Download - Randeevoe Oudenaarde 23

Transcript
Page 1: Randeevoe Oudenaarde 23

G R A T I S M A A N D B L A D

e23

GR

ATIS

MA

AN

DB

LA

D -

eDIT

Ie O

UD

eNA

AR

De

- MeI

201

2

v o l l e y b a l c l u b e v o • n e o s e i n e • n o t t h e b e a t l e st R i s t e R o • v e R D W e n e n b R o u W e R i J e n i n o u D e n a a R D e

Moederdag !

Page 2: Randeevoe Oudenaarde 23

TROLLBEADS kralen zijn stuk voor stuk kleine kunstwerken. Elke kraal heeft zijn eigen verhaal, dat is de grote kracht van TROLLBEADS.

bieden wij u in onze winkel de gelegenheid om te zien hoe een glaskraal gemaakt wordt.

Daarnaast kunt u de uitgebreide collectie van TROLLBEADS bewonderen inclusief de nieuwe Voorjaarscollectie 2012. U maakt met onze Gok&Win-actie kans op een mooie TROLLBEADS prijs en bij iedere TROLLBEADS aankoop ontvangt u een leuke attentie.

EIGEN CREATIESEIGEN ATELIER

www.rogge-juweliers.be

Rogge Juweliers Nederstraat 15

9700 Oudenaarde055 30 37 89

J U W E L I E R S

OP 5 MEI 2012 VAN 14 U TOT 17 U

Page 3: Randeevoe Oudenaarde 23

C O L O F O N

UITGEVER

Design & Publishing Group bvbaSint-Martensstraat 10 9600 Ronse

VORMGEVING EN DRUK

Grafoman Sint-Martensstr.10, RonseWilly De Praeter, GrafomanJessica Coussement, GrafomanAndy Deloose, Grafoman

ALGEMENE COÖRDINATIE

Nathalia Tsala - [email protected] 600 630 - 0497 75 47 63

ADVERTENTIEVERKOOP

Patricia Magerman - 0491 25 99 62 [email protected]

REDACTIE

Frederic de Vos - hoofdredacteurRogier Descamps - algemene redactieChris Van der Steen - algemene redactie

Paul Cox - poëzieNathalia Tsala - algemene redactieHubert Dedoncker - cartoonSven De Spiegeleer - algemene redactieDimitri Maladry - fotografie

EINDREDACTIE Frederic de Vos

© 2012 - Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie en de medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie. Distributie door

06

08

14

10

RANDEEVOE DIGITAAL

www.randeevoe.behttp://issuu.com/randeevoe

inh

ou

d

Not the Beatles De Woeker

Centrum Ronde van Vlaanderen

Volleybalclub eVO ename

NeOS eine

Verdwenen brouwerijenin Oudenaarde

Fotoreportages

Activiteitenagenda

Wedstrijd

Poëzie Kop van de maand

04

06

08

10

14

16

18

20

22

3

Page 4: Randeevoe Oudenaarde 23

DE

WO

EK

ER

CU

LTU

UR

RANDEEVOE SCHENKT

2 vrijkaarten

[email protected]

RANDEEVOE SCHENKT

2 vrijkaarten

[email protected]

Vandaag de dag worden we overspoeld door mu-ziek : van de autoradio tot de televisie, overal zijn de digitale tonen te horen van de laatste hitjes. Meestal gezongen door eendagsvliegen, die na enkele weken aan de top van de hitparade alweer vergeten zijn. Slechts enkele groepen zijn goed genoeg en gezegend de tand des tijd te overleven.

Iets meer dan vijftig jaar geleden werd in Liverpool een groepje gevormd, genaamd ‘The Beatles’, dat tijdens de jaren zestig de hitparades zou domineren. Van Groot-Brittannië tot Tokyo, overal werden ze als goden onthaald en konden duizenden hun bekende wijsjes meekelen. Begin jaren zeventig viel de groep uit elkaar, maar de muziek blijft tot vandaag springlevend.

Tal van tributebands houden de muziek van � e Beatles in ere. Waaronder ‘Not � e Beatles’, een band van eigen bodem. Dit viertal speelt sinds 1995 met

succes de prachtige muziek van � e Beatles. Na een toevallige ontmoeting in Covent Garden (Londen) maken de Vlaamse en Nederlandse jongens van de revival van � e Beatles hun levenswerk. Met hun onvervalst Liverpools accent, met exact dezelfde opstelling en de typische sound brengen de zangers en muzikanten de periode waarin � e Beatles zelf nog live speelden terug tot leven. U mag er zeker van zijn, de zwarte Beatles-pakken en -boots blijven ook niet achterwege.

Het optreden van ‘Not � e Beatles’ kadert in het project ‘muziekbeleving in Oudenaarde in de jaren zestig’. Een project waarin een ode aan � e Beatles uiteraard niet mag ontbreken. Een aanrader voor allen die zich nog eens willen overgeven aan de tijdloze meezingers van één van de beste groepen aller tijden.

(Tekst : Rogier Descamps)

Not The Beatles+ support act : � e Fogerty ShowVrijdag 25 mei 2012 om 20 uin de Qubus Oudenaarde

Beverly en Laurent zijn een keurig koppel. Maar net als alle andere echtparen hebben ze hun vreemde en eigenaardige kantjes : Beverly is een would-be vamp die op Demis Roussus valt, haar man is een stijve pennenlikker die in vastgoed handelt. Wanneer de nieuwe buren hun intrek nemen, organiseren ze een cocktailparty om hen te verwelkomen. De kennismaking verloopt vlot, maar na enkele rondjes wordt het moeilijk de sfeer gezellig te houden.

Het stuk werd in de jaren zeventig geschreven door de Britse cineast Mike Leigh en werd door Tristero herwerkt tot een kitscherig schouwspel, volledig in de sfeer van de jaren zeventig. Het herwerken van een komedie is steeds gevaarlijk, maar gelukkig bezi� en de acteurs van Tristero genoeg ervaring en � nesse om het project tot een goed einde te brengen. De recensies in verschillende Vlaamse kranten waren alleszins unaniem positief.

In Groot-Bri� annië is het stuk een klassieker geworden en markeert één van de hoogtepunten in Leighs carrière. De Britse cineast begon als assistent-regisseur, na verschillende kunstopleidingen te hebben door-lopen. Leigh werd vooral bekend door zijn eigenzinnige werkmethode: hij begon steeds zonder script en liet zijn acteurs vrij improviseren. Pas op het einde van het project schreef hij een � nale versie van het script uit. Een organische werkwijze die meer dan eens tot verrassende resultaten leidde. Dat Tristero een stuk van Leigh uitkoos is niet toevallig : net als de cineast staan ze bekend om hun eigenzinnige werkwijze en aandacht voor kleine details.

‘Abigail’s party’ is een hilarische komedie, uitermate ontspannend. Een herneming die niet in de schaduw van het origineel staat, maar haar op een eigenzinnige wijze recht doet.

