Nu angst en straks vrede? - Raad van Kerken Oegstgeest · kaar en verantwoordelijkheid op ons nemen...

Post on 08-Jul-2020

4 views 0 download

Transcript of Nu angst en straks vrede? - Raad van Kerken Oegstgeest · kaar en verantwoordelijkheid op ons nemen...

Nr. 2 - Februari/maart 2013 - Jaargang 43

Leiden een mini-symposium o.a. over de CPT. Dit is een internationale organisatie van doopsgezinde / men-noniete oorsprong, die door geweldloze aanwezigheid en conflictbemiddeling een bijdrage wil leveren aan vrede, met vaste teams in conflictgebieden in o.a. Irak, Canada, Columbia, en Pales-tina / Israel. Daaraan worden internationale delegaties voor een reis van 2-3 weken toegevoegd. Zij steunen plaatselijke organisaties die streven naar geweldloze oplossingen. Doopsge-zinden zijn van ouds gericht op vrede; bovendien zijn het doeners dus zij willen niet alleen praten over vrede, maar iets doen. Daarom namen twee leden van de doopsgezinde gemeente Leiden deel aan zo’n delegatie om het CPT-team op de Westbank en in Hebron te ondersteunen. Ik was daar één van.

Zichtbaar met rode CPT-petjesCPT praat met partijen, legt onge-oorloofde situaties vast, speelt deze

informatie door aan internationale organisaties en plaatselijke instanties en helpt daadwerkelijk mee met geweld-loze vredesactiviteiten. Ik kan daar veel voorbeelden van geven. Met onze rode CPT-petjes op luisterden we naar hun verhalen. Een paar voorbeelden van wat we deden of meemaakten:- contact met vele groepen en organi-saties die op een geweldloze wijze on-dersteuning aan mensen in nood willen geven en grenzen tussen groepen willen doorbreken; - het planten van nieuwe, jonge olijfbo-men; - het vergaren van informatie over juridische steun bij onteigening en/of vernietiging van grond en huis;- het drinken van thee met kolonisten, Palestijnen en Israëliërs; - het logeren bij de bedoeïenen in At Tuwani en confrontatie met bedreigin-gen door militairen en kolonisten;- bezoek aan verwoeste bronnen

Een stukje van jezelf weggeven, pagina 2Sobere maaltijden, pagina 3Ik wilde niet meer bang zijn, pagina 3Vijftig jaar Nes Ammim, pagina 4Zonder angst, pagina 12Heksenjacht op een vluchteling, pagina 14

OKe (Oegstgeester Kerkblad)is een uitgave van de

Raad van Kerken Oegstgeest

>

Een Christian Paecemaker Team in actie

Vorig jaar zag ik hen gaan: schoolkinderen in Palestina / Israel. Het maakte een onver-getelijke indruk op mij.

Kinderen in de knel Joodse kinderen die van en naar de syna-goge worden begeleid door gewapende militairen. Palestijnse kinderen die van en naar de moskee door checkpoints en langs controleposten moeten. Schoolkin-deren van kolonisten die in auto’s over alleen voor Israëliërs bestemde wegen rijden. Schoolkinderen van bedoeïenen die via paden met road-blocs, onder be-dreigingen, naar school lopen en daarom door de Christian Peacemaker Teams (CPT) moeten worden begeleid. Kinderen … altijd geconfronteerd met onzeker-heid, met angst voor die ander en opge-groeid zonder vrede en gerechtigheid. Nooit kan ik meer zeggen: ik heb het niet geweten. Hoe kwam ik daar zo terecht?

CPT: geweldsreductie in conflict-situatiesTijdens het landelijk jubileumjaar van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit in 2011 hield de Doopsgezinde gemeente

Mijn kleindochter van acht jaar gaat naar school en komt weer veilig thuis. Mijn gedachten gaan naar de kinderen in Palestina / Israël. Zij zijn vaak bang. Komen ze weer veilig thuis? Weten zij wat vrede betekent?

IN dit nr.

Nu angst en straks vrede?

Nr. 2 - Februari/maart 2013 Nr. 2 - Februari/maart 20132 3OKe OKe

Sobere maaltijdenAls je aanschuift bij een sobere maaltijd, wat kun je dan verwach-ten? Een maaltijd waarbij het vooral gaat om samen met de tafelgenoten in gesprek te gaan over aandachts-gebieden waar onze kerken werk-zaam zijn.

De vrijwillige bijdrage die aan het eind van deze maaltijd van je gevraagd wordt, is steeds bestemd voor het doel waar-over verteld is. Deze sobere maaltijden hebben een oecumenisch karakter en worden georganiseerd onder auspiciën van de Raad van Kerken Oegstgeest. Locatie: Willibrords Erf, het gebouw naast de Groene Kerk (Haarlemmer-straatweg 6)Dag/tijd: 5 woensdagen in de veertigda-gentijd, aanvang 17.45 uur. Aansluitend (19.30 u) kan in de Groene Kerk deelge-nomen worden aan de avondgebeden. Aanmelding: via inschrijfformulieren die in de kerken klaar liggen, per e-mail af-noordhuis@hetnet.nl of tel. 071 - 517 47 22. Uiterlijk tot 19.00 uur op de maandag voorafgaande aan de maaltijd van jouw keuze.

Programma- woensdag 20 februari Loek van Winsen vertelt over de hulp die de organisatie ‘Schuldhulpmaatje’ biedt aan mensen die financieel in de knoop zitten. Een erg actueel onderwerp in deze crisistijd. - woensdag 27 februariOver de uitbreiding van de school in Adukrom (Kumasi, Ghana). We hopen dat father Augustin N’da uit Kumasi er is met actuele informatie over de school.

Ik wilde niet meer bang zijn

vervolg van pag. 1 Een stukje van jezelf weggeven...

Deze OKe staat in het teken van vrede. Met kerst zongen we nog ‘vrede op aarde’. Maar het lijkt dat vrede op aarde verder weg is dan ooit. Over het minste of geringste maken volkeren met elkaar ruzie. Alles moet wijken voor het eigen standpunt. En krijgen we onze zin niet, dan is oorlog het antwoord. Met onze mond, en tong – wat een venijnig ding kan dat soms zijn. Of met wapens. En zo maken we mensen monddood en vaak ook echt dood. Honderdduizenden per jaar in onze wereld.

Gelukkig kunnen we in ons landje nog zonder angst leven voor oorlogsdreigin-gen. Iets om elke dag opnieuw dankbaar voor te zijn. Onze invloed om in de we-reld vrede te bewerkstelligen is helaas maar gering.

Maar hoe staat het met de vrede bewa-ren met mensen die dichtbij ons staan? Vrede met je partner? Met je kinderen? Met de buren? Met je klasgenoten? Met je medekerkgangers? Ook daar is wel eens sprake van een kleine oorlog, toch? En hebben we al

Vol angst en verdriet kijken zijn hazelnootbruine ogen mij aan. Hij vertelt me het afschuwelijke verhaal van zijn ouders die deze week in hun eigen huis in zijn verre thuisland zijn vermoord. Omdat ze christen zijn, in een overwegend islamitisch land. Hij is dit lot ontvlucht door met zijn vrouw en drie kinderen zijn land te verlaten, op zoek naar veiligheid. “Ik wilde niet meer bang zijn”. De tranen lopen over zijn wangen, van verdriet en schuldge-voel, omdat hij zijn ouders heeft ach-tergelaten in die onveilige stad, waar christenen ‘zomaar’ worden vermoord. Vrede en gerechtigheid, een veilige wereld. Iedere zondag bidden we ervoor. We proberen ieder op onze eigen wijze en met onze mogelijkhe-den een beetje vrede en een beetje gerechtigheid in onze omgeving tot stand te brengen. Wanneer zal er vrede in deze wereld zijn?

Wanneer zullen er geen kinderen meer hongerig en onveilig in een vluchtelingenkamp verblijven? Of uit-geblust en met een gemis dat brandt in een voor hen ver en vreemd land wonen? Mensen die huis en haard moeten verlaten om een aangepast leven te leiden in een land waar ze nooit echt thuis zullen zijn. Verdwaald in dat wat ze niet herkennen.

Ieder van ons ziet in zijn leven men-sen die vechten voor een zorgeloos bestaan. We geloven dat God ook zichtbaar wordt in de mens naast ons. Zo kunnen wij ons inzetten voor el-kaar en verantwoordelijkheid op ons nemen voor de samenleving. Klaar staan en een ander voorgaan vanuit ons geloof. Door deze inzet, elke dag, maken wij het verschil.

Maureen van den Brink

- woensdag 6 maart De maaltijd staat open voor iedereen, maar we verwachten dan in het bijzon-der veel jongeren en kinderen van de kindernevendienst. Gerda Kuiper vertelt over de Stichting Ukengee. Deze stich-ting heeft tot doel om scholen in de regio Lindi in Zuid-Tanzania te voorzien van computers en toegang tot internet (ontzettend belangrijk voor opleiding, emancipatie en informatie).- woensdag 13 maartVia de stichting ‘De Haven’ in Den Haag verzorgen kerken uit Oegstgeest en de regio pastorale bezoeken aan prostituees. Vele vrouwen uit dit prostitutiecircuit zijn gelovig. Mevrouw Gerda Schoneveld uit Katwijk, een medewerkster van het eerste uur, is bereid gevonden om haar ervarin-gen met deze vrouwen met ons te delen. - woensdag 20 maartMevrouw Sandra Verbaan, die jaren-lang in Malawi woonde, vertelt op deze avond over de gevolgen van aids. In het dorp Kande zette ze na overleg met de overheid een dagcentrum op waar mo-menteel 156 kinderen onderdak vinden.

Deelnemen aan een sobere maaltijd is ontdekken hoe bewogen mensen met sobere middelen het verschil kunnen maken.

VAN HARTE WELKOM!Dik Kompier

vrede gesloten? Moeilijk hoor, om als eerste je hand uit te steken en te zeg-gen ‘Zullen we het weer goed maken?’. Vrede sluiten is eigenlijk een stukje van jezelf weggeven, de minste willen zijn, jezelf een beetje opofferen. En eerlijk gezegd: we doen dat niet altijd van harte. Ik moest denken aan Paulus, aan wat hij schrijft in zijn brief aan de Romeinen (in het Nieuwe Testament): ‘Wees niet hoog-moedig, maar zet uzelf aan tot beschei-denheid. Vergeld geen kwaad met kwaad, maar probeer voor alle mensen het goede te doen. Stel, voorzover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven’.

