141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

download 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

of 24

Transcript of 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    1/24

    23.10.2014 - 1

    OntwerpbesluitenGemeenteraad

    donderdag 23 oktober 2014

    1 Goedkeuring verslag vorige gemeenteraad

    De Gemeenteraad,

    Met ?

    Besluit :

    Enig artikel:Verleent goedkeuring aan het verslag van de gemeenteraad van 25 september 2014.

    2 Trackeuze ontsluitingsweg kanaalzone west

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisDe problematiek van enerzijds de slecht ontsloten bedrijven in de Kanaalzone West en anderzijdsde overlast door het vrachtverkeer in Beerse en Den Hout is al enkele decennia oud. Naaraanleiding van de start van de opmaak van het Gewestelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan AfbakeningRegionaalstedelijk gebied Turnhout op 28 oktober 1998 werd deze problematiek voor het eerstecht officieel op de agenda geplaatst.

    In de voorstudie van het Gewestelijk RUP Afbakening Regionaalstedelijk gebied Turnhout werddeze problematiek n een aanzet oplossing door de Afdeling Ruimtelijke Planning van het Ministerievan de Vlaamse Gemeenschap als volgt samengevat: De bestaande regionale bedrijven aan hetkanaal zijn op dit ogenblik slecht ontsloten naar het hoofdwegennet. Gevolg hiervan is dat er in dekern van Beerse verkeersleefbaarheidsproblemen zijn. Daarom wordt gekozen voor het scheidenvan verkeerssoorten en het voorzien in een stedelijke ontsluitingsweg voor de ontsluiting van debedrijven ten noorden van het kanaal. Voor deze weg kan ten oosten van Metallo Chimique,ongeveer ter hoogte van de Waterblokstraat een brede brug worden gecreerd, die hetvrachtverkeer verder zuidelijk afvoert via de Nieuwe Dreef. De overlast voor de kern Beerse wordtzo sterk verminderd, terwijl de bedrijven een redelijk directe route richting Beerse-Zuid en de A21tot hun beschikking krijgen.

    In het Gewestelijk RUP Specifiek regionaal bedrijventerrein met watergebonden karakter KanaalWest - als deelplan v/h Gewestelijk RUP Afbakening Regionaalstedelijk gebied Turnhout werden

    volgens de toelichtingsnota de volgende ruimtelijke ontwikkeling van het gebied beoogd:-

    Ontwikkeling van de regionale bedrijven door uitbreiding van de terreinen;- Versterken van het watergebonden karakter van de bedrijven;- Creren van een duidelijke harde grens tussen het industriegebied n het woongebied;-

    Scheiden van verkeerssoorten;-

    De mogelijkheden voor ontwikkeling van recreatieve routes langs het kanaal vrijwaren(noordzijde)

    In de toelichtingsnota van het GRUP Specifiek regionaal bedrijventerrein met watergebondenkarakter Kanaal West werd vooropgesteld dat de verdere uitwerking van de scheiding van deverkeerssoorten nader onderzocht dient te worden door de gemeente. De verkeersleefbaarheid inhet gebied (met name in de woonstraten) kan immers aanmerkelijk verbeterd worden door hetscheiden van verkeerssoorten. Het vrachtverkeer dient te worden ontsloten via de zogenaamde

    Kanaalweg, die als een stedelijke ontsluitingsweg zal worden ingericht. De Lange Kwikstraat wordtenkel toegankelijk voor bewoners. De bestaande relatie tussen het bedrijf en de Lange Kwikstraatdient dan te worden afgesloten. Terca Beerse kan van deze zelfde toegang gebruik maken. Voorwat betreft de toegankelijkheid voor personeel en klanten kunnen de bedrijven Campine en TercaBeerse rechtstreeks ontsloten worden via de geknikte weg in het centrum van het gebied. Ditimpliceert de herschikking van de parkeerplaats van Terca Beerse. Ook de kleitoevoer kan langsdeze weg plaatsvinden. De meest oostelijke bedrijfssite (voormalig Sari) tenslotte blijft bereikbaar

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    2/24

    23.10.2014 - 2

    via de Heldenweg. () Ter hoogte van de ambachtelijke zone Ketelaarstraat moet nog wordengezocht naar een passend trac tussen de nieuw aan te leggen brug en Polendam: ofwel wordtlangs het kanaal de weg doorgetrokken ofwel wordt een verbinding via Ketelaarsstraat gecreerd.

    In de stedenbouwkundig voorschriften van het GRUP Specifiek regionaal bedrijventerrein metwatergebonden karakter Kanaal West werd over de ontsluiting van het gebied het volgendeverordenend vastgelegd: De hoofdontsluiting voor auto-en vrachtverkeer van en naar hetbedrijventerrein gebeurt via de Kanaalweg.

    Als toelichting bij het verordenend voorschrift van het GRUP Specifiek regionaal bedrijventerreinmet watergebonden karakter Kanaal West werd de volgende verduidelijking gegeven: Dehoofdontsluiting voor auto-en vrachtverkeer van en naar het bedrijventerrein dient in de toekomstte gebeuren via de Kanaalweg naar een aan te leggen brug. () Conflicten tussen lokaal verkeeren de laad-en losactiviteiten moeten vermeden worden. Het gebruik van de centraal in het gebiedgelegen, geknikte weg met priv-karakter blijft mogelijk voor de bedrijven.

    De door Afdeling Ruimtelijke Planning van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschapvoorgestelde nieuwe ontsluiting voor de Kanaalzone West zijndeRijkevorselseweg/Kanaalweg/Nieuwe brug ter hoogte van Waterblokstraat/Waterblokstraat/NieuweDreef/Antwerpseweg - werd na de goedkeuring van het Gewestelijk RUP Specifiek regionaalbedrijventerrein met watergebonden karakter Kanaal West concreet door het gemeentebestuurBeerse verder onderzocht.

    De Vlaamse regering heeft op 4 juni 2004 het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan AfbakeningRegionaalstedelijk Gebied Turnhout definitief vastgesteld.

    In het onderzoek dat in opdracht van het gemeentebestuur uitgevoerd werd door de studiebureausVectris en Stramien (Omleidingsweg met nieuwe oeververbinding Kanaal-West), werd vastgestelddat de realisatie van het wegtrac uit het Gewestelijk RUP Specifiek regionaal bedrijventerrein metwatergebonden karakter Kanaal West moeilijk gerealiseerd kon worden. Er werd namelijkvastgesteld dat er:

    -

    Een wens geformuleerd werd door de Vlaamse waterwegbeheerder Nv. De Scheepvaart omgeen nieuwe, lage, beweegbare bruggen te bouwen over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Een beweegbare brug brengt namelijk hogere exploitatiekosten met zich mee tenopzichte van een nieuwe, hoge, vaste brug. Ter hoogte van de Waterblokstraat is er echter

    geen ruimte voor de inplanting van een nieuwe hoge brug.-

    Een samenwerking van Wienerberger, Campine, Metallo Chimique, nv. De Scheepvaart enhet Vlaams Instituut voor de Logistiek werd opgestart om een Regionaal OverslagCentrum(ROC) te bouwen op het terrein van Metallo Chimique op de zuidoever van het kanaal.Hiermee wenste men invulling te geven aan de specifieke doelstelling - uit het GRUP

    Specifiek regionaal bedrijventerrein met watergebonden karakter Kanaal West om hetwatergebonden karakter van de kanaalbedrijven te versterken. Dit ROC werd gepland opca. 600m van het wegtrac van de ontsluitingsweg via de Waterblokstraat. Hierdoor kanhet ROC niet rechtstreeks via de nieuwe ontsluitingsweg ontsloten worden.

    In het onderzoek dat in opdracht van het gemeentebestuur uitgevoerd werd door de studiebureausVectris en Stramien, werd daarom een alternatief uitgewerkt waarbij er een nieuwe brug gebouwdzou worden ten westen van Metallo Chimique. Deze nieuwe brug zou aansluiten op een nieuw aante leggen weg ten westen van Metallo Chimique die verder zou aansluiten op de Nieuwe Dreef terhoogte van de goederentoegang van Metallo Chimique. De verdere keuze voor een trac engewenst profiel voor de nieuwe brug-en weginfrastructuur is sterk afhankelijk van deverkeersfunctie die men aan deze weg wenst te geven. In de loop van deze studie werden driemogelijke varianten onderzocht:

    -

    Variant 1 - omleidingsweg: deze variante gaat ervan uit dat de nieuwe weg eenvolwaardige vlotte verbinding vormt tussen de Rijkevorselseweg en de N12. Dekanaalbedrijven en het geplande ROC worden rechtstreeks ontsloten via deze weg. In dezevariant wordt gekozen voor een vast (hoge) brugverbinding over het kanaal.

    -

    Variant 2 - overwegend omleidingsweg: in deze variant werd eveneens gekozen voor eenvaste hoge brugverbinding over het kanaal. De verbinding is hier echter niet rechtstreeksdoorgetrokken naar de Rijkevorselseweg, maar wel onrechtstreeks via Absheide en deKMO-zone Ketelaarstraat.

    -

    Variant 3 uitsluitend ontsluitingsweg: in de derde variant wordt de nieuwe weg uitsluitend

    aangelegd in functie van de zuidelijke ontsluiting van de bedrijven van Kanaalzone West enwordt geopteerd voor een lage ophaalbrug. De weg geeft nergens noch rechtstreeks nochonrechtstreeks aansluiting met de Rijkevorselseweg/Duivenhoek. De geknikte weg geeftaan de noordzijde wel nog toegang tot de terreinen van Terca en Campine, maar niet meermet Absheide of de brugverbinding.

    Na afweging van de verschillende varianten in de stuurgroep bestaande uit het gemeentebestuur,AWV, nv De Scheepvaart, ANB en Bedrijvengroep Beerse Inland Port (Metallo Chimique, Leysen,

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    3/24

    23.10.2014 - 3

    Campine en Terca) hebben alle stuurgroepleden in 2006 gekozen voor variant 1 mitsmaatregelen genomen worden om doorgaand verkeer op de Rijkevorselseweg te ontmoedigen.

    Het door de stuurgroep goedgekeurde trac werd in 2006 gentegreerd in het gemeentelijkstructuurplan. De nieuwe verbinding Rijkevorselsesteenweg-Nieuwe Dreef werd daarbij in hetbindend deel van het GRS geselecteerd als een lokale verbindingsweg type I. De gemeenteraadvan Beerse stelde op 21 december 2006 het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan definitief goed.De deputatie keurde vervolgens het gemeentelijk structuurplan goed op 26 april 2007.

    In het door de stuurgroep in november 2006 goedgekeurde eindrapport Omleidingsweg metnieuwe oeververbinding Kanaal-West werden enkele procedurele aanbevelingen gedaan. Eenbelangrijke aanbeveling betrof het opstarten van een Plan-MER voor het weerhouden trac.

    In uitvoering daarvan werd aan Arcadis Belgium op 3 september 2007 door het college vanburgemeester en schepenen de opdracht toegewezen voor de opmaak van een Plan-MER voor hetproject omleidingsweg met nieuwe oeververbinding Kanaal West. In het Plan-MER werden devolgende tracs en varianten onderzocht:

    - Nulalternatief: het gaat hier om het alternatief waarbij er geen nieuwe oeververbinding engeen ontsluitingsweg voorzien wordt, maar waarbij in principe alle andere geplandeontwikkelingen in het plangebied plaatsgrijpen.

