130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

download 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

of 21

Transcript of 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    1/21

    30.05.2013 - 1

    OntwerpbesluitenGemeenteraad

    donderdag 30 mei 2013

    1 Goedkeuring verslag vorige gemeenteraad

    De Gemeenteraad,

    Met

    Besluit :

    Enig artikel:Verleent goedkeuring aan het verslag van de gemeenteraad van 25 april 2013.

    2 W. Bollanse - kennisname ontslag raadslid

    De Gemeenteraad,

    Feiten en context

    Met het schrijven van 2 mei 2013 heeft mijnheer Willy Bollanse zijn ontslag ingediend.

    Juridische grond

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 in het bijzonder artikelen 15 en 16.

    Het decreet van 8 juli 2011 houdende de organisatie van de lokale en provinciale verkiezingen enhoudende wijziging van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, het Provinciedecreet van 9december 2005 en het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare

    centra voor maatschappelijk welzijn in het bijzonder artikelen 165 tot en met 189.

    Argumentatie

    De gemeenteraad dankt mijnheer Willy Bollanse voor zijn bewezen dienst.

    Met

    Besluit :

    Artikel 1:De gemeenteraad neemt akte van het ontslag van mijnheer Willy Bollanse als gemeenteraadslid.

    Artikel 2:De nodige stappen worden gezet om mijnheer Willy Bollanse te vervangen.

    3 Onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging van Ben Bols als gemeenteraadslid

    De Gemeenteraad,

    VoorgeschiedenisDe gemeenteraad heeft vandaag kennisgenomen van het ontslag als raadslid van mijnheer WillyBollanse.

    Juridische grond

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 bepaalt in artikelen 73 en 16 dat de gemeenteraad degeloofsbrieven van de verkozen gemeenteraadsleden onderzoekt en dat de eedaflegging gebeurt inopenbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

    Het gemeentedecreet van 15 juli 2005 bepaalt in artikel 11 welke personen geen deel kunnenuitmaken van een gemeenteraad.

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    2/21

    30.05.2013 - 2

    Het Kiesdecreet van 8 juli 2011 bepaalt in artikel 57 en 58 de verkiesbaarheidsvoorwaarden en inartikelen 8 en 11 de kiesvoorwaarden waaraan een gemeenteraadslid moet blijven voldoen.

    Feiten en context

    De eerstvolgende opvolger op de lijst nr. 2 N-VA is de heer Ben Bols. Hij werd uitgenodigd en isaanwezig op de vergadering.

    Argumentatie

    Het onderzoek van de geloofsbrieven heeft tot doel na te gaan of de opvolger nog aan deverkiesbaarheidsvoorwaarden voldoet en zich niet bevindt in n van de gevallen vanonverenigbaarheid.De geloofsbrieven omvatten de schriftelijke bewijsstukken die elk van de gemeenteraad moetvoorleggen en waaruit blijkt dat de opvolger op een wettige wijze is verkozen en dat er tegen zijnverkiezing geen bezwaren zijn.De heer Ben Bols heeft de volgende documenten voorgelegd:

    Een recent uittreksel uit het bevolkingsregister Een recent uittreksel uit het strafregister Een verklaring op eer dat hij zich niet bevindt in n van de gevallen van

    onverenigbaarheid, bepaald in artikel 11 van het gemeentedecreet en dat hij bevestigtkennis te hebben genomen van de bepalingen van artikel 27 van het gemeentedecreet.

    De gemeenteraad stelt vast dat er geen bezwaren in verband met de verkiesbaarheidsvoorwaarden

    werden ingediend.De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de heer Ben Bols.Hieruit blijkt dat hij sedert de verkiezingen van 14 oktober 2012 niet opgehouden heeft te voldoenaan alle gestelde vereisten van verkiesbaarheid en zich niet bevindt in een geval vanonverenigbaarheid.

    Met

    Besluit :

    Artikel 1:De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de geloofsbrieven van de heer Ben Bols.

    Artikel 2:

    De heer Ben Bols wordt uitgenodigd in openbare vergadering van de gemeenteraad en in handenvan de voorzitter van de raad de voorgeschreven eed Ik zweer de verplichtingen van mijnmandaat trouw na te komen af te leggen.

    Artikel 3:De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging van de heer Ben Bols.

    Artikel 4:De heer Ben Bols is genstalleerd als gemeenteraadslid en neemt de laatste plaats in op de ranglijstvan de gemeenteraadsleden.

    Artikel 5:Tegen dit besluit van de gemeenteraad over de geloofsbrieven kan beroep worden ingediend bij deRaad voor Verkiezingsbetwistingen.

    4 Goedkeuring reglement houdende toekenning van een eretitel aan gewezenschepenen van de gemeente

    De Gemeenteraad,

    Feiten en contextNaar aanleiding van de toe te wijzen eretitel aan gewezen schepen Kamiel Michielsen, werd er eenvoorstel van reglement opgesteld door de administratie dat, eens goedgekeurd, als objectievehulpmiddel zal functioneren bij het toekennen van eretitels.

    Juridische grondHet gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen.

    Het decreet van 29 juni 2012 tot wijziging van het Gemeentedecreet, meer bepaald artikel 24 datartikel 69 van het gemeentedecreet wijzigt.

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    3/21

    30.05.2013 - 3

    Het nieuwe artikel 69 van het Gemeentedecreet dat de bevoegdheid tot het toekennen vaneretitels aan schepenen toekent aan de gemeenteraad, terwijl het toekennen van de eretitel vanburgemeester de bevoegdheid blijft van de Vlaamse overheid.

    Advies

    Het past de toekenning van de eretitel op objectieve basis te laten verlopen. Het is bijgevolgaangewezen hiervoor een reglement goed te keuren.

    Het voorgebrachte voorstel van reglement is gestoeld op de bepalingen uit de vroegere regelinghoudende toekenning van een eretitel aan gewezen uitvoerende mandatarissen, zoals opgenomenin het Besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007.

    Besluit :

    Enig artikel:Het door het College van Burgemeester en Schepenen goedgekeurde reglement houdendetoekenning van een eretitel aan gewezen schepenen van de gemeente goed te keuren als volgt:

    Artikel 1 - Definitie:De eretitel is een onderscheiding tot beloning van een langdurige en eervolle loopbaan voor een

    schepen van de gemeente.

    Artikel 2:De eretitel kan postuum worden verleend.

    Artikel 3 - Aanvraag: 1. De eretitel wordt niet automatisch verleend, doch dient aangevraagd te worden. 2. De aanvraag kan gebeuren door de betrokkene of diens rechtsverkrijgers. De aanvraag dientschriftelijk, gedateerd en ondertekend, gericht te worden aan het College van burgemeester enschepenen.De procedure kan eveneens opgestart worden door het College van burgemeester en schepenen ofeen gemeenteraadslid indien de betrokkene blijk heeft gegeven van uitzonderlijke prestaties (bv.realisaties, tijdsduur van het ambt, ). In dit geval is de schriftelijke instemming van de betrokkenevereist.

