1986 editie 2

28
ORGAAN van de DEERHOUND CLUB verschijnt 6 keer per jaar e jaargang nummer 2, april 1986 .bestuursvergadering van 18 maart '86 .our tribute to a great sire .standaard en type, vervolg .nationale rashondendag .coursing info seizoen 1986 •uitnodiging lentewandeling veluwe .tentoonstellingen 1986 .notulen jaarvergaderingen 2. 4. 5. 10. 10. 12. 13. 14. .tentoonstellingsuitslagen eindhoven en leeuwarden26, .moet alles wat kan ook kunnen? 30. .adreslijst bestuur, kommissies en advertentietar.n32. JSTGIRO 178.48.38 RABO 103.150.404 p/a Couwenhoven 9^-09, 3703 GB Zeist Dntributie: ƒ 3 0 , — resp. ƒ7,50 per kalenderjaar met, ssp. zonder, ontvangst van het clubblad (gezinslid); snmalig entreegeld ƒ 1 0 , — staling kontributie via accept-girokaart door penning- sester toegezonden jnmelding voor lidmaatschap, telefonisch of schriftelijk ij öe secretaris, die aanmeldingsformulier toezendt jzegging van lidmaatschap, schriftelijk bij de secretaris jór 1 november van het lopend jaar.

description

Verenigingsblad Deerhoundclub

Transcript of 1986 editie 2

Page 1: 1986 editie 2

ORGAAN van de

DEERHOUND CLUB verschijnt 6 keer per jaar

e jaargang nummer 2, april 1986

.bestuursvergadering van 18 maart '86

.our tribute to a great sire

.standaard en type, vervolg

.nationale rashondendag

.coursing info seizoen 1986 •uitnodiging lentewandeling veluwe .tentoonstellingen 1986 .notulen jaarvergaderingen

2. 4. 5. 10. 10. 12. 13. 14.

.tentoonstellingsuitslagen eindhoven en leeuwarden26,

.moet alles wat kan ook kunnen? 30.

.adreslijst bestuur, kommissies en advertentietar.n32.

JSTGIRO 178.48.38 RABO 103.150.404 p/a Couwenhoven 9^-09, 3703 GB Zeist

Dntributie: ƒ 3 0 , — resp. ƒ7,50 per kalenderjaar met, ssp. zonder, ontvangst van het clubblad (gezinslid); snmalig entreegeld ƒ 1 0 , —

staling kontributie via accept-girokaart door penning-sester toegezonden

jnmelding voor lidmaatschap, telefonisch of schriftelijk ij öe secretaris, die aanmeldingsformulier toezendt

jzegging van lidmaatschap, schriftelijk bij de secretaris jór 1 november van het lopend jaar.

Page 2: 1986 editie 2

•Ti

MEDEDELINGEN UIT DE VERGADERING VAN HET BESTUUR d.d. 18 MAART '86

Aanwezig: mevr. Boidin-Heymans, Engelen, Hagemeijer, Horst, Van der Snee.

1. notulen bestuursvergadering van 27 jan. '86: akkoord, •achterstallige contributies:een overzicht van de stand van zaken wordt voor de komende vergadering opgesteld. . relatie DC - Ierdee: het nu weer voltallige bestuur ii ingenomen met de ondersteuning door de ledenvergadering v/h bestuursbeleid;, het streven alle deerhoundliefheb-bers onder één vereniging te brengen hoeft samenwerking met de Ierdee niet in de weg te staan, het rasbelang blijft voorop staan. . 100-jarig jubileum Schotse Deerhoundclub: voor een passend, doch typisch Nederlands cadeau wordt gezorgd.

2. ingekomen en uitgegane stukken: van de belangrijkste wordt afzonderlijk in het clubblad meldig gemaakt.

3. mededelingen: het jubileum van de Barsoi-club was niet tijdig bij het bestuur bekend; er zal alsnog een felicitatie uitgaan. Nieuwe leden overeenkomstig bestuursbesuit:

•mevr. F. E. van der Snee, Oulianalaan 12, Ede. .dhr. R. Sluyk, Danangdreef 34, Utrecht.

4-. notulen jaarvergaderingen: opmerkingen tijdig bij de secretaris, daarna opname in clubblad.

5. verdeling bestuurstaken: Engelen, voorzitter en club blad; Van der Snee: vice-voorzitter en evenementen, Boidin-Heymans: notulerenj Hagemeijer: penningmeester en ledenadministratie; Horst: stamboekredactie en pubbemid deling.

- 2

Page 3: 1986 editie 2

jursleden zullen kontact opnemen met diverse personen deelname in de commissies.

fenementen 1986; wandeling op de Veluwe bij Ede op :i: Deerhounddag op 7 september; najaarswandeling op :tober in de duinen bij Wassenaar; keurmeestersexamen rumdag (eventueel met NVÜW) op nader vast te en data.

ndvraag en sluiting: de voorzitter is ingenomen met voor het eerst weer voltallige bestuursvergadering et met vertrouwen de toekomst tegemoet.

tan, volledig en gezond ndevoer. Bereid uit tuurzuivere grondstoffen } uw hond energie en icht geven. Dit voordelige jogvoer in brokvorm is krijgbaar bij elke srenspeciaalzaak.

tah, een produkt van opmans Diervoeding Leeuwarden I.: 058-948494*

««taafrintftfjl

öittal?

Geef energie, geef kracht, geef Pittah!

pittah Volledig hondevoer

- 3

Page 4: 1986 editie 2

ÜUR TRIBUTE TÜ A GREAT SIRE AM. & CAN. CH. BENACHIE'S BOBCAT (Ch. Dhu Mohr Dhougal the Fast F.Ch. x Ch. Shanid Windsong of Benachie)

aldus een advertentie als hommage aan de fokreu 'Rusty' wiens heengaan wordt betreurd in het Amerikaanse blad 'the Claymore' v/d Deerhoundclub aldaar.

Daarna volgt een lijst met van hem afgestamde honden met behaalde titels, eventueel ter inzage bij de redactie.

Wellicht een idee voor een advertentie van onze leden of buitenstaanders bij het definitieve afscheid van een hond die veel aan de opbouw van het Nederlandse bestand heeft bijgedragen.

_ £l _

Page 5: 1986 editie 2

STANDAARD EN TYPE, VERVOLG.

