Neuzen in Oudenaarde

of 56 /56
Neuzen in OUDENAARDE

Embed Size (px)

description

Iedere stad of gemeente heeft haar curiositeiten. En met Curieus neuzen wij graag in die bijzondere plekjes, aparte verhalen en originele tips. Dan zie je het allemaal door een andere bril. Kijk eens naar Oudenaarde zoals je het nog nooit gezien hebt. Luister naar stadsgenoten die je amper kent. Ontdek je gemeente alsof je er voor de eerste keer komt. Of je er nu woont of gewoon op bezoek bent. Welkom. Het is onze eigenzinnige keuze. Steek je neus eens in jouw regio, haal diep adem en proef ervan op een compleet andere manier. Misschien ruikt het naar meer… Meer info: www.curieus.be

Transcript of Neuzen in Oudenaarde

 • Neuzen inoudenaarde

 • NeuzeN iN oudeNaarde is eeN uitgave vaN curieus oudeNaarde eN curieus [email protected] - [email protected]

  curieus is een progressieve vereniging die door een andere bril naar cultuur en de samenleving kijkt. We organiseren frisse, originele en gedurfde activiteiten die je goesting geven in cultuur.

 • 3zicht op oudeNaarde vaNop edelareberg

 • 4

 • 5beste lezer,proficiat! in jouw handen rust een uniek curieus boekje dat je meeneemt op verrassende citytrip doorheen oudenaarde. ben je curieus naar enkele smakelijke streekgerechten, boeiende figuren, schalkse verhalen, kleurige dialectwoorden of simpelweg meest romantische plekjes? blader dan vlug verder en laat je verrassen door de talloze verborgen pareltjes van deze stad! of je er nu woont of op bezoek bent, veel plezier met Neuzen in Oudenaarde!

  bruisende groeten,

  freya van den bossche, voorzitter curieus oost-vlaanderen

  Neuzen inoudenaarde

 • 6Oudenaarde in 100 woordentip voor een druilerige zondagnamiddag: google eens history of the universe in 100 words or less en bewonder het resultaat. een geschiedenis van het universum in honderd rake begrippen. Wat voor de wereldgeschiedenis kan, moet ook lukken voor de geschiedenis van oudenaarde. curieus waagt een poging.

  dames en heren, de geschiedenis van oudenaarde in 100 woorden. alsjeblief!

  schelde. grens heilig roomse rijk en frankrijk. 11e eeuw. rechteroever. burcht en benedictijnenabdij. linkeroever. turris aldenardensis. stadskeure. 1150. slag bij bouvines. gentse troepen. o.l.v.-kerk van pamele. scheldegotiek. Keizer Karel. hanske de Krijger. Margaretha van parma. wandtapijtenindustrie. 16e eeuw. versmelting stadskernen oudenaarde en pamele. lakenhal. stadhuis. brabantse laatgotiek. schrikbewind filips ii. massale werkloosheid. emigratiegolf. speelbal tussen fransen, engelsen en hollanders. slag bij oudenaarde. 1708. vleeshuis. eerste station. slag bij tacmbaro. textielfabriek gevaert. ronde van vlaanderen. Woi. slag aan de schelde. gifgassen en burgerslachtoffers. ohiobrug. Woii. wonden likken en schade herstellen. overdekken schelde in centrum. drie grote fusies. feest in het park... oudenaarde!

 • 7de ohiobrug over de schelde heriNNert aaN de aMeriKaaNse hulp bij de heropbouW Na Wo i

 • 8haNsKe de Krijger staat boveNaaN het stadhuis Nog altijd op de uitKijK

 • 9Hanske de Krijger

  9

  Weet jij waarom op het oudenaardse wapenschild een bril staat afgebeeld? curieus trok op onderzoek en speurde de stad af naar de enige echte reden waarom oudenaardisten nu voor altijd brillen.

  op een mooie lentedag begon hanske bij het krieken van de dag aan zijn wachtdienst op de toren. vriend noch vijand zou aan het arendsoog van onze plichtsbewuste oudenaardse stads-bewaker ontsnappen. hanske wachtte en wachtte, maar tegen de middag was hanske het wachten grondig beu. tijd voor een aperitiefje, dacht hanske. hij klauterde van de toren naar beneden en stortte zich op de markt in het ou-

  denaardse bruinbier. hanske was nu wel het een en ander gewoon (geboren en getogen in oudenaarde, hoe kan het ook anders?), maar toen hij enkele lut-tele uren later opnieuw paraat was om op de stadstoren zijn namiddagshift te draaien, werd het warme middagzon-netje hanske te veel. hij vocht als een echte krijger tegen de slaap, maar ver-loor al gauw het pleit.