Ik wens u heel veel vrede, shalom, toe in het nog maar pas begonnen jaar.

Bert Noordhuis,

afgevaardigde van de NGK in de Raad van Kerken

www.raadvankerkenoegstgeest .nl

Het volgende nummer van OKe verschijnt op 23 maart 2013.Kopij daarvoor inleveren uiterlijk do. 7 maart 2013 vóór 15.00 uur. Per e-mail of usb-stick, met vermel ding van uw naam, tele-foonnummer en voorkeur rubriek.Inleveradres kopij en gegevens rooster diensten en vieringen:

mw. M. de Vroomen-den Boer, Rhijngeesterstraatweg 99, 2341 BS Oegstgeest, tel. 5173948e-mail: RedactieOke@gmail.com

Het daaropvolgende nummer verschijnt op 27 april 2013.

OKe is een uitgave van de Raad van Kerken Oegstgeest:Secr.: F.W.M. van der Ven,Dorpsstraat 2, 2343 BA, Oegst-geest tel. 517 42 073e-mail: bydorp@worldonline.nlRedactie:A.V. de Kok (voorzitter), ds. R. E. da Costa, J. de Gier,P.P. Hanssen, mw. A. Knoop, mw. M. de Vroomen-den Boer, mw. S.E. van der Ploeg-Hoek

mw. H. Dijkhuis-PotgieserSecr.: (tijdelijk) A.V. de Kok, Juffermansstraat 50, 2241 JL, tel. 331 54 05, Bezorgdienst: H. Rozeboom,Anna Bijnsplantsoen 5, 2343 JT, tel. 517 24 13, e-mail: h.rozeboom@freeler.nl Wilt u geen OKe ontvangen? Geef dit door aan de bezorgdienst.Postabonnementen: mw. W. Kwestro, Begonialaan 14,

2343 XN, tel. 517 41 93, e-mail: johanwil.kwestro@casema.nlFinanciële administratie:J.M.A. Lanslots, Vincent van Goghlaan 2, 2343 RN, tel. 517 57 54, e-mail: jan.lanslots@ziggo.nlBankrelaties: Gironr. 58.56.389Bankrek. 56.69.42.240Vormgeving: Grafisch Buro Versteegen Vormgeving, LeidenDruk: Station DrukwerkOplage: 9800 exemplarenHuis-aan-huisverspreiding.

Uw vrijwillige bijdrage is welkom: richtbedrag e 20 per jaar.

en olijfboomgaarden en het meeleven met twee families waarvan de tentwo-ningen die dag daarvoor waren vernie-tigd door het leger;- hulp bij het herstellen van de plaatse-lijke moskee.Wij kunnen nooit meer zeggen: ”Ik heb het niet geweten”.

Hopeloos? En tóch… ...ooit stond in Amerika Rosa Parks in de bus niet op, eindigde de apartheid in Zuid-Afrika, stopte het geweld in Ierland en Baskenland, viel de Berlijnse muur, eens zal Jeruzalem de stad van vrede zijn voor alle volken. Laten we niet alleen praten over solidariteit en geweldloosheid, maar laten we op weg gaan - samen met de kinderen van nu - : vrede is de weg. Ook u kunt nu niet meer zeggen: “Ik heb het niet geweten”. Yvonne (Ulrich) van de Vijver

Wanneer u meer wilt weten over CPT en/of over andere organisaties die werken aan de vrede in Pa-lestina/Israël, als u mijn verhaal wilt horen, als u over Palestina / Israël van gedachten wilt wisselen: via OKe kunt u altijd contact met mij opnemen.

(Yvonne woonde jaren lang in Oegstgeest. Red.)

Deze OKe wordt met interactieve opmaak ook geplaatst op de website van de Raad van Kerken.

Nr. 2 - Februari/maart 2013 Nr. 2 - Februari/maart 20134 5

Kerk en Israël, 6 maart

Verstrikt in licht en duister

De gezamenlijke classicale commissie Kerk en Israël van de beide classes Katwijk en Leiden nodigt u uit voor een lezing van dr. Henk Vreekamp op 6 maart a.s. in De Voor-hof te Rijnsburg. De titel van de lezing is ‘De God van Abraham, Isaäc en Jacob’. De aanduiding voor de Eeuwige die centraal staat in het Oude én het Nieuwe Testament. De titel is een duidelijke verwijzing naar het belang van het blijvende contact met IsraëI. Zij biedt ook een opening naar hetgeen (in goed Jood-se zin) in de titel juist niet genoemd wordt, nl. ‘de andere goden’ die zich in de wereld manifesteren (natuur, economie, angst, etc.). Dr. Vreekamp heeft onder meer gepubliceerd over de latente aanwezigheid van de oude goden in deze streken, in boeken als

Expositie in de Regenboogkerk: in de veertigdagentijd zijn in de Regen-boogkerk schilderijen te zien van Rudy Augustinus, een veelzijdig kunstenaar uit Voorschoten. Het thema - Verstrikt in licht en duister - heeft niet alleen betrekking op de tijd voor Pasen maar evenzeer op zijn eigen leven. Zo zijn er schilde-rijen met bijbelse thema’s te zien en met thema’s over de tijd die hij als kind in een Japans interne-ringskamp heeft doorgebracht. Het kamp als een symbool voor elke situatie waarin een mens zich beklemd en gevangen voelt. De schilderijen van Augustinus willen een verhaal vertellen en gevoelens verbeelden. Door de kleuren en compositie weet hij een sterke dra-matiek in zijn werk te leggen. De tentoonstelling is geopend op zondag 17 februari na de viering en

Zwijgen bij volle maan en De tove-naar en de dominee.Ds. Vreekamp is al jaren zeer betrok-ken bij Kerk & Israël, aanvankelijk in

de Hervormde Kerk en later de PKN. Hij maakte van 1984 tot 2002 deel uit van de Raad voor de verhou-

ding van Kerk en Israël als predikant-secretaris. Hij kent van binnenuit het belang van een goede en juiste oriëntatie op het Woord dat voor ons allen zo essentieel is.

Datum/tijd: 6 maart, aanvang 20.00 uurPlaats: ‘De Voorhof’, Vliet Noordzijde 36, 2231 GN RijnsburgSpreker: dr. H. VreekampInitiatief: Classicale Commissie Kerk en Israël voor de classes Katwijk en Leiden.

zal te zien zijn tot en met Pasen, elke zondag tot een uur of twaalf. Of op aanvraag bij Margreet de Ruijter, tel. 517 61 58.Namens de kunstcommissie RBK,

Marianne Noordijk

Een beweging van christenen, die in het land Israël en in Europa zich bezig houdt met deze vragen, is Nes Ammim. Dit jaar bestaat het dorp 50 jaar. In gesprek met emeritus predikant Co Kooman, die zich sinds jaren verbonden weet met Nes Ammim en daar onder meer als gastpredi-kant heeft gewerkt. Johan de Gier

aan christenen als moslims. Want Joden en Arabieren leven weinig echt samen. Er moet vertrouwen groeien. En een proces van verzoening op gang komen tussen Arabieren, Joden, tussen joden, christenen en moslims. Een moeilijk en emotioneel traject.

In het studieprogramma van Nes Am-mim wordt aandacht gegeven aan de ontmoeting met het jodendom en aan de politieke situatie van het land. Zo is er bij voorbeeld een Holocaust- en een Westbankprogramma. Als je zoiets meemaakt voel je je verscheurd. Toch kan wantrouwen alleen maar worden opgelost door ontmoeting en met elkaar in gesprek gaan. Zo wordt wel aandacht getoond voor de ‘anderen’ in dit land, de Arabieren resp. Palestijnen. Daarmee laten de vrijwilligers zichzelf in de pro-blematiek van dit land betrekken.

Er is gekozen voor het kibboetsmo-del. Ook als christelijke gemeenschap

probeert men een soort communautaire levensvorm te praktiseren. Er worden verbindingen gelegd met joodse en islamitische buren en met Arabische, christelijke kerken. En elk weekend zijn er diverse dialooggroepen uit alle seg-menten van de Israëlische samenleving. Meerdere Israëlische organisaties maken gebruik van de ontvangstfaciliteiten.

Bijvoorbeeld Joden met hun kinderen, leraren, scholieren. En Israëlische orga-nisaties die van de scholingsfaciliteiten gebruik maken.Maar ook voor onszelf heeft dit leeref-fecten, om dialogisch te denken en te leven, respect voor de ander op te bren-gen en daardoor de ander te waarderen. Wij zijn blij dat we daarvoor in Israël de ruimte krijgen. Is Nes Ammim ook een zaak van geloven? Naar aanleiding van de Sjoa – dat ‘ramp’ betekent en duidt op de systematische

Nes Ammim?Mijn eerste kennismaking met Nes Ammim was in 1997 tijdens een maand van studie in Israël. Ik kende het land en werk al wel, maar door verblijf en gesprekken heb ik het dorp, haar visie en missie beter leren kennen. Sinds 2003 ben ik daar als gastpredikant werkzaam geweest, in totaal acht periodes van een week of zeven, acht. Ik ging voor in diensten, leidde bijbelstudies en voerde gesprekken. De telkens wisselende inter-nationale gemeenschap van Nes Ammim bestaat hoofdzakelijk uit vrijwilligers. Met een kern van ongeveer 15 mensen, die een contract hebben voor twee jaren, en een groep van 30 tot 40 vrijwilligers, die er een kortere periode verblijven. Samen hopen ze te zijn als ‘een teken van en voor de volkeren’. Want dat is de betekenis van de naam Nes Ammim (naar Jesaja 11:10).