    -

    Alternatieven noordelijke ontsluiting:o

    Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Kanaalzone West = alternatief Noord GRUPDit alternatief uit het goedgekeurde Afbakeningsplan Regionaalstedelijk gebiedTurnhout werd vanuit het Departement RWO naar voor geschoven als teonderzoeken alternatief.

    o Structuurschets Beerse = alternatief Noord StructuurschetsDit alternatief uit het goedgekeurde structuurplan Beerse werd vanuit hetgemeentebestuur naar voor geschoven als te onderzoeken alternatief.

    o Variant oeververbinding: hoge brug versus variant lage brugVoor beide noordelijke alternatieven werden twee varianten onderzocht: enerzijdsmet een vaste oeververbinding met hoge brug en anderzijds met een lage ofophaalbrug.

    - Alternatieven zuidelijke ontsluiting:o

    Nieuwe Dreef = alternatief zuid Nieuwe DreefDit alternatief voorzien de ontsluiting van de kanaalzone naar de N12 via hetbestaande wegtrac van de Nieuwe Dreef

    o

    Nieuwe parallelweg = alternatief zuid parallelwegOm de bewoners van de Nieuwe Dreef te ontzien, werd op vraag van de gemeenteBeerse een alternatief meegenomen, waarbij de zuidelijke ontsluiting wordtvoorzien via een parallelweg ten westen van de Nieuwe Dreef

    In de eindbespreking van het plan-MER werd gesteld dat wat de Alternatieven Noord enAlternatieven Zuid betreft er kan gesteld worden dat het plan-MER geen eenduidige voorkeur kanaangeven voor n van de onderzochte alternatieven. Vanuit de receptor mens gaat de voorkeurnaar het Alternatief Noord Structuurschets en Alternatief Zuid Parallelweg. Vanuit de receptornatuur, landschap en waterhuishouding gaat de voorkeur uit naar Alternatief Noord GRUP enAlternatief Zuid Nieuwe Dreef. Bij de keuze Alternatief Noord GRUP is de realisatie van het ROC en dus de gewenste modal shift - niet meer haalbaar. Voor het Alternatief Noord Structuurschets

    is het essentieel dat het trac verschoven wordt conform de principes gesteld in dit MER. Uit hetplan-MER is ook gebleken dat de modelleringen van het provinciale multimodale model Antwerpenhebben aangegeven dat de ontsluitingsweg geen maasverkleinend effect zou doen optreden.

    Bij alle alternatieven zou het vrachtverkeer door de kernen van Beerse en Den Hout steedsverminderen, waardoor aldaar de hinder en gezondheidseffecten zouden afnemen wat met het planbeoogd werd. De hindereffecten verplaatsen zich dan naar het plangebied, waar de bewoningevenwel minder talrijk en minder geconcentreerd is.

    Het plan-MER werd door de Dienst MER goedgekeurd op 27 januari 2010.

    In 2008 lanceerde het Agentschap Economie een projectoproep voor de studie-en proceskosten bijherinrichting van verouderde bedrijventerreinen en brownfields. Op 6 juni 2008 besliste hetschepencollege van Beerse om in het kader van deze projectoproep een subsidieaanvraag in te

    dienen voor het dossier Kanaalzone West. Op 4 december 2008 besliste de Vlaams minister vaneconomie aan dit project een subsidie voor een totaalbedrag van 163.917,70 toe te kennen.

    Een eerste stap in de relatie van deze herinrichting van het verouderde bedrijventerrein betrof deopmaak van een plan-MER. Het Agentschap Economie heeft hiervoor in 2010 een eerste schijf van40% aan het gemeentebestuur uitbetaald.

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    4/24

    23.10.2014 - 4

    Na de goedkeuring van het plan-MER bleef er echter nog juridische onduidelijkheid bestaan overwelk beleidsniveau al of niet bevoegd zou zijn voor de opmaak van een RUP. Na een overleg methet kabinet Muyters werd er eind 2010 ingestemd dat het gemeentebestuur bevoegd zal zijn voorde opmaak van het RUP.

    Ondanks het feit dat het plan-MER had aangetoond dat een omleidingsweg geen maasverkleining(tussen E34 en E19) zou teweeg brengen (via doorrekeningen van het Multimodaal Model

    Antwerpen), bleef er bij bepaalde actoren toch nog het vermoeden bestaan dat er ongewenstenoord-zuid verkeersbewegingen tussen E34 en E19 zouden ontstaan.Uiteindelijk werd over dit thema definitief uitsluitsel gegeven in het kader van de provincialegebiedsgerichte mobiliteitsvisie Noorderkempen. In 2009 heeft het provinciebestuur vastgestelddat verschillende gemeenten in de Noorderkempen worden geconfronteerd met een aantalbovenlokale mobiliteitsproblemen. Het provinciebestuur heeft vervolgens in nauw overleg met debetrokken gemeentebesturen een gebiedsgerichte mobiliteitsvisie ontwikkeld. Doel daarbij was tekomen tot een onderlinge afstemming van alle bestaande visies en deelstudies die de voorbije

    jaren in het gebied werden opgemaakt. In het voorjaar van 2012 werd de mobiliteitsvisieNoorderkempen door alle betrokken gemeentebesturen en deputatie goedgekeurd. De conclusiesivm de omleidingsweg te Beerse bevestigden de eerdere vaststellingen uit de plan-MER, m.n. dateen dergelijke omleidingsweg geen maasverkleining tot gevolg zou hebben. Binnen de provincialegebiedsgerichte mobiliteitsvisie Noorderkempen werd geen onderzoek gedaan naar de trackeuzetussen de herinrichting van de Nieuwe Dreef of de realisatie van een parallelweg.

    Door de opmaak van de provinciale gebiedsgerichte mobiliteitsvisie Noorderkempen van 2009 tot2012 was het voor het gemeentebestuur Beerse ondertussen niet mogelijk om voorlopig over tegaan tot de verdere uitvoering van de ontsluitingsweg Kanaalzone West. Na de goedkeuring van deprovinciale mobiliteitsvisie besliste het schepencollege om het project Ontsluitingsweg KanaalzoneWest in een versnelling te brengen en het initiatief conform de afspraken met de provinciale engewestelijke overheden nu terug naar zich toe te trekken. Op 26 november 2012 werd eenverzoek tot uitstel gericht naar het Agentschap Ondernemen in verband met het openstaandesubsidiesaldo voor de herinrichting verouderde bedrijventerreinen. Aangezien het toen duidelijkwerd dat er nog diverse studies en procedures doorlopen moesten worden werd er voor gekozenom eerst een procesmanager aan te duiden die verantwoordelijk zou worden voor de verderecordinatie van het project. Het schepencollege heeft op 26/11/12 aan het AgentschapOndernemen voorgesteld om het openstaande saldo v/h subsidiebedrag verder te besteden voor

    het procesmanagement en diverse nog uit te voeren studies. Op 27 mei 2013 werd Wouter Dernauvan het ARCADIS Belgium door het schepencollege aangesteld als procesmanager ontsluitingswegKanaalzone West.

    Gelijktijdig met de opmaak van de provinciale gebiedsgerichte mobiliteitsvisie Noorderkempenwerd door het gemeentebestuur Beerse in 2010 en 2011 - samen met de drie andere gemeentenvan het stadsgewest Turnhout - het mobiliteitsplan Stadsregio Turnhout heeft opgemaakt. Hetverkeersveiligheids- en leefbaarheidsaspect in de gemeente Beerse speelt een belangrijke rol in dekeuzes die in het mobiliteitsplan genomen worden. Belangrijk in de leefbaarheid van de kernen ishet weren van het vrachtverkeer. De ontsluiting van de Kanaalzone West zal via een nieuweoeververbinding ter hoogte van de Nieuwe Dreef verlopen. De realisatie van een nieuwe brug overhet kanaal Dessel-Schoten en aanleg van de ontsluitingsweg werden opgenomen in hetactieprogramma. In het mobiliteitsplan werd er nog geen definitieve keuze gemaakt tussen deherinrichting van de Nieuwe Dreef of de realisatie van een parallelweg.

    Na de aanstelling van de procesmanager werden van mei 2013 tot december 2013 ca. 30gesprekken gevoerd met alle betrokken stakeholders in dit dossier. Mede op basis daarvan werd ereen procesnota opgemaakt i.f.v. het verdere plan van aanpak. Deze procesnota werd goedgekeurddoor het schepencollege op 3 maart 2014. In de daaropvolgende weken werd de procesnotabesproken met een stuurgroep, klankbordgroep, GECORO, MINA-raad en gemeenteraad.

    Diverse Vlaamse administraties hadden het gemeentebestuur in de periode mei 2013-december2013 informeel te kennen gegeven geen voorstander te zijn van een parallelweg door de openruimte ten westen van de Nieuwe Dreef. Op 11 december 2013 ontving het gemeentebestuur eenadvies van Ruimte Vlaanderen waarbij die informele houding van het Vlaams gewest werdbevestigd. Tot maart 2013 heeft het gemeentebestuur haar eigen standpunt in dit dossier voorallaten leiden door de houding van het Vlaams Gewest en ging de voorkeur van het

    gemeentebestuur naar een snelle en realistische oplossing.

    Op 18 september en 12 december 2013 heeft het gemeentebestuur twee informatievergaderingengeorganiseerd over dat thema. De eerste informatievergadering was met de bewoners van deNieuwe Dreef en de tweede betrof een algemene informatievergadering voor alle inwoners vanBeerse. Uit die vergaderingen en uit enkele bijkomende informele gesprekken met de bewonersvan de Nieuwe Dreef zijn echter diverse bezorgdheden naar voor gekomen ten aanzien van een

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    5/24

    23.10.2014 - 5

    trackeuze via de Nieuwe Dreef. Maar uit andere gesprekken met de inwoners van Beerse-centrumblijkt dan weer vooral de verwachting dat er nu snel een oplossing moet komen voor deverkeersleefbaarheid in het gehele centrumgebied.

    Uit respect voor de bezorgdheden van de bewoners van de Nieuwe Dreef heeft het schepencollege

    daarom aan de procesmanager de opdracht gegeven om verder te zoeken naar de best mogelijke

    oplossing in dit dossier. Daarbij werd er voor gekozen om in de daaropvolgende maanden de twee

    overblijvende wegtracs (Nieuwe Dreef en Parallelweg) gelijktijdig en gelijkwaardig te onderzoekenin verband met een aantal - tot dan toe wat onderbelichte aspecten zoals de ruimtelijke inpassing

    van de wegtracs, de verkeersleefbaarheid, de impact op de landbouw van een parallelweg, de

    kostprijs, de onteigeningen, enz. Vanwege de koppeling/interactie van dit investeringsdossier met

    diverse andere beleidsdomeinen werd hier gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak, met een

    goede afstemming van ruimtelijke ordening, infrastructuur, mobiliteit, economie, ecologie, natuur,

    water, landschap, enz.

    Na de goedkeuring van de procesnota door het schepencollege op 3 maart 2014 werd een

    informatieronde georganiseerd om alle actoren de kans te geven extra aandachtspunten mee te

    geven i.v.m. de te volgen methodologie:

    -

    19 maart 2014: bespreking met de ambtelijke stuurgroep waaraan de Vlaamse,

    provinciale en gemeentelijke overheden hebben deelgenomen.- 25 maart 2014: bespreking met de GECORO en MINA-raad-

    27 maart 2014: bespreking met de gemeenteraad-

    3 april 2014: bespreking met de klankbordgroep bestaande uit de overige actoren, zoals debevolking en de bedrijven.

