Groen gavere lente 2016

Post on 27-Jul-2016

216 views 1 download

description

huis-aan-huisblad van Groen Gavere

Transcript of Groen gavere lente 2016

Projectontwikkelaar IMWO verwierf in deloop der jaren tal van gronden tussen deHaagstraat, Hulstraat en Kerkhofstraat.Hun plan is ambitieus: 12 hectare openruimte verkavelen en voorbereiden voormaar liefst 208 woningen.Na gunstig advies van de gemeente,verleende de bestendige deputatie van deprovincie in september 2015 een principieelakkoord voor het project. Daarbijnegeerde zij merkwaardig genoeg hetdeskundige advies van de bevoegdeambtenaar. Die argumenteerde duidelijkdat in dit gebied hooguit een beperktproject van welgeteld 24 woningenhaalbaar was!

De ontwikkelaar schakelt intussen eenstudiebureau in om een concreet ontwerpte maken. Een eerste aanzet werd op15 december toegelicht op deGemeentelijke Commissie RuimtelijkeOrdening (GeCoRo). De Gecoro zegde zijnmedewerking toe aan een "masterplan"dat tegen het einde van 2016 moetuitmonden in een verkavelingsdossier.

Groen heeft ernstige bedenkingen.Dé hinderpaal voor dit project is deverkeerssituatie: de toegangswegen,Hulstraat en Haagstraat, zijn totaalongeschikt om al het extra verkeer op tevangen dat 208 nieuwe woningen zoudenteweegbrengen.

Zelfs als men de toegangswegen zouweten aan te passen, blijft er eenonleefbare mobiliteitsdruk op de nu reedsoververzadigde uitvalswegen (Steenweg,Stationstraat). De provincie legde alsvoorwaarde wel een verplichtemobiliteitsstudie op.

Een ander belangrijk tegenargument is devoorwaarde om een woonuitbreidings-gebied - wat voor Ommegang het geval is- te mogen aansnijden: dat mag enkel alseen studie aantoont dat er onvoldoenderuimte beschikbaar is in de bestaandewoongebieden. De woonbehoeftestudievan onze gemeente van 2013 toont nu nethet tegendeel aan...

Maar ons gemeentebestuur ziet in ditproject meteen ook een gemakkelijkemanier om de 40 extra sociale woningente realiseren die Gavere tegen 2020 moettellen. Het kan nochtans anders: datlees je hiernaast.

GROENKRANTGROEN GAVERE > LENTE 2016

HERINRICHTINGCENTRUM GAVERE

LEVE DE DOENERS

© F

oto:

Gro

en G

aver

e

> Bij maximale invulling van het project komen er op deze 12 hectare open ruimte meer dan 200woningen, met alle kwalijke gevolgen voor de mobiliteit en de leefbaarheid. Onverantwoord!

NEEN AANMONSTERVERKAVELINGOMMEGANG TE ASPEREen projectontwikkelaar wil meer dan 200 woningen bouwenin "woonuitbreidingsgebied Ommegang" te Asper. Er is al eenprincipieel akkoord van gemeente en provincie om het projectuit te werken. Hoe ver staat het, wat zijn onze bezwaren en,vooral: is er een duurzaam alternatief?

JEF VERMAEREGemeenteraadslid Groen

Een consequente aanpak van leegstand kan ruimte vrijmakenvoor het te bereiken aantal nieuwe sociale woningen.

>

Meer info en film over verkaveling Ommegang:www.facebook.com/GroenGavere/

Ons alternatief: renoveer woningen en verhelp leegstandIn oktober 2014 keurde de gemeenteraad unaniem eenactieprogramma sociaal woonaanbod goed. De VlaamseWooncode wordt hiermee uitgevoerd. Minstens één vierde van degezamenlijke oppervlakte van alle (semi-)publieke bouwgrondenmoet beschikbaar worden voor sociaal woningaanbod. Degoedgekeurde lijst omvat 1,7 hectare beschikbare bouwgrondin woongebied, geschikt voor sociale woningbouw. Met eeneffectieve uitvoering van dat programma zou Gavere in de buurtkomen van de 40 verplichte sociale woningen. Dit alternatiefzou een positief effect hebben op de sociale samenhang énop de ruimtelijke ordening. Deze woningen zouden immersevenwichtig verspreid staan over heel Gavere. En omdat zeuitsluitend gerealiseerd worden door inbreiding in bestaandwoongebied, blijft de schaarse open ruimte in Asper gespaard.Los daarvan moet Gavere ook dringend iets doen aan detoenemende leegstand van privéwoningen. Waarom zet degemeente niet samen met de huisvestingsmaatschappijen eenprogramma op om een aantal van die woningen op te kopen enom te bouwen tot degelijke sociale woningen? Het wordt immersstilaan tijd dat de sociale woonsector zich ook gaat toeleggen opminder traditionele formules van wonen.