(Tekst : Rogier Descamps)

Tristero‘Abigail’s party’Zaterdag 12 mei 2012 om 20u30in De Woeker

Met : Kristien De Proost, Youri Dirkx, Lorenza Goos, Iris Van Cauwenbergh en Peter Vandenbempt

4

Page 5: Randeevoe Oudenaarde 23

PROMOTIE

HAAGSCHAREN

VERHURING TUINMACHINES

Fourneau & zoonLand- & tuinbouwmachines

Ommegangstraat 126 • 9680 Maarkedal • 055 21 99 [email protected] • www.fourneau-zoon.be

Magazine vol kleur en inspiratie - lente 2012

kleur zelf je interieur met de colora

kleurtool

Opposites interact nieuwe trendcollectie

Dossier

babykamers

Binnenkijken bij een colora coach

Colorez votre intérieur avec

l’outil couleur colora

Opposites interact Nouvelle

collectioN teNdaNces

Dossier

chambres de bébé

Un coup d’œil

chez un coach colora

Magazine plein de couleurs et d'inspiration - Printemps 2012

Magazine plein de couleurs et d'

Magazine vol kleur en inspiratie - lente 2012

kleur zelf je interieur

met de colora

kleurtool

Opposites interact nieuwe

trendcollectie

Dossier

babykamers Binnenkijken

bij een colora coachHet nieuwe magazine ligt in de winkel.Ontdek:•De 40 nieuwe trendkleuren.•Babykamers in verschillende kleuren & stijlen.•Nieuwe look voor klassieke bungalow.

haal nu je gratis exemplaar

Hout buiten in de kijker Je ramen schilderen? Of is je afsluiting aan een opfrissing toe? Je vindt bij ons tal van afwerkingsmogelijkheden: beitsen, vernissen, dekkend schilderen, oliën… het kan allemaal.

De Bruwaan 23D | 9700 OudenaardeTel. 055 30 42 11|Fax 055 30 49 76

colora.oudenaa[email protected]|www.colora.comopen: ma-vrij 8u30-12u30 | 13u30-18u

zaterdag 9u -17u

colora oudenaarde

Nederstraat 209700 Oudenaardetel. 055 31 18 01

www.vanommeslaeghe.be [email protected]

Zijdezacht comforttot op het eind

van de dag

Ontworpen met een oppervlak

van meer dan 80% water

wat bijna hetzelfde is

als het oppervlak van je oog,

lanceert deze hoogzuurstofdoorlaatbare lens*

een nieuw tijdperk

voor contactlenzen

een nieuw tijdperk voor comfort.

Kom nu deze revolutionaire daglenzen ontdekken bij uw

contactlensspecialist

Page 6: Randeevoe Oudenaarde 23

6

CU

LTU

UR

Sinds enkele maanden raast het peloton door het Vlaamse land. Naast de wegen schreeuwen duizenden supporters hun kelen schor. Het wielervoorjaar is uit zijn startblokken geschoten en dat zal iedereen geweten hebben, zeker de Oudenaardisten : voor het eerst kwam de aankomstlijn van Vlaanderens Mooiste in onze stad te liggen. Maar Oudenaarde richt zich niet enkel tot de profrenners : in het Centrum Ronde van Vlaanderen komt de gewone wielertoerist tot zijn trekken. Een kort overzicht van wat het centrum de komende maanden in pe� o hee� .

Naar goede gewoonte komt de Vlaamse wielergeschiedenis uitgebreid aan bod : de tentoonstelling ‘een leven in Wit en Zwart’ geeft een inkijk in de carrière en het leven van Freddy Maertens. De tentoonstelling is geïnspireerd door het gelijknamige boek van de hand van Rik Vanwalleghem. De carrière van Maertens was gevuld met triomfen en tragiek, rijkdom en armoede : in korte tijd vergaarde hij grootse roem, maar verzonk daarna in de anonimiteit. Meer dan eens moest Maertens zichzelf uit het slop trekken, weg van zijn demonen. ‘Een leven in Wit en Zwart’ toont op beklijvende wijze hoe Maertens de verschillende periodes in zijn beruchte carrière beleefde en welke sporen die nagelaten hebben.

Voor die fanatieke wielertoeristen staat een loodzware uitdaging op het programma : de Gouden Flandrien. Hoewel het niet om een wedstrijd gaat, valt er toch eer te rapen : deze fietsmarathon loopt over een parcours van maar liefst 250 kilometer en verbindt drie bestaande Ronde van Vlaanderenroutes met elkaar. De renners staan voor een tocht met 25 hellingen en 25 kilometer kasseien, enkel voor de echte doorzetters. Wie er in slaagt de route volledig uit te rijden kan een officieel Gouden Flandrienshirt aankopen voor de inkoopprijs van €30. Zowel het deelnemersveld als het aantal Gouden Flandriens neemt elk jaar toe. Wie net iets minder ambitieus is kan zich aan de Zilveren Flandrien (150 kilometer) of de

Bronzen Flandrien (72 kilometer) wagen. Het Centrum Ronde van Vlaanderen staat in voor technische ondersteuning, bevoorrading en extra bepijling langs het parcours. De ultieme uitdaging voor de ambitieuze wielertoerist.

Daarnaast organiseert het Centrum Ronde van Vlaanderen in samenwerking met Ladies Fun Sports, de ‘Ladies Fun Ride’, een evenement voor de vrouwelijke wielertoeristen. De deelnemers kunnen kiezen tussen een lang parcours (75 kilometer) of een kortere versie (35 kilometer). Startpunt is de markt van Oudenaarde. Er wordt ook een Deluxe-editie aangeboden met ontbijt, een goodiebag en workshops.

Met de Gouden Flandrien staat alvast de absolute krachtmeting op het programma en kunnen de dames ook deelnemen aan de Ladies Fun Ride.

Maar men hoeft niet per se zelf de fiets op : wie het wat rustiger aan wil doen, kan genieten van de prachtige tentoonstelling ‘een leven in Wit en Zwart’.

Oudenaarde is meer dan de aankomstlijn van Vlaanderens Mooiste : in onze stad staat de liefde voor de wielersport centraal, met het Centrum Ronde van Vlaanderen als kloppend hart.

(Tekst : Rogier Descamps)

Centrum Ronde van Vlaanderen

Page 7: Randeevoe Oudenaarde 23

M. Van Torhoutstraat 179 - Oudenaarde (Ename)0495 43 94 82 - [email protected]

bruno.[email protected] of mail voor een gratis prijsofferte !

De Busscher BrunoAlle behangwerken

Alle binnen- en buiten schilderwerkenSpeciAliteit: het Schilderen vAn buitengevelS

CHAUSSURES - SCHOENENLEDERWAREN - MAROQUINERIE

RENAIX - RONSE RUE DU POIVRE 9-11, PEPERSTR. - 055 21 19 67ma/lu - za/sa: 9.00 -12.00 & 13.30 -18.30

GENT KOESTRAAT 13-15 - 09 223 28 25ma/lu - za/sa: 10.00 -18.30

DAMES

HEREN HOMMES

JUNIOR

LEDERWARENMAROQUINERIE

DAMES BARACHINI, BRUNATE, CAMPER, FLY LONDON, GADEA, GEOX, GUESS, JANET & JANET, J’HAY, MARIPE, MARUTI, MISS CLAIR, MISS MOOZ, EL NATURALISTA, NERO GIARDINI, PETER KAISER, REPLAY, RIVER WOOD, SCAPA, SCHOLL, SOFTWAVES, STRAFFORD, TALKING FRENCH, TRUMANS, VOLTAN, ZINDA, BIRKENSTOCK, LA TROPEZIENNE, CYPRES... HEREN AMBIORIX, BJORN BORG, BLACKSTONE, CAMPER, COQ SPORTIF, FLORIS, GEOX, GUESS, MARUTI, EL NATURALISTA, RIVER WOOD, SEBAGO, VAN BOMMEL, CYPRES... JUNIOR BJORN BORG, COQ SPORTIF, ELI PAPANATAS, GATTINO, GEOX, REPLAY, RIVER WOOD, TIMBERLAND, LA TROPEZIENNE, CYPRES...

www.jeandelaere.be

Rooigem 27Oudenaarde (Mullem) Tel. 09 383 61 30

Toonzaal gesloten op donderdag

KOUDYZER BVBADE spEciAlist

Eine

Mullem

Huise

Gent

Molen

Dorp

Oud.

