140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

download 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

of 29

Transcript of 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    1/29

    24.04.2014 - 65

    NOTULENGemeenteraad

    donderdag 24 april 2014

    aanwez ig

    Gust Adriaensen, VoorzitterMarc Smans, BurgemeesterStefan Poortmans, Ingrid Van Genechten, Hans Woestenborghs, Hans Cornelis, Gunter Roefs,SchepenenWoestenborghs Simonne, Voorzitter OCMWFreddy Smans, Joos De Meyer, Staf Willemsens, Bart Craane, Isabelle Druyts, Niels Van Laer, MarcVeulemans, Peter Helsen, Roel Dolhain, Rommy Swinnen, Nancy Snels, Hans Luyckx, Dirk Proost,Levi Meskens, Linda Bosch, Nicole Marcelis, Fons Van Kerkhove, RaadsledenTinneke Claeys, Secretaris

    verontschu ld igd

    Ben Bols, Raadslid

    1 Goedkeuring verslag vorige gemeenteraad

    De Gemeenteraad,

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be merkt op dat na het vertrek van CDE-Vlim.be en Groen er maar 15 stemgerechtigde leden meer waren. Het punt 19 van het verslagvermeldt dat er 20 stemmen zijn uitgebracht. Dit betekent volgens hem dat de stemming niet juistis en dat het punt opnieuw moet geagendeerd worden.

    De secretaris belooft dat te zullen natrekken. Zij meldt evenwel dat de stemming niet ongeldig is,enkel 5 stemmen kunnen als ongeldig beschouwd worden.

    Het gemeenteraadslid zegt dat je maar n stem mag uitbrengen en keurt daarom het besluit nietgoed.

    De heer Roel Dolhain, gemeenteraadslid Gemeentebelangen vraagt zich af waarom er tegen opeen stembiljet staat.

    De heer Niels Van Laer, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be geeft aan dat je ook tegen een kandidaatkan stemmen.

    De heer Gust Adriaensen, voorzitter van de raad stelt dat dit zal nagekeken worden engecontroleerd bij de voogdijoverheid.

    De heer Marc Veulemans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be betreurt het dat er tegen een persoonwordt gestemd. Hij vindt dit kleinzielig.

    De voorzitter van de raad vindt dit de autonomie van elk gemeenteraadslid.

    De heer Peter Helsen, gemeenteraadslid NV-A meent dat het niet de bedoeling was tegen iemandte stemmen en stelt voor er geen punt van te maken.

    De voorzitter van de raad meldt nog enkele typfouten.

    Met 15 stemmen VOOR en 9 stemmen TEGEN (Joos De Meyer, Groen, Bart Craane, StafWillemsens, Isabelle Druyts, Freddy Smans, Niels Van Laer, Rommy Swinnen, Nancy Snels, MarcVeulemans, CDE-Vlim.be)

    Besluit :

    Enig artikel:Verleent goedkeuring aan het verslag van de gemeenteraad van 27 maart 2014.

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    2/29

    24.04.2014 - 66

    2 Aanpassing bijlagen rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Voorgeschiedenis

    De gemeenteraad keurde op 25 juni 2009 de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneelgoed.

    De gemeenteraad keurde op 24 september 2009 de gewijzigde rechtspositieregeling voor hetgemeentepersoneel goed. Er werd een artikel toegevoegd voor de vergoeding van een concirge.

    De gemeenteraad keurde op 29 april 2010 de gewijzigde rechtspositieregeling voor hetgemeentepersoneel goed. Er werd een aantal artikels aangepast naar aanleiding van enkeleopmerkingen van ABB.

    De gemeenteraad keurde op 28 oktober 2010 de gewijzigde rechtspositieregeling voor hetgemeentepersoneel goed. Er werd een aantal artikels aangepast over de fietsvergoeding en degeschenk- en ecocheques.

    De gemeenteraad keurde op 27 maart 2012 de gewijzigde rechtspositieregeling voor hetgemeentepersoneel goed betreffende een aantal wijzigingen in het stelsel van deloopbaanonderbrekingen.

    De gemeenteraad keurde op 27 juni 2013 de gewijzigde rechtspositieregeling voor hetgemeentepersoneel goed.

    Feiten en context

    De gemeenteraad verleende op 27 maart 2014 goedkeuring aan de aanpassing van de tijdelijke enstatutaire formatie. In deze aanpassing werden een tweetal functies op niveau A4a-A4b voorzien.In de bijlage 2 van de rechtspositieregeling zijn de toepasselijke weddeschalen voor dit niveau nogniet opgenomen. De aangepaste bijlage 2 werd opgenomen in de bijlage van dit besluit.

    Het schepencollege nam op 24 maart 2014 kennis van het proces-verbaal van deselectiecommissie over het schriftelijk en mondeling gedeelte voor de functie van stafmedewerkerA1a-A3a en dat geen enkele kandidaat aan de gestelde eisen voor de functie van stafmedewerkervoldoet. De rechtspositieregeling voorziet in de bijlage 1 in de specifieke aanwervingsvoorwaardendat kandidaten voor de functie van stafmedewerker in het bezit dienen te zijn van ofwel:

    Licentiaat/master in de rechten; Licentiaat/master in de bestuurswetenschappen; Licentiaat/master in de bestuurskunde; Licentiaat/master in de administratieve wetenschappen; Licentiaat/master in de politieke en sociale wetenschappen.

    Aangezien uit de eerste selectieronde geen geschikte kandidaten naar voor kwamen, is een nieuwe

    werving en selectie nodig. Om een brede instroom van kandidaten te krijgen, kunnen de specifiekeaanwervingsvoorwaarden voor deze functie in de bijlage 1 van de rechtspositieregeling geschraptworden. De algemene aanwervingsvoorwaarden voor het niveau A (master of gelijkwaardig) blijvendan gelden.

    De secretaris bekeek samen met de dienst personeel de overige specifieke voorwaarden. Hieruitwerd een voorstel geformuleerd met verschillende aanpassingen, gaande van het schrappen van(gedateerde) specifieke voorwaarden en hernoemen van functies naar analogie met de nieuwepersoneelsformatie die de gemeenteraad goedkeurde op 27 maart 2014. De aangepaste bijlage 1werd opgenomen in de bijlage van dit besluit.

    Juridische grond

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd tot op heden (B.S. 31 augustus 2005).

    Het decreet van 13 juli 2012 houdende wijziging van de wet van 10 april 1995 betreffende deherverdeling van de arbeid in de openbare sector en tot opheffing van regelgeving houdende deuitvoering van artikel 14 en 27, 4, van dezelfde wet (B.S. 13 augustus 2012).

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    3/29

    24.04.2014 - 67

    Het besluit van de Vlaamse Regering houdende de minimale voorwaarden voor depersoneelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel enhet provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van desecretaris en ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 7 december2007, zoals gewijzigd tot op heden (B.S. 24 december 2007).

    Het besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 7december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de

    rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneelen houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger vande openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 23 november 2012 (B.S. 24 december 2012).

    AdviesVia een schriftelijke procedure met de representatieve vakorganisaties werd een protocol vanakkoord afgesloten over de aanpassingen aan de bijlage 1 en 2 van de rechtspositieregeling voorhet gemeentepersoneel.

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    De heer Freddy Smans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be las over een nieuwe functie van

    stedenbouwkundig ambtenaar dat hiervoor een financiering kan bekomen worden bij de hogereoverheid. Komt de gemeente Beerse hiervoor in aanmerking?

    De schepen antwoordt dat dit nagekeken worden.

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be merkt op dat er nu mensen wordenuitgesloten vanwege hun diploma. Komen deze mensen nu wel in aanmerking?

    De heer Hans Woestenborghs bevestigt dat alle personen die een master-diploma hebben, kunnenmeedoen aan het examen van stafmedewerker.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Gaat akkoord met de aanpassing van de bijlagen 1 en 2 van de rechtspositieregeling voor hetgemeentepersoneel zoals opgenomen in de bijlage van dit besluit.

    3 Verlenging van de huidige scholengemeenschap Scholengemeenschap Beerse voorde periode van 2014-2020

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Voorgeschiedenis

    Op 25 november 2004 keurde de gemeenteraad de oprichting van de scholengemeenschap Beersegoed.Op 29 januari 2009 werd de scholengemeenschap Beerse hernieuwd en tenslotte nam degemeenteraad op 28 april 2011 een besluit over de vorming van de huidige scholengemeenschap.

    Feiten en context

    De huidige scholengemeenschap Beerse loopt na een periode van drie schooljaren af op 31augustus 2014.

    Juridische grond

    Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, de artikelen 42 en 43

    Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, de artikelen 125bis tot en met 125quarterdecies

    AdviesHet overleg van het overlegcomit ABOC op 27 februari 2014 en 24 april 2014.

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    4/29

    24.04.2014 - 68

    Argumentatie

    Een schoolbestuur kan in het kader van de organisatie van zijn basisonderwijs eenscholengemeenschap vormen.

    Een scholengemeenschap moet zowel kleuter- als lager onderwijs bevatten, op de eerste schooldagvan februari 2014 minstens 900 gewogen leerlingen tellen en mag zich hoogstens over vijfaangrenzende onderwijszones uitstrekken.

    Er heeft geen fundamentele bijsturing van de scholengemeenschappen plaatsgevonden naaraanleiding van het uitgevoerde wetenschappelijk onderzoek. Het is aangewezen de huidigesamenwerking te verlengen voor de in de regelgeving voorziene periode van zes jaar, van 1september 2014 tot 31 augustus 2020.

    De heer Hans Cornelis, schepen van onderwijs en jeugd geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    De heer Bart Craane, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be weet dat n van de redenen om de vorigekeer de periode enkel met 3 jaar te verlengen was dat er weinig middelen waren van de overheid.Zijn daar nu wijzigingen in gekomen?

    De schepen meldt dat hierover geen andere uitspraken zijn gedaan. Het Vlaams parlement moet

    nog beslissingen nemen voor de scholengemeenschappen met verschillende besturen. We gaan ditverder opvolgen, maar er is nu nog geen duidelijkheid.

    Het is volgens de heer Bart Craane logisch dat er verder wordt gewerkt, maar het is belangrijk dater een echte samenwerking komt. Hij merkt op dat er nog geen dirco is aangeduid.