Hoe krijgt liefde vorm in Nes Ammim?De beginperiode werd ingekaderd door de opbouw van het land Israël. Toen stond het kweken van rozen en avocado’s cen-traal, maar dit was door de toenemende concurrentie en een sterk afnemend aan-tal vrijwilligers niet meer vol te houden.Nu wordt gastvrijheid verleend in het hotel voor vakanties en feesten en dia-looggroepen uit de Israëlische samenle-ving. En binnenkort door de verkoop van huizen aan Joden én Arabieren, zowel

Ds. Co Kooman

OKe

Als in kerk en gemeente vragen van ge-rechtigheid en vrede aan de orde zijn, ligt het voor de hand dat het gaat over Israël, als volk, land en staat. Niet alleen van-wege de politieke actualiteit, maar ook vanuit geloofsmotieven. Dan wordt het spannend: hoe zullen wij komen tot een goede relatie met dit volk, in onze wereld en in het land? Kunnen wij recht doen aan de bevolking van dit land, Joden en Ara-bieren? Zal Jeruzalem ooit een stad van vrede worden voor Joden en Palestijnen?

in vijftig jaar Nes Ammim

OKe

Geloof,

Hoop & Liefde

vernietiging van zes miljoen Joden - ont-stond het inzicht dat een nieuwe relatie van de kerk tot het volk Israël noodzakelijk is. De jodenhaat van delen van de christen-heid is een voedingsbodem geworden van het antisemitisme. Omkeer wordt van ons gevraagd. Daarom kan er geen sprake zijn van zending onder de joden, maar moeten christenen in de leer gaan bij het joden-dom: dan zullen er vormen van gesprek en dialoog kunnen ontstaan. Dit leren moet ons brengen tot herontdekking van de joodse wortels van het christelijk geloof. Het gaat hier dus om een fundamentele vernieuwing van geloven.

Houden vrijwilligers het vol nog te hopen?We delen in de hoop van wie dit land opbouwen en bewonen. Vooral kunnen we kennismaken met mensen en groepen, die de ontmoeting met ‘de ander’ aandurven. Wie leert en leeft met het volk van de Tora en de profeten, krijgt deel aan haar hoop op gerechtigheid en vrede.

Nr. 2 - Februari/maart 2013 Nr. 2 - Februari/maart 20136 7

Laatste keer dirigeren

Meer dan 10 jaar dirigeerde Franz Straat-man de mannen van de Schola Cantorum. Hij zette hiermee een bijna 75-jarige tra-ditie voort. In januari gaf hij het dirigeer-stokje door aan Rens Tienstra.

May-lisa de Laat

R.K. Parochie H. Augustinus - Parochiekern H. WillibrordRhijngeesterstraatweg 35, 2341 BR Oegstgeesttel.: 517 53 04, e-mail: parochie@willibrordoegstgeest.nl

Pastoraal team: pastoor: M.P.J. Hagen, tel. 070 - 514 56 88, e-mail: mpjhagen@interkerk.nl, kapelaan: S.A. Kuik, tel. 071 - 402 94 02, e-mail: S.Kuik1@kpnplanet.nl, diaken: A.M. van Aarle, tel. 071 - 517 53 04,

e-mail: andrevanaarle@parochieaugustinus.nl, pastoraal wer-kers: P.W.G. van Beurden, e-mail: petervanbeurden@gmail.com, tel. 071-562 00 27 en M.M.M. Monnoye, e-mail: pastormonique@sintjozefwassenaar.nl

Gastvrouwen op de pastorie: ma t/m vr 9.00 - 12.00 uur.Bankrekeningen: misintenties: 155099, kerkbijdrage: 73900 en 13.84.02.019, diaconie: 13.84.00.032

ROOMS-KATHOLIEKE PAROCHIE H. AUGUSTINUS, PAROC HIEKERN H. WILLIBRORD

FamilieberichtenDoor de doop zijn in onze geloofsge-meenschap opgenomen:Carmen Norah GrundekenDavid Chris Eduard LindhoutAmy Louise KoelewijnStorm Valentijn Maurice van den HeuvelMogen zij opgroeien in geloof.

OverledenVan ons zijn heengegaan:Bep Opdam-van Voorthuijzen (74 jaar)Jan Schrijvers (75 jaar)Olivier Bekedam (3 dagen)Mogen zij rusten in Gods barmhartig-heid.

kerrood en zwart (hierboven is het rode vervangen door de OKe-blauwe kleur). Toch zijn ook traditionele ele-menten zoals de script initialen ’H’ en ‘A’ gebruikt. Verder zijn in het logo de elementen vurig hart, boek en mijter te herkennen. Deze verwijzen naar onze patroonheilige Augustinus.

Nieuw logoDe parochie H. Augusti-nus heeft sinds kort een eigen logo en bijbeho-rende huisstijl. Met het logo is de fusie van de voormalige parochies uit Katwijk, Oegst-geest, Voorschoten en Wassenaar nu ook visueel. Het zal gebruikt worden in alle parochiekernen voor het drukwerk, maar ook op bijvoorbeeld de website en in de parochiebladen. Het logo heeft een open en uitnodigend karakter en is mo-dern vormgegeven in kleurtinten don-

w w w. w i l l i b r o r d o e g s t g e e s t . n l

Abdicatie Bij het ter perse gaan van deze OKe kwam het bericht binnen over de abdicatie van paus Benedictus XVI. In de volgende editie komen we er uitgebreid op terug.

Eerste Heilige CommunieInmiddels zijn de kinderen begonnen aan hun voorbereidingstijd. 27 februari kunt u met de communicantjes ken-nis maken. Zij zien er naar uit met ons volwassenen mee te doen, en laten wij naar hen uitzien!

VormselDeze dagen is ook de voorbereiding op het vormsel gestart dat ergens in juni zal plaatsvinden. Jongeren van de brugklas-leeftijd die in de administratie bekend zijn krijgen een uitnodiging om aan de voorbereiding mee te doen. In een later stadium kunnen ze voorbereid en wel, ja of nee zeggen op het vormsel. Mocht die uitnodiging misgelopen zijn, neem dan contact op met Jean-Paul Bonnet. Hij is de coördinator van de vormsel-werkgroep.

VastenvolhouderDe honderd dagen van vasten- en paastijd zijn al weer vroeg aan de gang.

Eerst veertig dagen voorbereidingstijd, de zondagen tellen niet mee, dan vijftig dagen feesttijd, immers iedere zondag vieren we Pasen. Nu dus voorbereiden, vasten en onthouden. Veel mensen nemen zich dan dingen voor om NIET te doen. Geen luxe aanschaffen, niet snoe-pen en zo meer. We kennen dat ook wel van vroeger. Maar veel lastiger is het om dingen WEL te gaan doen. Die brief eens schrijven, of dat gesprek eens voeren, waarmee een verstoorde relatie weer geheeld kan worden. Of eindelijk dat lijstje beloftes afwerken. Voorlopig geen nieuwe beloften doen, maar eerst de oude inlossen. Dit jaar je eens daadwer-kelijk interesseren voor de Vastenactie en er in participeren. En zo kun je heel wat acties bedenken waarbij de doelstel-lingen van veertig dagen voorbereiding op Pasen - laten zien waar God gebeurt - aan bod komen. Onze moslimbroeders en -zusters hebben in hun Ramadan de gewoonte om ‘s avonds te eten, maar vooral niet alleen. Nee, hele families en vriendengroepen komen gastvrij samen rond de maaltijd. Zo valt daar ook de aandacht op herstel van de onderlinge verhoudingen. Niet iets laten, maar juist wat wel doen. Goede vastentijd.

Pastor P. van Beurden

Vastenproject voor de kinderen

ActiviteitenSobere maaltijdenZie pagina 3. AugustinusDonderdag 21 februari start een serie over Augustinus. Graag even aanmelden bij pvbeurden@xs4all.nl. De andere data zijn 7 maart en 21 maart 2013 om 20.00 uur in de Pastorie H. Willibrord, Rhijngees-terstraatweg 35. Begeleiding en opgave: pastor Peter van Beurden. In april zal de serie herhaald worden in Voorschoten!

VoedselbankIn het weekend van 2 en 3 maart staat de voedselmand weer achter in de kerk, om het werk van de voedsel-bank heel concreet te ondersteunen.

Brieven voor AmnestyDe eerstkomende keer is op woens-dag 6 maart. Van 14.00 uur tot 16.00 uur is de pastorie open om te schrij-ven en elkaar te ontmoeten.

OKe OKe

De kinderwoorddiensten in de vastentijd staan helemaal in het teken van het Vastenpro-ject: de bouw van een nieuw deel voor de school in Ghana. Alle kinderen van 4 - 12 jaar zijn welkom om mee te doen. Pastoor Augustin uit Ghana is in de kerk bij de Gezinsmis van 24 februari. Op Palmzondag 24 maart, de zondag vóór Pasen herden-ken we de intocht van Jezus in Jeru-zalem. Die zondag maken we met de kinderen palmpaasstokken. Kinderen

van 4 - 12 jaar zijn welkom in de aula van basisschool De Kring, lo-catie Willibrord naast de r.-k. kerk, Rhijngeesterstraatweg 35. Vanaf 10.45 uur is de school open. Kom met een versierde palmpaasstok, mét daarop een broodhaantje. Wij zorgen voor een buxustakje.Op eerste paasdag is er tijdens de viering van 11.00 uur een speciale kinderwoorddienst. Het Vastenpro-ject zal dan worden afgesloten en

de kinderen kunnen hun doosjes inleve-ren. Ook mogen zij paaseieren zoeken in de pastorietuin. May-lisa de Laat

Terug naar Oegstgeest: Gearriveerd! (slot)

Dezer dagen is het al weer een jaar dat ik in Oegstgeest en omstreken rondloop. On-langs werd ons nieuwe logo geboren, kreeg onze paro-

chie van de H. Augustinus een gezicht. Ook aan mezelf merk ik dat de nieuwe omstandigheden steeds meer voor mij een gezicht krijgen. Gaandeweg nestel ik me meer en meer in de pastorie aan de Rhijngeesterstraatweg. Kortom, ik raak thuis. En ooit in een sabbatsperiode, met als thema, “Waar ben je nu echt thuis?” was de conclusie: thuis ben je waar je verlangen kan stromen. Ook in Oegstgeest kan ik nu mijn verlangen ruimte geven om samen met mensen onderweg te zijn om de steun, kracht en vreugde van ons ge-loof te herkennen, te delen met elkaar en handen en voeten te geven. Ik kan goed aarden omdat humor en relativering ook in Oegstgeest de ernst luchtig houden en behapbaar. Het thuis raken in Oegstgeest heeft me ook wat kleine besluiten doen nemen die ik graag met u deel. Mijn vrije dag, die vanouds op de woensdag gepland was verschuift naar de vrijdag. Immers, Oegstgeest is op woensdag zo actief met van alles, dat er niets meer van terecht kwam. De maandag wordt een thuis-werkdag, een werkzaam zijn in de stilte. Dinsdag, woensdag en donderdag houd ik kantoor in de pastorie van de Willibrord om van daaruit mijn taken voor heel de Augustinusparochie te verrichten. Ik hoop zo ruimte voor alles en ieder te creëren en tegelijk ook de zorg voor mijn ziel te bewaken. Tot ziens, ergens onderweg!

