De neus van curieus maart 2009

Post on 23-Mar-2016

218 views 2 download

description

Volta - Nacht van de arbeid Lokaal nieuws Nationaal en provinciaal nieuws U was weer geweldig De culturele ziel van Pascal Smet

Transcript of De neus van curieus maart 2009

De Neus van curieus

Krant voor loKale organisatoren_driemaandelijks _ maart / april / mei 2009_‘de neus van curieus’ is een uitgave van vzw curieus_agoragalerij_grasmarkt 105/41_1000 brussel t 02 552 02 86_f 02 552 02 89_informatie@curieus.be_verantwoordelijke uitgever_Jurgen Theunissen_teksten en eindredactie_An Haelewaeters_foto’s curieus_vormgeving_Ellen Vandewiele

België - BelgiqueP.B.-P.P.

1099 Brussel x

BC 30661

Erkenningsnummer P802028

Volta - Nacht van de arbeid pag. 2Lokaal nieuws pag. 4Nationaal en provinciaal nieuws pag. 5U was weer geweldig pag. 6de culturele ziel van Pascal Smet pag. 7

de neus van curieus_maart 09_pag. 2

nationaal

op 1 mei is het Dag van de arbeid. voor al wie een beetje rood bloed in de aderen heeft, is dat een dag die het hart doet overslaan. Maar geen dag zonder nacht, dacht curieus, en we lanceerden de ‘nacht van de arbeid’, aan de vooravond van 1 mei, in de - waar anders - gentse vooruit.

De Nacht van de Arbeid kreeg een klinkende roepnaam mee: volta. En aan de indrukwekkende affiche te zien, zullen er best wat elektrische volts door de zaal zinde-ren: Leuvens supertalent Selah Sue, A Brand, de prettig gestoorde Nederhop van De Jeugd van Tegenwoordig, De Anale Fase (kleinkunst met een zot randje), Tom Pintens, Lady Linn & her Magnificent Seven, een DJ-set van de Partyharders Squad (een Luiks DJ-trio) en van Nadiem Shah (samensteller van MishMash bij StuBru).

Behalve met muziek zal de Vooruit ook op stelten wor-den gezet met performance en Mieke Maaikes Obscene Kapsalon (audio-installatie van Villanella), videokunst van Klaas Verpoest. In de lounge bar doet een DJ-set van Raz (mintzkov) uw cocktails zalig rimpelen.

U merkt het: het Feest van de Arbeid, dat wij al meer dan 100 jaar vieren, krijgt dit jaar een verrassende cul-turele wending. We hopen dat u er roodgloeiend bij zal zijn, de avond van 30 april in de Gentse Vooruit. Met heel veel energie in de benen en heel veel warmte in het hart. Het wordt een voltreffer!

BALZAAL

21u00 - Selah Sue (solo)

22u30 - A Brand

00u00 - De Jeugd van Tegenwoordig

01u00 - Partyharders Squad - DJ set

03u00 - Nadiem Shah (Mish Mash soundsystem) - DJ set

DOMZAAL

20u30 - Anale Fase

21u30 - Tom Pintens

22u45 - Lady Linn & Her Magnificent Seven

LOUNGE BAR

22u00 - Cocktailbar, DJ-set van Raz (Mintzkov)

DANSSTUDIO

Mieke Maaikes Obscene Kapsalon (Villanella)

Video-installaties van Klaas Verpoest

tickets zijn op voorhand te koop via www.vooruit.be of de avond zelf aan de kassa van De vooruit.

Deuren: 20 uur

inkom: 12 euro in vvk - 15 euro aan de kassa

www.nachtvandearbeid.be

curieus zet Feest van de Arbeid onder hoogspanning

DONDERDAG 30 APRIL VOORUIT GENT

i

selah suebalzaal / 21u00 - 21u45

Een 19-jarige Leuvense die een lucratief platencontract met Universal laat schieten omdat ze het niet ziet zit-ten toegevingen te doen en commerciële brol te ma-ken ? Daar moet wel soul in zitten.

Selah Sue trad ondertussen op in het voorprogramma van Milow en belandde in de Grote Peter Van De Veire-show waar ze televisiekijkend Vlaanderen sprakeloos liet met haar inmiddels legendarische cover van The Zuton’s ‘Valerie’.

Een jaar later hebben zowat alle culturele centra van Vlaanderen mogen kennismaken met dit jonge talent, dat moeiteloos de vergelijking doorstaat met interna-tionale toppers als Amy Winehouse en Erikah Badu. Ondertussen flirt Selah Sue zelfs met het buitenland, Frankrijk en Nederland op kop. Met haar akoestische popnummers, doorsijpeld van zwarte muziek en reg-gae, is ze klaar de hele wereld op haar eigen manier in te palmen.

a brandbalzaal / 22u30 - 23u30

Puur muzikaal en vocaal vuurwerk, dat is wat A Brand ons presenteert. De band is niet voor niets een merk-naam voor catchy songs die stuk voor stuk zonder problemen als single gelanceerd kunnen worden. Vijf mannen in onvermijdelijk kostuum, die ver buiten de lijnen van de typische rock-‘n’-rollconventies kleuren.

Het succes van de eerste twee albums ‘45 RPM’ en ‘Hammerhead’ verzekerde A Brand van een passage langs de grootste festivalweides van België, Nederland, Frankrijk, Zwitserland en zelfs Canada. Met hun laatste plaat ‘Judas’, diept het Antwerpse rockcollectief haar geluid nog verder uit en de felbejubelde single ‘Time’ scheert hoge toppen in de Afrekening.

Verwacht je aan snedige rock-‘n-roll met een drum, een bas, drie gitaren en vijf stemmen. Zonder kapsones, stevenen deze groovy glamrockers van de 21ste eeuw recht op doel af. Maak je klaar voor een setlist die met een rotvaart op je afdendert en melodieën die je nog dagen zullen achtervolgen.

de neus van curieus_maart 09_pag. 3

nationaal

anale fasedomzaal / 20u30 - 21u15

De Anale Fase is een kleinschalig, Nederlandstalig pro-ject tussen twee mensen op één vierkante meter. Joeri Cnapelinckx, frontman Kawada, en Anna Vercammen, tv- en theateractrice, opereren en bricoleren tussen kiekenkot en duiventil in een tuinhuisje te Merchtem.