    De verschillende overlegorganen hebben zich globaal akkoord verklaard met de voorgesteldewerkwijze uit de procesnota. Er werden wel enkele aanvullende bemerkingen gegeven. Dezeaanvullende bemerkingen werden opgenomen in het hoofdstuk 2 van het rapport Gebiedsgerichtevisie.

    Het rapport Gebiedsgerichte visie Ontsluitingsweg Kanaalzone West werd opgemaakt van maarttot en met juni 2014. Voor de twee tracs (Nieuwe Dreef en Parallelweg) werd een afzonderlijke

    gebiedsgerichte visie uitgewerkt, waarbij de conclusies inclusief de mitigerende maatregelen - uithet goedgekeurde Plan-MER telkens werden gentegreerd. Voor beide tracs werden ten opzichtevan het plan uit het goedgekeurde Plan-MER enkele nieuwe elementen toegevoegd waardoor denadelen van elk trac verder gemilderd werd. Deze twee gebiedsgerichte visies werden opgenomenin het hoofdstuk 4 van het rapport Gebiedsgerichte visie.

    Het dossier van de Ontsluitingsweg Kanaalzone West heeft impact op enerzijds een uitgestrektgebied binnen de gemeente Beerse en anderzijds op diverse beleidsdomeinen zoals ruimtelijkplanning, mobiliteit, economie, ecologie, openbare werken, enz. Bijgevolg zijn er belangrijkeinteracties tussen het dossier Ontsluitingsweg Kanaalzone West en diverse andere lopende dossierszoals:

    -

    het Gewestelijke RUP Kempische Kleiputten (in voorbereiding)- het streefbeeld R13N12-N132 (in herziening)- de 3 masterplannen v/d 3 kanaalbedrijven Wienerberger, Campine en Metallo Chimique

    -

    het investeringsprogramma van nv. De Scheepvaart (bruggen, kaaimuren, syphons, enz)-

    de aanleg van het provinciebestuur i.v.m. de fietsostrade op de zuidoever van het kanaal(in voorbereiding).

    -

    de landschapsecologische visie op de natuurgebieden Ekstergoor en Absheide van ANB-

    de provinciale studie i.v.m. de ontsluiting van de Kanaalzone Oost Beerse (in opmaak)- het provinciale kaderplan Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten- de uitbouw van het Groen Huis als natuureducatief centrum- het vermijden van doorgaand vrachtverkeer in de Noorderkempen door het uitwerken van

    trajectcontroles via ANPR-cameras (initiatief provinciebestuur)

    Feiten en contextConform de vooraf goedgekeurde werkwijze in de procesnota werden de 2 tracs zoals deze

    uitgewerkt werden in de 2 gebiedsgerichte visies onderling met elkaar vergeleken op een aantal

    criteria. De evaluatie van de 2 tracs werd opgenomen in het hoofdstuk 5 van het rapportGebiedsgerichte visie. Hierna een overzicht van deze evaluatie:

    - Ruimtebeslag: In het goedgekeurde Plan-MER bleef er nog veel onduidelijkheid over de

    impact van de verschillende alternatieven op het ruimtebeslag en onteigeningen. Op basis

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    6/24

    23.10.2014 - 6

    van de 2 gebiedsgerichte visies werd nu een eerste inschatting gemaakt worden van het

    ruimtebeslag en de noodzakelijke verwervingen:

    o

    Ruimte-inname: ca. 52990m bij trac 1 (Nieuwe Dreef) en ca. 96588m bij trac 2

    (parallelweg)

    o Kostprijs: ca. 1.062.063 bij trac 1 en 459.140 bij trac 2

    o Aantal percelen: ca. 70 kadastrale percelen bij trac 1 en ca. 35 kadastrale

    percelen bij trac 2

    -

    Procedures: Door het optimaal schakelen van de verschillende procedures wordt thans

    rekening gehouden met een periode van 28 maanden vanaf de opstart v/d herziening v/h

    GRS (oktober 2014) tot en met het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning

    (januari 2017). Dit is uiteraard een voorlopige inschatting. Op dit moment zijn er geen

    essentile procedures gekend die uitsluitend van toepassing zouden zijn op n van de

    twee tracs.

    -

    Totale investeringskost: Tot nu was er nog veel onduidelijkheid over de kostprijs van de

    verschillende alternatieven. Op basis van de 2 gebiedsgerichte visies werd nu een eerste

    kostenraming inschatting gemaakt.

    o Investeringskost: ca. 9.180.941 bij trac 1 en 7.769.350 bij trac 2

    -

    Impact van de investeringskost op de gemeentelijke begroting: Vanwege de grote

    budgettaire impact van dit project op de gemeentelijke meerjarenbegroting werden er al

    enkele verkennende gesprekken gevoerd met de diverse instanties om de slaagkansen van

    een medefinanciering beter te kunnen inschatten.

    o

    Kost op de gemeentelijke begroting: ca 2.277.113 (trac 1) en ca. 2.435.529

    (trac 2)

    o

    De totale kostprijs (infrastructuurwerken + grondverwervingen) voor het

    gemeentebestuur is: ca. 3.339.176 (trac 1) en ca. 2.894.669 (trac 2)

    o Volledigheidshalve moet worden vermeld dat er in de Nieuwe Dreef indien de

    keuze zou vallen op trac 2 sowieso ooit een gescheiden riolering moet

    aangelegd worden. In Beerse zijn er echter nog andere straten die ook nog eengescheiden riolering moeten krijgen en op dit moment is de Nieuwe Dreef daarbij

    niet prioritair. Indien deze kosten voor de gescheiden riolering in de Nieuwe Dreef

    toch toegevoegd worden aan de totale kosten voor het trac 2 dan is de totale

    kostprijs (v/h trac 2) voor de gemeente: 3.276.884. Hierbij werd ook rekening

    gehouden met hetzelfde subsidiepercentage vanwege de VMM zoals dit bij trac 1

    toegepast werd.

    -

    Minder hinder voor de omwonenden tijdens de uitvoering van de werken: De uitvoering

    van trac 2 kan met minder hinder georganiseerd worden in vergelijking met het trac 1.

    -

    Minder hinder voor de natuur tijdens de uitvoering van de werken: Het trac 2 zou meer

    hinder opleveren voor de natuur in vergelijking met trac 1. Maar conform het Plan-MER

    kan deze hinder opgevangen worden door aangepaste uitvoeringstermijnen.

    -

    Uitvoeringstermijnen:

    o Uitvoeringstermijnen infrastructuurwerken: De uitvoeringstermijn voor trac 1 is

    ca. 21 maanden en voor trac 2 ca. 23 maanden.

    o Totale uitvoeringstermijnen (procedures + infrastructuurwerken: De totale

    uitvoeringstermijn voor trac 1 is ca. 49 maanden en voor trac ca. 51 maanden.

    -

    Milieu-impact: In het goedgekeurde Plan-MER werden de verschillende alternatieven reeds

    beschreven op hun effecten. Daarbij werd er per receptor een overzicht gegeven van de

    verschillende effecten die zullen/kunnen optreden binnen de verschillende effectengroepen.

    Er werden daarbij 4 receptoren vooropgesteld: mens, natuur en landschap, bouwkundig

    erfgoed en archeologie en water. Waar relevant werden in het Plan-MER ook milderende

    maatregelen voorgesteld . De verschillende effecten en milderende maatregelen uit het

    Plan-MER blijven ook na de opmaak v/d gebiedsgerichte visie - min of meer overeind.

    Door de gebiedsgerichte visie werden echter bepaalde effecten verder beperkt. Ook werden

    soms in de gebiedsgerichte visie enkele extra milderende maatregelen voorgesteld

    bovenop deze uit het goedgekeurde Plan-MER.

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    7/24

    23.10.2014 - 7

    o

    Als conclusie t.a.v. de receptor mens is er thans na het uitwerken v/d

    gebiedsgerichte visie - nog steeds een voorkeur voor het trac parallelweg. Maar

    met de bijkomende infrastructurele maatregelen - zoals voorzien in de

    gebiedsgerichte visie werd de verkeersleefbaarheid in de Nieuwe Dreef (trac 1)

    wel verbeterd.

    o Als conclusie t.a.v. de receptoren natuur, landschap en water is er thans na het

    uitwerken v/d gebiedsgerichte visie - nog steeds een voorkeur voor het tracNieuwe Dreef. Maar met de bijkomende maatregelen - zoals voorzien in de

    gebiedsgerichte visie werden het ruimtebeslag en de versnipperingseffecten wel

    verder beperkt.

    Op vraag van de inwoners van de Nieuwe Dreef heeft het gemeentebestuur een indicatiefbodemonderzoek door PIH laten uitvoeren. De resultaten hiervan werden nog niet verwerkt in de

    Gebiedsgerichte visie. De eerste bodemstalen werden nl. op 25 juni 2014 genomen. Uit dat eersteonderzoek blijkt dat er een verontreiniging van zware metalen aanwezig is: De bodem van deonderzochte locatie is verontreinigd tot sterk verontreinigd met zware metalen cadmium, chroom,koper, nikkel en zink. Het is niet duidelijk of dit om een nieuwe verontreiniging dan wel om eenhistorische verontreiniging gaat. () Aangezien de vastgestelde verontreiniging een risico inhoudt,dient de bodemverontreiniging gesaneerd te worden, ongeacht het feit of het hier om nieuwe dan

    wel historische bodemverontreiniging gaat.

    Omdat er maar een beperkt aantal stalen werden genomen langs de Nieuwe Dreef werd erbesloten om een tweede verkennend bodemonderzoek te starten langsheen het hele trac. Ditonderzoek werd uitgevoerd door studiebureau Gebran. De bedoeling hiervan was om een snelleinschatting te verkrijgen van de globale omvang van de zware metalenproblematiek in de bodem.Op deze manier kan enerzijds het effect op toekomstig grondverzet in het kader van de aanleg vaneen nieuwe weg beoordeeld worden en kan anderzijds een beter zicht verkregen worden op denoodzaak tot bodemsanering van bermen en aangrenzende voortuinen/weilanden. Het was niet debedoeling om de verontreinigingen met zware metalen al volledig in kaart te brengen. Om eensnelle inschatting te kunnen maken van de zware metalenproblematiek werd door Gebran gebruikgemaakt van een on site analysetoestel. Hierbij werden op 2 september ca. 60 nieuwebodemstalen genomen langs de 2 wegtracs vanaf Antwerpeseweg tot Rijkevorselseweg en dit opverschillende afstanden van de toekomstige weg en op verschillende dieptes. Dit bijkomende

    onderzoek heeft aangetoond dat er langsheen beide tracs tussen Antwerpseweg enRijkevorselseweg concentraties van zware metalen werden vastgesteld. De zwaarsteverontreinigingen werden vastgesteld (van hoog naar laag) in: Weerstandersstraat, het terrein vanMetallo Chimique en het noordelijk deel van de Nieuwe Dreef. In de overige gebieden is deproblematiek beperkter, maar toch ook wel aanwezig, m.n. in: het wegtrac ten noorden v/hkanaal, het zuidelijk deel v/d Nieuwe Dreef en het trac parallelweg.

    Er zijn thans nog heel wat onzekerheden waardoor de saneringskosten nog sterk kunnen variren.Bijkomend onderzoek is verder nodig. Op basis van de voorlopige kostenraming zijn dit desaneringskosten:

    - Trac 1:o Optimistisch scenario: ca. 405.000o

    Pessimistisch scenario: ca. 2.880.000

    -

    Trac 2:o Optimistisch scenario: ca. 470.000o

    Pessimistisch scenario: ca. 2.180.000-

    Belangrijk: dit zijn de totale saneringskosten. Er werd hierbij nog geen verdeling gemaaktvan de kosten voor gemeentebestuur, Metallo Chimique, eigenaars, OVAM, e.a.

