131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

download 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

of 23

Transcript of 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    1/23

    28.11.2013 - 261

    NOTULENGemeenteraad

    donderdag 28 november 2013

    aanwez ig

    Gust Adriaensen, VoorzitterMarc Smans, BurgemeesterStefan Poortmans, Ingrid Van Genechten, Hans Woestenborghs, Hans Cornelis, Gunter Roefs,SchepenenWoestenborghs Simonne, Voorzitter OCMWFreddy Smans, Joos De Meyer, Staf Willemsens, Bart Craane, Isabelle Druyts, Niels Van Laer, MarcVeulemans, Peter Helsen, Roel Dolhain, Rommy Swinnen, Nancy Snels, Hans Luyckx, Dirk Proost,Levi Meskens, Linda Bosch, Nicole Marcelis, Fons Van Kerkhove, Ben Bols, RaadsledenTinneke Claeys, Secretaris

    1 Goedkeuring verslag vorige gemeenteraad

    De Gemeenteraad,

    De heer Roel Dolhain, gemeenteraadslid Gemeentebelangen vraagt om in punt 25 over hetkoningshuis Leopold III te vervangen door Albert I.

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be heeft de notulen opgevraagd die naarResoc zijn gestuurd. Hij heeft nog niets aangekregen. Hij neemt hierbij in ogenschouw dat erwettelijke normen zijn rond het beantwoorden van vragen.

    Mevrouw Romy Swinnen, gemeenteraadlid CDE-Vlim.be heeft antwoord op haar vraag gekregenvia mail. Zij wenst dat het antwoord wordt opgenomen in het verslag.

    De heer Gust Adriaensen, voorzitter van de raad vindt dit geen probleem. Dergelijke bedenkingen

    kunnen mee opgenomen worden in de verslaggeving.

    De heer Marc Smans, burgemeester geeft toelichting rond de afrekening van de brandweer. Hijstelt dat er verschillende soorten van gemeenten zijn en dat deze afrekening handelt over 2007 tot2011. De beschermde gemeenten moeten 9 miljoen euro betalen. Beerse is geen beschermdegemeente daar zij zelf een brandweer heeft en de gemeente heeft geen afrekening ontvangen.Voor de gemeente Lille bv. is dit wel van toepassing. Die gemeenten hebben een eerste afrekeningen daarna een herberekening ontvangen. De gouverneur heeft hierover laatst toelichting gegevenaan de burgemeesters.

    De heer Staf Willemsens zegt dat Westerlo wel een afrekening heeft gekregen terwijl het eendienstverlenende gemeente is.

    De heer Bart Craane, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be vraagt naar de antwoorden op vragen vantwee maanden geleden wat betreft een perceeltje grond in de Vossenbrugstraat en in deMeergoorstraat dat nog geen gemeentelijke eigendom zou zijn.

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur kijkt dit na.

    De heer Staf Willemsens zegt dat men op het perceeltje in de Vossenbrugstraat aan het bouwen is.Dit moet men zeker nakijken.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Enig artikel:

    Verleent goedkeuring aan het verslag van de gemeenteraad van 31 oktober 2013.

    2 Stadsregio Turnhout - goedkeuring verlenging en goedkeuring strategische nota enmeerjarenplanning

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    2/23

    28.11.2013 - 262

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisOp 24 oktober 2002 besliste de gemeente Beerse toe te treden tot de Projectvereniging StadsregioTurnhout.

    Op 29 november 2007 besliste de gemeente Beerse haar engagement binnen hetsamenwerkingsverband Stadsregio Turnhout te verlengen.

    De projectvereniging werd opgericht voor een periode die eindigt op 31 december 2013.

    Feiten en contextConform het decreet intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001 en de statuten van devereniging legt de raad van bestuur van de projectvereniging een dossier voor aan de deelnemersvan de vereniging. Het dossier motiveert een verlenging van de samenwerking voor een nieuweperiode van zes jaar, die start op 1 januari 2014 en eindigt op 31 december 2019.

    Het dossier omvat de strategische nota en de meerjarenplanning 2014-2019 van de Stadsregio

    Turnhout en werd reeds voorafgaandelijk goedgekeurd door het dagelijks bestuur van 13september 2013.

    Het dossier werd door de raad van bestuur goedgekeurd op 25 september 2013 en moet nu ookdoor de gemeente- en OCMW-raden van de deelnemende gemeenten behandeld worden.

    Uiterlijk voor 30 november 2013 dienen de raden een beslissing te nemen over het voorliggendedossier.

    Juridische contextHet Gemeentedecreet van 15 juli 2005, laatst gewijzigd op 29 juni 2012.

    Het Decreet van 6 juli 2011 houdende de intergemeentelijke samenwerking, laatst gewijzigd op 18januari 2013.

    AdviesDe toelichting van de heer Marc Boeckx, algemeen cordinator Stadsregio Turnhout omtrent destrategische nota, de meerjarenplanning 2014-2019 en de verlenging van de projectverenigingStadsregio Turnhout tijdens de gemeenteraad van 31 oktober 2013.

    De heer Marc Smans, burgemeester geeft toelichting bij voorliggend agendapunt.

    De heer Roel Dolhain, gemeenteraadslid Gemeentebelangen heeft vragen bij het budgettaire luik.Hij vraagt of het besproken is om de bijdrage per gemeente te bekijken op basis van zijnopmerking dat Turnhout een centrumstad is. Als men het relatief aandeel van Turnhout zouverrekenen, zou de stad 75% van de bijdrage moeten betalen. Het is maar 1 2% van hun extraals bijdrage. Volgens de heer Dolhain is hierover niet goed onderhandeld door de anderegemeenten. Het gemeenteraadslid vraagt of hierover opnieuw onderhandeld is geweest? Hij meentdat er dingen veranderd zijn vb. lokaal pact sinds de oprichting en dat dit enkele 100.000 eurosbetreft. Hij stelt vast dat het niet ter bespreking is gebracht naar aanleiding van de verlenging.

    De heer Marc Smans antwoordt dat dit zaken zijn die in het verleden zijn bepaald. De verdeling isgebaseerd op het aantal inwoners en andere functionaliteiten. Op dit ogenblik lijkt het hem nietnodig om hieraan te tornen. Alle gemeenten worden beter van de stadsregiowerking. We genietenvan het Wooninfopunt dat bemand wordt door personeelsleden uit de stadsregio. Onze inwonerskunnen gebruik maken van de dienstverlening van de stad en de stadsregio.

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be vindt dat het feit dat Turnhout subsidiekrijgt als centrumstad te maken heeft met andere zaken zoals het schoolaanbod, ziekenhuizen,e.a. Dit heeft niets te maken met het stadsregionaal gebeuren.

    De heer Gust Adriaensen, voorzitter van de raad suggereert om eens na te kijken hoe diecentrumsteden worden gefinancierd. De stadsregio is bij de oprichting met eigen opdrachten belastwaar alle gemeenten aan bijdragen. De financiering is gebaseerd op het decreet van deintergemeentelijke samenwerking. De bijdragen zijn vastgesteld. Anders moeten we het decreet opde financiering van centrumsteden eens nakijken, maar ook dit ligt decretaal vast.

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    3/23

    28.11.2013 - 263

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken benadrukt dat de gemeente Beersekan genieten van een aantal functies van de stad die Turnhout zelf betaalt. Beerse is hier nietafgunstig over.

    De heer Staf Willemsens merkt op dat de stadsregio vorige legislatuur personeelssubsidie heeftgekregen van het Agentschap Ruimtelijke Ordening. Zitten er nog subsidies van de provincie in?

    De heer Marc Smans antwoordt dat voor wonen in het algemeen wordt verwacht dat er terug

    middelen zouden vrijkomen. Vanuit de provincie wordt geen wijziging verwacht.

    De heer Staf Willemsens merkt op dat het fonds voor reductie van energie zou stoppen in 2018. Isdit een bewuste keuze?