In clubblad no. 3 van 1985 schreef ik een artikeltje over "Standaard en type" waarin ik stelde dat de stan-daard slechts een raamwerk is waarbinnen zich diverse typen kunnen ontwikkelen. Ik had mijn stukje maar net op de post gedaan, of de Hondenwereld van duni viel in mijn brievenbus, waarin een artikel van VOKS, dat dezelfde mening weergaf. VOKS zegt daarin o.a. letterlijk "dat er op dit moment bijna geen enkel ras bestaat, werkend of niet, dat er nog zo uitziet als zijn voorganger een eeuw geleden". Als oorzaak daarvan geeft hij "omdat er ook een mode is in de mensen, die men met betrekking tot de verschijnings-vormen van de honden heeft". )e vraag is, hoe komt dit veranderend modebeeld tot stand? Ik ben er van overtuigd, dat dit komt door de in-vloed van één fokker/exposant (eventueel enkele, die dan natuurlijk wel hetzelfde moeten willen) die bewust fokt i.w.z. selecteert in de richting die hi[ als ideaal ziet. l/eranderingen zijn natuurlijk maar heel geleidelijk. Het ideaalbeeld dat de keurmeesters voor ogen staat wordt lierdoor ongetwijfeld beinvlo^d, en bij nieuwe keurmeesters oor gevormd. Mindere goden in de fokkerij zullen zich liernaar gaan richten en een zichzelf versterkend effect Ls bereikt. in menig geval zal op den duur wel weer wat tegengas ge-geven worden en ook kunnen er meerdere richtingen zijn, ïetgeen dan vaak aanleideng zal zijn voor kynologische uzies.

k eindigde mijn artikel met te stellen, dat ik bij een 'olgende gelegenheid gaarne wilde terugkomen op de si-:uatie in de vereniging. Ik had toen al wel het gevoel lat ik mijn eigen mogelijkheden overschatte, maar uit een :eker optimisme hoopte ik dat er reacties los zouden ko-ren waarmee ik verder kon. Helaas was dit optimisme niet lerechtvaardigd. Ik hoopte eigenlijk om uit eigen waarne-ling en gesprekken met anderen, die meer deskundig zijn,

5 -

Page 6: 1986 editie 2

aan te kunnen tonen of er al dan niet gesproken kan wor-den over verschillende typen in het Deerhoundbestand in Nederland, om daarmee een vruchtbare discussie op gang te brengen over waarheen we willen met onze fokkerij.

Het feit dat het vrijwel onmogelijk is om te kunnen oor-delen over het al of niet bestaan van duidelijk verschild lende inzichten betreffende het fokdoel komt voort uit de verdeeldheid van de Deerhoundliefhebbers over 2 ver-enigingen en de overheersende positie van de Funny Hill-kennel, zowel wat fokkerij als wat exposeren betreft. Ter illustratie; 1. uit de mij ter beschikkingstaande nummers van ons clubblad (vanaf de eerste jrg. no. 7) heb ik alle ten-toonstellingsuitslagen opgezocht. Het blijkt dan dat van de 150 inschrijvingen er 81 de kennelnaam Funny Hill voe-ren .Van deovergebleven 69 inschrijvingen zouden er nog eens een stuk of 20 afgetrokken moeten worden voor bui-tenlandse inschrijvingen, zodat er dan +_ 50 inschrijvingen overblijven verdeeld over verschillende andere kennels. Bovendien stammen vele van deze inschrijvingen van va-ders of moeders zijde af van Funny Hill honden. 2. van de 46 inschrijvingen voor de Deerhounddag in okt. '84- kwam slechts bij 9 de naam Funny Hill niet voor bij één of beide voorouders. Van deze 9 was er één die wel zelf de kennelnaam Funny Hill voerde. Van de 35 inschrijvingen voor de Kampioenschapsclubmatch in sept. '85 waren er slechts 6 die niet de kennelnaam Funny Hill voerden. Van deze 6 waren er 4 die noch aan vaders noch aan moeders kant de naam Funny Hill voerden. Twee van deze vier zijn oudere honden (10 en 11 jaar).

Het is mogelijk dat ik me hier of daar verteld heb, maar de grote lijn is overduidelijk, ook al zijn de inschrijving-en van de Deerhounddag en de Kampioenschapsclubmatch natuurlijk niet representatief voor het Deerhoundbestand in Nederland. Maar het is natuurlijk wel duidelijk dat hel onder de gegeven omstandigheden onmogelijk is om een in-zicht te krijgen in het al dan niet aanwezig zijn van 1 o1 meerdere "typen".

- 6

Page 7: 1986 editie 2

Tot zover c'e fokkerij samenvattend zou men kunnen stellen dat er één wat grotere fokker is, naast enkele andere kleinere (waarvan sommigen mij voorkomen meer gelegen-heidsfokkers te zijn). De Funny Hill kennel lijkt min of meer een gesloten fokkerij te zijn, terwijl de andere fok-kers gebruik maken, deels van Funny Hill en deels van ingevoerd materiaal. Uit de papieren komt niet duidelijk naar voren dat één (of meerdere) van deze kleine fokkers al een wat langere lijn heeft opgebouwd (de Funny Hill kennel heeft trouwens ook slechts een geschiedenis van een jaar of 10; de oudste Funny Hill hond die ik tegen ben gekomen is Haggard geb. 12-09-75).

Het is natuurlijk allemaal nogal saai en niets nieuws, maar het leek me goed de zaken toch eens op een rijtje te zetten. Is het bovengeschetste nu een goede zaak? Wat dit betreft moeten we onderscheid maken tussen twee aspekten, nl. een verenigingsaspect en een foktechnisch aspect, waarbij we er van uitgaan dat ons doel is het fokken van en het omgaan met, kortom het plezier beleven aan,gezonde, mooie Deerhounds met een goed karakter. Wat betreft het verenigingsaspekt kan ik kort zjjn, de gang van zaken is niet bevorderend voor een goed vereni-

n land op +_ 25 per jaar) uitermate frustrerend voor de kleinere fokkers, te meer daar aan de Funny Hill kennel een vrij grote mate van succes niet ontzegd kan worden, met als gevolg dat de toch al slechte verhoudingen in de Deerhóundwereld nog slechter worden, hetgeen het ras be-paald niet ten goede zal komen, ook al omdat het poten-tiële aantal liefhebbers hierdoor alleen maar zal afnemen,

gingsleven en is, gezien hei zeer beperkte aantal honden waarvoor er een markt is (ik: schat dit aantal in Neder-

Wat het foktechnische aspect betreft ligt de zaak wat minder eenvoudig. Een gesloten fokkerij kan het ras ten goede komen, aangenomen dat de fokker zeer gewetensvol en bewust naar een bepaald doel fokt, maar ik denk wel dat daarvoor een grotere fokkerij nodig is en dat in een fokkerij van de omvang waarover we schrijven het inbrengen van een outcross regelmatig nodig zal zijn, anders ver-

_ 7._

Page 8: 1986 editie 2

wordt lijnteelt al spoedig tot inteelt. Het gevaar be-staat ook dat een zekere "fokblindheid" gaat optreden met alle nare gevolgen vandien. Ik denk dat in de ky-nologische historie genoeg voorbeelden te vinden zijn.

Ik zal nu proberen wat richtlijnen aan te geven, die naar mijn mening gevolgd zouden dienen te worden. Ik matig me niet aan te poneren dat dit de enige en juiste zijn. lede Ieder is vrij er een andere mening op na te houden en ik zou het zeer toejuichen als deze meningen dan naar voren werden gebracht, maar wel natuurlijk op een open, eerlijke en zakelijke manier.

