1 NASOC CLSK week 39 - 2019

13
PagIna 1 van 13 WOENSDAG 25 SEPTEMBER | 2019 | NR. 35 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

Transcript of 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

Page 1: 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

PagIna 1 van 13

WOENSDAG 25 SEPTEMBER | 2019 | NR. 35

1 NASOC CLSK week 39 - 2019

Page 2: 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

PagIna 2 van 13

2. Kalender en media-items

Page 3: 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

PagIna 3 van 13

Vervolg Laser

Page 4: 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

PagIna 4 van 13

Topper van de week

Snelste berichtenbronnen:

koninklijkeluchtmacht

Koninklijke Luchtmacht

3 Samenvatting social media

Page 5: 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

PagIna 5 van 13

4 Samenvatting intranet

Weekoverzicht Defensieoperaties

25 september 2019 | 12:00

Militairen keerden terug nadat zij van 11 tot en met 20 september noodhulp verleenden op de Bahama’s. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 18 tot en met 24 september.

Niger 7 marechaussees zijn in het West-Afrikaanse Niger begonnen met het opleiden van mobiele grensteams. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en Eucap Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.

Caribisch gebied

Het mariniersdetachement op Sint Maarten ondersteunde bij voorbereidingen op passage van orkaan Jerry. Ook is een bijstandsverzoek gedaan voor militairen om op Sint Maarten te helpen bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid na tropische storm Karen. Zr. Ms. Groningen redde 6 Venezolaanse vissers ten noorden van Bonaire. Hun bootje was al meer dan 2 weken stuurloos. De Groningen voert als stationsschip in het Caribisch gebied drugsbestrijdingsoperaties uit en verleent hulp bij humanitaire rampen en crises.

Litouwen

Ter ere van de 100-jarige heroprichting van Litouwen namen Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence (eFP) deel aan een 3-daagse paardrijrit. Het uitdagende parcours, dwars door het land, besloeg 150 kilometer. De eFP Battlegroep ontving ook de president van Litouwen. Met erewacht en demonstratie leverden de Nederlanders een bijdrage aan dit hoge bezoek. Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de eFP. Deze NAVO-aanwezigheid onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Afghanistan

2 Nederlandse genderadviseurs namen deel aan een conferentie op het NAVO-hoofdkwartier in Kabul. Thema: de meerwaarde van vrouwen in militaire operaties. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten.

Page 6: 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

PagIna 6 van 13

Irak

21 cursisten slaagden voor de Advanced Instructor Course. Nederlandse trainers in Irak ondersteunden het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Ook bij Erbil geven Nederlanders trainingen in samenwerking met partnerlanden. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. Lopende operaties buitenland:

Een groot gedeelte van het missiematerieel in Mali is al terug in Nederland. Het overgebleven materieel wordt de komende maanden getransporteerd. Nederland beëindigde op 1 mei de deelname aan Minusma met de Long Range Recce Patrol Task Group.

Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd.

Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die tot doel hebben het vredesproces te bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC.

Multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk neemt deel aan de Standing NATO Maritime Group1, een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. De SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.

Beveiligingsteam van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan.

Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.

Operaties/acties binnenland:

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 40 explosieven.

De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Momenteel gebeurt dit met Belgische F-16’s.

20 militairen leveren aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaanse materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt naar verwachting tot 1 juli 2020.

Defensie helpt 3 maanden lang bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij de KIA-gevangenis op Aruba. Hiervoor werpen ze onder meer prikkeldraadversperringen op.

Page 7: 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

PagIna 7 van 13

Hans Hellendoorn (waarnemer tijdens Meidagen) overleden

25 september 2019 | 12:19

Op vrijdag 20 september is Hans Hellendoorn, reserve Eerste Luitenant-waarnemer b.d. van de Koninklijke Luchtmacht, overleden. Hans Hellendoorn was drager van het Verzetsherdenkingskruis, het Mobilisatie-Oorlogskruis en het Ereteken voor verdienste in brons.

Verbinden en in verzet komen. Dat was wat Hans Hellendoorn kenmerkte. In 1937 brak hij vroegtijdig zijn studie tot biochemicus af om vervroegd in dienst te gaan. Na enkele weken ‘door de heide tijgeren met de infanterie’ kreeg hij te horen dat er enkele plaatsen vrij waren bij de opleiding reserve officier waarnemer te Soesterbreg. De bakermat van de Koninklijke Luchtmacht. Tot aan de meidagen zijn het genoeglijke tijden: ‘Gestationeerd op het landelijke Gilze Rijen hebben wij het vliegen in de open kisten als iets heerlijks ervaren. De opdrachten, zoals de oefeningen met de luchtwacht, gaven ons de mogelijkheid om uren boven het prachtige Brabantse land te vliegen.’