4

5

Een straffe start“Het is een geweldig boeiend experiment.De eerste week heb ik al wat afgezien!Dag een was mijn batterij leeg, nog voor ikaan de laatste beklimming richtingVlaams Parlement begon. En hetregenweer was ook van de partij. Maar ikben al bijna een kilo afgevallen op eenweek tijd. Fietsen is een serieuze boostvoor de gezondheid. Benieuwd wat devolgende weken brengen.”

Fietsend proefkonijnBjörn is een van de 15 proefkonijnen vaneen wetenschappelijk onderzoek van deonderzoeksgroep Energie en Automa-tisering van de KULeuven Technologie-campus Gent. Het onderzoek focust op deervaringen van fietsers met “speedpedelecs". Dat zijn snelle elektrische

fietsen die een trapondersteuning tot 45km/u bieden. Ze zijn dus sneller enkrachtiger dan de klassieke elektrischeexemplaren, die beperkt zijn tot eenmaximale assistentiesnelheid van 25 km/u. Hierdoor zijn speed pedelecs wettelijkniet meer gelijkgesteld met rijwielen.Björn Rzoska draagt daarom tijdens zijnexperiment een bromfietshelm en rijdtrond met een grote nummerplaat.

VraagtekensIs het doenbaar om elke dag naar het werkte fietsen als je ongeveer 50 kilometer verwoont? Nu de elektrische fietsen beter engoedkoper worden, zijn ze misschien weleen realistisch alternatief voor de auto.Maar iedereen vraagt zich af: is het veilig?Kom je niet uitgeput of doorregend aan? Ishet afzien of geeft het net een vrijergevoel? Is het goed voor je gezondheid?En is het vol te houden op lange termijn?

Samengevat“Ik hoop alvast dat we met dit experimenteen antwoord vinden op die vragen”, zegtBjörn.Hij woont in Eksaarde (Lokeren) en werkt53 kilometer verderop, in Brussel, alsfractieleider voor Groen in het VlaamsParlement. Hij fietst veel in zijn vrije tijd.Maar nu wil hij dus samen met deonderzoekers van de KULeuvenTechnologiecampus Gent uitzoeken of defiets ook voor dagelijkse verplaatsingenvan tientallen kilometers een goedalternatief is.Naar analogie met de voorjaarsklassiekerLuik-Bastenaken-Luik, doopte hij hetinitiatief “Lokeren-Brussel-Lokeren. Hetfiets-experiment”, met als hashtag #LBL.

Volg BjörnDe ervaringen van Björn als fietser zijn tevolgen op:• http://facebook.com/bjorn.rzoska• twitter: @bjornrzoska en #LBL• instagram.com/rzoskabjorn/• Youtube: videofilmpje met 3 markante

momenten van de week op[youtube.com/groen]youtube.com/groen

Nog veel succes, Björn!

© F

oto:

Bob

Rei

jnde

rs

CHRISTINE STROOBANDTProvinciaal voorzitterchristine.stroobandt@groen.be

MEYREM ALMACIVoorzitter GroenVolksvertegenwoordiger

ELISABETH MEULEMANVlaams Parlementslidelisabeth.meuleman@groen.be

Ook kinderen dragen de gevolgen van de huidige polarisering in desamenleving.

Petra De Sutter schreef "Mijn strijd als transvrouw, arts en politica"

>

>

Björn Rzoska doet Lokeren-Brussel-Lokeren per fiets: 100 km per dag>

ELKE DAG 100 KM OP DEFIETS, 3 MAANDEN LANG!

1 februari begon Björn Rzoska aan een bijzondere uitdaging:drie maanden lang doet hij al zijn woon-werkverplaatsingenmet een elektrische fiets. Dat is 100 kilometer per dag...