Eind 2007 ruilde De Anale Fase het tuinhuisje enkele keren met succes in voor de AB in Brussel. De Anale Fase werd tweede in de finale van de Nekkawedstrijd.

Nu stellen ze hun eerste plaat met de naam ‘Uittocht’ voor. Een plaat van eigen makelij, opgenomen binnen en buiten, in tuin en huis. Een speels doch melancho-lisch plaatje als een begrafenisstoet voor al wie een beetje kapot is.

tom pintensdomzaal / 21u30 - 22u15

Tom Pintens is een doler, een muzikale pelgrim die van wanten weet. Hij trekt al jaren door het Vlaamse mu-ziekland en schuwt daarbij de verste uithoeken niet. Op zijn tochten steekt hij overal een handje toe waar nodig en het multitalent heeft er zijn raison d’être van gemaakt om als een bescheiden Hercules van de pop zijn werken tot een goed einde te brengen.

Pintens speelde onder meer bij Flowers For Breakfast, Think of One en Zita Swoon. Ondertussen verliet Tom Zita Swoon en richt hij zich meer op zijn eigen muziek.

Met zijn tweede soloalbum ‘Winter Maakt Ons Vro-lijk’ zorgt hij voor een opvolger die nog rechtlijniger, voller en mooier klinkt dan zijn voorganger. Het Ne-derlandstalige maatpak zit Pintens echt als gegoten. Verwacht je aan een klaterende piano met prachtige zangharmonieën en een magnifiek koor dat nu eens spookachtig, dan weer omhelzend en nog later weer ophitsend klinkt.

de jeugd van tegenwoordigbalzaal / 00u00 - 01u00

De hoofdact van VOLTA 09! En of we daar blij mee zijn... De Jeugd Van Tegenwoordig verpakt invloeden van elektro, hiphop en R&B in een jasje van bizar taal-gebruik, humoristische teksten, neologismen en imita-ties. De teksten zijn in wat de bandleden zelf ‘slecht Nederlands’ noemen, maar flirten voortdurend met woordspelingen naar andere talen.

Je kent deze Amsterdamse rapformatie waarschijnlijk het best van hun eerste hit ‘Watskeburt!?’. Nog voor dit nummer in 2005 in Nederland uitkwam, had het in Luxemburg al een spoor van vernieling achter zich ge-laten. Ook in Nederland en België werd ‘Watskeburt?!’ al snel het woord van de dag.

Een jaar geleden bracht De Jeugd met ‘De Machine’ een tweede album uit. De eerste single ‘Hollereer’ werd gek gedraaid op Studio Brussel, Jim TV en TMF.

Ook hun nieuwe single ‘Datvindjeleukhe’ scheert hoge toppen. Fasten your seatbelts, het dak gaat er bij een optreden van ‘De Jeugd’ meestal af vanaf het eerste moment.

partyharders squad - dj-setbalzaal / 01u00 - 03u00

Partyharders, oftewel het DJ-collectief rond Mon Colo-nel, Papy Harder en The Shore, is momenteel één van de meest toonaangevende electronamen die zich in de frontlinie van de hipheid situeren.

In België liet het Luikse Trio de dansvloer al daveren in Culture Club, Café Capital, Tour & Taxi en op Dour Fes-tival. Samen met So Me staan ze in voor het artwork bij Ed Banger, het label waar ondermeer Mr.Oizo, Justice en tot voor kort Daft Punk onder opereren.

raz - djsetloungebar - brugzaal / 22u45 - 23u45

Raz serveert je een cocktail van rock, dance, bootlegs en mashups. Met bewerkingen die meestal beter zijn dan het origineel, levert Raz de soundtrack voor het be-tere voetenwerk. Herkenbaar, maar anders. De verge-lijking met 2 many DJ’s, Starski & Tonic en Dr. Lektroluv is nooit ver weg. Ondertussen draaide hij al in Culture Club, Petrol en De Cinema.

Lady Linn and Her Magnificent Sevendomzaal / 22u45 - 23u45

Aan mensen met een oor voor talent hoeven we Lady Linn and her Magnificent Seven al lang niet meer voor te stellen. De voorbije jaren maakte deze groep furore met hun mix van oude en nieuwe jazznummers die ons moeiteloos naar de jaren 20,30,40 en 50 terugvoeren.

Wat aanvankelijk begon als eigen interpretaties van bestaande, klassieke jazznummers groeide uit tot het maken van eigen nummers. De eerste eigen single ‘Shopping’ uit 2006, maakte meteen duidelijk wat we van deze band konden verwachten. Hun eerste full CD ‘Here We Go Again’ kwam op de markt in februari 2008 en was ongetwijfeld de bevestiging van de definitieve doorbraak.

Het begint allemaal bij Lien de Greef, de vrouw ach-ter Lady Linn. Muziekliefhebbers leren haar kennen als lead-zangeres van het Gentse elektropopproject Bolchi en het hiphopcollectief Skeemz. Alsof dat nog niet ge-noeg is, verzorgt ze ook zanglijnen voor DJ Red D. Wat van haar een veelgevraagde artieste in de Belgische en internationale house-scene maakt.

Maar de Lady heeft een andere stijl in gedachten. Een grote voorliefde voor old swing jazz en de overtuiging van de actuele kracht van het genre doen haar dromen van een groep die de swing terug naar het heden kan brengen. In 2004 verzamelt ze zeven professionele muzikanten die ze nog kent van het conservatorium in Gent rond zich en Lady Linn and her Magnificent Se-ven is geboren.

nadiem shah - dj-setbalzaal / 03u00 - 05u00

Nadiem was 15 jaar toen hij zijn eerste mix tot een goed einde bracht. Hij kiest de muziek voor het radio-programma ‘Zet hem op Siska’ met Siska Schoeters en in De Maxx gaat hij elke week op zoek naar de aller-leukste dansplaten. Verder volgt hij voor Volt en Mish Mash het muzikale inter-netgebeuren op de voet.

Ook het deejayen is Nadiem doorheen de jaren niet verleerd. Samen met die andere StuBru god Gerrit Kerremans is hij de drijvende kracht achter MishMash Soundsystem.

