De neus van curieus editie december 2011

8
De Neus van curieus KRANT VOOR LOKALE ORGANISATOREN_driemaandelijks_december/januari/februari 2011-2012_‘de neus van curieusis een uitgave van vzw curieus_agoragalerij_grasmarkt 105/41_ 1000 brussel_t 02 552 02 86_f 02 552 02 [email protected]_verantwoordelijke uitgever_Jurgen Theunissen_teksten_An Haelewaeters_eindredactie_An Haelewaeters_foto’s curieus, An Haelewaeters_ vormgeving_Ellen Vandewiele België - Belgique P.B.-P.P. 1099 Brussel x BC 30661 Erkenningsnummer P802028 curieus gives a shit pag. 2 ‘neuzen in ... website’ online pag. 3 Nationaal en provinciaal nieuws pag. 4-5 U was weer geweldig pag. 6 De culturele ziel van Steven De bruyn pag. 7

description

curieus gives a shit ‘Neuzen in ... website’ online Nationaal en provinciaal nieuws U was weer geweldig De culturele ziel van Steven De bruyn

Transcript of De neus van curieus editie december 2011

Page 1: De neus van curieus editie december 2011

De Neus van curieus

Krant voor loKale organisatoren_driemaandelijks_december/januari/februari 2011-2012_‘de neus van curieus’ is een uitgave van vzw curieus_agoragalerij_grasmarkt 105/41_1000 brussel_t 02 552 02 86_f 02 552 02 [email protected]_verantwoordelijke uitgever_Jurgen Theunissen_teksten_An Haelewaeters_eindredactie_An Haelewaeters_foto’s curieus, An Haelewaeters_vormgeving_Ellen Vandewiele

België - BelgiqueP.B.-P.P.

1099 Brussel x

BC 30661

Erkenningsnummer P802028

curieus gives a shit pag. 2‘neuzen in ... website’ online pag. 3Nationaal en provinciaal nieuws pag. 4-5U was weer geweldig pag. 6De culturele ziel van Steven De bruyn pag. 7

Page 2: De neus van curieus editie december 2011

de neus van curieus_december 2011_pag. 2

nationaalcurieus gives a shit

Provinciale Slimste Sossen zijn klaar voor nationale finalena hard zwoegen, zweten en hoofden breken zijn de winnaars van de provinciale slimste sos quizzen bekend. De voorrondes verliepen vlot en terwijl de inkt van deze krant nog maar net droog is, hebben de onderstaande provinciale winnaars het al tegen mekaar opgenomen in een nationale finale op 17 december in het Kunstencentrum netwerk in aalst. Wij geven je nog even de fiere winnaars mee, per provincie en in volgorde van puntenaantal.

Antwerpen 1. Treurenberg2. Les Cinq Chiens Sauvage3. De Antwerpse Fractie4. De Noorderlingen5. Sinjoor Sos

Limburg1. De Olympische Gedachte2. Ne Grote Met Yoppiesaus3. sp.a Beringen-centrum4. Animo Limburg5. curieus Peer

Vlaams-Brabant1. Rustig, Wilfried, Rustig (sp.a Diest)2. De Alpenzusjes (sp.a Haacht)3. sp.a Kapelle-Op-Den-Bos4. De Rode Oortjes (sp.a Liedekerke 2)5. De Rode Neuzen (sp.a Scherpen-heuvel-Zichem)

Oost-Vlaanderen1. Animo Gent 12. De Rode Loper Temse3. Café Den Hemel4. Aalst Boven5. Het Grote Vergeten

West-Vlaanderen1. Menen2. Animo Kortrijk3. Tieltse FC4. Het Simplistisch Verbond5. Team Kortrijk

i

curieus deed mee aan een inzamelactie voor ‘Music for life’ van studio Brussel. De laatste editie van Music for life gaat dit jaar door in maar liefst drie steden: leuven, gent en antwerpen. curieus riep over heel vlaanderen zijn vrijwilligers op om een centje te verdienen als ‘WC-madam of – meneer’. De actie begon op 21 november en liep tot 19 december. De opbrengst van deze toiletacties wordt ge-schonken aan Music for life.

Hoe meer er naar WC gelopen werd, hoe meer geld er in het laatje kwam. Moest de actie zich niet richten tegen diarree, een mens had spontaan beginnen hopen op een acute aanval van diarree in Vlaanderen. Want in Vlaanderen is diarree een lastig tijdelijk ongemak, eenvoudig te verhelpen met simpele medicijnen en genoeg drinken. Laat daar nu net het probleem liggen in de derde wereld. Medicijnen zijn er moeilijk te ver-krijgen, zijn onbetaalbaar en het drinkwater is er niet steeds van de opperbeste kwaliteit.

Studio Brussel koos dit jaar voor een actie rond diarree onder de slogan ‘We give a shit’. curieus deed zijn duit in het zakje en organiseerde daarom een gezamenlijke actie met sp.a en haar nevenor-ganisaties. Zo veel mogelijk vrijwilligers werden geënthousiasmeerd om op plaatselijke events de WC’s te gaan kuisen. De lokale afdeling zorgde voor een WC-pakket met borstels, kuisproducten, plastic handschoenen en schorten. Vrijwilligers maakten op een plaatselijk event de toiletten schoon. De op-brengsten gaan naar de actie van Studio Brussel.

