Actal jaarverslag 2007 en werkprogramma 2008

Post on 23-Mar-2016

218 views 0 download

description

Actal jaarverslag 2007 en werkprogramma 2008

Transcript of Actal jaarverslag 2007 en werkprogramma 2008

Jaarverslag 2007 en Werkprogramma 2008

Jaarverslag 2007 en Werkprogramma 2008

Grafische signalering in het Nederlandse landschap

De overheid beschermt, regelt en stuurt. In woord en beeld richt zij zich tot ons, haarburgers, om ons voor te lichten, te adviseren, te vragen, te verbieden, te verplichten. Zebereikt ons via de krant, radio en tv, ze schrijft ons brieven en adverteert in bladen. Zekomt in huis en ook daarbuiten, onder meer om het verkeer te reguleren en ons te vertel-len waar we wel en niet mogen komen en dat wij voorzichtig en oplettend moeten zijn.

De overheidsuitingen die wij onderweg tegenkomen, zijn soms meer dan alleen eenlevensteken van de verantwoordelijke instantie. Soms ontstaat er met de plaatsing vanzo’n informerende uiting een – onbedoelde – vorm van (grafische) esthetiek, door hetcontrast of juist door samensmelting met het omringende landschap.

In dit Jaarverslag 2007 en dit Werkprogramma 2008 laten wij een aantal voorbeelden zien.

Inhoud

Voorwoord 5

Jaarverslag 20071 Actal in een nieuw vaarwater 92 Nationale vermindering van regeldruk 113 Adviezen voorgenomen regelgeving 194 Strategische adviezen 274.1 Typen strategische adviezen 274.2 Cultuuromslag 274.3 Verbreding van administratieve lasten naar regeldruk 284.4 ICT 314.5 Praktijk van minder regeldruk 335 Lokaal 376 Internationaal 39

Bijlagen1 Adviezen 2007 442 Onderzoeken 463 Definities 474 Actal 485 Noten 51

Werkprogramma 2008 52

Voorwoord

Den Haag, maart 2008

Dit zijn twee vliegen in één klap. Met deze publicatie beschikt u over ons Jaarverslag 2007én ons Werkprogramma 2008. Met deze terugblik en vooruitblik geven wij onze visie opde vermindering van regeldruk in Nederland en in Europa.

Actal blijft zich onverminderd richten tot regelgevers in Nederland. Op nationaal enlokaal niveau moeten zij de regeldruk merkbaar verminderen. Het is een kwestie van‘good governance’ voor alle niveaus: van bewindslieden en kamerleden tot burgemeestersen wethouders, gemeenteraadsleden, hun ambtenaren en de uitvoeringsinstanties.

Ook de internationale dimensie blijft onverkort van belang. Daarom willen wij metdeze publicatie tevens onze gesprekspartners en andere belangstellenden buitenNederland informeren over de Nederlandse praktijk. Voorts komt de vermindering vanregeldruk vanuit Europees perspectief aan de orde.

De vacature, die in november 2006 is ontstaan door de beëdiging van Brigitte van der Burgals Tweede Kamerlid, is vervuld. Wij zijn verheugd dat het kabinet Francine Giskes metingang van 1 april 2008 als Collegelid van Actal heeft benoemd.

Robin L.O. LinschotenCollegevoorzitter

5

1 Actal in een nieuw vaarwater

Verlenging en verbredingIn 2007 is Actal voor de tweede maal in zijn bestaan geëvalueerd. Het onderzoek betrof deperiode van 1 januari 2003 tot en met 31 december 2006. In die onderzoeksperiode is hetwerkterrein van Actal uitgebreid. Aan het terrein administratieve lasten voor bedrijvenzijn de administratieve lasten voor burgers toegevoegd.

De eindconclusie van het evaluatierapport is dat Actal een doelmatige en doeltreffendeorganisatie is die niet vóór 2009 kan worden opgeheven. Voorts bevelen de onderzoekersaan dat Actal zijn taak de komende jaren verbreedt. Het kabinet heeft deze conclusie endeze aanbeveling overgenomen.1 Het kabinet meent dat momenteel de aandacht voorregeldruk nog niet voldoende vanzelfsprekend is. Daarom heeft het kabinet besloten determijn waarvoor Actal is ingesteld te verlengen tot 1 juni 2011 en zijn takenpakket te ver-breden.

Onze missie blijft het bewerkstelligen van een cultuuromslag bij regelgevers. Zij moetende regeldruk voor bedrijven, burgers en instellingen automatisch en blijvend verlichten.Dit is een kwestie van ‘good governance’. Het gaat erom dat voorafgaand aan de politiekebesluitvorming een zorgvuldige belangenafweging plaatsvindt, waarvan de gevolgen voorregeldruk deel uitmaken.

Onafhankelijkheid en vertrouwelijkheid zijn de door het kabinet en het parlement bepaal-de kenmerken van onze werkzaamheden. Actal brengt informeel en formeel advies uitover alle voorgenomen regelgeving met gevolgen voor regeldruk, voordat een dossier in de ministerraad wordt behandeld. Ook spannen wij ons in om de Nederlandse werkwijze,

9

adviestaak actal tot 1 juni 2011

1 Het College heeft tot taak de rege-ring of beide Kamers der Staten-Generaal te adviseren:

a over administratieve lasten voorbedrijfsleven en burgers als gevolgvan voorgenomen wetten, algemenemaatregelen van bestuur en ministe-riële regelingen.

b over programma’s en maatregeleninzake de reductie van administratie-ve lasten voor bedrijfsleven en bur-gers als gevolg van bestaande regel-geving.

c op het terrein van regeldruk, waar-onder mede begrepen adviseringover de ontwikkeling en de toe-passing van het integraal afwegings-kader bij de voorbereiding van beleiden regelgeving.

2 Het College heeft voorts tot taak op schriftelijk verzoek van mede-overheden hen te adviseren op hetterrein van regeldruk.

2 Nationale vermindering van regeldruk

Het kabinetHet kabinet Balkenende IV onderkent het belang van de vermindering van de regeldruk.Miljarden publiek en privaat geld worden vrijgespeeld als de regeldruk vermindert. Infebruari 2007 sloten CDA, PvdA en ChristenUnie het Coalitieakkoord ‘Samen Werken,Samen Leven’. Zij namen zich voor de regeldruk te verminderen door onder meer eennieuwe reductiedoelstelling van 25% minder administratieve lasten voor het bedrijfs-leven, een bundeling van vergunningen en een bredere toepassing van de lex silenciopositivo.

Het kabinet heeft tevens oog voor de lokale administratievelastendruk. In dat kader zullenook de administratieve lasten voor de burgers dalen.3 Het kabinet Balkenende IV voerde nahet sluiten van het Coalitieakkoord eerst een ‘dialoog van 100 dagen’ en presenteerde op14 juni 2007 het Beleidsprogramma 2007-2011 met daarin een ‘top 10’ van knelpunten bijde administratieve lasten van de burgers.

11

die op nationaal niveau succesvol is gebleken, binnen en buiten Europa te agenderen.Beïnvloeding van politieke besluitvorming blijft het oogmerk van onze adviezen over hetkabinetsbeleid om regeldruk te beperken en onze activiteiten om de daling van regeldrukin Europa en bij medeoverheden te agenderen. De werkwijze krijgt internationale waar-dering.

Normaliter brengt Actal het Werkprogramma vóór 1 september uit. Het bleek niet moge-lijk om op 1 september 2007 het Werkprogramma 2008 uit te brengen. Het volledige kabi-netsstandpunt over de vermindering van de administratieve lasten en regeldruk was toennog niet beschikbaar en er was nog onduidelijkheid over het mandaat en de bemensingvan het College. In september 2007 hebben de coördinerende bewindslieden, de ministervan Financiën en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ermee inge-stemd dat wij ons Werkprogramma 2008 uitbrengen zodra het volledige kabinetsstand-punt over de aanpak van administratieve lasten en regeldruk bekend is.

Wij brengen nu verslag uit over onze ervaringen uit 2007 en voegen daar onze voorne-mens voor 2008 aan toe. Het is duidelijk dat 2008 een jaar van veranderingen voor deorganisatie van Actal zal zijn.

Wij verwelkomen Francine Giskes als nieuw Collegelid. Verder moet nog worden voor-zien in de vacature secretaris van Actal in verband met het vertrek van Peter Bont. Vanafde oprichting op 1 mei 2000 heeft Peter Bont leiding gegeven aan het secretariaat. Metingang van 18 februari 2008 is hij als senior adviseur werkzaam bij RegioplanBeleidsonderzoek in Amsterdam.

Tenslotte zal het secretariaat in 2008 de zelfstandige huisvesting aan het LangeVoorhout in Den Haag verlaten. Vanuit het oogpunt van kostenbesparing en efficiency-voordelen is besloten het secretariaat te huisvesten in het gerenoveerde pand van hetministerie van Financiën aan de Korte Voorhout in Den Haag. Wij hebben met het minis-terie van Financiën afspraken gemaakt om onze onafhankelijke positie te waarborgen.

jaarverslag 2007 | Actal in een nieuw vaarwater

10

lex silencio positivo

Lex silencio betekent dat als de overheidniet binnen de wettelijke termijn beslistover een vergunningsverzoek dit ver-zoek geacht wordt te zijn verleend. In2005 hebben wij samen met het minis-terie van Economische Zaken het rap-port ‘De lex silencio, een studie naar dewerking van het Spaanse model vanfatale termijnen en fictieve beslissingenen de toepasbaarheid van dit model inNederland’ opgesteld.

Het rapport is in maart 2005 aan de

staatssecretaris van Economische Zakenaangeboden.

Op 18 december 2007 heeft destaatssecretaris van Economische Zakende Tweede Kamer geïnformeerd over deinvoering van de lex silencio.2 Wij zijnverheugd over dit initiatief van het kabi-net en wij kijken uit naar de lijst metvergunningen waar de lex silencio daad-werkelijk wordt ingevoerd. Het kabinetpubliceert deze lijst rond de zomer van2008.

van zijn beleid. Het kabinet meent dat twee moties alleen ‘in de geest’ uitgevoerd kunnenworden. Doordat het kabinet de motie over een nulmeting van de inhoudelijke nalevings-kosten en de motie over uitbreiding van de taken van Actal niet volledig uitvoert, zaagthet kabinet de poten onder zijn eigen stoel weg.

Wij zijn teleurgesteld over het feit dat de Tweede Kamer geen algemeen overleg heeftgevoerd over de notitie ‘Betere dienstverlening aan burgers met minder administratievelasten’. Wel is in het kader van het debat over de Nota Vernieuwing Rijksdienst een motieaangenomen over een nulmeting van interbestuurlijke lasten.10

Als wij onze adviezen over het coördineren, meten en adviseren afzetten tegen de situatie vanbegin 2008, komen wij tot het volgende beeld.

CoördinerenDe eerste bouwsteen van de infrastructuur betreft één sterke coördinerende minister, diewordt ondersteund door een projectdirectie. Helaas heeft het kabinet Balkenende IV noggeen zichtbare en sterke coördinatie bewerkstelligd.

Onder de vorige kabinetten waren al twee bewindslieden verantwoordelijk voor decoördinatie van de administratieve lasten voor bedrijven en burgers. De minister vanFinanciën heeft de vermindering van de administratieve lasten voor bedrijven krachtiggeregisseerd. De minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties was ver-antwoordelijk voor de beperking van de administratieve lasten voor burgers.

Mede in verband met de verbreding van de aanpak is het aantal coördinerendebewindslieden sterk gestegen. De staatsecretarissen van Financiën, Economische Zaken enBinnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn de directe coördinatoren van de verminde-ring van regeldruk. Verder is er een rol weggelegd voor de ministers van deze drie departe-menten én de minister van Justitie.

De coördinerende bewindslieden ontmoeten elkaar ook bij de Ministeriële StuurgroepRegeldruk onder voorzitterschap van de minister-president. Het effect van deze stuurgroepis nog niet optimaal gelet op de verschillen in de timing en de reikwijdte van de program-ma’s vermindering regeldruk bedrijven en burgers, instellingen en professionals. In ons‘Aanvullend advies aanscherping kabinetsaanpak vermindering regeldruk’ staat dan ookhet advies om te verduidelijken wat het resultaat is van de Ministeriële StuurgroepRegeldruk.11

Nieuw is de instelling van de Regiegroep Regeldruk voor de periode 15 oktober 2007 tot enmet 31 december 2011.12 De Regiegroep Regeldruk ondersteunt de staatssecretarissen vanFinanciën en Economische Zaken bij het realiseren van de ambities van het kabinet uit hetprogramma reductie regeldruk voor het bedrijfsleven. De Regiegroep Regeldruk ressorteertals projectdirectie onder de directeur-generaal Rijksbegroting van het ministerie vanFinanciën. Wij hopen dat de Regiegroep Regeldruk het succes van haar voorganger, deInterdepartementale projectdirectie administratieve lasten (IPAL), weet te overtreffen.

Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft besloten tothet samenvoegen van de programma’s om de administratievelastendruk en regeldruk tebeperken. Er komt één programmadirectie ‘Dienstverlening, Regeldruk en Informatie-beleid’. Deze programmadirectie zal ressorteren onder de directeur-generaal Bestuur enKoninkrijksrelaties. Wij hopen dat deze programmadirectie stevig grip krijgt op de beper-king van administratieve lasten voor burgers en professionals en de vermindering vaninterbestuurlijke lasten.

