De neus juni 2015

44
Afgiftekantoor Brussel x België-Belgique P.B.-P.P. 1099 Brussel x BC 30661 Erkenningsnr. P802028 EEN UITGAVE VAN VZW CURIEUS - AGORAGALERIJ, GRASMARKT 105/41, 1000 BRUSSEL DRIEMAANDELIJKS - JUNI/JULI/AUGUSTUS 2015 - VU: JURGEN THEUNISSEN

description

Tapas, de nationale vrijwilligersdag, samen(K)leven, de deelstickertjes en zoveel meer.

Transcript of De neus juni 2015

Page 1: De neus juni 2015

1

Afgiftekantoor Brussel x

België-BelgiqueP.B.-P.P.

1099 Brussel xBC 30661

Erkenningsnr. P802028

EEN UITGAVE VAN VZW CURIEUS - AGORAGALERIJ, GRASMARKT 105/41, 1000 BRUSSELDRIEMAANDELIJKS - JUNI/JULI/AUGUSTUS 2015 - VU: JURGEN THEUNISSEN

Page 2: De neus juni 2015

2

INHOUD• TAPAS - NATIONALEVRIJWILLIGERSDAG PAG.3/5• SAMEN(K)LEVEN DE DEELSTICKERTJES PAG.6-7• GO SHOOT IT DE WINNAARS PAG.8-14• CURIEUSENMVO PAG.15• FOTOVERSLAG VOLTA XL PAG.16-19• BELBOS PAG.20• KORTGEROKT PAG.21-24• PROVINCIAAL NIEUWS PAG.24-34• UWASWEERGEWELDIG PAG.35-39• DE CULTURELE ZIEL VAN RESUL TAPMAZ PAG.40-42• AFDELING INDEKIJKEREVERE PAG.42-43• AFSCHEID LOTHE WELKOM STÉPHANIE PAG.44

•Nationaalsecretariaat:Agoragalerij,Grasmarkt105/41•1000Brussel025520286•[email protected]

• Oost-Vlaanderen:Charlotte Lootens Speldenstraat1-5•[email protected]

• Brussel:Dietlinde Oppalfens Grasmarkt105/bus41•1000Brussel

025049191•[email protected]

• Vlaams-Brabant:Stéphanie Jager Mechelsestraat70•[email protected]

ONZE SECRETARIATEN•West-Vlaanderen:Mathijs GoderisPathoekeweg34•[email protected]

•Antwerpen:Carolien Moens LangeVanRuusbroecstraat762018Antwerpen•[email protected]

• Limburg:Kris Verduyckt Guffenslaan108•3500Hasselt011301093•[email protected]

Page 3: De neus juni 2015

3

proeven van

TAPASVRIJWILLIGERSDAG

ZATERDAG 19 SEPTEMBER * 10U15FELIXARCHIEF ANTWERPEN

WORKSHOPSOPLEIDINGEN

BRAINSTORMSSPEEDDATE

JAN ROEGIERSKOOKT

VOORSTELLING JAARPROGRAMMAZOMERTOEREN WINTERKURENNIEUW WERKINGS-HANDBOEK

Tapas_Rollup.indd 1 15/06/15 14:40

Page 4: De neus juni 2015

4

Je zag ze ongetwijfeld al opduiken in het straatbeeld (of in de media). De deelstickertjes van Curieus zijn een schot in de roos. Het opzet is even simpel als geniaal (al zeggen we het zelf ;-) ). Wie deelstickertjes (eenvoudige pictogrammen) op zijn brievenbus kleeft, geeft aan zijn buren te kennen dat hij een sociale ziel is. Want het is toch al te zot dat élk huisgezin een boormachine aankoopt, terwijl je even goed bij je buren kan aanbellen en dat van hen kan lenen. In België wonen 1 op 3 mensen alleen, vaak in kleine appartementen of rijhuisjes (en dus zonder room for a pony, zoals ‘Hyacinth Bucket’ die de schone schijn ophoudt). Het betekent dat we echt wel wat spullen kunnen delen met elkaar (denk maar aan een ladder, frietketel, grasmaaier of snoeischaar), en op die manier onze kleine woonruimte niet hoeven vol te proppen met alsmaar meer consumptiegoederen. Maar vooral betekent het dat Curieus een sterk statement maakt voor meer warme buurten. Bekijk zeker op www.zomertoerenwinterkuren.be hoe je zelf aan de slag kan met de deelstickertjes van SAMEN(k)LEVEN. Ga in jouw straat aanbellen bij jouw buren en overtuig ze om hun brievenbus te pimpen, deel ze uit tijdens een buurtfeest, organiseer een geefplein of garageverkoop en lanceer de deelstickertjes daar met veel bombarie … Ik kleefde het stickertje met een barbecue, champagneglazen en grote kookpot alvast op mijn brievenbus. Nu nog mijn buren overtuigen om hun partytent te delen. Want ik kijk uit naar een lange hete feestelijke zomer :)Verder in deze Neus vind je het resultaat van onze intensieve tweede BelBosactie (7023 nieuwe bomen worden dit najaar

EDITO VOORZITTER

aangeplant!) en fantastische sfeerbeelden van een memorabele VOLTA XL (met Daan en Dirk De Wachter die op de dag dat alle filerecords werden gebroken een uitverkochte Theaterzaal gelukkig maakten, maar ook met topoptredens van Admiral Freebee, Blaudzun, Hydrogen Sea en een pittig racismedebat). Bovendien ontdek je hier alle winnaars van go SHOOT it (wat een pareltjes!). De provinciale tentoonstellingen liggen ondertussen achter de rug, maar je kan de foto’s uiteraard ontlenen en in jouw gemeente of wijk tentoonstellen. Doen!En stip alvast zaterdag 19 september aan in je agenda. Dan trek ik voor jou mijn koksmuts aan en kook voor jou op TAPAS, de allereerste nationale vrijwilligersdag van Curieus. Een dag om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Een dag om te proeven van Curieus. Je kan er kennismaken en je enthousiasme delen met Curieusvrijwilligers uit alle hoeken van het land, interessante vormingen volgen en de nieuwe Curieusprojecten ontdekken waarmee we mensen willen verzachten en buurten zuurstof geven. Heel graag tot dan.

Maar eerst … genieten van de

zomer!

Warme groetJan Roegiers

voorzitter Curieus nationaal

Page 5: De neus juni 2015

5

Na het succes van de provinciale afde-lingsdagen, organiseert Curieus nu ook een nationale vrijwilligersdag. Op 19 september zakken we allemaal af naar Antwerpen, meerbepaald naar het Felixarchief. Zet deze datum met stip in je agenda. Het wordt een inte-ressante en leuke dag met workshops, speed date, opleidingen, een leuk eten-tje, receptie en muziek. Allen daar-heen!

De afdelingsdagen in onze provin-ciesblijkenondertusseneen succes teworden.Tijdvooreennationalevrijwil-ligersdagdachtenwij.Weverzamelenalonzeactieveenminderactievevrijwilli-gersopéénplaatsvooreeninteressantedagmetopleiding,feedback,input,ont-moeting,inspiratieenverwennerij.Het programma ligt nog niet volledigvast,maarwekunnentochaleentipjevandesluieroplichten.Wegevenjulliehet voorlopigeprogramma reedsmee.Onzeprovincialemedewerkershoudenjullieverderopdehoogte.

Om10u15startonzedag.Jekanalvasteenglimpopvangenvanonsnationaalactiemateriaal,tentoonstellingenenpro-jecten.Onze voorzitter zal vervolgensiedereenverwelkomen.Om11u00begintonzespeeddate.Zokanjekennismaken

met je collega-vrijwilligers.Bekijkhoezijhet inhunafdelingaanpakken, leervanelkaarssuccessenenmisschienookvanelkaarsfouten.Maarvooral,leerdeanderevrijwilligersvanCurieuskennenenmaakereenleukedagvan.

Alsjullieelkaarkennen,beginthetseri-euze werk.We organiseren een reeksworkshops, gaande van voorstellingjaarprogramma,voorstellingzomertoe-ren/winterkuren, voorstelling FestivalvandeGelijkheidtotdevoorstellingvanhet nieuwe werkingshandboek en eenheusekookworkshop.Ergensdaartussenorganiserenweeenbrainstormmetonzevrijwilligers.

