1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

20
PagIna 1 van 20 WOENSDAG 12 SEPTEMBER | 2018 | NR. 34 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

Transcript of 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

Page 1: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 1 van 20

WOENSDAG 12 SEPTEMBER | 2018 | NR. 34

1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

Page 2: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 2 van 20

2. Kalender en media-items

Page 3: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 3 van 20

Topper van de week

Volg ons op twitter: @Kon_Luchtmacht en @dennisluyt zijn de snelste berichtenbron

Like ons op facebook.com/Luchtmacht

3 Samenvatting social media

Page 4: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 4 van 20

4 Samenvatting intranet

Weekoverzicht Defensieoperaties

12 september 2018 | 12:00

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 9 missies boven de Syrische provincie Deir al Zour en Irak. Hier is tijdens 1 vlucht wapeninzet geweest in de buurt van Hajin. Hierbij is een wapenopslagplaats van ISIS aangevallen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 6 tot 12 september.

SNMG 2

Page 5: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 5 van 20

Het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG 2) patrouilleert in het oosten van de Middellandse Zee. Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter is het vlaggenschip. SNMG 2 houdt een groot aantal oefenende Russische marinevaartuigen in de gaten vanwege de Russische inmenging in Syrië. Zr. Ms. De Ruyter vaart samen met de fregatten Ville de Quebec (Canada), Elli (Griekenland) en Cristóbal Colon (Spanje).

Litouwen

De trainingen in de Nederlandse Tactical Indoor Simulator (TACTIS) in Litouwen zijn in afwachting van nader onderzoek stilgelegd. In de omgeving van de locatie waar de simulatoren zijn opgebouwd, is asbest gevonden. Onderzoek van een Duitse arbo-functionaris en een Duitse medicus wijst uit dat het asbest te ver van de luchtinlaat van de simulator ligt. Er is geen asbest gevonden op de locatie van de simulator zelf. Er is daarom geen gevaar voor het TACTIS-personeel. De Nederlandse militairen in Litouwen bereidden zich op de schietbaan voor op het optreden in stedelijk gebied. Komende maand brengen ze deze vaardigheden in de praktijk in een van de grootste schiethuizen van Europa, in het oosten van Litouwen. Militairen bekwaamden zich ook in het oversteken van rivieren, beken en kanaaltjes. Het is de bedoeling dat zowel de militairen als hun uitrusting droog aan de overkant komen.

Mali

Page 6: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 6 van 20

Het commando van de Long Range Recce Patrol Task Group (LRRPTG) is overgedragen aan LRRPTG-6. De militairen van 13 Infanteriebataljon infanterie luchtmobiel Regiment stoottroepen Prins Bernhard zijn afgelost door 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment van Heutsz uit Schaarsbergen. Binnen enkele dagen komen de laatste militairen van LRRPTG-5 in Nederland aan. Een Nederlandse militair liep tijdens een patrouille in de omgeving van Gao door een ongeluk met een lier een lichte verwonding op aan zijn hand. Hij is voor behandeling per helikopter overgebracht naar het Franse veldhospitaal in Gao en maakt het goed. De militair heeft zelf zijn familie ingelicht. Dit was de eerste MEDEVAC (medische evacuatie) uitgevoerd door de Canadezen die per 1 augustus deze taak hebben overgenomen.

Lopende operaties buitenland:

Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.

Analisten van 306 Squadron (in oprichting) op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten.

Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen. Defensie levert in het land ook chirurgische teams voor het Amerikaanse role 2-hospitaal. Hier werken de Nederlanders nauw samen met Noorse, Deense en Britse medici.

Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij ondersteunen deze missies die zijn bedoeld om het vredesproces in het Midden-Oosten te bewaken.

Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij.

Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept ze voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.

Zr. Ms. Friesland vaart als stationsschip in het Caribisch gebied. Het voert drugsbestrijdingsoperaties uit. Hierbij werken schip en bemanning regelmatig samen met militairen en kustwachters van verschillende nationaliteiten.