    Om de impact voor de landbouw te objectiveren werd op 8 juli 2014 door departement Landbouwen Visserij een Landbouw Impact Studie (LIS) opgemaakt. Hieruit is gebleken dat de economischeimpact van dit wegtrac voor de landbouw beperkt is. De geschatte kosten voor degebruiksbeindiging zal bij directe projectuitvoering 5.243 bedragen. Ingeval van een geleidelijkregeling zou deze kosten voor gebruik beindiging 2.181 bedragen.

    AdviezenHet rapport Gebiedsgerichte visie werd van juni 2014 tot oktober 2014 besproken binnen diverse

    discussiefora:-

    10 juni 2014: bespreking met het schepencollege- 13 juni 2014: bespreking met de ambtelijke stuurgroep-

    17 juni 2014: bespreking met klankbordgroep-

    30 juni en 4 september 2014: 2 besprekingen met GECORO en MINA-Raad- 1 oktober 2014: bespreking met de gemeenteraadsleden

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    8/24

    23.10.2014 - 8

    Bijkomend werd dit rapport in augustus en september 2014 via afzonderlijke gesprekken eentweede keer besproken met de verschillende provinciale en gewestelijke administraties. Hierbijkonden de verschillende administraties hun advies over het project overmaken aan deprocesmanager. Aangezien het rapport Gebiedsgerichte visie niet het voorwerp uitmaakte vaneen formele procedure, werd met de provinciale en gewestelijke administraties afgesproken omhun adviezen als informeel te beschouwen. Het gemeentebestuur wenst in haar beslissingmaximaal rekening te houden met alle geformuleerde opmerkingen, belangen en standpunten en

    dit met het oog op het bereiken van een zo breed mogelijk draagvlak. Hierna een overzicht vandeze informele adviezen:

    - Vooraf: de Vlaamse en provinciale administraties wijzen erop dat het gemeentebestuurverantwoordelijk is om de beslissing te nemen over de trackeuze van deze lokaleontsluitingsweg.

    - Ruimte Vlaanderen (RV):o

    Lichte voorkeur voor trac 1 (Nieuwe Dreef).o

    De vrijwaring van de open ruimte en het bundelen van infrastructuren zijnbelangrijke ruimtelijke principes voor Ruimte Vlaanderen.

    o Ook is het voor RV belangrijk om een maasverkleining te vermijden.o Ruimte Vlaanderen heeft in het kader van het AGNAS - haar visie op het gebied

    uitgewerkt in een ruimtelijke visie op landbouw, natuur en bos voor de regioNoorderkempen , waarvan de Vlaamse regering op 12 december kennis heeftgenomen.

    -

    Agentschap Natuur en Bos (ANB):o Lichte voorkeur voor trac 1 (Nieuwe Dreef). Voor ANB is het vooral belangrijk om

    de conclusies van het Plan-MER te respecteren en dit ongeacht de trackeuze.

    -

    Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid (BMV):o Lichte voorkeur voor trac 1 (Nieuwe Dreef). Voor BMV is het vooral belangrijk om

    een maasverkleining te vermijden.

    - Agentschap Wegen en Verkeer (AWV):o Lichte voorkeur trac 2 (parallelweg). Voor AWV is vooral de aansluiting van de

    ontsluitingsweg met de Antwerpeseweg belangrijk, waarbij slechts n van de tweeeen aansluiting kan krijgen op de Antwerpseweg.

    - Agentschap Landbouw en Visserij (LV):o

    Duidelijke voorkeur voor trac 1 (Nieuwe Dreef). LV heeft via de LIS wel nietkunnen aantonen dat er door de parallelweg belangrijke economische schade zouzijn voor de landbouw. Voor hen is de keuze tegen parallelweg eerder principieel.LV kan geen voorstander zijn v/e nieuwe weg doorheen een landbouwgebied.

    - Dienst MER (Milieueffectrapportage):o Geen voorkeur voor een bepaald trac. Het is voor Dienst MER vooral belangrijk om

    niet af te wijken van het goedgekeurde Plan-MER.

    - Dienst VR (Veiligheidsrapportering):o

    Geen voorkeur voor een bepaald trac.

    - Agentschap Ondernemen (AO):o Geen voorkeur voor een bepaald trace.

    -

    De Scheepvaart (DS):o

    Geen voorkeur voor een bepaald trac.

    -

    Provinciebestuur Antwerpen - Dienst Ruimtelijke planning:o

    Lichte voorkeur voor trac 1 (Nieuwe Dreef). De Dienst Ruimtelijk Planning wil dathet gemeentebestuur de parallelweg maar zou overwegen nadat het duidelijk is dateen herprofilering v/d Nieuwe Dreef geen goede oplossing is en/of niet haalbaar is.Hierbij stellen ze voor om een herprofilering van de Nieuwe Dreef met een ventweg

    te onderzoeken op zijn haalbaarheid.

    -

    Provinciebestuur Antwerpen - Dienst mobiliteit:o

    Lichte voorkeur voor trac 1 (Nieuwe Dreef). De Dienst Mobiliteit wil wel dat brug 6sowieso enkel nog gebruikt zou worden voor plaatselijk autoverkeer.

    -

    De 3 kanaalbedrijven (Campine, Wienerberger en Metallo Chimique):

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    9/24

    23.10.2014 - 9

    o

    Geen voorkeur voor een bepaald trac. De bedrijven hebben wel bezorgdhedeni.v.m. de trac-inplanting langsheen hun terrein.

    -

    Eigenaars/bewoners langs of nabij trac Nieuwe Dreef:o Unaniem een uitgesproken voorkeur voor trac 2 (parallelweg).

    -

    Eigenaars/gebruikers langs of nabij trac parallelweg:o

    Het standpunt van deze (ca. 10) eigenaars/gebruikers werd niet algemeen

    bevraagd.

    -

    Overige inwoners Beerse:o Ook dit standpunt is niet algemeen bevraagd. Uit de contacten met de meeste

    inwoners blijkt wel dat men vooral een snelle oplossing zou willen voor deproblematiek v/h doorgaand vrachtverkeer door centrum en Den Hout. Detrackeuze zelf is voor deze inwoners minder van belang.

    -

    GECORO:Op 16/09/2014 heeft de GECORO het volgende geadviseerd in verband met dit dossier:De GECORO vindt de ontsluiting Kanaalzone West een belangrijk project bij de verhogingvan de leefbaarheid van Beerse Centrum en rekent dan ook op de realisatie ervan.De vergadering opteert voor het trac van de parallelweg.Het belang van de potentile hinder voor de aanpalende van de Nieuwe Dreef is hierbijdoorslaggevend voor deze keuze. De keuze gaat wel uit van eenzelfde grootteorde vankostprijs van de twee alternatieven en dit zowel wat betreft aanleg ervan als van eeneventuele bodemsanering.De GECORO vindt het aansnijden van nieuwe open ruimte (natuur en landbouw) eerderbeperkt en aanvaardbaar bij de keuze van het trac. Dit is ook het uitdrukkelijke standpuntvan de sectorvertegenwoordigers in de GECORO.De vergadering wil wel zijn bezorgdheid uiten omtrent een aantal uit te klarenrandvoorwaarden.Er is een ernstige bezorgdheid omtrent de te verwachten verkeersbelasting aan hetkruispunt Backx.Bebouwing langs de parallelweg is taboe anders dreigt de geschiedenis zich te herhalen(Nieuwe Dreef als oude ontsluitingsweg Metallo).Er wordt gepleit om in de fasering van de werken de brug eerder te bouwen dan de weg,

    wat sneller gebruik via bestaande tracs zou toelaten.Er wordt ook gepleit om op de parallelweg zowel vracht- ook personenverkeer (exclusieffietsers) toe te laten, om de straten in het centrum en Den Hout zoveel mogelijk teontlasten.Tot slot hebben sommige aanwezigen twijfels bij de haalbaarheid van een onteigeninglangs de Nieuwe Dreef.

    -

    MINA-Raad:Op 15/09/2014 heeft de MINA-raad het volgende geadviseerd in verband met dit dossier:

    De gemeente heeft aan de MINA-raad gevraagd om een advies uit te brengen omtrent hette verkiezen trac (Nieuwe Dreef of Parallelweg) in het kader van de ontsluitingswegKanaalzone West. Het hiernavolgend advies is daartoe beperkt.Huidig advies is gebaseerd op de informatie waarover de MINA-raad beschikt, te weten hetMER-rapport, de procesnota en de toelichting daarbij door de procesmanager, degebiedsgerichte visie en de toelichting daarbij door de procesmanager, deLandbouwimpactstudie en de (summiere) toelichting aan de Voorzitter van de MINA-Raadomtrent de (beperkte) bodemonderzoeken welke op heden in opdracht van de gemeente

    zijn gebeurd.De MINA-raad herinnert vooreerst aan haar basisdoelstelling, te weten het beogen van deverbetering, het behoud en het herstel van de natuur, het landschap en de natuur in degemeente zoals deze is opgenomen in haar statuten.Het is een feit dat de dorpskern van Beerse geconfronteerd wordt met een te hogeverkeersdruk (met allerhande mobiliteitsproblemen tot gevolg). De MINA-Raad is vanmening dat dit probleem op zo kort mogelijke termijn moet worden aangepakt en eengrondige doch haalbare oplossing moet worden voorzien waarbij rekening wordt gehoudenmet alle factoren en actoren. Het kan daarbij evenwel niet de bedoeling zijn om andere

    knelpunten/probleemsituaties te creren in Beerse welke onaanvaardbare hinder zoudenteweeg brengen.

    Volgende elementen worden meegenomen in de afweging tussen beide tracs zoals dezefinaal worden voorgesteld in de gebiedsgerichte visie.

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    10/24

    23.10.2014 - 10

    Uit de summiere informatie welke werd verstrekt omtrent de (op heden nog beperkte)bodemonderzoeken blijkt dat er voornamelijk verontreiniging inzake zware metalen werdaangetroffen langs de Nieuwe Dreef en niet langsheen het trac Parallelweg. Wanneerbepaalde maatregelen zouden moeten worden getroffen (en daarmee gepaard gaandekosten zouden moeten worden gemaakt) betreffende bedoelde verontreiniging langs deNieuwe Dreef hetzij in het kader van grondverzet hetzij in het kader van een sanering ofbeide, komt het de MINA-raad voor dit best gekoppeld wordt aan de herinrichting van deNieuwe Dreef. Indien maatregelen zich zouden opdringen zullen deze sowieso moeten

    gebeuren, ook al zou geopteerd worden voor het trac Parallelweg. Er zij bijkomendopgemerkt dat het niet aangewezen is dat een nieuwe weg zou worden aangelegd waarnieuwe verontreiniging (van de bermen) zou kunnen ontstaan.Betreffende de receptor Natuur staat buiten kijf dat het trac Parallelweg ernstigenegatieve effecten zal teweeg brengen zowel op het vlak van netwerkeffecten,ruimtebeslag als verstoring. Deze effecten welke werden vastgesteld in het Plan-Merworden samenvattend beschreven op pagina 245-246 van de gebiedsgerichte visie.Uit de gebiedsgerichte visie blijkt dat bedoelde vastgestelde negatieve effecten ook blijvenbestaan in de gebiedsgerichte visie.