  alsof de duivel er mee gemoeid was, besliste Keizer Karel (ook een grote liefhebber van het oudenaardse bruine gerstenat) op diezelfde mooie lentedag om een uitstapje te maken naar petit Bruges*. aangekomen in de oudenaard-se binnenstad verwachtte de keizer

  haNsKe de Krijger staat boveNaaN het stadhuis Nog altijd op de uitKijK

 • 10

  een groot volksfeest oudenaarde waardig. toen de man met zijn gevolg helemaal alleen in het midden van de markt stond, was er van feestgedruis echter helemaal geen sprake. Keizer Karel, gezegend met nogal lange tenen en een kort lontje, besliste in een vlaag van colre om de oudenaardisten voor eeuwig op te zadelen met een brilletje in hun wapenschild.

  hanske zelf, zich van geen kwaad bewust, sliep zijn roes uit op de uitkijk-toren. hij kreeg levenslange wachttijd op het stadhuis! en zo wacht en wacht en wacht ons hanske nog steeds. Wat een krijger!

  en voor wie dat niet gelooftin werkelijkheid is het embleem in het wapenschild geen brilletje maar een gotische letter a, de beginletter van het toenmalige audenaerde. Maar geef toe, beste curieuzeneuzen, het verhaal van hanske de Krijger doet onze stad toch veel meer eer aan

  Wann da?* Petit Bruges: de naam waarmee Ou-denaarde in de Middeleeuwen en Nieuwe Tijden gezegend was, dankzij haar vele grachten, idyllische uitzicht en breed gamma aan historische monumenten. Veeleer een compliment voor Brugge.

 • 11

  ooK haNsKe liet zich verleideN toteeN verfrisseNd aperitiefje op de MarKt

 • 12

  zeg niet: hij kan niet stilzitten en is bijzonder snel.Maar zeg: ie zit mee weurms. ie es precies van nen hoaze gepoept.

  zeg niet: Maar zijn vriend is een lui- aard en een zagevent. Maar zeg: Moar zijne moat es moar nen lamme lievie en een perdewute.

  zeg niet: het is geen mooie man. hij is helemaal niet gespierd en hij heeft flaporen.Maar zeg: t es giene schuune vent. ie es gespierd lijk een breino- alde en ie ee uren lijk blaf- feturen.

  t Es te zeggen.Nui en we ne kier uit een ander voatse getapt. ien de ploatse van een verhoal ee curieus de gezegden en spreuken van oes streke bovengehoald. ge keunt nie gelu-ven hoe rijke da oes toale es!

 • 13

  zeg niet: hij wil haar zeggen dat ze een knappe vrouw is, geze- gend met een mooie decol- lete en netjes gekleed. Maar hij draait te veel rond de pot. Maar zeg: ie wil eur zeggen dat een schuun madam es. ze luupt mee herren herteput bluut en zes geklied lijk nen ran andzun. Mor ie goa al Mul- lem rond.

  zeg niet: er heerst hier grote wanorde.Maar zeg: t stoa ier huufd over schijt- gat. of zeg: t ligt ier huufd over kluten.

  zeg niet: hij heeft een beetje teveel gedronken en zegt haar nu dat ze een hoer met kleine borsten is.Maar zeg: ie moet hem ol vast han an de nummeros van dhuizen en noa zegt ie eur da t moar den tram en den autobus es dieter nie opgezeten ee, mee eur borsten lijk opengeroerde eiers.

 • 14ie Moet heM vast haN aN de NuMMeros vaN dhuizeN(Nestor de tirestraat iN eiNe)

 • 15

  zeg niet: een mens kan niet alles heb- ben in het leven. Wees dank- baar voor de kleine dingen.Maar zeg: ge keunt nie al en, veel gald en een schuun wijf. bedankt ui inde dat ui gat dekt.

  zeg niet: de aanhouder wint.Maar zeg: den aanar wint en den broekschijter stinkt.

  zeg niet: ik ben ermee weg.Maar zeg: k zijn schampavie

  zeg niet: aan alles komt een einde.Maar zeg: aan alles komt een einde, moar een sezietze ee ter twie.

  (Met dank aan Marc leutenez van heemkring Westerring.)

  ie Moet heM vast haN aN de NuMMeros vaN dhuizeN(Nestor de tirestraat iN eiNe)

 • 16

  Die was van hier JOtiE t HOOft

  oudenaarde telt nogal wat lokale helden, maar eentje springt er toch bovenuit. jotie t hooft, legendarische dichter en treurige prins verdient vol-gens curieus postuum de titel held van oudenaarde.

  amper 21 jaar werd hij. het leven woog hem ondraaglijk zwaar en daarom besliste hij op 6 oktober 1977 om er zelf uit te stappen. in het kleine povere brugse rijhuisje van zijn vriend diende hij zich in de duistere uren van de nacht een overdosis cocane toe. jotie liet zijn laatste woorden dag kleine meid! veel geluk! na op de kale muren van de

  kamer. het was zijn derde zelfmoordpo-ging.

  zo komt abrupt een einde aan het leven van dichter jotie t hooft. een ou-denaardse jongen met een uitzonderlijk literair talent. hij werd een cultfiguur, een icoon van de zwarte romantiek, de Kurt cobain van oudenaarde. een mars-mannetje op deze planeet en niet in het minst in zijn geboortestad.

  jotie t hooft is vandaag - op herman de coninck na - de meest gelezen dichter van vlaanderen. en wat curieus betreft, volledig terecht.