Nationale vermindering van regeldruk | jaarverslag 2007

13

gevolgen coalitieakkoord op de regeldruk

Het kabinet heeft zijn ambitie om de regeldruk te verlagen in twee startnotities vastgelegd.De staatssecretarissen van Financiën en Economische Zaken publiceerden op 19 juli 2007het Plan van aanpak ter vermindering van de regeldruk voor bedrijven: ‘Merkbaar minderregeldruk voor ondernemers!’.4 Op 21 september 2007 heeft de staatssecretaris vanBinnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de notitie ‘Betere dienstverlening aan burgersmet minder administratieve lasten’ aan de Tweede Kamer aangeboden.5

Wij hebben op 6 september 2007 en 22 november 2007 adviezen uitgebracht om dekabinetsaanpak bij de vermindering regeldruk aan te scherpen.

Visie Actal ‘Een merkbare daling van de lastendruk door verbreding en verdieping van de aanpak’ isde rode draad van Actaladviezen over ons werkterrein.6 Het gaat ons kortweg om coördine-ren, meten en adviseren.

Het kabinet Balkenende IV heeft de aanpak verbreed van de beperking van administratie-ve lasten naar de beperking van regeldruk. Wij waarderen deze bredere focus van het kabi-netsbeleid, maar wij zijn teleurgesteld over de werkwijze van het kabinet. De verbredeaanpak vereist namelijk dat het kabinet de beproefde infrastructuur ondubbelzinnig, vol-ledig en over de hele linie inzet voor de beperking van regeldruk voor burgers, bedrijven,instellingen en professionals. Onder infrastructuur wordt verstaan het geheel van proce-durele en inhoudelijke factoren dat een vermindering van regeldruk mogelijk maakt. Hetkabinet heeft helaas afbreuk gedaan aan de infrastructuur van het coördineren, meten enadviseren, ondanks de lovende adviezen van de OESO en Wereldbank uit 2006.7 Daarmeeheeft het kabinet het succes van zijn beleid om de regeldruk merkbaar te verminderen ingevaar gebracht.

Wij menen ook dat het parlement onvoldoende krachtig heeft geïntervenieerd. Op 12 sep-tember 2007 heeft een algemeen overleg plaatsgevonden over de vermindering van regel-druk voor bedrijven en de (kabinetsreactie op de) evaluatie van Actal. Vervolgens heeft deTweede Kamer op 11 oktober 2007 verder gedebatteerd en op 16 oktober 2007 een seriemoties aangenomen.8 Voorts is die dag een motie aangenomen over het bedrijvenloket.9

Drie maanden later, op 17 januari 2008, heeft het kabinet een schriftelijke reactie op demoties aan de Tweede Kamer gezonden. Het kabinet ziet de moties als een ondersteuning

jaarverslag 2007 | Nationale vermindering van regeldruk

12

Actal heeft onderzocht welke gevolgenhet Coalitieakkoord heeft op de regel-druk. Op 24 mei 2007 hebben wij heteindrapport ‘Inventarisatie regeldrukcoalitieakkoord Balkenende IV’ aan deminister-president en de beide vice-premiers aangeboden.

In het Coalitieakkoord staan 238beleidsvoornemens. Uit het onderzoekblijkt dat ongeveer de helft van dezevoornemens van invloed kan zijn op deregeldruk. Ongeveer 36% van de maat-

regelen in het Coalitieakkoord heeftzeker invloed op de regeldruk waarvanhet merendeel een verzwaring oplevert.Circa 14% van de maatregelen kan –afhankelijk van de wijze van uitvoering– van invloed zijn op de regeldruk. HetCoalitieakkoord leidt waarschijnlijk toteen verzwaring van de regeldruk. Ditstaat haaks op het voornemen van hetkabinet om de regeldruk op nationaalen lokaal niveau te verminderen.

MetenDe infrastructuur vereist voorts het uitvoeren van een volledige nulmeting en daarmeehet vaststellen en inzetten van een objectief meetinstrumentarium op basis van de euro-noemer. Bovendien zijn het vaststellen van een netto reductiedoelstelling en vervolgenslastenplafonds vereist.

Het kabinet heeft besloten om een nieuwe nulmeting uit te voeren voor de administratievelasten voor bedrijven. De administratieve lasten worden per departement in beeld gebracht.Het ijkpunt voor de meting is 1 maart 2007. De werkzaamheden zijn uiterlijk 1 april 2008afgerond.

Wij vinden het ook belangrijk dat het kabinet in 2007 alle maatregelen implementeertdie het vorige kabinet door de vervroegde verkiezingen niet heeft kunnen doorvoeren. Hetkabinet heeft echter ook een nieuw ijkpunt vastgesteld: 1 maart 2007. Dat betekent dat hetkabinet Balkenende IV alle reductiemaatregelen die nà 1 maart 2007 zijn ingevoerd, opzijn conto schrijft. Dat wil zeggen de maatregelen en verwachte toenamen die vanaf datmoment zijn gerealiseerd, of nog in ontwikkeling zijn, vallen onder de nieuwe aanpak.Zodoende incasseert het kabinet zonder enige inspanning een daling van 5% administra-tieve lasten. Ook menen wij dat een ijkpunt gedurende - en dus niet aan het begin van -een kalenderjaar de presentatie van behaalde resultaten vertekent.

Wij stellen vast dat in de vorige kabinetsperiode het bedrijfsleven geen merkbare dalingvan de administratieve lasten heeft ervaren. De netto reductie van een kwart minder admi-nistratieve lasten is niet gerealiseerd. Het kabinet Balkenende IV vermeldt in het plan vanaanpak van juli 2007 dat het vorige kabinet een reductie van administratieve lasten heeftbereikt van per saldo 3232 miljoen euro, een netto reductiepercentage van bijna 20%. Eengroot deel van dit reductiepercentage rekent het kabinet toe aan de invoering van XBRL.

Op 16 juli 2007 hebben wij aan de minister van Justitie een advies over XBRL-NTPuitgebracht.13 De belangrijkste conclusie van dat advies is dat wij zowel XBRL als NTPbeschouwen als een zeer goede ontwikkeling, maar dat de positieve effecten op de admini-stratieve lasten voor bedrijven zeker in 2007 nog niet merkbaar zijn.

De nieuwe nulmeting moet leiden tot een verbeterd standaardkostenmodel op basis vaneen nieuw handboek ‘Meten is Weten 2’. Het kabinet geeft hiermee gevolg aan ons Advies‘Naar zichtbare vermindering van administratieve lasten: advies verbreding en meetme-thodiek’ van december 2005.

In het laatste kwartaal van 2007 hebben wij kennis genomen van een conceptversievan het nieuwe handboek ‘Meten is Weten 2’. Wij blijven in overleg met de RegiegroepRegeldruk, zodat alle aspecten voor merkbaar minder regeldruk optimaal tot hun rechtkomen in de meetmethode van de nieuwe nulmeting en kwantificering van administratie-ve lasten van voorgenomen wet- en regelgeving in de komende jaren. Ook de spelregelsvoor de vermindering van regeldruk bieden hiervoor aangrijpingspunten. Het kabinetheeft deze spelregels vastgelegd in bijlage 7 bij de Miljoenennota 2008.14

Wij willen er voor waken dat de definitie van administratieve lasten minder omvat endaardoor minder bereikt wordt. Wij hebben bijvoorbeeld begrepen dat informatieverplich-tingen aan derden worden ondergebracht bij de overige nalevingskosten.

Mogelijk brengen wij in 2008 een strategisch advies uit over de reikwijdte van de nieuwedefinitie administratieve lasten.

Nationale vermindering van regeldruk | jaarverslag 2007

15

Ons advies over een sterke coördinatie is ook gericht aan het parlement. Volgens Actal ishet noodzakelijk om ook de coördinatie binnen het parlement te verbeteren, zodat hetkabinet effectief aangesproken kan worden op zijn voornemens om de regeldruk te beper-ken. Dat kan bijvoorbeeld bereikt worden door de instelling van een vaste commissie ofthemacommissie voor de beperking van regeldruk.

Hoewel wij in ons Advies ‘Verinnerlijking Administratieve lasten’ van 15 maart 2007 heb-ben geadviseerd om een duurzame infrastructuur op ministeries te verankeren, is op enke-le ministeries sprake (geweest) van afbouw. Wij maken ons in het bijzonder zorgen overde ontwikkelingen binnen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en bin-nen het programmaministerie Jeugd en Gezin. Wij moeten samen met de coördinerendedepartementen alle zeilen bijzetten om deze departementen bij de les houden.

jaarverslag 2007 | Nationale vermindering van regeldruk

14

Adviseren Het laatste onderdeel van de infrastructuur betreft het inschakelen van een onafhankelijkadviescollege. Het Besluit tot wijziging van het Instellingsbesluit Adviescollege toetsingadministratieve lasten 2006 in verband met de verlenging van de instellingsduur, de uit-breiding van de bezetting en de uitbreiding van de taken van het College wordt in hetvoorjaar van 2008 in het Staatsblad gepubliceerd.

Wij kunnen zonder meer uit de voeten met onze adviestaak op het terrein van de admini-stratieve lasten voor bedrijven en burgers.

De adviestaak op het terrein van de overige nalevingskosten, interbestuurlijke lasten enregistratieverplichtingen van de professionals zal in 2008 in overleg met het kabinet enparlement verder uitgekristalliseerd moeten worden. Het betreft in het bijzonder onzemogelijkheden om bij voorgenomen regelgeving op die terreinen in de voorbereidingsfasevan regelgeving te kunnen interveniëren. Eventuele belemmeringen zullen wij met strate-gische adviezen trachten weg te nemen.

17

Het Rijk zal voorts zorgen voor een nieuwe nulmeting van de totale administratieve lastenvoor burgers en bedrijven veroorzaakt door gemeenten.

Daarnaast heeft het kabinet echter besloten de motie Van der Burg, Smeets, Blanksma overhet meten van overige nalevingskosten niet volledig uit te voeren. Er komt geen integralemeting van deze kosten. Uitsluitend de nalevingskosten van een aantal ‘geselecteerde’ wet-ten worden in beeld gebracht. Het kabinet verwijst naar het uitvoeren van de bedrijfseffec-tentoets voor het in beeld brengen van de gevolgen voor voorgenomen regelgeving op denalevingskosten. Daarbij is niet duidelijk gemaakt wat de kwaliteit van de bedrijfseffecten-toets is. Voorts wijzen wij erop dat het doorrekenen van reductievoorstellen iets anders is dan het vinden van reductievoorstellen met behulp van een volwaardige nulmeting.Wij blijven van mening dat een integrale meting een noodzakelijk instrument is voor hetkabinet. Op een gebrekkig kompas valt niet te varen.

Het kabinet heeft voorts besloten geen nieuwe meting te doen naar de administratievelasten voor burgers. Dat betekent dat onvolkomenheden uit het verleden nog steeds nietworden weggenomen. De oude meting betreft immers geen volledige meting, maar eenmeting op basis van het paretoprincipe. De meting is beperkt tot die regelgeving die hetgrootste deel van de administratieve lasten voor burgers veroorzaken. Voorts is eenbezwaar van de oude gegevens dat een onderscheid wordt gemaakt in kosten en tijd. Wijmenen dat alle metingen en reductiedoelstellingen voor de vermindering van regeldruk in één eenheid uitgedrukt moet worden: de euro.

Bovendien zijn wij teleurgesteld dat het kabinet geen nieuwe reductiedoelstellingheeft vastgesteld van 25% minder administratieve lasten voor burgers als gevolg vanrijksregelgeving. Het ‘tien punten plan’ betreft hoofdzakelijk een voortzetting van al ingang gezet beleid om de administratieve lasten voor de burger te verminderen. Ook gaathet kabinet niet verder dan het handhaven van de departementale lastenplafonds, die inmei 2006 zijn vastgesteld.

Het kabinet Balkenende IV wil ook de bureaucratie binnen de overheid beperken door een vermindering van minimaal 25% van de interbestuurlijke administratieve lasten voorgemeenten en provincies.15 Het kabinet zal het aantal specifieke uitkeringen halveren ende financiële informatiestroom verminderen. Het is echter de vraag hoe bepaald kan wor-den of de reductiedoelstelling is gehaald zolang geen volledige nulmeting is uitgevoerd.Wij pleiten voor de uitvoering van een nulmeting interbestuurlijke lasten. Het reductie-potentieel komt daarmee in beeld en elk reductievoorstel kan berekend worden.

Tenslotte wil het kabinet de registratieverplichtingen van professionals die werken in de(semi)publieke sector, zoals agenten en leraren, beperken. Het kabinet heeft er voor gekozenom een kwantitatief tijdsbestedings- en belevingsonderzoek uit te voeren. Zodoende wilhet kabinet voor elke professional komen tot een ‘top 5’ van verplichtingen met het groot-ste tijdsbeslag en beleefde irritaties.

