Zomeropvang 2013

12
Zomeropvang 2013 V.U.: Christine Lemmens, p.a. Dr. H. Folletlaan 28, 1780 Wemmel Texte français en tête-bêche

description

Reglement gemeentelijke opvang zomer 2013

Transcript of Zomeropvang 2013

Page 1: Zomeropvang 2013

Zomeropvang 2013

V.U.: Christine Lemmens, p.a. Dr. H. Folletlaan 28, 1780 Wemmel Texte français en tête-bêche

Page 2: Zomeropvang 2013
Page 3: Zomeropvang 2013

3

Reglement buitenschoolse opvang juli - augustus 2013

Organiserend bestuurTijdens de schoolvakanties organiseert de gemeente Wemmel een gecentraliseerde kinderopvang “De Sterretjes”.

Gemeentebestuur WemmelDr. H. Folletlaan 281780 Wemmel

- Verantwoordelijke schepen: Christine Lemmens- Dienst Vrije tijd en welzijn - Kinderopvang: 02/[email protected]

Samenwerking met CKO ‘t Breugelkind vzwVoor de organisatie van de gemeentelijke opvang is sinds 2006 een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen het ge-meentebestuur en het Centrum voor Kinderopvang (CKO) ‘t Breugelkind vzw. Concreet betekent dit dat het CKO ‘t Breugel-kind vzw zorgt voor de praktische organisatie en de dagelijkse werking van de kinderopvang.De dagelijkse leiding van de opvang is in handen van de team-coördinator van CKO ‘t Breugelkind vzw. Als leidinggevende coördineert ze de activiteiten, heeft ze de leiding over de per-soneelsleden en staat ze in contact met de ouders wat betreft de kinderopvang.De teamcoördinator is elke werkdag telefonisch bereikbaar tus-sen 7u en 18 u op het nummer 0499/52.91.82, evenals op af-spraak of via het e-mailadres [email protected] info over het CKO ‘t Breugelkind vzw vindt u op www.breugelkind.be

Voor wie?Voor alle kinderen van 2,5 tot 12 jaar die in Wemmel wonen of die in één van de Wemmelse basisscholen ingeschreven zijn: de Gemeentelijke Nederlandstalige basisschool (GBS), de Ge-meentelijke Franstalige basisschool (ECF), de Vrije basisschool Sint-Jozef, de Vrije basisschool Mater Dei. De kleuters dienen reeds naar school geweest te zijn vooraleer ze gebruik kunnen maken van de vakantieopvang.

Page 4: Zomeropvang 2013

4

Waar ?In de infrastructuur van de gemeentelijke Nederlandstalige en Franstalige basisscholen.Adres:Ophaal- en afhaalmomenten in ‘Doornroosje’, Vander Zij-penstraat 29, 1780 Wemmel.

Wanneer ?➢ Zomervakantie: juli en augustus 2013 Er is geen opvang op de wettelijke feestdagen, zijnde: don-

derdag 15/08/2013.

Dagindeling 7u-9u Opvang en vrij spel9u-12u Activiteiten per leeftijdsgroep12u-13u Afhaal- en brengmoment voor kinderen die een

halve dag worden opgevangen 12u-13.30u Middagpauze en vrij spel13.30u-16u Activiteiten per leeftijdsgroep16u-18u Opvang en vrij spel

De begeleide activiteiten lopen over het algemeen van 9u tot 12u en van 13.30u tot 16u. Gelieve deze uren - zowel bij aan-komst als vertrek - te respecteren om de opgebouwde spelmo-menten niet te onderbreken.

Activiteiten- programma 01/07 - 05/07/2013 Miss- en Mister-verkiezingen08/07 - 12/07/2013 Superhelden15/07 - 19/07/2013 Alles is rond22/07 - 26/07/2013 Groenten en fruit29/07 - 02/08/2013 Gezelschapsspelen05/08 - 09/08/2013 De middeleeuwen12/08 - 16/08/2013 Piraten van de zee !!! OPGELET: GEEN OPVANG OP 15/08/2013 !!!19/08 - 23/08/2013 Bij de brandweer26/08 - 30/08/2013 Vliegen

Eventuele uitstappen In de schoolvakanties kunnen uitstappen georganiseerd wor-den, deze worden in de opvang bekend gemaakt bij het begin van elke vakantieweek. Hiervoor dient u uw kind in te schrijven in de opvang. Het vervoer gebeurt met de gemeentelijke bus en is kosteloos. Voor deze externe activiteiten wordt wel een bij-drage gevraagd die beperkt is tot de werkelijke kostprijs van bijv.