Operaties/acties binnenland:

Een trainingsvlucht van Quick Reaction Alert-F-16's veranderde in een echte Quick Reaction Alert toen het contact met een Spaans verkeersvliegtuig verloren ging. Het toestel was onderweg van Göteborg in Zweden naar Chalon Vatry in Frankrijk. Nog voor het toestel het Nederlandse luchtruim invloog, was het contact weer hersteld en konden de F-16's doorgaan met hun oefening.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 39 explosieven, grotendeels uit de Tweede Wereldoorlog, onschadelijk.

De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens. Tot nu toe heeft de ondersteuning 11.510 mandagen gekost.

Defensie leverde searchcapaciteit voor het doorzoeken van verschillende woonhuizen in de omgeving van Almelo. Dat deed Defensie ook op Curaçao. Diverse objecten en terreinen werden doorzocht om bewijzen te zoeken in diverse strafrechtelijke onderzoeken.

Op verzoek van de Kustwacht in het Caribisch Gebied werden 35 militairen ingezet om de eventuele extra toestroom van scheepvaart goed op te vangen, illegale activiteiten tegen te gaan en om een duidelijk signaal af te geven naar de omgeving in het Caribisch Gebied. Het Maritieme Advanced Search Team van het Korps Mariniers ondersteunde het Openbaar Ministerie Curaçao in een zaak naar mensensmokkel.

Page 7: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 7 van 20

European Defence Agency (EDA) project bij het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML)

11 september 2018 | 11:14

Binnen de EDA Human Factor groep loopt er al enige tijd een project waarbij er door een aantal landen en de industrie wordt gewerkt aan het verminderen van bijeffecten van centrifuge training. Hierbij moet men denken aan duizeligheid, tuimeleffect en misselijkheid. De deelnemende landen zijn Duitsland, Polen, Zweden en Nederland. Binnen dit project zijn meerdere bijeffecten geïdentificeerd, waarna er een aantal Werk Pakketten zijn afgesproken die door de verschillende landen worden uitgevoerd.

Desdemona

Bij één van deze Werk Pakketten (WP4000) is afgesproken dat Zweden en Nederland een zelfde protocol zullen uitvoeren, waarbij de stoelpositie van de vlieger niet meer in de draairichting staat, maar in een 90˚ hoek op de draairichting. Het doel is om na te gaan of het veranderen van de stoelpositie een (positief) effect heeft op de bijeffecten van de centrifuge.

Centrifuge CML

Page 8: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 8 van 20

In de afgelopen periode heeft een groep van 11 EMVO leerlingen meegewerkt aan de uitvoering van WP4000 binnen dit EDA centrifuge project. Gedurende twee dagen werd de groep van 11 vliegers opgesplitst en werd er de ene dag getest in de centrifuge en de andere dag in Desdemona. Bij het testen met Desdemona werd gebruik gemaakt van de kennis en kunde van Multisim BV. Er werd op beide systemen een protocol doorlopen waarbij de vlieger meerdere keren een piek in G-krachten te verduren kreeg. Tussendoor moest de vlieger steeds een eenvoudige cognitieve taak uitvoeren in de vorm van een rekensom om het tuimeleffect te kunnen inschatten. Verder moesten er een tweetal vragen worden beantwoord over hoe hij zich op dat moment voelde (bijeffecten). Per deelnemer werden er meerdere runs uitgevoerd om zoveel mogelijk data te verzamelen. De verzamelde data wordt op dit moment verwerkt en na voltooiing van het Zweedse experiment gepresenteerd binnen het EDA project. Heel veel dank namens het CML en de EDA aan de 11 EMVO leerlingen voor hun bijdrage aan dit project! Een eerste inschatting van de data geeft een voorzichtig positieve uitkomst van dit experiment. De komende maanden zal hetzelfde experiment plaatsvinden in Zweden en is het mogelijk om meer data te analyseren. Een mooie bijdrage van het CML aan het verbeteren van trainingssystemen en om de pilot readiness van toekomstige luchtvarenden extra te optimaliseren!

