]: SO I S> NC @GSCCJCL 8B B> èo J:S8 BC :99>FS SH:BC...

Post on 13-Jun-2019

214 views 0 download

Transcript of ]: SO I S> NC @GSCCJCL 8B B> èo J:S8 BC :99>FS SH:BC...

18 vrijdag29november2013

KP

BieSommen, IngeDaems,Karolien, Julie, Stijn enJan in de tent vanFrietrock. Foto Wiggenraad

In het kader van de week van deFrietorganiseertfrituurDenHorstaandeTurnhoutsebaanal voordevijfde keer het festivalletje Friet-rock.Vanvandaagtotenmetzon-dag treden 25 bands live op in detentaandeRetiesefrituur.«Iedereen kan het hele weekendkomengenieten van een frietje eneen optreden», zegt Inge Daems,die samenmethaarman JanDan-neels de frituur uitbaat. «Wij ver-kopendeheletijdsnacksendrank,

waarvanwedandeopbrengstaanhet goede doel schenken. Dat isnormaalgezienMusicForLifevanStudioBrussel. Bij hunactie kan jenu zelf een goed doel kiezen. Ditjaar gaat het geld naar Dagcen-trumDeRusthuif inArendonk.»«Allebandsspelengratis.Erzijnerzelfs die de opbrengsten van hunverkochte cd’s of T-shirts in onsspaarvarkengaan steken.De ver-koop van de snacks gaan we nogvolhouden tot en met 22 decem-

ber. Dan gaanwenaar de Schorrein Boom om ons geld af te gevenaanStudioBrussel.Vorigjaarhaal-den we ongeveer 1.500 euro op.Dat bedrag hopenwe dit jaar op-nieuwbijelkaartekrijgen.»«De voorbije jaren speelden debands hier heel wat verschillendegenres. Dit jaar hebben we tochvooralgekozenvoorhetGraspop-genre.Datishierheelpopulair.»Detoegang voor Frietrock is het heleweekendgratis. (BHR)

RETIE

Vijfde keer muziek en frieten voor goed doel

Kinderen leren over levenmet lichamelijke beperking

Heel wat leerlingen van negenMolse scholen verzamelden gis-teren in zaal ‘t Getouw voor deslothappening van het projectJeugd en Toegankelijkheid. Per-sonenmeteenhandicaplietendekinderen van het vijfde en zesdeleerjaarkennismakenmetdebe-perkingen die zij elke dag erva-ren.Ook tijdensde lessen is extraaandacht gegeven aan levenmet

een handicap. De kinderen over-handigden een slotrapport overde toegankelijkheid van enkeleMolsegebouwen,vandestoepenin de gemeente en van de over-steekplaatsen voor mensen meteenbeperking.Hetprojectwaseen initiatief vanhet gemeentebestuur en de Ad-viesraad voor Personen met eenHandicap. (BHR)

MOL

Leerlingen kwamenzelf aan hetwoord over hun ervaringenmet levenmet een beperking. Foto Vanderveken

Grabbelpas in kerstvakantieDe Jeugddienst van Herentalsorganiseert tijdens de kerstva-kantie verscheidene Grabbel-pas-activiteiten. Dit jaar staandie inhettekenvanlucht, ruim-teenvogels.Ophet programma staanondermeer een bezoek aan Cosmo-drome in Genk, een kennisma-king met echte roofvogels, hettimmeren van een vogelkastjeendebouwvaneenwaterraket.Het volledige programma staatbinnenkort op www.jeugd-dienstherentals.be. Om kinde-

ren in te schrijven voor eenGrabbelpas-activiteit kan jevanafmaandag9decemberom17 uur terecht aan de balie vande Jeugddienst of opdevoorge-noemdewebsite.Vanafdinsdag10 december kan je ook telefo-nisch inschrijven.Om deel te nemen, heb je eenGrabbelpas nodig. Die kost 4euro. Meer informatie: dienstJeugd- en Ontwikkelingssa-menwerking, Stadspark z/n, te-lefoon: 014/21.21.86., info@he-rentals.be. (JOBG)

HERENTALS

Provinciebestuur schrapt 50 banenEen50-tal ‘zachte’ afvloeiingenzondernaakteontslagen, géénhogerebelastingenenveel cen-tenvoor fietswegen, scholen-bouwengehandicaptensport:dat zijndeklemtonenvandeprovinciebegrotingvoordeko-mendezes jaar.Deoefeningwasaartsmoeilijkvoordedeputatie.Deverkoopvanvastgoedzalhetgathelpendichten.