    De heer Marc Smans antwoordt dat men nog geen duidelijke visie heeft of dit kan verder gaan. Hetproject zou op eigen benen moeten staan. In 2018 zou dit aflopen, maar er is nog geen duidelijkevisie over.

    De heer Staf Willemsens is voorstander van samenwerking. De schepen van algemene zaken heeftook gesteld dat dit een goede kans geeft om synergin te laten groeien.

    Mevrouw Nancy Snels, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be vraagt naar de reden waarom de cijfers van

    de werkingskosten zouden halveren.De heer Marc Smans gaat dit uitzoeken.

    Met 24 stemmen VOOR en 1 stem TEGEN (Roel Dolhain, Gemeentebelangen)

    Besluit :

    Artikel 1:

    De samenwerking tussen de Stad Turnhout en de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout en Vosselaarverder te zetten voor een nieuwe periode van zes jaar, die ingaat op 1 januari 2014 en eindigt op31 december 2019, onder de juridische vorm projectvereniging zoals voorzien in het decreetintergemeentelijke samenwerking dd. 6 juli 2001.

    Artikel 2:Akkoord te gaan met de voorgestelde statutenwijziging vermeld in het besluit van het dossieronder randnummer 5.2.

    Artikel 3:De strategische nota en de meerjarenbegroting 2014-2019 van het samenwerkingsverbandStadsregio Turnhout goed te keuren.

    Artikel 4:Voor de uitvoering van het programma in haar begroting voor 2014 een bijdrage ten belope van57.403 euro te voorzien.

    Artikel 5:Vraagt aan de Projectvereniging Stadsregio Turnhout een afgesloten jaarrekening van 2013 voor teleggen wanneer zij om de uitbetaling van de bijdrage verzoekt.

    Artikel 6:Een afschrift van onderhavig besluit zal worden overgemaakt aan Stadsregio Turnhout, CampusBlairon te 2300 Turnhout.

    3 Toekomst Projectvereniging Erfgoed Noorderkempen

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisOp dd. 3 december 2003 werd door de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaareen projectvereniging opgericht met de naam Archeologische dienst Antwerpse Kempen (PvAdAK).

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    4/23

    28.11.2013 - 264

    Juridische grondDe gemeenteraadsbeslissingen van de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaardd. november/december 2007 houdende de goedkeuring tot verlenging van de ProjectverenigingArcheologische dienst Antwerpse Kempen met 6 jaar.

    De beslissing van de raad van bestuur van de Projectvereniging Erfgoed Noorderkempen dd. 9december 2008 houdende de omvorming van de Projectvereniging AdAK tot de ProjectverenigingErfgoed Noorderkempen en de goedkeuring van de nieuwe statuten.

    Artikel 4 van de statuten van de Projectvereniging Erfgoed Noorderkempen houdende de duur enwijze van de verlenging van de projectvereniging.

    De collegebeslissingen van de aangesloten gemeenten in 2013: Arendonk (26/09), Baarle-Hertog(16/09), Beerse (30/09), Hoogstraten (12/08 & 30/09), Kasterlee (16/09), Merksplas (20/09),Oud-Turnhout (18/09), Turnhout (19/09), Ravels (25/06), Rijkevorsel (24/09) & Vosselaar(07/10).

    De voorlopige aanvaarding van Ravels als nieuw lid van de Projectvereniging in afwachting vangoedkeuring door de gemeenteraden op de raad van bestuur van Projectvereniging ErfgoedNoorderkempen dd. 25 september 2013.

    De beslissing van de raad van bestuur dd. 25 september 2013 om de Projectvereniging teverlengen voor een periode van 6 jaar.

    Juridische contextHet Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

    Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

    Het Cultureel Erfgoeddecreet van 6 juli 2012.

    ArgumentatieDe vereniging heeft tot doel te zorgen voor het behoud, beheer, onderzoek en ontsluiting van hetonroerend en cultureel erfgoed op het grondgebied van de deelnemende gemeenten. De verenigingstaat tevens in voor het opbouwen, delen en uitwisselen van kennis en expertise rond cultuur en

    erfgoed. Ze heeft voor dit doel 2 deelwerkingen uitgebouwd, namelijk de deelwerking cultureelerfgoed (Erfgoedcel Noorderkempen) en de deelwerking archeologie (Archeologische dienstAntwerpse Kempen).

    In artikel 6 1 van de statuten van de Projectvereniging Erfgoed Noorderkempen staat dat allegemeenten van het gerechtelijk arrondissement Turnhout kunnen toetreden tot deprojectvereniging en ze na toetreding moeten toegevoegd worden aan het deelnemersregister.Vanuit de subsidirende hogere overheden (Vlaamse Gemeenschap en Provincie Antwerpen) wordteen uitbreiding van de deelnemende gemeenten sterk aangemoedigd.

    De gemeente Ravels is momenteel een witte vlek in het werkingsgebied van ErfgoedcelNoorderkempen, omringd door gemeenten die reeds deel uitmaken van ErfgoedcelNoorderkempen.De gemeente Ravels kan niet aansluiten bij andere reeds bestaande Erfgoedcellen.Wat thematiek betreft sluit de gemeente Ravels nauw aan bij een aantal centrale themas (o.a.grensgebeuren smokkelen, kanaal Dessel-Schoten, Bels Lijntje,) waarrond de Erfgoedcel werktof in de toekomst wil werken.

    De Erfgoedcel in haar huidige samenstelling (de gemeenten Beerse, Kasterlee, Oud-Turnhout,Turnhout en Vosselaar) is de kleinste Erfgoedcel van Vlaanderen.

    De Vlaamse Gemeenschap spoorde in het verleden reeds andere erfgoedcellen aan om hetwerkingsgebied uit te breiden.

    Bij uitbreiding komt de Erfgoedcel in een hogere subsidieschaal terecht, waarbij de Erfgoedcel inaanmerking komt voor Vlaamse steun voor een bedrag van 300.000 (tegenover 200.000

    momenteel).

    Het mandaat van de projectvereniging loopt af op 31 december 2013, terwijl er voor de erfgoedcelnog een lopend convenant is tot 31 december 2014.

    De Erfgoedcel dient bij de Vlaamse Gemeenschap een nieuw convenant aan te vragen voor deperiode 2015-2020.

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    5/23

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    6/23

    28.11.2013 - 266

    De gemeenteraadszitting van 19 december 2013 zal het BBC-dossier in zijn totaliteit behandelenen goedkeuren.

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    De heer Roel Dolhain, gemeenteraadslid Gemeentebelangen wil toch al even vooruitlopen en

    vraagt zich af hoe het zit met de invulling van de actiepunten met budgetten. Het is noodzakelijkdat het voorgestelde beleid financieel haalbaar is. Acht op tien gemeenten zitten met financileproblemen. Hoe zit het met de autofinancieringsmarge van de gemeente Beerse? Men kan niet zomaar leningen aangaan als de autofinancieringsmarge niet positief is. Een van de zaken om dit teomzeilen is een systeem van gekoppelde obligaties.

    De schepen antwoordt dat de financile voorstellen volgende maand zullen besproken worden. Deautofinancieringsmarge is positief. Beerse doet niet mee aan financile constructies.

    De heer Joos De Meyer, gemeenteraadslid Groen merkt op dat de inhoudelijke bespreking voorvolgende maand is. Gisteren op de bibliotheekraad was het voor de adviesraden niet duidelijk watde bedoeling is. Het gemeenteraadslid stelt twee zaken vast. De doelstellingenboom is een wolligetekst. Als je de gemeente vervangt door een andere, blijft dit hetzelfde. Het stoort dat het nu al 28

    november is en dat de raadsleden nog geen enkele tekst hebben gezien. In andere gemeentenbeschikken de raadsleden al een 4-tal weken over de teksten. Als men het au serieux neemt, moetmen de mensen de kans geven om dit met de achterban te overleggen.

