De neus van curieus editie juni 2010

8
De Neus van curieus KRANT VOOR LOKALE ORGANISATOREN_driemaandelijks_juni/juli/augustus 2010_‘de neus van curieusis een uitgave van vzw curieus_agoragalerij_grasmarkt 105/41_ 1000 brussel_t 02 552 02 86_f 02 552 02 [email protected]_verantwoordelijke uitgever_Jurgen Theunissen_teksten_An Haelewaeters_eindredactie_An Haelewaeters_foto’s curieus, reporters, Anne Frank Stichting en flickr_vormgeving_Ellen Vandewiele België - Belgique P.B.-P.P. 1099 Brussel x BC 30661 Erkenningsnummer P802028 Na Berlijn, Amsterdam! pag. 2-3 Nero verzameld pag. 2 Nationaal en provinciaal nieuws pag. 5 U was weer geweldig pag. 6 De culturele ziel van Sven De Leijer pag. 7

description

Na Berlijn, Amsterdam! Nero verzameld Nationaal en provinciaal nieuws U was weer geweldig De culturele ziel van Sven De Leijer

Transcript of De neus van curieus editie juni 2010

De Neus van curieus

Krant voor loKale organisatoren_driemaandelijks_juni/juli/augustus 2010_‘de neus van curieus’ is een uitgave van vzw curieus_agoragalerij_grasmarkt 105/41_1000 brussel_t 02 552 02 86_f 02 552 02 [email protected]_verantwoordelijke uitgever_Jurgen Theunissen_teksten_An Haelewaeters_eindredactie_An Haelewaeters_foto’s curieus, reporters, Anne Frank Stichting en flickr_vormgeving_Ellen Vandewiele

België - BelgiqueP.B.-P.P.

1099 Brussel x

BC 30661

Erkenningsnummer P802028

Na Berlijn, Amsterdam! pag. 2-3Nero verzameld pag. 2Nationaal en provinciaal nieuws pag. 5U was weer geweldig pag. 6De culturele ziel van Sven De Leijer pag. 7

de neus van curieus_juni 2010_pag. 2 de neus van curieus_juni 2010_pag. 3

foto

’s A

n H

aele

wae

ters

‘Nero verzameld’ op het nationaal secretariaat curieuscurieus nationaal heeft er een nieuwe tentoonstelling bij: ‘nero verzameld’. Deze overzichtstentoonstelling van het sympathieke stripfiguurtje nero werd ontwikkeld door curieus limburg. De ten-toonstelling deed eerst de provincie limburg aan en deed vervolgens een toer door oost-vlaanderen. succes eiste zijn tol want de tentoonstelling was al gauw aan herstelling toe. curieus nationaal liet de tentoonstelling herstellen en neemt deze nu op in haar nationale aanbod. alle afdelingen kunnen ze nu naar hun afdeling halen tegen 75 euro.

België is in het buitenland niet alleen gekend voor zijn bier en chocolade, maar ook als stripland. Nero is een bekend stripfiguur dat bewust kiest voor constante speelse links naar de Belgische politiek, geschiedenis en maatschappelijke veranderingen. Velen onder ons hebben dan ook met plezier genoten van deze prachtige stripreeks. Velen van ons zijn tot op de dag van vandaag nog stiekem fan. Het is een tentoonstelling die jong en oud kan bekoren.

‘Nero verzameld’ is een ode aan de reeks Nero en zijn tekenaars Marc Sleen en Dirk Stallaert. Nero bestond in 2007 60 jaar. curieus Limburg maakte een overzicht van de avonturen van Nero vanaf 1947. Maar de tentoonstelling wil evenzeer een nieuwe generatie lezers laten kennismaken met dit prachtige stuk Belgische cultuur.

Het werd een overzichtelijke tentoonstelling met een interactieve deelname, je kan er strips lezen en ontdekken hoe een stripverhaal gemaakt wordt. Kortom een aanrader voor jouw afdeling.

Je kan deze tentoonstelling nu huren op het nationaal secretariaat van curieus. organiseer nero in jouw gemeente voor het bedrag van 75 euro voor 10 dagen. Derden betalen 150 euro voor 10 dagen nero. De huurder zorgt voor het transport.

‘nero verzameld’ reserveren kan je op het nummer 02 552 02 86.

i

nationaal nationaal

vorig jaar trok curieus naar Berlijn naar aanleiding van de viering van 20 jaar val van de Muur. nu is het de beurt aan de stad amsterdam! op 18 en 19 september bezoeken we de nederlandse hoofdstad. in herinnering aan de honderdjarige Miep gies hangen we onze reis op aan een bezoek van het anne Frank Huis. Het anne Frank Huis bestaat dit jaar bovendien 50 jaar. een reden om te vieren kan je dit bezwaarlijk noemen, maar om te herdenken des te meer. Bezoek het anne Frank huis, geniet van de stad amsterdam en een vleugje cultuur voor het economische bedrag van 100 euro. curieus zou curieus niet zijn als we niet garant zouden staan voor een interessant programma.

Na Berlijn, Amsterdam ! Boek nu alvast je curieuze reis voor het najaar

De naam Miep Gies mag dan niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, het dagboek van Anne Frank hoogst waarschijnlijk wel. Nadat Anne Frank haar dag-dagelijkse leven had neergepend in een dagboek, was het Miep Gies die het boek in veiligheid bracht toen de Duitsers het achterhuis binnenvielen. Miep gaf het boek na de oorlog terug aan Otto Frank, de vader van Anne. De rest van het verhaal ken je. Het dagboek is ondertussen in zeker 55 talen vertaald en er zijn meer dan 20 miljoen exemplaren van verkocht.

Miep Gies overleed vorig jaar op honderdjarige leef-tijd en kreeg op 4 mei 2010 een nationale herdenking.

Deze vrouw schreef, samen met Anne weliswaar, een stukje geschiedenis. Een stukje geschiedenis dat niet mag vergeten worden. Anne Frank ligt trouwens al een eeuwigheid nauw aan ons hart. Wij zijn immers al sinds CSC-Vormingswerk in het bezit van de enige echte Anne Frank tentoonstelling. Een tentoonstelling die actueel blijft en die tot op de dag van vandaag nog steeds door onze afdelingen uitgeleend wordt.

Zin gekregen om mee op stap te gaan naar amsterdam? Wil je meer weten over anne Frank? Wij geven je nu alvast ons (voorlopig) programma van onze tweedaagse educatieve reis mee.

PrograMMa

Zaterdag 18 september • Indevoormiddagvertrektdebusergensbijjouindebuurt*• Aankomstrond12u00inhethotelIbisAmsterdamCityWest• Lunchrond13u00• Rond15u00beginthetmiddagprogramma.Jekankiezenuiteengeleidewandelingofeen

geleide boottocht.• In de avond is iedereen vrij om een stapje inAmsterdam te zetten. Maar je kan ook

opvoorhand inschrijvenomeencomedyavond,vergelijkbaarmetcomedycasino,bij tewonen.

Zondag 19 september• BezoekaanhetAnneFrankHuis• BezoekaanhetVanGoghmuseum• Lunch• 19u00vertrektdebusterugnaarhuis

* Opstapplaatsen in Brugge, Gent, Antwerpen, Hasselt, Leuven en Brussel.

inBegrePen in De PriJs van 100 euro

• overnachting,• 2keerlunch• inkomgeldenAnneFrankHuisenVanGoghMuseum• geleidewandelingofboottocht

niet inBegrePen in De PriJs van 100 euro

• 2keeravondmaal• drankjes• theatervoorstelling.

er is plaats voor 120 deelnemers en je kan inschrijven via jouw provinciaal secretariaat. Wees er snel bij want vol is vol!afdelingen kunnen de anne Franktentoonstelling huren aan €150/10 dagen. neem contact op met het nationaal secretariaat.

Van GoGh MuseuM

Het Van Gogh Museum is een jong museum, geopend in 1973. Sindsdien is het uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande en populaire musea ter wereld. Het heeft zijn reputatie te danken aan zijn unieke ver-zameling, de kwaliteit van zijn tentoonstellingen, gede-gen onderzoek, verzorgde publicaties en zijn twee ge-bouwen van internationale faam, gelegen op één van de culturele toplocaties in Europa. Het museum verzamelt en beheert Westerse schilderijen, beelden, tekeningen en grafisch werk uit de periode 1840 tot 1920. De kern van de verzameling wordt gevormd door de erfenis van Vincent van Gogh : de grootste collectie van diens werk ter wereld. Rondom deze kern presenteert het museum een breed overzicht van 19de-eeuwse kunst.

Miep Gies

Miep Gies heeft meer gedaan dan een dagboek verstopt. Zij was één van de helpsters van Anne Frank en haar familie toen zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Achterhuis in Amsterdam zaten ondergedoken. Ze werd op 15 februari 1909 geboren in Wenen en kwam als kind naar Nederland.

Vanaf 1933 werkte zij als secretaresse van Otto Frank, de vader van Anne. In het voorjaar van 1942 vroeg hij haar om hem en zijn gezin te helpen onderduiken voor de nazi’s. Ruim twee jaar lang voorzag Gies samen met andere hel-pers de onderduikers van eten en drinken. Haar echtge-noot, Jan Gies, leverde voedselbonnen en kwam net als Miep regelmatig in het Achterhuis.

Toen Anne en de andere onderduikers in augustus 1944 waren gearresteerd, bracht Gies haar dagboekaantekenin-

gen in veiligheid. Toen Otto Frank na de oorlog als enige terugkeerde uit Auschwitz, gaf zij het dagboek aan hem.

Gies kreeg door haar actie wereldwijde bekendheid. Ze ontving meerdere onderscheidingen, waaronder de Yad Vashem medaille en het Bundesverdienstkreuz. In 1995 werd zij Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

i

viering 50 Jaar anne FranK Huis

Op3meiwashetprecies50jaargeledendathetAnneFrankHuisofficieelzijndeurenvoorpubliekopen-de. Sinds 1960 kunnen mensen het ‘achterhuis’ waar Anne Frank ondergedoken zat met eigen ogen bekij-ken. Het Anne Frank Huis biedt zo een ervaring van de geschiedenis van Anne Frank op de plek zelf.