Page 5: Zomeropvang 2013

5

toegangsgelden. De betaling ervan gebeurt de dag zelf in de opvang. Voor deze uitstappen kan geen fiscaal attest worden afgeleverd. Voor de kinderen die niet deelnemen aan een uit-stap, wordt een alternatieve activiteit in de opvang voorzien.

Zwemmen : tijdens de zomervakantie kunnen de kinderen van het lager onderwijs gaan zwemmen in het zwembad van Lon-derzeel. De dag van het zwemmen wordt in de opvang bekend gemaakt bij het begin van elke vakantieweek. De kinderen kunnen hieraan deelnemen, mits schriftelijke toestemming van de ouders en mits betaling van de zwembeurt. De bus wordt gratis ter beschikking gesteld door de gemeente Wemmel. Een badmuts is verplicht en zwemshorts zijn niet toegestaan! Voor de kinderen die niet deelnemen aan het zwemmen, worden alter-natieve activiteiten voorzien.

Tarievena) € 6 voor een halve dag (7-13u/13-18u)b) € 12 voor een ganse dagc) € 48 per week

Voorinschrijving en voorafbetaling Momenteel is er enkel een voorinschrijving voor de vakantiepe-riodes juli en augustus 2013 mogelijk. Er kunnen dagelijks maxi-mum 100 kinderen ingeschreven worden teneinde de kwaliteit en de veiligheid van de opvang te waarborgen.Het inschrijvingsdocument wordt verspreid via de scholen. Het kan ook gedownload worden op www.wemmel.be onder de rubriek “elektronisch loket” in het horizontale menu bovenaan en ingevuld meegebracht worden op de inschrijvingsmomen-ten (zie verder).

OPGELET !!! DE INSCHRIJVING IS PAS DEFINITIEF NA VOORLEG-GING VAN EEN VOLLEDIG CORRECT INGEVULD FORMULIER EN NA BETALING VAN DE VERSCHULDIGDE SOM.ELKE BETALING IS BINDEND. ER KAN CONTANT WORDEN BETAALD OF VIA BANCONTACT.

Uitzondering: Na de inschrijvingsstop kan u nog terecht in de opvang indien er plaats is en in geval van nood (te bewijzen) met behulp van een “wildcard”. Dit is een kaart met 5 halve opvangdagen aan € 8 per halve dag. 1 wildcard kost € 40. Deze kaart wordt contant of door middel van Bancontact aange-kocht bij de Financiële dienst van de gemeente (Dr. H. Follet-laan, 28).

Page 6: Zomeropvang 2013

6

Opmerking: Het inschrijvingsgeld kan enkel worden terugbe-taald indien de afwezigheid gestaafd wordt met een doktersat-test of een ander officieel attest.

DOOR INSCHRIJVING IN DE GEMEENTELIJKE KINDEROPVANG VERKLAART U ZICH AKKOORD MET DE INHOUD VAN DIT REGLE-MENT.

Inschrijvings- en betaaldagen De inschrijvingen en betalingen zullen doorgaan in de gemeen-telijke kleuterschool ‘Doornroosje’ gelegen in de Vander Zij-penstraat 29, 1780 Wemmel, op 3 en 4 juni 2013 tussen 15u30 en 19u.Of in het gemeentehuis gelegen in de dokter H. Folletlaan 28, 1780 Wemmel, op 5, 6 en 7 juni 2013 tussen 15u30 en 19u. In het gemeentehuis kan u ook terecht tijdens de week van 10 tot en met 14 juni 2013 tussen 9u en 13u of op afspraak bij de dienst Kinderopvang.

Wat dient u mee te brengen op de inschrijvings- en betaaldag? BELANGRIJK!➢ Het ingevulde inschrijvingsblad.➢ SIS-klevertje van het kind.➢ Wijze van betaling: Bancontact of contant geld.➢ Pasfoto.➢ Identiteitskaart van de inschrijvende ouder.