Wij zijn nog niet geïnformeerd over de precieze aard en omvang van deze meting. Voor ons blijft de uitvoering van een volledige nulmeting en het vaststellen van een nettoreductiedoelstelling vooropstaan.

jaarverslag 2007 | Nationale vermindering van regeldruk

16

Nationale vermindering van regeldruk | jaarverslag 2007

3 Adviezen voorgenomen regelgeving

Ten opzichte van eerdere jaren is in 2007 het aantal behandelde dossiers voorgenomenregelgeving gedaald.16 Praktisch betekent dit dat wij bij minder dossiers de gelegenheidhebben gehad om te werken aan de cultuuromslag. Wij brengen immers ons advies uitvóór de behandeling van een regeling in de ministerraad of de publicatie in de Staats-courant. Om de cultuuromslag bij regelgevers te bevorderen, investeren wij veel in de fasevan vormgeving van de regelgeving. Dat geldt ook voor de dossiers waarover wij geenformeel advies uitbrengen. Ook al zijn die dossiers voor de vermindering van de admini-stratieve lasten wellicht minder relevant, op ambtelijk niveau grijpen wij wel de gelegen-heid aan om te pleiten voor de vermindering van regeldruk.

Het aantal adviezen, dat uitsluitend betrekking heeft op ofwel de administratievelasten voor bedrijven ofwel de administratieve lasten voor burgers, is gehalveerd.

Als wij besluiten om over een dossier een advies uit te brengen, dan hanteren wij hetvolgende toetsingskader: 1 Zijn de te verwachten administratieve lasten gekwantificeerd en is de berekening

daarvan voldoende onderbouwd?2 Is er voldoende aandacht besteed aan alternatieven, die mogelijk minder admini-

stratieve lasten voor het bedrijfsleven en voor burgers opleveren?3 Is er binnen het doel van de regeling gekozen voor het minst belastende alternatief?4 Is gekozen voor een uitvoering met minimale administratieve lasten? Deze toets mondt uit in een eindoordeel. Wij kennen vier categorieën: ‘indienen’, ‘indie-nen, nadat’, ‘niet indienen, tenzij’, ‘niet indienen’.17 In de periode 2003 tot 2006 zagen wijeen voortdurende verbetering van de afweging van administratieve lasten. In 2007 is hetaantal negatieve adviezen toegenomen. Dat is een zorgwekkende trendbreuk. Hierbijkomt nog dat de gevolgen van de voorgenomen regelgeving waarover wij in 2007 hebbengeadviseerd, onvoldoende zijn om de taakstellingen van het kabinet te halen.

19

Overzicht dossiers 2006 2007

Dossiers met formeel advies 58 41

Dossiers zonder formeel advies 194 160

Totaal aantal behandelde dossiers 252 201

Dossiers met formeel advies 2006 2007

Administratieve lasten bedrijfsleven en burger 12 17

Administratieve lasten bedrijfsleven 37 18

Administratieve lasten burger 8 5

Administratieve lasten instellingen 1 1

Administratieve lasten voor burgers Administratieve lasten Administratieve lastenvoor bedrijven voor instellingen

AL in euro AL in uren AL in euro AL in euroMinisterie Eenmalig Structureel Eenmalig Structureel Eenmalig Structureel Structureel

BZK – 160.000 16.500

EZ 80.000 37.200 1.273.698.250 38.028.100

Financiën – 25.696.000 – 947.000 – 249.000 54.020.000 45.436.400

Justitie 500 12.000 302.000 – 411.958.884

LNV – 519.526 – 648.240

OCW 9.180 – 20.000 – 10.000 4.450 39.000 – 8.052 – 1.453.425

SZW 49.800 54.313 7.800.000 – 900.000

VenW – 44.745.000 5.000.000 – 1.197.000 22.319.825 – 14.509.675

VROM 75.000 – 2.600.000 13.000 3.501.300 – 39.386.132

VWS 502.640 1.685.825 451.000 63.954.250 52.849.000

Totaal – 25.109.180 – 48.261.700 6.780.825 – 1.059.037 1.425.115.099 – 331.080.983 – 1.453.425

Adviezen voorgenomen regelgeving | jaarverslag 2007

21

Dossiers met formeel advies 2006 2007

Ja-adviezen 25 12

Ja, nadat-adviezen 29 20

Nee, tenzij-adviezen 1 7

Nee-adviezen 3 2

Totaal aantal adviezen 58 41

Actal adviezen van 2003 – 2007

Het overzicht geeft een totaalbeeld van de gevolgen voor de administratieve lasten van alle dossiers die Actal vanaf 1 maart 2007 tot en met 29 februari 2008 heeft afgehandeld.Deze gevolgen kunnen bij de feitelijke inwerkingtreding van de betreffende wet- en regel-geving afwijken door de besluitvorming in de ministerraad en/of parlementaire behande-ling. De subsidiedossiers zijn niet vermeld, omdat het kabinet nog geen reductiedoelstel-ling voor subsidieregelingen heeft vastgesteld. Het kabinet heeft een rijksbreed bindend,uniform uitvoeringskader voor subsidies aangekondigd om de uitvoerings- en administra-tieve lasten te beperken, zowel bij de subsidieontvangers als bij de uitvoeringsorganisaties.De kern is de proportionaliteit tussen subsidiebedrag en lasten.18

Het overzicht laat per departement en in het totaal zien welke structurele en incidentelegevolgen er zijn voor de administratieve lasten bij de dossiers die wij in die periode heb-ben behandeld. De dossiers met administratieve lasten voor instellingen, die wij vanaf 1 maart 2007 hebben behandeld, hadden alleen structurele gevolgen. Daarom is de kolomeenmalige gevolgen bij administratieve lasten voor instellingen niet opgenomen.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is al sinds langere tijd één vande koplopers bij de ‘verinnerlijking’. Dit departement scoorde goed bij de twee verinner-lijkingsonderzoeken. Ook de ervaringen op ambtelijk niveau tonen aan dat de beperkingvan de administratieve lasten over het algemeen goed op het netvlies van de medewerkersvan Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit staat. Het ligt dan ook voor de hand om juistdit departement het komende jaar als ‘pilot departement’ aan te merken en niet meerstrikt vast te houden aan onze selectiecriteria. Het doel van de pilot is om te beoordelen ofde aandacht voor de administratieve lasten bij Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vol-doende verinnerlijkt is om dit departement verder op eigen kracht te laten functioneren.Dit kan de opmaat zijn tot een gefaseerde afbouw van de toetsingsactiviteiten bij alledepartementen, zodat voldoende aandacht voor vermindering van administratieve lastengewaarborgd blijft, indien Actal in 2011 wordt opgeheven.

In 2008 nemen wij een besluit over de deelname van een departement aan de pilot metverruimde selectiecriteria.

ParlementWij blijven ons ook richten tot het parlement bij de beperking van regeldruk. Wij hebbendaarmee niet alleen debatten over wetsvoorstellen van het kabinet in het vizier. Het gaatons ook om het indienen van initiatiefwetsvoorstellen, amendementen en moties metgevolgen voor regeldruk. Wij pleiten er bij de Tweede Kamer voortdurend voor dat hetparlement dezelfde discipline opbrengt als de bewindslieden en de departementen bij deverlaging van de administratieve lasten. Dat betekent dat het parlement de gevolgen vanzijn voorstellen voor de administratieve lasten in beeld brengt en laat berekenen, nadenktover alternatieven en een uitvoering met minder administratieve lasten en advies vraagtaan Actal. Helaas is dit nog steeds niet het geval. In 2007 hebben wij geen enkel adviesover voorgenomen regelgeving uitgebracht aan de Tweede Kamer, terwijl in 2007 9initiatiefwetsvoorstellen zijn ingediend en 141 amendementen en 601 moties zijn aan-genomen.19

Ook hebben wij in 2007 geconstateerd dat na het uitbrengen van ons advies een dalingvan administratieve lasten wordt teruggedraaid. Een voorbeeld betreft het Gebruiksbesluit.Het Gebruiksbesluit stelt algemene regels voor brandveiligheid. Het aantal bedrijven dat

jaarverslag 2007 | Adviezen voorgenomen regelgeving

20

100%20

04

2005

2006

2003

2007

80%

60%

40%

20%

0%

Niet indienen

Niet indienen, tenzij

Indienen, nadat

Indienen

voor suggesties en houdt al in een vroeg stadium rekening met de administratieve lastenen overige nalevingskosten.

Op het fiscale terrein opereerde het ministerie van Financiën in 2007 minder goed.Fiscale wetgeving wordt veelal op het allerlaatste moment aan ons voorgelegd. Dat belem-mert onze mogelijkheden om mee te denken over de wijze waarop het doel van de wet opeen minder belastende wijze kan worden bereikt. Het is teleurstellend dat de Belasting-dienst er nog niet in is geslaagd om de Vooringevulde Aangifte (VIA) tot een succes temaken. Wij zien de VIA als een best practice van dienstverlening en van het principe vaneenmalige gegevensaanlevering aan de overheid en meervoudig gebruik binnen deze over-heid. Wij pleiten er voor dat de VIA in 2008 van de grond komt.

Hoewel ook Fiscaal Financiën de administratieve lasten voor de burger en het bedrijfs-leven serieus neemt, was 2007, ook in het licht van de dubbele uitvraag van loongegevensdoor de Belastingdienst, geen succesvol jaar. Wij gaan er van uit dat Fiscaal Financiën metonder meer de inbedding van XBRL binnen de Belastingdienst en het voltooien van deinfrastructuur voor de VIA, 2008 tot een jaar maakt met merkbaar minder administratievelasten voor burgers en bedrijven.

Adviezen voorgenomen regelgeving | jaarverslag 2007

23

verplicht is een gebruiksvergunning aan te vragen, wordt aanzienlijk verminderd. Demeeste van deze bedrijven krijgen een meldingsplicht. Het Gebruiksbesluit vereenvoudigtde procedure voor bedrijven waarvoor geen aanvullende brandveiligheidseisen nodig zijn.

In ons advies met het dictum ‘ja, nadat’ hebben wij gematigd positief geadviseerd overhet besluit. De adviespunten betroffen de keuringsfrequentie van mobiele brandblussers,de niet geschrapte logboekverplichting, de niet in beeld gebrachte gevolgen voor de admi-nistratieve lasten voor de burger en de gemeentelijke beleidsvrijheid.

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie heeft na overleg met de Tweede Kamerhaar voornemen om de keuringsfrequentie voor mobiele brandblussers te verlagen,heroverwogen. Een merkbare administratievelastenbesparing van 6 miljoen euro iszodoende gesneuveld.20

AlternatievenBij elke gelegenheid pleiten wij ervoor dat regelgevers structureel en consequent alterna-tieven met minder administratieve lasten onderzoeken. Hiertoe hebben wij in februari2006 de website www.minderadministratievelasten.nl gelanceerd. De website sluit aan op het beleidsproces en helpt beleidsmedewerkers om in de verschillende fasen van hetbeleidsproces verschillende beleidsalternatieven te betrekken en daarbij te letten op degevolgen voor de administratieve lasten. Vanaf de start in februari 2006 tot eind december2006 werd deze website bezocht door 1880 unieke bezoekers. In 2007 is dit toegenomentot 3033 unieke bezoekers.

Wij vinden het belangrijk dat regelgevers laten zien dat zij nadenken over alternatieven.Dat betekent echter niet dat als gevolg van onze advisering altijd het minst belastendealternatief wordt ingevoerd. Een voorbeeld hiervan is het APK-dossier. Op 26 juni 2007heeft de Raad voor Economie, Kennis en Innovatie ons verzocht om advies uit te brengenover de gevolgen voor de administratieve lasten van het voornemen van het kabinet in-zake de verlaging van de APK-frequentie.21 In de conceptbrief van de minister van Verkeeren Waterstaat was de aandacht voor minder belastende alternatieven onderbelicht. Eénvoorbeeld hiervan betreft de Europese minimumvariant waarbij voor de keuringsfrequen-tie geen onderscheid wordt gemaakt naar de verbrandingsmotor van het voertuig.22

Wij hebben op 28 juni 2007 geadviseerd de Europese regelgeving zonder een nationalekop te implementeren. Dit advies is niet overgenomen. Het Actaladvies en nader overlegmet Actal hebben wel geleid tot een gedetailleerde berekening van de reducties van admi-nistratieve lasten en tot een expliciete motivering van de door het kabinet gemaakte keus.

Wij gaan dus ook na of een voorstel extra regels bevat bovenop Europese regelgeving. Dat speelde eind 2007 een rol bij het Wetsvoorstel rapportageplicht biomassa voor energie-doeleinden. Het doel van het wetsvoorstel is het creëren van transparantie in productie vanbiomassa en de handel daarin. Wij hebben geconcludeerd dat met dit wetsvoorstel in strijdmet het kabinetsbeleid een nationale kop wordt gecreëerd en de uiteindelijke administra-tieve lasten niet volledig in beeld zijn gebracht.23 De rapportageplicht is op dit momentgeen Europese verplichting. De twee van toepassing zijnde Europese richtlijnen kenneneen dergelijke plicht niet.24 Het wetsvoorstel bevat dus een nationale kop op Europeseregelgeving en is daarmee in strijd met het kabinetsbeleid.25

Verschillen binnen één departementBinnen departementen komen verschillen voor. Zo betrekt Financiële Markten van hetministerie van Financiën ons steeds in een vroeg stadium in het wetgevingsproces, zoalsbij de implementatie van de MIFID, op het gebied van gedragstoezicht financiële ondernemingenen de implementatie van de derde richtlijn witwassen. Financiële Markten staat steeds open

jaarverslag 2007 | Adviezen voorgenomen regelgeving

22

Het streven naar vermindering van administratieve lasten en het blijven waarborgen vanprivacy zouden met elkaar op gespannen voet kunnen staan. Ondanks dit mogelijke span-ningsveld heeft Actal in 2007 prettig samengewerkt met het College BeschermingPersoonsgegevens (CBP). Zo hebben wij ons in januari 2007 gebogen over het wetsvoorstelImplementatie Europese Richtlijn Dataretentie. Dit wetsvoorstel betekende een stijging van destructurele administratieve lasten ter grootte van 30 à 35 miljoen euro per jaar. Het wets-voorstel verplicht telecombedrijven om verkeersgegevens van klanten gedurende 18maanden te bewaren.