Om half één genieten we van eencopieuze maaltijd, bereid door onzevoorzitterJanRoegiers.

Indenamiddagvoorzienweeenaantalopleidingenmetalsonderwerp:socialemedia,hoewerkendemedia,verzekerin-gen,fondsenwervingentoogstrateeg.

Endaarnamagudeechtetoogstrateeguithangenoponzefijnereceptiemeteenstreepjemuziek!

Afspraak 19 september, Felixarchief, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen

CURIEUSORGANISEERTNATIONALEVRIJWILLIGERSDAGINANTWERPEN

proeven van

TAPASVRIJWILLIGERSDAG

ZATERDAG 19 SEPTEMBER * 10U15FELIXARCHIEF ANTWERPEN

WORKSHOPSOPLEIDINGEN

BRAINSTORMSSPEEDDATE

JAN ROEGIERSKOOKT

VOORSTELLING JAARPROGRAMMAZOMERTOEREN WINTERKURENNIEUW WERKINGS-HANDBOEK

Page 6: De neus juni 2015

6

DEEL JE INBOEDEL MET JE BUUR

WWW.CURIEUS.BE

CurieuswilburenlatendelenNieuwproject

‘Samen(k)leven’

bevordertsociale

weefsel

Curieus vzw lanceert haar nieuwe project ‘SAMEN(K)LEVEN’ in Vlaanderen en Brussel. Met dit project verdeelt ze momenteel op grote schaal ‘deelstickertjes’, die mensen op hun brievenbus kunnen kleven. Daarmee laten mensen aan hun buren weten welk materiaal ze kunnen komen lenen. Het doel van het project: mensen aanzetten tot duurzaam materiaalgebruik en een ferme bijdrage leveren aan een warmere samenleving.

Page 7: De neus juni 2015

7

Ishetnietvreemddatélkhuisgezineenboormachine aankoopt, terwijl je evengoedbijjeburenkanaanbellenendatvanhenkanlenen?Zekerwanneerjebedenktdat1op3huishoudensinBelgiëalleen-wonerszijnendatwesteedsdichterbijmekaarlevenishetmaaraltebelachelijkdat je zélf het volledige gamma aanhuishoudtoestel len , speelgoed ,tuingerief…inhuishaalt.Bovendien,80%vanonzespullengebruikenwenietvakerdanéénkeerpermaand.

Delenvankostbaargoedisnietalleeneenpositiefalternatiefvooronzedolge-draaide consumptiemaatschappij .Maarookeenfijnemanieromjeburente lerenkennenenhetsocialeweefselindebuurtteversterken.Holdusnietblindelingsnaardewinkelwanneerjeeenhuishoudtoestelontbeert,maarbelevenaanbijjeburen.Envraagofjedatvanhenmaglenen.

Om je hiermee te helpen verdeeltCurieusde‘deelstickertjes’.Eenwaslijstaanaantrekkelijkepictogrammenvan

toestellenenanderevoorwerpendie je zou kunnen ontlenen ofdie je zelf kan uitlenen aan jeburen.Denkenwemaaraaneenfrigobox, een fietspomp, aperi-tieftafels, frietketel, kruiwagen,ladder, tent, tuinslang, verhuis-dozen, tuintafel, verrekijker,parasol,wafelijzer,grotekookpot,champagneglazen en eenlichtslinger.

Wil je meedoen? Kleef dezestickertjesdanop jouwbrieven-bus,aanjeraamofopjevoordeur…engeefzoaanjeburentekennenwelkmateriaalzebijjoukunnenlenen.Ofbeternog:zetjebuurtof

straataanommeetedoen.Trekmetjeafdelingopstapinjouwgemeente,stadofbuurtenmobiliseerdeinwonersomdeeltenemenaandezeactie.

Je kan steeds terecht voor een verseladingstickertjesopvolgendeadressen:Curieusnationaal en Brussel,Agoragalerij,Grasmarkt105bus41,1000BrusselCurieusWest-Vlaanderen,Pathoekeweg34,8000BruggeCurieusOost-Vlaanderen,Speldenstraat1,9000GentCurieusAntwerpen,LangeVanRuusbroecstraat76,2018AntwerpenCurieusVlaams-Brabant,Mechelsestraat70,3000LeuvenCurieusLimburg,Guffenslaan108,3000Leuven

Jekanjeeigenportiedeelstickersookbestellenviadeelstickertjes@curieus.beenviawww.samenkleven.be.

Veelsucces!

Page 8: De neus juni 2015

8

Onze juryleden hadden het niet onder de markt. Maar liefst 790 fotografen namen deel aan de fotowedstrijd go SHOOT it. Ze waren het er volmondig over eens: ’Wat een groot aanbod aan zeer straffe inzendingen’. De kwaliteit was enorm, de keuzes des te moeilijker. Maar er moest gekozen worden en we zijn dan ook zeer trots om hier onze winnaars per provin-cie en gewest bekend te maken.

Meer dan duizend foto’s enmaar driediekondenwinnen.Hetwaseenzwaretaakvoordejuryleden.Nalangwikkenenwekenenlustigdiscussiërenwerdener6mooietentoonstellingensamenge-steld.InAntwerpenhaalden37foto’sdetentoonstelling,inOost-Vlaanderen30,Brussel28,Vlaams-Brabant31,Limburg40eninWest-Vlaanderenmaarliefst50

foto’s. De provincie West-Vlaanderenwasdanookkoplopervoorwatbetrefthetaantalinzendingen.

DeofficiëleopeningstentoonstellingenzijnbijhetterpersegaanvandezeNeusachterderug.Nuishetaanjullie!Haaldezeprachtigeprovincialetentoonstel-lingen naar jullie afdelingen. Ga eensamenwerking aan met een cultureelcentrumofinformeereensbijjebiblio-theek. Deze tentoonstellingen zijn temooiomindekasttelatenliggen,stuurzeoppadzodat‘Onderweg’hethelejaaronderwegis.

Wijzettenonzewinnaarsvande5pro-vinciesenhetgewestBrusselgraagnogeven in de kijker enwensen hen nog-maalseendikkeproficiat!

[antwerpen]

go SHOOT ittentoonstellingenzijn‘Onderweg’

WINNAARSZIJNGEKEND

Page 9: De neus juni 2015

9

[antwerpen]

[antwerpen]

Page 10: De neus juni 2015

10

[Limburg]

Page 11: De neus juni 2015

11

[West-Vlaanderen]

Page 12: De neus juni 2015

12

[Oost-Vlaanderen]

Page 13: De neus juni 2015

13

[Brussel]

[Oost-Vlaanderen]

Page 14: De neus juni 2015

14

[Vlaams-Brabant]

Page 15: De neus juni 2015

15

MVO vermeldt onze organisatie Curieus als inspirerend praktijk-voorbeeld in zijn nieuwsbrief. MVO is het Vlaamse kenniscentrum voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zij inspireren en informeren om duurzaam te ondernemen. En laten wij nu net als een voorbeeld genoemd worden. En of we daar fier op zijn!

Curieusmaaktzicheigenlijksterkinhetverpakkenvanmoeilijke thema’s ineenverfrissend verhaal.We dagenmensengraaguitomdooreenanderebrilnaardesamenlevingtekijken,erovernatedenken,verwegvanhetgemakkelijkverzuurdemeningenspuien.Wemoedigenmensenaanomvooralzelfaandeslagtegaaneneenpositievebijdrageteleverenaandemaatschappij.

DatmoetookhetMVOnietontgaanzijn.ZijhebbenhetinhunnieuwsbriefoverCurieusalseeninspi rerendp r a k t i j k -voorbe e ld .Het MVOinspireert eni n f o rme e r tom duurzaamte ondernemendoor de focuste leggen opv o o r b e e l d i g eb ed r i j v en , doorexperten aan het woord

te laten en instrumenten aan te reiken.MVO is een continu verbeteringspro-ces waarbij ondernemingen vrijwilligop systematische wijze economische,milieu-ensocialeoverwegingenopeengeïntegreerdemanierindegehelebedrijfs-voeringopnemen.