Het achterhuisEenuniekonderdeelvanhetAnneFrankHuisishetpandPrinsengracht263.HierzatAnnesamenmetde andere onderduikers verborgen in het ‘achterhuis’. De kamers in het ‘achterhuis’ zijn leeg, want de meubels zijn meteen na de arrestatie weggehaald. Wel zijn er documenten en voorwerpen van de acht onderduikers te zien.

Het voorhuisHet ‘voorhuis’ was het voormalig kantoor van Otto Frank en de werkplek van de helpers. Het verhaal van Anne Frank wordt hier verteld aan de hand van citaten uit het dagboek. Drie korte films plaatsen het verhaalinzijnhistorischecontext.Inhet‘voorhuis’kunjeverderoriginelevoorwerpen,documentenenfoto’s bekijken.

naast het historisch pandHet oude pand aan de Prinsengracht 265, naast het voormalige kantoor van Otto Frank, is gerenoveerd. Hier wordt informatie gegeven over het dagboek en de betekenis er-van. Het originele eerste dagboek van Anne Frank wordt permanent getoond. Sinds 1995 is in de nieuwbouw van het museum een wisselende tentoonstelling te zien.

We kunnen met een gerust hart vaststellen: VOLTA 10 was een succes. Cijfers spreken voor zich,

1220 concertgangers, maar foto’s zeggen meer. We kunnen makkelijk een aparte krant vullen

met leuke foto’s van VOLTA. Dat gaan we niet doen, we selecteerden hieronder de leukste,

mooiste of origineelste foto’s. Wil je meer foto’s bekijken, surf dan naar

www.curieus.be/fotogalerij

Beeldverslag VOLTA

de neus van curieus_juni 2010_pag. 2 de neus van curieus_juni 2010_pag. 3

foto

’s A

n H

aele

wae

ters

‘Nero verzameld’ op het nationaal secretariaat curieuscurieus nationaal heeft er een nieuwe tentoonstelling bij: ‘nero verzameld’. Deze overzichtstentoonstelling van het sympathieke stripfiguurtje nero werd ontwikkeld door curieus limburg. De ten-toonstelling deed eerst de provincie limburg aan en deed vervolgens een toer door oost-vlaanderen. succes eiste zijn tol want de tentoonstelling was al gauw aan herstelling toe. curieus nationaal liet de tentoonstelling herstellen en neemt deze nu op in haar nationale aanbod. alle afdelingen kunnen ze nu naar hun afdeling halen tegen 75 euro.

België is in het buitenland niet alleen gekend voor zijn bier en chocolade, maar ook als stripland. Nero is een bekend stripfiguur dat bewust kiest voor constante speelse links naar de Belgische politiek, geschiedenis en maatschappelijke veranderingen. Velen onder ons hebben dan ook met plezier genoten van deze prachtige stripreeks. Velen van ons zijn tot op de dag van vandaag nog stiekem fan. Het is een tentoonstelling die jong en oud kan bekoren.

‘Nero verzameld’ is een ode aan de reeks Nero en zijn tekenaars Marc Sleen en Dirk Stallaert. Nero bestond in 2007 60 jaar. curieus Limburg maakte een overzicht van de avonturen van Nero vanaf 1947. Maar de tentoonstelling wil evenzeer een nieuwe generatie lezers laten kennismaken met dit prachtige stuk Belgische cultuur.

Het werd een overzichtelijke tentoonstelling met een interactieve deelname, je kan er strips lezen en ontdekken hoe een stripverhaal gemaakt wordt. Kortom een aanrader voor jouw afdeling.

Je kan deze tentoonstelling nu huren op het nationaal secretariaat van curieus. organiseer nero in jouw gemeente voor het bedrag van 75 euro voor 10 dagen. Derden betalen 150 euro voor 10 dagen nero. De huurder zorgt voor het transport.

‘nero verzameld’ reserveren kan je op het nummer 02 552 02 86.

i

nationaal nationaal

vorig jaar trok curieus naar Berlijn naar aanleiding van de viering van 20 jaar val van de Muur. nu is het de beurt aan de stad amsterdam! op 18 en 19 september bezoeken we de nederlandse hoofdstad. in herinnering aan de honderdjarige Miep gies hangen we onze reis op aan een bezoek van het anne Frank Huis. Het anne Frank Huis bestaat dit jaar bovendien 50 jaar. een reden om te vieren kan je dit bezwaarlijk noemen, maar om te herdenken des te meer. Bezoek het anne Frank huis, geniet van de stad amsterdam en een vleugje cultuur voor het economische bedrag van 100 euro. curieus zou curieus niet zijn als we niet garant zouden staan voor een interessant programma.

Na Berlijn, Amsterdam ! Boek nu alvast je curieuze reis voor het najaar

De naam Miep Gies mag dan niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, het dagboek van Anne Frank hoogst waarschijnlijk wel. Nadat Anne Frank haar dag-dagelijkse leven had neergepend in een dagboek, was het Miep Gies die het boek in veiligheid bracht toen de Duitsers het achterhuis binnenvielen. Miep gaf het boek na de oorlog terug aan Otto Frank, de vader van Anne. De rest van het verhaal ken je. Het dagboek is ondertussen in zeker 55 talen vertaald en er zijn meer dan 20 miljoen exemplaren van verkocht.

Miep Gies overleed vorig jaar op honderdjarige leef-tijd en kreeg op 4 mei 2010 een nationale herdenking.

Deze vrouw schreef, samen met Anne weliswaar, een stukje geschiedenis. Een stukje geschiedenis dat niet mag vergeten worden. Anne Frank ligt trouwens al een eeuwigheid nauw aan ons hart. Wij zijn immers al sinds CSC-Vormingswerk in het bezit van de enige echte Anne Frank tentoonstelling. Een tentoonstelling die actueel blijft en die tot op de dag van vandaag nog steeds door onze afdelingen uitgeleend wordt.

Zin gekregen om mee op stap te gaan naar amsterdam? Wil je meer weten over anne Frank? Wij geven je nu alvast ons (voorlopig) programma van onze tweedaagse educatieve reis mee.

PrograMMa

Zaterdag 18 september • Indevoormiddagvertrektdebusergensbijjouindebuurt*• Aankomstrond12u00inhethotelIbisAmsterdamCityWest• Lunchrond13u00• Rond15u00beginthetmiddagprogramma.Jekankiezenuiteengeleidewandelingofeen

geleide boottocht.• In de avond is iedereen vrij om een stapje inAmsterdam te zetten. Maar je kan ook

opvoorhand inschrijvenomeencomedyavond,vergelijkbaarmetcomedycasino,bij tewonen.

Zondag 19 september• BezoekaanhetAnneFrankHuis• BezoekaanhetVanGoghmuseum• Lunch• 19u00vertrektdebusterugnaarhuis

* Opstapplaatsen in Brugge, Gent, Antwerpen, Hasselt, Leuven en Brussel.

inBegrePen in De PriJs van 100 euro

• overnachting,• 2keerlunch• inkomgeldenAnneFrankHuisenVanGoghMuseum• geleidewandelingofboottocht

niet inBegrePen in De PriJs van 100 euro

• 2keeravondmaal• drankjes• theatervoorstelling.

er is plaats voor 120 deelnemers en je kan inschrijven via jouw provinciaal secretariaat. Wees er snel bij want vol is vol!afdelingen kunnen de anne Franktentoonstelling huren aan €150/10 dagen. neem contact op met het nationaal secretariaat.

Van GoGh MuseuM

Het Van Gogh Museum is een jong museum, geopend in 1973. Sindsdien is het uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande en populaire musea ter wereld. Het heeft zijn reputatie te danken aan zijn unieke ver-zameling, de kwaliteit van zijn tentoonstellingen, gede-gen onderzoek, verzorgde publicaties en zijn twee ge-bouwen van internationale faam, gelegen op één van de culturele toplocaties in Europa. Het museum verzamelt en beheert Westerse schilderijen, beelden, tekeningen en grafisch werk uit de periode 1840 tot 1920. De kern van de verzameling wordt gevormd door de erfenis van Vincent van Gogh : de grootste collectie van diens werk ter wereld. Rondom deze kern presenteert het museum een breed overzicht van 19de-eeuwse kunst.

Miep Gies

Miep Gies heeft meer gedaan dan een dagboek verstopt. Zij was één van de helpsters van Anne Frank en haar familie toen zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Achterhuis in Amsterdam zaten ondergedoken. Ze werd op 15 februari 1909 geboren in Wenen en kwam als kind naar Nederland.

Vanaf 1933 werkte zij als secretaresse van Otto Frank, de vader van Anne. In het voorjaar van 1942 vroeg hij haar om hem en zijn gezin te helpen onderduiken voor de nazi’s. Ruim twee jaar lang voorzag Gies samen met andere hel-pers de onderduikers van eten en drinken. Haar echtge-noot, Jan Gies, leverde voedselbonnen en kwam net als Miep regelmatig in het Achterhuis.

Toen Anne en de andere onderduikers in augustus 1944 waren gearresteerd, bracht Gies haar dagboekaantekenin-

gen in veiligheid. Toen Otto Frank na de oorlog als enige terugkeerde uit Auschwitz, gaf zij het dagboek aan hem.

Gies kreeg door haar actie wereldwijde bekendheid. Ze ontving meerdere onderscheidingen, waaronder de Yad Vashem medaille en het Bundesverdienstkreuz. In 1995 werd zij Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

i

viering 50 Jaar anne FranK Huis

Op3meiwashetprecies50jaargeledendathetAnneFrankHuisofficieelzijndeurenvoorpubliekopen-de. Sinds 1960 kunnen mensen het ‘achterhuis’ waar Anne Frank ondergedoken zat met eigen ogen bekij-ken. Het Anne Frank Huis biedt zo een ervaring van de geschiedenis van Anne Frank op de plek zelf.

Het achterhuisEenuniekonderdeelvanhetAnneFrankHuisishetpandPrinsengracht263.HierzatAnnesamenmetde andere onderduikers verborgen in het ‘achterhuis’. De kamers in het ‘achterhuis’ zijn leeg, want de meubels zijn meteen na de arrestatie weggehaald. Wel zijn er documenten en voorwerpen van de acht onderduikers te zien.

