De neus maart 2015

21
VO WWW. NACH Afgiftekantoor Brussel x België-Belgique P.B.-P.P. 1099 Brussel x BC 30661 Erkenningsnr. P802028 EEN UITGAVE VAN VZW CURIEUS - AGORAGALERIJ, GRASMARKT 105/41, 1000 BRUSSEL DRIEMAANDELIJKS - MAART/APRIL/MEI 2015 - VU: JURGEN THEUNISSEN

description

VOLTA XL

Transcript of De neus maart 2015

Page 1: De neus maart 2015

1

VOLTAWWW.NACHT VAN DE ARBEID.BE

Volta_NEUS.pdf 9 03/03/15 17:11

Afgiftekantoor Brussel x

België-BelgiqueP.B.-P.P.

1099 Brussel xBC 30661

Erkenningsnr. P802028

EEn uitgAvE vAn vzw curiEus - AgorAgAlErij, grAsmArkt 105/41, 1000 BrussEldriEmAAndElijks - mAArt/APril/mEi 2015 - vu: jurgEn thEunissEn

Page 2: De neus maart 2015

2 3

INHOUD• voltA Xl - NACHT VAN DE ARBEID pAg. 5-13• GO SHOOT IT THEMA ONDERWEg pAg. 14-15• BELBOS pAg. 16-17• CURIEUS KORTgEROKT pAg. 18-21• ProvinCiaal nieuws pAg. 22-29• de Culturele ziEl vAn Kathleen vAn BrEmPt pAg. 30-32• afdeling in de KijKer: Curieus mAAsEik pAg. 33• u WAs wEEr gEWELDIg pAg. 34-36 • afSCHEID, of TocH niET: DIETlINDE oppAlfEns pAg. 37• DOE mEE AAn dE fOTOwEDSTRIjD GO SHOOT IT pAg. 40

© Jurgen De Witte, jurylid goSHOOTit West-Vlaanderen

• Nationaal secretariaat: Agoragalerij, grasmarkt 105/41 • 1000 Brussel 02 552 02 86 • [email protected]

• Oost-Vlaanderen: charlotte lootens speldenstraat 1-5 • 9000 gent

09 265 79 48 [email protected]

• Brussel: dietlinde oppalfens grasmarkt 105/bus 41 • 1000 Brussel

02 504 91 91 • [email protected]

• Vlaams-Brabant: lothe ramakers Mechelsestraat 70 • 3000 Leuven

016 23 64 34 [email protected]

onzE sEcrEtAriAtEn• West-Vlaanderen: mathijs goderis

pathoekeweg 34 • 8000 Brugge 050 47 18 93 [email protected]

• Antwerpen: carolien moens Lange Van Ruusbroecstraat 76

2018 Antwerpen • 03 285 91 30 [email protected]

• Limburg: kris verduyckt guffenslaan 108 • 3500 Hasselt

011 30 10 93 • [email protected]

Page 3: De neus maart 2015

4 5

Edito voorzittErHet zijn intensieve maanden geweest die achter ons liggen. Jullie zijn opnieuw enthousiast de boer opgegaan om massaal gsm’s in te zamelen voor het nieuwe BelBos. Of jullie nu deur-aan-deur gingen en één voor één met begeestering en engelengeduld jullie buren ervan overtuig-den hun gsm te ruilen voor een boom, of aan de lokale supermarkt kampeerden met een BelBox of een grootse marktactie organiseerden… Jullie BelBosenthousiasme is geweldig. We zijn nog volop bezig met alle gsm’s te tellen, maar je hoort gauw hoeveel frisgroene bomen we dit najaar mogen aanplanten.

En ook daarnaast zaten jullie niet stil. Curieusvrijwilligers in het hele land zetten hun schouders onder daadkrachtige zwerf-vuilacties, geëngageerde filmavonden, sfeervolle cultuurcafés, vernieuwende swis-hing-avonden en poetry-slams … Dank om in jouw buurt op je eigen manier Curieus op de kaart te zetten. Ik nodig je heel graag uit om ook de tijd te nemen en rond te neuzen op www.zomertoerenwinterkuren.be. Je kan er nog heel wat inspiratie opdoen voor je lokale Curieuswerking. We goten talloze suc-cevolle Curieusactiviteiten in een kant-en-klaar jasje (met een uitgebreid stappenplan, aandachtspunten en tips voor de dag zelf …). Een literair ontbijt, een dauwwandeling, geef-plein, Curieuze picknick of een artistieke eta-lagetour? Je vindt er voor elk wat wils. Elke inspiratiefiche kan je op maat van jouw afde-ling uitwerken. Zomertoeren-Winterkuren geeft je zin in zoete zomers en wollige winters. Want we maken gewoon van élk seizoen een Curieusseizoen.

Ondertussen gaan wij volop verder met een tweede editie van de fotowedstrijd go SHOOT it. Moedig artistieke zielen uit je buurt aan om hun eigenzinnige kijk op ‘Onderweg’ te geven. Hun foto’s worden beoordeeld door een jury vol klin-kende namen. Alex Vanhee, Herman Selleslags, Bas Bogaerts, Arnout Hauben, Jimmy Kets,

Buscemi … wikken en wegen en selecteren de strafste beelden voor de provinciale tentoon-stellingen. De eerste wedstrijd go SHOOT it (thema Gelijkheid) mondde ondertussen uit in vijf pareltjes van expo’s. Elke afdeling kan deze ontlenen bij zijn provinciaal secretariaat. Doen!

En moet het nog gezegd? We kijken heel erg uit naar VOLTA XL op 30 april in de Gentse Vooruit. Na zeven jaar is de Nacht van de Arbeid uitgegroeid tot een vaste waarde in het muzieklandschap. Hoog tijd om het fel-gesmaakte recept eens te vernieuwen en uit te breiden, vonden wij. Muziek vormt ook dit jaar de hoofdbrok van het programma. Dit jaar delen Admiral Freebee, Blaudzun, Hydrogen Sea en DJ Bobby Ewing het hoofdpodium in de Concertzaal. Maar dit jaar is er méér dan topoptredens, intieme sets en een knalfeest. Vuurwerk niet enkel op het podium, maar ook in debatten, interviews, literatuur en in film. Méér dan feest. Méér dan dansvertier. Een avond met best wel wat inhoudelijk cachet. VOLTA XL dus. Met enkele brandend actu-ele maatschappelijke vraagstukken op de agenda. Een vurig debat over beeldvorming en racisme bijvoorbeeld (met o.a. Bilal Benyaich en Yasmine Kherbache), met een inleiding door de Franse islamoloog en filosoof Rachid Benzine. Of Rudi Vranckx in een vraaggesprek over vrije meningsuiting. Of Dirk De Wachter en Daan die met hun zoektocht naar geluk een gevoelige snaar raken in het maatschappelijke debat… Een festival in woord en beeld. In een lentejasje. U weze van harte welkom.

Geniet van dit onstuimig en bruisend voorjaar.

Warme groet

Jan RoegiersVoorzitter Curieus nationaal

Page 4: De neus maart 2015

6 7

Op 30 april organiseert Curieus haar zevende editie van VOLTA in de histo-rische Vooruit in Gent. Na zeven jaar is de Nacht van de Arbeid uitgegroeid tot een vaste waarde in het muziekland-schap. Hoog tijd om het felgesmaakte recept eens te vernieuwen en uit te breiden. Muziek vormt nog steeds de hoofdbrok van het festival, maar dit jaar komen daar ook nog lezingen, debatten, interviews, film en litera-tuur bij . Nog meer reden dus om af te zakken naar de cultuurtempel Vooruit voor VOLTA XL.

Dit jaar delen Admiral Freebee , Blaudzun , Hydrogen Sea en DJ Bobby Ewing het hoofdpodium in de Concertzaal. En er zijn nog namen op komst. De winnaar van de Oost-Vlaamse talentenjacht ‘Concourioso’, Skordatura Punkjazz Ensemble , spelen het voorprogramma van deze grote kleppers. Daarnaast spelen Tijs Delbeke en een aantal lokale helden de pannen van het dak in de Foyer van de Theaterzaal.

Maar dit jaar is er meer dan topoptre-dens, intieme sets en een knalfeest. Vuurwerk niet enkel op het podium, maar ook in debatten, interviews, litera-tuur en in film. Méér dan feest. Méér dan dansvertier. Een avond met best wel wat inhoudelijk cachet: VOLTA XL.

Met enkele brandend actuele maat-schappelijke vraagstukken op de agenda. Een vurig debat over beeldvor-ming en racisme met inleiding door de Franse Islamoloog Rachid Benzine en een vraaggesprek over vrije menings-uiting met Rudi Vranckx. Of Dirk De Wachter en Daan die met hun zoek-tocht naar geluk een gevoelige snaar raken in het maatschappelijke debat.

Wij geven je graag een woordje extra info mee over ons maxi-festival en vooral over onze superbezetting.