SCOTTISH DEERHOUNDS ^

"OFF THE DIRTY MIND" w>\ **!-**«••

af en toe pups

KOERT HESSELING Belienberkdijk 27 5712 SE Someren-Eind Tel. 04953-486

Op de eerste plaats zouden natuurlijk alle liefhebbers en fokkers onder één paraplu moeten komen. Dit is natuurlijk het intrappen van een open deur, bovendien een zaak voor de betreffende besturen, zodat ik hier verder niet op in zal gaan.

- 8

Page 9: 1986 editie 2

Verder zouden de fokkers eens met elkaar aan tafel moe-ten gaan zitten, proberen concensus te bereiken over wat men wil, en over de weg die gegaan zou dienen te worden om dit doel of doelen te bereiken. Samenwerking dient nagestreefd te worden (in de Hondenwereld zie ik regel-matig advertenties van samenwerkende kennels). Er wordt altijd gezegd dat met de Funny Hill kennel niet samen te werken valt. Als dit inderdaad zo is, is dit voor de anderen zoveel te meer reden om zich aaneen te sluiten, en deze samenwerking ook naar buiten te demon-streren. Het is natuurlijk een utopie en waarschijnlijk ook juridisch onmogelijk, maar het samen opereren onder één kennelnaam, zou een machtig publiciteitswapen zijn. Het belang van naamsbekendheid moet in deze tijd van sportsponsering toch wel tot iedereen zijn doorgedrongen. Daarnaast moet men zorgen voor kwaliteit, want succes kan slechts met succes, kwaliteit slechts met kwaliteit worden bestreden.

Ik heb de knuppel maar eens in het hoenderhok gegooid. Het is niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen of iemand te dwingen,tenslotte leven we in een vrij land. Er is na-tuurlijk nog wel heel wat meer hierover te zeggen, maar ̂ ik vind dat het woord nu aan de fokkers is.

Naschrift. ^ Bovenstaand artikel was in concept gereed, toen ons de berichten beteikten over de problemen en verwikkelingen van de laatste tijd. Ik heb me afgevraagd of ik het in zou zenden, maar heb toch maar positief besloten omdat ik hoop dat het misschien wat kan bijdragen aan de Deerhoundfokkerij in Nederland.

A.M. Hagemeijer.

- 9 -

Page 10: 1986 editie 2

NATIONALE RASHONDENDAG van de KYNOLOGEN CLUB AMSTERDAM

Op zondag 24 augustus organiseert zij voor de 19e keer de Nationale Rashondendag. De Nationale Rashondendag is een openluchtshow van ras-honden. Het gaat bij dit kynologisch gebeuren niet om een echte hondententoonstelling. De honden worden niet gekeurd en kunnen derhalve ook niet geplaatst worden. De bedoeling van dit evenement is het publiek, dat steeds in grote aantallen aanwezig is, een indruk te geven van de veelzijdigheid en de schoonheid van onze ras rashonden.

Duist in een tijd, waarin de hondensport veel negatieve publiciteit krijgt, is het goed de positieve kanten van de kynologie in het daglichtste stellen.

Het motto van de dag is dit jaar " De verhouding tussen mensen en honden ". De nadruk zal komen te liggen op de gebruiks- en gezelschapshonden.

De Rashondendag wordt ook dit jaar gehouden op een terrein nabij de Emmalaan in het Vondelpark te Amsterdam. Naast de parades van de verschillende rasgroepen zal een aantal kynologische demonstraties worden gegeven. Wij hopen in het volgend nummer van ons clubblad een uit-voeriger programma te kunnen publiceren.

Inlichtingen over deelname - bijvoorbeels met groepen in de costuums van het land van herkomst van de hond -kunnen nu al verkegen worden bij de heer L. den Boef, H. Cleijndertweg 410, 1025 EN, A'dam; tel: 020-340280.

^Sli i lsÊïS^ilf l C0URSING INFO SEIZOEN 1986 W.R.V. "NIEN00RD"te LEEK

De coursingaktiviteiten in Nederland zijn in 1986 geheel gekonsentreerd bij "Nienoord" omdat de wrv "Midland te Lelystad haar cóursing aktiviteiten heeft gestaakt.

10 -

Page 11: 1986 editie 2

Het Leekse programma ziet er als volgt uit:

18 mei, Ie Pinksterdag, Internationale coursing 22 juni, solo coursing 13 september, Internationale najaarscoursing.

De internationale coursing betreft officiële wedstrijden waarbij per course 2 honden vanuit de hand gestart worden en via 'n zig-zag parcours de achtervolging op een kunst iaas wordt ingezet. Het is de meest originele en oorspronkelijke vorm van windhondenjacht, prachtig om als toeschouwer te zien en een lust voor de windhond. Voor deze coursing is de minimum leeftijdvan de hond 18 maanden op de rendag; het inschrijfgeld bedraagt ƒ 12,50 per hond.

De solocoursing staat geheel in het teken van een trainings/kennismakings aktiviteit* Een ieder in het bezit van een windhond kan op deze dag deelnemen en kijken wat de mogelijkheden van z'n hond (en) zijn. Indien Uw hond nog nooit op een renbaan is geweest dan is een bezoek zeker de moeite waard. Uw hond hoeft niet getraind te zijn om ie achtervolging in te zetten, een goede conditie is voldoende. Vooral de laatste jaren zijn**Saluki's, Deerhounds en Barsoi's regelmatige bezoekers van onze coursingen. Voor de deelname aan de officiële wedstrijden is het lid-maatschap van een windhondenrenvereniging verplicht.

Spreekt het bovenstaande U aan dan kunt U altijd kontakt opnemen met een van de hierna te noemen personen; inschrijven voor een van de eerdergenoemde aktiviteiten kan bij : Ad Punte, Hoofdstraat 11, 9321 CB Peize, tel: 05908-32853.

A. Sluyer, 05920-54039- kontaktpersoon coursing A. Zuidema, 05960-25760-kontaktpersoon whippetracing A. Baas, 05920-52008- kontaktpersoon renvereniging tevens schrijver van een artikel waarvan het bovenstaande een gedeelte is.

11

Page 12: 1986 editie 2

UITNODIGING VOOR JAARLIJKSE LENTEWANDELING

OP DE VELUWSE HEIDE BIJ EDE

Op 25 MEI a.s. gaan we weer, zoals traditie begint te worden,met de hele club en iedereen die belangstelling heeft naar buiten, de heide op. De omgeving van Ede laat de Veluwe zien zoals elk voorlichtingsboekje over dit natuurgebied zou aanprijzen: "grote open vlaktes, hier en daar onderbroken door een verdwaalde begroeiing van struiken of dun geboomte, en soms overgaande in lichte glooiingen", kortom een uit-stekend gebied voor honden die gefascineerd raken door wat ze in de verte kunnen zien. Voor de bazen en bazinnen is zo'n wandeling een uitstekend middel om op een pntspannen manier wederwaar-digheden uit te wisselen of nieuwe kennis(sen) op te doen of er zo maar eens uit te zijn.