    Artikel 4 - Uitsluitingsgronden: 1. De eretitel mag niet gevoerd worden als de betrokkene nog enig politiek ambt uitvoert in degemeente aan wie de eretitel wordt gevraagd of het openbaar centrum voor maatschappelijkwelzijn dat die gemeente bedient, noch wanneer hij door die gemeente of het openbaar centrumvoor maatschappelijk welzijn dat die gemeente bedient bezoldigd wordt. 2. De schepen van rechtswege heeft de keuze tussen de eretitel van ereschepen van rechtswegeof de eretitel van erevoorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.Beide eretitels kunnen niet samen gevoerd worden.

    Artikel 5 - Toekenningsvoorwaarden:Om in aanmerking te komen voor de eretitel van schepen, dient de betrokkene te voldoen aanvolgende voorwaarden:

    -

    Minstens 12 jaar gezeteld hebben in de gemeenteraad van de gemeente aan wie deaanvraag wordt gericht, waarvan minstens 6 jaar als schepen;Voor de berekening van die termijnen wordt rekening gehouden met de periode waarin dedeputatie de gemeenteraadsverkiezingen heeft vernietigd of opgeschort en met de periodewaarin de Raad voor Verkiezingsbetwistingen of de Controlecommissie voorVerkiezingsuitgaven de gemeenteraadsverkiezingen heeft vernietigd, voor zover de Raadvan State deze beslissing heeft tenietgedaan, alsook met de periode waarin de installatieniet kon plaatsvinden omwille van een ongegrond gebleken klacht.

    - Van onberispelijk gedrag zijn;Onder onberispelijk gedrag wordt verstaan dat de betrokkene tijdens zijn ambtsperiode, ofna zijn ambtsperiode maar voor de toekenning van de eretitel, geen zware tuchtstraf of eenzware strafrechtelijke veroordeling mag opgelopen hebben, noch dat andere erg onterendefeitelijkheden hem ten laste kunnen worden gelegd, voor zover deze straffen offeitelijkheden een goed en efficint bestuur van de gemeente in het gedrang hebben

    gebracht.

    Artikel 6 - Procedure: 1. Het College van burgemeester en schepenen legt elke aanvraag ter beoordeling aan degemeenteraad voor. 2. Alvorens de vraag aan de gemeenteraad ter beoordeling voor te leggen, onderzoekt het

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    4/21

    30.05.2013 - 4

    College van burgemeester en schepenen of aan de toekenningsvoorwaarden is voldaan.Het College van burgemeester en schepenen is hiervoor gemachtigd alle inlichtingen te vragen enhandelingen te stellen teneinde een dossier samen te stellen dat de gemeenteraad toelaat metkennis van zaken over de aanvraag te beslissen.Het dossier dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, bevat minstens:

    - Een bewijs dat de persoon op wie de aanvraag betrekking heeft van onberispelijk gedrag is.Hiertoe is het College van burgemeester en schepenen gemachtigd een uittreksel op tevragen uit het strafregister. Eveneens kan het College van burgemeester en schepenen het

    advies inwinnen van de procureur-generaal bij het hof van beroep van het rechtsgebiedwaarin de gemeente gelegen is teneinde te vernemen of er een informatie- of andereonderzoeksprocedure of gerechtelijke vervolgingen ten laste van de betrokkene hangendezijn.

    - De beslissingen tot verkiezing als schepen van de betrokkene, in voorkomend gevalaangevuld met de aktenames van de eedaflegging als gemeenteraad.

    Het College van burgemeester en schepenen is gemachtigd om bijkomende inlichtingen bij debetrokkene op te vragen. 3. De gemeenteraad beslist in openbare zitting en bij geheime stemming over het al dan niettoekennen van de eretitel. De beslissing wordt genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen.

    Artikel 7 - Uitreiking:Na de toekenning van de eretitel door de gemeenteraad organiseert het College van burgemeester

    en schepenen, in overleg met betrokkene, een ceremonie waarop de titel plechtig wordt toegekend.

    Artikel 8 - Intrekking:De gemeenteraad is gerechtigd de door haar verleende eretitel in te trekken wanneer zou blijken

    dat de verkrijger ervan geen onberispelijk gedrag meer vertoonde na het toekennenvan de ambtstitel.

    5 Beheersorgaan bibliotheek - huishoudelijk reglement

    De Gemeenteraad,

    Voorgeschiedenis

    In de gemeenteraad van 28 juni 2007 werd het huishoudelijk reglement van het beheersorgaanvan de openbare bibliotheek goedgekeurd.

    Feiten en contextIn zijn vergadering van 24 april 2013 keurde het beheersorgaan van de openbare bibliotheek eenaangepast huishoudelijk reglement goed. Hierbij werd uitsluitend Artikel 8f gewijzigd.

    Juridische grond

    Het decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid.

    De wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen

    gewaarborgd wordt.

    Het decreet van 28 januari 1974 betreffende het cultuurpact.

    Met

    Besluit :

    Enig artikel:Verleent goedkeuring aan onderstaand huishoudelijk reglement zoals het werd goedgekeurd doorhet beheersorgaan van de openbare bibliotheek in zijn zitting van 24 april 2013:

    Artikel 1: Het huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van het

    beheersorgaan.

    Artikel 2: Het beheersorgaan vergadert ten minste vier maal per jaar, en telkens wanneer de

    noodzakelijkheid zich voordoet.

    Artikel 3: De uitnodigingen met de vermelding van de agenda moeten ten minste 7 dagen voor de

    vastgestelde datum bij de leden toekomen. De voorzitter en de secretaris stellen de agenda op. Elk

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    5/21

    30.05.2013 - 5

    lid kan hen verzoeken een punt op de agenda te plaatsen, ten minste 14 dagen voor de

    vergadering. Dringende punten kunnen bij twee derde meerderheid door de leden bij het begin van

    de vergadering aan de agenda worden toegevoegd.

    Artikel 4: Het beheersorgaan kan personen die geen lid zijn, omwille van hun hoedanigheid,

    uitnodigen. Zij hebben slechts een raadgevende stem.

    Artikel 5: De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter van het beheersorgaan of, bijdiens afwezigheid, door (n van) de ondervoorzitter(s). Indien de voorzitter en de

    ondervoorzitter(s) afwezig zijn, wordt het voorzitterschap waargenomen door het oudste lid.

    Artikel 6: Iedere vergadering van het beheersorgaan is geldig, ongeacht het aantal aanwezigen.

    Artikel 7: Het beheersorgaan stemt geldig:

    a) bij gewone meerderheid van stemmenb) voor personen bij geheime stemmingc) zie art. 3

    Artikel 8: De hoedanigheid van lid wordt verloren:

    a) door het verstrijken van de mandaatstermijn;b) door het ontslag van het lid. Dit ontslag dient schriftelijk te worden meegedeeld aan de

    voorzitter;

    c) door het niet meer woonachtig zijn in de gemeente;d) door het overlijden of rechtsonbekwaamheid;e) door het in dienst treden als personeelslid van de gemeentelijke openbare bibliotheek;f) door schrapping na 4 afwezigheden na elkaar. Bij de 4de uitnodiging wordt een

    waarschuwing toegevoegd.