Impressie van het beeld van de deelnemers

Samen op weg naar de 5e generatie Luchtmacht: hoe veranderen wij samen?

04 september 2018 | 08:55

Vorige week werden alle medewerkers van CLSK door de Commandant Luchtstrijdkrachten, generaal Dennis Luyt, uitgenodigd om aan hem en de overige LUMARA-leden te laten weten hoe de ingezette weg naar de 5e generatie luchtmacht wordt ervaren en zou moeten worden voorgezet. Het is immers een gezamenlijk traject en met het invullen van de enquete wordt duidelijk wat er voor nodig is om samen te veranderen.

Het gaat om een enquete van 46 stellingen en 2 open vragen en kost 15 minuten om in te vullen. Omdat het een anoniem en beproefde enquete is (“wordt er daadwerkelijk gemeten wat we willen weten”) kan het invullen alleen via een normale internet-verbinding. Dit houdt in dat als de uitnodiging op MULAN wordt gelezen, deze het beste kan worden doorgezet naar een prive-email of door de link te kopiëren naar Internet-op-de-werkplek of via een smart-device met VPN (w.o. IPad, Iphone, etc) te openen.

De uitkomsten van deze eerste CLSK-brede enquete vormen de basis van een aantal stappen die de aankomende periode worden gezet zoals de doorontwikkeling van de 13 bouwstenen http://intranet.mindef.nl/klu/klu5.aspx. De uitkomsten worden breed gecommuniceerd evenals de vervolgstappen. Hiermee blijft de weg naar een 5e generatie luchtmacht van alle CLSK-medewerkers.

Er is tot aan 14 september de tijd om hem in te vullen!!!

Page 9: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 9 van 20

Kleding en spullen bestellen met KPU-app

10 september 2018 | 14:54

Uniformkleding en andere uitrustingsartikelen bestellen met mobiel of tablet? Dat kan voortaan met een app van het KPU-bedrijf. Ook de voortgang van orders is te checken, evenals de spullen die iemand al in bezit heeft.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer deed vandaag als eerste een bestelling via de nieuwe app. Hij noemde het project innovatief met een groot praktisch nut. “Ik word hier blij van. Het is een voorbeeld van hoe we dingen anders kunnen doen en toegankelijker maken voor de gebruiker.”

Hoe werkt het?

Page 10: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 10 van 20

Toegang tot de KPU-app wordt gefaseerd per locatie ingevoerd. Alle militairen krijgen binnen 3 weken een e-mail over het activeren van een account. Daarna kan de app worden gedownload. Zoek daarvoor in de Google Play store of App store op 'KPU' en controleer of ‘Defensie’ de ontwikkelaar is. De militair vraagt in de app een account aan met de werk e-mail. Hij krijgt vervolgens 2 e-mailberichten: 1 met een gebruikersnaam en 1 met een activeringscode. Daarmee is in te loggen en een eigen wachtwoord te regelen. Vraag het account aan tijdens toegang tot de werk e-mail. De activeringscode is namelijk maar 16 uur geldig.

Veiligheidseisen

JIVC en het KPU-bedrijf, beide onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie, ontwikkelden de app die voldoet aan de veiligheidseisen. Zo toont die alleen niet-gerubriceerde data. Pas op het veilige Defensienetwerk wordt informatie gekoppeld aan naam en adres van de werknemer. Commandant KPU-bedrijf kolonel Harold Jacobs: “Straks kunnen militairen bestellen wat ze nodig hebben, waar ze ook zijn. Daar is geen Mulan meer voor nodig.”

Leeuwarden eerste operationele vliegbasis met drone detectie, test & evaluatie

10 september 2018 | 15:17

“De eerste resultaten op Leeuwarden zijn boven verwachting.” Dit zijn de woorden van majoor (BD inmiddels) Dick Bouwhuis, werkzaam bij innovatie afdeling ‘AIR’ (Ambition Innovation Results) van staf CLSK.