ANTIEKZOLDERGastheer Martin Heylen

16u30 - 18u30: FILM Gardenia, before the last curtain falls in aanwezigheid van de co-regisseur Eva Küpper19u00 – 20u00: BOEIENDE BABBEL Dirk De Wachter en Daan, ze lezen voor met ‘Geluk’ in de literatuur als rode draad

MOKABON

Gastheer Koen Vidal

16u00 - 17u00: LEZING Rudi Vranckx over de grenzen van vrije meningsuiting17u30 – 18u00: LEZING Rachid Benzine over de Koran18u00 - 19u30: DEBAT Racisme en beeldvorming met Rachid Benzine, Bilal Benyaich, Jamila Amadou, Faroek Özgünez en Yasmine Kherbache.

FOYER THEATERZAAL21u10 – 21u40: Lokale helden22u50 – 23u20: Tijs Delbeke - Rood Rood

CONCERTZAAL19u00: Deuren19u30 - 20u00: Winnaar Concourioso Skordatura Punkjazz Ensemble20u30 - 21u00: Hydrogen Sea 21u45 - 22u45: Blaudzun 23u30 - 0u45: Admiral Freebee 00u45 – 2u30: DJ Bobby Ewing2u30 - 4u00: DJ Reynders

VOLTA breidt uit VOLTA XL

Page 5: De neus maart 2015

8 9

Gastheer Martin Heylen leidt de acti-viteiten in de Antiekzolder in goede banen. We moeten hem in feite niet meer voorstellen. Hij is ondertussen wereldberoemd van zijn programma’s ‘Heylen en de herkomst’ en ‘God en klein Pierke’.

We kennen hem allemaal als een man die barst van warm enthousiasme, geze-gend met een scherpe blik en zacht hart. Hij heeft een kritische kijk zonder cynisch te worden, een warm enga-gement zonder melig te worden ... Wij waren dan ook maar wat blij dat hij toe-hapte, met een jongensachtige opgeto-genheid die ons meteen ontroerde.

Hij zoekt met een onbevangen nieuws-gierigheid naar de herkomst van de rus-teloze zoektocht naar geluk van Dirk De Wachter en Daan en praat met de co-regisseuse Eva Küpper van Gardenia, Before the last curtain falls.

Hou de website www.voltaxl.be in de gaten om te weten te komen welke top-namen hij bij de eerste Boeiende Babbel van de dag in zijn sofa mag ontvangen (15-16 uur).

Boeiende babbel met Dirk De Wachter en Daan

Wat hebben een psychiater en een muzikant gemeen? Beiden zijn scherpe observators en meestervertellers. Hoe ze maatschappijkri-tiek niet schuwen, maar altijd diepmenselijk blijven. En weigeren de easy way van verzu-ring te kiezen. Wars van alle ironie.

De boeken van psychiater Dirk De Wachter – ‘Borderline times’ en ‘Liefde, een onmogeijk verlangen’ - verkopen als zoete broodjes. Hij is een graag geziene gast in praatprogramma’s en magazines. Maar meer dan een hype of modegril raken zijn zinnige bespiegelingen vooral een gevoelige snaar in onze samenleving. Het zijn levensbeschouwingen in mensentaal.

Zanger en muzikant Daan, we hoeven hem u als trouwe Voltaconcertganger niet meer voor te stellen, vertaalt zijn persoon-lijke zielenroerselen en maatschappelijk engagement dan weer in zijn eigen - altijd vernieuwende – muzikale taal. Hij daagt zijn publiek graag uit, maar doet minstens hetzelfde met zichzelf. Niet bang van af en toe wat pittige controverse. Zoekend naar artistiek avontuur, maar soms ook naar wat zielerust.

Beiden kruipen met graagte in de sofa bij Martin Heylen voor een boeiende babbel over geluk. Ze lezen voor met ‘geluk in de literatuur’ als rode draad. Zij wisselen gedachten en keuzefrag-menten uit. Schimmige f larden uit songteksten en romans over ‘geluk ’ die wat meer vertellen of verhullen over onze rusteloze honger naar geluk.

ANTIEKZOLDER Film Gardenia, before the last curtain falls

Deze film neemt je mee in de moe-dige, hartverwarmende en schokkende levensverhalen van enkele homosek-suele en transseksuele Vlamingen op leeftijd, die zweven tussen een bestaan als man of als vrouw. Regisseur Thomas Wallner volgt de groep amateuracteurs terwijl ze zich klaar maken om voor een laatste keer te schitteren op het podium tijdens een theater-variété tournee. Ze kunnen nog één keer zichzelf zijn, voor-dat ze naar hun conventionele en vaak moeilijke levens terugkeren. De cast heeft alles meegemaakt. De film vertelt het verhaal van hun grote liefdes, bit-tere teleurstellingen en onzekerheden, maar ook vooral van hun moed. Eerlijke verhalen van intense moed, pure passie en bittere ontgoocheling. Af en toe wankele vertwijfeling, maar vooral een koppige strijd om jezelf te zijn. En net daarom bijzonder herkenbaar.

Page 6: De neus maart 2015

10 11

MOKABON Journalist Rudi Vranckx kennen we allemaal van zijn onversaagde moed en prima berichtgeving uit de gevaarlijkste oorlogsgebie-den. Met volharding zorgt hij steeds voor een men-selijke berichtgeving uit internationale conflictge-bieden. Hij schreef ook tal-loze boeken waaronder ‘De Vloek van Osama’ en ‘Het gezicht van de oorlog’ en recent nog ‘De Gierenclub’. Wij zijn dan ook zeer fier deze grote meneer te mogen ontvangen voor een lezing over de grenzen van vrije meningsuiting.

Mag een gelovige zich bele-digd voelen door een car-toon die de profeet in een ordinair daglicht plaatst? Of door een stand-upcomedian die sneert naar God of Allah en zijn schaapjes? Mogen we echt alles zeggen onder de noemer vrije menings-uiting? Of met alles lachen onder de noemer humor? Oordelen we met twee maten en gewichten? Waar ligt de grens van humor en waar begint die van bele-diging? We hebben veel vragen en weinig antwoor-den. En jij ongetwijfeld ook. Rudi Vranckx is niet de alwetende wijsneus. Maar het is een verdomd boeiende man om mee te praten. Dus nodigen wij je graag uit om dat te doen. In de Mokabon tijdens VOLTA XL.

Rachid Benzine, Frans filosoof en islamo-loog, geeft in de Mokabon een lezing over de Koran. Hij is een begenadigd spreker met tonnen charisma en een hoog stedelijk gehalte. Hij is auteur van ‘Les nouveaux penseurs de l’Islam’ en van ‘Le Coran expliqué aux jeunes’. Na verschillende lezingen in de KVS in Brussel mogen wij hem nu ook op VOLTA XL verwelkomen. Hij biedt ons een radicaal gematigde kijk op de islam. Hij plaatst het boek in een his-torische context en stelt onomwonden dat de Koran meer vragen stelt dan antwoor-den biedt.

Na zijn lezing schuift hij mee aan tafel voor een debat over ‘racisme en beeldvorming’. Hij gaat in debat met Bilal Benyaich, Jamila Amadou, Faroek Özgünes en Yasmine Kherbache.

Benyaich is een Belgische schrijver en politicoloog van Marokkaanse afkomst, verbonden aan de Vrije Universiteit van Brussel. Hij werd door Knack genoemd als een van de meest invloedrijke allochtonen in België. Hij schreef meerdere weten-schappelijke publicaties en opiniestukken en daarnaast ook drie boeken. ‘Europa, Israël en de Palestijnen’, ‘Islam en radi-calisering bij Marokkanen in Brussel’ en recent nog ‘Radicalisme, extremisme, ter-rorisme’.

Jamila Amadou is een Antwerpse/Gentse schrijfster-activiste die van aanpakken weet. Zij schrijft kortverhalen en als gast-vrouw bij de sociaalartistieke organisatie De Vieze Gasten deed ze veel ervaring op met het ontvangen en stimuleren van artistiek talent. Zij is de drijvende kracht

achter de Gentse Lente. Twee jaar geleden hebben zij het woord ‘allochtoon’ begra-ven en het hoofddoekenverbod ongedaan gemaakt. Ze behoort niet tot een politieke partij en heeft ook niet die ambitie. Ze strijdt voor een positieve invulling van het woord diversiteit en voor het recht om te ‘leven’.

Faroek Özgünes is van Turkse origine en werkt als misdaadjournalist bij VTM nieuws en presenteert zijn eigen opspo-ringsprogramma Faroek op VTM.

Yasmine Kherbache is de dochter van een Belgische moeder en een Algerijnse vader en woonde tot haar zesde jaar in Algerije. Ze studeerde rechten en werd nadien advocate gespecialiseerd in soci-aal recht en intellectueel eigendomsrecht. Kherbache was eerst politiek actief op de kabinetten van de ministers van Frank Vandenbroucke en Ingrid Lieten. Bij het aantreden van Elio Di Rupo als eerste minister van België werd zij kabinetschef verantwoordelijke voor sociaalecono-mische zaken. Bij de gemeenteraadsver-kiezingen in Antwerpen van 2012 stond Kherbache als socialiste op de tweede plaats van de sp.a-CD&V Stadslijst, na lijst-trekker Patrick Janssens.

Dit alles wordt in goede banen geleid door onze gastheer Koen Vidal, chef buitenland van De Morgen. Zijn reportages, docu-mentaires en boeken brachten hem terug naar Afrika. Vidal heeft niet alleen een straffe pen, maar ook een niet-aflatende ijver om het verhaal van de personages achter de grote nieuwsverhalen eerlijk neer te pennen. Zijn kwalitatieve en posi-tieve berichtgeving over o.a. Congo viel al eerder in de prijzen. Hij is dus zeker de juiste man op de juiste plaats als moderator van dit debat.