    De heer Hans Cornelis bevestigt dat de scholengemeenschap nu een dircof en geen dirco heeft. Devorige dirco heeft zelf aangegeven om te stoppen. Voorlopig waren er geen interne kandidaten omde functie over te nemen. Nu werken we met een dircof die administratief wordt ondersteundvanuit tivoli-punten. We gaan dit evalueren en verder bekijken in de toekomst.

    De heer Bart Craane uit zijn bezorgdheid omtrent het zoeken naar nieuwe directieleden. Een aantalleden werden met succes gevonden. Zijn er plannen om bestaande directieleden te verschuiven?

    De schepen van onderwijs zegt dat er geen plannen in die richting zijn. De procedure werdafgerond en we hebben nog niet de nodige werfreserve. Nu wordt een externe wervinggeorganiseerd. De interne kandidaten kunnen opnieuw meedoen. Er bestaat wel eenvervangingspool om de directe nood op te vangen en de procedure op een rustig tempo verder tezetten.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:De werking van de scholengemeenschap Beerse met een periode van zes jaar verlengen metingang van 1 september 2014 tot en met 31 augustus 2020 volgens de geldende wettelijkeregeling.

    Artikel 2:De bevoegde hogere overheid wordt in kennis gesteld van dit besluit.

    Artikel 3:Opdrachten

    Dienst TaakOnderwijs Besluit doorgeven aan hogere

    overheid

    4 Voorlopige vaststelling gemeentelijk rooilijnplan-Vaartstraat 55

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Voorgeschiedenis

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    5/29

    24.04.2014 - 69

    Op 27/12/2013 ontving het college van burgemeester en schepenen een aanvraag totstedenbouwkundige vergunning uitgaande van Dhr. Jef Mostmans, Weeldestraat 83 te 2381Weelde inzake het slopen van een woning en bijgebouwen en het herbouwen van vijfeengezinswoningen, gelegen aan de Vaartstraat 55 te 2340 Beerse, kadastraal bekend als zijnde(afd. 1), sectie E, nrs. 13/c en 10/r.

    Feiten en context

    De aanvraag is gelegen langs de Vaartstraat. Het terrein grenst in het westen aan de bufferzone

    tussen het woongebied en het bedrijventerrein (Metallo Chimique). De aanvraag heeft betrekkingop het perceel 13 C en een gedeelte van het perceel 10 R. Het perceel situeert zich op de rand vande kern. De directe woonomgeving van het perceel wordt gekenmerkt door een mix vanvrijstaande en gekoppelde eengezinswoningen. Het gebied waar de aanvraag betrekking op heeft,grenst aan de bufferzone rond Metallo Chimique.

    Op het terrein bevindt zich een woning waarvoor op 11/06/1965 een bouwvergunning werdverleend. De aanvraag voorzag in het slopen van de bestaande woning en haar bijgebouwen en hetbouwen van vijf nieuwe eengezinswoningen. In een eerste fase zouden de woningen 1 tot en met 3opgericht worden. In een latere fase zullen de woningen 4 en 5 gerealiseerd worden. De woningenbeschikken elk over een eigen tuin.

    De voorgevels van de woningen werden op n lijn ingeplant, op 12,00 m uit de as van de weg.Ten opzichte van de linker en rechter grenzen van het plangebied werd een afstand van minstens

    3,00 m gerespecteerd.Het goed is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd plan van aanleg, noch binnen deomschrijving van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling. Het blijft de bevoegdheidvan de overheid de aanvraag te toetsen aan de gebruikelijke inzichten en noden betreffende eengoede aanleg der plaats, gebaseerd op de eerder geciteerde voorschriften van het van krachtzijnde gewestplan.

    Uit de aanvraag bleek onvoldoende duidelijk op welke percelen de aanvraag betrekking had.Perceel 10/r is momenteel nog in eigendom van de nv Metallo Chimique. Er werd tot op heden ookgeen overeenkomst gesloten tussen beide partijen om te kunnen/mogen bouwen op voormeldperceel. Momenteel beschikt het dossier over onvoldoende gegevens om te garanderen dat geenhinder zal worden veroorzaakt voor de omgeving. Omdat de aanvraag onvoldoende duidelijk wasom een positief oordeel te vellen werd door het college van burgemeester en schepenen in zittingvan 31/03/2014 onder kenmerk 2013/233 voorlopig een weigering afgeleverd.

    Juridische grond

    Decreet van 08 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen (BS 03 juli 2009)

    ArgumentatieIn samenhang met de eigenlijke vergunningsaanvraag, dat verfijnd en aangevuld moet worden,werd voorheen besloten om een gemeentelijk rooilijnplan vast te stellen voor de percelen gelegenlangsheen Vaartstraat 55. Door de gemeentelijke diensten openbare werken en mobiliteit werd hetontwerp principieel gunstig geadviseerd. Ondanks het feit dat de weg niet noodzakelijkerwijze dientverbreed te worden, wordt hiermee toch voldoende ruimte gecreerd voor eventuele laterenutsleidingen. Het vastleggen van de rooilijn vermijdt ook latere betwistingen of het nu openbaardomein dan wel privdomein betreft.

    Financile Weerslag///

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Het rooilijnplan zoals opgemaakt door Studiebureau voor Architectuur Archibeta bvba wordtvoorlopig vastgesteld.

    Artikel 2:Verzoekt de dienst Ruimtelijke Ordening/Stedenbouw om het dossier verder administratief af tehandelen conform de modaliteiten opgenomen in het Decreet van 08 mei 2009 houdendevaststelling en realisatie van de rooilijnen. (BS 03 juli 2009)

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    6/29

    24.04.2014 - 70

    Artikel 3:Opdrachten

    Dienst TaakStedenbouw Administratief verwerken

    5 Aanleggen fietspaden/afwateringsinfrastructuur N132-Merksplasseweg/Stwg. op

    Beerse - aanneming: goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Voorgeschiedenis

    Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 5 februari 2007 deontwerpopdracht voor de opdracht Aanleg fietspaden/afwateringsinfrastructuur N132-Merksplasseweg/Stwg op Beerse-aanneming toe te wijzen aan Grontmij Vlaanderen NV,Hanswijkvaart 51 te 2800 Mechelen.

    Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 18 augustus 2008

    goedkeuring aan het voorontwerp voor deze opdracht tegen een geraamd bedrag van 40.000,00incl. btw.

    Feiten en context

    In het kader van de opdracht Aanleg fietspaden/afwateringsinfrastructuur N132-Merksplasseweg/Stwg op Beerse-aanneming werd een bijzonder bestek met nr. 223786 opgestelddoor de ontwerper, Grontmij Vlaanderen NV, Hanswijkvaart 51 te 2800 Mechelen.

    De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.296.703,02 excl. btw of 1.569.010,65 incl.21% btw.

    Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van open aanbesteding.

    Een deel van de kostprijs wordt betaald door Vlaamse Overheid - Agentschap Wegen en Verkeer.Dit deel wordt geraamd op 814.767,92 excl. BTW of 985.869,18 incl. BTW.

    Een deel van de kostprijs wordt betaald door de Vlaamse Milieumaatschappij, A. Van DeMaelestraat 96 te 9320 Erembodegem. Dit deel wordt geraamd op 49.407,36 excl. BTW of59.782,91 incl. BTW.

    Een deel van de kostprijs wordt betaald door Infrax cvba, Antwerpsesteenweg 260 te 2660Hoboken. Dit deel i.v.m. sleufherstel wordt geraamd op 157.160,44 excl. BTW of 190.164,13incl. BTW.

    Het uiteindelijke bedrag ten laste van de gemeente Beerse wordt geraamd op 275.367,31 excl.BTW of 333.194,45 incl. BTW.

    Juridische grondHet Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43,betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

    De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen,en latere wijzigingen.

    Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

    De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten vooraanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

    Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassiekesectoren, en latere wijzigingen.

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    7/29

    24.04.2014 - 71

    Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van deoverheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

    Financile Weerslag

    InvesteringsbudgetRaming : 1.296.703,02 excl. btw of 1.569.010,65 incl. 21% btw.Actie : 1419/001/003/002/002 en registratiesleutel : 020001/22400007 : totaalinvesteringsenveloppe 1.220.000 euro.

    De heer Gunter Roefs, schepen van openbare werken, mobiliteit en milieu geeft toelichting bijvoorliggend agendapunt.

    De heer Joos De Meyer, gemeenteraadslid Groen keurt het feit dat de fietspaden worden aangelegdgoed. Hij merkt wel op dat dit dossier reeds 10 jaar oud is en dat hij vandaag in het Nieuwsblad lasdat er roet in het eten zou komen. Wat is de waarheid?

    De schepen antwoordt dat het probleem zich stelt aan het rondpunt van Merksplas. De nodige 2meter 50 is niet beschikbaar om naast het fietspad ook een voetpad aan te leggen. Een fietspad envoetpad in n is niet subsidieerbaar. Merksplas heeft evenwel de subsidie nodig. Dit geeft redentot vertraging.

    De heer Marc Smans, burgemeester heeft met de burgemeester van Merksplas gesproken en degemeente vraagt na om een afwijking te krijgen.

    De heer Joos De Meyer hoopt dat het dossier niet opnieuw vertraagt en vraagt zich af of dewerkzaamheden sowieso niet kunnen doorgaan.

    De heer Gunter Roefs zegt dat dit een gewestweg betreft en dat dit eerst opgelost moet worden.Dit is wel een probleem voor Merksplas.

    Mevrouw Isabelle Druyts, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be uit dezelfde bezorgdheid. Ze vraagt omhet dossier goed in het oog te houden, want ze heeft schrik dat er weer uitstel volgt. Hierdoor kanhet subsidiedossier volledig vervallen en komt er opnieuw heel wat administratieve rompslomp aante pas.

    Ook de heer Freddy Smans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be deelt dezelfde bezorgdheid. Hetprobleem zou dus bij de financiering liggen en niet bij de bouwvergunning.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Het bijzonder bestek met nr. 223786 en de raming voor de opdracht Aanlegfietspaden/afwateringsinfrastructuur N132-Merksplasseweg/Stwg op Beerse-aanneming, opgestelddoor de ontwerper, Grontmij Vlaanderen NV, Hanswijkvaart 51 te 2800 Mechelen wordengoedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek enzoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten vooraannemingen van werken, leveringen en diensten voor aannemingen van werken, leveringen endiensten. De raming bedraagt 1.296.703,02 excl. btw of 1.569.010,65 incl. 21% btw.

