Nieuwsbrief van het Holy Land Institute for the Deaf, winter 2012

Post on 22-Mar-2016

218 views 2 download

description

Nieuwsbrief van het Holy Land Institute for the Deaf, in Salt Jordanië. Editie winter 2012

Transcript of Nieuwsbrief van het Holy Land Institute for the Deaf, winter 2012

IInn ddiitt nnuummmmeerr::

Tekencursus Toekomstdromen Kawthar loopt!

Winter 2012

P.O.Box 15, Salt 19110, Jordanië, Tel.: + 962 5 3554953Fax: + 962 5 3554951, E-mail: HLID@go.com.jo

“Misschien is er hier een uitnodiging om als ‘vriend

van God’ mee te maken hoe geweldig Hij zorgt!”

Deafinitely connected - God zorgt

Brief

Beste Vrienden,

vraag je je ook wel eens af, waarom Gods vrienden soms echt grote problemenhebben? Als ik dit schrijf, hebben we net het Offerfeest gevierd, en eraangedacht hoe Abraham - de vriend van God - omwille van de liefde Gods bereidwas zijn zoon te offeren. Natuurlijk weten wij achteraf, wat Abraham en zijn kindniet wisten, dat het verhaal een gelukkig einde zou hebben. Uiteindelijk is er deuitdrukking aan overgebleven “Op de berg (van lijden, gehoorzaamheid enofferande) van de Heer zal erin voorzien worden” (Genesis 22:14). Toch hebbendeze dingen Abraham en zijn zoon, zowel als diens moeder, waarschijnlijk welgetekend voor de rest van hun leven!

Op het ogenblik is het onrustig in Jordanië. De scherpe stijging in de kosten voorlevensonderhoud die verwacht wordt, gaat iedereen aan, alhoewel arme mensener natuurlijk het meest door worden getroffen. Maar wat zijn de gevolgen voorhet instituut, als brandstofkosten met meer dan 50% verhoogd worden, en allesduurder wordt? Goddank kunnen we terug zien - zoals Abraham gedaan zalhebben - en zeggen: “Allah Kariem” - God heeft altijd voorzien!

Als je dit leest, is het al bijna Kerstfeest! En weer worden we herinnerd aanlijden, gehoorzaamheid en offerande. Het was moeilijk voor de jonge maagdMaria om haar goede naam en reputatie te verliezen; het was niet makkelijkvoor haar verloofde Jozef, om zijn waardigheid op te offeren. Probeer eens meete voelen met het ontzettende lijden van de moeders van Bethlehem, toen hunkinderen door de wrede en jaloerse Koning Herodus en zijn soldaten werdenvermoord. Denk er nog eens over hoe Jezus, de Messias, en zijn oudersvluchtelingen werden en zo deelden in het lot van mensen zoals in het huidige,nieuwe vluchtelingenkamp aan de Jordaans-Syrische grens. En hoewel de wijzenmisschien niet geleden hebben, waren ze wel gehoorzaam aan de profetiën entekens, en offerden geschenken aan de Heer van de Hemel!

Misschien is er hier, als antwoord op bovenstaande vraag, een uitnodiging om, inde geest, op te trekken naar diezelfde berg des Heren - van lijden,gehoorzaamheid en offers - om daar als “vriend van God” mee te maken hoegeweldig Hij zorgt! Ga je mee? Gods zegen voor blijde feestdagen!

Met hartelijke groeten namens kinderen en medewerkers, Uw Broeder Andrew

“Het moet u tot grote blijdschap stemmen, broeders,als u allerlei beproevingen ondergaat.” Jakobus 1: 2

“vraag je je ook wel eens af, waarom Gods vrienden

soms echt grote problemen hebben?”

