Internetapplicaties

Post on 30-Jan-2016

33 views 0 download

description

Internetapplicaties. Deel 10: JSP + Java + database: Client Server via http. Doelstelling. De 3 elementen die een internetapplicatie uitmaken, samen zien werken. Grote lijnen begrijpen. Kleine wijzigingen kunnen aanbrengen. 1e JSP/Java/mysql -applicatie. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Internetapplicaties

Deel X: JSP + Java + databaseDeel X: JSP + Java + database 11

InternetapplicatiesInternetapplicaties

Deel 10: Deel 10:

JSP + Java + database:JSP + Java + database:

Client Server via httpClient Server via http

Deel X: JSP + Java + databaseDeel X: JSP + Java + database 22

DoelstellingDoelstelling

De 3 elementen die een internetapplicatie De 3 elementen die een internetapplicatie uitmaken, samen zien werken.uitmaken, samen zien werken.

Grote lijnen begrijpen.Grote lijnen begrijpen. Kleine wijzigingen kunnen aanbrengen.Kleine wijzigingen kunnen aanbrengen.

Deel X: JSP + Java + databaseDeel X: JSP + Java + database 33

1e JSP/Java/mysql -applicatie1e JSP/Java/mysql -applicatie Download de volgende bestanden in de aangegeven Download de volgende bestanden in de aangegeven

directories in de Tomcat homedirectory. (Verwijder de directories in de Tomcat homedirectory. (Verwijder de underscore zoals aangegeven op de site)underscore zoals aangegeven op de site)

Deel X: JSP + Java + databaseDeel X: JSP + Java + database 44

booklist.jspbooklist.jsp

<jsp:useBean id="book" class="databases.Books" /><jsp:useBean id="book" class="databases.Books" /> Dit wordt vertaald als:Dit wordt vertaald als:databases.Books book = new databases.Books()databases.Books book = new databases.Books()De klasse Books is geen business-klasse maar gewoon een klasse met De klasse Books is geen business-klasse maar gewoon een klasse met databases hulpfuncties. Het vormt een laag tussen JSP en de database.databases hulpfuncties. Het vormt een laag tussen JSP en de database.

We slaan het stukje ivm newbook.jsp over en kijken in de form:We slaan het stukje ivm newbook.jsp over en kijken in de form:

book.connect();book.connect();ResultSet rs = book.viewBooks();ResultSet rs = book.viewBooks();Op book wordt de methode connect() uitgevoerd. Binnen viewBooks() Op book wordt de methode connect() uitgevoerd. Binnen viewBooks() wordt een SQL-commando naar de database gestuurd. Het resultaat is wordt een SQL-commando naar de database gestuurd. Het resultaat is een resultset van boek-records die worden teruggegeven.een resultset van boek-records die worden teruggegeven.

Deel X: JSP + Java + databaseDeel X: JSP + Java + database 55

booklist.jspbooklist.jsp <td><%=rs.getString("Title") %> tje </td><td><%=rs.getString("Title") %> tje </td>

Dit wordt in een lus uitgevoerd. De waarden zijn de title–waarden van de Dit wordt in een lus uitgevoerd. De waarden zijn de title–waarden van de book-records uit de database. (De tje is maar een test). Hierboven staat:book-records uit de database. (De tje is maar een test). Hierboven staat:

<td><input type = "checkbox" name = "pkey" value = "<<td><input type = "checkbox" name = "pkey" value = "<%=rs.getString("Title_ID") %>"/></td>%=rs.getString("Title_ID") %>"/></td>

De waarden van de checkbox met naam pkey, zijn de title_id’s van de De waarden van de checkbox met naam pkey, zijn de title_id’s van de boeken die de gebruiker heeft aangeklikt.boeken die de gebruiker heeft aangeklikt.

Nu kunnen we de code het begin van de form aangeeft, begrijpen:Nu kunnen we de code het begin van de form aangeeft, begrijpen: <form action = "delete.jsp" method = "post" ><form action = "delete.jsp" method = "post" >

Van zodra op de submit-knop wordt geduwd, zal delete.jsp opstarten. De Van zodra op de submit-knop wordt geduwd, zal delete.jsp opstarten. De checkbox pkey met al de te verwijderen boeken, komen mee in de URL.checkbox pkey met al de te verwijderen boeken, komen mee in de URL.

Deel X: JSP + Java + databaseDeel X: JSP + Java + database 66

delete.jspdelete.jsp

Het begin verloopt analoog aan de vorige jsp-pagina.Het begin verloopt analoog aan de vorige jsp-pagina.

We hebben dus al een book-object.We hebben dus al een book-object.

String[] kys = request.getParameterValues("pkey"); String[] kys = request.getParameterValues("pkey");

book.connect();book.connect();

book.removeBooks(kys);book.removeBooks(kys);

book.disconnect();book.disconnect();

pkey was de naam van checkbox die verschillende waarden bevatte! pkey was de naam van checkbox die verschillende waarden bevatte! getParameterValues(“pkey”) geeft een array van strings terug. getParameterValues(“pkey”) geeft een array van strings terug. removeBooks is een methode die een DELETE-query zal aanmaken, die removeBooks is een methode die een DELETE-query zal aanmaken, die al de title_id’s zal verwijderen bevat in de stringarray van de parameter.al de title_id’s zal verwijderen bevat in de stringarray van de parameter.

Deel X: JSP + Java + databaseDeel X: JSP + Java + database 77

Books.javaBooks.java

Books.java is hulpklasse die een laag vormt Books.java is hulpklasse die een laag vormt tussen de JSP-GUI en de database. Het is tussen de JSP-GUI en de database. Het is geen echte business-klasse.geen echte business-klasse.

De main-method hebben we hier niet nodig. De main-method hebben we hier niet nodig. Die had ik toegevoegd als test.Die had ik toegevoegd als test.