Het voorhuisHet ‘voorhuis’ was het voormalig kantoor van Otto Frank en de werkplek van de helpers. Het verhaal van Anne Frank wordt hier verteld aan de hand van citaten uit het dagboek. Drie korte films plaatsen het verhaalinzijnhistorischecontext.Inhet‘voorhuis’kunjeverderoriginelevoorwerpen,documentenenfoto’s bekijken.

naast het historisch pandHet oude pand aan de Prinsengracht 265, naast het voormalige kantoor van Otto Frank, is gerenoveerd. Hier wordt informatie gegeven over het dagboek en de betekenis er-van. Het originele eerste dagboek van Anne Frank wordt permanent getoond. Sinds 1995 is in de nieuwbouw van het museum een wisselende tentoonstelling te zien.

We kunnen met een gerust hart vaststellen: VOLTA 10 was een succes. Cijfers spreken voor zich,

1220 concertgangers, maar foto’s zeggen meer. We kunnen makkelijk een aparte krant vullen

met leuke foto’s van VOLTA. Dat gaan we niet doen, we selecteerden hieronder de leukste,

mooiste of origineelste foto’s. Wil je meer foto’s bekijken, surf dan naar

www.curieus.be/fotogalerij

Beeldverslag VOLTA

de neus van curieus_juni 2010_pag. 4 de neus van curieus_juni 2010_pag. 5

nationaal&provinciaal

Creativiteit in West-VlaanderenZeKer geen arMoe troeF!Met het project ‘iedereen Creatief’ brachten curieus West-vlaanderen en Welzijnsschakels mensen met en zonder armoede-ervaring samen in een aantal creatieve workshops. voor het organiseren van dit project werd er o.a. samengewerkt met het oCMW, sociale economieprojecten, de gemeentelijke cultuurdienst of het cultuurcentrum en samenlevingsopbouw. Deelne-mers werden samengebracht, leerden elkaar kennen en deden samen aan cultuur. Dat kon gaan van schilderen, boetseren, fotografie, acteren, zingen voor je plezier en kalligrafie.

i Meer info: www.curieus.be of curieus ieper: [email protected]

Origineel bij dit project is ongetwijfeld dat mensen met én zonder armoede-ervaring worden samengebracht, precies met de bedoeling om te werken aan de wederzijdse vooroorde-len. Daarbij probeert curieus ook met de resultaten van deze workshops naar buiten te treden. Dit resulteerde reeds in een tweetal tentoonstellingen van foto’s, schilderijen en boetseer-werkjes.InBruggegroeideeruitdeworkshop‘Zingenvoorjeplezier’, een samenwerking tussen curieus Brugge, inloophuis ’t Sas, de verenigingen waar armen het woord nemen, en het Netwerk Vrijetijdsparticipatie van het OCMW, een heuse zang-groep. Onder de naam ‘Mélange’ traden ze met groot succes reeds een eerste keer op tijdens het colloquium ‘Niemand aan de kant’ van de Van Acker Stichting. Maar het optreden op 1 meiopdeRedRockRallyvormdeuiteraardhethoogtepuntinhunkorte‘carrière’.Met‘Zevendagenlang’van‘Bots’hadden

ze de meer dan 1000 toeschouwers meteen vast, maar toen stijn Meuriserbijkwamomsamenmethen ‘Ikhouvanu’tezingen, was het hek helemaal van de dam. Een heuse opsteker op de hoed van curieus West-Vlaanderen.

Ondertussen werken curieus West-Vlaanderen en curieusIepernaarstigverderenzijnertweenieuweworkshopsinIeper.Op26 juni vinden de workshops ‘Leren Fietsen’ en ‘Leren fietsen herstellen’ plaats in dienstencentrum ‘De Kersecorf’. Deelne-men aan een workshop kost 1 euro. Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt.

i

provinciaal nieuws

curieus kortgerokt Interessante nieuwtjes die niet lang van stof zijn

Marcel Broodthaers Een van de grootste Belgische kunstenaars uit de 20 ste eeuw staat opnieuw in de schijnwerpers. Marcel Broodthaers, koning van de heterogene assemblages met de meest verrassende esthetische kenmerken, vertrok graag van voorwerpen uit het da-gelijks leven: stenen, eierschalen, sponsen, gips of krantenpapier. Deze tentoonstelling is een primeur: het werk van Marcel Broodthaers uit de verzameling van het Museum voor Moderne Kunst – de grootste openbare verzameling van de Belgische kunstenaar – wordt voor het eerst volledig getoond. Deze rijke collectie wordt aangevuld met enkele stukken uit andere musea en privéverzamelingen. Reden genoeg dus om deze visionaire en contesterende kunstenaar,wiens werk nog altijd even actueel blijft, opnieuw te ontdekken. De tentoonstelling loopt van 15 juni tot 29 augustus in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Brussel_Meer info_ www.fine-arts-museum.be

Op 18 juni opening Gents Stadsmuseum STAMrospectieve Na een grondige reno-vatie van de Bijlokeabdij en de aanbouw van een hedendaags inkomgebouw opent het STAM de deuren. Het verhaal van de stad wordt er uit de doeken gedaan aan de hand van sprekende stukken uit de brede ‘collectie Gent’. De pandgangen van de abdij stippelen een chronologisch parcours uit, de zijzalen brengen de opeenvolgende periodes in beeld. Multimediale toepassin-gennemenjemeeopreisdoordetijd.ZomaakthetSTAMdevelelagenvandestadvoorie-dereen leesbaar. Vanuit het verleden bekijkt het STAM het heden en maakt het een projectie naar de toekomst. Dit alles in een historisch kader met een eigentijdse aanpak, net als Gent zelf. Naast het vaste circuit zal het STAM tijdelijke tentoonstellingen brengen die inspelen op de ac-tualiteit en die het begrip ‘stedelijkheid’ thematisch uitdiepen. Het STAM wordt dé plek om een culturele verkenningstocht door Gent te starten. Het Stadsmuseum ligt op de Bijlokesite, een groene oase vlakbij het centrum. De voormalige Bijlokeabdij herbergt een van de mooiste mid-deleeuwsereftersvanWest-Europa,metuniekepre-Eyckiaansemuurschilderingen _Meer info_ www.stamgent.be

Jan Vanriet: Closing Time Het Koninklijk Museum van Antwerpen nodigt in 2010 beeldend kunstenaar Jan Vanriet uit om een groots parcours uit te zetten in de collectie oude en moderne meesters in het museum. Vanriet zal een keuze maken van meer dan honderd werken uit zijn thematische reeksen en deze samenbrengen met evenveel werken uit de museumverzameling die inhoudelijk of stilistisch verwant zijn. Vanriet als schilder, maar ook als curator: hij toetst zijn werk aan belangrijke stukken van de collectie en aan sluimerende parels uit de reserve. Vanriets oeuvre combineert een veelheid aan inhoudelijke thema’s met uiteenlopende stijlkenmerken. Inspiratievindthijinhetverledenvanzijnfamilie,indesamenlevingenindekunstgeschiedenis.DemuseumcollectiezaldoordesymbiosemetdeschilderijenvanVanrieteenindrukwekkendhedendaags verhaal vertellen over het menselijk tekort_Meer info_ www.kmkska.be

Sjouwers voor de oorlog. Chinese arbeiders in de Eerste Wereldoorlog Vanaf 1917 werden zowat 140.000 Chinese arbeiders naar de Eerste Wereldoorlog in Europa gehaald. De Chinezen verrichtten er hard labeur achter het front. Dat eindigde niet met de Wapenstilstand: tot begin 1920 werden de koelies ingezet om puin en munitie te ruimen en om doden te begra-ven.VoordeChinezenwasdeoorloginEuropaeenbijzondereervaringdievelesporennaliet.Inde Westhoek zelf herinneren vele Chinezen grafstenen, maar ook tal van volksverhalen aan die Chinese aanwezigheid. De tentoonstelling, in samenwerking met het stadsarchief van Weihai (China), brengt dit vergeten, maar boeiende hoofdstuk van de Eerste Wereldoorlog terug tot le-ven met film, foto’s en tal van objecten uit binnen- en buitenland. De tentoonstelling loopt nog tot15augustusinhet‘InFlandersFieldsMuseum’_Meer info_ www.inflandersfields.be

Congo DeDemocratischeRepubliekCongoviertvijftigjaaronafhankelijkheid.Verschillendemu-sea nemen deze gelegenheid te baat om één van de talrijke aspecten van Congo in het voetlicht te plaatsten. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren organiseert een tentoonstel-ling die de gebeurtenissen van vlak voor, tijdens en na de onafhankelijkheid in een historische, politieke en geografische context plaatst. Het Paleis voor Schone Kunsten toont een verzameling meesterwerken uit het erfgoed van Congo en Midden-Afrika, die stuk voor stuk verband houden met macht. De Katholieke Universiteit plaatst een waardevolle collectie etnografische objecten in het voetlicht die oorspronkelijk vaak een rituele functie hadden. Ten slotte brengt het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika een interactieve tentoonstelling over de Congostroom_Meer info_ www.africamuseum.be_www.bozar.be_www.mleuven.be

De Stad van Elsschot Op diverse locaties in de stad Antwerpen zijn er activiteiten rond de schrijver Willem Elsschot. De stad Antwerpen en de schrijver zijn onlosmakelijk met elkaar ver-bonden. Elsschot is geboren en getogen in de Scheldestad. Hij stichtte er zijn familie, zijn zaak en schreef er zijn bekendste boeken. Elsschot was niet alleen op-en-top Antwerpenaar, hij was ookeenechtestadsschrijver.Destadspeelteenhoofdrolinelkvanzijnboeken.In2010isdeschrijver vijftig jaar overleden. Die verjaardag laat de stad Antwerpen niet onopgemerkt voorbij-gaan.ZesmaandenlangviertAntwerpenWillemElsschotalsschrijvervanverhalenengedichtendie iedereen aanspreken, met het literaire en culturele stadsprogramma ‘De Stad van Elsschot’. Het feestprogramma omvat onder andere een grote overzichtstentoonstelling, festivals, literaire wandelingen, lezingen, ...Doorlopend staan een stadswandeling en twee tentoonstelling enge-programmeerd:‘WillemElsschot,levenenwerk’,nogtot31oktoberinhetLetterenhuis,en‘Els-schotinvertaling’,nogtot31oktoberindeErfgoedbibliotheekHendrikConscience _Meer info_ www.destadvanelsschot.be

curieus Antwerpen trekt naar de Antwerpse buitenwijken van ’t StadDerDe eDitie ‘WiJK in De KiJKer’

voor de derde keer op rij organiseert curieus provincie antwerpen de wandelingenreeks ‘Wijk in de Kijker’. De vorige reeksen waren zo een groot succes en er zijn immers nog heel wat antwerpse buurten die een plaatsje in de kijker verdienen. Dit keer zijn de antwerpse buitenwijken aan de beurt. curieus verlaat de stadskern en trekt naar Merksem, antwerpen Dam, oud-Berchem en oud-Borgerhout. De wandelingen gaan door in de maand september, telkens op zaterdag. tijdig inschrijven is de boodschap.

