Tl week 41 14

Post on 06-Apr-2016

240 views 0 download

description

De Teylinger, 8 oktober 2014

Transcript of Tl week 41 14

Aanvraag voor pick-up-pointin Sassenheim

‘Patiëntenmogen metalles vragen

BURGEMEESTER TEST NIEUWEWEBSITE GEMEENTE

Lokaal betrokken en betrouwbaar UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DETEYLINGER.NL 8 oktober 2014 JAARGANG 09 NR 41

internet P13 boodschappen P7 huisarts P14

ST. CECILIA Strijd om tamboer-maître-prijs P17

Weinig lastenverhoging in 2015TEYLINGEN Deze week heeft het college van B&W van de ge-meente Teylingen de begroting voor de jaren 2015 tot en met 2018 gepresenteerd. Daaruit blijktdat de zuinige koers van de afgelopen jaren wordt voortgezet. Enkele maatregelen zijn nieuw, zoals vanaf 2016 een jaarlijkse correctie van de Onroe-rend Zaak Belasting (OZB) met het inflatiecijfer.

Voor volgend jaar worden de lokale lasten voor de burgers nauwelijks verhoogd. De rioolheffing gaat met 3 euro omhoog, maar de afvalstof-fenheffing blijft gelijk. Voor 2016 voorziet B&W wel een paar maat-regelen, zoals een inflatiecorrectie voor de OZB. De gemeente heeft die correctie negen jaar niet uitge-voerd, want er was nooit een meer-derheid in de gemeenteraad voor te vinden. Het uitgangspunt was dat de OZB-inkomsten voor de gemeen-te gelijk bleven. Afhankelijk van de gemiddelde daling of stijging van de WOZ-waarde werd het tarief be-paald. De OZB voor woningen be-hoort inmiddels tot de laagste van de omringende gemeenten. B&W denkt nu dat vanaf 2016 de nood-zaak er is om deze trend te door-breken en de inflatiecorrectie toe te passen. Voor B&W is er overigens nog geen aanleiding om over te gaan tot een extra verhoging van de OZB. Voor 2015 gaat een huurder van een wo-ning aan afvalstoffen- en rioolhef-fing 476 euro betalen, voor een eige-naar van een woning van 300.000 euro komt daar nog € 229,80 aan OZB bij, maar dat tarief kan nog wij-zigen afhankelijk van de jaarlijkse herwaardering van de WOZ-waarde.

PRECARIOB&W wil volgend jaar de belasting voor nutsbedrijven voor kabels en leidingen in gemeentegrond verho-gen om zo de begroting sluitend te krijgen. Naar de mening van B&W zijn er nauwelijks alternatieven, maar die worden nog wel onder-zocht. Het wordt opgetrokken naar het niveau van de omliggende ge-meenten en vanaf 2016 worden de tarieven verhoogd met het inflatie-cijfer. De maatregel is niet zonder gevol-gen voor de Teylingse inwoners, want een deel van de kosten wordt doorbelast en zorgt voor een verho-ging van de waterrekening. Het is dus voor een deel een indirecte las-tenverzwaring. In het idee om via een andere belasting dit weer aan de inwoners terug te betalen ziet B&W niet veel. Dan zal het tarief nog meer moe-ten stijgen om de beoogde extra opbrengst van 900.000 euro daad-werkelijk te realiseren. Daarnaast schept het rechtsongelijkheid. Ove-rigens onderzoekt het Rijk op dit moment het afschaffen van de hef-fing met een afbouw van tien jaar. Dan zal de gemeente andere bron-nen moeten aanboren om dat forse gat te dichten.

MUZIEKONDERWIJSOndanks dat in juni een meerder-heid van de gemeenteraad heeft be-sloten het muziekonderwijs op de scholen niet te schrappen, wil B&W de raad alsnog in overweging geven het vanaf 2016 toch te doen.

Een mogelijke verdere besparing is als verenigingen meer gaan samen-werken door gebruik te maken van elkaars voorzieningen. Het punt wordt meegenomen in de herij-king van de Voorzieningennota, die volgend jaar plaatsvindt. In de be-groting wordt overigens niet alleen geschrapt. Teylingen gaat volgend

jaar ook een aantal investeringen doen, zoals de renovatie van basis-school De Springplank in Sassen-heim, een clubhuis voor tennispark STV op sportpark Roodemolen, de aanleg van een rotonde op de krui-singen Parklaan-Narcissenlaan en Warmonderweg-Rijksstraatweg, en het uitbreiden van het parkeer-terrein bij Station Sassenheim. Een grote klus die enige financiële druk kan geven is de overheveling volgend jaar door het Rijk naar de gemeente van een flink pakket aan nieuwe taken op het gebied van werk, maatschappelijke onder-steuning en zorg. De operatie gaat

namelijk gepaard met aanzienlijk minder geld voor de gemeente dan het Rijk nu daaraan uitgeeft. Maar Teylingen zet zich maximaal in op het behoud van de kwaliteit van de zorg met een zorggarantie voor de inwoners die het nodig hebben.

De reservepositie van de gemeente is gezond genoeg om klappen op te vangen. De gemeenteraad gaat op 13 november een besluit nemen over de begroting.

Met ingang van 2016 zal de OZB met het inflatiecijfer worden verhoogd. | Ar-chieffoto: Nico Kuyt.

‘Lovly’ van Vrijdag & SandifortWARMOND Zaterdag 11 oktober spelen Vrijdag & Santifort in theater Het Trefpunt in Warmond ‘Lö yly’. Na hun debuutvoorstelling ’Hulp-hond’ wisten Vrijdag en Sandifort dat ze door moesten gaan. Dat deze twee alleskunners de lach aan hun kont hebben wisten velen al jaren en ook in ‘Lö yly’ zal men zeker weer een stortvloed aan gemankeerde en absurde types over zich heen ge-plenst krijgen. In adembenemend tempo zullen zij in al hun virtuosi-teit het publiek weer laten lachen, ontroeren en verbazen. Maar Lö yly gaat verder. Vrijdag en Sandifort gaan met de billen bloot. Op zoek naar contact. Echt contact. Een in-tense ervaring. Met zichzelf, met elkaar en met het publiek.

folders

Uw folder ook in de krant?Bel nu (071) 402 29 01

DOLdwaze korting!

Tussen 18.00 en 7.00 uur

TOTAAL 13 ct kOrTing op benzineAutobedrijf g. Dol b.v.

Rijnsburgerweg 48 - VoorhoutT 0252-211849 - www.gdol.nl

EURO€ 1,679 p.ltr.

SUPER+€ 1,749 p.ltr.

diESEl € 1,399 p.ltr.

WEEKEND PAKKERoktober oktober oktober

donderdag vrijdag zaterdag

9 10 11

Openingstijden: ma-do 8.00 - 20.00 | vr 8.00 - 21.00 | za 8.00 - 20.00 | zo 12.00 - 18.00 fb.com/plusvandijk

Van Dijk Voorhout | Herenstraat 45 | T: 0252 21 62 52 |

WEEKEND PAKKER

Openingstijden: ma-do 8.00 - 20.00 | vr 8.00 - 21.00 | za 8.00 - 20.00 | zo 12.00 - 18.00

PLUS Magere schouderrollade Per kilo

9.49KILO

5.00

Hoofdstraat 226-228, 2171 BN Sassenheim

www.melmanherenmode.nl

Hoofdstraat 226-228, 2171 BN Sassenheim

www.melmanherenmode.nl

AvanceFloorsSysteemparket

22,5 cm eiken, diverse kleurencompleet geplaatst

voor € 99,- / m2

* vraag naar de voorwaarden

www.kroonparket.nl

Industriekade 32Sassenheim0252-221910

www.vandermeermultiglas.nl

Profiteer nog van het lageBTW-tarief!

Informeervrijblijvend! *Vraag naar de actievoorwaarden. De aanbiedingen zijn geldig van 22 september t/m 11 oktober 2014. Prijswijzigingen en kleurafwijkingen voorbehouden.

Voordeel op Decorette vloeren en binnen zonwering

nu 20% KORTING*

J.P. Gouveneurlaan 1/4 - Sassenheim - 0252-210868

Like, deel en win! Feliciteer ons op Facebooken maak kans op één van onze heerlijke aanbiedingen GRATIS !

Neuteboom Kaas Verswereld Voorhout

Wij willen dat graag met u vieren!2 weken lang extra acties en voor de kinderenop zaterdag 11 oktober een leuke verrassing!

gemeenteberichtenTeylingen week 41 / 2014

Vanaf 1 oktober heeft Teylingen een nieuwe website. De nieuwe website stelt de bezoeker centraal en geeft de meest gezochte producten en diensten een belangrijke plaats op de website.

Met de nieuwe website willen we onze inwoners beter van dienst zijn. Uit onderzoek bleek dat slechts 5% van de informatie op de gemeentelijke website door 25% van onze bezoekers bekeken wordt. Deze belangrijkste diensten en producten van een gemeente, moesten dus een prominente plek krijgen op www.teylingen.nl.

Facebook en twitterNieuws van de gemeente krijgt een minder prominente plaats op de homepage. In de toekomst zetten we nog meer online media zoals Facebook en twitter in om nieuws op een interactieve manier onder de aandacht te brengen. Volg ons via Facebook https://www.facebook.com/gemeenteteylingen of twitter @gem_teylingen.

Drie doelgroepen De nieuwe website heeft drie doelgroepen als uitgangspunt genomen; inwoners, bedrijven en politiek en bestuur. Een inwoner is immers in de regel niet geïnteresseerd in een drank- en horecavergunning. Een ondernemer daarentegen wel. Per onderwerp is kritisch gekeken voor wie de informatie relevant kan zijn. Op die manier willen wij onze inwoners én ondernemers beter van dienst zijn.

Vindbaar, gebruiksvriendelijk, toegankelijkDe belangrijke pijlers voor de nieuwe website zijn vindbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. De komende maanden toetst de gemeente Teylingen de website daarom ook op toegankelijkheid. Op die manier kan zij de website zo aanpassen dat de nieuwe website op ieder apparaat en ook voor mensen met een beperking optimaal toegankelijk is.

We horen graag uw mening over de vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. We nodigen u van harte uit om de nieuwe website te bekijken. Heeft u opmerkingen of tips, geef ze dan door via website@teylingen.nl.

Bezoeker centraal op nieuwe website Teylingen

De begroting voor 2015 is klaar. Daarin staat hoe de gemeente Teylingen er financieel voor staat, welke plannen er zijn voor volgend jaar en welk kostenplaatje daaraan hangt. De gemeenteraad vergadert op 13 november over de begroting 2015-2018.

VooruitblikWe staan aan de vooravond van grote veranderingen. Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp, begeleiding, ondersteuning en de uitvoering van de participatiewet. Achter de schermen zijn we hard aan het werk om ons voor te bereiden. Van het Rijk krijgen we uiteraard extra geld, maar dat bedrag is lager dan vroeger werd uitgetrokken voor deze taken. We moeten dus goed kijken hoe we het geld efficiënt besteden. We zetten in op preventie: voorkomen is beter dan genezen. En we zijn als gemeente dichterbij, we kunnen hulp en

ondersteuning van mensen die het nodig hebben handiger en in de buurt zelf organiseren. Ook de woningmarkt heeft onze aandacht. Er is veel vraag naar betaalbare eengezinswoningen, zowel in de koop- als huursector. We willen zorgen dat er weer doorstroming komt en werken op bescheiden schaal aan nieuwbouw. Een speerpunt van dit college is duurzaamheid. Dat onderwerp komt terug op alle terreinen, in zowel beleid als uitvoering. Bij alles wat we doen, kijken we naar de gevolgen van onze aanpak voor de volgende generaties.

Financieel gezondDe druk op de begroting is hoog door de nieuwe taken maar ook het bekostigen van bestaand beleid en de uitvoering. Teylingen is financieel gezond: de verwachte inkomsten en uitgaven (€84 miljoen) voor de komende jaren zijn met elkaar in balans. We blijven ons best doen dat zo te houden, zeker omdat er nieuwe taken op ons afkomen. Maar we willen de lasten voor inwoners en bedrijven niet zomaar verhogen.

Plannen en de kosten voor gemeente Teylingen 2015 bekend

Aanleg extra parkeerplaatsen De gemeente legt extra parkeerplaatsen aan in de wijken Oosthout in Voorhout, de Vliegeniersweg en Hoekstraat in Sassenheim en rond de Brede School Andreas (Rembrandtlaan e.o.) in Voorhout. In deze woonwijken was een hoge parkeerdruk. In overleg met omwonenden zijn de extra parkeerplaatsen bepaald. De werkzaamheden duren enkele dagen per locatie.

De planning is als volgt: startdatum • Vliegeniersweg/ Uiver 14 oktober • FransHalsstraat 20oktober hoekJanSteenlaan• Rembrandtlaan 23oktober tussenMauritsstraaten W. de Zwijgerstraat, schoolzijde • Rembrandtlaan 29oktober tussenFransHalsstraaten Mauritsstraat • Hoekstraat 3november• Geraniumhof 11november• Jacoba v. Beierenweg 13 november ter hoogte van Symphonica • Peperstraat 17november• JanSteenlaan 21november tussenMauritsstraaten Vermeerstraat• Baarslaan 24novemberzijdeKroeskarperlaan Prettige en veilige woonomgevingWij werken nu aan het Teylingen van de toekomst: een gezonde, veilige leefomgeving om prettig in te wonen, werken en ontspannen. We doen dit onder andere door in woonwijken met een hoge parkeerdruk extra parkeerplaatsen aan te leggen. Op verschillende locaties in Teylingen zijn de afgelopen jaren al extra parkeerplaatsen aangelegd, vaak in combinatie met andere werkzaamheden.

Meer informatie Heeft u vragen neem dan contact op met Arjen Visser via 14 0252.

Voor 2015 geldt:• DeOZB-tarievenblijvengelijk• Deafvalstoffenheffingblijftgelijk• Derioolheffingstijgtmet€3euro• Deprecariobelastingstijgtmet€14euro

In de begroting is voorgesteld om precariobelasting te verhogen naar het niveau van de dorpen om ons heen. Dunea en Liander berekenen deze kosten door aan de huishoudens in hun water- of energienota (€ 14 euro). De gemeentelijke belastingaanslag gaat met €3 euro omhoog. Gemiddeldkomendeverhogingenneeropeentotalestijgingvan €1,45 per maand per huishouden.

Uitgebreide informatieKomendewekenlichtenwijdeplannenenkostennogverder toe in De Teylinger. De gemeenteraad vergadert op 13 november 2014 over de plannen en de kosten en stelt de begroting vast. Het kan zijn dat er nog wijzigingen komen. Ook hierover informeren wij u na 13 november.

Agenda vergadering WMO adviesplatform Woensdag15oktober2014om19.30uurBestuurscentrum, Raadhuisplein 1, Voorhout, kamer 016. De vergaderruimte is te bereiken via de achteringang bij de fietsenstalling.

Agenda:• Verslagoverleg10september2014,mededelingenen ingekomen stukken• AdviesUitvoeringsregelsWMO• PlanningwerkzaamhedenWMOadviesplatform2014/2015• Planningwerkbezoeken• CommunicatievanuitdegemeenteoverdeWMO

• ReactieBenWopwerkbezoekenenvoortgang werkbezoeken• NabesprekingadviesWMOnota• RegionalesamenwerkingWMOadviesplatforms• Werkplan2014/2015enafsprakeninwerkennieuweleden adviesplatform

U bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen. Vergaderstukken kunt u opvragen via wmo-platform@teylingen.nl. Het postadres van het WMO adviesplatform is Bonekruidstraat 22,2215BGVoorhout.

VergaderingenDe vergaderingen van de raadscommissies vinden plaats in de raadzaal van het bestuurscentrum, Raadhuisplein 1 in Voorhout. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. U kunt de vergaderingen thuis ‘live’ volgen via www.teylingen.tv

De stukken vindt u op www.teylingen.nl/bis

Commissie WelzijnMaandag 13 oktober en donderdag 16 oktober, 20.00 uurCommissiegriffierKlaasOverbeek,tel.0252-783592

Maandag 13 oktober:

Beleidsnota Wmo 2015-2016 Bollen5-gemeentenBeleid over maatschappelijke ondersteuning met als doel om inwoners, met en zonder beperking, in staat te stellen mee te doen aan de samenleving.

Verordening Maatschappelijke ondersteuning ISD Bollenstreek 2015De nieuwe verordening is een kaderverordening en biedt het kader voor de verstrekking van de voorzieningen voortkomende uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015.

Onderzoek naar De Kanteling van de Wmo in de Bollenstreek (2014) SCIO ConsultIn de vorige commissievergadering heeft mevrouw De Vries (CDA)verzochtditonderzoeksrapportteagenderenomderolvan de ISD en de samenwerking met bollengemeenten aan de orde te stellen.

Donderdag 16 oktober:

Inkoopdocument Notitie Jeugdhulp 2015Dit onderwerp gaat over de inkoop van de jeugdhulp in 2015 voorhetuitvoerenvandetakenvandeJeugdwet.

Verordening Jeugdhulp Teylingen 2015Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. De verordening gaat met name over welke jeugdhulpvoorzieningen er zijn en hoe de toegang tot deze voorzieningen wordt geregeld.

Huisvesting Centrum Jeugd en Gezin en Jeugd- en GezinsteamsAan de raad wordt gevraagd in te stemmen met het huisvesten vaneenCentrumvoorJeugdenGezin(CJG)inclusiefJeugdenGezinsteam(JGT)inzowelVoorhoutalsSassenheim.

Commissie RuimteDinsdag 14 oktober, 20.00 uurCommissiegriffierRobertvanDijk,tel.0252-783590

Aanvraag ontheffing Verordening Ruimte 204 Bestemmingsplan Uitbreiding sportpark ElsgeestDe gemeenteraad heeft op 4 januari 2013 ingestemd met de Startnotitie Realisatie uitbreiding sport- en recreatiepark Elsgeest. De uitbreiding is gelegen op door de provincie als Beschermde graslanden aangeduide gronden. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om in te stemmen met het aanvragen van ontheffing van de regels voor Beschermde graslanden van de provinciale Verordening ruimte 2014 bij GedeputeerdeStatenvanZuid-Holland.

Verzoek Monviso voor een Pick Up PointDe commissie wordt gevraagd haar opinie te geven over de mogelijke vestiging van een Pick Up Point voor via het internet bestelde dagelijkse goederen aan de Warmonderweg.

Onkruidbeheer op verhardingen gemeente TeylingenDe beleidsnotitie gaat over de uitgangspunten en kaders voor alternatieve onkruidbestrijdingsmethoden.

23 sociale woningen Hooghkamer (onder voorbehoud)

Commissie Bestuur, Financiën en ToerismeWoensdag 15 oktober, 20.00 uurGriffier:RobertvanDijk,tel.0252–783590

Regionaal Beleidsplan PolitieOp basis van de Politiewet wordt het concept Regionaal Beleidsplan (RBP) van de eenheid Den Haag ter consultatie voorgelegd aan de gemeenteraden binnen de eenheid. Eventuele wijzigingen kunnen worden ingebracht voor november 2014. Deze wijzigingen worden meegenomen in de definitieve versie van het RBP en op 20 november 2014 ter vaststelling aangeboden aan alle burgemeesters en de hoofdofficier van justitie van de regionale eenheid Den Haag (het Regionaal Bestuurlijk Overleg).

Centralisatie HuisvestingOp 31 oktober 2013 heeft de gemeenteraad besloten tot centralisatie van de gemeentelijke huisvesting op de Raadhuispleinlocatie in Voorhout. Sassenheim en Voorhout

worden samengebracht in het bestuurscentrum in Voorhout, waarbij ook de nu leegstaande bibliotheek wordt betrokken. Een Visie op diverse thema’s die in het rapport verder zijn uitgewerkt. De Visie is uitgewerkt in een Programma van Eisen (PvE) waarin de eisen, wensen en ambities van de gemeente voor de nieuwe situatie omschreven. Aan de raad wordt gevraagd om het Visiedocument en het Programma van Eisen voor kennisgeving aan te nemen en een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen voor een bouwkundig plan en het opstellen van een bestek.

Actualisatie APVInjuli2014iseennieuwemodelverordeningvandeVNGuitgezetbijgemeenten.IndemodelverordeningvandeVNGis deregulering toegepast. De huidige APV Teylingen moet op een aantal punten aangepast worden. De aanpassingen betreffen met name (juridisch) technische aanpassingen, zoals aangepaste benamingen en de opbouw van een bepaling. Hiernaast is de vrijstelling van de opruimplicht voor de verontreiniging door honden voor de eigenaar of houder van een geleide- of sociale hulphond overgenomen en zijn bepalingen ter bestrijding van heling van goederen opgenomen.

PresidiumWoensdag 15 oktober, 19.00 uurSecretaris:RobertvanDijk,tel.0252-783590

De agenda voor het Presidium kunt u enkele dagen voor de vergadering inzien via de website www.teylingen.nl/bis.

Uw mening geven?Mail of bel onsStuur ons een e-mail met uw mening over een onderwerp via gemeenteraad@teylingen.nl. E-mails gericht aan de raad zijn openbaar. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De telefoonnummers en adressen van individuele raadsleden vindt u op www.teylingen.nl/bis.

SpreekrechtU kunt ook gebruik maken van het spreekrecht. Dit is een mogelijkheid om de commissie toe te spreken. U geeft zich opbijdegriffie.Graagontvangtdegriffievoorafdetekstvanuw inspraak via de e-mail. De spelregels van het inspreekrecht vindt u op www.teylingen.nl/bis.

GriffieE-mail gemeenteraad@teylingen.nl (E-mails gericht aan de raad zijn openbaar.)Telefoon 0252-783 590

Zorgcontracten vrijgevestigden, groepspraktijken jeugd-GGZ en dyslexiezorg

Bijeenkomst over pgb in de Jeugdhulp op 20 oktober

Binnenkort worden de zorgcontracten afgesloten voor 2015. Dit geldt ook voor de vrijgevestigde hulpverleners en groepspraktijken. Bent u: • eenvrijgevestigdezorgaanbiederofheeftueengroepspraktijkindejeugd-GGZofdyslexiezorg;• engevestigdinderegioHollandRijnland;• enheeftuzittendecliënteninderegio,dan komt u wellicht in aanmerking voor een zorgcontract metHollandRijnland.Kijkopwww.hollandrijnland.net/vrijgegevestigdeaanbiedersjeugdhulp

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het leveren van jeugdhulp aan kinderen en jongeren onder de 18 jaar. De 14 gemeenten in de regio Holland Rijnland contracteren deze jeugdhulp gezamenlijk.

Informatieavond 13 oktober in Level, LeidenOp 13 oktober wordt een informatieavond gehouden voorvrijgevestigdenindejeugd-GGZendyslexieoverdeaanstaande veranderingen, het inkoopdocument en het hierbij behorende contracteringsproces.

Meer informatie:www.hollandrijnland.net/vrijgegevestigde aanbiedersjeugdhulp, e-mail jeugdhulp@hollandrijnland.net oftelefonisch071–5239090.

Per 1 januari 2015 krijgt de gemeente nieuwe taken. Deze maandkrijgtuelkeweekophetgebiedvanJeugdhulp,Zorgen ondersteuning en Werk en inkomen de veel gestelde vragenenantwoorden.Meerweten?Kijkookopwww.teylingen.nl onder Werk, zorg en inkomen.De samenwerkende gemeenten in de regio Holland Rijnland zijn bezig onder andere regels over het persoonsgebonden budget(pgb)indeJeugdhulptemaken.Bentueen

pgb-gebruiker en wilt u meedenken en praten over deze regels? Dan nodigen we u van harte uit om hierover in gesprektegaanop20oktobertussen19en21uurinhetbestuurscentrum in Voorhout.

Aanmelden kan tot uiterlijk 15 oktober via secretariaatsocialeagenda@hollandrijnland.neto.v.v. ‘bijeenkomst pgb’.

Voornemen uitschrijving uit BRP Teylingen (art. 2.21 en 3.18 wet BRP)

Burgemeester en wethouders hebben het voornemen de adresgegevens van de onderstaande personen te wijzigen. Na onderzoek is gebleken dat zij niet meer wonen op het adres waarop zij in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Teylingen staan ingeschreven.

Naam en voorletters Adres, plaats Datum voornemenMusial, M. Angelenhorst 13, 02-10-2014 Sassenheim

Hun adresgegevens worden daarom als volgt gewijzigd:Adres : onbekendWoonplaats : onbekendLand : onbekend

Hierdoor zullen zij formeel niet meer in Nederland woonachtig zijn.

Deze wijziging wordt aan de afnemers van de BRP (zoals de administratie van uitkeringsinstanties, pensioenfondsen en zorgverzekeraars) doorgegeven. Dit kan gevolgen hebben voor de zorgverzekering en voorzieningen als AOW en pensioen van deze personen.

Belanghebbenden kunnen tot 4 weken na deze publicatie reageren. Reageren kan door contact op te nemen met de gemeente op telefoonnummer 14 0252 of schriftelijk: gemeente Teylingen,teamBurgerzaken,Postbus149,2215ZJVoorhout.

4 Weken na publicatie zullen burgemeester en wethouders de beslissing nemen om de wijziging van de adresgegevens door te voeren. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen 6 weken na bekendmaking bezwaar worden gemaakt.