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be treedt de heer Joos De Meyer hierin bij.De adviesraden moeten worden geconsulteerd, maar de begroting moet 19 december klaar zijn.Dit betekent dat alle adviezen erbij moeten zitten. In hoever wordt er rekening gehouden met deadviezen? De tijd gaat te kort zijn. De begroting moet volgende week weg.

    De heer Marc Smans, burgemeester merkt op dat de financieel beheerder pas uit vakantie is. Wehebben nog tijd om alles in orde te brengen.

    De heer Gust Adriaensen, voorzitter van de raad zegt dat de data gerespecteerd moeten worden.

    De heer Freddy Smans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be zegt dat dit een globale tekst is die nietzoveel zegt. Met de BBC moet er een duidelijk draagvlak gezocht worden. Men heeft daar raden encommissies voor. Het zou beter zijn dergelijke zaken te bespreken in een gemeenteraadscommissiei.p.v. dit in een lange zitting te bespreken.

    De heer Gust Adriaensen neemt akte van de opmerking en merkt op dat er nog geen enkeleopmerking werd gemaakt over de doelstellingen op zichzelf.

    De heer Freddy Smans vindt dit geen manier van doen voor een voorzitter. Hij merkt op dat ereen vrij goed handboek is rond BBC. Kunnen alle raadsleden dit krijgen?

    De heer Hans Woestenborghs antwoordt dat raadsleden in het verleden ook boeken kondenbestellen via de gemeente. Hij zegt de vraag mee te zullen nemen naar het college.

    Besluit :

    Artikel 1:Kennis te nemen van de doelstellingenboom voor het Strategisch Meerjarenplan 2014-2019.

    5 Beheersorgaan bibliotheek - vervanging lid

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisIn de gemeenteraad van 28 maart 2013 werd Annie De Houwer, woonachtig te Beerse, Den Abt112, aangesteld als vertegenwoordiger van Gemeentebelangen in het beheersorgaan van deOpenbare Bibliotheek.

    Feiten en context

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    7/23

    28.11.2013 - 267

    In een e-mailbericht van 21 oktober 2013 biedt Annie De Houwer haar ontslag aan als lid van hetbeheersorgaan van de bibliotheek, aangezien ze geen lid meer is van Gemeentebelangen.

    In een e-mailbericht van 12 november 2013 stelt Roel Dolhain, woonachtig te Beerse, Driesplein 16zich kandidaat om als vertegenwoordiger van Gemeentebelangen in het beheersorgaan van deOpenbare Bibliotheek te zetelen.

    Juridische grond

    De wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingengewaarborgd wordt.

    Het decreet van 28 januari 1974 betreffende het cultuurpact.

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Enig artikel:

    Verleent goedkeuring aan de aanstelling van de heer Roel Dolhain, Driesplein 16, 2340 Beerse, alsvertegenwoordiger van Gemeentebelangen in het beheersorgaan van de Openbare Bibliotheek, tervervanging van mevrouw Annie De Houwer.

    6 Kerstmarkt en eindejaarsmarkt Beerse huishoudelijk reglement

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisHet college wenst een nieuw elan te geven aan de kerstmarkt en de eindejaarsmarkt door het

    aanbod uit te breiden.

    Feiten en contextOm een goede gang van zaken te bekomen, is het aangeraden om een aantal praktische afsprakenmet de deelnemers vast te leggen.

    Juridische grondKB van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten.

    Mevrouw Ingrid Van Genechten, schepen van middenstand, toerisme en sport geeft toelichting bijvoorliggend agendapunt.

    De heer Bart Craane, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be merkt op in artikel 4 paragraaf 4 dat de

    vereniging ook verantwoordelijk is voor de schade aan de chalet buiten hun schuld. Hij vindt diteen zware verantwoordelijkheid voor een vereniging.

    De schepen antwoordt dat de gemeente een evenementenverzekering heeft afgesloten vooreventuele schade.

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur wijst erop dat de verenigingeen verzekering moet afsluiten volgens artikel 9.

    De heer Gunter Roefs, schepen van openbare werken, mobiliteit en milieu zegt dat men altijdaansprakelijk is voor gehuurde zaken.

    De heer Gust Adriaensen, voorzitter van de raad stelt voor de paragraaf eruit te lichten en bij IOKadvies te vragen tegen volgende zitting.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Jaarlijks organiseert het gemeentebestuur een kerstmarkt en een eindejaarsmarkt.

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    8/23

    28.11.2013 - 268

    Deze markten zijn manifestaties ter bevordering van het leven in de gemeente zoals bepaald inartikel 9 van het KB van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie vanambulante activiteiten.

    Artikel 2:Het college van burgemeester en schepenen bepaalt de data, de plaats en de openingsuren.Ingeval van meerdere vaststellingen door de politie inzake het niet-naleven van openingsuren, kanhet college van burgemeester en schepenen beslissen om deze kandidaat niet meer toe te laten op

    de volgende edities van deze markt.

    Artikel 3:Zoals bepaald in artikelen 7 en 9 van het KB van 24 september 2006 betreffende de uitoefening enorganisatie van ambulante activiteiten mogen aan deze manifestatie deelnemen:

    plaatselijke handelaars, ambachtslui, landbouwers, kwekers of producenten of deze dieuitgenodigd zijn door de burgemeester of zijn afgevaardigde en de verenigingen eninstellingen die de belangen van deze professionele groepen verdedigen;

    verenigingen en instellingen van openbaar nut en andere instellingen erkend door deMinister van Financin;

    particulieren, voor zover zij goederen verkopen ten voordele van een vereniging voor eendoel omschreven in artikel 7 van het KB van 24 september 2006 en voor zover zij een

    vergunning niet-commercile verkopen op naam van de vereniging kan voorleggen.Artikel 4:Deelnemers hebben de keuze om een chalet in gebruik te nemen en/of om een standplaats in tenemen. Vooraf inschrijven volgens de juiste procedure is verplicht. De inschrijving is pas volledigna volledige betaling van de retributie.

    Het is aan de persoon aan wie de standplaats of chalet is toegewezen uitdrukkelijk verboden detoegewezen standplaats over te dragen of aan derden rechten te verlenen, van welke aard ook, inverband met de standplaats.

    Het is verboden om pinnen of ander voorwerpen in de grond te slaan. Voor het vastmaken vankramen en dekzeilen moeten gewichten of andere methodes gebruikt worden. Het is verboden omhet wegdek op enigerlei wijze te beschadigen. Het is uitdrukkelijk verboden om wagens of enig

    ander voorwerp vast te hechten aan de weg, bomen, verlichtingsmasten, verkeerstekens e.d.

    Het is verboden om zaken in, op of aan de chalets te bevestigen. De deelnemer is ten allen tijdeaansprakelijk voor schade die aan de chalet wordt toegebracht.

    Voertuigen van deelnemers voor het laden en lossen zijn enkel toegelaten tot een half uur voor hetopeningsuur en vanaf 15 minuten na het sluitingsuur.

    Artikel 5:Het gemeentebestuur moedigt elke deelnemer aan om goederen te verkopen die verbonden zijnmet het kerstthema. Na beindiging van de inschrijvingsperiode wordt mede op basis van hetaanbod een selectie gemaakt uit de toegekomen inschrijvingen. Hierbij wordt een zo grootmogelijke diversiteit nagestreefd.

    Het college behoudt zich het recht voor om bepaalde inschrijvingen te weigeren wanneer deze nietbij het kerstthema aansluiten of wanneer deze de diversiteit van het aanbod in het gedrangbrengen.

    Artikel 6:Deelnemers die eten en/of drinken in wegwerpmateriaal aanbieden, zijn verplicht aan hunstandplaats voldoende brandveilige vuilbakken te plaatsen. Deze vuilbakken worden tijdens desluitingsuren geledigd en/of uit het zicht geplaatst.