«We zitten nu op de rand vanonzemogelijkheden», erkent ge-deputeerde voor financiën Lud-wig Caluwe (CD&V). «Maar on-danks alles wilden we wél ge-zondblijven investeren.»

Hierendaar isde trukendoosbo-vengehaald om de rekening tedoen kloppen. De deputatie gaatvoordebegroting2014deinkom-stenanders inschattendandege-woonte was. Winst: 8 miljoeneuro. «Dat kunnen we omdat dehogere overheid vroeger de in-komsten altijd erg zuinig raam-de», zegtCaluwé.Eenandervoor-beeldzijndewerkingskosten.Dieliggenjaarlijkssteevast4procentlagerdangeraamd.»Uiteraarddoetookhetpersoneelzijnduit inhet zakje. In twee jaarmoeten50mensenafvloeien.Datlukt door gepensioneerden encontracten van bepaalde duur

niet te vervangen. Verder ver-wacht de deputatie een bijdragevan 1,3 miljoen van drinkwater-maatschappij Pidpa, al wordtdaarovernogonderhandeld.

UitverkoopDeprovinciewil 20miljoen eurohalen uit de verkoop van patri-monium. Blikvanger is het Pro-vinciaal Veiligheidsinstituut -met de koningin Fabiolazaal - inde Jezusstraat.Datgebouw,vlak-bij de dureMeir, zou eenmiljoenof 10moetenopbrengen.Anderegebouwen op de lijst zijn het ar-rondissementscommissariaat,hetQvit-kloosterenhetParkhuis

(naasthetProvinciehuis).

GielsBosTochiserookeenkoffervol inves-teringen. Het nieuwe provincie-huis is de zwaarste hap, met 90miljoen euro. Tegen 2017 moethetklaarzijn.Voorfiets-o-stradesén betere fietsinfrastructuur re-serveert de provincie 27miljoeneuro. Het GielsBos voor mensenmet een handicap krijgt een in-jectie van 11 miljoen. Daarmeeworden onder meer energiezui-nigewoningenenzorgwoningengebouwd. 11 miljoen euro gaatnaar de restauratie van de Land-loperskolonieinMerksplas. (PHT)

ANTWERPEN

ANDERSVALIDENTERUGVAN 13-DAAGSE REIS IN NICARAGUA

«Dit avontuur maakt ons sterker»GEEL/ARENDONK

ROBBY DIERICKX

De reis naar Centraal-Amerikawaseenorganisatie vanU/TURN,een project dat na het televisie-programma ‘Voorbij de grens’ isopgericht. In dat programmatrokken tienandersvalidenacht-tiendagennaarNicaraguaomhetland te doorkruisen. Alleen doorsamen te werken, konden ze detochttoteengoedeindebrengen.Omdat de reis een enorme posi-tieve impact had op de deelne-mers besloot To Walk Again, devereniging van de gehandicapteatleet Marc Herremans die laag-drempeligeenaangepaste sport-en bewegingsactiviteiten aan-biedtaanandersvaliden,U/TURNop te richten. Op 14 novembertrokken twaalf andersvalidennaarNicaragua,waarzehunper-soonlijke grenzenwildenverleg-gen.

OokStefGeeraertsuitGeelenKri-stofNijsuitArendonkstaptendiedag op het vliegtuig. Stef heefteen spanning in zijn spierenwaardoor hij moeilijk loopt. Kri-stof is blind. De twee groeiden inNicaraguaenormnaarelkaartoe.«We hebben elkaar heel vaakmoeten helpen», vertelt StefGeeraerts.«Zobeklommenwesa-men een vulkaan van 675 meterhoog. Kristof ondersteunde me