Collectes

Er is van 12 tot en met 18 oktober een collectevergunning verleend aan Vereniging Bartimeus Sonneheerdt.

Bodembeheernota gemeente Teylingen

In het Besluit bodemkwaliteit staan de landelijke kwaliteitseisen voor bouwstoffen, grond en baggerspecie. Er is voor de gemeente Teylingen aanleiding om eigen beleid te ontwikkelen.

De gemeenteraad van Teylingen heeft op 25 september 2014 vastgesteld:• DeBodembeheernotadeelA(algemeen)• DeBodembeheernotadeelB(gebiedsspecifiekbeleid gemeente Teylingen)

Het doel van de Bodembeheernota is:• Verduidelijkenvanderegelgevingrondgrondverzet.• Verbeterenvandemogelijkhedentotgrondverzetinde ontwikkellocaties Hooghkamer en Oosthout en in het (regionaal aanwezige) gebied met toemaakdek (agrarisch buitengebied).

De Bodembeheernota is in samenwerking met de betrokken gemeenten door de Omgevingsdienst West-Holland ontwikkeld voor de regio. De ontwerpnota is eerder op 21 januari 2014 vastgesteld door het college van B&W en heeft ter inzage gelegen van 30 januari tot en met 12 maart 2014. Er zijn geen zienswijzen ingebracht.

Stukken inzienDestukkenliggenvanafdonderdag9oktobertotenmetwoensdag19november2014terinzagebijdereceptieinhetgemeentekantoor in Sassenheim.

BeroepBentuhetnieteensmetdeBodembeheernota?Geletopartikel50 van het Besluit bodemkwaliteit kunt u hiertegen in beroep gaan. Dat doet u schriftelijk binnen zes weken na 8 oktober 2014. Het beroepschrift dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraakvandeRaadvanState,Postbus20019,2500 EA Den Haag. Tevens kan er bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een voorlopige voorziening worden gevraagd.

Wij verzoeken u ons een afschrift toe te sturen van uw beroepschrift. Dit kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen, per adres:OmgevingsdienstWest-Holland,t.a.v.deheerE.J.Bakker,Postbus159,2300ADLeiden.Het indienen van beroep staat open voor belanghebbenden die eerder een zienswijze ingediend hebben, dan wel degenen aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij niet eerder een zienswijze hebben ingediend.

InlichtingenVoor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaatvandeOmgevingsdienst,telefoon 071-4083100.

Algemene plaatselijke verordening

Ontheffing/vergunning/toestemming is verleend aan:• StichtingBeheerKasteelTeylingen,Sassenheimvoorhet organiserenvanhetevenementJacobaweekendinenomde Ruïne van Teylingen op 11 en 12 oktober 2014, beiden dagen van10.00tot17.00uur(26-09-14)• TheGrillFactoryBV,Amsterdamvoorhetinnemenvaneen standplaats op het Raadhuisplein in Voorhout op donderdag vanaf 2 oktober 2014 voor de verkoop van gegrilde kip (30-09-14)• COMeGBV,Zoetermeervoorhetgebruikvangemeentegrond in de Irenestraat van 1 september tot en met 31 oktober 2014 (02-10-14)

Ligplaatsvergunningen Pleziervaartuigen:

• Zandsloot–Postwijkkademetboxnummer33(02-10-14)

Leegstandwet

Op grond van artikel 15 is vergunning verleend voor het mogen verhuren van de woning(en):• Charbonlaan13inSassenheimvan1november2014toten met31oktober2016(25-09-14)• Charbonlaan15inSassenheimvan1november2014toten met31oktober2016(25-09-14)• Charbonlaan17inSassenheimvan1november2014toten met31oktober2016(30-09-14)

Woonschepenverordening

Vergunning op grond van artikel 5.1 is vergunning verleend:• voorhetwoonschipAlloAllo,gelegeninVennemeerin Warmond(30-09-14)

Niet eens met een van deze besluiten?

Hoe u bezwaar kunt maken staat genoemd aan het einde van dezeGemeenteberichten.

Bekendmaking bestemmingsplan ‘Burgemeester Ketelaarstraat 25 Warmond’ gewijzigd vastgesteld

Digitalenaamplan:NL.IMRO.1525.BP2012WAR10007-0401

ToelichtingHet bestemmingsplan biedt het planologisch en juridisch kader waarbinnen de in dit plangebied beoogde nieuwe ontwikkeling mogelijk wordt gemaakt. Het agrarisch bedrijfsperceel is niet meer als zodanig in gebruik. Verzocht is het perceel te bestemmen overeenkomstig het huidig gebruik (wonen) met de mogelijkheid voor bed & breakfast en tevens de mogelijkheid te bieden om een twee-onder-één-kap woning op te richten achter de voormalige boerderij (Rijksmonument).

Ter inzageHet raadsbesluit van 25 september 2014 met het gewijzigd vastgesteldebestemmingsplanBurgemeesterKetelaarstraat25 Warmond met daarin opgenomen de ingebrachte (inspraak)reacties en de weerlegging van de zienswijzen (zie Hoofdstuk 6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid) liggen van donderdag 9oktober2014totenmetwoensdag19november2014terinzage bij de receptie van het gemeentekantoor in Sassenheim.De digitale versie van het vastgestelde bestemmingsplan kunt u inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. en op onze website www.teylingen.nl.

(N.B. Als er verschillen zijn tussen de analoge en digitale versie, is op grond van artikel 1.2.3. van het Besluit ruimtelijke ordening de digitale versie beslissend.)

Beroep tegen het vaststellingsbesluit van 25 september 2014Vandonderdag9oktober2014totenmetwoensdag19november 2014 is het instellen van beroep mogelijk voor:• Belanghebbenden,dietijdigeenzienswijzeoverhet ontwerpbestemmingsplan naar voren hebben gebracht;• Belanghebbenden,diekunnenaantonendatzijredelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken;• Iederebelanghebbendewatbetreftdewijzigingendie de gemeenteraad bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan heeft aangebracht. Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraakvandeRaadvanState,Postbus20019,2500 EA Den Haag. Belanghebbenden kunnen bij de Voorzitter van die Afdeling tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Een verzoek om voorlopige voorziening is alleen ontvankelijk als daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

InwerkingtredingHet vaststellingsbesluit treedt op donderdag 20 november 2014 in werking, tenzij binnen die termijn naast een beroepsschrift ook een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

Informatie Voor vragen of informatie kunt u contact opnemen met Richard Rietveld via telefoonnummer 14 0252 of stuurt u een e-mail naar r.rietveld@teylingen.nl.

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning (Reguliere procedure)

• AchterJacobavan plaatsenkeerwand(25-09-14) Beierenlaan 4 en 6 in Sassenheim • Kroeskarperlaan96, plaatsendakkapelvoorzijde 2215XRVoorhout woning(29-09-14)• St.Antoniuslaan19, plaatsendakkapelvoorzijde 2171ELSassenheim woning(29-09-14)• Endepoellaan51, tijdelijk(2jaar)plaatsentwee 2361VCWarmond vlaggenmasten(29-09-14)• Molenstraat18, bouwenwoning(01-10-14) 2171GNSassenheim Inzien binnengekomen aanvragenBinnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 0 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen.

Verleende omgevingsvergunning(mogelijkheid tot bezwaar)

• Baarslaan53, plaatsendakkapelvoorzijde 2215XKVoorhout woning(26-09-14)• Eymerspoeldam7, bouwenwijnkelder(29-09-14) 2361JDWarmond• Herenweg105, verwijderenserre,aanbrengen 2361 EL Warmond dakisolatie, vervangen pannen, woning voorzien van dubbel glas, plaatsen nieuwe dakramen, herstellen voegwerk en herstellen raamkozijn(29-09-14)

Digitale naam: NL.IMRO.1525.BP2011VHT09003-0401De gemeenteraad heeft op 25 september 2014 het bestemmingsplan ‘Engelse Tuin Voorhout’ gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan dat ter inzage heeft gelegen.

Toelichting HetplangebiedligtinVoorhouttussendeJacobavanBeierenweg, de Engelselaan en de Teylingerdreef. Hier staan nu nog de vroegere agrarische bedrijfspercelen vanArentshorst,RotteveelenColijn.Hetnieuwebestemmingsplan maakt de bouw van 180-200 woningen in dit gebied mogelijk. De wijzigingen die bij de vaststelling zijn gemaakt betreffen de 50 kV-hoogspanningsleiding in deJacobavanBeierenweg.Dieisnuaangegevenopdeverbeelding, in de regels en in de toelichting. Verder is het woord ‘regio-archeoloog’ in de toelichting vervangen door ‘senior-archeoloog’.

Inzien Het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad met het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ‘Engelse Tuin Voorhout’, de Nota van beantwoording zienswijzen tevens Nota van wijzigingen en alle bijlagen liggen voor een ieder terinzagevandonderdag9oktobertotenmetwoensdag19november2014.De digitale versie van het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan kunt u inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl en op onze website www.teylingen.nl.U kunt de papieren versie van deze stukken ook inzien bij het ContactcentruminhetGemeentekantoor,Wilhelminalaan25,Sassenheim. (N.B. Indien er verschillen zijn tussen de analoge en digitale versie, is op grond van artikel 1.2.3. van het Besluit Ruimtelijke Ordening de digitale versie beslissend.)

Beroep tegen het vaststellingsbesluit van 25 september 2014Vandonderdag9oktobertotenmetwoensdag19november 2014 is het instellen van beroep mogelijk voor:- Belanghebbenden, die tijdig een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan naar voren hebben gebracht;- Belanghebbenden, die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken;- Iedere belanghebbende wat betreft de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan heeft aangebracht. Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019,2500EADenHaag.Belanghebbendenkunnenbij de Voorzitter van die Afdeling tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Een verzoek om voorlopige voorziening is alleen ontvankelijk als daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

Crisis- en herstelwetOpditplanisdeCrisis-enherstelwetvantoepassing.Datbetekent dat u de argumenten in het beroepschrift dient op tenemen.Eenberoepschriftkanna19november2014nietmeerwordenaangevuld.Argumentendiena19november2014 worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.

InwerkingtredingHet vaststellingsbesluit treedt op donderdag 20 november 2014 in werking, tenzij binnen die termijn naast een beroepschrift ook een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

Informatie Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met deheerP.M.W.M.vanGochvandeafdelingRuimteviatelefoonnummer 14-0252.

Vastgesteld bestemmingsplan ‘Engelse Tuin Voorhout ter inzage

• EErhart Sierbestrating. Voor al uw bestra-tingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs-opgave 070-3211006.• Vuil tapijt? laat het vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Interieurverzorging, tel. 070-5116612.• Dak herStellen? Bou ma/Grundeken bel-len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist!• BC SierBeStratinG Tegelwerk, met afvoer, gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682.• 50-plusser SChilDert, SauSt en BehanGt uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762.• Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor-schoten? www.tcdekampioen.nl.

• paarDenStal te huur voor 5 paarden. 2e Mientlaan, Katwijk/Valkenburg. Tel. 071-4013394.

• SteunZOlen. Erkend leverancier, lid Stich-ting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 06-12028319.

• www.ZalenVerhuurkruyt schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude cen-trum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekos-ten en normale gangbare drankprijzen! Reserverin-gen: tel. 06-25047376.

• Zzp’ers opgelet! Binnenkort start Le Varie met de coördinatie van zorg en dienstverlening. Nieuwsgierig? Bel 06-28891366.

• pianoleraar geeft privélessen bij u thuis. Voor info: 06-55751306. www.pianolesbijuthuis.nl

• te kOOp GeVraaGD: alle merken auto’s en bedrijfsauto’s, defect geen bezwaar, ook sloop, direct contant geld met rdw vrijwaring, info 06-42488414.

• paarDenStal te huur voor 5 paarden. 2e Mientlaan, Katwijk/Valkenburg. Tel. 071-4013394.

• VlOOienMarkt leiDerDOrp zondag 19 oktober 10-17 uur Sportcentrum De Does. Info kraamhuur: 06-39108152 www.animo-markten.nl.

• ZeGwaarD Rioolontstopping. Bel gratis 0800-2.62.61.61.

• MODelSpOOrDaG zaterdag 11 oktober in het rijnlands revalidatie Centrum, Wassenaarseweg 501, 2333 AL Leiden. MODelBaan en trEI-nenBeurS van 10.00-15.00 uur. Gratis toegang.

• Gezocht OppaS voor onze kinderen (3 en 5 jaar) voor aantal dagen p/wk. Incl. licht huishoude-lijk werk. In bezit van auto. Katwijk e.o. Uitgeverij Verhagen brief onder nummer 69, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk.

• Weduwe 69 jaar, zou graag in contact komen met heer tot 78 jaar met culturele interesses. giesberts39@hetnet.nl

• ervaren hulp in de huishouding met referen-ties biedt zich aan. Tel. 06-13712031.

• antieke pianO gratis over te nemen een Grotrian Steinweg piano uit 1929 een hoog, zwart model, in goede speelstaat. Contact opnemen met jet@parrot.nl.

• Bij MaXi MODe is de gehele kleurrijke na-jaarscollectie binnen! fb Koninginneweg 18, Kat-wijk a/Zee, 071-4018833.

Fiesta Style 5drs Uitgerust met o.a. airconditioning, centrale

portiervergrendeling, radio CD-speler, electr. bedienbare ramen, Bluetooth Sync voice-

control, 5” navigatiesysteem Europa

€ 12.495,–UW VOORDEEL € 1.900,– OF MEER*

Focus Ecoboost Edition Wagon Uitgerust met o.a. 16” lichtmetalen velgen, electrisch bedienbare ramen voor, airconditioning, cruise control, centrale portiervergrendeling, radio CD 6 speakers, 5” navigatie Europa, Bluetooth Sync voicecontrol, opti-maal integratie met smartphone, parkeersensoren achter.

€ 17.490,–UW VOORDEEL € 3.000,– OF MEER*

Rekenvoorbeeld: FordFocus Krediet Limiet Aanbetaling/Inruil Kredietbedrag Vaste Jaarlijkse Kosten Slottermijn Maandtermijn Looptijd in Totaal te betalen Debetrentevoet op jaarbasis Percentage (JKP) maanden bedrag Actietarief €17.490,00 €3.240,00 €14.250,00 1,9% 1,9% 9.943,00 €199,00 24 €14.718,52 Standaardtarief €17.490,00 €3.240,00 €14.250,00 8,9% 8,9% 9.943,00 €266,79 24 €16.345,96

Rekenvoorbeeld: Ford Fiesta Krediet Limiet Aanbetaling/Inruil Kredietbedrag Vaste Jaarlijkse Kosten Slottermijn Maandtermijn Looptijd in Totaal te betalen Debetrentevoet op jaarbasis Percentage (JKP) maanden bedrag Actietarief €12.495,00 €2.670,00 €9.825,00 1,9% 1,9% € 7.054 €129,00 24 €10.151,68 Standaardtarief €12.495,00 €2.670,00 €9.825,00 8,9% 8,9% € 7.054 €176,33 24 €11.285,92

In samenwerking met kredietbemiddelaar Bovemij Finance BV handelend onder de naam SternCredit (KvK 31037251). Bovemij Finance BV staat geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder vergunningnummer 12012779. Genoemde voorbeelden zijn op basis van een Afl opend Krediet. Actieperiode t/m 30 september 2014. Vervolgens is het standaard rentetarief van 8,9% van toepassing.Het jaarlijks kostenpercentage is de prijsaanduiding van het krediet. Hierin komen alle kosten van het krediet tot uitdrukking. Bovemij Finance BV hee� geen contractuele verplichting, bemiddelt voor meerdere aanbieders en adviseert niet op grond van een objectieve analyse. Een consumenten informatieformulier is beschikbaar. Toetsing en registratie bij het BKR te Tiel.

Rentewijzigingen en drukfouten voorbehouden. Kijk voor meer informatie op http://www.bovemijfi nance.nl

PRIVÉLEASEFiesta Style 5 drs, metaallak, Navi etc285,– p.mnd. all-in

PRIVÉLEASEFocus Ecoboost wagon, metaallak, Navi etc475,– p.mnd. all-in

1.9%Let op! Geld lenen kost geld

Vanaf slechts

€ 199,– per maandmet Ford options

1.9%Let op! Geld lenen kost geld

Vanaf slechts

€ 129,– per maandmet Ford options

48kw - 65pk74kw - 100pk

Meerprijs metaallak € 600 Meerprijs metaallak € 700

* Nog enkele auto’s uit voorraad leverbaar met extra voordeel tot € 500,-

Kijk voor openingstijden en adresgegevens op www.ardeaauto.nlBel voor meer informatie: Haarlem - 023 553 1666 | Hoofddorp - 023 568 3200Lisse - 0252 466 900 | Noordwijk - 071 364 1010

Prijzen zijn in euro en incl. BTW/BPM. Vraag naar de exacte voorwaarden of kijk op www.ardeaauto.nl. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van standaardspecificaties. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 23,3-20,4; liter/100 km: 4,3-4,9; CO2 gr/km: van 99-109. Diverse modellen zijn voorzien van kenteken 2014.

www.ardeaauto.nl

Gemeente Teylingen Postadres:Postbus149,2215ZJVoorhoutTelefoon: 14 0252 (Let op: netnummer niet nodig, ook niet voor 06 nummers)gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

KLIK

www.teylingen.nl

BEL

14 0252

KOM

Wilhelminalaan 25, Sassenheim

BezoekadressenGemeentekantoor:Wilhelminalaan25in SassenheimBestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout

De gemeente is op werkdagen telefonischbereikbaarvan8.30tot17.00uur,donderdag tot 20.00 uur.

Openingstijden gemeentekantoor:Maandag 8.30-13.00 uurDinsdag 8.30-16.00 uurWoensdag 8.30-16.00 uurDonderdag 8.30-20.00 uurVrijdag 8.30-16.00 uur

Zorgloket/ISD: 9.00-12.00uur

Balie politie: Maa/woe/vrij 9.00-13.00uur Dinsdag 13.30-16.00 uur Donderdag 13.30-17.00uuren 18.00-20.00 uur

GemeenteberichteniseenuitgavevanhetcollegevanburgemeesterenwethoudersvandegemeenteTeylingen.Editie8oktober2014.

• Watertuin23, vergrotenenveranderen 2362 XB Warmond recreatiewoning (01-10-14)• Kroeskarperlaan96, plaatsendakkapelvoorzijde 2215 XR Voorhout woning (01-10-14)

Bezwaar tegen verleende vergunningen

Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffende vergunning – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen. Het bezwaarschrift moet bevatten:• Naamenadres• Datum• Omschrijvingvandebeslissingwaartegenbezwaarbestaat• Reden(en)vanhetbezwaar• Handtekening

Verzoek voorlopige voorzieningEen bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten:

• Naamenadres• Datum• Besluitwaartegenbezwaarbestaat• KopievanhetbezwaarschriftdatbijdegemeenteTeylingenis ingediend.

Hetadresis:Voorzieningenrechterrechtbank’s-GravenhageSector BestuursrechtPostbus 203022500 EH Den Haag

U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening(DigiD).Kijkopdegenoemdesitevoordeprecieze voorwaarden.

Commissie Welstand

Eens per twee weken op maandag behandelt een deskundige vandeWelstandscommissievanaf09.30uurdeprojecteninhet gemeentekantoor. Deze besprekingen zijn openbaar. Voor het inzien van de agenda of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het gemeentekantoor. De eerstvolgende welstandsvergadering is maandag 13 oktober 2014.

.

serviceWOENSDAG 8 OKTOBER 2014 DE TEYLINGER6

deTEYLINGER

www.deteylinger.nlTwitter: @DeTeylinger

Oplage: 16.200

Uitgave van:Uitgeverij VerhagenAmbachtsweg 7 A, KatwijkPostbus 3066, 2220 CB KatwijkTelefoon 071-4022901Fax 071-4032325

Advertenties:Telefoon 071-4022901Fax 071-4032325E-mail: advertentie@uitgeverijverhagen.nlo.v.v. De Teylinger

Sluitingstijd advertenties:dinsdag 11.00 uur

Hoofdredactie:Teuntje van Delft

Redactie:Eindredactie: Piet van der VoorenE-mail: redactie@deteylinger.nlTelefoon/fax 071-3010118Contact bij voorkeur per e-mail

Sluitingstijd kopij:maandag 16.00 uur

Verspreiding:Telefoon 071-4022901E-mail: verspreiding@uitgeverijverhagen.nl

De Teylinger wordt iedere woensdag huis-aan-huis verspreid in de ge-meente Teylingen en is bovendien af te halen op de volgende adressen:

Sassenheim: Gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25; The Read Shop, Hoofdstraat 207; Primera Van der Lans, Hoofdstraat 208; Esso Selfservice, Oosthoutlaan 2;

Voorhout: Bestuurscentrum, Raadhuisplein 1; Autobedrijf Schoonoord, Herenstraat 8; Plus Van Dijk, Herenstraat 45; Hoek Boek & Kantoor, Herenstraat 63; Primera, Jacoba van Beierenhof 26;

Warmond: Albert Heijn, Dorpsstraat 2; Boek Kado Enzo, Dorpsstraat 106; VVV, Gemeentehaven 3.

COLOFON

Kerkdiensten

Medische diensten

Donderdag 9 t/m woensdag 15 oktober.

SASSENHEIMRK-Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag: 10.00 uur Gezinsviering m.m.v. Vivo.Protestantse Gemeente:- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): Zondag: 10.00 uur ds. A.A. Bos-ma.- Julianakerk (Julianalaan 6): Zondag: 10.00 uur ds. T. Moll.Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): Zon-dag: 10.00 uur dhr. C. Eberwijn (leesdienst).

VOORHOUTRK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): Donderdag: 18.45 uur Viering in Dagkapel. Zondag: 10.00 uur Eucharistie-viering m.m.v. Middenkoor.Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): Zondag: 10.00 uur ds. J.W. van den Berg (avondmaal).

WARMONDRK-Sint Matthiaskerk (Heren-weg 76): Zaterdag: 19.00 uur Zaaz-viering met Meanderkoor uit Noordwijk (thema: Pelgri-mage).RK-Kapel Mariëngaerde (Mgr. Aengenentlaan 3): Donderdag: 11.00 uur. Zondag: 10.00 uur. Dinsdag: 11.00 uur.Protestantse Gemeente (He-renweg 82): Zondag: 9.30 uur ds. A. van Houwelingen, Noordwijk.Baptistengemeente Kaleb (He-renweg 80): Zondag: 10.30 uur Hans Maat.Wings of Healing (Veerpolder 6 A): Zondag: 10.00 uur evang. Jan Zijlstra (Eredienst); 19.00 uur evang. Jan Zijlstra (Genezings-dienst).

Avond-, nacht- en weekend-diensten.

HuisartsAlleen spoedeisende huisartsen-hulp (maandag t/m vrijdag 17.00-8.00 uur, weekend en feestdagen): Doktersdienst Duin- en Bollen-streek, Rijnsburgerweg 4 B, Voor-hout, tel. 0252-240212 (altijd eerst bellen).

TandartsSassenheim/Voorhout: Via www.tandartswaarnemingbollen-streek.nl of telefoonnummer ei-gen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur.

ApotheekAlleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek. Maandag t/m vrijdag 17.00-23.00 uur, en weekend en feestdagen 8.00-23.00 uur: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216. Dage-lijks 23.00-8.00 uur: Apotheek De Nachtwacht (LUMC), Albinusdreef 2, Leiden, tel. 071-5665019.

DierenartsVia telefoonnummer Dierenkli-niek Sassenheim (tel. 0252-232219) en Dierenkliniek Voorhout (tel. 0252-215231) verneemt men welke dierenarts waarneemt.

Aanleveren familieberichtenU kunt aanleveren via

e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Per e-mailMail de tekst naar

advertentie@uitgeverijverhagen.nlo.v.v. De Teylinger.

U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

Per post of afgevenU kunt uw advertentie per post

sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen,

Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

FAMILIEBERICHTEN

UITVAARTVERZORGING NOORDWIJK

071 364 6006 • www.barbaranoordwijk.nl

Omdat een uitvaart meer is dan afscheid alleen...

Uw uitvaartleiders: Annemarie Hazenoot & Areen van der Plas

Dag & nacht bereikbaar: 071 364 6006

Omdat een uitvaart meer is dan afscheid alleen...

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenk teken. Grafstenen en urnen in natuursteen,glas, RVS en hout.

Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk.

Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.about.me/memorienatuursteen

Uw adviseurHenri van Hardeveld

Jacoba van Beierenlaan 42171 CM SassenheimTel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nlwww.uitvaartverzorgingvliem.nl

• Begraven

• Cremeren

• Rouwtransporten door binnen en buitenland

• Opbaring in eigen rouwkamers

• Eigen parkeerterrein

• Dag en nacht bereikbaar

Wilma Bleeker

Jollie Wildeman

Ankie Jochemsz

zorgzaamen betrokken

dag en nacht bereikbaar

Tel: 06-30409466

www.uitvaart-teylingen.nlinfo@uitvaart-teylingen.nl

vrijblijvend voorgesprek mogelijk

UitvaartondernemingTeylingen

www.schouwenhove.nl

serviceflat SCHOUWENHOVE

Vorstelijk wonen aan de rand van leiden

nu te huur: luxe 2- en 3-kamerappartementen voor senioren in serviceflat Schouwenhove.