[OVER]LEVENSinds 29 februari ligt het boek van senator Petra De Sutter enjournaliste Elke Lahousse in de boekhandel. Het is doorspekt metautobiografische elementen. Maar het gaat ook over voortplanting,wetenschap en technologische vooruitgang, religie, filosofie ennatuurlijk ook politiek. Dit openhartig en meeslepend verhaal maaktPetra's engagement voor haar patiënten en voor Groen meer danduidelijk. De lezer wordt geconfronteerd met existentiële vragen.Wat maakt een mens man of vrouw? Waarom willen mensenkinderen? Bestaat er een God? En wat zijn de grenzen van demaakbaarheid? Ook voor wie het niet eens is met Petra’spersoonlijke standpunten is dit boek een onvergetelijkeleeservaring. Maak kennis met een uniek verhaal.

De actualiteit is hard. Jongeren hebben veelmeer duiding nodig.Gebeurtenissen in de wereld, zoals de opkomst van IS, CharlieHebdo, de schietpartij in Le Bataclan en de vluchtelingenstroom,laten kinderen en jongeren niet onberoerd. De onrust over deactualiteit is voelbaar overal waar jongeren samenkomen: in hetjeugdhuis, op straat of in de klas. Sommigen worden bang onderinvloed van vergaande veiligheidsmaatregelen, anderen dreigenmeegesleept te worden door sociale media. Kinderen en jongerenlijken almaar vaker in verschillende werelden te leven en elkaaronvoldoende te begrijpen. Maar ook het beleid en het discours overderadicalisering liggen onder vuur: jongeren voelen zich in hetdefensief geduwd.

We moeten duidelijkheid scheppen rond deze moeilijke kwestie. Deoverheid kan meer doen om professionals in het onderwijs, hetjeugdwerk en de welzijnssector te ondersteunen. Groen legtbinnenkort, in samenspraak met het werkveld, een aantalaanbevelingen voor aan de Vlaamse regering voor beleid en praktijkop het vlak van onderwijs, jeugdwerk en welzijn.

2

Heerlijk experiment!

Het bestuur had best wat harder mogendoorwerken aan dit plan. Al moeten wetoegeven dat de omslachtige Vlaamseregelgeving er ook voor iets tussenzit:hoewel 80% van de Vlaamse gemeentenminder dan 20.000 inwoners telt, is diemoeilijke reglementering bedoeld voor eenveel grotere schaal. Maar goed, samenmet een studiebureau is men er uitgeraakt - na zes jaar vertraging! Hopelijkwordt dit plan nu wel in daden omgezet.

Eén belangrijk pluspunt: een duidelijkesnelheidskaart voor alle wegen.Enkel op de N60 zal men in de toekomstnog 90 km/uur mogen rijden. Op enkelelokale verbindingswegen zal eenmaximumsnelheid van 70 km/uur gelden.Het grootste deel van het lokalewegennet wordt zone 50.Dat geldt ook voor woonkernen. Jammerdat het plan de zone 30 niet uitbreidt totde dorpskernen, maar deze beperkt tot dewettelijk verplichte "dynamische zones30" rond de scholen.Naar verluidt zouden de noodzakelijkeaanpassingen van de verkeersborden nietlang meer uitblijven. We kijken ernaar uit.

Het college stelt dat lagere snelheids-regimes maar zin hebben als ook deinfrastructuur aangepast wordt, "maardaar is geen budget voor". Signalisatie enwegmarkeringen kunnen dat volgens onsnochtans zonder veel extra kosten wélmogelijk maken.

Kritische bedenkingen van Groen bij dit mobiliteitsplan

Het Knooppunt voor busverkeer zou nietlanger bij het station komen, maar aan deBrandweerstraat. Er is namelijk te weinigplaats aan het station. Dat is dan weerhet gevolg van foute keuzes voor deherinrichting van de Leroy-site naast hetstation. Alsof die plannen niet kunnenhertekend worden... Het plan negeert dan

bovendien de nadelen van de Brandweer-straat als beoogd knooppunt. Daar moetrekening worden gehouden met in- enuitrit van brandweer en containerpark, enmet druk verkeer na de herinrichting vanGavere-centrum. De Brandweerstraatwordt immers de doorgangsweg vanuithet centrum naar Semmerzake.

Ten tweede bevat het plan wel wat mooiewoorden over noodzakelijke voorzieningenvoor fietsers en voetgangers. Maar deenige concrete realisatie zal uiteindelijk devernieuwing van het fietspad langsDorpstraat en Leenstraat zijn. Dat is eengoed en belangrijk project, maar het hadniet bij dat ene fietspad mogen blijven.Budgettair is méér haalbaar, als hetbestuur de juiste prioriteiten stelt en allesubsidiemogelijkheden benut.