2

Doofblindenafdeling

Doofblinde Kawthar, die kort geleden nog in een rolstoel zat, kan nuzelfstandig lopen, tot groot plezier van staf en Dove leerlingen

Van internaat naar doofbindenafdelingTamara (CH), die al diverse jaren alsvrijwilligster op het instituut werkt, iskort geleden overgestapt naar dedoofblindenafdeling. Ze heeftfantastisch werk verricht in de zorgvoor de kinderen in het internaat en alsverantwoordelijke voor desponsoradministratie. Ze had altijd dewens om met de doofblinde kinderen tewerken. Dit jaar kreeg ze eindelijk dekans en begon ze haar werk bij dedoofblinde kinderen, waar ze met haarliefde en zorg het leven van dekinderen verrijkt. Haar droom is om opeen dag doofblindenonderwijs tekunnen studeren.

Kawthar loopt!Het doofblinde meisje Kawthar (8 jaar) konniet zitten, staan of lopen toen ze naar hetInstituut kwam. Toen ze had leren zitten, wasze afhankelijk van een rolstoel. Nu heeft zedie rolstoel niet meer nodig. Ze loopt de 100meter van de afdeling naar de eetzaal met desteun van slechts één helpende hand. Zeheeft geweldige vooruitgang geboekt, is heelactief en loopt graag rond. Tamara, die bij dedoofblinde kinderen werkt, merkt hetverschil. ‘Als haar tanden gepoetst moestenworden zat ze meestal rustig op een stoel tewachten, maar laatst was ze ineensverdwenen. Ze liep gewoon weg!’ Lachend:‘Ze heeft waarschijnlijk een hekel aantandenpoetsen.’Veel kinderen hebben trouw voor haargebeden, en nu kunnen we genieten van haarglimlach als ze ‘loopt’. We blijven bidden,maar nu is er ook een stuk dankzegging.

Tamara vindt het heerlijk om voorkleine Mohammed te zorgen

3

Wir benötigen dringend einen dynamischen Leiter für die Audiologie Abteilung.

Doofblindenafdeling

Bezoek aan JapanEen groep Japanse vrijwilligers die al een paar keer voor een werkkamp naarhet Instituut kwam (zie voorgaande nieuwsbrieven) nodigde Br. Andrew uitom naar Japan te komen om over het instituut te vertellen en de Japansevrienden te helpen de Midden-Oosterse religies en politiek beter te begrijpen.In juli is hij er 12 dagen geweest. De reis duurde zowel heen als terug tweevermoeiende dagen. Intussen hebben 12 mensen die de kinderen graag willenhelpen zich aangemeld om in totaal 14 kinderen te sponsoren. Het wasindrukwekkend deze mensen te ontmoeten die in hun families en omgeving zoveel hebben geleden door de tsunami en de kernramp. Ze zijn ondanks datzeer gemotiveerd om het instituut te ondersteunen.

Algemeen nieuws

De acht Amerikaanse Dove en gehandicapte bezoekers en het team dat henbegeleidde onmoetten een gelukkige schoolfamilie in Salt

Amerikaans bezoek voor AsmaEen groep Dove en gehandicapte onderwijzers uit Amerika kwam op bezoekbij Asma, een Dove onderwijzeres voor de doofblinde kinderen. Ze leerdenAsma kennen in de VS toen ze vorig jaar met acht andere Dove engehandicapte jonge vrouwen uit Jordanië een cursus volgde. De groepAmerikanen kwam om met eigen ogen te zien wat Asma hen had verteld overde school in Salt, waar Dove en doofblinde kinderen samenwonen en waar deoudere kinderen zorgen voor de jongeren. De Amerikaanse bezoekers warenzeer verbaasd over het effect daarvan op de kinderen en de ‘schoolcultuur’.

