) F: mr. Stroud eig: dr. MacKinnon

;:

liiiij^fwjiii

STAGHALL BASTION r e s . B e s t e Reu

15

Page 15: 1988 editie 3

Maiden dog Ie MOINEAVEY MORMAER zie pag. hiervoor 2e LUCKHURST DEARG (Luckhurst Glencannich-Luckhurst Ailanthus) F: Eig: mr. Lewis

Undergraduate dog Ie BRANGALAD RHOS OF MELCHIOR (Ch.Fingon Nairn-Brangalad Bethan)

F: mr. Jarrett eig: Dr.Poyner Wall 2e LORRIVALE GARTH (Ch. Staghall Bailie-Castlespie Briar)

F: mrs. Lorraine eig: mr. Logan

Post graduate dog Ie BRANGALAD MORGAN (Melchior Huntly-Brangalad Boncath)

F: Eig: Mr. Jarrett 2e LORRIVALE RYAN (Ch.Staghall Baillie-Castlespie of Lorrivale)

F: eig: mrs.Lorraine

Mid Limit dog Ie GREYSTIEL RONAN (Ardkinglas Agag-Eralsburn Tosca)

F: Eig: miss Smart 2e STRANWITH REASON (Ardkinglas Sam-Ch.Willeycroft Tacha)

F: Eig: mrs. Heal

Open dog ' Ie Ch.STAGHALL BALLIE (Tweed of Geltsdale-Ardkinglas Nellie)

F: mr. Ashbourne eig: dr.Helps 2e MAOLACHY AT DRISSAIG (Mochrum Avich-Duchally Lyra)

F: mrs. North eig: mr.Harris

Veteran dog Ie Ch.CASTLESPIE AVOCET OF FINGON (Ch.Shenval Barrister-

Findronach Breadalbane) F: mr. McCormick eig: dr.McKinnon

BESTE REU

RES.REU

Ch.STAGHALL BALLIE

STAGHALL BASTION

GREYSTIEL RONAN 16

Page 16: 1988 editie 3

TEVEN Special beginners novice bitch Ie BEARSDWOOD ALBERTINA (Ch.Staghall Ballie-Beardswood Arran)

F: dr. Helps eig: mr.Redmond 2e BRANGALAD RHONWEN (Ch.Fingon Nairn-Brangalad Bethan)

F: mr. Jarrett eig:mr.Bond

Special beginners open bitch Ie BRANGALAD BANON (Melchior Buchan-Ch.Findrónach Calla of

Brangalad) F: mr.Jarrett eig: mr.Crozier

2e FEARNWOOD HARRIER WITH HINDSIGHT (Sir Gavin of Fearnwood-Findronach Cuillin of Fearnwood) F: miss McQueen eig: S.Finnett and Heathcote

Puppy bitch Ie INVERCLYDE CORANTO (Kilbourne Gavin of Interclyde-Inverclyde

Dark Star) F: Eig: mr.Williams

2e ROTHERKOOD ZORA (Ch.Rotherwood Brandon-Ardkinglas Zimma) F: Eig: Miss Hartley

Junior bitch Ie ARDKINGLAS GEM (Ch. Ardkinglas Agag - Ardkinglas Melba)

F: Eig: Miss Noble 2e MOINEAVEY MORMAER (Ardkinglas Amos - Fingon Fiskavaig)

F: mr. Stroud eig: mr.McKinnon Maiden bitch Ie ARDKINGLAS GEM (zie boven) 2e SAFFRON OF UPTON MILL (Ch.Ardkinglas Agag - Marstons

Desmorëlda) F: mrs. Richardson eig: mrs.Spokes

Undergraduate bitch Ie INGLEBY GWYNEVERE (Ingleby Halidon Chieftain- Ingleby

Cladah Cressida) F: Eig: mr. High Smith

2e EVENING MIST OF SKENE (Ch.Fearnwood Capercaillie-Intershare Rayne) F: mrs. Miller eig: Mr.McKenzie

