131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

download 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

of 73

Transcript of 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    1/73

    19.12.2013 - 285

    NOTULENGemeenteraad

    donderdag 19 december 2013

    a a n w e z i g Gust Adriaensen, VoorzitterMarc Smans, BurgemeesterStefan Poortmans, Ingrid Van Genechten, Hans Woestenborghs, Hans Cornelis, Gunter Roefs,SchepenenWoestenborghs Simonne, Voorzitter OCMWFreddy Smans, Joos De Meyer, Staf Willemsens, Bart Craane, Isabelle Druyts, Niels Van Laer, MarcVeulemans, Peter Helsen, Roel Dolhain, Rommy Swinnen, Nancy Snels, Hans Luyckx, Dirk Proost,Levi Meskens, Linda Bosch, Nicole Marcelis, Fons Van Kerkhove, Ben Bols, RaadsledenTinneke Claeys, Secretaris

    1 Goedkeuring verslag vorige gemeenteraad

    De Gemeenteraad,

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be heeft bij het secretariaat de beslissingenrond RESOC opgevraagd en men heeft niets gevonden.

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur antwoordt dat de opmerkingenmondeling zijn toegelicht in Antwerpen. Hij belooft de verslagen op te zoeken en te bezorgen.

    De heer Freddy Smans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be meent dat de secretaris erg beleefd waswat betreft de tussenkomst van de voorzitter bij de bespreking van de bovenbouw. De fractiewenst te laten acteren dat zij niet akkoord zijn met de opmerking van de voorzitter.

    Mevrouw Rommy Swinnen, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be merkt op dat werd besloten dat de mailvan de heer Hans Woestenborghs zou worden opgenomen in het verslag.

    De secretaris antwoordt dat zij verzocht heeft de mail door te sturen, maar die nog niet ontvangenheeft.

    Mevrouw Swinnen zegt dat de mail naar alle raadsleden is gestuurd, maar belooft hem teforwarden.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Enig artikel:

    Verleent goedkeuring aan het verslag van de gemeenteraad van 28 november 2013.De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be, vraagt om de volgorde van de agenda tewijzigen en om het antwoord op het verzoekschrift van mevrouw Han Willemsens als volgende puntte behandelen.

    De heer Gust Adriaensen, voorzitter, antwoordt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad isom de volgorde van de agenda te wijzigen en legt het voorstel ter stemming voor.

    De gemeenteraad beslist met eenparigheid van stemmen het punt Antwoord verzoekschriftintrekking beslissing permanent openstellen kerkplein. Han Willemsens namens pleinvrees alseerstvolgende punt te behandelen.

    2 Antwoord verzoekschrift intrekking beslissing permanent openstellen kerkplein.Han Willemsens namens pleinvrees.

    De Gemeenteraad,

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    2/73

    19.12.2013 - 286

    Keurt eenparig goed om het punt wat betreft het antwoord op het verzoekschrift tot intrekking vande beslissing tot permanent openstellen van het Kerkplein te verplaatsen naar het begin van dezitting.

    VoorgeschiedenisDe gemeenteraad keurde in zitting van 25 april 2013 de permanente openstelling van het kerkpleingoed.Op 11 september 2013 diende mevrouw Han Willemsens namens Pleinvrees een verzoekschrift inom gehoord te worden op de gemeenteraad van 26 september 2013 en het verzoek de beslissingom het kerkplein permanent open te stellen, in te trekken tot er een degelijk totaalplan van de siteis uitgewerkt. Dit verzoekschrift bevat een lijst met 334 namen van personen die de online petitiehebben ondertekend. De directe aanleiding is het informatie- en inspraakmoment met de naam

    het terras van Beerse georganiseerd door de actiegroep Pleinvrees op 31 augustus 2013 op hetkerkplein.De belangrijkste argumenten in dit verzoekschrift zijn de verkeersveiligheid, de inzet opduurzaamheid, het feit dat er voldoende parkeerplaatsen zijn, de vraag van UNIZO Beerse, devraag tot inspraak en de vraag naar een totaalplan voor de site.De heer Gust Adriaensen, voorzitter van de raad, verklaarde het verzoekschrift ontvankelijk enmevrouw Han Willemsens werd gehoord in de zitting van 26 september 2013. Mevrouw HanWillemsens deelde mede dat de actiegroep Pleinvrees is op zoek gegaan naar antwoorden rondhet waarom van de openstelling. Het gesprek met de bevoegde schepen gaf geen afdoende

    antwoorden. Daarom is de actiegroep met een online petitie gestart. Deze werd afgesloten met eenactie eind augustus op het Kerkplein. Zij ontvingen 334 handtekeningen.Er zijn veel standpunten in dit debat en het is moeilijk discussie te voeren over de verschillendestandpunten. De actiegroep stelt als enig standpunt naar voor: er is geen rekening gehouden metinspraak van de burgers van Beerse. Er wordt voorrang verleend aan de automobilisten, zonderrekening te houden met de andere gebruikers.Iedereen is ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren met het plein. Maar wat er mee moetgebeuren, daarover zijn de meningen verdeeld. Toch stelt de groep vast dat er geen officieeloverleg, geen studie de beslissing is voorafgegaan.De actiegroep Pleinvrees vraagt daarom de beslissing te herzien en te wachten op een volledigplan. Zij willen graag meedenken en hierover van gedachten wisselen.

    Feiten en contextHet huishoudelijk reglement voorziet in artikel 43 4 dat de gemeenteraad, binnen drie maanden

    na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker dient teverstrekken.

    Juridische grondArtikelen 201 tot 204 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 handelen over deverzoekschriften aan de organen van de gemeente.

    Artikelen 42 en 43 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad regelt praktisch hetindienen van verzoekschriften aan de gemeenteraad.

    De heer Gunter Roefs, schepen van openbare werken, mobiliteit en milieu geeft toelichting bij hetvoorliggend agendapunt.

    De zitting wordt geschorst om mevrouw Han Willemsens de kans te geven een repliek te geven.

    Mevrouw Willemsens betreurt dat zij geen antwoord heeft gekregen op de vraag naar inspraak. Hetactiecomit heeft zijn hand uitgestoken en het bestuur heeft die niet wensen te grijpen. Zij vindtdit een gemiste kans, vooral omdat er veel mensen energie hebben ingestoken. Ze merkt op dathet bestuur op geen enkel moment de voorstellen heeft opgevraagd die men heeft geformuleerd.

    De zitting wordt hernomen.

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be meent dat de schepen van openbarewerken een werkgroep moet oprichten om inspraak toe te laten.

    De schepen antwoordt dat men intern een commissie heeft opgericht met politie, ambtenaren,schepen en secretaris om dergelijke zaken te bespreken. Het is niet de bedoeling om een forum te

    openen voor de bevolking. De seniorenraad en Unizo zullen zeker de kans krijgen om hun meningte geven.

    Het gemeenteraadslid wijst erop dat dit een platform van jonge mensen is die mee kunnen denken.Hij moedigt de schepen aan deze kans te nemen en deze mensen uit te nodigen rond de tafel. Ditis een gemiste kans.

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    3/73

    19.12.2013 - 287

    De heer Marc Smans, burgemeester, geeft Han Willemsens en het gemeenteraadslid gelijk dat meninspraak moet geven aan jonge ouders met kinderen.

    De heer Joos De Meyer, gemeenteraadslid Groen merkt op dat het managementteam voorstelt ditproject uit te stellen tot na de realisatie van de vaste oeververbinding. Welke timing wordt er gezetop dit masterplan?

    De heer Gunter Roefs antwoordt dat het Kerkplein dit jaar is opengesteld. Volgend jaar plant meningrepen voor de veilige plaatsing van de fietsers en wordt een studie opgestart.

    Besluit :

    Neemt kennis van het antwoord van het college:

    Het college heeft in haar meerjarenplanning 2014- 2019 onder de beleidsdoelstelling Beerse heefteen aangename leefomgeving waar duurzaam wonen, werken en ondern emen centraal staan hetactieplan Alle en iedereen heeft zijn plaats vanuit een integrale ruimtelijke visie opgenomen.Onder dit actieplan geeft de volgende actie een directe beleidsinvulling van uw vraag: Het nemenvan onderbouwde beslissingen versterken de kern van Beerse en verhogen de toegankelijkheidvoor fietsers en voetgangers. De focus van het centrum van Beerse wordt verschoven vandoorgangsfunctie naar verblijfsfunctie. Er wordt ruimte gecreerd voor kernversterkende functies

    en de toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers wordt verhoogd door de nodige faciliteiten tevoorzien en een doordacht parkeerbeleid te voeren. Aan deze actie zijn een aantal strategischeacties gekoppeld.

    DorpskernvernieuwingActies StatusActie 1: Openstelling Kerkplein voor alle gebruikers UitgevoerdActie 2: Versterken van relaties- uitwerking parkeerconcept waarbij een verbeterde relatie tussen denoord- en zuidzijde van het Kerkplein voorop staat;- creren van een ruime open doorsteek (annex wandelboulevard)tussen het Kerkplein en park Singel aan de noordzijde. We trachtenhierbij niet alleen de belevingswaarde te vergroten, maar ook hetlokale verplaatsingsgedrag te verduurzamen door ondersteunendeingrepen (o.a. rustpunten, fietsenstallingen, oplaadpunten,groenelementen,...).Beide acties houden hier een reductie van het aantal parkeerplaatsenin.

    Gepland

    Actie 3: Ontsluiting dorpskern- ontleden van een 5-tal gevaarlijke punten (kruispunt N132-Pastoriestraat, N132-Lindenlaan, N132-Vredestraat, N132-IJzerstraaten Vredestraat-Vrijwilligersstraat-Schoolstraat);- evaluatie verkeerscirculatie;- implementatie fietspad Pastoriestraat tussen N132 en school Singel.Deze acties houden ook een reductie van het aantal parkeerplaatsenin.

    Gepland

    3 Subsidiereglement erkend jeugdwerk Beerse

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Feiten en contextDe gemeenteraad heeft op 30 september 2010 het jeugdbeleidsplan 2011-2013 goedgekeurd methet daarbij behorende subsidiereglement.

    De dienst jeugd stelde voor het subsidiereglement logischer te maken. Dit werd in de jeugdraadbesproken.

    Juridische context Decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid ende bepaling van het provinciaal jeugdbeleid.

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    4/73

    19.12.2013 - 288

    Besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2012 ter uitvoering van het decreet van 06 juli2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van hetprovinciaal jeugdbeleid.

    AdviesDe jeugdraad kwam samen met de dienst jeugd tot een voorstel dat door de jeugdraad positiefwerd geadviseerd op de bijeenkomst van 8 november 2013.

    Argumentatie Jeugdhuizen hebben voortaan geen recht meer op kampvervoer. Zij maakten nooit gebruik vandeze dienstverlening.

    Het verplichte ledenaantal voor de jeugdhuizen wordt geschrapt, omdat zij niet werken vanseptember tot juni, maar van januari tot december. De jeugd sluit zich ook niet meer zo snel aanals lid, waar dit vroeger wel het geval was.

    Voor het organiseren van een cursus krijgt men voortaan wel subsidies, om dit bij de jeugdverenigingen te stimuleren. Het moet wel georganiseerd worden met behulp van een erkendeorganisatie.

    De heer Hans Cornelis, schepen van onderwijs en jeugd geeft toelichting bij voorliggend

    agendapunt.Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Enig artikel;Volgende gewijzigde artikels in het subsidiereglement goed te keuren:

    1.3 Jeugdhuizen:

    In art. 3 wordt 15 openingsuren per week gespreid over 3 dagen vervangen door minimum 13openingsuren per week, gespreid over minimum twee dagen. De openingsuren moeten zichtbaarworden aangebracht, zowel binnen als buiten.