    Er worden weliswaar een aantal bijkomende milderende maatregelen voorzien ten aanzienvan deze welke in de Plan-Mer werden vooropgesteld, doch de MINA-Raad is van oordeeldat deze milderende maatregelen, welke dan nog hoofdzakelijk betrekking hebben op

    ruimtebeslag en versnipperingseffecten, onvoldoende zijn om de impact op de natuur toteen aanvaardbaar niveau te beperken en een keuze voor het trac Parallelweg teverantwoorden. In de gebiedsgerichte visie wordt overigens geconcludeerd dat er nogsteeds een voorkeur is voor het trac Nieuwe Dreef.

    Ook op het vlak van de receptor Landschap, bouwkundig erfgoed en archeologie, blijkenuit het Plan-Mer belangrijke negatieve effecten aangaande netwerkeffecten, ruimtebeslagen verstoring wanneer zou worden geopteerd voor het trac Parallelweg. Deze wordensamenvattend beschreven op pagina 250-251 van de gebiedsgerichte visie. Uit degebiedsgerichte visie blijkt dat bedoelde vastgestelde negatieve effecten ook blijvenbestaan in de gebiedsgerichte visie. In deze visie worden aantal landschappelijkemaatregelen zoals deze werden voorgesteld in het Plan-Mer verder verfijnd teneinde hetversnipperingseffect verder te beperken, doch de MINA-raad is van mening dat deze nogsteeds niet kunnen opwegen tegen de diverse negatieve effecten zoals beschreven in de

    Plan-Mer en bevestigd in de gebiedsgerichte visie. In de gebiedsgerichte visie wordtoverigens geconcludeerd dat er nog steeds een voorkeur is voor het trac Nieuwe Dreef.

    Uit de Landbouwimpactstudie blijkt dat er toch langsheen een (niet onaanzienlijk) deel vanhet trac Parallelweg een zeer hoge impact zal zijn, inzonderheid voor wat betreftgespecialiseerde kapitaalintensieve teelten.

    Uit het Plan-Mer blijkt: Naar impact op luchtkwaliteit worden geen significante verschillengeconstateerd tussen de verschillende scenarios. In geen van de scenarios wordenoverschrijdingen van de luchtkwaliteitsdoelstellingen vastgesteld. Milderende maatregelenvanuit de discipline lucht werden blijkbaar niet noodzakelijk geacht.

    De MINA-Raad is er zich van bewust dat er in het scenario trac Nieuwe Dreef eentoename zal zijn van het (vracht)verkeer in de Nieuwe Dreef en dit an sich een situatie met

    zich meebrengt welke meer belastend kan zijn voor de inwoners van de Nieuwe Dreef.Waar in het Plan-Mer nog werd uitgegaan van het feit dat de hinder voor omwonendenlangs de Nieuwe Dreef gestelde maximale waarden zou overschrijden en deze onmogelijkkunnen gemilderd worden, blijkt uit de gebiedsgerichte visie dat enige nuancering op zijn

    plaats is. Daarin wordt immers gesteld: op basis van de bestaande wetenschappelijkemethodes om de verkeersleefbaarheid te objectiveren is het niet mogelijk om eenstructurele verslechtering v/d verkeersleefbaarheid in de Nieuwe Dreef aan te tonen indiende Nieuwe Dreef heraangelegd zou worden als ontsluitingsweg voor de Kanaalzone-West.Dit is te verklaren omdat een aantal positieve en negatieve effecten elkaar opheffen. Er

    zou, volgens de gebiedsgerichte visie, nog steeds een voorkeur zijn voor het tracParallelweg doch er wordt verwezen naar bijkomende infrastructurelemaatregelen welkeworden voorzien en waarbij de verkeersleefbaarheid voor de inwoners van de Nieuwe Dreefwordt verbeterd. De MINA-raad is van oordeel dat op voorwaarde dat maximaal wordt

    ingezet op deze maatregelen (zoals inzonderheid beschreven op p. 162 e.v. van degebiedsgerichte visie), de impact op de verkeersleefbaarheid voor de inwoners van deNieuwe Dreef tot een aanvaardbaar niveau kan worden beperkt.

    Op het vlak van termijnen, zowel voor wat betreft de administratieve afhandeling als deuitvoering van de werken, zijn er op dit ogenblik geen indicaties dat er significanteverschillen zouden zijn tussen beide tracs.

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    11/24

    23.10.2014 - 11

    Hetzelfde geldt voor wat betreft de kostprijs. Uit de gebiedsgerichte visie blijkt dat, althansvoor wat betreft een eerste inschatting, het eigen aandeel voor de gemeente nagenoeg indezelfde orde van grootheid ligt, zeker wanneer rekening wordt gehouden met het feit dater in de Nieuwe Dreef toch werken zullen moeten worden uitgevoerd met het oog opgescheiden rioleringsstelsel.

    De MINA-Raad is van mening dat wanneer zoals in casu een alternatief bestaat waarbij de

    impact in zijn totaliteit beschouwd tot een aanvaardbaar niveau kan worden beperkt, devoorkeur moet worden gegeven aan een oplossing waarbij de open ruimte niet, en al zekerniet in een waardevol (natuur)gebied, wordt aangesneden. De beschikbare open ruimte inVlaanderen is schaars en daar dient zorgvuldig mee te worden omgesprongen, niet alleenin het belang van de huidige generatie, maar ook van toekomstige generaties. Hetverdient aanbeveling om projecten als het voorwerp van huidig advies zoveel als mogelijkte realiseren op plaatsen waar de ruimte reeds (gedeeltelijk) is ingenomen/aangetast enaansluitend bij bestaande (woon)kernen, eerder dan bijkomend de open ruimte aan tesnijden. In die zin kan ook verwezen worden naar het beleid van de Vlaamse Minister voorOmgeving, Joke Schauvliege, zoals dit ondermeer werd toegelicht in een interview in DeStandaard van 11 september 2014

    Gelet op voorgaande overwegingen is de MINA-raad van oordeel dat de voorkeur

    moet worden gegeven aan het trac Nieuwe Dreef, met dien verstande dat (1)maximaal moet worden ingezet op de maatregelen zoals beschreven in de gebiedsgerichtevisie teneinde de impact voor de bewoners van de Nieuwe Dreef zo beperkt mogelijk tehouden (2) erover dient te worden gewaakt dat op het grondgebied van de gemeente geenonaanvaardbare bijkomende mobiliteitsproblemen worden gecreerd en (3) maximaleaandacht dient te worden besteed in de totale aanpak van het mobiliteitsprobleem en deconcrete uitwerking daarvan aan de (veiligheid van de) fietsers.

    Overeenkomstig artikel 6 van het Huishoudelijk Reglement wordt aan dit advies ook hetminderheidsstandpunt toegevoegd:

    Drie leden van de MINA-raad uiten een voorkeur voor het trac Parallelweg. Als redenhiervoor wordt voornamelijk verwezen naar het feit dat er anders een te zware belasting

    zou zijn voor de inwoners van de Nieuwe Dreef. Er wordt wel als voorwaarde gesteld dat

    er geen bijkomende bebouwing mag toegelaten worden, niet op het stuk tussen deParallelweg en de Nieuwe Dreef en evenmin aan de andere kant van de Parallelweg.

    Juridische grondHet Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43,betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

    De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen,en latere wijzigingen.

    Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

    De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten vooraanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 26, 1, 1 a (limiet van 85.000,00 excl. btw niet overschreden).

    De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzakeoverheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

    Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassiekesectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 105.

    Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van deoverheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, meer bepaald artikel 5, 2.

    Het Besluit Vlaamse Regering van 4 juni 2004 betreffende de definitieve vaststelling van hetgewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening Regionaalstedelijk Gebied Turnhout.Het Besluit gemeenteraad van 21 december 2006 betreffende de definitieve vaststelling van hetgemeentelijk ruimtelijk structuurplan Beerse.

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    12/24

    23.10.2014 - 12

    Het Besluit deputatie van 26 april 2007 betreffende de goedkeuring van het gemeentelijk ruimtelijkstructuurplan Beerse.

    Het Besluit gemeenteraad van 28 juni 2012 houdende goedkeuring van heteindrapport mobiliteitsstudie gebiedsgericht visie Noorderkempen

    Het Besluit gemeenteraad van 31 maart 2011 houdende goedkeuring van het mobiliteitsplanStadsregio Turnhout

    De Besluit van PAC op 20 januari 2011 houdende de conformverklaring van het mobiliteitsplanStadsregio Turnhout

    De goedkeuring op 27 januari 2010 door Afdeling Milieu-, Natuur- en Energiebeleid (Dienst Mer)van het plan-milieueffectrapport Omleidingsweg met nieuwe oeververbinding Kanaal West teBeerse

    Besluit Vlaamse Regering van 12 december 2008 betreffende de kennisname door de VlaamseRegering van de voorbereidende ruimtelijke visie op landbouw, natuur en bos voor de regioNoorderkempen en dit in het kader van het AGNAS.

    Argumentatie

    De argumentatie wordt ter zitting voorgesteld en wordt aangevuld met de argumentatie ter zitting.De definititieve tekst zal bij de goedkeuring van het verslag aan de gemeenteraad wordenvoorgelegd.

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Met ?

    Besluit :

    Artikel 1:De beslissing wordt ter zitting voorgelegd aan de gemeenteraad.

    3 Inbreiding binnengebied Vrijwilligersstraat 40-42-Aanvaarding wegtrac

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Beknopte omschrijving van de aanvraagOp 30/09/2014 ontving het college van burgemeester en schepenen een aanvraag voorstedenbouwkundige vergunning tot inbreiding van gronden gelegen te 2340 Beerse,Vrijwilligersstraat 40-42, kadastraal bekend als zijnde (afd. 1), sectie B, nrs. 173/m, 173/s en173/t.

    Het voorstel betreft het slopen van oude woningen en constructies en het heroprichten in eenbouwproject van een meergezinswoning met ondergrondse parkeergelegenheid en twaalfgeclusterde woningen tegen een nieuw aan te leggen doodlopende weg.

    BESCHRIJVING VAN DE OMGEVING EN DE AANVRAAGDe betrokken loten worden voorzien aan een nog aan te leggen insteekweg met bijhorende trageweg (fiets- en voetgangersverbinding) met het achterliggende gebied Krommenhof uitkomendeop de Honor Aertsstraat.

    Het dossier kadert in een groter geheel, waarbij mogelijkheid wordt geboden om toekomstgerichtlinks van de nieuwe insteekweg bijkomende ontwikkeling te voorzien. Dit totaalconcept werd reedsin 3PO met de diensten RWO Antwerpen besproken. (ID-fiche 20140709-03)

    Het project kan derhalve uitgevoerd worden in twee fasen. De eerste fase betreft de huidigeontwikkeling en de hiermee samenhangende aanleg van wegen en voetpaden aan de kant van dete bouwen woningen.Er zal een rijweg worden aangelegd in grijze betonstraatstenen, waarbij parkeren is toegelaten.Aan de kant van de woningen wordt een voetpad aangelegd met een breedte van 1,6 m, eveneensaan te leggen in betonstraatstenen.

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    13/24

    23.10.2014 - 13

    De fiets/voetgangersverbinding naar de achterliggende wijk Krommenhof zal gerealiseerd wordenop een breedte van 2,00 m.Het project komt zo tegemoet aan de algemene visie tot opwaardering van trage wegverbindingen.