Ad van der Snee hoopt U in grote getale tussen 12.30 en 13.00 uur welkom te heten bij het Cafe-Restaurant "DE DRIESPRONG", gelegen aan de weg Ede-Apeldoorn, zie het kruisteken op onderstaand routekaartje.

De AANVANG van de WANDELING is om 13.00 uur.

Kooiwifk

Page 13: 1986 editie 2

TENTOONSTELLINGEN 1986

20 april: 's-Hertogenbosch, Brabanthallen. Secr.: M. v.d. Nieuwenhuizen, Besterdring 98, 5014 HM Tilburg.

17, 18 en 19 mei: Arnhem, Rijnhal. Secr.: Postbus 262, 1560 AG Krommenie.

21 juni: Goes, Zeelandhallen. Secr.: mevr. G. Sanstra-Zacharias, Kamperfóeliestraat 46 4461 NM Goes.

5 en 6 juli: Uden. Secr.: 3. Reerink, Kievit 38, 5985 NG Helden-Grashoek.

15, 16 en 17 augustus: Maastrichtse Hondensport Vereni-ging, CACIB in Valkenburg, Geulhal. Secr.: Plenkertstraat 88, 6301 GN Valkenburg a/d Geul.

30 en 31 augustus: Rotterdam, Ahoyhal. Secr.: G.M. Bijster, Grote Visserijstraat 125-a, 3026 CH Rotterdam ^

20 en 21 september: Venlo. Secr.: mevr. Y. v.d. Laan-Elling, Markt 8, 5973 NR Lottum

25 en 26 oktober: Utrecht, Jaarbeurs (Oulianahal). Secr.: mevr. A. Berrensr-Diderik, Voerliedenhoek 1, 3981 TS Bunnik.

22 en 23 november: Amsterdam (Winner) RAI. Secr.: M. v.d. Weijer, Badhuisstraat 31, 2021 CM Haarlem.

20, 21 en 22 december: Wychen. Secr.: dhr. en mevr. Udema, Molenstraat 45, 4944 AB Raamsdonk.

13 -

Page 14: 1986 editie 2

NOTULEN VAN DE ALGEMENE JAARVERGADERING OP 1 MAART TE AMERSFOORT, in 'De Oude Tram'.

1. Om 13.30 uur opent de voorzitter de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Met kennisgeving afwezig: mevr. Boidin en de heer G e r -ritsen. Devz. memoreert kort dat de aajloopjaren van de vereni-ging moeilijkheden opleverden en hij spreekt de hoop uit dat 1986 een keerpunt zal zijn. Om de 'kar' te trekken moet niet alleen het bestuur de lading bepalen, maar moeten we het van de activiteiten van de leden hebben. De opkomst op deze vergadering stelt teleur.

De agenda wordt in de aangegeven volgorde afgehandeld.

2. Notulen van de jaarvergadering op 20 febr. 1985 (zie clubblad 1985/1) worden na de toevoeging bij punt 7d: Het bestuur zal zich beraden en erop terugkomen, goed-gekeurd. N.a.v. datzelfde punt (brief van de heer Ban Diemen betreffende leden die zich in een vergadering van de Iedee tegen de belangen van de DC uitgeaproken zouden hebben )ddeelt de vz. mede dat dezen schriftelijk voor een gesprek zijn uitgenodigd. Een van hen heeft gerea-geerd met de opmerking dat de uitspraak van de Raad van Beheer wordt afgewaxht. Het bestuur heeft, bij ge-brek aan belangstelling, deze kwestie verder laten rusten.

3. Er is een brief uitgegaan via de heer Fernhout met felicitaties aan de Schotse SC t,g,v. haar 100-jarig bestaan. De vz. heeft namens de DC de overlegvergadering van de Raad van Beheer met de erkende verenigingen be-zocht. Zijn indruk is dat de Raad vrijwel altld haar zin krijgt en dat men aan de badis erg veel makke schapen treft, Wel neemt de invloed van de basis in de nieuwe struktuur aanzienlijk toe; de samenwer-king binnen de Rasgroep Windhonden is hiervoor van groot belang.

Page 15: 1986 editie 2

k. Oaarverslag 1985. 1985 was een turbulent jaar voor de DC, Hoogtepunt was de KampioensGhapsclubmatch die echter te weinig inschrij-vingen trok. Na enige diskussie geeft de vergadering de voorkeur aan een 'enkel' keurmeestersexamen, d.w.z. voor maximaal 6 kandidaten. De vergaderig stemt vervolgens in met het door het be-stuur gevoerde beleid en keurt het jaarverslag goed.

5. Staat van lasten en baten, w.o. verslag kaskontrole-commissie, aanhangsel en balans. De stukken zij niet beperkt tot het door de vorige pen-ningmeester opgestelde. Mevr. Braakman vraagt hoe de commissie dat stuk dan heeft kunnen goedkeuren. De pm. antwoordt dat zij niet op de hoogte was van enkele kasstukken die niet bij de oude maar bij de nieuwe pm. terechtgekomen zijn. Leden ter vergadering aanwezig kunnen desgewenst deze stuk-ken inzien. De vergadering neemt genoegen met deze verklaring, keurt de stukken goed en verleent de pm. en het bestuur décharge. D$ leden van de kaskontróle-kommissie worden voor hun werkzaamheden bedankt en eveneens gedechargeerd.

Opmerkingen van de heer Hagemeijer: drukkosten van ca-talogus liever apart boeken, zodat er een duidelijk overzicht is van de kosten van evenementen. Akkoord. Waarom is geboekte schuld niet terugbetaald? Antwoord: Schuldeiser was zelf pm. en had dit kunnen doen. Omdat de accept-giro's niet in 1985 verstuurd zijn en er veel te betalen was, hebben we dit even uit-gesteld. Dat we boven onze stand geleefd hebben in 1985 komt door de giften a ƒ 8000 die ontvangen zouden zijn, maar later ƒ3000 bleken te bedragen. De lage inschrijfkosten op de Kampioenschapsclubmatch en het diner met genodig-den waren echter gebaseerd op de huid van de beer die in werkelijkheid niet geschoten bleek.

19

Page 16: 1986 editie 2

6. Begroting 1986. Er wordt vooral bezuinigd op het clubblad, zonder echter de inhoudelijke kwaliteit aan te tasten. De heer Matser: evenementen zullen zichzelf moeten be-druipen. UICL-lidmaatschap: het bestuur is doende het lidmaat-schap aan te vragen, conform een eerder bestuursbesluit. Mevr. Braakman uit haar ernstige bezwaren jegens deze organisatie, die volgens haar alleen belangstelling heeft voor het ren -. gebeur en. De heer Van der Snee brengt hiertegen in dat er een nieuwe secretaris is gekozen waarvan meer activiteiten worden verwacht dan van de vo-rige en dat er nu een Zuchtkommission is met ook een vertegenwoordiger voor de Nederlandse leden. Mevr. Braakman heeft er echter in het geheel geen vertrouwen in. De vergadering besluit dit onderdeel van de begro-ting af te keuren; wil het bestuur toch met de UICL doorgaan dan is een daartoe strekkend besluit van de eerstkomende ledenvergadering* nodig.