Tijdens de meidagen zette hij zich op voorbeeldige wijze in tegen de Duitse verzetter. Zo verklaarde een vlieger van zijn eenheid na de oorlog: ‘Ik heb altijd grote bewondering gehad voor de moed, waarmee de waarnemers zich aan ons toevertrouwden.’ Na de capitulatie was hij kort krijgsgevangene. Daarna probeerde Hellendoorn zijn studie tot biochemicus weer op te pakken. Hij raakte echter al snel betrokken bij het verzet. Een daad die getuigt van moed en oprechte vaderlandsliefde. Het begon met het ‘kalken van leuzen’, maar zijn vooroorlogse officierservaring bleek goed van pas te komen bij het organiseren van illegale schietsessies. Daarnaast hield hij zich bezig met inlichtingenwerk. Een van de belangrijkere wapenfeiten, was het doorspelen van de Duitse code die werd gebruikt om hun kustvaarders konvooien langs de bezette kusten van Europa te loodsen. Het doorgeven van de code betekende voor de geallieerden dat zij deze konvooien bij verassing konden onderscheppen. In de laatste periode van de bezetting werd hij commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten ‘Groep de Bilt’. Veel van de mannen en de vrouwen die hij in deze jaren leerden kennen hebben de bevrijding niet meegemaakt.

Na de oorlog rondde hij zijn studie tot biochemicus af. Zijn carrière begon aan het Kankerinstituut in Amsterdam, en vervolgens is hij tot aan zijn pensioen werkzaam geweest bij het voormalig Rooms Katholiek Ziekenhuis te Groningen. Na zijn pensioen sloot hij zich weer aan bij andere meivliegers als John Vermeulen, Henk Sitter, Guus Kiel en Jan Linzel. Tot zijn 95e heeft hij zich ingezet om de belangen van de oudste veteranen van de Nederlandse militaire luchtvaart te verdedigen. Ook na die tijd bleef hij contact houden en was hij altijd betrokken bij het veteranenbeleid van de Koninklijke Luchtmacht. De Nederlandse militaire Luchtvaart is Hans Hellendoorn veel dank verschuldigd.

Page 8: 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

PagIna 8 van 13

Defensie en de reservist, praat erover mee tijdens de interactieve enquête

25 september 2019 | 09:01

Reservisten kunnen met de staatssecretaris, en andere autoriteiten bij Defensie, van gedachten wisselen over reservistenkwesties. Wat is de actuele stand van zaken? Wat is de ambitie van Defensie rondom deeltijdmilitairen van morgen? Wat gaat er goed en wat kan er beter?

In gesprek gaan kan via een online enquête over en voor reservisten. Die is vrijdag 27 september van 17.00 tot 18.00 uur, te benaderen via internet: https://live4.easywebinar.eu/United/defensie_20190927/events/webinar

Vragen insturen kan vooraf via [email protected] of tijdens het evenement via het portaal.

De online enquête wordt opgenomen in de Leeuwenkuil op het PKC. Die is daarom vrijdagmiddag vanaf 15:00 beperkt bereikbaar.

Innoveren kun je leren

25 september 2019 | 08:45

Leren innoveren

Ben jij benieuwd hoe innoveren werkt? Of welke fases een innovatieproject doorloopt? Iedere defensiemedewerker kan het nu via de Open Defence Academy (ODA) leren. Een account kun je gemakkelijk aanvragen via de SharePoint pagina van ODA. Deze pagina kun je terugvinden op het intranet.

Binnen uiterlijk 2 werkdagen na aanmelding ontvang je jouw inloggegevens en kun je beginnen! Je vindt het cursusmateriaal 'Leren Innoveren' terug onder de cursussen van ‘Goodhabitz’.

Veel leer en innovatieplezier!

Team AIR

Defensie krijgt nieuwe Defensiepassen

23 september 2019 | 15:55 Alle ongeveer 65.000 in omloop zijnde Defensiepassen worden vóór 24 maart vervangen. Dit gebeurt omdat ze niet zijn voorzien van een contactchip met daarop de nieuwste G3-veiligheidscertificaten. De huidige exemplaren werken vanaf 24 maart niet meer. Er komen niet alleen nieuwe Defensiepassen. Ook het hele certificatensysteem en het Defensiepas Beheer Systeem, worden vervangen. Om hiermee te kunnen werken krijgen onder anderen kaartverstrekkers en kaartbeheerders een opleiding.