4

H.E.A.R.(Hearing aids, Ear moulds, Audiology and Resources - Hoortoestellen, Oorstukjes, Audiologie en Hulpmiddelen)

Cursus cartoon tekenenIn augustus volgden 20 getalenteerde kinderen een 3-daagse workshop bijstripverhalentekenaar Craig Thompson (VS). Hij bezocht enkele regulierescholen in Jordanië en was verrast zo veel talent te vinden onder Doven. Hijschrijft in zijn blog: ‘Het missen van hun familie was een veel voorkomendonderwerp in hun verhalen, maar het steeds terugkerend thema was dedankbaarheid voor het feit dat ze in het instituut een uitgebreide familiehebben gevonden waar ze mee kunnen communiceren.’ Tekenlerares Raya,bibliothekaresse Irina, pottenbaklerares Jasmien, lerares Engels en tolkEman en Julia, doventolk en lid van het gebarentaal team, assisteerdentijdens de workshops.In september kwam Craig terug met een boekje waarin de tekeningen van dekinderen waren gebundeld en de kinderen kregen een certificaat. Zo creatiefals ze zijn, speelden dekinderen eentoneelstukje om Craig teverwelkomen. Deworkshop werd mogelijkgemaakt door het HLIDin samenwerking met deAmbassade van de VS inJordanië.

Studente Liwa krijgt eentip en leert truckjes van

stripverhalentekenaarCraig Thompson

School & leerlingen

Nieuw onderkomen voor horen en zienDe audiologie-afdeling is nu ondergebracht in een kleinerebehuizing omdat één verdieping bij de nieuwe doofblinden-afdeling is getrokken. De afdeling zal nog een nieuwehuisvesting krijgen, direct vanaf de straat toegankelijk,waar de nieuwe ‘intelligente’ types hoorapparaten en zelf-aanpassende oorstukjes verkocht zullen gaan worden. Wehopen deze ‘winkel’ te gaan delen met een vestiging voorspeciale brillen en kijkhulpmiddelen voor slechtzienden. Als dit goed bevalt hopen we meer van dit soort vestigingente openen, bijvoorbeeld inAmman en in deJordaanvallei.

We hebben dringend behoefte aan eenenergieke manager voor de audiologie en

hoorapparaten-afdeling.

5

School & leerlingenSchool, beroepsopleiding en eindexamenHet HLID is in de eerste plaats een school voor Doven. Het geeftopleidingen op verschillende niveaus. Hoe loopt de opleiding en metwelke diploma´s komen de leerlingen van school? Een overzicht vande opleidingen.

In klas 7 tot en met 10 volgen de leerlingen regulier voorbereidendmiddelbaar onderwijs en gelijktijdig beroepsopleiding in de werkplaatsen. Zoheeft een jongen bijvoorbeeld ‘s morgens twee uur les op school, en detweede helft van de ochtend krijgt hij praktijkles in de beroepsopleiding,

bijvoorbeeld houtbewerking. ‘sMiddags kan hij dan theoriedaarover krijgen en daarna weergewone vakken. Ze leren vakken alshoutbewerking, metaalbewerking,autotechniek, verfspuiten,pottenbakken, borduurwerk, naaienen weven. Aan het eind van de 10eklas krijgen ze hun diploma en eeneinddiploma van deberoepsopleiding.

De eerste drie jaar gaan de kinderen naar de kleuterschool, waar ze spelen enleren. In de klassen 1 t/m 3 isde leerstof verdeeld over 2jaren, omdat dove kinderen voordeze uitgebreide en aangepastestof meestal meer tijd nodighebben. De lessen duren van8.30 tot 15.00 uur. In klas 4, 5en 6 hebben alle leerlingen tweemaal per week van 15.00 tot18.00 uur voorbereidendberoepsonderwijs.

6

Klas 11 en12 zijn vergelijkbaarmet onze MAVO/HAVO. Leerlingenwerken nog maar enkele uren inde beroepsopleiding om tewennen aan het werken in demaatschappij en te lerenverantwoordelijkheid te dragen.Het laatste jaar is heteindexamenjaar. Aan het eind vande twee semesters doen deleerlingen samen met de horendeleerlingen in Salt het officiëlerijksexamen, genaamd ‘taudjieh’.Normaal gesproken verlaten deleerlingen dan de school en hetinternaat. De internaten zijn bestemd voor leerlingen die ver van schoolwonen of die uit probleemgezinnen komen.