    Artikel 2:Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de open aanbesteding.

    Artikel 3:Een bijdrage zal aangevraagd worden bij de derde betaler Vlaamse Overheid - Agentschap Wegenen Verkeer. De bijdrage wordt geraamd op 814.767,92 excl. BTW of 985.869,18 incl. BTW.

    Artikel 4:Een bijdrage zal aangevraagd worden bij de derde betaler Vlaamse Milieumaatschappij, A. Van DeMaelestraat 96 te 9320 Erembodegem. De bijdrage wordt geraamd op 49.407,36 excl. BTW of59.782,91 incl. BTW.

    Artikel 5:Een bijdrage zal aangevraagd worden bij de derde betaler Infrax cvba, Antwerpsesteenweg 260 te2660 Hoboken. De bijdrage (sleufherstel) wordt geraamd op 157.160,44 excl. BTW of190.164,13 incl. BTW.

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    8/29

    24.04.2014 - 72

    Artikel 6:Het standaard publicatieformulier wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

    Artikel 7:Het totaal krediet van de investeringsenveloppe zal bij budgetwijziging aangepast worden aan hetbedrag van de gunning.

    6 School De Singel: vervangen van verwarmingsketel - goedkeuring voorontwerp

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisDe gemeente werkt aan een duurzaam beheer van haar schoolgebouwen.

    Feiten en contextDe gemeente heeft reeds investeringen gedaan naar de vervanging van de ramen en deuren van

    de gemeentelijke schoolgebouwen en realiseerde reeds nieuwe verwarmingsinstallaties. Nu is hetde beurt aan de school De Singel.

    Daartoe werd een studiebureau aangesteld om een studie uit te voeren ter voorbereiding van hetdefinitief bestek.

    De gemeente zal dit dossier overmaken aan Agion om de nodige subsidies aan te vragen.

    Juridische grond

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43,betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

    De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen,en latere wijzigingen.

    Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

    De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten vooraanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 26, 1, 1 a (limiet van 8.500,00 excl. btw niet overschreden).

    De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzakeoverheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

    Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassiekesectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 110.

    Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van deoverheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meerbepaald artikel 5, 4.

    Financile Weerslag

    De uitgave voor de opdracht School De Singel: vervangen van verwarmingsketel - studiebureauwordt in het voorontwerp geraamd op 128.393,34 euro incl. btw.

    De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2014, op budgetcodeGEM/22100500/080000 (actie 1419/001/002/001/002) en de financiering gebeurt met eigen

    middelen/subsidies.

    De heer Hans Cornelis, schepen van onderwijs en jeugd geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    9/29

    24.04.2014 - 73

    De heer Freddy Smans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be las iets over eenasbestidentificatieopdracht. Heeft dit iets te maken met de afbraak van de oude installatie?

    De schepen zegt dat dit problemen kan geven, maar het attest zegt dat er geen asbest aanwezigis.

    Met eenparigheid van stemmen.

    Besluit :

    Artikel 1:Goedkeuring wordt verleend aan het voorontwerp voor de opdracht School De Singel: vervangenvan verwarmingsketel - studiebureau, opgemaakt door Studiebureau Sollertia bvba, Salvialaan 37te 1770 Liedekerke. De raming bedraagt 128.393,34 euro incl. btw.

    Artikel 2 :Studiebureau Sollertia bvba, Salvialaan 37 te 1770 Liedekerke krijgt opdracht het definitiefontwerp op te maken.

    Artikel 3 :De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2014, op budgetcode

    GEM/22100500/080000 (actie 1419/001/002/001/002).

    7 Definitieve toekenning van een nieuwe straatnaam - verkaveling Koningslaan

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Voorgeschiedenis

    De gemeenteraad heeft in zitting van 30 januari 2014 zijn principieel akkoord gegeven omvolgende straatnaam toe te kennen aan de verkaveling Koningslaan : Prinsenlaan.

    Feiten en context

    Uit het proces-verbaal d.d. 21 maart 2014 van de sluiting van het openbaar onderzoek inzake debenaming van de nieuwe straatnaam blijkt dat gedurende dit onderzoek geen bezwaren werdeningediend.

    Juridische grond

    Het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen.

    Het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen tot bescherming van de namen van deopenbare wegen en pleinen.

    Advies

    Gunstig advies van de culturele raad.

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Aan de nieuwe weg in de verkaveling Koningslaan wordt volgende straatnaam definitief toegekend:

    -Prinsenlaan.

    Artikel 2:Opdrachten

    Dienst TaakBevolking Straatcode aanvragen en tekenen

    aan straatnamenbestand

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    10/29

    24.04.2014 - 74

    Nummering toekennenOpenbarewerken

    Straatnaambord bestellen enplaatsen

    8 Definitieve toekenning van een nieuwe straatnaam : verkaveling Heidijk

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Voorgeschiedenis

    De gemeenteraad heeft in zitting van 30 januari 2014 zijn principieel akkoord gegeven omvolgende straatnaam toe te kennen aan de verkaveling Heidijk : Klinkerstraat.

    Feiten en contextUit het proces-verbaal d.d. 21 maart 2014 van de sluiting van het openbaar onderzoek inzake debenaming van de nieuwe staatnaam blijkt dat gedurende dit onderzoek geen bezwaren werdeningediend.

    Juridische grondHet gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen.

    Het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen tot bescherming van de namen van deopenbare wegen en pleinen.

    Advies

    Gunstig advies van de culturele raad.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:

    Aan de nieuwe weg in de verkaveling Heidijk wordt volgende straatnaam definitief toegekend:

    -Klinkerstraat.

    Artikel 2:Opdrachten

    Dienst TaakBevolking Straatcode aanvragen en tekenen

    aan straatnamenbestandNummering toekennen

    Openbarewerken

    Straatnaamborden bestellen enplaatsen

    9 Het Gielsbos - beschikbaar stellen van fietsen

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Voorgeschiedenis

    Beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen dd. 17 maart 2014 betreffende hetbeschikbaar stellen van fietsen aan Het Gielsbos vzw Gouverneur Kinsbergen.

    Feiten en context

    Het GielsBos, vzw Gouverneur Kinsbergen, verzoekt de gemeente om nogmaals een tiental fietsen,gevonden op de openbare weg, te kunnen bekomen daar hun huidige fietsen aan vervanging toezijn.

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    11/29

    24.04.2014 - 75

    De gemeentebesturen moeten de gevonden voorwerpen gedurende zes maanden bewaren, na hetverstrijken van deze termijn worden de gemeenten eigenaar van deze goederen. Debewaringstermijn voor fietsen is beperkt tot 3 maanden.

    Juridische grond

    De wet van 30 december 1975 betreffende de goederen, buiten particuliere woningen gevonden ofop de openbare weg geplaatst ter uitvoering van vonnissen tot uitzetten, gewijzigd op 8 mei 2013wat betreft de bewaring van fietsen. De bewaringstermijn van fietsen is beperkt tot 3 maanden.

    Het gemeentedecreet van 15 juli 2005.

    De heer Marc Smans, burgemeester geeft toelichting bij voorliggend agendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Verleent goedkeuring om afhankelijk van de beschikbaarheid maximaal tien fietsen, gevonden opde openbare weg en waarvan de rechthebbenden deze na de wettelijke bewaringstermijn van driemaanden niet hebben opgeist, beschikbaar te stellen van Het GielsBos.

    Artikel 2:Het GielsBos is verantwoordelijk voor het herstellen en in orde brengen van de fietsen conform detoepasselijke wet- en regelgeving alvorens deze in gebruik worden genomen.

    10 Belastingreglement tweede verblijven - 2014-2019

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Voorgeschiedenis

    Gemeenteraad in zitting van 22 december 2011: De gemeenteraad keurt de verlengingsaanvraagvan het project Wonen in de stadsregio! goed zoals voorgesteld in het bijgevoegde dossier. Deverlengingsaanvraag voorziet eveneens in de deelname van Turnhout aan het project.

    Gemeenteraad in zitting van 20 december 2012. De gemeenteraad van de gemeente Beerse hechtzijn goedkeuring aan het belastingreglement op tweede verblijven.

    Gemeenteraad in zitting van 29 november 2012: De gemeenteraad keurt het aangepastereglement betreffende de opmaak en actualisatie van het leegstandsregister goed.

    Gemeenteraad in zitting van 19 december 2013 : De gemeenteraad keurt het belastingreglementtweede verblijven 2014 2019 goed.

    Feiten en contextNaar aanleiding van het administratief toezicht werd gewezen op twee noodzakelijke aanpassingenin artikelen 5 en 6 van onderhavig reglement. In art. 5 moet de term belastingplichtige gebruiktworden in de plaats van belastingschuldige. Artikel 6 gaat over de procedure van de ambtshalveinkohiering. Hierin stond dat de belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagenvolgend op de datum van verzendingvan de betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor tedragen. In toepassing van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering ende geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen moet dit aangepast worden alsvolgt : De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagendagen te rekenenvan de derde werkdag die volgt op de verzending van die kennisgeving om zijn opmerkingenschriftelijk voor te dragen.

    Juridische grond

    Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen

    Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging de invordering en de geschillenprocedure van deprovincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.

    Argumentatie

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    12/29

    24.04.2014 - 76

    1. De financile toestand van de gemeente Beerse vergt de verlenging van alle rendabelebelastingen.

    2. Het bijhouden van de bevolkingsregisters is de taak en de verantwoordelijkheid van degemeenten. Correcte informatie is noodzakelijk omwille van statistische redenen, en omwille vande veiligheid en identificatie van personen.Het is daarmee belangrijk dat diegene die zich op het verblijfsadres kan inschrijven dit ook effectiefdoet. Een heffing op tweede verblijven kan er toe bijdragen dat personen die hun feitelijke

    hoofdverblijfplaats in de gemeente hebben, zich laten inschrijven in de bevolkingsregisters.

    Uit ervaring van de voorgaande jaren blijkt bovendien dat heel wat eigenaars van leegstaandewoningen claimen dat ze de woningen gebruiken voor tweede verblijf waardoor er een aanvoelen isdat een aangifte als tweede verblijf een manier was om een heffing op leegstand te vermijden.