Post graduate bitch Ie LORRIVALE KELTY (Ch.Staghall Baillie-Castlepie Briar

of Lorrivale) F: eig: mrs. Lorraine

Mid limit bitch Ie BEARDSWOOD AMALIA (Ch.Staghall Baillie-Beardswood Aran)

F: eig: dr. Helps res.beste teef 2e GREYSTIEL RALIA TO FINDRONACH (Ch.Ardkinglas Agag -

Earlsburn Tosca) F: miss Smart eig: mrs. Hamilton

I Open bitch |Ie Ch.MALVINA OF MOINE NE VEY AT MOIREACH (Gosha Roscoe

of Moireach-Fingon Fiskavaig) F: mr. Stroud eig: mr.Murray BESTE TEEF EN BESTE VAN HET RAS

| 2e Ch.FINDRONACH CALLA OF BRANGALAD (Coronach Chalenger-Findronach Appin) F: mrs Hamilton eig: Jarrett

IVeteran bitch |le DUCHALLY CINNAMON (Ch.Ardkinglas Enoch -Upend Andrea)

F: mrs. Edmunds - Eig: Miss Kermack |2e ARDKINGLAS KALA (Sunart of Portsonachan -Xtasy of Ardkinglas)

F: eig: Miss Noble

'IP

II!

17

Page 17: 1988 editie 3

ARDKINGLAS GEM met Miss Noble junior bitch

LORRIVAL KELTY post graduate bitch

IR

Page 18: 1988 editie 3

Ch.MALVINA OF MOINE NE VEY AT MOIREACH Beste deerhound van de clubmatch

Hiermee waren de keuringen voor zaterdag voltooid en ging iedereen naar zijn/haar hotel om zich te verkleden voor het show-diner van die avond. Gezien het feit dat hieraan meer dan 200 leden deelnamen wilden deelnemen, zag men zich genoodzaakt het diner over twee zalen te verdelen. Sportief lieten de Britten, waaronder de voorzitter, de buitenlandse leden in de grote zaal plaatsnemen, om de prijsuitreiking niet te hoeven missen. Na het uitstekend diner werden alle prijzen die op die dag waren gewonnen, uitgereikt door de keurmeester. Vervolgens kwamen de tropheeën aan de beurt die volgens een puntensysteem- gedurende het hele jaar- tewinnen zijn. Hierna gingen velen nog door met het feest tot in de vroege uurtjes van zondag.

19

Page 19: 1988 editie 3

DEERHOUND CLUBMATCH NEW MARKET ZONDAG

Alweer de laatste dag. Om 10 uur begonnen de keuringen, die buiten mededinging van de prijzen waren van zaterdag. Allereerst de coursinghonden. De deerhounds die vooral op dit gebied uitblinken. Overi-gens bevinden zich onder deze honden wel degelijk kampioenshonden, zoals de navolger uitslag laat zien.

Special coursing dog Ie CH. STAGHALL BAILLIE Afstamming zie elders. 2e LAIRD OF TERICHLINE (Ch.Rothervood Brandon- Sorisdale MacDeva)

F: mr.Newton eig: mrs.Dowsett

Special coursing bitch Ie ARDKINGLAS AURELIA (Ardkinglas Enoch-Ardkinglas Idol)

F: miss Noble eig: mrs.Caine 2e ARDKINGLAS AZALIA (Ardkinglas Enoch - Ardkinglas Idol)

F: Eig: miss Noble.

20

Page 20: 1988 editie 3

De reu werd gekozen als beste coursing hond Hij -CH. STAGHALL BAILIE werd *s zaterdags beste reu en res. beste deerhound oftewel BOS., (best opposite sex).

Vervolgens kwam de koppelklas in de ring. Ingeschreven waren 18 koppels. Beste koppel werden de honden van mrs. en dr. Helps. Tweede plaats koppel van mr. en mrs.Crozier. Derde plaats het koppel van mr.High Smith.