ZomervakantieverhaalAlle kinderen - ook die in het internaat wonen - gaan in dezomervakantie naar huis. Wat doen ze in hun vrije tijd? Riem (5)vertelt haar verhaal.

‘Ik was thuis bij mijn vader en moeder. Ik heb ook twee broers, twee ouderezussen en een baby-zusje. Ik speel graag met ze. Mijn oudste zus kookt somsvoor ons en dan help ik haar. Ze maakt ‘kabseh’en dat vind ik lekker. Buiten speel ik met mijnzussen met tennisballen. Ik speelde ook eenkeer met een poes. Die viel me plotseling aanen krabde mijn arm. Mijn vader en moederbrachten mij met de auto naar een dokter. Ikkreeg een verband om. Nu houd ik niet meervan katten. Mijn ouders kochten snoep voor meen toen voelde ik me beter. Voor het Ramadan-feest (Eid-el-Fitr) kreeg ik nieuwe kleren vanmijn ouders: een rood T-shirt, blauwe broek enblauwe schoenen.’

Riem houdt niet meer van katten …

School & leerlingen

7

School & leerlingen

Rowan (22):‘Ik wil kunst-schilder worden. Ikhoop naar dekunstacademie tegaan aan deUniversiteit vanAmman. Hier opschool hebben weeen pottenbakkerijwaar ik heb geleerdom aardewerk tebeschilderen enmozaiek te maken. In Amman zijn meerdere vandergelijke ateliers en ik hoop daar een baan tevinden of zelfs mijn eigen winkel te beginnen metmijn eigen producten. Dat zou ik graag als mijnbaan doen.’

Toekomstdromen van eindexamenleerlNa hun diplomering gaan Dove leerlingen naar reguliere colleges en uNaast een groot aantal college- en universiteitsstudenten zitten er mdelen hun toekomstplannen en droombanen met u.

Ala (11):Ik wil loodgieterworden, watertanks enleidingen aanleggen

Maram (12): Ik wil ambulanceassistent / verpleeghulp worden

Betoul (20):‘Ik denk nog na over demogelijkheden. Ik zou graagals verpleegster willenwerken. Daarom wil ikproberen naar de Universiteitte gaan en verpleegkunde testuderen. Ik woon in WadiMusa (Petra) en na mijnstudie in Amman zou ik graagnaar mijn eigen stad gaan enin een ziekenhuis werken. Mijn oom doet prachtig werk inPetra met mensen met een bepomgeving die hen helpt. Daaroin mijn vrije tijd als vrijwilligeDove kinderen in Petra te zorgkinderen en mensen met een bpaar Dove kinderen die geen gik verandering in brengen doorzodat ze tenminste een taal hedroom er ook van om op een d

‘Kleinere’ dromen …De ouderen jongens en meisjes zijn grotevoorbeelden voor de kleinere kinderen. Ensommige van hen weten ook al wat ze willenworden …

8

School & leerlingen

lingenuniversiteiten waar ze samen met horende studenten studeren.

momenteel acht Dove leerlingen in de eindexamenklas. Drie van hen

Fadie (23):‘Ik zou graagcomputers willenmaken. Maar het ismoeilijk hier inJordanie een plek opde universiteit tekrijgen om dat testuderen, vooralomdat ik doof ben.Daarom droom ikervan om naar deVS te gaan om testuderen. Mijn Engels is misschien niet goedgenoeg daarvoor, ik denk erover een jaar Engels tegaan studeren. Een zus van mij woont in de VS enik hoop dat zij mij kan helpen. Daarna zou ik daargraag blijven om verder te studeren. Ik zou graag als staflid bij een organisatie werken,want een eigen bedrijf runnen is erg moeilijk. Alsdit allemaal niet lukt dan blijf ik in Jordanie en gaIT studeren.’