Met referenties als o.a. StuBruPuntUit, Maxximum, Dour, Pukkelpop, Polsslag, Laundry Day, Afrekenings-fuiven en clubs als Culture Club en Charlatan is Nadiem Shah een gevestigde waarde in de Belgische partyscene.

de neus van curieus_maart 09_pag. 4

De jacht op super 8 werpt zijn vruchten afHet super 8-project is een heus succes. ‘De Jacht op super 8’ leverde ondertussen al duizenden minuten film op. De provincies antwerpen, West-vlaanderen, oost-vlaanderen en vlaams-Brabant verwerkten de beelden in een leuke eindmontage die reeds vertoond werd op verschillende slotavonden. De provincies vlaams-Brabant en West-vlaanderen maakten er iets speciaals van en bieden deze dvd nu te koop aan.

In de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen zijn de Super 8-inzamelmo-menten net achter de rug. In Vlaams-Brabant alleen al kwamen er 273 mensen over de vloer en werden er niet minder dan 3000 spoeltjes verzameld. De provincie Oost-Vlaanderen za-melde 6247 filmpjes van 651 mensen in (het absolute record!) en is nog volop bezig met het verwerken van het oude beeldmateriaal. Ook curieus Brussel doet in juni mee aan de actie. Voor meer informatie over hun inzamelmoment hou je best de website en De Neus in de gaten.

Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen maakten van de slotmontage een echt kunstwerkje en beide dvd’s zijn te koop aan een zeer democra-tische prijs.

West-VlaanderenDe beste en leukste beelden uit de provincie West-Vlaanderen werden samen-gebracht in een heuse nieuws-uitzending met Jessie Decaluwe en Johan Persijn, de eerste nieuwslezers van de regionale televisiezender WTV. Het curieusjournaal bevat verschillende rubrieken: binnenlands nieuws, buitenlands nieuws en natuurlijk veel regionaal nieuws. Zo komen onder de rubriek binnenlands nieuws onder meer de Expo 58, de begrafenis van Achiel Van Acker, het bezoek van de paus aan Ieper en het aanspoelen van Radio Uilenspiegel aan onze kust aan bod. Het bezoek van Koning Boudewijn aan Congo van 1955 vormt dan weer de hoofdbrok van het buitenlands nieuws. Het hoofditem van het journaal is natuurlijk het regionaal nieuws met beelden van stoeten en processies zoals o.a. de Ieperse Kattenstoet, de eerste Bakelandtstoet in Langemark-Poelkapelle en de Heilig Bloed-processie in Brugge. De dvd kost 5 euro (excl. verzendingskosten)

Vlaams-Brabant curieus Vlaams-Brabant maakte een selectie van de leuk-ste en mooiste beelden uit haar provincie. Het resultaat is een 40 minuten durende film die telkens gedraaid werd tijdens de verschillende toonmomenten. De dvd geeft een ludiek over-zicht van mode- en danstrends tussen de jaren 50 en 80, alsook beelden van Vlaams-Brabanders in het buitenland, lokale sportevenementen en een mooie omgevings- en sfeerschets van de provincie in de voorbije decennia. De dvd kost 2 euro (excl. verzendingskosten)

curieus steunt actie ‘Werknemers zijn geen gereedschap’Werknemers moeten de vrijheid hebben om zich te verenigen, overal ter wereld. alleen dan kun-nen ze opkomen voor een leefbaar loon en waar-dige arbeidsomstandigheden. fos-socialistische solidariteit zet samen met aBvv, aCv en andere ngo’s de schouders onder de campagne met als slogan ‘Werknemers zijn geen gereedschap’. curieus nationaal staat achter deze actie en ook de afdelingen kunnen hun steentje bijdragen.

Tijden van crisis doen ons beseffen hoe belangrijk het is om een fatsoenlijk loon te verdienen, om in geval van werkloosheid op een uitkering te kunnen terugvallen en hoe belangrijk vakbonden zijn om dit te kunnen bewaken. Voor meer dan de helft van alle werknemers wereldwijd is dit echter geen evi-dentie. Jaarlijks worden er zelfs honderden mensen vermoord wegens hun vakbondsactiviteiten.

Twee jaar lang benadrukt het fos dat waardig werk voor een fatsoenlijk inkomen het belangrijkste in-strument is om armoede te bestrijden in zuid en noord. De vrijheid om zich te verenigen is een eer-ste stap naar waardig werk. Dat blijkt uit het ver-haal van Sikhula Sonke, de Zuid-Afrikaanse partner die fos in deze campagne centraal stelt. Deze vak-

bond verenigt landarbeid(st)ers op de grote wijn- en fruitplantages nabij Kaapstad in Zuid-Afrika en voert actie voor betere lonen, beschermingskledij en betere werkomstandigheden op de plantages.

Begin alvast met het ondertekenen van de actie-kaart naar de werkgevers op www.waardigwerk.be. Zo steun je de eis dat werkgevers het recht op vrij-heid van vereniging van alle werknemers, net als alle fundamentele arbeidsrechten, respecteren en doen respecteren. Niet alleen in hun eigen on-derneming, maar ook bij hun toeleveranciers, on-deraannemers en dochterbedrijven waar ook ter wereld.

Nieuw creatief project rond armoedein het najaar start curieus West-vlaanderen met het project ‘iedereen Creatief’. De bedoe-ling van het project is om mensen met en zon-der armoede-ervaring een aantal keren samen te brengen en creatief bezig te zijn. een des-kundige begeleider leert de deelnemers aller-lei technieken om te komen tot een mooi eind-product zoals een tekening, schilderij, gedicht, prozatekst, beeldhouwwerk, cartoon, foto of filmpje. Het project staat nog in zijn kinder-schoenen en de provincie West-vlaanderen doet daarom een oproep aan iedereen die in-teresse heeft om mee te helpen aan dit unieke initiatief.

De deelnemers zorgen dus voor allerhande cre-atief materiaal en indien er voldoende creaties zijn, kunnen deze gepresenteerd worden in een lokale tentoonstelling.

Voor de concrete realisatie van dit project werkt curieus West-Vlaanderen samen met ‘Welzijns-schakels’. Zij begeleiden momenteel reeds een aantal groepen van mensen die in armoede leven. curieus West-Vlaanderen zal ook een partnership aangaan met de lokale OCMW’s, Kringloopcentra en sociale economieprojecten. Plaatselijke curieusvrijwilligers helpen mee dit project te realiseren. In het kader van het Participatiedecreet kreeg curieus West-Vlaanderen van Vlaams minister van cultuur Bert Anciaux een subsidie om dit project tot een goed einde te brengen.