    De voorstelling beoogt een kwalitatieve inbreiding van een binnengebied begrepen tussen deVrijwilligersstraat en de Krommenhof. Het bouwproject zelf voorziet in een mix van bouwtypologiemet een gediversifieerd aanbod als gevolg. Het gaat voornamelijk om geclusterde woningen en n

    meergezinswoning met bijhorende ondergrondse parkeergelegenheid.Qua verkeersafwikkeling zijn er geen verdere negatieve invloeden te verwachten.

    WatertoetsOvereenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende hetintegraal waterbeleid dient de aanvraag onderworpen te worden aan de watertoets. Het Besluit van deVlaamse Regering van 20 juli 2006 (BS 31/10/2006) en latere wijzigingen stelt nadere regels vastvoor de toepassing van de watertoets, aan de doelstellingen van artikel 5 van het decreet integraalwaterbeleid, en aan de bindende bepalingen van het bekkenbeheersplan.

    Het voorliggende project heeft geen omvangrijke oppervlakte en ligt niet in een recentoverstroomd gebied of een overstromingsgebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld teworden dat het schadelijk effect beperkt is. Enkel wordt door de toename van de verhardeoppervlakte de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Dit wordt

    gecompenseerd door de plaatsing van hemelwaterputten of infiltratievoorzieningen,overeenkomstig de normen vastgelegd in de geldende gewestelijke verordening.

    Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen:

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Met ?

    Besluit :

    Artikel 1:Het wegtrac zoals aangeduid op het bijgevoegd plan wordt goedgekeurd.

    Artikel 2:De vergunninghouder gaat de verbintenis aan alle kosten te dragen voor de wegeniswerken dievoorzien moeten worden met betrekking tot het bouwproject, inclusief alle kosten die verbandhouden met het ontwerp. Met wegeniswerken worden alle werken en technische voorzieningenbedoeld, met inbegrip van:- de aanleg van gescheiden rioleringen met inbegrip van de bezoekkamers en alle toebehorenevenals de verbindingen naar het bestaand openbaar rioleringsnet;- de aanleg en slokgaten met inbindingen op het riool en alle bijkomende werken noodzakelijk vooreen goede voorlopige afwerking en verbinding op het bestaand wegennet;- de aanleg en herstelling van de wegenis;- de aanleg van voetpaden;- de aanleg van de waterleidingen met alle toebehoren met inbegrip van de door de plaatselijke

    brandweer noodzakelijk geachte brandmonden, e.d.m.- de aanleg van distributieleidingen voor de elektriciteit met alle toebehoren;- de aanleg van gasleidingen met alle toebehoren;- de aanleg van openbare verlichting met alle toebehoren;- de aanleg van TV-distributie- de aanleg van universele telefoonleidingen;- de aanleg van groenvoorzieningen. Deze groenvoorzieningen dienen te bestaan uit eencombinatie van struiken, laan- en/of straatbomen van streekeigen soorten in ieder geval navoorafgaandelijke bespreking met en goedkeuring van de gemeentelijke dienst openbare werken.

    Artikel 3:Voor de aanleg van de nutsvoorzieningen langs de ontworpen wegenis zal de vergunninghoudereen raming van de werken aanvragen bij de betrokken nutsbedrijven en onmiddellijk overmakenaan de gemeente. De vergunninghouder behoudt zich het recht om vooraf met de concessiehoudende maatschappijen voor elektriciteit, water, gas, TV-distributie en telefoon, de modaliteitenvan uitvoering te bespreken. De plannen voor deze werken, inclusief raming, dienen voorafgaandde goedkeuring weg te dragen van het College van Burgemeester en Schepenen.

    Artikel 4:

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    14/24

    23.10.2014 - 14

    De vergunninghouder neemt onmiddellijk de nodige stappen om via een erkende financileinstelling van Belgi, een onherroepelijke bankwaarborg te laten stellen voor de financiering van dewerken, ten voordele van het gemeentebestuur. Deze bankwaarborg is gelijk aan de geraamdekostprijs van de werken (kostprijs nutsleidingen inbegrepen) + BTW, verhoogd met een marge vantwintig procent (20%).De raming van de totale kostprijs, inclusief alle nutsvoorzieningen, dient voorafgaand aan debankwaarborgstelling, de goedkeuring van het gemeentebestuur te dragen. Zodra het College vanBurgemeester en Schepenen in het bezit is van de financile waarborg geeft het de concessie

    houdende maatschappijen opdracht hun installaties aan te brengen.De financieringsinstelling zal borg staan voor de betaling van de werken binnen de perken van deverleende waarborg en zal de financiering ervan ten laste nemen, invorderbaar op louter vertoonvan een besluit van het College van Burgemeester en Schepenen, waarin wordt vastgesteld dat devergunninghouder in gebreke blijft zijn verplichtingen na te komen.De bankgarantie wordt verminderd naargelang de vordering van de werken en dit op voorleggingvan facturen en betalingsbewijzen van aannemers en nutsmaatschappijen. Na betaling van delaatste factuur wordt de bankgarantie volledig vrijgegeven.

    Artikel 5:Er zal een voorlopige en definitieve aanvaarding der werken plaatsvinden volgens de bepalingenvan het bijzondere lastenkohier.Het toezicht op de goede uitvoering der werken blijft voorbehouden aan de gemeente, dienst

    openbare werken.

    Artikel 6:De gemeente kan niet betrokken worden in eventuele geschillen tussen de vergunninghouder ofrechthebbenden en de aannemer(s) der werken, aangaande de betaling, de uitvoeringstermijn, dewerkwijzigingen of dergelijke meer. De gemeente kan evenmin betrokken worden in eventuelegeschillen tussen de vergunninghouder en derden aangaande de bouwwerken.

    Artikel 7:Stedenbouwkundige vergunningen zullen slechts afgeleverd worden langs voldoende uitgerustewegen, waarbij de voorlopige aanvaarding van de weg als voldoende uitgerust beschouwd wordt.De verdere volledige afwerking en aanvaarding blijft gelden als voorwaarde.

    Artikel 8:

    In geval van niet-naleving van de opgelegde voorwaarden en/of niet voltooien van de bouwwerkenmet definitieve oplevering binnen de termijnen decretaal voorzien, kan het gemeentebestuur in deplaats treden van de vergunninghouder. Daartoe kan het gemeentebestuur hetzij de waarborgaanwenden om de voorziene werken uit te voeren, hetzij een boete opleggen gelijk aan 10% vande vastgestelde prijs van de niet-uitgevoerde werken per kalenderjaar vertraging.Deze schikking schaadt geenszins het recht van het gemeentebestuur de vergunninghouder voorde bevoegde rechter te dagen, teneinde hem te dwingen te voldoen aan alle verplichtingen.De boetes zijn van rechtswege invorderbaar door de enkele vervaldag van het tijdstip, zondervoorafgaande aanmaning. De ingebrekestelling gebeurt door een eenvoudig schrijven aan devergunninghouder.

    4 Laatste verlengingsaanvraag project 'Wonen in de Stadsregio!'

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisDe Vlaamse overheid voorziet in de subsidiring van projecten lokaal woonbeleid, met het oog opde versterking van het Vlaamse woonbeleid. Het project Wonen in de Stadsregio! werd erkend enging van start op 1 juli 2009. De drie gemeenten Vosselaar, Oud-Turnhout en Beerse namen actiefdeel aan dit project. Vanaf de subsidieperiode 2012-2015 trad Turnhout toe tot het project en nam,net zoals de andere gemeenten, actief zijn rol op.In juni 2015 loopt de tweede driejaarlijkse subsidiringsperiode van het lokaal woonproject af. Erkan een laatste verlenging aangevraagd worden van het lokaal woonproject voor de periode 2015-

    2018. Een aanvraag voor de verlenging van het project moet gebeuren voor 31 december 2014.

    Feiten en contextMet de derde verlengingsaanvraag komt het project wonen in de stadsregio! in de laatstesubsidiringsfase. Deze verlengingsaanvraag houdt de volgende krachtlijnen in waarbij hetvoornamelijk gaat over de verdere uitwerking van de bestaande activiteiten:

    1. Ontwikkelen van een gemeentelijke beleidsvisie inzake wonen

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    15/24

    23.10.2014 - 15

    2.

    Faciliteren van het woonoverleg met de lokale woonactoren3. Uitbouwen van een klantgerichte dienstverlening aan de burger4.

    Het verbeteren van de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving5.

    Initiatieven in het kader van het grond- en pandendecreet met het oog op betaalbaarwonen

    6. Duurzaam wonen7.

    Verbetering van de positie van de zwakke huurder

    Daarnaast kreeg het woonproject een plaats in het strategische plan van Stadsregio Turnhout.Hierin worden een aantal acties aangehaald die een nauwere samenwerking tussen de vier ledenvan de stadsregio zou bevorderen op vlak van woonbeleid. Dit situeert zich rond volgende acties:

    1. Uitvoeren van de doelstellingen van het project Wonen in de stadsregio!2. Gezamenlijk, stadsregionaal, uitvoeren van woonbeleid

    a.

    Monitoringsysteem opzetten inzake sociale huisvestingb.

    Verdeelsleutel ontwikkelen inzake sociale huur- en koopwoningenc. Integrale benadering ontwikkelen met als doel verbeteren van positie zwakke

    huurder op private huurmarktd.

    Toetsingskader uitwerken rond verdichtinge. Onderzoek naar toepassing activeringsheffing in de gemeentenf. Evalueren/wijzigen eventueel stedenbouwkundige verordening inzake

    woningkwaliteit

    g.

    Meer synergie zoeken tussen Wooninfopunt en loket huisvestingh.

    Stadsregionaal standpunt bepalen betreffende doortrekkersterreinen enpleisterplaatsen voor woonwagenbewoners.

    De verlengingsaanvraag werd uitgewerkt door stadsregio Turnhout. Deze werd goedgekeurd doorde stuurgroep wonen en door de Raad van Bestuur van stadsregio Turnhout.

    Het college van burgemeester en schepenen gaf op 29 september 2014 zijn principile goedkeuringaan de verlengingsaanvraag van het project Wonen in de Stadsregio Turnhout! mits debekrachting door de gemeenteraad.

    Juridische grondDe bepalingen van het gemeentedecreet van 15 juli 2005.

    ArgumentatieDit project heeft zijn meerwaarde naar de praktische werking van de diensten stedenbouw in deverschillende gemeenten en zorgt voor een draagvlak om de grote issues binnen de stadsregiobespreekbaar te maken en voor te bereiden.

    Financile WeerslagActie: 001/008/001/002Beleidsveld: 0090Algemene rekening: 6499000Raming: 49.877 Beschikbaar krediet: 72.122

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Met ?

    Besluit :

    Artikel 1:De verlengingsaanvraag van het project Wonen in de Stadsregio Turnhout! goed te keuren zoalsvoorgesteld in het bijgevoegde dossier.

    5 Definitieve toekenning van nieuwe straatnamen - verkaveling Koningslaan

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisDe gemeenteraad heeft in zitting van 28/08/2014 zijn principieel akkoord gegeven om volgendestraatnaam toe te kennen aan de verkaveling Koningslaan (2) : Avondrood en Prinsenlaan.

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    16/24

    23.10.2014 - 16

    Feiten en contextUit het proces-verbaal dd. 05/10/2014 van de sluiting van het openbaar onderzoek inzake debenaming van de nieuwe straatnaam blijkt dat gedurende dit onderzoek geen bezwaren werdeningediend.

    Juridische grondHet gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen.

    Het decreet van 28/01/1977 en latere wijzigingen tot bescherming van de namen van de openbarewegen en pleinen.