Veilig, zorgeloos en comfortabel wonen in het hart van de Randstad, met alle service en voorzieningen onder handbereik.

› Eigentijdse, ruime huurappartementen› Zelfstandig en beschermd wonen› Privacy én sociale activiteiten› U bepaalt zelf het serviceniveau

Vraag een informatie-map aan of maak een

afspraak voor een rondleiding:

071-531 20 21

M

In dankbare herinnering aan alles wat zij voor ons heeft betekend, delen wij u bedroefd mede dat is overleden onze lieve, zorgzame, betrokken moeder, oma en ‘oude oma’

Mien van Winsen – Wassenaar

weduwe van Kees van Winsen

Warmond, Warmond, 9 februari 1926 5 oktober 2014

Marijke Ad en Henny Koen en Joyce Annet Loek en Trudy Roeland en Laura, Lennon Frankwin en Virginie Helma en Dick Nicole en Paul, Pepijn Manon en Bas Toine en Elles Liesbeth Frederique en Bob, Julie, Fileine, Kees Jacqueline Annebel Mark en Veronique Margot en Walter Wout Thijs en Debby

Machenlaan 282361 XZ Warmond

De Eucharistieviering wordt gehouden op donderdag 9 oktober om 13.00 uur in de St. Matthiaskerk, Herenweg 76 in Warmond.Aansluitend begeleiden wij moeder Mien naar haar laatste rustplaats op de begraafplaats achter de kerk.Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren in Het Trefpunt, Herenweg 80 in Warmond.

Nog kaarten voor Van MerwijkSASSENHEIM Zaterdag 18 oktober in theater ‘t Onderdak in Sassenheim: Jeroen van Mer-wijk met ‘Er zijn nog kaarten’. Jeroen van Mer-wijk ziet al jarenlang dingen die voor anderen onzichtbaar zijn. Zo wees hij als eerste op de feminisering van de samenleving en voorspel-de hij de rampspoed van marktwerking. Waar zijn allerlaatste soloprogramma over zal gaan is voor gewone stervelingen onzeker.

Leidt hij een weg uit de crisis? Brengt hij troost met verhalen, tekeningen en snijdende lied-jes? Komt hij met oplossingen voor proble-men die door anderen nog niet eens benoemd zijn? Er staat, zo leert de geschiedenis, in het cabare-tuniversum van Jeroen van Merwijk voor aan-vang van de voorstelling maar één ding vast: ‘Er zijn nog kaarten’. Van Merwijk staat bekend om zijn speelse en snijdende liedjes en verha-len.

Naast zijn soloprogramma’s trad hij op met Bavo Galama en Harrie Jekkers. Kaarten á 16 euro zijn verkrijgbaar via www.hetonderdak.nl, telefonisch op tel. 0252-225874 op werkda-gen van 10.00 tot 11.00 uur, bij Primera Van der Lans en vanaf 45 minuten voor aanvang aan de kassa van het theater. De aanvang is 20.15 uur.

Bereikbaarheid De TeylingerTEYLINGEN De redactie van De Teylinger is het beste per e-mail bereikbaar. Het e-mailadres van onze redactie is: redactie@deteylinger.nl. Contact per e-mail heeft onze voorkeur.

Wilt u echter toch telefonisch contact met de redactie, dan zijn wij -op onregelmatige tijden tijdens kantooruren- uitsluitend bereikbaar via het telefoonnummer 071-3010118.

De overige afdelingen van Uitgeverij Ver-hagen, de uitgever van De Teylinger, zijn tijdens kantooruren bereikbaar via het te-lefoonnummer 071-4022901 (advertentieaf-deling, afdeling Verspreiding etc.).

politiek woensdag 8 oktober 2014de TeYLIngeR 7

Slecht weer zat fietspad een beetje in de wegn Werk Teylingerdreef inmiddels afgerondVOORHOUT n Het werk aan het fietspad langs de Teylinger-dreef (Zuidelijke Randweg) in Voorhout heeft voornamelijk vertraging opgelopen door de weersomstandigheden, zo geeft B&W aan op vragen van D66-raadslid Fred Koot.

Door Nico Kuyt

Het was Koot opgevallen dat het fietspad langs de Teylingerdreef langdurig was opgebroken. In de vakantieperiode hebben geduren-de drie weken in het geheel geen werkzaamheden plaatsgevonden. (Brom)fietsers begaven zich op de autorijbanen, wat resulteerde in onoverzichtelijke en gevaarlijke si-tuaties. Kon die planning nu werke-lijk niet anders, zo vroeg de D66-er zich af. Waarom niet de aanpassin-gen in gedeelten uitvoeren? In een antwoord erkent B&W dat de werk-zaamheden ruim twee maanden hebben geduurd en dat het fiets-pad gedurende die periode niet gebruikt kon worden. Voorafgaand aan de uitvoering heeft netbeheer-der Liander proefsleuven gegraven om te kijken of het tracé geschikt was voor de kabels en tevens is on-derzoek gedaan naar de ligging van

andere kabels en leidingen en de grondwaterstand. Maar toen het werk begon bleek er sprake te zijn van een hogere grondwaterstand dan vooraf aangetroffen, want er ontstond een extreme weersom-standigheid waarbij sprake was van wateroverlast. Daardoor hebben de werkzaamheden vertraging opge-lopen. B&W betreurt dit, maar geeft aan dat gelet op de onvoorziene omstandigheden dat helaas een constatering achteraf is. De plan-ning was om gedurende de bouw-vakvakantie door te werken en de overlast op die manier te beperken, maar dit is door de extreme regen-val letterlijk in het water gevallen waardoor een deel weer opnieuw moest worden hersteld en gelegd. Ondanks dat er met een kleinere ploeg wel is doorgewerkt, bleek het niet mogelijk de werkzaamheden eerder af te ronden. Er is gekeken naar alternatieven, maar vanwege

de storingsgevoeligheid van het elektriciteitsnetwerk bij het ‘op-knippen’ van het tracé, was het noodzakelijk het gehele tracé in één keer aan te leggen. Overigens is B&W van mening dat de gebruikte borden en afzettingen voldoende duidelijkheid hebben geboden over de intentie van de verkeers-maatregelen, waarbij (brom)fiet-sers de omleidingsroute dienden te volgen. Wel gaat B&W in de toe-komst vooraf meer overleg voeren met de politie over de tijdelijke ver-keersmaatregelen, wanneer het te verwachten gedrag van weggebrui-kers verkeersonveilige situaties kan veroorzaken. Aanvullend wordt bij huidige en toekomstige werkzaam-heden tijdig een informerend arti-kel geplaatst op de website van de gemeente.

Vier jubilarissen bij De Zonnebloem VoorhoutVOORHOUT n Vorige week woensdag zijn tijdens een gezellig samenzijn ver-schillende medewerkers van de Zonnebloem gehuldigd. Plony van Leeuwen is 25 jaar actief als vrijwilliger, en Karin van Rijk, anneke Floor en Coby van gerven zijn tien jaar vrijwilliger bij de afdeling Voorhout. de dames waren aangenaam verrast en na een luid applaus van alle vrijwilligers werden de insignes en een mooi boeket bloemen uitgereikt.

Zorgen bij D66 over opvang asielzoekersTEYLINGEN n De D66-raadsleden Bart van der Ploeg en Ton Ver-degaal hebben aan B&W vragen gesteld over de opvang in Teylin-gen van de steeds groter worden-de stroom asielzoekers.

Het aantal asielzoekers in Neder-land is aanzienlijk toegenomen, en zoals het er volgens beide raadsle-den naar uitziet zal het aantal dit jaar in de buurt komen van 2004, het jaar met de grootste toestroom van de afgelopen tien jaar. Wanneer zij een verblijfsvergunning hebben gekregen moet de gemeente voor passende woonruimte zorgen. In het eerste halfjaar van 2014 zijn in Teylingen veertien personen toe-

gewezen en allen van huisvesting voorzien. In het tweede halfjaar komen er nog twintig personen bij. Voor woonruimte wordt vooral ge-bruik gemaakt van het woningaan-bod van sociale huurwoningen van de woningcorporaties. De verwach-ting is nu dat het aantal asielzoe-kers en vluchtelingen de komende periode nog aanzienlijk zal groei-en. Daarom vraagt D66 ophelde-ring aan B&W of er problemen aan zitten te komen in het tweede half-jaar en als de verwachte toestroom in 2015 aanzienlijk groeit. Zo zal de druk op de sociale huurwoningen toenemen en dat kan gevolgen heb-ben voor woningzoekenden op be-staande wachtlijsten.

Verbod gifspuit verhoogt kostenTEYLINGEN n Vanaf 1 november 2015 is het wettelijk verboden om chemische middelen te gebruiken voor onkruidbestrijding op ver-hardingen. Begin dit jaar heeft de Tweede Kamer hiermee ingestemd. Per jaar gaat de alternatieve bestrij-ding door borstelen, branden, hete lucht en heet water de gemeente Teylingen ongeveer 52.000 euro meer kosten. De gemeente had al eerder besloten om met de chemi-sche middelen in 2017/2018 te stop-pen. Maar wetgeving dwingt Teylin-gen nu tot snellere maatregelen en daarom gaat men de regels voor de aanbesteding aanscherpen. De ge-meenteraad gaat binnenkort over de nieuwe werkwijze een besluit nemen. Per 1 januari 2018 geldt het verbod niet alleen voor verhardin-gen, maar ook voor overige terrei-nen zoals sport- en golfterreinen, siertuinen en recreatiebedrijven, tenzij zich daar plagen voordoen. Particulier gebruik van de chemi-sche middelen wordt ontmoedigd door voorlichting.

Raad gaat beslissen over ontheffing voor ElsgeestVOORHOUT n De gemeenteraad gaat binnenkort besluiten of een ontheffing bij de provincie wordt aangevraagd voor de uit-breiding van sportpark Elsgeest in Voorhout voor het gebruik van beschermd grasland voor voetbal.

Begin vorig jaar heeft de gemeen-teraad ingestemd met een uit-breiding richting provinciale weg N444 van sport- en recreatiepark Elsgeest. De uitbreiding is echter gelegen op provinciale bescherm-de graslanden. Daar zijn in prin-cipe geen nieuwe ontwikkelingen toegestaan, tenzij een ontwikke-ling een aantoonbare meerwaarde voor de ruimtelijke kwaliteit van de graslanden heeft. Daarom moet de provincie worden gevraagd om een ontheffing te verlenen om zo twee voetbalvelden en een multi-functioneel trainingsveld moge-lijk te maken. Uitbreiding van het

sportpark is overigens de enige optie. De voetbal-, hockey- en hand-balvereniging ervaren tekorten in de beschikbare capaciteit van de sportvelden en dat kan niet binnen de huidige grenzen van het park opgevangen worden zonder dat het ten koste gaat van één of meerdere verenigingen. Voor de gemeente is het daarom van belang om in te zetten op uitbreiding van sport- en recreatiepark Elsgeest op de reeds aangekochte grond.

www.jantjebeton.nl

VERSTRIO

SASSENHEIM

Scholten keurslagerHoofdstraat 261 • SassenheimTel. 0252-211440 • Fax 0252-220534www.scholten.keurslager.nlinfo@scholten.keurslager.nl

v.d. VeerHoofdstraat 259 - Sassenheim

Tel./Fax: 0252-232141

Openingstijden viswinkel: Maandag van 11.00-18.00 uur Di. t/m vr. van 9.00-18.00 uur -Zaterdag van 9.00-17.00 uurFish & Chips is geopend van woensdag t/m vrijdag van

12.00 - 18.00 uur en op zaterdag van 12.00 - 17.00 uur.

Kleine spruitjes ......... 500 gram 0.75

Verse vat zuurkool ... 500 gram 0.75Nieuwe oogst

Jonagold appels ............ 1 kilo 0.95

Afslank rauwkost ........100 gram 0.79Maaltijd van de week:

Rodekoolstamppot ......100 gram 0.79

Elke woensdag:

Perssinaasappels Klasse I 10 stuks . . . . . . . . . 1.75

WeekaanbiedingenWeekaanbiedingen

Onbetwist uw fruitmandspecialist

Gestoomde makrelen 2 stuks 5,50Katwijkse cocktails 2 stuks 5,00Vissoep, huisgemaakt

1liter 5,50Visroerbak, diverse varianten 100 gram 1,50

WoensdagactieGebakken kibbeling

500 gram 6,50

Tel. winkel: 0252-210151

Oude Haven 3 - Sassenheim A

anbi

edin

gen

zijn

gel

dig

van

6 t/

m 1

1 ok

tobe

r

Aanbiedingen zijn geldig van 6 t/m 11 okt

Keurslagerij Scholten

Hoofdstraat 261

Sassenheim

0252-211440

VLEESWARENKOOPJE

Bij 150 gram gegrild spek

GRATIS 100 GRAM

EIERSALADE

TROTS VAN DE KEURSLAGER

Gekruide varkensrollade

500 gram 6

75

KEURSLAGERKOOPJE

4 roomschijven + 4

slavinken

6

50

SPECIAL

Beef stick

100 gram 1

95

KEURSLAGERSKOOPJE4 roomschijven + 4 slavinken 650

TROTS VAN DE KEURSLAGERGekruide varkensrollade

500 gram 675

VLEESWARENKOOPJEBij 150 gram gegrild spek

GRATIS 100 GRAM EIERSALADE

SPECIAL

Beef stick 100 gram 195

Hoorneslaan 201-203Katwijk aan Zee (Noord)

Telefoon (071) 402 40 85

SPECIAAL KEUZE-AFHAALMENU

Ook menumaaltijden7 dagen per week geopend

Stel zelf uw menu samen en maak drie verschillende keuzes uit onderstaande gerechten:

www.kamsan.nl

Iedere vrijdag en zaterdag v.a.18.00 uur:Iedere vrijdag en zaterdag v.a.18.00 uur:Iedere vrijdag en zaterdag v.a.18.00 uur:Chinees, Indisch en Thais lopend buffetChinees, Indisch en Thais lopend buffetChinees, Indisch en Thais lopend buffet

€ € € 18,9518,9518,95 p.p. p.p. p.p. Kinderen t/m 10 jaar Kinderen t/m 10 jaar Kinderen t/m 10 jaar € 9,50€ 9,50€ 9,50 p.p.p.p.p.p.

Bij een afhaalbestelling van minimaal € 28,-Bij een afhaalbestelling van minimaal € 28,-Bij een afhaalbestelling van minimaal € 28,-krijgt u van ons een gratis portie kroepoek!krijgt u van ons een gratis portie kroepoek!krijgt u van ons een gratis portie kroepoek!

1. Babi Pangang2. Tjap Tjoy met kip3. Ajam Ketjap4. Thaise kip5. 4 stokjes saté6. Pau Cheung Kai (kip met pikante saus)

7. Foe Young Hai

8. Kou-Lou-Kai 9. 2 soorten rundvlees

(sambal en ketjap)10. Ajam Pangang (met kip)11. Gebakken Pangafilet12. Babi Pangang spek

+ 4 mini loempia’s en 2 x nasi of bami € 23,50

ONBEPERKT ETEN / ONBEPERKT ETEN / ONBEPERKT ETEN / ALL YOU CAN EAT ALL YOU CAN EAT ALL YOU CAN EAT Keuze uit 45 Keuze uit 45 Keuze uit 45 verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagenverschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagenverschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen

€ € € 111verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen

1verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagenverschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagenverschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen

1verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen

1verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen

1verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagenverschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagenverschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen

1verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen

777,95,95,95verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen

,95verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagenverschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagenverschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen

,95verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen

,95verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen

,95verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagenverschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagenverschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen

,95verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen

p.p. p.p. p.p. (Kinderen t/m 10 jaar € 9,50)(Kinderen t/m 10 jaar € 9,50)(Kinderen t/m 10 jaar € 9,50)

Uw kostbaarheden zijn goud waard!Goudwisselkantooris eigendom van familie De Ruiter en heeft ruim 25 jaar

expertise!

Iedereen heeft kostbaarheden in huis. Soms zelfs zonder dat men zich hier bewust

van is. Een paar oude munten, een ketting of een horloge, een treintje waar

grootvader nog mee heeft gespeeld of een doosje met oude bankbiljetten. Laat

uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van

Goudwisselkantoor. Zo ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn en mocht u het

willen verkopen, dan bieden we u ook nog eens een reële prijs.

Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen:

Goud ✔ ✔ ✔ ✔ ✔

Zilver ✔ ✔ ✔ ✔ ✔

Munten ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔

Sieraden (goud en zilver) ✔ ✔ ✔ ✔

Oude bankbiljetten ✔ ✔ ✔ ✔ ✔

Postzegels ✔ ✔ ✔

Antiek speelgoed ✔ ✔ ✔

Inkoop Verkoop Veiling Beleggen TaxatieVerpanden

www.goudwisselkantoor.nl

Meer dan 50

locaties door heel

Nederland!

Locatie Katwijk Tramstraat 112b2225 CM KatwijkT 071-4071815katwijk@goudwisselkantoor.nl

OpeningstijdenDi. t/m za. van 9.30 - 17.00 uur

Najaar 2014

Vrijdag 10 oktober 2014 10.00-16.00 uur

nieuws woensdag 8 oktober 2014de TeYLIngeR 9

Plan voor pick-up-point aan de Warmonderwegn B&W: Internetafhaalpunt past niet in winkelcentrumSASSENHEIM n De gemeenteraad moet zich gaan uitspreken of een vestiging van een pick-up-point voor dagelijkse goede-ren aan de Warmonderweg in Sassenheim wenselijk is bin-nen de gemeente.

Door Nico Kuyt

Door Monviso Vastgoed is bij B&W een principeverzoek ingediend voor het realiseren van het pick-up-point. Het gaat daarbij om da-gelijkse goederen die besteld en af-gerekend worden via internet. Het idee erachter is dat een deel van de consumenten het doen van bood-schappen niet leuk vindt. Het kost tijd, het is vaak druk in de super-markt en er zit een grote mate van herhaling in de aankopen. Daarom wenst een deel van de consumen-ten zonder moeite te beschikken over de boodschappen en vooral zonder dat het veel tijd kost. Omdat consumenten een groot deel van de wekelijkse boodschappen goed kunnen voorspellen, is het aantrek-kelijk voor hen om in plaats van een boodschappenlijst te schrijven de producten meteen aan te klikken op de website van een supermarktorga-nisatie. De supermarkt kan vervol-gens de producten verzamelen voor de klant, zodat deze zelf niet meer langs de schappen hoeft te lopen. Dit levert voor de klant tijdwinst op, aldus de initiatiefnemer.

INtErNEtvErkoopInternet is een steeds verder groei-

end kanaal voor de aankoop van goederen. Vooral op het gebied van niet-dagelijkse goederen wordt deze markt met grote stappen di-gitaal veroverd. Landelijk verschij-nen er steeds meer pick-up-points, zoals bij bestaande winkels, maar ook op buiten de centra gelegen locaties met een snelle bereikbaar-heid vanaf doorgaande wegen. Zij richten zich op forensen die na het werk de boodschappen oppikt. Ge-zien de goede ligging van Teylingen langs rijksweg A44 wil Monviso nu in Sassenheim een pick-up-point realiseren. In de plaatselijke Detail-handelsvisie staat echter vermeld dat terughoudend moet worden omgegaan met nieuwe vestigingen van detailhandel buiten de winkel-centra.

Recent was er nog discussie over de vestiging van Intratuin aan de Rijksstraatweg. Een pick-up-point past volgens B&W echter niet in een winkelcentrum. De klanten verla-ten hun auto niet bij het oppikken van hun bestelling. En gezien het beperkte marktaandeel en het gro-te verzorgingsgebied wat veel ver-der reikt dan Teylingen, gaat de ves-tiging van het pick-up-point naar inschatting van B&W niet wezenlijk

concurreren met de bestaande win-kelcentra en supermarkten.

Onderzoek toont aan dat het toe-komstige marktaandeel door inter-netverkoop in de boodschappen-sector niet hoger zal worden dan 3 procent. Boodschappen doen is namelijk voor een groot deel van de consumenten ook een sociale gebeurtenis en zij zullen het blij-ven doen in fysieke winkels. De ge-meenteraad moet nu gaan bekijken of de vestiging van een pick-up-point wenselijk is in Teylingen.

een ontwikkelaar wil op het veldje aan de warmonderweg een pick-up-point realiseren. | Foto: Nico Kuyt.

Bestuurders lezen voor en gaan ook in gesprektEYLINGEN n Vrijdag 10 oktober is het de Dag van de Duurzaam-heid. Dan laat heel Nederland met duizenden activiteiten zien hoe de wereld schoner, mooier en eerlijker kan. Ook kinderen hebben veel vragen en ideeën over milieu, verdeling van rijk-dom, natuur en samenleven. Daarom start de Dag van de Duurzaamheid met het voorle-zen van een duurzaam verhaal op vele basisscholen door het hele land.

Het is inmiddels de zesde editie van de voorleesactie. Dit jaar is het thema ‘De waarde van natuur’ en is

er gekozen voor een verhaal uit Mr. Finney en het raadsel in de bomen.

In dit boek, geschreven door Laurentien van Oranje, ontdekken Mr. Finney en zijn vrienden hoe ze beter met elkaar en met de aarde om kunnen gaan door te delen.

De voorleesactie is een gelegen-heid om ook bij kinderen Teylingen als duurzame gemeente onder de aandacht te brengen. Wat bete-kent ‘duurzaam’ en hoe kunnen de kinderen zelf bijdragen aan duur-zaamheid?

Naar aanleiding van het voorlees-

boek wordt het gesprek aangegaan met de kinderen.

Wethouder Kees van Velzen van on-derwijs leest het boek voor en gaat het gesprek aan met de leerlingen van de Andreasschool in Voorhout. De school krijgt een nieuw gebouw: duurzaam en energieneutraal. Wet-houder Van Velzen zal tijdens het gesprek worden bijgestaan door een expert die de kinderen iets zal vertellen over aardwarmte en zon-ne-energie. D66-raadslid Bart van der Ploeg brengt op dezelfde vrijdagochtend een bezoek aan basisschool Het Bol-werk in Sassenheim.

Lionsclub Slot Teylingen groeit gestaag verdertEYLINGEN n Bijna een jaar ge-leden nam Lionslid Jan Ernst van Zanten het iniatief tot het oprichten van een gemengde Lionsclub in Teylingen. Zijn ver-huizing van Drachten naar Sas-senheim was hiertoe aanleiding. Om dit te kunnen realiseren is destijds op voordracht van de Lionsclub Drachten Livius een zogenaamde Keygroep gestart. Deze Keygroep bestaat naast Ernst Jan van Zanten uit Peter Steenbergen, Henriëtte Hilders, Carmen van den Bosch en Peter van der Linden. Zij zijn aan de slag gegaan om de club com-pleet te maken.

Na ruim een half jaar is men daar goed in geslaagd. Inmiddels telt de Lionsclub Slot Teylingen veer-tien leden. Het doel is uiteindelijk uit te komen om zo’n 30 á 35 leden die vanuit allerlei verschillende beroepsgroepen of deskundigheid aansluiting vinden bij de club.Lions gaan in het algemeen uit van het motto ‘We Serve’. Lions stellen zich dus in dienst van mensen en groepen in de samenleving die een goede steun in de rug kunnen ge-bruiken. Dit geldt dus ook voor de

Lionsclub Slot Teylingen. Voorlopig maakt de club zich dienstbaar mid-dels handen-uit-de-mouwen-acties. Tot nu toe is er door de jonge club een tweetal acties gedaan. Zo is er meegeholpen in Park Rusthoff tij-dens de voorjaarsschoonmaak en is er voor de Stichting Raamwerk gefietst op een tandem samen met gehandicapten op de Rabobank Fietsdag.In de komende periode zal een jaar-plan worden worden vastgesteld. Aan Park Rusthoff is toegezegd volgend voorjaar weer te komen helpen tijdens de voorjaarsschoon-maak. Het is nog niet helemaal duidelijk of er volgend jaar weer gefietst wordt met gehandicapten, maar als het doorgaat doen de Li-ons zeker mee. Een andere actie waaraan wordt gedacht is een han-den-uit-de-mouwen-actie voor de voedselbank. Dat moet nog verder uitgewerkt worden. Zo zijn er wel-licht nog veel meer ideeën bij de lo-kale bevolking. Alle ideeën worden besproken in de tweemaandelijkse vergaderingen van Lionsclub Slot Teylingen. Als het idee omarmd wordt, gaan de schouders eronder en de handen uit de mouwen.

Lions-leden en cliënten van stichting Raamwerk tijdens de Rabobank Fiets-dag.

Bezwaar delft toch het onderspitvoorHoUt n Het bezwaar van een aantal bewoners van het buurt-schap Teijlingen tegen de vergun-ning voor het al gehouden evene-ment van de Nationale Kastelen-dagen in en bij de Reuïne van Tey-lingen, is gedeeltelijk gegrond ver-klaard. De bezwaarmakers komen er echter niet veel verder mee, want B&W heeft in een besluit op het be-zwaar de omissies weer hersteld. Na het indienen van het bezwaar heeft de onafhankelijke Bezwaar-

commissie het geschil bekeken en geconstateerd dat er onvoldoende motivering in de verleende ver-gunning was opgenomen over de eindtijden, de precieze afbakening van het evenemententerrein, de geluidshinder en het kamperen tij-dens het evenement. Daarom werd het bezwaar gedeeltelijk gegrond verklaard. De commissie adviseer-de een nieuw besluit te nemen om het alsnog te repareren. Dat advies heeft B&W opgevolgd.