    Artikel 9: Indien aan een lidmaatschap voortijdig een einde komt, wordt zo spoedig mogelijk in de

    opvolging voorzien door de gemeenteraad. De opvolger voleindigt het mandaat.

    Artikel 10: Dit reglement kan steeds met gewone meerderheid van stemmen herzien worden.

    6 Autonoom Gemeentebedrijf Beerse - Samenstelling raad van bestuur en college vancommissarissen

    De Gemeenteraad,

    VoorgeschiedenisDe oprichting van het Autonoom Gemeentebedrijf Beerse (AGB Beerse) werd goedgekeurd in degemeenteraad van 26 mei 2011.

    Feiten en context

    De gemeenteraad benoemt de leden van de raad van bestuur en van het college vancommissarissen van het AGB Beerse.

    Juridische grond

    Artikel 236 2 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

    Artikel 263quater van de Nieuwe Gemeentewet

    Argumentatie

    Het AGB Beerse wordt bestuurd door een raad van bestuur. De gemeenteraad benoemt de ledenvan de raad van bestuur. De bestuurders moeten geen gemeenteraadslid zijn.

    Het toezicht op de financile toestand en op de jaarrekening van het AGB Beerse wordt opgedragenaan een college van drie commissarissen die door de gemeenteraad worden gekozen buiten de

    raad van bestuur van het gemeentebedrijf en waarvan tenminste n lid is van het Instituut voorBedrijfsrevisoren. Met uitzondering van deze laatste zijn de leden van het college vancommissarissen allen lid van de gemeenteraad.

    De voordracht van kandidaten voor deelname aan deze raad van bestuur vanwege de verschillendefracties binnen de gemeenteraad.

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    6/21

    30.05.2013 - 6

    De ingediende kandidaturen voor commissaris.

    Met

    Besluit :

    Artikel 1:

    De raad van bestuur van het AGB Beerse zal in overeenstemming met de bepalingen van hetgemeentedecreet als volgt worden samengesteld:

    Namens fractie N-VA:

    Namens fractie BEERSE+:

    Namens fractie CDE-VLIM.BE:

    Namens fractie GEMEENTEBELANGEN:

    Namens fractie GROEN:

    Artikel 2:

    Het college van commissarissen zal als volgt worden samengesteld:

    - , gemeenteraadslid, woonachtig ., 2340 Beerse, wordt aangeduid als lid van hetcollege van commissarissen van het Autonoom Gemeentebedrijf Beerse, namens demeerderheidspartijen.

    Met, in geheime stemming,

    - ., gemeenteraadslid, woonachtig .., 2340 Beerse, wordt aangeduid als lid vanhet college van commissarissen van het Autonoom Gemeentebedrijf Beerse, namens deminderheidspartijen.

    7 Mobiliteitsbeleid - Oprichting Intergemeentelijke Begeleidingscommissie (IGBC)

    De Gemeenteraad,

    Feiten en contextDe GBC is een multidisciplinair en beleidsdomeinoverschrijdend overlegforum waarin de betrokkenpartners samen mobiliteitsknelpunten onderzoeken en voorstellen tot oplossingen uitwerken. Tengevolge van het decreet van 10 februari 2013 moet de samenstelling van de adviserende leden vande GBC opnieuw voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

    Juridische grond

    Het Gemeentedecreet, artikel 42 en 43;

    Het decreet van 20 maart 2009 betreffende het mobiliteitsbeleid, artikel 26/1 en 26/2, ingevoegd bijhet decreet van 10 februari 2012, (hierna het Decreet te noemen);

    Het besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2013 tot bepaling van de nadere regelsbetreffende de organisatorische omkadering, de financiering en de samenwerking voor hetmobiliteitsbeleid, artikel 2 tot en met 12, (hierna het Besluit te noemen);

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    7/21

    30.05.2013 - 7

    Argumentatie

    Artikel 26/1 van het Decreet bepaalt dat elke gemeente een Gemeentelijke Begeleidingscommissie(afgekort GBC) zal oprichten en ook de minimale samenstelling van de GBC vastlegt.

    De GBC is steeds ten minste samengesteld uit:1 de initiatiefnemer, als die niet de hoedanigheid, vermeld in punt 2 tot en met 5, heeft;2 een vertegenwoordiger van de gemeente;3 een vertegenwoordiger van het departement;4 een vertegenwoordiger van de Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn;

    5 een vertegenwoordiger van de betrokken wegbeheerder, als die niet de hoedanigheid,vermeld in punt 1 tot en met 3, heeft.

    Artikel 2 tot en met 5 van het Besluit bevat nadere regels omtrent de aanwijzing van de vaste, devariabele en adviserende leden.

    Overeenkomstig artikel 5 van het Besluit komt het de gemeente toe adviserende leden van de GBCaan te wijzen.

    Artikel 26/1 van het Decreet bepaalt dat de gemeenteraad in het kader van participatie kan beslissende vergaderingen van de GBC open te stellen voor vertegenwoordigers van het maatschappelijkmiddenveld en de bevolking.

    Volgens artikel 26/2 van het Decreet kan het in sommige gevallen zinvol en noodzakelijk zijn dewerkzaamheden van de GBC of deelaspecten ervan te bundelen op bovengemeentelijk vlak. Dezebeslissing komt volgens artikel 9, 1, tweede lid van het besluit toe aan het College vanBurgemeester en Schepenen.

    Aangezien er een intergemeentelijk mobiliteitsplan stadsregio Turnhout is opgemaakt, is hetaangewezen een Intergemeentelijke GBC (IGBC) op te richten.

    Met

    Besluit :

    Artikel 1:Er wordt een Intergemeentelijke Gemeentelijke Begeleidingscommissie of IGBC opgericht als

    multidisciplinair en beleidsdomeinoverschrijdend overlegforum verantwoordelijk voor:1 de voorbereiding, de opmaak, de opvolging, de evaluatie en, in voorkomend geval, deherziening van het gemeentelijk of intergemeentelijk mobiliteitsplan;2 de begeleiding van de voorbereiding, de opmaak, de opvolging en de evaluatie vanprojecten die aansluiten bij het duurzame lokale mobiliteitsbeleid.

    Artikel 2:Met behoud van de toepassing van artikel 26/1, 2, derde lid van het Decreet en artikel 2 enartikel 5 van het Besluit, worden de volgende adviserende leden toegevoegd aan de IGBC:

    - Een vertegenwoordiger van de dienst mobiliteit van de betrokken gemeenten bij hetdossier,

    - Een vertegenwoordiger van de dienst ruimtelijke ordening van de betrokken gemeenten bijhet dossier,

    - De duurzaamheidsambtenaar van de betrokken gemeenten bij het dossier,- De projectmanager van de stad Turnhout bij het betrokken dossier,- Een vertegenwoordiger van de lokale politie,- Een vertegenwoordiger van stadsregio Turnhout.