 • 17

  Jotie T Hooft - Mijn geboortestadDe telgen ontvallen er stuurloos hun terloopse moeders.Aan kale halzen hangt s avonds elektrisch lichtte schijnen over schaars begane wegen.

  Zitkamergieren zitten in hun kamers en azen op de magere, de makke buit der buren. Zangzaad verbrandt de kelen vergeefs: hun stem staat aan andere einders pal.

  Een in hun ontlast gelaat de wormen, het gebroed.Voorlopig storten de muren waar zonlicht kortstondig boodschappen in grift, niet in. Geen gevels kreuken.Een smalle stad, die traag ontsprong en snel verbloeide.

  Ik ontstond er: kleine granaat die nimmer tot ontploffing kwamen die men er duldtzoals de dorpsgek van vroeger.

  copyright: Uitgeverij Manteau

  jotie rust op het KerKhof vaN oudeNaarde

 • 18

  oudenaarde, ceNtre of My uNiverse

  Moskou > 2307 km

  oudenaarde

  istanboel > 2829 km

  cassablanca > 2629 km

  Warschau > 1354 km

  cannes > 1177 k

  m

  rom

  e > 1564 km

  peking > 8019 k

  m

  parijs > 278 km

  stockholm > 1607 km berlijn > 806 km

  londen > 3

  37 km

  boedapest > 1418 km

  brussel > 59 km

  barcelona > 1305 km

  sarajevo

  > 2287 k

  m

  hong

  Kong

  > 9456 k

  m

  amsterda

  m > 190

  km

  New

  york > 585

  5 km

 • 19

  Komen lekken, lekken, lekken! EEn autHEntiEk StrEEkgErEcHt

  Wie zich in de meimaand in de om-geving van Kerselare waagt, kan niet voorbij de snoepjes van Max. ook wij konden de drang naar zoet niet weer-staan en ontfutselden - curieus als we zijn - het eeuwenoude recept van deze bruine lekkernijtjes.

  en eeuwenoud mag je gerust letterlijk nemen. de geschiedenis van de suiker-bakkerij jan van gent voert ons twee-honderd jaar terug, tot in 1812.

  Kom lekken, lekken, lekken riepen de gentse foorkramers jan delamotte en jan rousseau in de hoop de bedevaar-ders in Kerselare te verleiden tot het proeven van hun ambachtelijk gemaak-te snoepjes. en met succes: de lekkies van jan van gent waren geboren! het stroperige bloed kruipt waar het niet gaan kan en exact tweehonderd jaar later zetten Max consael samen met zijn zoon en dochter de zoete fami-lietraditie verder. de lekkies zijn een

 • 20

  bij jaN vaN geNt iN Kerselare

 • 21

  stroperig wordt. je gebruikt hiervoor best een koperen pot.

  2. giet het stroperige geheel uit op arduinsteen, waar het door afkoeling tot een elastisch suikerdeeg stolt.

  3. rek dit suikerdeeg uit tot het ver-kleurt van donker- naar lichtbruin.

  4. van zodra het suikerdeeg genoeg gerekt is, kan je het geheel naar ei-gen gevoel vormgeven.

  5. proficiat! Met een beetje geluk, een grote dosis liefde, het nodige geduld en een doorgedreven passie voor zoetigheid, ben je nu klaar om te proeven van je hoogsteigen lekkie. de fijnproevers bij curieus stellen hun smaakpapillen graag ter be-schikking om geslaagde brouwsels te proeven.

  bekend streekproduct geworden en de authentieke snoepjes rollen vlotjes over de toonbank.

  et voila, liefste snoepkonten, voor jullie geeft Max in primeur zijn keukengehei-men prijs. het enige ware recept van dit authentieke overheerlijke bedevaarts-snoepje.

  Wat heb je nodig?

  witte suikerbruine suikerglucosekandijsiroopkandijsuikerboter

  Hoe ga je te werk?

  1. Meng alle suikers met water en breng het geheel aan de kook tot het bij jaN vaN geNt iN Kerselare

 • 22

  sta je niet te popelen om zelf de keukenprins(es) uit te hangen? proef dan het traditionele meesterlijke snoepje gewoon zelf in Kerselare. Max, de sympathieke zoetekauw van dienst, wijdt je met plezier in in de geheimen van de echte lekkies van jan van gent. en voor wie al dat zoets liever links laat liggen, kan bij jan van gent ook gewoon

  terecht voor andere culinaire verras-singen.

  curieus wist bij Max trouwens nog een ander zoet nieuwsje los te peuteren. volgend jaar komt er een feesteditie van de 200-jarige lekkie op de markt! eentje met koffiesmaak! Mmm daar kijken we al naar uit!