Moadh (8):Ik wil veeboer worden en de melk van mijneigen koeien verkopen

Hamzeh (13):Ik wil

hotelmanagerworden

nperking. Hij is de enige in die

om zou ik hem in de toekomster willen helpen om voorgen, maar ook voor anderebeperking. Er zijn in Petra eengebarentaal kennen. Daar wilr hen gebarentaal te leren,ebben om te gebruiken. Ikdag naar Europa te reizen.’

9

Medewerkers & vrijwilligers

De kinderenzijn algewend aanFursaan ende nieuwevrijwilligers

PersoneelswisselingenButhayna en Nariman werken nu met Sabri in de Buitendienst. Narimanondersteunt het onderwijs aan doven in de reguliere scholen in de Jordaanvallei(Jofeh en Kreimeh). Sportlerares Rima verliet de school en Haniyeh heeft haaropgevolgd. Kleuterleidster Fatin is ook weggegaan en Ruba geeft nu les aan dekleintjes. Ook nieuw is Wala’, die spraak- en taalles geeft. Ibrahim, instructeuren leraar in de beroepsopleiding voor metaalbewerking is met vervroegdpensioen gegaan. Tot nu toe hebben we geen vervanger voor hem maar dedove Hatem doet zijn best deze functie over te nemen. Br. Andrew’s (Britse)secretaresse Ruth vertrok vanwege gezondheidsproblemen en Jamal, die hetmeeste grafische werk deed, is ook met pensioen. ComputernetwerkbeheerderMahmoud verliet het instituut om verder te studeren. Wasel heeft zijn plaatsingenomen. De Nederlander Hans Jacobson, een oude vriend van het HLID uitZwitserland, die vroeger in Jordanië woonde, helpt nu Br. Andrew en kon enkeletaken van hem overnemen.

Drie nieuwe vrijwilligersNa de zomer kwam Lena (links) bij ons. Ze is uitgezonden door EMS(Evangelische Mission in Solidarität - Zuid-Duitsland). Ze zorgt voor de meisjesin het internaat en blijft een jaar. De Amerikaan William (midden) is in september begonnen. Hij helpt in dedoofblindenafdeling, houdt toezicht op de kinderen op het schoolplein en in hetinternaat en helpt Br. Andrew bij zijn werk voor de organisatie ‘World WideHearing’ en andere administratie. William wordt gesteund door de ‘MennoniteCentral Committe, USA’ en blijft ook een jaar. Joel, een gediplomeerd vrijwilliger uit Zwitserland is in november gekomen alsassistent van Josua in de afdeling beroepsopleiding.Fursaan (rechts) is Jordaniër en diaken in de Anglikaanse Kerk. Hij helpt bij hettoezicht op de kinderen en heeft nog enkele andere taken. Hij hoopt in detoekomst pastor te worden met als speciale taak muziekleraar voor deAnglikaanse gemeentes en voor de doven.

10

Medewerkers & vrijwilligers

V.l.n.r.: Hans, Yvonne, Helen en Julian werken aan het nieuwe archief

Hulp nodig: momenteel is er behoefte aan … een competente manager voor de beroepsopleiding

een gepassioneerde instructeur voor de beroepsopleiding, voor de ontwikkeling van het

leerprogramma en voor de theorie van vakken als metaal- en houtbewerking en werktuigkunde

een bekwame marketing officer (voor gedrukte en digitale PR, website e.d.)