    Deze adviserende leden worden uitgenodigd op elke vergadering van de IGBC.

    Artikel 3:De cordinator van de stadsregio of zijn afgevaardigde wordt aangewezen als voorzitter van deIGBC.

    Artikel 4:De Raad draagt haar bevoegdheid om te beslissen tot het openstellen van de vergaderingen van deIGBC voor vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en de bevolking over aan devoorzitter van de IGBC, die dit doet in overleg met de vaste leden.

    8 Goedkeuring gemeentelijk actieprogramma voor de verwezenlijking van hetbindend sociaal objectief

    De Gemeenteraad,

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    8/21

    30.05.2013 - 8

    VoorgeschiedenisDe gemeente Beerse heeft een bindend sociaal objectief (BSO) van 106 sociale huurwoningen, 43sociale koopwoningen en 3 sociale kavels tegen 2020.Wanneer de gemeente haar BSO heeft ingevuld, vervalt de verplichting om 25% van de grondenvan de Vlaamse besturen voor te behouden voor sociale huisvesting.

    Feiten en context

    Het decreet grond- en pandenbeleid vereist dat de gemeente een onderbouwde planning opsteltom aan het bindend sociaal objectief te voldoen. Daarbij wordt ook een activering verwacht vangronden die eigendom zijn van Vlaamse besturen en semipublieke rechtspersonen.De gemeente moet een actieprogramma opmaken welke deze gronden oplijst, aangeeft welkegronden bestemd zullen worden voor sociale woningbouw en hoe men dit zal trachten teverwezenlijken.

    Juridische grondDecreet grond- en pandenbeleid van 27 maart 2009, met latere wijzigingen.

    Advies

    Gunstig advies van het lokaal woonoverleg d.d. 27 februari 2013.

    ArgumentatieDe gemeente Beerse heeft de laatste jaren reeds heel wat inspanningen gedaan om haar sociaalwoonaanbod te verhogen. De opmaak en uitvoering van het actieprogramma ligt dan ook in lijnmet de ruimere visie die de gemeente heeft voor de realisatie van sociale woningbouw en wonen inhet algemeen.In het woonbeleidsplan van Beerse is opgenomen dat de gemeente aangepaste en betaalbarewooneenheden wenst te realiseren op schaal van de gemeente.

    Met

    Besluit :

    Artikel 1:Het gemeentelijk actieprogramma voor de verwezenlijking van het sociaal woonaanbod, als bijlage

    toegevoegd, wordt goedgekeurd.

    Artikel 2:Een afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan Wonen Vlaanderen.

    9 Goedkeuring aankoopakte voor een perceel grond nabij Beekakkersstraat van deBouwmaatschappij De Noorderkempen

    De Gemeenteraad,

    Voorgeschiedenis

    Bij besluit van 1 augustus 1996 verleende de bestendige deputatie machtiging aan Wim Degrvevoor het verleggen van de waterloop nr. 9.05.31 Kleine Beek.

    Omdat het verlaten en afgeschafte waterloopvak geacht wordt eigendom te zijn van de gemeente,diende er een eigendomsoverdracht van de bedding te gebeuren.

    Het schepencollege gaf daarom op 1 augustus 2000 opdracht aan landmeter K. Raeymaekers vooreen opmetingsplan van het af te schaffen waterloopvak en een nieuwe bedding.

    In zitting van 28 maart 2013 hechtte de gemeenteraad goedkeuring aan de ruilingsakte tussen degemeente Beerse en de heer Wim Degrve.

    De waterloop werd ook verlegd naar perceel 288/B deel en 294/d deel, welke eigendom zijn vanBouwmaatschappij De Noorderkempen.

    De Raad van Bestuur van de Noorderkempen besliste op 13 november 2012 akkoord te gaan metoverdracht van de grond naar de gemeente. Vermits het over minder dan 1 m gaat, wordt er geenvergoeding gevraagd. De vergoeding die hieronder beschreven wordt, is van louter symbolischeaard. Eventuele andere kosten wensen zij niet ten laste te nemen.

    Feiten en context

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    9/21

    30.05.2013 - 9

    Voor de gronden die momenteel in eigendom zijn van Bouwmaatschappij De Noorderkempen werdeen afzonderlijke ontwerp van akte opgemaakt door notaris Coppens.

    Juridische grond

    Artikel 42 en 43 in het algemeen en artikel 43 2 12 in het bijzonder van het gemeentedecreetvan 15 juli 2005 wat betreft de bevoegdheid van de gemeenteraad.

    Financile Weerslag

    Gewone dienstRaming : 1

    Met

    Besluit :

    Artikel 1:Goedkeuring te verlenen aan de aankoop van een perceel grond, kadastraal gekend als 1e afd., sieA, nr. 288/B (deel) met een oppervlakte van 21 ca en een perceel grond, kadastraal gekend als 1eafd., sie A, nr. 294/D (deel) met een oppervlakte van 2 ca, voor de som van n euro.

    Artikel 2:

    De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het ontwerp van aankoopakte voor gronden te Beerse,Beekakkersstraat tussen de gemeente Beerse en Bouwmaatschappij De Noorderkempen zoalsopgesteld door notaris Coppens.

    Artikel 3:De gemeenteraad machtigt burgemeester en secretaris om in naam van de gemeente de akte vaneigendomsoverdracht te ondertekenen.

    Artikel 4:Ontslaat de hypotheekbewaarder van de verplichting ambtshalve een inschrijving te nemen bij deoverschrijving van de akte.

    Artikel 5:Alle kosten verbonden aan de akte vallen ten laste van de heer Wim Degrve, aanvrager van het

    verleggen van de waterloop.

    10 Asfalteringswerken 2013 - aannemingsvoorwaarden

    De Gemeenteraad,

    Feiten en contextHet bestuur plant jaarlijks asfalteringswerken.

    Juridische grondHet Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43,

    betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

    De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen,en latere wijzigingen.

    Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

    De wet van 24 december 1993 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten vooraanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 15.

    Het koninklijk besluit van 8 januari 1996 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming van

    werken, leveringen en diensten en de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

    Het koninklijk besluit van 26 september 1996 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels vande overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meerbepaald artikel 3, 1.

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    10/21

    30.05.2013 - 10

    De algemene aannemingsvoorwaarden, opgenomen in de bijlage bij voormeld besluit van 26september 1996, en latere wijzigingen.

    Advies

    In het kader van de opdracht Asfaltwerken 2013 werd een bijzonder bestek met nr. 2013-811opgesteld door Openbare Werken.

    De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 90.185,43 excl. btw of 109.124,37 incl. 21%

    btw.

    Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare aanbesteding.

    De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2013, op artikel 421 01/735-60 vande buitengewone dienst en de financiering gebeurt met eigen middelen.