  Woar da?jan van gentKerzelare 989700 oudenaardewww.janvangent-oudenaarde.be

  "

 • 23

  groetjes uit oudenaarde

  "

 • 24

  wat cultuur al niet kan postzegelaub

 • 25

  We vroegen aan 100 oudenaardisten DE OuDEnaarDiSt. WiE iS HiJ? Wat DOEt ziJ? En WaarOm?

  curieus trok de straat op en vroeg de pieren uit de neus van honderd (en meer) oudenaardisten.

  Hoeveel keer ga je naar de frituur per maand?in oudenaarde wordt de nationale belgische goudgele trots gretig naar binnen gewerkt. Maar toch liefst met mate. oudenaardse mannen gaan gemiddeld twee keer per maand naar de frituur, terwijl hun vrouwelijke stadsgenoten genoegen nemen met n

  bezoekje per maand. Kunnen we hieruit concluderen dat oudenaardse mannen liever zonder vrouwelijk gezelschap frietjes eten in de plaatselijke frituur? op die vraag kregen onze curieuzeneu-zen geen pasklaar antwoord.

  Hoeveel glazen alcohol drink je per week?dat oudenaardse mannen gemiddeld een glaasje meer drinken dan de ou-denaardse vrouwen, daar viel curieus niet van achterover. Maar dat het ver-

 • 26

  schil gemiddeld toch bijna tien pintsjies per week bedraagt, dat moesten onze curieuzeneuzen toch even doorspoelen. uit ons uiterst deskundig onderzoek blijkt dat oudenaardse mannen weke-lijks maar liefst 18,3 glaasjes drinken, terwijl vrouwen het op 9,4 glaasjes per week houden. dat er ook hier uitzonde-ringen zijn, hoeft geen betoog. curieus kwam op haar weg ook oudenaardisten tegen die na 70 glaasjes alcohol nog

  dorst hebben. tja, zou de rijke ou-denaardse biertraditie daar voor iets tussen zitten?

  Hoe oud was je toen je voor het eerst werd gekust?curieus trok de stoute schoenen aan en zag bij deze curieuze vraag talrijke te-dere herinneringen voorbij flitsen. rode oortjes en fonkelende oogjes gegaran-deerd. en wat blijkt? de oudenaardse vrouwen zijn alvast geen muurbloem-pjes. op 14-jarige leeftijd hebben ze de eerste kuservaring achter de rug, ter-wijl de mannen liever nog een jaartje de kat uit de boom kijken. Maar het moet gezegd, ook bij de oudenaardse mannen zitten enkele vroegrijpe exemplaren. de persoon die met de prestigieuze wissel-beker jongste kusser van oudenaarde gaat lopen, was 11 jaar bij zijn eerste kus en heet (Neen, lieve mensen, echte curieuzeneuzen geven nooit hun bron-

  caf carilloN

 • 27verliefde pubers spotteN oNder de booM iN Kerselare

 • 28

  nen prijs.) de boom op Kerselare blijkt een geliefde plek voor het uitdelen van de eerste kus.

  Moest die mij vragen, ik twijfel geen secondegevraagd naar de favoriete onenight-stand van de oudenaardse bevolking kregen we een waslijst aan gewilde heerschappen en geliefkoosd vrouwe-lijk schoon. eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat enkele hondstrouwe ouden-aardisten enkel met hun eigen partner in de koffer willen duiken (for the record, toch).

  in het lijstje favoriete onenightstands van oudenaardse mannen springt alvast n naam in het oog. angelina jolie spreekt tot de verbeelding en voert de hitlijst aan. eervolle vermel-dingen zijn er echter voor goedele liekens, Wendy van Wanten, lien van

  de Kelder en frieda van Wijck. enkele oudenaardse mannen verlangen vurig naar het nachtelijke gezelschap van niemand minder dan jean-pierre van rossem en prins laurent. We laten het aan uw levendige oudenaardse verbeelding over of het hier gaat om een goed gesprek of net ietsje meer

  ook het lijstje favoriete onenightstands van de oudenaardse vrouwen bulkt van de nationale en internationale goden. Wie er echter met kop en schouders bo-venuit steekt, is ons aller Koen Wauters. blijkbaar heeft de vlaamse avontuur-lijke nachtegaal (mind you, getrouwd en papa van zita en Nono) nog niets van zijn X-factor verloren. hij wordt op de voet gevolgd door sergio herman, ge-orge clooney en tom boonen. sommige oudenaardse vrouwen houden echter van het ruigere type la jimi hendrix en sting. Maar ook helmut lotti, justin

 • 29

  bieber en de buurman kunnen beko-ren. soms moet je het dus helemaal niet ver van huis gaan zoeken.