Vervolgens kwam de TeamClass, de groepen dus, aan de beurt. Totaal waren er 8 groepen gemeld. Ie. werd de groep van mrs. en mr.Crozier. 2e. werd de groep van miss Noble 3e. werd de groep van mr. High Smith

Hierna volgde Special Stud Dog en Special Brood Bitch. Reuen en teven met hun nakomelingen. Eerlijk gezegd kwam ik hierin om. Het was moeilijk te volgen en van de catalogus snapte ik niets meer. Wie was nu wie en wie won ? Joost mag het weten. Mijn excuus hier-voor.

Met deze laatste keuring was het Deerhound-spektakel beëindigd. Maar .. men wist niet van ophouden. Per auto ging men nu naar het Horse Racing Museum, waar een koude lunch klaar stond, aangezeten door vele leden. Vervolgens bezichtigde men het museum, dat ook voor niet-paardenkenners meer dan inte-ressant was. Om drie uur was het verzamelen op het par-keerterrein en ging het in één lange caravaan per auto naar de "Dullingham Stud". Dit bevond zich net buiten New Market. Hier staan racepaarden,die hun lauweren op de renbanen hebben geoogst, ter dekking.

OT

'il 1 il i

Page 21: 1988 editie 3

Eigenaar is een of andere Prins van Kuwait. Eén voor één werden deze hengsten buiten getoond. De manager vertelde bijzonderheden over ieder paard. Voor de echter paardeken-ner het neusje van de zalm. Het dekgeld van sommige hengsten overschrijdt ruim de ƒ 10.000,--. Er werd door ons allen heftig meegekeurd,wie de mooiste was, maar aangezien ik alleen een Belgische knol van een springpaard kan onderscheiden, heb ik op kleur gekeurd en vond de voskleurige de mooiste.

Hiermee werd het geslaagde week-end afgeslo-ten. Volgend jaar vindt het gebeuren plaats ten zuid/westen van London, ergens in de New Forrest. Wederom op het week-end na Pasen.

Henny Hageman-Pors SÏISSSBSwBsSs"

..••>'• •:• * - -••••- ir "C^ • >'.'£k • ••

9

22

Page 22: 1988 editie 3

KOMT U OOK NAAR DE CLUBMATCH ??

De clubmatch lijkt nog ver weg, maar de datum nadert met rassen schreden.

Leden die zelden of nooit met hun hond naar een tentoonstelling of clubmatch toegaan zou ik willen aanraden: BEGIN NU ALVAST EEN PAAR MINUTEN PER DAG MET UW HOND TE OEFENEN. 5 a 10 minuten per dag is voldoende. Al doende leert men - en

oefening baart kunst zijn goede Nederlandse spreekwoorden die op waarheid berusten.

Misschien is er in uw omgeving een Algemene Kynologen Club. Deze clubs geven meestal 1 x per week show-training lessen. Weet u niet welke club voor u het dichtst bij is dan kunt u dat vragen aan de RvB 020-644471 tussen 10 en 12 uur en van 2-4 uur.

Als u naar zo'n showtraining gaat, wedden dat u er een heleboel van opsteekt? U leert n.1. ontzettend veel van de aanwijzigingen die op zo'n showtraining worden gegeven. En vergeet niet dat kijken naar de anderen, hoe het daar soms helemaal mis gaat, bij de mens of bij de hond, ook voor u leerzaam is. Het beste kunt u zo'n showtraining elke week volgen tot op het tijdstip dat onze clubmatch wordt gegeven. 9 oktober dus.

Lukt het niet om op zo'n showtraining te komen, dan kan ik u enkele tips geven, maar u moet wel bedenken, dat dit te vergelijken is met "droogzwemmen". Bij de echte showtraining leert u vanaf het "ondiepe", naarhet "diepe" te gaan, met als eindresultaat het "afzwemmen" dat ik ingevuld zie als "deelname aan onze clubmatch*.

Jfl

I

Iedere hond, ook de honden die meermalen kam-pioenschapsprijzen hebben behaald, hebben enkele kleine foutjes

Page 23: 1988 editie 3

Dus., probeer de foutjes bij uw eigen hond te ontdekken. Zodra u dat weet bent u al een eind op de goede weg om uw hond goed te kun-nen showen.