Als projectofficier ‘countering drones’ volgt hij de ontwikkelingen van het kleinere segment binnen de Unmanned Aerial Vehicles (UAV) wereld nauwlettend. Deze in de volksmond genoemde ‘drones’ zijn onderdeel van een razendsnel groeiende industrie. In Nederland en het buitenland is het gebruik van drones en het aantal drone vliegers explosief gestegen. Het gebruik van drones brengt naast vele kansen ook een bepaalde uitdaging met zich mee. We gebruiken drones in de positieve zin, bijvoorbeeld door de vogelwacht. Zij overzien met drones het leefmilieu van planten en dieren op de basis. De OGRV test inmiddels met drones voor verkenning en bewaking van de omgeving en bij de brandweer wordt al voorzichtig gewerkt met drones voor beter zicht rondom en boven een brand.

Page 11: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 11 van 20

Vliegveiligheid De uitdaging zit in Nederland met name in de vliegveiligheid. Gaan mensen met een drone op of bij een vliegbasis ongeautoriseerd vliegen dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor het vliegverkeer. Vliegers willen onder andere vogels en laserstralen vermijden, maar drones vallen ook in die categorie. Drones worden inmiddels ook gebruikt voor verkenningen, het aansturen van operaties en plegen van aanslagen (met explosieven) door allerlei ‘non state actors’ in verschillende crisisgebieden. Gelukkig spelen we als luchtmacht goed in op alle ontwikkelingen en kunnen we mede dankzij de afdeling ‘AIR’ volop testen en evalueren met o.a. de detectie van drones. ‘Meten is weten’ en als we detecteren, dan kunnen we reageren. Proeftuin “Op Woensdrecht hebben we hier al even een proeftuin voor, maar we hebben nog niet eerder binnen een actieve bedrijfsvoering kunnen testen. Leeuwarden gaf ons de kans om dat te doen”, aldus Dick. Met verschillende partijen vanuit o.a. de industrie, onze Luchtverkeersleiding, sectie bedrijfsveiligheid en Inlichtingen & Veiligheid heeft Leeuwarden een plan gemaakt dat AIR heeft begeleid. AIR wist zonder langdurige aanvraag- en goedkeuringsexercitie te ondersteunen met budget en mankracht. Hierdoor hebben we op Leeuwarden zodoende snel een systeem kunnen uitrollen. “Na meer dan een maand testen hebben we bij de basis al behoorlijk wat drone waarnemingen geregistreerd, waaronder ongeautoriseerde, die we hiervoor niet of nauwelijks konden zien of hebben opgemerkt. We zijn nu volop bezig om die resultaten op waarde te schatten en te zorgen dat drone detectie de vliegveiligheid en veiligheid van een basis en haar personeel ten goede komt. We hebben nog even te gaan voordat alles is gestroomlijnd, maar gezien de samenwerking bij dit project lijkt het dat we dit nieuwe domein snel beheersbaar gaan maken. De ambitie is er, de innovatie loopt en de eerste resultaten mogen er zijn.”

Jeugdbivak 2018 ‘Bivak Just 4 Kids’ groot succes!

10 september 2018 | 10:13

Afgelopen weekend was het zover, ‘Bivak Just 4 Kids’ voor kinderen tussen de 8 en 15 jaar waarvan een van de ouders op uitzending is of binnenkort gaat. Een onvergetelijk weekend voor de kinderen die volop hebben genoten van de vele activiteiten die hen aangeboden zijn.

Page 12: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 12 van 20

Kind van een militair zijn is niet altijd even makkelijk. Papa of mama is regelmatig van huis voor oefeningen of is zelfs op missie. Klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes begrijpen die kinderen misschien niet altijd en je mist als kind uiteraard gewoon je papa of mama die er op dat moment even niet is. De Defensie Organisatie Thuisfront organiseert elk jaar het jeugdbivak. Dit bivak is bestemd voor 8- tot 15-jarige kinderen van militairen en politiecollega’s die op uitzending zijn of binnenkort op uitzending gaan. Elk OPCO organiseert om beurten dit jeugdbivak en dit jaar was het aan de Koninklijke Luchtmacht om de kinderen een onvergetelijk weekend te geven.