Ronse

KruishoutemRooigem 27

Page 8: Randeevoe Oudenaarde 23

8

SP

OR

T

In 1975 op het kerkplein van Ename kwamen regelmatig enkele sportieve jongelingen samen om een partijtje volleybal te spelen. Algauw werd er besloten om zich in te schrijven in de o� ciële competitie. In 1976 werd de daad bij het woord gevoegd en trad de Enaamse Volleybal Organisatie, kortweg EVO genaamd, aan in de derde provinciale reeks van het Oost-Vlaams Volleybalverbond. Hun verhaal…

Uiteraard bestond die toenmalige ploeg uit Enaamse jonge en al wat minder jonge spelers. Een herenploeg in het volleybal bestaat uit 12 spelers waarvan er 6 op het terrein staan. Op het kerkplein, bijna le� erlijk onder de toren, werden op zondagnamiddag de thuismatchen gespeeld. Weer of geen weer, van september tot april (herfst, winter en prille lente) kon men om de veertien dagen genieten van volleybalspektakel.

Door de bouw van de stedelijke sporthal koos ook EVO Ename in plaats van nog in openlucht te spelen voor een warme sportzaal en betwiste vanaf medio de jaren tachtig zo hun thuismatchen aan de Oudenaardse Rode Los. In 1988 moest wegens een zware brand in de stedelijke sporthal de club noodgedwongen uitwijken naar een ‘voorlopige’ andere zaal. In het toen pas geopende sportcentrum Recrean vond EVO onderdak. En tot op vandaag, meer dan 20 jaar later, is EVO dit sportcentrum nog altijd trouw en speelt het er al z’n thuismatchen.

In 2002, toen EVO in eerste provinciale aantrad met een heel sterke generatie jeugdspelers, speelden ze met hun fanionteam kampioen en maakte de club voor het eerst in haar geschiedenis de overstap naar het Landelijke volleybal van de Vlaamse Volleybal Bond, namelijk tweede divisie. Nog eens een jaar later vierden ze opnieuw feest nadat diezelfde ploeg spelers met grote onderscheiding kampioen werd. Ze promoveerden nu naar eerste divisie. Na een verblijf van vijf seizoenen in eerste divisie zijn ze het afgelopen seizoen weliswaar terug gezakt naar tweede divisie.

Met meer dan 100 spelende leden is EVO Ename zowat de grootste volleybalclub van Zuid-Oost Vlaanderen. Ze kunnen � er zijn op een stevig onderbouwde jeugdwerking, met daarnaast drie herenploegen, waarvan er twee ploegen in de provinciale reeksen spelen en de A-ploeg in Divisie aantreedt.

Aangezien ze heel wat investeren in hun jeugd mogen ze er � er op zijn dat ze momenteel op dit niveau de enige ploeg zijn die, op twee spelers na, met eigen jeugdspelers aantreden in competitie.

Het bestuur van EVO bestaat uit twaalf mensen. Ieder seizoen opnieuw moeten er heel wat inspanningen geleverd worden om voldoende sponsoring bijeen te krijgen. Dankzij heel wat sponsors - klein en groot - en het organiseren van tal van activiteiten maken zij het mogelijk dat tientallen jeugdspelers naar hartenlust hun favoriete sport ieder jaar weer kunnen beoefenen.

(Tekst : Frederic de Vos – Met dank aan Jo Vande Casteele)

VOLLEYBALCLUB EVO ENAME

Page 9: Randeevoe Oudenaarde 23

Catte Containers voorziet in verhuur van afvalcontainersen stortmogelijkheden op eigen weegbrug

Bedrijvenpark ‘Coupure’ 14 • Oudenaarde [email protected] • www.cattecontainers.beDagelijks van 7.30u-18.30u • Zaterdag van 8u-12u

BESTAAT 10 JAAR !

PARTICULIERENPROFESSIONELEN

055 30 12 73

Containerdienst : Bereikbaar 24/24 - 7/7d - Service binnen de 24uBeschikbaar : Gebroken mengpuin & zeefzand

Page 10: Randeevoe Oudenaarde 23

1010

SA

ME

NL

EV

ING

Meer dan 200 actieve senioren die behalve een kaartje leggen ook begaan zijn met cultuur, reizen, sport en ontspanning vormen de bruisende vereniging Neos Eine. Ruim 30 jaar komen ze elke donderdag samen. Ze wonen lezingen bij met eminente sprekers die hen over allerhande onderwerpen komen vertellen. Ze doen aan petanque of minigolf en gaan ’s zomers regelmatig � etsen en wandelen. Ieder jaar een dagreis en een meerdaagse reis maakt dat de sfeer van vriendschap en samenhorigheid nog verstevigd wordt. Vrienden van vroeger vinden elkaar terug in het gezellige clublokaal het Molenhuis in Eine.

Op donderdagnamiddag staan de kwieke 60-plussers van Neos Eine gezwind te Jiven of te Rock’n Rollen op de dansvloer. Soms mag er ook een trage wals of een slow bijzijn. Je merkt dat ze er zin in hebben en dat ze een reuze gezellige namiddag beleven waarbij iedereen van harte welkom is. Eenzaamheid staat niet in hun woordenboek. Toen Jozef De Brauwere zaliger en zijn vrouw Maria Marchand enkele bevriende koppels uitnodigden om te manillen hadden ze niet gedacht dat er enkele jaren later een bloeiende seniorenvereniging uit zou groeien. Onder de koepel van CRM (Christelijke Rustende Middenstad) kregen ze wind in de zeilen, ontworpen ze een eigen vlag en vormden ze een 10-koppig bestuur dat allerhande activiteiten aanbracht zoals de dansclub ‘Romantica’ of de petanqueclub ‘De Toros’. Paula Craye en Hector Dermout, een kippenboer, stelden hun magazijn gratis ter beschikking, de club bouwde er een petanqueclub uit dat de naam ‘De Leeuwerik’ meekreeg.

In Vlaanderen zijn 180 plaatselijke afdelingen actief met meer dan 27.000 leden. Een 10-koppige staf ondersteunt de plaatselijke verenigingen en staat in voor interessante culturele activiteiten zoals Cirque du Soleil, het ballet van Béjart, concerten van Helmut Lo� i en André Rieu waar ieder lid kan op intekenen. Wie met NEOS op stap gaat weet dat ze aan voordelige prijzen over de beste plaatsen beschikken, met georganiseerd vervoer en vaak nog een etentje of een natje en een droogje.

Neos Eine zit in de seniorenraad met Marie-Josée Van Dorpe en Kasper Geiregat, twee actieve senioren. Via cultuur en ontspanning brengt Neos senioren samen om de vrijgekomen tijd zinvol in te vullen, men ondersteunt de ouder wordende medemensen opdat ze een volwaardige plaats in de samenleving kunnen innemen. Zo wordt er o.a. gewerkt aan een volwaardige pensioenuitkering voor de zelfstandigen.

Neos werpt eveneens zijn blik naar het Zuiden waar minderbedeelden uit Afrika, Latijns-Amerika en Azie het niet goed hebben. Met micro� nancieringen krijgen de zelfstandigen uit het Zuiden de kans hun kleine ondernemingen op te starten om zo aan de armoede of hongerdood te ontsnappen. TRIAS, een Belgische ontwikkelingsorganisatie met een uitgesproken pro� el in kleinschalig ondernemerschap, helpt hen daarbij.