omdat ik moeilijk kan stappen,terwijl ik hemnaar boven gidste,aangezienhij blind is.»«Vooraf kenden we elkaar niet,maar al heel snel haddenwe eenzekere band», gaat Kristof Nijsverder. «Je moet op elkaar ver-trouwen om die vulkaan te kun-nen beklimmen en dat brengt jedichterbij elkaar.»De deelnemers legden heel watkilometers te voet af en over-

nachtten in tenten. Debedoelingwassterkerterugtekeren.«Endatis zeker gelukt», meent Stef.«Vooraf had iknooit durvenden-ken dat ik dit allemaal zou aan-kunnen.Bij de start vanelkavon-tuur lijkt het allemaal onmoge-lijk, maar uiteindelijk kan je jegrenzen toch verleggen. Uiter-aard geeft het je een fantastischgevoelwanneerjedingenkanbe-reiken die je helemaal niet ver-

wacht had. Ik ben heel tevredendat ik dit avontuur meegemaaktheb. Ikheblanggetwijfeldomtoete happen omdat het extreemzwaar leek.»Ook Kristof blikt tevreden terug.«Hetwasdeeerstekeerdat ikaanzo’n evenement deelnam, maarik wil het zeker opnieuw doen.Tegenvakantiezegikgeen‘neen’,al is het vooral het avontuurlijkedatmezoaantrok inditproject.»

KristofNijs enStef Geeraers gisteren bij hun terugkeer op de luchthaven inZaventem. Foto Baert

Moemaar sterker dan ooit: zo keerden StefGeeraerts (21) uit Geel en Kristof Nijs (32) uitArendonk gisteren samenmet tien andere an-dersvaliden terug van dertien dagen avontuur inNicaragua. Ze beklommen er ondermeer eenvulkaan. Het doel? Elkaar helpen en sterker te-rugkomen. «En dat is zeker gelukt», klinkt hetbij de twee.

WESTERLO

Inbraak in leeg huisAanVoorteindeinWesterlozijndieveneenleegstaandewoningbinnengedrongen. De daderskondengeenbuitmaken. (JVN)

MEERHOUT

SchuifraamopengebrokenDievenhebbenwoensdagnachteenschuifraamvaneenwoningaan de Heideweg in Meerhoutopengebroken. De bewonersstelden de inbraak donderdag-ochtend vast. Het is niet duide-lijkhoeveel er gestolen is. (JVN)

LILLE

Koersfiets wegIndeBroekzijstraat inLille is in-gebroken in een garage. De da-ders reden wegmet een koers-fiets.Dediefstal isgisterochtendrond9uuropgemerkt. (JVN)

HULSHOUT

iPad uit auto gejatAan Hoekske in Hulshout isdonderdag ingebroken in eenauto. De dieven gingen aan dehaalmeteen iPad. (JVN)

RETIE

Verhalen op caféover Zwette TrienIn vier Retiese cafés kan je opzondag 1 december opnieuwluisteren naar straffe verhalen.Tussen14.30en17.30uurkanjein cafés Amelie, Bazaar, DenBrandenFoli-Aterechtompak-weg het verhaal van ZwetteTrien of Zatte Peer te horen. Devertellers verplaatsen zich tus-sen de cafés, zodat je zelf op jefavoriete locatie kan blijvenplakken.Toegangisgratis. (BHR)

HULSHOUT

IOK haalt voortaangrof vuil opDegemeenteraadvanHulshoutheeft beslist dat vanaf 1 januariIOK Afvalbeheer de ophalingvan grof vuil overneemt van degemeentediensten. Hulshout-enarenkunnenin2014vierkeerhun oude salons, matrassen enalwatniet inderestafvalcontai-nerpast, latenophalen. «Behal-vede frequentie ende instantieverandert er voor onze inwo-ners niets», zegt schepen vanMilieu Rist Heylen (Groen).«Sinds de instap in het Diftar-systeem is de gemeentelijkeTechnischedienstnietmeeruit-gerust voor een afvalophaling.De tijd die vrijkomt, gaat naargroenonderhoud.» (JOBG)

MOL

Jongen gewondC.S. (16) uit Mol is donderdagom 8 uur gewond geraakt bijeen ongeval op het kruispuntvan de Zuiderring met de Pos-telsesteenweg. De jongemankwam er op zijn bromfiets inaanrijding met een vrachtwa-gen.Diewilde indraaien. (JVN)