Wil je nog een donatie doen? neem dan contact op met jouw provinciaal secretariaat. onze medewerkers hel-pen je graag verder.

Page 3: De neus van curieus editie december 2011

de neus van curieus_december 2011_pag. 3

na de “neuzen in” boekjes heeft curieus nu ook de “neuzen in” website. De boekjes die reeds versche-nen zijn, zijn nu ook online te doorbladeren. Zo kan je de exemplaren die je nog niet kon bemachtigen alvast eens bekijken. snuister daarbij ook eens door de boekjes van de andere provincies en ontdek de leukste plekjes in vlaanderen. De site geeft je bo-vendien extra leuke weetjes over de verschillende steden en gemeenten, die je niet in de boekjes te-rugvindt.

Na de boekjes van Kalmthout, Essen, Herentals, Genk, Kruibeke, Deinze, Oudenaarde en regio Turnhout liggen er maar liefst 8 nieuwe boekjes in het ver-

schiet: Boom, Bornem, Lochristi, Avelgem, Landen, Wellen, Veurne en Heist-op-den-Berg. Opnieuw wor-den deze steden door een andere bril bekeken.

Na het verschijnen van de papieren versie kan je de boekjes nu ook bekijken op de Neuzen in site. Momenteel staan er een twaalftal boekjes online. Andere boekjes zijn in volle voorbereiding en kunnen mee vormgegeven worden.

De site geeft een meerwaarde aan het papieren boekjesproject. Je kan niet alleen de digitale versie van de boekjes bekijken, je kan er ook terecht voor extra leuke weetjes over jouw dorp of stad, een mooie foto uit je buurt, een kalender van activiteiten

die rond het boekjesproject worden georganiseerd, polls en veel meer.

Ondertussen werkt curieus naarstig verder aan de Neuzen in Boekjes. Voor het einde van het jaar gaan er nog een 6-tal boekjes in druk. We verklap-pen alvast de namen: Aalter, Destelbergen, Bredene, Diepenbeek, Lommel en Leuven.

Provinciale ronde Gal wordt in 2012 afgesloten in Geraardsbergen

nu is het de beurt aan jou om de tentoonstelling te boeken!

afgelopen jaar deed de tentoonstelling ‘gal, een halve eeuw op het scherp van de snee’ alle provincies aan. De laatste gaststeden waren neerpelt, Brugge en ieper. Met deze fotorepor-tage sluit curieus de provinciale ronde van 2011 dan ook plechtig af. als extra eerbetoon aan de meester nog een gedicht, van Bart s. vermeer, speciaal voor hem geschreven. volgend jaar sluit curieus oost-vlaanderen, in geraardsbergen, de provinciale tentoonstellingsronde af en dan is het de beurt aan onze afdelingen en culturele centra. twee culturele centra boekten ondertussen de tentoonstelling: CC Bornem en CC Menen. aan jou om hun voor-beeld te volgen!

iMeer info: surf naar www.curieus.be/neuzenin

Wil je ook aan de slag voor een boekje in jouw regio? neem dan contact op met jouw provinciaal secretariaat. Zij helpen je graag verder.

Laatste provinciale tentoonstelling :

GeraardsbergenZaterdag 11 tot en met zondag 26 februari 2012CC De AbdijAbdijstraat 10 openingsuren nog nader te bepalen

Reservaties GAL na provinciale ronde:

BornemWoensdag 21 december 2011 tot en met maandag 6 februari 2012CC Ter DilftSint-Amandsesteenweg 41-43openingsuren nog nader te bepalen

MenenZaterdag 3 tot en met zaterdag 31 maart 2012Cultuurcentrum De SteigerWaalsvest 1Vrij toegankelijk van maandag tot zaterdag van 14 tot 18 uur

nationaal & provinciaal

i

De Cartoonist

Daar waar de woordenje binnenste buiten kerenlijkt hij samen te vattenwat wordt verzwegen.

Daar staan zijn beeldenrechtop, om niets verlegen.

Jij nodigt ons uit,met enkele ‘vrede’ vegenom te blijven ontdekken.

Dat wat woorden fluisterendoen jouw beelden schreeuwen.

Voor GALBart. S. Vermeer

www.bartvermeer.be

Neuzen in website online

De tentoonstelling kan je huren aan 3500 euro. in deze prijs zit ver-voer, verzekering en begeleiding bij de opbouw en afbouw inbegre-pen. Het blijft een dure maar zeer waardevolle investering. vind je het kostenplaatje toch wat te hoog, werk dan samen met een part-ner zoals bijvoorbeeld een bibliotheek of cultureel centrum.

voor meer info: Joeri Cnapelinckx_02 552 02 83 of [email protected]