Wie belangstelling heeft voor dit pro-ject kan contact opnemen met curieus West-vlaanderen. Je kan partner worden in dit project of je kan eraan meewerken, hetzij als deelnemer, hetzij als deskundig begeleider.

Het was kort maar zeer goed, kort en krachtig. Zo kunnen we onze samenwerking met sofie De ruysser beschrijven. sofie be-gon op 16 januari 2008 te werken op het provinciaal secretariaat van antwerpen. Zij bouwde samen met de afdelingen een aan-trekkelijke werking uit en wist velen te motiveren. Zij plaatste de antwerpse curieuswerking terug op de kaart en drukte haar stempel op de uitwerking van het project ‘De Jacht op super 8’.

Sofie De Ruysser begon op 15 januari 2009 aan haar nieuwe job als erfgoedconsulent voor de Erfgoedcel Antwerpen. In de toe-komst zal ze haar intrek nemen in het MAS in Antwerpen.

Sofie blijft de werking van curieus echter volgen en gaat, wie weet, misschien ooit zelf aan de slag als vrijwilliger. Ze draagt de organisatie een warm hart toe en werkte graag samen met haar provinciale collega’s Petra Leys en Kathleen Vandevelde.

Wij blijven de ingeslagen paden van Sofie voor curieus Antwerpen verder bewandelen, maar één ding is zeker: we zullen haar missen. De hele ploeg van curieus bedankt Sofie voor haar inzet en wenst haar veel succes met haar nieuwe job.

Sofie wordt vervangen door Eve Schippers, te bereiken op hetzelfde adres en telefoonnum-mer. Zij zet de werking van Sofie verder en helpt de afdelingen graag een handje op weg bij het organiseren van activiteiten.

Het ga je goed Sofie!

curieus antwerpen_eve schippers_Belpairestraat 20/bus 9_2600 antwerpen_03 285 91 30_eve.schippers@curieus.be

lokaal nieuws

Wil je een dvd kopen ? De dvd’s zijn te verkrijgen op de provinciale secretariaten van West-vlaanderen en vlaams-Brabant

curieus West-vlaanderenPathoekeweg 34_8000 Brugge_050 47 18 93_ 0477 47 58 73_luc.maddelein@curieus.be

curieus vlaams-BrabantMechelsestraat 70_3000 leuven_016 23 64 34_karen.dewolf@curieus.be

i

i

iMeer info_curieus West-vlaanderen_luc Maddelein_0477 47 58 73Pathoekeweg 34_8000 Brugge_luc.maddelein@curieus.be

Je kan als vrijwilliger of als af-deling natuurlijk ook zelf de handen uit de mouwen steken. surf voor meer informatie naarwww.waardigwerk.be of naar www.fos-socsol.be. Je kan er campagnemateriaal bestellen en je vindt er bovendien voor-beelden van mogelijke acties.

de neus van curieus_maart 09_pag. 5

nationaal&provinciaal

curieus kortgerokt Interessante nieuwtjes die niet lang van stof zijn

Waarom ik curieus werd!Met deze rubriek zetten we telkens een curieusvrijwilliger in de kijker. We wil-len weten waarom vrijwilligers voor curieus kiezen, wat hun drijft en waar-mee ze bezig zijn. Deze keer is het de beurt aan tom Beunens van curieus avelgem.

Eind 2008 richtte Tom de afdeling curieus Avelgem op. Een enthousiaste groep jonge mensen wilde het vroegere CSC-Vormingswerk nieuw leven in blazen.

“We hebben lang gepraat over waar we met curieus Avelgem naar toe wilden. De socialistische zuil in Avelgem telde immers al 8 verenigingen, dus wilden we niet zo maar nummer 9 worden. We stelden ons tot doel de verzuring in de maatschappij tegen te gaan door een maandelijkse activiteit te organiseren die voor iedereen toegankelijk is “, aldus Tom.

curieus Avelgem organiseert ondertussen thematische fuiven, kunstprojecten, ludieke smulpartijen, acties voor het goede doel, culturele uitstappen,…altijd met de bedoeling de aanwezigen een gezellige dag of avond te bieden. Ook aan de gemeentelijke initiatieven als de ‘Zwerfvuilactie’ of de ‘Week van de Smaak’ nam de afdeling deel.

“curieus Avelgem groeide op amper 3 jaar tijd uit tot één van de meest toon-aangevende lokale sociaal-culturele verenigingen.”, aldus nog Tom Beunens.

De afdeling verkoopt zichzelf als een vereniging van de 21 ste eeuw. Ze hebben een website http://curieusavelgem.wordpress.com, leden en sym-pathisanten ontvangen nieuwsbrieven en uitnodigingen via mail en vergaderingen worden vervangen door virtuele chatsessies.

In de toekomst wil curieus Avelgem zijn werking verder uitbouwen. “Enerzijds heeft het bestuur plannen rond stand-upcomedy en een fotowedstrijd. Anderzijds willen we Avelgemnaren met goede ideeën logistiek en financieel ondersteunen bij een activiteit. Zo heeft de afdeling plan-nen voor een tentoonstelling van een unieke collectie oude affiches van lokale paardenkoersen.”, besluit Tom.

Wil jij ons ook vertellen waarom je voor curieus koos? neem dan contact op met an Haelewaeters op het nationaal secretariaat: an.haelewaeters@curieus.be

i

Kattenstoet Het Ieperse Kattenfeest is een zeldzaam folkloristisch o v e r b l i j f s e l van oude Ger-maanse ge-

bruiken. Gelukkig is het niet zo gruwelijk meer als vroeger. Vanaf het einde van de 12 de eeuw tot 1817 werden er immers in Ieper levende kat-ten van het belfort geworpen. Hiermee pro-beerde men symbolisch de kwade geesten te doden, die verpersoonlijkt werden door de kat. Tegenwoordig gooit de nar elk jaar op de twee-de zondag van mei vanuit de belforttoren speel-goedkatjes naar beneden. Om de drie jaar komt hier nog een feestelijke kattenstoet bij, waarin op tientallen praalwagens en met tweeduizend figuranten de rol van de kat in de geschiedenis, de literatuur, de volkstaal en de folklore wordt uitgebeeld. De stoet loopt door Ieper op 10 mei_Meer info_www.ieper.be