    In art. 3 wordt ten minste 50 leden jonger dan 30 jaar vervangen door geen ledenaantal.

    1.6 Kadervorming:

    In art. 1 wordt voor het organiseren van een cursus geschrapt. omdat men hier voortaan welsubsidies voor kan aanvragen.

    Na art. 6 wordt art. 6bis toegevoegd als volgt: Voor het organiseren van een cursus bedraagt detoelage 50% van de gemaakte kosten met een maximum van 50 per georganiseerde vorming. Devorming moet wel gegeven worden door een erkende organisatie.

    In art. 8 wordt ten laatste 3 maanden na de cursus vervangen door vr 31 augustus.

    4 Bibliotheek - sluiting uitleenpost Den Hout

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Feiten en contextOmwille van bezuinigingen wenst het bestuur de uitleenpost Den Hout te sluiten. Daarvoor werdadvies gevraagd aan het beheersorgaan van de openbare bibliotheek. De uitleenpost is momenteelenkel open op de zaterdagnamiddag van 14 tot 16 uur, maar levert een uitgebreide dienstverleningaan basisschool Schransdries en aan het GIBLO Schransdries.

    Juridische grondHet decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid.

    AdviesHet beheersorgaan van de openbare bibliotheek verleende in zijn vergadering van 27 november2013 gunstig advies voor de sluiting van de uitleenpost Den Hout vanaf 1 juli 2014.

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    5/73

    19.12.2013 - 289

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur geeft toelichting bij hetvoorliggend agendapunt.

    De heer Joos De Meyer, gemeenteraadslid Groen hoopt op een oplossing voor deschoolontleningen. Dit is volgens hem een urgent probleem en vraagt het college te belasten metde uitwerking van een oplossing voor de school Den Hout.

    De schepen belooft naar een oplossing voor de scholen te zoeken.

    De heer Freddy Smans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be heeft in het verslag van de bibcommissiegelezen dat er ook gesproken is over de buitenpost van Vlimmeren en de afschaffing van dezaterdagzitting. Hij wijst op de afstand tussen Beerse en Vlimmeren en het feit dat er dan maarn zitting in Vlimmeren overblijft.

    Volgens de heer Poortmans moet de uitleenpost in Vlimmeren blijven met twee zittingen. Dezebeslissing volgt uit het onderzoek naar de bezoekcijfers.

    Het raadslid had graag dat de beslissing van de commissie werd opgenomen in de beslissing.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:De uitleenpost Den Hout zal gesloten worden vanaf 1 juli 2014.

    Artikel 2: De uitleenpost Vlimmeren wordt behouden met twee openingsdagen per week.

    Artikel 3: De gemeenteraad geeft het college de opdracht een oplossing uit te werken voor deschoolontleningen.

    5 Bibliotheek - aanpassing dienstreglement

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisHet dienstreglement van de plaatselijke openbare bibliotheek werd goedgekeurd door degemeenteraad in zitting van 29 oktober 1998 en gewijzigd in zitting van 20 december 2001, 28maart 2002, 25 maart 2004, 29 september 2005 en 27 december 2007;

    Feiten en context

    In zijn vergadering van 27 november 2013 stelt het beheersorgaan voor het dienstreglement aante passen. De aanpassingen betreffen, naast enkele moderniseringen, vooral de openingsuren.Deze worden uitgebreid van 20 naar 27 uren in de hoofdbibliotheek. De uitleenpost Vlimmerenblijft ongewijzigd. De uitleenpost De Hout sluit vanaf 1 juli 2014. In de hoofdbibliotheek wordentwee extra dagdelen toegevoegd, namelijk de maandag- en de woensdagvoormiddag. Deuitleenzitting van donderdagnamiddag (2 uren) wordt verplaatst naar de voormiddag (3 uren).

    Juridische grondHet decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid.

    AdviesHet beheersorgaan van de openbare bibliotheek verleende in zijn vergadering van 27 november2013 gunstig advies aan het gewijzigde dienstreglement.

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    6/73

    19.12.2013 - 290

    Verleent goedkeuring aan onderstaand dienstreglement voor de plaatselijke openbare bibliotheek:

    Artikel 1:De gemeentelijke openbare bibliotheek van Beerse is vrij toegankelijk voor iedereen. Haarcollecties boeken, tijdschriften, kranten, audiovisuele en digitale media, haar dienstverlening enhaar uitbreidingsactiviteiten, worden in een geest van objectiviteit aangepast aan al de behoeftenvan ontwikkeling, opvoeding, informatie en ontspanning van de gehele bevolking.

    Artikel 2:De dagen en uren van opening zijn de volgende:

    Hoofdbibliotheek (alle afdelingen)Maandag: 09 12u en 18 20uDinsdag: 09 12u en 18 20uWoensdag: 09 12u en 14 17uDonderdag: 09 12u en 18 20uVrijdag: 09 12uZaterdag: 09 12uUitleenpost Den Hout (jeugdafdeling)Zaterdag: 14 16u (gesloten vanaf 1 juli 2014)Uitleenpost Vlimmeren (alle afdelingen)Woensdag: 18 20u

    Zaterdag: 10 12uArtikel 3:Men wordt ingeschreven op voorlegging van identiteitsbewijs en voor 14 jarigen is de toelatingvan de ouders vereist. Aan vreemdelingen zonder verblijfsvergunning zal bij de inschrijving eenwaarborgsom worden gevraagd; deze waarborgsom wordt onmiddellijk terugbetaald na hetbeindigen van het lidmaatschap.Iedereen die wordt ingeschreven ontvangt een lenerskaart die kosteloos wordt afgeleverd. Bijverlies wordt een nieuwe kaart afgeleverd. Hiervoor wordt een vergoeding aangerekend. Deelektronische identiteitskaart kan als lidkaart gebruikt worden.

    Artikel 4:De uitleen van bibliotheekmaterialen is kosteloos. De uitleentermijn bedraagt drie weken. Eenverlenging van deze termijn is tweemaal mogelijk voor zover de werken niet door andere leden

    werden gereserveerd. Uitzonderingen worden hieronder uitdrukkelijk bepaald:Voor taalcursussen bedraagt de uitleentermijn 60 dagen. Verlengen is niet mogelijk.Voor de pozieposters bedraagt de uitleentermijn 90 dagen. Verlengen is niet mogelijk. Er kan eenleengeld aangerekend worden.Voor actualiteitsgebonden werken kan de uitleentermijn worden beperkt tot n week. Verlengen isdan niet mogelijk.Voor het ontlenen van digitale media kan een vergoeding worden gevraagd.Het aantal werken dat tegelijkertijd op een lezerskaart kan worden uitgeleend is beperkt tot tien.

    Artikel 5:Wie de geleende werken te laat terugbrengt, betaalt een vergoeding. De kosten voor hetverzenden van het maningsbericht vallen ten laste van de gebruiker.

    Artikel 6:Adresveranderingen moeten door de leners onmiddellijk worden medegedeeld.

    Artikel 7:De uitleningen zijn persoonlijk, het geleende mag niet verder worden uitgeleend.

    Artikel 8:De lener is verantwoordelijk voor de op zijn naam geleende werken. Bij het ontvangen van eenbeschadigd werk dient hij het personeel te verwittigen, zo niet kan hij aansprakelijk wordengesteld.Bij het gebruik van Dvds en digitale materialen of bestanden kan de bibliotheek in geen gevalverantwoordelijk worden gesteld voor schade aan apparatuur of computerbestanden van degebruiker.

    Artikel 9:De lener dient zorg te dragen voor de geleende werken. Bij verlies of totale beschadiging moet hijde kostprijs van het werk betalen, desgevallend verhoogd met de verwerkingskosten. Voor werkendie niet meer verkrijgbaar zijn, wordt bovendien een voor elk geval door de bibliothecaris tebepalen toeslag aangerekend. Bij gedeeltelijke beschadiging van een werk bepaalt de bibliothecarishet bedrag van een schadevergoeding.

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    7/73

    19.12.2013 - 291

    Artikel 10:De gebruiker kan voor informatie, begeleiding en andere hulp steeds beroep doen op hetpersoneel. In de onmiddellijke nabijheid van de uitleendienst en van de catalogus is daartoeeveneens een informatie- en begeleidingscentrum aanwezig met naslagwerken zoalstelefoongidsen en stratenplannen en staan pcs met internettoegang ter beschikking.

    Artikel 11:Werken die zijn uitgeleend kunnen gereserveerd worden. De kosten voor het verzenden van deverwittiging worden door de lezer gedragen. De reservatie blijft geldig tot de in de computervermelde datum. Werken die niet voorhanden zijn, kunnen in het raam van het reglement op hetleenverkeer onder bibliotheken worden aangevraagd. De hieraan verbonden kosten vallen ten lastevan de aanvrager.

    Artikel 12:In de bibliotheek dient de gebruiker ervoor te zorgen dat de studieatmosfeer niet wordt verstoord.De referentiewerken, de dagbladen en recente tijdschriften kunnen enkel ter plaatse wordengeraadpleegd.

    Artikel 13:De wetgeving inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is van toepassing. Debibliotheekgebruiker gaat akkoord met het gebruik van de door hem ter beschikking gestelde

    persoonlijke gegevens, in zoverre dit nodig is voor de werking van de bibliotheek en voor deverzending van culturele informatie. De gebruiker kan deze gegevens en die van de aan zijn zorgtoevertrouwde minderjarigen inkijken en verbeteren.

    Artikel 14:Door zich in te schrijven in de openbare bibliotheek verklaart de gebruiker zich akkoord met ditreglement dat hem of haar bij de inschrijving wordt overhandigd. Alle onvoorziene gevallenworden door de bibliothecaris geregeld.

    Artikel 15:Het beheersorgaan kan, op verzoek van de bibliothecaris, en wanneer hij daartoe gegronderedenen heeft, een lid voor een bepaalde periode of voor altijd de toegang tot de bibliotheekweigeren.

    Artikel 16:Alle in dit reglement vermelde vergoedingen worden door de gemeenteraad vastgelegd in eenafzonderlijk retributiereglement.

    Artikel 17:Trekt zijn desbetreffende besluit van 27 december 2007 in.

    6 Verlenging overeenkomst interlokale vereniging "Sportregio Noorderkempen"

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERINGVoorgeschiedenisSinds de oprichting van de interlokale vereniging ILV Sportregio Noorderkempen in 2005 maakthet gemeentebestuur van Beerse samen met 11 andere gemeenten uit de Noorderkempen en deProvincie Antwerpen deel uit van deze werkingsstructuur.De ILV Sportregio Noorderkempen heeft als doel het sportbeleid van de participanten testimuleren en op mekaar af te stemmen, intergemeentelijk overleg te plegen en te onderhoudenwaaruit gemeentelijke en intergemeentelijke sportprojecten en sportactiviteiten voortvloeien. Definancile inbreng van de gemeenten in de vereniging bedraagt 0,075 euro per inwoner volgens hetinwonersaantal op 1/1 van het vorige kalenderjaar.Binnen de interlokale vereniging is schepen voor sport Mvr. Ingrid Van Genechten vanuit hetgemeentebestuur aangeduid als stemgerechtigd lid en schepen van algemene zaken Dhr. HansWoestenborghs als plaatsvervangend lid van het beheerscomit.