Page 4: De neus van curieus editie december 2011

de neus van curieus_december 2011_pag. 4

Winaars fotowedstrijd Kanaalzone reizen in foto-expo door Brussel

De voorbije zomermaanden organiseerde curieus Brussel vzw een fotowedstrijd over de Brusselse kanaalzone. De drie winnaars zijn gekend en reizen samen met de andere deelnemers met een reizende expo door Brussel. Filip van Zandycke ging met zijn foto ‘stuurloze rondvaart’ met de eerste prijs aan de haal, gevolgd door Jean-Pierre Beké met ‘golven in het water’ en ten slotte leen Cools met ‘Just(ice) Blue’

“We vroegen aan Brusselaars om hun verhaal over het kanaal te vertellen via een foto. curieus Brussel vindt het belangrijk om bewoners te betrekken bij het herdenken van de Brusselse kanaalzone. Participatie, informatie en het mobiliseren van bewoners bij stads-planning vergroot de betrokkenheid en de zorg voor de eigen omgeving. Helaas worden de verhalen en de dromen van bewoners door beleidsmakers vaak ge-negeerd.”, aldus Sarah De Boeck, gewestelijk verant-woordelijke curieus Brussel.

De kanaalzone telt een jonge bevolking die voor een groot deel opgroeit in armoede. In de wijken langs de oevers is er een gebrek aan groen en kwaliteitsvolle publieke ruimte. Het is bovendien een aaneenscha-keling van onveilige verkeersknooppunten. Redenen genoeg voor curieus om het debat over de toekomst van de kanaalzone extra input te geven via een foto-wedstrijd.

Na lang beraad kwam de jury, bestaande uit Brusselaars Pascal Smet (Vlaams minister voor Brusselse aangele-genheden), Wijnand Plaizier (kunstkenner en uitgever) en Hannes De Geest (voorzitter curieus Brussel), tot een besluit.

De winnende foto is van Filip Van Zandycke met als titel ‘Stuurloze rondvaart’. De jury omschrijft de foto als “een mooie foto met een goede compositie, waar-bij de link tussen het kanaal en de stad onbestaande is. Op enkele honderden meters van elkaar vinden we huisvesting, bureautorens en schroothopen. Er is wel plaats voor oud ijzer, maar de kinderen spelen op een vierkante meter beton, met hekken langs alle kanten, het onkruid naast de fles water is het enige groen op deze ‘publieke’ ruimte.”

De foto van Jean-Pierre Beké charmeert door de golven in het water (tweede plaats): “het lijkt alsof ze veroor-zaakt zijn door de verdwaalde wandelaars die op een mooi stukje van het kanaal slenteren. De fotograaf koos een bijzondere plek uit om vast te leggen, want het is één van de weinige plaatsen waar er ruimte ge-geven wordt aan voetgangers. Het is spijtig dat deze boulevard langs een autostrade ligt en een hoge muur die de tuinen van het Koninklijk Paleis verbergen voor de wandelaars.”

De derde prijs gaat naar Leen Cools met ‘Just(ice) Blue’, waarbij het Justitiepaleis heel klein in de verte is te zien, maar tegelijkertijd zo krachtig aanwezig is op de foto.

De winnende foto’s worden uitvergroot tentoonge-steld in de foto-expo ‘Brussels Kanaal’ die langs ver-schillende zalen in Brussel trekt. Ook de andere deel-nemers krijgen een plaatsje in de expo.

nationaal & provinciaalcurieus kortgerokt

Interessante nieuwtjes die niet lang van stof zijn

Prikkels, test de zintuigen van mens en dier Onze zintuigen zijn werkelijk de meest fascinerende ‘onderdelen’ van het menselijk lichaam en spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Ze lijken ons dan ook voldoende te functioneren. Nochtans is er een heel groot deel informatie dat toch aan ons voorbijgaat. Andere dieren daarentegen beschikken over dermate ontwik-kelde zintuigen dat zij dingen zien, horen, voelen en ja proeven die wij totaal over het hoofd zien. De bezoeker kan dit alles ontdekken tijdens een interac-tieve tentoonstelling van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brus-sel. Nog tot 2 september 2012_Meer info_www.natuurwetenschappen.be

De Modernen. Topstukken uit het Koninklijk Museum Eind april sloot het KMSKA de deuren voor de grootste verbouwing uit zijn geschiedenis. Als gevolg daarvan zwermt de rijke collectie van het museum nu uit over de stad. De collectie van het KMSKA telt zo’n 7600 objecten. Daarvan dateren er maar liefst 5000 uit de 19de en de 20ste eeuw. Uit deze rijke verzameling moderne kunst kan je tijdens de sluiting van het museum wisselende ensembles bewonderen in de Koningin Fabiolazaal. Zo ook de openingstentoonstelling ‘De Modernen, Topstukken uit het Koninklijk Museum’ die een 50-tal hoogtepunten uit de voorbije twee eeuwen toont. Zo krijg je een overzicht van de rijkdom van de museumcollectie met de beste werken van o.a. Theo Van Rysselberghe, James Ensor, Rik Wouters, Constant Perkmeke en vele anderen. De tentoonstelling loopt nog tot 8 januari 2012_Meer info_www.kmska.be