Het "spel" tussen keurmeester de exposant probeert de hond de sterke punten van de hond zijn en de zwakke plekjes van de exposant te verdoezelen. Een goede keurmeester ziet na de kleine foutjes, maar weet zelf de foutjes onderkend hebt Een goede keurmeester telt ni ten op, maar rangschikt de go der de kleine mankementjes ui verliezen.

en exposant is: zó te showen dat goed zichtbaar de hond tracht

tuurlijk toch we dan tevens dat u

et de foute pun-ede punten,zon-t het oog te

Het zou het beste zijn, als u om te beginnen zoudt kunnen oefenen, als er iemand bij was die showervaring heeft. Het doet er niet toe in welk ras. Het behoeft n.1. geen deerhound mens te zijn, hoewel het prettiger zou zijn Iemand met showervaring ziet snel of een hond goed of slecht wordt voorgebracht. Komer de goede punten goed uit de verf ? Of worden soms (wat nog te vaak gebeurt) de wat zwakkei punten juist benaderukt ? Dit gebeurt meestal door mensen die wel goed hebben gekeken hoe andere exposanten-die meestal met hun honden winnen- hun honden voorbrengen en "in stand" zetten. Maar beste mensen .. iedere hond moet op een iets andere wijze worden geshowd.

In grote lijnen zou ik u dit kunnen zeggen: De hond loopt altijd aan de linkerkant van d< exposant. In de ring lopen de exposanten al-tijd tegen de wijzers van de klok in,dus linksoms. Op deze wijze heeft de keurmeester, die midden in de ring staat f een onbelemmer< zicht op de honden.

24

Page 24: 1988 editie 3

Probeer de hond aan de "losse" lijn voor te brengen. De fout die de meeste beginnelingen maken is dat ze de lijn van de hond zo strak houden dat de hond scheef moet lopen en soms helemaal uit balans raakt. Een deerhound be-hoeft niet aan een zware lijn te lopen. De deerhound is lichtvoetig en een zware kabel-touw om de hals maakt een onevenwichtige ge-heel. De hond moet in een regelmatige draf lopen, hoewel de windhonden eigenlijk galoppeurs zijn. Maar in de ring moet "gedraafd" worden. Wil uw hond, uit speelsheid of anderszins, toch in galop gaan, trekt dan heel even,maar wel zeer duidelijk even het hoofd naar bene-den. Dat betekent dat u de hond wel aan de "losse" lijn moet hebben, maar toch voeling houdt met de hond.

Meestal draaft een hele klas eerst een paar rondjes. De keurmeester krijgt zo een indruk van de, in die klas te keuren, honden. Daarna krijgt iedere exposant de gelegenheid zijn hond te showen. Soms moet nog een rondje worden gedraafd,soms meermalen. GEBRUIK DE HELE RING! Benut ook de hoeken. Hoe groter u met uw hond de rondes kunt maken, des te vloeiender u de hond kunt laten gaan. De hond behoeft dan niet,na een paar passen, weer in te houden om een scherpe bocht te kun-nen maken. Bedenk ook -als u nu niet uw hond op zijn voor-deligst toont. U krijgt geen herkan_sing. Meestal -op tentoonstellingen-zijn de ringen voor deerhounds te klein,dus dan is het schipperen geblazen, maar bij onze clubmatch is de ring zeer ruim.

Probeer de hond meteen in draf te krijgen. Train daar goed op. Het doet wat slordig en stuntelig aan als u een halve ring door moet draven voordat de hond in een goede draf is.