Beaufort 03 Na twee succesvolle edities over hedendaagse kunst aan zee, maakt de kust zich op voor een nieuwe uitgave onder de naam ‘Beaufort 03’. Wat enkele jaren geleden een toevallige kunstige ontmoeting was, is uitgegroeid tot een niet te missen cultureel evenement. De Vlaamse kust en de hedendaagse kunst vinden elkaar opnieuw via monumentale installaties en intrigerende werken, ingebed in de unieke biotoop van de dynamische kustgemeenten. Dit jaar is er een ‘Beaufort Outside’ en een ‘Beaufort Inside’. Bij slecht weer kan je dus terecht in het PMMK en het Museum voor Moderne Kunst Oostende. Beaufort 03 loopt van 28 maart tot 4 oktober_Meer info_www.beaufort03.be

Goya, Redon, Ensor. Groteske schil-derijen en tekeningen In het oeuvre van Francisco Goya, Odilon Redon en James Ensor spelen groteske voorstellingen een vooraan-staande rol. Precies omwille van deze tegelij-kertijd lachwekkende en akelige voorstellingen worden deze drie kunstenaars beschouwd als pioniers van de moderne kunst van de 20ste eeuw. Een confrontatie tussen hun werk kan de betekenis van deze drie merkwaardige kunste-naars verhelderen en versterken. Het KMSKA beschikt over een zeldzame reeks etsen van

Goya, een gekleurd pastel van Redon en de grootste Ensorverzameling ter wereld. Vertrek-kend vanuit deze bijzonder rijke collectie wordt de tentoonstelling opgebouwd met bruikle-nen uit binnen- en buitenlandse musea. De tentoonstelling loopt van 14 maart tot 14 juni in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen_Meer info_www.kmwka.be

Karel de Stoute (1433-1477) Deze t e n to o n s t e l l i n g in het Groeninge-museum belicht het leven en de tijd van Karel de Stoute, de zoon van Filips de Goede en Isabella van Portugal. Karel de Stoute ambieerde een rijk dat zich uitstrekte van de Noordzee tot de Middellandse Zee en dankte zijn bijnaam aan zijn onverschrokken-heid. Hij verzamelde ook een spectaculaire reeks titels. Karel verplaatste het Bourgondisch hof van Dijon naar Brussel en bevestigde daar-mee een evolutie naar het noorden die al lang aan de gang was. Hij raakte ook steeds meer in conflict met de toenmalige Franse koning, Lodewijk XI. Op 5 januari 1477 sneuvelde hij tij-dens de slag bij Nancy, in een poging om Nancy op de Lotharingers te veroveren. Zijn paragraaf bevindt zich in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge. Het Bourgondische tijdperk staat be-kend als een bloeiperiode voor handel en nij-verheid, maar zeker ook voor de kunst. Karel zelf was zeer kunstminnend. Hij was componist, zanger en harpist. De tentoonstelling loopt van 21 maart tot 21 juli in samenwerking met het Historisch Museum Bern, dat een indruk-wekkende collectie Bourgondisch erfgoed be-zit en hieruit voor het eerst stukken uitleent. Ook andere belangrijke musea uit Europa en de Verenigde Staten werken mee_Meer info_www.museabrugge.be

Heropening uitgebreid en vernieuwd Gallo-Romeins Museum in Tongeren Begin dit jaar opende het vernieuwd Gallo-Romeins Museum zijn deuren. De lichtinval gebeurt via geheimzinnige patio’s, die een link leggen naar de archeologische ondergrond. Er is meer dan 1500 vierkante meter tentoonstel-

lingsruimte. De presentatie van de collectie is tegelijkertijd aangrijpend en informatief_Meer info_www.galloromeinsmuseum.be

Da Van Dyck a Bellotto. De geboorte van de goede smaak en Italië. Voor de viering van 150 jaar Italiaanse eenmaking maakt het toenmalige epicentrum Turijn zich op om het oude koninklijk paleis van het Huis Savoye te verbouwen tot een uitgebreid mu-seumcomplex. Zo krijgt het Paleis voor Schone Kunsten een honderdtal schilderijen van grote Vlaamse en Italiaanse meesters in bruikleen. De meeste doeken, die sinds 1832 schitteren in de Galleria Sabauda, werden voor de gele-genheid gerestaureerd. Boek alvast je reis naar Italië met Brueghel, Rubens en Van Dyck. De tentoonstelling loopt nog tot 24 mei in het Pa-leis voor Schone Kunsten Brussel_Meer info_www.bozar.be

Mano Mundo De veertiende editie van het reusachtige gratis familiefestival. Het festival heeft steeds en uitgebreid en gevarieerd pro-gramma. Buiten lokale wereldmuziek, work-shops, danslessen en vele andere activiteiten, neemt de organisatie bescheiden stapjes om nog een streepje cultuur toe te voegen aan het festival. Er is literatuur, een poëziepro-gramma, film en stand-upcomedy. Het festival loopt van 8 mei tot en met 10 mei_Meer info_www.manomundo.be

Koningin Elisabethwedstrijd voor viool Dit is de vijftiende editie van de wedstrijd die aan het favoriete instrument van Koningin Elisabeth gewijd is. Eens te meer zal een nieu-we generatie jonge violisten strijden om deze prestigieuze titel. Van 19 tot 22 mei kan je de masterclasses bijwonen, met vier wereldwijd gereputeerde juryleden van de vioolwedstrijd: Salvatore Accardo, Lewis Kaplan, Boris Kuschnir en Gérard Poulet. Deze masteclasses gaan door op 19 mei (Boris Kuschnir, Gérard Poulet), 20 mei (Gérard Poulet, Boris Kuschnir), 21 mei (Lewis Kaplan, Salvatore Accardo) en 22 mei (Salvatore Accardo, Lewis Kaplan). Begin juni wordt ook een driedelige cd-box met de hoog-tepunten van deze sessies uitgegeven_Meer info_www.imkeb.be

Erfgoeddag 2009 Uit Vriendschap!? Uit Vriendschap!? handelt over alle vormen van ami-caliteit, camaraderie en ‘voortgezette’ of ‘afge-leide’ vormen van liefde, toewijding, coalities en allianties. Wat maakt een vriend tot een echte vriend, vroeger en nu ? Bloed- of logebroeders, gezworen vijanden, rituelen, getuigenissen uit verre verledens,…Uit Vriendschap!? roept op om alle vormen van warme gevoelens die ooit tussen mensen hebben bestaan in de kijker te zetten. Deze activiteit gaat door op verschillen-de locaties_Meer info_www.erfgoeddag.be