Maurice Materlinck, Nobelprijs literatuur Op 9 november 2011 zal het hon-derd jaar geleden zijn dat de Gentenaar Maurice Maeterlinck de Nobel-prijs Literatuur won. Tot vandaag blijft hij de enige Belg die die hoogste literaire onderscheiding ontving. Zijn geboortestad zal bij die gelegenheid een Maeterlinckfestival organiseren, dat zal lopen tot 15 februari 2012. Het Museum voor Schone Kunsten organiseert een tentoonstelling over de gro-te wederzijdse invloed, die Materlinck en George Minne bij het begin van hun kunstenaarscarrière op elkaar uitoefenden. Nog tot 19 februari_Meer info_www.mskgent.be

Dubieus Design Winter Deze markt is de exclusieve indoorversie van de openluchtmarkt voor vintage design in Vlaanderen. Standhouders komen uit binnen- en buitenland en bieden enkel het beste van het beste aan, zoals unieke prototypes en zeldzame verzamelitems. Het aanbod betreft meubelen, gebruiksvoorwerpen en verlichting van de jaren ’50 tot nu. Je kan de markt bezoeken op 21 en 22 januari 2011 in het Design Center De Winkelhaak_Meer info_www.dubieusdesign.be

Jan Fabre De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bereiden een project voor met de internationaal gerenommeerde kunstenaar, auteur en theatermaker, Jan Fabre. Hij staat in binnen- en buitenland bekend als een van de meest vernieuwende en veelzijdige kunstenaars van zijn tijd. Hij heeft zich de voorbije 25 jaar geprofileerd als performancekunstenaar, thea-termaker, choreograaf, operamaker, theatermaker en beeldend kunstenaar. In elk genre dat hij bespeelt, verlegt hij grenzen. Al die jaren is zijn artistieke parcours gecontesteerd gebleven. Nog tot 22 januari 2012 in de Koninklijke Musea van België_Meer info_www.fine-arts-museum.be

Superbodies 3de triënnale voor beeldende kunst, mode en design Deze triën-nale vindt plaats in het voorjaar van 2012 (van 4 februari tot en met 27 mei) en focust op een aantal tentoonstellingen en voorstellingen op de manier waarop het menselijk lichaam verschijnt in design, mode, beeldende kun-sten en dans. Zowel jong opkomend talent als bekende nationale en interna-tionale kunstenaars, choreografen, designers en modeontwerpers worden uitgedaagd om over de grenzen van hun discipline met anderen een dialoog aan te gaan over dit thema. De ganse stad Hasselt komt daarbij als podium in aanmerking, maar er wordt gefocust op de belangrijkste cultuurhuizen_Meer info_www.superbodies.be

BRAFA – 56th Brussels Antiques & Fine Arts Fair Elk jaar zakken liefhebbers, verzamelaars en professionele antiekhandelaars massaal af naar deze beurs, één van de oudste ter wereld en een echte must op het vlak van antiquitei-ten. Hier kan men rondkijken, informatie inwinnen, de vinger aan de pols van de markt houden en nieuwe contacten leggen. Het artistieke aanbod varieert van de Oudheid tot moderne en hedendaagse kunst. Van 21 tot 29 januari 2012 in Tour en Taxis in Brussel_Meer info_www.brafa.be

Sagalassos, City of dreams Sagalassos was in de Romeinse tijd een van de be-langrijkste economische steden in het zuiden van Turkije. Pas vanaf de vierde eeuw van onze tijdsrekening, na verschillende aardbevingen, pestepidemies en invasies van vreemde volkeren, verloor de stad haar glans. Uiteindelijk werd Sagalassos helemaal verlaten. De afgelegen locatie, hoog in de bergen, en een metersdikke erosielaag beschermden de resten van de stad tegen plundering en verval. Sagalassos is daardoor uitzonderlijk goed bewaard, het wordt wel eens ‘het Pompeï van het Oosten’ genoemd. Sinds het begin van de jaren 90 worden in Sagalassos archeologische opgravingen uitgevoerd door een onderzoeksteam van de Katholieke Universiteit Leuven onder lei-ding van professor Marc Waelkens. Het is een van de grootste en belangrijk-ste opgravingen in de streek rond de Middellandse Zee. Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren heeft de opgravingen steeds op de voet gevolgd en wijdt een tentoonstelling aan deze intussen wereldberoemde Romeinse site. Nog tot 17 juni 2012_Meer info_www.limburg.be/gallo

Page 5: De neus van curieus editie december 2011

de neus van curieus_december 2011_pag. 5

provinciaal

‘Samenstroom’Wegens enorm succes herhaald

Het najaar van 2011 en het voorjaar van 2012 zullen bij curieus Vlaams-Brabant in het teken staan van de tweede editie van ‘Samenstroom’, een groepsaankoop van gas en elektriciteit. Na het overweldigende succes van de eerste editie, waarbij niet minder dan 18.000 mensen zich inschreven, zal ‘Samenstroom’ opnieuw zoveel mogelijk overstappers proberen samen te brengen. curieus Vlaams-Brabant wil opnieuw duizenden gezinnen verlossen van een zware energiefactuur. “Net als vorig jaar stappen we in groep naar alle Belgische energieleveranciers en vragen hen naar hun scherpste prijs. De winnende energieleverancier mag elke deelnemer van de groepsaankoop een eenjarig contractvoorstel doen. Inschrijven is dus volledig vrijblijvend.”, aldus Lothe Ramakers, provinciaal verant-woordelijke curieus Vlaams-Brabant.