In het artikel worden voorbeeldenvan projecten aangehaald zoals daarzijn het Belbos en de nieuwe actieSamen(k)leven. Maar ook onze andereprojecten en activiteiten wordenaangehaald. Projecten die misschienminder met duurzaamheid te makenhebben,maarwaarmeewemensenookop een gelijkaardige manier in gangwillen zetten om een positief steentjeaan demaatschappij bij te dragen.We

proberenmoeilijkerethema’szoalsduurzaamheid, sociale

zekerheid, gelijkheid,vereenzaming. te

verpakkenineenv e r f r i s s e ndv e r h a a l .Inspirerendte z i jn ,z o n d e rb e l e r e n dte worden.Dat isonzeambitie.

Datditnuookwordtopgepikt

en in de kijkergezet door MVO

Vlaanderen, dat doetgeweldigveeldeugd.

CURIEUS INSPIREREND PRAKTIJKVOORBEELD VOOR MVOEvenementen Curieus ademen duurzaamheid

[Vlaams-Brabant]

Page 16: De neus juni 2015

16

VOLTA XL VOLTA stak dit jaar in een nieuw len-tekleedje. En het werd opnieuw een voltreffer. Een roodgloeiende dag en nacht met debatten, Boeiende Bab-bels, rake optredens en een geweldig feest achteraf. Van openhartige bab-bels in het gras, over intieme solo-concerten tot stevige rockers. Wij laten u er graag nog eens van proeven met onze mooiste beelden.

foto’svanSisselSteyaertPhotographyenAnHaelewaeters

Page 17: De neus juni 2015

17

Page 18: De neus juni 2015

18

Page 19: De neus juni 2015

19

Page 20: De neus juni 2015

20

De Belbosactie is officieel afgesloten. Met deze actie zamelde Curieus oude gsm’s in om deze te laten recycleren. Met de opbrengst van de kostbare materialen uit de oude toestellen zullen we opnieuw een aantal bossen planten in Vlaanderen. Onze buit werd ondertussen geteld en we kloppen af op….. 7023 opgehaalde en verzamelde gsm’s. Weer een puike inzameling die ervoor zorgt dat Vlaanderen straks weer wat groener kleurt.

Zoalsjulliemisschienallemaalweten:Vlaanderenteltmomenteelal7Belbos-sen.Allemaalgeplantmetdeopbreng-stenuitrecyclagevanoudegsm’s.Onzepartner Umicore verwerkte de oudemobieltjesengafper toestel 1euro inreturn.Resultaat:eenaantalfrisgroenenieuwebossen,verspreidoverde verschillendeprovincies.Waardejongeboompjesvanvorig jaar stilaan bezig zijnaan een fameuze groei-spurt, kriebelen onzehanden al om onzenieuwe boompjes tekunnenplanten.

Immers het inzame-lenvanoudegsm’s liepvorig jaar zo vlot dater dit jaar een vervolg-actie kwam. Voor nogmeerbossenenbomen.

Ondertussenzijnallegsm’sbinnenge-brachtenkandeverwerkingbeginnen.Wijvanonzekantzijndrukbezigmetplannenenonderhandelen.Want eenbosplantjenietzomaarneer.Datheeftheelwatvoetenindeaarde…

Een voorlopige stand van zakenkunnenwejulliewelalmeegeven:InWest-Vlaanderenzalhetbosnaarallewaarschijnlijkheid aangelegd wordenin Brugge. Oost-Vlaanderen zal zijnbos planten inMerelbeke. Het Gent-boswordtuitgebreidmetnieuwejongeboompjes. Antwerpen is momenteeldruk in onderhandeling en er wordtgedachtaandeRupelstreek.LimburgvergrootzijnBelbosinDilsen-Stokkemmeteennieuweladingjongeboompjes.

Vlaams-Brabantkoosdanweervoorhet

Pajottenland.

Naar allew a a r -s c h i j n -

l i j k h e i dz u l l e n d e

nieuweboompjesinhet najaar in de grond gestoken

worden.

Wij houden jullie verder op dehoogtevanplantdagenenlocaties.Houjulliegroenevingersmaaralindeaanslag!

EnhetBelBosgroeideverder…

Page 21: De neus juni 2015

21

CURIEUS KORTGEROKTInteressante nieuwtjes die niet lang van stof zijnLiteratuurmuseumGroteverhalenenpetiteshistoires,onoog-lijkekladjesenoogstrelendeboekwerken,vergetenparelsenonvergetelijkeklassie-kers,ConscienceenClaus,AntwerpenenReetveerdegem,…WiljedehandschriftenvanConscience,VanOstaijenofElsschotmet eigen ogen zien?Wil je een frisseduikindegeschiedenisvandeVlaamseliteratuurnemen?DaniseenbezoekaanhetLetterenhuiszekerietsvoorjou.HetLetterenhuisisechterveelmeerdaneenpapierenmuseum.Dodeschrijversnemenerhetzoetgevooisdeofkrakendewoord,auteursvanvandaagverklappenjewelkvoorwerp hun zielslief is enmisschienkijk jeweleenonbekendeliteratoruit jestadofdorpindeogen.Erzijnprachtigeportretten,eriskunstvanauteursdieookartiesten zijn, curieuzeneuzen kunnener laden vol curiositeiten opentrekken.HetLetterenhuiskan jebezoeken indeMinderbroedersstraat22teAntwerpen.Meer info: www.letterenhuis.be

C-Mine Expeditieiseenuniekbelevingsparcours,dataljezintuigenzalprikkelen.Dezeavontuur-lijketochtdompeltjeonderinboeiendeverhalenoverdemijninalzijnvormen.DeexpeditiestartinhetEnergiegebouwaandeC-Minesite.Eerstdaaljeaftot6meterdiependankrijgjeheelwatver-rassende installaties te zien.BekendeartiestenzoalsStijnMeurisenPascale

Platelmaaktenuniekeverhalenoverdemijnincombinatiemetcreatievebeeld-projecties.Indeinteractievegeluidscelgajezelfaandeslag.Produceerjeeigenmijn-‘sound’ door hendels, knoppen enwielentebedienen.Ofproefdeatmosfeerterwijl jeronddwaaltinhetdoolhofopweg naar de bovengrond. Het hoog-tepuntvande expeditie isdebeklim-mingvandegigantischeenauthentiekeschachtblok op het plein.Die ismeerdan60meterhoog.GadusopexpeditieinC-Mine,EvenceCoppeelaaninGenk.Meer info: www.c-mine.be

Mechelen MuurtTien artiestenbeschilderdende voor-bijetweejaaropuitnodigingvanstads-artiestGijsVanheeeenmuurindestad.ZemaaktenzovanhetprojectMechelenMuurt een succes. Tijdens de slotten-toonstelling in het Cultuurcentrumtonen de deelnemende kunstenaarshuntekeningenenschetsenof‘mobiel’werk.DaarnaastexposeertGijsVanheeeenserietekeningenoverMechelen.DestadsartiestzalookdemuurbovenCaféAntverpiaopdeKorenmarkt,detiendemuurvanMechelenMuurt,beschilde-ren.Meer info: www.mechelenmuurt.be

Piano & Co. 250 jaar Belgische piano-industrieHet verhaal van de piano gaat drie

21

Page 22: De neus juni 2015

22

eeuwen terug.Belgiëwaseenbelang-rijke speler in de pianohandel en -pro-ductie.Hetinstrumentwasjarenlangeenproductvaneigenbodem,waarbijstedenals en Gent en Brussel het voortouwnamen. Piano & Co plaatst de onbe-lichte geschiedenis van de Belgischepiano-industrie in de schijnwerpers.Voorhet eerst zijnuniekehistorischeinstrumenten samengebracht: van deoudsteBelgischepianouit1776toteenbijzondererechtstaandevleugel.OokdevleugelvanWillemIstraaltinhetMiatMuseum,Minnemeers9inGent.Meer info: www.miat.gent.be

TransgenderavondElketweedevrijdagvandemaandorgani-seerthetRegenbooghuisvanLimburgeenpraatavond,waargenderbelevingcentraalstaat.Ineenongedwongenenontspannensfeer,kanjeaandetoogofineenmakke-lijkesofarustigpratenoverjegevoelensenbelevingen.Wiljelievereendansjeplacerenofgewoonontspannenpratenoverkoetjesenkalfjes,dankandatook.Natuurlijk zijn ook niet-transgendersvanhartewelkominhetRegenbooghuisLimburg,Meldertstraat38inHasselt.Meer info: www.anders-gewoon.be

Bezoekersdag Weerstation MeteoJekaneenvolledigerondleidingvolgeninhetobservatiestationMeteoTollembeek.Jebekijktweerkaartenensatellietfoto’sopgrootschermenjekrijgteenruimaanbodaanwolkenfoto’s.Jekrijgtbovendieneenwoordjeuitlegbijdewerkingvanwaarne-mingstoestellen.Zohebjeeenmooibeeldoverhetwaarnemingsnetwerkinonsland.