In een negatief advies uitgebracht op 18 januari 2007 hebben wij erop gewezen dat dekwantificering van administratieve lasten voor het bedrijfsleven niet volledig was en datalternatieven met een kortere bewaartermijn te gemakkelijk terzijde waren geschoven.Verder hebben wij geadviseerd om telecombedrijven desnoods te compenseren voor alleextra kosten, die zij in dit verband zullen maken.

Het kabinet heeft echter vastgehouden aan het wetsvoorstel. Gezien het belang van hetonderwerp en het feit dat het CBP voor een deel dezelfde bezwaren heeft geuit, hebben wijsamen met het CBP op 12 oktober 2007 een gezamenlijke position paper verstuurd naar de vaste kamercommissie voor Justitie, waarin de belangrijkste bezwaren nog eens zijntoegelicht.

Voorts hebben wij in juni 2007 samen met het CBP de expertmeeting ‘BSN in het bedrijfsle-ven’ georganiseerd met zowel individuele bedrijven als brancheorganisaties.26 Tijdens dezeexpertmeeting is de behoefte voor het gebruik van het BSN door het bedrijfsleven geïnven-tariseerd; verschillende typen van uitwisseling van persoonsinformatie en/of – nummerszijn besproken, variërend van uitwisseling van gegevens binnen een bedrijf en tussenbedrijven tot uitwisselingen met een klant en met de overheid. De conclusie uit de expert-meeting was dat een aantal sectoren (bijvoorbeeld de financiële sector) de behoefte heeftom het BSN te gebruiken.

In een gezamenlijke brief aan de deelnemers van de expertmeeting hebben wij ons uit-gesproken voor het gebruik van het BSN door het bedrijfsleven. Het CBP is van mening dathet BSN gebruikt kan worden, mits hiervoor vergelijkbare waarborgen en transparantie inacht worden genomen als op dit moment bij de overheid.27 Wij verwachten in 2008 eenkabinetsnotitie over de mogelijkheden van het gebruik van het BSN door het bedrijfsle-ven.

25

ToezichthoudersregelsSinds 2006 toetsen wij ook de voorgenomen toezichthouderregels van De NederlandscheBank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Formeel worden de dossiers vanbeide toezichtouders voorgelegd via het ministerie van Financiën. Wij adviseren dan ookin eerste aanleg de minister van Financiën over de toezichthouderregels van zowel DNBals de AFM. Wij hebben het afgelopen jaar in totaal op 8 dossiers samengewerkt met dezetoezichthouders. Beide toezichthouders laten zien dat zij zich bewust zijn van de admini-stratieve lasten die zij veroorzaken. Bij de totstandkoming van de toezichthouderregelswordt steeds het bedrijfsleven betrokken en bij de beantwoording van vragen van Actalblijkt steeds dat aandacht wordt besteed aan alternatieven. Dit tweede jaar van samen-werking met DNB en AFM op het gebied van het voorleggen van dossiers hebben wijwederom als constructief ervaren.

SubsidiedossiersOndanks de daling van het totale aantal behandelde dossiers, wordt 2007 gekenmerkt dooreen aanzienlijke stijging van het aantal subsidiedossiers. In totaal zijn 48 subsidiedossiersvoorgelegd. De meeste hiervan zijn afkomstig van het ministerie van Economische Zaken.

Rijksbreed zijn er verschillende initiatieven om direct of indirect tot vermindering van deadministratieve lasten van subsidieregelingen te komen. Zo neemt de Regiegroep Regel-druk deze administratieve lasten mee in de nieuwe nulmeting, ook al vallen deze lastenbuiten de nieuwe 25%-doelstelling. Verder ontwikkelt het ministerie van EconomischeZaken de ‘subsidie-omnibus’, een gemeenschappelijk kader met eisen voor alle innovatie-subsidieregelingen van dit ministerie, waar na verloop van tijd bijna alle subsidies vanEconomische Zaken onder zullen vallen. Het ministerie van Financiën ontwikkelt eenmeer algemeen kader voor alle subsidieregelingen van de rijksoverheid met randvoor-waarden per type subsidie. Deze projecten hebben tot doel om deze regelingen meeruniform en minder belastend te laten zijn. Verder hebben diverse ministeries zich voor-genomen om ook de uitvoering van hun subsidies bij één organisatie onder te brengen.Wij kijken met belangstelling uit naar het uniforme uitvoeringskader subsidies en de ver-laging van de administratieve lasten die hiervan het gevolg zullen zijn.

Expertpanel en samenwerkingBij de voorbereiding van onze adviezen zoeken wij vaak contact met derden. Door middelvan overleg in een expertpanel of het zoeken van samenwerking met andere organisatiesproberen wij de kwaliteit en de effectiviteit van onze adviezen te verhogen.

Wij hebben gebruik gemaakt van een expertpanel bij de advisering over het Besluit en deRegeling Bodemkwaliteit die milieuhygiënische voorwaarden stellen aan de toepassing vanbouwstoffen, grond en baggerspecie ter bescherming van de bodem en het oppervlakte-water. Verder wordt het hergebruik van afvalstoffen – als bouwstof of bodem – geregeld.Op 24 april 2007 hebben wij een expertmeeting georganiseerd waaraan vertegenwoordi-gers van het bedrijfsleven en de VROM-Inspectie deelnamen. Onze bevindingen uit deexpertmeeting zijn verwerkt in het advies. Wij hebben onder andere geadviseerd over deniet geheel correcte kwantificering van de administratieve lasten en over heroverwegingvan de meldingsplicht voor schone grond. Het dictum van het advies was ‘ja, nadat’.

In januari 2008 heeft de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening enMilieubeheer de Handreiking Besluit bodemkwaliteit gepubliceerd. De handleiding moetdecentrale overheden ondersteunen om het bodembeleid uit te voeren.

jaarverslag 2007 | Adviezen voorgenomen regelgeving

24

Adviezen voorgenomen regelgeving | jaarverslag 2007

Actal en het CBP zullen hierop reageren, mogelijk in de vorm van een gezamenlijke brief of advies.

Op 14 december 2007 hebben wij een advies uitgebracht bij het wetsvoorstel tot wijzigingvan de Wet bescherming persoonsgegevens in verband met de vermindering van de administratievelasten. De conclusie van ons kritische advies is dat de minister van Justitie het wetsvoorstelniet moet indienen, tenzij hij met onze adviespunten rekening houdt. Dat betekent dat deberekening van de gevolgen van het voorstel voor de administratieve lasten verbeterdmoet worden. De berekening die Justitie had gemaakt, was te globaal door bijvoorbeeldhet ontbreken van het onderscheid tussen structurele en incidentele administratieve las-ten. Verder was de berekening gebaseerd op verouderd en gebrekkig cijfermateriaal. Voortsmenen wij dat de bewindsman stelselmatig inzicht moet geven in alternatieven met min-der administratieve lasten. Het ambitieniveau van het voorstel is beperkt. Wij hebben in2006 samen met het CBP diverse voorstellen gedaan. Ook het georganiseerde bedrijfslevenheeft diverse malen verbeteringen voorgesteld. Structurele verbeteringen worden op delange baan geschoven door het kabinet.

4 Strategische adviezen

4.1 Typen strategische adviezen Naast de adviezen over de gevolgen van voorgenomen regelgeving voor de administratievelasten, brengen wij strategische adviezen uit. In de eerste plaats noemen wij de strate-gische adviezen die de kabinetsaanpak en de infrastructuur betreffen. Voorbeelden hier-van zijn de strategische adviezen naar aanleiding van de voortgangsrapportages van hetkabinet en strategische adviezen over een verbreding naar overige nalevingskosten eninterbestuurlijke lasten.

Voorts brengen wij strategische adviezen uit die een bepaald thema betreffen, zoals deinzet van ICT om administratieve lasten en regeldruk te beperken. Een strategisch advieskan voorts specifieke regelgeving betreffen. Ook brengen wij op verzoek strategischeadviezen uit. In 2007 hebben wij op verzoek van de minister van Sociale Zaken enWerkgelegenheid het ‘Advies inzake de loon in/loon over systematiek’ uitgebracht.28

In dit hoofdstuk lichten wij een aantal van onze strategische adviezen uit 2007 toe. Voortskomen onze plannen voor 2008 aan de orde. Wij komen daarmee tegemoet aan de wensvan het kabinet om onze strategische adviesfunctie te versterken.

4.2 CultuuromslagSinds onze oprichting op 1 mei 2000 besteden regelgevers steeds vaker aandacht aan degevolgen van nieuwe wet- en regelgeving voor de administratieve lasten. Eind jaren ’90was het nog uitzonderlijk als in een toelichting melding werd gemaakt van de gevolgenvoor de administratieve lasten. Inmiddels is het goed gebruik. Ook als een voorstel geengevolgen heeft voor de administratieve lasten, wordt dit steeds vaker expliciet vermeld.

Het is kortom meer vanzelfsprekend geworden om expliciet aandacht te besteden aan dezespecifieke maatschappelijke gevolgen van nieuwe regelgeving. Er is vooruitgang geboektop onze centrale doelstelling: het bewerkstelligen van een cultuuromslag bij regelgevers.De illustratie toont de ontwikkeling van het aantal treffers op de zoekterm ‘administratie-ve lasten’ in het Staatsblad en in de Staatscourant.

Bron: www.overheid.nl

600

2004

2005

2000

2001

2002

2003

2006

1995

1996

1997

1998

1999

2007

500

400

300

200

100

0

Treffers

27

twee onderzochte methodes uit de proefmeting combineert. Tot slot hebben wij geadvi-seerd om in 2007 een handboek hiervoor op te stellen en desgewenst een vervolgmetinguit te voeren om ook de meest ingewikkelde wetgeving met abstracte normen op proef inkaart te brengen en een kostenefficiënte waarneming uit te proberen voor wetgeving metrelatief lage nalevingslasten.

In verband met de trage reactie van het kabinet op dit advies waren wij eind 2007genoodzaakt zélf de vervolgproefmeting te starten. Inmiddels is gebleken is dat hetkabinet toch de overige nalevingskosten wil aanpakken en dat die aanpak op steeds meerpunten overeenkomt met het Actaladvies. Wij zullen in 2008 onze kennis en ervaring ophet terrein van de overige nalevingslasten uitbreiden en de regering op dit onderwerpadviseren in de vorm van strategische adviezen en/of adviezen over specifieke wet- enregelgeving.

Integraal afwegingskader vermindering regeldruk In het Plan van aanpak ‘Merkbaar minder regeldruk voor ondernemers’, de ‘Startbriefvermindering regeldruk burgers en verbetering dienstverlening overheid’ en de reactie op de evaluatie van Actal die het kabinet in 2007 aan de Tweede Kamer zond, staat dat ereen integraal afwegingskader komt en dat Actal uitdrukkelijk een rol krijgt bij de ontwik-keling en invoering van het afwegingskader. Op 19 februari 2008 heeft de minister vanJustitie een adviesaanvraag aan ons voorgelegd.

Hij verzoekt onze visie over de vraag of kwaliteitseisen voldoende geïnstrumenteerdworden door de bestaande toetsen, of dat deze (of sommige daarvan) nog nadereuitwerking behoeven. De minister verwacht dat zo’n nadere uitwerking ofoperationalisering bijvoorbeeld gewenst is op het punt van uitvoerbaarheid. De(administratieve) lasten die regels met zich meebrengen voor de doelgroep zijn niet altijdhet directe gevolg van die regels zelf, maar vaak ook van meer of minder bewuste keuzesbij de uitvoering ervan. De minister verzoekt ons te bezien of meer algemene criteria teformuleren zijn voor een ‘lastenluwe’ uitvoering van regels, die dan opgenomen kunnenworden in de uitvoerbaarheidstoets in het integraal afwegingskader.

De tweede vraag is of wij, mede op basis van de in de afgelopen jaren getoetste dossiers,een stappenplan of een voorkeursvolgorde wenselijk achten om meer ‘stroomopwaarts’in het beleids- en wetgevingsproces zicht te creëren op de effecten van nieuw beleid ennieuwe wetgeving en het denken in alternatieven voor wetgeving of minder belastendevormen van wetgeving te stimuleren. Hij verzoekt Actal om zo ja, een aanzet daartoe teformuleren die bij de ontwikkeling van het voorgestane instrumentarium kan wordengebruikt.

De derde vraag is of wij op basis van onze ervaring met toetsing en advisering overdossiers en de wijze waarop daarmee in de verdere besluitvorming wordt omgegaan,aanbevelingen kunnen doen omtrent een inrichting van deze verantwoordings- entoetsingsprocedure binnen de rijksdienst die optimaal bijdraagt aan het gewenste doel en waarmee die stap verder ook echt gezet kan worden.