De contributie voor 1986 wordt na diskussie niet gewij-zigd; de contributie voor 1987 wordt vastgesteld op ƒ35 voor leden en ƒ10 voor gezinsleden.

7. Als leden v/d kascontrolecommissie worden gekozen de heren Üverdiep en Matser en mevr. Braakman als reserve-lid.

8. Belangrijk onderwerp van gesprek is de relatie met de Ierdee. De vz. gaat hierop tamelijk uitvoerig in. De kwestie is dat Iedee nog steeds meent belangen van het ras te moeten behartigen en de DC vindt dit niet nuttig voor het ras. Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen: 1. de Raad bewegen Ierdee tot statutenwijziging te dwing-en, 2. de onderlinge verhoudingen scherper te stellen, 3. de relatie proberen te verbeteren door overleg op basis van argumenteren over de doelstellingen.

- 20

Page 17: 1986 editie 2

f=^=

O. CD O O 0) 3 3 O r t

Q. CD O- CD CD CÜ CD 3 i-J

O Q. O N N-CD CD ü : CD 01 h - 3 1 f t - * 3- n oi < O CD r t O C CD QJ \— 3 -b 3 O. a r t a o H» CD 3 " CD i a 3

TT n CD CL P" CD e t

e t CD

77 C 3 3 CD 3

CD i-l CD C L i a r t 3 CD

QJ i-J 3 QJ QJ CL CD i-S W CD CD < CD 01 P- CD i-J e t CD i-J 3"

a CD O m CD 3 C ( t 1 h 3 CL CD l O C L H> CD P» 1—• CD 3 3 P-3 i a CD CL CD - b

i-J P> 3" P- < 3 CÜ WO) cr 3 01 O" 3 et CD CD e t Qi 1 e t CD 3 0>

Q. CD O P ' CD < e t 3 3 CD CD

i-J 2 CD e t 3 " CD P ' C O CL

O H - C O CD (Q Q. i-J 3 CD CD P-

3 3 0) 3 Q.

CD < CD 3 •

CT M t— CD

<B: i-s TT CL CD CD 3 CD *•• •• CD S i-J QJ

O P- 3 " 01 r t

3 Q) O - h

lO O

e t - b CD

CL < CD CD CD P• h-' CD

< O CD C 3 CL 01

< N DJ CD e t CD O" i-S QJ

QJ o i-s 3 3" CD 3 " P -CD CL e t

< IQ 01 CD 3 < l-S CL QJ CD QJ

IQ O CL O CD

N QJ 1—•

m i a P 3 Q. O O 3 O H-c oi P-CD 01 • •

CD N P-CD 3

CL CD

ZT P -01 e t O i-S P> 01 O 3" CD

o-QJ 3 C L CD 3

CT CD i-J CD P '

3 < 3 " O H- O CD CD CD O cr e t i-S CT O

CD O < CL 3 P- CD 3 3 O CD Q.c-1 . 3 CD e t QJ 3

QJ N e t 3 - r j CD CD < P 1 < e t CD - b O

i-S W 1— O I O e t O . O QJ QJ O 1 O . 3 CD

O - CD CL 3 CD i-S H- CL 01 P - i a CD e t 3 c o a a C CD O QJ i-J 3 O 01

i-I P-CL O 01 QJ - b e t 3 CD <

CL O O CD K I O O QJ i-J 7T O QJ

O 3 3 " Q. P» . QJ

e t O e t

C/l QJ 3 CD 3 S CD i-J 77 P ' 3

i a •

i a QJ i-S o o i-s CD O CD CD: i-s < CD < O 1— 3 i-J O • O QJ i-S

CD QJ r t « r t o t r CD 01 CD MUD. e t 01

QJ CD e t N QJ P ' 01

0 3 H O I 3 P- 3

O 3 =S - b i d r t CD CD

O. CD

C L CD CD >S 3 " O c 3 CL

CD CD 3

i a o CD CL CD

N QJ QJ 77 •

O N O —1 O" ZT i-S C L < - O Q J C - J S « K : C Q J C D C D

I—1 CD CD 3 3 i-S N e t CD CD O O CD P- O" CD O . 3 e-J. C D 3 O C D I - S C D 7 T 0 J 3 W P ' •3- TT C O Q J C D r t i a N ( l l f l l Q 3 i l CD P ' C D 7 T ( t « < H - H 3 P ' CD N (/) e t CD 01 1—'ia - b 3 o - a i-S • P-

c i-i < ia 3 < < S CD QJ QJ 0 D I O . O H - 0 3 7 T 3 0 . C D P ' 3 i-S O CD P- < C L C L O - C D O O . I - J CLQj O r t C D r f a C D H ' C D 3 C D

3 CD 3 3 O 3 |—i C L i a CT 3 " O . O O UJ CD CD CD CD TT -b 3 p a « r t Qj c_4. CD O r t o * C L N 0 J Q J i a C D C 3 - C D ( K D I D O l D I C U

• t+- CÜ P ' r t M O C L p . 3 C L QJ CD "O CD c-iwCD r t P- 0) i-S .-•*(/) CD N i a 3 CL CD 3 h-' • O CD 01 CD P- O • - b C 3 C D i a c D - o o. er o CD CL i-S CD CD i a CD> 3 CÜ P< 3 3 01 CD CD* i-J CD C c t H 3 CT C/l i-S H ( D C Ü

CD O CL CD CÜ C TT I - S 3 3 - C D i - J 3 * S 3 -QJ CD O CD CD CD C/l 3 O 3 i a 3 CL < r t CL CD' P» CD CD 77 CD P- P" CD 3 i-S QJ CD CD D Ü r t CD 3 3 1— 77 3 " 3 e t CL O CD H - i a 3 CD < "O CD

i a QJ QJ 3 O - b P- 0J CD < O CT e t 3 3 l\> CD O 1 QJ

ia 1—• C/1 C/) CD 01 e_b a . i a e t P> 3 < e t QJ Q) CÜ CÜ 01 O QJ QJ e t 3 I—1 O . O QJ i-S O . < 0J i-J 3 CL CD QJ 0) e t

CD QJ 3 3

s ia r r CD ia 3 0J CD O 3 CD CD W 3 CD 01 3

P 1 < P » " 0 • CD e : CD 3 i-J CD TT CD CD C 3 n a 77-a

ia CD i-S CD h-i P> I—• QJ CD CD O 3 ^J 3 3 C L O O CD C L CL C i-i 3 O" p . CD 3 CD CD CD O CD O N 01 • N 3 " O T3 N QJ e t C i-S H-e_i. QJ O . O 3 •

CD i-S

s CD i-S CL

CD CD 3

O < CD i-S P-| CD

TT < CD 7T h - i a • 0J 3 CD -a •

3 3 1— O O" QJ < CD CT CD S QJ O

CD CL CÜ e t 3 O 01 QJ 1 01 CL O e t 3 O .