een ervaren grafisch ontwerper voor de publicaties van het instituut en om les te geven

een (echt)paar met passie voor de internaten en de leerlingen geschikte vrijwilligers om Yousef te helpen in Jofeh en het nieuwe centrum in Kreimeh

een energieke manager voor de audiologie afdeling

BezoekersRegelmatig komen er vrienden op bezoek die graag meehelpen. In oktoberkwam Dick Noort, een vrijwilliger uit Nederland. Hij verrrichteonderhoudswerkzaamheden aan het computernetwerk met de nieuwenetwerkbeheerder Wasel. Dick bezocht de school al een paar keer eerder enbracht nu zijn broer Jos en gebarentolk Annemiek van Eckeveld mee omkennis te maken met het instituut.Daarna kwam Nelly Koegler uit Nederland een week naar Salt om haar viersponsorkinderen te bezoeken en te genieten van het leven in het instituut. De vrijwillige hulp van Yvonne Bergwerf (NL) wordt langzamerhand eentraditie, ze kwam in november weer naar Salt om met de administratie tehelpen. We waren blij met haar ervaring om het sorteren en verhuizen van dearchieven en kantoorbehoeften naar het nieuwe gebouw te begeleiden.Yvonne kwam in de jaren 70 als secretaresse bij de Nederlandse stichting‘Allah Kariem’. Later werd ze de secretaris van de internationale groep‘Vrienden van het HLID’. Helen Penfold, lid van het bestuur in Engeland, maakte met haar manJulian een reis door Jordanië en hielp ook een week mee op het Instituut.De kinderen vinden het altijd heerlijk als bezoekers naar Salt komen en methen spelen.

11

Yousef (66), manager van de centra in Jofeh en Kreimeh

Yousef is geboren in Jerusalem, maar groeide op inAmman. Na zijn eindexamen studeerde hij hotelmanagement inSpanje. Daarna werd hij gastronomie-manager. In 2001 ging hij metvervroegd pensioen en hierdoor had Br. Andrew de kans hem tevragen om naar het Instituut te komen.

UitdagingYousef:’Toen ik begon had ik geen idee wat voor plannen Br. Andrew had. Naeen maand op het Instituut zei hij: “Laten we eens in Jofeh gaan kijken.”’Yousef (met een glimlach): ‘Op de dag zelf belde hij en zei dat hij eenvergadering had en dat ik maar alleen moest gaan.’ Het centrum in Jofeh hadeen manager nodig met het soort ervaring dat Yousef had en zo begon hijdaar als vrijwilliger. Later, in 2004, keurde de bisschop van de Anglikaanse Kerk - en de ‘grotebaas’ van het Instituut - kerkelijke financiële ondersteuning van een managervoor Jofeh goed en werd Yousef gevraagd deze taak op zich te nemen. Zobegon hij deze nieuwe uitdaging. Nu, 8 jaar later, zijn er 71 leerlingen, van wie 22 geestelijk gehandicapt.Yousef: ‘Als wij er niet waren geweest, zouden ze niet naar school gegaan zijnen waarschijnlijk thuis gezeten hebben of als bedelaars op straat lopen.’

“Als wij er niet waren, zouden ze nietnaar school gaan”

Vrijwilligersvoor hetgebouw vanhet Kreimehcentrum.‘Kreimeh’komt vanhet woord‘kariem’(zorg),“want”, zovertelde eenoude manons, “zelfs in

de Ottomaanse tijd, zo’n 100 jaar geleden, was de bevolking altijd heelgenereus en zorgzaam voor ‘vluchtelingen’.” De grote Arabische kalligrafie op demuur van het huis betekent ‘Allah Kariem - God zorgt’, omdat de AlmachtigeGod zorgt voor gehandicapte kinderen.

Buitendienst

12

Buitendienst

“Zomerclub” in JofehDe ‘zomerclub’ inJofeh in juli was eensucces. Zo’n 28gehandicaptekinderen kwamen driedagen per weekspelen en leren overthema’s als werken,dieren en transport.Hier vliegen ze alseen vliegtuig, samenmet begeleidster ...