Net als tijdens de vorige edities zijn er per wandeling telkens twee stadskenners die de wandeling begeleiden en tekst en uitleg geven op elke stopplaats. Jan Janssens is opnieuw de vaste gids die met de deelnemers het gesprek aangaat. Daarnaast is er tel-kens per wandeling een gastspreker die de karakteristieken van elke wijk toelicht.

Op zaterdag 4 september, tijdens de wandeling ’t Dokske in Merksem, is Gilbert Verstraelen van de partij.

Op zaterdag 11 september is Chris Anseeuw de gastspreekster van dienst tijdens de wandeling naar wijk Den Dam.

Op zaterdag 18 septemberwandeltPeterRaatsmeenaarwijkOud-Berchem.

Ten slotte op zaterdag 25 september geeft Jo Vermeulen extra tekst en uitleg tijdens de wandeling naar wijk Oud-Borgerhout.

curieus Vlaams-Brabant legt zijn vrijwilligers in de wattenop zaterdag 17 april organiseerde curieus vlaams-Brabant een afdelingsdag in het Provinciehuis in leuven. Het werd een gezellige dag waar alle vrijwil-ligers elkaar konden leren kennen, tips konden uitwis-selen en bovenal waar een er ‘gebrainstormd’ werd dat het een lieve lust was. einddoel: nieuwe activiteiten voor curieus. De vrijwilligers bedanken, extra in de bloemetjes zetten, dat was waar het curieus vlaams-Brabant vooral om te doen was. een geslaagde dag die eindigde in het Museum M.

“Vrijwilligers zijn de spil van onze organisatie, zijn brood-nodig, zijn een zeldzaam goed, zijn het zout op onze patat-ten”, vertelt ons Karen De Wolf van curieus Vlaams-Bra-bant. Vrijwilligers zijn zeer belangrijk voor de organisatie. “Het was hoog tijd om eens een moment te organiseren waarbij wij onze vrijwilligers eens in de watten leggen”, vervolgt Karen.

Op 17 april waren de vrijwilligers uitgenodigd in het pro-vinciehuis in Leuven. 25 vrijwilligers en 12 afdelingen waren present. Eerst kon iedereen genieten van een broodjeslunch en een drankje en daarna werden ze allen verwelkomd door de provinciale curieusmedewerkers en door provinciale curieusvoorzitter Saïd El Khadraoui.

Vervolgens kon iedereen kiezen uit een aantal work-shops. Er was plaats voor knutselen, brainstorming en wijnproeverij. Op het einde van de dag trok de volledige groep naar Museum M waar de tijdelijke tentoonstelling PARALLELLEPIPEDAloopt,diedekruisbestuivingtussenkunst en wetenschap promoot.

Een dag die voor herhaling vatbaar is. “Dit was een dag om zeker te herhalen. Hopelijk kunnen we volgende keer al onze afdelingen begroeten. Alle aan-wezigen willen we nog eens bedanken voor deze fijne dag”, besluit Karen.

Iederewandelingeindigtmeteendrankje ineenwijk-ofbuurtcentrumwaar de wandelaars foto’s van de desbetreffende wijk kunnen bekijken. Dit alles voor een zeer democratische prijs van 4 euro per wandeling. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt!

Meer info? Meewandelen? [email protected] of 03 633 87 70

onze medewerker uit antwerpen, eve schippers, trekt het land door en bezoekt minder bekende musea. Want onbekend is soms onbemind en dat is niet steeds terecht. na elk bezoek brengt ze ons verslag uit van haar bevindingen, gevoelens en indrukken. Wij van onze kant hopen onze afdelingen hiermee te inspireren om zelf in groep op stap te gaan. Deze keer is het de beurt aan het Bijenteeltmuseum in Kalmthout.

Naarmate ik mijn ontdekkingstocht verder-zet, begin ik steeds meer het verband te zien tussen de musea en hun locatie. Ok, er hoeft nu niet plots overal een verborgen bood-schap onder te zitten, maar er zijn toch heel wat pareltjes die hun ligging wel zeer door-dacht uitgekozen hebben, en net door die unieke setting hun eigen aanbod nog meer tot hun recht laten komen. En ook voor het Bijenteeltmuseum is dit niet anders. Vlak aan de overkant van de grote Kalmthoutse heide ontstond dit museum naar aanleiding van een tijdelijke tentoonstelling van imkers in die heide. Hun bijen werden vroeger immers jarenlang op de heide gezet, en blijkbaar kon hun werk heel wat mensen bekoren.

En net dat respect voor de bijenteelt en de ja-renlange geschiedenis die ze heeft afgelegd, laat zich sterk voelen in dit museum, dat met zorg en oprechte bekommernis werd uitge-bouwd en verder blijft bestaan. Want het is één van de weinige musea dat nog volledig op vrijwillige basis wordt rechtgehouden, en dat zegtveel... Ikworddanookwarmonthaalden onmiddellijk persoonlijk wegwijs gemaakt in de structuur van het museum, waarvan ik veronderstelde dat ik daarna zelf aan mijn verkenningstocht kon beginnen. Maar nee

hoor, de lieve dame aan het onthaal nam me mee op sleeptouw en vergezelde me door alle zeshoekige celletjes van de toch wel pas-send geconstrueerde honingraat-structuur en vertelde met enthousiasme en een beetje weemoed in haar stem over de wondere we-reld van de bloemetjes en de bijtjes.

Toegegeven, ik was aanvankelijk een beetje sceptisch, maar misschien net daarom dat dit Bijenteeltmuseum alle verwachtingen heeft overtroffen. Het museum spitst zich vanuit educatief oogpunt uiteraard toe op scholen, maar biedt veel meer dan enkel passieve ken-nisoverdracht. Naast de verschillende cellen, die georganiseerd zijn per thema, staan er ook een aantal microscopen ter beschikking -goed voor extra kleine verwondering-, is er een filmlokaal, een buitenhal met bijenkas-ten én tot slot een demonstratielokaal, het summum van het museum...Ach, misschien heb ik er gewoon nooit ge-noeg over geweten, maar ik raakte toch be-hoorlijk onder de indruk van het leven dat die bijtjes leiden, alhoewel het voor mij eerder strict altruïstisch ‘lijden’ is, maar misschien vindenzedatjuistwelfijn.Iederzijnlevens-visie,nietwaar.Indethemacellenleerjekortmaar krachtig en met net voldoende uitleg alles over het bijenvolkje en hun samenstel-ling, de voeding, de bestuiving, de productie van honing, enz. Verrijkt met heel wat foto’s is het aangenaam om hier rond te lopen en vooral gaandeweg veel info op te nemen. Ook verschillende internationale bijenkasten en materialen van de imker sieren de ruimte, net als een stuk was en honingraat dat je even ter hand kan nemen, en ja hoor, een beeld van Sint-Ambrosius met z’n bijenkorf, als patroonheilige van de imkers.

Het Bijenteeltmuseum werkt samen met een imker, waardoor je in het buitengedeelte al een aantal echte bijenkasten kan bewonde-ren, maar het werd een nog mooiere live-show, toen ik in het demonstratielokaal nog twee andere kasten mocht aanschouwen, volledig in glas. Tienduizenden bijen krioel-den vlak voor mijn ogen, twee volkeren, met duizenden werkstertjes en een tiental darren, geleid door hun koningin, die een gekleurde stip krijgt afhankelijk van het jaar waarin ze geborenwordt.Ikwasbijzondergefascineerddoor dit anders immer verborgen bijenleven. En met alle weetjes die ik tussendoor te ho-ren kreeg, werd die fascinatie alleen maar groter.

Ikverlaatzeerverrijktdittochwelzeerver-meldenswaardige Bijenteeltmuseum, met veel ontzag voor die perfect georganiseerde bijencultuur. Daar staan wij mensen zowaar even met de mond vol tanden. Misschien net daarom dat we zo graag honing lusten...

iBijenteeltmuseum_Putsesteenweg131_2920 Kalmthout_Tel:036666101_www.bijenteeltmuseum.be

Verborgen museumpareltjes Eve op dreefcurieus Brussel partner ‘Tussen Broers’

curieus Brussel is opnieuw partner in de 2de editie van het multiculturele festival “tussen Broers”. samen met de ver-enigingen actie voor internationale ontwikkeling, vonken voor Hoop, de Federatie van Zelforganisaties en vele ande-ren wil curieus Brussel met dit festival de interculturele ont-moeting en uitwisseling bevorderen. Dit tweedaags zomer-

festival gaat door in het Jubelpark in Brussel.