Page 7: De neus maart 2015

12 13

De deuren gaan alvast open om 19u00, zie dat je er als eerste bij bent om de beste plaatsen voor het podium te bemachtigen! Verwacht je aan nieuw-bakken onbekend talent en bekende kleppers van namen.

Vooreerst kan je kennismaken met winnaar van Concourioso Skordatura Punkjazz Ensemble die het hoofd-podium van Volta in de Concertzaal openen.

Om half 9 maakt Hydrogen Sea zijn opwachting. Zij worden getipt als één van de bands die in 2015 helemaal zullen doorbreken. Met breekbare teksten en pure, experimentele elektronica toont het duo, Birsen Uçar en PJ Seaux, de donkere hoeken van hun eigenzinnige klankwe-reld waar gevoel, mysterie en spanning heerst. Daarvoor hebben ze niet veel meer nodig dan beats, synths, gitaren, en de klok van een stem van Uçar. The XX is nooit veraf. Het duo is bezig aan een fikse opmars: ze speelden al meer dan twintig keer als support voor Gabriel Rios, teken-den vorig jaar bij Unday Records. Om in de gaten te houden! En om te ontdekken op VOLTA XL.

Vanaf 10 uur mogen de vaste waar-den weer het beste van zichzelf tonen. Blaudzun gaat Admiral Freebee voor en begint om 21u45 aan zijn set van prach-tige nummers. Blaudzun is de nom de plume van Johannes Sigmond, die begin 2012 zijn definitieve doorbraak beleefde met zijn nationaal en internationaal geprezen derde album 'Heavy Flowers'.Na 'Heavy Flowers', dat ook in de VS

werd gesmaakt, volgden twee succes-volle jaren. Hopeloos op voorhand uit-verkochte clubtournees in Nederland en België, festivals in zowel Europa als Amerika en talloze prijzen zijn zijn deel. In 2014 bracht Blaudzun zijn vierde en alom geprezen langspeler ‘Promises of No Man’s Land’ uit. Met zijn rijk gear-rangeerde indiepop schuwt hij het grote gebaar niet, maar hij kan net zo mak-kelijk ontroeren. Op deze laatste plaat laat Blaudzun een dynamischer geluid horen dan voorheen. Een geluid dat naast zijn karakteristieke en onmisken-bare stem meer en meer bepaald wordt door bombastische drums, elektrische gitaren en analoge synthesizers. En dat zorgt steevast voor optredens die je van je sokken blazen. Blaudzun heeft een ijzersterke live-reputatie. En dat komt hij dan ook graag bewijzen op VOLTA XL.

Vervolgens slagen we acht voor onze admiraal! Admiral Freebee begint aan zijn show om half twaalf. We hoeven hem in feite niet meer voor te stellen. Alleen de allergrootsten zingen het tegenwoordig zo lang uit als Admiral Freebee, het alter ego van de rijzige Tom Van Laere. 15 jaren topniveau staan op zijn teller, sinds zijn doorbraak op Humo’s Rock Rally 2000.

Na 4 albums is Admiral Freebee een vaste waarde in het Belgische alterna-tieve muzieklandschap. Altijd origineel en authentiek, soms met een kwinkslag, en bovenal, met een groot talent voor beklijvende singles. Denk maar aan 'Rags ’n’ Run’, 'Oh Darkness’, 'Nothing Else To Do’ en 'Breaking Away’. Ook

voor zijn vijfde plaat, die vorig jaar het levenslicht zag, haalt Tom Van Laere opnieuw het onderste uit de kan. ‘Den Admiraal’ breit een verlengstuk aan zijn succesvolle tournee van eind 2014, die hem uitverkochte zalen en veel superla-tieven opleverden. Van snoeiharde rock over soul, rhythm & blues, swing tot zelfs een walsje: de admiraal schudde een heel kaartspel aan muziekjes uit zijn mouwen. Dat verlengstuk brengt hem nu naar VOLTA XL. De gedroomde afsluiter!

Vervolgens slaan we de beentjes uit tijdens onze fameuze afterparty. DJ Bobby Ewing zet het feest in gang om kwart voor 1. Hij is één van die DJ’s met een eindeloos indrukwekkende staat van dienst. Dat, en zijn grenzeloze liefde voor goeie muziek, maakt van hem één van de grootmeesters in België.

Bobby Ewing is een muziekkiezer en een muziekmaker. Hij is 1/3 van de lean-and-mean-dancing-machine Discobar Galaxie. Hij was mede-oprichter van twisted synthrockers Shameboy. En samen met zijn kompaan DJ 4T4 maakt hij "nieuwe disco" met Martians. Ewing is ook nationale hofleverancier van de fijnste mixtapes om in de auto te beluisteren. Playgroundmixes op Studio Brussel zijn daar een mooi staal-tje van. Hij draait, creëert en verwerkt muziek. Vooral moderne muziek om op te dansen.

Voor hen die dan nog steeds niet moe zijn, gooien we onze huis-DJ in de strijd. DJ Reynders geeft het beste van zich-zelf en dat tot vier in de Nacht van de Arbeid. Nadien moet je echt wel naar huis, niets aan te doen!

CONCERTZAAL

Page 8: De neus maart 2015

14 15

DE jURy

14 15

Momenteel loopt de tweede editie van de fotowedstrijd go SHOOT it. Dit jaar gaat Curieus op zoek naar mooie beelden rond het thema ‘Onderweg’. Neem je camera en ga op pad, bedenk hoe jij het thema op een leuke, mooie of originele manier in beeld kan brengen. Wij zijn alvast benieuwd naar jouw visie, kunst en kunnen. Wie weet pikt onze professionele jury er jouw foto’s wel uit en zie je ze terug in onze expo in jouw provincie.

Vorig jaar kregen we honderden foto’s binnen rond het thema ‘Gelijkheid’. Dit leverde de prachtigste beelden op waarbij de beste foto’s, telkens per provincie, opge-nomen werden in een expo. Deze expo’s worden nog steeds uitgeleend door Curieus. Iets waar de deelnemers niet weinig trots op zijn. Terecht want het zijn plaatjes van ten-toonstellingen.

Je kan nu opnieuw je kans wagen bij onze tweede editie van go SHOOT it, een fotowedstrijd voor maatschappelijk geën-gageerde fotografen. We gaan dus op zoek naar foto’s rond het thema ‘Onderweg’. Bedenk een concept, laat je creativiteit de vrije loop, of ga op pad en laat het aan het toeval over. Misschien kom je ‘Onderweg’ naar je werk wel een leuk beeld tegen. Aan jou de keuze! Je krijgt van ons carte blanche. Een paar regeltjes niet te na gesproken: Je kan tot maximum 3 foto’s uploaden op onze website www.goshootit.be . De foto’s mogen niet zwaarder zijn dan 10 MB per foto en je neemt deel in de provincie waar je woont.

Ondertussen zijn onze verschillende provinciale jury’s compleet. We mogen met enige fierheid zeggen dat we weer kleppers

van fotografen en kunstenaars hebben kunnen mobiliseren om te jureren. Iedere provincie heeft zijn aparte jury: Antwerpen

Herman Selleslags, Theo Beck, Marie Snauwaerts, Tatjana Scheck en Bram Dhooghe

BrusselJimmy Kets , Arnout Hauben, Christine Laureys, Pascal Smet, Yao Issifou

LimburgMine Dalemans, Dirk Swartenbroekx (Buscemi), Raymond Lemmens en Kim Duchateau

Oost-VlaanderenAlex Vanhee, Frederik Buyckx, Michaël Van Den Berghe, Jan Matthys, Anton Coene en Thomas Dhanens

Vlaams-BrabantIef Spincemaille, Johan Van Cutsem en Izra Marie Jans

West-VlaanderenHenk Van Cauwenbergh, Emily Van Den Broucke, David Barbe, Bas Bogaerts, Jan Darthet, Jürgen De Witte, Lisa Spilliaert, en Keoma Zec

Zeer de moeite om mee te doen dus. Voor de eer of voor de prijzen. De eerste drie win-naars krijgen een geldprijs van respectieve-lijk 200 euro voor de eerste prijs, 100 euro voor de tweede prijs en 50 euro voor de derde prijs. Er is bovendien een publieksprijs. En niet te vergeten, je mooiste foto wordt opge-nomen in onze provinciale expo’s!Waag dus je kans. Wij wensen je alvast veel succes!

Meer info: www.goshootit.be

NEEm DEEl EN waaG jE kaNS

gofoto’s met als thema ONDERWEG

fotowedstrijdTWEEDE EDITIE

Page 9: De neus maart 2015

16 17

De BelBosactie loopt op zijn einde. In alle provincies en Brussel werden er de laatste maanden tal van acties geor-ganiseerd voor het inzamelen van zo veel mogelijk gsm’s. De laatste acties worden momenteel in gang gezet en de laatste gsm’s worden ingezameld. Dan kan Curieus zijn gsm’s begin-nen tellen. De bedoeling: opnieuw een aantal ‘Belbossen’ planten in elke provincie. Wij zijn alvast benieuwd waar er binnenkort nieuwe boompjes kunnen uitgroeien tot een heus BelBos.

In Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen hoopt men met de laatste acties nog een grote buit binnen te halen. Dan kan het definitieve tellen van de gsm’s begin-nen. Vast staat dat Curieus toch weer duizenden gsm’s heeft ingezameld. Weer een hele prestatie, zeker als je weet dat er ondertussen al heel wat kapers op de kust zijn. De gsm-inzamelactie van Curieus wordt immers ondertussen al duchtig gekopieerd door andere organi-saties.

Wij willen met onze ingezamelde gsm’s Belbossen planten. Dat staat vast. Waar deze bossen zullen komen staat momen-teel nog niet vast. Elke provincie krijgt er een bos bij, over de locatie wordt er momenteel nog druk onderhandeld. Bij twee provincies is de kogel al door de kerk. Bij Curieus Limburg wordt het bos bijgeplant in Dilsen-Stokkem, waar het vorige BelBos werd aangelegd. Zij planten 1000 boompjes, los van het aantal gsm’s dat zij hebben ingeza-

meld. Curieus Oost-Vlaanderen plant zijn jonge boompjes in het Gentbos in Merelbeke. Twee regio’s dus die nog wat groener worden.

Wij willen alvast al onze vrijwilligers van harte bedanken voor hun onver-saagde inzet om zo veel mogelijk gsm’s in te zamelen. Dankzij hun inzet worden duizenden oude gsm’s op een nuttige manier verwerkt en zal Vlaanderen weer een stukje groener worden.

BelBosactie wordt afgeslotenEerste onderhandelingen aanleg nieuwe bossen gestart

Maar liefst 547 gsm’s haalde de afdeling Curieus Aalter binnen in het kader van onze Belbosactie. De afgelopen weken trokken ze van deur tot deur in de gemeente Aalter. Het was een arbeids-intensieve actie, maar wel eentje met een super resultaat! Een actie die een dikke pluim verdient en die we toch even in de kijker willen zetten.

Het idee om van deur tot deur te gaan, kwam van Davy De Vlieger. Curieus Aalter had het bij de vorige editie van Belbos ook zo aangepakt. De buit bedroeg toen 50 gsm’s. “We zamelden 50 gsm’s in, maar weken en zelfs maan-den nadien kregen we nog reacties van mensen om hun gsm binnen te brengen”, vertelt Davy De Vlieger.

“Het viel ons op dat heel veel mensen de actie leuk vonden, maar niet onmid-

dellijk hun oude gsm terugvonden. Waar hadden ze die oude gsm ook weer gelaten? Het is toen dat we beslist hebben om de actie te spreiden over een paar weken en ze goed op voorhand aan te kondigen.”, vervolgt Davy.

Maar liefst 5000 flyers hebben de mannen en vrouwen van Curieus Aalter gebust. “We hebben in alle bussen van Aalter een Belbosflyer in de brieven-bus gestoken. De mensen mochten de gsm’s bij mij thuis komen afleveren of de Belboslijn bellen. Als ze de Belboslijn belden, gingen we de gsm’s bij de mensen thuis ophalen.”, aldus Davy De Vlieger.

Daarnaast stonden ze ook een weekend met een Belbox aan de Colruyt in Aalter.

De actie nam zo’n drietal weken in beslag. “Ongeveer drie weken op voor-hand hebben we de flyers in de bussen gestoken. Zo hadden de mensen tijd om hun oude gsm’s te zoeken”, aldus nog Davy.

De reacties op de Belbosactie waren posi-tief. De fijnste reactie kwam ongetwijfeld van een bedrijf dat al zijn oude gsm’s in een magazijn bewaarde. “Men vond de actie een leuk idee om het magazijn eens op te ruimen. Hierdoor hebben we maar liefst 300 à 400 gsm’s in 1 keer gekregen”, besluit De Vlieger.

Wij zeggen: dikke proficiat voor Curieus Aalter!

Een pluim voor Curieus aalter!Belbosrecord van 547 gsm’s

Page 10: De neus maart 2015

18 19

CURIEUS kORTGEROkTInteressante nieuwtjes die niet lang van stof zijn

19

Graffiti en street art wandelingTags, grafs, sjablonen, stickers sluipen geleidelijk binnen in de dagelijkse stadsre-aliteit. Van vandalisme tot kunst: de lijn is soms flinterdun, en deze kunst wekt vaak controverse. Het komt erop aan te leren om binnen te treden in dit universum, om de technieken te herkennen en zijn parcours te volgen. Sinds enkele jaren duikt zowat overal Street Art op. Het begon als een politieke protestbeweging in de straten van New York in de jaren 70, en het wordt vandaag verwelkomd tot in de galerijen en musea waar het steeds meer succes kent. Street Art eist voortaan een niet te ver-waarlozen plaats op in de hedendaagse kunst. In Brussel is Street Art de expres-sie van een stad in constante verandering. Brussel heeft zijn sterren en zijn emble-matische figuren. Zij experimenteerden voortdurend met verschillende benade-ringen en technieken. Gebouwen, steeg-jes, stoepen, elektriciteitspalen,…Niets weerstaat hun zin om de stad te verfraaien. Hun expressiemiddel is dikwijls amusant, soms verrassend en vooral binnen ieders bereik. Een graffitispotter gidst je door de hoofdstad Brussel en laat je kennismaken met de wereld van graffiti. Meer info: http://upv.vub.ac.be

Brussels Bookswappers monthly mee-ting The Brussels Bookswappers Club is

een gezellige en multiculturele samen-komst van boekliefhebbers en lezers op één woensdag per maand. Je kan er gratis boeken ruilen. Alle boeken zijn welkom:fictie, literatuur, kinderboeken, stripverhalen,…Sinds kort kan je ook CD’s, DVD’s en gezelschapsspelen ruilen. Dit leuk ruilevenement vindt plaats in het café-restaurant Le Chapier Fou in Watermaal-Bosvoorde. De volgende keer kan je boeken ruilen op 22 april. Meer info: http://thebrusselsbookswappersclub.wordpress.com

Monu – een multimediaal oorlogsre-quiem Op 22 april 2015 is het precies 100 jaar geleden dat in Ieper de eerste gasaan-val plaatsvond. Vijf jonge kunstenaars dienen dit trieste gebeuren, dat geboek-staafd staat als het begin van de chemi-sche oorlogsvoering, een eeuw later met een positieve en humane boodschap van antwoord. Monu is een multimediaal oor-logsrequiem dat de ‘Groote Oorlog’ vanuit verschillende perspectieven belicht, daar-bij nadenkend over nationalisme en indus-trialisatie. Benjamin Lycke componeerde dit requiem voor een groot koor, ensemble, orgel en solisten, op een tekst van Mien Bogaert. Op scène vertellen zeven dan-sers, dialogerend met muziek, videopro-jecties en enkele objecten, het verhaal van

een individu dat leeft aan het begin van de twintigste eeuw. Opgaand in oorlogs-retoriek, streven naar heldendom, moet de liefde wijken. Het besef dat geen enkele oorlog dit waard is, komt veel te laat…Op 22 april in het concertgebouw ’t Zand in Brugge. Meer info: www.ticketsbrugge.be/nl/momu-4

Danspromenade Op 4 april tovert ‘Danspromenade’ de Antwerpse binnenstad om tot één grote dansvloer. Vanaf het Centraal Station over de Meir tot aan de Grote Markt trakteren zij de bezoekers en voorbijgangers op ver-schillende erfgoedlocaties op een stevige en gevarieerde portie dans. Via work-shops, demonstraties en flashmobs plaat-sen zij heel wat dansstijlen in de kijker. Meer info: www.danspromenade.be

Ontdek het Vooruitgebouw Een enthousiaste gids neemt je mee door het gebouw en toont je de grote zalen, de geschiedenis, de verhalen,…van Vooruit. Bekijk het prachtige zicht op Gent vanaf een van de torentjes en waan je een rocks-ter backstage in de loges, want hij neemt je mee naar plaatsen waar je anders niet komt. Onderweg vertelt hij je meer over de geschiedenis van het gebouw. Waarom het gebouwd werd, welke functies de zalen hadden, hoe de sloop verhinderd werd. Dat en veel meer. In het Kunstencentrum Vooruit in GentMeer info: www.facebook.com/events/683735345054215

Antwerp by Bike – Rondleiding Joods Antwerpen Waarom hangt er een mysterieuze draad rond Antwerpen? Waar komen de Antwerpse handjes vandaan? En waarom draagt de Antwerpse snorrenclub nog

steeds een strooien hoed? De antwoorden ga je zoeken in de veelzijdige Antwerpse Joodse gemeenschap. Je ontdekt tijdens de fietstocht hoe Joden hun stempel op Antwerpen hebben gedrukt. Je fietst zowel door de bekende Joodse wijk aan het Centraal Station, als langs minder evidente plekken waar je verrassende links met Joodse Antwerpenaren ont-dekt. De rondleiding duurt ongeveer 3 uur. Afspraak op 29 maart aan de helling naar het Zuiderterras, Steenplein in Antwerpen.Meer info: www.antwerpbybike.be/fiets-mee/kalender-vaste-rondleidingen/

10 jaar ‘Te Gek?’