    AdviesGunstig advies van de culturele raad en brandweer.

    Met ?

    Besluit :

    Artikel 1:Aan de nieuwe weg in de verkaveling Koningslaan wordt volgende straatnaam definitief toegekend:

    Avondrood en Prinsenlaan.

    Artikel 2 :Prinsenlaan toe te kennen aan het gedeelte van de Koningslaan tussen de Antwerpseweg en hetkruispunt met de Taxandrialaan.

    Artikel 3 :Avondrood toe te kennen aan de nieuwe straat die uitkomt in de Dageraadlaan.

    Artikel 4:Opdrachten

    Dienst TaakBevolking Straatcode aanvragen en toekennen

    aan straatnamenbestand

    Nummering toekennenOpenbarewerken

    Straatnaambord bestellen enplaatsenStraatnaambord Prinsenlaanverplaatsen

    6 School De Singel: vervangen van verwarmingsketel - aannemingsvoorwaarden

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisDe gemeente werkt aan een duurzaam beheer van haar schoolgebouwen.

    Feiten en contextDe gemeente heeft reeds een investering gedaan in de vervanging van de ramen en deuren van degemeentelijke schoolgebouwen.De sturing van de verwarmingsketel van de school de Singel is stuk waardoor deze enkel nogmanueel aangepast kan worden. Een gevolg hiervan is dat het rendement van dezeverwarmingsketel minder goed is.

    Wegens een niet-publicatie in het bulletin der aanbestedingen moet het dossier school De Singel:vervangen van verwarmingsketel terug aanbesteed worden.

    Juridische grondHet Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43,betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

    De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen,en latere wijzigingen.

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    17/24

    23.10.2014 - 17

    Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

    De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten vooraanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

    De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzakeoverheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

    Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassiekesectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 2 1 3.

    Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van deoverheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meerbepaald artikel 5, 2.

    AdviesIn het kader van de opdracht School De Singel: vervangen van verwarmingsketel - aannemingwerd een bestek met nr. 2014-854 opgesteld door Openbare Werken.

    De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 106.110,20 excl. btw of 128.393,34 incl.21% btw.

    Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigdeonderhandelingsprocedure met bekendmaking.

    Een deel van de kostprijs wordt gesubsidieerd door Agion, Koning Albert II - laan 35, bus 75 te1030 Brussel.

    Financile WeerslagDe uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2014, op budgetcodeGEM/22100500/080000 (actie 1419/001/002/001/002) en de financiering gebeurt met eigen

    middelen en subsidie.

    Actie: 1419/001/002/001/002Beleidsveld: 001/002/001/002Algemene rekening: GEM/22100500/080000Raming: 106.110,20 excl. btw of 128.393,34 incl. 21% btwBeschikbaar krediet: voldoende

    Met ?

    Besluit :

    Artikel 1 :Het bestek met nr. 2014-854 en de raming voor de opdracht School De Singel: vervangen vanverwarmingsketel - aanneming, opgesteld door Openbare Werken worden goedgekeurd. Delastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in dealgemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringenen diensten. De raming bedraagt 106.110,20 excl. btw of 128.393,34 incl. 21% btw.

    Artikel 2 :Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigdeonderhandelingsprocedure met bekendmaking.

    Artikel 3 :Een subsidie zal aangevraagd worden bij de subsidirende instantie Agion, Koning Albert II - laan35, bus 75 te 1030 Brussel.

    Artikel 4 :Het standaard publicatieformulier wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

    Artikel 5 :De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2014, op budgetcodeGEM/22100500/080000 (actie 1419/001/002/001/002).

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    18/24

    23.10.2014 - 18

    7 Goedkeuring jaarverslag 2013 - Interlokale vereniging sportregio Noorderkempen

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisSinds de oprichting van de Interlokale Vereniging Sportregio Noorderkempen in 2005 maakt hetgemeentebestuur van Beerse samen met 11 andere gemeenten uit de Noorderkempen en deProvincie deel van deze werkingsstructuur.De interlokale vereniging heeft als doel het sportbeleid van de vernoemde participanten testimuleren en op mekaar af te stemmen, intergemeentelijk overleg te creren en te onderhoudenwaaruit gemeentelijke en intergemeentelijke sportactiviteiten en projecten voortvloeien. Definancile inbreng van de deelnemende gemeenten in de vereniging bedraagt 0,075 per inwonervolgens het inwonersaantal op 1/1 van het vorige kalenderjaar.

    Feiten en contextConform de overeenkomst 2007-2013, hoofdstuk 5 Financieel beheer en financile controleartikel 12 en hoofdstuk 6 Jaarlijkse evaluatie door de gemeenteraden artikel 14 en 15 dient het

    jaarverslag en de rekening jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de verschillendegemeenteraden van de participerende gemeenten en de provincie.

    Juridische grondBepalingen van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

    Decreet van 6 juli 2001 betreffende de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

    Beslissing van de gemeenteraad van d.d. 26 mei 2005 betreffende goedkeuring aan de participatiein de Interlokale Vereniging Sportregio Noorderkempen en de samenwerkingsovereenkomst

    ArgumentatieDe vereniging zet zich in voor verschillende doelstellingen zoals G-sport, jeugd, volwassenen ensportbegeleiding. Het geraamde budget voorziet een beperkt verlies van 9.480 euro.

    De werking van de vereniging wordt positief gevalueerd en is een aanvulling op het huidigesportaanbod van de gemeente Beerse.

    Met ?

    Besluit :

    Artikel 1:Verleent goedkeuring aan het jaarverslag 2013 met inbegrip van het financieel verslag van deInterlokale Vereniging Sportregio Noorderkempen.

    8 Retributie Kerst- en Eindejaarsmarkt

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisVorig jaar werd voor de eerste keer de Kerstmarkt nieuwe stijl georganiseerd rond hetTempelhof. Dit evenement werd grondig gevalueerd en inmiddels werd een werkgroep metafgevaardigden van de deelnemende verenigingen samengesteld.

    Feiten en contextHet college besloot in zitting van 30 juni 2014 om het advies van de werkgroep te volgen.

    De begrotingsnoodwendigheden van de gemeente moeten in overweging genomen worden.

    Om de continuteit van de regelgeving te garanderen.

    De gemeenteraad dient een redelijke vergoeding voor de verstrekking van de prestaties te vragendie zoveel mogelijk de werkingskosten dekt.

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    19/24

    23.10.2014 - 19

    Juridische grondBepalingen van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

    KB van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten.

    AdviesDe werkgroep formuleerde het advies om enerzijds de kostprijs voor de standplaatsen met eigen

    tent of kraam lichtjes op te trekken van 15 naar 20 euro per dag, en eveneens een weekendtariefin te voeren voor zowel de standplaatsen met eigen tent of kraam (van 60 euro naar 45 euro) envoor chalets die worden ingenomen door erkende verenigingen van Beerse (van 250 euro naar 200euro).Handelaars, politieke partijen en verenigingen van buiten Beerse zouden de huidige kostprijs perdag blijven betalen.

    ArgumentatieDe kerst- en eindejaarsmarkt is een manifestatie ter bevordering van het leven in de gemeentezoals bepaald in artikel 9 van het KB van 24 september 2006 betreffende de uitoefening enorganisatie van ambulante activiteiten.

    Er wordt een onderscheid gemaakt tussen erkende verenigingen van Beerse enerzijds en

    handelaren, particulieren, niet-erkende verenigingen, verenigingen van buiten Beerse en politiekeverenigingen anderzijds daar de erkende verenigingen van Beerse zich verplichten ten aanzien vanhet bestuur activiteiten te organiseren ter bevordering van de culturele uitstraling van degemeente.

    Gezien het geen markt betreft, stelt het bestuur voor een eenvoudig tarief per stuk per dag tevragen.

    Mevrouw Ingrid Van Genechten, schepen van middenstand, toerisme en sport geeft toelichting bijvoorliggend agendapunt.

    Met ?

    Besluit :

    Artikel 1:Met ingang vanaf heden tot en met het aanslagjaar 2019 worden de tarieven voor degemeentelijke kerstmarkt die plaatsvindt rond het Tempelhof en voor de gemeentelijkeeindejaarmarkt die plaatsvindt op de Pastoriestraat en op het Kerkplein vastgesteld.

    Op vrijdag, zaterdag en zondag tijdens de kerstmarkt en op zondag tijdens de eindejaarmarkt zijnde volgende tarieven van toepassing:

    ingebruikname van een chalet door een erkende vereniging van Beerse: 75 euro per dag of200 euro voor 3 dagen

    ingebruikname van een chalet door een handelaar, particulier, niet-erkende vereniging,vereniging van buiten-Beerse of politieke verenigingen: 150 euro per dag

    ingebruikname van een standplaats door een erkende vereniging van Beerse:o eigen tent/kraam met een diepte 6 meter: 75 euro per dag ingebruikname van een standplaats door een handelaar, particulier, niet-erkende

    vereniging van buiten-Beerse of politieke verenigingen:o

    eigen tent/kraam met een diepte 6 meter: 75 euro per dag.

    De plaatsen worden toegewezen door het college.

    Artikel 2:De vereniging, handelaar of particulier die wenst deel te nemen moet zich vooraf inschrijven. Aande retributieplichtige wordt een factuur met het verschuldigde bedrag toegezonden. Hetverschuldigde bedrag wordt betaald door overschrijving op de rekening van de gemeente.

    Artikel 3:Indien bij het onderzoek de commodo et incommodo geen bezwaren worden ingediend zal ditreglement als definitief aanzien worden en voor het nodige gevolg worden doorgezonden aan debevoegde overheid.

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    20/24

    23.10.2014 - 20

    9 Retributiereglement betreffende de verkoopprijzen van dranken en andereverbruiksgoederen aan de gebruikers van het GC t Heilaar 2014-2019.

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Feiten en contextDe begrotingsnoodwendigheden van de gemeente moeten in overweging genomen worden.Om de continuteit van de regelgeving te garanderen.

    De gemeenteraad dient een redelijke vergoeding voor de verstrekking van de prestaties te vragendie zoveel mogelijk de werkingskosten dekt (richtlijnen in de gemeentebegroting van deGemeenschapsminister van Binnenlandse Aangelegenheden voor de gemeenten van het VlaamseGewest).

    Juridische grondBepalingen van het gemeentedecreet.

    Advies

    Beheersorgaan GC t Heilaar geeft een gunstig advies.

    ArgumentatieUit overwegingen van billijkheid ten aanzien van het gedeelte van de inwoners dat geen gebruikwenst te maken van de dienstverstrekkingen en ten einde het evenwicht van de gemeentefinancinniet in het gedrang te brengen.

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Met ?