‘Tussen Broers’ brengt een afwisseling van Afrikaanse percus-sie, latino beats, hip hop, oriëntaalse dans, Cubaanse en Bra-ziliaanse sounds en continu workshops salsa. Er is ook een multiculturele markt met meer dan 50 tenten met heerlijke

gerechten en artisanale producten.

curieus Brussel wil de dialoog tussen mensen aanmoedigen in eenontspannensfeer.Iedereen,ongeachtleeftijd,cultuur,et-

nische of socio-economische achtergrond, is welkom!

curieus Oost-Vlaanderen zag het rood op ieders wangen2010 is een jaar dat er kan gevierd worden bij de socialisten. De socialistische partij bestaat immers 125 jaar en de sossen vieren “120jaaréénmei”inBelgië.Redengenoeg,dachtcurieus Oost-Vlaanderen, om uitgebreid terug te blikken op deze bijzonder interessante geschiedenis. Vanaf 29 april tot en met 9 mei organiseerden zij rondleidingen, ‘RodeWandelingen’,boottochtjes,lezingeneneenheusfilmfes-tival. Op die manier konden zij meer dan 1000 mensen boeien met de geschiedenis van het socialisme. “We zagen in heel wat hartjes het rode vuur weer heftig opleven.”, aldus An Pauwels van curieus Oost-Vlaanderen. Striemende regen en een hals-starrige wind, niets kon het enthousiasme van de gidsen en de bezoekers temperen. Elke rondleiding bracht weer andere, ver-rassende verhalen en emoties aan de oppervlakte. Fiere opa’s, trotse kleinkinderen, verbaasde meisjes, ontroerde zonen, ver-wonderde mama’s,... Mijmerend met een glimlach of ontroerd met tranen in de ogen,de rondleidingen doorheen “125 jaar socialisme” en de strijd voor rechtvaardigheid lieten niemand onbewogen.

Meer foto’s op de facebookpagina van curieus oost-vlaandereni

‘tussen Broers’ gaat door in het Jubelpark in Brussel op vrijdag 6 augustus van 15u30 tot 23u00 en zaterdag 7 augustus van 13u30 tot 24u00.

de neus van curieus_juni 2010_pag. 4 de neus van curieus_juni 2010_pag. 5

nationaal&provinciaal

Creativiteit in West-VlaanderenZeKer geen arMoe troeF!Met het project ‘iedereen Creatief’ brachten curieus West-vlaanderen en Welzijnsschakels mensen met en zonder armoede-ervaring samen in een aantal creatieve workshops. voor het organiseren van dit project werd er o.a. samengewerkt met het oCMW, sociale economieprojecten, de gemeentelijke cultuurdienst of het cultuurcentrum en samenlevingsopbouw. Deelne-mers werden samengebracht, leerden elkaar kennen en deden samen aan cultuur. Dat kon gaan van schilderen, boetseren, fotografie, acteren, zingen voor je plezier en kalligrafie.

i Meer info: www.curieus.be of curieus ieper: [email protected]

Origineel bij dit project is ongetwijfeld dat mensen met én zonder armoede-ervaring worden samengebracht, precies met de bedoeling om te werken aan de wederzijdse vooroorde-len. Daarbij probeert curieus ook met de resultaten van deze workshops naar buiten te treden. Dit resulteerde reeds in een tweetal tentoonstellingen van foto’s, schilderijen en boetseer-werkjes.InBruggegroeideeruitdeworkshop‘Zingenvoorjeplezier’, een samenwerking tussen curieus Brugge, inloophuis ’t Sas, de verenigingen waar armen het woord nemen, en het Netwerk Vrijetijdsparticipatie van het OCMW, een heuse zang-groep. Onder de naam ‘Mélange’ traden ze met groot succes reeds een eerste keer op tijdens het colloquium ‘Niemand aan de kant’ van de Van Acker Stichting. Maar het optreden op 1 meiopdeRedRockRallyvormdeuiteraardhethoogtepuntinhunkorte‘carrière’.Met‘Zevendagenlang’van‘Bots’hadden

ze de meer dan 1000 toeschouwers meteen vast, maar toen stijn Meuriserbijkwamomsamenmethen ‘Ikhouvanu’tezingen, was het hek helemaal van de dam. Een heuse opsteker op de hoed van curieus West-Vlaanderen.

Ondertussen werken curieus West-Vlaanderen en curieusIepernaarstigverderenzijnertweenieuweworkshopsinIeper.Op26 juni vinden de workshops ‘Leren Fietsen’ en ‘Leren fietsen herstellen’ plaats in dienstencentrum ‘De Kersecorf’. Deelne-men aan een workshop kost 1 euro. Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt.

i

provinciaal nieuws

curieus kortgerokt Interessante nieuwtjes die niet lang van stof zijn

Marcel Broodthaers Een van de grootste Belgische kunstenaars uit de 20 ste eeuw staat opnieuw in de schijnwerpers. Marcel Broodthaers, koning van de heterogene assemblages met de meest verrassende esthetische kenmerken, vertrok graag van voorwerpen uit het da-gelijks leven: stenen, eierschalen, sponsen, gips of krantenpapier. Deze tentoonstelling is een primeur: het werk van Marcel Broodthaers uit de verzameling van het Museum voor Moderne Kunst – de grootste openbare verzameling van de Belgische kunstenaar – wordt voor het eerst volledig getoond. Deze rijke collectie wordt aangevuld met enkele stukken uit andere musea en privéverzamelingen. Reden genoeg dus om deze visionaire en contesterende kunstenaar,wiens werk nog altijd even actueel blijft, opnieuw te ontdekken. De tentoonstelling loopt van 15 juni tot 29 augustus in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Brussel_Meer info_ www.fine-arts-museum.be

Op 18 juni opening Gents Stadsmuseum STAMrospectieve Na een grondige reno-vatie van de Bijlokeabdij en de aanbouw van een hedendaags inkomgebouw opent het STAM de deuren. Het verhaal van de stad wordt er uit de doeken gedaan aan de hand van sprekende stukken uit de brede ‘collectie Gent’. De pandgangen van de abdij stippelen een chronologisch parcours uit, de zijzalen brengen de opeenvolgende periodes in beeld. Multimediale toepassin-gennemenjemeeopreisdoordetijd.ZomaakthetSTAMdevelelagenvandestadvoorie-dereen leesbaar. Vanuit het verleden bekijkt het STAM het heden en maakt het een projectie naar de toekomst. Dit alles in een historisch kader met een eigentijdse aanpak, net als Gent zelf. Naast het vaste circuit zal het STAM tijdelijke tentoonstellingen brengen die inspelen op de ac-tualiteit en die het begrip ‘stedelijkheid’ thematisch uitdiepen. Het STAM wordt dé plek om een culturele verkenningstocht door Gent te starten. Het Stadsmuseum ligt op de Bijlokesite, een groene oase vlakbij het centrum. De voormalige Bijlokeabdij herbergt een van de mooiste mid-deleeuwsereftersvanWest-Europa,metuniekepre-Eyckiaansemuurschilderingen _Meer info_ www.stamgent.be

Jan Vanriet: Closing Time Het Koninklijk Museum van Antwerpen nodigt in 2010 beeldend kunstenaar Jan Vanriet uit om een groots parcours uit te zetten in de collectie oude en moderne meesters in het museum. Vanriet zal een keuze maken van meer dan honderd werken uit zijn thematische reeksen en deze samenbrengen met evenveel werken uit de museumverzameling die inhoudelijk of stilistisch verwant zijn. Vanriet als schilder, maar ook als curator: hij toetst zijn werk aan belangrijke stukken van de collectie en aan sluimerende parels uit de reserve. Vanriets oeuvre combineert een veelheid aan inhoudelijke thema’s met uiteenlopende stijlkenmerken. Inspiratievindthijinhetverledenvanzijnfamilie,indesamenlevingenindekunstgeschiedenis.DemuseumcollectiezaldoordesymbiosemetdeschilderijenvanVanrieteenindrukwekkendhedendaags verhaal vertellen over het menselijk tekort_Meer info_ www.kmkska.be

Sjouwers voor de oorlog. Chinese arbeiders in de Eerste Wereldoorlog Vanaf 1917 werden zowat 140.000 Chinese arbeiders naar de Eerste Wereldoorlog in Europa gehaald. De Chinezen verrichtten er hard labeur achter het front. Dat eindigde niet met de Wapenstilstand: tot begin 1920 werden de koelies ingezet om puin en munitie te ruimen en om doden te begra-ven.VoordeChinezenwasdeoorloginEuropaeenbijzondereervaringdievelesporennaliet.Inde Westhoek zelf herinneren vele Chinezen grafstenen, maar ook tal van volksverhalen aan die Chinese aanwezigheid. De tentoonstelling, in samenwerking met het stadsarchief van Weihai (China), brengt dit vergeten, maar boeiende hoofdstuk van de Eerste Wereldoorlog terug tot le-ven met film, foto’s en tal van objecten uit binnen- en buitenland. De tentoonstelling loopt nog tot15augustusinhet‘InFlandersFieldsMuseum’_Meer info_ www.inflandersfields.be

Congo DeDemocratischeRepubliekCongoviertvijftigjaaronafhankelijkheid.Verschillendemu-sea nemen deze gelegenheid te baat om één van de talrijke aspecten van Congo in het voetlicht te plaatsten. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren organiseert een tentoonstel-ling die de gebeurtenissen van vlak voor, tijdens en na de onafhankelijkheid in een historische, politieke en geografische context plaatst. Het Paleis voor Schone Kunsten toont een verzameling meesterwerken uit het erfgoed van Congo en Midden-Afrika, die stuk voor stuk verband houden met macht. De Katholieke Universiteit plaatst een waardevolle collectie etnografische objecten in het voetlicht die oorspronkelijk vaak een rituele functie hadden. Ten slotte brengt het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika een interactieve tentoonstelling over de Congostroom_Meer info_ www.africamuseum.be_www.bozar.be_www.mleuven.be

De Stad van Elsschot Op diverse locaties in de stad Antwerpen zijn er activiteiten rond de schrijver Willem Elsschot. De stad Antwerpen en de schrijver zijn onlosmakelijk met elkaar ver-bonden. Elsschot is geboren en getogen in de Scheldestad. Hij stichtte er zijn familie, zijn zaak en schreef er zijn bekendste boeken. Elsschot was niet alleen op-en-top Antwerpenaar, hij was ookeenechtestadsschrijver.Destadspeelteenhoofdrolinelkvanzijnboeken.In2010isdeschrijver vijftig jaar overleden. Die verjaardag laat de stad Antwerpen niet onopgemerkt voorbij-gaan.ZesmaandenlangviertAntwerpenWillemElsschotalsschrijvervanverhalenengedichtendie iedereen aanspreken, met het literaire en culturele stadsprogramma ‘De Stad van Elsschot’. Het feestprogramma omvat onder andere een grote overzichtstentoonstelling, festivals, literaire wandelingen, lezingen, ...Doorlopend staan een stadswandeling en twee tentoonstelling enge-programmeerd:‘WillemElsschot,levenenwerk’,nogtot31oktoberinhetLetterenhuis,en‘Els-schotinvertaling’,nogtot31oktoberindeErfgoedbibliotheekHendrikConscience _Meer info_ www.destadvanelsschot.be

curieus Antwerpen trekt naar de Antwerpse buitenwijken van ’t StadDerDe eDitie ‘WiJK in De KiJKer’

voor de derde keer op rij organiseert curieus provincie antwerpen de wandelingenreeks ‘Wijk in de Kijker’. De vorige reeksen waren zo een groot succes en er zijn immers nog heel wat antwerpse buurten die een plaatsje in de kijker verdienen. Dit keer zijn de antwerpse buitenwijken aan de beurt. curieus verlaat de stadskern en trekt naar Merksem, antwerpen Dam, oud-Berchem en oud-Borgerhout. De wandelingen gaan door in de maand september, telkens op zaterdag. tijdig inschrijven is de boodschap.