Nieuw boek over ’10 jaar cultuur-en jeugdbeleid in Vlaanderen’ Minister van cultuur Bert Anciaux heeft een beleidsboek samengesteld over 10 jaar cultuur- en jeugdbeleid in Vlaanderen. Dit boek maakt een balans van het voorbije decennium. Het biedt geen systematische opsomming of een volledige inventaris, maar vertelt en illustreert met grote en kleine verhalen, op zoek naar inhoud, visie en waarden, maar ook in getuigenissen van praktijken en methodieken. Het vormt een levendige erehaag voor de makers en de smakers die in Vlaanderen cultuur- en jeugdprojecten inhoud en vorm geven_Meer info_Je kan het boek bestellen door een mailtje met naam en adres te sturen naar tina.vanacker@cjsm.vlaanderen.be

de neus van curieus_maart 09_pag. 6

u was weer geweldigcurieus is een originele, leuke en vernieuwende organisatie en wij organiseren activiteiten met een lage drempel voor een ruim en divers publiek. Onze curieusvrijwilligers zijn op hun beurt ook al-lemaal leuk en origineel. Wij weten dat u geweldig bent. Het hoeft niet meer bewezen te worden, maar foto’s zeggen soms meer dan woorden. Daarom hieronder een beeldverslag van onze vrijwil-ligers, curieusmedewerkers en natuurlijk het publiek waar we het voor doen.

Deze keer een greep uit ons divers aanbod: Cultuurmarkt Vosselaar, Cyclo Inferno, curieus Kalmthout klaar voor nieuw seizoen, Rode Leeuwen in Brussel, De Jacht op/Nacht van Super 8, Slothappening Kiezen voor Kunst, curieus op bezoek aan het Europees Parlement, curieus Brus-sel energieavond, curieus Molenbeek en August Vermeylenkring op bezoek in tweetalige school, Valentijnstocht Meulebeke, opbouw ’t Dorp Slingert, en opname curieusnieuws.

de neus van curieus_maart 09_pag. 7

interviewPascal Smet

De culturele ziel vancurieus is benieuwd wat cultuur al niet kan betekenen voor haar bekende en minder bekende sympathisanten. We peilen naar hun culturele voorkeuren en willen weten wat hen kan boeien, waar ze van wakker liggen en welke culturele belevenis ze dit jaar graag zouden meemaken of organiseren. Deze keer is het de beurt aan Pascal smet, Brussels minister van openbare werken en mobiliteit.

naar welke culturele activiteit ben je onlangs nog ge-weest? Denk ruim want curieus bekijkt cultuur in de brede zin van het woord. Cultuur is voor curieus meer dan kunst met de grote K.

Naar een concert van Maria Bethania, een grote Braziliaanse zangeres. Zij is de zus van Caetano Veloso en ze trad op in Parijs.

Heb je ervan genoten of kon het beter?

Het was goed, al vond ik dat ze een beetje afstandelijk was.

stel, je kan zelf een culturele activiteit organiseren, wat zou je dan organiseren?

Een groot bal populaire. Op een groot plein of in de stra-ten van de hoofdstad. Ik zie het zo voor mij: jong, oud, Franstalig, Nederlandstalig, gekleurd en niet-gekleurd. Iedereen danst met livemuziek en viert feest op een zo-merse avond.

Welk boek ligt er op je nachtkastje?

De Vliegeraar, de debuutroman van auteur en arts Khaled Hosseini. Dit boek is echt meesterlijk. Je begint het te lezen en je stopt niet meer tot het uit is. Of toch: af en toe moet je het even aan de kant leggen, omdat het je zo naar de keel grijpt. De Vliegeraar vertelt het verhaal van twee beste vrienden die samen opgroeien in het vre-dige Kaboel, Afganistan, tot een vreselijke gebeurtenis en het schuldgevoel dat daarmee gepaard gaat de vrien-den voorgoed uit elkaar drijft. Op de achtergrond van het verhaal staan een aantal gebeurtenissen uit de geschie-denis van Afganistan, van de val van de monarchie, via de Sovjetinvasie tot het Talibanregime.

Welk boek staat er op jouw verlanglijstje?

‘Gomorra’ van Roberto Saviano. In zijn boek ‘Gomorra’ combineert Saviano het journalistieke verslag met lite-ratuur en vertelt hij over de economische heerschappij van de Camorra, de Napolitaanse maffia. Ook zijn essays en artikelen gaan over de Camorra en de georganiseerde misdaad in het algemeen.Het boek werd in korte tijd een hype in Italië. Saviano ontving als gevolg hiervan dreigbrieven en zwijgende telefoontjes en was uiteindelijk gedwongen om onder te duiken. Momenteel leeft hij het leven van een voort-vluchtige. Ongelooflijk dat zoiets nog mogelijk is. Ik heb respect voor de doorzettingskracht van mensen die het verschil maken.

van welk televisieprogramma heb je genoten?

CSI.

Welk televisieprogramma jaagt jou op de kast?

De Pfaffs.

als je zelf een televisieprogramma mocht in elkaar ste-ken, waarover zou dat dan gaan?

Een programma over hoe steden omgaan met openbare

ruimtes. Of hoe ze er niet mee omgaan. Ik zou voorbeel-den vergelijken uit verschillende steden. Ik zou proberen aantonen hoe je een openbare ruimte kapot kan maken, of net opwaarderen. Openbare ruimtes moeten ont-moetingsplaatsen zijn voor de mensen in de stad. Mijn programma zou niet alleen gaan over grote en bekende pleinen, maar ook over kleine ingrepen in de openbare ruimtes die het leven in de stad aangenamer maken. Een programma over mensen die de echte bouwstenen van de stad zijn.

Welk is je favoriete kunstwerk of wie is je favoriete kunstenaar?

Kunstschilder, graficus, fotograaf en filmmaker Andy Warhol. De manier waarop deze man in het leven stond en tegen de kunst aankeek, vind ik fascinerend. Hij was ook de inspiratiebron voor heel veel artiesten na hem. Hoewel Andy Warhol de popart niet heeft uitgevonden en zelfs geen voorloper was van deze invloedrijke kunst-stroming, werd hij toch de belangrijkste kunstenaar van de popart.