QJ 77 CD S CD < QJ CD 3 QJ CD H* 3 3 • QJ 3 3 • i-S C L 3 < H- < e t CD M O 3 f»

CD CD O H» CL i-S ^ i-S CL CD QJ C L CD 3 e t 3 " CD O CL

QJ CD 3 t - i . CD N O . 01 O H -

ö : — < 3 d=:

e t C 01 01 CD 3

CT CD 01 e t C C i-S 01 Q. CD P" CD

o s ia TTia QJ CL 3 QJ 01 1—• CT> O . 01 e t CD 01 CD 3

O C L 3 CD TJ QJ p . O < i-S i-I e t CD 3 CD 77 H- e t e t • l CD O CL S 77 3 3" CD C L P- CD C L e t C 77 3 CD P- O P- 77 3

3 O C L CD CD i-S i a CD h - 3 01 ( [ H M - O oi P ' «K : 3 i i T r ia

1

JU» mi -..il -*>mmm

QJ e t P-CD 01

< O O i-S

i a CD 3 O 1

CD CD 3

i a CD 01 -o i-S CD 77

< QJ 3 C P» e t

C L CD N CD

O o - o CD

e t CD i a CD 3 01 e t CD P-P> p . 3

i a CD 3

o-P< CD 77 CD 3

o -CD 01

•o i-S CD CD

05 e t CD P* P-P ' 3

i a

3 " QJ CL C L CD 3

C L CD

< O O i-S N P« e t r t CD i-S 01

O 77-a o -QJ QJ P.

CD 3

IJü O

01 CD

"O r t

3 " > CD CL e t

e t O . > < > CD CÜ CL O O.

3 p i V J J I O POID M

S • 01 3 CL e t CD i-J N O CD C S 3 CD 0J 3 3

P» CT CD

cB: I-S

M h -CD ö : l-S 77 Q. e t CD CD 3 -

CD S et CD ia O-

CD e t 01 CD e t

C 3 C CD i-S 3 CD CL 3 CÜ • O"

CD 01 e t CD

"O i-S O o-Cü 1^ CD 3

QJ 3 • e t . QJ P-3 CÜ C L CL S • e t CD CÜ CD

i-S 33 < X CD QJ P-CD P- QJ 3 r t 01 CL CL

r t CD 3 - P- CL 3 CD CD CÜ CD N C L - b S CD P-r t QJ r t

01 S i a CD 3 CÜ e t i a P> CD O <• CÜ 3 O e t

3 " QJ N P - O. p . Qj Cü 3 P- S

CD O < 3 i-J "O CÜ P- TT e t •-J CÜ e t P« CL e t 3 CD 3 " QJ i-S N cB: P"

O CÜ O 3 -a ia P8 QJ

O CD DJ CL CD e t 3 p . CL "O r t - N QJ

O 77 3 " < • Cü OJ oi P* 3 3 DD P-1 CÜ O m C T P < 3 CÜ • CD CL P- 3

C L C L < CD P-P J CD OJ N 3 77 a:

Page 18: 1986 editie 2

rasvereniging. De vz. vraagt de leden deze mening overal uit te dragen. De heer Matser stelt voor de Ierdee de Ierdee te laten, niet angstig af te wachten hoe de persoonlijke verhoudin-gen verlopen. Dus niet aan het overleggen blijven. We kun-nen alle deerhoundmensen nu toch niet naar ons toetrek-v ken. Walburgh Schmidt: de DC moet niets eisen, maar mensen die geen lid zijn overtuigen dat ze de rasvereniging is. De vz. antwoordt dat we ons beleid vanuit zelfstandig-heid moeten bepalen en zijn bereid zaken met de Ierdee te doen en anders met anderen. Mevr. Braakman; de DC moet zich inderdaad waar maken. Er zullen nog jaren overheen gaan voordat allen de DC zul-len zien als dé club. Dus aktief zijn. De heer Hagemijer vindt het een belangrijk gegeven dat Ier-dee een aparte DC eigenlijk wenselijk vindt. De tegenstel-lingen zijn vooral van persoonlijke aard. De mensen moeten elkaar bij evenementen zoals handelingen ontmoeten, dus iedereen daarvoor uitnodigen. 3e moet de mensen bij el- : kaar proberen te krijgen. De vz. vindt dit een wijs woord. Persoonlijke verhoudingen zijn in het bestuurlijke vlak getrokken en omgekeerd. Pro-beer als bestuur daar boven te staan zodat persoonlijke zaken niet bepalend zijn. Gesproken wordt over een federatief verband met Ierdee. Nu er alle moeite gedaan is om zelfstandig te worden mede omdat de deerhound in een vereniging met meerdere rassen onvoldoende aan bod kwam zou het tegen het belang van het ras zijn deze zelfstandigheid los te laten. In de Rasgroep Windhonden, maar ook rechtstreeks kan veel sa-men worden gewerkt. Er is geen deur dicht voor Ierdee. De heer Horst: houden we in 1986 genoeg leden over? De vz. schat dat we hoogstend 25 a 35 leden verliezen. De heer Horst vindt dat er dus een prima basis is qua le-denaantal. De Ierdee heeft het jarenlang met veel minder leden moeten doen. Hij is van mening dat de DC een fijne, actieve en gezellige club moet zijn, zonder opgelegde vriendschappen die zo gemakkelijk in moeilijke verhouding-en kunnen verkeren.

22

Page 19: 1986 editie 2

De vergadering ondersteunt het door het bestuur uiteen-gezette beleid; suggesties voor creatief werken ziet het bestuur gaarne tegemoet.

9. Ballotagesysteem. Het bestuur stelt diverse wijzigingen voor, zie clubblad pag. 2k. In persoonlijke zaken moet het bestuur niet op de stoel van de rechter gaan zitten, zeker niet zonder bewijzen. In de discussie over toelating van nieuwe leden wordt door de heer Walburgh Schmidt gesteld dat er eigenlijk geen ballotage nodig is, alleen bij bewezen dierenmishan-deling. In een dergelijk zeldzaam geval kun je iemand verwijderen uit de club. De heer Horst is het geheel met hem eens; hetzelfde heeft hij 2 jaar geleden ook voorge-steld. Het bestuur wil echter de mogelijkheid houden om iemand in extreme gevallen vooraf te kunnen weigeren. De heer Uyl vindt dat er dan eigenlijk niets verandert: het bestuur neemt alleen de taak van de commissie over. Vz.: nee, het drempeltje is lager geworden en bovendien moet de reden van weigering genoemd worden. De heer Walburgh Schmidt vindt dat het voorstel een zwa-re wissel op het bestuur trekt. Vz.: het bestuur kan snel beslissen, een ontzettings-procedure kost veel meer moeite.