‘Te Gek?’ is een initiatief dat al enkele jaren de aandacht vestigt op de psychiatrie en probeert er een ander beeld van te geven dan de heersende clichés. Van de serie concerten die onder dit initiatief georga-niseerd werden, verschenen ondertussen een aantal succesvolle cd’s. ‘Te Gek?’ viert nu zijn tiende verjaardag en dat doen ze in stijl. Ze sturen vier ‘manische mannen’ uit de muziek- en theaterwereld de baan op. ‘Manische Mannen’ is een muziektheater-voorstelling die de laatste twijfels over het geestelijk welzijn van het sterke geslacht zal wegnemen. De vier ’manische mannen’ zijn: Stefaan Degand, Marcel Vanthilt, Guy Swinnen en Wannes Capelle. Deze vier klasbakken worden begeleid door ‘de Laatste Showband’, de teksten van de

18

Page 11: De neus maart 2015

20 212120

voorstelling zijn van de hand van Hugo Matthysen. Op 3 april in C-Mine in Genk. Meer info: www.c-minecultuurcentrum.be

Uitgelezen Deluxe Ook tijdens de twaalfde jaargang van dit maandelijkse boekenprogramma blij-ven de vaste panelleden Fien Sabbe, Jos Geysels en Anna Luyten je enthousiaste gidsen in letterenland. Per editie nestelen zich bekende figuren uit de media, cultuur of politiek naast hen in het Uitgelezen salon. Samen leveren ze pittige commentaren op recent verschenen boeken en voorzien ze je van inspirerende leestips. Tel daarbij de jonge auteurs die over een nieuw werk komen vertellen, de muzikale intermez-zo’s, de verrassende beeldfragmenten en de boekentombola. Je beseft al snel dat bij Uitgelezen de lezer de winnaar is en blijft. Op 26 mei in Kunstencentrum Vooruit.Meer info: www.facebook.com/events/722955744417085

De Nacht van de Experimentele Film Offoff organiseert voor de derde keer ‘De Nacht van de Experimentele Film’, een feest voor de liefhebbers van uitdagende cinema met screenings, livemuziek en een party. De Nacht start met een selec-tie van de beste inzendingen voor Young Vagrants, een programma van jonge makers waarbij deze keer ook gemikt wordt op internationaal talent. Daarnaast is er natuurlijk plaats voor live ‘filmmu-ziek’ en gedanst wordt er op de platen van DJ’s M.A.V., Nosedrip en Raf. Op 3 april in Dok Noord in Gent. Meer info: www.offoff.be

Belgische Moderne Kunst Schiller Art Gallery stelt nieuwe aanwin-sten in de Belgische Moderne Kunst voor. René Guiette, Plompteux, Milo, Youri Demeure, Willy Anthoons, Edmond Van

Dooren, René Huin, Vandenbranden, Lismond, René Barbaix, Gaston Bertrand, Pierre Alechinsky en velen meer. Nog tot het einde van het jaar te bewonderen in Schiller Art Gallery in Brussel. Meer info: www.facebook.com/schiller.art.gallery

Glamour

De glamoureuze jaren ’30. Met hun adem-benemende jurken die hun lichaams-vormen alle eer aandoen, zetten de Hollywoodactrices de vrouwen aan het dromen. De kleding neemt in die tijd talrijke vormen aan, ook voor kinderen. Ontdek deze wonderlijke periode uit de geschiedenis van de mode en breng een bezoekje aan het Museum voor Kostuum en Kant in Brussel. Nog tot 19 april te bewonderen. Meer info: www.museeducostumeetdeladentelle.be

Atelierflat Jozef Peeters Peeters was één van de eerste Belgische abstracte kunstenaars. Samen met zijn vrouw en twee kinderen woonde hij in een hoekappartement met vier kamers in Antwerpen. Hij ontwierp zijn eigen meu-bilair en gaf iedere kamer een eigen kleur-combinatie en sfeer. Zijn woning was een

driedimensionaal schilderij. Dankzij een samenwerking tussen de stad Antwerpen, het Letterenhuis Antwerpen en het KMSKA is de woning nu opengesteld voor bezoekers. Iedere eerste en derde zaterdag van de maand voor individuele bezoekers. Voor groepen moet je 3 weken op voorhand reserveren. Meer info: www.kmska.be/web//nl/bezoek/KMSKADichtbij/Planjebezoek_atelierflat.html

Enter Sociaal Artistiek Festival Antwerpen is een festival dat door-gaat in Antwerpen-Centrum, Deurne, Antwerpen-Noord, Borgerhout, Wilrijk, Kiel, Luchtbal, Merksem en Ekeren . Het loopt van 18 tot 26 april. Enter geeft je een brede inkijk in de sociaal-artistieke praktijk in Vlaanderen. Meer dan 40 activiteiten staan op het programma, gespreid over zes dagen en verschillende Antwerpse wijken. Enter toont zowel bestaand als nieuw werk, speciaal voor dit festival gemaakt door de krachten binnen verschillende wijken te bundelen. Een greep uit het programma: nieuwe voorstel-ling Tutti Fratelli, dans met afgestudeerde dansers en scholieren met een fysieke beperking door choreografe Iris Bouche, cinema in Rataplan, slampoetry-traject,…Meer info: www.enterfestival.be

Historium is een belevingsattractie. Je stapt door waarheidsgetrouwe decors waarin film, muziek en speciale effecten versmelten tot een magische ervaring. Op die manier beleef je een spannend liefdesverhaal dat zich afspeelt tijdens de gouden tijd van Brugge. Historium neemt je mee naar de 15 eeuw, 1435, om precies te zijn. Je beleeft de dag waarop Jacob de liefde van zijn leven ontmoet. Het is meer dan zien en horen. Je ruikt en voelt hoe het leven toen was. Laat je bedwelmen door de geur van saliezeep in het badhuis en voel de wind wanneer je over de oude stad vliegt. Geniet van de speciaal voor Historium geschreven muziek van Nicholas Lens, uitgevoerd door het Brussels Philharmonic en het Vlaams Radiokoor. Meer info www.historium.be

Page 12: De neus maart 2015

22 23

Curieus Vlaams-Brabant en Curieus Leuven nodigen je uit voor een vier-daagse introductie in de mobiliteit en stadsontwikkeling van Freiburg. Van 21 tot en met 24 mei kan je, begeleid door specialisten inzake stedelijke innova-tie, de stad verkennen. Natuurlijk met het openbaar vervoer en de fiets. Dat spreekt voor zich!

Curieus houdt halt aan enkele intrige-rende praktijkvoorbeelden van de herbe-stemming van de 19de eeuwse industriële wijk, bekijkt hoe deze stad op maat van voetgangers is gesneden en hoe de tram-lijn, het car-sharing project en de fiets in dit geheel passen. Daarnaast bezoeken

wij enkele duurzame woonprojecten die helemaal passen in het concept van een ecologische stad.

Er is tevens voldoende tijd om de univer-siteitsstad op eigen houtje te verkennen.

Zin om mee te gaan?Het reisje kost 350 euro per persoon (dit is een richtprijs). Inbegrepen zijn: alle transport / logies en ontbijt / 2 lunches / alle bezoeken en gidsen

Meer info of inschrijven via [email protected] of [email protected] of 016/236434

Ga mee oP ECOTRIp nAAr fREIBURG

Op zaterdag 18 april houdt Curieus Vlaams-Brabant een Italiaanse film-avond. Op het programma de documen-taire ‘Mamma Irma’ van Remo Perrotti. Muziekcentrum Depot stelt zijn zitjes ter beschikking voor iedereen die wil komen genieten van deze amusante en tevens gevoelige documentaire. Nadien is er tijd voor een afterparty met Italiaanse hapjes, wijn en ‘The Al Paone Band’. Kom af, koppel het informatieve aan het amusante.

Remo Perrotti is een creatieve duizend-poot. Cineast, muzikant en vooral gepassi-oneerd in elke vezel van zijn lichaam. Toen zijn moeder, Irma Di Federico, overleed, werd Remo brutaal met de neus op de feiten gedrukt: niet alleen verloor hij iemand die hem uiterst dierbaar was, het werd hem ook zeer snel duidelijk dat samen met zijn moeder een hele generatie immigranten langzaam aan het verdwijnen is.“Mijn moeder behoorde tot de allereerste groep van Italianen die naar België emi-greerde. Ik besliste de dag voor haar begra-fenis dat ik alles op film zou vastleggen, niet voor mezelf, maar om aan een ruimer publiek te tonen dat de oergeneratie van barakken-Italianen aan het uitsterven was!”, aldus Perrotti. Met ‘Mamma Irma’ eert Remo op schit-terende wijze zijn moeder, maar ook die eerste generatie Italo-Belgen. Een gene-ratie die onder meer bestond uit mensen zoals Antonio Magistro, een bejaarde, zéér flamboyante ex-mijnwerker uit de cité, die eigenlijk alleen maar wil zingen, zingen en

nog méér zingen. Hij is het hoofdpersonage waarrond de documentaire is opgebouwd. Drie jaar lang volgde Perrotti dit icoon uit de beruchte wijk Meulenberg in Houthalen-Helchteren in zijn stamcafé, met zijn makker Cyc, thuis of in het ziekenhuis wanneer het allemaal niet meer zo goed gaat met hem. Antonio Magistro staat in Mamma Irma symbool voor een hele generatie.