Page 13: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 13 van 20

Vrijdag 7 september was het zo ver. Ongeveer 100 kinderen stonden gespannen bij Schaarsbergen voor hun eigen actieve en uitdagende bivakweekend. Na het inschrijven en wat drinken was het tijd. Tijd om gedag te zeggen tegen papa of mama, want het bivak weekend ging van start!

Een weekend vol met actieve en uitdagende activiteiten, waarbij we hebben gezien dat de kinderen even vergaten dat papa of mama op uitzending is of gaat. Verdeeld in leeftijdsteams, strijden de kinderen, samen met hun buddy´s voor de hoofdprijs. Aan het eind van het weekend, moe maar voldaan, werden de kinderen weer opgehaald door hun familie.

Dit geslaagde weekend was niet mogelijk geweest zonder alle hulp van de vele vrijwilligers. Wij willen jullie dan ook bedanken voor jullie inzet en enthousiasme.

Page 14: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 14 van 20

155 petten de lucht in bij Defensieacademie

10 september 2018 | 07:09

Met een flinke slinger gingen ze vrijdagmiddag weer de lucht in. De petten van 155 geslaagde cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Ze ontvingen onder het toeziend oog van de commandanten van landmacht, luchtmacht en marechaussee, familie en vrienden hun officiersdiploma of bul.

"Koester het geleerde, de goede, maar ook de slechte voorbeelden. Onthoud het, want je weet nooit wanneer het van pas komt", hield commandant KMA kolonel Joost Doense de afgestudeerden voor. Blijf leren bij landmacht, luchtmacht of marechaussee. Blijf trouwens altijd leren. Onze wereld is niet rustig en veilig. Defensie is relevanter dan ooit en moet daarnaast flexibel blijven."

Hij benadrukte dat de nieuwe officieren leiders zijn en de richting bepalen, ruimte geven of die juist begrenzen. "Het goede bericht is dat jullie dit kunnen. Dat hebben jullie bewezen en daarom mag je een ster op je schouder of een streep op je mouw dragen."

Kennis en karakter

Page 15: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 15 van 20

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer feliciteerde niet alleen de afgestudeerden. Hij verwees ook naar het bord boven de ingang van de 'huiskamer' van de adelborsten op het Koninklijk Instituut voor de Marine: 'Kennis is macht. Karakter is meer'. "Het gaat niet alleen om hoge cijfers, of om academische kennis, schietvaardigheid, goed kunnen navigeren, of alle doctrines van het militair optreden kennen. Het gaat er bij de krijgsmacht ook om dat je lef hebt, eerlijk bent, verantwoordelijkheid neemt en op wilt komen voor de samenleving. Al die kwaliteiten hangen samen met het zijn van militair, een goed officier en militair leidinggevende. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je als leider succesvoller bent, als je hoog scoort op vier universele morele principes, te weten integriteit, verantwoordelijkheid, vergevingsgezindheid en compassie. Pas dan kan je een 'virtuoze leider' worden."

Hij raadde hen aan te zoeken naar een goede coach. "Zorg dat je mensen om je heen verzamelt, die voor je klaar staan wanneer je advies nodig hebt. En die je een spiegel voor houden. Oók – of eigenlijk juist - als je daar niet op zit te wachten."

De bullenparade werd afgesloten met het Wilhelmus en een defilé van de geslaagden.

Chroom-6 gevonden op vastgoed in gebruik bij Defensie

05 september 2018 | 17:00

De provincie Utrecht meldde in november 2017 bij Defensie chroom-6 houdende verf te hebben aangetroffen op gebouwen op voormalig vliegbasis Soesterberg. Hierop heeft Defensie het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) direct laten onderzoeken of er op meer vastgoed van Defensie chroom-6 houdende verf zit. Uit het recent afgeronde onderzoek blijkt dat chroom-6 houdende verf frequent kan zijn toegepast op defensievastgoed.