    Financile WeerslagBuitengewone dienstRaming : 90.185,43 excl. btw of 109.124,37 incl. 21% btwBegrotingscode : 421 01/735-60Beschikbaar krediet : 180.000,00

    Met

    Besluit :

    Artikel 1 :Het bijzonder bestek met nr. 2013-811 en de raming voor de opdracht Asfaltwerken 2013,opgesteld door Openbare Werken worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteldzoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemeneaannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringenen diensten. De raming bedraagt 90.185,43 excl. btw of 109.124,37 incl. 21% btw.

    Artikel 2 :Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare aanbesteding.

    Artikel 3 :Het standaard publicatieformulier wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

    Artikel 4 :De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2013, op artikel 421 01/735-60 vande buitengewone dienst.

    11 Aankoop meubilair voor gemeentelijke magazijnen Dennenlaan - goedkeuringlastvoorwaarden en gunningswijze.

    De Gemeenteraad,

    Feiten en context

    In de begroting zijn de nodige kredieten voorzien voor aankoop van meubilair voor de nieuwegemeentelijke magazijnen. Enkele bureaus en kasten welke de tand destijds goed doorstaanhebben zullen mee worden overgebracht naar de nieuwe gebouwen.

    Juridische grond

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43,betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

    De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen,en latere wijzigingen.

    Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

    De wet van 24 december 1993 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten vooraanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 17, 2, 1 a (limiet van 67.000,00 excl. btw niet overschreden).

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    11/21

    30.05.2013 - 11

    Het koninklijk besluit van 8 januari 1996 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming vanwerken, leveringen en diensten en de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen,meer bepaald artikel 120.

    Het koninklijk besluit van 26 september 1996 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels vande overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meerbepaald artikel 3, 1.

    De algemene aannemingsvoorwaarden, opgenomen in de bijlage bij voormeld besluit van 26september 1996, en latere wijzigingen.

    Advies

    In het kader van de opdracht Aankoop meubilair voor gemeentelijke magazijnen Dennenlaan.werd een bijzonder bestek met nr. 2013-812 opgesteld door Openbare Werken.

    Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:* Perceel 1 (Leveren en plaatsen van meubilair voor burelen en vergaderlokaal.), raming:32.000,00 excl. btw of 38.720,00 incl. 21% btw;* Perceel 2 (Leveren en plaatsen van meubilair refter personeel en lokaal EHBO.), raming:13.000,00 excl. btw of 15.730,00 incl. 21% btw;

    * Perceel 3 (leveren en plaatsen van archiefrekken ), raming: 3.000,00 excl. btw of 3.630,00incl. 21% btw.

    De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 48.000,00 excl. btw of 58.080,00 incl.21% btw.

    Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonderbekendmaking.

    De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2013, op artikel 421/722-60 van debuitengewone dienst en de financiering gebeurt met eigen middelen.

    Financile Weerslag

    Buitengewone dienst

    Raming : 48.000,00 excl. btw of 58.080,00 incl. 21% btw.Begrotingscode : artikel 421/722-60

    Met

    Besluit :

    Artikel 1 :Het bijzonder bestek met nr. 2013-812 en de raming voor de opdracht Aankoop meubilair voorgemeentelijke magazijnen Dennenlaan., opgesteld door Openbare Werken worden goedgekeurd.De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomenin de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen vanwerken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 48.000,00 excl. btw of 58.080,00 incl.21% btw.

    Artikel 2 :Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonderbekendmaking.

    Artikel 3 :De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2013, op artikel 421/722-60 van debuitengewone dienst.

    Artikel 4 : Opdrachten

    Dienst TaakOpenbare werken Organiseren prijsvraag, afwerking van het dossier

    Financin Beheer van de kredieten.

    12 Retributie multiples kunstwerk 'Maan van Vlimmeren'

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    12/21

    30.05.2013 - 12

    De Gemeenteraad,

    Voorgeschiedenis

    Van 2009 tot 2013 volgden een aantal inwoners als Opdrachtgeversgroep Vlimmeren een trajectnaar aanloop van een kunstwerk voor Vlimmeren. In de begroting werden de nodige kredietenvoorzien. De totale kostprijs van het kunstproject bedroeg 23.700 euro.

    Feiten en context

    Kunstenares Sarah Van Sonsbeeck creerde twee soorten multiples die te koop zullen aangebodenworden:

    1. Maan van Vlimmeren (diameter 15 cm) in twee exemplaren (waarvan n artist proof)2. Maan van Vlimmeren (diameter 10 cm) in tien exemplaren

    Zij rekende voor het grootste exemplaar geen productiekosten aan. Voor de kleinere exemplarenrekent zij enkel de materiaalkosten zijnde 10 euro per stuk aan. De werkuren neemt ze voor haarrekening.De verkoopprijs werd vastgesteld op 750 euro voor het grootste exemplaar. Voor de kleinereexemplaren werd een verkoopsprijs van 250 euro vooropgesteld.De inkomsten uit deze verkoop zullen aangewend worden om het kunstproject mede te financieren.

    Juridische contextHet Gemeentedecreet (b.s. 31 augustus 2005) en latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.

    Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur en latere wijzigingen enuitvoeringsbesluiten.

    Met

    Besluit :

    Artikel 1:Vanaf heden t.e.m. 31 december 2013 stelt het gemeentebestuur van Beerse de verkoopsprijzenvoor de multiples als volgt vast:

    1. Maan van Vlimmeren (diameter 15 cm): 750 euro2. Maan van Vlimmeren (diameter 10 cm): 250 euro

    Artikel 2:Indien bij het onderzoek de commodo et incommodo geen bezwaren worden ingediend, wordt dezeverordening als definitief aanzien en aan de toezichthoudende overheid overgemaakt.

    13 Pleinfeesten 2013

    De Gemeenteraad,

    Feiten en context

    Jaarlijks worden een aantal pleinfeesten georganiseerd door de volgende verenigingen: VC Beerse,JH Korridor vzw, Summerjam vzw en Toerisme Beerse vzw. Voor deze pleinfeesten is in het budget

    2013 een subsidie voorzien van 15.000 euro.

    Juridische grondDe wet van 14.11.1983 betreffende controle op de toekenning en op de aanwending van sommigesubsidies.

    Advies

    Er moet echter nog een verdeelsleutel vastgesteld worden. Het voorstel is de verdeelsleutel diemen in 2010 in onderling overleg heeft vastgelegd opnieuw te gebruiken.

    Financile Weerslag

    Gewone dienstRaming : 15.000 euroBegrotingscode : 76205/332/02

    Beschikbaar krediet : 15.000 euro

    Met

    Besluit :

    Artikel 1:

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    13/21

    30.05.2013 - 13

    Verleent goedkeuring aan de verdeling van de subsidie Pleinfeesten, zoals voorzien in het budget2013, als volgt:

    VC Beerse: 6 000 euro als tussenkomst in de levering van het zand voor de organisatie vanhet beachtornooi op het kerkplein;

    JH Korridor vzw: 2 500 euro als tussenkomst in de kosten voor de organisatie van hetTuinfeest in park Bastijns;

    Summerjam vzw: 5 500 euro als tussenkomst in de organisatie van optredens op hetkerkplein;

    Toerisme Beerse vzw: 1 000 euro als tussenkomst in de organisatie van De Schakel.De bedragen worden uitbetaald op voorlegging van bewijsstukken (facturen, contracten,aankoopbewijzen) en op voorwaarde dat de vereniging geen schulden bij het gemeentebestuurheeft van meer dan twee maanden.