Pastor Peter van Beurden

gewezen dat er maar één Paaswake kan zijn per parochiekern. Dat bete-kent dat in Oegstgeest de gezinspaas-wake komt te vervallen. Ook hebben de bisschoppen erop gewezen dat het Paastriduüm: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de Paaswake, één geheel vormt dat niet opgesplitst kan worden over afzonderlijke kerken. Het bete-kent een aanzienlijke verandering in de Goede Week, waarbij de Kruisweg op Goede Vrijdag ’s middags overigens wel doorgang vindt zoals we dat ge-wend waren. Inmiddels zijn we zover dat we de indeling voor onze Augus-tinusparochie min of meer rond heb-ben. In een volgende OKe zullen we u berichten over de concrete invulling in uw locatie. Voor dit moment wens ik u allen een mooie Veertigdagentijd toe. Dat deze periode van soberheid en bezinning, van meer gebed en naastenliefde, ons mag brengen tot de vreugde van Pasen.

Pastoor Michel Hagen

Veertigdagentijd en Paastijd

De Goede Week zal dit jaar anders zijn dan vorige jaren. De bisschoppen hebben twee jaar geleden een knoop doorgehakt en aangegeven dat de oorspronkelijke uit-gangspunten voor de Goede Week meer aandacht moeten krijgen. Ze hebben erop

Nr. 2 - Februari/maart 2013 Nr. 2 - Februari/maart 20138 9

PROTESTANTSE GEMEENTE TE OEGSTGEEST

PassieconcertPalmzondag 24 maart

Het Passieconcert zal worden verzorgd door het projectkoor ‘Parvo’ uit Haarlem o.l.v. Theo Goedhart. Dit koor bestaat uit leden en oud-leden van de Haarlemse koorschool en van het Leidse studenten-koor Collegium Musicum. Dit jaar komt het koor weer bij elkaar voor de uitvoe-ring van een passieprogramma in de St. Bavo in Haarlem en in de Groene Kerk in Oegstgeest in de week voor Pasen. Op het programma staan drie grote passiecompo-sities en enkele psalmen, plus twee werken met een algemener karakter: De ‘Quatre motets pour un temps de pé-nitence’ van Francis Poulenc, de première van de Quatre-motets de la Passion van de jonge Zwitserse componist Valentin Villard, die in een zeer gematigd idioom schrijft, en het achtstemmige Crucifixus van Anto-nio Lotti, een Italiaanse barokcomponist.De Psalms of David van Cyrillus Kreek, gecomponeerd in 1923 maar nog geheel in laatromantische stijl, en De profundis (psalm 130) van de Belgische componist Vic Nees. De Three Sacred Hymns van Alfred Schnittke en het Pater Noster in de toonzetting van Giuseppe Verdi. Dit concert brengt u afwisselende en prachtige koormuziek, uitgevoerd door enthousiaste en geschoolde zangers.

Het passieconcert in de Groene Kerk begint om 15.00 uur en duurt ongeveer 65 minu-ten. Pauline Verkerk

COLLECTEN NIEuW LEVEN…

24 febr.: …na gevangenisstrafKerk in Actie steunt stichting Exodus en kerken met een ‘stip’. Dit zijn gemeenten waar ex-gedetineerden extra welkom zijn. Zij kunnen daar rekenen op respect en begeleiding bij hun zoektocht naar gees-telijke rust, als vervolg op de geestelijke zorg die in de gevangenis is geboden. 3 mrt.: …voor jonge christenen in BangladeshIn de Voorjaarszendingsweek staan geloofsgemeenschappen in Bangladesh centraal. Kerk in Actie ondersteunt het werk van de organisatie Isa-e Jamat onder ex-moslims bij het opbouwen en vormen van eigen gemeenten en ge-loofsvormen, tussen kerk en moskee.10 mrt.: …voor kinderen van de rekeningOmdat hun ouders naar Nederland zijn gevlucht, een beperking hebben of in een arm gezin opgroeien. Deze kinderen verdienen toekomst. Kerk in Actie steunt organisaties die kinderen ruimte geven om kind te zijn. 17 mrt.: … in ColombiaAl meer dan vijftig jaar zit de Colombi-aanse bevolking klem in de ongelofelijk gewelddadige strijd tussen rebellengroe-pen, de overheid en het leger. Ze vluch-ten steeds meer naar de stad. Nu al zijn vijf miljoen Colombianen ontheemd en er komen dagelijks ruim 800 bij. Mencol-des geeft hen duurzame hulp in opvang en begeleiding voor een nieuw bestaan.

Bert Osinga

Chauffeurs gevraagd voor de autodienst van de Groene KerkMeer mensen die de autodienst nodig hebben, betekent ook meer chauffeurs. Heeft u een 4-deurs auto, meldt u zich dan aan. Als er weer voldoende chauf-feurs zijn, rijdt u ongeveer één maal per twee maanden. Het wordt door de men-sen die worden gereden zeer op prijs gesteld dat de autodienst kan blijven bestaan. Graag uw aanmelding via mail aan tim.reedijk@ziggo.nl of tel. 517 54 43.

PROTESTANTSE GEMEENTE TE OEGSTGEEST

w w w . p g o e g s t g e e s t . n l

Kerkelijk Bureau: Reserveringen van zalen in de Groene Kerk, Willibrords Erf, Regen boog-kerk en Gemeentecentrum, administratie Be-graafplaats. Maan-, dins-, donder- en vrijdag van 9.30 - 12 u. Woensdag van 14 - 16 u. Op dinsdagavond van 19 - 21 u. op afspraak. Tel.: 071 - 517 54 98 - Fax : 071 - 515 09 92. E-mail : kerkelijkbureau@pgoegstgeest.nlReserveringen Gemeentecentrum na 14 uur, beheerder tel. 071 - 517 74 64.

PASTORALE SECTIES

SECTIE NOORD

Predikant: ds. K.G. Zwart Wijttenbachweg 51, 2341 VX Oegstgeest, tel.: 519 00 93. Vrije dag: maandag Contactpersoon: Marleen van Waveren, tel.: 517 43 88

SECTIE OOST

Predikant: ds. R.E. da Costa Oranjelaan 18, 2341 CD Oegstgeest, tel.: 517 44 05. Vrije dag: vrijdagContactpersoon: Elly Varkevisser, tel.: 517 70 97

SECTIE WEST

Predikant: ds. A. Verburg,Boerhaavelaan 18,2334 EP Leiden,tel.: 515 20 53.ds.a.verburg@pgoegstgeest.nlVrije dag: vrijdagContactpersoon:vacature

Koude start DKWA-diensten…Op 20 januari was de eerste van de ‘Dan Komen We Allemaal-diensten’, deze keer in de Regenboogkerk. Er wa-ren meer mensen op afgekomen dan gewoon. Juist ook ouders met jongere kinderen. En mensen die ook geïnte-resseerd waren in het programma na de korte dienst en de koffie (de zeep-kist). Het thema was ‘Money, money…’ De song van Abba werd gezongen en we gingen op de tekst ervan in. Na de dienst vertelde iemand (op de zeepkist) uit de bankenwereld over de relatie tussen zijn geloof en werken in de wereld van de bonussen…

Maar… de elektriciteit was uitgevallen, dus deed de verwarming het niet en konden we het orgel niet gebruiken. Op het laatste moment werd er nog wel geluidsversterking geïmprovi-seerd, maar toen was het al laat. We besloten om het programma met de kinderen en voor de jongeren van de jeugdkapel uit de dienst te halen. Jam-mer, want er was een mooi interactief plan met de kinderen. Ze zouden (net echt) geld in handen krijgen en steeds even met hun ouders overleggen hoe ze dat zouden besteden. En dan terugkoppelen naar de dominee. Voor de jeugdkapel waren er enveloppen met opdrachten, die aan de kerkgan-gers zouden worden verteld (meeden-ken!) maar de uitvoering (denk- en puzzelwerk, beslissingen nemen) zou door de jeugdkapeljongeren gedaan

worden. En toen was het zó koud in de kerk dat we de kinderen en de jeugdkapel naar hun eigen ruimte lieten gaan, de korte dienst samen vierden, het verhaal van ‘Belegger’ hoorden vanachter de tafel in de kerk-zaal en toen gauw koffie dronken om iets warmer te worden voor we naar huis gingen.Jammer, jammer…Maar de reacties op de geslaagde improvisatie waren wel weer hartverwarmend.Van de commentaren hebben we geleerd: dienst echt kort houden, formule is leuk, ga door!De komende DKWA-diensten zijn:- 24 maart RBK, Palmpasen, feest voor de kinderen met de palmpaasstok-ken. Op de zeepkist iemand over de vraag: hoe bereid je kinderen voor op tegenslag in het leven? (Wie wil er meedenken over hoe we dat thema presenteren?)- 21 april RBK, De kracht van kinder-verhalen. Op de zeepkist iemand die verhalen schrijft of iets vertelt over gebruik van Kinderbijbels bij gods-dienstige opvoeding.- 2 juni Groene Kerk, Pesten… We zoeken nog iemand met ervaring die dat met ons kan delen.Wie mee wil denken of suggesties heeft voor muziek, teksten die met het onderwerp te maken hebben, an-dere onderwerpen voor wil stellen… graag even contact opnemen met tel. 515 20 53. Ds. Aart Verburg