    Feiten en contextDe werking van de interlokale vereniging ILV Sportregio Noorderkempen werd aangegaan voorde periode 2007-2013. Op de algemene vergadering van 10 oktober 2013 te Turnhout werd denoodzaak tot verlenging van de huidige samenwerkingsovereenkomst besproken. De standpuntenvan alle gemeenten werden voorafgaand aan de vergadering besproken. Daar de Provincie vanaf2015 niet meer instapt in een nieuwe officile samenwerkingsovereenkomst werd op de algemene

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    8/73

    19.12.2013 - 292

    vergadering beslist het samenwerkingsakkoord slechts te verlengen met 1 jaar (1 januari 2014 toten met 31 december 2014) In de loop van 2014 zullen de gemeenten de nadere bepalingen van deverdere samenwerking bepalen.

    Juridische grondBepalingen van het gemeentedecreet van 15 juli 2005.

    Decreet van 6 juli 2001 betreffende de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

    Besluit van de gemeenteraad van 26 mei 2005 betreffende goedkeuring aan de participatie in deinterlokale vereniging ILV Sportregio Noorderkempen en de samenwerkingsovereenkomst.

    Besluit van de gemeenteraad van 25 april 2013 om schepen voor sport , Mvr. Ingrid VanGenechten als stemgerechtigd lid van het beheerscomit van de ILV Sportregio Noorderkempenen schepen van algemene zaken Dhr. Hans Woestenborghs als plaatsvervangend lid aan te duiden

    ArgumentatieHet bestuur neemt kennis van het verslag van de algemene vergadering van 14 november 2013waarbij de stemgerechtigde leden van de ILV Sportregio Noorderkempen beslissen de huid igesamenwerkingsovereenkomst te verlengen met 1 jaar.

    Mevrouw Ingrid Van Genechten, schepen van middenstand, toerisme en sport geeft toelichting bijvoorliggend agendapunt.

    De heer Freddy Smans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be heeft in het budget gezien dat de bijdrageaan de sportregio voor de volledige legislatuur voorzien is. Is het dan de bedoeling om hier tochmee door te gaan?

    De schepen antwoordt dat de gemeenten in 2014 zullen kijken of zij onderling iets gaanorganiseren zonder de provincie.

    Het raadslid merkt op dat de provincie een belangrijke financile inbreng deed. De gemeentengaan minder moeten doen of het gaat meer kosten.

    De heer Bart Craane, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be zegt dat er niet zoveel meer overschiet

    zonder de inbreng van de provincie. Je kan niet meer rekenen op personeelinzet.

    Mevrouw Van Genechten antwoordt dat volgend jaar de koppen bij elkaar worden gestoken om ditte bespreken.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1: Geeft goedkeuring aan de verlenging van het huidige samenwerkingsakkoord betreffende dewerking van de ILV Interlokale vereniging Sportregio Noorderkempen met ingang van 1 januari2014 en eindigend op 31 december 2014

    Artikel 2: Opdrachten

    Dienst TaakSport Opvolging regionale sportwerking

    ILV Sportregio Noorderkempen

    7 Groenonderhoud 2014 - 2015 - 2016: aannemingsvoorwaarden

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Juridische grondHet Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43,betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    9/73

    19.12.2013 - 293

    De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen,en latere wijzigingen.

    Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

    Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

    De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten vooraanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

    De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzakeoverheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

    Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassiekesectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 2 1 3.

    Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van deoverheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meerbepaald artikel 5, 2.

    AdviesIn het kader van de opdracht Groenonderhoud 2014 - 2015 - 2016 werd een bijzonder bestekmet nr. 2013-835 opgesteld door Openbare Werken.

    Deze opdracht is als volgt opgedeeld:

    * Perceel 1 (Vlimmeren noord), ramin g: 12.600,50 excl. btw of 15.246,61 incl. 21% btw;

    * Perceel 2 (Vlimmeren zuid), raming: 14.990,00 excl. btw of 18.137,90 incl. 21% btw;

    * Perceel 3 (Den Hout + Beerse noord), raming: 20.199,50 excl. btw of 24.441,40 incl. 21%btw;

    * Perceel 4 (Bloemenwijk), raming: 10.932,00 excl. btw of 13.227,72 incl. 21% btw;

    * Perceel 5 (Vorsenzang + Voorkens), raming: 23.565,00 excl. btw of 28.513,65 incl. 21%btw;

    * Perceel 6 (Gemeentehuis), raming: 18.626,50 excl. btw of 22.538,07 incl. 21% btw;

    * Perceel 7 (Sport), raming: 34.184,00 excl. btw of 41.362,64 incl. 21% btw;

    * Verlenging (Vlimmeren noord 2015), raming: 12.600,50 excl. btw of 15.246,61 incl. 21%btw;

    * Verlenging (Vlimmeren zuid (2015)), raming: 14.990,00 excl. btw of 18.137,90 incl. 21%btw;

    * Verlenging (Den Hout + Beerse noord (2015)), raming: 20.199,50 excl. btw of 24.441,40incl. 21% btw;

    * Verlenging (Bloemenwijk (2015)), raming: 10.932,00 excl. btw of 13.227,72 incl. 21% btw;

    * Verlenging (Vorsenzang + Voo rkens (2015)), raming: 23.565,00 excl. btw of 28.513,65 incl.21% btw;

    * Verlenging (Gemeentehuis (2015)), raming: 18.626,50 excl. btw of 22.538,07 incl. 21% btw;

    * Verlenging (Sport (2015)), raming: 34.184,00 excl. btw of 41.362,64 incl. 21% btw;

    * Verlenging (Vlimmeren noord (2016)), raming: 12.600,50 excl. btw of 15.246,61 incl. 21%btw;

    * Verlenging (Vlimmeren zuid (2016)), raming: 14.990,00 excl. btw of 18.137,90 incl. 21%btw;

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    10/73

    19.12.2013 - 294

    * Verlenging (Den Hout + Beerse noord (2016)), raming: 20.199,50 excl. btw of 24.441,40incl. 21% btw;

    * Verlenging (Bloemenwijk (2016)), raming: 10.932,00 excl. btw of 13.227,72 incl. 21% btw;

    * Verlenging (Vorsenzang + Voorkens (2016)), raming: 23.565,00 excl. btw of 28.513,65 incl.21% btw;

    * Ve rlenging (Gemeentehuis (2016)), raming: 18.626,50 excl. btw of 22.538,07 incl. 21% btw;

    * Verlenging (Sport (2016)), raming: 34.184,00 excl. btw of 41.362,64 incl. 21% btw.

    De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 405.292,50 excl. bt w of 490.403,97incl. 21% btw.

    Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigdeonderhandelingsprocedure met bekendmaking.

    Financile WeerslagDe uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2014, op artikel Actie001/008/001/003 reg. Sleutel 680/61035100 van de gewone dienst.

    Gewone dienstRaming : 405.292,50 excl. btw of 490.403,97 incl. 21% btwBegrotingscode : Actie 001/008/001/003 reg. sleutel 680/61035100Beschikbaar krediet : 295.000 per jaar

    De heer Gunter Roefs, schepen van openbare werken, mobiliteit en milieu geeft toelichting bijvoorliggend agendapunt.

    De heer Freddy Smans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be heeft een technische opmerking. Hij merkteop dat de straat aan Metallo op de kadastrale plannen van Den Hout nog niet voorkomt.

    De heer Marc Smans, burgemeester heeft dit met de heer Leo Van Miert besproken en hij zal

    kortelings contact opnemen om dit op te nemen.De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be herinnert zich dat men in de vorigelegislatuur heeft gekozen voor het mulchen. Dit moet op wekelijkse basis gebeuren. Hij vraagt omde modaliteiten na te kijken.

    De schepen belooft dit na te kijken.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1 :Het bijzonder bestek met nr. 2013- 835 en de raming voor de opdracht Groenonderhoud 2014 -2015 - 2016, opgesteld door Openbare Werken worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden wordenvastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemeneaannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringenen diensten. De raming bedraagt 405.292,50 excl. btw of 490.403,97 incl. 21% btw.

    Artikel 2 :Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigdeonderhandelingsprocedure met bekendmaking.

    Artikel 3 :Het standaard publicatieformulier wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

    Artikel 4 :

    De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2014, op actie 001/008/001/003reg. sleutel 680/61035100 en in het budget van de volgende jaren.

    8 Wijzigingen UGP

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    11/73

    19.12.2013 - 295

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    VoorgeschiedenisDe beslissing van de gemeenteraad van 31 mei 2007 houdende goedkeuring van de UniformGemeentelijke Politieverordening.

    De beslissingen van de gemeenteraad van 29 januari 2008, van 27 november 2008, van 25 juni2009, van 24 september 2009, van 29 april 2010, van 24 juni 2010, van 30 juni 2011, van 28 juni2012 en van 29 augustus 2013 houdende goedkeuring van wijzigingen aan de UniformGemeentelijke Politieverordening.

    Het politiecollege besliste op 21 oktober 2013 om de gevraagde aanpassingen aan de UGP (+ eenbijkomende aanpassing i.v.m. de minimumleeftijd) voor advies voor te leggen aan de politieraadvan 5 november 2013. De politieraad heeft de wijzigingen aan de UGP positief geadviseerd.

    De wijzigingen dienen ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de gemeenteraden.

    Feiten en contextDe wet van 24 juli 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (BS 01/07/2013),

    die op 1 jan 2014 in werking treedt, voorziet het volgende: Maximale boetebedrag:

    Art. 4. 1. De gemeenteraad kan in zijn reglementen of verordeningen in de mogelijkheidvoorzien om een of meer van de volgende sancties op te leggen voor de feiten bedoeld inde artikelen 2 en 3 :1 een administratieve geldboete die maximaal 175 of 350 euro bedraagt, naargelang deovertreder minderjarig of meerderjarig is;In de UGP staat overal worden bestraft met een gemeentelijke administratievegeldboete van maximum 25 0 euro. Alle sanctiebepalingen in de UGP moeten dus aangepast worden als volgt: wordenbestraft met een gemeentelijke administratieve geldboete die maximaal 175 of 350 eurobedraagt, naargelang de overtreder minderjarig of meerderjarig is.

    Minimumleeftijd: Art. 14. 1. De minderjarige die de volle leeftijd van veertien jaar heeft bereikt op hetogenblik van de feiten, kan het voorwerp uitmaken van een administratieve geldboete,

    zelfs wanneer deze persoon op het ogenblik van de beoordeling van de feiten meerderjarigis geworden.In art. 8 van de algemene bepalingen UGP staat dat de sancties kunnen opgelegd wordenaan minderjarigen vanaf de minimumleeftijd zoals bepaald door de wet. Als dit artikel niet gewijzigd wordt, dan is de UGP vanaf 1 januari 2014 van toepassing op14 jarigen. Thans is de wettelijke minimumleeftijd 16 jaar.Verschillende gemeenten (CBS Turnhout en Kasterlee) hebben alvast beslist om deminimumleeftijd van 16 jaar te behouden. Het is aangewezen dat alle gemeenten van depol itiezone dezelfde minimumleeftijd toepassen. Dit vereist een wijziging aan art. 8: aan minderjarigen vanaf de minimumleeftijd van 16 jaar.

    Bemiddeling: Art. 12. 1. De sanctionerend ambtenaar kan een bemiddeling aan een meerderjarigeovertreder voorstellen, wanneer aan de volgende voorwaarden wordt voldaan :1 de gemeenteraad moet dit hebben voorzien in zijn reglement, evenals de procedure ende daarmee gepaard gaande nadere regels;

    Art. 18. 1. Wanneer de gemeenteraad in zijn reglement voorziet dat de minderjarigen hetvoorwerp kunnen uitmaken van een administratieve geldboete zoals bedoeld in artikel 4, 1, 1, voorziet hij hierin eveneens een procedure van lokale bemiddeling en de nadereregels ervan.