Het bestuur (foto) is in handen van actieve, gemotiveerde vrijwilligers die elke donderdag paraat staan om de leden een � jne dag te bezorgen. Het lidgeld bedraagt 20 € per jaar, verzekering en clubblad inbegrepen.

Meer info via de voorzi� er Jeanine Van Herpe, Molenstraat 28 te Eine, 055 33 01 65 of via de secretarissen Jeanine en Kasper Geiregat, 055 20 60 68 of 0479 78 29 53.

(Tekst : Chris van der Steen)

NEOS EINENetwerk voor Ondernemende Senioren

Page 11: Randeevoe Oudenaarde 23

Tijdelijk grote Tempur Acties in Oudenaarde, Gent-Vrijdagmarkt & Sint-Martens-Latem

• Gratis 2e elektrische bodem bij aankoop matras & bodems• Tot 20 % korting op de Tempur matrassen• 2e Tempur kussen aan halve prijs• 3 maand omruilgarantie

WWW.SPIERS.BE

Spiers SlaapOudenaardeDeinzestraat 65 (aan afrit N60)055 31 10 30

Spiers SlaapGentVrijdagmarkt 3809 225 54 15

Spiers Slaap & Auping Plaza Sint-Martens-LatemKortrijksesteenweg 1809 221 83 83 & 09 221 60 00

NIEUW!Spiers SlaapOostakker Antwerpsesteenweg 999

Méér dan een 5-sterren nachtrust

Spiers Slaap

Nieuwe Spiers Slaap in Oostakker:Openingspromoties in alle Spiers winkels !

Page 12: Randeevoe Oudenaarde 23

Berchemweg 191 • Oudenaarde • 055 30 25 88 • [email protected] • www.tveer.be Grote Markt 27 • Ronse• 055 38 56 58 • [email protected] • www.deacte.be

MOEDERDAG IN ’T VEER

Op zondagmiddag 13/5 serveren wij in ’t Veer enkel ons Menu ’t Veer en onze kreeftenspecial (zie www.tveer.be)

Afhaal moederdagmenu aan 25 euroDuo van 2 warme hapjes

Gegratineerde scampi’s in een duivels currysausjeAspergeroomsoepje

Viswaterzooi met heerlijke stukken vis en pureeFijn appeltaartje met compote en appelschijfjes

Afhaal moederdagbuffet aan 23 euroHeerlijk koud buffet met gepocheerde zalm, gerookte zalm,

tomaat garnaal, scampi’s, eitje met krabsla, gerookte ham, boerenpastei en gerookte eendenborst. Gepresenteerd met rauwe groentjes,

aardappelsla, rijst en 3 soorten sausjes.

Beide afhaalgerechten zijn verkrijgbaar op 12 & 13 mei 2012Bestellen kan tot uiterlijk 11 mei 2012

BUFFET ROYAL IN DE ACTE

Elke zondagmiddag kun je in ‘De Acte’ terecht voor het ‘Buffet Royal’. Vanaf 11.30u starten we met aperitief en hapjes,

nadien volgt er een ruim voorgerechtenbuffet, keuzegerecht als hoofdschotel en nadien nog een royaal dessertenbuffet.

Aperitief, wijnen, dranken en koffi e zijn inbegrepen.

Buffet Royal

€ 49,00 pp all-inKinderen tot 3 jaar gratis

Kinderen tot 14 jaar : €15,00 pp all-in

Reservatie noodzakelijk !

De Acte is elke dag doorlopend open en vanaf 15 u kan u er ook terecht voor

een lekkere pannenkoek of huisgemaakt ijs !Donderdag gesloten.Open : ma. t.e.m. zat. 11u30 -15u & 18u-22u • zon. doorlopend - don. gesloten

moeder-dagtips

Broodstraat 18 • Oudenaarde • 055 31 24 79 • [email protected]

DI-VRIJ 9u - 12u30 & 14u - 18u30 • ZAT 9u30 - 12u30 & 14u - 18u30

lingerie • nachtkleding • babykledingborduren van uw personalisatiekousen • panty’s • donsdekens

keuken-, bed- en badlinnen

OlmOlm

Page 13: Randeevoe Oudenaarde 23

Hoogstraat 44, Oudenaarde, 055 60 52 51

WWW.FORMDESIGNWARE.BEopeningsuren di-vr: 10-12u, 13.30 -18u za: 10-18u

moederdagtips • moederdagtips • moederdagtips • moederdagtips • moeder-

Nederenamestraat 3309700 Oudenaarde0476/[email protected]

OPENINGSUREN:Donderdag, vrijdag en zaterdag van 9u-12u en van 13u tot 18u.Andere dagen op afspraak.

BIJ AANKOOP VAN 100 EURO AAN POTTEN ONTVANGT U

1 ZAK POTGROND VAN 45L GRATIS

ZOEKT U NOG EEN LEUK CADEAU VOOR

MOEDERDAG?

KOM DAN ZEKER EENS EEN KIJKJE

NEMEN!

Nieuwecollectiebuiten-potten!

Page 14: Randeevoe Oudenaarde 23

14

CU

LTU

UR

Belgen en hun bier, het blij� een traditie en een combinatie waarvoor we ver buiten onze landsgrenzen beroemd zijn en geroemd zijn geworden. Ondanks het feit dat ons land nog steeds een ongekende diversiteit aan bieren kent, is het aantal brouwerijen in de loop der jaren gedecimeerd. Het hoogtepunt van brouwersactiviteit situeert zich net voor de Eerste Wereldoorlog toen er nog ruim 3.500( !) brouwerijen waren op een bevolkingsaantal van zeven miljoen Belgen, dus ongeveer 1 brouwerij per 2.000 inwoners. Werkelijk ieder dorp had toen zijn eigen bier en brouwerij. De brouwer was een � guur die vaak een prominente rol speelde in het sociaal leven van het dorp.

Ook Oudenaarde hee� een rijke biertraditie en mag zich tot op de dag van vandaag, met nog vier werkzame brouwerijen, een echte bierstad noemen. Toch zijn ook in onze brouwerstad heel wat brouwerijen verdwenen. In dit artikel bespreken we er hiervan twee, namelijk Naus en Dugardein. In een volgend artikel passeren andere vergane brouwerijen de revue zoals Petre-Devos, De Bisschop, Drousbecke-Cambier, Felix en Six.

De oorsprong van de brouwerij Naus gaat terug tot 1792. In dat jaar werden de brouwersactiviteiten op het Jezuïtenplein gestart door ene Constantin Galle. Na de dood van Constantin werd het pand verhuurd om uiteindelijk in handen te komen van Henri Ronsse. Deze investeerde heel zwaar in de brouwerijactiviteiten en installeerde zelfs een stoommachine. Ondanks de zware investeringen ging de brouwerij failliet. Het lot zou zich enkele jaren later herhalen wanneer de brouwerij in handen was van Jules Liefmans.

Uiteindelijk zou de brouwerij in 1862 overgenomen worden door Eduard Naus en zou ze in handen blijven van deze familie tot in 1954, het jaar waarin de brouwersactiviteiten gestaakt werden. De brouwerij was vooral gekend voor zijn tafelbier, gewoon bruin bier, zwaar bruin bier en kriekbier. Na de dood van Eduard werden de activiteiten verder gezet door zijn twee zonen Maurice en Guilaume. Guilaume was een fervente lie� ebber van het wielrennen en lag mee aan de basis van de inrichting van de ‘Scheldeprijs’. Over de zoon Maurice doen heel wat stra� e verhalen de ronde. Zo zou hij ooit een weddenschap hebben gesloten dat hij een volledige emmer bier kon leegdrinken. Een weddenschap die hij naar verluidt won…

Verder was Maurice van mening dat de mannelijke werknemers van zijn brouwerij ’s zondags stevig moesten doorzakken. Om die reden dienden ze ’s maandags niet te komen werken opdat ze hun roes zouden kunnen uitslapen. De dood van Maurice in 1954 en de opkomst van het pilsbier na de Tweede Wereldoorlog leidden ertoe dat de brouwerij in 1954 haar deuren moest sluiten.