Op zaterdag 18 april 2015 wordt de hartver-overende film eindelijk ook in Leuven ver-toond. Muziekcentrum Het Depot stelt haar zitjes ter beschikking voor alle Italianen en niet-Italianen, Limburgers of vrienden van, voor iedereen die een inkijk wil krijgen in de verhalen, de wensen en verzuchtingen van de Belgo-Italiaanse gemeenschap, voor de Italië liefhebber, de geschiedenisstudent, de antropoloog en erfgoedliefhebber, iedereen uit Leuven en omstreken en allen die gelo-ven dat migratie een meerwaarde brengt.La Notte Italiana moet en zal op een feestje uitdraaien!

Programma:20u00 MC Fulvia Chiulli20u10 Korte inleiding film door Remo Perrotti 20u20 Optreden zanger Vincenzo Petrelli (solo/a capella)20u40 Filmvertoning Mamma Irma (52 minuten)21u35 Afterparty met Italiaanse hapjes, wijn en The Al Paone BandMeer info: www.hetdepot.beKaarten kosten 8 euro in voorverkoop. Aan de kassa betaal je 10 euro.

Curieus Vlaams-Brabant presenteert: LA NOTTE ITALIANA CON MAMMA IRMA

Page 13: De neus maart 2015

24 25

Curieus Meulebeke maakt interactieve versie van tentoonstelling go SHOOT it

De tentoonstelling go SHOOT it West-Vlaanderen 2014 was tot 31 maart te bewonderen in het OCMW en de bibliotheek van Meulebeke. Curieus Meulebeke maakte er een interactieve tentoonstelling van met een zoektocht en een heuse poëziewedstrijd. Meulebeke wilde ‘Gelijkheid’ op een creatieve manier aan de man brengen. Wij zijn alvast benieuwd wat voor moois er aan gedich-ten is binnengekomen. Van 23 februari tot 31 maart stond de foto-expo rond ‘Gelijkheid’ in het OCMW en de bibliotheek van Meulebeke, thuisbasis van de West-Vlaamse winnaar Tom De Witte (‘In Gent onderweg op de tram’).Bezoekers konden niet alleen de werken komen bewonderen maar werden uitge-nodigd deel te nemen aan een soort zoek-tocht waarbij korte stukjes tekst aan een bepaalde foto werden gelinkt. Bovendien werd een heuse poëziewed-strijd georganiseerd rond de expo. Je kon naar aanleiding van de foto’s die je zag zelf in de pen kruipen en een mooi gedicht uit je mouw schudden, maar je kon ook bestaande teksten opdragen aan één van de foto’s. Ook de plaatselijke scholen werden uitgenodigd hieraan deel te nemen. Linda Denys, drijvende kracht achter deze interactieve expo, is alvast zeer enthousi-ast om, aan de hand van de inzendingen, na de zomer, nog een poëtisch vervolg te breien aan deze tentoonstelling.Wij zijn alvast heel benieuwd!

Curieus Oostende

kreeg Rudi Vranckx

over de vloerHet Museum van het Kapitalisme pro-beert de bezoeker een beeld te geven van wat het kapitalisme als socio-economi-sche denkwijze inhoudt, welke evolutie ze heeft doorgemaakt en welke alterna-tieven er zijn en of die wenselijk zijn. Wat eerst begon als een kleinschalig studen-teninitiatief groeide uit tot een succes-volle tentoonstelling. Curieus Brussel zette zijn schouders mee onder het pro-ject en werkte mee aan de vernieuwing van de tentoonstelling. Je kan deze ten-toonstelling gaan bekijken in het OCMW van Sint-Gillis.Het museum wil de bezoeker een kans geven objectief te kijken naar het feno-meen dat onze maatschappij zo beïn-vloedt. Wat begon als een kleinschalig studenteninitiatief in Namen bleek al gauw een succes te zijn. 3500 bezoekers en 85 groepen vanuit verschillende hoeken later landt de herwerkte tentoonstelling in Brussel. Curieus Brussel werkte mee aan een vol-ledig vernieuwde tentoonstelling met nieuwe scenografie en nieuwe thema’s. Bovendien is de tentoonstelling volledig tweetalig. Je kan de tentoonstelling gaan bekijken tot eind mei 2015 in het OCMW van Sint-Gillis, Fernand Bernierstraat 40, 1050 Brussel. De tentoonstelling is gratis voor individuele bezoekers en kost 2 euro per persoon voor groepen. Meer info: www.museeducapitalisme.org

Curieus Brussel zet zijn schouders onder ‘Het museum van het kapitalisme’

Rudi Vranckx. Wie kent hem niet van zijn prima verslaggeving vanuit oorlogsgebieden over heel de wereld. Voor een keer zakte hij af naar het vredige Oostende. Hij kwam er op 5 maart praten over ‘Het gezicht van de oorlog’ op vraag van Curieus Oostende. Met deze infoavond wilde Curieus inspelen op de actualiteit van de dag. Een actualiteit die spijtig genoeg nog steeds voor een groot deel uit oorlog bestaat.

Voor zij die Rudi Vranckx niet kennen: Vranckx werkt voor het VRT Nieuws. Hij houdt zich vooral bezig met internationale conflicten (Irak, Libanon, Israël, Palestina). Van opleiding is Rudi historicus, hij studeerde Hedendaagse Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na zijn studies startte hij als onderzoeker bij het Centrum voor Vredesonderzoek aan de K.U.Leuven, waar hij scenario’s en films over oorlog en vrede maakte.

Al jarenlang brengt Rudi Vranckx verslag uit van de belangrijke gebeurtenissen die

onze wereld veranderen. Hij had het in deze lezing dan ook over ‘het gezicht van de oorlog’. Hij toonde op pakkende wijze hoe hij de oorlogen de afgelopen tien jaar heeft beleefd.

Hij begon zijn uiteenzetting met 9 september 2001, vervolgens nam hij de Oostendenaren mee naar de Arabische Lente en stond hij stil bij de heel nabije gebeurtenissen in Parijs en de recente antiterreuracties in eigen land. Het publiek hing aan zijn lippen.

Na zijn uiteenzetting kregen de meer dan vijfhonderd aanwezigen de gelegenheid om vragen te stellen en in gesprek te gaan met de journalist. Het werd een pakkende en leerrijke avond.

Page 14: De neus maart 2015

26 27

Curieus Oost-Vlaanderengaat helemaal groen!Sinds januari 2015 is Curieus Oost-Vlaanderen lid van Green Track. Green Track wil de ecologische voetafdruk van de cultuursector verkleinen. Curieus Oost-Vlaanderen sloot zich aan bij de groep van Gent en ondertekende het charter.

Heel wat spelers uit de sector hebben het duurzaam Green Track-charter onderte-kend om op ecologisch gebied samen te werken en kennis met elkaar uit te wisse-len. Ook het provinciaal secretariaat van Oost-Vlaanderen wil zich hiervoor inzet-ten.

Hoe kunnen we op een ecologisch verant-woorde manier onze organisatie runnen? Hoe verbruiken we minder energie? Kunnen we de overschot aan affiches op een toffe manier recycleren? Welke druk-kerijen hebben een milieuvriendelijk alter-natief? Waarom zouden we nog water uit flessen drinken en hoe reduceren we ons afval?

Allemaal vragen waar we binnen-kort een antwoord op weten. Curieus Oost-Vlaanderen werkt op dit eigenste moment aan een actieplan om de komende jaren nog duurzamer te werk te gaan. We houden jullie op de hoogte!

Meer info: www.greentrack.be

Curieus Brugge organiseerde op 2 februari een infoavond over het oude Brugge en het Brugs dialect. Tijdens deze avond namen Koen De Brabander en Hedwig Dacquin het publiek mee naar het Brugge van toen. Koen schetste aan de hand van foto's en anekdotes een beeld van het dage-lijkse leven in de ‘Brugse stratjies’ meer dan een eeuw geleden. Hedwig illustreerde hoe sappig en kleurrijk het Brugs dialect was en nog steeds is.

Koen De Brabander is auteur van het boek ‘Sint-Jozef, een Brugse volkswijk’ en pende jarenlang de scenario's voor de politiek satirische stripreeks ‘De Avonturen van Patrick & Yves’. Verder werkte hij als redacteur mee aan de heruitgave van de Herinneringenreeks (Kinderjaren & Oorlogsjaren) van Achiel Van Acker. Eind 2014 stelde hij het boek ‘Brugs Is Oltied Schoane’ samen, gebaseerd op een teruggevon-den manuscript vol Brugse uitdrukkin-gen en gezegden van cabaretier Willy Lustenhouwer.

Hedwig Dacquin is een gewezen docent Nederlands (vandaar ook zijn inte-resse voor dialecten) die nadien naar de journalistiek overstapte. Samen met Jo Berten en Nico Blontrock was hij medeauteur van het succesvolle dia-lectboekje ‘Brugs vo Begunneliengen’ waarvan er zo’n 4.000 exemplaren over de toonbank gingen.