    Art. 50. Artikel 119ter van de Nieuwe gemeentewet, ingevoegd bij de wet van 17 juni2004, wordt opgeheven. Vanaf 1 januari moet de bemiddelingsprocedure vastgelegdworden door de gemeenteraad.Als in de UGP niet uitdrukkelijk voorzien is in de mogelijkheid tot bemiddeling + de

    procedure van bemiddeling, dan kan de sanctionerend ambtenaar geen bemiddeling meervoorstellen vanaf 1 jan 2014. Het nieuwe art. 12 verplicht dus om de bemiddeling tevoorzien in de UGP. Deze wettelijke verplichting is er thans niet. Bemiddeling is momenteelwettelijk verplicht voor minderjarigen en optioneel voor meerderjarigen. Debemiddelingsprocedure is thans voorzien in art. 119ter NGW, maar dit artikel wordt metingang van 1 jan. 2014 opgeheven. In het nieuwe art.9 van de algemene bepalingen UGPis de bemiddeling voorzien en procedureel uitgewerkt.

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    12/73

    19.12.2013 - 296

    Kennisgeving schorsing, intrekking, sluiting: Art. 45. De schorsing, de intrekking en de sluiting, bedoeld in artikel 4, 1, 2 tot 4,worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege.Zij kunnen slechts worden opgelegd nadat de overtreder een voorafgaande verwittigingheeft gekregen. Deze verwittiging bevat een uittreksel van het overtreden reglement of vande overtreden verordening. De gemeenteraad bepaalt de manier waarop deze sancties terkennis van de overtreder worden gebracht.Het CBS kan, net zoals voordien, overgaan tot de schorsing / intrekking van eenvergunning of de sluiting van een inrichting. Dit zijn (en blijven) gemeentelijkeadministratieve sancties. Nieuw is evenwel dat de gemeenteraad moet vastleggen hoe dezesancties ter kennis worden gebracht aan de overtreder. Dit is voorzien in art. 11 van dealg. bepalingen UGP.

    Informatieplicht: Art. 15. Wanneer de gemeenteraad in zijn reglement voorziet dat de minderjarigen hetvoorwerp kunnen uitmaken van de administratieve geldboete bedoeld in artikel 4, 1, 1,is hij verplicht om alle in de gemeente wonende minderjarigen en vaders, moeders,voogden of personen die er de hoede over hebben, via een en alle mogelijkecommunicatiemiddelen te informeren over de door minderjarigen gepleegde inbreuken diebestraft kunnen worden met administratieve sancties.

    In art. 6 van de algemene bepalingen UGP, dat thans al voorziet in de publicatie van deUGP op de website van iedere gemeente, wordt uitdrukkelijk gesteld dat hiermee voldaanwordt aan art. 15 van de GAS wet.

    Verplicht advies van de jeugdraad: Art.4 5. Indien de gemeenteraad in zijn reglementen of verordeningen de mogelijkheidvoorziet om de administratieve sanctie bepaald in 1, 1, ten aanzien van minderjarigenop te leggen voor de feiten bedoeld in de artikelen 2 en 3 wint hij vooraf het advies inbetreffende dat reglement of die verordening van het orgaan of de organen die eenadviesbevoegdheid hebben in jeugdzaken, voor zover het aanwezig is of zij aanwezig zijnin de gemeente.Vanaf 1 jan. 2014 moet het advies worden ingewonnen van het orgaan (of de organen) dieeen adviesbevoegdheid hebben in jeugdzaken, voor zover het aanwezig is (of zij aanwezigzijn) in de gemeente. In de aanhef van de UGP wordt voortaan uitdrukkelijk verwezen naar

    het ingewonnen advies: Gelet op het advies van de jeugdraad van 6 december 2013, zoalsvoorzien in artikel 4 5 van de wet van 24 juli 2013 betreffende de gemeentelijkeadministratieve san cties;

    Protocolakkoord: Art. 23. 1. Met betrekking tot de in artikel 3 bedoelde inbreuken, kan de gemeenteraadeen protocolakkoord dat gesloten werd tussen de bevoegde procureur des Konings en hetcollege van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege, bekrachtigen.Dit protocolakkoord, waarvan de Koning bij een besluit vastgesteld na overleg in deMinisterraad de nadere voorwaarden en het model vastlegt, is een overeenkomst die werdopgesteld tussen het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege ende voor de gemengde inbreuken bevoegde procureur des Konings.() Voor de in artikel 3, 3, bedoelde inbreuken, is de opstelling van een protocolakkoordevenwel verplicht.Het protocolakkoord wordt bij de in de artikelen 3 en 4 bedoelde reglementen enverordeningen gevoegd en door het college van burgemeester en schepenen of hetgemeentecollege bekendgemaakt op de internetsite van de gemeente indien zij daaroverbeschikt en/of via een affiche waarop vermeld staat waar de protocoltekst geraadpleegdkan worden door het publiek.Voor de gemengde inbreuken kan een protocolakkoord worden afgesloten tussen het CBSen de PdK, en de gemeenteraad kan dit protocol bekrachtigen. Voor de nieuwe inbreukeninzake verkeer moet een protocol worden afgesloten. Het protocol moet een bijlage zijnaan de UGP (nieuw art. 10 algemene bepalingen UGP) en moet bekendgemaakt worden opde website van de gemeente (aanpassing art. 6 van de algemene bepalingen).

    Art. 119 bis NGW: Art. 46. Artikel 119bis van de Nieuwe gemeentewet, ingevoegd bij de wet van 13 mei 1999

    en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 1 juni 2011, wordt vervangen door wat volgt : Art. 119bis. De gemeenteraad kan gemeentelijke administratieve straffen en sanctiesopleggen overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijkeadministratieve sancties. .Thans somt art. 119bis NGW de verschillende gemeentelijke administratieve sancties op,waaronder de intrekking en de schorsing. In de UGP wordt thans bij de sanctiebepalinginzake de intrekking of schorsing verwezen naar art. 119bis NGW als wettelijke grondslag.

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    13/73

    19.12.2013 - 297

    Vanaf 1 jan. 2014 is de wettelijke grondslag voor de schorsing en intrekking van eenvergunning art. 4 van de nieuwe GAS wet. De verwijzing wordt dus vervangen als volgt: kan het college van burgemeester en schepenen conform artikel 4 1 van de wetbetreffende de gemeentelijke administratieve sancties eveneens overgaan tot schorsing ofintrekking van de vergunning in geval van.

    Plaatsverbod: Art. 47. In dezelfde wet wordt een artikel 134sexies ingevoegd, luidende : Art. 134sexies. 1. De burgemeester kan, in geval van verstoring van de openbare ordeveroorzaakt door individuele of collectieve gedragingen, of in geval van herhaaldelijkeinbreuken op de reglementen en verordeningen van de gemeenteraad gepleegd opeenzelfde plaats of ter gelegenheid van gelijkaardige gebeurtenissen en die een verstoringvan de openbare orde of een overlast met zich meebrengen, beslissen over te gaan tot eentijdelijk plaatsverbod van een maand, tweemaal hernieuwbaar, jegens de dader of dedaders van deze gedragingen. 2. Onder tijdelijk plaatsverbod wordt verstaan het verbod binnen te treden in een ofmeerdere duidelijke perimeters van plaatsen die als toegankelijk voor het publiek wordenbepaald, gelegen binnen een gemeente, zonder evenwel het geheel van het grondgebied tebeslaan. Worden beschouwd als plaats die toegankelijk is voor het publiek elke plaats diegelegen is in de gemeente die niet enkel toegankelijk is voor de beheerder van de plaats,voor degene die er werkt of voor degenen die er individueel worden uitgenodigd, met

    uitzondering van de woonplaats, de plaats van het werk of de plaats van de onderwijs- ofopleidingsinstelling van de overtreder. 3. De in 1 bedoelde beslissing moet aan de volgende voorwaarden voldoen :1 met redenen omkleed zijn op basis van de hinder die verband houdt met de openbareorde;2 bevestigd worden door het college van burgemeester en schepenen of hetgemeentecollege, bij de eerstvolgende vergadering, na de dader of de daders van diegedragingen of hun raadsman te hebben gehoord en nadat hij de mogelijkheid heeft gehadter gelegenheid hiervan zijn verdedigingsmiddelen schriftelijk of mondeling te doen gelden,behalve indien hij, na te zijn uitgenodigd via een aangetekende brief, zich niet heeftgemeld en geen geldige motieven naar voren gebracht heeft voor zijn afwezigheid of zijnverhindering. 4. De beslissing kan worden genomen, ofwel na een door de burgemeester betekendeschriftelijke verwittiging die de dader of de daders van die gedragingen op de hoogte

    brengt van het feit dat een nieuwe inbreuk op een identieke plaats of ter gelegenheid vangelijkaardige gebeurtenissen aanleiding zal kunnen geven tot een plaatsverbod, ofwel, methet oog op de ordehandhaving, zonder verwittiging. 5. In geval van niet-naleving van het tijdelijk plaatsverbod, kan de dader of kunnen dedaders van die gedragingen gestraft worden met een administratieve geldboete zoalsvoorzien door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratievesancties. .In de huidige UGP is al de mogelijkheid voorzien voor het opleggen van een plaatsverbod.Echter, de juridische grondslag, de voorwaarden en de procedure voor het opleggen vaneen straatverbod zijn vanaf 1 jan 2014 voorzien in het nieuwe art. 134sexies NGW. Wemoeten de tekst van de UGP dus noodgedwongen aanpassen om vanaf 1 jan 2014 inovereenstemming te zijn met het nieuwe art. 134sexies NGW.Concreet: Een plaatsverbod kan nog slechts opgelegd worden voor n maand (tweemaalhernieuwbaar) i.p.v. voor vier maanden zoals thans voorzien in de UGP.Voor de te volgen procedure wordt verwezen naar artikel 134sexies NGW, en de proceduredie thans in de UGP staat, wordt geschrapt.

    Gemengde inbreuken: Art. 3. In afwijking van artikel 2, 1, kan de gemeenteraad bovendien in zijn reglementenof verordeningen een administratieve sanctie voorzien zoals bedoeld in artikel 4, 1, 1 :1 voor inbreuken bedoeld in de artikelen 398, 448 en 521, derde lid, van hetStrafwetboek;2 voor inbreuken bedoeld in de artikelen 461, 463, 526, 534bis, 534ter, 537, 545, 559,1, 561, 1, 563, 2 en 3 en 563bis van het Strafwetboek;3 ( )In Art.3, 1 en 2, staan de gemengde inbreuken opgesomd. Al deze artikelen kunnen inde UGP opgenomen worden. Inbreuken op deze artikelen worden ofwel strafrechtelijk,

    ofwel administratief gesanctioneerd. In het protocolakkoord (zie hiervoor) wordt naderbepaald wie (PdK of GAS ambtenaar) welke (gemengde) inbreuken zal vervolgen. Bijna alleopgesomde artikelen waren reeds gemengde inbreuken, en stonden al in de UGP,behoudens art. 521, 3de lid, art. 537 en art. 463. Deze artikelen zijn letterlijk uit hetstrafwetboek overgenomen in Afd. VI, hoofdstuk XIII, in art.16.2, art. 20.2 en art. 29.