    Bij het verlaten van de standplaats moet de deelnemer alle afval, afkomstig of voortspruitend uitzijn activiteit tijdens de markt, zelf meenemen.Deelnemers kunnen hun afval enkel achterlaten in een evenementencontainer die tot 3 weken voorhet evenement bij de dienst milieu en duurzaamheid gereserveerd kan worden.

    Eventuele kosten van reiniging worden doorgerekend wanneer de chalet en/of standplaats nietzuiver achtergelaten werd.

    Artikel 7:

    Het gemeentebestuur voorziet sfeermuziek rondom Tempelhof.

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    9/23

    28.11.2013 - 269

    Muziek afkomstig van installaties in de standen wordt getolereerd voor zover zij andere deelnemersniet stoort, zij de algemene sfeermuziek niet overstijgt en zij past in de kerstsfeer.Deelnemers zijn in dit geval zelf verantwoordelijk voor het zich in regel stellen met SABAM enBillijke Vergoeding.

    Artikel 8:Deelnemers krijgen tijdens de openingsuren van de markt toegang tot het gemeentelijkelektriciteitsnet. Enkel gekeurd materiaal voorzien van een CE- en/of CEBEC-label is toegestaan.

    De maximaal toegelaten stroomsterkte per stand is bepaald op 16 ampre.

    Deelnemers krijgen tijdens de openingsuren van de markt toegang tot Tempelhof om water tenemen.

    Artikel 9:Het gemeentebestuur voorziet op vrijdag- en zaterdagnacht camerabewaking via Politie RegioTurnhout, maar is echter niet verantwoordelijk voor inbraak in de stand. Het is aangeraden omkostbare voorwerpen en geld niet onbewaakt in de chalet of kraam te laten.

    Het gemeentebestuur sluit voor de chalets een brandverzekering af. De inboedel is nietmeeverzekerd. Deelnemers die eigen materiaal in de chalets willen stockeren of achterlaten, zijnten allen tijde zelf verantwoordelijk voor hun materiaal.

    Deelnemers zijn verantwoordelijk voor het afsluiten van de nodige verzekeringen die de risicos dekken die kunnen voorvallen bij deelname aan deze markt.

    Artikel 10:Vuurkorven worden niet toegelaten wegens de beperkte ruimte rond de chalets en kramen.

    7 Samenaankoop gas - gemeentebestuur Beerse-OCMW Beerse, AGB Beerse enkerkfabrieken Beerse.

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisHet gemeentebestuur neemt telkens deel aan de gezamenlijke aankopen voor aardgas enelektriciteit. De huidige periode loopt af op 31.12.2014.

    Gelet op de complexe procedure, wordt het dossier voor de volgende periode van drie jaar reedsopgestart.

    Juridische grondDe Richtlijn 2009/73/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 betreffendegemeenschappelijke regels voor de interne markt voor aardgas en tot intrekking van Richtlijn2003/55/EG;

    De Wet van 12 april 1965 betreffende het vervoer van gasachtige producten en andere door middelvan leidingen en de daarbij horende uitvoeringsbesluiten, zoals tot op heden gewijzigd;

    De Bijzondere Wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, zoals gewijzigd door deBijzondere Wet van 8 augustus 1988, inzonderheid artikel 94 wat de gewestelijke aspecten van hetenergiebeleid betreft;

    Het Decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid (het Energiedecreet)van 8 mei 2009, zoals tot op heden gewijzigd;

    Het Besluit van de Vlaamse Regering houdende algemene bepalingen over het energiebeleid (hetEnergiebesluit) van 19 november 2010, zoals tot op heden gewijzigd;

    De Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn enhet Decreet van 18 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voormaatschappelijk welzijn, zoals tot op heden gewijzigd;

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, laatst gewijzigd op 29 juni 2012 en zoals tot op hedengewijzigd;

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    10/23

    28.11.2013 - 270

    De Wet van 15 juni 2006 Overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming vanwerken, leveringen en diensten, zoals tot op heden gewijzigd, inzonderheid artikel 38;

    De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzakeoverheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten;

    Het KB van 15 juli 2011 Plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, zoals tot op hedengewijzigd;

    Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van deoverheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, zoals tot op heden gewijzigd;

    Het O.C.M.W.-raadsbesluit d.d. 19 november 2013 waarbij het bestek wordt goedgekeurd en degemeente Beerse wordt aangeduid om deze overheidsopdracht in gezamenlijke naam uit teschrijven;

    De besluiten van de kerkfabrieken waarbij het lastenboek wordt goedgekeurd en de gemeenteBeerse wordt aangeduid om deze overheidsopdracht in gezamenlijke naam uit te schrijven;

    Het directiecomit van AGB Beerse besliste in zitting van 19 augustus 2013 deel te nemen aan devoorgestelde samenaankoop van gas en elektriciteit en machtigt het gemeentebestuur om de

    procedure hiervoor verder af te handelen.ArgumentatieEr kan een gunstig neerwaarts effect bereikt worden indien verschillende besturen op hetgrondgebied van de gemeente een gezamenlijke opdracht uitschrijven.

    De huidige opdracht werd volgens vermelde principes uitgeschreven en gegund.

    Zoals reeds vermeld loopt de huidige opdracht af op 31 december 2014 en moet er aldus eennieuwe opdracht gegund worden. Er is geen reden om daarbij af te wijken van voormeldeprincipes.

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Het mandaat te aanvaarden gegeven door het OCMW, AGB Beerse en de kerkfabrieken oprespectievelijk 19 november 2013, 19 augustus 2013 en 13 oktober (Sint-Quirinus Vlimmeren) en14 oktober 2013 (Sint-Lambertus Beerse en O.L.-Vrouw van Altijddurende Bijstand) om voorrekening van het OCMW, AGB Beerse en de kerkfabrieken een gunningsprocedure voor eensamengevoegde opdracht in de zin van artikel 38 van de Wet van 15 juni 2006 betreffende deoverheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en dienstente organiseren voor de levering van gas conform het door het OCMW, AGB Beerse en dekerkfabrieken goedgekeurde bestek.

    Artikel 2:Een gunningsprocedure te organiseren voor een samengevoegde opdracht van levering van gas tenbehoeve van de gemeente, AGB Beerse, de kerkfabrieken en het O.C.M.W. voor een periode vanafde eerste dag aansluitend op het huidig leveringscontract tot en met 31 december 2017.

    Artikel 3:Een openbare aanbesteding te organiseren en het bestek dienaangaande goed te keuren.

    Artikel 4:De gemeente neemt hierbij alle procedurele verplichtingen op zich m.b.t. de in artikel 1 bedoeldeoverheidsopdracht. De gemeente zal het gunningsvoorstel ter consultatie meedelen aan AGBBeerse, de kerkfabrieken en het O.C.M.W. alvorens over te gaan tot effectieve gunning.

    Artikel 5:De gemeente belast conform het goedgekeurde bestek Eandis cvba, Brusselsesteenweg 199, 9090Melle, met de materile organisatie van de gunningsprocedure zoals nader bepaald in hetdesbetreffende collegebesluit.

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    11/23

    28.11.2013 - 271

    Artikel 6:De gemeente zal de gekozen leverancier volmacht geven voor het bekendmaken van de keuze vande nieuwe leverancier aan de distributienetbeheerder.

    Artikel 7:De gemeente, en in voorkomend geval, AGB Beerse, het OCMW en de kerkfabrieken zijn zelfverantwoordelijk voor de tijdige betaling van de facturen met betrekking tot de leveringen op huneigen afnamepunten in onderhavige overheidsopdracht.

    Artikel 8:In geval van een juridisch geschil met betrekking tot onderhavige overheidsopdracht, anders danbepaald in artikel 7, is de gemeente mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhoudingtot haar aandeel in de opdracht.