    Artikel 2:Verleent vrijstelling van de, door de wet van 14.11.1983 betreffende controle op de toekenning enop de aanwending van sommige subsidies, voorgeschreven verplichtingen inzake voorleggingbalans, rekeningen, verslag over beheer en financile toestand. De verenigingen blijven echteronderworpen aan de verplichtingen volgend uit de bepalingen van art. 3 en 7, eerste lid, van dezewet.

    14 Subsidies 2013 - aanpassing besluit 20 december 2012 - Kempens Landschap

    De Gemeenteraad,

    Feiten en contextDe gemeenteraad keurde op 20 december 2012 de subsidieverdeling voor 2013 goed.In het budget 2013 is een bedrag van 1.750 euro voorzien voor uitbetaling van 0.10 euro/inwoneraan vzw Kempens Landschap.

    Volgens een schrijven van vzw Kempens Landschap van 17 april is op de Algemene Vergaderingeen bedrag van 0.20 euro/inwoner goedgekeurd.

    Advies

    Krediet en verdeelsleutel moeten aangepast worden aan de afspraken van de AlgemeneVergadering.

    Financile Weerslag

    Gewone dienstRaming : 17.321 inwoners x 0.20 = 3.464,20 euro.Begrotingscode : 879 02/332/02Beschikbaar krediet: 1.750 euro

    Met

    Besluit :

    Artikel 1:Verleent goedkeuring aan de aanpassing van het gemeenteraadsbesluit van 20 december 2012:

    87902/332/02: vzw Kempens Landschap0.20 euro/inwoner op 31.12.2012

    Artikel 2:Verleent goedkeuring om in de eerstvolgende budgetwijziging het krediet aan te passen naar 3.465euro.

    15 Goedkeuring jaarrekening Stadsregio Turnhout

    De Gemeenteraad,

    Voorgeschiedenis

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    14/21

    30.05.2013 - 14

    Op 29 november 2007 besliste de gemeente Beerse haar engagement binnen hetsamenwerkingsverband Stadsregio Turnhout te verlengen. Conform artikel 9 paragraaf 2financieel beheer van de statuten moet elke deelnemende gemeente het verslag van deaccountant en de jaarrekening goedkeuren.

    Feiten en contextHet verslag en de jaarrekening 2012, opgemaakt door de accountant, werd op 24 april 2013 reedsgoedgekeurd door de raad van bestuur van het samenwerkingsverband Stadsregio Turnhout. Het

    wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan onder andere de gemeenteraad van Beerse.

    Juridische context

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

    Het Decreet van 6 juli 2011 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

    AdviesBij de resultaatverwerking komt de Stadsregio Turnhout op een te bestemmen winst van hetboekjaar van 2.391,51. Samen met de overgedragen winst van het vorige boekjaar komt dit opeen over te dragen resultaat van 94.037,60. Dit betekent dat de Stadsregio zijn inkomsten enuitgaven goed heeft geraamd, waardoor er een zeer beperkte winst wordt geboekt die bij het eigenvermogen wordt ingebracht.

    De accountant ACS bevestigt in zijn verslag van 4 maart 2013 dat zij op basis van de verstrektegegevens de staat per 31 december 2012 hebben samengesteld in overeenstemming metalgemeen aanvaarde grondslagen voor financile verslaggeving.

    Met

    Besluit :

    Artikel 1:Het verslag van de accountant en de jaarrekening 2012 van het samenwerkingsverband StadsregioTurnhout goed te keuren.

    16 Dotatie aan de politiezone regio Turnhout voor het dienstjaar 2013 - goedkeuring

    De Gemeenteraad,

    Feiten en context

    Door de politieraad van de politiezone regio Turnhout werd in zitting van 6 november 2012 debegroting goedgekeurd voor het dienstjaar 2013.

    In deze begroting wordt de gemeentelijke dotatie van de gewone dienst van de gemeente Beerseaan de politiezone voor het dienstjaar 2013 bepaald op 1.706.181 euro.

    De gemeenteraad dient jaarlijks de dotatie aan de politiezone die is voorzien in het budget apart

    goed te keuren.

    Juridische grondArtikel 40 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een gentegreerde politiedienstbepaalt dat elke gemeenteraad van de zone de dotatie stemt die aan de politiezone wordt gestort.

    Het koninklijk besluit van 16 november 2001 houdende vaststelling van de nadere regels inzakeberekening en de verdeling van de gemeentelijke dotatie in de schoot van een meergemeentezone.

    Met

    Besluit :

    Artikel 1:

    Goedkeuring te hechten aan de door de gemeente Beerse aan de Politie Regio Turnhoutverschuldigde dotatie voor het dienstjaar 2013:

    Dotatie gewone dienst: 1.706.181 euro

    Artikel 2:Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur en de Politie RegioTurnhout.

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    15/21

    30.05.2013 - 15

    17 Archeologische dienst Antwerpse Kempen - jaarverslag 2012 en overzicht veldwerk2012

    De Gemeenteraad,

    VoorgeschiedenisDoor de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar werd op 3 december 2003 eenprojectvereniging opgericht met de naam Archeologische dienst Antwerpse Kempen (Pv AdAK).De gemeenteraden van de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar hebben d.d.november/december 2007 goedkeuring gehecht tot verlenging van de Pv AdAK met 6 jaar.

    Op 9 december 2008 heeft de raad van bestuur van de projectvereniging beslist tot de omvormingvan de Pv AdAK tot de projectvereniging Erfgoed Noorderkempen (Pv ENK), bestaande uit eendeelwerking cultureel erfgoed en een deelwerking archeologie.

    Feiten en context

    Door de Archeologische dienst Antwerpse Kempen, onderdeel van de projectvereniging ErfgoedNoorderkempen, werd een jaarverslag opgemaakt over het werkingsjaar 2012. Verder stuurde de

    projectgroep een overzicht van het veldwerk dat gedurende 2012 verricht werd.

    Juridische grond

    Het gemeentedecreet van 15 juli 2005.

    Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

    Met

    Besluit :

    Artikel 1:Verleent goedkeuring aan het jaarverslag 2012 van de Archeologische dienst Antwerpse Kempenen neemt kennis van het overzicht van verricht veldwerk.

    18 Goedkeuring agenda Algemene Vergadering IVEKA 25 juni 2013

    De Gemeenteraad,

    Voorgeschiedenis

    De gemeente Beerse neemt, voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/ofGas, deel aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, Intercommunale Vereniging voorde Energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse.

    Feiten en context

    De gemeente wordt per aangetekend schrijven van 3 mei 2013 opgeroepen om deel te nemen aande algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iveka die op 25 juni 2013 plaatsheeft in AltaRipa II, Engelstraat 6, 2360 Oud-Turnhout.