Net als tijdens de vorige edities zijn er per wandeling telkens twee stadskenners die de wandeling begeleiden en tekst en uitleg geven op elke stopplaats. Jan Janssens is opnieuw de vaste gids die met de deelnemers het gesprek aangaat. Daarnaast is er tel-kens per wandeling een gastspreker die de karakteristieken van elke wijk toelicht.

Op zaterdag 4 september, tijdens de wandeling ’t Dokske in Merksem, is Gilbert Verstraelen van de partij.

Op zaterdag 11 september is Chris Anseeuw de gastspreekster van dienst tijdens de wandeling naar wijk Den Dam.

Op zaterdag 18 septemberwandeltPeterRaatsmeenaarwijkOud-Berchem.

Ten slotte op zaterdag 25 september geeft Jo Vermeulen extra tekst en uitleg tijdens de wandeling naar wijk Oud-Borgerhout.

curieus Vlaams-Brabant legt zijn vrijwilligers in de wattenop zaterdag 17 april organiseerde curieus vlaams-Brabant een afdelingsdag in het Provinciehuis in leuven. Het werd een gezellige dag waar alle vrijwil-ligers elkaar konden leren kennen, tips konden uitwis-selen en bovenal waar een er ‘gebrainstormd’ werd dat het een lieve lust was. einddoel: nieuwe activiteiten voor curieus. De vrijwilligers bedanken, extra in de bloemetjes zetten, dat was waar het curieus vlaams-Brabant vooral om te doen was. een geslaagde dag die eindigde in het Museum M.

“Vrijwilligers zijn de spil van onze organisatie, zijn brood-nodig, zijn een zeldzaam goed, zijn het zout op onze patat-ten”, vertelt ons Karen De Wolf van curieus Vlaams-Bra-bant. Vrijwilligers zijn zeer belangrijk voor de organisatie. “Het was hoog tijd om eens een moment te organiseren waarbij wij onze vrijwilligers eens in de watten leggen”, vervolgt Karen.

Op 17 april waren de vrijwilligers uitgenodigd in het pro-vinciehuis in Leuven. 25 vrijwilligers en 12 afdelingen waren present. Eerst kon iedereen genieten van een broodjeslunch en een drankje en daarna werden ze allen verwelkomd door de provinciale curieusmedewerkers en door provinciale curieusvoorzitter Saïd El Khadraoui.

Vervolgens kon iedereen kiezen uit een aantal work-shops. Er was plaats voor knutselen, brainstorming en wijnproeverij. Op het einde van de dag trok de volledige groep naar Museum M waar de tijdelijke tentoonstelling PARALLELLEPIPEDAloopt,diedekruisbestuivingtussenkunst en wetenschap promoot.

Een dag die voor herhaling vatbaar is. “Dit was een dag om zeker te herhalen. Hopelijk kunnen we volgende keer al onze afdelingen begroeten. Alle aan-wezigen willen we nog eens bedanken voor deze fijne dag”, besluit Karen.

Iederewandelingeindigtmeteendrankje ineenwijk-ofbuurtcentrumwaar de wandelaars foto’s van de desbetreffende wijk kunnen bekijken. Dit alles voor een zeer democratische prijs van 4 euro per wandeling. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt!

Meer info? Meewandelen? [email protected] of 03 633 87 70

onze medewerker uit antwerpen, eve schippers, trekt het land door en bezoekt minder bekende musea. Want onbekend is soms onbemind en dat is niet steeds terecht. na elk bezoek brengt ze ons verslag uit van haar bevindingen, gevoelens en indrukken. Wij van onze kant hopen onze afdelingen hiermee te inspireren om zelf in groep op stap te gaan. Deze keer is het de beurt aan het Bijenteeltmuseum in Kalmthout.

Naarmate ik mijn ontdekkingstocht verder-zet, begin ik steeds meer het verband te zien tussen de musea en hun locatie. Ok, er hoeft nu niet plots overal een verborgen bood-schap onder te zitten, maar er zijn toch heel wat pareltjes die hun ligging wel zeer door-dacht uitgekozen hebben, en net door die unieke setting hun eigen aanbod nog meer tot hun recht laten komen. En ook voor het Bijenteeltmuseum is dit niet anders. Vlak aan de overkant van de grote Kalmthoutse heide ontstond dit museum naar aanleiding van een tijdelijke tentoonstelling van imkers in die heide. Hun bijen werden vroeger immers jarenlang op de heide gezet, en blijkbaar kon hun werk heel wat mensen bekoren.

En net dat respect voor de bijenteelt en de ja-renlange geschiedenis die ze heeft afgelegd, laat zich sterk voelen in dit museum, dat met zorg en oprechte bekommernis werd uitge-bouwd en verder blijft bestaan. Want het is één van de weinige musea dat nog volledig op vrijwillige basis wordt rechtgehouden, en dat zegtveel... Ikworddanookwarmonthaalden onmiddellijk persoonlijk wegwijs gemaakt in de structuur van het museum, waarvan ik veronderstelde dat ik daarna zelf aan mijn verkenningstocht kon beginnen. Maar nee

hoor, de lieve dame aan het onthaal nam me mee op sleeptouw en vergezelde me door alle zeshoekige celletjes van de toch wel pas-send geconstrueerde honingraat-structuur en vertelde met enthousiasme en een beetje weemoed in haar stem over de wondere we-reld van de bloemetjes en de bijtjes.

Toegegeven, ik was aanvankelijk een beetje sceptisch, maar misschien net daarom dat dit Bijenteeltmuseum alle verwachtingen heeft overtroffen. Het museum spitst zich vanuit educatief oogpunt uiteraard toe op scholen, maar biedt veel meer dan enkel passieve ken-nisoverdracht. Naast de verschillende cellen, die georganiseerd zijn per thema, staan er ook een aantal microscopen ter beschikking -goed voor extra kleine verwondering-, is er een filmlokaal, een buitenhal met bijenkas-ten én tot slot een demonstratielokaal, het summum van het museum...Ach, misschien heb ik er gewoon nooit ge-noeg over geweten, maar ik raakte toch be-hoorlijk onder de indruk van het leven dat die bijtjes leiden, alhoewel het voor mij eerder strict altruïstisch ‘lijden’ is, maar misschien vindenzedatjuistwelfijn.Iederzijnlevens-visie,nietwaar.Indethemacellenleerjekortmaar krachtig en met net voldoende uitleg alles over het bijenvolkje en hun samenstel-ling, de voeding, de bestuiving, de productie van honing, enz. Verrijkt met heel wat foto’s is het aangenaam om hier rond te lopen en vooral gaandeweg veel info op te nemen. Ook verschillende internationale bijenkasten en materialen van de imker sieren de ruimte, net als een stuk was en honingraat dat je even ter hand kan nemen, en ja hoor, een beeld van Sint-Ambrosius met z’n bijenkorf, als patroonheilige van de imkers.

Het Bijenteeltmuseum werkt samen met een imker, waardoor je in het buitengedeelte al een aantal echte bijenkasten kan bewonde-ren, maar het werd een nog mooiere live-show, toen ik in het demonstratielokaal nog twee andere kasten mocht aanschouwen, volledig in glas. Tienduizenden bijen krioel-den vlak voor mijn ogen, twee volkeren, met duizenden werkstertjes en een tiental darren, geleid door hun koningin, die een gekleurde stip krijgt afhankelijk van het jaar waarin ze geborenwordt.Ikwasbijzondergefascineerddoor dit anders immer verborgen bijenleven. En met alle weetjes die ik tussendoor te ho-ren kreeg, werd die fascinatie alleen maar groter.

Ikverlaatzeerverrijktdittochwelzeerver-meldenswaardige Bijenteeltmuseum, met veel ontzag voor die perfect georganiseerde bijencultuur. Daar staan wij mensen zowaar even met de mond vol tanden. Misschien net daarom dat we zo graag honing lusten...

iBijenteeltmuseum_Putsesteenweg131_2920 Kalmthout_Tel:036666101_www.bijenteeltmuseum.be

Verborgen museumpareltjes Eve op dreefcurieus Brussel partner ‘Tussen Broers’

curieus Brussel is opnieuw partner in de 2de editie van het multiculturele festival “tussen Broers”. samen met de ver-enigingen actie voor internationale ontwikkeling, vonken voor Hoop, de Federatie van Zelforganisaties en vele ande-ren wil curieus Brussel met dit festival de interculturele ont-moeting en uitwisseling bevorderen. Dit tweedaags zomer-

festival gaat door in het Jubelpark in Brussel.