Met het oog op deze adviesaanvraag zijn wij in januari 2008 een praktijkonderzoekregeldruktoetsen gestart. Het doel van het project is om inzichtelijk te maken hoe deeffecten van regelgeving door departementen ex ante worden ingeschat en hoe hieropwordt getoetst.

Strategische adviezen | jaarverslag 2007

29

Eind 2006 zijn wij gestart met de vervolgmeting verinnerlijking administratieve lasten.Deze meting is het vervolg op het eerste verinnerlijkingsonderzoek (medio 2005). Evenalsin het eerste onderzoek hebben wij drie aspecten gemeten: kennis, houding en gedrag. Devervolgmeting had echter een breder karakter. Naast de verinnerlijking voor de admini-stratievelastenaanpak voor bedrijven is ook die voor burgers onderzocht. Verder is hetonderzoek niet alleen op ministeries, maar ook bij uitvoeringsorganisaties uitgevoerd.29

Tenslotte onderscheidt de vervolgmeting de verinnerlijking van Nederlandse ambtenarendie betrokken zijn (geweest) bij Europese beleidsvorming en geeft het onderzoek inzichtin de rol van de administratieve lasten op dat niveau.

Uit de vervolgmeting verinnerlijking bleek dat beleidsmedewerkers meer kennis hebbenover administratieve lasten, een positievere houding hebben over de aanpak van admini-stratieve lasten, en ook in hun gedrag meer doen om er voor te zorgen dat de administra-tieve lasten worden beperkt naarmate zij meer dossiers aan Actal hebben voorgelegd.Bovendien bleek uit ditzelfde onderzoek dat veel hogere ambtenaren vrezen dat de aanpakvan de administratieve lasten alleen succesvol blijft als de infrastructuur in stand blijft.Dit tweede verinnerlijkingsonderzoek maakt inzichtelijk hoe belangrijk een goede infra-structuur is voor een succesvolle vermindering van de administratieve lasten.

Na het onderzoek hebben wij meerdere adviezen uitgebracht. Ten eerste hebben wij eenadvies uitgebracht aan het kabinet naar aanleiding van het overkoepelende onderzoeks-rapport. De hoofdlijnen van ons advies aan het kabinet van maart 2007 zijn: veranker eenduurzame infrastructuur, bevorder de verdere verinnerlijking bij ministeries en breid deaanpak uit naar uitvoeringsorganisaties en Europa.

Ten tweede hebben we alle deelnemende departementen een specifiek advies gegeven opbasis van het rapport dat voor het betreffende departement is opgesteld. Wij hebben naaraanleiding van de adviezen bestuurlijke overleggen gehad met de bewindspersonen van de ministeries en ook met enkele van de deelnemende uitvoeringsorganisaties. Wij heb-ben daarbij op basis van het verinnerlijkingsonderzoek het belang van een goede infra-structuur onderstreept. Wij hebben gemerkt dat sommige bewindslieden van het kabinetBalkenende IV nog overtuigd moesten worden. Wij zien helaas dat de infrastructuur in2007 niet overal op volledige sterkte in stand is gehouden.

4.3 Verbreding van administratieve lasten naar regeldrukOverige nalevingskosten in bestaande wet-en regelgevingIn de eerste maanden van 2007 hebben wij een proefmeting van de overige nalevings-kosten als gevolg van bestaande wet- en regelgeving afgerond. Dit onderzoek had tot doelom aan te tonen dat een nulmeting van deze nalevingskosten haalbaar en zinnig is. Intwee deelonderzoeken zijn verschillende methodes uitgeprobeerd. Op basis van de onder-zoeksrapporten hebben wij op 19 april 2007 een advies uitgebracht aan het kabinet. Onzeconclusie is dat een nulmeting vergelijkbaar met die voor administratieve lasten goedmogelijk is. Ons advies aan het kabinet is daarom een soortgelijke nulmeting en infra-structuur vorm te geven zoals bij administratieve lasten is gebeurd. Voorts adviseren wijom vooraf een reductiedoelstelling vast te stellen, te beginnen met een nulmeting bij demeest belastende wetten en een meetmethode toe te passen, die de sterke punten van de

In 2008 bereiden wij het derde verinnerlijkingsonderzoek voor met betrekking tot hetgehele terrein van de vermindering van regeldruk. Ook gemeenten zullen wij hierbijbetrekken. Wij onderzoeken voorts of het verinnerlijkingsonderzoek vereenvoudigd kanworden.

jaarverslag 2007 | Strategische adviezen

28

4.4 ICTHet kabinet heeft al jaren grote ambities bij de verlaging van de administratieve lastendoor het slimme gebruik van ICT. Deze ambitie is echter vooralsnog niet waargemaaktgelet op de resultaten op het gebied van de elektronische overheid in 2007. Wij refererendaarbij aan de grote problemen bij onder andere de invoering van de belangrijkste basisre-gistratie, de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Verder werd begin 2007 bij de invoe-ring van het kentekenregister als basisregister duidelijk dat ondanks de goede voornemensvan het kabinet, de overheid burgers en bedrijven toch om gegevens mag blijven vragendie al in deze basisregistraties zijn opgenomen. Het scheppen van hoge verwachtingenzonder bevredigende resultaten voor burgers en bedrijven draagt niet bij aan de betrouw-baarheid van de overheid. Wij hopen dan ook dat 2008 het jaar wordt waarin de overheidlaat zien betrouwbaar te zijn en burgers en bedrijven de beloofde vruchten laat plukkenvan de elektronische overheid. Een verbod op het vragen van uittreksels en gegevens inzijn algemeenheid uit basisregisters zoals de GBA, het kentekenregister of het basisregisterbedrijven door de overheid is daarbij een eerste stap. Het kabinet zal in 2008 de aansturingen regie op de elektronische overheid substantieel moeten versterken. Medeoverheden enuitvoeringsorganisaties moeten vanuit het Rijk financieel geprikkeld en ondersteundworden bij de invoering en het gebruik van de basisregisters en de inbedding van gege-vensstandaarden zoals XBRL.

Wij hebben in 2007 wederom advies uitgebracht aan het kabinet over XBRL. Eén van dekernpunten van ons advies was dat wij een nadere onderbouwing willen zien van deberekende verlichting van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Het kabinetBalkenende III heeft XBRL wel ingeboekt als daling van de administratieve lasten met 350miljoen euro per jaar. Dit is voor ons aanleiding geweest om een expertmeeting te organi-seren over XBRL-NTP. Aan de bijeenkomst van 25 mei 2007 hebben vertegenwoordigersvan onder meer de Belastingdienst, het georganiseerde bedrijfsleven, accountants, soft-warebedrijven en onafhankelijke experts deelgenomen. De belangrijkste conclusie vandeze meeting is dat wij XBRL en het NTP beschouwen als een zeer goede ontwikkeling,maar dat de positieve effecten op de administratieve lasten voor bedrijven in 2007 nog nietmerkbaar waren.

Gezien voorgaande vinden wij het bij ICT-projecten van belang dat de effecten ervan op de administratieve lasten nauwgezet en realistisch ex ante in beeld worden gebracht enaan het bedrijfsleven en burgers worden bericht. Wij constateren dat te gemakkelijk wordtaangenomen dat de administratieve lasten door gebruikmaking van ICT ‘automatisch’verminderen. Voorstellen om regeldruk te beperken met behulp van ICT, moeten ookkwantitatief onderbouwd worden, zoals gebeurt bij voorstellen om regels te schrappen ofte vereenvoudigen.

Wij voeren daarom in de eerste helft van 2008 in samenwerking met de TechnischeUniversiteit Delft en de gemeente Amsterdam het onderzoek ‘ICT en administratieve las-ten’ uit. Hierbij wordt onderzocht of en hoe de administratievelastenaanpak zoals toege-past voor voorgenomen wet- en regelgeving zich ook leent voor het in kaart brengen vande effecten voor administratieve lasten als gevolg van de toepassing van ICT. Het Horeca1project van de gemeente Amsterdam wordt daarbij als casestudie gebruikt om de metho-diek te beproeven.

Wij gaan er van uit dat het kabinet in 2008 laat zien serieus werk te maken van elektro-nische dienstverlening aan burgers en bedrijven.

Strategische adviezen | jaarverslag 2007

31

Interbestuurlijke lastenIn het eerste kwartaal van 2007 is de meting van de gevolgen voor de administratieve las-ten bij invoering van het Elektronisch Kinddossier (EKD) afgerond. De doelstelling van ditonderzoek was niet alleen deze administratieve lasten in beeld te brengen, maar ook erva-ring op te doen op het terrein van interbestuurlijke administratieve lasten en na te gaan of de aanpak bij bedrijven ook direct toepasbaar is op overheidsinstellingen. Wij hebbennaar aanleiding van dit onderzoek op 23 maart 2007 een advies uitgebracht aan de minis-ter voor Jeugd en Gezin. In dit advies werd geconcludeerd dat de invoering van het EKDtot verlaging van de administratieve lasten bij instellingen voor de jeugdgezondheidszorgleidt. Wij hebben de minister geadviseerd om het EKD zo snel mogelijk in te voeren endaarbij rekening te houden met een aantal aspecten, dat de administratieve lasten nog ver-der kan verlagen of dat de reductie juist teniet kan doen. De minister heeft in een brief van25 mei 2007 positief geregeerd op het Actaladvies. Voor ons was het onderzoek een beves-tiging van de overtuiging dat de huidige aanpak met betrekking tot administratieve lastenvan bedrijven zonder problemen gekopieerd kan worden naar de interbestuurlijke admini-stratieve lasten.

Wij zien dan ook met veel belangstelling uit naar de wijze waarop het ministerie vanBinnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties inhoud geeft aan de kabinetsdoelstelling omde interbestuurlijke lasten met 25% te beperken en naar het kabinetsstandpunt op hetrapport van de commissie Oosting over het interbestuurlijk toezicht. Het ziet er naar uitdat de motie Van der Burg over het meten van de interbestuurlijke lasten wordt uitge-voerd. Wij onderschrijven het belang van deze meting en vinden dat het een noodzake-lijke voorwaarde is voor een succesvolle vermindering van de interbestuurlijke lasten met 25%.

Economische effecten regeldrukVolgens een studie van het Centraal Planbureau van april 2004 leidt de daling van alleenadministratieve lasten voor het bedrijfsleven met 25% tot een economische groei ter waar-de van 1,5% van het BBP en een groei van arbeidsproductiviteit met 1,7%. Uit een SEO-onderzoek van 2006 volgt dat de daling van de administratieve lasten voor burgers met25% overeenkomt met een welvaartswinst van minimaal 500 miljoen euro per jaar.

Nadien is het blikveld verbreed. Naast de administratieve lasten zijn ook de overige nale-vingskosten, toezichtslasten, interbestuurlijke lasten in de operatie betrokken. Het is vanbelang dat inzichtelijk wordt hoeveel miljard publiek en privaat geld wordt vrijgespeeldals de regeldruk daalt.

In 2008 inventariseren wij daarom de betekenis van de vermindering van regeldruk voorde economie (zoals de groei, de arbeidsproductiviteit). Wij onderzoeken de mogelijkheidom de economische gevolgen van de brede aanpak van regeldruk in beeld te brengen.Hiervoor voeren we verkennende gesprekken met het ministerie van Financiën en hetCentraal Planbureau. Onder de brede aanpak van regeldruk verstaan wij:1 De nieuwe doelstelling om de administratieve lasten voor bedrijven met

25% te beperken.2 Een beperking van de administratieve lasten voor burgers met 25%.3 Een beperking van alle overige nalevingskosten met 25%.4 Een beperking van alle toezichtslasten met 25%.5 Een beperking van alle interbestuurlijke lasten met 25%.

jaarverslag 2007 | Strategische adviezen

30

Strategische adviezen | jaarverslag 2007

Wij zullen in 2008 een ICT-symposium organiseren samen met de Taskforce Regeldrukgemeenten en op basis van onze ervaringen het ICT-beleid van het kabinet ondersteunenmet strategische adviezen.

4.5 Praktijk van minder regeldrukUitvoeringIn 2006 hebben wij een onderzoek laten uitvoeren naar de invloed van de wijze van uit-voering van wet- en regelgeving op de administratieve lasten. Aanleiding voor dit onder-zoek waren signalen van bedrijven en burgers dat zij in de praktijk vaak nog weinig mer-ken van een feitelijke verlaging van de administratieve lasten. Eén verklaring hiervoorwas de wijze waarop wet- en regelgeving wordt uitgevoerd. De belangrijkste conclusie vanhet onderzoek was dat de wijze van uitvoering van wet- en regelgeving van directe invloedis op de omvang van de administratieve lasten.

Naast meer en vroegtijdig aandacht voor het aspect uitvoering bij het toetsen vanvoorgenomen wet- en regelgeving willen wij ons ook meer gaan richten op kwalitatieveaspecten van uitvoering (van wet- en regelgeving) zoals dienstverlening en beleidsvrijheidbij uitvoerders. Een betere dienstverlening leidt niet alleen tot minder irritatie en korterewachttijden etc., maar tevens tot een merkbare vermindering van administratieve lastenen regeldruk. Wij voeren dan ook een verkennend onderzoek uit naar de mate waarinuitvoeringsinstanties in de publieke sector systematisch hun dienstverlening naardoelgroepen inventariseren en deze informatie gebruiken.

