INFOBLAD - Moerbeke...• Attesten (hypothecaire lening, levensverzekering, kinderopvang, …) • U...

Post on 14-Oct-2020

0 views 0 download

Transcript of INFOBLAD - Moerbeke...• Attesten (hypothecaire lening, levensverzekering, kinderopvang, …) • U...

INFOBLAD APRIL - JUNI 2018

WZC TER MOEREWZC Ter Moere heeft een nieuw telefoonnummer.

Algemeen nummer WZC Ter Moere: 09 340 89 00

Woonassistent: 09 340 89 01

BOUDELO EN OMGEVINGDe ruïne van Boudelo bezit samen met de omgeving rond deze site heel wat cultuur-historische waarde. Om dit toe-gankelijk te maken voor ons allemaal kwam er een samen-werking op gang met de Gemeente Moerbeke, de Cultuur Adviesraad, het Coudenborm Wijkcomité, de buurtbewo-ners, de Jeugdraad, de landbouw, Heemkring Ercus, Ge-nootschap van Boudelo, e.a. geïnteresseerden. Deze ont-moetingsplaats voor de buurt en het plattelandstoerisme zal vanaf 21 april opengesteld worden. De ruïne zelf blijft voorlopig wel afgesloten voor alle publiek, maar de nodige info zal er eveneens aanwezig zijn.

DE MINDER MOBIELEN CENTRALE - VRIJWILLIGERS

GEZOCHT!Vrijwilligers zijn er in soorten en maten, maar ze zijn alle-maal even onmisbaar.

Wie zijn wij? De Minder Mobielen Centrale, afgekort MMC, vervoert mensen met beperkte middelen die zich moeilijk kunnen verplaatsen. Vaak gaat het om oudere mensen, mensen met een handicap, mensen met gezondheidsproblemen. De ritten die aangevraagd worden zijn o.a. voor bezoeken aan de dokter, familiebezoeken, een bezoek aan de kapper, ... Om mensen te vervoeren, doen we beroep op vrijwillige chauffeurs die met hun eigen wagen rijden.

Vrijwilliger?Hebt u zelf enkele uren per week vrij? Wordt dan vrijwillige chauffeur bij de Minder Mobielen Centrale in Moerbeke- Waas. Als vrijwilliger ontvangt u een reële onkostenvergoe-ding voor de gereden kilometers t.b.v. € 0,34/km. U bent baas in eigen wagen en bepaalt zelf de uren of dagen waar-op u beschikbaar bent. Heeft u interesse? Kom eens langs in het Sociaal Huis, Hos-picestraat 15 B, 9180 Moerbeke.Contactpersoon: Stephanie Poppe, ✆ 09 326 71 94

BIBLIOTHEEKNIEUWSDe bib is gesloten op Paasmaandag 2 april, maandag 30 april en dinsdag 1 mei (Dag van de arbeid), donderdag 11 en vrijdag 12 mei (Hemelvaart) en Pinkstermaandag 21 mei 2018.

GROEPSAANKOOP ZONNEPANELEN

Zonnepanelen plaatsen is een duurzame keuze die bij-draagt aan een klimaatgezond Oost-Vlaanderen. Zonnepa-nelen zijn ook een interessante investering, die meer op-brengt dan je spaargeld op de bank. Door samen naar de markt te stappen, krijgen we een scherpere prijs voor de aankoop en de plaatsing van zonnepanelen.

Daarom organiseert de Provincie voor de derde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Tot en met 1 mei kunnen geïnteresseerden zich vrijblijvend inschrijven. Na de veiling op 2 mei ontvangt iedere deelnemer een persoonlijk voor-stel. Het voorstel accepteren kan tot en met 30 juni.

Ook iets voor jou? Schrijf je vóór 2 mei gratis en vrijblijvend in! Meer info: www.oost-vlaanderen.be/zonnepanelen.

LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG EN

OPVOEDINGSONDERSTEUNING ‘GEZOND OPGROEIEN I.S.M. LOGO GEZOND’Deze voordracht geeft ouders, grootouders en andere op-voedingsverantwoordelijken advies en ondersteuning bij voedingsgerelateerde opvoedingsvragen. Een diëtist legt uit waarom snoep en frietjes er gemakkelijk ingaan en waarom velen hun neus ophalen voor gezonde voeding zo-als groenten en vis. We staan stil bij wat gezond eten en bewegen betekent voor kinderen en wat je als ouder kan doen om hen te helpen.

We zoeken samen naar antwoorden op vragen als:- Je kind eet geen groenten, hoe overtuig je hen toch?- Zijn fruitsap en chocolademelk gezond?- Moet het bordje altijd leeg zijn?- Als je kind niet van sport houdt, moet je het dan verplich-

ten?- Wat zijn goede afspraken over televisie- en computertijd?

Voor wie? Ouders, grootouders en opvoeders van kinderen van 2,5 tot 12 jaar. Gratis toegang, inschrijven is verplicht.Wanneer? Maandag 5 juni 2018 om 20.00 uWaar? Bibliotheek Moerbeke, Statiestraat 4Info en inschrijvingen? ✆ 09 326 71 94 of stephanie.poppe@ocmwmoerbeke.be

Foto: Rita Verheedt

SOCIAAL HUIS

Hospicestraat 15b9180 MoerbekeTel. 09 346 81 61

HERDENKING DEPORTATIE WOI OP 30 JUNI 2018

IN MOERBEKENaast de beschieting van het station in 1914, de oprich-ting van de elektrische draad in 1915 en het fusilleren van 3 Moerbeekse spionnen in 1918 is de deportatie van 163 mannen van de Kruisstraat in de zomer van 1918 één van de grote feiten tijdens WOI in onze gemeente. 2 dorpsge-noten lieten bij deze gedwongen verplaatsing het leven door ziekte en ontbering. De deportatie kwam er als re-presaille door de Duitsers omdat, ook na het uitloven van een fikse beloning, niemand de lokale spion/smokkelaar Honoré David wou verklikken. (David zou enkele weken later worden opgepakt en veroordeeld tot de dood met de kogel). De leden van de werkgroep rond de herdenking WOI willen deze gebeurtenis waardig herdenken en kiezen daarom voor een sportieve uitdaging. Op zaterdag 30 juni organiseren zij samen met de cultuurraad, het kerkbestuur van de Kruisstraat en de gemeentelijke dienst vrije tijd een tocht vanuit Grembergen-Dendermonde naar Moerbe-ke Kruisstraat. De afstand is 28 km en zal volledig te voet worden afgelegd. De deelnemers worden ’s morgens vroeg met een bus naar de parking voor de Lidl op de Zeelse baan gebracht. Een symbolische plaats, want indertijd stonden daar de gebouwen van de fabriek Rozen waar de gedepor-teerden gedurende 3 weken zijn ondergebracht. Van daar-uit gaat het in groep (het is geen snelheidsrace, dus samen uit samen thuis) richting Lokeren via wijk Durmen (Zele). Eenmaal aan de Durme volgen ze de oevers van de Durme tot in Lokeren centrum waar ze dan via de oude spoorweg richting Moerbeke wandelen om uiteindelijk via de oude tramlijn Kruisstraat te bereiken. Daar organiseert de kerk-fabriek een ontvangst. Er is mogelijkheid tot instappen in Lokeren en Eksaarde. De heemkring Ercus schenkt in haar eerste nummer van dit jaar voldoende aandacht aan de ge-beurtenissen die zich afspeelden in juli 1918. Daarom nu al deze oproep naar geïnteresseerde sportieve-lingen die deze herdenking tot een goed eind willen bren-gen. 28 km is niet voor iedereen weg gelegd. De organi-satoren kijken daarom ook in de richting van de sport- en jeugdclubs. Een goede conditie vereist een goede voor-bereiding. Deze ludieke actie is er voor iedereen, ook niet Moerbekenaren zijn welkom. De algemene coördinatie ligt in handen van Maurice Fruytier. Voor verdere vragen: maurice.fruytier@telenet.be. Deelname in de kosten: 5 euro te storten op rekening BE40 6528 2757 3063 op naam van Culturele Raad Moerbeke-Waas.