Activiteiten in KreimehIn november zijn de eerste activiteiten gestart in het nieuwerehabilitatiecentrum in Kreimeh, een plaats in het noorden van deJordaanvallei.Een team van 21 vrijwilligsters, waarvan de helft zelf een gehandicapt kindheeft, ging op zoek naar slechtziende en blinde, dove en slechthorende,lichamelijk of geestelijk gehandicapte kinderen. Ze hebben al 72 kinderenopgespoord in de dorpen in de omgeving. Alle kinderen komen naar hetcentrum waar ze begeleiding en steun krijgen voor hun behandeling in hetcentrum, onderwijs in lokale scholen en beroepsopleiding en werk in hetcentrum en in lokale bedrijven. In deze omgeving met zo’n 200.000 inwoners,kunnen veel mensen profiteren van het centrum in Kreimeh. Ervarenmedewerkers van het centrum in Jofeh, dat als model geldt, zijnovergeplaatst naar Kreimeh om het succesvolle programma van het centrumin Jofeh daar op te zetten en uit te breiden.

Een 260 meter lange muur in Kreimeh voorkomt dat het land gekraakt wordt

13

S.T.R.I.D.E.

Gebarentaal voor juridische zakenAhlam (doof), hoofd van de afdeling gebarentaal, en haar tolk-assistente Juliavolgden een driedaags seminar over het in gebarentaal vertalen van juridischetermen en onderwerpen. Aangezien de meeste Dove mensen de terminologiedie wordt gebruikt in rechtszaken, echtscheidingsprocedures,misdaadonderzoeken, etc. niet kennen, zijn er ook geen goede gebaren voor.Een commissie van Doven en gebarentolken probeerde gebaren vast te stellenof te bedenken om een lexicon samen te stellen. Deze gebarentaalcommissiewerkt onder de auspiciën van de regeringsorganisatie ‘Hoge Raad voor deBelangen van Mensen met een Beperking’. Een volgende keer richten ze zichop de medische terminologie.

Oorstukjeslaboratorium en training voor IrakDe onderwijzersopleiding STRIDE heeft een compleet oorstukjeslaboratoriumnaar Irak gestuurd. In oktober kwamen twee dove oorstukjestechnici en eenhorende onderhoudstechnicus van hoorapparaten naar het Instituut in Salt om

de apparatuur te leren gebruiken. Ze werdengetraind door mensen van de HEAR-afdeling.Het HLID was gevraagd door het Ministerie vanArbeid en Sociale Zaken van Irak om hetlaboratorium op te zetten in een locatie in eendovenschool in Bagdad. Het laboratorium zal,naar verwachting binnenkort, ook serviceverlenen aan de andere zes dovenscholen inBagdad. Het project wordt financieelondersteund door de Duitse organisatie CBM(Christoffel Blinden Mission).

In oktober volgden drie Irakese onderwijzers eencursus van twaalf dagen in Salt met de nadrukop de praktijk vanlesgeven en op goedonderwijs.

Volgend jaar hoopt STRIDE weer een basiscursuste geven in het noorden van Irak, eenvervolgcursus op het HLID en een aanvullendetraining in Irak. De kosten voor deze programma’sworden weer gedragen door CBM.

Ahmed (links), een van deaudiologen van het HLID,leert Mohammed uit Irakhoe de apparatuur van dekliniek te gebruiken

HLID oorstukjes technicus Farrah (Doof)instrueert Iman (links) en Hind (rechts) uit Irak.

Zij zijn allebei ook doof.