Bij stemming blijkt de meerderheid tegen volledige af-schaffing van ballotage. Vervolgens gaat de vergadering akkoord met het alsvolgt gewijzigde bestuursvoorstel: bij niet toelating door het bestuur van een kandidaat-lid volgens de in het clubblad voorgestelde en goedge-keurde procedure, verzoekt het bestuur de eerstkomende ledenvergadering zelf een definitief besluit te nemen, tenzij het kandidaat-lid dit niet wenst.

10. Uitbreiding bestuur (art 8 lid 1 statuten). Na enige diskussie wordt op voorstel van de heren Wal-burgh Schmidt en Hagemeijer besloten dit artikel zodanig te wijzigen dat het bestuur bestaat uit min. 3 en max. 7

23

Page 20: 1986 editie 2

leden, een oneven aantal bestuursleden en voor een zit-tingsperiode van max. 3 jaar waarbij jaarlijks minstens 1 persoon aftreedt.

11. Statutenwijziging en wijziging huishoud, reglement. Bij gebrek aan het statutair vereiste quorum wordt dit agendapunt veschoven naar de volgende ledenvergadering.

12. Bestuursverkiezing. De vz. spreekt zijn dankbaarheid uit voor het vele werk en enthousiasme van de beide afgetreden bestuursleden, mevr. Matser en de heer Hildering, die zich op den duur te zwaar belast voelden. Als kandidaten zijn bereid gevonden de heren Hagemeijer en Horst. Beiden worden bij acclamatie gekozen.

13. Commissies: de vz. doet een beroep op de leden in en buiten de vergadering zich tè beraden op actieve deelne-ming. Vooral de redactie van De Deerhound is zeer belang-rijk.

14-. Rondvraag. De heer Matser vraagt vooral aandacht voor de evenemen-ten. Het bestuur is het hiermede geheel eens. De heer Hagemeijer vraagt wat er gedaan zou kunnen worden om het ras wat meer in de aandacht te brengen. Er volgt een levendige discussie waaruit genuanceerde meningsver-schillen blijken over de wenselijkheid van het al dan niet populairder laten worden van het ras. Algemene conclusie is: er mag niets gedaan worden dat het ras kan schaden.

Met dank voor ieders bijdrage aan de levendige discussies sluit de vz. om 16.50 de vergadering.

De secretaris, A.H. van der Snee.

- 2k -

Page 21: 1986 editie 2

NOTULEN VAN DE TWEEDE ALGEMENE LEDENVERGADERING OP 1 MAART 1986 TE AMERSFOORT, in 'De Oude Tram'.

1. Opening.

2. Statutenwijziging. De vergadering gaat unaniem akkoord met de wijzigingen van artikel 5 en 8 zoals besproken en goedgekeurd in de algemene jaarvergadering die eerder op deze dag plaatsvond. De vergadering machtigt ieder lid van het bestuur de gewijzigde statuten bij akte te laten passeren, in de statuten nog zodanige wijzigingen aan te brengen als nuttig mochten blijken en verder alles te doen wat nuttig is.

3. Huishoudelijk reglement. De vergadering gaat unaniem akkoord met het vervallen van lid 5 en het vernummeren van de volgende artikelen.

De vergadering wordt omstreeks 17.00 uur gesloten.

De secretaris, A.H. van der Snee.

_25_

Page 22: 1986 editie 2

TENTÜÜNSTELLINGSUITSLAGEN

Eindhoven, 15 februari 1986

Keurmeester Mevr. Ph. Heerkens-Verschuuren

OPEN KLAS REUEN

Classic Carmen of the Dirty Mind, eig: S. de Graaf: §£ Typische jonge reu van 19 maanden, die de hoogte-groei gehad heeft en de breedte -groei nog moet krijgen, adelijk maar toch krachtig hoofd met prima oog, oor en gebit, lange goed aangezette hals, door goede schouderligging gemakkelijk en uitgrijpend gangwerk, alles is nog wat los en onaf; k U.

Avari of Bellanagare, 3w. en.n.Ww., '85, IJICL Sg. '85. eig: S. de Haan en 3. de Dong.

Kwaliteitsvolle reu, van uitnemend type, fraaie maat en zeer typisch en lichtvoetig gangwerk, afstandelijke uit-drukking en hoog gedragen hoofd, in voortreffelijke con-ditie voorgebracht; 2 U.

Ardarragh from the Market Garden, eig: M. Melser-Spoor. Schitterende reu in het juiste toilet voorgebracht, draagt het hoofd hoog, goed oog, oor en gebit, mooie belijning, heel goed verbredend bekken, gaat zeer typisch waarbij zeer fraaie beharing; 1 U, Res. CAC+ res. CACIB.

Actavish Gael of the Dirty Mind, eig: K. Hesseling. Nog een heel mooi exemplaar dat in hoge mate aan de standaard voldoet, veel adel en kwaliteit, typische beweging, iets smal achter; 3 U.

KAMPIOENSKLAS REUEN

Ch. Curamach Cuma of the Funny Hill, eig:C. en N. hout. Absent.

Fern-

26

Page 23: 1986 editie 2

Ned. Dts Lux. Int. Kamp. Dirty Mind As Aras Uachtarain, eig: K. Hesseling. Waardig kampioen, die in tiptop conditie wordt voorge-bracht, groot, volwassen prima gebouwd en hoog-typisch; U, CAC en CACIB.

OPEN KLAS TEVEN

Cosluath Ciarnait of the Funny Hill, eig: G. Matser. Erg mooie volwassen teef van 3| jaar, mooi vrouwelijk hoofd, zeer typische uitdrukking, fraai oog, hele fijne hoog aangezette oortjes, nuttige halslengte, goede sub-stantie, fraaie vacht, heel mooi gangwerk; 3 U.

Fizzy Fix of the Funny Hill, eig: F. Giessen & I. Vunderink. Topkwaliteit teef, die jammer genoeg in wat weinig vacht wordt voorgebracht, wat een constructie, alles past bij elkaar, beste hoekingen, fraaie halsaanzet en prima gangwerk; 2 U, res. CAC en res. CACIB.

Naughty Ness As Aras An Uachtarain, eig: W. v. Kampen. Hele mooie teef die uitstekend wordt voorgebracht, bijna 2 jaar oud, ze heeft een lief vrouwelijk gezichtje, goede hals, iets steil schouderblad en opperarm, omdat zij wat kort van bekken is maakt zij een wat vierkante indruk, door haar evenredige hoekingen toont zij een goed gang-werk; k U.

Abbeyleen from the Marked Garden, eig:S. de Haan en 3. de 3ong. Absent.

Beffin Brandy of the Dirty Mind, eig: K. Hesseling. Fraaie teef, harmonisch gebouwd, met juiste niet over-dreven hoekingen, beste verhouding hoogte-lengte, heel mooi aangzette hals, moeiteloos gangwerk; 1 U, CAC en CACIB en Beste van het ras.

27 - _yt

Page 24: 1986 editie 2

Jerk Jennifer of the Funny Hill, eig:C. en N. Fernhout. Mooie teef, fraai vrouwelijk hoofd met goed oog, oor en gebit, goede bovenbelijning, lange hals, mocht iets meer hoeking in voorhand hebben; U.