Jekanookzelfwaarnemingenuitvoereninhetweerstation.Meer info: www.meteotollembeek.be

Architectuur aan zeeDezewandelingschenktvooralaandachtaan de architectuur. In mindere matewordtaandachtbesteedaandesfeervande ‘Belle Epoque’-periode zoals bij deDumontwijk.ViadeDumontwijk,Zeelaan,HoutsaegerwijkeindigtdewandelingopdeZeedijkterhoogtevanhetcentrum.Denadrukwordtvooralgelegdop‘ArtDeco’enhet‘Modernisme’indePanne.Meer info: http://eventful.com/events/a r c h i t e c t u u r - a a n - z e e -/ E 0 - 0 0 1 -080989444-3

Expo Genoeg Gelachen IndenaweeënvandeaanslagopCharlieHebdokwamencartoons indekijker testaan.Cartoonszijnhumoristischeteke-ningendievaakkarikaturaalzijneneenpersiflagemakenvanactuelesituaties.Nadeaanslagwarenerindemediaverschil-lendedebattenoverdegrenzenvanhumoren aanvullend de grenzen van vrijheidvan meningsuiting. ‘Genoeg gelachen’iseenmassa-expowaarineenbontalle-gaartjevancartoonstezamenkomen.Alsuitgangspuntstellenzijhunvragenbijdegrenzenvanvrijemeningsuitingendever-schillendevormenvanhumor.Zoisironievaakaangevoeldals een zachterevormdanhetbijtendekaraktervansarcasme.Enstaatsarcasmeinschrilcontrastmethetmoedwilligeleedvermaakvanzwartehumor.Decartoonistenkrijgencarte-blan-cheenbijgevolgdevrijheidomzelfaantevoelenwaarzehungrenzentrekken.Wielaatst lacht, best lacht?Te bezoeken bijGraffitivzw,Dampoortstraat84teGent.Meer info: www.graffitivzw.be

De stad getekend - de bewogen 16de

22

Page 23: De neus juni 2015

23

eeuw van Antwerpen in kaarten en plat-tegrondenTijdensdeGoudenEeuwgroeitAntwerpenuit tot een internationale handelsme-tropool. Fascinerende stadsplattegron-den verruimen de kennis over de stad.Tegelijkertijdbenadrukkenzevaakookderoem,rijkdomenmilitaireweerbaarheid.ZoookhetplanvanVirgiliusBononiensisdateenpanoramischzichtbiedtvaneenstadophethoogtepuntvanhaarecono-mischemacht.Detentoonstellingschetstde razendsnelle veranderingen inde 16deeeuwaandehandvanstadsgezichten,plattegrondenenhistorieprenten.Nogtebezoekentot17juliinhetMuseumPlantin-MoretusopdeVrijdagmarktinAntwerpen.Meer info: www.museumplantinmoretus.be

Van Vlinders en Mieren

In2015ishetprecies60jaargeledendatArneJacobsen zijnnuwereldberoemdeVlinder-stoelgestaltegaf.ProducentFritzHansen zet de vlinder indebloemetjesmettweefeestelijkeedities:eenflinkemanmetblauweschelpenbruinepoteneneenelegantevrouwgehuldinzachtrozeopver-guldepootjes.Eenvrolijkgestemdfeestge-zelschapverwelkomtde liefhebbersvanvlindersenmieren.In2013namenstuden-tenenalumniInterieurenDesignThomasMoreHogeschoolMechelendeVlindersonderhanden.Uitzitschelpenafgedanktindefabriek,ontpoppenzichfrissemake-

overs en andersoortige beestjes. NaastdeVlinders kunnen natuurlijk deMier-stoelenvanArneJacobsenniet ontbre-ken.Onderdekleurigeverschijningvandeinstallatie‘CopyRight’vanhetDeensekunstenaarscollectief Superflex schuiltechter een angeltje.Met een handzaagwerdendezitschelpenvantachtigkleurigeMierenbijgewerkttotzemeergaanlijkenophetoorspronkelijkemodel.Superflexstelt minzaam maar doordacht vragenbijhetvrijwarenvanauthenticiteitenhetrechtopkopiëren.GadetentoonstellingbekijkeninhetDesignMuseuminGent,JanBreydelstraat5.Meer info: www.designmuseumgent.be

Reünie – Van Quinten Matsijs tot Peter Paul RubensAcht monumentale altaarstukken uitde collectie van het KMSKA schitte-ren opnieuw op de plek waarvoor zeoorspronkelijk gemaaktwerden.Achtaltaarstukkenuit demuseumcollectievormen de pronkstukken van de ten-toonstellingReünie.MeesterwerkenuithetKoninklijkeMuseumstaanterugindeKathedraal.Oorspronkelijkzoudezeexpoop15novemberdedeurensluiten.Maar omdat hetmuseumeenbelang-rijkerenovatieondergaat,wordtReünieverlengdtotaandeheropeningvanhetKMSKA.Zoblijvendekunstwerkentij-densdesluitingtochtentoongesteldindeOnze-Lieve-Vrouwekathedraal.Meer info: www.kmska.be/nl/tentoonstel-lingen/Nu/Reünie.html

De Kinder StadDezetentoonstelling,diegerichtisopkinderenenhunfamilies,wileengroterpubliek bewustmaken van Brusselsearchitectuurenstedenbouw.Ophetpro-grammastaan:eeninteractieveenedu-catieveontdekkingstochtvandestaden

23

Page 24: De neus juni 2015

2424

haar onderdelen - winkels, woningen,ontspanningsplaatsen, kantoren enparken samengebracht rond vier sec-ties - ‘wonen’, ‘leren’, ‘zich amuseren’en ‘werken’.Eendubbele interpretatiemetplattegronden,ontwerpen,maquet-tesenfoto’safkomstigvandeArchivesd’ Architecture Moderne, maakt hetmogelijkomdestadzowelaankinde-renalsaanvolwassenen te tonen.Viaverschillendespeleneneeneducatievegidskunnendekleinebezoekersvoluitdeelnemenaandetentoonstelling.NogtotheteindevanhetjaarinFondationPourl’ArchitectureindeKluisstraatinElsene.Meer info: www.fondationpourlarchitecture.be

Twice upon a Castle ‘Wat als schepen konden spreken?’In2014gafhetBritsetheatergezelschapenkunstenaarscollectiefWildworkseenstemaanhetKasteelvanGaasbeekenbracht het de geschiedenis van dezeplekopeenmagischemanierweertotleven. Na lovende reacties van bijna35.000bezoekerszettenzeditverhaalin2015verder.Hetkasteellaatzijneeu-wenoude herinneringen aan voorma-ligebewonersop je losendaagt jeuitomzelfeenrolinhetverhaaltespelen.Jeroend’HoeschreefeenmeeslependemuziekscoreenTimVanSteenbergenstrooide enkele verbluffende theater-kostuumsoverdekasteelzalenuit.Gaopontdekkingenlaat jeonderdompe-lenindezefascinerendekasteelwereld.Geefjehoofd,hartenzintuigendekostenlaatjeverbeeldingopholslaan.Eenspannend, grensverleggend projectvoor jong en oud, waarin mensen enerfgoedelkaarontmoeten.TreknaardeKasteelstraatnr40inGaasbeek.Meer info: www.kasteelvangaasbeek.be

Curieusisnaargoedegewoonteweerpre-sentopdeCultuurmarktvanAntwerpen.Wijberadenonsovereenspetterendeactieop démarkt der Cultuurmarkten. Voordezeactiezijnwijmomenteelopzoeknaarbrievenbussen.Ja,uleesthetgoed,brie-venbussen.Maaktnietuitwelkebrieven-bussen,nieuwofoudenversleten,grootofklein,brievenbussendatzoekenwij!