    Besluit :

    Artikel 1:Met ingang van 23 oktober 2014 tot en met 31 december 2019 worden de verkoopprijzen vandranken en andere verbruiksgoederen aan de gebruikers van het gemeenschapscentrum t Heilaarvastgesteld volgens onderstaande prijslijst:

    retributiereglement verkoop dranken aan gebruikers GC 't Heilaarleverancier 't klaverblad

    bieren Soort

    PrijsKlaverbladinc. BTW

    prijsgebruikerscategorie B( + 10 %)

    prijsgebruikerscategorieC & D(+ 25 %)

    Maes 50L (inc. Gebruik koolzuur) vat 89,43 99,57 112,99

    Maes 30L (inc. Gebruik koolzuur) vat 54,01 60,31 68,71 Maes 24X25CL fles 0,56 0,62 0,70 Maes NA 24X25CL fles 0,49 0,54 0,61 Hoegaarden Wit 24X25CL fles 0,65 0,72 0,82 Palm 24X25CL fles 0,59 0,65 0,74 Leffe Bruin 24X33CL fles 1,04 1,15 1,30 Leffe Blond 24X33CL fles 1,04 1,15 1,30 Kriek Lindemans 24X25CL fles 0,85 0,93 1,06 Duvel 24X33CL fles 1,16 1,27 1,44 Trappist Westmalle 24X33CL fles 0,83 0,91 1,04 Tripel Westmalle 24X33CL fles 1,08 1,19 1,36

    frisdranken

    Appelsiensap 6X1L fles 1,03 1,13 1,28 Looza Ace 24X20CL fles 0,46 0,50 0,57 Looza Appel 24X20CL fles 0,46 0,50 0,57 Bitter Lemon Schweppes 24X20CL fles 0,59 0,65 0,74 Tonic Schweppes 24X20CL fles 0,59 0,65 0,74 Coca Cola 12X1L fles 1,38 1,51 1,72 Coca Cola 24X20CL fles 0,39 0,43 0,49

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    21/24

    23.10.2014 - 21

    Coca Cola Light 12X1L fles 1,38 1,51 1,72 Coca Cola Light 24X20CL fles 0,39 0,43 0,49 Coca Cola Zero 6X1L fles 1,38 1,51 1,72 Coca Cola Zero 24X20CL fles 0,39 0,43 0,49 Fanta 6X1L fles 1,01 1,11 1,26 Fanta Orange 24X20CL fles 0,38 0,41 0,47 Sprite 6X1L fles 0,96 1,06 1,20 Sprite 24X20CL fles 0,35 0,38 0,43 Chaudfontaine bruis 12X1L fles 0,50 0,55 0,62 Chaudfontaine bruis 24X25CL fles 0,28 0,31 0,35 Chaudfontaine plat 12X1L fles 0,50 0,55 0,62 Chaudfontaine plat 24X25CL fles 0,28 0,31 0,35 Lipton Ice Tea 6X1,5L PET fles 2,29 2,52 2,86 Lipton Ice Tea 24X25CL fles 0,50 0,55 0,63

    Koffie/thee/soep aankoopprijs

    prijsgebruikerscategorie B( + 10 %)

    prijsgebruikerscategorieC & D(+ 25 %)

    koffie SAS 60 g 1,00 1,10 1,25

    koffie SAS 250 g 3,70 4,07 4,63 koffiefilters SAS 10 stuks 1,60 1,76 2,00 koffiefilters deca SAS 10 stuks 1,60 1,76 2,00 thee SAS 100 stuks 3,60 3,96 4,50 thee rozebottel Lipton 25 stuks 2,65 2,92 3,31 Minute soup royko Tomaten 25 stuks 12,08 13,29 15,10 Minute soup royko Kerrie 25 stuks 13,80 15,18 17,25 koffiemelk Nutricia 200 cups 16,02 17,62 20,03 suiker 2 x 3 gr 100 stuks 1,50 1,65 1,88 beschuiten Soubry 100 stuks 10,02 11,02 12,53 metalen koffielepeltjes (prijs per stuk bij verlies) 0,05 0,06 0,06 plastiek koffielepeltjes 100 stuks 0,91 1,00 1,14 Lotus speculoos (6 x 50 = 300 stuks) 15,75 17,33 19,69

    snackschips Croky paprika 40g 20 stuks 7,03 7,73 8,79 chips Croky zout 40 g 20 stuks 7,03 7,73 8,79 chocola divers Cte D'Or 56 repen 43,94 48,33 54,93 chocola Cte D'Or melk 32 repen 22,62 24,88 28,28 chocola Cte D'Or Double Lait 32 repen 22,60 24,86 28,25 chocola Cte D'Or melk hele noot 32 repen 25,33 27,86 31,66 Leo Wafel 32 stuks 18,32 20,15 22,90

    allerleiPercolator (2 beschikbaar) gratis gratisWarmwaterketel (2 beschikbaar) gratis gratis

    Verdeelstekker meerder percolator gratis gratisVaatdoeken 0,40 0,50 Handdoeken 0,40 0,50 dweil 0,40 0,50 Vuilniszak 1,50 1,88

    Gemeente Beerse geeft toestemming om wijnen, streekbieren en fairtradeproducten rechtstreeksbij drankenhandel t klaverblad te bestellen, af te halen, te betalen en terug te brengen en teverkopen bij een activiteit in GC t Heilaar. Gemeente Beerse is hierin nooit tussenpersoon.

    Artikel 2:De hiervoor bedoelde rechten worden gend door de financieel beheerder tegen afgifte van eenontvangstbewijs.

    Artikel 3:Indien bij het onderzoek de commodo et incommodo geen bezwaren worden ingediend zal ditreglement als definitief aanzien worden en voor het nodige gevolg worden toegezonden aan debevoegde overheid.

    Artikel 4:

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    22/24

    23.10.2014 - 22

    Dit retributiereglement vervangt het retributiereglement in het gemeenteraadsbesluitRetributiereglement betreffende de verkoopprijzen van dranken en andere verbruiksgoederen aande gebruikers van het gemeenschapscentrum 't Heilaar - 2014-2019 en het gemeenteraadsbesluit

    Retributie op toegangsgelden voor culturele infrastructuur (diensten en goederen) 2014-2019van 19/12/2013.

    Artikel 5:Opdrachten

    Dienst TaakGC t Heilaar Openbaar maken van

    retributiereglement

    10 Retributiereglement betreffende de verkoopprijzen van dranken en andereverbruiksgoederen aan bezoekers GC t Heilaar 2014-2019.

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Feiten en contextDe begrotingsnoodwendigheden van de gemeente moeten in overweging genomen worden.Om de continuteit van de regelgeving te garanderen.

    De gemeenteraad dient een redelijke vergoeding voor de verstrekking van de prestaties te vragendie zoveel mogelijk de werkingskosten dekt (richtlijnen in de gemeentebegroting van deGemeenschapsminister van Binnenlandse Aangelegenheden voor de gemeenten van het VlaamseGewest).

    Juridische grondBepalingen van het gemeentedecreet van 15 juli 2005.

    ArgumentatieUit overwegingen van billijkheid ten aanzien van het gedeelte van de inwoners dat geen gebruik

    wenst te maken van de dienstverstrekkingen en ten einde het evenwicht van de gemeentefinancinniet in het gedrang te brengen.

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Met ?

    Besluit :

    Artikel 1:Met ingang van 23 oktober 2014 tot en met 31 december 2019 worden de verkoopprijzen vandranken en andere verbruiksgoederen aan de bezoekers van het gemeenschapscentrum t Heilaar

    vastgesteld bij activiteiten georganiseerd door gemeente Beerse volgens onder vermelde prijslijst:

    bieren Soortstukprijsbezoekers

    Maes glas 0,25l 1,8Maes NA 25CL fles 1,8Hoegaarden Wit 25CL fles 1,8Palm 25CL fles 1,8Leffe Bruin 33CL fles 3,0Leffe Blond 33CL fles 3,0Kriek Lindemans 25CL fles 2,5Duvel 33CL fles 3,0Trappist Westmalle 33CL fles 2,5Tripel Westmalle 33CL fles 3,0

    frisdrankenAppelsiensap glas 0,2l 1,8Looza Ace 20CL fles 1,8Looza Appel 20CL fles 1,8Bitter Lemon Schweppes 20CL fles 1,8

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    23/24

    23.10.2014 - 23

    Tonic Schweppes 20CL fles 1,8Coca Cola glas 0,2l 1,8Coca Cola 20CL fles 1,8Coca Cola Light glas 0,2l 1,8Coca Cola Light 20CL fles 1,8Coca Cola Zero glas 0,2l 1,8Coca Cola Zero 20CL fles 1,8Fanta glas 0,2l 1,8Fanta Orange 20CL fles 1,8Sprite glas 0,2l 1,8Sprite 20CL fles 1,8Chaudfontaine bruis glas 0,2l 1,8Chaudfontaine bruis 25CL fles 1,8Chaudfontaine plat glas 0,2l 1,8Chaudfontaine plat 25CL fles 1,8Lipton Ice Tea glas 0,25l 1,8Lipton Ice Tea 25CL fles 1,8

    warme drankenkoffie kop 1,8thee kop 1,8

    Minute soup royko kop 1,8chips Croky paprika zakje 1,0chips Croky zout zakje 1,0chocola Cte D'Or reep 1,0Leo Wafel reep 1,0

    Artikel 2:De hiervoor bedoelde rechten worden gend door de financieel beheerder tegen afgifte van eenontvangstbewijs.

    Artikel 3:Indien bij het onderzoek de commodo et incommodo geen bezwaren worden ingediend zal ditreglement als definitief aanzien worden en voor het nodige gevolg worden toegezonden aan de

    bevoegde overheid.

    Artikel 4:Opdrachten

    Dienst TaakGC t Heilaar Openbaar maken van

    retributiereglement

    11 Infrax West - Buitengewone algemene vergadering op 17 november 2014

    De Gemeenteraad,

    VoorgeschiedenisDe gemeente Beerse is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Infrax West.

    Feiten en contextVia e-mails d.d. 30 september en 1 oktober 2014 en het schrijven d.d. 7 oktober 2014 van InfraxWest wordt de gemeente uitgenodigd deel te nemen aan de buitengewone algemene vergaderingdie zal plaatsvinden op 17 november 2014.De agenda ziet er als volgt uit:

    Algemene vergadering1.

    Te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategie in 20152. Begroting 2015 (bijlagen)3. Voorlopige resultaten 2014 (zie kolom budget 2014 in de bijlage bij agendapunt 2)

    4.

    Vervanging bestuurders met raadgevende stem (bijlage)5.

    Toetreding gemeente voor Infra-GIS (bijlage)6. Toetreding gemeente voor Infra-X-net (bijlage)

    Juridische grondHet gemeentedecreet en in het bijzonder artikel 42 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

  • 8/10/2019 141023 Beerse ontwerpbesluiten gemeenteraad

    24/24

    23.10.2014 - 24

    De statuten van Infrax West ov.

    In zitting van 31 oktober 2013 heeft de gemeenteraad Fons Van Kerkhove als vertegenwoordigeren Hans Cornelis als plaatsvervanger voor de ganse legislatuur aangeduid voor de algemenevergaderingen van Infrax West.

    ArgumentatieHet decreet op de intergemeentelijke samenwerking schrijft voor dat:

    - de agenda van de gewone algemene vergadering in de gemeenteraad moet gebracht worden- de agenda van de buitengewone algemene vergadering in de gemeenteraad moet gebrachtworden

    Met ?

    Besluit :

    Artikel 1:Goedkeuring te verlenen aan de agendapunten vermeld op de agenda van de buitengewonealgemene vergadering van Infrax West op 17 november 2014.

    Artikel 2:

    De volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager te mandateren om op deze vergaderingente handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over deagendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Infrax West op 17 november 2014.

    Artikel 3:Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van onderhavigebeslissing en onder meer kennisgeving hiervan te doen aan Infrax West.

    12 Vragen en mededelingen

    De Gemeenteraad,

    Neemt kennis van de volgende mededelingen:

    Neemt akte van de vragen van de raadsleden bij toepassing van art. 11 1 van het huishoudelijkreglement van de gemeenteraad.

    Neemt akte van de vragen van het publiek in het kader van artikel 199 van het Gemeentedecreet.