Een ander bekende brouwersfamilie is deze van Dugardein in de Broodstraat. Haar oorsprong vond deze brouwerij in 1846 toen haar toenmalige eigenaar Constantin Vandercruyssen de toelating kreeg om naast jenever ook bier en azijn te produceren.

Verdwenen brouwerijen in Oudenaarde

Gedurende de hele 19e eeuw bleef het de kleinste bierproducent in Oudenaarde en lag de nadruk op het stoken van jenever. Na enige omzwervingen kwam de brouwerij in 1910 in handen van de � amboyante Michel Dugardein, een West-Vlaming. Samen met zijn zoon José zouden ze het meest befaamde kriekbier in Oudenaarde produceren. Het werd gebo� eld in champagne� essen, bij voorkeur gedronken in ballonglazen en werd het aangelengd met een klein lepeltje bloemsuiker.

Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse beze� er de koperen ketels van de brouwerijen in beslag wou nemen, vond de sluwe en gewiekste Michel er niet beter op om zijn koperen ketels te “verstoppen” in de Schelde. Na de oorlog viste hij deze weer op en kon hij vlugger dan andere brouwerijen de productie weer opstarten. In 1960 werden de brouwerijactiviteiten stopgezet en deden vader en zoon Dugardein verder als bieruitze� ers. Zoon Michel legde zich trouwens ook toe op het verzamelen van een enorme collectie circusa� ributen...

(Tekst : Sven De Spiegeleer)

Page 15: Randeevoe Oudenaarde 23

GENIET VAN DEZE LENTECONDITIES OUDENAARDE

PARET NV | Leynseelstraat 61-66 (N8) | 8580 Avelgem | 0486 633 749 | www.paret-nv.be | [email protected]

Gel

dig

op s

tock

wag

ens,

tot e

inde

voo

rraa

d.

REXTON II vanaf € 34.990 - € 29.990CO2-uitstoot (min-max): 228-250 G CO2/KM

ACTYON SPORTS vanaf € 25.990 - € 22.490CO2-uitstoot (min-max): 204-230 G CO2/KM

RODIUS vanaf € 29.990 - € 25.990CO2-uitstoot (min-max): 247-250 G CO2/KM

UW VOORDEEL

€ 5.000

UW VOORDEEL

€ 3.000

UW VOORDEEL

€ 3.500

UW VOORDEEL

€ 4.000

KORANDO vanaf € 22.990€ 19.990

CO2-uitstoot (min-max):157-199 G CO2/KM

UDENAARDE

CU

LTU

UR

Belgen en hun bier, het blij� een traditie en een combinatie waarvoor we ver buiten onze landsgrenzen beroemd zijn en geroemd zijn geworden. Ondanks het feit dat ons land nog steeds een ongekende diversiteit aan bieren kent, is het aantal brouwerijen in de loop der jaren gedecimeerd. Het hoogtepunt van brouwersactiviteit situeert zich net voor de Eerste Wereldoorlog toen er nog ruim 3.500( !) brouwerijen waren op een bevolkingsaantal van zeven miljoen Belgen, dus ongeveer 1 brouwerij per 2.000 inwoners. Werkelijk ieder dorp had toen zijn eigen bier en brouwerij. De brouwer was een � guur die vaak een prominente rol speelde in het sociaal leven van het dorp.

Ook Oudenaarde hee� een rijke biertraditie en mag zich tot op de dag van vandaag, met nog vier werkzame brouwerijen, een echte bierstad noemen. Toch zijn ook in onze brouwerstad heel wat brouwerijen verdwenen. In dit artikel bespreken we er hiervan twee, namelijk Naus en Dugardein. In een volgend artikel passeren andere vergane brouwerijen de revue zoals Petre-Devos, De Bisschop, Drousbecke-Cambier, Felix en Six.

De oorsprong van de brouwerij Naus gaat terug tot 1792. In dat jaar werden de brouwersactiviteiten op het Jezuïtenplein gestart door ene Constantin Galle. Na de dood van Constantin werd het pand verhuurd om uiteindelijk in handen te komen van Henri Ronsse. Deze investeerde heel zwaar in de brouwerijactiviteiten en installeerde zelfs een stoommachine. Ondanks de zware investeringen ging de brouwerij failliet. Het lot zou zich enkele jaren later herhalen wanneer de brouwerij in handen was van Jules Liefmans.

Uiteindelijk zou de brouwerij in 1862 overgenomen worden door Eduard Naus en zou ze in handen blijven van deze familie tot in 1954, het jaar waarin de brouwersactiviteiten gestaakt werden. De brouwerij was vooral gekend voor zijn tafelbier, gewoon bruin bier, zwaar bruin bier en kriekbier. Na de dood van Eduard werden de activiteiten verder gezet door zijn twee zonen Maurice en Guilaume. Guilaume was een fervente lie� ebber van het wielrennen en lag mee aan de basis van de inrichting van de ‘Scheldeprijs’. Over de zoon Maurice doen heel wat stra� e verhalen de ronde. Zo zou hij ooit een weddenschap hebben gesloten dat hij een volledige emmer bier kon leegdrinken. Een weddenschap die hij naar verluidt won…

Verder was Maurice van mening dat de mannelijke werknemers van zijn brouwerij ’s zondags stevig moesten doorzakken. Om die reden dienden ze ’s maandags niet te komen werken opdat ze hun roes zouden kunnen uitslapen. De dood van Maurice in 1954 en de opkomst van het pilsbier na de Tweede Wereldoorlog leidden ertoe dat de brouwerij in 1954 haar deuren moest sluiten.

Een ander bekende brouwersfamilie is deze van Dugardein in de Broodstraat. Haar oorsprong vond deze brouwerij in 1846 toen haar toenmalige eigenaar Constantin Vandercruyssen de toelating kreeg om naast jenever ook bier en azijn te produceren.

Verdwenen brouwerijen in Oudenaarde

Gedurende de hele 19e eeuw bleef het de kleinste bierproducent in Oudenaarde en lag de nadruk op het stoken van jenever. Na enige omzwervingen kwam de brouwerij in 1910 in handen van de � amboyante Michel Dugardein, een West-Vlaming. Samen met zijn zoon José zouden ze het meest befaamde kriekbier in Oudenaarde produceren. Het werd gebo� eld in champagne� essen, bij voorkeur gedronken in ballonglazen en werd het aangelengd met een klein lepeltje bloemsuiker.

Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse beze� er de koperen ketels van de brouwerijen in beslag wou nemen, vond de sluwe en gewiekste Michel er niet beter op om zijn koperen ketels te “verstoppen” in de Schelde. Na de oorlog viste hij deze weer op en kon hij vlugger dan andere brouwerijen de productie weer opstarten. In 1960 werden de brouwerijactiviteiten stopgezet en deden vader en zoon Dugardein verder als bieruitze� ers. Zoon Michel legde zich trouwens ook toe op het verzamelen van een enorme collectie circusa� ributen...

(Tekst : Sven De Spiegeleer)

G R A T I S M A A N D B L A D

eDuivels interessant !

volledige fotoreportagesshopping- en restogidscomplete activiteitenagenda

www.randeevoe.be

Page 16: Randeevoe Oudenaarde 23

Oudenaarde leeft ! En Randeevoe was erbij ...Ronde van Vlaanderen 2012Een volledige reportage op www.randeevoe.be !