Gebarentaal

(Salt Training and Resource Institute for Disability, Etc.Salt opleidings- en leermiddeleninstituut voor bijzonder onderwijs

14

ReceptOntdek de smaak van het Instituut

Het nationale gerecht van Jordanië is‘mansaf’, een grote schotel bedekt metplatte broden, een enorme berg rijst metschapenvlees en de kop van het schaap erbovenop. Een kokend hete yoghurtsauswordt er overheen gegoten om hetvochtig en warm te houden. Dit isvermoedelijk hetzelfde gerecht datAbraham voorzette aan de drie engelendie hem bezochten. Meestal etenJordaniërs rijst, yoghurt, peulvruchten engroente. Om u te laten proeven wat dekinderen op het instituut eten, vroegenwe onze kok Basma (links) om eenrecept voor een gewone maaltijd. Het wasindrukwekkend de koks aan het werk tezien, en te zien hoe ze zelf yoghurt makenen koken voor zo’n 250 mensen.

Jordaanse salade1.Hak tomaten en komkommers in kleine

blokjes, hak kool en ui in slierten, hak peterselie, mint en knoflook fijn

2.Doe alles in een schaal en meng met olijfolie, azijn en citroensap

Mjaddera1.Kook de linzen halfgaar2.Fruit de uien in de olie goudgeel3.Zet de helft van de uien apart en fruit

de rest tot ze bruin en krokant zijn4.Doe de andere helft van de uien en de

rijst met net genoeg water om de rijst gaar te koken bij de linzen. Voeg zout en peper toe en kook dit gaar

5.Presenteer op een grote schotel met de krokante uien erover gestrooid

6.Serveer met yoghurt en Jordaanse salade

Instituut 4 Pers. Ingrediënt4 kg 80 gr olie2 kg enkele uien15 kg 300 gr rijst10 kg 200 gr bruine linzen600 g mespunt zout2 eetlepels snufje peper40 kg 500 gr yoghurt

Instituut 4 Pers. Ingrediënt30 kg 300 g tomaten25 kg 250 g komkommer10 kg 100 g witte kool1 kg 1 kleine ui5 bossen veel peterselie1 bol 1 teen knoflook1 bos paar takjes mint1 kg 2 eetlepels citroensap1 kop een weinig azijn1 kg 3 eetlepels olijfolie

15

Adressen van de Stichting Vrienden van het HLIDVoorzitter:B.A. Luijendijk, Park Welgelegen 23, 3971 KN Driebergen, tel.: 06-31967322Secretaris:Mw Y. Bergwerf, Zegwaartseweg 25 A, 2722 PN Zoetermeer, tel.: 079 3312957,email: info@vriendenvanhetHLID.nl of wy.reitberg@ziggo.nlSponsorsecretaresse:Mw W. Belt, Moddermanstraat 2, 2313 GR Leiden, tel.: 071-5418137,email: sponsoring@vriendenvanhetHLID.nl of wilmabelt@hetnet.nlPenningmeester:Dhr A. Aalderink, Galjoenkade 15, 2725 CA Zoetermeeremail: aleidus@xs4all.nlBetaalrekening 715515 t.n.v. Vrienden van het HLID te Zoetermeer, BIC: INGBNL2A, IBAN: NL58INGB0000715515

Noer en Dia’Noer (rechts) is nu 10 jaar.Toen ze drie jaar geledennaar school kwam, kende zemaar weinig gebarentaal. Zevond het moeilijk debeginselen van die nieuwetaal te leren. In de afgelopendrie jaar heeft ze eenheleboel geleerd en nu is zeeen erg spraakzaam meisje.

In het gezin zijn nog tweejongere kinderen die doofzijn. Die hebben geluk meteen zus als Noer want zijbracht de gebarentaal naar huis en van haar konden ze het leren. Dia’ (links),haar zusje van zes, kwam in september naar school. Het was verbazend hetverschil te zien. Dia’ kon al behoorlijk communiceren in gebarentaal. In deeerste maanden op school ging dat snel beter. Dia’ is duidelijk bevoordeeld tenopzichte van de andere kinderen van haar leeftijd. Het is mooi om te zien dat deschool zelfs invloed heeft op kinderen niet op school zitten.

Bezoek eens onze website: www.holyland-deaf.org/nl

Dia’ heeft de gebarentaal van haar zus geleerd

School & leerlingen