Firma P. en G. VisserAardappelen, groenten & fruitTopkwaliteit Frieslander aardappelen 5 kilo 2.50 10 kilo 4.50

Bredase spruitjes 1 kilo 1.00Prei 1 kilo 0.95Grote sappige Doyenne Du Comice handperen 3 kilo 1.95St. Remy stoofperen 3 kilo 1.50Elstar handappelen 3 kilo 1.95Zoete grote mineola’s 10 stuks 3.50

Iedere vrijdag op het Raadhuisplein

VOORHOUT VERSMARKT VOORDEEL

Gelukkig hebben we

elkaar De gemeente krijgt nieuwe taken vanaf

1 januari 2015

verander-samen.nl

informatie over de nieuwe taken van uw gemeente

Per 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het organiseren van ondersteuning, hulp en de participatiewet. Tegelijk is er minder geld omdat meer mensen hulp en ondersteuning nodig hebben. Daarom voert de Rijksoverheid grote bezuinigingen door. Het is nodig dat we meer voor en met elkaar oplossen. Bijvoorbeeld met de hulp van een mantelzorger, buren, familie of vrienden. Wel blijft het zo dat u kunt rekenen op de hulp en ondersteuning die u echt nodig heeft. Lees de drie verhalen om een beeld te krijgen waar de veranderingen over gaan en waar u terecht kunt met uw vraag.

Petra (40) is getrouwd en een optimistische moeder van drie kinderen. Haar zoontje Melle is autistisch. De zorg voor Melle is een uitdaging

voor het gezin. Zonder hulp gaat het niet. Hun vangnet bestaat uit ouders en familie. En buurvrouw Miranda.

‘Melle heeft klassiek autisme. Dat betekent dat hij de meeste kenmerken van autistisch gedrag vertoont. Dit is vooral duidelijk op het sociale gebied, omgaan met anderen en in de communicatie. Je komt als ouders in een enorm doolhof van papierwerk terecht. Allerlei aanvragen, voor persoonsgebonden budget, het vervoer van Melle, een indicatieaanvraag voor de school waar hij naartoe gaat. Vanaf 1 januari 2015 komt Jeugdzorg bij de gemeente terecht. Dit lijkt mij de uitgelezen kans om alle geldstromen en alle aanvragen op één plek te hebben zodat je één plan hebt in plaats van 10 plannen.’

kinderen. Haar zoontje Melle is autistisch. De zorg voor Melle is een uitdaging voor het gezin. Zonder hulp gaat het niet. Hun vangnet bestaat uit ouders en

Gelukkig hebben we Miranda!

Vragen over de voorbereiding en de veranderingen?U vindt het antwoord wellicht op de website van uw gemeente

of (zorg)organisatie. Vindt u geen antwoord? Stel uw vraag

aan ons. Dan geven we u antwoord. Laat het ons weten via

3D@5bollen.nl. Natuurlijk kunt u uw vraag ook aan het Lokaal

Loket / Zorgloket / Wmo Adviescentrum van uw gemeente

stellen. De contactgegevens staan op deze pagina.

Waar kan ik terecht met mijn vragen over hulp en ondersteuning?Zelfredzaamheid is het uitgangspunt. Kijk eens goed wat u nog

zelf kunt. Onderzoek vervolgens of u hulp en ondersteuning in uw

directe omgeving kunt organiseren. Denk aan vrienden, familie

of buren. U kunt ook hulp vragen bij instanties zoals scholen,

verenigingen, kinderopvang, religieuze instellingen, GGD, huisarts,

welzijnsinstellingen, maatschappelijk werkers of vrijwilligers-

organisatie.

JEUGDHULP, ONDERSTEUNING EN WERKIedereen kan er mee te maken krijgen

IK HEB EEN VRAAG. WAAR KAN IK TERECHT?

Bekijk het filmpje van Melle en Petra op www.miranda-helpt.nl

JEUGDHULP

Per 1 januari 2015 gaat Jeugdhulp naar de gemeente. In plaats van diverse instanties die nu naast elkaar werken, organiseren we één team met verschillende hulpverleners. Ieder gezin krijgt zo te maken met een duidelijk aanspreekpunt en passende hulpverlening dichtbij huis. Het uitgangspunt is: één gezin, één plan. Het doel is om hulp zo sneller en handiger te organiseren. Jongeren en ouders hoeven niet steeds langs verschillende instanties om hetzelfde verhaal te vertellen.

verander-samen.nl

informatie over de nieuwe taken van uw gemeente

IK HEB EEN VRAAG. WAAR KAN IK TERECHT?

Bekijk het filmpje van Martin en Annie op www.annie-helpt.nl

MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

Wat als je een afstand hebt tot de arbeidsmarkt? Of geen werk. Hoe word je begeleid? En wat

verandert er per 1 januari 2015? Daan Kromhout (27) is schoonmaker bij de gemeente Teylingen. Hij krijgt

bij zijn werk begeleiding van Angelique, coach en manager schoonmaak bij MareGroep.

‘Ik ben Daan Kromhout en ik werk via MareGroep als schoonmaker bij de gemeente Teylingen. Ik vind schoonmaken hartstikke leuk om te doen. Je ziet meteen resultaat van je werk. Ik ben gewoon blij dat ik een goede baan heb op een goede locatie. Ik heb een heel leuke samenwerking met mijn collega’s. Je wordt gewaardeerd door mensen. Dat is heel leuk.’

Martin Dobber zit in een rolstoel. Noodzakelijke hulp en ondersteuning krijgt hij van een verpleegster. Ook krijgt hij huishoudelijke hulp. En zijn goede vriendin

Annie springt bij zo veel als ze kan.

‘Ik ben Martin Dobber (62). Ik ben met een aantal hernia’s in de jaren ’90 in een rolstoel terecht gekomen. Ik doe zelf mijn boodschappen

en probeer zo goed mogelijk in het leven te staan. Ik doe ook zelf mijn financiën. Ik ben goed met de computer en vind het ook leuk. Ik krijg vier keer per dag persoonlijke verzorging. Mijn huishoudelijke hulp die ik had voor acht uur per week is nu al ingekort naar vijf en een half uur per week. Ik heb gelukkig een huishoudelijke hond die dingen van de grond af kan pakken. Dat is echt mijn vriend en mijn maatje. Mijn vangnet dat ben ik zelf en gelukkig heb ik Annie. Zij helpt me zo veel mogelijk en haalt bijvoorbeeld frisdrank omdat ik dat zelf niet kan tillen. Op mijn verjaardag snijdt ze de kaas en de worst.’

jaren ’90 in een rolstoel terecht gekomen. Ik doe zelf mijn boodschappen

Gelukkig heb ik Annie!

schoonmaak bij MareGroep.

Gelukkig hebben we

Daan!

JeugdhulpVoor grote en kleine vragen over opvoeden en opgroeien,

of de gezondheid van uw kind, gaat u direct naar het

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Kijk op www.cjg.nl

voor het CJG bij u in de buurt.

Werk en inkomen (Participatiewet)Voor vragen over uw huidige uitkering of Wmo-voorziening

kunt u bij de uitvoeringsorganisatie ISD terecht.

Persoonlijk: Bezoek de spreekuren op de lokale loketten

Telefonisch (0800) 95 67 000 (gratis) (werkdagen van

09.00 uur – 17.00 uur).

Schriftelijk: ISD Bollenstreek,

Postbus 255, 2160 AG Lisse (geen bezoekadres/alleen

op afspraak)

Website: www.isdbollenstreek.nl

Email-adres: info@isdbollenstreek.nl

GEMEENTE HILLEGOM Lokaal Loket

Hoofdstraat 115 | 2181 EC Hillegom | 14 0252

lokaalloket@hillegom.nl | www.hillegom.nl

Open van maandag t/m vrijdag van 08.30-12.30 uur.

GEMEENTE LISSELokaal Loket

Heereweg 254 | 2161 BS Lisse | 0252 - 755 599

info@lokaalloketlisse.nl | www.lokaalloketlisse.nl

Open van maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur.

GEMEENTE NOORDWIJKLokaal Loket

Voorstraat 42 | 2201 HW Noordwijk | 071 - 361 76 00

lokaalloket@noordwijk.nl | www.lokaalloketnoordwijk.nl

Open van maandag t/m vrijdag van 8.30-12.30 uur.

GEMEENTE NOORDWIJKERHOUTWmo Adviescentrum

Via Antiqua 23 |2211 HW Noordwijkerhout

0252 - 343 800

wmo@noordwijkerhout.nl | www.wmo-noordwijkerhout.nl

Spreekuur van maandag t/m vrijdag van 10.00 uur-11.00 uur

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur.

GEMEENTE TEYLINGENZorgloket

Wilhelminalaan 25 | 2171 CS Sassenheim

0800-956 70 00 (gratis)

info@isdbollenstreek.nl | www.isdbollenstreek.nl

Open van maandag t/m vrijdag van: 9.00-12.00 uur

Bekijk het filmpje van Daan en Angelique op www.daan-helpt.nl

PARTICIPATIEWET / WERK EN INKOMEN

Vanaf 1 januari krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheden op het gebied van werk. Met de insteek om meer mensen met of zonder arbeidsbeperking aan een baan te helpen. En de re-integratie van mensen die nog kunnen werken, maar daarbij wel ondersteuning nodig hebben. De gemeenten ontwikkelen het Servicepunt Werk voor de bollenstreek, inclusief Katwijk. In dit servicepunt worden alle re-integratie-activiteiten uit de regio samengebracht. Dit wordt het aanspreekpunt voor de werkgevers.

Vanaf 1 januari 2015 krijgt de gemeente nieuwe taken op het gebied van ondersteuning. Dit is een uitbreiding op de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het gaat om huishoudelijke hulp, dagbesteding en persoonlijke begeleiding. In een persoonlijk gesprek wordt ingegaan op de ondersteuningsvraag en mogelijke oplossingen. Hier wordt altijd gekeken wat nog zelf gedaan kan worden en waarmee anderen kunnen helpen. Daarbij wordt ook nagegaan wat familie, vrienden en de omgeving aan hulp kunnen bieden.

Gelukkig hebben we

elkaar De gemeente krijgt nieuwe taken vanaf

1 januari 2015

verander-samen.nl

informatie over de nieuwe taken van uw gemeente

Per 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het organiseren van ondersteuning, hulp en de participatiewet. Tegelijk is er minder geld omdat meer mensen hulp en ondersteuning nodig hebben. Daarom voert de Rijksoverheid grote bezuinigingen door. Het is nodig dat we meer voor en met elkaar oplossen. Bijvoorbeeld met de hulp van een mantelzorger, buren, familie of vrienden. Wel blijft het zo dat u kunt rekenen op de hulp en ondersteuning die u echt nodig heeft. Lees de drie verhalen om een beeld te krijgen waar de veranderingen over gaan en waar u terecht kunt met uw vraag.

Petra (40) is getrouwd en een optimistische moeder van drie kinderen. Haar zoontje Melle is autistisch. De zorg voor Melle is een uitdaging

voor het gezin. Zonder hulp gaat het niet. Hun vangnet bestaat uit ouders en familie. En buurvrouw Miranda.

‘Melle heeft klassiek autisme. Dat betekent dat hij de meeste kenmerken van autistisch gedrag vertoont. Dit is vooral duidelijk op het sociale gebied, omgaan met anderen en in de communicatie. Je komt als ouders in een enorm doolhof van papierwerk terecht. Allerlei aanvragen, voor persoonsgebonden budget, het vervoer van Melle, een indicatieaanvraag voor de school waar hij naartoe gaat. Vanaf 1 januari 2015 komt Jeugdzorg bij de gemeente terecht. Dit lijkt mij de uitgelezen kans om alle geldstromen en alle aanvragen op één plek te hebben zodat je één plan hebt in plaats van 10 plannen.’

kinderen. Haar zoontje Melle is autistisch. De zorg voor Melle is een uitdaging voor het gezin. Zonder hulp gaat het niet. Hun vangnet bestaat uit ouders en

Gelukkig hebben we Miranda!

Vragen over de voorbereiding en de veranderingen?U vindt het antwoord wellicht op de website van uw gemeente

of (zorg)organisatie. Vindt u geen antwoord? Stel uw vraag

aan ons. Dan geven we u antwoord. Laat het ons weten via

3D@5bollen.nl. Natuurlijk kunt u uw vraag ook aan het Lokaal

Loket / Zorgloket / Wmo Adviescentrum van uw gemeente

stellen. De contactgegevens staan op deze pagina.

Waar kan ik terecht met mijn vragen over hulp en ondersteuning?Zelfredzaamheid is het uitgangspunt. Kijk eens goed wat u nog

zelf kunt. Onderzoek vervolgens of u hulp en ondersteuning in uw

directe omgeving kunt organiseren. Denk aan vrienden, familie

of buren. U kunt ook hulp vragen bij instanties zoals scholen,

verenigingen, kinderopvang, religieuze instellingen, GGD, huisarts,

welzijnsinstellingen, maatschappelijk werkers of vrijwilligers-

organisatie.

JEUGDHULP, ONDERSTEUNING EN WERKIedereen kan er mee te maken krijgen

IK HEB EEN VRAAG. WAAR KAN IK TERECHT?

Bekijk het filmpje van Melle en Petra op www.miranda-helpt.nl

JEUGDHULP

Per 1 januari 2015 gaat Jeugdhulp naar de gemeente. In plaats van diverse instanties die nu naast elkaar werken, organiseren we één team met verschillende hulpverleners. Ieder gezin krijgt zo te maken met een duidelijk aanspreekpunt en passende hulpverlening dichtbij huis. Het uitgangspunt is: één gezin, één plan. Het doel is om hulp zo sneller en handiger te organiseren. Jongeren en ouders hoeven niet steeds langs verschillende instanties om hetzelfde verhaal te vertellen.

verander-samen.nl

informatie over de nieuwe taken van uw gemeente

IK HEB EEN VRAAG. WAAR KAN IK TERECHT?

Bekijk het filmpje van Martin en Annie op www.annie-helpt.nl

MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

Wat als je een afstand hebt tot de arbeidsmarkt? Of geen werk. Hoe word je begeleid? En wat

verandert er per 1 januari 2015? Daan Kromhout (27) is schoonmaker bij de gemeente Teylingen. Hij krijgt

bij zijn werk begeleiding van Angelique, coach en manager schoonmaak bij MareGroep.

‘Ik ben Daan Kromhout en ik werk via MareGroep als schoonmaker bij de gemeente Teylingen. Ik vind schoonmaken hartstikke leuk om te doen. Je ziet meteen resultaat van je werk. Ik ben gewoon blij dat ik een goede baan heb op een goede locatie. Ik heb een heel leuke samenwerking met mijn collega’s. Je wordt gewaardeerd door mensen. Dat is heel leuk.’

Martin Dobber zit in een rolstoel. Noodzakelijke hulp en ondersteuning krijgt hij van een verpleegster. Ook krijgt hij huishoudelijke hulp. En zijn goede vriendin

Annie springt bij zo veel als ze kan.

‘Ik ben Martin Dobber (62). Ik ben met een aantal hernia’s in de jaren ’90 in een rolstoel terecht gekomen. Ik doe zelf mijn boodschappen

en probeer zo goed mogelijk in het leven te staan. Ik doe ook zelf mijn financiën. Ik ben goed met de computer en vind het ook leuk. Ik krijg vier keer per dag persoonlijke verzorging. Mijn huishoudelijke hulp die ik had voor acht uur per week is nu al ingekort naar vijf en een half uur per week. Ik heb gelukkig een huishoudelijke hond die dingen van de grond af kan pakken. Dat is echt mijn vriend en mijn maatje. Mijn vangnet dat ben ik zelf en gelukkig heb ik Annie. Zij helpt me zo veel mogelijk en haalt bijvoorbeeld frisdrank omdat ik dat zelf niet kan tillen. Op mijn verjaardag snijdt ze de kaas en de worst.’

jaren ’90 in een rolstoel terecht gekomen. Ik doe zelf mijn boodschappen

Gelukkig heb ik Annie!

schoonmaak bij MareGroep.

Gelukkig hebben we

Daan!

JeugdhulpVoor grote en kleine vragen over opvoeden en opgroeien,

of de gezondheid van uw kind, gaat u direct naar het

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Kijk op www.cjg.nl

voor het CJG bij u in de buurt.

Werk en inkomen (Participatiewet)Voor vragen over uw huidige uitkering of Wmo-voorziening

kunt u bij de uitvoeringsorganisatie ISD terecht.

Persoonlijk: Bezoek de spreekuren op de lokale loketten

Telefonisch (0800) 95 67 000 (gratis) (werkdagen van

09.00 uur – 17.00 uur).

Schriftelijk: ISD Bollenstreek,

Postbus 255, 2160 AG Lisse (geen bezoekadres/alleen

op afspraak)

Website: www.isdbollenstreek.nl

Email-adres: info@isdbollenstreek.nl

GEMEENTE HILLEGOM Lokaal Loket

Hoofdstraat 115 | 2181 EC Hillegom | 14 0252

lokaalloket@hillegom.nl | www.hillegom.nl

Open van maandag t/m vrijdag van 08.30-12.30 uur.

GEMEENTE LISSELokaal Loket

Heereweg 254 | 2161 BS Lisse | 0252 - 755 599

info@lokaalloketlisse.nl | www.lokaalloketlisse.nl

Open van maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur.

GEMEENTE NOORDWIJKLokaal Loket

Voorstraat 42 | 2201 HW Noordwijk | 071 - 361 76 00

lokaalloket@noordwijk.nl | www.lokaalloketnoordwijk.nl

Open van maandag t/m vrijdag van 8.30-12.30 uur.

GEMEENTE NOORDWIJKERHOUTWmo Adviescentrum

Via Antiqua 23 |2211 HW Noordwijkerhout

0252 - 343 800

wmo@noordwijkerhout.nl | www.wmo-noordwijkerhout.nl

Spreekuur van maandag t/m vrijdag van 10.00 uur-11.00 uur

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur.

GEMEENTE TEYLINGENZorgloket

Wilhelminalaan 25 | 2171 CS Sassenheim

0800-956 70 00 (gratis)

info@isdbollenstreek.nl | www.isdbollenstreek.nl

Open van maandag t/m vrijdag van: 9.00-12.00 uur

Bekijk het filmpje van Daan en Angelique op www.daan-helpt.nl

PARTICIPATIEWET / WERK EN INKOMEN

Vanaf 1 januari krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheden op het gebied van werk. Met de insteek om meer mensen met of zonder arbeidsbeperking aan een baan te helpen. En de re-integratie van mensen die nog kunnen werken, maar daarbij wel ondersteuning nodig hebben. De gemeenten ontwikkelen het Servicepunt Werk voor de bollenstreek, inclusief Katwijk. In dit servicepunt worden alle re-integratie-activiteiten uit de regio samengebracht. Dit wordt het aanspreekpunt voor de werkgevers.

Vanaf 1 januari 2015 krijgt de gemeente nieuwe taken op het gebied van ondersteuning. Dit is een uitbreiding op de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het gaat om huishoudelijke hulp, dagbesteding en persoonlijke begeleiding. In een persoonlijk gesprek wordt ingegaan op de ondersteuningsvraag en mogelijke oplossingen. Hier wordt altijd gekeken wat nog zelf gedaan kan worden en waarmee anderen kunnen helpen. Daarbij wordt ook nagegaan wat familie, vrienden en de omgeving aan hulp kunnen bieden.

nieuwswoensdag 8 oktober 2014 de TeYLIngeR12

Raad van State is niet blij met machtsspel Z-Hn 'Er zijn betere manieren om belastinggeld te spenderen'TEYLINGEN n Had de provincie Zuid-Holland niet beter min-der zware middelen moeten inzetten om een bestemmings-plan van de gemeente Teylingen te corrigeren? Dat verwijt kreeg de provincie vorige week donderdag tijdens een zitting bij de Raad van State. Volgens de voorzitter van de Raad zijn er betere manieren om belastinggeld te spenderen dan het voe-ren van een juridisch gevecht tussen twee overheden.

Aanleiding daarvoor is de ingreep die de provincie pleegde bij het nieuwe bestemmingsplan voor be-drijventerrein Oosthoutlaan op de grens van Sassenheim en Voorhout. Volgens de provincie zitten er gebre-ken in dat plan. Enkele regels voor de vestiging van een bouwmarkt op dit terrein deugen niet.

De provincie had zich kunnen aan-sluiten bij de rij bezwaarmakers tegen dit plan om zo de gemeente te wijzen op de fouten. Maar in dat geval heeft de gemeente het laatste woord. De gemeente kan dan de be-zwaren van de provincie afwijzen. Daarom koos de provincie voor het machtsmiddel van de aanwijzing, waarmee de gebrekkige onderde-

len van het bestemmingsplan bui-ten werking werden gesteld. In dat geval heeft de provincie het laatste woord. De voorzitter van de Raad van State tilde vooral zwaar aan de ingreep van de provincie bij een fout die vrij makkelijk hersteld had kun-nen worden. Het bestemmingsplan laat op het terrein wel zes kleinere bouwmarkten met een tuincen-trum toe. De gemeente en de provin-cie zijn het met elkaar eens dat dit niet de bedoeling is. Een enkele klei-ne bouwmarkt is voor de gemeente voldoende. Deze fout had vlot kun-nen worden hersteld als de provin-cie dit bezwaar bij de gemeente had gemeld. Maar de provincie zette zijn eigen machtsmiddel in waardoor het de gemeente veel tijd en geld zal

kosten om de fout te herstellen. Ove-rigens valt ook de gemeente wel star-heid te verwijten, want die had de fout wel eerder kunnen herstellen. De provincie greep ook in bij de mo-gelijkheid die het bestemmingsplan biedt voor de vestiging van grotere bouwmarkten. In dat geval moet er eerst een marktonderzoek worden gedaan, vindt de provincie. Volgens de gemeente is dat nu nog niet zin-vol. Een grotere bouwmarkt kan er alleen komen via een wijziging van het bestemmingsplan als er een concreet plan voor een bouwmarkt is. Maar de provincie wil ook hier de macht volledig in eigen handen houden. Bij een wijziging van het plan kan de provincie namelijk niet ingrijpen, aldus een woordvoerder. Daarom is de mogelijke vestiging van een grotere bouwmarkt met-een nu maar ongedaan gemaakt. De gemeente en projectontwikkelaar Meijer uit Sassenheim zeggen dat de provincie veel te ver is gegaan. Ze eis-ten dat de ingrepen van de provin-cie worden teruggedraaid. De Raad doet over vijf weken uitspraak.

Kinderboekenweek in volle gang op AchtbaanVOORHOUT n Vorige week werd de kinderboekenweek met het thema ‘Feest’ op alle locaties van basisschool De Achtbaan in Voor-hout feestelijk geopend.

Op de locatie Distelweg werd de opening gedaan door alle kinde-ren op het plein waar zij het lied ‘Feest’ van Kinderen voor Kinderen zongen en danst. Daarna werd het lezen centraal gezet. Kinderen van de groepen 3 tot en met 8 mochten zich inschrijven voor een boek naar keuze van de kinderboeken. De leer-krachten lazen de boeken voor aan kinderen uit verschillende groepen over het thema Feest. De leerlingen van de groepen 1 en 2 werden voor-gelezen door hun eigen leerkracht.Op de locatie Distelweg heeft schrijfster Debbie van den Nieu-wendijk uit Voorhout en schrijfster van de boeken van Pimmetje Pinda op vrijdag 3 oktober aan de groepen 1, 2 en 3 voorgelezen.De jaarlijkse kinderboekenmarkt, waar leerlingen hun eigen kinder-boeken mogen verkopen voor een

habbekrats, is niet meer weg te denken uit de kinderboekactivitei-ten. Deze activiteit vindt plaats op woensdag 8 oktober om 11.45 uur.Ook zijn de kinderen, naast crea-tieve en schrijfactiviteiten voor de kinderboekenweek, zich ook aan het voorbereiden voor de grote voorleeswedstrijd. In de klas wor-den voorrondes gehouden. Elke groep mag een winnaar nomineren voor de finale, de nummer 2 mag in de jury plaatsnemen. De finales worden aan het eind van de kinder-boekenweek gehouden.

schrijfster debbie van den nieuwendijk heeft aan de groepen 1, 2 en 3 voor-gelezen.

Ook de Wereldwinkel viert het 45-jarig bestaanSASSENHEIM n De eerste Neder-landse Wereldwinkel startte 45 jaar geleden in Breukelen vanuit de woonkamer van de oprichter. In Sassenheim stonden onder meer An Kampinga en Aad van den Doel in 1984 aan de wieg van de Wereldwinkel. De eerste ja-ren werden met name vanaf een schap in kruidenierswinkel Van Goeverden in de Hoofdstraat kof-fie en thee verkocht. Nu weet bij-na iedereen wat fairtrade is en zijn er niet alleen ongeveer 350 Wereldwinkels in ons land, maar ook steeds meer andere winkels die fairtrade verkopen.