ToezichtWij besteden al sinds 2002 aandacht aan de administratieve lasten die het gevolg zijn vantoezicht. Uit het Beleidsprogramma 2007-2011 van het kabinet van 14 juni 2007 blijkt datsectoren en wetgevingsgebieden ook worden doorgelicht én aangepakt op toezichtlastenen irritaties. Ondanks dit ambitieniveau zien wij dat de activiteiten van het kabinet op hetgebied van toezicht zich voornamelijk richten op gemeenten en dat de aandacht voor toe-zicht op rijksniveau in het beleidsproces afneemt.

Wij zullen daarom komend jaar meer aandacht vragen voor de administratieve lasten diehet gevolg zijn van toezicht. Daartoe zullen wij een conferentie ‘Toezicht en administratie-ve lasten’ organiseren. De goede ervaringen met het toetsen van de toezichthouderregelsvan DNB en de AFM maken dat wij zullen trachten dit ook bij andere toezichthouders vande grond te krijgen. Zo begint Actal in 2008 de toezichthouderregels van de NederlandseZorgautoriteit (NZA) te toetsen op de effecten voor de administratieve lasten van burgersen bedrijven.

Sinds 2006 onderhoudt Actal contact met de NZA over de aanpak van de regeldruk in hetzorgveld. Vanuit de eigen organisatie is de NZA gestart met het project WALZ (WegnemenAdministratieve Lasten Zorgautoriteit) om de bureaucratie van toezicht op de marktpar-tijen te verminderen.

In het voorjaar van 2008 zal de NZA met een adviesaanvraag komen voor een strategischadvies over de afschaffing van de AO/IC-regelingen.30 Om een goede invulling te kunnengeven aan deze adviesaanvraag is Actal onder andere voornemens een expertpanel metbetrokkenen uit het veld te organiseren.

33

commissies de blanco nulsituatie: wat is eigenlijk aan regels nodig als je vanaf nul zoubeginnen? De staatssecretaris van Economische Zaken heeft op 27 april 2007 de Commis-sies Fundamentele Verkenning Bouwprojecten en Transportbelemmeringen ingesteld. Ter voorbereiding van hun adviezen hebben wij met beide voorzitters, Sybilla Dekkerrespectievelijk Karel Noordzij, gesproken. Actal juicht toe dat er vanuit een andere invals-hoek en fundamenteel andere manier van omgaan met knelpunten gezocht wordt naarmerkbare verbeteringen voor het bedrijfsleven.

Start en groei van 2 kleine ondernemersWij hebben het onderzoeksbureau EIM opdracht gegeven om te onderzoeken wat deadministratieve lasten zijn voor twee kleine ondernemers bij de start en de groei van hunonderneming. Het onderzoek, dat eind 2007 werd afgerond, spitst zich toe op eenschildersbedrijf en een broodjeszaak. De administratieve lasten werden berekend voorverschillende ontwikkelingsfasen (starten eenmanszaak, aannemen eerste werknemer,aannemen volgende vier werknemers en omzetting van de eenmanszaak in een beslotenvennootschap). Behalve een vergelijking van de administratieve lasten in 2007 en 1998 isook gekeken naar startersfaciliteiten en overige nalevingskosten.

Op 17 januari 2008 hebben wij een nieuwjaarssymposium georganiseerd naar aanleidingvan dit onderzoek. Op het symposium ‘Goede voornemens voor het MKB’ is het rapportaangeboden aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk. Daarna iser een lezing verzorgd door de voorzitter van MKB-Nederland, Loek Hermans. Tenslottewas er een debat van de fractiewoordvoerders van CDA, PvdA, en VVD.

Een belangrijke uitkomst van het symposium was de toezegging van staatssecretarisHeemskerk om voor werkgevers met minder dan tien werknemers een loonsomheffing in te voeren. Met een loonsomheffing hoeven werkgevers slechts één bedrag per bedrijf of per werknemer in te houden en af te dragen aan de Belastingdienst. Dat kan eenspectaculaire reductie van administratieve lasten en kosten betekenen. Wij zijn verheugdmet deze toezegging.

‘Eigen’ regeldruk bedrijvenNiet alle regels voor het bedrijfsleven zijn afkomstig van de overheid, ook brancheorgani-saties en productschappen stellen regels op die het bedrijfsleven dient na te leven, bijvoor-beeld certificeringregels. Volgt een bedrijf deze niet op, dan kan dit nadelig zijn voor zijnmarktpositie. Voor bedrijven is het echter vaak niet duidelijk welke regels afkomstig zijnvan de overheid en welke van de ‘eigen’ organisaties.

Wij zullen onderzoeken in welke mate brancheorganisaties additionele lasten opleggenaan het bedrijfsleven.

BewaarplichtIn november 2007 zijn wij een onderzoek gestart naar bewaar- en weggooiverplichtingenvoor het midden- en kleinbedrijf. Dit onderzoek zal niet alleen een inventarisatieopleveren van deze verplichtingen, maar ook een beeld van de ratio’s daarachter. Door ook te onderzoeken of en op welke wijze in de controle en handhaving daadwerkelijkgebruik gemaakt wordt van de bewaarde gegevens hopen wij een beter beeld te krijgenvan de mogelijkheden om de administratieve lasten verbonden aan het nakomen enhandhaven van bewaar- en weggooiverplichtingen te verminderen.

Strategische adviezen | jaarverslag 2007jaarverslag 2007 | Strategische adviezen

34 35

Begrijpelijke formulierenIn 2007 hebben wij actief geparticipeerd in de projectgroep onder leiding van het ministe-rie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die instrumenten ontwikkelt voor for-mulierenmakers voor het begrijpelijk maken van overheidsformulieren. In februari 2007besloot het kabinet Balkende III dat alle nieuwe en alle inhoudelijk gewijzigde formulie-ren van de rijksoverheid vanaf 1 september 2007 begrijpelijk zijn. Omdat wij ervan over-tuigd waren dat het aanbieden van instrumenten alleen niet voldoende was om dat kabi-netsdoel te behalen, hebben wij op 19 maart 2007 een advies aan de staatssecretaris vanBinnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uitgebracht. Wij hebben geadviseerd om eeninfrastructuur te creëren vergelijkbaar met die voor administratieve lasten. Die noodzake-lijke infrastructuur omvat volgens ons een formulierencoördinator bij alle departementenen belangrijkste uitvoeringsorganisaties, een inventarisatie van formulieren en een planvan aanpak per overheidsorganisatie en voldoende cursusaanbod vanaf juli 2007. Debewindsvrouw heeft ons advies na de zomer van 2007 bijna geheel overgenomen. Wijhebben echter in een brief van 4 oktober 2007 onze zorgen geuit over de voortgang vanhet project en geadviseerd om nog zo veel mogelijk formulieren van de rijksoverheid voor 1 januari 2008 te verbeteren. In een bestuurlijk overleg met de staatssecretaris op 21 november 2007 is een belangrijk instrument, de norm voor begrijpelijkheid, bediscus-sieerd.

Wij zullen na de oplevering van de instrumenten begin 2008 de ontwikkelingen en devoortgang van het project nauwlettend blijven volgen.

ModelbedrijvenIn 2004 is het kabinet gestart met het in beeld brengen van de knellende informatie-verplichtingen vanuit het perspectief van de ondernemer. Het ging hierbij ‘vooral om de beleefde administratieve lasten of de ergernissen van ondernemers over wettelijkeinformatieverplichtingen’.31 Eind 2006 zijn wij een onderzoek begonnen naar de admini-stratieve lasten van twee van de zeven sectoren die betrokken zijn geweest bij deze eerstetranche van het project Modelbedrijven. Aanleiding voor ons onderzoek waren signalenvan de sectoren Uitzendwezen en Chemie dat zij over het algemeen nog weinig merkenvan een verlaging van de administratieve lasten respectievelijk resultaten van het projectModelbedrijven waaraan zij hun medewerking hebben verleend.

Het onderzoek heeft een integrale nulmeting opgeleverd waarmee inzicht is verkregen inde omvang en opbouw van de administratieve lasten van de twee sectoren. Dit inzichtblijkt essentieel te zijn voor zowel het gericht bevragen van betrokken bedrijven naarknelpunten als het formuleren van relevante verbeter- en reductievoorstellen. Bovendienis het van groot belang om gebruik te (blijven) maken van de standaardkostenmodellenom te rapporteren over de voortgang en het netto-eindresultaat van de betreffende aanpak.Onze ervaring leert dat inzicht in de omvang en opbouw van de administratieve lastenleidt tot een dynamiek in het denkproces en een structurele en effectieve aanpak die resul-teert in merkbare reductievoorstellen.

Wij hebben het kabinet op 19 april 2007 dan ook geadviseerd het werken met zogenaamdemodelbedrijven te continueren en te verbeteren. Hierdoor kan het kabinet samen met hetbedrijfsleven komen tot een merkbare vermindering van administratieve lasten en regel-druk.

Het kabinet heeft gekozen voor de vormgeving van fundamentele verkenningen. In plaats van (weer) uit te gaan van de bestaande situatie, betreft het uitgangspunt van deze

5 Lokaal

In 2007 zijn successen behaald bij de vermindering van de administratieve lasten vanmedeoverheden, in het bijzonder bij gemeenten. Gemeenten veroorzaken administratievelasten in de uitvoering van rijksregelgeving en bij het opstellen van autonome regelge-ving. Met het oog op merkbaar minder administratieve lasten is structurele aandacht oplokaal niveau een noodzaak.

In het Coalitieakkoord ‘Samen Werken, Samen Leven’ schrijven de coalitiepartners dat inbestuursakkoorden afspraken worden gemaakt over de vermindering van de provincialeen gemeentelijke administratieve lasten voor burgers en bedrijven met minimaal 25%.Dat heeft geleid tot het Bestuursakkoord Rijk en gemeenten ‘Samen aan de slag’ van 4 juni2007. Op 5 oktober 2007 ondertekenden de VNG en de staatssecretarissen van Binnen-landse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken en Financiën de ‘Uitvoerings-agenda dienstverlening en regeldruk gemeenten’.

Gemeenten brengen de administratieve lasten van burgers en bedrijven met behulp vanhet standaardkostenmodel in kaart. Het Rijk ondersteunt gemeenten daarbij actief. Vanjuni 2007 tot en met 31 maart 2008 is de Tijdelijke regeling stimulering aanpak vermin-dering gemeentelijk administratieve lasten van kracht.32 De regeling geeft voor gemeentende mogelijkheid om bij SenterNovem een voucher aan te vragen. Een voucher betreft eenbijdrage aan de kosten die gemeenten maken om externe deskundigheid in te schakelenom hun wet- en regelgeving door te laten lichten op administratieve lasten en om een ver-beterplan te laten opstellen om tot lastenverlichting te komen.

Voorts worden met behulp van een lijst ‘roadblocks’ belangrijke knelpunten weggenomen.De Taskforce Wallage speelt hierbij een zeer actieve rol. Het kabinet heeft in november2006 deze (tijdelijke) Interbestuurlijke Taskforce Vermindering Regeldruk ingesteld. Deinstellingstermijn is inmiddels verlengd van 1 januari 2008 tot 1 januari 2009. De heerJacques Wallage, burgemeester van Groningen, leidt deze Taskforce. De Taskforce coördi-neert de werkzaamheden van de verschillende departementen en de VNG bij de beperkingvan lokale regeldruk. Zo wordt voorkomen dat het Rijk versnipperd handelt bij de dalingvan gemeentelijke regeldruk. De Taskforce moet snel resultaat bewerkstelligen bij de ver-mindering van regeldruk en het verbeteren van dienstverlening bij gemeenten.

37

Wij voeren regelmatig overleg met de heer Wallage en adviseren de Taskforce desge-vraagd. Voorts adviseren wij de rijksoverheid over haar bijdrage aan de vermindering van regeldruk op gemeentelijk niveau (bijvoorbeeld over de ‘roadblocks’).

In 2008 moeten het kabinet en gemeenten een aantal interessante ambities waarmaken.Voor 1 juli 2008 brengen het Rijk en gemeenten de kosten die bedrijven moeten makenvoor het verkrijgen van subsidies (verkrijgingskosten) en de lasten van het uitgeoefendetoezicht op bedrijven in kaart. Uiterlijk eind 2008 zijn er voorstellen om ook deze admini-stratieve lasten met 25% terug te dringen.

6 Internationaal

Nederland wordt gezien als een voorloper in de aanpak van de administratieve lasten.Evenals in voorgaande jaren hebben wij ook in 2007 diverse delegaties ontvangen uit ver-schillende landen, waaronder Cyprus, Rusland, Zweden en Brazilië. De aantrekkingskrachtdie Actal voor andere landen heeft, is alleen maar versterkt door de lofuitingen van deWereldbank (2006) en de OECD (2007).

Ook worden wij uitgenodigd om te spreken over de administratievelastenaanpak inNederland. Zo hebben wij in 2007 een bezoek gebracht aan Brazilië. Samen met de parle-mentariër Brigitte van der Burg hebben wij deelgenomen aan de conferentie ‘Citizenship,Competitiveness and Administrative Burden Reduction’ in Brasilia begin oktober 2007.Deze conferentie werd georganiseerd in het kader van het EuroBrazil-project. Ook onder-houden wij veel contacten in België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Zo was er eenbijeenkomst die de Nederlandse ambassade in Berlijn in april 2007 heeft georganiseerdvanwege de start van de administratievelastenaanpak in Duitsland. Voorts organiseerde de Bertelsmannstiftung in Berlijn in december 2007 de ‘International Regulatory ReformConference – From red tape reduction to a better regulation strategy?’.33

Wij hebben bijgedragen aan meerdere onderdelen van het programma.