  Wat vind jij het mooiste plekje van oudenaarde?dat oudenaarde een fantastisch mooie stad is, daarmee vertelt curieus je niets nieuws. Maar wat vindt de oudenaar-dist zelf het mooiste plekje van zijn stad? drie plekjes schieten er alvast bovenuit. de oudenaardist is verliefd op zijn markt en stadhuis met ontel-bare gezellige terrasjes, maar tuurt ook met plezier in de verte vanop het uitkijkpunt blote. Maar schaamteloos genieten van de schoonheid doet de oudenaardist nog het meest in het ro-mantische liedtskasteel.

  dat er in oudenaarde ontelbare mooie plekjes zijn, blijkt uit de resem locaties die we van jullie te horen kregen. eer-

  volle vermeldingen zijn er voor: de dorpskernen van Mater en heurne, het begijnhof, abdij Maagdendale, de jachthaven, de Koppenberg en de vlaamse ardennendreef.

  Tipelke eerste, derde en vijfde zondag van de maand (10.30 uur tot 13 uur) kan je in het liedtskasteel terecht voor een overheerlijk vrijzinnig aperitiefje.

  liedtsKasteel

 • 30

  Wat Wou je WordeN toeN je 12 jaar oud Was?

  dokter

  p i l o o t

  kapster

  raps t e r

  p r o f v o e t b a l s t e r

  b a k k e r

  b i b l i o t h e c a r i s

  circusartiest

  p o l i t i e a g e n tc a m i o n c h a u f f e u r

  v e r p l e e g s t e rkleuterleidstera i r h o s t e s s

  z a n g e r e s

 • 31

  Wat is volgeNs jou het leuKste caf vaN oudeNaarde?

  The I r i sh P ipes

  Bon j o u r

  De kn

  oopde V

  alkDe Ca r i l l on

  Het B rouwershoekske de n

  onnenmole

  nDe mou

  terij

  De La

  ars

  D e B i e r t empe ld oude ab

  d i j

 • 32

  Hoe word je oudenaardist in vijf stap-pen?

  jong, oud, man, vrouw, kaal, flink behaard la herbert flack, belg of niet-belg... iedereen kan Aunoardist worden.

  Word verliefd op de markt (met het prachtige stadhuis en zijn vele gezel-lige terrasjes) en het liedtspark met zijn kasteel.

  deel op n van die twee plaatsen ook je eerste kus uit. liefst op de geze-gende leeftijd van veertien jaar.

  drink al eens een verfrissend ou-denaards biertje op n van de tiental-len gezellige terrasjes in de stad. de cu-rieusfavorieten? de carillon, the irish

  pipes en caf bonjour. en denk daarbij toch even aan onze onfortuinlijke held hanske de Krijger, die daar bovenop het stadhuis nog altijd wat dorst heeft.

  verkneukel je heel even in het klas-sieke rollenpatroon. de gemiddelde oudenaardist eet en drinkt ongege-neerd toch enkele frietjes en pintsjies meer dan zijn vrouwelijke stadsgenote. Koester ook een viriele jongensdroom of lieflijke meisjesdroom.

  toon een portie gezonde interesse in mooi menselijk maatwerk. Kies een rondborstig model of strakke ruige kont als favoriete onenightstand. al zijn natuurlijk ook de goeie gesprekken belangrijk...

  3

  4

  5

  1

  2

  Et vOil

 • 33uitKijKpuNt blote

 • 34

  de sterkste mens vanOudenaarde iJzErvrEtEr HErculE van WElDEn

  hercule van Welden, den hercuul voor de vrienden, leefde in de eerste helft van de vorige eeuw in het pittoreske - hoe kan het ook anders - Welden. zijn naam doet al zoiets vermoeden, en jawel hoor, den hercuul was de sterkste man van oudenaarde en omstreken. Maar ook bijzonder zachtaardig, goed-hartig, edelmoedig en steeds in voor een grapje.

  op de plaatselijke kermis liet onze her-cuul zich zo nu en dan eens verleiden tot het tillen van biertonnen met zijn tanden of tot het plooien van koterha-ken rond iemands nek. tot groot jolijt van de menigte, afgezien van het arme schaap dat zich noodgedwongen sierde met het nagelnieuwe stalen sjaaltje van den hercuul. daarna ging hij rond met zijn pet, want van zoveel vertier kreeg onze hercuul natuurlijk grote dorst.

 • 35

 • 36

  den hercuul was ook zeer behulpzaam van aard. het verhaal doet de ronde dat er op een dag verdwaalde reizigers langs zijn boerderij in Welden kwamen. op de vraag naar de kortste weg naar oudenaarde tilde onze sterke vriend met zijn n hand zijn ploeg op om de richting aan te duiden.

  ook een bezoekje thuis van den hercuul was altijd memorabel. in Welden vertelt men dat na een bezoek van hercule, soms de koterhaak rond de leuvense stoof geplooid was. ijzersterk grapje van den hercuul!