‘Tussen Broers’ brengt een afwisseling van Afrikaanse percus-sie, latino beats, hip hop, oriëntaalse dans, Cubaanse en Bra-ziliaanse sounds en continu workshops salsa. Er is ook een multiculturele markt met meer dan 50 tenten met heerlijke

gerechten en artisanale producten.

curieus Brussel wil de dialoog tussen mensen aanmoedigen in eenontspannensfeer.Iedereen,ongeachtleeftijd,cultuur,et-

nische of socio-economische achtergrond, is welkom!

curieus Oost-Vlaanderen zag het rood op ieders wangen2010 is een jaar dat er kan gevierd worden bij de socialisten. De socialistische partij bestaat immers 125 jaar en de sossen vieren “120jaaréénmei”inBelgië.Redengenoeg,dachtcurieus Oost-Vlaanderen, om uitgebreid terug te blikken op deze bijzonder interessante geschiedenis. Vanaf 29 april tot en met 9 mei organiseerden zij rondleidingen, ‘RodeWandelingen’,boottochtjes,lezingeneneenheusfilmfes-tival. Op die manier konden zij meer dan 1000 mensen boeien met de geschiedenis van het socialisme. “We zagen in heel wat hartjes het rode vuur weer heftig opleven.”, aldus An Pauwels van curieus Oost-Vlaanderen. Striemende regen en een hals-starrige wind, niets kon het enthousiasme van de gidsen en de bezoekers temperen. Elke rondleiding bracht weer andere, ver-rassende verhalen en emoties aan de oppervlakte. Fiere opa’s, trotse kleinkinderen, verbaasde meisjes, ontroerde zonen, ver-wonderde mama’s,... Mijmerend met een glimlach of ontroerd met tranen in de ogen,de rondleidingen doorheen “125 jaar socialisme” en de strijd voor rechtvaardigheid lieten niemand onbewogen.

Meer foto’s op de facebookpagina van curieus oost-vlaandereni

‘tussen Broers’ gaat door in het Jubelpark in Brussel op vrijdag 6 augustus van 15u30 tot 23u00 en zaterdag 7 augustus van 13u30 tot 24u00.

de neus van curieus_juni 2010_pag. 6 de neus van curieus_juni 2010_pag. 7

u was weer geweldig interview

Sven De Leijer

De culturele ziel vancurieus is benieuwd wat cultuur al niet kan betekenen voor haar bekende en minder bekende sympathisanten. We peilen naar hun culturele voorkeuren en willen weten wat hen kan boeien, waar ze van wakker liggen en welke culturele belevenis ze dit jaar graag zouden meemaken of organiseren. Deze keer gingen we op bezoek bij sven De leijer, publieksopwarmer van De laatste show met een eigen rubriek.

naar welke culturele activiteit ben je onlangs nog ge-weest? Denk ruim want curieus bekijkt cultuur in de brede zin van het woord. Cultuur is meer dan kunst met de grote K.

DeZinnekeParadeinBrussel,detweejaarlijksestadsop-tocht door Brussel. De deelnemers zijn van alle pluimage, komen uit de verschillende Brusselse wijken en maken ook deel uit van verschillende generaties. Een groot feest en aanrader voor iedereen!

Heb je ervan genoten of kon het beter?

Ikvondhetgeweldig!

stel, je mag zèlf een culturele activiteit in elkaar ste-ken, wat zou je dan organiseren?

Een straatfeest voor mijn deur met zoveel mogelijk ver-schillende vormen van cultuur. Hoe breder we hier in gaan, des te meer mensen we gaan aantrekken om deel te nemen.Wat straattheater,muziek, eten, kunst,… Ie-dereen welkom!

Welk boek ligt er op je nachtkastje?

Lezen in bed lukt mij niet. Ik val na enkele bladzijdensteevast in slaap dus echte lectuur vind je zelden op mijn nachtkast. Op dit moment de nieuwe Kiekeboe en enkele TV-boekjes.

Welk boek staat er op jouw verlanglijstje?

IkkijkgeweldiguitnaardenieuweDimitriVerhulst. Iklees jammer genoeg niet zo veel, maar hij is één van de weinige auteurs waarvan ik alles gelezen heb.

van welke tv word je blij?

VaneenSonyFlatscreenmetdolbysurround5.6zou ikwel blij worden! Als ik een programma moet kiezen dan blijf ik met enige nostalgie kijken naar de grote shows van een jaar of 10 geleden. “Het huis van wantrouwen”, “Morgenmaandag”,“Schalkseruiters”,“DeXIIwerken”,programma’s die iedereen gezien wou hebben en waar de dag erna door iedereen over gepraat werd. Anderzijds ben ik fan van programma’s die mij, door de manier waarop ze gemaakt zijn, volledig kunnen mee-sleuren. “Belga Sport” is daar een mooi voorbeeld van. Ook al heb ik totaal geen interesse in het onderwerp, toch slagen ze er keer op keer in mij volledig mee te ne-men.

Welk televisieprogramma jaagt jou op de kast?

Met programma’s als “rekening in het rood” heb ik het nogal moeilijk. TV ten koste van mensen hoeft voor mij niet.

Heb je een kunstenaar die je een warm hart toe-draagt?

Ikhebthuisnietéénkunstwerkstaanofhangen,maardroom al enkele jaren van een Kamagurka tegen de muur. Bij deze draag ik hem een warm hart toe en hoop ik op een kleine tegenprestatie zijnentwege.

Wat is je favoriete muziek? Welke CD heb je recent nog gekocht of beluisterd?

Muziek is heel belangrijk voor mij, maar ik heb niet één favoriet genre. Bijna alle genres kunnenmij boeien. Ikheb ook altijd mijn ipod bij om op het juiste moment het juistedeuntje bij dehand tehebben. Ik benookdj enkoop bijgevolg heel veel muziek. Tegenwoordig vind je net iets oudere cd’s ook aan heel voordelige prijzen, wat maakt dat ik nog meer koop. Downloaden van het net doe ik, officieel dan nog wel, en-kel voor moderne singles die je tegenwoordig amper nog in de winkel kan vinden.

curieus geeft jong beginnend talent graag een kans. Welk beginnend talent zou jij een hart onder de riem willen steken?

Mijn jongste neefje Willem begint de laatste tijd meer en meer tekentalent te ontwikkelen. Volgens mij schuilt er een groot talent in dit kereltje! Maar wie komt hem ontdekken?

Waar wordt volgens jou te weinig aandacht aan be-steed in het culturele landschap? Wat zou je meer aan bod willen zien komen?

IkdenkeigenlijkdatweinBelgiënietteklagenhebbenopdatvlak.Ikkantochzienwaarikzininhebenhebhetgevoel dat mensen die ergens mee bezig zijn ook écht wel de kans krijgen hun “ding” te laten zien.

Kan kunst de wereld redden?

Als we kunstzinnig brood kunnen bedenken dat zich-zelfkanvermenigvuldigen,danzeker.Ikdenkvooraldatkunst in de ruime zin van het woord mensen bij mekaar kan brengen en kan zorgen voor het verruimen van onze horizonten. Wat uiteraard van groot belang is als we de wereld willen redden.

tot slot:

stel, je mag een curieuswens doen, welke activiteit of actie zou je graag door curieus georganiseerd zien?

Wel, als jullie echt willen, dat straatfeest zie ik wel zitten. Ikvraagalvasteenparkeerverbodaan!

curieus is een originele, leuke en vernieuwende organisatie en wij organiseren activiteiten met een lage drempel voor een ruim en divers publiek. Onze curieusvrijwilligers zijn op hun beurt ook allemaal leuk en origineel. Wij weten dat u geweldig bent. Het hoeft niet meer bewezen te worden, maar foto’s zeggen soms meer dan woorden. Daarom hieronder een beeldverslag van onze vrijwilligers, curieusmedewerkers en natuurlijk het publiek waar we het voor doen.

Deze keer een beeldverslag van het het project ‘Iedereen Creatief’ met Stijn Meuris, Klik Antwerpen en Vlaams-Brabant, de tentoonstelling 125 jaar socialistische partij met curieus Oost-Vlaanderen, KSV Veurne curieus damesvoetbalploeg speelt kampioen, vertrek curieuze wandeling Ieper en de afdelingsdag in Vlaams-Brabant.

Ik heb thuis niet één kunstwerk staan of hangen, maar droom al enkele jaren van een Kamagurka tegen de muur. Bij deze draag ik hem een warm hart toe en hoop ik op een kleine tegenprestatie.

Met programma’s als “rekening in het rood” heb ik het nogal moeilijk. TV ten koste van

mensen hoeft voor mij niet.

de neus van curieus_juni 2010_pag. 6 de neus van curieus_juni 2010_pag. 7

u was weer geweldig interview

Sven De Leijer

De culturele ziel vancurieus is benieuwd wat cultuur al niet kan betekenen voor haar bekende en minder bekende sympathisanten. We peilen naar hun culturele voorkeuren en willen weten wat hen kan boeien, waar ze van wakker liggen en welke culturele belevenis ze dit jaar graag zouden meemaken of organiseren. Deze keer gingen we op bezoek bij sven De leijer, publieksopwarmer van De laatste show met een eigen rubriek.

naar welke culturele activiteit ben je onlangs nog ge-weest? Denk ruim want curieus bekijkt cultuur in de brede zin van het woord. Cultuur is meer dan kunst met de grote K.

DeZinnekeParadeinBrussel,detweejaarlijksestadsop-tocht door Brussel. De deelnemers zijn van alle pluimage, komen uit de verschillende Brusselse wijken en maken ook deel uit van verschillende generaties. Een groot feest en aanrader voor iedereen!

Heb je ervan genoten of kon het beter?

Ikvondhetgeweldig!

stel, je mag zèlf een culturele activiteit in elkaar ste-ken, wat zou je dan organiseren?

Een straatfeest voor mijn deur met zoveel mogelijk ver-schillende vormen van cultuur. Hoe breder we hier in gaan, des te meer mensen we gaan aantrekken om deel te nemen.Wat straattheater,muziek, eten, kunst,… Ie-dereen welkom!

Welk boek ligt er op je nachtkastje?

Lezen in bed lukt mij niet. Ik val na enkele bladzijdensteevast in slaap dus echte lectuur vind je zelden op mijn nachtkast. Op dit moment de nieuwe Kiekeboe en enkele TV-boekjes.

Welk boek staat er op jouw verlanglijstje?

IkkijkgeweldiguitnaardenieuweDimitriVerhulst. Iklees jammer genoeg niet zo veel, maar hij is één van de weinige auteurs waarvan ik alles gelezen heb.

van welke tv word je blij?

VaneenSonyFlatscreenmetdolbysurround5.6zou ikwel blij worden! Als ik een programma moet kiezen dan blijf ik met enige nostalgie kijken naar de grote shows van een jaar of 10 geleden. “Het huis van wantrouwen”, “Morgenmaandag”,“Schalkseruiters”,“DeXIIwerken”,programma’s die iedereen gezien wou hebben en waar de dag erna door iedereen over gepraat werd. Anderzijds ben ik fan van programma’s die mij, door de manier waarop ze gemaakt zijn, volledig kunnen mee-sleuren. “Belga Sport” is daar een mooi voorbeeld van. Ook al heb ik totaal geen interesse in het onderwerp, toch slagen ze er keer op keer in mij volledig mee te ne-men.