3EUGDKLAS TEVEN

Desha Dylane of the Dirty Mind, eig: R. Pennings. 10 maanden oude pup van uitstekende maat, type en bouw, lief hoofd met goede uitdrukking, evenredige hoeking voor en achter, moeiteloos gangwerk; U.

beffin brandy of the dirty mind

28 -

Page 25: 1986 editie 2

Leeuwarden, 31 maart 1986

Keurmeester Mevr. 3. M. van Ommen Kloeke-Evers

OPEN KLAS REUEN

Ardarragh from the Market Garden, eig: M. Melser-Spoor. 1-jarige reu , prima type, bone en beharing. Weet zich houding te geven en zeer bewust door de ring te gaan. Goede drive. Üm hyperkritisch te zijn: tikkeltje los in front; 2 U.

ArgyllBryan of the Market Garden, eig: C. van Zanten. 2-jarige, grijze reu met een mooie vacht, goed vlak oor. Behoorlijke front-stand maar in de achterhand kon hij juist iets duidelijker welving over de lendenen laten zien. Voldoende hals, aardig hoofd. Mooi verscholen oortje, korrekt gebit; 3 ZG.

Avari of BeIlannagare,Jw. en 3Ww.'85, UICL Sg.'85, eig: S. de Haan en 3. de Oong. 22 mnd. fraai ontwikkelde,'goedgevormde reu. Gaat met allure, toont prima rasbeeld. Zeer fraaie bone en vlakke belijning en fraaie "hound". Gaat zonder enige moeite vlot door de ring, Fraaie beharing in struktuur en kleur, 1 U, CACIB.

OPEN KLAS TEVEN

Kolette 0 Sh., eig: M. Melser-Spoor. 3-jarige donkergrijze teef,zeer charmant in verschijning en zeer licht en verend gaande. Vrouwelijk in expressie van het mooie hoofd. Mooi verscholen oortje, sierlijke onder-belijning en staartdracht, Moet iets kortere nagels dragen; 1 U reserve-kamp. CACIB.

Abbeyleen from the Market Garden, eig: S. de Haan en 3. de Oong.. 3-jarige donkergrijze teef, die naast een volle vacht en een iets sterk gekrulde staart een zeer soepel gangwerk

Page 26: 1986 editie 2

toont en een korrekte bouw. Kon haar vrouwelijkheid iets meer tonen. Overigens een zeer sounde teef vol zelfbewustzijn; 2 U.

Aix la Chapelle of Bellanagare?, eig: W. v.d. Werf. 2-jarige grijze teef. Wat kort gebouwd en zeer diep gesteld kruis. Soepel bewegend. In hoofd zag ik haar liever iets vrouwelijker met een kleiner oortje. Tikje stijl in de voorhand; 3 ZG.

KAMPIOENSKLAS

Brangalad Bechan, W.'85, WW.'85, eig: P. en R. Dictus. 3-jarige donkergrijze teef die "houndiness", vrouwelijke charme en sound-heid paart. Vloeiend belijnd, swift in gangen en met grote allure draaft ze door de ring. Wordt getoond in mooi spier- en vachtkonditie en draagt een bijzonder fraai garnituur;» 1 U, CACIB en beste van het ras.

MOET ALLES WAT KAN OOK KUNNEN? 5 MEI a.s.

Publieksmanifestatie van de Faculteit der Diergeneeskunde van de Rijksuniversiteit Utrecht, Gehoorzaal van de Oulianahal van de Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs te Utrecht.

Voor een viertal specialismen zal worden getoond hoe ver de medische wetenschap is gevorderd in zijn dienende taak ten opzichte van het dier. Hieraan wordt gekoppeld de vraag in hoeverre de humane geneeskunde bij de dier-geneeskunde gevolgd moet worden. Het centrale discussie-thema is dan ook de vraag of hetgeen tegenwoordig op medisch gebied voor huisdieren mogelijk is, ook maatschap-pelijk , ethisch en financieel verantwoord kan worden.

30

Page 27: 1986 editie 2

>ROGRAMMA

LO.00-11.00 uur: over ogen, troebele lens (grauwe s taa r ) Lensverwijdering, kunstmiddelen toepassen? Dr. Stades. 'AUZE LI.30-12.30 uurrover aangeboren afwijking in de bloedvoor-:iening van de lever, oorzaak aanpakken of symptoom->estrijding? Dr. Rothuizen. .UNCH ik.00-15.00 uur: over de 'versleten' heup, welke aanpak: jen kostbare kunstheup of foktechnische maatregelen? )r. Meutstege. >AUZE L5.30-16.30 uur: over het implanteren van pacemakers, harttransplantaties, donoren en kosten. Dr. Stokhof.

)e dag is opgebouwd rond een viertal voordrachten met judio-visuele presentatie, gevolgd door een discussie bussen spreker en opponent. Voor de oppositie worden sekende Nederlanders aangezocht, die zich bij de ontwik-celingen rond de geneeskunde van gezelschapsdieren jetrokken voelen.

Bij de discussie zullen de afwegingen zich waarschijnlijk Tioeten concentreren rond de volgende onderwerpen:

belang dier

foktechnische aspecten

. kosten

pijn en/of ongemak gedurende lange tijd verspreiding schadelijke ras-kenmerken en erfelijke gebreken wenselijkheid verzekering tegen ziektekosten.

rOEGANG VOOR IEDEREEN, in het bijzonder voor degenen die organisatorisch, foktechnisch of professioneel met jezelschapsdieren te maken hebben.

Page 28: 1986 editie 2

BESTUUR

voorzitter Drs. 3.3.H. Engelen Couwenhoven 90-09, 3703 GB Zeist tel: 03404-52434

vice-voorzitter/ secretaris

A.H. van der Snee 3ulianalaan 12, 6717 3K Ede tel: 08380-33509

penningmeester/ ledenadministratie

A.M. Hagemeijer Laarhoekseweg 5, 8107 AP Broekland tel: 05703-1729

lid-notuliste Mevr. D.E. Boidin-Heymans Dijkstraat 161, 3906 DD Veenendaal tel: 08385-16211

lid, pupbemiddeling/ A.3. Horst stamboekredactie Faunaweg 14, 3852 AZ Ermelo

tel: 03417-53453

REDAKTIEADRES Couwenhoven 90-09, 3703 GB Zeist

EVENEMENTENCOMMISSIE A.H. van der Snee

Advertentietarieven 1986 voor 6 nummers

achteromslag buitenzijde ƒ 250,--achteromslag binnenzijde ƒ 160,— vooromslag binnenzijde ƒ 160,—

hele pagina ƒ 115,--halve pagina ƒ 75,--kwart pagina ƒ 55,--

niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de redactie worden overgenomen, vermenigvuldigd of gelijkwaardig behandeld. Advertenties vallen buiten verantwoording van de redact'

32 -