INFOSESSIE ‘COMPOSTEREN IN DE KRINGLOOPTUIN’

Door je organische keuken- en tuinresten thuis te com-posteren verklein je niet alleen de afvalberg en maak je de biologische kringloop rond, je houdt er bovendien nog een uitstekende bodemverbeteraar aan over, met sterke en ge-zonde planten als gevolg. En wist je dat je heel wat tuinres-ten kan voorkomen of hergebruiken door enkele eenvoudi-ge kringlooptechnieken toe te passen?Ontdek dit alles tijdens onze 2-delige infosessie ‘composte-ren in de kringlooptuin’.

THEORIE: kies uit een van de drie data/locaties Sessie telkens van 19.00 u tot 22.00 u.- dinsdag 17 april, IDM (5° verdiep hoofdgebouw), Zelebaan 42, 9060 Lokeren- woensdag 18 april, Cultuurhuis Safarken, Dr. J Persynplein 6, 9185 Wachtebeke- donderdag 19 april, Reinaert-bibliotheek Koning Boudewijnlaan 6, 9080 Lochristi

PRAKTIJK & BEZOEK KRINGLOOPTUIN: kies een datumSessie vindt plaats bij IDM, Zelebaan 42, 9060 Lokeren.- zaterdag 21 april, van 9.30 u tot 12.30 u- woensdag 25 april, van 19.00 u tot 22.00 uDeze infosessie is GRATIS, maar inschrijven is wel verplicht (aantal plaatsen is beperkt): ✆ 09 340 60 37, tjen.hillaert@idm.be of www.idm.be. IDM, Tjen Hillaert, Zelebaan 42, 9160 Lokeren.

WEEK VAN DE KORTE KETENOntdek de Korte Keten in Vlaanderen tijdens de Week van de Korte Keten van 26 mei tot 3 juni 2018. Verschillende organisaties en producenten heten je welkom op hun acti-viteit waarbij ze lokale producten recht van bij de boer in de schijnwerpers plaatsen. De campagne zoekt en verzamelt nog meer initiatieven van producenten, scholen, verenigin-gen, restaurants, … die mee willen stappen in de campag-ne. Wil je meedoen? Voeg je activiteit toe op de website van de Week van de Korte Keten. Surf naar https://weekvandekorteketen.be/ voor meer info rond de activiteiten.

SPORTNIEUWS10 000 STAPPENWandelen is een eenvoudige manier om gezonder door het leven te gaan. We gaan de uitdaging aan. In de maand mei starten we met de stappen te registeren. Stap mee met je gemeente en registreer je stappen op www.10000stappen.be. Samen worden we de gezondste stap gemeente van Oost-Vlaanderen.

ZOMERSPORTKAMPEN Van 2 t.e.m. 6 juli en van 27 t.e.m. 31 augustus 2018 kun-nen kinderen van 4 - 12 jaar terecht voor een zomersport-kamp. Het kamp wordt opgebouwd rond een leuk thema.

AVONTURENSPORTDAGSportdienst Moerbeke en Wachtebeke organiseren hun AVONTUREN-dag voor kinderen van 6 - 14 jaar op donder-dag 16 augustus 2018. We gaan deze zomer naar Ronse.

Meer info sportkampen/avonturensportdag- www.moerbeke.be of via de Facebookpagina

NOODNUMMERS:BRANDWEER DRINGEND = 100POLITIE DRINGEND = 101RODE KRUIS: 105

TANDARTSEN = 09 033 99 69Enkel op zon- en feestdagen van 9.00 u. tot 19.00 u. en zaterdag van 14.00 u. tot 19.00 u. en enkel na telefonische afspraak.