In 1969 werd de eerste Wereldwin-kel opgericht in Nederland. Het idee kwam van journalist Dick Scherpenzeel. Hij was aanwezig bij een mislukte internationale con-ferentie waarop ontwikkelingslan-den tevergeefs pleitten voor gun-stiger handelsvoorwaarden. Dit bracht hem op het idee. Op suiker bijvoorbeeld werd toen 50 cent per kilo invoerbelasting geheven.De oprichting van de eerste We-reldwinkel was vooral het per-soonlijk initiatief van Johan Derks. Hij was twee jaar leraar geweest in Oeganda. De productenverkoop, rietsuiker en kunstnijverheidspro-ducten, begon aanvankelijk vanuit de woonkamer van Derks. Nu, 45 jaar later, zijn er ongeveer 350 We-

reldwinkels in ons land. Want het basisprobleem, extreme armoede in ontwikkelingslanden, speelt nog steeds. Met fairtrade (eerlijke handel) willen Wereldwinkels een bijdrage leveren aan het vermin-deren van extreme armoede. Door hier producten te verkopen die door kansarmen in ontwikkelings-landen zijn gemaakt; onder fairtra-devoorwaarden, zoals een leefbaar loon voor de producenten aan de basis. Niet alleen in Wereldwinkels, maar ook in andere winkels en bij de horeca. Daarom zijn veel Wereld-winkels ook actief betrokken bij ac-ties voor Fairtrade-gemeenten.Evenals in Breukelen is het ook in Sassenheim klein begonnen. Bij kruidenier Van Goeverden mocht een schap worden gebruikt voor de verkoop van fairtradeproduc-ten. Later kwam er wekelijks een Wereldwinkelkraam op de markt, daarna een zogenaamde SRV-wa-gen. Sinds het jaar 2000 is er een echte winkel aan de Kerklaan. In de voorzomer werd deze winkel, inmiddels alweer voor de derde maal, verbouwd. En anno 2014 heeft Sassenheim een frisse en mo-dern ogende Wereldwinkel. 45 jaar Wereldwinkels viert men ook in Sassenheim. Vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober hebben alle klanten een kans op korting tot 30 procent bij de aankoop van non food-cadeau-artikelen.

Mooie resultaten voor twirlers InspirationVOORHOUT n Twirlvereniging Inspiration uit Voorhout heeft een aantal wed-strijden achter de rug. op 21 september ging een aantal solisten naar schie-dam. Hier werden mooie resultaten behaald en er waren promoties voor Kir-sten Thijsse en daphne Homan. op 28 september gingen niet alleen solisten maar ook de jongste twee teams op wedstrijd in alphen. Het peewee-team deed hun Roodkapjeshow en behaalde 67 punten, waarmee zij zich plaats-ten voor de nederlandse kampioenschappen. Het preteen-team deed hun nieuwe show met het thema Cruise met bijbehorend nieuwe pakje, behaalde 70 punten, en ook zij mogen naar het nK.

Bestuurder voor woningstichtingWARMOND n De Raad van Toezicht van woningstichting Warmunda in Warmond heeft besloten om Marja Duiverman te benoemen als waar-nemend bestuurder van de corpo-ratie. Duiverman was al twee jaar lid van de Raad van Toezicht en heeft die functie tijdelijk neergelegd. Zij kent de corporatiewereld goed en heeft de nodige ervaring als direc-tielid van corporaties. In Warmond was zij indertijd betrokken bij de oprichting van de algemene basis-school De Alleman. Tegenwoordig is ze woonachtig in Oegstgeest. Begin van dit jaar ging Warmunda een samenwerking aan met wo-ningcorporatie Ons Doel uit Leiden. De directeur-bestuurder van Ons Doel werkte ook in die functie bij Warmunda. Vanwege een arbeids-geschil met Ons Doel is Noorlander echter voor langere tijd afwezig, en daardoor ook niet beschikbaar voor Warmunda. De Raad van Toezicht van Warmunda heeft daarom beslo-ten een vervanger aan te stellen om Warmunda in deze voor corporaties hectische tijden voldoende slag-kracht te laten behouden. De huur-ders van Warmunda zijn inmiddels door de corporatie op de hoogte ge-steld van de wijziging.

Scootmobiel- en rolstoelpool SassenheimSASSENHEIM n Inwoners van Sas-senheim kunnen vanaf heden gebruik maken van een rolstoel- en scootmobielpool. Begin van het jaar heeft het dagelijks be-stuur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Bollenstreek (ISD) besloten om voor een proefperi-ode van een jaar te starten met deze pool. In Voorhout is al een pool aanwezig.

Op een vaste locatie staat een aantal rolstoelen en scootmobielen. Deze zijn snel beschikbaar en kunnen door meerdere personen gebruikt worden. De rolstoel of scootmobiel kan twee dagen achtereen of een weekend geleend worden. Vooraf reserveren is verplicht. De pool is bestemd voor mensen die inciden-

teel een rolstoel of scootmobiel nodig hebben voor bijvoorbeeld een dagje weg of een boodschap doen. Mensen die nu een rolstoel of scootmobiel nodig hebben kun-nen voor de pool in aanmerking ko-men. Mensen die vóór 7 oktober al een rolstoel of scootmobiel hebben hoeven deze voorziening niet in te leveren. Zij kunnen op vrijwillige basis meedoen aan de pool en hun bestaande rolstoel of scootmobiel inleveren. De locaties van de pool in Teylingen zijn de Bernardus aan de Hoofdstraat 82 in Sassenheim en woonzorgcentrum Gerto aan de Rijnsburgerweg 4 in Voorhout. Mensen die gebruik willen maken van een rolstoel en in Sassenheim of Voorhout wonen kunnen direct een rolstoel reserveren. Voor Sas-

senheim en Voorhout kan dit via het Zorgloket Teylingen en de ISD Bollenstreek. Mensen die gebruik willen maken van een scootmo-biel kunnen een meldingsformu-lier Wmo invullen. Dit formulier is beschikbaar bij het Zorgloket Teylingen en te downloaden op de website van de gemeente en de ISD Bollenstreek. Mensen die aan de voorwaarden voldoen om in aan-merking te komen ontvangen bij de toekenning aanvullende informatie over het gebruik van de pool. Men-sen die gebruik maken van de pool hoeven geen eigen bijdrage te beta-len. Voor het gebruik van een scoot-mobiel betalen mensen nu wel een eigen bijdrage. Voor meer informa-tie of aanvullende vragen kan men terecht bij de ISD Bollenstreek.

nieuws woensdag 8 oktober 2014de TeYLIngeR 13

Bezoeker centraal op nieuwe site gemeenten 'Toptaken' nu prominent aanwezigTEYLINGEN n Veel gebruikers van de website van de gemeente willen zo snel mogelijk vinden waarvoor ze naar de site ko-men. Zo snel mogelijk een taak afronden. Een nieuw paspoort aanvragen of een parkeervergunning. Controleren wanneer de afvalcontainer aan de straat mag. Daarom heeft de ge-meente Teylingen haar eigen website ingericht volgens het zogenaamde toptakenprincipe. Niet zoveel mogelijk infor-matie ontsluiten, maar de gebruiker zo goed mogelijk helpen een taak af te ronden. Afgelopen week is de nieuwe website in gebruik genomen.

Een toptakenwebsite gaat uit van de belangrijkste kerntaken van een bezoeker van de website. Waarom komt die bezoeker naar de website? Wat hoopt hij daar te vinden? Een toptakenwebsite stelt de bezoeker centraal en geeft de meest gezoch-te producten en diensten dus een belangrijke plaats op de website. “Met de nieuwe website willen we inwoners beter van dienst zijn”, al-dus de gemeente. “Uit onderzoek blijkt namelijk dat slechts een heel klein gedeelte (5 procent) van de informatie op de website door een groot deel van onze bezoekers (25 procent) bekeken wordt. Deze 5 procent noemen we toptaken. Het zijn de belangrijkste diensten en producten van een gemeente. Deze

moeten dus een prominente plek krijgen op de website en de infor-matie moet goed zijn”.De gemeente kent meerdere doel-groepen. Teylingen heeft de belang-rijkste doelgroepen als uitgangs-punt genomen. Een inwoner is im-mers in de regel niet geïnteresseerd in een drank- en horecavergunning. Een ondernemer daarentegen wel. Per onderwerp is er kritisch geke-ken voor wie de informatie relevant kan zijn. Op die manier kan de ge-meente Teylingen haar inwoners en ondernemers beter bedienen.

Belangrijke pijlers voor de nieuwe website van de gemeente zijn vind-baarheid, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. De komende

maanden toetst de gemeente daar-om de website op toegankelijkheid.

Op die manier kan zij de website zo aanpassen dat de nieuwe site op ieder apparaat en ook voor mensen met een beperking optimaal toe-gankelijk is.

Burgemeester Carla Breuer test de nieuwe website van de gemeente Teylingen.

Antiek speelgoed taxeren in BollenburchtVOORHOUT n Zaterdag 11 oktober tussen 14.00 en 17.00 uur kan antiek speelgoed worden ge-taxeerd in de Bollenburcht door Jan Mulder. Deze 88-jarige man uit Leiden is een autoriteit op het gebied van antiek speelgoed en bezoekt nog steeds veilingen in onder andere Duitsland. Hij heeft in Nederland verschillende speelgoedmusea helpen oprich-ten, onder andere het bekende museum Toy Gallery in Brum-men. Antiek speelgoed kan van alles zijn: poppen, dinky-toys, modeltreinen en verder alles wat nog is weggestopt op de zol-der van opa en oma en nog van voor de oorlog is.

Deze taxatiemiddag sluit aan op de antieke speelgoedkastelen die in de Bollenburcht zijn tentoongesteld. De expositie van deze speelgoedkas-telen uit de periode 1880 tot 1930 duurt nog tot en met 25 oktober en omvat ruim dertig kastelen waar-mee destijds vooral door kinderen

uit rijke gezinnen werd gespeeld.In het weekend van 11 en 12 oktober is De Bollenburcht ook op zondag open in verband met een evene-ment in de ruïne van Kasteel Tey-lingen. Daar wordt dan de sterfdag van Jacoba van Beieren, 8 oktober 1436, herdacht in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Mid-deleeuwse groepen geven demon-straties.De Bollenmarkt in de Bollenburcht is nog de gehele maand oktober ge-opend. Omdat het plantseizoen van bloembollen in oktober zijn piek kent, zijn de openingstijden ver-ruimd naar woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Rondom de bloembollen zijn ook kunstuitingen te vinden van kun-stenaarscollectief KuCo. Deze door-lopende expositie omvat een brede collectie schilderijen, beeldhouw-kunst, fotografie en keramiek.De Bollenburcht is gevestigd in het pand van Fiorile aan de Teylinger-laan 13 in Voorhout. De toegang tot de Bollenburcht is gratis.

speelgoedkastelen in de Bollenburcht.

Valiumverkrachter S.: ‘Maltese perst mij af’SASSENHEIM n De uit Sassenheim afkomstige Johan S., die in Ne-derland is veroordeeld voor twee verkrachtingen en bekend staat als de ‘valiumverkrachter’, ontkent dat hij op Malta weer in de fout is gegaan. In Maltese me-dia beweert hij zondag dat een vrouw uit dat land hem probeert af te persen en hem beschuldigt van verkrachting na een zakelijk geschil.

S. moest vorige week voor de recht-bank op het eiland verschijnen vanwege de vermeende nieuwe ver-krachting. Volgens de vrouw heeft S. haar meerdere keren verkracht tijdens een periode van twee maan-den. Ook zou hij haar 25.000 euro hebben afgetroggeld.Volgens S. zit het anders. De vrouw

heeft een schuld van 27.000 euro en weigert die te betalen. Dat ge-schil liep zo hoog op dat zij een valse aanklacht indiende. Volgens S. kreeg hij meerdere keren een voorstel om 3500 euro te betalen zodat zij de fraudezaak zou laten vallen. Later volgde het aanbod dat de vrouw de verkrachtingszaak zou stopzetten als de Nederlander 7000 euro zou betalen. S. weigerde, aan-gezien hij naar eigen zeggen kan aantonen dat de twee een ‘perfecte relatie’ met elkaar hadden in de pe-riode waarin hij haar verkracht zou hebben. In Nederland werd Johan S. veroordeeld in 2010. Hij werd de ‘valiumverkrachter’ genoemd, om-dat hij zijn slachtoffers zou hebben bedwelmd met valium voordat hij zich aan hen vergreep. Dat zou hij in 2006 hebben gedaan.

Bingo bij KBO SassenheimSASSENHEIM n De KBO Bond van Ouderen Sassenheim organiseert op donderdagmiddag 16 oktober weer een bingo. Vanaf 14.00 uur zijn de deuren van de Kaleszaal van het Onderdak weer geopend. Alle KBO-leden zijn welkom om mee te spelen en aanmelden is niet nodig. Men start om 14.30 uur en er wor-den vier bingoronden gedraaid. Men wordt ontvangen met een gra-tis kopje koffie of thee. Vervolgens worden twee ronden bingo ge-speeld en is er een pauze voor een consumptie. Daarna worden nog-maals twee ronden gespeeld.

Voorlichtingsmiddag ‘Preventief veilig thuis’VOORHOUT n Donderdagmiddag 16 oktober organiseert de Bond van Ouderen Voorhout in sa-menwerking met Welzijn Teylin-gen een informatiebijeenkomst van de KBO over ‘Veilig thuis’.

De voorlichting gaat in op maat-regelen om babbeltrucs, woning-overvallen, internetcriminaliteit, brand, inbraak en vallen in huis tegen te gaan. Het gaat hierbij om bewustwording en gedragsveran-dering als preventieve maatregel om een veiliger huis te creëren. De voorlichting wordt door middel van een presentatie met korte film-pjes gegeven. Aan het einde krijgen de deelnemers een brochure met tips mee naar huis. Tijdens de bij-eenkomst is er veel aandacht voor

het stellen van vragen en uitwisse-lingen van ervaringen. De bijeen-komst vindt plaats in de Verdie-ping aan de Dr. Aletta Jacobslaan 1 (achter het Kruidvat) in Voorhout. De zaal is open om 13.30 uur en de voorlichting begint om 14.00 uur. De toegang is gratis. Voor meer informatie: Welzijn Teylingen, tel. 0252 -231805.

Collectanten voor AlzheimerWARMOND n Jaarlijks helpen zo’n 30.000 vrijwilligers mee aan de collecte van Alzheimer Ne-derland. De collecteopbrengst is één van de belangrijkste inkom-stenbronnen in de strijd tegen dementie.Ook vorig jaar hebben veel mensen hun steun in deze strijd toegezegd. Een maand na de collecteweek in 2013 stond de teller op 1.454.113 euro. Maar er blijft veel geld nodig voor on-derzoek, dus moet er ook dit jaar weer veel geld binnenkomen. On-der andere door te collecteren. De afdeling Warmond zit dringend verlegen om nieuwe collectanten en roept mensen op om zich aan te melden.

Dat kan per e-mail (h.de.mooij@casema.nl) of telefonisch (tel. 071-3011930). De collecte is van 2 tot en met 8 november.

Masker maken in de BollenburchtVOORHOUT n In de Bollenburcht aan de Teylingerlaan 13 in Voorhout kan men op zaterdag 25 oktober van 13.30 tot 16.00 uur onder leiding van Hanneke Porcelijn van kippen-gaas en papiermaché een masker maken. Dit masker moet enige we-ken drogen en kan men daarna be-schilderen of versieren. De kosten voor deelname bedragen 10 euro. Vooraf aanmelden is noodzakelijk vóór 15 oktober bij Hanneke Porce-lijn: e-mail hapor@casema.nl of tel. 071-5222604. Zelf dient men mee te nemen drie rollen stevig wc-papier of keukenrollen, een knijptang, een poetslap en een salade- of mayonai-se-emmer met deksel.

Vrouw Holle in ‘t OnderdakSASSENHEIM n Zondag 12 oktober in theater ‘t Onderdak in Sassen-heim: de jeugdvoorstelling ‘Vrouw Holle’ van Theatergroep Koekla. De theatergroep staat bekend om haar dynamische en verrassende manier van theater maken en getuigt altijd van een grote liefde voor dat theater. Deze productie is tot stand gekomen met medewerking van en geregis-seerd door Frank Groothof. Als me-vrouw Van Dalen de trein heeft ge-mist en alleen op het perron achter-blijft komen de poppen Yara en Safira tot leven. Zij spelen verstoppertje en bij dit spel vallen ze in een put en ko-men zo in de wereld van vrouw Holle terecht. En in deze wereld beleven ze de wonderlijkste avonturen. Vrouw Holle is een voorstelling waarin twee werelden elkaar ontmoeten, met een duidelijke moraal. Geschikt voor kin-deren vanaf 4 jaar. Kaarten á 6 euro zijn verkrijgbaar via www.hetonder-dak.nl, telefonisch op 0252-225874 op werkdagen van 10.00 tot 11.00 uur, en vanaf 30 minuten voor aanvang in het theater. De aanvang is 15.00 uur.

nieuwswoensdag 8 oktober 2014 de TeYLIngeR14

Van Dun: ‘Patiënten mogen me alles vragen’WARMOND n Het bedrijf Pride PR uit Leiden bestaat tien jaar en ondersteunt op 12 oktober de ‘Loop Tegen Kanker’ in War-mond die ieder jaar groter wordt en meer mensen trekt. Als bedrijf zal men hieraan deelnemen met honderd lopers, zo-dat men 1000 euro aan de stichting kan doneren. Ondersteu-nend aan de loop heeft Pride PR een boekje gemaakt met tien verhalen van mensen die betrokken zijn bij kanker. Dit boekje zal men in een oplage van 2000 exemplaren uitdelen aan de lopers. Het betreft hier verhalen van overlevenden, partners van overledenen en ook het verhaal van een huisarts. Ieder-een zal het belang van goede voorlichting onderkennen bij kanker, maar niet iedereen weet de exacte en cruciale rol van de huisarts hierbij.

Thecla van Dun is werkzaam als huisarts in de Huisartsenpraktijk Warmond. Daar komt zij veel in aanraking met mensen die kanker hebben. De belangrijkste les die Van Dun als arts heeft geleerd: niet één patiënt is hetzelfde, niet één verhaal is hetzelfde en het is ontzettend be-langrijk om goed te luisteren naar de wensen van de patiënt. En in een kleine gemeenschap als Warmond kan ze veel persoonlijke aandacht geven aan patiënten.Ondanks de persoonlijke band die Thecla van Dun heeft met haar pa-tiënten, weet niet iedereen altijd wat de rol van de huisarts kan zijn bij de behandeling van kanker. “Pa-tiënten mogen me alles vragen. Ik weet niet of ik overal een antwoord op heb, maar ik kan wel helpen zoe-ken naar de antwoorden. De huis-arts kan meer betekenen dan veel

mensen beseffen. De specialist in het ziekenhuis heeft doorgaans een minder vertrouwelijke band met mensen dan de huisarts”, vertelt ze. “Daarom benadrukken wij altijd dat onze deur open staat als er behoefte is om even te praten. Praat je met je familie over het behandeltraject en de keuzes die er zijn, dan komen er emoties bij kijken en dat zorgt niet altijd voor het meest objectieve ad-vies. Als arts heb je wat meer afstand dan de familie en tegelijkertijd sta je dichterbij dan de behandelend specialist, omdat je bijvoorbeeld de gezinssituatie beter kent.” In veel gevallen kunnen Thecla van Dun en haar collega’s uitleg geven over de behandeling of nog eens met een specialist gaan praten om de keuze voor een behandeling duidelijker te krijgen. “De huisarts kan mensen helpen om een vollediger beeld te

krijgen van wat ze allemaal over-komt en te wachten staat.”

ANgstige tijDeNAngst speelt een grote rol in het le-ven van veel kankerpatiënten. Van Dun heeft hier vaak mee te maken in haar praktijk. “Als mensen mij vertellen dat ze angstig zijn, dan vraag ik eerst waar ze precies bang voor zijn. Het kan zijn dat er angst is om te stikken, of dat ze zelf heb-ben meegemaakt dat iemand veel paniek had op het eind. Dan kijken we samen of we zo’n situatie kun-nen voorkomen om de angst te ver-minderen.” Ook Van Dun zelf heeft het niet altijd makkelijk wanneer ze kankerpatiënten behandelt. Ze herinnert zich een jonge vrouw die erg ziek was en veel pijn had, maar niet in aanmerking kwam voor mor-finepleisters omdat ze niet zwaar ge-noeg was. “Ik heb als piepjonge arts mijn poot stijf gehouden bij de apo-theker en ik kreeg de pleisters toch mee. Mijn patiënt was dolgelukkig en het hielp goed tegen de pijn,” ver-telt ze. “Alleen was ze er niet meer na het weekend. Dat vond ik verschrik-kelijk. Ik ben toen met lood in mijn schoenen naar de familie gegaan. Ik heb lang met haar moeder gespro-ken en het bleek dat alles heel fijn en vreedzaam was verlopen dankzij die pleisters. Ik heb geleerd dat je altijd je eigen pad moet volgen als je denkt dat dat goed is voor je patiënt.”

Park Groot Leerust weer keerpunt van StrontraceWARMOND n Ook dit jaar is park Groot Leerust in Warmond weer het toneel van komende en gaan-de Strontschepen. Dinsdag 14 ok-tober worden de eerste schepen verwacht en het eerste schip zal traditiegetrouw met een flesje Kaagwater worden verwelkomd.

Het is de gehele dag gezellig in het park, maar men kan de schepen ook volgen op de Track & Trace-pa-gina van de Stichting Zeilvaart War-mond op www.zeilvaartwarmond.nl. Zo kan men op het juiste tijdstip getuige zijn van de 41ste keer dat de Strontrace onze regio aandoet en de 40ste keer dat dat in Warmond gebeurt.

Men kan de schepen online volgen, maar vanuit het park vaart ook De heere Schouten op de Kagerplas-sen de schepen tegemoet of doet ze passend uitgeleide. De vaartijden van De heere Schouten zijn afhan-kelijk van de aankomst van de sche-pen en men kan zich in het park bij de schippers aanmelden voor een tochtje. De kosten bedragen € 7,50.Tussendoor komen de Stront-schepen aan, lossen hun lading gedroogde koemest en komen de bemanningen een beetje bij van de inspannende reis. De zestien deelnemende schepen blijven, ver-spreid over de dag, een uur voor de kade van het park liggen voordat ze door de keermeester weer worden weggeblazen voor de terugtocht.

stARtOok is weer de mogelijkheid om zelf bij de start van de Strontrace in Workum aanwezig te zijn. Zoals ieder jaar organiseert de Stichting Zeilvaart Warmond een busreis naar Workum. De bus vertrekt op maandag 13 oktober om 7.30 uur vanaf de Meerrustlaan in Warmond naar Workum. Onderweg wordt langsgegaan bij het Stoommachi-nemuseum in Medemblik. De start van de Strontschepen is om 13.00 uur en men kan de schepen naar buiten helpen jagen langs de 2 ki-lometer lange dijk naar het IJssel-meer. Eenmaal terug in Warmond kan in het Wapen van Warmond op eigen rekening een maaltijd snert worden genuttigd. De busreis in-clusief het museumbezoek kost € 27,50 euro voor donateurs en 30 euro voor niet-donateurs. Aanmel-den kan nog tot 10 oktober via een mailtje naar info@zeilvaartwar-mond.nl.

ook dit jaar is park groot Leerust in warmond weer het toneel van komende en gaande strontschepen. | Archieffoto: FBPS/Peter Schipper.

Spreekuur vragen over de psycheVOORHOUt n Rivierduinen GGZ Duin- en Bollenstreek biedt op dins-dag 14 oktober van 17.00 tot 19.00 uur in de vestiging Voorhout aan de Componistenlaan 248 de mogelijk-heid om zonder afspraak binnen te lopen en een gesprek te hebben over psychische gezondheid. Soms maken mensen zich zorgen omdat zij te maken hebben met iemand die somber is, kribbig, angstig of gestrest. Anderen voelen zich niet prettig in gezelschap of hebben een gewoonte waar zij van af willen. Weer anderen lazen een artikel over een therapie waar zij wel eens wat meer van zouden willen weten. Bij dit soort zaken kan het prettig zijn om van gedachten te wisselen met medewerkers in de geestelijke ge-zondheidszorg zonder dat er met-een een officiële afspraak aan vast zit. Rivierduinen GGZ Duin- en Bol-lenstreek geeft iedereen met grote en kleine vragen over psychische gezondheid de mogelijkheid om langs te komen. Het open spreek-uur is gratis. Men hoeft zich niet aan te melden. Voor meer informa-tie: e-mail info@ggzduinenbollen-streek.nl of tel. 0252-243400.

Tengri Spirituele Beurs nu ook in De Oude TolsAsseNHeiM n Zondag 19 oktober zal de Tengri Spirituele Beurs te vinden zijn in De Oude Tol aan de Hoofdstraat 147 in Sassenheim.