    Om deze reden is het aangewezen om de heffing op tweede verblijven aan te passen. Er wordtvoorgesteld te werken met een hoog basistarief om het gewenste effect te bereiken.

    3. Het is niet aangewezen om het basistarief op alle situaties toe te passen, aangezien het vestigenvan een hoofdverblijfplaats niet overal mogelijk of wenselijk is.- 2deverblijven gelegen in een gebied voor verblijfsrecreatie hebben een recreatiefunctie, en geenwoonfunctie. Het vestigen van een hoofdverblijfplaats in een weekendverblijf is uitgesloten.

    - In agrarisch gebied is de tijdelijke huisvesting van seizoensarbeiders mogelijk. Aangezien het hiergaat om kortverblijf, is een inschrijving als hoofdverblijfplaats niet verplicht.

    Om deze reden wordt voorgesteld te werken met een gedifferentieerd tarief, en eenbelastingvermindering toe te staan in bovengenoemde situaties.Een belasting voor deze situaties blijft te verantwoorden, aangezien de heffing ook beschouwd kanworden als een compensatie op de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting. Degemeente levert immers heel wat inspanningen voor personen die niet zijn ingeschreven in debevolkingsregisters van de gemeente maar die er toch dikwijls verblijven en dus ook gebruikmaken van de gemeentelijke infrastructuur en de dienstverlening. Wie niet is ingeschreven in debevolkingsregisters van de gemeente wordt ook niet aangeslagen in de aanvullendepersonenbelasting.

    4. In de verlengingsaanvraag van het project Wonen in de stadsregio! is opgenomen dat de

    regelgeving rond leegstand en tweede verblijven wordt geoptimaliseerd en onderling wordtafgestemd. Beerse, Turnhout en Oud-Turnhout hadden reeds eerder een belasting op tweedeverblijven. In Vosselaar wordt een heffing ingevoerd.

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be meende dat de belasting 300 euro was inplaats van 1.000 euro.

    De schepen antwoordt dat de belasting op 1.000 euro was gebracht om misbruik tegen te gaan.

    16 stemmen VOOR en 8 onthoudingen (Bart Craane, Staf Willemsens, Isabelle Druyts, FreddySmans, Niels Van Laer, Rommy Swinnen, Nancy Snels, Marc Veulemans, CDE-Vlim.be)

    Besluit :

    Artikel 1 Belastbaar feitVoor een termijn eindigend op 31 december 2019 wordt een gemeentebelasting geheven op detweede verblijven.

    Artikel 2 Begripsomschrijving

    1. Tweede verblijf

    Als tweede verblijf wordt beschouwd elke woongelegenheid waarvan degene, die er kan verblijven,voor deze woongelegenheid op 1 januari van het aanslagjaar niet ingeschreven is in de

    bevolkingsregister, vreemdelingenregister of het wachtregister en waarvoor deze persoon ook noggeen aanvraag tot inschrijving heeft ingediend, ongeacht het feit of het gaat om woningen,landhuizen, bungalows, appartementen, studios, studentenhuizen, (studenten)kamers, grote ofkleine weekendhuizen of buitengoederen, optrekjes, chalets, met chalets gelijkgestelde caravans,en alle andere vaste woongelegenheden, maar die op elk ogenblik door hem voor bewoning kan

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    13/29

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    14/29

    24.04.2014 - 78

    Artikel 5 AangifteplichtDe belasting wordt ingevorderd door middel van een kohier. Het belastingkohier wordt opgestelddoor het college van burgemeester en schepenen op grond van de aangifte van debelastingplichtige. De belastingplichtige ontvangt vanwege het gemeentebestuur eenaangifteformulier dat door hem, behoorlijk ingevuld en ondertekend, voor de erin vermeldevervaldatum moet worden teruggestuurd. De belastingplichtige die geen aangifteformulier heeftontvangen, is gehouden uiterlijk op 1 juli van het belastingjaar, aan het gemeentebestuur de voor

    de aanslag noodzakelijke gegevens ter beschikking te stellen.

    Artikel 6 Amtshalve belasting1. Bij gebrek aan een aangifte of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte wordt debelastingplichtige ambtshalve in gekohierd volgens de gegevens waarover het gemeentebestuurbeschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep. Vooraleer over te gaan tot deambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college aan de belastingplichtige peraangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementenwaarop de aanslag gebaseerd is evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedragvan de belasting. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen terekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van die kennisgeving om zijnopmerkingen schriftelijk voor te dragen.

    2. De ambtshalve in gekohierde belasting wordt verhoogd met een bedrag gelijk aan hetverschuldigde belasting en in geval van herhaling aan het dubbel van het verschuldigde bedrag.Het bedrag van deze verhoging wordt in gekohierd.

    Artikel 7 Algemene bepalingenDe vestiging en invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen terzake gebeurtvolgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging deinvordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen, en laterewijzigingen.

    Artikel 8Indien bij het onderzoek de commodo en incommodo geen bezwaren worden ingediend, zal ditreglement als definitief aanzien worden en voor het nodige gevolg worden doorgezonden aan debevoegde overheid.

    11 Belasting op het afleveren van administratieve stukken - 2014-2019

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisGemeenteraad in zitting van 19 december 2013 : de gemeenteraad keurt het belastingreglementop het afleveren van administratieve stukken 2014-2019 goed.

    Naar aanleiding van het administratief toezicht wordt gewezen op artikel 8 van het KB van 22oktober 2013 (BS 21 maart 2014) tot wijziging van het KB van 10 december 1996 betreffende deverschillende identiteitsdocumenten voor niet-Belgische kinderen onder de 12 jaar, waarbij demaximumkostprijs die de gemeente kan vorderen voor het afgeven van het identiteitsbewijs 2 eurobedraagt. Aangezien deze nieuwe regeling in werking is getreden op 31 maart 2014 kan het tariefbij huidige herziening van het belastingreglement op 2 euro vastgesteld worden.

    Daarnaast werd gewezen op de bepalingen van het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juli2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen. Het betreft deconformiteitsattesten op vrijwillig verzoek van verhuurders, zodat de vergoeding het karakter vaneen retributie heeft. Om deze reden wordt dit onderwerp uit dit belastingreglement gelicht enwordt voorgesteld een aangepast retributiereglement op de afgifte van administratieve stukkengoed te keuren.

    Feiten en contextDe begrotingsnoodwendigheden van de gemeente moeten in overweging genomen worden;Om de continuteit in de werking van de gemeente Beerse te verzekeren wordt geopteerd om debovenstaande belasting te verlengen tot en met het aanslagjaar 2019.

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    15/29

    24.04.2014 - 79

    Juridische context

    Artikel 170 4 van de grondwet.

    Wet van 30 juni 1999 houdende het tarief van de consulaire rechten en kanselarijrechten en hetKB van 21 december 2005 tot wijziging van de tarieven gevoegd bij de wet en de opeenvolgendewijzigingen.

    Artikel 42 3 van het gemeentedecreet.

    Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure vanprovincie- en gemeentebelastingen en de latere aanvullingen en uitvoeringsbesluiten ter zake.

    KB van 1 september 2004 houdende de beslissing om de elektronische identiteitskaartenveralgemeend in te voeren en de daarop volgende omzendbrieven.

    KB van 16 juli 2012 wijzigt bijlage 3 bis van het KB van 8 augustus 1981 betreffende de toegangtot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.

    MB van 15 maart 2013 tot vaststelling van het tarief van de vergoedingen ten laste van degemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten, de elektronischeidentiteitskaarten voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar en de kaarten enverblijfsdocumenten, afgeleverd aan vreemde onderdanen.

    Gecordineerde omzendbrief gemeentefiscaliteit van 14 juli 2004 met referentie BA-2004/03 die dewettelijke of decretaal vastgelegde maximatarieven voor de afgifte van administratieve stukkenbepaalt.

    Nota van 21/11/2013 van de FOD Mobiliteit en Vervoer aangaande de retributie voor het afleverenvan een internationaal rijbewijs.

    ArgumentatieDe huidige aanpassing houdt een administratieve vereenvoudiging in en werkt dus ook tijds- enkostenbesparend. In de voorgestelde tarieven wordt de kostprijs van de documenten en devervoerskosten inbegrepen in het gemeentelijke tarief om gedurende de ganse legislatuurkostendekkend te kunnen blijven werken. De tarieven zijn duidelijker naar de burger toe,

    eenvoudiger te verwerken in het kassasysteem en verkleinen de kans op teruggaveverschillen.Verschillende gemeenten in de regio passen hetzelfde systeem toe.

    Enkel bij het afleveren van een zeer dringende elektronische identiteitskaart, Kids-ID ofvreemdelingenkaart wordt door de gemeente een hogere bijdrage dan voor het afleveren van eendringende elektronische kaart aangerekend. Immers brengen deze spoedprocedures bijkomendekosten met zich mee en dit valt buiten de basisdienstverlening. Vooral de zeer late aanvragenhouden een serieuze meerkost in.

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be merkt op dat de prijs hetzelfde isgebleven. De fractie heeft vorige keer tegen gestemd en houdt zich aan zijn besluit.

    Met 15 stemmen VOOR, 9 stemmen TEGEN (Joos De Meyer, Groen, Bart Craane, Staf Willemsens,Isabelle Druyts, Freddy Smans, Niels Van Laer, Rommy Swinnen, Nancy Snels, Marc Veulemans,CDE-Vlim.be)

    Besluit :

    Artikel 1:Voor een termijn eindigend op 31 december 2019 wordt een gemeentebelasting geheven op hetafleveren van administratieve stukken.

    Artikel 2:De belasting is verschuldigd door de persoon aan wie het stuk door het gemeentebestuur op

    aanvraag of ambtshalve wordt uitgereikt.