De Nederlandse overheid heeft in 2007 twee internationale conferenties georganiseerd.Het ministerie van Financiën was in maart 2007 gastheer van de conferentie ‘Challengeson cutting red tape’. Voor een breed samengesteld gezelschap van politici, ambtenaren enbedrijfsleven van binnen en buiten Europa heeft Robin Linschoten in een panelbijeen-komst gediscussieerd over de internationale (Europese) aanpak van administratieve lasten.

In november 2007 organiseerde het ministerie van Binnenlandse Zaken enKoninkrijksrelaties in Amsterdam de internationale conferentie ‘What a Relief’. Dezeconferentie is de in het vorige jaarverslag aangekondigde conferentie over administratievelasten voor burgers. De conferentie was kleinschaliger van aard en specifiek gericht opambtenaren.

In de bijdrage van Actal zijn de voordelen en de nadelen van een kwantitatieve en eenkwalitatieve vermindering van de bureaucratie aan de orde gesteld.

België heeft aangeboden in 2008 een vergelijkbare bijeenkomst te organiseren.

Omdat bijna 50 procent van de administratieve lasten voor bedrijven in Nederland eenoorsprong vindt in Europese regelgeving vinden wij het van groot belang dat ook opEuropees niveau wordt gestreefd naar vermindering van regeldruk. In 2007 is hier veelvooruitgang geboekt. Het Actieprogramma voor beperking van de administratieve lastenin de Europese Unie (COM 2007/23) is omgezet in acties. De nulmeting van 13 domeinenbinnen EU-regelgeving is van start gegaan. Al tijdens deze meting worden reductievoor-stellen geformuleerd.

39

Voorts zijn wij zeer benieuwd naar de lokale bedrijfseffectentoets. Het Rijk en gemeentenhebben afgesproken om uiterlijk 2009 gemeenten de lokale bedrijfseffectentoets te latengebruiken bij aanpassing van bestaande en bij invoering van nieuwe regelgeving.

Ook kijken wij uit naar de realisatie van de doelstelling om per 1 september 2008 allenieuwe formulieren van gemeenten begrijpelijk te laten zijn voor de doelgroep waarvoorzij bestemd zijn.

Naar aanleiding van het Actaladvies over het reductiepotentieel van de modelverordenin-gen van de VNG heeft de VNG besloten bij de herziening van haar verordeningen depotentiële administratievelastenverlichting kwantitatief in beeld te brengen. Ook zalsteeds een zogenaamde minimumvariant aan de gemeenten worden aangeboden. Zo heb-ben gemeenten inzicht in de administratievelastendruk van de nieuwe modelverordenin-gen en handvatten om deze zo lastenarm mogelijk in te voeren. In de loop van 2008 moe-ten alle verordeningen van de VNG vereenvoudigd of geschrapt zijn.

Wij hebben veel contacten met gemeenten. In 2007 hebben wij onder andere een presenta-tie gegeven voor de Vereniging van Gemeentesecretarissen en zijn wij betrokken bij eenbijeenkomst van het netwerk van gemeentejuristen over regeldruk. Ook zullen wij op ver-zoek van MKB Nederland vanaf 2008 plaatsnemen in de werkgroep lokale regeldruk.Hierin zijn een groot aantal brancheorganisaties vertegenwoordigd.

Wij onderhouden contact met individuele gemeenten, de VNG, de InterbestuurlijkeTaskforce Vermindering Regeldruk om onder meer best practices te signaleren en uit tedragen. Langs de lijn van overleg zullen wij onze nieuwe adviestaak om medeoverhedenop verzoek te adviseren op het terrein van regeldruk vorm en inhoud geven. Wij zullenadviseren over thema’s die herkenbaar zijn voor gemeenten en waarvoor generiekeoplossingen mogelijk zijn. Dat kan bijvoorbeeld het thema ICT betreffen. Ons streven isom zodoende ook bij gemeenten de cultuuromslag te bewerkstelligen.

jaarverslag 2007 | Lokaal

38

Tegelijkertijd is het van belang om er voor te zorgen dat we in Nederland optimaal gebruikmaken van de verbeteringen die de Europese Commissie op dit moment realiseert. Eenbelangrijk instrument bij de nationale standpuntbepaling is het BNC-fiche. Hierin wordtaandacht besteed aan de gevolgen voor administratieve lasten. Ten opzichte van voorgaan-de jaren is dit onderdeel in 2007 verder verdiept door systematisch(er) gebruik te makenvan de ‘opinions’ van de (Europese) Impact Assessment Board op het onderdeel admini-stratieve lasten.

Internationaal | jaarverslag 2007

41

Een belangrijke mijlpaal in 2007 was de instelling van de High Level Group ofIndependent Stakeholders on Administrative Burdens, onder voorzitterschap van EdmundStoiber. Robin Linschoten, de voorzitter van Actal, maakt hier deel van uit.

Wij volgen de Europese ontwikkelingen op de voet. Samen met onze zusterorganisaties in Duitsland (Normenkontrollrat) en in het Verenigd Koninkrijk (Better RegulationCommission) hebben wij een standpunt bepaald over de Europese aanpak. Dit standpuntis vastgelegd in een tweetal position papers. De position papers gaan vooral in op denoodzakelijke opbouw van een Europese infrastructuur voor de aanpak van administratie-ve lasten. Een delegatie van Actal, de Normenkontrollrat en de Better RegulationCommission heeft deze papers overhandigd aan Eurocommissaris Verheugen (de eerstepaper op 1 maart 2007 in Rotterdam en de tweede op 19 oktober 2007 in Brussel).

hoofdpunten position paper 1 maart 2007

Een stevige infrastructuur is nodig omhet actieprogramma ‘VerminderingAdministratieve Lasten in de EuropeseUnie’ te kunnen uitvoeren:1 Beheers alle lasten die voortkomen

uit wet- en regelgeving.2 Stel een netto reductiedoelstelling

vast.3 Zorg voor een effectieve en duurzame

ex ante meting bij alle nieuwe EU-voorstellen.

4 Verdeel de reductiedoelstelling naarde verschillende DG’s binnen deEuropese Commissie.

5 Betrek stakeholders intensief bij elkestap in het actieprogramma.

6 Creëer een extern en onafhankelijkadviesorgaan om de Commissie, hetEuropese parlement en de Lidstatente ondersteunen.

hoofdpunten position paper 19 oktober 2007

In 2007 is het actieprogramma‘Vermindering Administratieve Lasten inde Europese Unie’ van start gegaan. Omde aanpak van de administratieve lastente versterken zal de Europese Commissieook de volgende stappen moetennemen.1 Zorg dat elk nieuw EU-voorstel een

berekening van de gevolgen voor deadministratieve lasten bevat.

2 Zorg er voor dat de commissieambte-naar die het EU-voorstel samenstelt,zo vroeg mogelijk in het proces reke-ning houdt met de gevolgen voor deadministratieve lasten.

3 Verbeter de kwaliteit en transpa-rantie van de ex ante berekeningen.

4 Zorg dat een onafhankelijk advies-orgaan de ex ante berekeningentoetst.

jaarverslag 2007 | Internationaal

40

Bijlage 1 Adviezen 2007

Actaladviezen kabinetsbeleid vermindering administratieve lasten voor bedrijven en burgers

Advies Eenduidig toezicht januari 2007

Advies Vermindering administratieve lasten voor de burger januari 2007

Advies inzake loon in/loon over systematiek februari 2007

Advies Merkbaar minder gemeentelijke administratieve lasten februari 2007

Advies Verinnerlijking Administratieve Lasten maart 2007

Advies Begrijpelijke formulieren maart 2007

Advies over administratieve lasten bij invoering van het Elektronisch Kinddossier (EKD) maart 2007

Advies over meten overige nalevingskosten als gevolg van bestaande wetgeving april 2007

Advies over het continueren en verbeteren van de modelbedrijvenaanpak april 2007

Aanbieding rapport ‘Inventarisatie regeldruk coalitieakkoord Balkenende IV’ mei 2007

Advies gevolgen voor administratieve lasten van verlaging APK-frequentie juni 2007

Advies XBRL-NTP juli 2007

Advies aanscherping kabinetsaanpak vermindering regeldruk september 2007

Aanvullend advies aanscherping kabinetsaanpak vermindering regeldruk november 2007

Advies wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens in verband metde vermindering van administratieve lasten december 2007

Actaladviezen voorgenomen wet en regelgeving

Wet- en regelgeving afkomstig van Dossiers met een Dossiers zonder een (departement of Tweede Kamer) formeel advies formeel advies

Dictum (eindoordeel)Ja Ja, nadat Nee, tenzij Nee

BZ 0 0

BZK 1 1 1

Defensie 0 0

EZ 5 1 3 1 52

Financiën 6 2 4 8

Jeugd en Gezin 0 1

Justitie 4 1 2 1 17

LNV 1 1 17

OCW 1 1 21

SZW 7 3 4 4

VenW 5 2 1 2 17

VROM 6 5 1 11

VWS 5 1 1 2 1 10

Tweede Kamer 0 1

Totaal 41 12 20 7 2 160

44 45

Adviezen 2007 | bijlagen

Bijlage 2 Onderzoeken

Verinnerlijking administratieve lasten IOO

Best Practices in Toezicht SEO

Administratieve Lasten VNG ModelverordeningenReductie van de Administratieve Lasten van VNG Modelverordeningen door vereenvoudigingsvoorstellen en aanvullende reductiemogelijkheden Sira Consulting

Administratieve lasten ‘loon in’ en ‘loon over’Rapportage over de structurele en eenmalige administratieve lasten voor de loonaangiftesystematieken ‘loon in’ en ‘loon over’ Sira Consulting

Proefmeting overige nalevingskosten in bestaande wetgeving voor de modelbedrijven ‘Uitzendbureau’ en ‘Chemie’ EIM

Onderzoek RP-meting Overige Nalevingskosten bestaande wetgeving Regioplan

Bedrijven Uitzendwezen en ChemieOmvang administratieve lasten, reductie door kabinetsvoorstellen en vermindering door verbetervoorstellen project modelbedrijven EIM

Onderzoek naar de gevolgen van de invoering van het EKD voor de administratieve lasten van organisaties op het terrein van de jeugdzorg Cap Gemini

Inventarisatie regeldruk Coalitieakkoord Balkenende IV Research voor Beleid

Kleine ondernemers, hoge lastenRegeldruk voor een broodjeszaak en een schildersbedrijf in 1998 en 2007 EIM

Onderzoeken die in het voorjaar van 2008 worden afgerond

Onderzoek ‘Bewaar- en weggooiverplichting’ Faculteit der RechtsgeleerdheideLaw@Leiden

Praktijkonderzoek regeldruktoetsen IOO

Vervolg proefmeting overige nalevingskosten Ecorys

Bijlage 3 Definities

Administratieve lasten zijn de kosten voor het bedrijfsleven en de burger om te voldoenaan informatieverplichtingen die voortvloeien uit wet- en regelgeving van de overheid.Het gaat om het verzamelen, bewerken, registreren, bewaren en ter beschikking stellenvan informatie.

Regeldruk is de investering en inspanning die burgers, bedrijven en instellingen moetenverrichten en de vrijheidsbeperking die ze ondergaan om zich aan regels te houden. Het gaat daarbij zowel om de ruimte die regels laten voor gedragsalternatieven (keuze-vrijheid), de kenbaarheid en doorzichtigheid van de regels, de consistentie met de andereregels, de wijze waarop regels worden uitgevoerd en naleving wordt verzekerd, de wijzewaarop regels worden gehandhaafd en overtredingen worden bestraft en de administra-tieve lasten.

Overige of inhoudelijke nalevingskosten zijn voor bedrijven en de burger de directe kostenvan naleving van wet- en regelgeving, met uitzondering van administratieve lasten enfinanciële heffingen. Het gaat om kosten die zij moeten maken om te voldoen aan de doorde overheid of door de overheid daartoe aangewezen instanties in wet- en regelgevingvastgelegde specifieke eisen (zoals normen, voorschriften, procedures) met betrekking tothet gedrag van personen en toestanden van gebouwen, productiemiddelen c.q. het procesvan productie of dienstverlening, inrichting administratie, producten en/of diensten.

Interbestuurlijk administratieve lasten zijn de kosten voor (semi-)overheidsorganisaties of particuliere organisaties met een publieke taak voor het uitvoeren of laten uitvoerenvan handelingen om te voldoen aan informatieverplichtingen voortvloeiend uit wet- enregelgeving van andere organisaties in de publieke sector. Het gaat om het beoordelen,verzamelen, bewerken, registreren, bewaren en ter beschikking stellen van informatie.

Interbestuurlijk betreft de onderlinge betrekkingen tussen organisaties in de publiekesector. De publieke sector omvat het openbaar bestuur (overheid en semi-overheid) enparticuliere organisaties met een publieke taak.

46 47

Bijlage 4 Actal

Actal bestaat uit drie Collegeleden: de heer R.L.O. Linschoten (voorzitter), de heer drs. J.A.Kamps en mevrouw drs. F.C. Giskes.

Het College wordt ondersteund door een secretaris en 12 medewerkers. Bij het afslui-ten van deze tekst waren er sollicitatieprocedures voor de vacature secretaris en voor tweevacatures beleidsadviseur.