In de Stationsstraat blijft alles bij hetoude. Opnieuw spreekt het plan van eenalternatieve ontsluitingsweg voor hetvrachtverkeer van en naar hetbedrijventerrein, zonder enig perspectiefop een concrete oplossing. Intussennemen de files toe en is de weg naar hetstation voor fietsers een ware beproeving.Maar geen nood: de gemeente zal"onderzoeken hoe het station beterbereikbaar kan worden gemaakt voorfietsverkeer". In het actieplan staat zelfseen budgetje van 5000 euro voor het"verbeteren van de fietsenstalling"!

Ook benieuwd hoe ver ze daarmeegeraken?

© F

oto:

Jef

Ver

mae

re©

Fot

o: J

ef V

erm

aere

© F

oto:

Cod

y W

atso

n

JEF VERMAEREGemeenteraadslid

NELE MELKEBEKESECRETARIS GROEN GAVERE

Trage wegen: ideaal als rustige fietsverbindingen? Soms enkel metzwempak en duikbril. Foto: Hofmeerspad = Hofmeersbad?

Onveilige fietsenstalling bij het station Gavere-Asper.NMBS en gemeentebestuur spelen pingpong en laten aanmodderen.

>

>

O.a. voor deze Stationsstraat is er weinig beterschap op komst: files zullenverder toenemen, fietsers blijven op hun honger. Wel wordt het een zone 50.

>

HET LANGVERWACHTEMOBILITEITSPLAN GAVERE

Fietsverbindingen langs trage wegen?Het nieuwe Gaverse mobiliteitsplan bevordert een aantal "tragewegen" tot toekomstige alternatieve fietsverbindingen. Prima idee:fietsers een rustige doorsteek geven in een gezonde omgeving, wegvan het autoverkeer. Maar dan moeten ze wel berijdbaar zijn voormodale fietsers op weg naar werk of winkel. Helaas... de Gaversetrage wegen die als fietsverbinding in aanmerking komen, liggen ereerder bij als een veldcrosscircuit, met modder, plassen, putten enbulten.We vragen niet om die wegen te asfalteren, wel om ze voor fietsenberijdbaar te maken en te houden. Bij navraag blijkt echter dat hetbestuur ook daar de "laagste prioriteit" aan verbindt. Soms beperktmobiliteitsbeleid zich tot putten vullen. In dit geval stopte het zelfsal bij papier vullen.

Dikke buis voor fietsenstalling station Gavere-Asper.Een leerzame maar deprimerende oefening: neem de trein van Gentnaar Oudenaarde en geef elke fietsenstalling die je voorbijrijdt eenscore op tien. Beoordelingselementen: veiligheid, voldoende ruimte,netheid... Geef je dan Gavere-Asper geen dikke buis?Er is vaak onvoldoende plaats voor je fiets en je kan hem onmogelijkvastmaken op de manier die de NMBS en de politie aanbevelen.Bovendien riskeer je door de compacte opstelling een krom voorwielof een verbogen stuur. Achtergelaten wrakken staan weg teroesten tussen de rest van het vuil. Je nieuwe fiets gebruik je bijgevolg wijselijk niet voor je dagelijkse rit richting station. Tenzij je - zoals enkele inwoners van buiten Gavere - om een mysterieuzereden het privilege hebt om je fiets in het afgesloten gedeelte vande fietsenstalling te zetten.

Onze talloze oproepen om naar het voorbeeld van Eke-Nazareth eenfatsoenlijke fietsenstalling in te richten, vallen steeds indovemansoren. NMBS, Infrabel en gemeentebestuur spelen ping-pong: geen geld, geen tijd, geen prioriteit, niet onze bevoegdheid.Of is het gewoon: geen "goesting"?

De eerste aanzet voor een vernieuwd mobiliteitsplan dateertal van 2009. Toen werd een "sneltoets" losgelaten op hetoorspronkelijke plan van 2004 - waar in praktijk overigens nietveel van terecht kwam. Pas in de herfst van 2015 raakte hetnieuwe plan eindelijk rond. Loont het de moeite?

3

De as Molenstraat - Kasteeldreef wachtal lang op een broodnodige heraanleg.Goed dus dat die er eindelijk komt.

Bij de brug van Gavere komt een groterotonde waarop de Kasteeldreef,Scheldestraat en Brandweerstraat zullenaansluiten. Het verkeer vanuit Asperrichting Semmerzake zal via deheringerichte Brandweerstraat deBroeckstraat bereiken. Fietsers zullenzich op het rondpunt moeten mengen methet andere verkeer. Dat zou volgens hetbestuur veiliger zijn dan een apartfietspad - een standpunt dat echter nietalle verkeersdeskundigen delen!