De Tengri-beurzen zijn een initia-tief van Annet Kock uit De Zilk, die samen met gemotiveerde stand-houders al een paar jaar spirituele beurzen weet neer te zetten in on-der andere Nieuw-Vennep en Haar-lem. Het zijn kleine laagdrempelige beurzen waardoor bezoekers zich snel op hun gemak voelen. Er heerst een haast familiaire sfeer onder de standhouders, waardoor men zich meteen welkom voelt als men

de beursruimte binnenstapt. Deze beurzen zijn vooral een aanrader voor bezoekers die liever geen grote beurzen bezoeken en voor bezoe-kers die voor het eerst kennis maken met spiritualiteit. In de Oude Tol kan men kennis maken met onder andere klankschalen, healing, ener-getische massages, sjamanisme, reading, kristalhealing, bijenwas-kaarten maken en lezen, tarot, aura soma, enzovoort. Er zijn verkoop-stands van onder andere magneet-sieraden, zelfgemaakte sieraden en energetische voorwerpen aanwezig. Ook kan men meedoen met gratis workshops die deze middag wor-

den aangeboden. De middag duurt van 12.00 tot 17.00 uur en de entree bedraagt € 3,50. Kinderen tot 16 jaar mogen gratis mee naar binnen. Con-sultprijzen zijn maximaal 15 euro.

op de beurs zijn ook eigengemaakte sieraden te koop.

Pijn in uw voeten of hielspoor klachten? Sta en loop vanaf nu rechtop: bezoek gratis de speci-ale informatiedag op vrijdag 10 oktober van 10.00-16.00. (Finn-Comfort-consulente aanwezig)!

Misschien kreeg u er afgelopen voorjaar óók mee te maken: u wilde een fraaie lange wandeltocht ma-ken, maar deze plannen werden onverwachts gedwarsboomd door voetklachten!

U bent zeker niet de enige; met name mensen met hogere leeftijd hebben hiermee te kampen, door-dat we steeds ouder worden en lan-ger actief blijven. Als u beseft dat een mens gedurende zijn leven ge-middeld 185.000 kilometer lopend aflegt, is het eigenlijk logisch dat onze voeten met het ouder worden

een beetje beginnen te piepen en te kraken. Omdat de Beterlopenwinkel de er-varing heeft dat voetklachten bijna altijd én effectief te verhelpen zijn met FinnComfort schoenen, heeft zij een infodag georganiseerd.De toegang voor deze unieke dag is volledig gratis; onder het genot van een kopje koffie of thee krijgt u uit-gebreide uitleg over de maakwijze van FinnComfort én een persoon-lijk advies op maat door Daniella (FinnComfort consulente). Boven-dien ontvangt elke klant een atten-tie na zijn bezoek.

FinnComfort schoenen worden handmatig gemaakt, waarbij uit-sluitend gebruik wordt gemaakt van materialen van hoogwaardige kwaliteit en hoofdzakelijk pure na-tuurproducten. Naast comfort val-

len de schoenen op vanwege hun modieuze aspect’; het merk werd door vele schoendealers en outlets gekroond met eretitels, zoals ‘The finest handmade European Wal-king Shoes on earth’. Finnamics nemen een speciale plaats in binnen de FinnComfort schoenenlijn: de Finnamic collectie is er zowel voor dames- als heren-voeten, is gebaseerd op medische inzichten en is bovendien voorzien van een verwisselbaar voetbed.

Orthopedici bevestigen steeds weer dat Finnamics de belofte ‘Sta en loop rechtop’ waarmaakt; dit komt doordat de schoen met haar gelijk-matige afrolbeweging de houding verbetert, plus de voorvoet én hiel ontlast! Daarnaast bevorderd de z.g.n. roc-ker zool de natuurlijke loopbewe-

ging en biedt u tevens stabiliteit, ondersteuning én comfort (of u nou loopt of staat). Probeer ook Finnamics uit; u kunt na korte tijd al het verschil voelen in de spieren van de kuiten, dijen en billen.

Waarom nog genoegen nemen met falende andere merken? Loopt u eens binnen tijdens de informatie-dag, en neem zelf de proef op de som door een testrondje te lopen in de Beterlopenwinkel. Niet al-leen uw voeten, maar uw gehele lichaam zal rustgevend reageren door de perfecte pasvorm (waarin uw tenen alle bewegingsvrijheid krijgen).

Beterlopenwinkel Leiderdorp Splinterlaan 1582352 SM Leiderdorp071-5422765

Pijn in uw voeten of hielspoor klachten?Sta en loop vanaf nu rechtop:

bezoek gratis de speciale informatiedag

Ingezonden Mededeling

varia woensdag 8 oktober 2014de TeYLIngeR 15

Installatie in Sassemse bibliotheek van nieuwe JeugdnatuurwachtersSASSENHEIM n Vorige week dinsdag zijn de nieuwe Jeugdnatuurwachters geïnstalleerd. dat vond plaats in de biblio-theek in sassenheim. de nieuwe Jeugdnatuurwachters kregen een speciale oorkonde en een speldje opgespeld (zie foto). Tevens kregen de nieuwe Jeugdnatuurwachters een stempelkaart en het clubblad ‘de natuurwachter’. Hierin staan leuke weetjes over de natuur en over de vele projecten die men dit schooljaar gaat doen. | Foto: willem Krol.

Herfstwandeling in het OverboschVOORHOUT n Zondag 12 oktober is er om 14.00 uur een herfstwandeling door het Overbosch in Voorhout, waarbij gidsen vertellen over de flo-ra en fauna. In het bos staan allerlei verschillende soorten paddestoelen en de bezoekers kunnen genieten van de fraaie herfstkleurenpracht. Bovendien is deze herfstwandeling een gelegenheid om de onlangs geplaatste informatiebordjes over de verschillende soorten bomen in het bos te kunnen zien. Tijdens de wandeling vertellen de gidsen Ineke Laroo en Wim Turnhout ook meer over de ontwikkelingen van het Overbosch in het verleden en de toekomstplannen. Het Overbosch ligt op de hoek van de Leidsevaart en de Rijnsburgerweg. Deelname is gratis, maar een vrijwillige donatie voor het Overbosch is welkom.

Drukbezochte kofferbakmarktWARMOND n Zondag 28 septem-ber werd de eerste kofferbakmarkt gehouden bij Dekker Warmond. Ongeveer zestig goed gevulde kof-ferbakken waren op het parkeer-terrein van Dekker in Warmond te vinden. Er waren verkopers uit het hele land. “Ze komen echt overal vandaan. Je merkt dat de kofferbak-markt steeds populairder wordt. En vanuit de kofferbak verkopen en vooral ook leuke dingen tegenko-men blijft een ludieke bezigheid”; aldus Peter Rijsenbrij van het ge-lijknamige evenementen- en orga-nisatiebureau. Hij organiseerde de kofferbakmarkt in samenspraak met Dekker Warmond. “Het wordt steeds drukker en dus gezelliger, en dat is een goed teken. Iedereen wil wat te doen hebben op zondag en daarom gaat men naar de koffer-bakmarkt. De positieve reacties blij-ven maar binnenkomen. Het mooie weer speelde ook een belangrijke rol en we hadden de weergoden mee”, aldus Eric Bosma, directeur van Dekker Warmond. “Door het grote succes en het enthousiasme gaan we hiermee door en kondigen we binnenkort nieuwe data aan voor volgend jaar”.

Adest Musica on stage in het Zwitserse LuzernSASSENHEIM n Zaterdag 27 en zon-dag 28 september heeft Drum- en Showband Adest Musica zijn medewerking verleend aan het World Band Festival in het Zwit-serse Luzern. De muzikanten van de Sassenheimse vereniging voerden in Zwitserland een podi-umshow uit die speciaal voor dit internationale muziekfestival werd ingestudeerd.

Het World Band Festival wordt ie-der jaar georganiseerd en trekt veel muziekliefhebbers naar de Zwit-serse stad. Adest Musica-secretaris Wouter Firet laat weten: “In 2010 was Adest Musica al eens eerder te gast bij dit festival. De organisatie was destijds erg enthousiast en te-vreden over de prestatie die werd neergelegd door de groep muzi-kanten. Een nieuwe uitnodiging kon eigenlijk ook niet lang op zich laten wachten”. Het Kultur- und Kongresszentrum Luzern vormt tijdens het evenement een verbin-dende rol. In en om dit schitterende architectonische gebouw, gelegen aan de Vierwaldersee en naast toe-ristenattractie de Kapellbrücke (Ka-pelbrug), vinden diverse muzikale activiteiten plaats. Adest Musica heeft deelgenomen aan de zoge-naamde Tattoo on Stage.Het optreden in Luzern vroeg van de muzikanten een andere wijze van voorbereiding. Een showop-

treden in Nederland vindt plaats op een taptoeveld met een ruime opzet. Tijdens de Tattoo On Stage hadden de muzikanten een opper-vlakte van slechts 18 bij 9 meter tot hun beschikking. Onder aanstu-ring van het instructieteam van Adest Musica werd in het voorjaar muziek geselecteerd en in combi-natie een choreografie geschreven. In de maanden mei tot en met sep-tember werd door de muzikanten de show ingestudeerd. Joey van Kesteren, bandmanager van de drum- en showband, vertelt: “Onze podiumshow vroeg van alle leden om op een meer theatrale wijze be-zig te zijn met muziek. Uiteindelijk maakt dit de groep nog beter inzet-baar voor allerlei muzikale evene-menten. Verschillende onderdelen dragen bovendien weer bij aan de verdere ontwikkeling van de ver-eniging, waar we uiteraard erg blij mee zijn”.Tussen een internationaal deelne-mersveld met korpsen uit onder andere Rusland en Nieuw-Zeeland, imponeerde Adest Musica. Bij zo-wel het Zwitserse publiek als de collega-muzikanten werd veel res-pect afgedwongen. Tijdens de drie uitvoeringen waaruit de Tattoo On Stage bestond, kwam dit tijdens de show tot uiting door een staande ovatie van het aanwezige publiek. In totaal werd er voor zo’n 8000 be-zoekers opgetreden.

adest Musica bij de hoofdentree van het Kultur- und Kongresszentrum Lu-zern.

agenda

www.bollenstreek.info

Vr 17 Amsterdam Sinfonietta • Leiden, Stadsgehoorzaal Natalia Gutman is één van de laatsten van een generatie

Russische giganten. Om 20.15 uur.

Zo 12 Baroque Orchestra • Leiden, Stadsgehoorzaal In het jaar dat Koopman 70 wordt, is hij eindelijk terug in Leiden!

Om 20.15 uur. Vanaf € 22,50.

Zo 12 Drumfanfare St. Cecilia • Voorhout, Sporthal De Tulp Jubileumoptreden van drumfanfare St. Cecilia uit Voorhout.

Aanvang 15.30 uur. Toegang gratis. (zaal open om 15 uur)

Zo 12 Hardloopwedstrijd • Warmond, Sporthal De Geest Wandeltocht (10 km), gezinsloop(2 km) en hardlooproutes (

5 en 10 km) voor Stichting Lopen tegen kanker. V.a. 9.00 uur.

Ma 13 tm do 16 41-ste Strontrace • Warmond, Park Groot Leerust Zeilwedstrijd voor onder meer skûtjes en klippers met als

keerpunt Warmond. Kijken? Di. of woe. bij Park Groot Leerust.

Zo 19 Calefax: African Roots • Leiden, Stadsgehoorzaal Aangevuld met minimal music van Reich denkt Calefax te-

rug aan Afrika. Om 19.00 uur. Vanaf € 20,-.

Za 11 Brocante Speciaal Dag • Katwijk, Hoornesplein Oud Katwijk komt tot leven op het Hoornesplein. Met voor de

liefhebber een brocante & handmade-markt! www.vvvkatwijk.nl

Za 11 Classic Rock Night • Katwijk, TriPodia Rock4Life organiseert weer een avond vol lekkere rock-covers

met Steeler, Fan Halen en Purple Rainbow. www.vvvkatwijk.nl

Do 16 tm za 18 Herfsthelden • Valkenburg, Festina Lente Tuin Rondleidingen, gratis advies en inspiratie voor de begin-

nende én de ervaren tuinliefhebber! www.vvvkatwijk.nl

Zo 19 Irish Sessions • Katwijk, Café Boeien Onder het genot van een pint of een goed glas wijn intiem en

sfeervol genieten van Ierse live-muziek. www.vvvkatwijk.nl

Do 9 Lezing Fred Kelpin • Noordwijk, Kon. Astrid Blvd 54 Een unieke presentatie en een minivoorstelling over Maria

Montessori. Vanaf 19.45 uur. www.noordwijk.info

Wo 22 Herfstmarkt • Noordwijk, Hoofdstraat Lekker eten, lifestyle en home producten, aandacht voor

gezondheid en duurzaamheid. 10.00-18.00 uur

Wo 22 Airhocky- en Basketbal • Noordwijk, Parallelblvd 11 Ben je gek op games, speel je voor de gezelligheid of ben je

wat fanatieker? Opgeven va 4 jr info@fungamesnoordwijk.nl

Dagelijks c tm 31 okt. Fotowedstrijd • Noordwijk, Kon. Wilhelmina Blvd Maak een foto op de Walk of Space, deel met #spacewalk en

win een weekend Noordwijk!

Za 11 Fashion & Food • Noordwijkerhout, centrum Wat zijn de nieuwe trends deze herfst en winter. De Noord-

wijkerhoutse winkeliers tonen hun collecties. V.a. 12.00 uur.

Zo 12 Boscross NSL • Noordwijkerhout, Duinweg 8 Bosloop bij Piet Florisdal, Duindamseslag. Start om 10.30

uur. Aanmelden via www.av-nsl.nl

Di 21 BridgeDrive • Noordwijkerhout, Tespelduyn Recreatieve bridgedrive voor clubbridgers, thuisbridgers en

vrije bridgers. Inschrijven via bridge.haket@gmail.com

Zo 12 Bockbierfestival • Hillegom, Café Zomerzorg Kom heerlijke bockbieren proeven! Er zijn 8 soorten bockbier

diegeproefd worden in combinatie met heerlijke hapjes.

Za 11 Glamour Bingo • Hillegom, Café Zomerzorg Een onvergetelijke avond boordevol spanning, gezelligheid en

fantastische prijzen waar nog lang over zal worden gesproken. 

Di 21 Lezing: Geld komt uit het niets • Hillegom, Hotel Flora Ad legt in heldere taal uit wat geld is, hoe het gecreëerd

wordt en wat daar de risico’s van zijn. Vanaf 20.00 uur.

Vr 17 Film: A Hard Day’s Night • Lisse, Filmhuis Op het hoogtepunt van de Beatlemania maakten de Beatles

hun eerste speelfilm. Om 20.30 uur.

Vr 17 Oktoberfest • Lisse, De Gewoonste Zaak Een echt oktoberfest. Grote pullen bier en heerlijk gegrilde

halve haantjes. Vanaf 19.00 uur.

Za 18 Bier en Wijnfestival • Noordwijk, Hoofdstraat Deze markt is een markt met vooral verschillende soorten

bier, wijn en andere versnaperingen. Van 10.00 - 17.00 uur.

Zo 12 Trouwbeleving • Lisse, Kasteel Keukenhof Een dag waarbij bezoekers op sfeervolle en onvergetelijke

wijze langs de vele trouwmogelijkheden worden geleid.

Za 11 en zo 12 Bloembollenmarkt • Lisse, Kasteel Keukenhof In het Oranje Nassau Paviljoen vindt voor de 41e keer de

Keukenhof Bloembollenmarkt plaats.

Do 9 en do 23 Klaverjasavond • Lisse, Crocussenstraat 3a Onder het genot van diverse versnaperingen wordt er een

leuk potje Klaverjassen in competitie gespeeld.

Dagelijks c tm 8 nov. Fotofestival • Leiden, diverse locaties Een podium voor nieuw fototalent. Met een openluchtten-

toonstelling, exposities en diverse activiteiten.

Dagelijks c tm 6 apr. GEISHA • Leiden, Rijksmuseum Volkenkunde Geisha is een wereldberoemd stijlicoon. Maak in deze ten-

toonstelling kennis met de vrouw achter het fenomeen.

Al meer dan 30 jaar hét adres voor het mooiste kunstgebit. Reparaties klaar terwijl u wacht.

Kerkstraat 44 - Noordwijk-Binnen

Tel: 071 - 361 11 45www.tandenwinkel.com

KUNSTGEBIT

Van ZelstA U TO B E D R I J FVoorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

www.rijnlandkozijnen.nl

Voor een echte kunststof dakkapel ga je naar Rijnland Kozijnen!

RAMEN | DEUREN | SCHUIFPUIEN | GEVELBEKLEDING | DAKGOTEN | DAKKAPELLEN

Katwijk, Heerenweg 3b Telefoon (071) 408 17 71De showroom is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Nooit lekkage en tocht dank zij de innovatieve polyester sandwichconstructie! De dakkapel van Rijnland Kozijnen kent nog veel meer voordelen:

• Naadloos in een mal op maat gemaakt;• Licht en zeer sterk eindproduct; • De gebruikte materialen zijn uitstekend

akoestisch en thermisch isolerend; • In alle kleuren en UV-resistent; • Grote variatie in maatvoering;• Verschillende uitvoeringen van boeiboord

mogelijk;• Geen zwarte aanslag!• Zonder twijfel de fraaiste dakkapel

• Verschillende uitvoeringen van boeiboord

De beste oplossing voor jullie

ruimteprobleem!

Rijnland Kozijnen kunstenaars met kunststof

Kom naar onze showrooms of kijk op internet en overtuig u van de superieure kwaliteit.

Voor één van onze bloemenlijnenzijn wij opzoek naar:

Chauffeur/Inkoper/Verkopermet ervaring en kennis van de Duitse taal en

affiniteit met de bloemenhandel en het lijnrijden.

Functie-omschrijving:Fulltime dienstverband als lijnrijder, 1 rit per week

Functie eisen:In het bezit van rijbewijs C-E en chauffeurs diploma

Tevens zoeken wij een:

Chauffeur LijnrijderFunctie-omschrijving:

Fulltime dienstverband als lijnrijder, 1 rit per weekFunctie eisen:

In het bezit van rijbewijs C-E en chauffeurs diploma

U kunt uw sollicitatie richten aan:haakgert@gmail.com

of telefonisch op 06-54981677 of 06-55348666

Van den Haak en LommerseOegstgeesterweg 190 • 2231 BC Rijnsburg

Voetzorg Rijnlandmedisch

PEDICUREVOOR VERZORGDE VOETEN

Voor medischeen cosmetischevoetverzorging.

Behandelingvolgens afspraak06-51528725Christine van Eckinfo@voetzorgrijnland.nl

www.voetzorgrijnland.nlOok voor pijnloos wrat verwijderen

Rijksstraatweg 22-i (gebouw Route 44)2171 AL Sassenheim (tegenover Akzo/Sikkens)

Hoogstpersoonlijke zorg.

Gratis krukken of een looprek lenen Enkel verstuikt of aan het revali­deren? Leden van Marente lenen loophulpmiddelen voor 13 weken gratis bij Vegro. Ook lid worden? Meld u nu aan en betaal de contributie pas vanaf 2015. Voor € 18,50 per jaar is het hele huishouden lid en maakt u gebruik van deze en vele andere voordelen.

Meld u zich aan als lid op www.marente.nl/lid of via 071 409 32 23. Ook kunt u ter plekke lid worden in een Vegro winkel in Katwijk, Sassenheim en Lisse.

Mevrouw Ter Horst is geopereerd aan haar knie. Gelukkig kan ze krukken lenen via Marente

RijnsburgseBanden Centrale

Rijnsburgerweg 134 • 2231 AH Rijnsburg T (071) 403 27 59 • www.rbc-banden.nl

AKTIE ! Opruiming personenwagen

zomerbanden en restantbanden

TE HUUR:6 persoons

bestelbussen vanaf

€ 85,00 per dag

0252-211849www.gdol.nl

www.jantjebeton.nl

cultuur woensdag 8 oktober 2014de TeYLIngeR 17

Strijd om de ‘Tamboer-maître van de dag’-prijsVOORHOUT n Zondag 12 okto-ber viert de drumfanfare van St. Cecilia haar twintigjarig jubileum in sporthal De Tulp in Voorhout. In een anderhalf uur durend programma zul-len alle facetten van de drum-fanfare worden getoond, waaronder een show op de muziek van Earth, Wind & Fi-re en de concoursmars waar-mee de drumfanfare onlangs nog een tweede plaats op het NK wist binnen te slepen.

Het wordt een muzikale middag waarbij optredens van de drum-fanfare worden afgewisseld met een serenadeloterij waarmee men voor 1 euro een serenade kan win-nen. Ook is er een ‘Tamboer-maître van de dag’-wedstrijd. Voormalig wethouder van Teylingen Leo van der Zon is samen met Jan Regeer, voorzitter van onder andere voet-balvereniging Foreholte en carna-valsvereniging De Bokken, uitge-nodigd voor de Voorhoutse versie van het tv-programma Maestro. Deze prominente Voorhouters zul-len proberen om een optreden van de drumfanfare in goede banen te leiden als tamboer-maître. Erva-ring met leiding geven hebben ze genoeg, maar weten ze dit ook over

te brengen met een tamboer-maî-tre-stok? Beide heren zijn fanatiek en hebben naast twee oefensessies ook hulp gekregen van buitenaf. Natuurlijk beslissen de bezoekers op 12 oktober wie de winnnaar is en wie de drumfanfare mag begelei-den in het ererondje op die dag.

De deuren van sporthal De Tulp in Voorhout openen om 15.00 uur en de entree is gratis. Na het pro-gramma in De Tulp is er nog een mogelijkheid voor een hapje en een drankje met de winnaar en de drumfanfare in het naastgelegen jongerencentrum @hok.

ervaring met leiding geven hebben Leo van der Zon (links) en Jan Regeer ge-noeg, maar weten ze dit ook over te brengen met een tamboer-maître-stok?

Hallo medewerklozeIk zit nu al een paar maanden in het schuitje van de werkloosheid, en jij mis-schien ook. Laat ik nu tijdens mijn speurtocht voor een baan het aanbod krijgen om een workshop te volgen. Geheel gratis en volgens mij ook nog leerzaam. De informatie die ik erbij heb gekregen is: “Het doel van deze workshop is om uzelf beter in de arbeidsmarkt te zetten. Het zorgt voor meer motivatie en in deze set-ting is dit voor u een mogelijkheid om tips en trucs te krijgen die u verder kunt gebruiken bij andere sollicitaties”. De workshop wordt gegeven door Gemma Oude Veldhuis van Go Personeelsadvies. Zij heeft veel ervaring op personeels-zaken en altijd gewerkt met mensen en arbeid. Ik heb met Gemma afgesproken te kijken of het mij lukt tien mensen op 3 november om 16.00 uur in Voorhout te krijgen. Heb jij zin, tijd, gelegenheid en behoefte aan deze workshop, geef je dan even bij mij op. Het liefst per omgaand, maar ik wil uiterlijk 10 oktober aan Gem-ma doorgeven of het gaat lukken. Vervoer kan ik eventueel regelen. Bij goed weer is het natuurlijk prima te fietsen. Ken jij mensen die je ook deze gratis workshop gunt, geef dit dan door aan betrokkene en laat betrokkene zich dan even bij mij opgeven: e-mailadres adrie64@zonnet.nl of telefoonnummer 0252-218765. Ik zou het super vinden als deze workshop door kan gaan.Adrie van Weeghel, Pieter Woutersstraat 20, Voorhout.

Lezers Schrijven

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Middag over pop in Warmond en ‘t TrefpuntWARMOND n Zondag 19 oktober is er een bijzondere muziekvoor-stelling in Het Trefpunt in War-mond. De in Warmond geboren popjournalist Jan Vollaard en Louise de Koning presenteren dan ‘Platje Praatje’. Het is een themamiddag over opmerke-lijke muzikale relaties in de pop-muziek. In Warmond gaat deze zondagmiddag de aandacht naar de muzikale popgeschiede-nis van het dorp en de rol die Het Trefpunt daarin gespeeld heeft.

Over muziek raakt men nooit uit-gepraat. De pophistorie is een on-uitputtelijke bron van wetenswaar-digheden, dwarsverbanden, mu-zikale kruisbestuivingen en terug-kerende thema’s. Waar zouden de Rolling Stones zijn geweest zonder de blues? En hoe zit het met Adele, die haar producer deelt met Slayer en de Red Hot Chili Peppers? Wat hebben popmuzikanten met poli-tiek en hoe beïnvloeden die twee elkaar? Op een speelse manier ver-tellen zij een verhaal en wordt het thema tot op de bodem uitgediept. Met behulp van plaathoezen, film-pjes en verrassingsoptredens van al of niet bekende artiesten. Of ook een klein quizje, met mooie prijzen in de geest van het thema van de middag. Na afloop kan er gekletst, gedronken, meer muziek gedraaid en vooral gedanst worden.

Jan Vollaard en Louise de Koning keren hun platenkast om en vullen een themamiddag met muziek en de verhalen die daarbij horen. Jan Vollaard ontmoette de groten der aarde, zoals Mick Jagger, Lou Reed, Dave Grohl en Adele, en voelde ze aan de tand over hun invloeden en drijfveren. Louise de Koning be-groef zich tijdens haar studenten-

tijd regelmatig in het vinyl en de cd’s als medewerker van een platen-zaak in Amsterdam. Ze werkt in de theatersector en was ze onder an-dere te zien als presentator bij het voormalige LAK-theater. De muziek liet haar niet los en ze valt nog wel eens te spotten als DJ.