    8 Gezamenlijke aankoop van elektriciteit - gemeentebestuur Beerse, OCMW Beerse,AGB Beerse en kerkfabrieken Beerse

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Voorgeschiedenis

    Het gemeentebestuur neemt telkens deel aan de gezamenlijke aankopen voor aardgas enelektriciteit. De huidige periode loopt af op 31.12.2014.

    Gelet op de complexe procedure, wordt het dossier voor de volgende periode van drie jaar reedsopgestart.

    Juridische grondDe Richtlijn 2009/72/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 betreffendegemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit en tot intrekking van Richtlijn2003/54/EG;

    De Wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt, en de daarbijhorende uitvoeringsbesluiten, zoals tot op heden gewijzigd;

    De Bijzondere Wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, zoals gewijzigd door deBijzondere Wet van 8 augustus 1988, inzonderheid artikel 94 wat de gewestelijke aspecten van hetenergiebeleid betreft;

    Het Decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid (het Energiedecreet)van 8 mei 2009, zoals tot op heden gewijzigd;

    Het Besluit van de Vlaamse Regering houdende algemene bepalingen over het energiebeleid (hetEnergiebesluit) van 19 november 2010, zoals tot op heden gewijzigd;

    De Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn enhet Decreet van 18 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voormaatschappelijk welzijn, zoals tot op heden gewijzigd;

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, laatst gewijzigd bij decreet van 29 juni 2012 en zoals totop heden gewijzigd;

    De Wet van 15 juni 2006 Overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming vanwerken, leveringen en diensten, zoals tot op heden gewijzigd, inzonderheid artikel 38;

    De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzakeoverheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten;

    Het KB van 15 juli 2011 Plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, zoals tot op heden

    gewijzigd;

    Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van deoverheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, zoals tot op heden gewijzigd;

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    12/23

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    13/23

    28.11.2013 - 273

    Artikel 7:De gemeente zal de gekozen leverancier volmacht geven voor het bekendmaken van de keuze vande nieuwe leverancier aan de distributienetbeheerder.

    Artikel 8:De gemeente, en in voorkomend geval, AGB Beerse, het OCMW en de kerkfabrieken zijn zelfverantwoordelijk voor de tijdige betaling van de facturen met betrekking tot de leveringen op hun

    eigen afnamepunten in onderhavige overheidsopdracht.

    Artikel 9:In geval van een juridisch geschil met betrekking tot onderhavige overheidsopdracht, anders danbepaald in artikel 8, is de gemeente mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhoudingtot haar aandeel in de opdracht.

    9 OCMW - jaarrekening 2012

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisDe rekening over het dienstjaar 2012 werd aangenomen door de Raad voor MaatschappelijkWelzijn in zitting van 15 oktober 2013.

    Juridische grondArtikel 89 van de organieke wet van 8 juli 1976 op de openbare centra voor maatschappelijkwelzijn zoals vervangen door artikel 174 van het decreet betreffende de organisatie van deopenbare centra voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2008.

    Mevrouw Simonne Woestenborghs, OCMW-voorzitster geeft toelichting bij voorliggend agendapunt.

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be vraagt zich af hoe het zit met de

    oplevering van de serviceflats en de omgevingswerken. Wanneer is de oplevering gepland? Enhoeveel moet het OCMW nog betalen? Hij denkt dat 30.000 euro niet voldoende zal zijn om deaannemer in beweging te krijgen.

    De OCMW-voorzitster antwoordt dat er een bedrag dat nog niet betaald is voor een aantal zakendie nog moeten afgewerkt worden. De aannemer is nu terug bezig na veel moeite. Deomgevingswerken zijn in orde. De voorlopige oplevering van de omgevingswerken is gebeurd. Deserviceflats geven nog wel problemen.

    De heer Fons Van Kerkhove, gemeenteraadslid N-VA merkt op dat er nog werken ter hoogte vande keuken moeten gebeuren.

    Mevrouw Simonne Woestenborghs antwoordt dat de aannemer eerst een rooster moet vervangen.

    Besluit :

    Enig artikel:Neemt kennis van de rekening over het dienstjaar 2012, zoals geverifieerd en aangenomen door deRaad voor Maatschappelijk Welzijn in zitting van 15 oktober 2013. Er werden daarbij geenopmerkingen geformuleerd.

    10 Pidpa - Buitengewone Algemene Vergadering van 16 december 2013 - agenda en

    aanduiding vertegenwoordiger

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisDe gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    14/23

    28.11.2013 - 274

    Feiten en contextDe Buitengewone Algemene Vergadering van Pidpa zal plaatsvinden op maandag 16 december2013 op het administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

    Met de uitnodigingsbrief van 21 oktober 2013 heeft Pidpa de agenda van de BuitengewoneAlgemene Vergadering meegedeeld, die volgende agendapunten bevat:

    1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden2.

    Statutenwijziging3. Begroting 2014 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgenstrategien in 2014

    4. Benoemingen bestuurders en leden adviescomit B en adviescomit D5. Benoemingen leden adviescomit A6. Goedkeuring van het verslag staande de vergadering

    Het voorstel van statutenwijziging werd overgemaakt aan het gemeentebestuur op 10 juli 2013, ditconform artikel 39 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking dat stelt datuiterlijk 90 kalenderdagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moetbeoordelen, het ontwerp van statutenwijziging aan de deelnemers dient overgemaakt te worden.

    De Raad van Bestuur stelde de begroting 2014 en het verslag aan de Buitengewone AlgemeneVergadering op, waarin de begroting en de te ontwikkelen activiteiten en de strategie m.b.t. hetboekjaar 2014 worden toegelicht.

    Voor alleszins n deelnemer dient een benoeming van een voorgedragen bestuurder te gebeurenen in elk geval is minstens ook n benoeming voor adviescomit B (voordracht gemeente Brecht)en adviescomit D (voordracht gemeente Brasschaat) aan de orde.

    De Buitengewone Algemene Vergadering dient het verdaagde agendapunt van de StatutaireJaarvergadering van 17 juni 2013 betreffende de samenstelling van het A-adviescomit(watervoorziening) te behandelen en dient ook de leden van dit adviescomit te benoemen. Degemeente heeft over deze kwestie al beslist bij de eerdere behandeling van de agendapunten vande voormelde Statutaire Jaarvergadering.

    Juridische grondHet decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

    Artikel 44 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking bepaalt dat debenoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde dient te wordenvastgesteld voor elke algemene vergadering. Art. 22 van de statuten van Pidpa houdt in inafwachting van de goedkeuring van de voorgestelde wijziging ervan dat de benoeming van deafgevaardigde(n) moet worden herhaald voor iedere algemene vergadering.

    Artikel 59 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking bepaalt dat er eenonverenigbaarheid bestaat tussen het mandaat van de afgevaardigde op de algemene vergaderingen dat van lid van een van de andere organen.

    De artikelen 19 tot en met 26 van het gemeentedecreet in verband met de vergaderingen en deberaadslagingen van de gemeenteraad.

    De bepalingen van het gemeentedecreet en in het bijzonder artikel 42 inzake de bevoegdheid vande gemeenteraad.

    De heer Gust Adriaensen, voorzitter van de raad geeft toelichting bij voorliggend agendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Akte te nemen van de strategie en de te ontwikkelen activiteiten van Pidpa m.b.t. het boekjaar

    2014.Artikel 2:

    Goedkeuring te verlenen aan de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2014en het toelichtend verslag.

    Artikel 3:

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    15/23

    28.11.2013 - 275

    Goedkeuring te verlenen aan de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde diversewijzigingen aan de statuten van Pidpa, na artikelsgewijze behandeling leidende tot de goedkeuringen vaststelling van de statuten zoals opgenomen als bijlage bij de oproeping tot dezeBuitengewone Algemene Vergadering.