Opening vierde Spiers Slaap

Een volledige reportage op www.randeevoe.be !

Page 17: Randeevoe Oudenaarde 23

Algemeen aannemer

Hauwaart 1239700 Oudenaarde 0479 971 649 [email protected] www.parebo.be Ruwbouw

InterieurSanitair

Dakwerken

bvba

2,2-4,3 L / 100 KM | 49-99 G / KM | www.toyota.be(1)

Tot 25.000 km per jaar is een hybride voordeliger dan een diesel.Soms volstaan feiten om te overtuigen.

Prius Plug-inYaris Hybride

PriusAuris Hybride

www.hybride.beHybride. Straff er dan diesel.

Garage Van Dorpe NVWesterring 3 – 9700 OudenaardeT 055 31 18 22

OPENDEURDAGEN VAN 7 TOT EN MET 12 MEI !

(1) 5/8 jaar garantie en bijstand : internationale fabrieksgarantie van 3 jaar (max. 100.000 km) verlengd met 2 jaar dus tot 5 jaar in totaal (max. 150.000 km) door Toyota Belgium n.v. op de wagens door haar geleverd en voorzien van het bijhorend certi caat, geleverd door uw erkend Toyota Verkooppunt. Verlenging van de 5-jaar garantie tot 8 jaar in totaal (max. 200.000 km) op de hybride elementen. Aanbod onder voorwaarden. Meer info in uw erkend Toyota Verkooppunt of op toyota.be.

VOORDEELVAN ALLE AARD

€ 100VANAF

+ RIJKELIJK UITGERUST

Grand Prius+7 plaatsen

In 2012 is er bij Toyota een hybride voor iedereen.Het is een feit en de studies bewijzen het : hybride is straffer dan diesel. Zijn troeven maken hem enerzijds budgetvriendelijker. Zo is het mogelijk dat u onder 50 km/u in de file of in de stad zo goed als niks verbruikt. En daarbovenop hergebruikt hij zijn energie daar waar anderen ze laten ontsnappen. Met andere woorden, hij produceert zijn energie gratis. Wat een verschil als je de prijs van diesel bekijkt aan de pomp. En anderzijds is hij zeer milieuvriendelijk, met een extreem lage uitstoot. Deze revolutionaire technologie bewees al wat ze waard was in de meer dan 3 miljoen hybride wagens die in meer dan 12 jaar tijd verkocht werden. En vanaf 2012 zullen tal van nieuwe Toyota modellen er ook mee uitgerust zijn. Van de Yaris voor de stad tot de monovolume Grand Prius +, … er is nu een hybride voor ieder van ons.

20120320-050131-001.indd 1 21/03/12 15:33Process CyanProcess MagentaProcess YellowProcess Black

2,2-4,3 L / 100 KM | 49-99 G / KM | www.toyota.be(1)

Tot 25.000 km per jaar is een hybride voordeliger dan een diesel.Soms volstaan feiten om te overtuigen.

Prius Plug-inYaris Hybride

PriusAuris Hybride

www.hybride.beHybride. Straff er dan diesel.

Garage Van Dorpe NVWesterring 3 – 9700 OudenaardeT 055 31 18 22

OPENDEURDAGEN VAN 7 TOT EN MET 12 MEI !

(1) 5/8 jaar garantie en bijstand : internationale fabrieksgarantie van 3 jaar (max. 100.000 km) verlengd met 2 jaar dus tot 5 jaar in totaal (max. 150.000 km) door Toyota Belgium n.v. op de wagens door haar geleverd en voorzien van het bijhorend certi caat, geleverd door uw erkend Toyota Verkooppunt. Verlenging van de 5-jaar garantie tot 8 jaar in totaal (max. 200.000 km) op de hybride elementen. Aanbod onder voorwaarden. Meer info in uw erkend Toyota Verkooppunt of op toyota.be.

VOORDEELVAN ALLE AARD

€ 100VANAF

+ RIJKELIJK UITGERUST

Grand Prius+7 plaatsen

In 2012 is er bij Toyota een hybride voor iedereen.Het is een feit en de studies bewijzen het : hybride is straffer dan diesel. Zijn troeven maken hem enerzijds budgetvriendelijker. Zo is het mogelijk dat u onder 50 km/u in de file of in de stad zo goed als niks verbruikt. En daarbovenop hergebruikt hij zijn energie daar waar anderen ze laten ontsnappen. Met andere woorden, hij produceert zijn energie gratis. Wat een verschil als je de prijs van diesel bekijkt aan de pomp. En anderzijds is hij zeer milieuvriendelijk, met een extreem lage uitstoot. Deze revolutionaire technologie bewees al wat ze waard was in de meer dan 3 miljoen hybride wagens die in meer dan 12 jaar tijd verkocht werden. En vanaf 2012 zullen tal van nieuwe Toyota modellen er ook mee uitgerust zijn. Van de Yaris voor de stad tot de monovolume Grand Prius +, … er is nu een hybride voor ieder van ons.

20120320-050131-001.indd 1 21/03/12 15:33Process CyanProcess MagentaProcess YellowProcess Black

Page 18: Randeevoe Oudenaarde 23

18

ZATERDAG 5 MEIom 20u

UN INCONTRO MUSICALESint-Walburgakerk, OudenaardeQuilisma Ensemble o.l.v. Koenraad Verstichel stelt u haar nieuw voorjaarsconcert voor. Een ontmoeting van stijlen, van talen en van liturgische momenten. De zang wordt afgewisseld met instrumentale mu-ziek door het Gamba Consort o.l.v. Tom Beets. Kortom, een muzikale ontmoeting. Prijs : €10 - Gratis tot 14 jaar. Info & reservatie : 0486 95 50 14 of [email protected]______________________________

ZATERDAG 5 MEIvan 10u tot 16u

ORIGINEEL SPEELGOED MAKENHuis de Lalaing, Bourgondiëstraat 9, OudenaardeMooie, warme sto� es, maar ook ritsen en knopen worden omgetoverd tot interessant en aangenaam zintuiglijk speelgoed voor baby, peuter en kleuter. Ook knuff els komen aan bod, met een vulling van gierst en een buitenkant van textiel. Voor weinig geld maak je rijk materiaal ! Prijs : €14 Info & inschrijving : 054 41 48 02.______________________________

ZONDAG 6 MEIvan 11u tot 17u

HOMEMADE HAPPENS MARKT EN BRADERIEBrandwoeker, Woeker 7, OudenaardeHomemade happens... ook in Oudenaarde. Laat je verrassen door huiskamercreaties en keukennostalgie of kunst met een kleine ‘k’. Inkom is gratis. Info & contact : 0485 67 39 22 of [email protected]______________________________

VRIJDAG 11 MEIvan 20.30u tot 23u

BEST OF GINO SANCTICC De Woeker, Woeker 3, Oudenaarde13 jaar : hoog tijd voor het meest bipolaire cabaret-duo ter wereld om zijn talrijke publiek enkele poepjes uit de oude doos te laten ruiken. Hits, maar ook missers. De Morgen schreef : Het spel tussen de fi ctie en de realiteit van het op scène staan is dankzij hun acteertalent een genot om te zien. Rep u naar de zaal

en maak de beste Gino Sancti bloopers live mee in 13 jaar Best Of. Prijs : € 15 Info & reservatie : 055 30 13 66.______________________________

WOENSDAG 16,23,30 MEIvan 14u tot 16.30u

FOLDERS EN AFFICHES MAKEN VOOR JE VERENIGINGBib Oudenaarde, Markt 35, OudenaardeHet verenigingsleven in Vlaanderen bloeit en groeit. We organiseren activiteiten dat het een lieve lust is. En dan valt op een bestuursvergadering de vraag