JE MOET ELKAARVERTROUWEN OMEEN BERG SAMENTE BEKLIMMENEN DAT BRENGTJE DICHTERBIJ ELKAARKristof Nijs

19

KP

vrijdag29november2013

Stad stelt meerjarenplanning voorHOOGSTRATENEennauweresamenwerking tussendestadsdienstenenhetOCMW,eenver-keersveiliger centrumendeuitwerkingvandesportinfrastructuur rondhetzwembad.Het zijndriebelangrijkekrachtlijnenuitdeBeleids -enBeheers-Cyclus (BBC),hetbeleidsplanvanHoog-stratenvoordevolgende jaren.

NetzoalsbijalleandereVlaamsegemeen-ten, kan ook Hoogstraten niet teveel uit-geven. Volgens het stadsbestuur zijn ergeen schulden, maar toch moeten ze de

uitgaven beperken tot een minimum. Zodenkthetstadsbestuureraanomefficiën-teromtespringenmetmiddelendoorbe-paaldedienstentefusioneren.«WewillendedienstenvanhetOCMWende stad zo-veel mogelijk onderbrengen in dezelfdegebouwen en ook dubbele functies groe-peren», zegt burgemeester Tinne Rom-bouts. «Er zullen geen mensen moetengaan,maarwedenkenerweloverombe-paaldemensennabijvoorbeeldhunpen-sioen niet meer te vervangen. Mogelijkkomtereenheroriënteringvandehuidige

personeelslijst.»Daarnaast denkt de stadook aaneenuniformeuitbouwvande lo-ketten met eventueel ook installatie vane-loketten. Zo kunnen mensen voor be-paaldeinformatieophet internetterecht.«Omzekervoldoendemiddelentehebbenoverwegen we ook de verkoop van deoudevoetbalvelden inMinderhout.Maarconcreet is dat plan nog niet», geeft sche-penvanFinanciënMarcHaseldonckxnogmee.Opveiligheid inhet centrumblijft ookditstadsbestuur enorm inzetten. Hoogstra-

tenheeftheelwatscholenindestadskernen tegelijk loopt de N14, een drukke ge-westweg, dwarsdoorhet stadje.Datblijftvoor heel wat inwoners een heikel punt.«De zebrapaden zullen aangepakt wor-den, we gaan extra lichtpunten aanbren-gen en het aantal parkeerplaatsen langsdewegwordt herzien», verduidelijkt Ha-seldonckx. «Daarnaast blijft het bannenvan zwaar vrachtverkeer uit het centrumvoor ons topprioriteit. We hebben deANPR-camera’s voor trajectcontroles.»(DVGT)

KrisBackx bij een overgebleven tractor. De gestolenJohnDeere ziet er gelijkaardig uit. Foto Vanderveken

Dieven rijden wegmet dure landbouwtractorenBij een loonwerkersbedrijf enineenboerderij indeBosstraatinWesterlohebbendieven indenachtvanwoensdagopdon-

WESTERLO

derdag telkenséén tractorgesto-lenvanhetmerk JohnDeere.Debuit is in totaal een200.000eurowaard.

Kris Backx van het gelijknamigeland-entuinbouwbedrijf aandeBosstraatginggisterochtendzijndomeincontrolerenvoorhijaanzijn werkdag begon. «Dat doe ikaltijd.Toenik indeloodsopmijnbedrijf ging kijken, schrok ikenorm. Eén van mijn tractorenwas weg», begint Kris te vertel-len.Direct daarna kwamenKris’ bu-renvanboederijVermeulenaan-gelopenmet demededeling datook bij hen een tractor was ge-stolen. Beide tractoren zijn vanhetmerk JohnDeere. «Dat is hetbeste merk onder de tractoren.Bovendien waren beide machi-nesnogvrijnieuw.Zewarenam-per twee jaar oud», vertelt Kris.«Als ik snel reken, bedraagt dewaarde zeker200.000eurovoorde twee tractorensamen.»VolgensKrisBackxzijndedievenzeergoedvoorbereidtewerkge-gaan.«Zezijneerstbijmijnbuur-man een oprijbrug gaan halen

om de tractoren op een meege-brachte vrachtwagen tekunnenladen. Die vrachtwagen haddenze op voorhand geparkeerd aanhet containerpark, aan de Tech-nische dienst van de gemeentein de Oevelse Dreef, achtermijndomein. Nadat ze de tractorenbijonshaddengestolen,kondenze die dan op hun gemak op devrachtwagenladen»,verteltKris.Vervolgens reden de dievenlangsdeOevelsedreefweg.

