Krimpcafe XL 21 maart Krimp & Voorzieningen

Post on 13-Mar-2016

223 views 3 download

description

Beeldverslag van het 1e krimpcafe XL

Transcript of Krimpcafe XL 21 maart Krimp & Voorzieningen

Uitnodiging Krimpcafé XLKrimp & Voorzieningen 21 maart 2013

datum: 21 maart 2013 tijd: 13.30-17.30 uur (inloop 13.00)Locatie: provinciehuis fryslân, tweebaksmarkt 52, Leeuwarden

13_0091

Het Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN) organiseert in 2013 op diverse locaties in Noord-Nederland de zogenaamde ‘Krimpcafés XL’, informatieve middagen rondom een actueel krimp onderwerp. De Krimpcafés XL kennen een vast format. Eerst vindt er een korte plenaire presentatie plaats, daarna wordt het onderwerp in twee rondes in verschillende workshops/presentaties verder belicht. Tot slot kan tijdens de borrel nog verder nagepraat worden.

Het eerste Krimpcafé XL, getiteld Krimp & Voorzieningen, vindt plaats op donderdag 21 maart van 13.30 tot 17.30 uur in het provinciehuis van Fryslân.

Tialda Haartsen (RUG) verzorgt een korte inleiding over voorzieningen (onderwijs, sport, zorg, winkels etc.) en de dilemma’s die daarbij spelen. In de workshops/presentaties draait het om voorzieningen in de dagelijkse praktijk, hoe wordt omgegaan met vraagstukken rondom behoud, bereikbaarheid, spreiding etc. in de huidige setting van economische- en (aanstaande) bevolkingskrimp.

De Krimpcafés XL zijn gratis toegankelijk en iedereen is van harte welkom. Echter, in verband met de organisatie van het Krimpcafé XL, is aanmelden voor 14 maart noodzakelijk. Dit kan via: info@kennisnetwerkkrimp.nl of via de link in de begeleidende email. Geef daarbij ook aan welke presentaties/workshops u wilt bijwonen. Graag tot 21 maart!

Beeldverslag van het eerste

krimpcafé XLMaart, 2013

De naamkaartjes.

Koffie, thee en koek.

Alles staat klaar om de deelnemers van het eerste Krimpcafé XL te verwelkomen.

De inloop, het netwerken start....

Angelique vanWingerden (KKNN)verricht de aftrap van het eerste Krimpcafé XL.Het Krimpcafé nieuwe stijl met een nieuwe manier van verslagleggen, een beeldverslag.

Veel kijkplezier!

Gedeputeerde Hans Konst van de provincie Fryslân opent het Krimpcafé XL en is tevens gastheer van het eerste Krimpcafé XL.

“Meer invloed op economische ontwikkelingen dan op demografische ontwikkelingen...”

180 deelnemers en 9 presentaties, kennis genoeg, nu nog delen!

Tialda Haartsen, docent culturele geografie van de RUG, nauw betrokken bij het KNNN. Zij vertelt over emoties vanbewoners bij veranderingen die plaatsvinden in hun omgeving.

Kijk op je badge en volg het goede nummer. De verdeling in groepen.

Geske Barendregt (BMC) vertelt over het voorzieningenbeleid van 35 dorpen van de gemeente Aa en Hunze in Drenthe.

“Er is bestuurlijk lef nodig. Als er een besluit moet worden genomen, neem het dan! Bij een passieve afwachtendehouding gaat er meer mis dan je lief is.”

Voor de workshop basisonderwijs in dorpen moest je als deelnemer in de benen. Geef een cijfer aan je zorgen over de huidige ontwikkelingen binnen het basisonderwijs.

“Stel kind en kwaliteit centraal.”

Hoogleraar technische bedrijfskunde Iris Vis betoogt dat slim transport een dorp leefbaar kan houden.

SWOT-analyse:“Bedreiging: de pillenslikkende chauffeur.” “Kans: door delen van vracht en passagiers kunnen voorzieningen aan een dunbevolkt gebied worden toegevoegd.”

Siem Akkerman secretaris van Univer-sity Campus Fryslân (UCF) pleit voor de master Leefbaarheid. Wat is daarvoor nodig?

“In de master Leefbaarheid worden sociologische en geo-grafische kennis gebundeld. In geen enkele andere opleiding is dit het geval.”

Een belangrijk onderdeel van het Krimp-café is de pauze. Tijd om te netwerken en de keel te smeren voor de volgende series workshops.

Geanimeerde gesprekken in de pauze.

De volgende ronde!

Roosje van Leer spreekt in de tweede ronde over leefbaarheid. “Borger-Odoorn: er is geen verband tussen sociale infrastructuur (voorzieningen, verenigingsleven, activiteiten) en leefbaarheid, maar wel tussen zand of veen en leefbaarheid.”

Sander Holterman, Anja Paap en Gert Brouwer vertellen over de pilot bij Oosterlengte (eenketenzorgorganisatie in Oost-Groningen). “Beeldzorg is langer thuis en sneller naar huis.”

“De pilot wees uit dat beeldzorg bij senioren werkt. Zorgorganisaties zijn nog huiverig. Hoe maken we ons intiatief tot een geïntegreerd regionaal succes?” “Successen vieren” , is het advies van één van de deelnemers aan deze workshop.

Erwin Bloeming: hoe wordt een dorp een sportdorp? “Door samenwerking tussen sportverenigingen en lokale partijen.”

“Resultaten Bellingwolde (na 2 jaar): 22% stij-ging van het aantal leden, 8 nieuwe sporten in het dorp, 300 inwoners structureel meer aan het sporten.”

Jacob Ottens en Joke van der Veen (gemeente Opsterland) geven een visie op basis-voorzieningen en accommodaties.

Jacob en Joke vertellen dat deze notitie veel emotie losmaakte, maar de discussie binnen de dorpen kwam wel op gang.

Een plenaire afsluiting met bedankjes voor o.a. de inzet van de ‘gastvrouw’ van de Provinsje Fryslân, Rixt Veldman en het openen van de bar.

De borrel met borrelhapjes, het eerste Krimpcafé XL is compleet!

Hieronder vindt u alle linken naar de presentaties van de sprekers van het Krimpcafé XL:

Tialda Haartsen (RUG) presentatie over VoorzieningenRoosje van Leer (STAMM) presentatie over Onderwijsonderzoek DrentheGeske Barendregt (BMC) presentatie over Voorzieningenbeleid voor 35 dorpen van Aa en HunzeIris Vis (RUG) presentatie over Slim transport in een krimpregio Siem Akkerman (UCF) presentatie over Master LeefbaarheidRoosje van Leer (STAMM) presentatie over De relatie tussen voorzieningen en leefbaarheidGert Brouwer (Oosterlengte), Anja Paap en Sander Holterman presentatie over BeeldzorgErwin Bloeming (Sport Fryslân) presentatie over SportdorpJacob Ottens en Joke van der Veen (gemeente Opsterland) presentatie over Vitaal Opsterland

Dit beeldverslag is gemaakt door Harma Kaput van:

06-51617789

Contact KKNN:

vanwingerden@kennisnetwerkkrimp.nl 06-22290559 www.kennisnetwerkkrimp.nl