    Het dossier met documentatiestukken dat aan de gemeente werd overgemaakt, is digitaalbeschikbaar voor de gemeenteraadsleden.

    Juridische grondHet Vlaamse decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking in hetbijzonder de bepaling dat de gemeenteraad zijn goedkeuring dient te hechten aan de agenda vande algemene vergadering.

    Het gemeentedecreet van 15 juli 2005.

    Met

    Besluit :

    Artikel 1:Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    16/21

    30.05.2013 - 16

    jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka d.d. 25 juni 2013:

    1. Verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 20122. Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2012 (balans, resultaten-

    rekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)3. Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris met betrekking

    tot het boekjaar 20124. Evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging

    tijdens de vorige zes jaar en ondernemingsplan 2013-20185. Statutaire benoemingen6. Statutaire mededelingen.

    Artikel 2:De vertegenwoordigers van de gemeente die zullen deelnemen aan de algemene

    vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 25juni2013, op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in degemeenteraad van heden inzake de agenda, cf. artikel 1.

    Artikel 3:Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormeldebeslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudendevereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

    19 Aanduiding vertegenwoordiger Algemene Vergadering IVEKA 25 juni 2013

    De Gemeenteraad,

    Voorgeschiedenis

    De gemeente Beerse neemt, voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/ofGas, deel aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, Intercommunale Vereniging voorde Energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse.

    Feiten en contextDe gemeente wordt per aangetekend schrijven van 3 mei 2013 opgeroepen om deel te nemen aande algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iveka die op 25 juni 2013 plaatsheeft in AltaRipa II, Engelstraat 6, 2360 Oud-Turnhout.

    De gemeenteraad dient een vertegenwoordiger aan te duiden om deel te nemen de algemenevergadering.

    Juridische grond

    Artikel 26 lid A. van de statuten schrijft voor dat de deelnemende gemeenten hunvertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bijgemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijkebenoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient teworden herhaald voor elke algemene vergadering;

    Het feit dat een lid van de regionale bestuurscomits of raad van bestuur van Iveka geenvertegenwoordiger of plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering kan zijn;

    Het Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

    Het gemeentedecreet van 15 juli 2005.

    Besluit :

    Artikel 1:In geheime stemming, met ? stemmen voor ?, ? stemmen voor ? en ? blancostemmen:

    de heer/mevrouw . . . . . . . . . aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente om deelte nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudendevereniging Iveka op 25 juni 2013.

    Artikel 2:In geheime stemming, met ? stemmen voor ?, ? stemmen voor ? en ? blancostemmen:

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    17/21

    30.05.2013 - 17

    de heer/mevrouw . . . . . . . . . aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van degemeente om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van deopdrachthoudende vereniging Iveka op 25 juni 2013.

    Artikel 3:Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomenbeslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudendevereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat p/a, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

    Artikel 4: Opdrachten

    Persoon/dienst Taak

    Vertegenwoordiger ofplaatsvervanger

    Invullen en opsturen inschrijvingsformulier (ziedigitale bijlagen) vr 14 juni 2013

    20 Pidpa - Statutaire Jaarvergadering 17 juni 2013 - agenda en aanduidingvertegenwoordiger

    De Gemeenteraad,

    Voorgeschiedenis

    De gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

    Feiten en contextDe Statutaire Jaarvergadering van Pidpa zal plaatsvinden op maandag 17 juni 2013 op hetadministratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen;

    De oproepingsbrief van 29 april 2013 waarmee Pidpa de agenda van de Statutaire Jaarvergaderingheeft meegedeeld en de stukken die werden overgemaakt inzake het verslag van de Raad vanBestuur over het jaar 2012, inzake de jaarrekening over het boekjaar 2012, inzake het verslag vande commissaris, inzake het evaluatierapport over de werking, en inzake de benoeming van eencommissaris;

    Voor twee deelnemers dient alleszins een benoeming van een voorgedragen bestuurder tegebeuren;

    Juridische grond

    Artikel 44, 1ste alinea, van het Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijkesamenwerking, waarbij bepaald wordt dat de gemeenten-deelnemers hun vertegenwoordiger(s)voor een (buitengewone) algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bijgemeenteraadsbesluit moeten aanduiden uit de leden van de gemeenteraad;

    Wijziging aan het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking dat vanaf1 mei 2013 de mogelijkheid biedt de afgevaardigde, dit tot een eventuele herroeping, voor de heleduur van de legislatuur aan te wijzen;

    Artikel 59 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking bepaalt dat er eenonverenigbaarheid bestaat tussen het mandaat van de afgevaardigde op de algemene vergaderingen dat van lid van een van de andere organen;

    Artikel 22 van de statuten van Pidpa;

    Artikel 61 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking bepaalt dat controle opde financile toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid, vanuit het oogpunt van ditdecreet en van de statuten, van de verrichtingen weer te geven in de jaarrekening, wordtuitgeoefend door een of meer commissarissen, die door de algemene vergadering worden benoemdonder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren.

    De artikelen 19 tot en met 26 van het gemeentedecreet in verband met de vergaderingen en de

    beraadslagingen van de gemeenteraad;

    De bepalingen van het gemeentedecreet en in het bijzonder artikel 42 inzake de bevoegdheid vande gemeenteraad;

    Met

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    18/21

    30.05.2013 - 18

    Besluit :

    Artikel 1:Kennis wordt genomen van de uitnodigingsbrief van 29 april 2013, waarmee Pidpa de agenda vande Statutaire Jaarvergadering van 17 juni 2013 heeft meegedeeld en deze agenda heeft toegelicht.

    Artikel 2:Het verslag van de Raad van Bestuur over het jaar 2012, de jaarrekening over het boekjaar 2012,

    het verslag van de commissaris, en het evaluatierapport over de werking worden goedgekeurd.

    Artikel 3:Het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2012 wordtgoedgekeurd.

    Artikel 4:Goedkeuring wordt verleend aan het verslag van de Raad van Bestuur betreffende het voorstelinzake het revisorale mandaat van de commissaris.

    Artikel 5:Als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de Statutaire Jaarvergadering wordt aangewezen:

    In geheime stemming, met ? stemmen voor ?, ? stemmen voor ? en ? blancostemmen

    Mevrouw/mijnheer.

    Als vervanger van de gemeentelijke vertegenwoordiger voor de Statutaire Jaarvergadering wordtaangewezen:

    In geheime stemming, met ? stemmen voor ?, ? stemmen voor ? en ? blancostemmen

    Mevrouw/mijnheer.

    De afgevaardigde wordt voor de hele duur van de legislatuur aangewezen, tot een eventueleherroeping.

    Artikel 6:Aan bovengenoemde vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de StatutaireJaarvergadering van 17 juni 2013, overeenkomstig deze beslissing te stemmen alsook devoorgestelde benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering diewordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze Statutaire Jaarvergadering.

    Artikel 7:Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit en zalonverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018Antwerpen.