Voor de voorstelling zijn nog kaar-ten beschikbaar. Ze kosten 10 euro. Voor kaartverkoop: www.hettref-puntwarmond.nl en op zondag-middag ook aan de zaal.

Vogelexcursie in Park RusthoffSASSENHEIM n Zondag 12 okto-ber om 8.00 uur kunnen vogel-liefhebbers onder leiding van Willem-Jan Hooijmans probe-ren iets van de vogeltrek in Park Rusthoff in Sassenheim waar te nemen.

Oktober staat bekend als een vogeltrekmaand bij uitstek en de statistieken wijzen uit dat dit één van de ‘spannendste’ en soortenrijkste maanden in het park is. Het is vooral een goede maand voor lijsters en vinken uit noordoostelijke contreien. Uitgangspunt is om zoveel mo-gelijk vogelsoorten in het park te spotten door goed te kijken en te luisteren.

Na afloop van de excursie wordt onder het genot van een kopje koffie of thee een soortenlijstje ingevuld en gekeken wat het re-sultaat van de waarneming is. Vooraf aanmelden is niet nood-zakelijk en de toegang is gratis.

Twee workshops voor Teylingse vrijwilligersSASSENHEIM n Het Servicepunt Vrijwilligers Teylingen, een on-derdeel van Welzijn Teylingen, organiseert ieder jaar een aantal cursussen en workshops voor vrijwilligers en aspirant-vrijwil-ligers. In november zijn twee workshops gepland.

DURf TE VRAgENOp dinsdag 4 november wordt van 19.30 tot 22.00 uur de workshop ‘Durf te vragen’ gegeven. Men leert het al jong: kinderen die vragen worden overgeslagen. Bij ‘Durf te vragen’ komt men mensen tegen die eigenlijk niet eens meer precies weten wat ze nou eigenlijk graag willen. Terwijl keer op keer blijkt dat als men helder vraagt wat men echt wil, er ineens hulp uit alle hoeken en gaten komt. Bij ‘Durf te vragen’ leert men de goede vraag op het goede moment aan de juiste mensen te stellen. Als men eenmaal heeft ervaren wat er allemaal los komt aan tips en trucs als men een heldere vraag stelt, dan zal men merken dat men overal ineens on-benutte kansen, middelen en mo-gelijkheden ziet liggen. Voor meer informatie: www.durftevragen.com.

MARkETINg VOOR NIET-MARkETEERSMaandag 10 en 17 november en 1 en 8 december wordt van 20.00 tot 22.30 uur bij speeltuin Beatrix in Sassenheim de workshop ‘Marke-ting voor niet-marketeers’ gegeven. Hoe prikkelt men de belangstelling van de lezers? Hoe zorgt men dat een boodschap in één keer helder overkomt? Hoe bouwt men een fly-er zodanig op dat mensen direct na het lezen ervan de telefoon pakken? Waarom belandt de ene nieuws-brief ongelezen in de prullenbak en leidt de andere tot veel reacties? Al-lemaal vragen die men beantwoord krijgt in de cursus ‘Marketing

voor niet-marketeers’. De cursus is vooral praktisch. Naast theorie gaat men zelf aan de slag met het maken van een persbericht, een tekst voor op een poster of een di-gitale nieuwsbrief. In vier avonden leert men onder andere wervende teksten schrijven met als doel meer aandacht en naamsbekendheid voor een vereniging of organisatie. Elk onderdeel bestaat uit een stuk theorie en een praktische opdracht. Voor de laatste avond is een laptop nodig, want dan duikt men in de basisbeginselen van Mailchimp, een programma om zelf een digi-tale nieuwsbrief op te maken en te versturen. Er kunnen maximaal vijftien personen deelnemen aan deze cursus.

kOSTEN EN INScHRIjVENAlle cursussen en workshops zijn kosteloos. Inschrijven kan via de agenda op de website www.welzijn-teylingen.nl of door een mail te stu-ren naar info@welzijnteylingen.nl.

Kerkveiling en loterij in kerkWARMOND n In de protestantse kerk in Warmond wordt zaterdag 15 november om 20.00 uur een kerk-veiling met aansluitend een loterij gehouden. Bij deze veiling worden veel verschillende soorten kavels bij opbod geveild. De opbrengst van de kerkveiling en de loterij wordt besteed aan een grote restauratie van het Lohman-orgel. De lijst met kavels groeit met de dag. Een ritje in een oldtimer, een bezoek aan een wedstrijd van Ajax, een verblijf op Terschelling, een golfclinic, kano-varen, maar ook dinerbonnen en een trollbeads-armband behoren al tot de kavels. Naast het bieden op kavels kan men ook een kavel voor deze veiling sponsoren of iets schenken voor de veiling of de lo-terij. Er kunnen allerlei producten, goederen of diensten worden inge-bracht. Kavels voor de veiling kun-nen nog worden opgegeven. Wie sponsor wil zijn voor deze kerkvei-ling of iets schenken voor de veiling of de loterij, kan contact opnemen met Esther de Groot via het e-mail-adres kerkveiling@pgwarmond.nl. Desgewenst wordt de bijdrage opgehaald. De orgelbouwfamilie Lohman behoorde tot de belang-rijkste orgelbouwers in de 19e eeuw boven de grote rivieren. Het orgel is dan ook erg oud en uniek. Het orgel heeft eerder in de kerk van de Oude Toren in Warmond gestaan. Het or-gel werd in 1870 overgeplaatst naar het huidige kerkgebouw. Door ken-ners wordt beweerd dat het orgel het midden houdt tussen een orgel uit de barok en een orgel uit de ro-mantiek.

Vrouwe Jacoba terug in TeylingenVOORHOUT n Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis or-ganiseert Kasteel Teylingen op 11 en 12 oktober een Jacobaweekend. ‘Jacoba van Beieren’ zal in dit week-end op bezoek komen. Op haar kasteel zal zij ontvangen worden door de Heer van Teylingen en zijn gevolg. Vanwege dit bezoek wordt het kasteel extra bewaakt door een huurlingenleger van Schotten en Noorderlingen. Men kan op beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur een kijkje komen nemen. De entree be-draagt 3 euro. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen € 1,50. Het adres van Kasteel Teylingen is Teylinger-laan 15 A in Voorhout.

Pelgrim te gast in MatthiaskerkWARMOND n Zaterdagavond 11 ok-tober verzorgt het koor Meander uit Noordwijk een samenkomst met als thema Pelgrimage.

De aanvang is om 19.00 uur in de Matthiaskerk aan de Herenweg 76 in Warmond. Aan de hand van de boeiende verhalen van Bert van den Beukel, die enige jaren geleden te voet naar Santiago de Compos-tella ging en via een andere route weer terug naar huis gelopen is, kan men het wel en wee van een pelgrim meebeleven, afgewisseld met onder andere gospelliederen gezongen door Meander.

Gem.� verbruik:� 3,6� -� 6,5� l/100km,� 27,7� -� 15,4� km/l.� CO2-uitstoot� 94� -� 154� g/km.�*Actievoorwaarden:� De� 50/50� deal� is� een� niet-doorlopend� kredietaanbod� via� Kia� Finance,�handelsnaam� van� Santander� Consumer� Finance� Benelux� B.V.,� geregistreerd� bij� de� AFM�onder� vergunningnummer� 12011170,� toetsing� en� registratie� BKR� te� Tiel.� Kia� Finance� en� de�Kia-dealer� geven� geen� advies.� U� dient� zelf� te� bepalen� of� het� door� u� gewenste� financieel�product� aansluit� bij� uw� wensen,� behoeften� en� persoonlijke� situatie� Informeer� bij� uw� Kia-dealer� naar� de� voorwaarden� en� het� standaard� informatieblad� van� de� door� u� gewenste�financiering.� Het� jaarlijkse� kostenpercentage� vermeld� in� het� standaard� informatieblad� is�

[J KO � BMMFFO � HFMEJ H� CJ K�BBO LPPQ� WBO � FFO � O J FVX F� , J B� 1J DBO UP � 3J P� PG�DFFsE� met� uiterste� aankoopdatum� en� datum� kentekenaanvraag� van� 31-10-14� en� uiterste� registratiedatum� van� 14-11-14.� De� inruilauto� moet� minimaal� 3� maanden� op� naam� staan� en� gevrijwaard� zijn� door� uw� dealer� op� het�moment� van� tenaamstelling� van� de� nieuwe� auto.� Informeer� voor� de� complete� actievoorwaarden� bij� uw� Kia-dealer� of� kijk� op� Kia.com.� Alle� genoemde� vanaf� verkoopprijzen� zijn,� tenzij� anders� vermeld,� incl.� extra� inruilpremie,� BTW/BPM,� excl.� kosten� rijklaarmaken,� metallic� lak� en� de� optionele�MBLCFTDIF SNJ O H��( FUPPO E�NP EFM�LB O �B GXJ KLFO �WBO �E F�C FTDIS FWFO �V J UWPFSJ O H�� 8 J K[ J HJ O HFO � FO � ESVLGPVUFO �WPPSCFIP VEFO �

Contante�waarde

Inruil�(inclusief� inruilpremie)�

Totaal�kredietbedrag

Jaarlijks�kostenpercentage

Debet� rentevoet�op� jaarbasis� (vast)

Termijn-bedrag�per� maand

Duur� kredietovereen-komst� in� maanden

Totaal� door� u� te�betalen� bedrag

Picanto� 3-deurs� 1.0� CVVT� EconomyLine 0,0% 0,0% 24

Rio� 3-deurs� 1.2� CVVT� BusinessLine 0,0% 0,0% 24

DFFsE� � � EFVST� � � � � ( %J � & DPO PN Z -J O F 0,0% 0,0% 24

en� de� rest� in� 24� maanden,� 0%� rente

, J B� DF F sE� & DPO PN Z -J O F*

� � � � � � % & " -

" V U PCF ES J KG � , M F W F S M BBO( J FUFSJ K� � � � � � � � 9, � / PPSEX J KLFSI PVU � 5FM� � � � � � � � � � � � � �

Voordeel� tot

en� de� rest� in� 24� maanden,� 0%� rente

, J B� 1 J DBO U P� & DPO PN Z -J O F*

� � � � � � % & " -

, J B� 1J DBO U P� $ PN G PS U -J O F

Voordeel�t ot

en� de� rest� in� 24� maanden,� 0%� rente

, J B� 3 J P� # V T J O F T T -J O F*

� � � � � � % & " -

, J B� 3J P� $ PNGP S U -J O F

Voordeel� tot

, J B� DF F sE� $ PN GP S U -J O F

* O S V J M X BBS EF � X F U F O Doe�e en�gr atis�i nruilscan�o p

zakelijk woensdag 8 oktober 2014de TeYLIngeR 19

Neuteboom viert het 25-jarig jubileumn 'Minder eten, maar betere kwaliteit. Dat is de toekomst'VOORHOUT Afgelopen zondag vierde Neuteboom Kaas-Vers-wereld het 25-jarig jubileum. Er is veel veranderd in die jaren, maar de kwaliteit, de diversiteit en een praatje met de klan-ten staat nog steeds hoog in het vaandel. Deze week zijn er aanbiedingen en acties om iedereen mee te laten genieten. Ruud Neuteboom: ”Want we genieten zelf ook nog steeds.”

Door Saskia Buijs

De vader van Ruud Neuteboom, nu 92 jaar, was een boerenzoon. Niet alle broers konden op de boerderij aan het werk, dus begon hij in 1947 een kaaswinkel in Leiden. Ruud komt uit een gezin met acht kin-deren. Een oudere broer van Ruud nam de winkel later over. Zelf was Ruud toen nog te jong om er zelfs maar over na te denken. Later zag hij dat ook wel zitten, maar wilde wel zelfstandig aan de slag. Hij zocht een leuke plaats in de regio en vond Voorhout. Het pand van Warmerdam is toen overgenomen. Ruud: “Warmerdam haalde het bord eraf en het nieuwe bord werd door ons opgehangen.” Zijn vrouw Janet vult aan: “Ruud z’n vader deed de openingsactie. In de ochtend toen de winkel open ging kwam hij met een ouderwetse kaasbrik (paard en wagen, red.) met kazen erop voorrijden. De kazen bracht hij de winkel in en legde ze op de planken.”Inmiddels zijn er vijf vestigingen. Natuurlijk in Voorhout, maar ook in Leiderdorp, Voorschoten en Ha-zerswoude en nog steeds in Leiden. Elke zaak is zelfstandig. Wat bij

Neuteboom senior begon met ‘bo-ter, kaas en eieren’ heeft geleid tot winkels met een uitgebreid assor-timent. Van Hollandse kaas tot vele buitenlandse soorten, vleeswaren en paté’s, salades en noten en zelfs een bake-of assortiment. Daarbij staan honderd soorten wijn waar Ruud zelf de inkoop van doet. Dat doet hij voor alle vijf de winkels. Ruud: “We hebben regelmatig proe-verijen. Dat is altijd een groot suc-ces.”In 2001 is er een grote verbouwing geweest. Janet: “De toonbank is toen weggegaan. Mensen kun-nen nu zelf wat meer rondlopen en zoeken waar ze zin in hebben.” Ruud: “Het betekent voor de klant dat de wachttijd bij de kassa kor-ter is. Mensen willen en kunnen zo de drukte vóór zijn, want ze willen niet wachten.” Wie wel rustig een praatje wil of advies kan altijd te-recht bij een van de medewerkers of Ruud en Janet zelf. Dat blijkt dan meteen ook een van de leukste dingen te zijn door alle jaren heen. Janet: “Sommige klanten komen echt al 25 jaar en daar maak je elke keer gezellig een praatje mee. Ook al wonen we hier, dan weet je toch hun naam niet. Maar dat geeft niet,

ze voelen toch als goede bekenden.”Om te weten wat je verkoopt moet je proeven. Dat doen Ruud en Janet nog steeds graag. Lachend geven ze allebei toe: “We proeven alles en doen dat graag. Maar we doen aan compensatiegedrag. Sporten en eten, en dat laatste met mate. We gaan voor kwaliteit, want je kunt beter iets minder van iets eten wat smaak heeft dan een groot stuk zonder smaak.” Ruud: “Het is ei-genlijk slowfood. Een goede parma-ham moet maanden rijpen. Na even liggen is die nog niet genoeg op smaak. Tijd geeft smaak aan de pro-ducten, maar tijd kost ook wat. En eigenlijk is iets eten zonder smaak pas echt duur.” Beide zijn het er-over eens dat er smaakvervlakking plaatsvindt. “Smaak is juist zo lek-ker en laat je genieten. Ons motto is eigenlijk: minder eten, maar beter.”Behalve de verkoop in de winkel worden er regelmatig tientallen broodjes gemaakt voor bedrijven. Die worden, desgewenst met een wijntje, bezorgd. Bestellingen wil-len ze in de toekomst uitbreiden met thuiscatering. Voor een feest aan huis met hapjes en drankjes en statafels wordt de catering ver-zorgd. Ruud: “Dat doen we in sa-menwerking met lokale onderne-mers. Dus ook vis, vlees, en groente en fruit komen aan bod.”Na een feestje met de medewerkers om het jubileum te vieren kan er deze week weer ‘gewoon’ genoten worden.

Ruud en Janet neuteboom vieren 25 jaar neuteboom Kaas-Verswereld en genieten nog elke dag. | Foto: Saskia Buijs.

JO!Woman: uitbreiding met feestweekendSASSENHEIM n “Stoere LTB-jas, met baggy broek,” klinkt Jolan-da Admiraal nog net boven de hippe muziek uit. De eigenaresse van JO!Woman staat naast de dj bij de draaitafel en verzorgt het commentaar bij de modeshow in het nieuwe pand van haar kle-dingzaak. Uit een ruimte achter de winkel is net een jong model tevoorschijn gekomen. Ze para-deert tussen de kledingrekken door naar de ingang van de win-kel, en komt gedecideerd terug om voor de draaitafel nog een rondje te maken voor de ruim veertig bezoekers. “Natuurlijk weer een bontje,” klinkt het bij het volgende model door de nieuwe zaak. Wederom win-nen de vrolijke klanken van de nieuwste popnummers, die rijkelijk uit twee grote boxen schallen, het qua volume van het commentaar van gelegenheids-presentatrice Admiraal. De feest-stemming wordt er niet minder om. Wanneer alle zeven model-len een slotronde door de winkel lopen, wordt er dan ook enthou-siast meegeklapt. Het kan nie-mand meer ontgaan dat er iets te vieren is op de Hoofdstraat 177 in Sassenheim.

Door Mandy van Leeuwen

De modeshow, die zondagmiddag 5 oktober maar liefst drie keer werd gelopen, is onderdeel van een drie-daags feestprogramma dat Admi-raal heeft opgesteld in verband met de verhuizing van haar kleding-zaak. Admiraal runt al 13,5 jaar kle-dingzaak JO!Woman. Tot afgelopen weekend was de zaak gevestigd in een bescheiden pand aan de Sassen-heimse Hoofdstraat, op nummer 175 om precies te zijn. Toen bekend werd dat de buren, Holtman’s die-renspeciaalzaak, verder zouden gaan in een ander pand, sloeg Admi-raal haar slag. Ze droomde al langer

van een uitbreiding en dit was een uitgelezen kans. Vanaf augustus kon ze aan de slag in het grote pand naast haar winkel. Afgelopen week ruilde ze haar vertrouwde winkel-tje van ongeveer 70 vierkante meter definitief in voor de zaak van maar liefst 200 vierkante meter. Niet al-leen de zaak, maar ook de collectie en het team van JO!Woman zijn hierbij uitgebreid.

EERSTE INdRUkVrijdagochtend 3 oktober heeft Ad-miraal officieel de deuren geopend op de Hoofdstraat 177. Het publiek kon hierbij alvast een kijkje nemen in de ruim opgezette kledingwin-kel. Admiraal heeft het interieur van de winkel zorgvuldig samen laten komen met de stijl van de kleding die JO!Woman verkoopt. De winkel oogt ruim en overzichtelijk. Door het gebruik van veel onbewerkt hout en het invoegen van vintage-elementen als een oude fauteuil en antieke lampenkappen, laat Admi-raal zien dat zij haar ambitie om in te spelen op de trends eveneens seri-eus handen en voeten geeft.

FEESTAcTIESOp de modeshows zijn dan ook veel modebewuste vrouwen afgekomen. Net als het gehele weekend kunnen zij gebruik maken van openingskor-tingen en worden er presentjes uit-gedeeld bij besteding van minimaal 100 euro. De voortdurende inloop leidt op de zondagmiddag zodoen-de ook bij de kassa tot drukte. Tij-dens het winkelen kan het publiek genieten van een glaasje wijn, dat tussen de modeshows door wordt uitgedeeld.Voor de kinderen is er onder meer de mogelijkheid geschminkt te worden. Met al deze acties heeft JO!Woman ervoor gezorgd dat de nieuwe start niet ongemerkt heeft plaatsgevonden. Vanaf nu is de win-kel te vinden op de Hoofdstraat 177 in Sassenheim.

niet alleen de zaak, maar ook de collectie en het team van Jo!woman zijn uitgebreid in het nieuwe pand Hoofdstraat 177. | Foto: FBPS/Peter Schipper.

Eerste bijeenkomst van nieuw Café Over-LevenSASSENHEIM n Zondag 12 oktober gaat in Sassenheim een twee-maandelijks rouw- en verliescafé van start. Dit zondagmiddagcafé is bedoeld om een plek te creëren waar mensen die rouw- en verlie-servaringen hebben steun kun-nen vinden in een vertrouwde ontspannen omgeving. Er wordt daar een kans geboden om stil te staan bij wat rouwen allemaal kan betekenen.

De bijeenkomsten worden georga-niseerd door een groep ervaren vrij-

willigers in samenwerking met Wel-zijn Teylingen. Deze initiatiefgroep draagt zorg voor de organisatie van het café en levert een inhoudelijke bijdrage aan de bijeenkomsten. Naast inzicht en informatie wordt ook ruimschoots gelegenheid gebo-den voor contact en het uitwisselen van ervaringen. Het gaat om infor-mele ontmoetingen en herkenning van elkaars verhaal. Ook wil de groep oog hebben voor de individuele be-zoekers en waar nodig hen onder-steuning bieden. Het onderwerp van de bijeenkomst op 12 oktober is ‘Dwa-

len door het rouwlandschap’. Hierin wordt geschetst hoe men zichzelf al zoekende weer probeert te hervin-den na een ingrijpend verlies. Het Café Over-Leven wordt gehouden in de bibliotheek in Sassenheim aan de Kerklaan 42. De inloop is vanaf 13.00 uur. Het programma begint om 13.30 uur en sluit rond 15.30 uur. De volgende bijeenkomsten zijn op de zondagen 14 december 2014 en 8 februari, 12 april en 14 juni 2015. Voor informatie kan men terecht bij Wel-zijn Teylingen: www.welzijnteylin-gen.nl en tel. 0252-231805.

Mitra Voorhout is nu van een franchisenemerVOORHOUT n Ed Vedder, de hui-dige slijter van Mitra Voorhout, heeft de vestiging in Voorhout als franchisenemer overgenomen en zal deze onder de Mitra-vlag gaan voortzetten.

De Mitra-vestiging in de Heren-straat in Voorhout is de laatste we-ken opnieuw ingericht, waarbij het assortiment sterk is uitgebreid. De wijnpresentatie is volledig ver-nieuwd. Alle wijnen staan nu op smaak ingedeeld. Tevens zijn er veel voordelige kwaliteitswijnen aan het assortiment toegevoegd. Ook vindt men er veel binnenlands gedistil-leerd-specialiteiten, onder andere van Rutte en Zuidam. Men vindt in de vernieuwde winkel dertig plan-

ken met whisky. Ook heeft Mitra Voorhout het grootste assortiment speciale bieren in de regio. Er staan voor dit jaar verschillende proeve-rijen gepland: op 16 oktober bokbier met twaalf speciale bokbieren van kleine brouwerijen; op 6 november culinaire wijn met negen wijnen met bijpassende gerechtjes; en op 27 november: zes bijzondere Spey-side whisky`s onder leiding van een whisky-ambassador van Diageo. De proeverijen worden gehouden in restaurant Boerhaave in Voorhout. Op 14 en 15 november zal de Cono Sur Roadshow de Mitra-vestiging in Voorhout aandoen. Er wordt dan een groot chateau voor de deur neer-gezet terwijl men in de winkel de wijnen van Conu Sur kan proeven.

sportwoensdag 8 oktober 2014 de TeYLIngeR20

Tennisspektakel op banen van TV Overbosn 161 wedstrijden in dertig categorieënWARMOND n Van zaterdag 27 september tot en met zondag 5 oktober werd bij TV Overbos in Warmond het Teylingen Toernooi 2014 gespeeld. Met alweer de achtste editie van dit toernooi kan inmiddels van een traditie gesproken worden. Deelname aan dit tennistoernooi is uitsluitend voor leden van de bij de KNLTB aangesloten tennisverenigingen binnen de gemeente Teylingen en/of voor inwoners van de gemeente Teylingen die lid zijn van een bij de KNLTB aangesloten vereni-ging. Deelnemers konden zich inschrijven in dertig verschil-lende categorieën.

Het was in alle opzichten een mooie tennisweek. Hoewel er al af en toe wat blad in herfstkleuren op de baan viel, zorgde de temperatuur voor een zomers en aangenaam tennisklimaat. Met 161 gespeelde wedstrijden was het een sportieve drukte en gebroederlijke gezellig-heid op het park van TV Overbos. Na de strijd tussen de deelnemers van de verenigingen STV en TV Sikkens uit Sassenheim, SVV uit Voorhout en TV Overbos uit Warmond, werd

er door de Teylingers onder elkaar nog tot in de late uurtjes menig drankje gedronken en nagepraat. Door de strakke organisatie van de toernooileiding en de goede verzor-ging van de barcommissie ontbrak het de deelnemers aan niets. Voor de spelers die op 3 oktober de baan op moesten en de feestelijkheden in Leiden moesten missen, was er bovendien gezorgd voor een maal-tijd van hutspot met klapstuk.Ook de finaledag op zondag 5 okto-

ber was even zonnig en spannend als de rest van de week. Singles, dub-bels en mixwedstrijden op diverse niveaus en in verschillende leef-tijdscategorieën wisselden elkaar af met als afsluitend hoogtepunt een geheel Warmonds onderonsje in de HD5 dat werd gewonnen door Bas van der Voet en Coen van Win-sen. Rond 17.00 uur blikten de voor-zitter en de toernooileiding tevre-den terug op een geslaagd toernooi en reikten op het nieuwe terras de prijzen aan de finalisten uit. En ook na de prijsuitreiking bleef het nog lang gezellig als ‘buren’ onder el-kaar.

Het Teylingen Toernooi werd voor het eerst georganiseerd in 2007. Het gastheerschap rouleert. In 2013 was de organisatie in handen van STV in Sassenheim, en volgend jaar zal het toernooi georganiseerd worden op de banen van SVV in Voorhout.