 • 37

  uit de krant van 1624 DE OngElukkigE liEfDES van JacquEmiJnE

  curieus grasduinde door de de leven-dige geschiedenis van oudenaarde en stuitte geheel toevallig op het verhaal van jacquemijne treels. een verhaal waar de zeventiende-eeuwse dag al-lemaal van smulde, alsook de redactie van de eenentwintigste-eeuwse Neu-zen in oudenaarde-boekjes...

  curieus presenteert: de avonturen van jacquemijne treels, een ietwat naeve dame uit eine met een lichte voorkeur voor foute mannen.

  in 1620 trouwde jacquemijne, een jonge oudenaardiste uit eine, met haar eerste liefde, een man uit oostkamp. het huwelijk kon haar echter maar matig bekoren en op een frisse lentedag bezweek jacquemijne voor de char-mes van een Nederlandse militair te paard. hun liefdespad bracht hen van antwerpen, over bergen op zoom, tot in geraardsbergen. in geraardsbergen had jacquemijne al snel genoeg van haar Nederlander en zijn paard. ze trok alleen verder naar gent.

 • 38

  in 1623 werd de lokroep van haar ge-boortestad te groot en besloot ze terug te keren naar oudenaarde. jacquemijne viel er al gauw opnieuw voor de ver-keerde man. haar nieuwe chou inghel Morins was niet alleen gehuwd, hij deinsde er ook niet voor terug om hier en daar een diefstal te plegen. samen hielden ze het caf t capelleken open in eine. jacquemijne werd haar nieuwe vlam weer gauw beu en ze zocht haar toevlucht bij een italiaans garnizoen, dat enkele maanden halt hield in ou-denaarde. italiaanse mannen gingen

  haar ook al gauw vervelen, dus ruilde jacquemijne de ene italiaanse loverboy voor de andere.

  haar liederlijke en vrijpostige levens-wandel stak de ogen uit van heel wat oudenaardisten. en dus veroordeelde de oudenaardse schepenbank haar op 8 augustus 1624 tot een publieke gese-ling en een verbanning van 10 jaar uit de stad oudenaarde.

  (Met dank aan pieter-jan lachaert van het stadsarchief in oudenaarde.)

 • 39

  het vredige ceNtruM vaN eiNe Was MisschieN iets te KalM voor jacqueMijNes rusteloze ziel

 • 40

  Wat doet die hier? Slag biJ tacmbarO

  is jouw oog ook al gevallen op de trieste blik van de vrouw op het tacambar-oplein? Wat doet die vrouw hier? en waarom heet het tacambaroplein het tacambaroplein? curieus zocht het voor je uit.

  als je de mijmerende vrouwenblik zon goeie 9500 kilometer volgt, land je in Mexico. hier verbleven anderhalve eeuw geleden keizer Maximiliaan van oostenrijk met zijn geliefde, prinses charlotte van belgi, op de troon. de twee tortelduifjes waren erheen

  gestuurd onder lichte dwang van Na-poleon iii, die droomde van een groot zuid-amerikaans koloniaal rijk.

  Maar, wat had je gedacht, de vrijmoe-dige Mexicanen zaten niet bepaald te wachten op europese bemoeizuchtige schoonouders. al vrij vlug groeide het Mexicaanse verzet tegen de overzeese aanwezigheid. belgische vrijwilligers werden gerecruteerd om ons belgi-sche prinsesje in het verre Mexico te beschermen tegen de revolutionaire aanvallen.

 • 41

  op 14 oktober 1864 verzamelden 1500 belgische enthousiastelingen in het station van oudenaarde. onder massale belangstelling vatten ze het exotische tripje aan. een half jaar later gingen ze echter strijdend ten onder bij de stad tacmbaro. honderden belgische vrij-willigers overleefden het Mexicaanse avontuur niet, charlotte werd krankzin-nig en Maximiliaan werd gefusilleerd. een waargebeurd verhaal, dat leest als een roman met een triestig einde.

  voila, denk daar maar even aan, wan-neer je jouw auto achterlaat op het tacambaroplein. en ga onze strijdende makkers even een eervolle groet bren-gen.

 • 42

  de fietel van Eine zOalS mEn in EinE fiEtElt, fiEtElt mEn nErgEnS!

  de fierteltraditie in de vlaamse arden-nen vindt haar oorsprong in religieuze processies. een massa prevelende ge-lovigen schuifelde achter een relikwie van een lokale heilige.