Tussen het gemeentehuis en de kerk zaler geen parkeerplaats meer zijn. Op deMarkt komt éénrichtingsverkeer. De asvan de weg komt dichter bij de kerk teliggen, met aan de overzijde een breedvoetpad dat de sfeer van een pleintje zoumoeten oproepen. De Kloosterstraatwordt de verbindingsweg tussen deBaaigemstraat en de Molenstraat (enkelerichting) en er komt een parkeerzonelangs beide zijden. Dat ontlast deOnderstraat en de Scheldestraat vandoorgaand verkeer. In de centrumzonekomt geen apart fietspad maar eensuggestiestrook. Het wordt wel zone 30.Voor de zachte weggebruikersbetekenen deze veranderingen eenverbetering omdat de rotonde en dezone 30 het autoverkeer zullenvertragen. De situatie aan deBrandweerstraat baart ons echterzorgen: de combinatie van busstation,brandweerkazerne en containerparkriskeert chaotisch te worden.

Het woonproject 'De Weverij', naast hetadministratief centrum, wordt door eenprivé ontwerper vormgegeven. HetRuimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) CentrumGavere krijgt nog een aanpassing om hetproject "kwalitatiever" te maken. Hetontwerp zou in de loop van 2016 klaar zijn.De realisatie volgt in 2017.

De aanleg van de toegangsweg wordtzolang opgeschort.We volgen dit kritisch op, want wehebben onze reserves bij alweer eenherziening van een RUP.

Het fietspad Semmerzake-Vurste:spijtig genoeg heeft het Gaverse bestuurmaar budget voorzien voor de grondigeaanpak van één (interlokaal) fietspad opons grondgebied. De keuze is gevallen opde verbinding tussen Gavere enMerelbeke, via de Opperweg, Dorpstraaten Leenstraat.Over een groot deel van de weg komt ereen fietspad langs beide kanten. Op desmallere gedeelten is er enkel plaats vooreen fietssuggestiestrook. De weg wordtzone 50 (nu nog 70). De risicopunten zijnde wegversmallingen en de tallozeopritten waar hagen de zichtbaarheidvaak belemmeren.Ook de keuze voor fietspaden in beton-klinkers in plaats van asfalt betreurtGroen, omwille van het rijcomfort. Globaalis dit wel een aanzienlijke verbetering.

Droom niet te hard: de eventueleheraanleg van de Markt is ten vroegstevoor 2019. Op de agenda staanmaatregelen rond de parkeerdruk.Langparkeerders worden naar deSportwegel verwezen. Ook de opmaak vaneen "commercieel strategisch plan" en eenparticipatieproject komen aan bod.

Of onze markt een aangenamer pleinwordt? Dat blijft afwachten. We houdenhet voor u in het oog!

© F

oto:

Gro

en G

aver

e

© F

oto:

Gro

en G

aver

Fot

o: G

roen

Gav

ere

JEF VERMAEREGemeenteraadslid Groen

JEF VERMAEREGemeenteraadslid Groen

Monumentverlichting: nu ook voor ons gemeentehuis...Verfraaiing? Of lichtvervuiling en energieverspilling?

Voortaan zetelt Hugo Leroy als gewoon raadslid. Toch evenwennen... Blijft hij nu nog sheriff? Of is het "deputy"?

>

>

Hier komt weldra een grote rotonde. Zal het verkeer door Gavere vlotter envooral veiliger verlopen na de herinrichting?

>

HERAANLEG CENTRUMGAVERE: GOEDE ZAAK?

Bye sheriff, goodbye - en nu: "ander en beter"?Het afscheid van sheriff Hugo als burgemeester liep bijna uit op eenduel uit een westernfilm. Maar we draaien de bladzijde om enwensen zijn opvolger Denis Dierick geluk en moed bij zijn nieuwetaak. Mooi dat hij die voltijds zal opnemen, trouwens. Aanberoepsijver ontbreekt het voorlopig niet. Hij nam na luttele dagenimmers al de zware last 'Ruimtelijke Ordening' over van de frêleschouders van zijn nieuwe schepen, Marnix Vandekerckhove. Ook diewensen we geluk en vooral succes met het moeizame inwerken inzijn - niet zo omvangrijke - bevoegdheidsdomeinen.Misschien had Open VLD het ook gewoon met een schepen minderkunnen doen? Kwestie van het bewaken van het budget, en alstastbaar bewijs van een consequente duit uit eigen zak...