Afspraken i.v.m. het brengen en afhalen van de kinderen ➢ De kinderen worden aangemeld en uitgeschreven bij de

begeleiding. Hiervoor tekenen de ouders telkens de aanwe-zig heidslijst.

➢ Indien een kind alleen naar huis mag of indien iemand an-ders dan één van beide ouders uw kind komt afhalen, dient u dit expliciet te vermelden op het inschrijvingsformulier.

➢ Indien een kind door een bepaalde persoon niet mag af-gehaald worden, dient u een kopie van de officiële docu-menten getekend door de rechtbank af te geven aan de coördinator van de gemeentelijke opvang Breugelkind.

➢ De kinderen moeten afgehaald worden om 18 uur. Indien deze regel niet gerespecteerd wordt, wordt dit beschouwd als nalatigheid. Het gemeentebestuur behoudt in die om-standigheden het recht voor om extra kosten aan te rekenen a rato van € 12 per begonnen uur en per gezin, alsook om contact op te nemen met de politiediensten.

➢ Indien niet-ingeschreven kinderen zonder begeleiding van ouders afgezet worden op de stoep en zonder ouders bin-

Page 7: Zomeropvang 2013

7

nenkomen, worden de politiediensten gecontacteerd.➢ Inbreuken kunnen leiden tot uitsluiting in de opvang.

Schooleigen afspraken De schooleigen afspraken en leefregels, zoals opgenomen in het schoolreglement, worden ook tijdens de buitenschoolse op-vang gehanteerd. Daarnaast worden de geldende levensbe-schouwelijke overtuigingen en culturele waarden van de scho-len gerespecteerd.

Taal Tijdens de vakantieperiodes wordt de tweetaligheid van de op-vang gegarandeerd. Dit wil zeggen dat er voor elke leeftijds-groep in een Nederlandstalige en een Franstalige groep wordt voorzien. Indien er te weinig inschrijvingen zijn voor een bepaal-de groep, gebeurt de opvang in een taalgemengde leeftijds-groep. In deze situatie wordt tweetalige begeleiding gega-randeerd, zodat de kinderen op elk moment in hun eigen taal geholpen worden.

Voeding Tijdens de vakantieperiodes worden er geen warme maaltijden opgediend.Elk kind brengt zijn eigen lunchpakket, tien- en vieruurtje mee, evenals voldoende drank. Om het restafval te beperken, is het wenselijk om zoveel moge-lijk gebruik te maken van brooddozen, koekjesdozen, drinkbus-sen of herbruikbare flesjes. Ook vragen wij om gezonde versna-peringen en drankjes aan de kinderen mee te geven, zoals fruit en water.

Kledij Zorg ervoor dat je kind gemakkelijke speelkledij draagt, evenals stevig schoeisel.Voor de kleinsten, gelieve reservekledij mee te geven.

Verzekering Tijdens de vakantieperiodes zijn de kinderen verzekerd voor de burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen via het gemeentebestuur. Een kopie van deze polissen ligt ter inzage bij de teamcoördinator van CKO ‘t Breugelkind vzw.De aangifte van schadegevallen of ongevallen gebeurt zo snel mogelijk zodat de verzekeringsinstelling tijdig op de hoogte kan gebracht worden.Voor materiële schade veroorzaakt door een kind verwijzen wij naar de familiale verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) van de ouders van het betrokken kind.

Page 8: Zomeropvang 2013

8

Fiscale attesten Fiscale attesten worden automatisch afgeleverd aan de in-schrijvende ouder door de financiële dienst van de gemeente. U dient het juiste adres van de betrokken ouder op het inschrij-vingsdocument in te vullen.