    21 IKA - Algemene vergadering 25 juni 2013 - goedkeuring agenda

    De Gemeenteraad,

    Voorgeschiedenis

    De gemeente Beerse is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband deInvesteringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse, afgekort tot IKA;

    Feiten en context

    De gemeente Beerse wordt opgeroepen deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA diebijeengeroepen wordt op 25 juni 2013 per aangetekend schrijven van 26 april 2013.

    De agenda van de algemene vergadering van IKA van 25 juni 2013 bevat de volgendeagendapunten:

    1. Evaluatierapport2. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 20123. Goedkeuring van de jaarrekening 2012 (balans, resultatenrekening, winstverdeling

    en toelichting)4. Verslag van de commissaris5. Kwijting aan de bestuurders

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    19/21

    30.05.2013 - 19

    6. Kwijting aan de commissaris7. Verslaggeving van het toezichtscomit van de vereniging in deelneming8. Statutaire benoemingen en mededelingen

    De bespreking ter zitting van deze agenda en bijhorende stukken in acht genomen;

    Juridische grond

    Het gemeentedecreet, artikel 42;

    Het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke samenwerking;

    MetBesluit :

    Artikel 1:Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van IKA van 25 juni2013 en de daarbij horende documentatie nodig voor het onderzoek van de volgendeagendapunten:

    1. Evaluatierapport2.

    Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 20123. Goedkeuring van de jaarrekening 2012 (balans, resultatenrekening, winstverdeling entoelichting)

    4. Verslag van de commissaris5. Kwijting aan de bestuurders6. Kwijting aan de commissaris7. Verslaggeving van het toezichtscomit van de vereniging in deelneming8. Statutaire benoemingen en mededelingen

    Artikel 2:De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IKAvan 25 juni 2013 op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in degemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

    Artikel 3:Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomenbeslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van hetintergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, p/a Ravensteingalerij 4 bus 2, t.a.v. de heer LievenEx.

    22 IKA - Algemene vergadering 25 juni 2013 - aanduiding volmachtdrager

    De Gemeenteraad,

    Voorgeschiedenis

    De gemeente Beerse is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband deInvesteringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse, afgekort tot IKA;

    Feiten en context

    De algemene vergadering van IKA zal plaatsvinden op 25 juni 2013 in Alta Ripa II, Engelstraat 6,2360 Oud-Turnhout.

    Juridische grond

    Het gemeentedecreet, artikel 42;

    De algehele vernieuwing van de gemeenteraad op 2 januari 2013;

    Artikel 44, 1ste alinea, van het Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijkesamenwerking, waarbij bepaald wordt dat de gemeenten-deelnemers hun vertegenwoordiger(s)

    voor een (buitengewone) algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bijgemeenteraadsbesluit moeten aanduiden uit de leden van de gemeenteraad;

    Wijziging aan het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking dat vanaf1 mei 2013 de mogelijkheid biedt de afgevaardigde, dit tot een eventuele herroeping, voor de heleduur van de legislatuur aan te wijzen;

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    20/21

    30.05.2013 - 20

    Artikel 28 van de statuten van IKA;

    Overeenkomstig artikel 28 der statuten kunnen de bestuurders en commissarissen voorgedragendoor de openbare sector, evenals de experten, geen volmachtdrager zijn voor de algemenevergadering;

    Met

    Besluit :

    Artikel 1:In geheime stemming, met ? stemmen voor ?, ? stemmen voor ? en ? blancostemmen,

    De heer/mevrouw, burgemeester/schepen/raadslid, woonachtig .., aan te duidenals volmachtdrager van de gemeente om deel te nemen aan de (buitengewone) algemenevergaderingen van IKA.

    Artikel 2:In geheime stemming, met ? stemmen voor ?, ? stemmen voor ? en ? blancostemmen,

    De heer/mevrouw, burgemeester/schepen/raadslid, woonachtig ., aan te duiden

    als plaatsvervangend volmachtdrager van de gemeente om deel te nemen aan de (buitengewone)algemene vergaderingen van IKA;

    Artikel 3:De volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager te mandateren om op deze vergaderingente handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over deagendapunten.

    Artikel 4:Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van onderhavigebeslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de intercommunale IKA.

    23 Toegevoegd punt dagorde - Groen Beerse : campagne Klimaatneutrale Organisatie2020

    De Gemeenteraad,

    Feiten en context

    De provincie stelt de vraag om deel te nemen aan de campagne Klimaatneutrale Organisatie2020.

    Argumentatie

    Afhankelijk van volgende zaken kan de gemeente Beerse beslissen om zich te engageren voor decampagne Klimaatneutrale Organisatie;

    - Indien de gemeente wil verder werken aan een actief milieubeleid;- Indien het gemeentebestuur wil zorgen voor de nodige continuteit in het milieubeleid met

    inbegrip van de principes van duurzame ontwikkeling.

    - Indien de gemeente de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en het VlaamsGewest heeft ondertekend voor het basisniveau en het onderscheidingsniveau;

    - Indien het gemeentebestuur wil inspelen op de komende Europese wetgeving, zoals deverplichting voor Bijna-EnergieNeutrale gebouwen vanaf 2018 (2010/31/EU) enmaatregelen die Vlaanderen nog kan bepalen in verband met 3% jaarlijkse energie-efficinte renovatie van het gemeentelijk gebouwenpak (Richtlijn 2012/27/EU,25/10/2012);

    De provincie zal de gemeente zo veel mogelijk motiveren om mee te streven naar een klimaatneutrale organisatie tegen 2020. Verder wil de provincie de kandidaat-gemeente ondersteunen bijhet opstellen van een broeikasgasinventaris, actieplan en overkoepelende acties, en daarnaast ookkant-en-klare documenten voorzien.

    Besluit :

  • 7/30/2019 130530 Ontwerpbesluiten gemeenteraad Beerse

    21/21

    30.05.2013 - 21

    Artikel 1:Zich te engageren om:

    - Een Klimaatneutrale Organisatie in 2020 te zijn volgens de methodiek van de provincie.- Via een inventaris de broeikasgasuitstoot van de eigen werking in kaart te brengen.- Op zoek te gaan naar efficinte acties om de broeikasgasuitstoot te verminderen en deze

    uit te voeren.- Personeel voor de uitvoering van de campagne te voorzien.- Middelen te voorzien voor uitvoering van de meest efficinte acties.- Te communiceren over de uitvoering van deze acties via het communicatieplatform vriend

    van.- Vanaf 2020 middelen te voorzien om resterende uitstoot te compenseren.

    24 Vragen en mededelingen

    De Gemeenteraad,

    Neemt kennis van de volgende mededelingen:

    Neemt akte van de vragen van de raadsleden bij toepassing van art. 11 1 van het huishoudelijkreglement van de gemeenteraad.

    Neemt akte van de vragen van het publiek in het kader van artikel 199 van het Gemeentedecreet.

    Besluit :

    Aldus gedaan in zitting op datum als voren

    Secretaris VoorzitterTinneke Claeys Gust Adriaensen