Benieuwdwaarvoordezebrievenbussenzullendienen?Ondertussennieuwsgierignaaronzespetterendeactie?Zakdanopzondag30augustusafnaaronze standopdeCultuurmarkt,hoogstwaarschijnlijkoponzevaste stekophetSteenplein inAntwerpen.

WARME OPROEP!Heb je nog een brievenbus teleen of heb je nog een brieven-bus die je kwijt wil, geef dan eenseintje aan Carolien Moens [email protected]. Danbekijkenwijevenhoedezebrieven-bushetbestbijonsinhetbezitkomt.

BRIEVENBUSSEN ALLER LANDEN, VERZAMEL U!Curieus op zoek naar levensechte brievenbussen

Page 25: De neus juni 2015

2525

KEMPENSE CURIEUSAFDELINGEN SLAAN DE HANDEN IN ELKAAR VOOR GROOTS CONCERT COSMO’S FOGER T EN TO BILL IN DE WARANDE

De Curieusafdelingen van Turnhout, Malle, Vosselaar en Wuustwezel hebben zich éénmalig verenigd onder de noemer Curieus Noorderkempen. Samen orga-niseren ze op zaterdag 27 november 2015 een dubbelconcert in schouwburg De Warande, Turnhout. Voor iedereen, maar niet in het minst voor alle leden, medewerkers en vrienden van Curieus, twee groepen met hun roots in de Kempen: Cosmo’s Foger T en To Bill.

WalterVanDongen,CurieusWuustwezel,geeft graag een woordje uitleg. “InWuustwezelhebbenweeenstevigereputa-tieopgebouwdmetCurieus.HetleekonswelinteressantommetandereCurieusaf-delingeneengroterevenementoppotentezetten.Dezeactiviteitisuiteraardbedoeldvooreenruimpubliek,maarindeeersteplaatsvooralleleden,medewerkers,familieen vrienden van Curieus.”, aldus VanDongen.Zogezegdzogedaan:tweegroepenuitdestreektekenenpresent:COSMO’S FOGER-T iseenfantastischerockband rond Frankie Saenen (TheScabs,TheKids)dieopuniekewijzemetJoNeyskens(gitaar,backings,harmonica)enGeertSchurmans(bas,backings,foot-work) de swamp sound van CreedenceClearwaterRevivalweertotlevenbrengt.Zij brengen aanstekelijke authentiekeritmes, knarsende soulvolle zang enopzwependegitaren.Jedenktspontaanaandebeklijvendesfeervandonkereenmystieke Bayou Legendes uit de DeepSouth, een duistere wereld van zwartemagie,voodooenoutcasts.

TO BILL zijn vier ervaren muzikantendiemet hun show ‘Passeert’ langs hunfavorietemuzikale plekjes komen waarCountry&Bluesnooitverafzijn.Zewillenhunpubliekinhethartrakenmethuneer-lijkheid,eenvoudenemotie.Muziekdievoor zich spreekt in een (voornamelijk)akoestischjasje.Sitbackenenjoy(zonderoordopjes)!

Maarerismeer!CurieusNoorderkempenzorgterbovendienvoordatjeeenvoudigopjebestemminggeraakt.ErwordendieavondookbusseningelegdvooreenvlotenveiligvervoernaarTurnhout,metvoor-lopigdevolgenderoutes:Essenkerk–Nieuwmoer–Wuustwezel–Brecht – Sint-Lenaerts – Rijkevorsel –Beerse–Vosselaar–TurnhoutKapellen–HeideKalmthout–Kalmthoutkruispunt – Achterbroek –Wuustwezel– Loenhout – Hoogstraten – Wortel –Merksplas-TurnhoutEkeren–Merksem–Brasschaat–Mariater Heide – Sint Job – Sint Antonius –Westmalle–Malle–Beerse–Turnhout

Kaartenkanjereserverenviawww.warande.be.E-ticketswordenviae-mailverstuurd.Kaartenenbusticketskanjereserverenviawww.curieus-wuustwezel.be.E-ticketswordenviae-mailverstuurd.

4

4

4

Page 26: De neus juni 2015

26

©ErwinSteyaert-PeterJonckheere-LEVENALSLIJFMOTIEF

Gay Tango

Bandoneon zet in. In mijn oog smelt zijn mascarablik. Gladde kin, fiere nek, haar in gel. Ik slik en hou hem kort, wring hem, dwing hem in de bochten.

Hij pareert, paradeert. Sierlijk. Slank.Een man in maatpak met de finessesvan een danseres. Hij gooit dobbelstenen in mijn pas. Ik tel de ogen en verlies.

Vermetel schuif ik met hem naar de rand. Een schemerleven in pluchen bars en clandestiene tenten flitst voorbij. Vioolspel in zijn keel. Donder rommelt

in mijn heupen. Ritmes zwellen. Driestestappen. Trieste klank. Zolang de dans gaat,pas ik op mijn tellen. Als het stopt, weet ik geen raad met vragen die ik stellen moet.

Ik ken zijn naam niet als zijn glimlach mij de zaal introont waar het duister wacht.

| Erwin Steyaert

Page 27: De neus juni 2015

27

Gay Tango

Bandoneon zet in. In mijn oog smelt zijn mascarablik. Gladde kin, fiere nek, haar in gel. Ik slik en hou hem kort, wring hem, dwing hem in de bochten.

Hij pareert, paradeert. Sierlijk. Slank.Een man in maatpak met de finessesvan een danseres. Hij gooit dobbelstenen in mijn pas. Ik tel de ogen en verlies.

Vermetel schuif ik met hem naar de rand. Een schemerleven in pluchen bars en clandestiene tenten flitst voorbij. Vioolspel in zijn keel. Donder rommelt

in mijn heupen. Ritmes zwellen. Driestestappen. Trieste klank. Zolang de dans gaat,pas ik op mijn tellen. Als het stopt, weet ik geen raad met vragen die ik stellen moet.

Ik ken zijn naam niet als zijn glimlach mij de zaal introont waar het duister wacht.

| Erwin Steyaert

Page 28: De neus juni 2015

28

Het gedicht ‘Guy Tango’ van Erwin Steyaert werd gekozen als winnaar uit 681 ingezonden gedichten voor de poëziewedstrijd ‘Leven als Lijfmotief’, mede georganiseerd door Curieus West-Vlaanderen. Naast zijn gedicht werden nog 9 andere dichters gelauwerd voor hun werk. Het werk van de eerste 10 winnaars werd geïllustreerd door Brugs beeldend kunstenaar en grafisch ont-werper Peter Jonckheere. Hun werken werden tentoongesteld in een slotevent op 24 april in het Provinciaal Hof in Brugge. Een prachtige versmelting van kunst en cultuur.

‘Watgaaterominmensen,vandeeerstetotdelaatsteschreeuw?Watbetekentzelf-beschikking?Watislevenmethartenziel,metlijfenleden?’Ditvormdedeinspiratievoorpoëtischezielenomdeel tenemenaandepoëziewedstrijd‘LevenalsLijfmo-tief’vanhetLevenshuis,waaraanCurieusWest-VlaanderensamenmethetPoëzie-centrumenhethuisvandeMensmeege-werkt heeft. Het LevensEinde Informa-tieForum(LEIF)West-VlaanderenenhetCentrumvoorGeboorteregelingenSek-sueleOpvoeding(CGSO)BruggevormensamenhetLevenshuis.