Welk televisieprogramma jaagt jou op de kast?

Met programma’s als “rekening in het rood” heb ik het nogal moeilijk. TV ten koste van mensen hoeft voor mij niet.

Heb je een kunstenaar die je een warm hart toe-draagt?

Ikhebthuisnietéénkunstwerkstaanofhangen,maardroom al enkele jaren van een Kamagurka tegen de muur. Bij deze draag ik hem een warm hart toe en hoop ik op een kleine tegenprestatie zijnentwege.

Wat is je favoriete muziek? Welke CD heb je recent nog gekocht of beluisterd?

Muziek is heel belangrijk voor mij, maar ik heb niet één favoriet genre. Bijna alle genres kunnenmij boeien. Ikheb ook altijd mijn ipod bij om op het juiste moment het juistedeuntje bij dehand tehebben. Ik benookdj enkoop bijgevolg heel veel muziek. Tegenwoordig vind je net iets oudere cd’s ook aan heel voordelige prijzen, wat maakt dat ik nog meer koop. Downloaden van het net doe ik, officieel dan nog wel, en-kel voor moderne singles die je tegenwoordig amper nog in de winkel kan vinden.

curieus geeft jong beginnend talent graag een kans. Welk beginnend talent zou jij een hart onder de riem willen steken?

Mijn jongste neefje Willem begint de laatste tijd meer en meer tekentalent te ontwikkelen. Volgens mij schuilt er een groot talent in dit kereltje! Maar wie komt hem ontdekken?

Waar wordt volgens jou te weinig aandacht aan be-steed in het culturele landschap? Wat zou je meer aan bod willen zien komen?

IkdenkeigenlijkdatweinBelgiënietteklagenhebbenopdatvlak.Ikkantochzienwaarikzininhebenhebhetgevoel dat mensen die ergens mee bezig zijn ook écht wel de kans krijgen hun “ding” te laten zien.

Kan kunst de wereld redden?

Als we kunstzinnig brood kunnen bedenken dat zich-zelfkanvermenigvuldigen,danzeker.Ikdenkvooraldatkunst in de ruime zin van het woord mensen bij mekaar kan brengen en kan zorgen voor het verruimen van onze horizonten. Wat uiteraard van groot belang is als we de wereld willen redden.

tot slot:

stel, je mag een curieuswens doen, welke activiteit of actie zou je graag door curieus georganiseerd zien?

Wel, als jullie echt willen, dat straatfeest zie ik wel zitten. Ikvraagalvasteenparkeerverbodaan!

curieus is een originele, leuke en vernieuwende organisatie en wij organiseren activiteiten met een lage drempel voor een ruim en divers publiek. Onze curieusvrijwilligers zijn op hun beurt ook allemaal leuk en origineel. Wij weten dat u geweldig bent. Het hoeft niet meer bewezen te worden, maar foto’s zeggen soms meer dan woorden. Daarom hieronder een beeldverslag van onze vrijwilligers, curieusmedewerkers en natuurlijk het publiek waar we het voor doen.

Deze keer een beeldverslag van het het project ‘Iedereen Creatief’ met Stijn Meuris, Klik Antwerpen en Vlaams-Brabant, de tentoonstelling 125 jaar socialistische partij met curieus Oost-Vlaanderen, KSV Veurne curieus damesvoetbalploeg speelt kampioen, vertrek curieuze wandeling Ieper en de afdelingsdag in Vlaams-Brabant.

Ik heb thuis niet één kunstwerk staan of hangen, maar droom al enkele jaren van een Kamagurka tegen de muur. Bij deze draag ik hem een warm hart toe en hoop ik op een kleine tegenprestatie.

Met programma’s als “rekening in het rood” heb ik het nogal moeilijk. TV ten koste van

mensen hoeft voor mij niet.

Provinciale secretariaten van links naar rechts...

Antwerpen: EveSchippers_Belpairestraat20/[email protected]

Limburg: KrisVerduyckt_Guffenslaan108_3500Hasselt_011301093_info.limburg@curieus.be

Brussel: Sarah De Boeck_Agoragalerij_Grasmarkt 105/bus 41_1000 Brussel _ 02 504 91 [email protected]

Oost-Vlaanderen: An Pauwels_Speldenstraat 1-5_9000 Gent_09 265 79 [email protected]

Vlaams-Brabant: LotheRamakers_Mechelsestraat70_3000Leuven_016236434_info.vlaams-brabant@curieus.be

West-Vlaanderen:LucMaddelein_Pathoekeweg34_8000Brugge_050471893_info.west-vlaanderen@curieus.be

Nationaal secretariaatcurieus vzw_agoragalerij_grasmarkt 105/41_1000 [email protected]_t 02 552 02 86

praktisch

curieus helpt je bij de aan-maak van promodrukwerkVoor nationale en provinciale projecten wordt er meestal standaard (incopi-eerbaar) materiaal aangemaakt dat je bij het organiseren van deze activiteiten in jouw afdeling op eenvoudige vraag gratis bij je provinciaal secretariaat kan verkrijgen.

Wil je je eigen drukwerk aanma-ken, dan kan je op onze vrijwilligers-site terecht voor de te gebruiken logo’s van curieus. Is affiches makenniet je ding, dan kan je natuurlijk nog steeds terecht bij onze provinci-ale medewerkers. Zijhelpenjegraagbijhet aanmaken van je promotiemateriaal. Sommige afdelingen steken hun creativi-teit in hun promotie-materiaal en maken er heuse kunstwerkjes van. Ter inspiratie hier-naast een affiche uit West-Vlaanderen. Of hoe je op een originele manier een poëzieavond aankondigt.

www.curieus.be/vrijwilligers

Vertoon ‘Capitalism: A Love Story’ in jouw afdelingnieuw in aanbod ‘neus voor Film’De documentaire ‘Capitalism: a love story’ is op DvD verschenen. vermits wij een neus hebben voor goede films, hebben we deze documentaire opgenomen in ons aanbod van ‘neus voor Film’. Je kan hem eenvoudig in jouw afdeling organiseren. neem contact op met het provinciaal secretariaat in je buurt want er is standaard promotiemateriaal en tegen een voordelig tarief kan je de film boeken. succes !

Michael Moore neemt deze keer de glo-bale financiële crisis onder de loep en de economie in de Verenigde Staten, nu Obama het roer heeft overgenomen van Bush. Daarnaast gaat de documen-taire over de rampzalige invloed die de heerschappij van de grote bedrijven met hun onstilbare honger naar winst hebben op het dagelijks leven van de gewone Amerikaan en andere burgers ter wereld. Moore levert een boeiende aanklacht tegen de rijkere der aarde die volgens hem verantwoordelijk zijnvoordecrisis.Zoalsgewoonlijkis

de film doorspekt van grappige scènes met een dub-

bele bodem. Toch is de documentaire verre van grappig, omdat de absurditeiten die aangekaart worden, vrij schrijnend zijn. Om een voorbeeld uit de film aan te halen: de ‘Dead Peasants’-verzekering. Bedrijven strijken miljoenen op na het overlijden van laagbetaalde werknemers terwijl de familieleden achter-blijven met schulden en ziekenhuisrekeningen. Het is één van Moores sterkste argumenten tegen de excessen van het ka-pitalisme en hij heeft er geen suggestieve montage of voice-overvoornodig.Zeerdemoeitedusdezefilmenjekanhembij curieus op eenvoudige aanvraag naar jouw afdeling halen. Schiet in actie !

Een filmavond boeken kost (afhankelijk van het aantal deel-nemersdat je verwacht) tussen 50en60euro. Indiennodigzorgen wij voor een gastspreker over het thema van de film.

Neem contact op met jouw provinciaal secre-tariaat. Onze provinci-ale curieusmedewerkers helpen je graag op weg. Er zitten trouwens veel meer leuke films in ons aanbod. Wil je meer we-ten over deze films, surf dan naar onze website. Je vindt ons aanbod te-rug onder ‘Neus voor Film’.

www.curieus.be

Promotiemateriaal kan je vanaf nu online bestellenop onze nieuwe website is er een heuse webshop. Promotiemateriaal kan je dus eenvoudig online bestellen. surf dan naar www.curieus.be. Ben je niet zo’n held met de computer, geen probleem wij geven je hieronder de papieren versie met fotootjes en al. geef ons een seintje en wij zorgen ervoor dat het materiaal bij jou geraakt.

• laptoptas € 15,00/stuk• muismat curieus € 5,00/stuk• vlag € 15,00/stuk• pin € 0,40/stuk• ringmap € 4,00/stuk• zakje € 2,50/stuk• t-shirt € 10,00/stuk• imagofolder € 0,10/stuk [afdeling: 200 gratis/jaar]• wervingsfolder € 0,10/stuk [afdeling: 50 gratis/jaar]• sticker € 0,06/stuk [afdeling: 100 gratis/jaar]• balpen € 0,50/stuk [afdeling: 50 gratis/jaar]• incopieerbareA3affiche €3,00/50extra[afdeling:50gratis/jaar]• imagoaffiche AO € 1,00/10 extra [afdeling: 10 gratis/jaar]• stappengids gratis• zomertoeren/winterkuren editie 2009 gratis• zomertoeren/winterkuren editie 2010 gratis• koersaffiche [8 variaties] € 1,00/stuk• koerszakboekje gratis• ballonnen € 0,05/stuk [afdeling: 50 gratis/jaar]• grote heliumballon € 12,50/stuk• DVD 1 mei afdeling: 10 gratis/jaar• bladwijzer Neus voor Film afdeling: 25 gratis/jaar• bladwijzerZomertoeren/Winterkuren afdeling:25gratis/jaar• bladwijzer Volta_Nacht van de Arbeid afdeling: 25 gratis/jaar• bladwijzerInternetcafé’sKLIK afdeling:25gratis/jaar• bladwijzer Op zoek naar de ziel van 1 mei afdeling: 25 gratis/jaar• bladwijzer Slimste Sos afdeling: 25 gratis/jaar