‘Wie zorgt er voor een folder of affi che ?’. In het be-drijfsleven stap je daarvoor naar een grafi sch bureau. Een vereniging heeft daar doorgaans de middelen niet voor. En dus beginnen we er zelf maar aan. In deze cursus leer je de basisbeginselen. Eenvoudige oefeningen op de computer en het bespreken van de voor- en nadelen om met enkele computerpro-gramma’s folders te maken. Er is aandacht voor meer

dan de techniek alleen : ook leesbaarheid, kleurkeuze, herkenbaarheid, formaat... zorgen ervoor dat je folder of affi che bekeken én gelezen wordt. Prijs : € 21 Info & inschrijving : 054 41 48 02.______________________________

DINSDAG 22 MEI van 20u tot 22u

FILM NOWHERE BOYCC De Woeker, Woeker 3, OudenaardeHet verhaal van de jeugd van John Lennon. De fi lm toont een gevoelige en rebelse jongen die door zijn moeder wordt afgestaan aan zijn puriteinse tante (Kristin Scott-Thomas), die hem opvoedde. Lennon ontpopte zich in de jaren ‘60 als vredesactivist en vrijdenker tot één van de belangrijkste symbolen van de hippiebeweging. Prijs : € 4 / € 3 (-25/+55) Info & contact : 055 335 135.______________________________

DONDERDAG 24 MEI van 18.30u tot 22u

OK SWAREE : WATERTANDEN’t Zakske, Zakske 2, OudenaardeKip Van Troje brengt een voorstelling om van te smul-len, overgoten met een saus van verhalen, versierd met toe� es poëzie en opgediend met krokante woordspelingen. Watertanden gaat over oude groen-ten en vergeten fruit. Verhalen over hop, aardbei en krieken. Vertelsels over appels zonder slangen, over hoe de zurkel de pan uit swingt en hoe je warmoes warm houdt en aardperen uitdeelt. Deelnemen is gratis, inschrijven is niet nodig.

AC

TIV

ITE

ITE

NA

GE

ND

A Op zondag 6 mei tus-sen 10u en 18u uur vindt in Oudenaarde een zogenaamde ‘ k u n s t d r o p p i n g ’

plaats. Dit idee ontstond in Antwer-pen waar vorig jaar verschillende kun-stenaars meededen aan dit initiatief. De organisatie gaat uit van het straat-kunstenaarsproject “Am I Yours ?” en noemt zichzelf een guerilla kunstbe-weging. Het is hierbij de bedoeling dat kunstenaars één van hun kunst-werken ter beschikking stellen op een openbare plaats, vergezeld van een papiertje met daarop : “mag meegeno-men worden”. De plaats wordt vooraf niet meegedeeld om het verrassings-e� ect te vergroten. De bedoeling is om reacties uit te lokken bij toeval-lige passanten. Hun reacties worden ge� lmd. Men wil hierbij peilen wat het publiek denkt van een bepaald kunstwerk en hoe ze een interpretatie

geven aan dat kunstwerk. Men wil op deze manier ook jonge kunstenaars uit de anonimiteit halen en onder de aandacht brengen. De ‘vinder’ van het kunstwerk mag het kunstwerk hou-den, maar moet als tegenprestatie wel foto’s en � lmpjes van het kunstwerk op de website van “Am I yours ?” plaat-sen om zo te tonen welke plaats het bij hem of haar thuis hee� gekregen. De foto’s van al deze kunstwerken zullen uiteindelijk gepubliceerd worden in een kunstboek. De kunstenaar die aan de editie in Oudenaarde zal deel-nemen is Akim Willems, een 38-ja-rige kunstenaar uit Turnhout. Voor “Am I Yours ?” doet hij voornamelijk iets met biblio� ele boekobjecten en dito tekstuitgaven, maar ook andere kunstvormen worden niet geschuwd. 6 mei is de kunst in Oudenaarde om mee te nemen… Heb jij iets gevonden ? Laat het ons weten !

Page 19: Randeevoe Oudenaarde 23

8 T.E.M. 12 MEISANDAALTJES

ACTIE een zomers gevoelMET 10% KORTING

Neerstraat 20 • 9660 Brakel • +32 (0)55 42 17 42 www.kinderschoenengabrielle.be

30%Tot

€ 8.849*1.2 Comfort, 5dHyundai

BON 30%Tot

BON

GEMIDDELD (L/100KM): 5,1 CO2 (G/KM): 119*Voor een nieuwe i20 5-deurs 1.2 benzine Comfort. Catalogusprijs € 12.599 (inclusief BTW) - € 2.750 uitzonderlijke korting - € 1.000 ecobon = € 8.849. Zolang de voorraad strekt. Niet cumuleerbaar met andere promotionele aanbiedingen. U kan alleen van een ecobon genieten bij inlevering van een volledige wagen van meer dan 10 jaar oud waarvan u eigenaar bent en sinds meer dan 6 maanden ingeschreven op uw naam. De naam van de koper van de nieuwe wagen moet overeenkomen met de naam van de eigenaar van het ingeruilde voertuig. Aanbod geldig tot 31 mei 2012. Niet contractuele foto. Milieu-informatie (K.B. 19/03/2004) : hyundai.be

5 jaar garantie zonder kilometerbeperking5 jaar Europese mobiliteitsgarantie

5 jaar gratis Health Check

GARAGE BEERLANDT OuDENAARDE | Eeckhout & Termote Kerzelare 92 b | Oudenaarde | 055 496 495 | [email protected]

KOOKDEMONSTRATIE DEMEYERE 12 MEI 10-18u

Verschelden

op huishoudartikelen (op één artikel naar keuze)Niet geldig op promoties en elektro - Bon geldig van 01.05.2012 t.e.m. 31.05.2012

Zonnestraat 109, rue du Soleil9600 Ronse / Renaix

tel. 055 21 38 62www.paulverschelden.be

BON -20%

Page 20: Randeevoe Oudenaarde 23

Waar heb ik dat nog gezien ?

Elke maand trekt Randeevoe door het Oudenaards centrum op zoek naar een uniek kiekje. Heb jij oog voor detail, dan herken je het vast… Want één ding is zeker, u heeft het nog al gezien ! Deze maand schenkt Randeevoe aan de fortuinlijke winnaar een cheque t.w.v. 50 euro bij Garden Trends (zie pagina 12). U kan uw antwoord sturen naar [email protected]. De winnaar wordt getrokken uit de verschillende inzendingen.

Antwoord vorige wedstrijdvraag :

De topgevel van nr. 52 op de markt van Oudenaarde.