GENEESKUNDIGE WACHTDIENST:HUISARTSEN = 09 349 64 74Weekdagen: 20.00 u - 8.00 u. Ook tijdens het weekend en op feestdagen.

APOTHEEK = 0903 99 000 (= €1,50/min.) - www.apotheek.be

AED toestel (defibrillator): inkomhal assistentiewoningen, Hospicestraat 15a

Afspraak zitdagen voor het invullen van de

PERSONENBELASTINGENNIEUW: ENKEL OP AFSPRAAK

De plaatsen zijn beperkt, leg tijdig uw afspraak vast. Zonder afspraak wordt u niet geholpen. Afspraak maken? 1. Neem uw rijksregisternummer bij de hand (terug te vinden op de achterkant van de identiteitskaart) 2. Bel op werkdagen tussen 9.00 u en 10.00 u naar 09 326 93 823. Geef uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres door 4. Wij maken samen met u de juiste afspraak5. Noteer uw afspraak goed, één afspraak = één aangifte

INFO ZITDAGEN

Waar?Polyvalente zaal van de Bibliotheek (Statiestraat 4, Moerbeke)

Wanneer? • Woensdag 9/05/2018: Van 9.00 u - 12.00 u en van 13.00 u - 16.00 u• Vrijdag 18/05/2018: Van 9.00 u - 12.00 u en van 13.00 u - 16.00 u

Voor wie? • Loontrekkenden• Gepensioneerden• Bedrijfsleiders• Aangiften van zelfstandigen worden niet ingevuld• Voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangen? Het is niet no-

dig om langs te komen indien de gegevens correct zijn. Indien u meent dat uw voorstel niet correct is kunt u, mits het maken van een afspraak, eveneens terecht op de zitdag.

Meebrengen? • Identiteitskaart steeds meebrengen. Laat je een aangifte invullen

voor een derde? Breng zijn/haar identiteitskaart mee. • Inkomstenfiches • Attesten (hypothecaire lening, levensverzekering, kinderopvang, …)• U hoeft niet te wachten totdat de bruine enveloppe in de bus valt.

De gemeente Moerbeke organiseert in sa-menwerking met de FOD Financiën zitdagen voor het invullen van de aangiften personen-belasting aanslagjaar 2018 (inkomsten 2017). Het gaat enkel over hulp bij het invullen van de aangifte. Er wordt geen advies, geen vergelij-king met andere aanslagjaren, geen simulatie, … gemaakt. Voor algemene vragen kunt u elke werkdag terecht bij het Contact Center van de FOD Financiën (✆ 0257 25757 van 8.00 u - 17.00 u) of in uw lokaal belastingkantoor te Ledeberg.

Kunt u niet aanwezig zijn op de zitdagen?

U bent dagelijks welkom in het lokale belastingkantoor te Ledeberg.(Gaston Crommenlaan 8, 9050 Ledeberg)• Maand mei Elke werkdag van 9.00 u tot 12.00 u• Maand juni Elke werkdag van 9.00 u tot 15.00 u

Of vul thuis zelf uw belasting-aangifte in via Tax-on-web.

Wist je dat Tax-on-web sneller en gemakkelijker is dan een papieren aangifte?Je aangifte is voor een groot deel al vooraf ingevuld, je hebt geen postzegel nodig en je hebt langer de tijd om je aangifte in te dienen.

Wist je dat je je kans op fouten verkleint door je aangifte in te dienen via Tax-on-web?Een aantal gegevens zijn immers al vooraf ingevuld, veel voorkomende fouten worden aangeduid en je kunt gebruikmaken van wizards.

Surf naar www.taxonweb.be en vul zelf jouw aangifte in (met uw identiteitskaart en pincode).

op 7 juni 1878 in Moerbeke als zoon van Aloise en Se-raphine Vandevijver. Hij huwt Romanie Clapdorp en ver-huist in 1901 naar Leuven. Hij ging in dienst in 1898 als rijkswachter te voet. Hij schopt het tot opperwachtmees-ter der gendarmerie en draagt het stamnummer 10618.