    Artikel 4:Als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de Buitengewone Algemene Vergadering wordtaangewezen:

    Met, in geheime stemming, 15 stemmen voor Nicole Marcelis, 9 stemmen voor Isabelle Druyts, 1blancostem

    Mevrouw Nicole Marcelis,

    Als plaatsvervanger voor de Buitengewone Algemene Vergadering wordt aangewezen:

    Met, in geheime stemming, 15 stemmen voor Alfons Van Kerkhove, 9 stemmen voor StafWillemsens en 1 blancostem

    De heer Alfons Van Kerkhove.

    Artikel 5:Aan bovengenoemde vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de BuitengewoneAlgemene Vergadering van 16 december 2013, overeenkomstig deze beslissing te stemmen, alsookde benoeming(en) goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordtsamengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze Buitengewone AlgemeneVergadering.

    Artikel 6:Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit en zalonverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018Antwerpen.

    11 Intergemeentelijke vereniging Pontes

    algemene vergadering op woensdag 18december 2013

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisDe gemeente Beerse is deelnemer aan de intergemeentelijke vereniging Pontes.

    De uitnodiging voor de algemene vergadering van Pontes op 18 december 2013.

    Feiten en context

    Naast de behandeling van de beleidsnota en het budget voor 2014 wordt tevens de uitbreiding vande bestuursorganen geagendeerd.Ingevolge de toetreding van zeven nieuwe leden uit Noord-Limburg wordt de raad van bestuuruitgebreid met 4 bestuurders en het directiecomit met 2 leden.

    Juridische GrondArtikel 43, 2, 5 en 10 van het gemeentedecreet.De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en devertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor deaangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

    Artikelen 44, 46, 47 en 48 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijkesamenwerking.De gemeenteraden bepalen het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering

    van het intergemeentelijk samenwerkingsverband.

    Voor deze algemene vergadering moet een gemeentelijke afgevaardigde worden aangeduid om degemeente te vertegenwoordigen.Door de decreetswijziging d.d. 18 januari 2013 dient de benoemingsprocedure vanvertegenwoordiger en plaatsvervanger niet langer voor elke algemene vergaderingherhaald te worden en volstaat het om deze personen aan te duiden voor de hele duur van

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    16/23

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    17/23

    28.11.2013 - 277

    rechtspositiebesluit van het personeel en besluitvorming in het kader van een saneringsplan.De verenigingen moeten beschikken over een publieke website waarop de lijsten vangenomen besluiten worden gepubliceerd (artikel 75bis en 75ter DIS).

    Er moet niet langer voor elke algemene vergadering afzonderlijk een vertegenwoordigerworden benoemd (artikel 44 DIS).

    Er zijn vanaf 1 januari 2014 ook verplichtingen inzake de elektronische terbeschikkingstellingvan verslagen(artikel 52 DIS).

    Daarnaast is er een rapporteringsverplichting ingeschreven aan de Vlaamse Regering (artikel70bis DIS).

    Deze verplichte statutenwijziging biedt ook een gelegenheid om de maatschappelijkedoelstelling van IOK te actualiseren. Een aantal zeer recente diensten en ontwikkelingen vanbestaande diensten kunnen statutair meer gedetailleerd en accuraat worden omschreven. De werkzaamheden van de juridische dienst en de cel duurzaam beleid vormen het

    kostendelende verlengstuk inzake juridisch en technisch advies milieu, juridisch en technischadvies ruimtelijke ordening, algemene juridische adviesverlening en ondersteuningduurzaam beleid en worden als dusdanig statutair omschreven.

    De participatie in en het ter beschikking stellen van personeelsleden voor de interlokalevereniging milieuhandhaving Kempen wordt ook statutair omschreven.

    De ondersteuning van het lokale woonbeleid wordt uitgevoerd via de werkzaamheden vaneen Kempens woonplatform en een intergemeentelijke dienstverlening leegstand.

    Naast de maatschappelijke doelstelling dient ook het artikel 13 van de statuten te wordengeactualiseerd en aangevuld waarin de bijdragen voor de exclusieve dienstverlening wordenbeschreven voor bovenstaande diensten.

    Naar aanleiding van de discussie bij de aanstelling van bestuurders met raadgevende stem in dealgemene vergadering van maart jl. over de interpretatie van ononderbroken dienstancinniteitin de gemeenteraad, wordt de visie van het Agentschap Binnenlands Bestuur nu in de statutenopgenomen onder artikel 20 om elke latere discussie hierover te vermijden. Dit betekent datvoor het bepalen van de ononderbroken ancinniteit wordt teruggeteld vanaf het ogenblik vande aanstelling van de bestuurder met raadgevende stem.

    De gemeenteraad neemt kennis van het beleidsplan en financieel meerjarenperspectief 2013-2018en van het evaluatierapport 2007-2012.Het evaluatierapport 2007-2012 werd reeds voorgelegd aan de algemene vergadering vandecember 2012 en het wordt opnieuw voorgelegd aan de algemene vergadering van 17 december2013. Mede op basis van deze evaluatie werd het beleidsplan en financieel meerjarenperspectief2013-2018 opgemaakt.

    De gemeenteraad neemt kennis van het ondernemingsplan en de begroting 2014 waarvan deinhoudelijke krijtlijnen uiteraard samenlopen met deze verwoord in het meerjarig beleidsplan enfinancieel meerjarenperspectief.

    Juridische grondHet nieuwe gemeentedecreet.

    Het decreet van 6 juli 2011 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

    De statuten van IOK.

    De omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het decreet intergemeentelijkesamenwerking.

    Artikel 44 van het decreet intergemeentelijke samenwerking dat de samenstelling en samenroepingvan de algemene vergadering reglementeert.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Goedkeuring te verlenen aan de voorgestelde statutenwijziging.

    Artikel 2:Goedkeuring te verlenen aan het evaluatierapport 2007-2012 en het beleidsplan en financieelmeerjarenperspectief 2013-2018.

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    18/23

    28.11.2013 - 278

    Artikel 3:Goedkeuring te verlenen aan het ondernemingsplan 2014 en de begroting 2014.

    13 IOK - Algemene vergadering 17 december 2013 - volmachtdrager

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisDe gemeente is lid van de dienstverlenende vereniging IOK.

    Juridische grondHet decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

    De statuten van IOK.

    De omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het decreet intergemeentelijke

    samenwerking.Artikel 44 van het decreet intergemeentelijke samenwerking dat de samenstelling en samenroepingvan de algemene vergadering reglementeert.

    Artikel 44 bepaalt dat de benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van devertegenwoordiger wordt herhaald voor elke vergadering.

    Conform de wettelijke en statutaire bepalingen heeft elke vennoot bij IOK recht op nvolmachtdrager.

    Argumentatie

    Op de algemene vergadering van 17 december 2013 wordt invulling gegeven aan de decretalemogelijkheid om een vertegenwoordiger aan te duiden voor de duur van de legislatuur.

    De aanduiding van de vertegenwoordiger, conform de Omzendbrief BB 2013/05, dient nu nog tegebeuren voor deze algemene vergadering afzonderlijk.

    Besluit :

    Artikel 1:

    Met, in geheime stemming, 14 stemmen voor Dirk Proost, 10 stemmen voor Bart Craane en 1blanco-stem

    De heer Dirk Proost, gemeenteraadslid, te benoemen als volmachtdrager van de gemeente in dealgemene vergadering van IOK op 17 december 2013.

    Artikel 2:De heer Dirk Proost te mandateren om op deze vergadering te handelen en te beslissen conform debesluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemenevergadering van IOK van 17 december 2013.

    14 IOK Afvalbeheer Algemene vergadering 17 december 2013 - agenda

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisDe gemeente is lid van de dienstverlenende vereniging IOK Afvalbeheer.