De toehoorders werden door Koen en Hedwig getest of specifieke Brugse woorden, die hun (groot)ouders onge-twijfeld hebben gebruikt, nog ergens diep of minder diep in het geheugen zaten. Zo werd o.a. uitgelegd waar-aan we het populaire gezegde ‘gif mo sjette’ te danken hebben, waarom een Bruggeling ‘dopper’ zegt tegen een werkloze, waarom de dienstmeid van een pastoor in het Brugs ‘moarte’ heet en waarom een snoepje voor een Bruggeling een “spekke” is.

Een avond vol kleurrijk taalgebruik en de jonge Bruggelingen weten nu terug wat ‘Brugs’ is.

Brugs dialect ontcijferd tijdens infoavond Curieus Brugge

Curieus Moorslede organiseerde op 7 februari 2015, in samenwerking met het Davidsfonds en de Cultuurdienst, een optreden van Zjef Van Uytsel en Micheline Van Houtem in GC De Bunder. Het werd een avond vol jeugdsentiment, klassebakken van artiesten en vooral veel ambiance. En op tijd en stond een pintje.

In 1973 zong Jef Van Uytsel al ‘en als ik dan met kraken in mijn stem zal vragen: liefst, kom doe m’n jas ’s aan. Zal je dan nog bij mij blijven? ‘. Ondertussen wilde die stem af en toe wel eens kraken, maar zijn geliefde publiek was gebleven.Vol enthousiasme bracht de Vlaamse troubadour een selectie oude en nieuwe nummers waarbij hij zich liet bijstaan door Micheline Van Houtem en een zeskoppige band. De 300 aanwezi-gen konden genieten van bestaande en nieuwe liedjes uit hun eigen Nederlandstalig repertoire, stuk voor stuk muzikaal heel variërende num-mers met boeiende teksten.Tijdens de pauze konden de liefheb-bers genieten van een ferme ‘Klets’, een lokaal gebrouwen biertje, in de gezellige foyer van het gemeenschapscentrum.Een geslaagde avond!

Ambiance troef met Zjef Van Uytsel en Curieus Moorslede

Page 15: De neus maart 2015

28 29

Voor de eerste maal organiseerde Curieus Oost-Vlaanderen samen met verschillende Oost-Vlaamse partners het muziekconcours: CONCOURIOSO. Dit concours ging op zoek naar Oost-Vlaams aanstormend muzikaal talent dat hunkert om naam te maken en op een podium te staan. Alle muziekgenres kwamen aan bod, vele Oost-Vlamingen waagden hun kans, maar er kan er maar één winnen: Skordatura Punkjazz Ensemble. Runner up werd Milo Meskens. Wij wensen de winnaars alvast een prachtoptreden op VOLTA XL!

Tot 23 februari konden bands zich inschrijven via vi.be. Zowel jonge als oude muzikanten uit verschillende muziek-genres en –origines zoals pop, rock, blues, jazz, brassband, singer-songwriter, rap, reggae en indie waagden hun kans. Voorwaarden: de band moest afkom-stig zijn uit Oost-Vlaanderen en mocht nog geen platencontract noch manager hebben. Meer dan 100 bands wedijverden voor een plekje in de finale.

Op 13 maart streden 5 finalisten voor de eerste plaats in de concertzaal van Trefpunt. Een professionele jury, bestaande uit Kevin De Vos (Gent

Jazz), Lien De Greef (Lady Linn), Esther Lybeert (The Antler King), Bert Moerman (Café Video, Boomtown) en Geert De Waegeneer (Studio Boma), koos een win-naar en een runner-up.

Skordatura PunkJazz Ensemble ging dus met de hoofdprijs aan de haal. Zij brengen Gentse Jazz, als verdoofd in oren van improvisatie en experiment met aandacht voor het onwezenlijke. Naast eeuwige roem krijgt de groep een optreden op VOLTA XL (30 april) in een uitverkochte Vooruit, een optreden op 1 mei onder de Gentse stadshal voor duizenden mensen (in het voorprogramma van Douglas Firs!), twee dagen studiotijd en een live-sessie op Urgent cadeau. Runner up Milo Meskens, een singer-songwriter uit Deinze, krijgt een gemixte demo van het live-optreden in Trefpunt en een optreden in Trefpunt café en Charlatan. Hij speelt een eigenzinnige mix van pop, folk, blues en country, met een zeer herkenbare feel in.

Een dikke proficiat voor deze muzikanten!

Wie zin heeft om de winnaar aan het werk te zien komt dus best naar VOLTA XL én naar de 1 mei-feesten in Gent!

Curieus Oost-Vlaanderen ging op zoek naar nieuw muzikaal talentconcourioso zorgt voor muzikaal voorprogramma voltA Xl

Page 16: De neus maart 2015

30 31

De culturele ziel vankaTHlEEN VaN BREmpT

Curieus is benieuwd wat cultuur al niet kan betekenen voor haar bekende en minder bekende sympa-thisanten. We peilen naar hun cultu-rele voorkeuren en willen weten wat hen kan boeien, waar ze van wakker liggen en welke culturele belevenis ze dit jaar graag zouden meemaken of organiseren. Deze keer is het de beurt aan Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt.

Naar welke culturele activiteit ben je onlangs nog geweest? Denk ruim want Curieus bekijkt cultuur in de brede zin van het woord. Cultuur is meer dan kunst met de grote K. Ik ga, samen met mijn dochter, vaak naar Theater Froefroe in Antwerpen. Ongelofelijk creatief. Niet alleen een topper voor de kinderen, ook de ouders kunnen volop meegenieten. Vorig jaar stond Theater Froefroe trouwens met haar eigen paarden-molen op ons 1 mei-feest in de stad. Heel tof! Recent heb ik ook nog een bezoek gebracht aan de tentoonstel-ling van Michael Borremans.

Heb je ervan genoten of kon het beter? Absoluut. Heel indrukwekkend. De schoonheid van zijn werk inspireert en raakt me enorm.

Welk boek ligt er op je nachtkastje?‘Geachte heer M’ van Herman Koch. Zeer intrigerend boek.

Welk boek staat er op jouw verlang-lijstje?‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luy end i jk . Vor ig ja a r k w a m Luyendijk op mijn uitnodiging spreken in Antwerpen over het doen

en laten van bankiers in de Londense wijk, The City. Hij gaf een unieke kijk in de systeemfouten van de banken-wereld. Nu zijn boek afgewerkt is, ben ik uiterst nieuwsgierig.

Van welke tv word je blij?Mijn drukke agenda laat me niet toe om veel naar tv te kijken, maar ik kan wel genieten van een poli-tieke reeks. De laatste af levering ligt al een tijdje achter ons, maar ik heb enorm genoten van de Deense politieke serie ‘Borgen’. Als moeder kwam het spanningsveld tussen je persoonlijke en publieke leven me heel bekend voor. Ik vond de persoonlijke relaties, het politieke spel en de relatie met de media mooi in beeld gebracht. Voor wie het nog niet gezien heeft: een absolute aanra-der. Recenter vond ik ook de serie ‘Vriendinnen’ op één zeer geslaagd.

Welk televisieprogramma jaagt jou op de kast?Ik hou niet zo van ‘uitlachtelevisie’. Ik kan er nu niet meteen een naam van een programma op plakken, maar programma’s die vooral het slechtste of het meest gênante moment van mensen naar voor schui-ven, kunnen op geen bijval rekenen.

Heb je een kunstenaar die je een warm hart toedraagt?Wannes Van De Velde. Hoewel hij ondertussen al 7 jaar overle-den is . Een muzikaal icoon voor mijn stad, Antwerpen, en voor de Vlaamse k leink unst . Daarnaast zou ik ook mijn diep respect willen uitspreken voor Er ic A ntonis . Antonis was 14 jaar lang schepen in de stad Antwerpen en de bezie-

Page 17: De neus maart 2015

32 33

ler van het Museum Aan de Stroom (MAS). Hoewel we niet dezelfde pol it ieke achtergrond deelden , kunnen we niet ontkennen dat hij enorm veel betekend heeft voor het culturele leven in Antwerpen.

Wat is je favoriete muziek? Welke CD heb je recent nog gekocht of beluisterd? Ik heb me onlangs de cd van Damien Rice aangeschaft. Zeker eentje voor op het verlanglijst je . Ook fado-muziek kan me bekoren. Ideaal om te ontspannen na een drukke werkdag. Tot slot kan ik me wel vinden in de melancholische klanken van Oscar and the Wolf. De groep was voor mij toch de muzikale ontdekking van 2014 , maar ik ben ongetwijfeld niet de enige die dat vindt.

Curieus geeft jong beginnend talent graag een kans. Welk begin-nend talent zou jij een hart onder de riem willen steken?Evelien Chiau. Een blogster en één van de jonge krachten achter het online magazine Charlie Magazine. Iemand met een vlotte en doorleefde pen. Geen evidentie op zo’n jonge leeftijd. Ik ben benieuwd wat we nog allemaal van haar gaan zien.

Waar wordt volgens jou te weinig aandacht aan besteed in het cultu-rele landschap? Wat zou je meer aan bod willen zien komen? Ruimte voor innovatie en co-crea-tie. Het blijft enorm belangrijk om jonge creatievelingen te onder-steunen en de ruimte te bieden hun eigen product te creëren. En dan nog het liefst in samenwerking met hogescholen, universiteiten, kunst-

instellingen en lokale overheden. Jongeren vandaag de dag zijn enorm creatief en barsten van ideeën, maar die creatieve energie raken ze vaak niet kwijt door gebrek aan midde-len, ruimte, etc. Hen de mogelijkheid bieden dat talent te ontwikkelen en aan de rest van de wereld voor te stellen, lijkt mij een mooie opdracht voor de komende jaren.