Paasnachtdienst: Zangers gezocht

Op zaterdagavond 30 maart vieren we met elkaar de Paasnachtdienst om 22.00 uur in de Groene Kerk. In deze dienst wordt het nieuwe licht binnengedragen en gaan we met lezingen en liederen de hele weg van ‘God met zijn mensen’ tot en met de opstanding. We gedenken onze doop en vieren de maaltijd. In deze feestelijke dienst wordt veel gezongen. Hierbij willen we graag een projectcantorij inzetten. Deze projectcantorij staat open voor ieder-een die graag mee wil zingen en zal zettingen van de te zingen liederen instuderen, en een toonzetting van psalm 42 van Herbert Howells voor koor en orgel. Studiemidi’s zijn beschikbaar. Het koor staat onder leiding van Pauline Verkerk en de repetities worden gehouden op:- 10 mrt., 11.30-12.30 u., achter-

ruimte van de Regenboogkerk- 17 mrt., 11.30-12.30 u., achter-

ruimte van de Regenboogkerk- 23 mrt., 16.00-17.00 u., Gemeente-

centrum- 30 mrt., 20.45 uur (voorafgaand

aan de dienst) in de Groene Kerk

Wij hopen op een rijk gevuld koor! Zingt u mee?Opgave: paulineverkerk@xs4all.nl of tel. 517 36 22 Pauline Verkerk

GEMEENTECENTRUM

Kerkenraad: Voorzitter ad interim: ds. A. Verburg, tel. 515 20 53Scriba: mw. M. van Doorninck-Kruzinga,tel. 517 15 23, scribapgo@pgoegstgeest.nlcorr. adres: Lijtweg 9, 2341 HA OegstgeestBank Diaconie en Zending: ING 373 456Kerkradio: C. van Rossem, tel. 517 59 98Bank PGO: ING 234 12 94, t.n.v. Protes-tantse Gemeente Oegstgeest

OKe OKe

Voor de lopers van kerkbalans die er weer voor zijn gegaan

LopersJe bent een loper je gaat van deur tot deurjaar in jaar uitsoms ben je aan deurenkind aan huissoms niet

Je bent een loperje vraagt geen dankjewelwant je gelooft dat ooit een mensals Jezus ook een loper wasdie bleef gaan voor wie hem nodig had

Je bent een loper een geestverwant van hemdie mensen riep om hem te volgenmensen met een missiegeroepen tot meer danliefdadigheid en plicht

Je bent een loperdie blijft bellenook al geven ze niet thuis een loper die soms denkthad ik maar een loperdie op alle deuren pasteom open te makenmensen die er nietvan willen weten

Goddank dat er van die lopers zijn

Ds. Ronald da Costa

Ledenadministratie PGO op dinsdag en woensdag van 10 -12 uur in zaal V-4 van het Gemeentecentrum, tel.: 071 - 515 09 91, e-mail: ledenadministratie@pgoegstgeest.nl

KERKGEBOUWEN:

Groene- of Willibrordkerk: Haarlem-merstraatweg 6, tel. 517 45 46, Regen-boogkerk: Mauritslaan 12, tel. 517 52 05, Gemeentecentrum: Lijtweg 9

Nr. 2 - Februari/maart 2013 Nr. 2 - Februari/maart 201310 11

PROTESTANTSE GEMEENTE TE OEGSTGEEST

Het nieuwe liedboek komt eraan: 25 mei!Dansen met DavidZe speelden op alle mogelijke instrumen-ten, maakten lawaai met alles wat binnen handbereik lag: ratels, klankstokken, luiten, harpen, trommels en rinkelbellen. Het hele ‘huis van Israël’ was op de been en trok zingend en dansend achter een kalverwagen aan. Met op die wagen: de ark, zojuist veroverd op de Filistijnen, of beter gezegd: terug veroverd. Uitzinnig van vreugde, iedereen in optocht richting Jeruza-lem. En op kop: David, dansend en springend.

Mooi verhaal, spannend ook. Je leest het in 2 Samuël 6, en ook in 1 Kro-nieken 13 en 15. Het enthousiasme van David roept de wereld op van de jubelpsalmen, liederen die kerkgangers vertrouwd zijn: ‘Zingt een nieuw lied alle landen’, ‘Jubelt God ter eer’, enz. Maar het verhaal over de optocht met de ark gaat dus even wat verder dan dat zingen: er wordt gedanst, in het rond gesprongen, geestdriftig, en dat ‘voor het aanschijn van de Eeuwige’!

Niemand danstGeestdrift, dansen… wij, de westerse cultuur van nu, besteden dat type enthousiasme uit aan discotheek, popconcert en carnaval. We prijzen ons in Oegstgeest gelukkig met een groep die zich met bibliodrama en bibliodans bezig houdt. Maar ‘ons dansen voor de Heer’ is verinnerlijkt: we zingen het, lachen er ook niet echt bij, voelen ons

hooguit meegenomen in de beweging van de muziek. Mooi voorbeeld is natuurlijk het lied ‘Hoor een heilig koor van stemmen’ (Liedboek Gezang 109): een bijbellied met de melodie van een boerendans. Niemand danst als we dat zingen.

WereldkerkIn het nieuwe liedboek worden liederen opgenomen die eigenlijk niet zonder een beetje beweging willen. Het gaat om liedmateriaal uit de wereldkerk,

Afrika, Zuid-Amerika, uit cultuurgebieden waar stilzitten als ‘voor God afwezig’ wordt beleefd, dansen juist als expressie van levende presentie. In hoeverre we ons door muziek uit ‘de wereldkerk’ laten meenemen, is natuur-lijk de vraag. Je eigen cultuur is ook altijd een stuk van je eigen na-tuur. Maar het nieuwe

liedboek geeft nu wel de mogelijkheid om iets van die ‘lijfelijke presentie’ te verkennen. En dat is waardevol.

Dansen op het nieuwe liedboekOp zondagmiddag 10 maart organiseren we een anderhalf uur ‘Dansen op het nieuwe liedboek’. Een middag onder inspirerende leiding van de dansende Else Waljaard en de vertellende Rieks Hoogenkamp. Dansen is misschien een wat groot woord. Waar het om gaat is dat we kennismaken met liederen die iets met beweging hebben. Zelf in be-weging mag, hoeft niet. Het is echt vrij-blijvend. Maar goed: als je weet dat het lied ‘Hoor een heilig koor van stemmen’ een boerendans is, en je gunt jezelf de vrijheid om mee te bewegen, dan zingt zo’n liedje als een tierelier.Zondag 10 maart, Regenboogkerk, 15.00 uur, vrije entree, een inspirerende ander-half uur. Ds. Kees G. Zwart

VRIJZINNIGE PROTESTANTEN

vermogen om je in te leven in wat er in anderen omgaat. (Samenvatting gedeelte lezing van 9 oktober door prof. dr. Johan Goud)

Harm Bosscher

Leven in het zicht van de doodIs iemand die in zijn laatste dagen om zijn schoenen vraagt in de war of bereidt hij zich voor op ‘zijn laatste reis’? Mensen dichtbij het sterven drukken zich op eigen wijze uit. Wanneer we deze taal, de voor-tekenen van het sterven, goed verstaan, kan dit gevoelens van eenzaamheid bij de stervende doen verminderen.

Op dinsdagavond 26 februari zal mevr. Jacinta van Hartingsveld, coördinator van Hospice Issoria in Leiden, in het Gemeentecentrum een lezing houden van 20.00 tot 22.00 uur over haar boek ‘Leven in het zicht van de dood’. Haar verhaal is gebaseerd op onderzoek in de dagelijkse praktijk van het hospice naar hoe mensen leven in het zicht van de dood en hoe naasten en zorgver-leners hen hierbij nabij kunnen zijn. Wanneer iemand hoort dat hij zelf of een naaste niet meer beter kan wor-den, dan staat de wereld op zijn kop. Verdriet, wanhoop, woede, opluchting en tal van andere emoties kunnen naar boven komen. Men moet zich opnieuw verhouden tot de wereld en de mensen om zich heen. De dood onder ogen zien. Hoe zin en betekenis te geven aan de tijd die rest? En hoe bepalend is het mens- en godsbeeld hierin? In haar boek wordt ook uitgelegd hoe een hos-pice werkt en wat ‘palliatieve sedatie’ is.

w w w. v v p l e i d e n o e g s t g e e s t . n l

Gemeentecentrum zondags 10.30 uur, Lijtweg 9, tel. 071 - 517 74 64 Predikant: ds. M. Driessen, Lammenschansweg 51, 2313 DJ Leiden, tel. 071 - 513 14 22Secretaris: vacatureVoorzitter: G. Eegdeman, Laan van Arenstein 23 Oegstgeest, tel: 071 - 515 38 65

Levenskunst en geloof Vacaturecommissie PGO

Als kerkelijke gemeente zoeken we naar mensen die een taak of een (deel van een) taak of project op zich willen ne-men. Sommigen melden zich spontaan aan. Anderen moet je vragen. Hoe dan ook: je moet weten welke vacatures er zijn en mensen kennen. En mensen be-naderen met de vraag of ze hun talent in willen zetten of een ervaring op willen doen met een bepaalde taak in de kerk.

De Vacaturecommissie is eind januari door de kerkenraad in het leven geroe-pen en bestaat uit Teus van Oostenbrug-ge, Else Buné, Geert ter Horst, Marja van Doorninck en Martine Delver (vz). Ik zal van me laten horen. U ook? vacature-commissie@pgoegstgeest.nl.

Martine Delver

- Kunst van het genieten (het heden)Genieten is een lof op de schepping. Genieten van het ademen. Genieten van de mensen die ons lief zijn. Genieten van al het zintuiglijke: proeven, horen, zien, ruiken, voelen. Genieten van de natuur, de warmte van de zon, de koelte van de schaduw. Genieten betekent ook dat we niet bezorgd zijn over onszelf. Vrij van de zorg om onszelf, maar wel vrij voor de zorg om de ander en om onze omgeving, open voor wat elders nodig is.