Het Teylingen Toernooi 2014 werd dit jaar gespeeld bij TV overbos in warmond.

Hockeydames boeken belangrijke winst: 3-0VOORHOUT n Na de eerste drie punten wilden de Voorhoutse hockeydames van MHC Voorhout een goede stap naar boven ma-ken door de tweede winst thuis te pakken tegen Westerpark. In een moeilijke wedstrijd wonnen de hockeydames uit Voorhout geflatteerd met 3-0.

Voorhout begon de eerste tien mi-nuten van de wedstrijd rommelig en dat werd de eerste helft niet be-ter. Een goed spelend Westerpark drong sterk aan. Met een aantal counters kreeg Voorhout een paar goede kansen, maar deze werden niet verzilverd. Aan de andere kant hield keepster Mariska van Vliet met uitmuntend keeperswerk de nul op het bord. Vijf minuten voor tijd werd een doelpunt van Wester-park afgekeurd door het hengelen naar de bal in de cirkel. Voorhout kroop door het oog van de naald. Tegen de spelverhouding in kwam Voorhout een minuut voor rust op voorsprong. Door een fout in de verdediging van Westerpark pakte Sanne Dijkstra de bal op en kwam alleen tegenover de keepster

te staan. Zij maakte geen fout en rondde koelbloedig af. Met een 1-0 ruststand gingen beide teams naar de thee.Westerpark ging furieus van start in de tweede helft. Voorhout ver-dedigde weer goed en counterde behendig. De Voorhoutse keepster zette haar goede werk van de eerste helft voort en de dames uit Voor-hout begonnen meer greep op de wedstrijd te krijgen. Met vechtlust en met vlagen van goed hockeyspel kwamen zij onder de druk uit. Het hoge tempo speelde Westerpark parten en Voorhout sloeg na een kwartier spelen toe. Uit een uitge-speelde strafcorner scoorde Jenny Schaap de 2-0. Het werd een wed-strijd met kansen aan beide zijden. Laura Hoek strafte een fout van Westerpark tien minuten voor tijd genadeloos af. Zij scoorde met een flats door de benen van de keepster de bevrijdende 3-0. Het team van trainer/coach Remco Kassels kwam daarna niet meer in gevaar. Voor-hout haalde enigszins geflatteerd drie belangrijke punten binnen en belandde daarmee in de midden-moot van de 3e klasse.

een uitmuntend keepende Mariska van Vliet hield de nul voor Voorhout.

Foreholte stuurt VUC puntloos naar huisVOORHOUT n Na de slechte pres-tatie van een week eerder, moest Foreholte zich zondag herstellen tegen koploper VUC die enkele grote overwinningen achter haar naam had staan. Een gewel-dige eerste helft en een tweede helft waarin Foreholte streed voor iedere meter resulteerde in een verdiende 1-0 overwinning voor de Voorhouters.

Vanaf het begin liet Foreholte zien dat het absoluut niet van plan was om zich naar de slachtbank te la-ten leiden. Met heel veel energie werd overal op het veld druk gezet, waardoor VUC niet aan haar ge-bruikelijke spel toe kon komen. In de 15e minuut kon Tom Bleijswijk doorbreken over links. Zijn voorzet werd weggekopt en kwam terecht bij Rik Grondel, die de bal ineens op zijn schoen nam. De doelman van VUC redde knap. Foreholte bleef druk zetten op de verdediging van VUC en enkele minuten later was het weer Rik Grondel die de Haag-se keeper testte. In de 21e minuut diende het eerste gevaar voor het Voorhoutse doel zich aan. De rechts-

buiten van VUC werd diep gestuurd en vanaf rechts schoot hij hard en hoog richting het doel van Niels van Schie, die de bal met een uiterste krachtsinspanning over de lat kon tikken. Rik Grondel was zijn directe tegenstander regelmatig te snel af en kreeg daarbij steun van de opko-mende linksback Lukas Wiering. In de 28e minuut gaf Grondel de bal mee aan Wiering en diens lage voor-zet werd door Dennie Luigies van dichtbij ingeschoten, maar kon ge-blokkeerd worden door een verde-diger van VUC. Pas in de 36e minuut kwam VUC weer dichtbij het doel van Van Schie. Een vrije trap vanaf links werd bij de tweede paal hard naast geschoten. Vier minuten later was het weer Rik Grondel, ditmaal weggestuurd door Tom Bleijswijk, die de rechtsback voorbij snelde. Wederom een lage voorzet, die dit keer net gemist werd door Dennie Luigies. Het laatste wapenfeit was voor VUC. De linksback mocht een vrije trap nemen op zijn eigen helft en zag doelman Niels van Schie ver voor zijn doel staan. Zijn dappere poging verdween rakelings naast het Voorhoutse doel. In de tweede

helft zette VUC een tandje bij en dat resulteerde in de 60ste minuut in een paar kansen. Hierbij kon doel-man Niels van Schie zich tweemaal onderscheiden en werd hij een keer geholpen op de lijn door spits Den-nie Luigies. In de 63ste minuut was het Foreholte dat weer gevaarlijk voor het doel van VUC kon komen. Een vrije trap van Rik Grondel werd naast getikt door de keeper. De korte corner kwam terecht bij Tom Bleijswijk die de bal voorgaf. Luigies nam de bal geweldig aan en schoot hard in. Tot ontzetting van het Voor-houtse publiek redde de keeper van VUC knap. Echter ten koste van een corner die half werd weggewerkt. Met een halve omhaal vanaf onge-veer acht meter schoot Toni Arroyo de bal vanuit deze corner binnen. VUC probeerde van alles, maar werd door Foreholte gedwongen steeds de lange bal te hanteren, die door de Voorhoutse verdediging elke keer onschadelijk werd gemaakt. Hoewel VUC veel druk zette, waren de beste kansen voor Foreholte. In de 75ste minuut was Grondel weer eens zijn tegenstander veel te snel af en kon hij het strafschopgebied bin-

nendringen. In plaats van de bal af te leggen op de vrijstaande Luigies schoot Grondel keihard in het zij-net. De laatste grote kans was voor Roy Dickhoff. Jelle Geerlings bereik-te met een slim hakje Toni Arroyo die de bal via een VUC-verdediger kaars-recht omhoog schoot. De nooit op-gevende Dickhoff ging door, kreeg de bal tussen twee Haagse verdedi-gers onder controle en kon met de punt van zijn schoen de bal richting de rechterhoek schieten. Wederom een prachtige redding van de doel-man voorkwam de genadeslag. VUC hanteerde nog meer de lange bal en bracht een extra spits in van bijna 2 meter. Dit leidde echter niet tot grote kansen. Het grootste gevaar kwam van verdediger Tim Vincen-ten. Voor het doel van Foreholte probeerde hij de bal weg te werken en kreeg daarbij de bal verkeerd op zijn schoen, waardoor deze net over het Voorhoutse doel scheerde.Een hard werkend, en zeker in de eerste helft prima voetballend Fore-holte liet zien dat de wedstrijd vo-rige week tegen BMT een vergissing was. Zondag spelen de Voorhouters uit bij HVV.

Niels Langeveld op titelkoersSASSENHEIM n Niels Langeveld heeft zondag in de Clio Cup Benelux we-derom zijn enorme vechtersmentaliteit getoond. Nadat pech hem in de eerste race op Spa-Francorchamps ver had teruggeworpen, wist de kop-man van Certainty Racing Team de tweede heat op prachtige wijze te winnen. “Ik sta in het klassement nu nog maar acht punten achter op de eerste plaats. Dat wordt over twee weken tijdens de Formido Finaleraces op Zandvoort echt vuurwerk”, aldus de coureur uit Sassenheim. “Ik doe weer volop mee in de strijd om het kampioenschap”.

Alzheimer Café over ander gedragVOORHOUT n Maandagavond 13 oktober vindt het tweede Alzhei-mer Café Teylingen van dit seizoen plaats. De titel van deze avond is: ‘Veranderend gedrag’.

Als men lijdt aan dementie ver-andert vaak het gedrag en de per-soonlijkheid. Men gaat hierover in gesprek met Machiel de Snoo, psy-choloog bij Topaz. Tijdens de pauze is er gelegenheid om met elkaar en de aanwezige professionals in ge-sprek te gaan. Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en hulpverleners. Het Alzheimer Café is geopend vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. De avond vindt plaats in de Agneshove 81 in Voor-hout.

Aanmelden voor deze avond is niet nodig en de toegang is vrij. Vrijwil-ligers van Welzijn Teylingen kun-nen eventueel voor vervoer zorgen. Voor meer informatie: mevrouw C. van Noort, tel. 06-10918151.

sport woensdag 8 oktober 2014de TeYLIngeR 21

Teleurstellend verlies voor Ter Leede: 2-0SASSENHEIM n Ter Leede heeft zichzelf afgelopen zaterdag een slechte dienst bewezen door de punten in Vlaardingen bij Zwaluwen achter te laten.

De Sassenheimse ploeg begon noch-tans niet slecht met een prima kans in de tweede minuut voor Tony Schreurs op aangeven van Robert Steemers, en in de 21e minuut een mooie uitbraak op links van diezelf-de speler met een voorzet op Mike Dam. Maar er kwam geen doelpunt uit voort, want Dam schoot de bal over. Zwaluwen was in deze fase de mindere ploeg en bepaalde zich tot verdedigen. De Vlaardingers kregen wel een corner en in de 25e minuut schoot Delano naast. In de 97e mi-nuut zou hij dat beter doen, want toen bepaalde hij met een schit-terend afstandschot de eindstand op 2-0. Het spel van Ter Leede werd gaandeweg de eerste helft slordiger. De ploeg kreeg twee corners achter-een waaruit geen gevaar ontstond. In de 45e minuut viel de doorgebro-

ken Vincent Ammerlaan in de zes-tien, maar de ploegen gingen met een brilstand rusten. Na de thee was Zwaluwen de meest actieve ploeg en dat werd snel beloond. De ver-der degelijk opererende defensie van Ter Leede lette in de 49e minuut even niet op. De behendige Jorno Reurink draaide mooi weg en hij schoot droog, hard en laag in: 1-0. Hierna volgde van Ter Leede-zijde een zwakke periode en Zwaluwen putte moed uit de voorsprong. On-der aanvoering van spits Adair Veiga Lopes en Dimitry Gomes Almeida drongen ze aan en al in de 55e mi-nuut kreeg Jorno Reurink weer een goede kans. Hij scoorde echter niet. Als Ter Leede gevaarlijk wordt is dat meestal via de opkomende Da-nilo Pedrini die ook herhaaldelijk in vrijstaande positie vraagt om de

bal. Het was alleen jammer voor de Sassenheimers dat zijn voorzetten bijna allemaal een vrij gemakke-lijke prooi werden voor doelman Nick Sanders. Vanaf de 63e minuut wisselde trainer Wisman binnen negen minuten drie keer. Tom van der Vlugt, Otmane Mouhyieddine en Mark van der Plas kwamen erin voor Mitchell Kappenberg, Yous-sef en Tony Schreurs. Schoten van Steemers en Pedrini leverden niets op. In de 73e minuut redde doel-man Bogdan Constantin ten koste van een corner en vanaf die periode werd Ter Leede weer gevaarlijk en zocht het de gelijkmaker. Die kwam er niet, want keeper Sanders duwde het schot van Ammerlaan corner. Zijn kopbal in de 85e minuut ging net naast. Scheidsrechter Elderson gaf acht minuten extra speeltijd, maar het was Zwaluwen dat in de slotminuut het tweede doelpunt scoorde en Ter Leede verslagen het veld kon verlaten.

Goede start competitie van handbaldamesVOORHOUT n De handbaldames van Foreholte zijn afgelopen weekend de competitie begon-nen tegen Leudal. De dames maakten zich ten onrechte druk voor de wedstrijd, want Leudal had van tijd tot tijd letterlijk het nakijken vanwege veel goed uit-gevoerde breaks. Het tempo lag bij Leudal wat lager, zodat Fore-holte met rust voor stond met 19-8 en uiteindelijk met 38-22 wist te winnen.

Foreholte startte goed en in een hoog tempo werden de aanvallen verwerkt. De verdediging stond goed met wederom goed keepers-werk daarachter. De eerste acht minuten kon Leudal aanklampen,

maar hierna kwam de sneltrein op gang. Goede aanvallen afgewisseld met de breaks leidden tot een 19-8 ruststand. In de tweede helft werd het spel wat ruwer doordat Leudal ging forceren. Aan beide zijden vielen 2 minuten-straffen, maar niemand raakte geblesseerd. Fore-holte ging gewoon door waar de dames mee bezig waren: scoren. Na 15 minuten in de tweede helft was het grootste verschil 33-12. Hierna kwam de klad er een beetje in en kon Leudal wat terug doen. De Voor-houtsen bleven echter bij de les en konden de eerste wedstrijd met een klinkende 38-22 afsluiten.

Zaterdag 11 oktober is de wedstrijd in Mill tegen MHV ’81 om 19.00 uur.

Mariska Poot in actie.

Culinaire hoogstandjes voor handbalsponsorenVOORHOUT n De PR-commissie van handbalvereniging Forehol-te heeft afgelopen zaterdag de sponsoren van de handbalclub in het zonnetje gezet.

Onder het motto ‘Happen en Trap-pen’ werden drie sponsorbedrijven bezocht door zo’n veertig sponsors van Foreholte. De eigenaren van deze drie bedrijven vertelden over het reilen en zeilen in hun bedrijf. De aftrap werd gedaan bij Van Schooten Bouwmaterialen in Voor-hout. Daarna ging men op de fiets naar Sam van Schooten eveneens in Voorhout en tot slot verder trappen naar het bedrijf Raillcare in Noord-wijkerhout. Bij elke stop werden de sponsoren verwend met culinaire hoogstandjes van Bert Pilaszek. De gerechtjes werden ter plekke be-reid. Na afloop konden de sponso-ren op de fiets weer richting Voor-hout om de eerste thuiswedstrijd

van Dames 1 van dit seizoen in sporthal De Tulp te aanschouwen.

Bij elke stop werden de sponsoren verwend met culinaire hoogstandjes.

Teylingen overklast Nicolaas Boys met 5-0SASSENHEIM n Na twee gelijke spe-len van Teylingen was de opdracht voor de mannen van Laurens Mouter duidelijk. Er werd tegen Nicolaan Boys met niets minder dan drie punten genoegen geno-men. Aanstaande zondag staat immers de kraker tegen Hillegom op het programma, dus was het zaak om daar met een goed ge-voel heen te reizen.

Trainer Mouter had een paar wij-zigingen in zijn basiselftal aange-bracht. Vincent Jongen begon op het middenveld, waardoor George Hulzebosch als rechtsbuiten start-te. Dit ten koste van Miro Acimovic, die met een blessure langs de zijlijn bleef staan. Het begin van Teylingen mag als een vliegende start worden omschreven. In de derde minuut kon Vincent Jongen ongehinderd binnenschieten vanaf de rand van het strafschopgebied. Nauwelijks bekomen van deze snelle treffer kreeg Nicolaas Boys zijn tweede van de middag om de oren. We-derom Jongen werd aangespeeld in het strafschopgebied, waarna hij onhoudbaar uithaalde. Binnen een kwartier zat Teylingen dus op

rozen. Kansen waren er daarna te over, maar het duurde tot twintig minuten voor rust voordat de score werd uitgebreid. Mark van der Vlugt stuurde Dorus van der Voort weg, die in de lange hoek de derde van de middag binnenschoot. Binnen het half uur kon ook de vierde goal ge-noteerd worden. Ditmaal met Van der Voort als aangever, die Stefan As-sendelft een niet te missen kans gaf. Met 0-4 werd de kleedkamer opge-zocht. Voor de tweede helft gebruik-te trainer Laurens Mouter het alou-de begrip van de nachtkaars. Daar waar Teylingen eigenlijk had moe-ten uitlopen naar dubbele cijfers, werd het veldspel zeer slordig. Kan-sen vielen er aan beide kanten nau-welijks te noteren. Jaap Zwetsloot kreeg nog wat speelminuten, iets wat ook Sake van Loo werd gegund. Hiermee maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van Teylingen. In de slotminuut bepaalde Mark van der Vlugt de eindstand op 5-0, door vanaf de rand van het strafschopge-bied met links feilloos raak te schie-ten. Met wat meer scherpte hadden er meer goals gevallen, maar Tey-lingen kan ongeschonden toeleven naar de kraker tegen Hillegom.

Verrassing voor HV ForeholteVOORHOUT n Afgelopen zaterdag mocht de voorzitter van Sportpark-pop Bert Pilaszek namens het be-stuur aan handbalvereniging Fore-holte een waardecheque aanbie-den. Elk jaar organiseert Sportpark-pop in Voorhout op Koningsdag een muzikaal festival. Dit evene-ment wordt op de dag zelf gerund door zeventig vrijwilligers van HV Foreholte. Niet meer dan logisch voor het bestuur van Sportparkpop is dan ook dat de opbrengst van deze dag aan de handbalvereniging geschonken wordt. Dit jaar deed het mooie weer ervoor zorgen dat de opbrengt hoog was. Daardoor kon Kees Kraakman, voorzitter van HV Foreholte, een cheque in ont-vangst nemen van 17.500 euro. De handbalvereniging besteedt het geld met name aan materialen voor de jeugd, waaronder ook clinics, het jaarlijks terugkerende beach-handbalevenement en het open-handbaltoernooi.

Bert Pilaszek biedt de cheque aan Kees Kraakman aan.

Vrijwilligers voor nieuwe bewoners in VoorhoutVOORHOUT n Zorgaanbieder Marente zoekt vrijwilligers om de nieuwe bewoners van Park Overbosch in Voorhout te onder-steunen bij het verkennen van de voor hen nieuwe woonomge-ving. Ook om andere activiteiten te ondersteunen is men welkom.

Half oktober krijgt Voorhout een aantal nieuwe inwoners die verhui-zen vanuit Marente’s woonzorg-centrum Hofwijck in Oegstgeest dat gerenoveerd wordt. De bewo-ners komen in Park Overbosch wonen en komen in een voor hen vaak onbekende omgeving. Niet alle vrijwilligers die zich nu in Hof-wijck inzetten kunnen mee naar Voorhout verhuizen. Daarom zoekt Marente nieuwe vrijwilligers die hun woonplaats Voorhout aan de

nieuwkomers willen laten zien, door bijvoorbeeld samen het cen-trum te verkennen door samen een wandelingetje (veelal in de rol-stoel) te maken of naar de winkels gaan. Vrijwilligers die het leuk vin-den om op bezoek te komen en een praatje te maken met de bewoners of te helpen bij de activiteiten die in Park Overbosch worden ontwik-keld, zijn ook welkom.Wie vragen of interesse heeft kan contact opnemen met de coördina-tor activiteiten Keetie van ‘t Wout via het e-mailadres keetie.vant-wout@marente.nl of via tel. 071-5176161. Nam en telefoonnummer worden genoteerd zodat Marente zo spoedig mogelijk contact kan opnemen om eventuele vragen te beantwoorden of om een afspraak te maken voor een kennismaking.

Cursus ‘Beter leven met artrose’SASSENHEIM n Voor mensen met knie- of heupartrose starten in oktober en november in de Mensendieck-praktijk Sassenheim cursussen ‘Beter leven met artrose’. Artrose wordt in de volksmond nog vaak ‘slijtage’ genoemd. Iedereen kent wel iemand met artrose in knieën of heupen. Na het maken van een foto vertelt de arts dat de klachten veroorzaakt worden door artrose, en dat men daar maar mee moet leren leven. In deze cursus krijgt men uitleg over artrose en wat men er zelf aan kan doen. Artrose komt vaak voor, en hoewel artrose met name op hogere leeftijd voorkomt is het niet zo dat artrose veroorzaakt wordt door ouderdom. Soms komen artroseklachten al bij 30- tot 35-jarigen voor, en zijn er oude mensen zonder artroseklachten. Andere factoren die de kans op artrose kunnen vergroten zijn overgewicht, regelmatige overbelasting, erfe-lijkheid en gewrichtsproblemen. Bij vrouwen komt artrose tweemaal zo vaak voor als bij mannen. Pijn, stijf-heid en moeite met bewegen zijn de grootste ongemakken. Mensen met artrose hebben veel vragen en weten vaak niet hoe om te gaan met de klachten. In de cursus van zesmaal een uur wordt informatie en voorlichting gegeven, specifieke oefeningen en handige tips. Dit alles met het doel om de kwaliteit van leven met knie- of heupartrose te verbeteren. Voor aanmelden of meer informatie: e-mail mensendiecksassenheim@kpnmail.nl of tel. 0252-231292.

6 tot 11 oktober kinderbrillenweek met een glasaanbieding voor nieuwe kinderbrillen en de nieuwste collecties.

2 GLAZEN HALEN, 1 BETALENZaterdag 11 oktober van 11:00-16:00 uur een kindershow met o.a. clowns en schminken.

Princestraat 38, Katwijkwww.satonoptiek.nl071 401 47 63

OP DONDERDAG 9 OKTOBER, VRIJDAG 10 OKTOBER EN ZATERDAG 11 OKTOBER GAAT WINKELHART ZEEZIJDE OP Z’N KOP!PROFITEER 3 DAGEN LANG VAN VOORDEEL, VOORDEEL EN NOG EENS VOORDEEL!

ZEEZIJDEVOORDEEL

DAGEN!9OKTOBER

11OKTOBER

10OKTOBER

WWW.ZEEZIJDEKATWIJK.NL

Princestraat 21, Katwijk | www.costarring.nl071 401 45 41

20% KORTING OPJACKS & JASSEN!

5% NAAR WAR CHILD!15% VOOR JOU!

20% KORTING OPJACKS & JASSEN!

5% NAAR WAR CHILD!15% VOOR JOU!

20% KORTING OPJACKS & JASSEN!

5% NAAR WAR CHILD!15% VOOR JOU!

Voorstraat 23, Katwijk 071 407 61 61

Badstraat 3b, Katwijk071 407 70 99

6 T/M 11 OKTOBER FEESTWEEK!ELKE DAG LEUKE ACTIES!DONDERDAG T/M ZATERDAG:20% KEUZEKORTING Op 1 artikel naar keuze, 1 bon per klant.

HUMPY KATWIJKBESTAAT 1 JAAR!

Princestraat 26, Katwijkwww.humpy.nl071 407 65 46

IN ONZE LUNCHROOMTOSTI VAN MAANEN VAN 4,75 VOOR 3,75met kaas, ui, tomaat en huisgemaakte basilicummayonaise, in de oven bereid.

Princestraat 4,Katwijk071 401 77 88

BIJ AANKOOP VAN EEN PLEASE-BROEK KRIJG JE EEN SHIRT CADEAU T.W.V. 59,95! (OP=OP)

OP ALLE JASSEN EN BLAZERS ONTVANGT U EEN KORTING VAN 25 EURO!

Princestraat 32, Katwijkwww.sandbeachkatwijk.nl071 401 84 06

Princestraat 31, Katwijk | www.beachboetiek.nl071 407 14 91

LOUVRETAARTJE VOOR 7.95 WAARVAN 2 EUROWORDT GEDONEERD AAN WARCHILD

Voorstraat 21, Katwijk | www.krijnverdoes.nl071 401 22 94

GRATIS KINDERBOEKEN-WEEKGESCHENK EN NS SPEL BIJ AANKOOP VAN 10 EURO KINDERBOEKENVoor alle kinderen een aardigheidje! Op=Op!

FEEST! 1 - 12 OKTOBER 2014 60 HOERAATJES VOOR DE KINDER-BOEKENWEEK

Noorzeepassage 103, Katwijk 071 401 64 38www.facebook.com/BrunaKatwijk

ALLEEN DEZE VOORDEEL-DAGEN ONTVANGT U TEGEN INLEVERING VAN DEZE BON 10% KORTING

Voorstraat 17, Katwijk | www.lefferts-schoenen.nl071 401 33 46

Badstraat 3, Katwijk | www.didi.nl 088 322 53 34

OP GESELECTEERDE ITEMS30% KORTING!

20% KORTING OP ALLE WINTERJASSEN EN

20% KORTING OP DE GEHELE COLLECTIE VAN SUPERTRASH.

Princestraat 29, Katwijkwww.jufferslifestyle.nl071 401 05 65

9/10/11 OKTOBER

Tramstraat 16, Katwijkwww.moderepubliek.nl071 304 00 28

OP DE GEHELE COLLECTIE! 10% KORTING

2de MAC BROEK VOOR 1.00 OF 30% OP DE EERSTEGeldt alleen op een speciale selectievan de Angela en Melanie.

Princestraat 5-7, Katwijk | www.sisterskatwijk.nl071 407 65 27

PULLOVER & SHIRTSSETPRIJSVAN 99,95 NÚ VOOR 79,95

Emmaplein 3, Katwijk | www.brothersbrands.nl071 889 34 72

TOT WEL 30% KORTING OP DIVERSE PRODUCTEN Alleen tijdens de Zeezijde Voordeel Dagen.

Voorstraat 29, Katwijkwww.rituals.com071 401 00 11

SAMSUNG WB350 WIFI SMARTCAMERANU 199,- + GRATIS LEDEREN TAS T.W.V. 24,99

Voorstraat 10, Katwijk | www.fotokruyt.nl071 401 28 51