De aanwezigheid van chroom-6 in onaangetaste verflagen vormt op zichzelf geen gezondheidsrisico. Dit is pas het geval als er werkzaamheden worden uitgevoerd zoals het schuren van een verflaag, slijpen, verhitten of zagen en hierbij onvoldoende beschermende maatregelen zijn genomen.

Page 16: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 16 van 20

Veilig werken

Het werken aan vastgoed in gebruik bij Defensie gebeurt door civiele bedrijven in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Voor defensiemedewerkers is het, conform regelgeving, niet toegestaan om zelf werkzaamheden zoals het schuren van een verflaag, slijpen, verhitten of zagen uit te voeren aan defensiegebouwen. Personeel van Defensie wordt er nogmaals op gewezen dat het uitvoeren van deze werkzaamheden verboden is. Het RVB heeft haar projectleiders geïnformeerd over de mogelijke aanwezigheid van chroom-6 aan of in gebouwen van Defensie. De reguliere veiligheids- en gezondheidsmaatregelen zijn van kracht. Hierdoor is ook de veiligheid gewaarborgd van defensiemedewerkers die in de nabijheid van werkzaamheden aanwezig kunnen zijn.

Registreren

Het is niet uit te sluiten dat defensiepersoneel in het verleden werkzaamheden aan defensievastgoed heeft uitgevoerd. Hierbij is het mogelijk dat er blootstelling is geweest aan chroom-6 als er niet voldoende beschermende maatregelen zijn genomen. Chroom-6 vormt een gezondheidsrisico dat groter wordt naarmate de blootstelling aan chroom-6 langduriger en intensiever is geweest. Defensie adviseert personeel dat denkt in het verleden mogelijk te zijn blootgesteld aan chroom-6 door het werk aan vastgoed bij Defensie om dit op te laten nemen in hun personeelsdossier. Dat kan met formulier DFe050. Daarnaast kan personeel voor vragen contact opnemen met hun bedrijfsarts of arbo-functionaris en zich (net als oud-medewerkers) laten registreren bij het Informatiepunt Chroom6, www.informatiepuntchroom6.nl (via Internet op de werkplek 2).

Breed toegepast

Het aantreffen van chroom-6 houdende verf op defensievastgoed heeft Defensie besproken met andere ministeries. Het is bekend dat chroom-6 ook op ander vastgoed voorkomt, aangezien het in het verleden veel is toegepast in roestwerende verf. Vandaag verstuurt ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een Kamerbrief over dit onderwerp. De brief gaat over het (mogelijke) voorkomen van de stof, de eventuele risico’s en de maatregelen die hiertegen worden genomen.

APK-dag: Fit for the job!

07 september 2018 | 08:55

REP Defensie organiseert voor de tweede keer een APK-dag voor alle medewerkers van Defensie. Dit jaar staat die in het teken van Fit for the job.

Minister Ank Bijleveld opent de dag om 9.00 uur. Daarna gaat het programma, met vele verrassende elementen, verder. Doel van de dag is om alle leuke en waardevolle mogelijkheden die Defensie heeft op het gebied van mentale en fysieke fitheid een podium te bieden. Denk daarbij aan thema's als Duurzaam Gezond Inzetbaar, collega-coaching en loopbaanbegeleiding. Maar ook theatermaker Tjerk Ridder is aanwezig voor het nodige vermaak. Natuurlijk zijn er ook workshops en is er een plein vol verrassende activiteiten. Dit is, kortom, een dag die je niet mag missen!

Page 17: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 17 van 20

Meld je aan!

Iedereen die werkt bij Defensie mag deze dag bijwonen. Meld je voor 1 oktober aan bij [email protected].