    Nieuwe verkeersinbreuken:

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    14/73

    19.12.2013 - 298

    Art. 3. In afwijking van artikel 2, 1, kan de gemeenteraad bovendien in zijn reglementenof verordeningen een administratieve sanctie voorzien zoals bedoeld in artikel 4, 1, 1 :() 3 voor de volgende inbreuken die worden bepaald door de Koning, bij een besluitvastgesteld na overleg in de Ministerraad, op basis van de algemene reglementen bedoeldin artikel 1, eerste lid, van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over hetwegverkeer en met uitzondering van de overtredingen op autosnelwegen, meer in hetbijzonder :- de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren;- de overtredingen van de bepalingen betreffende verkeersbord C3, uitsluitend vastgestelddoor automatisch werkende toestellen, bedoeld in artikel 62 van dezelfde wet.De nieuwe GAS wet voorziet dat ook de overtredingen betreffende het stilstaan en hetparkeren, en de overtredingen van de bepalingen betreffende verkeersbord C3, uitsluitendvastgesteld door automatisch werkende toestellen, bedoeld in artikel 62 van dezelfde wet(dus nummerplaatlezers), kunnen gesanctioneerd worden met een gemeentelijkeadministratieve geldboete, op voorwaarde dat deze overtredingen opgenomen zijn in deUGP. We hebben deze mogelijkheid al voorzien in Afd. VII UGP, maar er moet eerst nogeen KB worden gepubliceerd dat de precieze artikelen uit de wegcode opsomt die onderArt. 3, 3 vallen. In de voorgestelde aanpassingen staan alvast de (letterlijke) artikelen uitde wegcode die zeer waarschijnlijk in het KB zullen worden opgenomen (volgens VVSG).Deze inbreuken zijn al voorzien in de UGP (hoewel het nog een beetje koffie-dik-kijken is)

    zodat ze van toepassing worden zodra het KB gepubliceerd is. Juridische grondArtikel 119 van de nieuwe gemeentewet bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijkepolitieverordeningen maakt.

    De bepalingen in artikel 4 5 van de wet van 24 juli 2013 betreffende de gemeentelijkeadministratieve sancties.

    AdviesDe bespreking en de beslissingen genomen op het politiecollege van 23 april 2007, 21 april 2008,20 april 2009, 19 april 2010, 18 april 2011, 27 april 2012, 25 maart 2013 en 21 oktober 2013aangaande de bijwerkingen;

    Het advies van de politieraad van 8 mei 2007 en 6 mei 2008, 5 mei 2009, 4 mei 2010, 3 mei 2011,8 mei 2012, 7 mei 2013 en 5 november 2013 aangaande de bijwerkingen.

    De politiezone Turnhout meldt dat de meeste aanpassingen eerder formele, doch dringendeaanpassingen zijn die noodzakelijk zijn ingevolge de nieuwe regelgeving die op 1 januari 2014 vankracht wordt.

    Het advies van de gemeentelijke jeugdraad van 6 december 2013.

    ArgumentatieEen periodieke bijwerking van de uniform gemeentelijke politieverordening is opportuun omwillevan de wijzigingen in de hogere wetgevingen, alsmede omwille van de aanpassing aan demaatschappelijke evolutie.

    De heer Marc Smans, burgemeester geeft toelichting bij het voorliggend agendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Goedkeuring te hechten aan de wijzigingen van de Uniform Gemeentelijke Politieverordening zoalsgoedgekeurd door de gemeenteraad van 31 mei 2007 en gewijzigd bij beslissingen van degemeenteraad van 29 januari 2008, van 27 november 2008, van 25 juni 2009, van 24 september2009, van 29 april 2010, van 24 juni 2010, 30 juni 2011, 28 juni 2012 en 29 augustus 2013 zoalsgevoegd in bijlage bij dit besluit.

    9 Budgetwijziging nr. 7 gewone dienst 2013

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    15/73

    19.12.2013 - 299

    Feiten en contextEnkele kredieten van 2013 moeten aangepast worden aan de werkelijke uitgaven.

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Verleent goedkeuring aan de budgetwijziging nr. 7 gewone dienst dienstjaar 2013 als volgt:

    code omschrijvingbedragbudg. wijziging nieuw bedrag

    Ontvangsten

    Saldo budgetwijziging 5 2.978.987,24040/372/01 personenbelasting 4.533.710 -74.390,00 4.459.320,00

    104/161/01 adm. Ontvangsten 100.000 10.000,00 110.000,00

    551/272/01 Dividend gas 294.000 7.771,00 301.771,00

    552/272/01 dividend elektriciteit 278.200 6.905,00 285.105,00

    040/363/16/2012 DIFTAR 2012 0 1.978,00 1.978,00

    721/161/48/2012 0 0 56,00 56,00

    874/485/48 pidpa vergoeding 126.500 5.741,00132.241,00

    Totaal ontvangsten 2.937.048,24

    Uitgaven 0,00

    76203/332/02 museum J. Vaerten 44.646,00 750,00 45.396,00

    764/435/01 toelage aan AGB 233.000,00 142.240,00 375.240,00124/125/12 Elektriciteit gebouwen

    privaat patrimonium45.000,00 25.000,00 70.000,00

    722/125/02 materialen schoolgebouwen 70.000,00 20.000,00 90.000,00

    722/125/13 Gas voor gebouwen 140.000 30.000 170.000

    766/124/06 groenonderhoud 270.000,00 30.000,00 300.000,00

    790/125/06 onderhoud kerkgebouwen 10.000,00 1.500,00 11.500,00

    762/111/02 gesko's cultuur 155.000,00 25.000,00 180.000,00

    Totaal uitgaven 274.490,00

    NIEUW ALGEMEENTOTAAL

    2.662.558,24

    10 Budgetwijziging 2013 - AGB Beerse

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Feiten en contextHet directiecomit in zitting van 12 november 2013 en de raad van bestuur in zitting van 13november 2013 heeft in functie van het budget 2014 de tussentijdse begrotingscontrole van 30

    juni 2013 besproken in overleg met het boekhoudkantoor AFIDAC.

    De voorliggende cijfers wijzen op een tekort van 350.000 op de jaarbalans 2013.

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    16/73

    19.12.2013 - 300

    Juridische grondGemeenteraadsbesluit van 31 oktober 2013 betreffende goedkeuring beheersovereenkomst tussende gemeente Beerse en het autonoom gemeentebedrijf AGB BeerseBeheersovereenkomst artikel 6 : Financile engagementen van de gemeente

    - Ten einde de continuteit van de openbare dienstverlening door het AGB Beersevoortdurend te kunnen waarborgen, kent de gemeente Beerse aan het AGBBeerse een werkingstoelage toe indien bij de goedkeuring van de jaarrekeningeen verlies blijkt

    Artikel 243 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 bepaalt dat de raad van bestuur hetmeerjarenplan en het budget vaststelt en ze ter goedkeuring voorlegt aan de gemeenteraad. Dezeregeling kan ook doorgetrokken worden voor een budgetwijziging.

    ArgumentatieDe begrotingscontrole van het AGB Beerse op 30 juni 2013 wijst naar een tekort van 350.000 opde jaarbalans 2013.

    Na overleg met de dienst financin van de gemeente Beerse wordt het budget 2013 AGB Beerseaangepast met een werkingstoelage van het gemeen tebestuur van 350.000.

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken geeft toelichting bij voorliggend

    agendapunt.Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Enig artikel:Goedkeuring te verlenen aan de budgetwijziging 2013 zoals in bijlage is opgenomen met eenwerkingstoelage van het gemeentebestuur van 350.000 in de jaarbalans 2013.

    11 Goedkeuring Strategisch Meerjarenplan 2014-2019 en budget 2014 (BBC) -Gemeente

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Feiten en contextVanaf 1 januari 2014 stappen de gemeenten in het verhaal van de BBC (Beleids- enBeheerscyclus).

    Het meerjarenplan bevat beleidskeuzes van het bestuur. Bij de opmaak van het budget wordt dielangetermijnvisie geconcretiseerd naar korte termijn. Het budget moet dus aansluiten bij en passenin het meerjarenplan. De voorwaarden waaraan een budget moet voldoen om te passen in hetmeerjarenplan worden bepaald in art. 27 van het Besluit van de Vlaamse Regering BBC.

    Juridische grondOp 25 juni 2010 heeft de Vlaamse regering haar goedkeuring gehecht aan de beleids- enbeheerscyclus (BBC) van de gemeenten, de provincies en de ocmws. Dit besluit van de Vlaamseregering kwam er in uitvoering van titel IV, planning en financieel beheer, van het gemeente-,provincie- en OCMW-decreet. Het bevat de inhoud van de beleidsrapporten (meerjarenplan, budgeten jaarrekening), evenals de regels voor de boekhouding. Het besluit werd gewijzigd bij besluit vande Vlaamse regering van 23 november 2012. De nieuwe regelgeving zal dan van toepassing zijn opal le lokale besturen (incl. AGBs) vanaf 1 januari 2014.

    In uitvoering van het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 heeft de minister bevoegdvoor binnenlandse aangelegenheden op 1 oktober 2010 een ministerieel besluit genomen totvaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichtingervan, en van de rekeningstelsels van gemeenten, de provincies en de OCMW s. Het ministerieel

    besluit werd gewijzigd door het ministerieel besluit van 26 november 2012. Deze wijzigingentreden in werking vanaf financieel boekjaar 2014.

    Artikel 146 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 bepaalt dat de gemeenteraad eenmeerjarenplan vaststelt voor het einde van het jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen envr hij beraadslaagt over het budget voor het volgende financile boekjaar.

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    17/73

    19.12.2013 - 301

    Artikel 148 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 bepaalt dat de gemeenteraad voor het beginvan ieder financieel boekjaar op basis van het meerjarenplan het budget vaststelt.

    AdviesAdvies van het managementteam van 26 november 2013.

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Na de toelichting van de heer Woestenborghs geven elke schepen een toelichting bij hetmeerjarenplan.

    De voorzitter schorst de zitting om de woordvoerders van Don Bosco de kans te geven hunbedenkingen te geven.

    De heer Geri Smans, bestuurder van Speelplein Don Bosco vzw verwijst naar een open brief vanDon Bosco van 5 december 2013 als reactie op het plotse bericht dat de subsidiering met 40% zoudalen op het moment dat de raad van bestuur zijn begroting 2014 klaar had met meeruitgaven. Deraad van bestuur is al 50 jaar de motor van speelpleinwerking met een gekende en degelijkewerking. De speelpleinwerkingen hebben het moeilijk. Naar aanleiding van een 5-jaarlijkse enquterond speelpleinwerking bleek dat er een daling zichtbaar is van de vrije initiatieven naar 30% tegen

    een stijging van de gemeentelijke speelpleinwerking naar een klein 63%. Toch hebben 25gemeenten geen speelpleinwerking. De speelpleinwerking is een laagdrempelige manier van jeugdwerking die voor iedereen toegankelijk is zonder voorinschrijving. Ze is ook financieellaagdrempelig.

    Vroeger subsidieerde de Vlaamse gemeenschap de speelpleinwerking in verschillende onderdelen.Vb. de warme maaltijden waren zeer belangrijk. Er zijn nu nog kinderen die zonder boterhammenaankomen. Ook de infrastructuur moest aan verschillende criteria voldoen. De Vlaamsegemeenschap is gestopt met rechtstreekse subsidiering toe te kennen en begon met de

    jeugdwerkbeleidsplannen. De speelpleinwerking moest gesubsidieerd blijven.

    Rijkevorsel voorziet 52.000 euro netto voor een gemeentelijke speelpleinwerking. De gemeentebetaalt 1/3 van dit bedrag aan Don Bosco voor de speelpleinwerking. 100 kinderen per dag komenspelen. Scholen komen tijdens het jaar voor schoolreizen. Elk weekend komen mensen met

    kinderen feesten houden. De doelstelling van de organisatie houdt in dat niet enkelvakantiewerking wordt aangeboden, maar dat ook kinderen kansen krijgen om te spelen. Ditbelangt ook de ouders aan. Ouders krijgen gratis toegang. Kinderen moeten hun begeleiding meekrijgen.