Lokale curieusafdelingen kunnen meewerken aan deze actie. “Wees er snel bij, want de voorbereidingen voor 2012 zijn volop bezig”, besluit Lothe.

Wil je als lokale curieusafdeling meedoen? Wil je meer info?curieus vlaams-Brabant_016 [email protected]. curieus Limburg trok naar de

Biënnale van VenetiëIn oktober trok curieus Limburg met 40 Limburgers in haar zog naar de Biënnale van Venetië.

Deze grote kunsttentoonstelling bleek de ideale gelegenheid om de we-reldberoemde Italiaanse stad te bezoeken. Het driedaagse bezoek werd gekleurd door heel wat kunstbezoeken. Niet alleen het paviljoen van de genoemde tentoonstelling, waar heel wat uiteenlopende en bijzondere kunst te ontdekken was, ook het museum van Peggy Guggenheim was een voltreffer. Deze waardevolle kunstcollectie viel te bewonderen in een palazzo met uitzicht op het Grande Canale. Mooier kon niet.

Uiteraard bezochten de deelnemers samen met gids Oger ook de hoog-tepunten van de stad . ’s Avonds werd in het hotel heel wat nagepraat en gezongen onder leiding van karaoke-curieusmaster Sanne. De deel-nemers vonden het ‘een geslaagde uitstap vol gewaagde kunst, een hef-tige portie cultuur en een gezellige sfeer’. Om nog maar te zwijgen over La Cucina Italiana… Met andere woorden: curieus op zijn best!

GAMING, de jaren stillekesna het succes van de overzichtstentoonstelling van Marc sleens ‘nero verzameld’, pakt curieus limburg opnieuw uit met een zelfge-maakte tentoonstelling: ‘gaMing, De Jaren stillekes’. De provincie limburg wil met deze tentoonstelling een overzicht schetsen van de prille, tot de huidige generatie spelconsoles. Je kan de tentoonstel-ling volop boeken en naar jouw afdeling halen.

Computerspelen bestaan al heel lang. Iedereen heeft in zijn jeugd wel eens een spelcomputer gehad - of er ten minste mee gespeeld - de éne waarschijnlijk een Sega, de andere een Atari en sommigen gebruikten zelfs een commodore 64 om spelletjes op te spelen.De eerste generatie computerspelletjes kan je absoluut niet vergelijken met de huidige spelletjes. De houterige blokjes, trage bewegingen en zoemende geluiden vereisten heel wat fantasie !Toch waren deze oersimpele spelletjes een mijlpaal in hun genre en zijn nog veel van de huidige spelletjes gebaseerd op deze pioniers.

Naast de geschiedenis van spelconsoles wil curieus Limburg, dankzij het nostalgische decor, ook een sfeer oproepen die doet terugdenken aan de beginjaren van de gamesector. Toen kinderen rond een oud TV-toestel zaten en vaak een half uur geduld moesten oefenen om een ongemeen spannend, maar oersimpel, spel te spelen.

info en boeking curieus limburg vzw_guffenslaan 108_3500 Hasselt_011 30 10 [email protected]

Lezing ‘de rosse apotheek’Op woensdag 8 februari ontvangt curieus Antwerpen politica en schrijfster Maya Detiège. Zij komt in Borgerhout een lezing geven over haar boek ‘De rosse apotheek’. Maya runde lange tijd een apotheek in het Schipperskwar-tier in Antwerpen en heeft in die jaren heel wat meegemaakt.

Met curieus Antwerpen naar StraatsburgVoor wie nog zin heeft in een korte wintertrip, curieus Antwerpen en Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt nodigen jullie uit voor een bezoek aan Straatsburg van maandag 13 tot en met woensdag 15 februari 2012.

Naast een bezoek aan het Europees Parlement behoren ook een boottocht door Straatsburg, een bezoek aan het concentratiekamp Struthof-Natzwiller en een diner met Kathleen tot het programma.

Wil je graag haar verhalen horen? schrijf je dan in via [email protected] De inkom bedraagt 3 euro.

Prijs voor deze 3-daagse is 140 euro (alles inclusief, behalve maaltijden op maandag) overtuigd? schrijf je dan snel in op [email protected], want de trip is bijzonder po-pulair! vermeld telkens je naam, adres en geboortedatum zoals weergegeven op je paspoort!

i

curieus Oost-Vlaanderen heeft een nieuw Speldenfilmpje “curieus is een progressieve vereniging die door een andere bril naar cultuur en de sa-menleving kijkt. We organiseren frisse, originele en gedurfde activiteiten die je goesting geven in cultuur.”