Een "masterplan" voor de openbare verlichtingWist u dat Gavere jaarlijks voor meer dan een kwart miljoen euroelektriciteit verbruikt voor openbare verlichting? Behalve duur, isdat natuurlijk ook milieubelastend.Energieleverancier Eandis tekende voor onze regio een masterplanuit voor een efficiëntere en milieuvriendelijkere openbareverlichting. In de toekomst wordt resoluut gekozen voor ledlampen,aangepaste infrastructuur (masten, armaturen,...) en meer ofminder verlichting naargelang de locatie. Voor Gavere gaat datlaatste vooral om lokale verbindingswegen, woonstraten, landelijkewegen en openbare pleinen. Meestal valt de keuze van Eandis danop verlichting van zonsondergang tot zonsopgang, met tussen23 en 6 uur voor 50% gedimd licht. Dat is echter een conservatievekeuze. Buiten de verbindingswegen is een beperktere verlichtingmogelijk zonder aan veiligheid in te boeten. Misschien kunnen wedat in de toekomst nog bijsturen? Voor pleinen en vrijliggendefietspaden is aangepaste, beperkte verlichting mogelijk.De monumentenverlichting in Gavere, die lichtvervuiling veroorzaakten weinig meerwaarde biedt, wil het bestuur merkwaardig genoegbehouden... terwijl zelfs lichtstad Parijs het tegenwoordig 's nachtsdonker houdt.

Grote veranderingen staan op til in het centrum van Gavere.Een deel van de infrastructuurwerken is al aan de gang.Betekenen deze aanpassingen een verbetering voor deinwoners en de weggebruikers?

4

Groen breekt lans voor ondernemersGroen neemt het op voor ondernemers. Niet de Ikea’s, AB Inbev’s en Electrabels van deze wereld, maar mannen en vrou-wen met een plan zoals Gentenaar Yves De Moor. De eigenzinnige kruidenier ver-koopt geen afval, wel eten dat lokaal en duurzaam wordt geproduceerd.

Almaci: ‘Zoals Yves zijn er heel veel doeners in de economie die het so-ciale en duurzame inbouwen in hun businessmodel. Zij voelen zich niet vertegenwoordigd door een politiek die gelooft dat vooral multinationals onze economie rechthouden. Terwijl net zij dat duwtje in de rug verdienen.’

Tergend concreet

Groen steunt ondernemers met pankla-re voorstellen: een duurzaam alternatief

plan voor flexi-jobs in de horeca, geen Turteltaks maar een berekend tegen-voorstel dat kleine handelszaken, horeca en zelfstandigen veel meer ont-ziet en een lijvige reeks wetsvoorstellen die de financiële last van beginnende on-dernemers draaglijker maakt.

De economie van morgen is er eentje van samenwerking: een collectief le-venswerk van een heel brede groep doeners die elke dag haar stempel op de toekomst drukt in plaats van in Wall Street. Groen wil die stroom meer politiek gewicht geven zodat changemakers de steun krijgen die ze verdienen. Want er is nood aan een overheid die past bij de nieuwe econo-mie: een partner die ondernemers niet tegenwerkt maar ondersteunt en in hen investeert.

Er is geen alternatief. De buikriem aanhalen, vooral gezinnen, alleen-staanden en kleine ondernemers. Dat riedeltje kennen we intussen.

Het is de stem van de roepers, de mensen die verdelen in plaats van verbinden. ‘Maar dat klopt niet’, vindt Almaci. ‘Steeds meer doeners zijn er net als Groen van overtuigd dat het wèl anders kan.’ De doeners timme-ren elke dag opnieuw aan de samenleving van morgen, eentje waar mensen die het moeilijker hebben een hart onder de (buik)riem krijgen. ‘Samen verhogen we zo de druk op onze regeringen.’

De Nadia’sNadia El Allaoui is geen roeper. Nadia is een doener. Elke dag helpt ze jongeren sterker in het leven staan en hun diploma halen. Na haar job is ze als vrijwilliger een luis-terend oor voor vluchtelingen in Brussel, Duinkerke of Calais, vooral voor kinderen op de vlucht zonder ouders. Nadia roept niet maar verdient het wel om gehoord te wor-den. Wat ze doet mag misschien klein lijken in de ogen van de roepers, maar wat is het groots. Zonder haar stond het regerings-beleid nergens.

De BenjaminsOok Benjamin Rieder, ceo achter ecokoerier-bedrijf Bubble Post, is een doener. Ons land geeft vandaag meer uit – een slordige 5 mil-jard – aan salariswagens dan aan de trein en de bus samen. Bubble Post roept niet, maar schoot zelf in actie.