- Op 4 juni 1918 sneuvelt Gus-taaf Hauwe in Adinkerke door een kogel in de rechterslaap. Gustaaf is geboren op 2 april 1881 in Moerbeke als zoon van Joseph en Stephanie Boenne. Hij huwt Augusta Van Den Eyn-de en verhuist begin 1904 naar Tervuren. Daar vervoegt hij de rijkswacht als beroepsvrijwilli-ger. Hij krijgt het stamnummer 24590 en brengt het tot wacht-meester 1ste klas. Gustaaf ligt begraven op het militair kerk-hof van De Panne, graf C0194.

- Op 6 juni 1918 sneuvelt Fran-cies Poppe. Hij wordt getrof-fen door een torpedobom om 02.12 u in post 7. Francies wordt geboren in Moerbeke op 28 juni 1894 als zoon van Eduard en Philomena Van Pot-telberghe in Zandbergen 13. Hij wordt in 1912 beroepsvrijwilli-ger en vervoegt het 22ste Linie-regiment, 2de Batt./6de Cie. Hij behaalt de graad van korporaal. Hij draagt het stamnummer 102/2617. Francis ligt begraven op het oorlogskerkhof van Oe-ren, graf 615. Zijn broer Petrus sneuvelde eerder in Neerlinter op 18/08/1914.

GEZOCHTVoor onze afsluitende tentoonstelling in november 2018 zoeken we nog steeds foto’s van oud-strijders. U kunt steeds terecht bij Maurice Fruytier ✆ 09 346 78 04 of maurice.fruytier@telenet.be of bij Cyriel Aper ✆ 09 346 89 64 of cyriel.aper@scarlet.be.

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: D

e Ca

luw

é Ro

bby

- Lin

denp

laat

s 7 -

9180

Moe

rbek

e - T

el. 0

9 34

6 80

05

- com

mun

icati

e@m

oerb

eke.

be

APRIL - MEI - JUNI 2018 5de jaargang No 2 - Gratis nummer

DE OORLOGSKRANTSamenstelling

Heemkundige Kring Moerbeke Waas09 346 78 04

VOORBIJE ACTIVITEITENOp zaterdag 3 maart bracht theatergezelschap O’Kontreir, met Moerbekenaar Seppe Celie, een monoloog: “Helden”, oorspronkelijk geschreven voor de jeugd, maar zo inne-mend dat ook volwassenen de kans kregen dit optreden bij te wonen. De reacties waren unaniem: een prachtige beklijvende voorstelling.

KOMENDE ACTIVITEITEN- Op 18 mei om 19.30 u in de H. Hartkerk Kruisstraat:

dag op dag 100 jaar geleden werden de gebroeders Verschraegen in Gent gefusilleerd. Heemkring Ercus or-ganiseert een lezing en voorstelling van een boek over spionage in onze streek, gebracht door Rudi De Clercq, stadsgids in Lokeren.

- 30 juni: we herdenken de deportatie van 163 mannelijke inwoners van de Kruisstraat in juli 1918. We wandelen in de voetsporen van deze grote groep dorpsgenoten van-uit Grembergen tot aan Kruisstraat-kerk. De totale tocht bedraagt 28 km. Inschrijving pas geldig na betaling van 5 euro per persoon. Inschrijven kan in de Bib, of door storting van 5 euro op rekening BE40 6528 2757 3063 op naam van Culturele Raad Moerbeke-Waas met vermel-ding herdenkingsmars, aantal personen en naam deelne-mers. De wandeling gebeurt in groep.

GESNEUVELDEN APRIL - MEI - JUNI

1918- Op 29 mei 1918 overlijdt Hip-

poliet Saman in Watou door zelfdoding. Hij wordt geboren

Driemaandelijks blad ter herdenking van WOI in Moerbeke-Waas

Heemkundige Kring Moerbeke-Waas

ERCUS