Page 9: 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

PagIna 9 van 13

Wat betekent dit voor de Defensiemedewerker?

De Defensiepas is nodig om toegang te krijgen tot Defensiecomplexen, zoals kazernes, gebouwen en andere ruimten. Ook is de Defensiepas nodig om apparaten, zoals printers, te gebruiken en voor digitale toepassingen zoals sterke login encryptie etc. De nieuwe Defensiepassen worden gemaakt zonder dat de medewerker daar iets van merkt. Nieuwe foto’s zijn niet nodig, want die van de huidige passen worden opnieuw gebruikt. In het buitenland gestationeerde medewerkers hoeven hun nieuwe pas niet op te halen. Vertrouwenspersonen treden tijdelijk op als kaartverstrekker. Wel kan het voorkomen dat er in het land van plaatsing gereisd moet worden om de Defensiepas van de vertrouwenspersoon te ontvangen. Voor missies geldt een vergelijkbare werkwijze. Hierbij wordt ook de pinbrief op een veilige manier uitgereikt.

Ophalen Defensiepas

In eerste instantie hoeft de medewerker niets te doen. Lokale verstrekkingspunten versturen mails met de oproep de nieuwe Defensiepas op te halen en de oude in te leveren. Dat gebeurt gefaseerd. Vragen over de vervanging van de Defensiepas? Neem dan contact op met de kaartbeheerder. Indien deze geen antwoord heeft, zet hij of zij de vraag door.

Levering F-35 Concept Development & Experimentation software Air & Space Warfare Centre

20 september 2019 | 10:28

Van 12 tot en met 17 september is door een team van specialisten uit de Verenigde Staten op het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) F-35 simulatiesoftware geïnstalleerd. Maj van de Velde van het Air & Space Warfare Centre (ASWC) nam de F-35 Simulatiesoftware in ontvangst van mevr. Jaclyn Baker van het F-35 Lightning II Joint Program Office.

De simulatiesoftware bestaat uit onder andere de F-35 Effects Based Simulator (EBS) die in samenwerking met Noorwegen en Australië wordt ontwikkeld en het Next Generation Threat System (NGTS) voor de dreigingsomgeving. Samen hebben deze software de werktitel F-35 Concept Development & Experimentation Facility (CDEF). Het Koninklijk NLR zal samen met CLSK de ongerubriceerde versie van de F-35 CDEF in een desktop opstelling verder testen en evalueren. Eind 2020 volgt ook nog een program level versie met onder andere hogere fidelity sensoren. Op basis van de resultaten van de test- en evaluatiefase wordt besloten of en hoe de software verder wordt uitgerold, bijvoorbeeld in een cockpit opstelling.

De F-35 CDEF is een essentiële stap in de ontwikkeling van het CLSK Aerospace Battle Lab (CABL) van het ASWC. Met CABL ontwikkelt CLSK een platform waarbinnen middels modeleren & simuleren nieuwe technologieën en concepten in een virtuele omgeving onderzocht kunnen worden.

Page 10: 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

PagIna 10 van 13

Brandweer Vliegbasis Gilze-Rijen assisteert bij bedrijfsbrand

20 september 2019 | 09:20

Een E-One Titan Crashtender van Vliegbasis Gilze-Rijen is vanmorgen vroeg uitgerukt. Het voertuig assisteert op verzoek van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant bij het blussen van een zeer grote brand op het industrieterrein Kraaiven in Tilburg.

Daar staan 4 bedrijven in brand. Het vuur wordt bestreden door 80 brandweerlieden en een aantal blusvoertuigen. Het personeel van de crashtender is zojuist afgelost. Een 2e tweede crashtender van de luchtmacht is op afroep beschikbaar.

De Koninklijke Luchtmacht beschikt over (schuim) blusvoertuigen voor het blussen van grote hoeveelheden brandende vloeistoffen. Naast een vliegtuigbrand kan dit bijvoorbeeld een brand op een olieraffinaderij zijn. Voor het blussen van grote, moeilijk bereikbare branden kunnen ook helikopters met zogenoemde bambi-buckets worden ingezet. Dat zijn grote waterzakken met een inhoud van duizenden liters.

Brand meester

Even na 09.00 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Het nablussen gaat nog geruime tijd duren.

Page 11: 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

PagIna 11 van 13

Tweede krant over arbeidsvoorwaarden

19 september 2019 | 17:14

De 2e Arbeidsvoorwaardenkrant (AV-krant) is uit. Defensie en de bonden werden het deze zomer eens over nieuwe arbeidsvoorwaarden. In de 2e editie van de AV-krant wordt verder ingegaan op de in’s en out’s.