    Artikel 3:De bedragen van de belasting worden als volgt bepaald:

    a) Afgifte van identiteitskaarten en -attesten:

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    16/29

    24.04.2014 - 80

    1. Voor de afgifte van het elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen onderde 12 jaar (kids-ID):

    Gewone procedure: 7 Dringende procedure: 120 Zeer dringende procedure: 225

    2. Voor de afgifte van een identiteitsbewijs met foto voor niet-Belgische kinderen onderde twaalf jaar of een duplicaat hiervan: 2

    3. Voor de afgifte van een elektronische identiteitskaart of een elektronischevreemdelingenkaart:

    Gewone procedure: 20 Dringende procedure: 130 Zeer dringende procedure: 225

    4. Voor de afgifte van een attest van immatriculatie A voor niet EU burgers of eenduplicaat hiervan: 4

    5. Voor de afgifte van een attest van immatriculatie B voor niet EU burgers of eenduplicaat hiervan: 4

    b) Afgifte van paspoorten:Aan personen ouder dan achttien jaar:- Gewone procedure: 80 euro- Spoedprocedure: 260 euroAan personen jonger dan achttien jaar:- Gewone procedure: 45 euro- Spoedprocedure: 260 euro

    c) Afgifte van trouwboekje: 25 eurod) Afgifte van rijbewijzen bankkaartmodel: 25 euroe) Afgifte van internationale rijbewijzen (geen bankkaartmodel): 25 eurof) Afgifte van een verbintenis tot tenlasteneming (borgstelling t.o.v. een vreemdeling): 5 euro

    Artikel 4:Voor de aflevering van een :

    a) Stedenbouwkundige vergunning:- 30 euro per aanvraag waarvoor een eenvoudige dossiersamenstelling volstaat- 75 euro per aanvraag waarvoor een uitgebreide dossiersamenstelling is vereist- 40 euro per aanvraag voor technische werken of werken terreinaanleg

    b) Verkavelingsvergunning:- 70 euro per aanvraag voor een verkavelingsvergunning of verkavelingswijziging

    zonder wegenaanleg- 120 euro per aanvraag voor een verkavelingsvergunning of

    verkavelingswijziging met wegenaanleg, vermeerderd met 50 euro peraangevraagd lot

    - 40 euro per aanvraag voor technische werken of werken terreinaanleg

    c) Stedenbouwkundig en planologisch attest:- 20 euro per aanvraag van een stedenbouwkundig attest- 60 euro per aanvraag van een planologisch attest.

    Artikel 5:De belasting wordt geheven op het ogenblik van de afgifte van het belastbaar stuk. De aan debelasting onderworpen personen of instellingen die een verzoek tot het bekomen van een of anderstuk indienen, moeten op het ogenblik van hun aanvraag het bedrag van de belasting in bewaringgeven indien dit document niet onmiddellijk bij de aanvraag kan afgeleverd worden. Departiculieren en de priv-instellingen die wensen dat de gevraagde administratieve bescheiden hunper post zouden toegezonden worden, dienen het bedrag van verzendingskosten vooraf aan debetrokken dienst over te maken.

    Artikel 6:

    Zijn van de belasting vrijgesteld:De stukken die kosteloos moeten worden afgeleverd krachtens een Wet, een Decreet of eenreglement;De stukken afgeleverd aan behoeftige personen: de behoeftigheid wordt door elk overtuigendbewijsstuk gestaafd;

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    17/29

    24.04.2014 - 81

    De stukken onderworpen aan de betaling van een speciaal recht ten voordele van de gemeentekrachtens een Wet, een Decreet of een reglement (uitzondering: paspoorten);De gerechtelijke overheden, de openbare besturen en de daarmee gelijkgestelde instellingen,alsook de instellingen van openbaar nut.

    Artikel 7:Bij gebreke aan contante betaling wordt de belasting ingekohierd.

    Artikel 8:De vestiging en invordering van de belasting, evenals de regeling van de geschillen terzake,gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het gelijknamig decreet van 30 mei 2008 en hetbetreffende uitvoeringsbesluit.

    Artikel 9:Indien bij het onderzoek de commodo et incommodo geen bezwaren worden ingediend, wordt dezeverordening als definitief aanzien en aan de toezichthoudende overheid overgemaakt.

    12 Retributies voor administratieve prestaties - 2014-2019.

    De Gemeenteraad,

    Feiten en context

    De begrotingsnoodwendigheden van de gemeente moeten in overweging genomen worden.Om de continuteit van de regelgeving te garanderen.

    Juridische grond

    Bepalingen van het gemeentedecreet.

    ArgumentatieNaar aanleiding van het administratief toezicht wordt er gewezen op de bepalingen van het Besluitvan de Vlaamse Regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voorwoningen. Het betreft de conformiteitsattesten op vrijwillig verzoek van verhuurders, zodat devergoeding het karakter van een retributie heeft. Om deze reden wordt dit onderwerp uit het

    belastingreglement gelicht en opgenomen in het retributiereglement voor administratieveprestaties.

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be vraagt zich af of er reeds een verhuurdereen vrijwillig verzoek tot conformiteitsattest heeft ingediend.

    De schepen antwoordt dit te laten opzoeken, maar er tot nu toe nog geen weet van heeft.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Met ingang van heden tot en met 31 december 2019 wordt een retributie geheven opadministratieve prestaties.

    Artikel 2:De retributie is verschuldigd door de persoon die het stuk of de inlichting vraagt.

    Artikel 3:De retributie wordt vastgesteld als volgt:a) opzoeken van genealogische gegevens: 12,50 euro per uurb) het maken van een fotokopie: 0,07 euro per blad

    Indien het fotokopieerwerk bestemd is voor activiteiten zonder winstoogmerk dan wordt

    bedoelde retributie vastgesteld op:- 0,05 euro per blad tot de eerste 100 exemplaren- 0,02 euro per blad boven de 100 exemplaren

    c) het toesturen met de post van een volledig uitgedrukte versie van de agenda en de notulen vande gemeenteraden van de gemeente Beerse gedurende n jaar:

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    18/29

    24.04.2014 - 82

    - 30,00 euro voor een abonnement voor een heel jaard) opzoeken van gegevens door de dienst ruimtelijke ordening inzake vervreemding vanonroerende goederen: 75,00 euroe) uittreksel uit het plannenregister: 20,00 euro per perceelf) stedenbouwkundig uittreksel: 20,00 euro per perceelg)afleveren van een conformiteitsattest door de burgemeester bedraagt:

    1. voor een zelfstandige woning: 62,50 euro2. voor een kamerwoning: 62,50 euro verhoogd met 12,50 euro per kamer, met een

    maximum van 1.250 euro per gebouw.

    Artikel 4:In het kader van het openbaar onderzoek over aanvragen tot milieuvergunningen,stedenbouwkundige vergunningen en verkavelingsaanvragen zullen de kosten van deaangetekende zendingen dienen betaald te worden door de aanvrager.

    Artikel 5:De retributie wordt gend op het ogenblik van het verstrekken van de inlichtingen of de afleveringvan de stukken.

    Artikel 6:Indien bij het onderzoek de commodo et incommodo geen bezwaren worden ingediend zal ditreglement als definitief aanzien worden en voor het nodige gevolg worden doorgezonden aan debevoegde overheid.

    13 Openingsbelasting hinderlijke inrichtingen 1ste en 2de klasse

    De Gemeenteraad,

    Voorgeschiedenis

    Gemeenteraad in zitting van 19 december 2013 : De gemeenteraad keurt het belastingreglementop het afleveren van administratieve stukken 2014-2019 goed.

    Naar aanleiding van het administratief toezicht werd gewezen op de bepaling in art. 5 van het

    reglement dat stelt dat de contantbelasting bij opname in een kohier onmiddellijk eisbaar is. Ditkomt niet overeen met de bepalingen in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, deinvordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

    Bijgevolg wordt voorgesteld art. 5 aan te passen als volgt : De belasting moet bij de afgifte van hetstuk contant worden betaald, tegen afgifte van een betalingsbewijs. Als de contante inning niet kanworden uitgevoerd, wordt de belasting een kohierbelasting.

    Feiten en contextDe begrotingsnoodwendigheden van de gemeente moeten in overweging genomen worden;Om de continuteit van de regelgeving te garanderen.

    Juridische grond

    Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure vanprovincie- en gemeentebelastingen en de latere aanvullingen en uitvoeringsbesluiten ter zake.

    Bepalingen van het gemeentedecreet.

    Vlaams reglement betreffende de Milieuvergunningen.

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Voor een termijn eindigend op 31 december 2019 wordt er een gemeentebelasting gevestigd ophet openen of veranderen van een door het Vlarem als hinderlijk beschouwde inrichting in hetkader van een handels-, nijverheids- of landbouwonderneming.De belasting is verschuldigd door de exploitant.

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    19/29

    24.04.2014 - 83

    De belasting betreft eveneens de exploitant van de inrichting die voor de inwerkingtreding van hetVlarem niet vergunningsplichtig was maar op het ogenblik van de inwerkingtreding van het Vlaamsreglement betreffende de Milieuvergunning reeds in bedrijf is gesteld en overeenkomstig debepalingen ervan vergunningsplichtig wordt.

    Artikel 2:De belasting bedraagt:- 500,00 euro voor de inrichtingen van 1eklasse, verhoogd met de kosten van de bekendmaking

    overeenkomstig art. 17 van Vlarem I- 125,00 euro voor de inrichtingen van 2eklasse.- 50,00 euro voor openbaar onderzoek per bekendmaking, te vermeerderen met de kosten voorpublicatie en de aangetekende zendingen.Indien een handels-, nijverheids- of landbouwonderneming wordt geopend derwijze dat daaropgelijktijdig meer dan een indelingsrubriek van het Vlarem van toepassing is dan is enkel debelasting voor de hoogste klasse van hinderlijkheid verschuldigd.Inrichtingen van 1eof 2eklasse die een tijdelijke vergunning aanvragen worden ontheven van dezebelasting.

    Artikel 3:Voor de inrichtingen die slechts gedeeltelijk op het grondgebied van de gemeente gelegen zijnwordt de belasting verminderd in dezelfde verhouding als deze welke bestaat tussen de

    oppervlakte van het gedeelte van de inrichting buiten de gemeente opgericht en de ganseoppervlakte.

    Artikel 4:Een indirecte belasting gelijk aan de in artikel 2 vermelde tarieven is eveneens verschuldigd alsbijdrage in de administratie- en onderzoekskosten van de gemeente, indien demilieuvergunningsaanvraag voor het eerst uitdrukkelijk of stilzwijgend geweigerd is of om gelijkwelke andere reden zonder het passend gevolg is gebleven binnen de voorgeschreven termijn.