Dewedstrijdliepvanbeginjulitotenmeteindnovember2014.Hetnodigdeheelwatmensenuitomstiltestaanbijhetthemazelfbeschikkingsrecht en zette mensenaan tot nadenken over hun levenserva-ringen.681gedichtenwerdeningestuurddoor 441 verschillende dichters, waar-van231dichtersuitVlaanderen,200uit

Nederlanden10uitanderelanden.Ook31jongerentussen12en18jaarstuurdeneengedichtin.Alleingezondengedichtenbestondenuitaangrijpendegetuigenissen,mooieblokjestekstenherkenbaregedach-ten.Dejury–DanielBilliet,PhilipHoorneenAlbrechtBDoemlichtvanhetVenijnigGebroed–kozenuitdeze681gedichten46gedichtenvoorpublicatieineendichtbun-del.

Dewinnaarswerden indeprijzengezettijdenshetsloteventinhetProvinciaalHofinBrugge.Hetwerdeenfeestelijkeavondmetpoëzie,beeldendekunstenmuziek.ActriceMaaikeCafmeyerdroegdewin-nendegedichtenvoor.Dejuryleden-dich-terslazenookvooruiteigenwerkendemuzikaleomlijstingwerdverzorgddoordeWitteWolven.

Bijzonder bij dezewedstrijdwasboven-dien dat allewinnende gedichten voor-zien werden van een illustratie. PeterJonckheere,Brugsbeeldendkunstenaarengrafischontwerper,creëerdehetwed-strijdbeeldenbijelkvande10eerstgerang-schiktegedichtenmaaktehijeengeperso-naliseerdkunstwerk.Degedichtenendekunstwerkenvormdensameneententoon-stellingdietezienwastijdenshetsloteventendienuookdoorVlaanderenzalreizen.Jonckheereverzorgdebovendiendelay-outendeillustratiesindedichtbundel.

De dichtbundels, gedichtenaffiches enpostkaartenzijntekoop.Wijgevenjulliehieralgraageenvoorsmaakje!Meer info: www.levenshuis.be

ERWIN STEYAERT winnaar poëzie-wedstrijd ‘Leven als Lijfmotief’

Kunst en poëzie versterken elkaar in tentoonstelling Provinciaal Hof Brugge

Page 29: De neus juni 2015

29

Nog niet

Ze laat zich nog niet kisten, ben je gek!elke ochtend werkt ze zich een ongeluk, botje voor botje duwt ze terug op de plek van haar jongere ik.

Ze schudt haar schouders in modelnekgekraak en fladdervel ook al schuurt het in haar maag ze werkt door, gaat omlaagduwt de zakjes van haar borsten in de beha met kipfilet- haakje dicht en weg ermee! -propt het hangwerk van haar buik in hoge slip met inlegkruis(dikke badstof, antipluis) hijst het taaie kuitvel knoopt het aan een jarretel.

Nee, ze laat zich nog niet kistenongekreukt begint haar dag rimpelloze hoop doet leveneven nog, zolang het mag.

| Cora De Vos

©CoraDeVos-PeterJonckheere-LEVENALSLIJFMOTIEF

Page 30: De neus juni 2015

30

Van 29 juli tot en met 8 augustus vindt dit jaar opnieuw TAZ plaats, met dit keer Theater Zuidpool als centrale gast.

Oostendevormteenstemeer10dagenlanghetmekkavanvooraltheater,maarookvanmuziek,film,dansenliteratuur.

EnnatuurlijkisCurieusWest-Vlaanderenweervandepartij! SamenmetartistiekleiderLucMuylaertzullenweeenselectiemakenvan10fantastischevoorstellingendiekunnenwordenbijgewoondingezel-schapvanJohnCrombezen/ofschepenTomGermonpré.Dezetickets(métfiksekorting,gratisdrankjeenmeet&greetach-teraf)kunnenwordengereserveerdviawww.curieus-oostende.be/taz

Page 31: De neus juni 2015

31

Op 23 mei was iedereen welkom op het provinciaal secretariaat van Curieus Oost-Vlaanderen om het principe van geven, nemen en delen nieuw leven in te blazen. Het werd een amusante en leerrijke dag rond duur-zaamheid met een vorming, de lan-cering van het nieuw Curieusproject SAMEN(k)LEVEN én een levensecht geefplein met repair café.

Gezelligheid, solidariteit, duurzaam-heiddatwarendekernbegrippenvandedag.Tijdensdevormingovereen‘Duur-zaam(verenigings-)leven’gafCurieusOost-VlaanderendeCurieusafdelingentipsomhunactiviteitenduurzamer telatenverlopen.“Wenamendecommu-nicatie, locatie,mobiliteit, cateringenhet afvalbeleid van een Curieusacti-viteitonderdeloepenbekekenhoewedeecologischevoetafdrukkondenver-kleinen”,aldusprovinciaalcoördinatorCharlotteLootens.

Nadevorminglanceerdenzij-samenmetFreyaVandenBossche-Samen(k)levenendeeldenzemassaalstickervellenuitvoorpersengeïnteresseerden.Delenis

immershetnieuwehebben!

Watvolgde,waseengezelligenamid-dagvolgeven,nemen,proeven,drinken,ontmoetenenrepareren.Eensucces!Opeengeefpleinkonjenogbruikbarespul-len doneren enmeenemen.Gratis. Erwerdnietsgekochtofverkocht,versja-cherd,geruildofgeboden.

En er was nog meer: een repair café(kleren+fietsen), eenworkshopenve-loppen vouwen van affiches, muziekvanLesSomnambules,kinderanimatie,terrasmetbarenversnaperingeneneentestmomentvandeelektrischefietsenvanSamensterker.

Charlotte geeft bij deze graag nogenkeletipsomeenduurzameactiviteitte organiseren. "Stimuleer je publiekommetdefietstekomen,hetopenbaarvervoertenemenoftecarpoolennaarjeevenement. Vouw schone enveloppenofmaakvlagjesvaneenoverschotaanaffiches.Werkmetherbruikbarebekers.Denknaoverhetafvalbeleidvanjeeve-nementenbiedteenvegetarischalter-natief",aldusnogCharlotte.

CurieusOost-Vlaanderenorganiseerde

DUURZAMESOLIDAIREGEEFDAG

Page 32: De neus juni 2015

32

Curieus Oost-Vlaanderen slaat aan het dansen. Dansen brengt mensen samen en dus organiseert Curieus Oost-Vlaanderen het dansspektakel ‘Curieus danst Rosas’. Hun eigen video-clip is ondertussen een feit. De volgende stap, iedereen aan het dansen krijgen. Zij roepen dan ook massaal op: ‘Maak je eigen versie van Rosas van Anne Teresa De Keersmaeker’. Dansen, filmen en doorsturen!

30jaargeledenzettehetdansgezelschapRosas,vanAnneTeresaDeKeersmaeker,zich op de kaart met de voorstellingRosasdanstRosas.Dechoreografiewerdintussenoverheeldewereldopgevoerd.Ennuishetaanjou.Doemeemet jouwCurieusafdeling aan ‘Curieus danstRosas’enmaakjeeigenversievandedans.

Nietdebestedanser?Benjemet4ofmet400?‘CurieusdanstRosas’iservoorieder-een.Dedansbestaatuitdagelijksebewe-gingen.Enjemoetletterlijknietvanjestoelkomen.Iedereenkanhet!Jouwprovinciaal

secretariaat gaf alvast het goede voor-beeld.Bekijkalvastonsfilmpjeophttps://youtu.be/gKB8mFm_h18

Laat je dus niet tegenhouden,neem een paar stoelen, surf naarwww.rosasdanstrosas.be en leer stapvoorstapdebewegingenvandevoorstel-ling.Zoekeentoplocatie,zoekeensound-trackendanseroplos.Envooral,neemeencameraenfilmjullieeigenversievanhetdansspektakel!

Een compilatiefilmpje van alle Oost-VlaamseCurieusafdelingenzalgetoondwordenophetFestivalvandeGelijkheid.

Verrasonsmetjouworigineledanspassen.Wezijnbenieuwd!