En wie dat nog niet wist, zal het na het bekijken van het jongste Speldenfilmpje van curieus Oost-Vlaanderen niet gauw meer vergeten. Nationaal coördinator Jurgen Theunissen neemt het in de bloedstollende finale van De Slimste Mens op tegen Oost-Vlaams curieus-coördinator An. Wie haalde het? Wie moest het onderspit delven? Dat kan je ontdekken op onze Facebookpagina en www.curieus.be

Startdag curieus Oost-VlaanderenDe startdag van curieus Oost-Vlaanderen kende opnieuw een groot succes. Een uitgebreide infomarkt, een sfeervolle receptie, een bijzonder boeiende infosessie over Sabam en Bil-lijke Vergoeding en een interessante uitwisseling van ervaringen over de Neuzenboekjes tussen vrijwilligers vormden de ingrediënten van een gezellige dag.

Daarnaast kreeg iedereen die het wou informatie over verzekeringen, de werking van curieus Oost-Vlaanderen, het organiseren van een curieuze duivenkoers en veel meer. Kon je er niet bij zijn? Op http://ikdoeookmee.be/content/curieus kan je heel wat info te-rugvinden. Mailen kan ook. curieus Oost-Vlaanderen stuurt jullie graag de nodige informa-tie door.

Nagenieten van deze dag kan via het ‘Startdag Speldenfilmpje’ op Youtube (http://youtu.be/HTV3_HrhMdM) en een sfeervol fotoalbum op Facebook.

i

i

i

Page 6: De neus van curieus editie december 2011

de neus van curieus_december 2011_pag. 6

u was weer geweldigcurieus is een originele, leuke en vernieuwende organisatie en wij organiseren activiteiten met een lage drempel voor een ruim en divers publiek. Onze curieusvrijwilligers zijn op hun beurt ook allemaal leuk en origineel. Wij weten dat u geweldig bent. Het hoeft niet meer bewezen te worden, maar foto’s zeggen soms meer dan woorden. Daarom hieronder een beeldverslag van onze vrijwilligers, curieusmedewerkers en natuurlijk het publiek waar we het voor doen.

Deze keer een beeldverslag van de startdag van curieus Oost-Vlaanderen, de ledendag van curi-eus Oost-Vlaanderen, Neuzen in Lochristi, wandeling Le Monde Arab, tentoonstelling ‘Overleven’ door curieus Eeklo.

Page 7: De neus van curieus editie december 2011

de neus van curieus_december 2011_pag. 7

interview

Steven De bruyn

De culturele ziel vancurieus is benieuwd wat cultuur al niet kan betekenen voor haar bekende en minder bekende sympathisanten. We peilen naar hun culturele voorkeuren en willen weten wat hen kan boeien, waar ze van wakker liggen en welke culturele belevenis ze dit jaar graag zouden meemaken of organiseren. Deze keer is het aan steven De bruyn, harmonicaman en zanger van the rhythm Junks en el Fish.

naar welke culturele activiteit ben je onlangs nog geweest? Denk ruim want curieus bekijkt cultuur in de brede zin van het woord. Cultuur is meer dan kunst met de grote K.

Naar een concert van de Braziliaanse artiest Tom Zé in de Vooruit.

Heb je ervan genoten of kon het beter?

Ik heb er enorm van genoten, want ondanks zijn 75 jaar, sprankelde Tom Zé en zijn band van energie en frisse ideeën. Tom Zé heeft prachtige albums ge-maakt begin jaren 70 die nu nog altijd hedendaags klinken. Het is tijdloze muziek. Het enige wat er be-ter kon was eventueel een staande zaal, want zijn muziek is ook heel dansbaar.

stel, je mag zèlf een culturele activiteit in elkaar steken, wat zou je dan organiseren?

Zelf hou ik nogal van revue avonden waar verschil-lende kunstenaars en disciplines elkaar ontmoeten en inspireren, bijvoorbeeld naast een dansmoment ook een jazzconcert, een gedreven professor of een auteur van een interessant boek, een dichter en een tattoeëur. Het fijne daarvan is de afwisseling en het verrast kunnen worden door kunstenaars uit disciplines die je minder goed kent. Daar krijg ik meestal veel energie van.

Welk boek ligt er op je nacht-kastje?

‘Zen en het konijn in je brein’ van Tom Hannes. Mooi boekje, waaruit ik af en toe een stukje herlees. Daarnaast is er de uit-stekende biografie van één van mijn helden ‘Thelonious Monk, the life and times of an American original’ door Robin Kelley.

Welk boek staat er op jouw verlanglijstje?

“We need to talk about Kevin”. Ik heb de film gezien en die was héél sterk, ik ben benieuwd naar het boek..

van welke tv word je blij?

Ik breng vrij weinig tijd voor het scherm door, maar voor goede series zoals ‘Six Feet

Under’ of ‘The Wire’ maak ik een uitzondering. Ik ga nu aan ‘Treme’ beginnen. De Canvasconnectie, die momenteel loopt, is ook goede televisie. Het is interessant om via de bril van verschillende kunste-naars naar andere kunstenaars te kijken.

Welk televisieprogramma jaagt jou op de kast?

Geen, want ik weet razendsnel de ‘uit-knop’ te be-dienen en gelukkig maar want anders zou ik véél op de kast zitten.

Heb je een kunstenaar die je een warm hart toe-draagt?