    Artikel 5:De belasting moet bij de afgifte van het stuk contant worden betaald, tegen afgifte van eenbetalingsbewijs.Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting een kohierbelasting.

    Artikel 6:De vestiging en invordering van bovenvermelde belasting, evenals de regeling van de geschillenterzake, gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende devestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie-en gemeentebelastingen, enlatere wijzigingen.

    Artikel 7:Indien bij het onderzoek de commodo et incommodo geen bezwaren worden ingediend, wordt dezeverordening als definitief aanzien en aan de toezichthoudende overheid overgemaakt.

    14 Stadsregio Turnhout - goedkeuring verslag accountant en jaarrekening 2013

    De Gemeenteraad,

    Voorgeschiedenis

    Op 28 november 2013 besliste de gemeente Beerse haar engagement binnen hetsamenwerkingsverband Stadsregio Turnhout te verlengen. Conform artikel 9 paragraaf 2financieel beheer van de statuten moet elke deelnemende gemeente het verslag van deaccountant en de jaarrekening goedkeuren.

    Feiten en contextHet verslag en de jaarrekening 2013, opgemaakt door de accountant, werd op 26 maart 2014reeds goedgekeurd door de raad van bestuur van het samenwerkingsverband Stadsregio Turnhout.Het wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan onder andere de gemeenteraad van Beerse.

    Juridische contextHet Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

    Het Decreet van 6 juli 2011 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    20/29

    24.04.2014 - 84

    AdviesBij de resultaatverwerking komt de Stadsregio Turnhout op een te bestemmen winst van hetboekjaar van 212.304,25. Samen met de overgedragen winst van het vorige boekjaar komt ditop een over te dragen resultaat van 306.341,85.

    In het verslag van de raad van bestuur d.d. 26 maart 2014 staat een woordje uitleg over hetvertekend beeld dat de winst van het boekjaar geeft ten opzichte van vorige jaren.

    De voorbije jaren werden de subsidies pas in het resultaat geboekt wanneer deze ook effectief opde rekening werden gestort. Het saldo van de subsidies, die Stadsregio nog moest ontvangen voordat boekjaar, maar nog niet werden gestort, werden overgedragen naar het volgende boekjaar.De boekhouder heeft de Stadsregio erop attent gemaakt dat dit eigenlijk niet de juiste manier vanwerken is. Hij verwijst hierbij naar de commissie van boekhoudkundige normen die uitlegt hoeoverheidssubsidies geboekt moeten worden. Om dit alles van 2014 correct te kunnen doen, heeftde boekhouder dit in de jaarrekening 2013 rechtgezet, met als gevolg dat in het resultaat deeigenlijke subsidies vermeld staan waarop Stadsregio in 2013 recht had. Maar ook de overdrachtvan de voorbije jaren staat hierin verwerkt.

    De heer Marc Smans, burgemeester geeft toelichting bij voorliggend agendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Het verslag van de accountant en de jaarrekening 2013 van het samenwerkingsverband StadsregioTurnhout goed te keuren.

    15 Verslag algemene vergadering Toerisme Beerse vzw

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Feiten en context

    Op 18 maart 2014 vond de jaarlijkse algemene vergadering van Toerisme Beerse vzw plaats.

    Juridische grondBesluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoering van het decreet van 6 maart 2009betreffende de organisatie en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden, meer bepaaldartikel 3, 5epunt over de openbaarheid van de documenten.

    Mevrouw Ingrid Van Genechten, schepen van middenstand, toerisme en sport geeft toelichting bijvoorliggend agendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Neemt kennis van het verslag en de bijlagen van de algemene vergadering van Toerisme Beersevzw op 18 maart 2014.

    16 IOK - algemene vergadering 20 mei 2014 - agenda

    De Gemeenteraad,

    Voorgeschiedenis

    De gemeente is lid van de opdrachthoudende vereniging IOK.

    Feiten en context

    De agenda van de algemene vergadering van 20 mei 2014 bevat volgende agendapunten:

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    21/29

    24.04.2014 - 85

    1. Statutaire benoemingen- Benoeming kandidaat-bestuurder gemeente Dessel- Benoeming kandidaat-bestuurder stad Turnhout

    2. Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 20133. Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 20134. Resultaatsbestemming 20135. Goedkeuring van de jaarrekeningen over het boekjaar 2013, afgesloten per 31 december

    2013

    6. Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over deuitoefening van hun mandaat in 2013

    7. VariaJuridische grondHet gemeentedecreet van 15 juli 2005

    Het decreet van 6 juli 2011 houdende de intergemeentelijke samenwerking

    De statuten van IOK

    De omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het decreet intergemeentelijkesamenwerking

    Artikel 44 van het decreet intergemeentelijke samenwerking dat de samenstelling en samenroepingvan de algemene vergadering reglementeert

    Argumentatie

    De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) d.d. 26maart 2014 ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK van 20 mei 2014.

    De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel om tot formele benoeming over te gaan van dekandidaat-bestuurders aangeduid door de gemeente Dessel en stad Turnhout.

    De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2013.

    De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekeningen over het boekjaar 2013, houdende de

    balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de terzake vereiste wettelijke toelichtingen.

    De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de commissaris-revisor.

    Goedkeuring kan worden verleend aan de statutaire benoemingen en de verslagen die hetvoorwerp uitmaken van de klassieke agenda van de gewone algemene vergadering.

    Om die reden kan kwijting worden gegeven afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2013.

    De heer Gust Adriaensen, voorzitter van de raad geeft toelichting bij voorliggend agendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Goedkeuring te verlenen aan de voorgestelde statutaire benoemingen als bestuurder van IOK:-De heer Willy Broeckx aangeduid door de gemeente Dessel-De heer Eric Vos aangeduid door de stad Turnhout

    Artikel 2:Goedkeuring te verlenen aan het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2013.

    Artikel 3:Goedkeuring te verlenen aan de jaarrekening over het boekjaar 2013, afgesloten per 31 december

    2013, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van hetresultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

    Artikel 4:

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    22/29

    24.04.2014 - 86

    Goedkeuring te verlenen aan de kwijting, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2013.

    17 IOK Afvalbeheer - algemene vergadering 20 mei 2014 - agenda

    De Gemeenteraad,

    Voorgeschiedenis

    De gemeente is lid van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.

    Feiten en context

    De agenda van de algemene vergadering van 20 mei 2014 bevat volgende agendapunten:

    8. Statutaire benoemingen- Benoeming kandidaat-bestuurder gemeente Dessel- Benoeming kandidaat-bestuurder stad Turnhout

    9. Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 201310. Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 201311. Resultaatsbestemming 201312. Goedkeuring van de jaarrekeningen over het boekjaar 2013, afgesloten per 31december 201313. Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de

    uitoefening van hun mandaat in 201314. Varia

    Juridische grond

    Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

    Het decreet van 6 juli 2011 houdende de intergemeentelijke samenwerking

    De statuten van IOK Afvalbeheer

    De omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het decreet intergemeentelijke

    samenwerking

    Artikel 44 van het decreet intergemeentelijke samenwerking dat de samenstelling en samenroepingvan de algemene vergadering reglementeert

    Argumentatie

    De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) d.d. 26maart 2014 ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK Afvalbeheer van 20 mei 2014.

    De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel om tot formele benoeming over te gaan van dekandidaat-bestuurders aangeduid door de gemeente Dessel en stad Turnhout.

    De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2013.

    De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekeningen over het boekjaar 2013, houdende debalans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de terzake vereiste wettelijke toelichtingen.

    De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de commissaris-revisor.

    Goedkeuring kan worden verleend aan de statutaire benoemingen en de verslagen die hetvoorwerp uitmaken van de klassieke agenda van de gewone algemene vergadering.

    Om die reden kan kwijting worden gegeven afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2013.

    De heer Gust Adriaensen, voorzitter van de raad geeft toelichting bij voorliggend agendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    23/29

    24.04.2014 - 87

    Artikel 1:Goedkeuring te verlenen aan de voorgestelde statutaire benoemingen als bestuurder van IOKAfvalbeheer:-De heer Willy Broeckx aangeduid door de gemeente Dessel-De heer Eric Vos aangeduid door de stad Turnhout

    Artikel 2:Goedkeuring te verlenen aan het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2013.

    Artikel 3:Goedkeuring te verlenen aan de jaarrekening over het boekjaar 2013, afgesloten per 31 december2013, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van hetresultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

    Artikel 4:Goedkeuring te verlenen aan de kwijting, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2013.

    18 IOK - algemene vergadering 20 mei 2014 - aanduiding volmachtdrager

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Voorgeschiedenis

    De gemeente is lid van de dienstverlenende vereniging IOK.

    Juridische grond

    Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

    De statuten van IOK.

    De omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het decreet intergemeentelijke

    samenwerking.

    Artikel 44 van het decreet intergemeentelijke samenwerking dat de samenstelling en samenroepingvan de algemene vergadering reglementeert.

    Conform de wettelijke en statutaire bepalingen heeft elke vennoot bij IOK recht op nvolmachtdrager.

    ArgumentatieRekening houdend met de wijzigingen in het decreet houdende de intergemeentelijkesamenwerking kan de gemeenteraad een vertegenwoordiger aanduiden voor de rest van delegislatuur.

    Besluit :

    Artikel 1:

    Met 14 stemmen VOOR Dirk Proost, 9 stemmen VOOR Freddy Smans en 1 blancostem

    De heer Dirk Proost, gemeenteraadslid, te benoemen als volmachtdrager van de gemeente in dealgemene vergadering van IOK op 20 mei 2014 en gedurende de rest van de huidige legislatuur.

    Artikel 2:De heer Dirk Proost te mandateren om te handelen en te beslissen conform de besluiten die doorde gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van IOKgedurende de huidige legislatuur.

    19 IOK Afvalbeheer - algemene vergadering 20 mei 2014 - aanduiding volmachtdrager

    De Gemeenteraad,

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    24/29

    24.04.2014 - 88

    MOTIVERING

    Voorgeschiedenis

    De gemeente is lid van de dienstverlenende vereniging IOK Afvalbeheer.

    Juridische grond

    Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

    De statuten van IOK Afvalbeheer.

    De omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het decreet intergemeentelijkesamenwerking.

    Artikel 44 van het decreet intergemeentelijke samenwerking dat de samenstelling en samenroepingvan de algemene vergadering reglementeert.