PraktischDeadline:9november2015Toonmoment:9-12december2015Meer infoopwww.curieus.be/oost-vlaanderen

CURIEUSDANSTROSAS…“Een dag niet gedanst is een dag niet geleefd!” F. Nietzsche

Page 33: De neus juni 2015

33

Filmcollectief Curieus Hasselt kan zich op de borst kloppen: Zij haal-den goud op het jaarlijkse filmgala van de Limburgse Videofilmers dat plaatsvond in het stadhuis van Genk. De ingezonden film kreeg goud voor de clubfilm ‘Buscurake’ en ontving bovendien de speciale prijs van de Provincie Limburg. Tim Vervoort kreeg goud voor zijn humoristi-sche prent ‘De Pint’ in de categorie Jeugd. Een dikke proficiat voor onze Limburgse vrienden dus!

Alleingezondenfilmswerdenindecem-bervanvorigjaaraldooreeninternati-onalezeskoppigejurybeoordeeld.HunverslagenendelaureatenwerdenophetProvinciaalFilmgalabekendgemaakt.Daarbij werden ook de films genomi-neerddiedoorgingennaardeNationaleWedstrijd.

FilmcollectiefCurieusHasseltstuurdetweefilmsin:eenscenariofilm‘DePint’vande jeugdigecineastTimVervoort(17jaar)endedocumentaire‘Buscurake’alsclubfilmoverhetontstaanvanhet

provinciaaldomeinBokrijk.

TimVervoort kreeg voor zijn film deprijsvoordehumorendegoudenprijsvoordejeugd.‘DePint’iseenhumoris-tischeweergavevanhet spreekwoord‘poest,wederompoets’.

De documentaire ‘Buscurake’ vanWillyvanPuyenbroek,LudoMotmans,HectorPoel,MarcWillemsenPatrickVanuytrechtontvingalsclubfilmgoudvoordebestedocumentaire.

EenNederlandsjurylidnoteerdeinhaarverslag: “Geboeid enmet ontzag hebikgenotenvandezefilm,diemijvanafhetverschijnenvandetiteltotdeafti-teling,meeopreisnaminde tijdvande 16de totde21 steeeuw.Het iseengoeduitgewerktscenariodatallever-schillendedelen laatsamenvloeienenonseennieuwekijkgeeftophetgebied‘Buscurake’tussenZonhoven,GenkenHasselt.”

EenpluimopdehoedvanFilmcollectiefCurieusHasseltdus!

FilmcollectiefCurieusHasselthaaltgoudopfilmfestivalLimburgseVideofilmers

Tim

Vervo

ort©

LinBu

ntinx

Page 34: De neus juni 2015

3434

CURIEUS LIMBURG ORGANISEERT OPNIEUW TERRASFILMS HéélLimburgkijktmee!

Curieus Limburg organiseert nu al voor de veertiende keer zijn succes-volle Terrasfilms. In augustus kan iedereen gratis en voor niks een reeks topfilms meepikken en dat verspreid over de ganse provincie Limburg. Je neemt zelf je stoeltje mee en onder de blote hemel kijk je samen naar een film. Een eenvoudig concept dat ondertussen een groot succes kent. Laten we alvast hopen op een lange hete zomer!

De veertiende editie van Terrasfilmsbelooftopnieuwvéélgoeds.Metliefst28filmavondenisdemaandaugustusmeerdan goed gevuld.Al kan je de eerste

openluchtfilmalopwoensdag29juliinBreebewonderen.MetnieuwelocatieszoalsTessenderloenMaasmechelenishetprojectnuookletterlijkinallewind-hoekenvandeprovincieaanwezig.HetCurieusteamdoorkruistdusvierwekenlang Limburg en rijdt naar verschil-lendefijneplekjeswaarzehunkeuze-schermopbouwenenvanaf22u,alsdezonhelemaalonderis,eenknappefilmvertoont.Enkeletitels?Bowling Balls, The Imitation Game, 12 years a slave, Nightcrawler, Brabaçonne, ...

Nieuwisdaterditjaarookéénfilmbijzalzijndievolledigklimaatneutraalis.Lees:waarbijdestroomopgewektwordtdoordekijkerszelf.Almoetendiedaarwel een inspanning voor doen. Nietnieuwisdaterpopcornbijdevleetisenvooraldathetijzersterkeconcept: 'eenmooieopenluchtfilmopeentoffelocatieindebuurt’helemaalbehoudenblijft.

Alle info over alle films vind je op de website www.terrasfilms.be.Veelkijkplezier!

Page 35: De neus juni 2015

3535

Curieus is een originele, leuke envernieuwende organisatie en wijorganiseren activiteitenmet een lagedrempel voor een ruim en diverspubliek. Onze Curieusvrijwilligerszijnophunbeurtookallemaalleukenorigineel. Wij weten dat u geweldigbent.Het hoeft nietmeer bewezen teworden,maarfoto’szeggensomsmeerdan woorden. Daarom hieronder eenbeeldverslag van onze vrijwilligers,Curieusmedewerkersennatuurlijkhetpubliekwaarwehetvoordoen.

Dezekeerfoto’svanPopUpCultuurcaféCurieus Kalmthout (poëziecafé metMarleen De Cree en Joris Gerits),wandeling in het Zoerselbos metCurieusZandhoven,dauwtripCurieusLimburg, Curieusmedewerker uitLimburg Sanne Swijsen op weg naarSantiagodeCompostela,afdelingsdagCurieusLimburg,actieSamen(k)levenin Roeselare, Red Rock Rally doorCurieusBrugge,Poëziewedstrijd‘Levenals Lijfmotief ’ door Curieus West-Vlaanderen , CurieusmedewerkerCarolienaanhetknutselenvoordeHartbovenHardparade,degarageverkoopvanCurieusBonheiden-Rijmenam.

U WAS WEER

GEWELDIG

Page 36: De neus juni 2015

3636

Page 37: De neus juni 2015

3737

Page 38: De neus juni 2015

3838

Page 39: De neus juni 2015

3939

Page 40: De neus juni 2015

40

De culturele ziel vanRESUL TAPMAZ

©SisselSteyaertPhotography

Page 41: De neus juni 2015

41

Curieus is benieuwd wat cultuur al niet kan betekenen voor haar bekende en minder bekende sympathisanten. We peilen naar hun culturele voor-keuren en willen weten wat hen kan boeien, waar ze van wakker liggen en welke culturele belevenis ze dit jaar graag zouden meemaken of organi-seren. Deze keer is het de beurt aan Resul Tapmaz, Schepen van Welzijn, Gelijke Kansen, Gezondheid en Sport voor de stad Gent.

Naar welke culturele activiteit ben je onlangs nog geweest? Denk ruim want Curieus bekijkt cultuur in de brede zin van het woord. Cultuur is meer dan kunst met de grote K. Ik kom veel buiten, en zie heel watvoorstel l ingen en concer ten . InNTGent speelde onlangs ‘RevuRavage’ van Tom Lanoye, niet temissenvoor een socialistischeman-datarisnatuurlijk.(lacht)

Heb je ervan genoten of kon het beter? Ikheberheelergvangenoten.Straffeacteurs,goederegie.RevuRavageiseen licht stukmet tochookveel tra-giek,voormezelfpijnlijkherkenbaarafentoe.Eenechteaanrader.

Stel je mag zèlf een culturele activi-teit in mekaar steken, wat zou je dan organiseren?Wel, sinds 2013 vindt op de fes-tivalweide van de Blaarmeersen‘Hidirellez’ plaats. De eerste editiewerdgeorganiseerd inhetkadervan‘WaardeLandgenoten–50jaarmigra-tie naarGent’.Wegens groot succeszettenwehetfestivalverder,insamen-werkingmet heel wat etnisch-cultu-rele verenigingen en De Centrale.

HetlentefeestisvanoorsprongTurks,inGentwordtheteenfamiliefestivalvoor alle culturen. Prachtig is dat,mochthetnietbestaanzezoudenhetmoetenuitvinden.

Welk boek ligt er op je nachtkastje?Heel eerlijk? Op dit moment geenenkel boek. Veel momenten om errustig eenboekbij tenemen, zijn erniet…

Welk boek staat er op jouw verlang-lijstje?Erisheelwattedoenrondhetnieuweboek van Michel Houel lebecq ,‘Soumission’, en dat maakt me tochnieuwsgierig om het eens door tenemen.

Van welke tv word je blij?Tenzijjeherhalingenvanhetjournaalof terzake meetelt, kijk ik bijzonderweinigtelevisie.Ikbendusnietechtopdehoogte.