    Feiten en contextDe agenda van de algemene vergadering van 17 december 2013 bevat volgende agendapunten:1. Statutaire benoemingen

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    19/23

    28.11.2013 - 279

    2. Statutenwijziging IOK Afvalbeheer3. Beleidsplan en financieel meerjarenperspectief 2013-2018 evaluatierapport 2007-20124. Ondernemingsplan en begroting 20145. VariaDe gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) d.d. 23oktober 2013 ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK Afvalbeheer van 17 december2013. De documenten m.b.t. de statutenwijziging van IOK Afvalbeheer werden reeds op 18

    september 2013 overgemaakt.

    De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel van definitieve vervanging van de heer PaulVerbeeck, burgemeester, door mevrouw Carrie Verelst, schepen, als bestuurder namens degemeente Nijlen.

    De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel van statutenwijziging van IOK Afvalbeheer metvolgende krachtlijnen:

    Invulling decreetwijziging: Vroeger moesten integrale notulen worden overgemaakt aan de Commissaris van de

    Vlaamse Regering, nu moeten, naar analogie met wat bij de gemeenten bestaat,overzichtslijsten met een beknopte omschrijving aan de Vlaamse Regering wordenovergemaakt. De functie van Commissaris van de Vlaamse Regering bestaat niet langer.

    Toch zijn er nog bijzondere inzendingsplichtige besluiten met name deze inzake hetrechtspositiebesluit van het personeel en besluitvorming in het kader van een saneringsplan.De verenigingen moeten beschikken over een publieke website waarop de lijsten vangenomen besluiten worden gepubliceerd (artikel 75bis en 75ter DIS).

    Er moet niet langer voor elke algemene vergadering afzonderlijk een vertegenwoordigerworden benoemd (artikel 44 DIS).

    Er zijn vanaf 1 januari 2014 ook verplichtingen inzake de elektronische terbeschikkingstellingvan verslagen(artikel 52 DIS).

    Daarnaast is er een rapporteringsverplichting ingeschreven aan de Vlaamse Regering (artikel70bis DIS).

    Naar aanleiding van de discussie bij de aanstelling van bestuurders met raadgevende stem in dealgemene vergadering van maart jl. over de interpretatie van ononderbroken dienstancinniteit in

    de gemeenteraad, wordt de visie van het Agentschap Binnenlands Bestuur nu in de statutenopgenomen onder artikel 20 om elke latere discussie hierover te vermijden. Dit betekent dat voorhet bepalen van de ononderbroken ancinniteit wordt teruggeteld vanaf het ogenblik van deaanstelling van de bestuurder met raadgevende stem.

    De gemeenteraad neemt kennis van het beleidsplan en financieel meerjarenperspectief 2013-2018en van het evaluatierapport 2007-2012.Het evaluatierapport 2007-2012 werd reeds voorgelegd aan de algemene vergadering vandecember 2012 en het wordt opnieuw voorgelegd aan de algemene vergadering van 17 december2013. Mede op basis van deze evaluatie werd het beleidsplan en financieel meerjarenperspectief2013-2018 opgemaakt.

    De gemeenteraad neemt kennis van het ondernemingsplan en de begroting 2014 waarvan deinhoudelijke krijtlijnen uiteraard samenlopen met deze verwoord in het meerjarig beleidsplan enfinancieel meerjarenperspectief;

    Juridische grondHet nieuwe gemeentedecreet;

    Het decreet van 6 juli 2011 houdende de intergemeentelijke samenwerking;

    De statuten van IOK Afvalbeheer;

    De omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het decreet intergemeentelijkesamenwerking;

    Artikel 44 van het decreet intergemeentelijke samenwerking dat de samenstelling en samenroeping

    van de algemene vergadering reglementeert;

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    20/23

    28.11.2013 - 280

    Goedkeuring te verlenen aan de voorgestelde statutaire benoeming:

    Definitieve vervanging van de heer Paul Verbeeck, burgemeester, door mevrouw Carrie Verelst,schepen, als bestuurder namens de gemeente Nijlen.

    Artikel 2:Goedkeuring te verlenen aan de voorgestelde statutenwijziging.

    Artikel 3:Goedkeuring te verlenen aan het evaluatierapport 2007-2012 en het beleidsplan en financieelmeerjarenperspectief 2013-2018.

    Artikel 4:Goedkeuring te verlenen aan het ondernemingsplan 2014 en de begroting 2014.

    15 IOK Afvalbeheer - Algemene vergadering 17 december 2013 - volmachtdrager

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisDe gemeente is lid van de dienstverlenende vereniging IOK Afvalbeheer.

    Juridische grondHet decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

    De statuten van IOK Afvalbeheer.

    De omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het decreet intergemeentelijkesamenwerking.

    Artikel 44 van het decreet intergemeentelijke samenwerking dat de samenstelling en samenroeping

    van de algemene vergadering reglementeert.

    Artikel 44 bepaalt dat de benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van devertegenwoordiger wordt herhaald voor elke vergadering.

    Conform de wettelijke en statutaire bepalingen heeft elke vennoot bij IOK Afvalbeheer recht op nvolmachtdrager.

    ArgumentatieOp de algemene vergadering van 17 december 2013 wordt invulling gegeven aan de decretalemogelijkheid om een vertegenwoordiger aan te duiden voor de duur van de legislatuur.

    De aanduiding van de vertegenwoordiger, conform de Omzendbrief BB 2013/05, dient nu nog te

    gebeuren voor deze algemene vergadering afzonderlijk.Besluit :

    Artikel 1:

    Met, in geheime stemming, 15 stemmen voor Dirk Proost, 9 stemmen voor Freddy Smans, 1blanco-stem

    De heer Dirk Proost, gemeenteraadslid, te benoemen als volmachtdrager van de gemeente in dealgemene vergadering van IOK Afvalbeheer op 17 december 2013.

    Artikel 2:De heer Dirk Proost te mandateren om op deze vergadering te handelen en te beslissen conform de

    besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemenevergadering van IOK Afvalbeheer van 17 december 2013.

    16 Vragen en mededelingen

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    21/23

    28.11.2013 - 281

    De Gemeenteraad,

    Neemt kennis van de volgende mededelingen:

    Fons Van KerkhoveDe heer Fons Van Kerkhove, gemeenteraadslid N-VA, geeft toelichting bij het verslag van dealgemene vergadering van de intercommunale Infrax West.

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be vindt dat de vertegenwoordiger van degemeente er moet op hameren dat de rioleringswerken Tempelstraat-Pastoriestraat-Abdijstraatworden uitgevoerd. Ze stonden reeds op de rol. Hij merkt op dat er nu wordt gezegd dat er inBeerse niet genvesteerd zal worden. Er zijn dringend rioleringswerken nodig.

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur antwoordt dat er niet explicietis gezegd dat men niet gaat investeren in Beerse. Alleen zolang er geen subsidies van VMM komen,zal er niet genvesteerd worden.

    Neemt akte van de vragen van de raadsleden bij toepassing van art. 11 1 van het huishoudelijkreglement van de gemeenteraad.

    Joos De MeyerDe heer Joos De Meyer, gemeenteraadslid Groen heeft van de turnkring gehoord dat er een nieuweturnzaal zou gebouwd worden in de Albertstraat met inbreng van de turnkring. De mensen van deturnkring denken dat alles in kannen en kruiken is. Hoe zit dit juist? Is het college principieelakkoord?

    Mevrouw Ingrid Van Genechten, schepen van middenstand, toerisme en sport antwoordt dat er aleen overleg is geweest, maar nog geen concrete plannen.

    De heer Hans Cornelis, schepen van onderwijs en jeugd bevestigt dat er overleg is geweest. Devraag van de Turnkring is gesteld en moet eerst onderzocht worden. Het is de bedoeling n visiete krijgen met de school en de turnkring. Er is een visieplan uitgetekend om te laten bestuderendoor de dienst stedenbouw. De schepen zegt vandaag nog een mail te hebben gestuurd om dit kortte sluiten en te melden dat er een aantal struikelblokken zijn. Over de inplanting was er binnen het

    college al consensus, dat dit op de terreinen van de school zal worden ingeplant.