Fabio Wuytack is een jonge geëngageerde docu-mentairemaker met een originele scherpe lens en hij heeft al enkele juweeltjes op de wereld losge-laten. Ik hoop van hem nog véél te mogen zien en horen.

Wat is je favoriete muziek? Welke CD heb je re-cent nog gekocht of beluisterd?

Ik ben eigenlijk constant bezig met muziek te ontdekken en te herontdekken. Ik hoorde van-daag bij vrienden de prachtig intense filmmu-ziek van Akira Kurosawa en ga dat proberen te vinden op vinyl. Het album dat ik recent gekocht heb, was de nieuwe van Wilco, ‘the Whole Love’.

curieus geeft jong beginnend talent graag een kans. Welk beginnend talent zou jij een hart on-der de riem willen steken?

Maarten Lingier, een jonge veelbelovende pianist uit Limburg die net z’n eerste jaar conservato-

rium klassiek combineert met een jazzopleiding in Amsterdam. Ik heb al enkele keren met hem sa-mengespeeld en je voelt hem keer op keer groeien. Het is een fascinerende muzikant!

Waar wordt volgens jou te weinig aandacht aan besteed in het culturele landschap? Wat zou je meer aan bod willen zien komen?

Kunst als ambacht, oftewel het ambachtelijke van de kunst. We zien vaak enkel of toch vooral het eindproduct, terwijl het proces van ‘het maken van’, vaak minstens even interessant is.

Kan kunst de wereld redden?

Niet per sé, maar volgens mij kan kunst de wereld wel leefbaarder maken. Kunst nodigt ook uit tot re-flectie en dat is op zich al van onmetelijke waarde.

tot slot: stel, je mag een curieuswens doen, welke activiteit of actie zou je graag door curieus geor-ganiseerd zien?

Aangezien ik ook hou van kleinschalige evenemen-ten, wat denken jullie van een reeks livingrevues met een breakdance performance samen met een akoestische set van The Hong Kong Dong, een fo-totentoonstelling van Titus Simoens met Maarten Lingier aan de piano -die per foto die je bekijkt een andere soundtrack speelt- en een documentaire van Fabio Wuytack. Een lezing uit eigen werk door Annelies Verbeke en afsluitend een koptelefoon-concert van Kid Koala, niet per sé in deze volgorde. Ik wil gerust voor mc spelen en hier en daar een streepje harmonica toevoegen.

Zelf hou ik nogal van revue avonden waar verschillende

kunstenaars en disciplines elkaar ontmoeten en inspireren

foto

An

Hae

lew

aete

rs

Page 8: De neus van curieus editie december 2011

praktisch

Provinciale secretariaten van links naar rechts...

Antwerpen: Eve Schippers_Belpairestraat 20/bus 9_2600 Antwerpen_03 285 91 [email protected]

Limburg: Kris Verduyckt_ Guffenslaan 108_3500 Hasselt_011 30 10 [email protected]

Brussel: Sarah De Boeck_Agoragalerij_Grasmarkt 105/bus 41_1000 Brussel _ 02 504 91 [email protected]

Oost-Vlaanderen: An Pauwels_Speldenstraat 1-5_9000 Gent_09 265 79 [email protected]

Vlaams-Brabant: Lothe Ramakers_Mechelsestraat 70_3000 Leuven_016 23 64 34_ [email protected]

West-Vlaanderen: Frederik Nuytten_Pathoekeweg 34 _8000 Brugge_050 47 18 [email protected]

Nationaal secretariaatcurieus vzw_Agoragalerij_Grasmarkt 105/41_1000 [email protected]_02 552 02 86

Promotiemateriaal nodig? Kan je wel wat promotiemateriaal gebruiken bij het organiseren van je volgende activi-teit, neem dan contact op met jouw provinciaal secretariaat. Zij helpen je graag verder. Hieronder geven we nog even mee wat je zoal gratis kan krijgen en wat tegen betaling te verkrijgen valt.

• laptoptas € 15,00/stuk• muismat curieus € 5,00/stuk• vlag € 15,00/stuk• pin € 0,40/stuk• ringmap € 4,00/stuk• stoffen zakje € 2,50/stuk• t-shirt € 10,00/stuk• imagofolder € 0,10/stuk [afdeling: 100 gratis/jaar]• wervingsfolder € 0,10/stuk [afdeling: 50 gratis/jaar]• sticker € 0,06/stuk [afdeling: 100 gratis/jaar]• balpen € 0,50/stuk [afdeling: 25 gratis/jaar]• incopieerbare A3 affiche € 3,00/50 extra [afdeling: 50 gratis/jaar]• imagoaffiche AO € 1,50• stappengids gratis• zomertoeren/winterkuren editie 2009 gratis• zomertoeren/winterkuren editie 2010 gratis• koersaffiche [8 variaties] € 1,00/stuk• koerszakboekje gratis• ballonnen € 0,05/stuk [afdeling: 50 gratis/jaar]• grote heliumballon € 12,50/stuk• DVD 1 mei afdeling: 10 gratis/jaar• bladwijzer Neus voor Film afdeling: 25 gratis/jaar• bladwijzer Zomertoeren/Winterkuren afdeling: 25 gratis/jaar• bladwijzer Volta_Nacht van de Arbeid afdeling: 25 gratis/jaar• bladwijzer Internetcafé’s KLIK afdeling: 25 gratis/jaar• bladwijzer Op zoek naar de ziel van 1 mei afdeling: 25 gratis/jaar• bladwijzer Slimste Sos afdeling: 25 gratis/jaar• NIEUW: Lanyard curieus € 2,50/stuk

