Over Founder Institute Amsterdam

18
7 vragen die Start Ups zouden moeten stellen over Founder Institute Amsterdam 1

description

 

Transcript of Over Founder Institute Amsterdam

Page 1: Over Founder Institute Amsterdam

7 vragen die Start Ups zouden moetenstellen over Founder Institute Amsterdam

1

Page 2: Over Founder Institute Amsterdam

Vooraf

The Founder Institute is een wereldwijd netwerk van startups en mentoren die elkaar helpen om betekenisvolle én waardevolle (technologie) bedrijven te starten.

Tijdens ons vier maanden durende "pre seed"-programma, kun jij je droombedrijf starten met hulp van experts, kritische groep feedback en een intensief mentorprogramma.

Uniek aan The Founder Institute is de bonuspool waarin alle deelnemers een stukje van elkaars bedrijf verdelen. Hierdoor ontstaat een stimulerend eco-systeem waardoor nieuwe samenwerkingen ontstaan en er sprake is van "met" in plaats van "tegen".

Deze presentatie bestaat uit 7 vragen die ongetwijfeld door je hoofd spoken. Daarna volgt een overzicht van het programma (blz. 13) de lijst met mentoren (14) en een video waarin huidige deelnemers aan het woord komen.

2

Page 3: Over Founder Institute Amsterdam

Founder Institute biedt aanstormende ondernemers drie dingen:

A) Toegang tot 40 mentoren die door ons zijn geselecteerd vanwege hun ervaring als CEO of hun bewezen track-record als ondernemer. De volledige lijst met namen vind je verderop in het document. Alle mentoren (Nederlands en Internationaal) zijn op één of meerdere avonden aanwezig alwaar ze hun kennis overdragen en in kleine groepen met je gaan sparren over je idee, bedrijf of persoon.

vervolgd op blz. 3 -

Q1: Wat kan Founder Institute mij bieden?

Q1

3

Page 4: Over Founder Institute Amsterdam

tekstFounder Institute biedt aanstaande ondernemers drie dingen:

B) Toegang tot investeerders en fondsen. Er is een steeds groter wordend aanbod van partijen die jouw bedrijf willen ‘funden’. Denk daarbij aan informal investors, venture capitalists en de zogenaamde accelerators als TechStars, Seedcamp en Y-combinator. Wij stellen je voor aan alle partijen die ertoe doen en helpen je de juiste keuze te maken.

vervolgd op blz. 4 -

Q1

Q1: Wat kan Founder Institute mij bieden?

4

Page 5: Over Founder Institute Amsterdam

Founder Institute biedt aanstaande ondernemers drie dingen:

C) Toegang tot een internationaal netwerk. Founder Institute kent zijn thuisbasis in Silicon Valley maar heeft ook programma’s in onder meer San Diego, New York, Singapore, London, Brussel, Berlijn, Santiago en Parijs. Dankzij dit netwerk kun je gemakkelijk in contact komen met andere ondernemers die in hetzelfde schuitje zitten en kun je elkaar representeren of adviseren.

Q1

Q1: Wat kan Founder Institute mij bieden?

5

Page 6: Over Founder Institute Amsterdam

tekstAls je dag en nacht met een idee in de weer bent. Als je denkt dat de wereld op jouw idee zit te wachten en je overweegt om te starten als ondernemer. Gedurende 13 weken helpen wij je om dat bedrijf op te zetten en wordt je gecoached door grote namen op dat gebied en leer je veel van je 19 collega ondernemers.

Q2

Q2: Waarom zou ik me inschrijven voor Founder Institute?

6

Page 7: Over Founder Institute Amsterdam

Wanneer je bijvoorbeeld al klaar bent voor je tweede investeringsronde. Ons programma werkt het beste in de beginfase (pre-seed) hoewel er ook veel ondernemers zijn die hun tweede of derde bedrijf inbrengen in het Founder Institute programma.

Q3

Q3: Wanneer moet ik me niet inschrijven voor Founder Institute?

7

Page 8: Over Founder Institute Amsterdam

We vragen 700 euro inschrijfgeld. Dat is vooral een tegemoetkoming in de logistieke kosten die wij maken om de 13 avonden goed te laten verlopen en internationale mentoren (zoals de CEO van Evernote) in te vliegen. Daarnaast zul je een 3,5% in de vorm van 'warrants' afstaan aan je collega deelnemers, aan de Founder Institute organisatie en aan de mentoren + locale facilitators.