De samenstelling en de verdeling van de departementen binnen het secretariaat is als volgt:

De heer ing. J.J.H.W. Hamerlinck Financiën Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Mevrouw mr. F.J.G. van Klink JustitieBuitenlandse ZakenAlgemene Zaken

De heer P.B. Lut Verkeer en WaterstaatDefensie

Mevrouw drs. C. Mesman Volksgezondheid, Welzijn en SportLandbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit

De heer mr. F.J. Mreijen Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en MilieubeheerWonen, Wijken en IntegratieJeugd en Gezin

De heer A.A. Moaty BeleidsondersteunerMevrouw A.S. Premchand SecretaresseDe heer P.H. Sevat Economische ZakenDe heer dr.mr. J.A. Sleifer Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Onderwijs, Cultuur en WetenschapMevrouw C.R. Touw Secretaresse

Aan Actal liggen de volgende besluiten ten grondslag: Instellingsbesluit Adviescollege toetsing administratieve lasten, Staatsblad 2000, nr. 162.Verlengingsbesluit Adviescollege toetsing administratieve lasten, Staatsblad 2004, nr. 66.Besluit taakuitbreiding Actal met administratieve lasten burgers, Staatsblad 2005, nr. 113. Instellingsbesluit Adviescollege toetsing administratieve lasten 2006, Staatsblad 2006, nr. 138. Besluit tot wijziging van het Instellingsbesluit Adviescollege toetsing administratievelasten 2006 in verband met de verlenging van de instellingsduur, de uitbreiding van debezetting en de uitbreiding van de taken van het College wordt in het voorjaar van 2008 in het Staatsblad gepubliceerd.

48

----

-

Bijlage 5 Noten

51

1 Kamerstukken II 2006-2007, 29 515, nr. 204.2 Kamerstukken II, 2007-2008, 29 515, nr. 224.3 Kamerstukken II, 2006-2007, 30 891, nr. 4.4 Kamerstukken II 2006-2007, 29 515, nr. 202.5 Kamerstukken II 2007-2008, 29 362, nr. 125.6 Voor de afbakening van het werkterrein is in bijlage 3 een aantal

definities opgenomen.7 World Bank Group Review of the Dutch Administrative Burden

Reduction Program, November 2006 en Cutting red tape: admini-strative simplification in the Netherlands/Flemming NorlingOlsen...[et al.] OECD, 2007.

8 Kamerstukken II 2007-2008, 29 515, nr. 211 tot en met 217 over eennulmeting inzake de inhoudelijke nalevingskosten, de uitbreidingvan de actie ‘Eenduidig toezicht’ naar de lokale overheden, hetvoorkomen van nationale koppen op Europese regelgeving, éénbeheersorganisatie voor auteurs- en naburige rechten, de opzet vande Belevingsmonitor, het vervallen van het maximum onbelast uur-tarief in de vrijwilligersregeling en over uitbreiding van de takenvan Actal.

9 Kamerstukken II 2007-2008, 29 362, nr. 127, de motie-Van derBurg/Gerkens over het bedrijvenloket (Voortgangsrapportage E-overheid).

10 Kamerstukken II 2007-2008, 31 201, nr. 11, de motie Van der Burg c.s.over een nulmeting van de interbestuurlijke lasten.

11 De Ministeriële Stuurgroep Regeldruk fungeert als opdrachtgevervan de Interbestuurlijke Taskforce Vermindering Regeldruk. DezeTaskforce is in juni 2007 opgericht en staat onder voorzitterschapvan de heer J. Wallage. Zie verder hoofdstuk 5 Lokaal.

12 Instellingsbesluit Regiegroep Regeldruk d.d. 24 oktober 2007,Staatscourant 12 november 2007.

13 XBRL staat voor eXtensible Business Reporting Language. XBRL iseen rapportagetaal om financiële gegevens uit te wisselen via hetinternet. NTP betreft het Nederlandse Taxonomie Project.

14 Kamerstukken II 2007-2008, 31 200, nr. 1, bijlage 7 Vermindering vanregeldruk voor bedrijven.

15 Kamerstukken II 2007-2008, 29 362, nr. 125, bladzijde 3.16 Bij de totstandkoming van adviezen voorgenomen regelgeving

onderscheiden wij vier fases: agenderen, selecteren, toetsen enadviseren. In de eerste twee fases filteren wij die voorstellen dierelevant zijn voor de vermindering van administratieve lasten. Onzeselectiecriteria staan op www.actal.nl.

17 In geval van ministeriële regelingen spreken wij niet van ‘indienen’,maar van ‘vaststellen’. Wij publiceren de Actaladviezen opwww.actal.nl op het moment dat zij openbaar worden. Dat is bijindiening bij de Tweede Kamer of bij publicatie in de Staatscourant.

18 Kamerstukken II 2007-2008, 31 031 en 29 949, nr. 19.19 Er zijn overigens in 2007 215 amendementen verworpen, 52 amen-

dementen ingetrokken en 13 amendementen overgenomen. In2007 zijn in totaal 1968 moties ingediend.

20 Kamerstukken II 2007-2008, 28 325, nr. 68.21 Kamerstukken II 2006-2007, 30 692, nr. 8.

22 De Europese minimumvariant is vermeld in de Europese richtlijn96/96/EG van 20 december 1996.

23 Het wetsvoorstel is nog niet ingediend bij de Tweede Kamer en omdie reden is ons advies nog niet openbaar.

24 Richtlijn 2001/77/EG van het Europees Parlement en de Raad van 27september 2001 betreffende de bevordering van elektriciteitsop-wekking uit hernieuwbare energiebronnen op de interne elektrici-teitsmarkt en de Richtlijn 2003/30/EG van het Europees Parlementen de Raad van de Europese Unie van 8 mei 2003 ter bevorderingvan het gebruik van biobrandstoffen of andere hernieuwbarebrandstoffen in het vervoer.

25 Zie bijvoorbeeld Kamerstukken II 2007-2008, 29 515 en 29 826, nr.222.

26 BSN is het Burgerservicenummer.27 De brief en het verslag zijn gepubliceerd op www.actal.nl.28 Kortheidshalve verwijzen wij voor een toelichting naar het

Jaarverslag 2006 van Actal, bladzijde 38.29 Alle ministeries hebben aan de vervolgmeting meegedaan.

Deelnemende uitvoeringsorganisaties zijn: AFM, Belastingdienst,DNB, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), CentrumIndicatiestelling Zorg (CIZ), Voedsel en Waren Autoriteit (VWA),Centrale Financiën Instellingen (CFI), Informatie Beheer Groep (IBG),Onderwijsinspectie (IvhO), Immigratie en Naturalisatiedienst (IND),Justis, Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), Dienst Wegverkeer(RDW), Sociale Verzekeringsbank (SVB), UitvoeringsinstituutWerknemersverzekeringen (UWV) en Dienst Regelingen.

30 Administratieve organisatie en interne controle regelingen. Doelvan deze regelingen is het stellen van voorschriften met betrekkingtot de administratieve organisatie en de interne controle van eenzorgaanbieder ten behoeve van de inzichtelijkheid en toegankelijk-heid van de administratie.

31 Kamerstukken II 2005-2006, 29 515, nr. 94.32 Staatscourant 5 juni 2007 en 11 december 2007.33 Zie www.bertelsmann-stiftung.de. ‘Die Bertelsmann Stiftung will

frühzeitig gesellschaftliche Herausforderungen identifizieren sowieexemplarische Lösungsmodelle entwickeln und verwirklichen.’

5352

Actal Opstellen van begroting Voor 1 april 2008

Opstellen van jaarverslag Voor 1 april 2008

Opstellen van werkprogramma Voor 1 september 2008

Actualiseren van websites 2e kwartaal 2008

Uitvoering Onderzoeken van mate waarin uitvoeringsinstanties in de publieke 2e kwartaal 2008sector systematisch hun dienstverlening naar doelgroepen inventariseren en deze informatie gebruiken.

Toezicht Organiseren van conferentie 3e kwartaal 2008

ICT Adviseren over ICT-gerelateerde onderwerpen Continu

Ontwikkelen van AL-toets voor ICT-projecten 2e kwartaal 2008

Onderzoeken van mogelijkheden van het meten van de gevolgen voor 2e kwartaal 2008de administratieve lasten van ICT-projecten

Externe contacten Aandacht vragen voor kabinetsaanpak vermindering regeldruk door Continumiddel van media

Voeren van bestuurlijk overleg met de betrokken bewindslieden over Continuhet kabinetsbeleid ten aanzien van de vermindering van de regeldruk

Voeren van overleg met organisaties van burgers en bedrijven Continu

Vragen van input van brancheorganisaties c.q. burgerorganisaties en Continu individuele bedrijven en burgers voor specifieke dossiers van voorgenomen en bestaande wet- en regelgeving

Afleggen van bedrijfs- en burgerbezoeken en het bij de ministeries Continuaankaarten van de tijdens deze bezoeken gesignaleerde praktijk-problemen en -oplossingen

Organiseren van expertpanels met vertegenwoordigers van het Continubedrijfsleven dan wel van burgerorganisaties onder andere over voorgenomen wet- en regelgeving

Voorlichting geven aan decentrale overheden en uitvoeringsinstellingen Continu

Onderhouden van contacten met het parlement Continu

Onderhouden van contacten met individuele gemeenten, de VNG, Continude Interbestuurlijke Taskforce Vermindering Regeldruk om onder meer best practices te signaleren en uit te dragen

Verzorgen van nieuwjaarssymposium 1e kwartaal 2008

EU/Internationaal Onderhouden van contacten met de op Actal gelijkende organisaties Continubinnen de Europese Unie

Inlichten van buitenlandse delegaties over de Nederlandse aanpak van Continude aanpak van de administratieve lasten

Onderhouden van contacten met individuele lidstaten en Europese Continuinstanties

werkprogramma 2008

Werkprogramma 2008

Adviseren aan regering en parlement Over de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en burgers als Continu(voorgenomen wet – en regelgeving) gevolg van voorgenomen wetten, algemene maatregelen van bestuur

en ministeriële regelingen

Adviseren aan regering en parlement Over programma’s en maatregelen inzake de reductie van Continu(bestaande wet- en regelgeving) administratieve lasten voor het bedrijfsleven en burgers als gevolg van

bestaande regelgeving

Adviseren over kabinetsaanpak bij de vermindering regeldruk 3e en 4e kwartaal 2007

Uitwerken van adviestaak op het terrein van de overige nalevingskosten, 1e en 2e kwartaal 2008interbestuurlijke lasten en registratieverplichtingen van de professionals in overleg met het kabinet en parlement

Adviseren aan regering en parlement Over regeldruk waaronder advisering over de ontwikkeling en toepassing Continu(algemeen) van het integraal afwegingskader bij de voorbereiding van beleid en

regelgeving

Uitvoeren van onderzoek naar de regeldruk bij start en groei van twee 4e kwartaal 2007kleine ondernemers

Onderzoeken van reductiemogelijkheden voor bewaar- en weggooi- 2e kwartaal 2008verplichtingen

Adviseren over definitiedocument Meten is Weten 2 1e kwartaal 2008

Adviseren over adviesaanvraag Justitie over integraal afwegingskader 2e kwartaal 2008

Onderzoeken van regeldruktoetsen 2e kwartaal 2008

Adviseren over adviesaanvraag NZA over afschaffing van 2e kwartaal 2008AO/IC-regelingen

Onderzoeken van regeldruk die bedrijfsleven zelf veroorzaakt 3e kwartaal 2008

Onderzoeken van effecten van de in de vorige kabinetsperiode 3e kwartaal 2008gerealiseerde reductie van de administratieve lasten voor bedrijven en burgers. Analyseren effecten van nieuwe doelstellingen

Adviseren aan medeoverheden Over regeldruk. Wij concentreren ons op thema’s die voor gemeenten Continuherkenbaar zijn en waarvoor generieke oplossingen mogelijk zijn

Clusteraanpak Draagvlak zoeken voor clusteraanpak bij overheden Continu

Overige nalevingskosten Uitvoeren van vervolgproefmeting 2e kwartaal 2008

Verinnerlijking Voorbereiden van 3e verinnerlijkingsonderzoek regeldruk 2008(inclusief gemeenten)

Onderzoeken of invultijd van enquête kan worden teruggebracht 2008

Colofon

Tekst en redactie Actal, Den HaagOntwerp en fotografie Studio Tint, Den HaagDruk Drukkerij van Deventer, ’s Gravenzande

Actal Lange Voorhout 58Den Haag Postbus 16228 2500 BE Den Haag t (070) 310 86 66 f (070) 310 86 79e info@actal.nli www.actal.nl

© 2008 Actal, Den Haag

Actal is een tijdelijk en onafhankelijk advies-college met als doel een cultuuromslag bijregelgevers te bewerkstelligen. Zij moeten deregeldruk voor bedrijven, burgers, instellingenen professionals automatisch en blijvend verlichten.

Om de cultuuromslag te bevorderen advi-seert Actal de regering en de Staten-Generaal over gevolgen van regeldruk vanvoorgenomen wet- en regelgeving en overprogramma’s om de bestaande regeldruk te verminderen. Actal ondersteunt regel-gevers door onder meer het uitvoeren vanprojecten die bijdragen aan de beperking van regeldruk.

Missie Actal