Niks gemerktZowelKrisalszijnburenhebbennietsgemerktvandediefstal.«Ikben er kapot van. Het gaat omeensupergrootbedragen ikhebdie tractor nodig om te werken.Gelukkig is het drukste seizoenvooronsnetvoorbij»,vervolgtdeeigenaarvanhet familiebedrijf.Wie ietsgemerktheeft,kancon-tact opnemenmet de politie op014/53.96.00 of met Kris Backxop014/71.03.30. (JOBG)

VIJF INBRAKEN INVOORAVONDTERWIJL SLACHTOFFERSTV KIJKEN

Bewoners beneden, dieven bovenEINDHOUT

JEF VAN NOOTEN

Depolitie inGeel hadwoensdag-avond de handen vol. In een halfuur kwamen er maar liefst vijfmeldingen van woninginbrakenin Eindhout, bij Laakdal. De da-ders viseerden woningen in deViooltjesstraat, Toekomststraaten Kerkhofweg. Telkens klom-menzeopeendakomvervolgenseen raam te forceren. Terwijl denietsvermoedendebewonersbe-nedentelevisiekeken,doorzoch-tendedievendekamersopdebo-venverdieping.Rond 19 uur zijn ze op heterdaadbetrapt in de Toekomststraat.«Mijnbuurvrouwgingbuiteneensigaretje roken», getuigt MariaGeerinckx uit de Toekomststraatin Eindhout. «Ze hoorde iets ophetdak.Zeriepnaarhaarmanomtevragenof diedaaraanhetwer-kenwas.Wellichthaddendedie-ven toen door dat ze betrapt wa-ren,wantmeteendaarnahoordemijn buurvrouw gerommel en

eenbonk.Zezagtweemannenoponsdak springen.»De vrouw die de inbrekers be-trapte, riepmeteenhaarzoonomtecontrolerenofertochniemandmeer indewoningwas.Datbleekniet het geval. Daarna klopte zesnel aanbij de familieGeerinckx.«Naast onshuis loopt eenpaadje.Wellicht zijn ze langs daar ge-vlucht.Het iswel een raadselhoeze uit onze tuinen zijn wegge-raakt, want nergens is de omhei-ning stuk», verteltMaria.

Achtervolging«Met de buurjongen hebben wede achtervolging op de dadersnog ingezet, maar we hebben zenietmeer gevonden. De politie islangsgeweestmet speurhonden,maar tevergeefs. Er zijnwelvoet-afdrukkengevonden.Mogelijk le-vert dat nog iets op. De inbrekerswarentweegroteensmalleman-nen.Zehaddeneengrijzekapop.»Later bleek dat de dieven ook bijde familie Geerinckx waren bin-

nengedrongen. Via een plat dakforceerden ze een raam en door-zochtenvervolgensdebovenver-dieping. Ze stalen een geldkistjemet 800 euro en een portefeuillemet200euro.«De dieven hebben de hele bo-venverdieping doorzocht terwijlwij televisiekeken. Jemoetonge-looflijk veel lef hebben omdat tedoen. Als mijn buurvrouw niettoevallig ging roken, hadden zelater op de avond wellicht nogmeer inbraken gepleegd», ver-volgtMaria.

MariaGeerinckx in haar tui. Ook in haar huis drongen de boeven binnen via het plat dak. Foto VDV

Inbrekers zijn woensdagavond in Eindhout Opminstens vijf plaatsen een woning binnenge-drongen. De dadersmaakten telkens buit terwijlde bewoners gewoon thuis waren. «Ze doorzoch-ten de bovenverdieping terwijl wij beneden tvkeken», vertelt Maria Geerinckx. Zij is 1.000euro cash armer.