Bestel je curieus LANYARD

€2,50

curieus steunt postkaartenactie FOSHet einde van het jaar nadert en gewoontegetrouw heeft het FOS een postkaar-tenactie. Deze kaarten zijn de ideale en solidaire manier om iemand een gelukkig nieuw jaar of een goede gezondheid te wensen. Maar ook na de feestdagen kunnen de kaarten nog gebruikt worden. Een ideaal eindejaarscadeau dus!

Een pakje van 4 wenskaarten met omslagen kost 5 euro (excl. verzendingskosten).Zo steun je bovendien de partners van het FOS in het Zuiden!Ook grote bestellingen zijn welkom.

Bestel vandaag nog via 02 552 03 00of mail naar [email protected]

Wenskaarten van fos

Een gelukkig nieuw jaar, een goede gezondheid?

Wens het iedereen toe,met de solidaire wenskaarten van fos!

Een pakje van 4 wenskaarten met omslagenkost 5 euro (exclusief verzendingskosten).

Zo steun je onze partners in het Zuiden!

Ook grote bestellingen zijn welkom.

Bestel vandaag nog via 02 552 03 00of mail naar [email protected]

fos - socialistische solidariteit

is de Noord-Zuidorganisatie van de

socialistische beweging in Vlaanderen.

Onze partners in het Zuiden zijn organisaties

van mensen die strijden voor hun rechten,

voor waardig werk en hun recht op gezondheid.

Daarin steunen we hen, samen met onze

socialistische achterban in Vlaanderen.

Want de sociale strijd,die is wereldwijd!

Nieuwe projectmedewerker curieus BrusselElke Plancke is 23 jaar en woont in Gent. Zij is gestart als projectme-

dewerker bij curieus Brussel en zal Sarah De Boeck vervangen tijdens haar zwangerschaps-en ouderschapsverlof. Zij stelt zich graag even voor.

“Ik ben afkomstig uit Brugge en ben nu, zoals ongeveer 90 procent van alle West-Vlamingen, uitgeweken naar Gent.”, verklaart Elke.

Zij studeerde Radio aan het Rits. “Een supertoffe opleiding, al was het maar omdat we om de zoveel tijd op zotte expedities gestuurd

werden: Maak een weekend live radio in Amsterdam, ga met een Poolse Belg naar Polen, leg met je micro de ‘ziel van een gebouw’

vast. Met andere woorden alle radioremmen los. Ik was vooral verzot op de ‘thrill’ van live in de ether te zijn.”,

aldus nog Elke.

Haar favoriete bezigheid is babbelen en als dit ge-combineerd kan worden met lekker eten en/of met een cocktail dan kan het voor haar niet meer stuk.

“Verder dans ik ook, sporadisch, niet in teamver-band. Meestal op zaterdagavond. In één of an-der Gents café. Telt dit als sport?”, lacht Elke.

‘Radiootje spelen’ blijft haar favoriete tijdver-drijf. Elke maand presenteert ze de Clubcircuit podcast, een update over het reilen en zeilen

van de Vlaamse muziekclubs

curieus heeft een vast aanbod van films ter beschikking van haar afdelingen. afdelingen kunnen zo eenvoudigweg, goedkoop en op het moment dat ze zelf kiezen een filmavond organiseren in hun regio. alle films in ons filmcircuit ‘neus voor Film’, het zijn er onderstussen al 11, hebben een sociale boodschap waarmee we het nuttige aan het aangename koppelen. Wil je meer weten over de films in ons aanbod, surf dan naar www.curieus.be

Het filmcircuit ‘Neus voor Film’ begint stilaan een vaste waarde te worden in het aanbod van curieus. Als sociaal-culturele organisatie staat curieus vzw graag stil bij wat er leeft in de maatschappij. De films die in ons aanbod zitten, zijn dan ook stuk voor stuk pareltjes die sociaal geëngageerde thema’s van een andere kant laten zien. In ons aanbod zitten momenteel de volgende films: Miss Homeless, Les Barons, Capitalism A Love Story, Das Leben Der Anderen, Milk, It’s A Free World, Sicko, We Feed The World, Darwin’s Nightmare, Gegen Die Wand en Promises.

We maken het onze afdelingen eenvoudig: wij brengen de films en documentaires naar jouw afde-ling, zorgen voor promotiemateriaal, projectiemateriaal en indien nodig sprekers over het thema van de film.

Steek je neus in onze films!

interesse? een filmavond boeken kost, afhankelijk van het aantal deelnemers dat je verwacht, tussen de 50 en 60 euro. neem contact op met jouw provinciaal medewerker.i