De gelukkige winnaar is :

Christiane COUssEmEnt, Oudenaarde

WEDSTRIJDG R A T I S M A A N D B L A D

e

A R T G A L L E R Y

dominiq V.D. wall.IGN IT IO.

werken met rubber en inkt, vuur en steenkool

28.04.2012 - 03.06.2012

ATELIER ( werk voorgrond: “GROUND ( MOTIVE )”, 2006-2008 - werk achtergrond: “MOUTONNEMENTS”, 2012 )

Sint-Martensstraat 12 | B-9600 Ronse + 32 (0)497 75 47 63 | + 32 (0)55 60 06 [email protected] | www.light-cube.beopen fr-sat- sun : 2-6 pm & by appointment

Page 21: Randeevoe Oudenaarde 23

www.s i s -events .be

Outlet- &fashionbeurs

6 mei 2012van 11 tot 18 u

evenementenhalDE QUBUSlindestraat oudenaarde

[email protected] : 3,00 euro

BO

N -

1 EU

RO

BIJ

AFGI

FTE

VAN

DEZE

IN

GEVU

LDE

BON

E-M

AIL :

EEN GREEP UIT DE MERKEN

Only • Jack & Jones • Quicksilver • Filou & Friends • Name it • Blue Bay • Kling • Franklin & Marshall • Diesel • Ben Sherman • Guess • Noe • Voltan • Fiorelli • Ralph Lauren • Scapa • River Woods • Armani • Xandres • Hugo Boss • Essentiel • David Maeyer • Liu Jo • Lavand • DEPT • Mer du Nord • Hampton Bays • Mina UK • Skunk funk • Yaya • Polo • Ralph Lauren • Smash • Gigue • Caroline Biss • Marlies Dekkers • Passionata • Triumph • Lou • Calvin Klein • Tommy Hilfi ger • Fornarina • I AM • La Fee Maraboutee • Sandwich • Senso • olive&moss • Patrizia Pepe • Seven • G-Star en zoveel andere...

Maison Interieur geeft professionele ondersteuning bij het verwezenlijken van uw droomhuis & zorgt voor een aangenaam resultaat bij elke (her)inrichting van woon-, werk- & ontspanningsruimte!

Vlotte samenwerking, mooie afwerking & uitvoering door ervaren stielmannen, kortom alles wordt uitgevoerd en opgevolgd van A tem Z.

• VERF- & SCHILDERWERKEN• CONFECTIE VAN (OVER)GORDIJNEN, STORES, MEUBELSTOFFERING, KUSSENS, …• SFEERVOLLE BINNEN- EN BUITENVERLICHTING• AANKOOP VAN ACCESSOIRES & DECORATIE, MEUBELEN, HUISHOUDLINNEN, TAPIJTEN, …Rechtstreeks via de speciaalzaak (breed aanbod!!)

ALLES ook apart te verkrijgen!

INFO OP AFSPRAAK: 0478 73 10 04 · HUBAU ANNE-MARIE (KOMT TER PLAATSE ) · [email protected] · WWW.MAISONINTERIEUR.BE

• OP MAAT GEMAAKTE: • MEUBELEN • SCHOUWEN • KEUKENS • BADKAMERS • LAMBRISERING • WANDKASTEN • PARKET • NATUURSTEEN • DRESSINGS (vloeren, terrassen, …) • …• ALGEMENE OPFRISSINGEN: PARKET, SCHOUW, ...

Page 22: Randeevoe Oudenaarde 23

PO

EZ

IEK

OP

VA

N D

E M

AA

ND

Sinds 7 februari 1951 klonk Pamele net iets luider dan voorheen. Willy ze� e er vanaf die dag zijn keel luid open, en doet dat nu nog steeds, al is het dan in Volkegem. Als kleine jongen liep hij al (nuchter) rond op de befaamde Bierfeesten. Later hielp hij er (iets minder nuchter) nog steeds rond, maar nu om het bruine bier in de bierpo� en van de bezoekers te gieten. Stilaan begon hij er ook meer van te proeven en zo is zijn allergrootste hobby ontstaan. Willy verzamelt namelijk alles wat met Oudenaardse brouwerijen te maken hee� . Nu ook zijn jongste dochter het huis uit is, hee� hij zelfs een heuse ‘bierkamer’ ingericht. Bierpo� en, reclameborden, bierkaartjes, glazen (lege) en � essen (ook leeg natuurlijk) behoren tot zijn verzameling. Dat Willy veelzijdig is toont ook zijn vervlogen carrière: 14 dagen niks doen aan de spoorwegen, enkele jaren vrachtwagenbegeleider, 30 jaar bij Santens en dan nog eventjes uitblazen aan het VIOE. Maar om zich tussendoor toch eventjes écht in het zweet te werken wandelde hij de laatste 20 jaar elk weekend zo’n 50 km, met een paar tochten van 100 km als hoogtepunt. Daar houdt zijn diepgaande karakter evenwel niet op. Willy houdt er van om af en toe een toneelrolletje te vertolken. In de � ertel speelde hij meer dan 25 jaar mee en bij toneelgroep Kethulle kwam zijn ware aard ook al verschillende keren boven. Hij speelde al jeannet, lijkendrager, duivenmelker en een gierige Hollander. Zijn laatste rol was nu eind april als ‘onschuldig’ persoon in een bordeel. Jaja…

Willy VoldersElke maand legt Randeevoe een kleurrijk persoon uit onze omgeving vast op de gevoelige plaat.

Factsheet :

Partner : Marie-LouiseKinderen : Mieke en WendyGeboortedatum : 7 februari 1951

LIEFDESLIEDEREN (3)

Nu staan we naakt, twee beeldenna jaren in elkaar gehaakt. Zo hechtdat niemand ons nog als onszelfherkent. Water in een beddingen de bedding in het water.Van alles zwemt in ons. Langgerekt.Met sterke armen en longen.O, als wij eens voor die jongenszongen hoe wij in henons hebben afgerond.En hoe zij daarom zo graagzwemmen in hun hechtebeeld van ons.

Erwin Mortier

Erwin Mortier (° Nevele 1965) is vooral een vooraanstaand en veel ge-prezen romancier, die de laatste dertien jaar verschillende opgemerkte boeken schreef. Zijn debuutroman ‘Marcel’ verscheen in 1999 en werd ondermeer bekroond met de Gerard Walschapprijs, het Gouden Ezels-oor en de Van der Hoogtprijs. Bovendien werd hij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Ook zijn volgende romans werden uitvoerig bewierookt en ontvingen lof. ‘Mijn tweede huid’, zijn tweede roman, werd bv. ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, ‘Sluitertijd’, zijn volgende, werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs, etc. In 2008 verscheen zijn voorlopig laatste boek, ‘Godenslaap’, dat alom ge-roemd werd en waarvoor Mortier een jaar later de AKO-literatuurprijs ontving. Tussendoor hee� Erwin Mortier ook een paar dichtbundels gepubliceerd. In 2001 verscheen zijn debuutbundel ‘Vergeten licht’ die meteen de C. Buddinghprijs kreeg. Uit deze bundel een deel van het gedicht ‘Liefdesliederen’. (Tekst : Paul Cox - www.paulcox.be)

Een gedichtOp deze bladzijde wordt telkens een gedicht gebracht. Nu eens van mezelf, dan weer van een van mijn favoriete dichters of dichteressen. Steeds laat ik het voorafgaan door een korte introductie en/of bespreking.

Omdat hij sinds maart 2011 met pensioen is maar het nog drukker hee� dan toen hij aan het werk was, omdat hij zo’n schone dochters hee� en omdat hij een waardig collectioneur is van biermarchandise is hij deze maand onze Kop van de Maand ! Nog een rondje Willy ! (Tekst : Frederic de Vos)

22

Page 23: Randeevoe Oudenaarde 23
Page 24: Randeevoe Oudenaarde 23

14-daagse van het slaapcomfort

Boxcombinatie VERSUS 2Cmet pocket-

springmatras

VLAK€ 1.998

NU € 1.498

2 MOTOREN€ 3.498

NU € 2.848

Leuzesesteenweg 208 - 9600 Ronse055 21 58 82 - [email protected] - www.makri.be

open alle dagen 9u30-12u & 13u30-19uzondag 14u-18u - gesloten op woensdag

GROTEkortingen

Boxcombinatie VERSUS 3C met pocketspringmatras met decohoes& HR-matrastopper

VLAK€ 2.498NU € 1.998

2 MOTOREN€ 3.998NU € 3.198