Inke Huts, mama met scherpe pen

Nadia El Allaoui, onvermoeibaar vrijwilliger

groen.be/wordlid 02 219 19 19 info@groen.be

Geen Gwendolyn, Bart of Wouter in de nieuwjaarspeech

van Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Wel een podium

en luid applaus voor vier kleine helden die grootse dingen

doen. ‘Groen kiest voor de doeners. Zij die elke dag tonen

dat het anders kan.’ Jij ook?

Foto’s Imagedesk

Leve de

DOE MEE, STEUN GROEN

Ook bent een doener

in 1 op 4 gezinnen runt mama of

papa alleen de boel

1.160.000 vrijwilligers

45.000 starten een eigen zaak

860.000 mantelzorgers

Onder het motto: ‘Breng groen terug in de stad’, brengt Bubble Post pakjes rond met cargo bikes, trikefietsen en elek-trische camionettes die de traditionele vrachtwagens in de stad vervangen. Met succes, want Bubble Post wil in 2016 haar personeelsbestand van 120 werknemers verdubbelen. Ook andere bedrijven doen dat: ze werken hun eigen mobiliteitsbudget uit of betalen een hogere fietsvergoeding aan hun werknemers.

De Inkes

Blogster en alleenstaande mama Inke Huts is één van de duizenden Belgen die dit jaar amper de eindjes aan elkaar zal kunnen kno-pen. Inke roept niet, ze schrijft. Over hoe moeilijk het is om fulltime te werken en niet rond te komen, over de burnouts waar zoveel mensen mee kampen. En terwijl ze zichzelf in bochten wringt om alle ballen tegelijk in de lucht te houden, blijft ze zich inzetten voor een betere samenleving en geniet van het leven.

Vanuit de oppositie ijvert Groen voor concrete voorstellen die mensen als Inke een duwtje in de rug geven als het moeilijker gaat, een samenleving op mensenmaat waar zorgen voor elkaar, als ouder, kind of mantelzorger, geen ticket naar de armoede is.

Yves De Moor, kruidenier 2.0

Benjamin Rieder, ecokoerier

‘Groen kiest voor de doeners, want jullie maken het

kleine groots. Jullie reiken van onderuit

oplossingen aan voor een toekomst die

menselijker, eerlijker en gezonder is.’

Meyrem AlmaciVOORZITSTER GROEN

2016 lente nationaal.indd 1 2/29/2016 4:43:11 PM

1. Risico op belangenvermenging bij degunning van een overheidsopdrachtBij het toewijzen van leveringen, werken endiensten hoort elk bestuur de wetgeving opoverheidsopdrachten strikt na te leven. Allegegadigden moeten gelijke kansen krijgen, opbasis van objectieve criteria die van bij deaanvang gekend zijn. Men dient zich strikt tehoeden voor mogelijke belangenvermenging.Voor de vernieuwing van de gemeentelijkewebsite schreef het bestuur een opdracht uitwaarop softwareleveranciers kondenintekenen. De meerderheid had dan al zondernadere uitleg het budget voor dit werk van20.000 naar 48.000 euro verhoogd. Het werdpas echt vreemd toen een deeltijdse gemeente-ambtenaar, die meewerkte aan de beoordelingvan de offertes en aan het toewijzingsverslag,tevens deeltijds bleek te werken voor degeselecteerde softwareleverancier.De oppositie heeft deze kwestie aangekaart bijde provinciegouverneur, die na onderzoek detoewijzingsbeslissing van het college vanburgemeester en schepenen heeft geschorst.Het bestuur heeft daarop de beslissingingetrokken en de gunningsprocedureheropgestart.We weten niet of hier sprake was vanbewuste belangenvermenging. Maar er isminstens wel een gebrek aan zorgvuldigheidgeweest bij deze gunningsprocedure. Hetbestuur werd terecht teruggefloten.

2. Een reglement dat "mondelinge vragen"van raadsleden te zeer beknot..."Mondelinge vragen" zijn een verplichtagendapunt op een gemeenteraad. Zo kunnenraadsleden actuele kwesties aankaarten encontrole uitoefenen op burgemeester enschepenen.Het huishoudelijk reglement van onzegemeenteraad voorzag hierop tweebeperkingen: (1) elke fractie mag per zittinghoogstens twee vragen stellen; (2) de vragenén antwoorden worden niét opgenomen in hetverslag van de vergadering

Op klacht van de gezamenlijke oppositie heeftde provinciegouverneur het bestuurterechtgewezen: vraag en antwoord moetenwél in het verslag komen en elke fractie magmaximum vijf vragen stellen. Dat laat degemeenteraad toe om de democratischecontrole op het bestuur naar behoren uit teoefenen. Het reglement werd bijgestuurd.