Kan kunst de wereld redden?Absoluut. Ik geloof erg in de kracht van cultuur om een samenleving te verbinden, zeker in stedelijk perspectief. Eén van de mooiste voorbeelden daarvan vinden we in Rijsel. De voorbije 10 jaar is daar heel zwaar ingezet op het stimuleren van cultuurparticipatie en het linken van cultuur met sociaal beleid. Het versterken van diversiteit en sociaal weefsel is iets wat me in stedelijk aspect erg aanspreekt. Een mooie tip voor andere steden in Europa en in het bijzonder voor onze eigen Vlaamse steden.

Tot s lot : Stel , je m ag e e n Curieuswens doen, welke activiteit of actie zou je graag door Curieus georganiseerd zien? Wegens groot succes en omdat de voorbije edities echt de moeite waard waren: een nieuw Festival van de Gelijkheid!

afDElINGin dE

kIjkER

Curieus, dat zijn een hele boel afdelingen die dagelijks verrassende, leuke of gewoon toffe laagdrempelige activiteiten organiseren. Afdelingen en vrijwilligers die jullie goesting geven in cultuur. Wij stellen ze graag even aan jullie voor. Want ere wie ere toekomt.

Deze keer is het de beurt aan: Curieus Maaseik.

Na een lange tijd van stilte heeft Maaseik terug een actieve Curieusafdeling. In het verleden was CSC-Vormingswerk Maaseik (CSC-Vormingswerk was de voorloper van Curieus), in samenwerking met Mosa vzw, een goed draaiende en zeer actieve afdeling. Eventjes was het stil in deze Limburgse afdeling omdat de opvolging niet verzekerd was. Maar nu is dat probleem van de baan en vliegen ze er bij Maaseik terug in!

Hun eerste activiteit kondigt zich al snel aan! Op zaterdag 25 april organiseren ze een heuse kledingruil in, waar had je gedacht, Zaal Mosa in de Eikerstraat 42 te Maaseik.

Vanaf 11u kan je je kleding binnenbrengen en vanaf 14u start de kleding ruilbeurs. Deelnemers betalen een kleine bijdrage van 5€ en dan kunnen ze tot 18u snuisteren in het aanbod.

De afdeling heeft ook al aangegeven dat ze graag een Terrasfilm wil organiseren.

Dat zou voor Curieus Limburg fantastisch zijn want de allereerste Terrasfilm, inmiddels 12 jaar geleden, vond plaats op 23 juli 2003 aan het Dagstrand Heerenlaak in … Maaseik.

Het zou alvast een fijn weerzien zijn …

Page 18: De neus maart 2015

34 3535

Curieus is een originele, leuke en vernieuwende organisatie en wij organiseren activiteiten met een lage drempel voor een ruim en divers publiek. Onze Curieusvrijwilligers zijn op hun beurt ook allemaal leuk en origineel. Wij weten dat u geweldig bent. Het hoeft niet meer bewezen te worden, maar foto’s zeggen soms meer dan woorden. Daarom hieronder een beeldverslag van onze vrijwilligers, Curieusmedewerkers en natuurlijk het publiek waar we het voor doen.

D e z e k e e r fo t o ’s v a n d e Belbosinzameling van Curieus Boom, De Belbosinzameling van Curieus Bonheiden-Rijmenam, het aperitief-concert van Curieus Bonheiden-Rijmenam, de garageverkoop van Curieus Bonheiden-Rijmenam, de koffietafel van Curieus Eeklo, Rudi Vranckx bij Curieus Oostende en een Valentijn Poëziewedstrijd door Curieus Herentals.

34

U was weer

GEwElDIG

Page 19: De neus maart 2015

36 37

Er is een personeelsverschuiving binnen de secretariaten van Curieus. Dietlinde Oppalfens vertrekt bij Curieus Vlaams-Brabant. Maar ze verlaat Curieus niet, ze gaat aan de slag in Brussel. Wij geven haar hier-onder graag het woord:

Dag allemaal,

Welnee, het is geen vaarwel, mijn vriend! Echt niet!

Na 4 jaar, een zoontje, een huis, een ver-huis, verkiezingen, een trouwfeest, nog eens verkiezingen en vele fantastische momenten later heb ik ervoor gekozen om Curieus Vlaams-Brabant te verla-ten. Maar dat Curieusbloed kruipt waar het niet gaan kan… dus…ben ik sinds eind februari aan de slag bij Curieus Brussel.

Als halftijds coördinator zal ik me daar voornamelijk bezig houden met de Curieusprojecten een Brusselse twist te geven, maar ook de werking van het Brussels gewest na een moeilijk jaar

van ingetrokken subsidies weer op peil te brengen. Ik wil ook hard werken aan de toekomst van Curieus Brussel, zodat we er de volgende beleidsperi-ode 2016-2020 weer helemaal staan. Bijdeze is iedereen die hierover graag wil meedenken van harte welkom om con-tact op te nemen! De andere helft zal ik invullen met beleidswerk voor Curieus Nationaal. Ook hiervoor mogen enthou-siaste meedenkers me altijd contacte-ren.

Het pendelen? Zàlig! 2 maal per dag tijd om te lezen. Dat moet geleden zijn van euh… lang geleden. Brussel? Ik houd van Brussel, maar ben me er ook van bewust dat ik maar een fragment ken van wat Brussel te bieden heeft, maar dat stukje heeft mijn hart al gestolen. Ik ben er helemaal klaar voor om het verder te ontdekken.

Contact: [email protected]

afscheid van een collega,

of toch niet…

36

Page 20: De neus maart 2015

38 39

Twee jaar lang voert FOS samen met een reeks andere organisaties actie voor ‘sociale bescherming voor iedereen’. De actie, die loopt in Vlaanderen en Brussel, draait momenteel op volle toeren. Een actie die broodnodig is, zeker in tijden van grote besparingen, want niet iedereen kan genieten van een sociaal stelstel zoals het onze.

Ziek worden en je behandeling niet kunnen betalen. Je job of oogst verliezen en geen inkomen hebben. Heel je leven werken en geen pensioen krijgen. Voor ¾ van de wereld is dit geen fictie! Bij de minste tegenslag komen zij in de problemen. Sociale bescherming garandeert iedereen een menswaardig leven, én is haalbaar!

20 organisaties slaan de handen in elkaar voor een gezamenlijke campagne ‘sociale bescherming voor iedereen’. Twee jaar lang zullen FOS, Vlaams ABVV, de Socialistische Mutualiteiten en tal van andere ngo’s, vakbonden en mutualiteiten samen actie voeren, onder de coördinatie van 11.11.11.

Suppor ter mee voor socia le bescherming voor iedereen! Hoe meer

supporters, hoe hoger de druk op beleidsmakers om daadwerkelijk iets te veranderen.

Wat kan je zoal doen? • Kleef FOS- pleisters op je wangen,

lichaam, kledij,…• Maak een originele foto van jezelf of

met een hele groep mensen en upload je foto op www.socialebescherming.be

• Overtuig je vrienden en familie om mee te supporteren, bv. via de sociale media. #socialebescherming

Wil je met je Curieusafdeling graag mee actie voeren in jouw gemeente? Wil je promomateriaal van deze actie? Graag de boer op voor het goede doel? Neem dan contact op met FOS Brussel: [email protected] of 02 552 03 14

fOS voert actie voor sociale bescherming voor iedereenCurieus onderschrijft deze actie!

Ziek worden en je behandeling niet kunnen betalen. Je job verliezen of je oogst vernield zien en geen in-komen hebben. Een leven lang werken en op je oude dag geen pensioen krijgen: voor ¾ van de wereld is dit geen fi ctie! Meer dan 5 miljard mensen zijn niet beschermd tegen risico’s als ziekte, werkloosheid of arbeidsongevallen en komen in levensgrote problemen bij de minste tegenslag. Sociale bescherming zorgt ervoor dat iedereen een menswaardig leven leidt én is haalbaar!

Steun de FOS-partners in het Zuiden en stort op BE16 0000 0000 7474

Voor ¾ van de wereld is dit geen fi ctie

Iedereen heeft recht op sociale bescherming• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

• • • • • • • • • • • •

SOCIALE BESCHERMING

VOOR IEDEREEN

Page 21: De neus maart 2015

DE NEUS VAN CURIEUS is een uitgave van vzw Curieus • Agoragalerij, Grasmarkt 105/41, 1000 Brusselt 02 552 02 86 • f 02 552 02 89 • [email protected] • teksten: An Haelewaeters en de provinciale Curieus-medewerkers • eindredactie: An Haelewaeters • foto’s: Curieus en gastfotografen • vormgeving: Ellen Vandewiele

FOTOWEDSTRIJDThema 2015: ONDERWEGStuur jouw foto(’s) in vóór 30 april 2015 via

WWW.GOSHOOTIT.BELaat je foto’s beoordelen door een professionele juryen maak kans op een plekje in onze regionale expo’s