    Mevrouw Isabelle Druyts, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be vraagt of er dan geen rekening meerwordt gehouden met het toekomstbeeld van de nieuwe scholengemeenschap op een nieuwecampus.

    De heer Hans Cornelis zegt hiervan niet op de hoogte te zijn.

    Bart CraaneDe heer Bart Craane, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be meldt dat hij positieve reacties heeft gehoordover de aankomst van de sint. Hij had graag het kostenplaatje van dit evenement gekregen.

    Mevrouw Ingrid Van Genechten belooft hiervoor te zorgen.

    Het gemeenteraadslid heeft ook nog een vraag rond de clusterwerking van het Land van Turnhout.Is het de bedoeling zonder clusterwerking verder te gaan? Hij heeft gehoord dat de clusterGrensland wel in het samenwerkingsverband blijft werken, maar van het Land van Turnhout heefthij nog niets gehoord.

    Mevrouw Ingrid Van Genechten antwoordt dat het Land van Turnhout wordt afgebouwd tegen heteinde van dit jaar. De gemeenten plannen nog wel vrijwillig samen te werken. De provincie zalvoortaan thematische ondersteuning geven. Er zijn nog geen concrete plannen rond een formelesamenwerking.

    Staf WillemsensDe heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be heeft de mails gezien van de mensen vande Veldstraat rond die bus. In plaats van de mobiliteitsambtenaar te sturen, is het beter om de

    wijkpolitie langs te laten gaan om controles uit te voeren.

    De heer Gunter Roefs, schepen van openbare werken, mobiliteit en milieu antwoordt dat ditgebeurd is. De wijkpolitie zal de chauffeur nog eens op zijn plaats zetten. Vermoedelijk is dit eentijdelijk probleem vanwege de werken in de buurt.

    Isabelle Druyts

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    22/23

    28.11.2013 - 282

    Mevrouw Isabelle Druyts, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be vraagt naar de stand van zaken watbetreft het fietspad van de Merkplasseweg. Hoe ver staat dit dossier? Er zouden problemen zijnmet het afsluiten van erfdienstbaarheden waarover bepaalde mensen moeilijk doen.

    De heer Gunter Roefs antwoordt dat de procedure van erfdienstbaarheden de werken n jaarkunnen uitstellen. Men heeft gevraagd de dossiers op te splitsen zodat de werken aan het fietspadkunnen starten. De bouw van de brug moet samen vallen met de aanleg van het fietspad en dewerken aan de brug vangen aan in februari.

    Het gemeenteraadslid merkt op dat de werken aan De Busselen bijna gedaan zijn. Ze vraagt of erbudget voorzien is om de straat aan te pakken en een aantal stroken naast te leggen.

    De heer Gunter Roefs belooft dit te zullen meepakken. Er is al een bespreking geweest met dedienst, maar er is nog een probleem met het budget en de visie.

    Freddy Smans

    Betreft: Vraag gemeenteraad 28 november 2013 betreffende Hei-ende, VlimmerenOnze referentie: GR281113Uw referentie:Aan: Dhr. Gunter Roefs, schepen mobiliteit

    Geachte Schepen

    In het verleden werden op de Hei-ende te Vlimmeren bloembakken geplaatst tussen de rijweg enhet fietspad.De bedoeling was om het auto- en vrachtverkeer te vertragen door het creren van visueleversmallingen van de rijweg (aan de ene kant haagjes en aan de andere kant bloembakken).

    De praktijk wijst uit dat een afscherming van het fietspad wel degelijk nodig is. Er zijn alverschillende autos op de bloembakken gereden wat aangeeft dat onoplettende automobilisten opdeze lange rechte baan van hun baanvak afwijken en op het fietspad terechtkomen. Gelukkigstonden er bij deze incidenten enkel bloembakken in de weg en geen fietsers.

    Omdat de bloembakken regelmatig werden aangereden zijn onze technische diensten de

    bloembakken verder van de baan weg gaan zetten.

    Door deze aanpassing hebben de bloembakken nu het tegengestelde effect. In plaats van derijbaan visueel te versmallen staan zij nu op het fietspad en vormen zij hindernissen op hetfietspad waar al menig fietsen tegenaan gereden heeft. De bloembakken zijn laag en zijn niet altijdvoldoende zichtbaar voor de fietser. Vooral in winterperiodes en in schaduwrijke zones zijn debakken onvoldoende zichtbaar.

    Voorstel:

    Vervang de bloembakken door reflecterende paaltjes. Op die manier vormen deze paaltjes met dehaagjes aan de andere kant van de weg, de gewenste visuele versmallingen.

    Paaltjes zijn hoger dan bloembakken en zowel voor de automobilist als de fietser beter zichtbaar.Bovendien zijn de paaltjes veel smaller en kunnen zij perfect in de zone tussen de rijweg en hetfietspad geplaatst worden (geribbelde zone).

    Paaltjes hebben ook het voordeel dat er minder kosten zijn t.o.v. de bloembakken die normaaljaarlijks moeten aangeplant en regelmatig onderhouden worden (wat in het verleden niet altijdgebeurde).

    De heer Gunter Roefs antwoordt dat het weghalen van de bloembakken reeds op de planning staaten zal het alternatief voorstellen.

    Rommy SwinnenMevrouw Rommy Swinnen, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be wijst op de houten paadjes door hetgebied Eksteroog. Een aantal plankjes zijn weg en vraagt die te vervangen. Ze vraagt ook om

    draad over te paadjes te spannen om bij glad weer het uitschuifgevaar in te perken.

    De heer Marc Smans, burgemeester zegt de mensen van ANB reeds te hebben aangesproken. nvan de twee plankjes is al hersteld, het ander nog niet. Hij merkt op dat de paadjes niet dienen omte lopen. De suggestie van de draad zal worden doorgegeven aan het Agentschap Bos en Natuur.

    Marc Veulemans

  • 8/13/2019 131128 Beerse Verslag Gemeenteraad

    23/23

    28.11.2013 - 283

    De heer Marc Veulemans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be wijst op de federale actie rond Telefonie,tv en GSM. durven vergelijken. Hij is gaan kijken naar de website FOD economie. Alle omliggendedorpen doen mee, de gemeente Beerse niet. De actie is speciaal om mensen die de tool zelf nietgoed kunnen gebruiken te ondersteunen.

    De heer Marc Smans antwoordt dat dit is voorgelegd aan dienst milieu en duurzaamheid. Voor henwas het niet mogelijk om dit op te nemen.

    De heer Hans Woestenborghs zegt dat de mensen hun situatie kunnen vergelijken op de site. Er iseen tool voor gemaakt.

    De heer Stefan Poortmans wijst erop dat de mensen terecht kunnen bij Digidak. Dit zal gevraagdworden.

    De heer Marc Veulemans heeft nog een vraag wat betreft de groene zak. Hij herinnert zich nog eenvergadering van de raadscommissie met IOK. De partij was toen niet voor het opzeggen van deophaling van de groene zak. Langs de andere kant is er ook de ophaling van het papier en kartonqua belasting voor het personeel. Is het mogelijk een aantal beurten extra papier- enkartonophaling te organiseren? Hiermee houdt men rekening met de verzuchtingen van IOK.

    De heer Gunter Roefs geeft toelichting dat het papier binnenkort in gele bakken zal worden

    opgehaald. Vermoedelijk zal men een extra toer moeten organiseren. Maar dit is nu nog nietrelevant. Het is moeilijk de hoeveelheid in te schatten.

    De heer Marc Smans meldt dat de seniorenraad en milieuraad een bezoek heeft gebracht aan hetverwerkingsbedrijf van IOK. Het heeft geen nut meer om plastiek afzonderlijk op te halen. Hetrestproduct moet plastiek bevatten om het interessant te kunnen verkopen.

    Aldus gedaan in zitting op datum als voren

    Secretaris VoorzitterTinneke Claeys Gust Adriaensen