    Als men de beleidsplannen van de verschillende politieke partijen bekijkt, is dit in tegenspraak metde huidige intenties van het bestuur. Dit vindt de heer Geri Smans onbegrijpelijk.

    Hij maakt een kort rijtje van initiatieven waarin bespaard wordt: pleinfeesten, consulting, Hijvoelt minachting naar de speelpleinwerking toe. Daartegenover merkt hij een hele lijst aaninvesteringen op. De subsidie voor Don Bosco gaat over een bedrag van 30.000 euro voor eenganse legislatuur.

    De huisvesting van de ruitersportvereniging kost evenveel dan 10 jaar werking van Don Bosco.Hier wordt de heer Geri Smans stil van.

    De sympathisanten startten daarom een petitie die niet door de raad van bestuur werd genitieerd.Men hoort zeggen dat Don Bosco een omzet heeft van 120.000 euro over n jaar. In die omzet isde spaarpot bijgeteld van de vorige jaren die 60.000 euro bedroeg. De ontvangsten bedroegenslechts 60.000 euro tegenover 104.000 euro uitgaven. De vernieuwing van het ballenbad zit hierin.Met dat bedrag is die vernieuwing nog niet afgerond. Er is in 2014 nog 10.000 euro voorzien. Ditbetekent een meeruitgave van 37.000 euro. De spaarpot is gezakt en geindigd op 20.000 euro.Don Bosco is altijd bereid in volle transparantie de financile situatie toe te lichten.

    Speelplein Don Bosco vzw zou 40.000 euro betalen aan de dekenij. Dit is absoluut een kwakkel.Don Bosco heeft het terrein in erfpacht voor 25 euro per jaar.

    Volgens het persbericht van 17 december zou er sprake zijn van een toename van de subsidie metmeer dan 50%. Het subsidiebedrag is een vast bedrag en is niet veranderd tussen 1996 en 2008.Als men het bedrag zou indexeren, komt dit op een verschil van 13.000 euro. In 2008 is desubsidie verhoogt met 6.250 euro. Dit is nog altijd minder dan de indexering. Niemand heeftdaarover geklaagd. Don Bosco heeft niet gevraagd de subsidie te verhogen. Toch is het bedragaangepast en nu zou men de subsidiering met 42,5% drastisch verminderen.

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    18/73

    19.12.2013 - 302

    De vakantiewerking zou niet staan of vallen van 7.000 euro minder inkomsten. Dit is intellectueelonjuist. De vrijwilligerswerking staat of valt met de inzet van de mensen. De organisatie heeftbezielde mensen nodig. Een dergelijke koude douche zonder overleg dooft de bezielingsvlam. Metdit initiatief kan het gedaan zijn met de werking. Een werking die ten goede komt aan kinderen.

    De gemeente heeft veel andere initiatieven uitgebouwd. Als het bestuur kinderen echt belangrijkvindt, verlaagt hij de subsidiering van jeugd niet. Op de brug naar de toekomst is te weinig plaatsvoor kinderen. Nadat de enqute online werd gezet, zijn er binnen enkele dagen 1400 likes binnengekomen.

    De heer Geri Smans begint te denken dat er politieke spelletjes worden gespeeld en dit op kap vande kinderen. Men moet in de grond zakken van schaamte.

    Mevrouw Peeters neemt het woord en geeft toe de petitie opgestart te hebben. Een nieuwgemeentehuis is voor haar niet nodig als men daarvoor 40% moet bezuinigen op kap van dekinderen. In de Bereboot vallen de kinderen na 6 jaar uit de boot. Monitoren komen helpen enlaten hun kans op extra vakantiegeld vallen. Het hoofdgebouw is aan renovatie toe. Kinderenkunnen in Don Bosco buiten spelen onder begeleiding. Kinderen worden verzorgd aan een hele lageprijs. Haar kinderen kunnen terecht op Don Bosco. Sportkampen zijn volzet of te duur voor eenalleenstaande ouder met 3 kinderen. De drempel naar het OCMW blijft heel hoog. Men is fier opzichzelf. Ze vraagt ook te kijken naar de ouders. Het spaarpotje van Don Bosco zal op geraken en

    de werking zal moeten sluiten. Een kind moet leren buiten spelen, ravotten en samen spelen. Hetheeft een sociale opvoeding nodig.

    De heer Bart Dockx is sympathisant en reageert kort. BBC is een verplichte denkoefening opgelegddoor Vlaanderen. Het is een ondernemingsplan, een businessplan. Bevoegdheden komen bij degemeenten te liggen. Dit is goed wat jullie doen met de BBC.

    Maar er zijn beslissingen genomen over Don Bosco. Goede beslissingen en hij vraagt om daarbij teblijven. Het is noodzakelijk om te luisteren naar mekaar en te luisteren naar de mensen die jullievertegenwoordigen. Soberheid staat in het beleidsplan: de kans om dingen bespreekbaar temaken, te veranderen. Dit is een warme uitnodiging van alle sympathisanten: steun die werking,wees consequent in jullie beleid, nuanceer en verfijn je beslissingen binnen BBC. Mensen hebbenmekaar nodig en mis de unieke kans niet op een speelplein in Beerse.

    De voorzitter heropent de zitting.

    De heer Bart Craane, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be wil concreet inpikken. Het is belangrijk omeen apart amendement te laten stemmen over het snoeien in de subsidiering. Hij vraagt zich afhoe iedereen zich hierbij voelt.

    De heer Peter Helsen, gemeenteraadslid N-VA antwoordt dat het wel degelijk een misverstand isdat we niet bekommerd zijn over wat rond Don Bosco gebeurt. Het respect is daar wel degelijk. Hijbedankt voor de inzet en de verdediging en hij is blij dat de mensen hun verhaal zijn komen doen.Er is altijd ruimte voor communicatie en de deuren zijn nooit dicht.

    De heer Joos De Meyer, gemeenteraadslid Groen stelt dat de beslissing moet terug gedraaidworden als je tegen de mensen zegt dat er nog ruimte is voor communicatie.

    De schepenen geven verder toelichting bij de voorstellen wat betreft de eigen bevoegdheden.

    De heer Roel Dolhain, gemeenteraadslid Gemeentebelangen vraagt naar de investering in eenautopomp. Is hiervoor een tussenkomst van de brandweerzone voorzien?

    De heer Marc Smans, burgemeester antwoordt dat materiaal wordt aangekocht via Turnhout omvermindering te krijgen. De investering in de autopomp wordt mee opgenomen in de onderlingeverrekening bij overdracht naar de brandweerzone.

    De heer Dolhain vraagt wat het aandeel van Beerse en van Taxandria is.

    De burgemeester antwoordt dat we meer middelen krijgen van de overheid. Er is een afspraakbinnen de zone dat voertuigen die meer dan 20 jaar oud zijn, worden vervangen.

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be legt uit dat een autopomp een primairvoertuig is en volledig wordt betaald door de gemeente.

    De heer Dolhain is tegen de belastingdruk op inkomen. Het kadastraal inkomen ligt vrij hoog inBeerse. De opcentiemen zijn al toegenomen en blijven nu stabiel. Hierna liggen nog enkeleverhogingen van retributies ter goedkeuring. Hij stelt zich de vraag naar de lange termijnvisie: 15

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    19/73

    19.12.2013 - 303

    mio tegen het einde van de legislatuur en voor het AGB nog eens 4,4 mio extra. Ondertussen ligthet OCMW zwaar onder druk vanwege de aflossingen van financile schulden.

    Mevrouw Simonne Woestenborghs, OCMW-voorzitster antwoordt dat er een lening loopt voor deoude flats en het woonzorgcentrum. Voor het bouwproject op de Boudewijnstraat 6 zal een nieuwelening afgesloten worden. In verband met de serviceflats wordt het OCMW na 30 jaar eigenaar.Hiervoor worden voorzieningen getroffen om tegen dan de betaling te kunnen doen.

    Het raadslid vraagt zich af wat de studie naar de renovatie van het gemeentehuis heeft gekost.Volgens hem 200.000euro plus verbrekingsvergoeding. Indien het bestuur een lange termijnproject aangaat, verzwaart dit de middelen van de gemeente. Op dit moment zit het goed wat

    jullie doen, maar de speelruimte tegen volgende legislatuur zal zeer beperkt zijn.

    Volgens de heer Hans Woestenborghs zal het resultaat tegen het einde van de legislatuur beterzijn. Beerse heeft een probleem met de werkingskosten. Anders zou er enkel 400.000 euro per jaaraan investeringsmarge zijn. Elk proces zal tegen het licht worden gehouden. Als we 5 jaar werkenzoals we nu bezig zijn, zal het structureel evenwicht in orde zijn.

    De heer Joos De Meyer, gemeenteraadslid Groen vindt het BBC een mooi verhaal. Het nadeel is dat je het bos door de bomen niet meer ziet. Een vaststelling is dat de bib er fors op achteruit gaat.We willen naar een sterk sociaal beleid. Kinderen omringen met goede zorgen. Don Bosco krijgen

    geen goede zorgen. Dan kijkt het raadslid naar de besparingen: langdurige zieken wordenontslaan. Collectie boeken moet met 13.000 euro terug worden gedrongen. De sociale doelgroepgaat erop achteruit. Energiesubsidie gaan met 30.000 euro achteruit. AC, nieuw gemeentehuis inde volksmond, 8 mio euro. Waa r gaat dit komen? Misschien t Gerucht. Dat dit gemeentehuis tekoop gaat komen, zit mij dwars. Hier is over nagedacht, samen met de Vlaamse bouwmeester. Hijzei dat dit een waardevol gebouw is en veel mensen denken dit. De turnzaal die men wil zetten.Voor 100.000 euro zet je een chalet. Een lightversie kinderopvang. Pastorie van Den Houtverkopen voor 400.000 euro. Wie wil dat er voor geven? Het raadslid vindt de reactie van hetbestuur tegenover het MAT lachwekkend. De heer De Meyer sluit zich aan bij het advies van hetMAT wat betreft de realistische ramingen.

    De heer Bart Craane vindt de voorstelling een teleurstelling. Het werkdocument van demeerderheid bij uitstek zou volgens hem moeten aangekondigd worden door de burgemeester. Hijstel vast dat het wordt voorgesteld door de schepen van financin. Dan spreekt het raadslid zich uit

    over de verschillende documenten: hij ziet geen verband tussen bestuursakkoord, tussen deomgevingsanalyse en het meerjarenplan. Het lijkt volgens hem op losse schroeven te staan. Deschuldaangroei: hoe betaalt men dat? Patrimonium verkopen en wat met volgende legislatuur.Voorzitter heeft ooit gezegd dat men de volgende legislatuur opzadelt met een grote last. Dit staatnu op papier.Onderwijs, jeugd en kinderopvang: van onderwijs vind je bitter weinig terug. OCMW isgerespecteerd als partner. Onderwijs gaat over evenveel personeel en budgetten. Directies hebbengeen inbreng gehad. Er wordt bespaard op de kap van de kinderen.Jeugd: Don Bosco is een brug te ver. Het advies was niet echt positief.Kinderopvang: bij uitstek een initiatief voor de werkende mensen wordt een light-versie. Is datminder? Uw werk is light.Verkoop van de Peerdekensstraat zit in planning. Dit betekent de verhuis van het jeugdhuis enspellebel.Speelplaatsen: de meesten zijn maximaal 7 jaar oud. Gaat dit over de kleuterspeelplaatsen vanSchransdries? Er is een zeer hoog bedrag voorzien.

    De heer Hans Cornelis, schepen van onderwijs en jeugd antwoordt dat het verschillendekleuterspeelplaatsen betreft, BAB en De Singel maar ook de speelplaatsen van Schransdries enGIBLO.