  Maar in eine... heeft de fietel helemaal niets met religie te maken. in tegen-deel, in eine fietelt men al 160 jaar met dank aan prosper de Maeght en die was allesbehalve een heilig boontje

  aelsoo lette ghie op de deure!

  ergens op een mooie meidag in het ge-zegende jaar 1852 besliste lucie, vrouw

  van prosper de Maeght, samen met enkele vrome einse vriendinnen dat een bedevaart naar het nabijgelegen Keezere aan de orde was. ze kende haar man als de beste en peperde hem in om op die deure te letten. voor de goede verstaander: in de gaten houden of er niemand binnenkomt.

  prosper, nooit om een grapje verlegen, vijsde de deur uit haar hengsels, sjeesde die op zijn kruiwagen en trok ermee tot groot jolijt van de buurt van caf naar caf in eine. het duurde niet lang of ook de mannen van lucies vriendinnen zagen hun kans schoon om

 • 43prosper de Maeght let Nog altijd op zijN deure

 • 44

  bij afwezigheid van moeder de vrouw de bloemetjes buiten te zetten. of me-vrouw de Maeght en haar vriendinnen het grapje geslaagd vonden, valt zeer te betwijfelen. Maar hoe het ook zij, de fietel was geboren! het jaar erop, in 1853, werd prospers rondgang in eine herdacht met een keeskiesprocessie. in 1854, was de herdenking al groter opgevat, in de vorm van een stoet.

  op 2 oktober 1894 blies de 72-jarige prosper de Maeght zijn laatste adem uit

  in eine. prosper kreeg als eerbetoon een plein naar hem genoemd, met daarop het fameuze fieteltafereel afgebeeld (1986). het fietelbeeld is een levens-groot standbeeld van prosper met kruiwagen en deur.

  Maar toch zou prosper het meest ver-eerd zijn met de jaarlijkse fietel in de oudenaardse deelgemeenten. in een ludieke optocht steken de inwoners er de draak met lokale politici en bekende vlamingen.

 • 45

  oudenaarde exotiqueNiet alleen mensen uit de streek weten dat oudenaarde een echt pareltje is. Mensen uit maar liefst 79 landen, ver-spreid over de hele wereld, vinden een thuis in onze stad.

  curieus trok op onderzoek en presen-teert jullie de exotische mensenmix in oudenaarde.

 • 46diversiteit iN het oudeNaardse straatbeeld

 • 47

  18 albanezen 17 duitsers 14 bulgaren 8 de-nen 2 spanjaarden 31 fransen 25 britten 41 polen 32 roemenen 1 zwitser 139 Neder-landers 12 serven 1 litouwer 25 slowaken 12 oekraners 62 russen 8 Macedonirs 18 Kosovaren 2 indonesirs 14 filipijnen 5 Kazachen 20 armenirs 13 irakezen 2 iranezen 3 pakistani 7 syrirs 36 turken 6 Kameroenezen 16 congolezen 2 ghanezen 3 guineers 3 Nigerianen 1 rwandees 1 soma-lir 3 Kenianen 23 Marokkanen 5 tunesirs 11 amerikanen 1 est 3 oostenrijkers 4 por-tugezen 1 zambiaan 8 grieken 8 Wit-russen 1 taiwanees 1 japanees 5 Maleisirs 6 chinezen 2 surinamer 8 thai 9 algerijnen 1 boliviaan 1 colombiaan 1 zweed 1 burundees 1 Mexicaan 2 Kroaten 1 zuid-Koreaan 2 zimbabwanen 1 soedanees 5 brazilianen 2 hongaren 1 let 1 ethiopir 2 dominicanen 1 indir 5 oezbeken 1 tsjech 1 Nepalees 29104 belgen 4 Kirgizir 2 afghanen 2 ivorianen 2 togolezen 1 Nigerees 1 angolees 1 azerbei-dzjaan 2 djiboutianen 1 ecuadoraan

  diversiteit iN het oudeNaardse straatbeeld

  foto: R

  eporters

 • 48

  De krokodil van KerselareWie zich in lichte paniek ooit afvroeg of hij zo hard in een religieuze trance verkeerde dat hij een krokodil zag zweven in de kapel van Kerselare, kun-nen we geruststellen. achteraan in het moderne minimalistische kerkgebouw huist wel degelijk een houten krokodil. curieus wilde er het fijne van weten en zocht uit hoe een reptiel een sacraal plekje kon veroveren in Kerselare.

  het antwoord moeten we zoeken bij een enthousiaste godsvruchtige baron van pamele. halfweg de 16e eeuw trok de opgetogen joos de joigny op kruis-tocht naar jerusalem. het bleek echter een tocht vol verrassingen. in egypte kruiste zijn pad dat van een krokodil en

  uiteraard kwam het tot een schermut-seling tussen de twee. onze moedige baron sloeg, terwijl die krokodil lustig aan zijn tenen knabbelde, zijn ogen ten hemel en bad tot Moeke Maria. en zie daar, zijn gebeden werden verhoord, Maria snelde ter hulp. de lichtjes verbouwereerde krokodil probeerde de benen te nemen bij haar verschijning, maar joigny vond de kracht om hem te verslaan. uit dankbaarheid nam hij het kadaver mee naar huis en schonk het aan de kapel van Kerselare.

  de originele kapel werd verwoest door een brand in 1961. vijf jaar later bouwde de architect juliaan lampens er een strakke kapel met beton en glas.