UI 'i

21

Page 25: 1988 editie 3

Zorg dat u te weten komt welk tempo voor uw hond het meest profijtelijk is. D.w.z. het tempo waarin uw hond zich op zijn voordeligs toont. Meestal kan iemand die ervaren is in het showen, u dat zeggen. De hond van boveno gezien-zoals wij de hond zien als we hem sho is moeilijk te beoordelen. Je kan niet goed zien of hij voldoende ruim uitgrijpt etc.etc

Wat u beslist zelf moet zien is,wanneer loop uw hond in telgang.7 Gelukkig gebeurt dat bij de deerhounds zelden. Maar toch... Telgang is de loop waarbij beide rechterbene zowat gelijktijdig naar voren worden geplaat en daarna de linkerbenen zowat gelijktijdig naar voren worden gebracht. De "waggelgang" van een kameel. En uw deerhond heeft toch echt een gracieuze gangwerk dan een kameel.(Hoewel er ook renka melen zijn, maar die gaan dan in rengalop.J

Na het draven van een rondje of enkelen rond jes wordt u gervaagd in een driehoek te lope en-of één of tweemaal in één rechte liin. N. van de keurmeester af en naarde keurmeester Bij de driehoek en de rechte lijn heeft de keurmeester een prima zicht op het gangwerfc. van opzij bezien, van voren bezien en van achter bezien.

Na het draven volgt de beschrijving van uw hond. U plaatst de hond "overdwars" voor de keurme ter. De keurmeester dicteert aan de schrijver hetgeen hij ziet aan de hond en dat wat hij tijdens het draven heeft geconstateerd.

Zet de voorbenen van de hond recht onder het lichaam.Sommige exposanten tillen de hond me beide voorbenen vande grond en laten de hond op deze wijze zacht op de grond neerkomen, waardoor een natuurlijke wijze van staan tot stand kan komen. Kan, want als het niet goed gebeurt, kan de hond krom en scheef gaan sta

26

Page 26: 1988 editie 3

Beide voorpoten naast - maar wel iets uit-elkaar. Dus niet de ene voet een heel eind vóór de andere voet. De achterbenen van de deerhound worden meest-al iets naar achter neergezet. Ook hier de achtervoeten iets uit elkaar.

Maar overdrijf niet. Trek uw hond niet helemaal uit elkaar. De hond moet stevig op de grond blijven staan, volkomen in balans. Bij de hond hieronder zouden de voorvoeten "iets" beter naast elkaar hebben kunnen staan. De achtervoeten staan prima

Page 27: 1988 editie 3

Plaatst u de achtervoeten te ver naar achter, dan komen automatisch de voorvoeten vóór het lichaam te staan. De natuurlijk balans van de hond is dan verbroken.

Probeer het hoofd van de hond zo te houden dat het silhouet van de hond één vloeiende lijn te zien geeft van croupe, via rug, mooi gebogen hals naar het neuspuntje.

Heeft uw hond een wat lange (en soms wat slap pe rug), beroer dan af en toe heel even de maag/buikstreek. De hond zal de rug wat "op-trekken" ,waardoor de wat slappe rug nu de indruk geeft sterker te zijn.

Dit zijn in hoofdlijnen het showen van de deerhound.Probeer dat eerst onder de knie te krijgen. Oefenen doet de rest - de finesses komen al doende.

Verder wat algemene tips: Is de boven en/of onderbelijning van uw hond niet optimaal, draag dan kleding waarte-gen uw hond niet afsteekt. Heeft uw hond een perfecte boven en onderbe-li jning, dan kunt u dit benadrukken door kle-ding aan te trekken waartegen uw deerhound prachtig afsteekt.

Dames: show een deerhound niet als uzelf prachtige uitgaansschoentjesmet hoge hakken aan heeft. Draag bij het showen geen laarzen met hoge hakken. Draag geen schoenen die bij uw lopen steeds uitslippen; u loopt dan niet gemakkelijk en hoe kunt u dan alles halen uit het prachtige gangwerk van de deerhound?

Verder wordt het bijzondere silhouet van de deerhound verstoord door wijd wapperende rok-ken etc. en lange losse fladderende jasjes.

18

Page 28: 1988 editie 3

U HEEFT BESLOTEN UW HOND TE LATEN BEOORDELEN DOOR EEN GOEDE KEURMEESTER.