Detailgegevens

Datum: 1 november 2018 Tijd: 9.00-16.00 uur

Locatie: Kromhout Kazerne

Adres: Herculeslaan 1, Utrecht

Organisatie:

REP

Update/gevorderden cursus officieren raadsman

07 september 2018 | 08:24

Op dinsdag 9 oktober 2018 en donderdag 18 oktober 2018 wordt een eendaagse cursus georganiseerd om de officieren raadsman te informeren over en op te leiden in hun rol als officier raadsman. LET OP: dit betreft een gevorderden/update cursus (max. 10 deelnemers per cursusdag, waarvan 2 plaatsen beschikbaar zijn voor CLSK).

De cursus heeft tot doel de officier te informeren over en te trainen in zijn hoedanigheid van officier raadsman. Ook al zijn de bevoegdheden van de officier raadsman (bijna) gelijk aan die van een advocaat, de wijze waarop aan deze hoedanigheid invulling wordt gegeven, verschilt. De officier raadsman benadrukt gedurende het proces de militaire aspecten van de zaak en begeeft zich niet/minder op het juridische vlak; dit laatste is het werk van de advocaat. Hoe een en ander precies werkt, wordt gedurende de cursusdag behandeld.

De gevorderden/update cursus staat open voor officieren raadsman die de beginnerscursus reeds hebben gevolgd en bij voorkeur al één of meerdere militairen gedurende een proces hebben bijgestaan. Gedurende deze cursus worden actualiteiten behandeld en bestaat gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Het grootste gedeelte van de cursus bestaat uit het uitvoeren van zogenaamde “moot courts” waarbij de deelnemers aan de hand van vooraf toegezonden casuïstiek gefingeerde processen naspelen. De behandeling ervan, ofwel de bijstand aan de aanwezige fictieve “verdachte”, vindt plaats in aanwezigheid van een militair rechter en een officier van justitie.

U kunt zich opgeven door een e-mail te sturen aan kapitein mr. L.S. Grimmelikhuijse ([email protected]) Gelieve uw WID toevoegen; indien u een voorkeursdatum heeft kunt u dit tevens vermelden.

Page 18: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 18 van 20

Sluitingsdatum functies 2e batch Eerste 8 F-35’s Vliegbasis Leeuwarden 19 september

06 september 2018 | 08:49

Inmiddels is de zomervakantie weer voorbij en is de vliegbasis weer volop in bedrijf. De transities gaan ook gestaag verder. Zo zijn de functies voor de 2e batch Eerste 8 F-35’s in augustus gepubliceerd. De sluitingsdatum hiervoor is 19 september, dus wacht niet te lang om te solliciteren!

De 2e batch bestaat uit ongeveer 60 functies. In totaal worden er 32 functies gepubliceerd (zie hiervoor het document rechts in uw scherm onder downloads). Daar waar het een publicatie van identieke functies betreft wordt een clustervacature gesteld. Dit betekent dat er 1 selectie wordt gehouden waarin meerdere kandidaten worden geselecteerd.

Sollicitatiebescheiden kunnen worden ingestuurd naar [email protected].

Alle benodigde informatie over het sollicitatieproces is opgenomen in de vacaturepublicatie.

Tijdspad 2e batch Eerste 8 F-35’s

Sluitingsdatum: woensdag 19 september 2018

Voorselectie sollicitanten: donderdag 20 september – vrijdag 21 september

Voeren selectiegesprekken: maandag 24 september – vrijdag 2 november

BCO: N.t.b. (naar verwachting begin december 2018)

Na afloop van de selectiegesprekken worden de kandidaten niet direct geïnformeerd over een voordracht en/of mogelijke afwijzing. De uitkomsten van de selectiegesprekken worden in december kenbaar gemaakt (zie tijdspad ‘BCO’).

Nogmaals, van belang is dat geïnteresseerd personeel niet alleen belangstelling toont op een functie maar ook daadwerkelijk de sollicitatiebescheiden tijdig instuurt.