Q4

Q4: Wat kost deelname aan Founder Institute?

8

Page 9: Over Founder Institute Amsterdam

Q5: Hoe verhoudt Founder Institute zich tot andere initiatieven?

Er is laatste tijd veel aandacht voor start-ups, en dat is goed! Zo zijn er ‘start-up weekends’ waar je in korte tijd je business plan uit de grond stampt en je direct feedback krijgt. Ook zijn er de incubators die je helpen om je bedrijf te laten groeien in ruil voor een stake. In die categorie vallen ook fondsen als Techstars en Y-combinator. Zij bieden een bescheiden kapitaal injectie (meestal 15.000 euro) in ruil voor een percentage van je nieuwe bedrijf.

vervolgd op blz. 9 -

Q5

9

Page 10: Over Founder Institute Amsterdam

Q5: Hoe verhoudt Founder Institute zich tot andere initiatieven?

De positie van Founder Institute is uniek omdat we met alle bovengenoemde partijen samenwerken. Er is namelijk geen leerschool voor ‘how to become a start-up entrepreneur’. Dat willen wij zijn. Ons programma is daarom duurzamer dan een weekend brainstormen en minder agressief dan een investeringsfonds.

Q5

10

Page 11: Over Founder Institute Amsterdam

Als je naar de website www.FounderInstitute.com gaat, kom je automatisch in het curriculum van ‘amsterdam’ terecht. Daar vind je ook het inschrijfformulier. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid werk die ervoor nodig is om dit goed in te vullen. De selectieprocedure is streng en intensief. Dat is niet voor niets, neem je droom serieus.

Q6

Q6: Hoe kan ik me inschrijven voor het programma in Amsterdam?

11

Page 12: Over Founder Institute Amsterdam

In Silicon Valley draait het al wat langer en daar is het zo succesvol dat er per jaar zo’n 100 ondernemingen worden gevormd (en gefinancierd) vanuit Founder Institute. Er is uiteraard een burn rate (niet iedereen haalt de eindstreep), maar van de deelnemers die het programma voltooien gaat zo’n 90% ook door met zijn bedrijf.

Q7

Q7: Wat is het bewezen succes van Founder Institute?

12

Page 13: Over Founder Institute Amsterdam

European Kick-off SessionVoluntary weekend (in Brussels)

Startup ResearchChoose your business and market

Startup Basics and OrientationUnderstand the program and startup life

Vision and ValuesDevelop your vision and ideas

Innovation and Value CreationIdentify new market opportunities and innovateMentor Idea Review

Startup Legal and IPBuild a legal and IP strategy

Cofounders, Hiring and FiringRecruit your first team members

Revenues, Costs and ProfitsBuild a financial model

Product DevelopmentPlan and start building your offering

Mentor Progress Review

Outsourcing, Partners and SuppliersDevelop a process to select key vendors

Branding, Marketing and SalesIdentify and convey your positioning

Presentation and PublicityPrepare for publicity and improve personal presentation skills

FundraisingPlan to raise your first round

GraduationPrepare to succeed after the Institute

curriculum

13

Page 14: Over Founder Institute Amsterdam

Floris van AlkemadeWalter de BrouwerSimone BrummelhuisMichiel BuitelaarLucien BurmBernd DammeLucien EngelenRobert GaalYuri van GeestBart-Jan van GenderenPeter van GorselHendrik HalbeFrank HeemskerkMarc van der HeijdenRené HofmaHenk de HoogeAlexander Klöpping

Oscar KneppersVincent KouwenhovenValentine van der LandePieter Bas Leezenberg Maarten Lens-FitzgeraldMichiel MullerFrans NautaBert NijmeijerRonnie OvergoorAlexander RibbinkJaspar RoosGrimbert Rost van TonningenTon aan de SteggeDiederik StolsSheila StruyckBob Stumpel

Ada van der VeerMichiel WestermannKees Zegers

Phil LibinAaron PatzerAdeo RessiRoger Yee Gabe Zichermann

Welke mentoren hebben zich aangesloten?

mentoren

14

Page 16: Over Founder Institute Amsterdam

Hoe vergaat het oud-deelnemers?

16

Page 17: Over Founder Institute Amsterdam

In less than two years of operation, the Founder Institute has already helped launch over 275

technology companies in over 15 cities worldwide.

Apply to the Founder Institute today.

17