    De heer Staf Willemsens, meent dat de plaats van een persoon aan deze tafel een grote impactheeft. Wij trokken ons niets aan van het negatief advies van het MAT. Jullie trekken het zich ookniet aan. Hij vraagt aan de schepen voor toerisme dat wat zij gaat doen aan de leegstand, nu hetkerkplein is opengesteld.

    Mevrouw Ingrid Van Genechten, schepen van toerisme, middenstand en sport antwoordt dat er eenoverleg met de middenstand gepland is in januari/februari.

    De heer Stefan Poortmans, schepen van werken, wonen en cultuur kondigt aan dat de opmaak vaneen RUP gepland is om de handelskern te versterken. Hiervoor is 50.000 euro voorzien.

    Mevrouw Van Genechten vult aan dat er een aanspreekpunt komt voor de ondernemers en debudgetten voor toerisme blijven even hoog als vorige jaren.

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    20/73

    19.12.2013 - 304

    De heer Staf Willemsens merkt op dat het bestuur plant autos aan te kopen. Is er een berekeninggebeurd qua kosten-baten?

    De heer Gunter Roefs, schepen van openbare werken, mobiliteit en milieu antwoordt dat Eandiseen studie doet naar ecologische wagens. We wachten die studie af.

    Mevrouw Isabelle Druyts, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be wijst op het belang van lokalegeschiedenis en lokaal erfgoed. We hebben niet gekozen voor deze renovatie. Wij hebben ookandere plaatsen onderzocht. Men heeft nog niet eens gevraagd waarom deze keuze is genomen.Het is spijtig dat de mensen die dit dossier kennen, niet zijn tussen gekomen. Voor mij blijft dit eengemiste kans.

    De heer Woestenborghs antwoordt dat men met een helikoptervisie gekeken heeft naar hetpatrimonium. Met de herlocalisatie en centralisatie van een aantal functies, gaan we veel verder.

    Mevrouw Druyts vindt de verkoopprijs onrealistisch ingeschat. Er wordt een gerespecteerd gebouwmet lokale geschiedenis geminacht.

    De heer Poortmans verdedigt dat het bestaande gebouw niet weggaat. Wij willen de dorpskernversterken en alles bij elkaar brengen. We denken aan de oudere bevolking voor wie alles bijelkaar ligt. Nu moeten we mensen doorsturen naar andere locaties. Wij gaan voor n centrale

    locatie met alle dienstverlening.De heer Freddy Smans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be meent dat een vergelijking pas zinvol is alswe een paar jaar kunnen vergelijken. Het gaat hier over beleidskeuzes met daarin twee grotemasterplannen: de omleidingsweg en het centraliseren van diensten.Qua financieringsmiddelen zien we besparen (daar kunnen we niets op tegen hebben), de vervuilerbetaalt (geen probleem), de gebruiker betaalt- wel een probleem. Hij meent dat er een verzuurdaanbod wordt gegenereerd: iedereen kiest wat hij wil nemen.Er is geen solidariteit naar de verschillende doelgroepen. Wat betreft de verkoop, verwacht hetraadslid problemen met de timing. De grote projecten komen pas aan bod in 2017-2018. De timingis erg scherp berekend. Hij gelooft niet dat men 2017 zal halen. Het is belangrijk alle werken goeduit te voeren. Men kan niets uitvoeren, als men niet klaar is.Een tweede grote onzekerheid zijn de eenmalige verkopen van patrimonium om dit te financieren.Technisch gezien zit het goed in elkaar. Maar als je alles achteruit schuift, ga je een ander beeld

    krijgen. Na deze planperiode is een voortgezet zuinig beleid nodig, is er maar een zeer beperkteruimte om te investeren. De volgende legislatuur kan men die 3,7 mio niet meer inzetten. Men zalde personenbelasting met 2% moeten verhogen. Ik begrijp de zorg van het MAT. Bereken op langetermijn dat je niet tot de vaststelling moet komen dat je een grote ingreep moet doen. Stelprojecten uit en wacht tot je meer zekerheid hebt. Wentel de financiering niet alleen af naarvolgende generaties.De speelpleinwerking betekent 365 dagen attractie. Waarom eenmalig Beerseland ensinterklaasintocht? Hiermee kan je de speelpleinwerking financieren.

    De heer Niels Van Laer, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be kampt met een gevoel van teleurstelling.Dit beleidsplan voor de komende 5 jaar heeft een weerslag op langere termijn. Hij had verwachtdat de burgemeester dit zou uitleggen. Het is een koud en kil plan. Transparant beleid voerenbetekent projecten zonder details. We gaan Don Bosco centen afnemen en de sint laten komen. InVlimmeren wordt een sinterklaasfeest en kerstmarkt georganiseerd door de verenigingen. Op langetermijn kunnen we hier veel meer uitkrijgen.

    Mevrouw Rommy Swinnen, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be sluit zich aan bij de vorige sprekers. Wijhebben al dikwijls gevraagd naar het kostenplaatje van verschillende projecten, maar tot op hedennog niets van gezien. Een nieuw administratief centrum, is daar een studie voor gebeurd? Hoestellen jullie de ramingen samen?

    De heer Hans Woestenborghs antwoordt dat de vierkante meters worden vermenigvuldigd met debouwprijs per m. Wij zijn bezig met een traject om te bepalen wat er in het gebouw moet komen.We gaan uit van een schattingsbedrag van 1.850 euro per m en de m zijn geschat. Dit is eenplan voor een periode van 2014 tot 2019. Het is zeer moeilijk bedragen op die termijn in teschatten. Er zijn reeds informele gesprekken geweest wat betreft de verkopen.

    De heer Poortmans wijst naar de mogelijkheid van PPS-structuren waarbij vb. de aannemer van denieuwbouw kan betrokken worden bij de verkoop van een oud gebouw. Hierover hebben we reedsinformele, vage getallen gehoord.

    Mevrouw Swinnen vraagt zich af of projecten wel effectief een nuloperatie zijn.

    De heer Joos De Meyer meent dat het een nuloperatie is als je de personeelskost niet meerekent.

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    21/73

    19.12.2013 - 305

    De heer Marc Smans vindt een waardevolle invulling belangrijk.

    Mevrouw Nancy Snels, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be leest minder personeelsleden enverminderde kosten: 10 VTE minder of 5,6% van het personeelsbestand. Als je rekening houdt met128 VTE ipv met 176 spreken we effectief over 7,8% Dit geeft een vertekend beeld. Het personeelziet liever 5,6% Ze vraagt of de fracties de powerpoint presentatie kunnen krijgen, want zij zietverschillen met het boek.

    De heer Woestenborghs meent dat het over de financile kost gaat en niet over VTE of koppen. Depowerpoint kan ter beschikking worden gesteld.

    Mevrouw Snels maakt de vergelijking met het monopoliespel waarbij het verkopen vanpatrimonium tegen briefjes tegen de regels is.

    De heer Poortmans meent dat als je al je huisjes en hotellekes moet renoveren, je failliet bent.

    Het raadslid vindt dat over sommige grote bedragen niet uitgeweid wordt. Vb. Voor 2015 is ersprake in het M1-schema van 1.325.000 euro aan investeringen tegen 1.000.000 euro aaninkomsten.

    Schepen Woestenborghs wijst op de investering in de Merkplasseweg met subsidie en de aanlegvan de fiets-o-strade.

    Mevrouw Snels mist projecten rond veiligheid, in het bijzonder de persoonlijke veiligheid. Ouderemensen krijgen een akelig gevoel. Wat gebeurt hiermee?

    De burgemeester antwoordt dat er geen rechtstreekse acties zijn gepland, want hiervoor is hetpolitiecollege verantwoordelijk. Rond het drugsbeleid zijn we wel heel actief. Info volgt in januari.Er zullen specifieke controles worden uitgevoerd. Als er bepaalde signalen worden gegeven, wordter meer opgetreden of actie ondernomen. Alles kan evenwel niet tegelijkertijd.

    Het raadslid hoort dat de dienstverlening beter en efficinter wordt. Wat met de oudere mensen?Alles moet digitaal, maar hoe ga je de oudere mensen bereiken en wat betreft de toegankelijkheidvoor de mensen van Vlimmeren.

    De heer Marc Veulemans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be heeft de omgevingsanalyse zeer goedgelezen en herkende hier het verkiezingsprogramma in. In dit meerjarenplan wordt volgens hemde kracht en het initiatief van de mensen de kop ingedrukt.

    De zitting wordt geschorst en terug hernomen.

    De heer Hans Cornelis reageert op de precaire vraag vanuit Don Bosco. Het bestuur wenst geenafbreuk te doen van de waarden van de organisatie. Zij wenst enkel kwaliteit te koppelen aan eenmogelijke impulssubsidie. Na overleg geeft het bestuur aan dat op dit ogenblik een basissubsidievan 10.000 euro zal worden goed gekeurd. Na overleg met de organisatoren zal een extraimpulssubsidie worden overwogen. Het bestuur stelt voor hierover in januari samen te zitten.

    Volgens Bart Craane is dit een heel vaag voorstel.

    De heer Hans Woestenborghs verwijst naar de sport met zijn basissubsidie en impulssubsidie.Binnenkort spreken we af om de impulssubsidie te bekijken rond bepaalde themas zoals ar moede.

    De heer Joos De Meyer stelt nu de volledige subsidie te voorzien en verdere impuls te besprekennaar 2015 toe.

    De heer Bart Craane vraagt de aparte stemming voor dit onderdeel.

    De heer Hans Cornelis stelt voor apart te stemmen voor een basissubsidie van 10.000 euro en deimpulssubsidie zo snel mogelijk verder uit te werken.

    De heer Bart Craane vraagt te stemmen voor de volledige subsidie.

    Er vindt een aparte stemming plaats voor de toekenning van de volledige stemming aan vzw DonBosco.Met 10 stemmen VOOR en 15 stemmen TEGEN (Marc Smans, Ingrid Van Genechten, HansCornelis, Hans Woestenborghs, Hans Luyckx, Ben Bols, Nicole Marcelis, Alfons Van Kerkhove, LindaBosch, Peter Helsen, Levi Meskens, Dirk Proost, Gunter Roefs, Stefan Poortmans, Gust Adriaensen,N-VA en Beerse Plus)

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    22/73

    19.12.2013 - 306

    Daarop volgend wordt de stemming gehouden over het geheel.

    Met 15 stemmen VOOR en 10 stemmen TEGEN (Roel Dolhain, Gemeentebelangen, Joos De Meyer,Groen, Bart Craane, Staf Willemsens, Isabelle Druyts, Freddy Smans, Niels Van Laer, RommySwinnen, Nancy Snels, Marc Veulemans, CDE-Vlim.be)

    Besluit:

    Artikel 1:De gemeenteraad keurt volgende documenten, overeenkomstig de bepalingen van de Beleids- enBeheerscyclus, goed;

    - Toelichting gemeente- Meerjarenplan 2014-2019- Budget 2014

    Artikel 2:Het budget 2014 en meerjarenplan 2014-2019 wordt vastgesteld als volgt:

    - Resultaat op kasbasis 2014: 2.656.723

    -

    Autofinancieringsmarge 2014: - 29.023

    12 Goedkeuring Strategisch Meerjarenplan 2014-2019 en budget 2014 (BBC) - AGBBeerse

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Feiten en contextVoor onze gemeente Beerse moet naast de gemeente en OCMW ook het AGB vanaf 1 januari 2014toetreden tot de BBC. Zij moeten bijgevolg nu ook een boekhouding volgen die rechtstreeks gelinktis aan het budget.