Publicatie functies 3e batch

De publicatie van de functies in de 3e batch vindt begin 2019 plaats. Omdat er mogelijk nog beweging zit in welke functies er exact gepubliceerd gaan worden volgt hierover later meer informatie.

Page 19: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 19 van 20

OvV-rapport: Apachevlieger zag hoogspanningslijn over het hoofd

06 september 2018 | 11:12

De botsing van een Apache gevechtshelikopter tegen een hoogspanningslijn bij Zoelmond (Gelderland) op 13 november 2017, is veroorzaakt doordat de vlieger deze over het hoofd zag. Dat blijkt uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV), dat vandaag is gepubliceerd.

De bemanning voldeed volgens de OvV aan alle gestelde eisen en bevoegdheden en ook de vluchtvoorbereiding was op orde. Staatssecretaris Barbara Visser: ,,Het gaat hier om mensenwerk. De fouten die bij een eerdere botsing in 2007 waren gemaakt, zijn geëvalueerd en daar is zichtbaar van geleerd. Bij dit ongeval ging het om een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ik betreur het dat hierdoor ongeveer 25.000 huishoudens in de omgeving een paar uur zonder stroom hebben gezeten.’’ De helikopter was tijdens een oefening in het donker in een geplande gevechtssituatie beland. Toen het toestel vanaf de grond werd aangevallen, voerde de vlieger in een reflex een uitwijkmanoeuvre uit. Daarbij zag hij de hoogspanningslijn over het hoofd. De vlieger was zich een moment niet bewust waar het toestel zich bevond ten opzichte van de hoogspanningslijn, omdat zijn aandacht te veel bij de gesimuleerde gevechtssituatie lag. Het verrassingselement van de aanval heeft volgens de OvV eraan bijgedragen dat het voorval gebeurde. Defensie onderschrijft dit.

Gevolgen

De botsing leidde tot kortsluiting in de elektriciteitsvoorziening en zorgde voor de stroomuitval. De helikopter is door de vliegers in een nabij gelegen weiland geland. Niemand raakte gewond.

Maatregelen

Ondanks dat het ongeval zelf geen structurele veiligheidsproblemen aan het licht heeft gebracht, plaatst de OvV wel een aantal kanttekeningen bij de context waarin het ongeluk gebeurde. Zo signaleert de OvV dat, net als bij eerdere onderzoeken het geval was, het kaartmaterieel niet up-to-date was. Ook wijst de Raad op het terugbrengen van het aantal vlieguren in de jaren voorafgaand aan het incident en het uitblijven van de aanschaf van een hoogwaardige simulator, die deze afname in training had kunnen compenseren. Hoewel de OvV geen directe relatie ziet tussen deze waarnemingen en het ongeval in Zoelmond, neemt Defensie deze punten wel ter harte. ,,Wij gaan aan de slag met hun aanbevelingen. Eén aanbeveling licht ik er alvast uit. De OvV constateert terecht dat de aanschaf van geavanceerde simulatiecapaciteit al langer uitblijft”, reageert de staatssecretaris. ,,Het OvV-rapport sterkt ons in de keuze om zo snel als mogelijk te investeren in de simulatiecapaciteit die bedoeld wordt. In de Defensienota is het geld hiervoor gereserveerd. We moeten ons wel realiseren dat het om hoogwaardige technologie gaat, die bovendien nog grotendeels ontwikkeld moet worden. Het gaat dus nog meerdere jaren duren eer we daar de vruchten van kunnen plukken.”

Page 20: 1 Operatiecentrum CLSK week 37 - 2018

PagIna 20 van 20

Eerder incident

Dit incident is niet te vergelijken met een eerdere botsing van een Apache met een hoogspanningslijn in 2007, stelt de Raad. Toen werd geconcludeerd dat er bij de voorbereiding van de vlucht verschillende tekortkomingen waren. Defensie heeft van dit eerdere incident geleerd en procedures en werkwijzen aangepast. De voorbereiding op deze vlucht in 2017 was dan ook goed, aldus de OvV.