U staat slechts een heel klein de van de dag met uw hond in de ring. Ga , in de ring staande, geen gezellige praat-jes maken met de andere,in de ring staande, exposanten of met de toeschouwers. U heeft immers nog de hele verdere dag de tijd om gezellig bij te kletsen ????

Gaat u toch in de ring staan praten dan getuigt dat van een grote onverschilligheid uwerzijds en zou de indruk kunnen wekken van een soort minachting t.o.v. de keurmeester.

U bent in de ring om uw hond zo goed mogelijk te showen. Dat betekent o.a. constant op uw hond letten de hond corrigeren indien nodig uw hond rustig toespreken niet uw geduld verliezen aanwijzingen van de keurmeester opvolgen aanwijzingen van de ringmeester opvolgen andere exposanten en/of hun honden in de ring niet hinderen nare opmerkingen vóór u houden leuke en goede opmerkingen- na de keuring te juister plekke laten horen. Een positieve instelling verhoogt'de sfeer,r en ook uw hond vaart daar wel bij. Onze honden voelen feilloos onze gemoedsstemmingen aan. Heeft u het naar uw zin ? Zeker weten dat deze uitstraling uw hond bereikt,via dat "dunne" showlijnte. Ik ben ervan overtuigd dat ervaren exposanten (en die hebben we ook in onze ^vereniging) u graag met raad en daad zullen bijstaan ,ook tijdens de clubmatch. Wij verkeren in Nederland in de gelukkige om-standigheid dat wij geen echt slechte deer-hounds hebben.

"i

Page 29: 1988 editie 3

Laten we er voor zorgen, dat Miss Girling, bij thuiskomst in Engeland kan zeggen: In Nederland kennen de deerhoundmensen hun honden goed. Het zijn goede en mooie honden EN ze worden prima voorgebracht.

LATEN WE ER MET ZIJN ALLEN EEN HEEL GEZELLIGE GESLAAGDE KAMPIOENSCPAPS CLUBMATCH VAN MAKEN

Heeft u nog vragen ? U kunt mij bellen vóór 20.00 uur. Misschien kan ik uw vragen beantwoorden. tel: 01860 - 15364. Jeanny S.A.Braakman

******************************************

HONDSDOLHEID STEEKT DE KOP OP IN NEDERLAND

Volgens dagbladen zijn vorige maand in Lim-burg gevallen van hondsdolheid geconstateerd bij vossen, dassen en vleermuizen.

Is uw hond nog niet geënt tegen rabies ? Laat u dat dan zo spoedig mogelijk doen ?

Een gewaarschuwd mens zorgt dat zijn hond niet wordt blootgesteld aan ziekten of ge-vaar .

HONDSDOLHEID — VOORKOMEN IS GOED !!

GENEZEN KAN NIET !!! *******************************************

30

Page 30: 1988 editie 3

BESTUUR VOORZITTER

SECRETARIS

PENNINGMEESTER/ LEDENADMINISTRATIE

NOTULISTE

VICE VOORZITTER PUPBEMIDDELING STAMBOEKREDACTIE

EVENEMENTEN Commissie

CONTACTADRES

REDACTIE

REDACTIEADRES

drs.J.J.H.Engelen Couwenhoven 90-09 3703 GB Zeist tel: 03404 - 52434

C. van Andel Boslaan 17 3951 CB Maarn tel: 03432 - 1279 A.M.Hagemeijer Laarhoekseweg 5 8107 AP Broekland tel: 05703 - 1729

mevr.S.Brinkman Acacialaan 18A 3707 EV Zeist tel: 03404 - 16713

A. J.Horst Faunaweg 14 3852 AZ Ermelo tel: 03417 - 53453

C. van Andel mevr.A.Cramer F.E.Cramer T.Quartel

C. van Andel Boslaan 17 3951 CB Maarn tel: 03432 - 1279

S.A.Braakman-Machielsen drs.J.J.H.Engelen

S.A.Braakman-Machielsen Stougjesdijk 252 3261 KW Oud Beyerland tel: 01860 - 15364

31