Welk televisieprogramma jaagt jou op de kast?Pas.(lacht)

Heb je een kunstenaar die je een warm hart toedraagt?Indestraatwaarikwoon,woontookAlbertMastenbroek.Albert is schil-der en een goede kennis. Alleen aluitburenliefdedraagikhemeenheelwarmharttoe!Laatstwasereenoverzichtstentoon-stellingvanBerlindeDeBruyckeretezien in het SMAK. Prachtigwerk entegelijkertijdheelcru.MisschienkanBerlindeookwatwarmtegebruiken?

Wat is je favoriete muziek? Welke CD heb je recent nog gekocht of

Page 42: De neus juni 2015

42

beluisterd? IkluistergraagnaarJazz.Maarniette‘free’,voormijmaghet‘cooljazz’zijn.Luisterendoeikmeestalopderadio,ikwordgraagverrast.

Curieus geeft jong beginnend talent graag een kans. Welk beginnend talent zou jij een hart onder de riem willen steken?Gent heeft heel wat jonge creatievetalenten.Ikwenszeallemaaleenhogevlucht,hieréninhetbuitenland.

Waar wordt volgens jou te weinig aandacht aan besteed in het cultu-rele landschap? Wat zou je meer aan bod willen zien komen? Zonder te willen ‘neuten’: ik vindtoch nog te weinig diversiteit terugin het programma van de Vlaamsecultuurhuizen. Het lijkt wel alsofenkel de gespecialiseerde centra alsDeCentrale inGent of bijvoorbeeldDaarkominBrusselechtopzoekgaannaarwatdewereldallemaaltebiedenheeft.

Kan kunst de wereld redden?Metkleinebeetjestegelijkmisschien?(lacht)Nee,serieus,ikdenkdatnietsof niemand alleen de wereld kanredden.Welben ik er vanovertuigddatiedereeneenstukjevandewereldtengoede kan veranderen.Mocht ikdaarnietmeeringeloven,danzat ikhierniet.

Tot s lot : Stel , je m ag e e n Curieuswens doen, welke activiteit of actie zou je graag door Curieus georganiseerd zien? Doemijdanmaareengoedfeest.Zokomthetzekergoed!

Curieus, dat zijn een hele boel afde-lingen die dagelijks verrassende, leuke of gewoon toffe laagdrem-pelige activiteiten organiseren. Afdelingen en vrijwilligers die jullie goesting geven in cultuur. Wij stellen ze graag even aan jullie voor. Want ere wie ere toekomt.

Deze keer is het de beurt aan: Curieus Evere.

Curieus Evere werd opgericht in2006 en van in het begin werd ergestreefdnaar een zogrootmoge-lijkediversiteitaanactiviteiten.

“Wezijngestartmet19ledenenwehebben ondertussen 151 leden ensympathisanten, waarvan er eenzeventigtaltochwelregelmatigdeel-nemenaanonzeactiviteiten”,verteltPierre-Paul Goberecht, voorzitterCurieusEvere.

HetactiviteitenaanbodvanEvereiszeergevarieerd.Zijorganiserencon-certen, daguitstappen allerhande,bezoeken toneelvoorstellingen,bezoekeningroeptentoonstellingen

AFDELINGIN DE

KIJKER

Page 43: De neus juni 2015

43

inBrusselendaarbuitenensomswagenzezichzelfsaanuitstappennaarhetbui-tenland.

“Wij gingen al op uitstap naarCanterbury! Dichter bij huis trokkenwe met onze afdeling naar Gent enBrugge en bezochtenwe inOostendede Vlaamse Visserij. Wij kozen ookresoluutvoorcultuurdooreenbezoektebrengenaanhetMagritteMuseum,Europalia India, SagalassosTongerenen de Permeke tentoonstelling.”, ver-volgtGoberecht.

Dat het niet alleen tentoonstellingenhoeventezijn,bewijstdeafdelingdoorhaar georganiseerde uitstappen naartoneel en concerten. “We hadden eenleukeavondmethetBrusselsvolksthe-aterenmetdevoorstellingvanPascalePlatelengenotenvanhetconcertvanKrisDeBruyne.”,glundertPierre-Paul.

Daarnaast worden er voor lezingenregelmatigsprekersuitgenodigd,zoalsdaar alwarenDr.MaartenBoudry enProf.Dr.VandenSpiegel.Ookdejeugdwordt niet vergeten. Zij krijgen van

Curieus Evere regelmatig ondersteu-ningwanneerzeeenvernissagewillenorganiseren.

Ofhoekunst,cultuur,ontspanningeninformatie zich kunnen verenigen inéénafdeling:CurieusEvere.Zijzorgenvoor jongenoudendat isniet inhetminst te danken aan de onversaagdeinzetvanvoorzitterGoberecht,secreta-risCarineAertsenvastemedewerkersJanMeeuwens,FrancisBergenenDorisSwolfs.

Sedert enkele jaren werken zij actiefsamenmet hun zusterafdelingen vanSchaarbeekenSint-Joost-ten-Nodeenandere culturele verenigingen zoalsvzwBabbelevereenharmonieDeSter.

“Gelukkighebbenwevanafhetbeginkunnen rekenen op de steun van degemeente Evere, GC Everna en deVGC, alsookdeniet te onderschattenlogistiekesteunvanCurieusBrusselsGewest. IkwilhierspeciaalJohannesCaekelberghenzijnvoorgangsterSarahDeBoeckbedanken”,besluitPierre-PaulGoberecht.

Page 44: De neus juni 2015

DE NEUS VAN CURIEUS is een uitgave van vzw Curieus • Agoragalerij, Grasmarkt 105/41, 1000 Brusselt 02 552 02 86 • f 02 552 02 89 • [email protected] • teksten: An Haelewaeters en de provinciale Curieusmedewerkers • eindredactie: An Haelewaeters • foto’s: Curieus en gastfotografen • vormgeving: Ellen Vandewiele

10jaarhebbenwefijnsamengewerktmetonze collega uit de provincie Vlaams-Brabant, Lothe Ramakers. Zo veleprojecten, beleidsplannen en collega’sverder vertrekt ze bij Curieus. Zij wasondertusseneen‘ancien’geworden.Maarook vaste waarden hebben soms noodaanverandering.Lothegaatdaaromopzoeknaareennieuweuitdaging inhaarberoepsleven. Wij wensen haar veelsuccesbijdezoektochtnaareennieuwebaan,maarnietzondereentraantjewegtepinken.WijzullenLothezekernogtegenhetlijflopenoptalvanCurieusactiviteiten,hetisgeenafscheid,maartotziens. HetgaatjegoedLothe!

Afscheid van een fijne collegaLothe Ramakers

Stéphanie start halftijds en vanaf septem-ber gaat ze voltijds aan de slag als provin-ciaal coördinator van Vlaams-Brabant. Zij stelt zich graag even voor:

Dagallemaal!IkbenStéphanie.Leukdatjeevendetijdneemtomkennistemakenmetmij.

Ondertussenhuppelikal29wintersdoorhetleven.VanuitWilselefietsikdagelijksnaar M-Museum Leuven, daar stampik als event-manager demeest uiteen-lopende activiteiten uit de grond. Vanvernissagesoverdebattentotheusefesti-vals!Naeenviertal jaarkenikhethuisdoorendoor,tijdvoornieuweuitdagingendus.Mijnvadernoemdemijvroegeraltijdcurieuzeneus–dekeuzevoordezenieuwe

jobwasdanooksnelgemaakt.Wanneeriknietindeweerbenmetevenementen,ben ik dansjuf in Kessel-Lo.Zesuurperweeksmijt ikmevolledig en doe ikmijn leer-lingen zweten en zwoegen!Datkanophip-hop,ABBAofietsjazzy,alshetmaarfunkheeft. Ik ben ook actiefbijvzwStraatrijk.SamenmetdezeB-boysorgani-seerikactiviteitenindeurban scene, specifiekgerichtopbreakdance.Allemaal dingen diemijn hart sneller doenslaan. En die ik gauwhooptedelenmetjullie!Ikkijkernaaruit.

Nieuwe medewerkerLothe wordt vervangen door Stéphanie Jager