 • 49de houteN KroKodil vaN Kerselare

 • 50

  de Kameraad vertelt gilbErt vErlEyEn - DE rOOiE van DE grOEnStraat

  88 jaar is hij, maar als hij vertelt over zijn rode strijd fonkelen zijn oogjes als een opgewonden kind.

  het socialisme kreeg ik mee met de paplepel. toen ik tien jaar was, hielp ik mijn vader al folders ronddelen in Nederename.

  gilbert werkte zijn leven lang in de steenbakkerijen, onder andere bij san-tens. elk jaar op n mei was er koers. om vier uur mochten we onze boter-hammekes eten, maar naar de coureurs

  buiten gaan kijken was er niet bij. zijn maatschappelijk engagement groeide alleen maar. stakingen en betogingen voor het welzijn van de kleine man, ik nam aan allemaal deel.

  cinema de verbroedering, de fanfare met haar mooie majorettes (daar zijn die pretoogjes weer :), de vrouwen-bond die cacaomelk en boterkoeken uitdeelde op kerstdag... allemaal fijne herinneringen aan de rode familie in oudenaarde.

 • 51

  de rooie rakker van de groenstraat is ondertussen meer dan 60 jaar getrouwd met zijn geliefde rachel. Kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en kameraden zetten hem daarom en-kele jaren geleden al in de bloemetjes. curieus doet vandaag hetzelfde. Merci gilbert, voor je hartstochtelijke inzet voor de oudenaardist.

 • 52

  Stoverij met adriaen brouwer EEn autHEntiEk StrEEkgErEcHt

  het lekkerste stoofvlees van oudenaar-de? dat vind je bij de carillon!

  curieus kon het geheime recept van chef Nicolas lospeuteren en presenteert jullie hier een overheerlijk oudenaards streekgerecht. om duimen en vingers bij af te likken!

  Wat heb je nodig?

  2 kg rundsvlees, 100 gr bruine suiker,120 gr mosterd, 2 laurierbladeren,peper, zout, stoverijkruiden, 500 gr gesneden ajuinen en 1 liter oudenaards bruinbier (chef Nicolas gebruikt adri-aen brouwer).

 • 53

  Hoe ga je te werk?

  smelt boter in een hete pot en schroei het vlees dicht. stoof de uien aan tot ze glazig zijn en voeg het vlees toe.Kruid naar believen en voeg de lau-rierblaadjes, de mosterd en de bruine suiker toe. ook het adriaen brouwerbier is nu klaar om mee te pruttelen.laat het hele potje langzaam garen tot het vlees lekker mals is. dien op met heerlijke verse frietjes. smakelijk!

  Geen zin om zelf de Sergio Herman uit te hangen in de keuken?

  Kom de heerlijke stoverij van chef Nico-las dan gewoon proeven in het oudste bruine eethuis van oudenaarde (de carillon, Markt 49).

 • 54

  Neuzen in Oudenaarde werd bijeen geneusd door curieus oudenaarde: Maarten blondeel, trudy ernste, jo de pauw, thas dacremont en dagmar beernaert.

  redactie: an pauwels

  fotografie: Wouter rawoens

  lay out: cindy schuddings

  p.s: Krijg je het ook warm door zo veel leuke ideen? voel je het tintelen om curieus te worden? aarzel dan niet om ons te contacteren!

  Colofon

 • 55

  CURIEUS?curieus is een sociaal-culturele vereniging voor volwassenen die zich bezig- houdt met alles wat mensen kan boeien. je komt ons tegen op meer dan 300

  plaatsen in vlaanderen en brussel. je kan er komen proeven van de activiteiten die een kleine of grote groep vrijwilligers organiseren voor iedereen in hun gemeente of wijk: daguitstappen, info- en debatavonden, tentoonstellingen,

  filmvoorstellingen, standupcomedy-avonden, internetklasje, quizzen, fiets- of wandeltochten Kortom: alles wat mensen curieus maakt.

  curieus is er voor mensen die op zoek zijn naar een zinvolle vrijetijdsbesteding. Mensen die andere mensen willen ontmoeten in een aangename en

  vriendschappelijke sfeer. curieus is er ook voor mensen die graag iets opsteken, die steeds op de hoogte willen blijven en mee willen zijn in deze steeds

  veranderende maatschappij.

  curieus draagt waarden als respect, gelijkwaardigheid en solidariteit hoog in het vaandel. We kiezen voor een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt om zich te ontplooien en de verantwoordelijkheid heeft om deze kansen te benutten. curieus kiest voor ontmoeting. curieus wil mensen samenbrengen,

  banden smeden en netwerken bouwen.

  WWW.curieus.be [email protected]

 • v.u.: fons de geest - speldenstraat 1 - 9000 gent. Niet op de openbare weg gooien ajb.