- Kunst van het loslaten (het verleden)Bij de kunst van het loslaten gaat het om bevrijding uit de last van wat in je leven gebeurd is. Vrij worden van wat je hindert om tot je bestemming te komen. Weer proberen op te nemen wat verder in je leven waardevol is. Door aanvaar-ding van de ander, ook als die het jou lastig maakte. Door schuld te vergeven als daar om gevraagd wordt, kan je een vrijer mens worden. Vragen om verge-ving is alleen mogelijk als je ook zelf in staat bent om vergeving te schenken.

- Kunst van het veranderen (de toekomst)In de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan vraagt de wetgeleerde aan Jezus: ‘Wie is mijn naaste?’ Hij doet dat omdat hij zichzelf wil rechtvaardigen. Jezus vertelt deze gelijkenis opdat de wetgeleerde over zichzelf zal gaan nadenken. Zelfreflectie kan leiden tot verandering, tot opstanding - niet opstanding na dit leven, maar opstan-ding tijdens dit leven - tot een toekomst van vrede en gerechtigheid. Daar is verbeeldingskracht voor nodig en het

Wij gedenken…

…Gerrit Hagen. Op 29 januari is Ger-rit overleden. Hij woonde in locatie Poelgeest van ‘s Heerenloo, J.P. Thijs-selaan 52. Hij had het daar goed naar zijn zin en leefde intens mee met het wel en wee van zijn huisgenoten. Gerrit was de oudste van een groot gezin en werd bijna 86 jaar. Tot zijn vijftigste jaar woonde Gerrit bij zijn ouders op de boerderij in Lisser-broek. Daarna verbleef hij in diverse instellingen. Gerrit ging altijd graag en trouw naar de kerk. Veel kerkgan-gers van de Regenboogkerk hebben hem gekend, hij zat altijd op de eer-ste rij. Zijn lievelingslied was ‘Veilig in Jezus armen’. Vanuit dat vertrouwen hebben we Gerrit in het Kruispunt in Noordwijk uitgeleide gedaan. Hij was erg geliefd en zal zeer worden gemist in de woning en in de familie. Ook wij, begeleiders van de Bijbelclubs, zullen hem missen.

Henja van Rij, Wil Kwestro en

Selma Poppe-Rienks

ACTIVITEITEN PGO25 feb. 20.00 Pastoraal beraad West in de Regenboogkerk (RBK)25 feb. 19.30 Overleg kerkmusici26 feb. Studiedag ds. Aart Verburg en ds. Kees G. Zwart27 feb. 15.00 Moderamen kerkenraad in de RBK28 feb. 20.00 RBK: avond voor alle con- tactpersonen Noord28 feb. 20.15 Gesprekskring ds. Ronald da Costa, ook 21 mrt. 5 mrt.19.00 Jong en geloven, RBK, ook 19 mrt. 5 mrt.20.00 Sectieberaad Noord 6 mrt.16.30 Pastoraal Team 7 mrt.10.00 Willibrords Erf: Koffiekamer o.l.v. ds. Kees G. Zwart 7 mrt. 20.00 Kerkenraadsvergadering (Kerkbalans)10 mrt. 15.00 RBK: ‘Dansen op het liedboek’12 mrt. 10.00 Gesprekskring Trompenburg, ds. Ronald da Costa12 mrt. 20.00 Gespreksgr. 35-55, RBK12 mrt. 20.00 Taakgroep eredienst en kerkmuziek14 mrt. 10.30 Werkgroep Gastvoorgangers14 mrt. 20.00 Overleg pastorale medewer- kers en contactpersonen van alle drie secties20 mrt. 19.45 Gespreksgr. HZJDD, RBK26 mrt. 10.00 bijbelkring Bloemenbuurt (adres volgt)Sobere Maaltijden en Oecumenische avondgebeden: zie het uitgereikte boekje ‘Vieren en vasten’ en pag. 3 van deze OKe.

Afwezig- Van 28 febr. t/m dinsdagmorgen 5 mrt. is ds. Aart Verburg een lang weekend met vakantie. In voorkomende gevallen kunt u contact opnemen met mevr. M. van Door-ninck - Kruzinga, scriba PGO, tel. 517 15 23.- In het kader van de Permanente Educatie van predikanten zal ds. Kees G. Zwart van 11 - 13 mrt. deelnemen aan een cursus op het seminarie. Voor pastorale vragen kan een beroep worden gedaan op de beide andere predikanten.

OKe OKe

Nr. 2 - Februari/maart 2013 Nr. 2 - Februari/maart 201312 13OKeNEDERLANDS GEREFORMEERDE KERK

Nederla

nds G ereformeerde

Kerk

GEREFORMEERDE KERK VRIJGEMAAKT

Nederla

nds G ereformeerde

Kerk

w w w. g k v o e g s t g e e s t . n l

worden. Die moeiten hebben te maken met de christelijke boodschap, met de boodschappers en met de ontvangers. Nabbours’ reflecties dagen uit tot naden-ken en gesprek. Hij betoogt bijvoorbeeld dat je de koran niet met de bijbel moet vergelijken, maar met Christus. En hij stipt aan dat de Westerse Kerk het evan-gelie te juridisch heeft opgepakt, terwijl in het Midden-Oosten paradigma’s als eer/schaamte belangrijk zijn. De bijbel heeft ook over dat soort thema’s veel te zeggen.

Graag zou ik binnenkort rond dit boek een gesprekskring starten van 6 avon-den om de drie weken. Het zou een gevolg van deze kring kunnen zijn om in gesprek te gaan met enkele moslims. Meedoen? Meer weten? Neem contact op via jbaronner@ziggo.nl

Jan Baronner

De Syrische christen Dr. N. T. Jabbour heeft onlangs het boek ‘Anders leren kijken’ geschreven. Het boek cirkelt rond boeiende gesprekken met Ah-mad, die beschrijft waarom het voor moslims zo moeilijk is om christen te

Nederlands Gereformeerde Kerk Oegstgeest e.o.

w w w. n g k o e g s t g e e s t . n l

Samenkomsten:Duinzigtcollege, Wijtenbachweg 23 Predikant: vacant

Voorzitter kerkenraad: Hester Tjalma - den Oudsten, tel. 532 36 72Scriba: Jan Wesseling, tel. 513 03 64e-mail: scriba@ngkoegstgeest.nl

Gereformeerde Kerk vrijgemaakt OegstgeestScriba: Margaret Jansene-mail: scriba@gkvoegstgeest.nl

Erediensten: Rehobothkerk, Lijtweg 1Predikant: ds. R.R. Roth, H. Haasseplantsoen 12,2343 KR Oegstgeest, tel.: 528 38 41, e-mail: rrroth@gkv.nl

Zonder angst leven in een wereld van vrede. Is dat geen droom? Dat is het zeker voor veel mensen. Maar toch is het geen droom die onbereikbaar is. Tenmin-ste, als ik Jezus mag geloven. En aange-zien dat mag en Hem ken als iemand bij wie niemand bedrogen uit komt, werk ik zijn aanzet uit. Hij gaf die aanzet tijdens zijn leven op aarde en vatte die als volgt samen: ‘behandel anderen dus steeds zo-als je zou willen dat ze jullie behandelen.’

Wat bedoelde Jezus? Hij riep mensen tot de orde: oordeel niet over elkaar! Dat klinkt ons als muziek in de oren, misschien wel vooral wanneer iemand van ‘de kerk’ dat zegt. Elkaar niet oordelen maar elkaar vrij laten: respect en verdraag-zaamheid als de slogan van de kerk, dat zou helpen voor vrede on-derling. Maar dat zegt Jezus niet. Het werkt overigens ook niet: on-gebreidelde vrijheid leidt tot een ‘leving’, maar niet tot een ‘samenleving’. Dan schoppen jongeren in Eindhoven een voorbijganger bijna dood en iedereen is ontzet. Dit wil niemand.

Jezus zegt iets meer dan ‘oordeel niet over elkaar’. Hij zegt er achteraan: ‘opdat je zelf niet geoordeeld wordt.’ Niet oordelen, omdat wel oordelen ten koste gaat van jezelf? Ja, nooit gezien dat jouw wijzende hand naar een ander weliswaar één vinger heeft die wijst naar de ander,

Zonder angstKring ‘Anders leren kijken’ Jij bent…Op vrijdag 8 maart, de internationale vrouwendag, is er weer een ontmoetingsoch-tend voor vrouwen. Het thema is Jij bent … welkom! Kom zoals je bent. Weet en voel jij je welkom bij God? Ben je welkom bij jezelf? Zie je jezelf als waardevol en geliefd? Hoe welkom is de ander bij jou? En jij bij de ander? Allemaal vragen waar spreekster Marianne Grandia dieper op in zal gaan. Marianne komt uit Woudrichem, is auteur, vertaalt boeken, schrijft columns en is tevens oprichtster en voorzitter van Stichting Selah. Deze stichting heeft als doel de liefde van God door te geven aan vrouwen die steun, toerusting en bemoediging nodig hebben. Ontmoe-

ting met vrouwen is een

initiatief van vrouwen uit verschillende kerken. Deze

interkerkelijke werkgroep organiseert tweemaal per jaar een ontmoetingsoch-tend. Doelgroep: alle vrouwen, ongeacht hun achtergrond, overtuiging of leeftijd.Datum/tijd: 8 maart, 9.00/9.15-11.15 uurLocatie: GemeentecentrumOppas: voor kinderen van 0 - 4 jaar is opvang aanwezigToegang: gratis, wel wordt er een col-lecte gehouden.Namens de werkgroep, Jeanette Heikens

maar drie die naar jezelf wijzen? Als je een ander veroordeelt, zegt Jezus, vonnis je ook jezelf, je bent immers geen haar beter dan de ander… Wat dan wel, als je niet mag oordelen over anderen? Wie een splinter bij een ander in zijn oog ziet zitten, zal eerst de balk uit zijn eigen oog moeten verwijderen. Wie dat doet in de nabijheid van Jezus, ervaart iets bijzon-ders: Jezus’ vergeving. Zijn licht valt in jouw oog, zeg maar. En dat maakt je mild. Als je dan al iets kritisch wilt zeggen tegen een ander, verandert je toon. Niet uit de hoogte, maar gelijk geschouderd: jij bent iemand die fouten maakt, ik ben er ook

zo een. Ik kreeg vergeving bij Jezus, zullen we dat voor jou ook gaan halen bij Hem?