Campagnemoet overlaststudenten verminderen

DepolitiezoneGeel-Laakdal-Meerhout isgestartmeteenaffi-checampagnedieoverlast vanstudentenmoetverminderen.Depolitie vraagtdestudentengeluidshinder tebeperkenenrespect tehebbenvoordebuurtendebewoners.

«Directe aanleiding is een korteopstoot van overlast van een jaargeleden in de omgeving van en-kele studentencafés», zegt wijk-coördinator Martine Smets vande politiezone. «Een groot pro-bleem is er niet in Geel, maarwemerken tochwel dat er regelma-tigmeldingenbinnenkomenvanoverlast. Dat gaat voornamelijkom iets kleinere feiten zoals hetomduwen van brievenbussen,wildplassen of vandalisme. Deoverlast situeert zichvooral indeomgeving van fuiflocaties als DeWaai,zaalHolveniaof indebuurt

van enkele tentfuiven. In overlegmet ThomasMore en studenten-verenigingen hebben we beslisteenaffichecampagnetestarten.»De affiches, die de politie ver-spreidt indestudentenhuizenenin de Thomas Morehogeschool,sporen studenten aan respect tehebben voor de buurt en de ei-gendommen van bewoners, engeluidsoverlast tebeperken.

Fijne tijdOokdeThomasMorehogeschoolschaart zich achter die bood-schap. «We hebben een heel ac-tief verenigingsleven na de les-uren», reageert Lieselotte Hey-mans. «Soms veroorzaakt datoverlast .Wewillendatonze stu-denten rekeningen houden metdebuurt,maarwewillenookdatzij een fijne studententijd bele-ven.We proberen een juistemixtevinden.» (BHR)

GEEL

HULSHOUT

Juwelen enhandtas wegInbrekers hebben juwelen eneen handtas met daarin eenportefeuillegestolenineenwo-ning aan Bruiersveld in Huls-hout. De indringers forceerdenwoensdagnachthetcilinderslotvandeachterdeur. (JVN)

VOSSELAAR

KettingzaagverdwenenIn de Kerkstraat in Vosselaarhebbendievenwoensdag inge-brokenindegaragevaneenwo-ning. De bewoners ontdektenwoensdagavondrond19.25uurdat er een schaafmachine eneen kettingzaag uit de garageontvreemdwaren. (JVN)

OLEN

Gerief gestolenuit tuinhuisDieven zijn een tuinhuis bin-nengedrongen aan Gerheide inOlen. Zegingenaandehaalmetelektrischwerkgereedschap.Deinbraak is donderdagochtendom7uurontdekt. (JVN)

GEEL

Huis doorzochtBewoners uit Gasthuisheide inGeel ontdekten woensdag-avond bij hun thuiskomst rond23 uur dat er was ingebroken.Dedadersbrakendeachterdeuropen en doorzochten de wo-ning.Debuit isnogniet gekend. (JVN)

OUD-TURNHOUT

Fietsster gewondop kruispuntEen 54-jarige vrouw uit Oud-Turnhout isdonderdagochtendgewond geraakt op het kruis-puntvandeSteenwegopRavelsmet de Kuiltjesstraat in Oud-Turnhout.Slachtoffer N.J. kwam er methaar fiets in aanrijdingmet eenauto. Ze is naar het Sint-Elisa-bethziekenhuis inTurnhoutge-bracht. (JVN)

In de Toekomststraat stalen dedaders geld. In tweewoningen indeViooltjesstraat zijn telkens ju-

welen ontvreemd, en dat wastenslote ook de buit in de Kerk-hofweg.

Extra patrouilles tegen inbrakenNu het ‘s avonds vroeg donker is,stijgttraditioneelhetaantal inbra-ken. De politie in Geel is een actiegestart om het aantal woningin-braken terug te dringen. «Er zijndagelijksextraploegendiehoofd-zakelijk op woninginbraken wer-ken»,zegtkorpschefDirkVanAer-

schot. «Er zijn patrouilles in in-braakgevoeligebuurten,controlesvan voertuigen en personen,... Ende politieagenten delen flyers uitmet preventietips.» Wie iets ver-dacht ziet in Geel, Laakdal ofMeerhout kan de politie bellen ophetnummer014/56.47.00. (JVN)