    Conform de wettelijke en statutaire bepalingen heeft elke vennoot bij IOK Afvalbeheer recht op nvolmachtdrager.

    Argumentatie

    Rekening houdend met de wijzigingen in het decreet houdende de intergemeentelijkesamenwerking kan de gemeenteraad een vertegenwoordiger aanduiden voor de rest van delegislatuur.

    Besluit :

    Artikel 1:

    Met 14 stemmen VOOR de heer Dirk Proost, 9 stemmen VOOR Marc Veulemans en 1 blancostem

    De heer Dirk Proost, gemeenteraadslid, te benoemen als volmachtdrager van de gemeente in dealgemene vergadering van IOK Afvalbeheer op 20 mei 2014 en gedurende de rest van de huidigelegislatuur.

    Artikel 2:De heer Dirk Proost te mandateren om te handelen en te beslissen conform de besluiten die doorde gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van IOKAfvalbeheer gedurende de huidige legislatuur.

    20 Infrax West - Algemene en Buitengewone Algemene Vergadering op 3 juni 2014

    De Gemeenteraad,

    VoorgeschiedenisDe gemeente Beerse is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Infrax West.

    Feiten en context

    Met een aangetekend schrijven van 28 februari 2014 van Infrax West wordt de gemeenteuitgenodigd deel te nemen aan de algemene en buitengewone algemene vergadering die zalplaatsvinden op 3 juni 2014, met volgende agenda:

    Algemene vergadering1. Verslag van de raad van bestuur over het dienstjaar 2013 (bijlage)2. Verslag van de commissaris over het dienstjaar 20133. Goedkeuring van de jaarrekening over het dienstjaar 2013 en de winstverdeling (bijlage

    Jaarrekening)4. Toekenning van aandelen voor het ondergronds brengen van netten in 2013

    Goedkeuring van de lijst van de aandeelhouders, aangesloten gemeenten, met hunactiviteiten op 3 juni 2014 (zie punten 6 en 7 in de bijlage bij agendapunt 3)

    5. Kwijting aan de bestuurders voor het bestuur en aan de commissaris voor het toezichtgedurende 2013

    6. Benoeming commissaris en vaststelling van de vergoeding (bijlage)7. Voordracht bij de VREG van Infrax West als DNB voor elektriciteit en aardgas8. Toetreding van de gemeente Hooglede voor de activiteit Warmte (mededeling)

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    25/29

    24.04.2014 - 89

    9. Huldiging van personeelsledenBuitengewone Algemene vergadering

    1. Statutenwijziging (bijlage)-Artikel 7: Vast gedeelte van het kapitaal, soorten aandelen/inbreng-Artikel 46 quarto

    Juridische grond

    Het gemeentedecreet en in het bijzonder artikel 42 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad;

    De statuten van Infrax West ov;

    In zitting van 31 oktober 2013 heeft de gemeenteraad Fons Van Kerkhove als vertegenwoordigeren Hans Cornelis als plaatsvervanger voor de ganse legislatuur aangeduid voor de algemenevergaderingen van Infrax West.

    Argumentatie

    Het decreet op de intergemeentelijke samenwerking schrijft voor dat:- de agenda van de gewone algemene vergadering in de gemeenteraad moet gebracht worden- de agenda van de buitengewone algemene vergadering in de gemeenteraad moet gebrachtworden

    De heer Gust Adriaensen, voorzitter van de raad geeft toelichting bij voorliggend agendapunt.

    De heer Roel Dolhain, gemeenteraadslid Gemeentebelangen las over de uitkering van dedividenden dat voor de riolering er geen dividend wordt uitgekeerd. Hij vraagt zich af of hiervooreen reden is. Ze maken een stijging door, maar de riolering wordt hierbij niet betrokken.

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur antwoordt dat derioleringsactiviteiten enkel geld kosten en dat de vooruitzichten aangeven dat er geen verbeteringzichtbaar is. We halen wel voordeel uit InfraXnet.

    De voorzitter van de raad vindt de opmerking van de heer Roel Dolhain terecht.

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be merkt op dat er een flink

    investeringsprogramma voor de Abdijstraat, Tempelstraat en Pastoriestraat op de planning staat.

    De heer Bart Craane, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be vult aan dat Infrax geen dividenden kanuitkeren, omdat de rioleringsactiviteit wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Indien erdividenden worden uitgekeerd, zegt de Vlaamse overheid geen subsidies meer toe.

    Mevrouw Isabelle Druyts, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be vindt het belangrijk om snellerbeslissingen te nemen om een aantal zaken op de rol te zetten. De afgevaardigden moeten metzeer veel aandacht opvolgen dat ook in Beerse een gescheiden stelsel wordt gelegd.

    De heer Marc Smans, burgemeester geeft mee dat Beerse pech heeft dat er reeds voor meer dan90% riolering ligt. Andere dorpen met 50 60% berioleringsgraad gaan voor.

    Mevrouw Druyts stelt dat Europa normen en plichten oplegt die we nooit kunnen halen. Het zijnvooral de centra die de grote vervuilers zijn en niet de buitengebieden. Er moet meer aandachtgaan naar de grote vervuilers.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Goedkeuring te verlenen aan de agendapunten vermeld op de agendas van de algemene enbuitengewone algemene vergaderingen van Infrax West op 3 juni 2014.

    Artikel 2:De volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager te mandateren om op deze vergaderingen

    te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over deagendapunten van de algemene en buitengewone algemene vergaderingen van Infrax West op 3juni 2014.

    Artikel 3:

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    26/29

    24.04.2014 - 90

    Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van onderhavigebeslissing en onder meer kennisgeving hiervan te doen aan Infrax West.

    21 Vragen en mededelingen

    De Gemeenteraad,

    Neemt akte van de vragen van de raadsleden bij toepassing van art. 11 1 van het huishoudelijkreglement van de gemeenteraad.

    Roel DolhainDe heer Roel Dolhain, gemeenteraadslid Gemeentebelangen vraagt of de beslissingen van deburgemeester genotuleerd worden. In het verslag van 17 maart in punt 27 wordt er verwezen naareen vergunning van de burgemeester van 24 februari. Dit betreft een vergunning sterke drankvoor het tuinfeest van de Korridor. De voorgeschiedenis vond hij niet terug.Door het tuinfeest van de Korridor is er een kans gemist om de horeca mee te laten genieten vanhet voetbalevenement. Beerse go Devils hadden een activiteit gepland op de grote markt. DeKorridor krijgt een extra dag om inkomsten te halen, die kan gebruikt worden voor de horeca aanDen Hout. Volgens de heer Dolhain moet de horeca van Den Hout en de horeca in het centrum elk

    n dag krijgen. Het feit dat het tuinfeest en de kerkmis Den Hout samen vallen is voor de horecaeen doorn in het oog.

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken zegt dat het bestuur Beerse go Devilssteunt, maar het bestuur kan n vereniging geen monopolie bieden. Volgens de schepen is Beerseklaar voor twee evenementen. De vereniging heeft uiteindelijk zelf gekozen om de drieevenementen te concentreren aan de Volksvrienden. Het bestuur kan andere verenigingen nietweigeren iets te organiseren.

    Volgens het raadslid moet de horeca ook de kans krijgen potentieel winst te halen uit hetevenement. Die kans krijgt de Korridor nu met zijn tuinfeest.

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur antwoordt dat het bestuur zelfheeft geadviseerd om met de horeca samen te werken. Het bestuur kon wel niet ingaan op de

    vraag om andere activiteiten te verbieden ten voordele van de Devils. Dat is niet correct. Hetvoelbalevenement is veel ruimer en we steunen de mensen volop. De Korridor is erbij gekomen,maar de schepen vermoedt dat de horeco sowieso vol zal zitten. Iedereen mag iets organiseren. Ermogen verschillende evenementen plaatsvinden.

    De heer Bart Craane, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be sluit zich aan bij de opmerking van zijncollega. Hij stelt dat dit hem niet persoonlijk raakt, maar hij heeft wel dezelfde bemerking. Demiddenstand van Beerse moet gekoesterd worden. De middenstand rekent daarop.

    De heer Marc Smans, burgemeester vraagt de evenementen vooraf aan te geven. De politie wil ditgraag zodat zij de veiligheid kunnen garanderen.

    Joos De Meyer

    De heer Joos De Meyer, gemeenteraadslid Groen herinnert zich de slogan van N-VA: denken,durven, doen. Maar volgens hem komt het denken op de laatste plaats wat betreft de nieuweonthaalbalie. Rolstoelgebruikers kunnen niet aan de balie. Ze kijken op de balie aan. Het raadslidvraagt dit onding zo vlug mogelijk naar het IOK-containerpark te voeren. Hij wenst op te komenvoor mensen met een beperking.

    De heer Hans Woestenborghs geeft het raadslid voor een deel gelijk. Dit nieuwe concept is eenvoorproef van wat we gaan toepassen in het nieuwe AC. De mensen zijn zeer content, dewachtrijen worden opgesplitst. Wat de balie betreft, is dit een constructiefout. De komende wekenzal dit herbekeken worden.

    De heer Marc Smans regeert dat dit wel erg kort door de bocht is. Van zodra dit probleem voorrolstoelgebruikers duidelijk was, werden ze opgevangen in het lokaal daarnaast. Het is volgenshem beter dan vroeger.

    De heer Joos De Meyer maakt nog een opmerking over van een verontruste fietser over de nieuwebetonplaten aan de N12. Een aantal nieuwe betonplaten zouden zeer slecht liggen, naar boven.

    De heer Gust Adriaensen, voorzitter van de raad antwoordt dat dit zal onderzocht worden.

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    27/29

    24.04.2014 - 91

    Bart CraaneDe heer Bart Craane verwijst ook naar de slogan van N-VA: N-VA houdt zich aan zijn beloftes.Ingrid staat volop op de affiches, proficiat daarvoor. De krachtlijnen van N-VA worden uitgevoerd:schuldafbouw. Ik dacht aan Beerse. Wordt er ook in Beerse aan schuldafbouw gedaan?

    Mevrouw Ingrid Van Genechten, schepen van middenstand, toerisme en sport denkt van wel.

    De heer Hans Woestenborghs antwoordt dat de BBC een raming is. Het bestuur wenst teinvesteren in de toekomst. De schuld zal hierdoor mogelijks stijgen. We moeten geld pompen ineen moderner Beerse.