Een van de belangrijkste zaken is natuurlijk geld. Iedere Defensiemedewerker krijgt een salarisverhoging, 2 eenmalige uitkeringen en een hogere eindejaarsuitkering. Maar is er nog meer te verwachten? Dat hangt er vanaf of iemand militair, burger of reservist is. Deze krant zet de verschillen overzichtelijk op rijtje. Loongebouw Staatssecretaris Barbara Visser vertelt over de grote klus die volgt op het arbeidsvoorwaardenakkoord: de herziening van het militair bezoldigingssyteem, ook wel het loongebouw genoemd. Het is een complex geheel met vele aspecten dat vraagt om grondig denk- en rekenwerk. Visser: “Dat doen we niet alleen. We willen hierover met zowel de bonden als het personeel praten. Om precies te zijn: een dialoog voeren. Dit was één van de belangrijkste lessen die we hebben geleerd na de afwijzing van het onderhandelingsresultaat van 2018.” Jouw onderdeel In ‘Jouw onderdeel’ vertellen de directeuren Personeel van de verschillende Defensieonderdelen waarom het akkoord voor hun onderdeel een stap in de goede richting is. Maar er staat vooral veel nuttige informatie in, zoals de 10 meest gestelde vragen. Op 1 staat daarbij de vraag ‘Wanneer worden de salarisstijgingen uitbetaald?’ en op 10 ‘Waar kan ik terecht met mijn vraag?’

Account aanvragen voor de KPU-app

19 september 2019 | 13:06

De afgelopen periode zijn diverse updates uitgevoerd om de KPU-app te verbeteren en gebruiksvriendelijker te maken. Vooral de nieuwe functionaliteit om een account aan te vragen is een verbetering.

Na het downloaden van de app op de smartphone of tablet biedt de app twee mogelijkheden om een account aan te vragen.

Optie 1:

Neem contact op met de Service Desk Defensie (SDD) en vraag telefonisch een account aan, telefoonnummer: 0800 2255733 (keuze optie 1,1,5) of *06733 (keuze optie 1,1,5). Beschikking tot het werk e-mailadres is bij deze optie niet nodig.

Page 12: 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

PagIna 12 van 13

Optie 2:

Vraag via de KPU-app een account aan, de gebruikersnaam en wachtwoord worden naar het werk e-mailadres gestuurd.

Met de KPU-app is het makkelijk artikelen te bestellen, de voortgang van lopende bestellingen te bekijken en in te zien welke kleding- en uitrustingsartikelen volgens het KPU-bedrijf in bezit zijn.

Nieuwe informatiemanagement-site

19 september 2019 | 13:51

Sinds vorige week is een nieuwe informatiemanagement-DWRD toegankelijk op intranet. De site is ingericht om u een beeld te geven hoe u met informatie om moet gaan, welke mogelijkheden er zijn om informatie te verwerken, op te slaan en te delen. Dit om samen er voor te zorgen dat de juiste informatie, in de juiste vorm en kwaliteit, op het juiste moment en op de juiste plaats beschikbaar is voor de juiste personen.

De volgende onderwerpen worden behandeld op de site:

Informatieveiligheid;

(Aanvragen van) ICT/IV;

Mogelijkheden om digitaal (samen) te werken;

Uitleg met betrekking tot DWRD/SharePoint en een aantal handige tips voor toegangsrechten.

Verder zijn contactpersonen per onderdeel te vinden voor onderwerpen als Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ICT/IV-aanvragen en Informatieveiligheid. Door al deze informatie op één plek beschikbaar te maken, hoeft u minder lang te zoeken.

De site is te vinden via deze link, of via ‘Informatiemanagement’ onder het pulldownmenu ‘Bedrijfsvoering’ op de CLSK-intranetpagina.

DataCamp biedt leermodules aan

19 september 2019 | 13:20

DataCamp is een online leerplatform dat honderden leermodules aanbied met uitleg en opdrachten. Voorbeelden zijn: ‘Introduction to Python’, ‘Introduction to Machine Learning’, ‘Data Science for Managers’ en‘Cluster Analysis in R’.

Er zijn 100 licenties aangeschaft om de datakennis binnen Defensie uit de breiden. Tevens is het doel om een community van data-geïnteresseerden binnen de organisatie te vormen.

Page 13: 1 NASOC CLSK week 39 - 2019

PagIna 13 van 13

Indien u voor dagelijkse werkzaamheden of vanuit interesse actief (richtlijn: minimaal 30 minuten per week) wilt deelnemen aan de online modules kunt u e-mailen naar [email protected].