®

© F

oto:

Fai

rtra

dege

mee

nte

Verantwoordelijke uitgever:Meyrem Almaci, Sergeant De Bruynestraat78-82, 1070 Brussel

Een echte Fairtradegemeente heeft ook oog voor fair play in beleid en bestuur!>

6 OPPOSITIE ALS WAAKHONDVOOR BEHOORLIJK BESTUUR

Als oppositie volg je niet alleen het beleid kritisch op. Je hoort ookmee het respect voor de democratische spelregels te bewaken.Waar nodig trek je aan de alarmbel en klop je bij een hogereoverheid aan om overtredingen aan te kaarten.Twee recente voorbeelden uit de Gaverse politiek.

JEF VERMAEREGemeenteraadslid Groen

Lentewandeling langs "Ommegang"!Het wordt een traditie: de lentewandeling van Groen Gavere.We kiezen er dit jaar voor om Asper opnieuw aan te doen, inhet licht van het omstreden verkavelingsproject"Ommegang" (zie p. 1).Noteer alvast datum en startplaats: zondag 3 april tussen13 en 15 uur, met start aan de kerk van Asper. Westippelen tegen dan een parcours uit en zorgen voor eenverrassingsact rond het bewuste project. Hou onzefacebookpagina in het oog!

-

Fairtradelabel onzichtbaar?Dankzij de inzet van een actieve Fairtrade trekkersgroep enenkele sterk gemotiveerde basisscholen haalde Gavere het"Fairtradelabel" binnen. Geen doel op zich, maar eenhulpmiddel om nog meer mensen bewust te maken van hetbelang van eerlijke handel die de kleine boeren in deproducerende landen een menswaardig inkomen garandeert.Eén manier om als gemeente dit engagement zichtbaar temaken, is het bordje "Fairtradegemeente" langs deinvalswegen. Ondanks formele beloften is hetschepencollege er na bijna een jaar nog steeds niet ingeslaagd om de nodige borden aan te schaffen en op testellen. Bij de trekkers vraagt men zich af of ze ook hier zelfhet heft in handen moeten nemen...

-

Opvang asielzoekers in GavereDagelijks riskeren duizenden oorlogsslachtoffers uitconflictgebieden hun leven om in Europa een veiligonderkomen te vinden. Het is billijk dat elke gemeente eeninspanning levert om enkele vluchtelingen op te vangen.Het Lokaal Opvanginitiatief van het OCMW in Semmerzakebiedt onderdak aan vijf mensen. Het spreidingsplan van destaatssecretaris voor Asiel en Migratie legt Gavere achtextra opvangplaatsen op. Wij zeggen het OCMW onze steuntoe om ook die mensen een menswaardig onderkomen tebieden in onze gemeente. Laat ons niet vergeten welk leedzij al hebben moeten doorstaan voordat ze hier aankomen.

-

Open vergaderingen Groen GavereOm de twee maand houden we een open vergadering in eenleuke kroeg, telkens in een andere deelgemeente. Iedereenis daar welkom voor een gemoedelijke babbel bij een drankje.Kan over koetjes en kalfjes gaan, maar ook over alles wat jekwijt wil over Groen, situaties in Gavere, de Dorpsstraat, deWetstraat of Wall Street. Beschaafde toogpraat dus.Op 21 april vind je ons vanaf 19.30 uur wellicht in DeBetoverde Maan in Dikkelvenne. Hou onze facebookpaginain de gaten voor de definitieve gegevens.

-

VacatureGroen Gavere zoekt nog meer groene denkers en doeners.Benieuwd naar onze werking? Zin om af en toe eenhandje toe te steken? Wil je ons jouw tips doorgeven?

Kom eens langs op een open vergadering (bv. 21 april ,details: zie www.facebook.com/GroenGavere/) of mailinfo@groengavere.be

Groen Gavere

Jef Vermaere

Baaigemstraat 115

9890 Gavere

0476 21 37 38

info@groengavere.be

www.groen.be

@groengavere

facebook.com/groengavere

Deze krant is een uitgave van Groen.Gedrukt op 100% gerecycleerd papier enzonder water door Eco Print Center.