    De heer Bart Craane heeft in het blaadje van N-VA een artikel gelezen over Don Bosco. Eeneenvoudig lezer kan niet merken dat Don Bosco minder krijgt. Hij leest ook dat Don Boscooverweegt om de schepen en de jeugdconsulent mee te betrekken. Dit is niet in overweging. Dit isal twintig jaar een feit.

    De heer Hans Cornelis, schepen van onderwijs en jeugd zegt dat hij maar n uitnodiging heeftgekregen en dan op zijn eigen verzoek. Misschien is men hem voor de rest vergeten.

    Isabelle Druyts

    Mevrouw Isabelle Druyts, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be zegt dat zij zes jaar geleden de baliehebben laten afbreken, omdat die te hoog was voor mindervaliden. Nu staat er nog een hogerebalie. Men vroeg haar paspoort. Het raadslid is verbolgen over het feit dat zij haar paspoort moestafgeven om haar politiek mandaat uit te voeren.

    De heer Hans Woestenborghs bevestigt dat het raadslid een bezoeker is op het gemeentehuis.

    De voorzitter van de raad is een beleefd man. Hij meldt zich aan bij de balie en hij vindt het geenprobleem om zijn paspoort te laten zien. Dat hoort zo.

    Freddy SmansDe heer Freddy Smans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be geeft aan dat de buurtbewoners van hetspeelplein in de Gildestraat in Vlimmeren opmerken dat op zondagmiddag het speelplein wordtgebruikt door volwassenen voor echte voetbalwedstrijden. Dit is evenwel een speelplein met enkele

    speeltuigen en twee doelen. Deze voetbalwedstrijden vinden systematisch plaats en de plaatselijkekinderen krijgen geen plaats. Iedereen heeft recht op zondags vertier, maar is de infrastructuurhiervoor wel het meest geschikt? De buren hebben de voetballers reeds enkele malenaangesproken zonder resultaat.

    De heer Hans Woestenborghs vraagt zich af of hiervoor geen GAS-boete bestaat.

    Het raadslid vraagt zich af of er een reglement op speelpleinen is en of toezicht mogelijk is.

    De heer Gust Adriaensen zegt dat dit moet bekeken worden. De vraag wordt meegenomen.Misschien moet er met de betrokkenen rond de tafel gezeten worden.

    De heer Freddy Smans heeft nog een vraag uit het verleden betreffende de onduidelijke engevaarlijke fietsoversteek aan sporthal De Pegger.

    Voor jonge voetgangers en fietsers die naar de sporthal komen, ontstaat een gevaarlijke situatieop het ogenblik dat het fietspad van de Gierledijk stopt.Zij moeten de straat op ter hoogte van de laatste woning en moeten zich mengen met hetautoverkeer dat uit de Gierledijk het Leetereind wil indraaien. Omdat dit een versmalde inrij is(deel rammelstrook in kasseien) en dit steeds op zeer drukke momenten gebeurt (begin of eindevan een sportwedstrijd of training) met veel autoverkeer, geeft dit voor minder ervaren fietsers envoetgangers elke keer een groot risico.

    Voorstel:Waar het fietspad stopt, kan een oversteek-suggestie gemaakt worden voor fietsers en eenzebrapad voor voetgangers. Dit kan zo gelegd worden dat verkeer uit het Wetschot deoverstekende kinderen sneller en duidelijk kan zien (zitten niet uit het zicht bij de bocht naar de

    Gierledijk). Anderzijds zal het autoverkeer dat uit de Gierledijk komt en voornamelijk in hetLeetereind draait niet gemengd worden met de overstekende voetgangers en fietsers.Door een doorgang te maken door de groenaanplanting kunnen de voetgangers en fietsers veiligde fietsstalling en de sporthal bereiken.

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    28/29

    24.04.2014 - 92

    Niels Van LaerDe heer Niels Van Laer, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be verwijst naar de reportage van Terzake.Het fenomeen GHB bestaat al 10 jaar. Maar hij vindt het een goed initiatief om mensen bewust temaken van de problematiek. Het is gevaarlijk spul. Wat is het laatste jaar ondernomen?

    De burgemeester zegt dat er in 2008, 2009 grote pieken van GHB-gebruik zijn gekend. De politie iszwaar ingezet en dealers werden opgepakt. Het probleem is dan verminderd. Vorig jaar werdopgemerkt dat het gebruik terug gestegen is. De burgemeester van Merksplas en hijzelf hebben

    samengezeten met de politie en de procureur. Ondertussen hebben alle burgemeesters van dezone zich achter de actie gezet. 27 mensen in 2013 en 21 mensen in 2014 werden opgesloten. Erworden meer vaststellingen gedaan. In de cafs verdwijnt het nu meer. Maar in de ziekenhuizenkomen er nog regelmatig mensen binnen vanwege thuisgebruik.De heer Marc Smans drukt nog eens op het feit welke grote rotzooi het is en dat er geenkwaliteitscontrole is. Dat is vooral het probleem. Daarom wil men werk maken van voorlichting enis het idee van een film gegroeid. De film wordt niet op het internet gezet. Hij wordt verspreid viade middelbare scholen en het buitengewoon onderwijs van Beerse en Hoogstraten. Men moet eenkleine opleiding volgen, want er volgen vragen na het bekijken van de film. Leerkrachten zijnuitgenodigd op het persmoment.Dat er nu binnenkort verkiezingen zijn, is geen bewuste samenloop. Deze actie is reeds vorig jaaropgestart en heeft nu zijn uitrol voor de examens en de grote vakantie.

    De heer Gunter Roefs, schepen van openbare werken, mobiliteit en milieu vraagt of de film ookwordt getoond in scholen van Westmalle?

    De burgemeester antwoordt dat hij nu enkel in de zone wordt getoond, maar dat kan verderuitgerold worden. Belangrijk is de begeleiding om feedback te geven.

    De heer Hans Woestenborghs wijst erop dat dit een belangrijk punt was in het bestuursakkoord.Men wil topprioriteit geven aan repressieve evenals sensibiliserende acties.

    De heer Niels Van Laer was vooral geschokt door de reactie van de jeugd. Ze spraken erover alswas het een pint bier.

    De heer Marc Smans geeft toe dat er een pakkende getuigenis in zit verwerkt. Er zijn 3 manierenom eruit te komen: de doodskist, de gevangenis of een ontwenningscentrum. De kijkers zijn erg

    onder de indruk.

    De heer Woestenborghs vraagt of het mogelijk is de film volgende gemeenteraad om half 8 te latenzien.

    De heer Van Laer wenst de jeugdhuizen te betrekken.

    De burgemeester bevestigt dat de jeugdhuizen zullen betrokken worden, maar onder controle.

    Mevrouw Nancy Snels, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be vraagt vanaf welke leeftijd men de film kanlaten zien. In haar school is er reeds een toelichting gegeven.

    De film is geschikt vanaf 12 jaar volgens de burgemeester. Al weet men dat er kinderen van 10jaar zijn binnengebracht. Men moet weten dat men na 7 keer gebruik verslaafd is. Hij geeft ookaan dat hij details kan bezorgen wat betreft de repressie.

    De heer Gust Adriaensen stelt voor de heer Raeymakers erbij te betrekken.

    Rommy SwinnenMevrouw Rommy Swinnen, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be was laatst voor Pasen op het kerkhofvan Vlimmeren. Ze maakt de opmerking dat het groenonderhoud ondermaats was. Er stond veelonkruid, het was een droevig zicht. Is het mogelijk daar iets aan te doen?

    Nancy SnelsMevrouw Nancy Snels, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be vraagt wat de planning is met debloembakken op de fietspaden van het Hei-einde. Gisteren is een scholier tegen een bloembakgereden.

    De heer Gunter Roefs antwoordt dat de opdracht is gegeven om ze allemaal weg te halen. Alleen inde bocht zou iets blijven staan.

  • 8/12/2019 140424 Verslag Gemeenteraad Beerse

    29/29

    24.04.2014 - 93

    De heer Marc Smans geeft aan dat op het eerste stuk in Rijkevorsel ook geen bloembakken staan.Dat stuk is natuurlijk smaller.

    Het raadslid vraagt om snelheidsmetingen op te stellen. Er mag 60 km per uur gereden worden,maar er wordt veel sneller gereden. In het dorp van Vlimmeren is dat een goedesensibiliseringsactie. Een bord werkt zeer goed.Mevrouw Snels wijst de voorzitter erop dat hij fluisterasfalt heeft beloofd. Zit dat in de pijplijn? Debewoners stellen zich vragen hierover.

    De heer Gust Adriaensen antwoordt dat we daarvoor 5 jaar de tijd hebben. Het idee moetweerhouden worden. Hij zegt veel ideen te hebben. Sommige dingen moeten geconcretiseerd envoorbereid worden.

    Neemt kennis van de volgende mededelingen:

    De heer Hans Woestenborghs meldt dat de inkomende post op de B-ISI zal staan als hulpmiddelvoor de raadsleden.

    Met het oog op teamspirit vindt er op 11 juni een zaalvoetbalmatch tussen politiek en administratieplaats. De heer Woestenborghs zoekt nog politiekers die op een lijst hebben gestaan voor de ploeg.De ploeg mag gemeld zijn en de match gaat door in t Beerke.

    Neemt akte van de vragen van het publiek in het kader van artikel 199 van het Gemeentedecreet.

    De heer van der Burg-ZethovenDe heer van der Burg geeft een reactie op het punt van het speelpleintje. Hij zegt een bord teplaatsen speelpleintje voorbehouden voor de jeugd tot 12 jaar. Gemeentebestuur Beerse. Danheb je volgens hem een poot om op te staan.

    Fons LanslootDe heer Lansloot geeft aan dat er aan de Delhaize regelmatig een verkeeropstopping ontstaat. Eenvrouw kon niet in de garage, de ruimte was te smal en ze durfde er niet door. De bewoners zijn albij de gemeente geweest, maar men kan er niets aan doen. Een mogelijke oplossing is tussen detwee bomen een parkeervak te schilderen of een verbod te plaatsen.

    Aldus gedaan in zitting op datum als voren

    Secretaris VoorzitterTinneke Claeys Gust Adriaensen