Wat is je favoriete muziek? Welke CD heb je recent nog gekocht of beluisterd?

Bossa Nova. De ‘Bossa Nova’ is een muziekstijl, van eind jaren vijftig, die ontstaan is in Amerika vanuit de Braziliaanse samba (als basisritme) en beïnvloed werd door de jazz. Bossa Nova klinkt erg warm en sensueel, altijd rustig en nooit agressief.De laatste CD die ik gekocht heb is ‘Stabar mater’ van Vivaldi. ‘Stabar mater’ raakt mij tot in het diepst van mijn ziel. Ik vind die muziek zo mooi dat ik het jammer vind dat ik zelf geen muziek kan maken.

curieus geeft jong beginnend talent graag een kans. Welk beginnend talent zou jij een hart onder de riem willen steken?

Benjamin Vandewalle, danser. Benjamin Vandewalle studeerde twee jaar gele-den af aan PARTS, Anne Teresa de Keersmaekers school voor he-dendaagse dans. Sindsdien creëert hij dansvoorstel-lingen en performances. In de Monty in Antwerpen is momenteel zijn voorstelling “In between” te zien. Samen met Vincento Carta danst Vandewalle in een zwarte kubus. De toeschouwers nemen plaats rond de ku-bus en krijgen een kijkbuis om de voorstelling te bekij-ken. Benjamin Vandewalle reist ook regelmatig naar

Zuid-Afrika om er te werken als docent en choreograaf voor Danspunt in het Community Centre in Ipelegeng en bij de hedendaagse dansopleiding Nyakaza, beide in Soweto, Johannesburg. Tijdens zijn laatste reis trok hij er de straat op met een groep jonge dansers. Samen maak-ten ze de beelden voor de video-installatie 3x3 Joburg: een choreografische documentaire van het leven in de Zuid-Afrikaanse grootstad vandaag.

Waar wordt volgens jou te weinig aandacht aan be-steed in het culturele landschap? Wat zou je meer aan bod willen zien komen?

Dans, Brussel moet zich nog meer op dans profileren.

Kan kunst de wereld redden?

Nee, maar kunst kan wel de weg aangeven. Voor mij zijn kunstenaars avant-gardisten. Zij lopen voorop, zien en weten meer en moeten hun kennis vertalen naar een we-reld die hun soms niet wil of niet kan begrijpen.

Kan je via kunst en cultuur een sociaal belangrijke boodschap overbrengen?

Uiteraard.

tot slot:

stel, je mag een curieuswens doen, welke activiteit of actie zou je graag door curieus geor-ganiseerd zien?

Een groot bal populaire met gratis eten en muziek op de grote markt in Brussel.

Voor mij zijn kunstenaars avant-gardisten.

‘Stabar mater’ raakt mij tot in het diepst van mijn ziel.

Ik vind die muziek zo mooi dat ik het jammer vind dat ik zelf geen

muziek kan maken.

Ik heb respect voor de doorzettingskracht van mensen

die het verschil maken.

praktisch

Provinciale secretariaten van links naar rechts...

Antwerpen:Eve Schippers_Belpairestraat 20/bus 9_2600 Antwerpen_03 285 91 30_info.antwerpen@curieus.beLimburg:Kris Verduyckt_Guffenslaan 108_3500 Hasselt_011 30 10 93_info.limburg@curieus.be Brussel:Sarah De Boeck_Agoragalerij_Grasmarkt 105/bus 41_1000 Brussel_02 504 91 96_info.brussel@curieus.beOost-Vlaanderen:Hannelore Bonami_Speldenstraat 1-5_9000 Gent_09 265 79 48_info.oost-vlaanderen@curieus.beVlaams-Brabant:Lothe Ramakers_Mechelsestraat 70_3000 Leuven_016 23 64 34_info.vlaams-brabant@curieus.beWest-Vlaanderen:Luc Maddelein_Pathoekeweg 34 _8000 Brugge_050 47 18 93_info.west-vlaanderen@curieus.be

Nationaal secretariaatcurieus vzw_agoragalerij_grasmarkt 105/41_1000 Brusselinformatie@curieus.be_t 02 552 02 86_f 02 552 02 89

‘Ons winkeltje’Verzamel snel je collector’s item of vereenvoudig je werking

• vlag € 15,00/stuk• pin € 0,40/stuk• ringmap € 4,00/stuk• zakje € 2,50/stuk• t-shirt € 10,00/stuk• imagofolder € 0,10/stuk [afdeling: 200 gratis/jaar]• wervingsfolder € 0,10/stuk [afdeling: 50 gratis/jaar]• sticker € 0,06/stuk [afdeling: 100 gratis/jaar]• balpen € 0,50/stuk [afdeling: 50 gratis/jaar]• incopieerbare A3 affiche € 3,00/50 extra [afdeling: 50 gratis/jaar]• imagoaffiche AO € 1,00/10 extra [afdeling: 10 gratis/jaar]• stappengids gratis• koersaffiche [8 variaties] € 1,00/stuk• koerszakboekje gratis• ballonnen gratis [afdeling: 50 gratis/jaar]• grote heliumballon € 12,50/stuk• DVD 1 mei afdeling: 10 gratis/jaar

PROMISESCarlos Bolado – 2001 – VS – Engels/Arabisch/He-breeuws gesproken, Nederlands ondertiteld – Thema: Palestijns-Israelisch conflict‘Promises’ is een documentaire over zeven kinderen in Jeruzalem, jongens en meisjes van Joodse en Palestijnse herkomst, die gedurende drie jaar zijn gevolgd en de kans kregen om met elkaar te spelen en te praten. De kinderen zijn tussen de negen en der-tien jaar oud, van zowel gematigde als extremistische Palestijnse en Israëlische ouders. ‘Promises’ geeft een alternatieve kijk op het Joods-Palestijnse conflict.

Ken Loach – 2008 - Groot-Brittanië – Engels gesproken, Nederlands ondertiteld – Thema: werkmigratie en men-senhandelAngie is jong, slim en werkt voor een rekruteringsbe-drijf, dat vooral arbeiders gaat ronselen in Oost-Europa. Na haar (onrechtvaardige) ontslag, krijgt ze het idee dat ze even goed een eigen bedrijf kan beginnen, samen met haar vriendin Rose. Ze denkt immers alle zwepen van het vak te ken-nen. Al van bij het begin is het een clandestiene operatie en dat wordt steeds er-ger.