En dan zegt Jezus het wel negen keer (9x!) achter elkaar: kom je dat halen, Ik zal het je geven. Da’s pret-tig hoor. Iemand kennen die je onvoorwaardelijk lief heeft en je vergeeft.

Om dat dan mee te nemen in je omgang met de mensen. Altijd is er wel wat aan te merken, maar iemand ontmoeten die je desondanks liefheeft, bij zo iemand durf je je fouten te bekennen en opnieuw te beginnen. Zonder angst. En vrede wint terrein!

Dat kan, zegt Jezus, als je het aan mij vraagt zal Ik het je geven. Wat let ons eigenlijk?

Ds. Robert Roth,

‘Zonder Angst’ naar Matteüs 7,1-12

Ministrycursus in Oegstgeest

LUMC zoekt vrijwilligers

OKe

Donderdag 28 februari start er weer een Ministrycursus, georganiseerd vanuit New Wine met ondersteuning van de Nederlands Gereformeerde Kerk van Oegstgeest. De cursus is bedoeld als toerusting voor iedereen die wil gaan bidden voor anderen, bijvoorbeeld in de kerk, op een conferentie of een Alpha-cursus. Data: donderdag 28 februari, 7, 14 en 21 maart en 4 april van 19.45-21.45 uur

Iedere zondag is er een viering op het Boerhaaveplein, in het LUMC. Het kan een eucharistieviering zijn, een Woord-dienst, maar ook een kort meditatief moment, gevolgd door een concert. Aan iedere viering werkt een koor of muziekgroep mee. De vieringen worden uitgezonden via de interne tv. Op zaterdagochtend gaan twee vrijwil-ligers alle patiënten langs om hen uit te nodigen voor de viering, te vragen of ze de communie of een liturgieboekje op de kamer willen ontvangen of om een verzoek voor een contact met een van

Plaats: Oegst-geest, Teylingen-college, locatie Duinzigt Kosten (inclusief cursusboek): € 20,- (studen-ten € 15,-)info: Jan en Carin van Dijk, 071 - 561 72 71Aanmelding/info: www.new-wine.nl

de geestelijk verzorgers (in de komende week) door te geven. Voor het uitnodigen op zaterdag zoekt de dienst Geestelijke Verzorging nog enkele vrijwilligers. U bent er ongeveer twee uur mee kwijt, van 10.00-12.00 uur (ook een andere tijd is bespreekbaar), eenmaal per 4 à 5 weken (afhankelijk van het aantal vrijwilligers!).Voor verdere info / aanmelding: tel. 071 - 526 27 40 of mail m.a.de_vries@lumc.nl of dgv@lumc.nl.

Marjan de Vries,

geestelijk verzorger

BeroepingwerkNa het vertrek van ds. Alex Boshuizen is een breed samengestelde beroepings-commissie aan de slag gegaan. Vanuit de gemeente zijn 24 (!) kandidaten aangedragen. Over al deze mensen is informatie verzameld en vanuit de opgestelde profielen besproken. Vier van hen zijn eensgezind uitgekozen om de komen-de tijd door commissieleden tijdens een dienst in hun eigen gemeente bezocht te worden. U hoort/leest er nog meer van.

Belijdeniscatechese Onlangs is Jan van Dijk, een van de ouder-lingen, gestart met belijdeniscatechese. Ook voor wie nog niet zeker weet dat hij/zij belijdenis gaat doen. De groep gaat uit-gebreid over de meest belangrijke zaken van het geloof in gesprek. Uiteraard is er ook alle gelegenheid voor het stellen van vragen.

uit de gemeenteOp 27 januari werden Boaz Evert en Jurre Willem (Boaz en Jurre) gedoopt, zonen van Bart en Rianne de Glint - van der Eijk.

Eke de Gier - van der Jagt

Nr. 2 - Februari/maart 2013 Nr. 2 - Februari/maart 201314 15

Wandeling met de Franciscaanse BewegingDe Franciscaanse Beweging (FB) organiseert op zaterdag 23 maart (10.30 - 16.30 uur) vanuit Eindhoven een wandeling van ongeveer 12 kilometer. Na een korte inleiding op het jaarthema ‘Eenvoud’ lopen de wandelaars vanuit de stad langs de Dommel naar de Genneper Parken, een aantrekkelijk groen gebied niet ver van het centrum. Om 10.30 uur zijn de deel-nemers welkom in de Groene Zaal, Klooster Mariënhage, Tramstraat 41, 5611 CN Eindhoven (links van de Paterskerk ingang naar Groene Zaal). Dit is ook het eindpunt van de wandeling. Deze franciscaanse wandeling staat in het teken van het thema. Er wordt gelopen in groep-jes onder leiding van iemand van de FB. Tijd: 10.30 - 16.30 uur.Kosten: ter plekke te voldoen, € 5,- (voor FB-leden € 3,50). Lunchpakket graag zelf meenemen. Koffie/ thee bij aankomst en na de wandeling soep! Aanmelding/info: tel. 073 - 613 13 40 of via info@franciscaansebewe-ging.nl

REGENBOOGKERKProtestantse Gemeente te Oegstgeestkinderoppas zo 24 feb 10.00 ds. R.E. da Costazo 3 mrt 10.00 ds. R.E. da Costa, m.m.v. Regenboogcantorij 10.00 jeugdkapel; kindernevendienstzo 10 mrt 10.00 mw. ds. M.C.M. Klomp 15.00 dansen op het nieuwe liedboekzo 17 mrt 10.00 ds. R.E. da Costa 10.00 jeugdkapel; kindernevendienst

GROENE OF WILLIBRORDKERKProtestantse Gemeente te Oegstgeestkinderoppas in Willibrords Erfzo 24 feb 10.00 ds. K.G. Zwart, m.m.v. Willibrordcantorij 10.00 kindernevendienstwo 27 feb 17.45 sobere maaltijd (Willibrords Erf) 19.30 avondgebedzo 3 mrt 10.00 ds. K.G. Zwart, m.m.v. Williblokfluitensemblewo 6 mrt 17.45 sobere maaltijd (Willibrords Erf) 19.30 avondgebedzo 10 mrt 10.00 ds. R.E.da Costa, m.m.v. Willibrordensemble 10.00 kindernevendienstwo 13 mrt 17.45 sobere maaltijd (Willibrords Erf) 19.30 avondgebedzo 17 mrt 10.00 ds. C.A. ter Lindenwo 20 mrt 17.45 sobere maaltijd (Willibrords Erf) 19.30 avondgebedAutodienst Regenboogkerkzo 24 feb dhr. E. Noordijk 517 10 36zo 3 mrt dhr. J. de Wit 517 50 89zo 10 mrt dhr. J. Maandag 517 20 24zo 17 mrt dhr. D.J. de Ruijter 517 61 58Groene of Willibrordkerkzo 24 feb dhr. P. Bouwman 517 06 02zo 3 mrt mw. C. Mulder 517 68 56 zo 10 mrt dhr. T. Reedijk 517 54 43zo 17 mrt dhr. J. Bleichrodt 515 38 81 06-20 00 30 82

GEMEENTECENTRuMVer. Vrijzinnige protestanten (PGO)zo 24 feb 10.30 mw. drs. C. Dahmenzo 3 mrt 10.30 ds. K. Bezemerzo 10 mrt 10.30 prof. dr. L. Leertouwer

zo 17 mrt 10.30 ds. J.S. van PoppelAutodienstzo 24 feb dhr. A.H. de Haan 517 27 00zo 3 mrt mw. F. Sloof 512 31 08

DuINZIGTCOLLEGENed. Gereformeerde Kerkiedere zondag kinderclubs van 0-12 jaarzo 24 feb 10.00 ds. Bakhuiszo 3 mrt 10.00 ds. W. Dijksterhuis Heilig Avondmaalzo 10 mrt 10.00 ds. A van Langevelde zo 17 mrt 10.00 ds. P. Kleingeld

REHOBOTHKERKGereformeerde Kerk vrijgemaaktzo 24 feb 10.00 lezen 16.30 ds. W. Griffioenzo 3 mrt 10.00 ds. R.R. Roth 16.30 ds. A. de Snoozo 10 mrt 10.00 ds. R.R. Roth 16.30 ds. F. Krugerwo 13 mrt 19.30 ds. R.R. Roth(biddag)zo 17 mrt 10.00 lezen 16.30 ds. G. Treurniet

R.K. PAROCHIE H. AuGuSTINuSPAROCHIEKERN H. WILLIBRORD

autodienst: 517 32 87 iedere zondag crèche en kinderwoord-dienstTweede zondag van de veertigdagentijdza 23 feb 19.00 Eucharistieviering, S. Kuik, stille vieringzo 24 feb 11.00 Gezinsviering, P. van Beur- den m.m.v. Spiritwo 27 feb 12.00 middaggebedDerde zondag van de veertigdagentijdza 2 mrt 19.00 Woord en Gebedsviering, mw. H. Günther, samenzangzo 3 mrt 11.00 Eucharistieviering, J. de Graaf en P. van Beur- den, m.m.v. Dameskoorwo 6 mrt 12.00 middaggebedVierde zondag van de veertigdagentijdza 9 mrt 19.00 Vesperviering, A. van Aarle, m.m.v. Schola Cantorumzo 10 mrt 11.00 Eucharistieviering, M. Hagen m.m.v. Gemengd Koorwo 13 mrt 12.00 middaggebedVijfde zondag van de veertigdagentijdza 16 mrt 19.00 Eucharistieviering, M. Hagen, samenzangzo 17 mrt 11.00 Communieviering, A. van Aarle, m.m.v. Schola Cantorum

wo 20 mrt 12.00 middaggebedDoordeweekse vieringen:dinsdag 9.30 uur morgenmisdonderdag 9.30 uur communieviering

VAN WIJCKERSLOOTH EN RuSTENBORCHProtestantzo 24 feb 16.00 ds. C.J. de Jongzo 3 mrt 16.00 ds. B.H. Weeginkzo 10 mrt 16.00 ds. B. Blonkzo 17 mrt 16.00 ds. D. VerboomRooms Katholiek zo 24 feb 9.45 Woord- en Communie- dienst, pastoraal werkster M. van Roonzo 3 mrt 9.45 Woord- en Communie- dienst, mw. M. Speckens zo 10 mrt 9.45 Eucharistieviering pastor C.J. van der Voortzo 17 mrt 9.45 Woord- en Communie- dienst, pastoraal werkster M. van Roon