Klachtenbehandeling Aarzel niet eventuele vragen, moeilijkheden, bedenkingen of klachten te bespreken met de teamcoördinator van CKO ’t Breu-gelkind vzw. Het is immers haar opdracht te zorgen voor een op-timaal functioneren van de kinderopvang ten voordele van alle betrokken partijen: de kinderen, de ouders en de medewerkers. Dit kan enkel gebeuren in samenwerking en wisselwerking met de ouders. Wij zien dit als een gelegenheid om onze dienstver-lening te optimaliseren. U kan een klacht ook schriftelijk overma-ken aan het centraal klachtenmeldpunt van de gemeente. De gemeentesecretaris is binnen dit meldpunt belast met de taak van klachtencoördinator. De klachten worden geregistreerd en opgevolgd in het registratie- en opvolgingssysteem.Adres: Gemeentebestuur Wemmel, t.a.v. de gemeentesecreta-ris, Dr. H. Folletlaan 28, 1780 Wemmel.Tenslotte heeft u ook de mogelijkheid zich te wenden tot de klachtendienst van Kind en Gezin, Hallepoortlaan 27 te 1060 Brussel. U kan dit doen via [email protected] of 02/533.14.14.

Contactgegevens Voor vragen i.v.m. de opvang:➢ Teamcoördinator van CKO ‘t Breugelkind vzw Telefonische permanentie elke werkdag van 7 u tot 18 u:

0499/52.91.82 of [email protected]

Voor vragen i.v.m. inschrijvingen/betaling:➢ Gemeentebestuur Wemmel, dienst Kinderopvang Dr. H. Folletlaan 28 02/462.06.16 of [email protected]

Voor vragen i.v.m. de fiscale attesten/betaling:➢ Gemeentebestuur Wemmel, Financiële dienst Dr. H. Folletlaan 28 02/462.05.20 of [email protected]

Page 9: Zomeropvang 2013
Page 10: Zomeropvang 2013

10

Zomeropvang 2013: overzicht

Gemeentelijke initiatieven

Gemeentelijke opvang "De Sterretjes"Tijdens de schoolvakanties organiseert de gemeente Wemmel een gecentraliseerde kinderopvang in de kleuterschool 'Doorn-roosje' van het gemeentelijk scholendomein. Meer info elders in deze brochure.

Particuliere initiatieven

Centre de formation sportive (CFS): Sportieve en culturele weekstages met Franstalige begeleiding.www.cfsport.beContactpersoon: inschrijven en contact gebeuren via de web-site www.cfsport.be

Eutonie to be: Stage met Franstalige begeleiding door Michè-le Maison, eutoniste en naturopathe Dorothée Burm, relationele psychomotoriek. Maximum 8 kinderen.www.eutonietobe.net Contactpersoon: Michèle Maison Tél.: 0472/858395Contactpersoon: Dorothée Burm Tél.: 0475/432548E-mail: [email protected]

Idee Kids: Kampen waar kinderen iets van opsteken!Contactpersoon: inschrijvingen en contact gebeuren via de website www.ideekids.beTel.: 070/225566

Speelpleinwerking 3sje : Kwaliteitsvolle speelpleinwerking met een gevarieerd en leeftijdsgericht spelaanbod, verzorgd door gemotiveerde en opgeleide Nederlandstalige monitoren. www.speelplein3sje.beContactpersoon: Sara VosTel.: 0479/180648E-mail: [email protected]

Page 11: Zomeropvang 2013

11

SportyFun: Kleuter- en omnisportkampen onder leiding van ge-diplomeerde Nederlandstalige monitoren.Contactpersoon: inschrijvingen en contact gebeuren via de website www.sportyfun.beContactpersoon: Lionel HeremansE-mail: [email protected]

Manège Jochri: Initiatie ponyrijden voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Ruiterkampen voor kinderen van 6 tot 15 jaar. Alle activi-teiten gebeuren onder leiding van gediplomeerde instructuurs (Bloso en Adeps)www.jochri.be Contactpersoon: inschrijvingen en contact gebeuren via Nadi-ne, Astrid en Karolien op het nummer 02/4603420E-mail: [email protected]

Blesda: Vechtsportstages in het Nederlands en Frans, voor kin-deren en tieners. Vijf tot acht kinderen per monitor.www.blesda.comContactpersoon: inschrijvingen en contact gebeuren via Alain Leroy op het nummer 0475/378355E-mail: [email protected]

Eclaire-moiContactpersoon: Maud GuillaumeTel.: 0472/466627Culturele stagesE-mail: [email protected]

Page 12: Zomeropvang 2013