Florian Henckel von Donnersmarck – 2006 – Duitsland – Duits gesproken, Nederlands ondertiteld – Thema: Oost-Berlijn voor de val van de muur.Gerd Wiesler, Stasi-officier, krijgt het toezicht op de toneelschrijver Georg Dreymann toevertrouwd. Hij vraagt zich niet eens af of het niet om een nepintrige gaat, in scène gezet door de minister van cultuur Bruno Hempf. Die is verliefd op Dreymanns vriendin, de toneelspeelster Christa-Maria Sieland en wil hem laten verdwijnen. Zijn meerdere Luitenant Grubitz hoopt er een car-rièrevoordeel uit te halen. Wiesler, vrijgezel en zo goed als zonder privéleven, ont-dekt tijdens zijn toezicht de we-reld van de kunst, van de liefde en van de vrijheid van geest. Hori-zonten die hem tot dan toe onbe-kend waren.

SICKOMichael Moore – 2007 – VS – Engels gespro-ken, Nederlands ondertiteld – Thema: gezond-heidszorgMichael Moore’s laatste documentaire ‘SICKO’ stelt de Amerikaanse gezondheids-zorg aan de kaak. Je kan gerust spreken over een gebrek aan gezondheidszorg want 50 miljoen mensen in de VS hebben geen enkele vorm van ziekteverzekering. Zij die wel verzekerd zijn, kunnen evenmin op hun beide oren slapen. ‘SICKO’ gaat in de eerste plaats over de Amerikanen die wél een ziek-teverzekering hebben, maar die nog steeds niet kunnen genieten van een eerlijke ge-zondheidszorg.

GEGEN DIE WANDFatih Akin – 2004 – Duitsland - Duits gespro-ken, Nederlands ondertiteld – Thema: inter-culturaliteitEen liefdesdrama in Hamburg over een Turks-Duitse vrouw die aan haar conserva-tieve milieu wil ontsnappen. De levens van Cahit en Sibel worden gedomineerd door angst, woede en onrust. Ze trouwen met elkaar zodat Sibel onder het juk van haar Turkse familie kan uitkomen. Uitbundig ge-niet ze van haar vrijheid, maar als de liefde daadwerkelijk hun levens binnensluipt, neemt het verhaal een dramatische wen-ding.

WE FEED THE WORLDErwin Wagenhofer – 2005 – Oostenrijk – Duits gesproken, Nederlands ondertiteld – Thema: milieu en voedselindustrieMet even wondermooie als onvergetelijke beelden ontrafelt ‘We Feed the World’ het bizarre verhaal van ons voedsel, alvorens het in de rekken van de supermarkt belandt. In ‘We Feed the World’ laat regisseur Erwin Wagenhofer met veel oog voor detail zien wat de gevolgen zijn van de globalisering van de voedselindustrie. Hij onderzoekt de marktmechanismen die ten grondslag lig-gen aan onze voedselindustrie en roept ver-schillende interessante vragen op.

DARWIN’S NIGHTMAREHubert Sauper – 2004 – België/Frankrijk/Oostenrijk – Frans gesproken, Nederlands on-dertiteld – Thema: andersglobalisering‘Darwin’s Nightmare’ is geen uitgesponnen theoretisch relaas, maar het verhaal van de inwoners van het Tanzaniaanse stadje Mwanza aan het Victoriameer. De film ver-telt persoonlijke verhalen van de mensen die werken in de vis- en transportindustrie. Op die manier krijgen we een bijzonder bij-tende allegorie van de nieuwe wereldorde. Want Tanzania is niet alleen één van de armste landen ter wereld, terwijl de dure vis geëxporteerd wordt, moet de lokale, door hongersnood, prostitutie, AIDS en misdaad getroffen bevolking zich met de rotte vis-karkassen tevreden stellen.

Organiseer een docufilmavond in je afdeling‘Das leben der anderen’ nu in curieusaanbod

curieus zet zijn cinefiele traditie voort en breidt zijn aanbod van films en documentaires verder uit. in het kader van het nieuwe jaarthema ’20 jaar val van de Berlijnse Muur’ werd er besloten om de film ‘Das leben Der anderen’ op te nemen in het aanbod. een unieke kans dus om zelf aan de slag te gaan en deze film in je afdeling te tonen. Daarnaast zorgen wij indien gewenst ook voor sprekers, promotie- en projectiemateriaal. Hou ons aanbod in de gaten, want dat wordt regelma-tig aangevuld met nieuwe films. De volgende films zitten momenteel in ons aanbod:

Nieuwe medewerkers curieuscurieus mag een aantal nieuwe mensen verwelkomen binnen de organisatie. Zowel in de provincies West-vlaanderen, antwerpen en oost-vlaanderen als op het nationaal secreta-riaat zijn er een aantal nieuwe mensen begonnen. even een korte voorstelling:

Eve Schippers, 25 jaar, vervangt Sofie De Ruysser op het provinci-ale secretariaat van Antwerpen. Eve studeerde criminologie aan de Universiteit van Gent en is afkomstig uit Deurne. Zij houdt vooral van alles wat Antwerpen als grootstad en de provincie Antwerpen te bieden heeft en zal de goede provinciale werking van Sofie verderzetten.

In West-Vlaanderen is Saidjah Coudenys gestart op 2 maart. Hij vervangt tijdelijk Mario Craeynest en zal zich vooral bezighou-den met de boekhouding. Daarnaast springt hij bij waar nodig om de provinciale werking van West-Vlaanderen te ondersteu-nen. Saidjah is 31 jaar en woont in Ruddervoorde.

Dieter Vander Steene vervangt Tinneke Rau op het provinciale secretariaat van Oost-Vlaanderen. Hij vervolledigt het team van Hannolore Bonami, Jonny Lampens en Leen Dhaenens. Dieter is 24 jaar en komt uit Sint-Denijs-Westrem.

Op het nationaal secretariaat werd het team uitgebreid met Inne Van Engeland. Inne, 26 jaar, komt van Lommel, woont in Leuven en studeerde regentaat en zal zich vooral bezighouden met spon-sordossiers en beleidsplanning.

eve schippers

said

jah Coudenys

Die

ter vander steene

inne van engeland

IT’S A FREE WORLD

das leben der anderen

Nieuw

Nieuw