HOFWIJCKProtestantvr 1 mrt 19.00 ds. K.G. Zwartvr 15 mrt 19.00 mw. ds. H.C. Pasterkamp

Bezinningscentrum KRuISPuNTRivierduinen, locatie Oegstgeestzo 24 feb 10.30 pastor S. Poppe-Rienks zo 3 mrt 10.30 pastor S. Poppe-Rienkszo 10 mrt 10.30 pastor S. Poppe-Rienkszo 17 mrt 10.30 pastor J. Biemans

DIACONESSENHuISzo 24 feb 10.15 pastor H. van Breukelen zo 3 mrt 10.15 ds. A.C. Kooijmanzo 10 mrt 10.15 ds. M. de Leeuwzo 17 mrt 10.15 pastor H. van Breukelen

LEIDS uNIVERSITAIR MEDISCH CENTRuMzo 24 feb 10.00 pastor J.H.S. Everszo 3 mrt 10.00 ds. M.A. de Vries zo 10 mrt 10.00 pastor H. van Breukelen zo 17 mrt 10.00 ds. H.C. Pasterkamp

RADIOGEMEENTE dienst in de Regenboogkerk

zo 3 mrt 19.00 Klaas de Boer(uitzending op zo. 10 mrt. 9.00 uur,lokale omroep Ter Aar, 107.4 FM)

PAuLuSKERK, VOLLE EV.GEM., 11.00 uur.zo 24 februari, 3, 10 en 17 maart

voor de periode van 23 februari tot en met 17 maart 2013

In de Deense film Jagten zie je de klopjacht op de kleuterleider Lukas (zijn naamgenoot, de evangelist, had hem zó in zijn evangelie kunnen schrijven). Lukas wordt van seksueel misbruik beschuldigd, maar het verhaal van het vijfjarige meisje blijkt achteraf niet te kloppen. En probeer dan in een broei-erig ons-kent-ons dorp je onschuld maar eens te bewijzen. Lukas verliest niet alleen z’n baan, z’n vriendin en z’n vrienden, hij wordt in elkaar geslagen, geweigerd in de dorpssupermarkt,zijn ruiten worden ingegooid, zijn hond doodgeschoten. Ook nadat de rech-ter hem heeft vrijgesproken, blijft hij melaats. Hij gaat de confrontatie met zijn aankla-

een waar gebeurd verhaal uit Noor-wegen). Zo kan begrijpelijke bezorgd-heid ontaarden in een meedogenloze heksenjacht. Niemand zal weten of de kogel die jaren later in datzelfde dorp tijdens een jachtpartij “uit het niets” ra-kelings langs Lukas’ hoofd vliegt op een hert is gericht of op hem. Geruchten en vermoedens zijn niet uit te roeien en op wie ten onrechte werd gejaagd, blijft aangeschoten wild.

Ds. Ronald da Costa

De film ‘Jagten’ is te zien in diverse bios-

copen en eind dit jaar in het Gemeente-

centrum

De heksenjacht op een onschuldigeVeertien dagen geleden in de trein Leiden-Amsterdam, ruzie in mijn coupé: drie jongens beschuldigen een vierde een vriendin van een van hen te hebben ‘gepakt’. De jongen ontkent, maar de ruzie loopt uit de hand. Er wordt geslagen en geschopt. De jongen bloedt aan z’n hoofd, maar de drie gaan door. Niemand doet iets. Mensen staan op en lopen weg. Later, thuis, blijft de jongen in mijn hoofd schreeuwen: “Ik heb haar niks gedaan!”Waar of niet waar?

OKeOKe

gers aan tijdens de kerstnachtdienst. De blik van het meisje dat ziet wat zij heeft aangericht, is overweldigend. Je zit op het puntje van je stoel: breekt ook voor Lukas het licht door van een nieuwe geboorte, een nieuw begin? Of houden de duistere krachten er grip op? Volgens acteur Mads Mikkelsen (Lukas) is dat de kracht van elke film: als kijker eigen antwoorden vinden op indrin-gende vragen.

Regisseur Thomas Vinterberg vertelt hoe zelfs het bioscooppubliek (u en ik) niet gelooft dat Lukas onschuldig is. Vinterberg liet flyers over de film- af-fiches plakken om de nadruk te leggen op diens onschuld (de film berust op

Oeps�

Het was 31 december, tussen de middag. Een

stuk of twaalf mensen stonden in de bakkers-

winkel in de rij voor hun oliebollen. Daarbui-

ten was de rij wachtenden nog wel drie keer

zo groot. Een oudere heer, steunend op zijn

stok, schuifelde naar binnen, aarzelend over

de plaats waar hij moest gaan staan. Echt daar

achteraan?De voorste man in de rij zei opeens: “We moes-

ten deze mijnheer maar allemaal even voor la-

ten gaan, we zien toch dat hij slecht ter been is.”

De oude mijnheer zei: “Ik ben ook wel een uil,

om op deze tijd mijn oliebollen te gaan halen!”

“Ach, mijnheer, dan staan hier allemaal uilen in

de rij”, zei iemand anders. De wachters moes-

ten lachen, eensgezind lieten zij de mijnheer

voor gaan. Dankbaar ging hij met zijn oliebol-

len de winkel uit. De oliebollen van de andere

twaalf smaakten thuis nóg beter.

Sarie van der Ploeg-Hoek

Nr. 2 - Februari/maart 201316

Paasspel:

‘Het lege Graf’Dit stuk brengt u in de rechtszaal waar heel indringend de zaak van de dood van Je-zus van Nazareth wordt behandeld. Getuigen worden aan de tand gevoeld door de officier van justitie en door de door de wol geverfde verdediger. De soldaat, Jozef van Arimathea, een barmeisje, Paulus en uiteindelijk Maria Magdalena komen allen aan het woord. Ligt het antwoord op de vraag of de tuinman het lichaam van Jezus

heeft gestolen in uw handen. Want u bent de jury, die door de rechter zal worden gevraagd naar uw oordeel. Schuldig of onschul-dig. Gespeeld door het Voorburgs Toneelgezelschap ‘de Regenboog’.Datum/tijd: 8 maart, 20.00 uur. Plaats: Regenboogkerk, Maurits-laan. Info: taakgroepVOS@pgoegstgeest.nl.

Activiteiten Raad van KerkenLeven in het zicht van de dood 26-2I.p.v. de aangekondigde lezing van dr. Christa Anbeek spreekt mevr. Jacinta van Hartingsveld, coördinator van Hospice Issoria in Leiden, over haar boek ‘Leven in het zicht van de dood’ (zie pag. 11 ).De zwijgende God 5-3 Drie bijeenkomsten over het gelijkna-mige boek van Marjo Korpel en Johannes de Moor. Zie voor meer informatie het artikel hierboven.Het rijke Roomse Leven 6-3Dik Kompier vertelt over het kerkelijk le-ven in de r.k.-kerk in de periode 1900-1960.Plaats: pastorie H. Willibrord

Kring De Zwijgende God

OKe

Voor meer info zie ook het jaarprogramma (het ‘Groene Boekje’)

Tijd: 20.00 – 22.00 uurInfo: Dik Kompier, tel. 572 27 59, dik.kompier@casema.nlHet levenseinde als levenskunst 7-3Verkenning, uitwisseling en inspiratiePlaats: GemeentecentrumTijd: 14.30 – 16.30 uurO.l.v. Marielle van de Loo, uitvaart-begeleider en Antoinette Scholten, theoloog en geestelijk begeleiderInfo: tel. 519 04 29, antoinette.scholten@planet.nlOntmoeting met vrouwen 8-3Gesprek over levens- en geloofsvragenSpreekster: Marianne Grandia

Thema: Jij bent … welkom!Plaats: GemeentecentrumTijd: 9.00 / 9.15 – 11.15 uurEr is opvang voor kinderen van 0-4 jaar.Info: Esther Koller, tel. 06 - 33 60 25 89 en op pagina 13.Paasspel: ‘Het lege Graf’ 8-3Zie voor meer informatie het artikel hierboven.Info: taakgroepvos@pgoegstgeest.nlDansen op het nieuwe liedboek 10-3Zie voor meer informatie het artikel op pagina 10.Info: eredienstkerkmuziek@pgoegst-geest, tel. 519 00 93

Premarriage Course Op 11 februari is er een cursus van vijf avon-den (om de twee weken) van start gegaan voor stellen die een stevige basis willen leg-gen voor een duurzame relatie. Er is al een goede opkomst, maar wie de komende vier keer (25/2, 11/3, 25/3, 8/4) nog heel graag mee wil doen of een volgende cursus wil meema-ken kan contact opnemen met Jeannette en André Lensink,tel. 512 15 13, a.lensink@hetnet.nlAlgemene info: www.premarriagecourse.nl

God zwijgt - is de ervaring van velen! Maar sprak hij vroeger wel? Hoe was de ervaring van Israël - en van de vol-keren rondom met hun vele goden? Vond het spreken van God niet altijd via mensen plaats? En wat betekent dat voor ons nu? Naar aanleiding van een pas verschenen boek (De Zwijgende God, van Marjo Korpel en Johannes de Moor; aanschaf niet

noodzakelijk), spreken we op drie avonden met elkaar over deze vragen. Op de eerste avond aan de hand van een film. Data/tijd: 5,12 en 19 maart, 20.00 uur.Locatie: GemeentecentrumOpgave bij: ds. Barend Drewes (517 66 92) of ds. Co Kooman (515 57 24), email: fam.kooman@planet.nl)

Passieproject ‘Himmlische Chören’ van het Leids Cantate Consort (LCC)Het LCC voert ook dit jaar weer in de passietijd ontroerend mooie en ‘hemelse’ muziek uit. De uitvoeringen zijn op:

24 maart: 10.15 uur in de kapel van het Diaconessenhuis; 29 maart: 19.30 uur het Boerhaaveplein van het LUMC.

Toegang beide concerten: gratis, collecte na afloop. Meer info: www.leidscantateconsort.nl