    Juridische grondOp 25 juni 2010 heeft de Vlaamse regering haar goedkeuring gehecht aan de beleids- enbeheerscyclus (BBC) van de gemeenten, de provincies en de OCMWs. Dit besluit van de Vlaamseregering kwam er in uitvoering van titel IV, planning en financieel beheer, van het gemeente-,provincie- en OCMW-decreet. Het bevat de inhoud van de beleidsrapporten (meerjarenplan, budgeten jaarrekening), evenals de regels voor de boekhouding. Het besluit werd gewijzigd bij besluit vande Vlaamse regering van 23 november 2012. De nieuwe regelgeving zal dan van toepassing zijn opalle lokale besturen (incl. AGBs) vanaf 1 januari 2014.

    In uitvoering van het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 heeft de minister bevoegdvoor binnenlandse aangelegenheden op 1 oktober 2010 een ministerieel besluit genomen tot

    vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichtingervan, en van de rekeningstelsels van gemeenten- , de provincies en de OCMWs. Het ministerieel besluit werd gewijzigd door het ministerieel besluit van 26 november 2012. Deze wijzigingentreden in werking vanaf financieel boekjaar 2014.

    Artikel 243 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 bepaalt dat de raad van bestuur hetmeerjarenplan en het budget vaststelt en ze ter goedkeuring voorlegt aan de gemeenteraad.

    AdviesHet advies van het MAT van 26 november 2013;

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    De heer Niels Van Laer, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be geeft aan dat het AGB goed werk levert endat men trots is op het zwembad. Het directiecomit en raad van bestuur werkten nu een plan uitwaaruit het raadslid een aantal puntjes wil aanhalen. Het is de bedoeling meer inkomsten tegenereren uit het zwembad en De Pegger. Hiervoor verhogen we de prijzen voor buitendorpsemensen. Waarom heeft de fractie tegen gestemd? Omdat er in 2015 ook een prijsverhogingvoorzien is voor de eigen inwoners die reeds een zware bijdrage leveren. De heer Van Laer vindtdat we naar de omliggende gemeenten moeten kijken en onze sterke marktpositie nu moeten

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    23/73

    19.12.2013 - 307

    commercialiseren naar onze buitendorpse klanten. We moeten het geld niet zoeken bij de eigeninwoners.

    De schepen antwoordt dat alle tarieven zullen verhogen in de loop van de volgende 6 jaar, verspreiover de legislatuur.

    Mevrouw Rommy Swinnen, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be weet dat de inwoners van anderegemeenten gesubsidieerd worden om te gaan zwemmen. Hierdoor betaalt de buitendorpsegebruiker minder dan de eigen inwoner van Beerse.

    De heer Freddy Smans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be meldt dat de volleybalclubbetalingsachterstand heeft vanwege financile problemen. Hij vraagt of hiermee rekening wordtgehouden en of de club geen competitie kan doen in Vlimmeren.

    De schepen geeft aan dat de concessionaris de kans krijgt meer inkomsten te genereren in DePegger.

    De heer Marc Smans, burgemeester zegt dat er een oplossing voor Vlimmeren zal gevondenworden.

    De heer Niels Van Laer stelt zich ook vragen bij de manier waarop men bijkomend sponsorgeld zal

    verzamelen.De heer Woestenborghs antwoordt dat dit zo snel mogelijk zal opgestart worden en dat we nogmoeten afwegen hoe we dit gaan doen. We zoeken een partner die aan sport gelinkt is. Er zijnmogelijkheden die we nu laten liggen.

    Met 15 stemmen VOOR, 9 stemmen TEGEN (Joos De Meyer, Groen, Bart Craane, Staf Willemsens,Isabelle Druyts, Niels Van Laer, Rommy Swinnen, Nancy Snels, Marc Veulemans, CDE-Vlim.be) en1 onthouding (Roel Dolhain, Gemeentebelangen)

    Besluit :

    Artikel 1:De gemeenteraad keurt volgende documenten, overeenkomstig de bepalingen van de Beleids- en

    Beheerscyclus, goed;

    - Toelichtingsnota voor AGB- Meerjarenplan 2014-2019- Budget 2014

    Artikel 2:Het budget 2014 en meerjarenplan 2014-2019 wordt vastgesteld als volgt:

    - Resultaat op kasbasis 2014: 6.796- Autofinancieringsmarge 2014: 6.796

    13 OCMW - meerjarenplan 2014-2019 en budget 2014

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Feiten en contextIn de vergadering van 17 december 2013 van de raad voor maatschappelijk welzijn van Beersewordt het meerjarenplan 2014-2019, inclusief de strategische nota, en het budget 2014 metbijgaande beleidsnota goedgekeurd.

    Juridische grondHet decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de OCMWs.

    Mevrouw Simonne Woestenborghs, OCMW-voorzitster geeft toelichting bij voorliggend agendapunt.

    De heer Joos De Meyer, gemeenteraadslid Groen vraagt naar de inplanting van het speelterreintjena de verkoop van de betreffende gronden.

    De OCMW-voorzitster antwoordt dat dit nog niet bepaald is.

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    24/73

    19.12.2013 - 308

    De heer Staf Willemsens, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be stelt dat de prijsverhogingen gefaseerdmoeten gebeuren volgens toezicht. Het OCMW houdt hiermee geen rekening in zijn budget. Hetraadslid beweert dat de begroting dan niet goedgekeurd kan worden.

    Mevrouw Woestenborghs antwoordt dat een fasering niet zon groot verschil geeft.

    Met 15 stemmen VOOR, 9 stemmen TEGEN (Joos De Meyer, Groen, Bart Craane, Staf Willemsens,Isabelle Druyts, Freddy Smans, Niels Van Laer, Rommy Swinnen, Nancy Snels, Marc Veulemans,CDE-Vlim.be) en 1 onthouding (Roel Dolhain, Gemeentebelangen)

    Besluit :

    Artikel 1: Het meerjarenplan 2014-2019 zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn vanBeerse in zitting van 17 december 2013, wordt goedgekeurd.

    Artikel 2: Neemt akte van het budget 2014 en de bijgaande beleidsnota van het OCMW van Beerse.

    14 Aanvullende gemeentebelastingen op de personenbelasting

    De Gemeenteraad,

    Feiten en contextDe begrotingsnoodwendigheden van de gemeente.

    Juridische grondDe artikelen 465 tot 469 van het wetboek van de inkomstenbelastingen 1992.

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Met ingang van 1 januari 2014 en voor een termijn eindigend op 31 december 2019 wordt eenaanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeenteop 1 januari van dat dienstjaar.

    Artikel 2:De belasting wordt vastgesteld op 6,5% van het volgens artikel 466 van het wetboek van deinkomstenbelastingen 1992 berekende gedeelte van de personenbelasting die aan het rijkverschuldigd is voor hetzelfde aanslagjaar. Het aanslagjaar is hetzelfde als het aanslagjaar volgens

    de terminologie die gebruikt wordt in het wetboek van de inkomstenbelastingen. Die belastingwordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan hetaanslagjaar voorafgaande jaar.

    Artikel 3:De vaststelling en de inning van de gemeentebelasting zal door toedoen van het bestuur van dedirecte belastingen geschieden, overeenkomstig het bepaalde in art. 469 van het wetboek van deinkomstenbelasting 1992.

    Artikel 4:Deze verordening treedt heden in werking en wordt voor verder gevolg aan de toezichthoudendeoverheid toegezonden.

    15 Gemeenteopcentiemen op de onroerende voorheffing

    De Gemeenteraad,

    Feiten en context

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    25/73

    19.12.2013 - 309

    Rekening houdend met de financile toestand van de gemeente.

    De begrotingsnoodwendigheden van de gemeente.

    Juridische grondHet Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, meer bepaald de artikelen 249 tot 260-1.

    Het decreet van 9 juni 1998 houdende bepalingen tot wijziging van het Wetboek van deInkomstenbelastingen voor wat betreft de onroerende voorheffing.

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    Met eenparigheid van stemmen

    Besluit :

    Artikel 1:Met ingang van 1 januari 2014 en voor een termijn eindigend op 31 december 2019 worden 1200gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing geheven.

    Artikel 2:Deze gemeenteopcentiemen worden ingevorderd door het Vlaams Gewest, overeenkomstig deregels bepaald voor de heffing van de gewestbelasting waar zij bijkomen.

    Artikel 3:Deze verordening wordt voor verder gevolg aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

    16 Belasting op bedrijfsruimten

    De Gemeenteraad,

    MOTIVERING

    Feiten en contextDe begrotingsnoodwendigheden van de gemeente moeten in overweging genomen worden.Om de continuteit van de regelgeving te garanderen.

    Juridische grondDe bepalingen van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen.

    Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedurevan provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.

    De heer Hans Woestenborghs, schepen van algemene zaken geeft toelichting bij voorliggendagendapunt.

    De heer Freddy Smans, gemeenteraadslid CDE-Vlim.be wenst dezelfde opmerking te maken alsvorig jaar. Men had een nieuwe versie beloofd. De fractie onthoudt zich en verwijst naar deVlarem-wetgeving. De belastende industrie in Beerse zit in de recyclage. Hier moet men toch eensover nadenken.

    Met 16 stemmen VOOR en 9 onthoudingen (Roel Dolhain, Gemeentebelangen, Bart Craane, StafWillemsens, Isabelle Druyts, Freddy Smans, Niels Van Laer, Rommy Swinnen, Nancy Snels, MarcVeulemans, CDE-Vlim.be)

    Besluit :

    Artikel 1Met ingang van 1 januari 2014 en voor een termijn eindigend op 31 december 2014 wordt door de

    gemeente Beerse een belasting geheven op de beschikbare bedrijfsruimten.

    Artikel 2De belasting wordt gevorderd van:1 elke natuurlijke persoon die in hoofd-of bijberoep een zelfstandige beroepswerkzaamheiduitoefent of die n of meerdere daden heeft gesteld die de uitoefening van een zelfstandigeberoepswerkzaamheid toelaten, kunnen toelaten of doen vermoeden (onder meer elke handelaar,

  • 8/12/2019 131219 Verslag Gemeenteraad Beerse

    26/73

    19.12.2013 - 310

    elke zelfstandige diensten- of zorgenverstrekker, elke beoefenaar van een vrij beroep, elkenijverheidsondernemer, elke uitbater van een agrarisch bedrijf) en die op 1 januari van het aanslagjaar op het grondgebied van de gemeente Beerse n of meerdere vestigingen heeft,gebruikt voor de uitoefening van de zelfstandige beroepswerkzaamheid of voorbehoudt tot hetgebruik voor de uitoefening van een zelfstandige beroepswerkzaamheid;

    De natuurlijke persoon die uit hoofde van zijn zelfstandige beroepswerkzaamheid uitsluitendoptreedt als werkend vennoot of als bestuurder in een vennootschap wordt niet alsbelastingplichtig beschouwd in de zin van artikel 2, 1 van dit reglement.

    2 elke rechtspersoon naar Belgisch of buitenlands recht onderworpen aan devennootschapsbelasting, inclusief de rechtspersoon die in vereffening is gesteld en die op 1 januarivan het aanslagjaar op het grondgebied van de gemeente Beerse n of meerdere vestigingenheeft, door voornoemde rechtspersoon gebruikt of tot zijn gebruik voorbehouden;

    3 elke rechtspersoon naar Belgisch of buitenlands recht die een winstoogmerk heeft, maar nietonderworpen is aan de vennootschapsbelasting, inclusief de rechtspersoon die in vereffening isgesteld en die op 1 januari van het aanslagjaar op het grondgebied van de gemeente Beerse n ofmeerdere vestigingen heeft, door voornoemd